VEK Antwoorden op de meerkeuzetoetsen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VEK Antwoorden op de meerkeuzetoetsen"

Transcriptie

1 VEK Antwoorden op de meerkeuzetoetsen Indien een materiaal voldoet aan het tijd-temperatuur superpositie principe betekent dat: De invloed van een temperatuursverandering op de kruipcurve van een materiaal een verschuiving is langs de logaritmische tijd-as bij gelijkblijvende vorm van de curve. Kalanderen is een proces waarmee: Plaatmateriaal of dikke folies worden gemaakt. Een craze is: Een fibrillaire zone in de tip van een belaste scheur. Twee typen PE (polyetheen) hebben dezelfde MFI (Melt Flow Index), maar verschillende dichtheden. Dit betekent dat ze verschillen in: E-modulus Kristallijn rooster De smeltindex (E: Melt Flow Indez, MFI) van PE of PP is een maat voor: De viscositeit van de smelt (lage viscositeit is beter te verwerken) De (gemiddelde) lengte van de polymeerketens. Het (globale) gemiddelde moleculairgewicht. Necking is: Het optreden van een locale insnoering in een trekstaafje (van een taai materiaal) bij rekken groter dan het zwichtpunt. Rubberelastisch gedrag is een gevolg van: Afname van de entropie-inhoud van het materiaal bij deformatie. SBS-rubber is een blokcopolymeer van styreen en butadieen. De fasenstructuur is als volgt: Continue fase polystyreen, disperse fase polybutadieen. Bij kristallisatie van kunststoffen betekent homogene nucleatie of kiemvorming dat: Kristalkiemen met kritische afmetingen zich spontaan vormen in de afkoelende smelt. Kristalliniteit in een kunststof is te herkennen door: Het Röntgen diffractiepatroon te bepalen. Fysische veroudering van een amorfe, harde kunststof is een gevolg van: Inwerking van licht en zuurstof. Kruip ten gevolge van belasting met een constante last. De elasticiteitsmodulus van een rubber wordt in sterke mate bepaald door: Het aantal vernettingspunten ( crosslinks ) per volume-eenheid. Bij verhoging van het moleculairgewicht van een (thermoplastisch) polymeer Neemt de viscositeit van de polymeer smelt toe. Wordt het materiaal taaier. Verhogen van het moleculairgewicht van een thermoplastische kunststof veroorzaakt: Moeilijker verwerking en betere (mechanische) producteigenschappen. Een typerende ( apparent ) viscositeit voor een polymeer bij verwekingstemperatuur is:

2 1000 Pa.s Kunststoffen, versterkt met (lange) glasvezels leveren moeilijkheden bij construeren vanwege: Te grote stijfheid. In een sterk verdunde ideale oplossing is de afstand S tussen de uiteinden van een polymeermolecuul met een polymerisatiegraad p gegeven door (C is een constante): S = c * p S = c * p 2 Bijna alle behuizingen van elektronica (TV, audio, computers, etc) en van elektrische huishoudelijke apparatuur zijn van kunststof. Dit is vanwege: De grote vrijheid van vormgeving plus de mogelijkheid in een complex product functies te integreren. Een blokcopolymeer is herkenbaar aan: Het optreden van 2 glasovergangstemperaturen Tg en Tg2, die overeenkomen met de glasovergangstemperaturen van de betreffende homoploymeren. Het vloeigedrag van polymere smelten wordt (o.a.) beschreven d.m.v. de schijnbare viscositeit (E: apparent viscosity). Dit gebeurt omdat: De smelt zich niet-newtons gedraagt. Hiernaast is een mechanisch analogon van een viscoelastisch materiaal afgebeeld. De relaxatietijd τ van dit materiaal is: τ = η/g Moleculaire oriëntatie is van grote invloed op: De mechanische eigenschappen van het materiaal. Lineair visco-elastisch gedrag is van toepassing: Bij alle kunststoffen bij kleine deformaties. Bij alle kunststoffen in vaste toestand bij deformaties tot ca. 0.5% Dit is de structuurformule van: CH 3 PMMA -CH 2 -C- C=O O CH 3 Een semi-kristallijn polymeer vertoont zijn grootste kristallisatiesnelheid bij een temperatuur: Ongeveer halverwege Tg en Tm. De (homogene) kiemvormingssnelheid bij (semi-)kristallijne polymeren is het grootste: Juist boven Tg. De groeisnelheid van een polymeerkristal is het grootste: Juist onder Tm. Het gewichtsgemiddelde moleculairgewicht van een polymeer, Mw, kan worden bepaald door middel van: Lichtverstrooiingsmetingen. LDPE en HDPE verschillen van elkaar in: Kristalliniteit.

3 Aantal zijketens: LDPE heeft een hoofdketen met veel zijtakken. HDPE met weinig. Dichtheid. De conformatie van een polymeermolecuul in een sterk verdunde theta-oplossing wordt bepaald door: De maximale entropie van het systeem. Het vloeigedrag van polymeer smelten (verband tussen de afschuifspanning τ en de afschuifsnelheid δγ/δt) is volgens curve: Slagvast PS (polystyreen) is: Een composietmateriaal van PS en een rubber. Bij de constructie van een mastercurve wordt gebruik gemaakt van: Het tijd-temperatuur superpositie principe. De powerlaw voor de beschijving van het visceuze gedrag van polymere smelten kan mathematisch worden geschreven als: τ = k * γ n η = c * γ n-1 Fysische veroudering van amorfe polymeren bij temperaturen beneden Tg berust op: Geleidelijke toename van de dichtheid. Toevoeging van glasvezels aan een kunststof leidt tot een verhoging van: De elasticiteitsmodulus. De zuurstofindex is: Een maat voor de brandbaarheid van een kunststof. Tan δ is gedefinieerd als: De verliesmodulus gedeeld door de opslagmodulus, bepaald bij een dynamisch evenwicht. Een toenemende mate van fysische veroudering veroorzaakt bij een amorfe, harde kunststof: Afname van de kruipsnelheid tgv belasting met een constante last. Het begrip tacticiteit bij een polymeer heeft betrekking op: De stereometrische plaatsing van zijgroepen aan de hoofdketen. Tacticiteit is een begrip dat betekenis heeft in het geval van: Polymeren met zijgroepen De bijzondere eigenschappen van supervezels (Kevlar, Twaron, Dyneema): een eatreem hoge sterkte en modulus, berusten op: Hoge mate van oriëntatie van de ketens in de vezelrichting. De juiste formule voor het aantal-gemiddelde moleculairgewicht Mn is: Σ (n i * M i ) / Σn i Vernette of gecrosslinkte materialen zijn: Vaste stoffen.

4 Een polymeer van voldoende hoog moleculairgewicht bezit boven Tg een zgn. rubberplateau: een temperatuurtraject met bijna constante modulus, waar het materiaal rubberelastische eigenschappen bezit. De lengte van het rubberplateau is de grootte van het temperatuurstraject, de hoogte is de waarde van de modulus in dit gebied. Verhoging van het moleculairgewicht van het polymeer leidt tot: Verlenging van het rubberplateau. Veer-dempermodellen worden veel gebruikt om de mechanische eigenschappen van kunststoffen te modelleren. Dit is echter slechts geldig binnen een beperkt gebied, nl: Het lineair visco-elastische gebied. Verhogen van het moleculairgewicht van een thermoplastische kunststof veroorzaakt: Moeilijker verwerking en betere (mechanische) producteigenschappen. PP (polypropeen) is: Iso-tactisch Een stof bestaande uit lineaire ketenmoleculen is: Een thermoplast Bij buitentoepassingen hebben kunststoffen vooral last van: Zonlicht PMMA, PS is een amorf polymeer. Het is dus: Atactisch Een craze is een fenomeen dat optreedt bij: Scheurgroei in thermoplastische kunststoffen. Kunststof glijlagers worden gemaakt (o.a.) van: Poly-(tetrafluoretheen), (ook wel teflon). Rubber in autobanden is gemengd met een aanzienlijke hoeveelheid roet. Dit is om: De band slijtvast, en bestand tegen weersinvloeden te maken. De dispersiegraad D = Mw/Mn is een ruwe maat voor: De breedte van de moleculairgewichtsverdeling. De bruikbaarheid van het materiaal voor folie blazen. De relaxatietijd van een materiaal is: De tijd waarin bij constante deformatie de spanning tot een fractie 1/e afgenomen is. HIPS ( High Impact Polystyrene slagvast polystyreen) is (meestal) een blokcopolymeer van styreen en butadieen. De fasenstructuur is als volgt: Continue fase polystyreen, disperse fase polybutadieen. In de bouw worden kunststoffen (vooral) toegepast vanwege hun gunstige: Isolatie eigenschappen Met een rubberplateau wordt bedoeld: Een temperatuursgebeid juist boven Tg waar hoog-moleculaire polymeren rubberelastisch gedrag vertonen en waar de modulus nagenoeg temperatuursonafh. Tan δ is een maat voor: De visceuze dissipatie door het materiaal bij (cyclische) belasting.

5 Aan een rubber wordt tijdens verwerking zwavel toegevoegd om: De rubber te vernetten ( crosslinking ). In een dynamische karakterisering van de visco-elastische eigenschappen worden bepaald: De opslag- en verliesmodulus. Welke van de volgende polymeren is (semi-) kristallijn? Polyamide (PA, nylon) De aanwezigheid van een secondaire glasovergang in een kunststof kan het gevolg zijn van: Beweeglijkheid van zijgroepen of korte ketendelen. Ontmenging treedt op in een mengsel van 2 polymeren indien de karakteristiek van de vrij enthalpie vs de samenstelling: Een buigpunt vertoont. Oriëntatie in een kunststof veroorzaakt: Toename van de elasticiteitsmodulus in de oriëntatierichting. Toegevoegde glijmiddelen zijn bedoeld om: De verwerking van de kunststof te vergemakkelijken. De (schijnbare of apparent) viscositeit van een kunststofsmelt wordt verhoogd door: Afname van de deformatie snelheid De atomen in de hoofdketen van een polymeermolecuul zijn verbonden door: Covalente bindingen. Door middel van GPC (Gel Permeatie Chromatografie) bepaalt men: De moleculairgewichtsverdeling van het polymeer. Rioleringen zijn tegenwoordig bijna altijd van kunststof (meestal PVC). Dit is vanwege De gunstige corrosie-eigenschappen van het materiaal. De conformatie die een polymeerketen aanneemt in een sterk verdunde oplossing is die van een bolvormige kluwen ( random coil ). De (theoretische) dichtsheidsverdeling van de ketensegmenten binnen deze bol is als volgt: Maximaal in het middelpunt, naar buiten toe asymptotisch naar nul naderend. Hier is weergegeven de structuurformule van: PS CH 2 CH CH CH CH CH CH CH Een random copolymeer is herkenbaar aan: Het optreden van 1 glasovergangstemperatuur tussen Tg1 en Tg2 in. Korte glasvezels worden (soms) aan polymeren toegevoegd om: De stijfheid te verhogen. Thermoplasten zijn als zodanig herkenbaar aan: Het overgaan in een hoog-visceuze vloeistof bij temperatuursverhoging.

6 Hier staan 4 grafieken van het specifiek volume van een materiaal, v, tegen de temperatuur. Welke is van toepassing op PS ( polystyreen)? TG Welke van de volgende polymeren is geheel amorf? PC, PS Twee verschillende polymeren kunnen slechts zelden een ideaal mengsel vormen (dwz. In elkaar oplossen). Dat komt door: De geringe mengentropie. Bij polymeren kennen we kristallijne smeltpunten en glasovergangen. Het verschil tussen deze twee begrippen heeft te maken met een van de volgende punten: Een kristallijn smeltpunt is een overgang tussen een geordende structuur en een chaotische structuur, een glasovergang is de overgang tussen een starre en een dynamische situatie. De aanwezigheid van een secondaire glasovergang in een kunststof kan het gevolg zijn van: De aanwezigheid van een tweede polymere fase. De glasovergang bij temperatuursverhoging bij een polymeer heeft te maken met: Een sterke verandering in de beweeglijkheid van (delen van) de polymeerketens. De slagvastheid van een brosse kunststof is te verbeteren door: Een hoeveelheid rubber in te mengen. Een polymeer gedraagt zich lineair viscoelastisch wanneer Het voldoet aan het Bolzmann Superpositie principe. Kenmerkend voor een scheurgroei in brosse polymere materialen is het optreden van: Een craze: dit is een fibrillaire zone aan de scheurtip. Polymere smelten zijn visco-elastisch. De elastische component komt (o.m.) tot uiting in: Het zwellen van een extrudaat bij het verlaten van de spuitmond ( die-swell ). Een polymeer heeft de structuur: B-B-B-B-B B-B-B-B A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A-A Een entcopolymeer Een thermische stabilisator is en additief dat wordt toegevoegd om: Een kunststof te beschermen tegen degradatie tijdens verwerking. Nagenoeg alle kunststoffen zijn brandbaar. Een (niet brandbare) uitzondering vormt: PTFE (Poly-tetrafluotetheen) Bij oplopende temperatuur is het optreden van een glasovergang bij een polymeer te herkennen aan: Het optreden van een sprong in de (lineaire) uitzettingscoëfficiënt.

7 Het mechanisch gedrag van kunststoffen op zeer lange termijn onder praktijkomstandigheden kan worden bepaald door metingen Bij hogere temperaturen en kortere tijden. Met anisotropie wordt bedoeld: Sommige eigenschappen variëren met de richting in een materiaal. De zwichtspanning van een taaier kunststof kan worden gemeten door middel van een trekproef. Verlagen van de treksnelheid in dit experiment leidt tot: Verhoging van de zwichtspanning. Bij een grote rek (λ = 5 of meer) neemt de tangentmodulus van natuurrubber sterk toe. Dit is een gevolg van: Kristallisatie onder invloed van oriëntatie. Atactische plaatsing van zijgroepen aan de hoofdketen leidt tot: Een amorf materiaal. Een belangrijke reden voor toepassing van kunststoffen in allerhande artikelen is: De flexibiliteit in vormgevingstechnieken. Construeren in (lange-)vezelversterkte kunststoffen is lastig. Dat komt doordat: Het materiaal anisotroop is. Men kan de moleculairgewichtsverdeling (Eng MWD Moleculair Weight Distribution) van een polymeer bepalen door middel van: GPC (Gel Permeatie Chromatografie). De specifieke viscositeit ηsp van een polymeer, opgelost in een oplosmiddel is gedefineerd als: ηsp = η η0 / η0 Bij een mengsel van 2 polymeren geeft de grafiek van de thermodynamische potentiaal G (vrije enthalpie of Gibbs-potentiaal) vs samenstelling veel informatie over het menggedrag van deze twee stoffen. In dit verband wordt met de binodaal bedoeld: De raakpunten met een lijn die de curve van G vs samenstelling op 2 plaatsen raakt. Men kan oriëntatie in een materiaal karakteriseren door: De bepaling van de E-modulus in verschillende richtingen. Een kunststof is: Een synthetisch polymeer waaraan hulpstoffen zijn toegevoegd. De nulviscositeit η0, van een polymere smelt is gedefinieerd als: η0 = τ / γ ( γ =1) Vulcanisatie van rubber is: Toevoegen van zwavel waardoor vernetting ( crosslinking ) ontstaat. Een meer-fasen blend van 2 amorfe polymeren is te herkennen aan: Twee Tg s, die overeenkomen met de Tg s van beide polymeren in zuivere toestand. Precisie-onderdelen met zeer nauwe maat-toleranties worden slechts zelden uitgevoerd in kunststof. Dit komt omdat: Kunststof onderdelen met de tijd (langzaam) krimpen en van vorm veranderen.

8 Retardatiemetingen ( of: kruipexperimenten) zijn experimenten waarbij: Bij een constante spanning de deformatie wordt gevolgd in de tijd. Twee polymeren zijn in iedere samenstelling in elkaar oplosbaar, indien de karakteristiek van de vrije enthalpie vs de samenstelling: Een maximum vertoont. Een minimum vertoont. Een andere term voor rubberelasticiteit is: Entropie-elasticiteit. Plastic (wegwerp-) koffiebekertje worden gemaakt door middel van: Vacuumvormen. De juiste formule voor het gewichts-gemiddelde moleculairgewicht Mw, is: Σi (ni * Mi 2 ) / Σi (ni * Mi) Bij toepassingen waarbij aan de kunststof (lange-duurs) sterkte-eisen worden gesteld, is het van belang te letten op: Het (gemiddelde) moleculairgewicht van de kunststof De hiernaast weergegeven structuurformule is van: - CH 2 CH Cl Polyvinylchloride De grootte van een spuitgietmachine wordt vooral bepaald door: Het geprojecteerd oppervlak van het te maken product (geprojecteerd op de vaste plaat). Indien δ de fasehoek is tussen opgelegde belasting en resulterende deformatie bij cyclische belasting, dan geldt voor een elastisch materiaal: δ = 0º Indien δ de fasehoek is tussen opgelegde belasting en resulterende deformatie bij cyclische belasting, dan geldt voor een visceus materiaal: δ = 90º Indien δ de fasehoek is tussen opgelegde belasting en resulterende deformatie bij cyclische belasting, dan geldt voor een visco-elastisch materiaal: 0º < δ < 90º Die-swell is een fenomeen dat optreedt bij: Extrusie. Flacons of flessen voor shampoo, vaatwasmiddel ed worden gemaakt door middel van: Extrusie-blazen. Oriëntatie van een heldere thermoplastische kunststof (PS, PMMA) veroorzaakt (o.a.): Ontstaan van optische dubbelbreking. Het (gemiddelde) moleculairgewicht van een vernette rubber is Nagenoeg oneindig hoog. De elasticiteitsmodulus van een harde kunststof zoals PS of PMMA wordt (vooral) bepaald door: Secondaire bindingen, vooral Van der Waals bindingen.

9 Men kan inwendige (of thermische-) spanningen in een kunststofplaat meten door: De mate van dubbele breking van licht te meten. De zwichtspanning (gemeten via een trekproef) van een (taaie) kunststof kan worden verhoogd door: De treksnelheid te verlagen. Hergebruik ( recycling ) van kunststoffen uit huishoudelijk afval is een moeilijk probleem. Dit komt omdat: De verschillende typen plastic slecht mengen waardoor producten die eruit gemaakt worden van slechte kwaliteit zijn. Waterleidingbuizen zijn tegenwoordig bijna altijd van kunststof (meestal PVC). Dit is vanwege: De gunstige corrosie-eigenschappen van het materiaal. De eenheidscel van het kristalrooster van een (semi-kristallijn) polymeer bevat: Een geheel aantal monomeereenheden. Ten gevolge van oriëntatie in een semi (kristallijn) materiaal Neemt de kristalsmelttemperatuur Tm toe. Een polymeer kent een aantals- en een gewichtsgemiddelde moleculairgewicht Mn en Mw. Is Mw altijd groter dan Mn? In een grafiek van kruip-isochronen staan langs de assen uitgezet: De spanning vs de deformatie. Een brosse kunststof zoals polystyreen of PMMA bezwijkt bij overbelasting Via een scheurgroeimechanisme waarbij lokaal een fibrillaire vloeizone, de craze, wordt gevormd. Een amorf, thermoplastisch polymeer van voldoende hoog moleculairgewicht bezit boven Tg een zgn. rubberplateau: een temperatuurtraject met bijna constante modulus, waar het materiaal rubberelastische eigenschappen bezit. Dit gedrag wordt veroorzaakt door: Door de lengte van de ketens ontstaan verstrengelingen ( entanglements ). Een kunststof is zelfdovend onder atmosferische omstandigheden indoen de zuurstofindex Groter dan 20% is. Met het Tijd-temperatuur Superpositie principe wordt bedoeld dat: Bij verschillende temperaturen dezelfde deformatie mechanismen werkzaam zijn, maar dat de snelheid ervan temperatuursafhankelijk is. De juiste formule voor het z-gemiddelde moleculairgewicht, Mz, is: Σ (ni * Mi 3 )/ Σ (ni * Mi 2 ) De serie-grootte van een kunststof spuitgietproduct is (over het algemeen) ongeveer: Ca stuks Vernette of gecrosslinkte materialen zijn in ieder geval: Rubbers De dichtheid van nagenoeg alle kunststoffen is:

10 Tussen ca. 800 en 1500 kg/m 3 Soms wordt er aan een kunststof houtmeel toegevoegd. Dit is om: De prijs te verlagen. Hier is weergegeven de structuurformule van: - CH2-O- POM Bij spuitgieten wordt na het vullen van de matrijs nog gedurende een zekere tijd druk gehandhaafd op de kunststofsmelt: het zgn nadrukken. Dit is om: Volume-afname van het afkoelende product door thermische krimp te compenseren. PP (polypropeen) is een isotactisch polymeer. Dit betekent dat: Het (semi-) kristallijn is. In vliegtuigen worden meer en meer vezelversterkte kunststoffen toegepast. De reden is: Gewichtsbesparing. Dynamische metingen zijn experimenten waarbij: Een periodieke harmonische deformatie wordt gevolgd in de tijd. Een copolymeer, opgebouwd uit de herhalingseenheden A en B, ziet er als volgt uit: -A-B-A-A-B-B-A-B-A-A-B-B-B-A-A-B-A-A-B-A-A-B-B-A-A-A-B-B-A-A-B-A-B-B- Random copolymeer? Extrusie is een verwerkingsproces waamee (onder andere) wordt gemaakt: Spaghetti De opslagmodulus van een viscoelastisch materiaal is een maat voor: De hoeveelheid elastisch opgeslagen energie bij cyclische belasting. Voor extrusie en voor spuitgieten worden (meestal) niet dezelfde materialen gebruikt. Ze verschillen in: Viscositeit: voor spuitgieten is een lagere viscositeit gewenst als voor extruderen. Bij kristallisatie van kunststoffen betekent heterogene nucleatie of kiemvorming dat: Kristallen beginnen te groeien vanaf reeds aanwezige deeltjes zoals talk. Thermoharders zijn als materiaal te herkennen aan: Het ontbreken van een smeltpunt bij opwarmen. Welke van de volgende procesparameters heeft de grootste invloed op de kostprijs van een spuitgietproduct? Cyclustijd. Een copolymeer, opgebouwd uit de herhalings-eenheden A en B ziet er als volgt uit: -A-A-A-A-A-A-A-B-B-B-B-B-B-B-A-A-A-A-A Blokcoploymeer Vacuumvormen is een proces dat (bij amorfe kunststoffen) plaats vindt bij: Bij temperaturen in het gebied van het rubber-plateau. Een polymeer is: Een kunststof waaraan hulpstoffen zijn toegevoegd. Bij buitentoepassingen van Pe of PP (bijv. als kratten voor dranken of land- en tuinbouwprodukten) wordt het materiaal aangepast door:

11 Een extra hoeveelheid UV-stabilisator toe te voegen. Intrinsieke viscositeit van een polymeer, opgelost in een oplosmiddel is gedefinieerd als: Π = ( π π0 ) / π0

Ontwer.l!en in Kunststoffen.

Ontwer.l!en in Kunststoffen. Leerstoel Ontwer.l!en in Kunststoffen. Tentamen Verwerking en Eigenschappen Kunststoffen Code: 112112 Datum: 25 april 2001 Tijd: 9.00-12.30uur Plaats: Hal V - 108 Aanwijzingen: 1. Naam. met aile voorletters

Nadere informatie

( ) ( ) Bij welke karakteristieke afschuifsnelheid zijn de weerstanden voor beide materialen gelijk: dan moet gelden:

( ) ( ) Bij welke karakteristieke afschuifsnelheid zijn de weerstanden voor beide materialen gelijk: dan moet gelden: Opgave 1: a) Enkele producteigenschappen die bepaald worden door de keuze voor PP of PS: 1 Stijfheid: PS is amorf, G = ca 1 GPa; PP is semi-kristallijn, G = ca.5 GPa. 2 Temperatuursbereik: Tg van PS is

Nadere informatie

Welke soorten kunststoffen zijn er? Eigenschappen van kunststoffen. Na deze clip kun je: Onderwerpen. Eigenschappen verbeteren.

Welke soorten kunststoffen zijn er? Eigenschappen van kunststoffen. Na deze clip kun je: Onderwerpen. Eigenschappen verbeteren. Welke soorten kunststoffen zijn er? Na deze clip kun je: vertellen hoe je met andere stoffen de eigenschappen van kunststoffen kunt verbeteren de drie verschillende soorten kunststoffen noemen uitleggen

Nadere informatie

Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen of polymeren. Geschiedenis

Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen of polymeren. Geschiedenis aardolie 100% Diesel & stookolie 70% Benzine 20% andere 10% Motorbenzines 13% grondstoffen voor chemie 7% Verven, aceton,... 3% KUNSTSTOFFEN 4% 1 2 Geschiedenis of polymeren 1859 Patent cellulose gebruikt

Nadere informatie

Tentamen Verwerking en Eigenschappen van Kunststoffen ( ) 2 februari 2012, uur

Tentamen Verwerking en Eigenschappen van Kunststoffen ( ) 2 februari 2012, uur Tentamen Verwerking en Eigenschappen van Kunststoffen (191121121) 2 februari 2012, 13.45-17.15 uur Aanwijzingen: -Vermeld op alle in te leveren vellen je naam, voorletters en student nummer. -Lees de vragen

Nadere informatie

Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen of polymeren. Geschiedenis

Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen of polymeren. Geschiedenis aardolie 100% Diesel & stookolie 70% Benzine 20% andere 10% Motorbenzines 13% grondstoffen voor chemie 7% Verven, aceton,... 3% KUNSTSTOFFEN 4% 1 2 Geschiedenis of polymeren 1859 Patent cellulose gebruikt

Nadere informatie

HUIS VAN EEN FOTOCAMERA

HUIS VAN EEN FOTOCAMERA EEUWIGE RECYCLING BESTAAT NIET HUIS VAN EEN FOTOCAMERA Recycleer papier, glas en groenafval. En het gaat de goede kant op. Recyclatie is populair. Alles waar gerecycleerd op staat, is goed. Heb je toch

Nadere informatie

Polymeren: Structuur en eigenschappen 4A580

Polymeren: Structuur en eigenschappen 4A580 Polymeren: Structuur en eigenschappen 4A580 20 aart 2006 14.00-17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 6 vragen met in totaal 20 deelvragen Tijdens het tentamen mag geen gebruik worden gemaakt van notebook,

Nadere informatie

Hoofdcategorieen. Hoofdindeling der polymeren.

Hoofdcategorieen. Hoofdindeling der polymeren. Samenvatting VEK H1 Inleiding Polymeren bestaan uit zeer grote moleculen met molmassa's van 10_4 tot meer dan 10_6 g/mol. Dit in tegenstelling tot laagmoleculaire stoffen als suiker, met massa's in de

Nadere informatie

Kunststof. 2e college kunststof Utrecht HKU

Kunststof. 2e college kunststof Utrecht HKU Kunststof Kunststof 2e college kunststof Utrecht HKU Materialen Vandaag: Bioplast, thermoplast, thermoharder, elastomeer Amorf / kristallijn Diverse kunststoffen, eigenschappen en toepassingen Bioplasten,

Nadere informatie

Kunststof Kunststof HKU. Materialen. Materialen e college kunststof Utrecht. Bioplasten, Thermoplast, thermoharder en elastomeren.

Kunststof Kunststof HKU. Materialen. Materialen e college kunststof Utrecht. Bioplasten, Thermoplast, thermoharder en elastomeren. Kunststof Kunststof 2e college kunststof Utrecht HKU Vandaag: Bioplasten, Thermoplast, thermoharder en elastomeren. Bioplast, thermoplast, thermoharder, elastomeer Amorf / kristallijn Diverse kunststoffen,

Nadere informatie

Kunststoffen. Kunststoffen vervolg. Kunststoffen. Kunststoffen. Polyvinylchloride PVC. Polyvinylchloride PVC Polyvinylchloride PVC.

Kunststoffen. Kunststoffen vervolg. Kunststoffen. Kunststoffen. Polyvinylchloride PVC. Polyvinylchloride PVC Polyvinylchloride PVC. vervolg Polyvinylchloride PVC 1 2 Polyvinylchloride PVC Polyvinylchloride PVC Algemene eigenschappen Zacht PVC (= +30 à 50% weekmakers) vinyl tuinslang regenkledij - werkkledij in chemische industrie imitatieleder

Nadere informatie

1." "ontstaan! 2. "soorten! 3. "eigenschappen! 4. "verwerkingen! 5. "toepassinge! 6. "gieten!

1. ontstaan! 2. soorten! 3. eigenschappen! 4. verwerkingen! 5. toepassinge! 6. gieten! kunststof! 1. ontstaan! 2. soorten! 3. eigenschappen! 4. verwerkingen! 5. toepassinge! 6. gieten! ontstaan bakeliet! bakeliet (merknaam fenolhars) wordt beschouwd als de eerste kunststof. Bakeliet dankt

Nadere informatie

Veel gebruikte technische kunststoffen met specificaties, voor en nadelen

Veel gebruikte technische kunststoffen met specificaties, voor en nadelen Veel gebruikte technische kunststoffen met specificaties, voor en nadelen PVC U PVC U heeft een grote sterkte, stijfheid en hardheid. Het kan goed gelijmd en gelakt worden. PVC U brandt zeer moeilijk,

Nadere informatie

Technische Gegevens. Kunststof Plaatmateriaal. Dikte 2 mm

Technische Gegevens. Kunststof Plaatmateriaal. Dikte 2 mm Tel. 074 2500969 Fax: 074 2500961 Technische Gegevens Kunststof Plaatmateriaal Dikte 2 mm Kerfslagproef Als er losse scherpe en/of zware onderdelen in de achterbak tegen de zijwanden komen kunnen er gaten

Nadere informatie

BOGO van groene grondstoffen naar biobased materialen. Eigenschappen van Polymelkzuur

BOGO van groene grondstoffen naar biobased materialen. Eigenschappen van Polymelkzuur BOGO van groene grondstoffen naar biobased materialen Eigenschappen van Polymelkzuur Wageningen UR Food & Biobased Research G.J.J. Schennink, H. de Beukelaer en K. Molenveld 1. Polymelkzuur en haar toepassingen

Nadere informatie

1. Uit welke grondstoffen worden kunststoffen gemaakt? 2. In welke drie groepen kunnen synthetische stoffen worden ingedeeld?

1. Uit welke grondstoffen worden kunststoffen gemaakt? 2. In welke drie groepen kunnen synthetische stoffen worden ingedeeld? Kunststoffen 1.9 Vragen en opgaven 1. Uit welke grondstoffen worden kunststoffen gemaakt? aardolie: aardgas; of steenkool. 2. In welke drie groepen kunnen synthetische stoffen worden ingedeeld? thermoplasten,

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 9

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 9 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 9 Samenvatting door Dylan 551 woorden 30 december 2016 9 4 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Paragraaf 1 Aardolie ( onzuivere stof ) - Organisch materiaal -

Nadere informatie

Plasticiteit. B. Verlinden Inleiding tot de materiaalkunde. Structuur van de lessen 1-4

Plasticiteit. B. Verlinden Inleiding tot de materiaalkunde. Structuur van de lessen 1-4 Plasticiteit Hoofdstuk 6 B. Verlinden Inleiding tot de materiaalkunde Structuur van de lessen 1-4 Algemene introductie in de wereld van de materialen Les 1 materialen ontwerp materialen en milieu Elastische

Nadere informatie

Kunststof. 1e college Utrecht februari 2011 HKU

Kunststof. 1e college Utrecht februari 2011 HKU Kunststof 1e college Utrecht februari 2011 HKU Materialen Vandaag: Planning Tentamen/hertentamen Theorieles Kunststof Opdracht Planning : Materialen 31 jan: kunststof 7 feb: kunststof 14 feb: Hertentamen

Nadere informatie

Naam. OPDRACHT 1 Project 1: GSM. Kunststoffen. 1. Wat zijn kunststoffen? Chemische verbindingen die niet op een natuurlijke manier worden gemaakt.

Naam. OPDRACHT 1 Project 1: GSM. Kunststoffen. 1. Wat zijn kunststoffen? Chemische verbindingen die niet op een natuurlijke manier worden gemaakt. Naam PDRACHT 1 Kunststoffen 1. Wat zijn kunststoffen? Chemische verbindingen die niet op een natuurlijke manier worden gemaakt. 2. Wat is bakeliet en wie is de uitvinder? Kunststof (PhenolFormaldehyde),

Nadere informatie

Herhaling koolstoffen

Herhaling koolstoffen Herhaling koolstoffen Hoofdstuk 17 Welkom Zwakke punten Herhaling H15 Extra opgaven H17 Periode 1 V6 Koolstofchemie III. 15.2 ReacGetypen SubsGtuGereacGe C 6 H 14 + Br 2 (aq) à C 6 H 13 Br + H + + Br -

Nadere informatie

Domein C: Koolstofchemie. Subdomein: Toepassingen van synthetische polymeren

Domein C: Koolstofchemie. Subdomein: Toepassingen van synthetische polymeren Domein C: Koolstofchemie Subdomein: Toepassingen van synthetische polymeren 28 verband leggen tussen de structuur van synthetische polymeren en de eigenschappen en toepassingen: (supersterke) vezel; kabel;

Nadere informatie

De trekproef. De trekproef - inleiding. De trekproef - inleiding. De trekproef - inleiding. Principe. Bepalen van materiaaleigenschappen

De trekproef. De trekproef - inleiding. De trekproef - inleiding. De trekproef - inleiding. Principe. Bepalen van materiaaleigenschappen De trekproef Principe Materiaal inklemmen tussen klemmen welke met een constante snelheid uit elkaar bewegen Hoe belangrijk is het om materiaaleigenschappen te kennen? Uitvoering: volgens genormaliseerde

Nadere informatie

Het toepassen van niet perforerende verbindingen in de bouw (BENG) Ing Coudeville Pol

Het toepassen van niet perforerende verbindingen in de bouw (BENG) Ing Coudeville Pol Het toepassen van niet perforerende verbindingen in de bouw (BENG) Ing Coudeville Pol Pol.coudeville@khbo.be Voorwaarden 2/25 De klassieke Constructiematerialen 3/25 De opbouw van WATER Het inzetten van

Nadere informatie

Lokaal Lesmateriaal. Meesterstuk over kunststof (onderdeel materiaalkunde) Marco Welink S1006974 Opleiding: leraar 2 e graads techniek

Lokaal Lesmateriaal. Meesterstuk over kunststof (onderdeel materiaalkunde) Marco Welink S1006974 Opleiding: leraar 2 e graads techniek Lokaal Lesmateriaal Meesterstuk over kunststof (onderdeel materiaalkunde) Marco Welink S1006974 Opleiding: leraar 2 e graads techniek Voorwoord Dit verslag is geschreven door Marco Welink. Ik ben student

Nadere informatie

Werktuigbouwkunde in vogelvlucht. Materialen

Werktuigbouwkunde in vogelvlucht. Materialen Werktuigbouwkunde in vogelvlucht Materialen Werktuigbouwkunde TU/e in vogelvlucht Algemeen Computational and Experimental Mechanics (CEM) Thermo Fluids Engineering (TFE) Dynamic Systems Design (DSD) Werktuigbouwkunde

Nadere informatie

Oefentoets polymeren havo en vwo

Oefentoets polymeren havo en vwo Oefentoets polymeren havo en vwo Opgave 1 Kunststofrecycling Sinds een aantal jaar wordt in Nederland kunststof op verschillende manieren apart ingezameld. In het scheikundige tijdschrift chemische feitelijkheden

Nadere informatie

unststof 8. KUNSTSTOF K

unststof 8. KUNSTSTOF K 8. KUNSTSTOF LEVERINGSMAP 2007 > KUNSTSTOF KUNSTSTOF ABS (Acrylonitril - Butadiëen - Styreen) 8.02 HP & HGW (Hardpapier en hardweefsel) 8.03 HPL (High pressure laminate) 8.04 PA 6 (Polyamide) 8.05 PC (Polycarbonaat)

Nadere informatie

De twee snelheidsconstanten hangen op niet identieke wijze af van de temperatuur.

De twee snelheidsconstanten hangen op niet identieke wijze af van de temperatuur. In tegenstelling tot een verandering van druk of concentratie zal een verandering in temperatuur wel degelijk de evenwichtsconstante wijzigen, want C k / k L De twee snelheidsconstanten hangen op niet

Nadere informatie

Samenvatting Dit proefschrift gaat over Monte Carlo simulatie van polymeersystemen. Polymeren zijn grote moleculen die opgebouwd zijn uit kleinere chemische eenheden die monomeren genoemd worden. Bekende

Nadere informatie

Polymeren. van keten tot kunststof

Polymeren. van keten tot kunststof Polymeren van keten tot kunststof Hoofdillustratie omslag: Lichtmicroscopische weergave van een semi-kristallijn polymeer in gepolariseerd licht. Foto: A.B. Spoelstra, TU/e. Gedrukt op 100 % hergebruikt

Nadere informatie

Polymeren zijn grote moleculen die zijn opgebouwd uit een beperkt aantal soorten bouwblokken waarvan er een groot aantal in een molecuul zijn verwerkt. Meestal bestaat een polymeermolecuul uit een lange

Nadere informatie

Restlevensduur van PVC-U en PE leidingen. Workshop CAPWAT 24 maart 2011

Restlevensduur van PVC-U en PE leidingen. Workshop CAPWAT 24 maart 2011 28-03-2011 Restlevensduur van PVC-U en PE leidingen Workshop CAPWAT 24 maart 2011 Restlevensduur van PVC-U en PE leidingen 2 Indeling Wavin leidingsysteem oplossingen Onderzoeksrapporten Restlevensduur

Nadere informatie

College 1 Polymeerverwerking (4K550)

College 1 Polymeerverwerking (4K550) College 1 Polymeerverwerking (4K550) prof.dr.ir. Patrick D. Anderson p.d.anderson@tue.nl Website Mate: http://www.mate.tue.nl Website voor college: http://www.mate.tue.nl/~anderson onder kopje Polymeerverwerking.

Nadere informatie

Kunststof en composiet

Kunststof en composiet Kunststof en composiet Kunststof en composiet 4e college kunststof Utrecht HKU Materialen Vandaag: Overige kunststoffen Composieten Kunststofherkenning en herhaling Materialen PE, polyetheen - LDPE en

Nadere informatie

Kunststof en composiet Kunststof en composiet

Kunststof en composiet Kunststof en composiet Kunststof en composiet Kunststof en composiet 4e college kunststof Utrecht HKU Vandaag: PE, polyetheen Overige kunststoffen Composieten Kunststofherkenning en herhaling - LDPE en HDPE: verschillend soortelijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave INLEIDING... 6

Inhoudsopgave INLEIDING... 6 Inhoudsopgave ALLE MATERIALEN... 1 MATERIAALGROEPEN... 1 ANDERE INDELINGEN... 1 VERSCHILLENDE WAARNEMINGSNIVEAUS... 1 ATOMAIR... 1 METALEN... 2 LICHT / ZWAAR... 2 LEGERINGEN... 2 STEENACHTIGE MATERIALEN...

Nadere informatie

De extruder als polymerisatiereactor voor polymeren op basis van styreen

De extruder als polymerisatiereactor voor polymeren op basis van styreen De extruder als polymerisatiereactor voor polymeren op basis van styreen Dit proefschrift beschrijft het onderzoek naar de extruder als polymerisatiereactor voor polymeren op basis van styreen. In de samenvatting

Nadere informatie

Design For Manufacturing: verslaggeving Flash_VR a1.s2.p2.v2. [Bedekkingskap-lens] Constructieonderdeel

Design For Manufacturing: verslaggeving Flash_VR a1.s2.p2.v2. [Bedekkingskap-lens] Constructieonderdeel Design For Manufacturing: verslaggeving Flash_VR-05122017-a1.s2.p2.v2. [Bedekkingskap-lens] Constructieonderdeel Constructiekeuze: Het uitwerken van de Bedekkingskap-lens ging nauw samen met het uitwerken

Nadere informatie

Trends in Kunststoffen

Trends in Kunststoffen Trends in Kunststoffen Trends in Polymeren voor toeleveranciers en OEM-ers ESEF, maart 2014 Ir. Martin van Dord DPI Value Centre & NRK Dr. Louis Jetten DPI Value Centre Kunststoffen: organische polymeren

Nadere informatie

Vooronderzoek. Melvin ter Wal, Carlo Hooijen & Tom Gentenaar Keuzeproject O&O

Vooronderzoek. Melvin ter Wal, Carlo Hooijen & Tom Gentenaar Keuzeproject O&O Vooronderzoek Melvin ter Wal, Carlo Hooijen & Tom Gentenaar Keuzeproject O&O Polyethyleentereftalaat (PET) Polyethyleentereftalaat is een thermoplastische 1 polyester. Het bestaat uit ketens van ethyleentereftalaat.

Nadere informatie

Metaalstructuren en toestandsdiagram. Metaalstructuren en toestandsdiagram. Metaalstructuren en toestandsdiagram. Metaalstructuren en toestandsdiagram

Metaalstructuren en toestandsdiagram. Metaalstructuren en toestandsdiagram. Metaalstructuren en toestandsdiagram. Metaalstructuren en toestandsdiagram en toestandsdiagram en toestandsdiagram De Eiffeltoren (één van de nietklassieke wereldwonderen) is 317 meter hoog tot aan de top van de vlaggenstok, zonder de televisieantennes mee te rekenen. Met televisieantennes

Nadere informatie

Product Dikte (mm) Breedte (mm) Lengte (m) Verpakking Artikel nummer

Product Dikte (mm) Breedte (mm) Lengte (m) Verpakking Artikel nummer RubberShell SA RubberShell is een innovatief zelfklevend EPDM membraan. Opgebouwd uit een (compleet vernieuwende) EPDM toplaag, interne glasvezelwapening en een polymeer onderlaag voorzien van een gesiliconiseerde

Nadere informatie

6 Samenvatting (Dutch Summary)

6 Samenvatting (Dutch Summary) 6 Samenvatting (Dutch Summary) Kunststoffen (plastics) zijn tegenwoordig uit het dagelijks leven niet meer weg te denken. Veel van de dingen om ons heen, zoals de vele verpakkingsmaterialen (boterhamzakjes,

Nadere informatie

Hertentamen Statistische en Thermische Fysica II Woensdag 14 februari 2007 Duur: 3 uur

Hertentamen Statistische en Thermische Fysica II Woensdag 14 februari 2007 Duur: 3 uur Hertentamen Statistische en Thermische Fysica II Woensdag 14 februari 2007 Duur: 3 uur Vermeld op elk blad duidelijk je naam, studierichting, en evt. collegekaartnummer! (TIP: lees eerst alle vragen rustig

Nadere informatie

Eindexamen vwo scheikunde I

Eindexamen vwo scheikunde I Waterstof uit afvalwater 1 maximumscore 4 C 6 H 1 O 6 + 4 H O 4 H + CH COO + HCO + 4 H + molverhouding CH COO : HCO = 1 : 1 en C balans juist 1 coëfficiënt voor H + gelijk aan de som van de coëfficiënten

Nadere informatie

het gebied cm -1. Zowel fysische veroudering als retrogradatie veroorzaakt een toename in de proton T 1ρ relaxatietijden in vaste stof NMR re

het gebied cm -1. Zowel fysische veroudering als retrogradatie veroorzaakt een toename in de proton T 1ρ relaxatietijden in vaste stof NMR re Zetmeel wordt door planten geproduceerd voor de opslag van de energiebron glucose en bestaat uit hoofdzakelijk lineair amylose en sterk vertakt amylopectine. Bij het verwerken van voedsel op zetmeelbasis

Nadere informatie

Oefeningen materiaalleer

Oefeningen materiaalleer Oefeningen materiaalleer KV = koudvervormd? = nog niet helemaal duidelijk HOOFDSTUK 1 p 1.17 voor een korte staaf is, dus Oef 7: is hoger en verandert niet ifv x tussen en, we zien dat de start van de

Nadere informatie

Eddy Brinkman. Materiaalkunde in een notendop. Materials Veldhoven - 31 mei 2017

Eddy Brinkman. Materiaalkunde in een notendop. Materials Veldhoven - 31 mei 2017 Eddy Brinkman Materials 2017 - Veldhoven - 31 mei 2017 Materiaalkunde: geeft antwoord op waarom Waarom is juist dat materiaal geschikt voor die toepassing? Materiaaltechnologie: geeft antwoord op hoe Aan

Nadere informatie

3.1 3M Scotchcast nr. 40

3.1 3M Scotchcast nr. 40 Harsen 3 Er is een grote verscheidenheid van harsen leverbaar voor het isoleren en mechanisch beschermen van kabelverbindingen in laagspanningsnetten. De harsen van 3M hebben hun doeltreffendheid al sinds

Nadere informatie

Samenvatting. (summary in Dutch)

Samenvatting. (summary in Dutch) Samenvatting (summary in Dutch) Alle stoffen die we in de wereld om ons heen zien, zijn opgebouwd uit atomen, die onderling aan elkaar binden. Elk type atoom heeft de eigenschap dat het een sterke voorkeur

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Appendix A hoofdstuk 3 hoofdstuk 4 (hoofdstuk 5)

Hoofdstuk 2 Appendix A hoofdstuk 3 hoofdstuk 4 (hoofdstuk 5) Telecommunicatie beheerst steeds sterker de hedendaagse samenleving en kan niet meer worden weggedacht. De hoeveelheid informatie die de wereld rondgestuurd wordt, groeit elke dag. Het intensief gebruik

Nadere informatie

5,8. Werkstuk door een scholier 2254 woorden 11 april keer beoordeeld. Scheikunde

5,8. Werkstuk door een scholier 2254 woorden 11 april keer beoordeeld. Scheikunde Werkstuk door een scholier 2254 woorden 11 april 2001 5,8 484 keer beoordeeld Vak Scheikunde Wat zijn kunststoffen? Kunststoffen zijn chemische producten afkomstig van fossiele brandstoffen waaraan weer

Nadere informatie

2 maximumscore 2. 1p Tijdens het proces moet verhit/ verwarmd worden. 1p Verhitten/ verwarmen kost veel energie.

2 maximumscore 2. 1p Tijdens het proces moet verhit/ verwarmd worden. 1p Verhitten/ verwarmen kost veel energie. pgave 1 kunststofrecycling 1 maximumscore 2 Het mengsel van LDPE en HDPE moet worden toegevoegd aan een vloeistof die een dichtheid heeft tussen 0,88. 10 3 kg m -3 en 0,96. 10 3 kg m -3. LDPE gaat dan

Nadere informatie

SAMENVATTING Hoofdstuk 1

SAMENVATTING Hoofdstuk 1 Polyvinylchloride (PVC) is één van de meest toegepaste polymeren. Dit is te danken aan de vrij lage productiekosten en de grote veelzijdigheid. PVC kan toegepast worden in een heel breed scala aan producten,

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Moleculen

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Moleculen Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Mol Samenvatting door een scholier 1296 woorden 9 november 2017 7,6 34 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Natuur/scheikunde overal Paragraaf 6.1: stoffen herkennen

Nadere informatie

94 Samenvatting te vervormen, wordt de huid bijzonder stijf bij grotere vervormingen. Uit onderzoek is gebleken dat deze eigenschap deels toe te schri

94 Samenvatting te vervormen, wordt de huid bijzonder stijf bij grotere vervormingen. Uit onderzoek is gebleken dat deze eigenschap deels toe te schri Samenvatting De biofysica kan worden beschouwd als het grensgebied tussen de natuurkunde en de biologie. In dit vakgebied worden natuurkundige methoden gebruikt om biologische systemen te analyseren en

Nadere informatie

Solico. Brugdekpaneel 500x40. Solutions in composites. Mechanische eigenschappen. Versie : 2. Datum : 16 januari 2013

Solico. Brugdekpaneel 500x40. Solutions in composites. Mechanische eigenschappen. Versie : 2. Datum : 16 januari 2013 Solico B.V. Everdenberg 5A NL-4902 TT Oosterhout The Netherlands Tel.: +31-162-462280 - Fax: +31-162-462707 E-mail: composites@solico.nl Bankrelatie: Rabobank Oosterhout Rek.nr. 13.95.51.743 K.v.K. Breda

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/21709 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Siemens, Alexander Oltmann Nicolaas Title: Elasticity and plasticity : foams near

Nadere informatie

Transparante materialen

Transparante materialen Transparante materialen GPPS Glashelder, amorfe kunststof, geringe slagvastheid, uitstekend te verwerken, goed in te kleuren, goede thermische en isolerende eigenschappen. Neemt geen vocht op, eindproducten

Nadere informatie

1. Inleiding polymeerchemie. 1.1 Inleiding

1. Inleiding polymeerchemie. 1.1 Inleiding Polymeerchemie 1 Inleiding p1 1. Inleiding polymeerchemie 1.1 Inleiding 1.1.1 Inleiding en verantwoording Polymeren, vaak aangeduid als plastics of kunststoffen, zijn zeer grote moleculen die ontstaan

Nadere informatie

(Polymeer)materialen voor een duurzamere samenleving. Mario Smet Departement Chemie

(Polymeer)materialen voor een duurzamere samenleving. Mario Smet Departement Chemie (Polymeer)materialen voor een duurzamere samenleving Mario Smet Departement Chemie Inhoud Milieuproblemen gerelateerd aan plastics en (mogelijke) oplossingen Troeven van plastics voor een duurzamere samenleving

Nadere informatie

De synthese van een polyester

De synthese van een polyester De synthese van een polyester 1 OPDRCHT FSE 3 Synthetiseer, per projectgroep, één type polyester, op verschillende manieren. Hoe maak je een polyester? 2 SYNTHESE VN EEN MONOESTER X = OH, Cl, OCOR SYNTHESE

Nadere informatie

Vermoeiing. Vermoeiing. Vermoeiing. Vermoeiing. Typische kenmerken van een vermoeiingsbreuk

Vermoeiing. Vermoeiing. Vermoeiing. Vermoeiing. Typische kenmerken van een vermoeiingsbreuk Het eerste straalverkeersvliegtuig is de mooie gestroomlijnde Engelse De Havilland Comet.Die vliegt voor het eerst in 195. Snel en (voor de passagiers) stil. Al heel snel gebeuren er enkele ongelukken.

Nadere informatie

TENTAMEN CHEMISCHE THERMODYNAMICA voor F2/MNW2. Vrijdag 23 december 2005

TENTAMEN CHEMISCHE THERMODYNAMICA voor F2/MNW2. Vrijdag 23 december 2005 TENTAMEN CHEMISCHE THERMODYNAMICA voor F/MNW Vrijdag 3 december 005 Bij het tentamen mag gebruik worden gemaakt van een GR. Mogelijk nodige constantes: Gasconstante R = 8.31447 Jmol 1 K 1 = 8.0574 10 L

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo

Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo Samenvatting door een scholier 1193 woorden 30 oktober 2012 5,8 23 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Samenvatting Scheikunde

Nadere informatie

Kunststof: altijd in topvorm!

Kunststof: altijd in topvorm! Kunststof: altijd in topvorm! Lesbrief over kunststof Deze lesbrief werd ontwikkeld door Communicatie Centrum Chemie (C), in samenwerking met de Nederlandse rubber-, lijm- en kunststofindustrie (NRK),

Nadere informatie

GSM HOUDER VLAANDEREN KUNSTSTOFLAND

GSM HOUDER VLAANDEREN KUNSTSTOFLAND GSM HOUDER VLAANDEREN KUNSTSTOFLAND Hoe blauwer ingekleurd hoe hoger de aanwezigheid van kunststofverwerkende bedrijven Vlaanderen is een echt kunststofland. Zoals je in onderstaande grafieken kan zien

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING O-RINGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING O-RINGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING L - 84 O-RINGEN UITGAVE: 07/2005 Index DEEL I - ALGEMENE VOORWAARDEN...3 1. UITZICHT...3 2. AFMETINGEN - TOEGESTANE AFWIJKINGEN...3 3.

Nadere informatie

Kunststoffen en resistentie

Kunststoffen en resistentie Kunststoffen en resistentie Schoonmansveld 52 2870 PUURS www.vigotec.be Tel.: +32(0)3 860 01 90 Fax: +32(0)3 860 01 99 Email: Plastics@vigotec.be EIGENSCHAPPEN VAN KUNSTSTOFFEN Kunststoffen worden ingedeeld

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT TECHNISCHE NATUURKUNDE, vakgroep Transportfysica FACULTEIT WERKTUIGBOUWKUNDE, vakgroep Fundamentele Wertui

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT TECHNISCHE NATUURKUNDE, vakgroep Transportfysica FACULTEIT WERKTUIGBOUWKUNDE, vakgroep Fundamentele Wertui TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT TECHNISCHE NATUURKUNDE, vakgroep Transportfysica FACULTEIT WERKTUIGBOUWKUNDE, vakgroep Fundamentele Wertuigkunde Tentamen Cardiovasculaire (Humane) Stromingsleer

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2017 TOETS APRIL :00 12:45 uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2017 TOETS APRIL :00 12:45 uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2017 TOETS 1 12 APRIL 2017 11:00 12:45 uur 1 Eenheden. (3 punten) Een helikopter kan stil hangen in de lucht als de motor van de helikopter een vermogen levert. Een

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: Dampen 4.1 AGGREGATIETOESTANDEN SMELTEN EN STOLLEN SMELTPUNT. Figuur 4.1: Smelten zuivere stof

Hoofdstuk 4: Dampen 4.1 AGGREGATIETOESTANDEN SMELTEN EN STOLLEN SMELTPUNT. Figuur 4.1: Smelten zuivere stof Hoofdstuk 4: Dampen 4.1 AGGREGATIETOESTANDEN 4.1.1 SMELTEN EN STOLLEN SMELTPUNT Wanneer we een zuivere vaste stof (figuur 4.1) verwarmen zal de temperatuur ervan stijgen. Na enige tijd wordt de vaste stof

Nadere informatie

Uitleg Handschoenen. Copyright 2007 Carel Lurvink B.V.

Uitleg Handschoenen. Copyright 2007 Carel Lurvink B.V. Uitleg Handschoenen Handschoenen voor mechanische risico's...2 Leder...2 Synthetisch...2 Kevlar...2 Twaron...2 Handschoenen voor chemische risico's...3 Nitrilrubber (NBR)...3 Polyvinylchloride (PVC)...3

Nadere informatie

Productontwikkeling 3EM

Productontwikkeling 3EM Vragen Productontwikkeling 3EM Les 7 Kunststof matrijsonderdelen Zijn er nog vragen over voorgaande lessen?? Paul Janssen 2 Inleiding Kunststoffen - indeling Kunststoffen worden onderverdeeld in: - Thermoplasten

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20093 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Guédon, Constant Marcel Title: Molecular charge transport : relating orbital structures

Nadere informatie

PP COMPOUNDS EN ANDERE BIJZONDERE MATERIALEN

PP COMPOUNDS EN ANDERE BIJZONDERE MATERIALEN 15 Het afsluitende deel van een vierdelige serie over engineering kunststoffen PP COMPOUNDS EN ANDERE BIJZONDERE MATERIALEN Door de extreem goede thermische vormstabiliteit en de daarbij behorende mechanische

Nadere informatie

Vraagstuk 1 (10 eenheden) In het algemeen zal een ferro-magnetisch lichaam zich opsplitsen in een aantal magnetische domeinen.

Vraagstuk 1 (10 eenheden) In het algemeen zal een ferro-magnetisch lichaam zich opsplitsen in een aantal magnetische domeinen. Tentamen vragen DEEL B Materiaalkunde dec. 1999 Vraagstuk 1 (10 eenheden) In het algemeen zal een ferro-magnetisch lichaam zich opsplitsen in een aantal magnetische domeinen. a). Wanneer treedt deze toestand

Nadere informatie

Fysische Chemie Werkcollege 5: Binaire mengsels-oplosbaarheid

Fysische Chemie Werkcollege 5: Binaire mengsels-oplosbaarheid Fysische Chemie Werkcollege 5: Binaire mengsels-oplosbaarheid Vraag Gegeven is de volgende cis-trans isomerisatiereactie Et: C 2 H 5, Pr: C 3 H 5 ): cis-ethc=chprg) trans-ethc=chprg) Met H 0 300 = -3.8

Nadere informatie

UITWERKING. Thermodynamica en Statistische Fysica (TN ) 3 april 2007

UITWERKING. Thermodynamica en Statistische Fysica (TN ) 3 april 2007 UITWERKIG Thermodynamica en Statistische Fysica T - 400) 3 april 007 Opgave. Thermodynamica van een ideaal gas 0 punten) a Proces ) is een irreversibel proces tegen een constante buitendruk, waarvoor geldt

Nadere informatie

Brandstof, Remvloeistof, Smeer- en Koelmiddelen (7)

Brandstof, Remvloeistof, Smeer- en Koelmiddelen (7) Brandstof, Remvloeistof, Smeer- en Koelmiddelen (7) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-07-9) 1 Vaste smeermiddelen 1.1 Werking Grafiet en molybdeen-disulfide (MoS 2 ) zijn de belangrijkste stoffen die worden

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT WERKTUIGBOUWKUNDE DIVISIE COMPUTATIONAL AND EXPERIMENTAL MECHANICS

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT WERKTUIGBOUWKUNDE DIVISIE COMPUTATIONAL AND EXPERIMENTAL MECHANICS TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT WERKTUIGBOUWKUNDE DIVISIE COMPUTATIONAL AND EXPERIMENTAL MECHANICS Tentamen Polymeerverwerking (4K550) maandag 11 augustus 2003, 09:00-12:00. Bij het tentamen

Nadere informatie

Oefen-SE SE4 Havo 5. Micro-organismen

Oefen-SE SE4 Havo 5. Micro-organismen Oefen-SE SE4 Havo 5 Bij alle berekeningen moeten de antwoorden in wetenschappelijke notatie, in het juiste aantal significante cijfers en indien nodig met de juiste eenheid weergegeven worden. Micro-organismen

Nadere informatie

Lectoraat Circular Plastics

Lectoraat Circular Plastics Festival of Inventions Lectoraat Circular Plastics Rudy Folkersma Circulaire Economie Waarom biobased, waarom recyclen? Verminderde afhankelijkheid van aardolie Verminderde CO 2 uitstoot Performance

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING H - 3 HARDE HOUTVEZELPLATEN UITGAVE : 1967 Index 1. VOORWAARDEN VAN VERVAARDIGING...3 10. UITZICHT...3 11. KWALITEIT...3 12. AFMETINGEN...3

Nadere informatie

BEOORDELINGSRICHTLIJN WIJZIGINGSBLAD

BEOORDELINGSRICHTLIJN WIJZIGINGSBLAD BRL 0702 Wijzigingsblad 16-11-2016 BEOORDELINGSRICHTLIJN WIJZIGINGSBLAD VOOR HET KOMO PRODUCTCERTIFICAAT VOOR PROFIELEN VAN ONGEPLASTIFICEERD PVC VOOR HET CONSTRUEREN VAN GEVELELEMENTEN VAN GEVELELEMENTEN,

Nadere informatie

Afwerking & Uitzicht: Het oppervlak is knoestvrij, egaal van kleur en vertoont een generfde, licht glanzende structuur.

Afwerking & Uitzicht: Het oppervlak is knoestvrij, egaal van kleur en vertoont een generfde, licht glanzende structuur. Product data blad Grondstof: Het materiaal bestaat voor 100% uit gerecycleerde kunststofoverschotten van hoge kwaliteit. In hoofdzaak afkomstig uit de voedings- en verpakkingsindustrie Samenstelling: De

Nadere informatie

Secondary optics out of silicone Bringing low volume to market.

Secondary optics out of silicone Bringing low volume to market. Secondary optics out of silicone Bringing low volume to market. Armand Perduijn / Bright LED Solutions In samenwerking met MAVOM 2 December 2014 Introductie Start in 1997 voor Lumileds Lighting. Ontwikkeling

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting door K. 1077 woorden 22 maart 2016 6,1 9 keer beoordeeld Vak Scheikunde Impact 3 vwo Scheikunde hoofdstuk 1 + 2 Paragraaf 1: Stoffen bijv. Glas en hout,

Nadere informatie

3.3 Behuizing 1, 2 & 3 (Jeroen)

3.3 Behuizing 1, 2 & 3 (Jeroen) 3.3 Behuizing 1, 2 & 3 (Jeroen) 3.3.1 Inleiding: In deze paragraaf wordt besproken hoe deze onderdelen van de lijmklem tot stand zijn gekomen, bijvoorbeeld het verwerkingsproces. Hoe krijgt het onderdeel

Nadere informatie

Bio-composiet. Thermoplastische kunststof met natuurvezels Mei 2013. www.saxion.nl/impt 1

Bio-composiet. Thermoplastische kunststof met natuurvezels Mei 2013. www.saxion.nl/impt 1 Bio-composiet Thermoplastische kunststof met natuurvezels Mei 2013 T www.saxion.nl/impt 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Materiaal... 4 Sizopreg... 4 Biopreg... 4 Verschijningsvormen... 4 Materiaal eigenschappen...

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting door F. 1622 woorden 22 mei 2015 6,1 40 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Paragraaf 1 Gloeien, smelten en verdampen Als je

Nadere informatie

Scotchcast. Kabelhars 2160. Productomschrijving. Toepassing. Eigenschappen. RoHS 2002/95/EC REACH 1907/2007/EC

Scotchcast. Kabelhars 2160. Productomschrijving. Toepassing. Eigenschappen. RoHS 2002/95/EC REACH 1907/2007/EC Scotchcast Kabelhars 2160 RoHS 2002/95/EC REACH 1907/2007/EC Productomschrijving Scotchcast 2160 is een ongevulde, koud hardende, 2-componenten polyurethaan hars. De hars is ontwikkeld voor elektrische

Nadere informatie

Tentamen Statistische Thermodynamica MS&T 27/6/08

Tentamen Statistische Thermodynamica MS&T 27/6/08 Tentamen Statistische Thermodynamica MS&T 27/6/08 Vraag 1. Toestandssom De toestandssom van een systeem is in het algemeen gegeven door de volgende uitdrukking: Z(T, V, N) = e E i/k B T. i a. Hoe is de

Nadere informatie

Opgave 2. Voor vloeibaar water bij 298.15K en 1 atm zijn de volgende gegevens beschikbaar:

Opgave 2. Voor vloeibaar water bij 298.15K en 1 atm zijn de volgende gegevens beschikbaar: Oefenopgaven Thermodynamica 2 (29-9-2010) Opgave 1. Een stuk ijs van -20 C en 1 atm wordt langzaam opgewarmd tot 110 C. De druk blijft hierbij constant. Schets hiervoor in een grafiek het verloop van de

Nadere informatie

Samenvatting scheikunde hoofdstuk 1 stoffen 1 tm 7 (hele hoofdstuk) + aantekeningen h3a 1.1 zwart goud (herhaling) Fossiele

Samenvatting scheikunde hoofdstuk 1 stoffen 1 tm 7 (hele hoofdstuk) + aantekeningen h3a 1.1 zwart goud (herhaling) Fossiele Samenvatting scheikunde hoofdstuk 1 stoffen 1 tm 7 (hele hoofdstuk) + aantekeningen h3a 1.1 zwart goud (herhaling) Fossiele Aardgas, aardolie en steenkool heten ook wel fossiele brandstoffen brandstoffen

Nadere informatie

PRODUCT VERPAKKING INHOUD VERP. EENHEID

PRODUCT VERPAKKING INHOUD VERP. EENHEID PRODUCT VERPAKKING INHOUD VERP. EENHEID DOW CORNING SILICONEN XIAMETER OLIEN PMX-200 FLUID 0.65 CS BLIK 15 KG PMX 200 FLUID 1 CS BLIK 15 KG PMX 200 FLUID 5 CS BLIK 18 KG PMX 200 FLUID 20 CS BLIK 18 KG

Nadere informatie

HDPE KABELBESCHERMBUIS

HDPE KABELBESCHERMBUIS HDPE KABELBESCHERMBUIS PRODUCT SPECIFICATIE Januari 2008 16-01-2008 specificatie kabelbeschermingsbuizen van PE 1 INHOUDSOPGAVE 1 ALGEMENE BEPALINGEN... 3 1.1 Toepassingsgebied... 3 1.2 Documentverwijzing...

Nadere informatie