Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Vergelijkbare documenten
Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Toyota Prius plug-in. Gestroomlijnd. Plug-in

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Mercedes-Benz GLC 350e

Toyota Prius ( )

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Hyundai i10 ( )

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Toyota Prius PHV. Natuurlijk uit Japan. Hybride

Mitsubishi Outlander PHEV

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Dacia Sandero Stepway

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Chevrolet Volt. Zoete wraak. Range Extender. "Wie gebruik maakt van groene stroom, heeft aan de Volt de schoonste auto van dit moment"

Toyota RAV4 Hybrid. Op eigen terrein. Facelift

Citroën C3 ( )

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Toyota Auris Touring Sports

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Smart ForTwo Electric Drive

Smart ForTwo electric drive

Lexus RX450h. De verlosser. Uitrusting

Toyota Camry. Welkom terug! Ruimte

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Lexus GS450h. Anders denkend. Hybride

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Volkswagen Polo ( )

Renault Megane Estate

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Opel Insignia Sports Tourer

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Volvo XC60 ( )

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Volvo V60 T8. Met één been in de toekomst. Plug-in hybrid

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Volkswagen Passat GTE

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Skoda Rapid Spaceback

Volvo S60 ( )

Mini Countryman ( )

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Honda Jazz. Alles behalve grijs. Ruimte

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Smart ForFour Electric Drive

Renault Kangoo Maxi ZE

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Toyota RAV4. Meer spanning. "De besturing geeft een vertrouwenwekkend gevoel en dat vertrouwen wordt nooit geschonden"

Honda Insight ( )

BMW 5-Serie ( )

Kia Niro PHEV. Overbruggingskrediet. Van Hybride naar plug-in hybride

Renault Twingo ( )

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Skoda Rapid Spaceback

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Citroën C1. Knollen voor Citroënen verkopen? Uiterlijk

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Ford Focus Wagon ( )

Kia Sportage. Verdeel en heers

Opel Combo Tour ( )

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Volvo V60. Nieuw en toch vertrouwd

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

Suzuki Swift. Hebben, hebben, hebben! Weggedrag. "de Suzuki Swift is leuker om te rijden dan de veel duurdere MINI of Audi A1"

Honda CR-V ( )

Toyota Aygo. Tekenen bij het kruisje. "zelden was een kleine auto zo'n dankbaar object voor de fotograaf"

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Fiat 500L. Een nieuw geluid. "De binnenruimte is uitmuntend, niet alleen voorin maar ook achterin"

Volvo XC60. Recht op het doel af. Ruimte

Ford Focus. Zonder scherpe randjes. Interieur

Volkswagen Golf. De nieuwe norm. Uitrusting

Kia Picanto. Picanter. Ruimte

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

SsangYong Actyon Sports

Peugeot Wat een leuke auto! Schuifdeuren

Hyundai i10 ( )

Jaguar XF Sportbrake ( )

Transcriptie:

Toyota Yaris Hybrid Welkom bij de familie Autotest Waarom worden er alleen hybride-versies van grote auto's gemaakt? Juist mensen die voor kleine auto's kiezen, willen graag zo zuinig mogelijk rijden. Het lijkt daarom logisch om met name kleine auto's te voorzien van deze brandstofbesparende techniek. Toch begon Toyota met een middelgrote zakenauto: de Prius. Daar kwamen gaandeweg luxe auto's van zustermerk Lexus bij. Nu is het eindelijk tijd voor een kleintje met hybride-aandrijving: de Yaris Hybrid. Toyota levert al sinds 1997 auto's met een zogenaamde "hybride"-aandrijving. Dat betekent dat de auto twee motoren aan boord heeft: een traditionele benzinemotor en een elektromotor. De benzinemotor is het meest zuinig op lange afstanden bij hoge, constante snelheden. Een elektromotor is veel efficiënter in de stad, waar lage en wisselende snelheden worden gereden. Door beide motoren te combineren, wordt een auto veel zuiniger. terug te verdienen" Een hybride-aandrijving is complex en dus kostbaar. Technisch gezien was het al lang mogelijk om een kleine auto van een hybride-aandrijving te voorzien. Die auto zou echter zo duur worden, dat alleen een enkele idealist de auto zou kopen. Bovendien is een kleine auto van nature zuinig dankzij het lage gewicht. De accu's die nodig zijn voor een elektromotor zouden het voordeel teniet doen. "De "Yaris Hybrid" is ontegenzeglijk duurder dan een gewone Yaris, maar de meerprijs is gemakkelijk 1

Theorie en praktijk Juist omdat Toyota al zo lang bezig is met de ontwikkeling van hybride-auto's, is de techniek steeds verder verfijnd. De prijs van de accu's en de elektromotoren is dankzij massaproductie sterk verlaagd. Accu's zijn door nieuwe technieken lichter, kleiner en sterker geworden. De "Yaris Hybrid" is ontegenzeglijk duurder dan een gewone Yaris, maar de meerprijs is gemakkelijk terug te verdienen. Het verbruik ligt significant lager en dankzij de lage uitstoot komt de Hybrid in aanmerking voor diverse belastingvoordelen. In de praktijk ligt het verbruik van beide uitvoeringen hoger dan Toyota belooft, maar het verschil blijft ongeveer gelijk. Tijdens een proefrit met de Yaris 1.3 bedroeg het testverbruik 5,9 liter per 100 km (1 op 16.9). Het gemiddelde verbruik met de Hybrid kwam uit op 4.7 liter per 100 km (1 op 21.3). Wanneer de rijstijl wordt aangepast om zo zuinig mogelijk te rijden, is een verbruik van 3.8 liter per 100 km haalbaar. Het kan nog zuiniger, maar dan moet met 80 km/u achter vrachtwagens aan worden gereden en houdt de Yaris het overige verkeer op. Ter illustratie: de Yaris 1.3 levert 99 pk / 110 Nm en verbruikt volgens fabrieksopgave gemiddeld 1 op 19. De hybride zet daar een vergelijkbaar motorvermogen (100 pk / 111 Nm) en vergelijkbare prestaties tegenover, maar verbruikt slechts 1 op 29. De Yaris 1.0 is in dit voorbeeld weggelaten omdat deze beduidend lagere prestaties levert. Full hybrid Autozine heeft voor iedere auto een forum. Op de fora voor kleine auto's wordt vaak geklaagd dat de fabrieksopgave bij lange na niet wordt gehaald. Wanneer wordt gevraagd hoe zo'n auto wordt gebruikt, blijkt de klager nog geen 30 km per dag af te leggen en wordt louter in de stad gereden. Onder die omstandigheden is het niet meer dan logisch dat het verbruik hoog ligt! 2

Ook het voor de Yaris Hybrid opgegeven verbruik van 3.5 liter per 100 km (1 op 29) is in de praktijk vrijwel onhaalbaar. Echter: in de stad kan de elektromotor maximaal worden gebruikt en daarom loopt het verbruik bij stadsritten minder sterk op. Dit is dé meerwaarde van de Yaris Hybrid ten opzichte van andere kleine auto's. Net als iedere andere hybride, levert deze techniek ook extra comfort. In de stad is de Yaris Hybrid namelijk fluisterstil. Bij het wegrijden, rijdt de Yaris Hybrid puur elektrisch. Pas bij snelheden boven de 50 km/u springt de benzinemotor bij. Dit is beter merkbaar (hoorbaar en voelbaar) dan bij andere hybrides, maar is niet storend. Een enkele rit op de buitenweg blijft echter noodzakelijk, al was het maar om de accu's op te laden. De Yaris wordt namelijk opgeladen tijdens het remmen en uitrollen; deze auto hoeft nooit aan het stopcontact. De computer bepaalt zelf wanneer welke motor wordt ingezet, de bestuurder heeft hier geen omkijken naar. De duurdere uitvoeringen zijn voorzien van een groot kleurenscherm waarop onder andere te zien is welke motor wanneer actief is en wat de status van de accu's is. De Yaris is een zogenaamde "Full Hybrid". Dat betekent dat de auto enkele kilometers geheel elektrisch kan rijden (bij een "Mild Hybrid" is de elektromotor slechts een assistent om het de benzinemotor makkelijker te maken). De gebruiker kan hier optimaal gebruik van maken door in de stad te kiezen voor de elektrische modus en dan bedraagt het verbruik nul-komma-nul. Wanneer beide motoren tegelijk actief zijn, zet de Yaris Hybrid prima prestaties neer. Toch is dit absoluut geen spannende of opwindende auto om mee te rijden. Comfort staat op de eerste plaats. Mede daarom is iedere Yaris Hybrid voorzien van een automatische versnellingsbak (dit is tevens de beste manier om de kracht van twee motoren op een 3

aandrijfas over te brengen). van de auto zijn beter geslaagd. Zo is de Yaris Hybrid voorzien van LED-verlichting en is de stroomlijn marginaal verbeterd. Het betreft hier een zogenaamde "CVT" (Continu Variabele Transmissie) die afhankelijk van de situatie de ideale overbrengingsverhouding bepaalt uit een oneindig aantal mogelijkheden. Dat is nog efficiënter dan een gewone automaat, maar geeft helaas wel een zeurderig geluid wanneer meer van de auto wordt gevraagd. Exclusief Ook het weggedrag is afgestemd op comfort. De Yaris Hybrid is absoluut niet bang voor snelle bochten. Wanneer toch (te) hard wordt gereden, reageert de auto veilig en voorspelbaar. De Yaris Hybrid komt echter nooit tot leven en daagt absoluut niet uit tot sportief rijden. Op de uitrusting valt niets aan te merken. Met name de duurdere uitvoeringen zijn zo compleet dat zelfs luxe zakenauto's niets méér te bieden hebben. Zo is de Yaris Hybrid leverbaar met een links/rechts gescheiden klimaatcontrolesysteem, een achteruitrijdcamera, cruise-control, een audiosysteem met USB en Bluetooth en een navigatiesysteem waarop "apps" zijn te installeren voor extra functionaliteit. De duidelijkheid van het navigatiesysteem laat soms te wensen over omdat geen plaatsnamen worden uitgesproken. Alle bijzondere techniek gaat niet ten koste van de binnenruimte. De accu's van de hybride-aandrijving zijn onder de achterbank geplaatst. De ruimte op de achterbank is nog steeds prima. Ook de bagageruimte is even groot als gebruikelijk. De brandstoftank is iets kleiner dan bij de andere uitvoeringen, maar dankzij het lagere verbruik blijft de actieradius even groot. In plaats daarvan is deze uitvoering bedoeld als de meest exclusieve Yaris. Zo is het interieur voorzien van blauwe accenten en een blauwe baan over het dashboard. Deze bijzondere aankleding is echter weinig harmonieus, waardoor het interieur niet overtuigt als "exclusief" maar meer als "vreemdsoortig". De aanpassingen aan de buitenkant 4

Conclusie De Yaris is de eerste kleine hybride auto van Toyota. Lange tijd was deze brandstofbesparende techniek te kostbaar en te zwaar om in te bouwen in een kleine auto. Ten opzichte van grote auto's met hybride-aandrijving is de besparing minder groot. Het grote voordeel van een kleine auto met hybride-motor, is dat de Yaris ook in de stad zuinig is, terwijl andere kleintjes alleen op buitenwegen zuinig zijn. Daarbij biedt de Yaris Hybrid meer comfort (laag geluidsniveau en een automatische versnellingsbak) dan de gewone Yaris. De bijzondere techniek gaat niet ten koste van de binnenruimte, de veiligheid of de prestaties. Kortom: de Yaris is een welkome aanvulling op de familie van hybride-auto's van Toyota. 5

Specificaties Toyota Yaris Hybrid 1.5 Hybrid Aspiration CVT Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 389 x 170 x 151 cm 251 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.160 kg n.b. n.b. Tankinhoud 36 l Bagageruimte 342 l Bandenmaat 175/65R15 Motor en prestaties Motorinhoud 1497 cc Cilinders / kleppen 4/4 Vermogen 100 pk @ 4800 tpm Koppel 111 Nm @ 3600 tpm Aandrijving voorwielen Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 11,8 sec. 165 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 3,3 l / 100 km 3,1 l / 100 km 3,3 l / 100 km 75 gr. / km Prijs Prijs 20.495,- Prijs instapmodel 14.495,- 6