Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Vergelijkbare documenten
Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Renault Megane Estate

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Opel Insignia Sports Tourer

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Citroën C3 ( )

Volkswagen Polo ( )

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Audi Q2. Jong van geest. Uiterlijk

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Audi A3. Drie maal is scheepsrecht

Peugeot Rifter. Te goed. Uitrusting. "De Rifter is relatief verfijnd en benadert de kwaliteiten van een moderne MPV"

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Volvo S60 ( )

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Skoda Rapid Spaceback

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Audi A5 Cabriolet. Levensgenieter. Uitrusting

Mini Countryman ( )

Volkswagen Golf. De nieuwe norm. Uitrusting

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Peugeot 3008 ( )

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Mazda CX-5. Verfijning in het groot. Ruimte. "Na een week rijden geeft de nieuwe CX-5 het gevoel dat dit is hoe de eerste generatie had moeten zijn"

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

BMW 5-Serie ( )

Hyundai i10 ( )

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

Opel Combo Tour ( )

Audi Q8. Onderscheidend vermogen

Dacia Sandero Stepway

Fiat 500L. Grote broer. "Alhoewel de vormgeving van het exterieur anders doet vermoeden, biedt de 500L de ruimte van een echte MPV"

Volkswagen Tiguan. Expeditie Achterland. Ruimte

Honda CR-V ( )

Mercedes-Benz GLC 350e

Jaguar XF Sportbrake ( )

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Toyota Auris Touring Sports

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Renault Kangoo Maxi ZE

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Opel Astra ( )

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

Skoda Rapid Spaceback

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

Toyota Prius ( )

Volvo V60. Nieuw en toch vertrouwd

Ford B-Max. Moderne architectuur. Toegankelijk. voor een auto als deze" "Het gevoel in het stuurwiel is van uitzonderlijke kwaliteit

Smart ForTwo Electric Drive

Honda Jazz. Alles behalve grijs. Ruimte

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Renault Espace. Groots denken

Volvo V50. Charme-offensief. Ruimte. Vormgeving

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Skoda Octavia ( )

Opel Corsa. Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

Audi A8. De wet van de remmende voorsprong. Uitrusting

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Mercedes-Benz B-Klasse

Renault Megane Estate ( )

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Toyota Camry. Welkom terug! Ruimte

Citroën C1. Knollen voor Citroënen verkopen? Uiterlijk

Renault Espace. Groots denken

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Renault Twingo ( )

Peugeot 508 ( )

Honda Jazz ( )

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Hyundai i10 ( )

Citroën Berlingo ( )

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Kia Sportage. Verdeel en heers

BMW 3-Serie Touring. Bestedingsruimte. "Alleen "head up"-display is al een goede reden om voor BMW te kiezen"

Toyota Prius PHV. Natuurlijk uit Japan. Hybride

Chevrolet Trax. Legerbasis. "Precies zoals Chevrolet belooft, is het weggedrag goed te vergelijken met dat van een gewone personenauto"

Fiat 500L. Een nieuw geluid. "De binnenruimte is uitmuntend, niet alleen voorin maar ook achterin"

Ford Fiesta. Technofeestje. Ontwerp

Transcriptie:

Audi A4 Avant Loon naar werken Autotest Hard werken mag beloond worden. Een bijzondere auto kan het werk en het privé-leven immers een stuk aangenamer maken. Een product van hoge kwaliteit ziet er beter uit, heeft verfijndere techniek aan boord en biedt in alle opzichten meer. Wellicht is de nieuwe Audi A4 Avant een mooie kroon op het dagelijkse werk? Mooi is de Audi A4 zeker. Of is "tijdloos" een betere omschrijving? Want de vormgevers van Audi hebben een strakke, moderne stijl gevonden waar per model nog nauwelijks van wordt afgeweken. De verschillen tussen de vorige generatie ("B8") en deze nieuwe A4 ("B9") zijn vooral verfijningen, waardoor het ontwerp van weleer nu simpelweg beter tot zijn recht komt. Virtual Cockpit Wie de vormgevers beschuldigt van een gebrek aan lef, moet vooral plaatsnemen in het smetteloos afgewerkte interieur. Het dashboard is strakker en opgeruimder dan voorheen omdat het aantal knoppen sterk is gereduceerd. Zoveel mogelijk functies worden namelijk bediend via het beeldscherm. Deze opzet van Audi is niet uniek, maar Audi trekt het concept wel het verst door. Dat geldt zeker wanneer wordt gekozen voor de "Virtual Cockpit". Dan worden ook de klokken (snelheidsmeter en toerenteller) achter het stuurwiel vervangen door een beeldscherm. Let ook op de bediening van het klimaatcontrolesysteem: de ingestelde temperatuur verschijnt in de knop. Prachtig! Met de virtual cockpit kunnen alle functies (inclusief navigatie!) worden bediend, maar om de klanten niet te veel af te schrikken wordt ook nog voorzien in een 1

traditioneel beeldscherm op het dashboard. Alleen de "life style" modellen van Audi (TT, R8) kiezen radicaal voor een beeldscherm achter het stuurwiel. Terwijl het centrale beeldscherm bij andere Audi-modellen inklapt of wegschuift wanneer het niet in gebruik is, staat het bij de A4 altijd prominent bovenop het dashboard. Audi kiest principieel niet voor aanraakgevoelige beeldschermen en dat is zeker bij gebruik van Apple CarPlay onwennig. Apple heeft zijn interface namelijk ontworpen voor touchscreens, en Audi draait dit weer terug door alles om te leiden naar de centrale druk/draai-knop. Op het gebied van luxe en comfort is de nieuwe A4 ontegenzeglijk bij de tijd, maar op geen enkel punt is de auto innovatief. Sterker nog, inmiddels bieden doorsnee merken dezelfde technieken al aan in auto's in een lager segment. Het belangrijkste verschil is dat Audi zaken mooier verpakt. Houdt er bovendien rekening mee dat deze verpakking zijn prijs kent, want vrijwel alles wat alledaagse merken standaard aanbieden staat bij Audi op de optielijst. Omdat Audi een premium-merk is, mag meer worden verwacht dan van zomaar een merk. Dit wordt onder andere waargemaakt met een elektrisch bedienbare achterklep. Daarnaast kan de achterbank worden opgeklapt middels een hendel in de bagageruimte, dat scheelt weer omlopen. Tegelijkertijd laat Audi diverse steken vallen met deze stationcar. Zo is de laadvloer niet vlak, is er geen uitsparing om de hoedenplank in op te bergen, is er geen dubbele laadvloer en is (standaard) niet voorzien in "bagage-management" (laadvloer in vakken verdelen, bevestigingsmaterialen, etc.). Stationcar De hier geteste auto is een zogenaamde "Avant" en dat staat voor "stationcar". De A4 Avant biedt standaard 505 liter bagageruimte (sedan: 480 liter). Dit is uitbreidbaar tot 1.510 liter (sedan: 965 liter) en daarmee behoort de A4 Avant tot de ruimste stationcars in het premium-segment. Wanneer ook wordt gekeken naar stationcars van minder nobele merken, dan valt de ruimte juist tegen voor een auto van deze omvang. 2

De verhoudingen van de automaat met dubbele koppeling (DSG, ofwel direct shift gear) zijn welhaast perfect op het karakter van de motor afgestemd. Met name op de snelweg is het toerental opmerkelijk laag, 120 km/u is slechts 1.750 toeren per minuut en dat zorgt voor rust en een laag verbruik. Dankzij deze verfijnde motor en het perfecte samenspel weet de A4 echt te overtuigen als een premium-product. Weggedrag Motoren Met de komst van de nieuwe A4, introduceert Audi ook een bijzondere nieuwe motor: de "2.0 TFSI ultra". Die laatste aanduiding, "ultra", staat bij Audi voor een extra zuinige motor. Aanvankelijk valt vooral op dat de motor zuinig is met geluid, want de rust in de auto is ongekend. Hoe de A4 Avant rijdt, is afhankelijk van de gekozen opties ("Audi Drive Select") en het gekozen onderstel. De testauto is voorzien van een verlaagd sportonderstel in combinatie met 18 inch velgen (standaardmaat: 16 inch) en dat is te veel van het goede. Op slecht wegdek zorgt dit voor een onrustig gedrag en is het rijden vermoeiend. Het karakter van deze zuinige benzinemotor doet veel denken aan dat van een dieselmotor. Al bij een zeer laag toerental is veel trekkracht beschikbaar en dankzij een fors koppel (320 Nm) is ook op hoge snelheid altijd voldoende reserve beschikbaar om moeiteloos te accelereren. Omdat de 2.0 TFSI zo moeitloos presteert, lijkt de auto minder snel dan deze eigenlijk is. 3

Wanneer wordt gekozen voor het standaard onderstel of voor de standaard velgmaat, dan overtuigt de A4 juist met een verfijnde combinatie van sportiviteit en comfort. De besturing is licht, maar toch exact. De grip is uitstekend, zodat de A4 Avant zich evengoed leent voor sportieve uitspattingen als voor lange afstanden. Conclusie Biedt de Audi A4 Avant meer dan een doorsnee stationcar? Ja en nee. Op het gebied van de vormgeving en afwerkingskwaliteit is het antwoord een volmondig "ja". Als het gaat om de uitrusting is het antwoord: "ja, indien de juiste opties worden bijbesteld". Als het gaat om de ruimte is het antwoord een teleurstellende "nee". De A4 Avant weet zich vooral te onderscheiden met de rijeigenschappen. De A4 rijdt niet beter dan andere auto's, maar biedt wel meer raffinement. Dat komt terug in het samenspel tussen de motor en de automaat, de minimale rijgeluiden en de verfijning van het onderstel. 4

Specificaties Audi A4 Avant 2.0 TFSI ultra S-Tronic Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis 473 x 184 x 143 cm 282 cm Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd 1.535 kg 750 kg 1.500 kg Tankinhoud 54 l Bagageruimte 505/1510 l Bandenmaat 205/60R16 Motor en prestaties Motorinhoud 1984 cc Cilinders / kleppen 4/4 Vermogen 190 pk @ 4200 tpm Koppel 320 Nm @ 1450 tpm Aandrijving voorwielen Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid 7,5 sec. 238 km/u Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 5 l / 100 km 6,4 l / 100 km 4,3 l / 100 km 114 gr. / km Prijs Prijs 41.990,- Prijs instapmodel 41.990,- 5