Nissan Micra. Muurbloempje wordt stijlicoon

Vergelijkbare documenten
Renault Megane Estate

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

Hyundai i10 ( )

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Volkswagen Polo ( )

Citroën C3 ( )

Dacia Sandero Stepway

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Skoda Rapid Spaceback

Volvo S60 ( )

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Toyota Auris Touring Sports

Renault Twingo ( )

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Opel Insignia Sports Tourer

Toyota Aygo. Tekenen bij het kruisje. "zelden was een kleine auto zo'n dankbaar object voor de fotograaf"

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Honda CR-V ( )

Ford Focus. Zonder scherpe randjes. Interieur

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Ford B-Max. Moderne architectuur. Toegankelijk. voor een auto als deze" "Het gevoel in het stuurwiel is van uitzonderlijke kwaliteit

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Kia Sportage. Verdeel en heers

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Toyota RAV4 Hybrid. Op eigen terrein. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Suzuki Swift. Hebben, hebben, hebben! Weggedrag. "de Suzuki Swift is leuker om te rijden dan de veel duurdere MINI of Audi A1"

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Toyota Camry. Welkom terug! Ruimte

Fiat 500L. Een nieuw geluid. "De binnenruimte is uitmuntend, niet alleen voorin maar ook achterin"

Ford Fiesta. Technofeestje. Ontwerp

Renault Talisman Estate

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Citroën Berlingo ( )

Renault Megane Estate ( )

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Mini Countryman ( )

Jaguar XF Sportbrake ( )

Volvo V60. Nieuw en toch vertrouwd

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Renault Kangoo. Familiepret

Seat Ateca. Puur natuur

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Ford Transit Connect. Nieuwe gezichten. Uitrusting

Volkswagen Tiguan. Expeditie Achterland. Ruimte

Opel Corsa. Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

Kia ProCeed. Pro actief. "De ProCeed ziet er niet alleen bijzonder uit, maar is ook bijzonder om te rijden"

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

DS 7 Crossback. Haute couture op wielen. Voorstelling

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Mazda CX-5. Verfijning in het groot. Ruimte. "Na een week rijden geeft de nieuwe CX-5 het gevoel dat dit is hoe de eerste generatie had moeten zijn"

Ford Focus Wagon ( )

Ford Kuga. Cadeautje! Facelift

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Opel Ampera-e. De laatste druppel. Ruimte. "De Opel Ampera-e neemt de laatste bezwaren tegen elektrisch rijden weg"

Opel Combo Tour ( )

Audi Q8. Onderscheidend vermogen

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Hyundai i20. Bewuste keuze. Nieuwe i20

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Citroën C3 Aircross. Serieus leuk. "De C3 Aircross ziet er niet alleen heel leuk uit, maar is ook nog eens bovengemiddeld leuk om te rijden"

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet (2010

Chevrolet Trax. Legerbasis. "Precies zoals Chevrolet belooft, is het weggedrag goed te vergelijken met dat van een gewone personenauto"

Nissan Leaf. Stille revolutie. Gewoon elektrisch

Ford EcoSport. Ingeburgerd. "Voortaan wordt de EcoSport ook in Europa gebouwd, volgens Europese normen"

BMW 5-Serie ( )

Honda Jazz. Alles behalve grijs. Ruimte

Volkswagen Golf. De nieuwe norm. Uitrusting

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Dacia Duster. Overvloed. Ruimte

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Finnik Autorapport - Nissan Pulsar

Transcriptie:

Nissan Micra Muurbloempje wordt stijlicoon Autotest Met de vijfde generatie Micra presenteert Nissan zich op verrassende wijze. Voorheen was de Micra een schattig autootje dat vanwege het uiterlijk vooral bij dames in de smaak viel. Maar omdat Nissan ook graag aan heren wil verkopen is de nieuwe Micra omgetoverd tot een waar stijlicoon. Maar... weet de nieuwe Micra ook op andere vlakken te overtuigen? De Nissan Micra heeft een rijke historie om op terug te kijken. Zo was dit de eerste niet-europese auto die ooit de titel Auto van het Jaar in de wacht sleepte. Bovendien vormt de Micra de basis van de innige samenwerking tussen Renault en Nissan. Sterker nog: de Micra wordt in Frankrijk geproduceerd, naast de Renault Clio en Zoe. Waar de vierde Micra (intern bekend als K13) qua formaat tussen het A- en B-segment in zat, groeit het model in zijn nieuwste verschijningsvorm (K14) weer naar een volwaardige representant van de B-segment. Dat blijkt wel uit de lengte van 4 meter. Daarmee is de Micra zelfs zo groot dat deze nieuwe generatie ook de Note overbodig maakt. Bovendien tekenden de ontwerpers van Nissan een bijzonder aansprekende koets met spannende lijnen en aantrekkelijke details. En de mogelijkheden om de buitenkant aan de eigen wensen aan te passen zijn groot. Er bestaan vier kleuren voor verschillende accenten op de flanken, in de bumpers en zelfs op de wielen. Drie verschillende stickerpakketten horen er 1

tegenwoordig vanzelfsprekend bij. Tussen zijn belangrijkste concurrenten slaat de Micra beslist een goed figuur en zal niet snel met een ander type worden verwisseld. De portiergreep opgenomen in de ruitomlijsting van de achterportieren lijkt wellicht te zijn overgenomen van de Renault Clio, maar Nissan wijst er graag op dat het daar zelf met de Terrano vijfdeurs in 1990 al mee vooruit liep. De ruimte achterin past binnen de verwachtingen van auto's uit dit segment. De aflopende daklijn beperkt ietwat de hoofdruimte. Het bagagevolume van minimaal 300 liter beantwoordt volledig aan de verwachtingen. Uitrusting Interieur De originele weg die Nissan met de nieuwe Micra inslaat wordt vrolijk voortgezet in het interieur. Vrolijk inderdaad, want daar ligt de nadruk op kleur. Ook hier kan de klant kiezen voor tal van kleurrijke accenten van de bekleding. De brede baan midden op het dashboard sluit daar naadloos op aan. Bij de stoelen is er de keuze uit banen in lichtgrijs, oranje en blauw. Valt de keuze op leer, dan kan lichtgrijs of bordeauxrood worden aangekruist. Met name die laatste optie maakt de Micra sfeervol en chic. Nissan heeft al langer een samenwerking met Bose voor de ontwikkeling van geluidssystemen en deze banden werden voor de Micra aangehaald. Het bedrijf heeft een bijzondere installatie ontwikkeld dat bestaat uit twee basboxen in de portieren, piepkleine tweeters in de A-stijlen en een dubbele luidspreker in de hoofdsteun van de bestuurder. De geluidseffecten die hiermee worden bereikt zijn op zijn minst verrassend. De oranje binnenkant van de testauto geeft de Micra een jeugdig en sportief karakter zonder dat het gaat vervelen en zonder dat het ten koste gaat van de bruikbaarheid. De meeste toegepast materialen voelen zacht aan en daarmee wordt een hoogwaardige kwaliteitsbeleving bereikt. De stoelen bieden een goed ondersteunde zit, zowel door de voorgevormde rugleuning als zitting. Die rugleuning kan met een wat moeilijk bereikbare knop traploos worden versteld. 2

een 360-graden camera beschikbaar waarmee parkeren eenvoudiger wordt dan ooit tevoren. Motoren Naar verwachting de meest populaire motor zal de 0,9 liter driecilinder met turbo worden. Deze zogenaamde IG-T levert 90 pk en een koppel van 140 Nm. Daarbij is het grappig om te horen dat Nissan het over Renault-motoren heeft, terwijl alle benzinekrachtbronnen binnen de alliantie tussen de twee merken in basis door Nissan zijn ontwikkeld. Jammer is, dat de bijrijder niet in deze geluidsbeleving wordt meegenomen en dat achterpassagiers helemaal buiten de boot vallen. Het Bose Personal Sound System is alleen standaard op de topversie, vanaf het tweede niveau is er sprake van een minder geavanceerd geluidssysteem. Nissan integreert Apple Car Play in het meest uitgebreide multimediasysteem, maar van Android Auto is nog geen sprake omdat dit nog steeds niet in Nederland wordt ondersteund door Google. Mede dankzij het bescheiden gewicht van 1.001 kg is het niet vreemd dat de prestaties van een zeer behoorlijk niveau zijn. Wel valt op dat in een heuvelachtige omgeving er wat meer geschakeld moet worden om de trekkracht binnen het optimale toerenbereik te houden. Uiteraard adviseert de auto op het dashboard welke versnelling het meest optimaal is. Veel belangrijker dan het vermaak onderweg, is de veiligheid. En hier gaat Nissan een flinke stap verder dan zowel de stalgenoot (Renault Clio) als de meeste concurrenten. Nissan maakt op de top-uitvoering alle veiligheidstechniek van de grotere modellen beschikbaar! Dat betekent dat de Micra Tekna meekijkt met de bestuurder en wanneer nodig waarschuwt of zelfs ingrijpt. Daarnaast is bijvoorbeeld De driepitter gaat samen met een handgeschakelde vijfbak die in de verte een wat zingend geluid maakt. Wie het gaspedaal met beleid weet te beroeren kan tot keurige verbruikscijfers komen, maar tijdens de eerste kennismaking was 6.0 liter per 100 km het best haalbare.tijdens een tweede testrit in Nederland kon het door de fabriek beloofde verbruik van 1 op 21.7 gemakkelijk worden benaderd. 3

Dankzij de samenwerking met de Fransen, is de Micra ook leverbaar met een dieselmotor. Het betreft een bijna overbekende 1,5 liter Renault-diesel, in dit geval met 90 pk en een koppel van 220 Nm. De Micra verandert daarmee in Een krachtige machine met bijbehorende prestaties bij een opmerkelijk laag geluidsniveau. Daaruit blijkt ook dat Nissan de geluidsisolatie van de Micra volledig op orde heeft. Weggedrag De afstemming van het eigen Nissan platform met bijbehorende ophanging levert bij de Micra een redelijk stug en sportief aanvoelend geheel op. De auto wordt daardoor beslist geen stuiterbal, maar er zijn concurrenten die comfortabeler zijn. Die stuggere demping en vering zijn in het voordeel als de Micra wat vlotter wordt bereden. De auto weet daar prima mee om te gaan en biedt de bestuurder dan volop rijplezier. En daarmee is de belangrijkste vraag beantwoord: de nieuwe Micra is veel meer dan alleen een stijlicoon. Conclusie Het begint met een spannend uiterlijk. Daarna maakt Nissan alle techniek (veiligheid en infotainment) beschikbaar die tot nu toe was voorbehouden aan de grotere modellen. Dankzij een samenwerking met Renault levert Nissan moderne benzine- en dieselmotoren die overtuigen met prima prestaties en een beschaafd verbruik. Tenslotte geeft Nissan de Micra een levendig, bijna sportief weggedrag mee. Het enige nadeel van deze cocktail is dat de Micra geen goedkoop stadsautootje meer is. Echter, gezien de kwaliteiten is de forse prijs niet onredelijk. En zo heeft de Nissan Micra heeft zich met succes ontwikkeld van een schattig damesautootje tot een waar stijlicoon. 4

Specificaties Nissan Micra IG-T Tekna Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 400 x 174 x 146 cm 253 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.059 kg 525 kg 1.200 kg Tankinhoud 41 l Bagageruimte 300/1004 l Bandenmaat 205/45R17 Motor en prestaties Motorinhoud 898 cc Cilinders / kleppen 3/4 Vermogen 90 pk @ 5500 tpm Koppel 140 Nm @ 2250 tpm Aandrijving voorwielen Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 12,1 sec. 175 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 4,6 l / 100 km 5,8 l / 100 km 3,9 l / 100 km 104 gr. / km Prijs Prijs 20.590,- Prijs instapmodel 15.190,- 5