Citroën Grand C4 Picasso

Vergelijkbare documenten
Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Citroën C3 ( )

Renault Megane Estate

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Opel Combo Tour ( )

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Dacia Sandero Stepway

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Mini Countryman ( )

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Honda Jazz. Alles behalve grijs. Ruimte

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Volkswagen Polo ( )

Renault Twingo ( )

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Smart ForTwo Electric Drive

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Peugeot Rifter. Te goed. Uitrusting. "De Rifter is relatief verfijnd en benadert de kwaliteiten van een moderne MPV"

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Hyundai i10 ( )

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Fiat 500L. Een nieuw geluid. "De binnenruimte is uitmuntend, niet alleen voorin maar ook achterin"

Mercedes-Benz B-Klasse

Ford C-MAX ( )

Opel Insignia Sports Tourer

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

BMW 5-Serie ( )

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Citroën C4 Picasso. Speciaal voor iedereen. "Alsof op wolken gedragen zoeft de auto volmaakt rechtuit en in alle rust over de snelweg"

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Volvo XC60 ( )

Skoda Rapid Spaceback

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Peugeot 3008 ( )

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

Ford B-Max. Moderne architectuur. Toegankelijk. voor een auto als deze" "Het gevoel in het stuurwiel is van uitzonderlijke kwaliteit

Volvo S60 ( )

Citroën C4 Aircross. Uit het juiste hout gesneden. Vormgeving

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Peugeot Wat een leuke auto! Schuifdeuren

Skoda Rapid Spaceback

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

Volkswagen Tiguan. Expeditie Achterland. Ruimte

Renault Espace. Groots denken

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Citroën C4 Cactus. Wel uniek, niet eigenzinnig. Zijn stekels kwijt

Ford Fiesta. Technofeestje. Ontwerp

Citroën Berlingo ( )

Toyota Aygo. Tekenen bij het kruisje. "zelden was een kleine auto zo'n dankbaar object voor de fotograaf"

Renault Kangoo Maxi ZE

Ford Focus Wagon ( )

Renault Espace. Groots denken

Citroën C4 Cactus. Uit-stekend. Uiterlijk

Mercedes-Benz GLC 350e

Citroën C1. Knollen voor Citroënen verkopen? Uiterlijk

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Toyota Auris Touring Sports

Opel Zafira. Opgepoetst. Flex

Toyota Corolla Verso. Verder met Verso. Vormgeving. "De Toyota Corolla Verso rijdt als een gewone Corolla"

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Citroën C3 Aircross. Serieus leuk. "De C3 Aircross ziet er niet alleen heel leuk uit, maar is ook nog eens bovengemiddeld leuk om te rijden"

Citroën Berlingo. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Aankleding

Chevrolet Trax. Legerbasis. "Precies zoals Chevrolet belooft, is het weggedrag goed te vergelijken met dat van een gewone personenauto"

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Peugeot 508 ( )

Suzuki S-Cross. We kunnen niet eeuwig bescheiden blijven

Seat Ateca. Puur natuur

Mazda 2. Alles of niets. Interieur

Volvo V60. Nieuw en toch vertrouwd

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Jeep Cherokee. T(e)reinrijden. "Tijdens diverse proefjes in het terrein wist de Trail Hawk te overtuigen als echte terreinauto"

Lexus RX450h. De verlosser. Uitrusting

Peugeot 208. Régénération

Dacia Duster. Overvloed. Ruimte

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Jaguar XF Sportbrake ( )

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Transcriptie:

Citroën Grand C4 Picasso Meer blauw op straat Rij-impressie Het zal niet als een verrassing komen: na de "C4 Picasso" introduceert Citroën nu de "Grand C4 Picasso". De grote broer biedt zeven in plaats van vijf zitplaatsen. Maar er is meer! Zo is met de komst van de "Grand C4 Picasso" een nieuwe dieselmotor leverbaar. Met de "Blue HDI" combineert deze royale gezinsauto uitstekende prestaties met een lage bijtelling. Autozine testte 'm in de toepasselijke kleur "Bleu Teles". De "Citroën C4 Picasso" is een grote gezinsauto. De "Grand C4 Picasso" doet daar in alle opzichten nog een schepje bovenop. Dat begint met een langere wielbasis (+5 cm). Vervolgens is de overhang vergroot (+12 cm). Het verschil tussen de "C4 Picasso" en "Grand C4 Picasso" gaat echter verder dan de binnenruimte. Bij de "Grand" ligt de nadruk meer op elegantie en luxe. Daarom zijn de gelede koplampen (het stadslicht en dimlicht zijn gescheiden door een strook metaal) nog scherper gesneden. De bumper van de grotere Picasso loopt door de grille, waardoor de auto een nog futuristischere uitstraling krijgt. "Als gezinsauto's alleen op basis van het uiterlijk zouden worden uitgekozen, dan was Citroën de onbetwiste winnaar" Bij de gewone Picasso verspringt de lijn onder de zijruiten om de auto een speels tintje te geven. Bij de Grand C4 is de lijn juist doorgetrokken om de lengte te benadrukken. Heel bijzonder zijn de dakrails die onderaan de voorruit beginnen en doorlopen over het 1

dak, langs de achterruit en rond de achterlichten terug naar de achterste zijruit. Als gezinsauto's alleen op basis van het uiterlijk zouden worden uitgekozen, dan was Citroën de onbetwiste winnaar. Complimenten voor die originaliteit! Ruimte Uiteraard draait het allemaal om de ruimte. De Grand C4 Picasso heeft drie zitrijen en biedt daarmee ruimte aan maximaal zeven personen. De tweede zitrij bestaat uit drie individueel te verstellen stoelen. Deze stoelen zijn bovendien te verschuiven, zodat extra beenruimte op de laatste rij kan worden gemaakt. Hoe er ook geschoven wordt, de Grand C4 Picasso biedt in geen enkele configuratie ruimte aan zeven volwassenen. Of de beenruimte op de tweede zitrij is onvoldoende, of de beenruimte op de derde zitrij is onvoldoende. Drie volwassenen plus twee kleine kinderen zitten echter riant. het klimaatcontrolesysteem worden doorgevoerd naar de achterste zitplaatsen. Dit gaat echter ten koste van de hoofdruimte en ook wanneer niet voor deze extra luchtroosters wordt gekozen, is het dak boven de derde zitrij toch verlaagd. Citroën voorziet niet in een bergvak voor de afdekhoes van de bagageruimte, deze gaat onherroepelijk door de auto zwerven. De stoelen van de derde zitrij kunnen eenvoudig worden opgeklapt om de bagageruimte te vergroten. Deze procedure is eenvoudig en logisch, ook zonder het instructieboekje te lezen kan de maximale laadruimte eenvoudig worden gebruikt. Uitrusting Naast ruimte in absolute zin, geeft de C4 Picasso ook een gevoel van ruimte. Standaard wordt de auto namelijk geleverd met een "panoramische" voorruit die veel verder naar boven doorloopt dan bij andere auto's. Behalve het grotere gevoel van ruimte, biedt dit ook praktische voordelen. Zo zijn bijvoorbeeld verkeerslichten beter zichtbaar. Om toegang te bieden tot de achterste zitrij, schuift een stoel van de tweede zitrij naar voren én de zitting wordt tijdelijk opgeklapt om extra ruimte te maken. De C4 Grand Picasso biedt daarom veruit de makkelijkste toegang tot de achterste zitrij van alle auto's in zijn soort. De stijl van het interieur past bij de vormgeving van de rest van de auto. Vrijwel alle beeldschermen en knoppen zijn geconcentreerd rond het midden van het dashboard. Een extra breed scherm centraal onder de voorruit toont informatie die van primair belang is voor de bestuurder. Denk daarbij aan de snelheidsmeter, toerenteller of instructies van het navigatiesysteem. Helaas staan daar diverse ergonomische onvolkomenheden tegenover. De scharnieren van de klaptafeltjes aan de rugleuning voor de voorstoelen zijn zo laag gepositioneerd, dat ze de knieën van de gemiddelde volwassen passagier raken. Optioneel kan 2

de "Grand C4 Picasso" heeft ook een ander weggedrag. Omdat de "Grand" nog nadrukkelijker bedoeld is als gezinsauto, ligt de nadruk meer op comfort en minder op sportiviteit. Terwijl de gewone C4 Picasso zo'n goed weggedrag heeft dat de bestuurder bijna wordt uitgedaagd tot snel bochtenwerk, nodigt de Grand C4 Picasso juist uit tot een kalme rijstijl. In combinatie met een dieselmotor, is het weggedrag uitstekend. In een noodsituatie reageert het onderstel voorspelbaar en goedmoedig. Dit is mede te danken aan het lage zwaartepunt, dat 3 cm lager ligt dan bij de vorige C4 Picasso. Een tweede, kleiner scherm, wordt gebruikt voor het audio-, communicatie- en navigatiesysteem. Tot op zekere hoogte kan de bestuurder zelf bepalen welke informatie op welk scherm verschijnt. Bovendien zijn drie verschillende layouts beschikbaar om de informatie naar wens vorm te geven. Ook dit informatiesysteem wordt geplaagd door kleine "onhebbelijkheden" die op de lange duur storend zijn. Zo reageert het systeem soms traag op commando's en wordt het volume van de radio vanzelf weer verhoogd nadat het door de gebruiker tot nul is teruggedraaid. Blue HDI Tijdens de eerste kennismaking met de gewone C4 Picasso vielen de dieselmotoren beter in de smaak dan de benzinemotoren. Voor deze proefrit is gekozen voor de allerfijnste dieselmotor: de "Blue HDI". Deze heeft een inhoud van 2.0 liter en levert maximaal 150 pk / 340 Nm. Weggedrag Niet alleen het uiterlijk verschilt van de "C4 Picasso", Al na enkele kilometers dringt zich het gevoel op dat de "Blue HDI" motor welhaast voor deze auto is gemaakt. De manier waarop het vermogen wordt opgebouwd, de versnellingsbakverhoudingen en zelfs het geluid van de krachtbron passen perfect bij het karakter van de auto. Met deze motor in het vooronder is de C4 Picasso geen snelle auto, maar komt de grote MPV nooit vermogen tekort. Wanneer de krachtbron op toeren wordt gehouden, zijn zelfs verrassend snelle tussensprints mogelijk. 3

Ondanks de prima prestaties is het verbruik aangenaam laag. Citroën claimt een gemiddeld verbruik van 4.2 liter per 100 km. Met een rustige rijstijl is dit goed te benaderen. Een proefrit met stadsverkeer, provinciale wegen en snelwegen kostte een beschaafde 4.6 liter per 100 km. Conclusie Het lage verbruik betekent logischerwijs ook een lage CO2-uitstoot. De "Grand C4 Picasso Blue HDI" stoot 110 gram per kilometer uit. Daarmee komt deze grote MPV (Multi Purpose Vehicle), net als de lichter gemotoriseerde versies, in aanmerking voor 20% bijtelling bij zakelijk gebruik. Het geheim van de "Blue HDI" zit in het gebruik van "AdBlue". Naast het gebruikelijke roetfilter beschikt de "Blue HDI" over een filter waar de vloeistoef "AdBlue" wordt toegevoegd. Hiermee wordt NOx omgezet in onschadelijke gassen en is de uitstoot nauwelijks hoger dan die van de minder krachtige motoren. De C4 Picasso is het eerste model dat met "Blue HDI" leverbaar is. In de toekomst zullen ook de andere Citroëns leverbaar worden met deze dieselmotor; als het aan Citroën ligt zal er dus binnenkort veel meer blauw op straat verschijnen. Na de nieuwe Citroën C4 Picasso is er nu ook een nieuwe "Grand C4 Picasso". De "Grand C4 Picasso" biedt twee extra zitplaatsen. Net als bij andere auto's van deze omvang zijn die zitplaatsen bedoeld voor kleine kinderen. De extra stoeltjes zijn eenvoudig op te klappen, waarna de Grand C4 Picasso nog meer bagageruimte biedt. Net als de kleinere variant, kent ook de Grand C4 Picasso de nodige ergonomische ongemakken. Let hier op bij een proefrit en bepaal zelf of deze wel dan niet storend zijn. De rijeigenschappen verschillen nadrukkelijk van die van de gewone C4 Picasso. De Grand C4 Picasso biedt meer comfort, zonder dat dit ten koste gaat van de wegligging. In combinatie met een dieselmotor is de C4 Picasso welhaast perfect in balans. De nieuwe "Blue HDI" biedt volop vermogen en combineert dat met een beschaafd verbruik en een lage bijtelling. Van blauwe enveloppen is immers niemand gediend... 4

Specificaties Citroën Grand C4 Picasso BlueHDi 150 Shine Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 460 x 183 x 164 cm 284 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.505 kg 750 kg 1.700 kg Tankinhoud 55 l Bagageruimte 645/700 l Bandenmaat 205/55R17 Motor en prestaties Motorinhoud 1997 cc Cilinders / kleppen 4/ Vermogen 150 pk @ 4000 tpm Koppel 370 Nm @ 2000 tpm Aandrijving voorwielen Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 9,8 sec. 210 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 4,1 l / 100 km 4,7 l / 100 km 3,7 l / 100 km 106 gr. / km Prijs Prijs 41.050,- Prijs instapmodel 29.850,- 5