Mini Cabrio ( )

Vergelijkbare documenten
Mini Countryman ( )

Opel Insignia Sports Tourer

Renault Megane Estate

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Hyundai i10 ( )

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Renault Twingo ( )

Volvo S60 ( )

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Citroën C3 ( )

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Toyota Prius PHV. Natuurlijk uit Japan. Hybride

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Hyundai i10 ( )

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Smart ForTwo Electric Drive

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Toyota Auris Touring Sports

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Opel Combo Tour ( )

Citroën e-mehari. Luxueus kamperen. Eenvoud troef

Mercedes-Benz SLK ( )

Smart ForTwo electric drive

Hyundai ix35. Populariteit is de allermooiste tijd. Zoek de verschillen

Toyota Prius ( )

Mazda MX-5 RF. Wie de schoen past... Gesloten dak

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Fiat 500X. Pretnummer

Volvo V50. Charme-offensief. Ruimte. Vormgeving

Ford Focus Wagon ( )

Dacia Sandero Stepway

Peugeot Wat een leuke auto! Schuifdeuren

Volkswagen Golf. De nieuwe norm. Uitrusting

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Mercedes-Benz GLC 350e

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet (2010

Volkswagen Polo ( )

Toyota Camry. Welkom terug! Ruimte

Ford B-Max. Moderne architectuur. Toegankelijk. voor een auto als deze" "Het gevoel in het stuurwiel is van uitzonderlijke kwaliteit

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

BMW Z4. Goedmoedige geweldenaar. Roadster

Toyota Aygo. Tekenen bij het kruisje. "zelden was een kleine auto zo'n dankbaar object voor de fotograaf"

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Skoda Yeti. De verschrikkelijke... Ruimte. "Geheel volgens de traditie van het merk, is deze Skoda op veel punten slimmer dan de rest"

Citroën C4 Aircross. Uit het juiste hout gesneden. Vormgeving

Renault Kangoo Maxi ZE

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

BMW X3 ( ) Groots en toch bescheiden. andere BMW's"

Fiat 500L. Een nieuw geluid. "De binnenruimte is uitmuntend, niet alleen voorin maar ook achterin"

Audi A5 Cabriolet. Levensgenieter. Uitrusting

Suzuki Swift. Hebben, hebben, hebben! Weggedrag. "de Suzuki Swift is leuker om te rijden dan de veel duurdere MINI of Audi A1"

Peugeot 3008 ( )

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Jaguar XF Sportbrake ( )

MG TF. Ambitalent. Brooklands. "Wie eenmaal een middenmotor heeft ervaren, zal niet snel terug willen naar een meer conventionele auto"

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Ford Fiesta. Technofeestje. Ontwerp

Kia ProCeed. Pro actief. "De ProCeed ziet er niet alleen bijzonder uit, maar is ook bijzonder om te rijden"

Citroën C1. Knollen voor Citroënen verkopen? Uiterlijk

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Skoda Rapid Spaceback

Renault Twingo RS. IJzervretertje. compromisloos karakter en dat is alleen maar bewonderenswaardig" "Renault heeft gekozen voor een

Smart ForTwo ( )

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Toyota RAV4 Hybrid. Op eigen terrein. Facelift

Opel Ampera-e. De laatste druppel. Ruimte. "De Opel Ampera-e neemt de laatste bezwaren tegen elektrisch rijden weg"

Toyota Corolla Touring Sports

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Transcriptie:

Mini Cabrio (2009-2015) Altijd open Autotest Is het gekkenwerk? Doorgeslagen enthousiasme? Of is het simpelweg vertrouwen in het nieuwe product? Feit is dat de nieuwe MINI Cabrio in de Oostenrijkse Alpen aan de wereldpers werd voorgesteld. Onder het credo "altijd open" ging Autozine met open dak en open vizier de sneeuw in. Dit is 'm dan: de nieuwe MINI Cabrio. En hij lijkt als twee druppels water op de oude MINI Cabrio. Dat is niet door een gebrek aan fantasie, maar simpelweg omdat de auto is gebaseerd op een icoon uit het verleden en dat verandert nu eenmaal niet. De MINI Cabrio is echter op vele punten verfijnd en verbeterd. De vorige MINI Cabrio was herkenbaar aan grote rolbeugels achter de stoelen. Die zijn nu vervangen door exemplaren die alleen omhoog komen als de elektronica een koprol detecteert. In de regel kiezen fabrikanten voor een vaste rolbeugel omdat dan extra ruimte overblijft voor bagage en/of de achterbank kan worden opgeklapt. Dankzij een ingenieuze constructie is MINI er als eerste in geslaagd om het beste van beide te combineren: de rolbeugels zijn uit het zicht en toch is er voldoende ruimte voor bagage én een opklapbare achterbank. Ook heel slim is de optionele fietsdrager. Die wordt niet op de trekhaak gemonteerd (dat ontsiert de auto), maar op de uitsparingen van de sleepogen. Bovendien is de fietsdrager scharnierbaar, zodat de achterklep nog steeds kan worden geopend. 1

Cabriodak Helaas is de stoffen kap van niet meer dan gemiddelde kwaliteit. Op de snelweg is te horen hoe de wind tussen dak en zijruiten speelt en is de Cabrio beduidend minder stil dan de gesloten MINI. Bovendien is de achterruit onhandig klein (en snel vies) en laat het zicht rondom te wensen over. Omdat de rolbeugels aan het zicht zijn onttrokken, geeft de nieuwe MINI Cabrio een nog groter gevoel van vrijheid dan voorheen. Het is alsof de pret verdubbelt zodra het dak wordt geopend! Het credo van de nieuwe Cabrio is "Always open", dus snel open dat dak! De stoffen kap wordt geheel elektrisch geopend en gesloten. Openen kan in twee fasen: eerst opent alleen het deel boven de voorstoelen als een soort "zonnedak". Wanneer de knop langer wordt vastgehouden, klapt het gehele dak weg. Bovendien loopt vanaf dat moment de "Always open"-timer die aangeeft hoe lang met geopend dak is gereden. Wie zegt dat zoiets geen enkel doel dient, heeft de boodschap van deze auto niet begrepen. De MINI is een plezierauto en daar hoort een pleziermeter net zo goed in thuis als een snelheidsmeter. De inzittenden bekijken het winterlandschap niet laf van achter glas, maar beleven het! Toch is het absoluut niet koud in de auto. Dankzij de karakteristieke en nadrukkelijk rechtopstaande voorruit, worden de inzittenden uitstekend beschermd tegen de rijwind. Alleen op de achterbank waait een snijdende poolwind, maar gezien de minimale beenruimte zal daar zelden iemand zitten. Weggedrag De MINI wordt gekocht voor het rijplezier en zelfs in de sneeuw stuurt de MINI bovengemiddeld goed. Deze nieuwe generatie is iets groter dan de voorganger en daarom liggen de grenzen nog verder, terwijl de levendigheid juist ongekend blijft. 2

De elektronische vangnetten laten iets slip toe, zodat de bestuurder heerlijk kan glijden in de sneeuw maar toch wordt beschermd als het echt mis dreigt te gaan. Zelfs het stuurwiel ligt beter in de hand dan bij menige andere auto en dat draagt allemaal bij aan het sublieme rijgevoel dat alleen de MINI weet te geven. Zoals gebruikelijk bij MINI worden eerst de snelste varianten van een nieuw model op de markt gebracht. Daarom is nu gereden met de 175 pk / 240 Nm sterke "Cooper S". Zelfs bij gladheid hebben de voorwielen geen enkele moeite om het vermogen op de ondergrond over te brengen. De Cooper S heeft ongeacht het toerental altijd een forse reserve in huis. Wel is de cabriolet een stuk zwaarder dan de gesloten MINI. De Cabrio is daarom iets minder agressief en gretig, maar nog altijd beduidend sneller dan de meeste tegenstrevers. Tijdens het schakelen klinkt een diepe "plof" uit de uitlaat om de sensatie verder te verhogen. 3

te schakelen. Wanneer die adviezen strikt wordt opgevolgd komt de naald van de toerenteller zelden boven de 1.500 toeren per minuut en klikt een diep, resonerend geluid uit de uitlaat. Dat is aanvankelijk leuk, maar wie langzaam rijdt heeft juist even geen behoefte aan spektakel. Sneeuwpret Aan het einde van een lange dag vol sneeuwpret is de dakconstructie vastgevroren en wil niet meer dicht. Met een rij knipperende waarschuwingslampjes en onophoudelijke geluidssignalen rijdt de testauto hevig protesterend de parkeergarage van een hotel binnen. Pas uren later is de dakconstructie ontdooid en kan de auto veilig worden gestald. Milieuvriendelijk De nieuwe MINI is milieuvriendelijker dan ooit en dat is te danken aan "Efficient Dynamics". Onderdelen die voorheen mechanisch waren (waterpomp, stuurbekrachtiging, etc.) zijn nu elektrisch. Tijdens het remmen of uitrollen wordt de energie die daarbij normaal gesproken verloren zou gaan, omgezet in elektriciteit. Die "gratis" energie wordt daarna gebruikt om de elektrische systemen aan te drijven. Het doet allemaal nauwelijks afbreuk aan de ervaring. Een gewone MINI is al leuk, maar de MINI Cabrio is pret in het kwadraat. De volgende dag gaat het dak daarom meteen weer open! Conclusie Het lijkt onlogisch om een nieuwe cabriolet voor te stellen aan de pers in het hartje van de wintersportgebieden. Maar een paar dagen rijden met de nieuwe MINI Cabrio leert dat deze bestemming juist heel logisch is. De auto heeft zich in de variant met vast dak al ruimschoots bewezen. Nu bewijst MINI dat de sublieme wegligging zelfs in de sneeuw tot zijn recht komt. Daarnaast voorziet MINI in een schakelindicator die aangeeft wat het meest economische moment is om De MINI wordt gekocht voor het plezier en als cabriolet wordt het plezier alleen maar vergroot. Het 4

ligt dan ook voor de hand om zo veel mogelijk open te rijden. De MINI Cabrio is zeer comfortabel en laat zich zelfs in de vrieskou heerlijk rijden. Kortom: de MINI Cabrio staat altijd open voor plezier! 5

Specificaties Mini Cabrio (2009-2015) Cooper S Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 371 x 168 x 141 cm 248 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.305 kg n.b. n.b. Tankinhoud 50 l Bagageruimte 125/660 l Bandenmaat 195/55R16 Motor en prestaties Motorinhoud 1598 cc Cilinders / kleppen 4/4 Vermogen 184 pk @ 5500 tpm Koppel 240 Nm @ 1600 tpm Aandrijving voorwielen Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 7,3 sec. 225 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 6 l / 100 km 7,5 l / 100 km 5,1 l / 100 km 139 gr. / km Prijs Prijs 33.325,- Prijs instapmodel 23.315,- 6