Koolmicrofoons werden nog wel tot het jaar 2000 in oude telefoontoestellen gebruikt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Koolmicrofoons werden nog wel tot het jaar 2000 in oude telefoontoestellen gebruikt."

Transcriptie

1 MICROFOON Koolmicrofoon (koolstofmicrofoon, grafietmicrofoon) Een koolmicrofoon is een microfoon waarin koolstofpoeder door geluid meer of minder wordt samengedrukt waardoor de elektrische weerstand in overeenstemming met de geluidsdruk verandert. Dit wordt mogelijk gemaakt door de korreltjes koolstof in een dichte ruimte op te sluiten, waarbij het contact met de buitenlucht wordt verzorgd door een membraan. De weerstandsverandering tussen de koolstofdeeltjes kan, opgenomen in een spanningsdeler, omgezet worden in een elektrisch signaal. Koolmicrofoons werden nog wel tot het jaar 2000 in oude telefoontoestellen gebruikt. Als een koolmicrofoon het niet helemaal goed meer doet, dan zijn de kooldeeltjes aan elkaar gekoekt. Door lichtjes met de microfoon te schudden in de richting van het membraan is dit los te kloppen. Koolmicrofoon uit een telefoontoestel Condensatormicrofoon Een condensatormicrofoon is een microfoon waarvan het omzettingsmechanisme berust op capaciteitsveranderingen ten gevolge van luchtdrukveranderingen van een condensator. Om deze capaciteitsverandering vervolgens te kunnen gebruiken moet deze worden omgezet in een spanningsverandering. Hiertoe heeft een condensatormicrofoon voorspanning nodig. Professionele versterkers voorzien de microfoon via de microfoonkabel van deze spanning. Indien de versterker hierin niet voorziet, dan heeft men een externe 48 Volt fantoomvoeding nodig. De lading Q van een condensator bedraagt C V (C is de capaciteit en V de spanning). In een condensatormicrofoon wordt de (voor)spanning V via een zeer hoge weerstand aangelegd. Door deze hoge weerstand duurt het relatief lang om de lading te veranderen. Hierdoor blijft de lading tijdens de luchtdrukveranderingen van het opgevangen geluid vrijwel constant. Het gevolg is dat de spanning over de condensator verandert volgens Q/C door de luchtdrukveranderingen. Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen grootmembraan condensatormicrofoons (met een membraan groter dan 1 inch) en kleinmembraan condensatormicrofoons. Grootmembraan condensatormicrofoons worden meestal gebruikt voor het opnemen van zang, akoestische gitaar, koren en omgevingsgeluid. Omwille van hun kwetsbaarheid en kostbaarheid worden deze microfoons voornamelijk in de studio gebruikt.

2 Kleinmembraan condensatormicrofoons worden meestal gebruikt als drumoverheads, voor het opnemen van hi-hat (sporadisch ook andere percussie) en voor de snaren van een akoestische gitaar. Ook violen worden meestal opgenomen of versterkt met condensatormicrofoons. Om hun hoge gevoeligheid zijn condensatormicrofoons ook uitstekend geschikt als "dasspeld"-microfoon of vergadermicrofoon. Kleinmembraan condensatormicrofoons worden zowel in de studio als op het podium gebruikt. Schematische voorstelling van een condensatormicrofoon Dynamische microfoon Een dynamische microfoon is een microfoon waarvan de werking berust op het bewegen van een spoel in een magneetveld. De spoel is verbonden met een dun membraan dat geluidstrillingen opvangt waarmee door middel van inductie een elektrisch signaal opgewekt wordt. Een dynamische microfoon heeft daarom geen externe voeding nodig. De voordelen van dynamische microfoons zijn dat ze een hoge geluidsdruk aankunnen, en doorgaans tegen een stootje kunnen. Nadelen zijn vooral dat vanwege massatraagheid hoogfrequente trillingen en nuances in het geluid minder goed worden geregistreerd. Zijn die laatste eigenschappen gewenst, dan wordt er meestal een condensatormicrofoon gebruikt. Zijn deze eigenschappen minder van belang, dan is een dynamische microfoon vooral een uitkomst op het podium, waar de gevoeligheid van condensatormicroons kan leiden tot het rondzingen van het geluid doordat de microfoon het signaal van de monitorsystemen registreert en vervolgens terugkoppelt, waardoor er een feedback-lus ontstaat. Dynamische microfoons zijn minder gevoelig, waardoor deze minder vatbaar zijn voor dit fenomeen. Tevens hebben dynamische microfoons een toepassing voor klankbronnen met een hoog volume, zoals drumstellen en gitaarversterkers, terwijl condensatormicrofoons beschadigd kunnen raken door dergelijke klankbronnen. Schematische voorstelling van een dynamische microfoon

3 Bandmicrofoon Het werkingsprincipe van de bandmicrofoon, beter bekend als ribbonmicrofoon is hetzelfde als bij de dynamische microfoon. In plaats van membraan en spoel vangt een zeer dun metalen bandje de trillingen op. Dat bandje fungeert dus in feite als een spoel met één wikkeling. Een bandmicrofoon kan zeer lage frequenties, tot 30Hz, registreren. Een bandmicrofoon is erg kwetsbaar en zéér gevoelig voor windstoten/blazen. Bandmicrofoons worden weinig meer gebruikt. Schematische voorstelling van een bandmicrofoon Elektretmicrofoon Een elektretmicrofoon is een microfoon waarin een akoestische trilling volgens een elektrostatisch principe uiteindelijk resulteert in een elektrische spanning. De werking van een elektretmicrofoon is gelijk aan die van een condensatormicrofoon, waarbij de voorspanning door de elektreet al aanwezig is. Twee permanent elektrisch geladen plaatjes, waarvan er één elastisch is opgehangen, kunnen bewegen ten opzichte van elkaar, met als resultaat een condensator waarvan de capaciteit varieert met de trillende lucht. Wanneer deze plaatjes ten opzichte van elkaar bewegen zal de spanning over de twee plaatjes veranderen, analoog aan de opgevangen geluidstrillingen. Deze veranderingen worden via de nodige elektronische componenten overgebracht naar de aansluiting van de microfoon. Omdat deze spanningsvariaties heel klein zijn wordt er op een van de plaatjes een scheikundige stof aangebracht die het elektrostatisch effect vergroot. Hierdoor kan de elektronica voldoende eenvoudig gehouden worden om de microfoon voor een aantrekkelijke prijs te kunnen produceren. Het nadeel van deze constructie is een lichte klankkleuring die door de elektronica moet worden weggefilterd. Dit type microfoon moet steeds gevoed worden, doch meestal volstaat een AA-batterij die in de behuizing van de microfoon kan worden aangebracht. Het microfoonelement is meestal rond en heeft een doorsnede van 5 tot 10 mm, en een dikte van 3 tot 15 mm. Er zijn meestal 2 aansluiting, en soms 3.

4 Het microfoonelement wordt ook wel microfoonkapsel genoemd. De prijs van een elektret microfoonelement is ongeveer 1 euro (in 2007), maar dit hangt sterk af van de hoeveelheid die wordt afgenomen. Toepassingen zijn bijvoorbeeld: in telefoons, headsets, memorecorders, etc. De voordelen van dit type microfoon is dat ze klein en goedkoop zijn, en ook de hoge tonen worden opgenomen. De nadelen zijn de kleuring (vervorming) van het geluid en ruis. De Nederlandse benaming is 'elektreetmicrofoon', maar door vrijwel iedereen wordt 'elektretmicrofoon' gebruikt. Dat komt vrijwel overeen met het Engelse 'electret microphone'. Door fabrikanten wordt soms de Engelse term 'electret condenser microphone' gebruikt. Voor alle duidelijkheid: een elektretmicrofoon (dus ook de 'electret condenser microphone') is een goedkoop microfoontje dat in allerlei dagelijkse producten zit. Een condensatormicrofoon is een veel duurdere microfoon die veelal in geluidstudio's gebruikt wordt. Enkele elektret microfoonelementen Kristalmicrofoon Een kristalmicrofoon is een microfoon waarvan de werking berust op het piëzo-elektrisch effect. Zowel de uitgangsimpedantie als de spanningsafgifte zijn, in vergelijking met een elektrodynamische microfoon, zeer hoog. Door de mechanische overbrenging tussen de conus en het kristal, en het optreden van resonanties in de conus, is de geluidskwaliteit doorgaans matig. Door de opkomst van betaalbare dynamische- en elektretmicrofoons is de kristalmicrofoon vrijwel geheel buiten gebruik geraakt. Lasermicrofoon Een lasermicrofoon werkt met behulp van de reflectie van een laserstraal. Deze laserstraal kan bijvoorbeeld op een raam gericht worden. Aan de andere kant van het raam wordt er geluid geproduceerd (een gesprek, muziek, en andere omgevingsgeluiden), hierdoor gaat het raam trillen en functioneren als een groot membraan. Doordat de laserstraal reflecteert op het trillende oppervlak wordt een trillende lichtstraal terug gestuurd naar een optische detector. Deze trillende lichtstraal wordt via deze sensor omgezet in een elektrisch signaal en via een versterker en een luidspreker omgezet in een auditief signaal. Met andere woorden, men kan de geluiden aan de andere kant van het membraan (glas) hoorbaar maken. Met het grote voordeel dat enige afstand tussen het membraan (glas) en de waarnemer bewaard kan worden. Dit is een ideaal instrument voor spionage.

5 PZM Een Pressure Zone Microfoon bestaat uit een plaat met op het grensvlak ervan een microfoontje, vaak een elektret. Hoe groter het oppervlak, hoe beter de bas weergave. Geschikt voor het opnemen in de studio van akoestische instrumenten en voor het opnemen van de ruimte-akoestiek, evt. op een afstand van de geluidsbron. Zachte signalen opnemen is meestal ivm. de slechte signaal/ruisverhouding af te raden. Dit type microfoons wordt ook oa. gebruikt voor bijv. conferenties en in de beveiligingstechniek, ook wel in de opnamestudio, in het theater en soms als bassdrum microfoon binnen in de bassdrum. Digitale microfoon Dit is meestal een condensatormicrofoon, maar met een ingebouwde Analoog-Digitaal (AD) converter. Zo'n microfoon kan rechtstreeks op digitale opname-apparatuur (AES/EBU) worden aangesloten. Verlies aan geluidskwaliteit door kabels speelt dan geen rol meer. Zo'n microfoon kan via de bijgeleverde software vaak op afstand worden "bestuurd": richtingkarakteristiek, gevoeligheid ed. zijn in te stellen via een computerprogramma (Neumann Solution D). Op termijn is het misschien mogelijk om de membraantrillingen rechstreeks in digitale informatie om te zetten.

6. MICROFOONS EN LUIDSPREKERS

6. MICROFOONS EN LUIDSPREKERS 6-1 6. MICROFOONS EN LUIDSPREKERS 6.1 Inleiding In dit hoofdstuk behandelen we de randapparaten, waarmee we geluid omzetten in elektrische energie of omgekeerd. 6.2 Microfoons Met een microfoon kunnen

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Elektro-akoestische omzetters

Hoofdstuk 5: Elektro-akoestische omzetters Elektronica: Tweede kandidatuur industrieel ingenieur 1 Hoofdstuk 5: Elektro-akoestische omzetters In dit korte hoofdstuk is het enkel de bedoeling enkele elektro-akoestische basisprincipes aan bod te

Nadere informatie

1 De werking van de elektrostatische luidspreker

1 De werking van de elektrostatische luidspreker 1 De werking van de elektrostatische luidspreker Voor veel mensen is de elektrostaat nog altijd een geheimzinnige luidspreker. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het afwijkende uiterlijk van deze

Nadere informatie

Les Geluid. Regiecursus Gent

Les Geluid. Regiecursus Gent Les Geluid Regiecursus Gent Microfoons Dynamische microfoon Dynamische microfoon Een dynamische microfoon is een microfoon waarvan de werking berust op het bewegen van een spoel in een magneetveld. De

Nadere informatie

De analoge geluidsketen

De analoge geluidsketen 3. De analoge geluidsketen In een geluidsketen hebben we naast bron en ontvanger de volgende componenten : ingangsomvormer : zet mechanische energie om in elektrische vb. microfoon, pick-up cel signaalprocessor

Nadere informatie

DAP-Audio DM-55, CM-95, DM-45, PL-07, CM- 45

DAP-Audio DM-55, CM-95, DM-45, PL-07, CM- 45 DAP-Audio DM-55, CM-95, DM-45, PL-07, CM- 45 [ Auteur: Roger Roland ] [ Editie: Nr.298 - Oktober 2013 ] DRUM MICROPHONES (Het artikel kan u vinden in Meet Music Magazine editie 298, dat u gratis kan verkrijgen

Nadere informatie

STUDIO CONDENSER MICROPHONE C 1U

STUDIO CONDENSER MICROPHONE C 1U STUDIO CONDENSER MICROPHONE C 1U Handleiding A50-58820-00002 1. Veiligheidsaanwijzingen Voor de inbedrijfstelling van het toestel moeten alle veiligheids- en bedieningsaanwijzingen zorgvuldig worden gelezen.

Nadere informatie

natuurkunde vwo 2019-II

natuurkunde vwo 2019-II Elektrische gitaar Het geluid van een elektrische gitaar wordt versterkt weergegeven via een luidspreker. Op de gitaar zijn zogenaamde elementen gemonteerd, die de mechanische trillingen van de snaren

Nadere informatie

Videoclub Bedum. Geluid in video

Videoclub Bedum. Geluid in video Videoclub Bedum Geluid in video Videoclub Bedum Geluid in video Wat is geluid en hoe versterkt geluid het beeld. Voorbeeldfilmpje Let op de microfoon. Vragen: 1. Wat vind je van het geluid? 2. Hoe zou

Nadere informatie

Koopgids voor gitaarversterker

Koopgids voor gitaarversterker Koopgids voor gitaarversterker Type versterker Er zijn vier types versterker: buizen, hybride, solidstate (analoog) en modeling (digitaal). Buizenversterker Buizenversterkers zijn geliefd om hun warme

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing versie 1.0 november 2002 www.behringer.com NEDERLANDS 2 ULTRA-DI DI20 Welkom bij BEHRINGER! Hartelijk dank voor het vertrouwen in de producten van BEHRINGER waarvan u door de aankoop

Nadere informatie

Versterking Principe van de versterking

Versterking Principe van de versterking 6. 6.1.a Versterking Principe van de versterking Signalen worden versterkt door lampen of halfgeleiders. Halfgeleiders worden gemaakt van halfgeleidende materialen ( bv. silicium of germanium ) waar onzuiverheden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Microfoons 2 LM

Inhoudsopgave. Microfoons 2 LM Microfoons Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Wat is een microfoon?... 4 2 Specificaties van microfoons... 4 2.1 Gevoeligheid... 4 2.2 Richtingsgevoeligheid... 5 2.3 Uitgangsweerstand of beter uitgangsimpedantie...

Nadere informatie

Elementare elektronica schakelingen in de motorvoertuigentechniek (4)

Elementare elektronica schakelingen in de motorvoertuigentechniek (4) Elementare elektronica schakelingen in de motorvoertuigentechniek (4) Timloto o.s./ E. Gernaat / ISBN 978-90-808907-4-9 Op dit werk is de Creative Commens Licentie van toepassing. Uitgave: september 2012

Nadere informatie

STUDIO-CONDENSATORMICROFOON C-1

STUDIO-CONDENSATORMICROFOON C-1 Gebruiksaanwijzing versie 1.0 november 2003 NEDERLANDS 1. VEILIGHEIDSAANWIJZINGEN Veiligheidsaanwijzingen in detail: Voor de inbedrijfstelling van het toestel moeten alle veiligheids- en bedieningsaanwijzingen

Nadere informatie

Goed voorbeeld is muziekinstrumenten. Snaar gitaar trilt, blokfluit lucht trilt, trommel, vlies trilt.

Goed voorbeeld is muziekinstrumenten. Snaar gitaar trilt, blokfluit lucht trilt, trommel, vlies trilt. Samenvatting door een scholier 1120 woorden 21 maart 2005 6,1 89 keer beoordeeld Vak NaSk Horen en gehoord worden (geluid) Geluid heeft alles te maken met trillingen hoeft niet altijd direct te worden

Nadere informatie

Het thermisch stemmen van een gitaar

Het thermisch stemmen van een gitaar Het thermisch stemmen van een gitaar In dit experiment wordt bestudeerd hoe snaarinstrumenten beïnvloed kunnen worden door warmte. Door gebruik te maken van elektriciteit is het mogelijk om instrumenten

Nadere informatie

PRIJZEN VERHUUR GELUID. JDC-Sonic

PRIJZEN VERHUUR GELUID. JDC-Sonic PRIJZEN VERHUUR GELUID LUID SPREKERS Of u nu een luidsprekersset zoekt voor al uw optredens, fuiven of voor... Een goed en kwalitatief geluid is steeds onontbeerlijk. Wij bieden u hier een keuze aan die

Nadere informatie

e 965 Gebruiksaanwijzing

e 965 Gebruiksaanwijzing e 965 Gebruiksaanwijzing Delivery includes Delivery includes e 965 microfoonklem MZQ 800 tasje beknopte gebruiksaanwijzing veiligheidsvoorschriften Productoverzicht 1 2 5 3 4 0-10 db 1. Spreekkorf 2. XLR-3-bus

Nadere informatie

Samenvatting NaSk H7 geluid

Samenvatting NaSk H7 geluid Samenvatting NaSk H7 geluid Samenvatting door F. 1082 woorden 30 september 2017 5,4 15 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova 1. Geluidsbron = een voorwerp dat geluid maakt. Geluidsgolf = een afwisselende

Nadere informatie

David Weenink. Instituut voor Fonetische Wetenschapen ACLC Universiteit van Amsterdam. Spraakverwerking per computer. David Weenink.

David Weenink. Instituut voor Fonetische Wetenschapen ACLC Universiteit van Amsterdam. Spraakverwerking per computer. David Weenink. Instituut voor Fonetische Wetenschapen ACLC Universiteit van Amsterdam AMSTERDAM CENTER FOR LANGUAGE AND C O M M U N I C A T I O N 1 2 3 4 5 Colleges: 14 dinsdagen 13-15u 13 opdrachten Elke opdracht op

Nadere informatie

daudio Daudio ASP AMP

daudio Daudio ASP AMP Daudio ASP AMP Gebruiksaanwijzing 4 mei 2014 Introductie De daudio ASP AMP bevat actieve filtering en versterking die specifiek zijn ontwikkeld voor de daudio luidsprekers. Voor een stereo systeem zijn

Nadere informatie

De horizontale lijnen geven de normale luchtdruk weer. Boven de horizontale lijn verhoogt de luchtdruk, onder de lijn vermindert de luchtdruk.

De horizontale lijnen geven de normale luchtdruk weer. Boven de horizontale lijn verhoogt de luchtdruk, onder de lijn vermindert de luchtdruk. Audio Introductie Geluid is een trilling van deeltjes, die zich voortplant in lucht of in een ander medium, zoals water. Een andere definitie: geluid is een voortschrijdende verandering van luchtdruk.

Nadere informatie

Sensoren. Gebruik. Storingen

Sensoren. Gebruik. Storingen Sensoren Veel machines en werktuigen worden elektrisch of elektronisch bediend en aangestuurd. Die aansturing kan automatisch plaatsvinden. Bij die aansturing horen bepaalde instellingen. Om te weten welke

Nadere informatie

11 Elektrodynamische weergevers voor hybride systemen en subwoofers

11 Elektrodynamische weergevers voor hybride systemen en subwoofers 11 Elektrodynamische weergevers voor hybride systemen en subwoofers In dit hoofdstuk worden vier dynamische weergevers besproken, die in combinatie met een ESL worden gebruikt. Voor deze luidsprekers is

Nadere informatie

SingStar Microphone Pack Gebruiksaanwijzing. SCEH-0001 7010521 2010 Sony Computer Entertainment Europe

SingStar Microphone Pack Gebruiksaanwijzing. SCEH-0001 7010521 2010 Sony Computer Entertainment Europe SingStar Microphone Pack Gebruiksaanwijzing SCEH-0001 7010521 2010 Sony Computer Entertainment Europe Bedankt voor het aanschaffen van het SingStar Microphone Pack. Lees voor u dit product gaat gebruiken

Nadere informatie

Zelf een simpele ionisatiekamer bouwen

Zelf een simpele ionisatiekamer bouwen Zelf een simpele ionisatiekamer bouwen Simpele ionisatiekamer Een ionisatiekamer is een detector voor ioniserende straling, zoals alfa-, bèta- en gammastraling. Ten gevolge van ionisaties wordt de lucht

Nadere informatie

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME TENTMEN ELEKTROMGNETISME 23 juni 2003, 14.00 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 4 opgaven. OPGVE 1 Gegeven is een zeer dunne draad B waarop zch een elektrische lading Q bevindt die homogeen over de lengte

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR DEELTIJD HTO

INSTITUUT VOOR DEELTIJD HTO INSTITUUT VOOR DEELTIJD HTO Hogeschool van Amsterdam Studentenhandleiding Eigenschappen van klanken OPLEIDING ELEKTROTECHNIEK Project: Behorend bij blok I-3 Opgesteld door: Pieter Beerthuizen Datum: Oktober

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing C-1. Studio Condenser Microphone

Gebruiksaanwijzing C-1. Studio Condenser Microphone Gebruiksaanwijzing C-1 Studio Condenser Microphone 2 C-1 Gebruiksaanwijzing Belangrijke veiligheidsvoorschriften Waarschuwing Aansluitingen die gemerkt zijn met het symbool voeren een zodanig hoge spanning

Nadere informatie

Muziek voor dove mensen

Muziek voor dove mensen 1 Muziek voor dove mensen 1 2 De nieuwe uitvinding is gebaseerd op de eerder door mij gepubliceerde vinding geluid-gevoel pads voor dove mensen onder nummer 26311 welke als doel heeft geluidswaarnemingen

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde / scheikunde 1 compex vmbo gl/tl 2010 - I

Eindexamen natuurkunde / scheikunde 1 compex vmbo gl/tl 2010 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. Open vragen Geef niet méér antwoorden dan er worden gevraagd. Als er bijvoorbeeld twee redenen worden gevraagd, geef er dan twee

Nadere informatie

Musical Fidelity V-Series V-CAN V-DAC V-LPS

Musical Fidelity V-Series V-CAN V-DAC V-LPS Musical Fidelity V-Series V-CAN V-DAC V-LPS V-Series V-CAN Hoofdtelefoonversterker V-CAN Hoofdtelefoonversterker De nieuwe V-CAN van Musical Fidelity is de eerste telg van zeven uit de familie van de V-Series.

Nadere informatie

3 Het ontwerpen van ESL-weergevers. 3.1. Elektrische veldsterkte en rendement

3 Het ontwerpen van ESL-weergevers. 3.1. Elektrische veldsterkte en rendement 3 Het ontwerpen van ESL-weergevers Een elektrostatische weergever besraat in zijn meest elementaire vorm uit: de hoogspannings-unit, de audiotransformator, en één of meerdere ESL-elementen. Deze drie systeemelementen

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 5.5 + 7 + 8 Samenvatting door R. 1364 woorden 27 juni 2016 10 1 keer beoordeeld Vak Natuurkunde 5.5 elektrisch energieverbruik Elektrische apparaten in stroomkringen

Nadere informatie

STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding

STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding CENTRUM VOOR MICROCOMPUTER APPLICATIES http://www.cma-science.nl Korte beschrijving De Stroomsensor BT21i is een veelzijdige sensor, die de stroomsterkte kan meten

Nadere informatie

Rider. 1. Algemeen 2. LineUp 3. Technische benodigdheden 4. Stageplan. Patrick Gutlich :

Rider. 1. Algemeen 2. LineUp 3. Technische benodigdheden 4. Stageplan. Patrick Gutlich : Rider 1. Algemeen 2. LineUp 3. Technische benodigdheden 4. Stageplan Patrick Gutlich :+31 6 19866102 1. Algemeen Deze rider gaat uit van de meest ideale situatie. Als in werkelijkheid de middelen niet

Nadere informatie

Hoe breder het frequentiebereik, hoe meer je hoort en dat is precies waar de Aureol Real goed scoort.

Hoe breder het frequentiebereik, hoe meer je hoort en dat is precies waar de Aureol Real goed scoort. Real power Koptelefoon Aureol Real Hoe breder het frequentiebereik, hoe meer je hoort en dat is precies waar de Aureol Real goed scoort. 99,99 (Adviesprijs) Kleuren: zwart,wit Gratis verzending reviews:

Nadere informatie

KN-MICW310 KN-MICW KANALEN. Draadloos Microfoonsysteem GEBRUIKSAANWIJZING NEDERLANDS.

KN-MICW310 KN-MICW KANALEN. Draadloos Microfoonsysteem GEBRUIKSAANWIJZING NEDERLANDS. KN-MICW30 KN-MICW320 50 KANALEN Draadloos Microfoonsysteem GEBRUIKSAANWIJZING www.konigelektronic.info NEDERLANDS 0336 INTRODUCTIE: Dit draadloze microfoonsysteem maakt gebruik van geavanceerde communicatietechnologie

Nadere informatie

Mazenier Electronics. Groot-membraan Condensatormicrofoon-set LCM-2

Mazenier Electronics. Groot-membraan Condensatormicrofoon-set LCM-2 Mazenier Electronics Groot-membraan Condensatormicrofoon-set LCM-2 De Groot-membraan Condensatormicrofoon-set LCM-2 van Mazenier Electronics wordt geleverd in een aluminium koffer en bestaat uit de volgende

Nadere informatie

SPECIALIST IN ALUMINIUM EN RIBBONS

SPECIALIST IN ALUMINIUM EN RIBBONS PIEGA PREMIUM 501 LUIDSPREKER Marnix Bosman SPECIALIST IN ALUMINIUM EN RIBBONS Zeg: Piega, dan zeg ik: Bandtweeter. Het Zwitserse Piega is één van de weinige merken dat dit type tweeter in alle modellen

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De Klankkast

Hoofdstuk 4 De Klankkast Gitaar Hoofdstuk 1 De Gitaar De gitaar is een snaarinstrument, je kunt er leuke muziek mee maken. Door met je vingers over de snaren te gaan. En met je andere hand akkoorden of noten te maken. Doordat

Nadere informatie

e 901 Gebruiksaanwijzing

e 901 Gebruiksaanwijzing e 901 Gebruiksaanwijzing Delivery includes Delivery includes e 901 tasje beknopte gebruiksaanwijzing veiligheidsvoorschriften Productoverzicht 1 2 2 4 1. spreekkorf 2. --bus. Rubber plaat 4. Montagesleuf

Nadere informatie

Vragenlijst cursus geluidstechnieken

Vragenlijst cursus geluidstechnieken Vragenlijst cursus geluidstechnieken 1.1. Geef de formule voor het berekenen van de golflengte 1.2. Wat is de snelheid van geluid in lucht? 1.3. Wat is de snelheid van geluid in het luchtledige? 1.4. Maak

Nadere informatie

Aurix bovenop de Octave MKII. " Hoofdtelefoonversterker. "AuriX. Gebruiksaanwijzing. Bijgewerkt per Made by ALL Engineering

Aurix bovenop de Octave MKII.  Hoofdtelefoonversterker. AuriX. Gebruiksaanwijzing. Bijgewerkt per Made by ALL Engineering Aurix bovenop de Octave MKII "AuriX " Hoofdtelefoonversterker Gebruiksaanwijzing Bijgewerkt per 11-01-2014 Introductie De Aurix is niet zomaar een aanvulling op de bestaande product range van Metrum acoustics

Nadere informatie

VERHUUR OVERZICHT 2014

VERHUUR OVERZICHT 2014 VERHUUR OVERZICHT 2014 Afbeelding Omschrijving Beschikbaar Prijs per dag Dynacord D-lite 2000, is compact 1 135,00 geluidssysteem van topkwaliteit met een krachtig transparant geluid. Is speciaal ontworpen

Nadere informatie

Paradiddle-drums Drums versterken

Paradiddle-drums Drums versterken Paradiddle-drums Drums versterken Drums versterken Om je drumset te versterken heb je nodig een set drum-microfoons. Deze sets bestaan uit een bassdrum microfoon, een snare en 3 tom microfoons en 2 overheads

Nadere informatie

Technische Rider. - Priklijst - Stageplan - Monitormix. Laatste Update: oktober 2014

Technische Rider. - Priklijst - Stageplan - Monitormix. Laatste Update: oktober 2014 Technische Rider - Priklijst - Stageplan - Monitormix Laatste Update: oktober 2014 Contactgegevens: Dizcover Frank Gubbels T: 06-46273594 E: info@dizcovertheband.nl www.dizcovertheband.nl Priklijst Dizcover

Nadere informatie

ZX ronde van 10 april 2011

ZX ronde van 10 april 2011 ZX ronde van 10 april 2011 Transformatoren Vandaag een verhaaltje over de transformator geen speciale transformator maar gewoon een doorsnee voedingstransformator met een gelamelleerde kern. De werking

Nadere informatie

LC4 Plafondluidspreker met brede openingshoek Zeer compact. Grootste bereik.

LC4 Plafondluidspreker met brede openingshoek Zeer compact. Grootste bereik. LC4 Plafondluidspreker met brede openingshoek Zeer compact. Grootste bereik. 2 LC4 Plafondluidspreker met brede openingshoek Compact, kwaliteit en ongeëvenaard bereik Dankzij de toonaangevende brede openingshoek

Nadere informatie

Presentatie Geluid voor onderhoudstrainers.

Presentatie Geluid voor onderhoudstrainers. Presentatie Geluid voor onderhoudstrainers. Volgende punten: 1. De basisprincipes. 2. Hoe kun je boordelen of geluid slecht is? 3. Hoe kunnen we goed geluid produceren? 4. Wat zijn aandachtspunten bij

Nadere informatie

- Het menselijke gehoor kan tonen waarnemen van 20 tot Hz. Echter, voor spraak is het gebied rond 500, 1000 en 2000 Hz het belangrijkst.

- Het menselijke gehoor kan tonen waarnemen van 20 tot Hz. Echter, voor spraak is het gebied rond 500, 1000 en 2000 Hz het belangrijkst. FEITEN (GELUID EN AKOESTIEK) - Geluid is trillende lucht - Een geluidsgolf breidt zich bolvormig uit - Het menselijke gehoor kan tonen waarnemen van 20 tot 20.000 Hz. Echter, voor spraak is het gebied

Nadere informatie

Harmonischen: gevolgen

Harmonischen: gevolgen Harmonischen: gevolgen Harmonischen: gevolgen - Spanning- en stroomharmonischen - Geleiders: skin en proximiteitseffect - De nulgeleider - Transformatoren - Inductiemotoren - Diversen Spanning en stroomharmonischen

Nadere informatie

STUDIO CONDENSER MICROPHONES C 4

STUDIO CONDENSER MICROPHONES C 4 Handleiding A50-83031-00001 1. Veiligheidsaanwijzingen Voor de inbedrijfstelling van het toestel moeten alle veiligheids- en bedieningsaanwijzingen zorgvuldig worden gelezen. Bewaar alle veiligheids- en

Nadere informatie

Dynamische microfoon WH-002A

Dynamische microfoon WH-002A G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 30 27 75 Dynamische microfoon WH-002A Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

5,3. De Cd. Werkstuk door een scholier 1815 woorden 21 juni keer beoordeeld. Natuurkunde. De Geschiedenis van de Geluidsdragers

5,3. De Cd. Werkstuk door een scholier 1815 woorden 21 juni keer beoordeeld. Natuurkunde. De Geschiedenis van de Geluidsdragers Werkstuk door een scholier 1815 woorden 21 juni 2004 5,3 31 keer beoordeeld Vak Natuurkunde De Geschiedenis van de Geluidsdragers In 1876 vind Meneer Bell de telefoon uit. Dit is ook een soort geluidsdrager.

Nadere informatie

Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen

Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen Inhoud De schakeling Een blokspanning van 15 V opwekken De wisselspanning omhoog transformeren Analyse van de maximale stroom door de primaire

Nadere informatie

Deel 28: Praktishe IM metingen bij Gitaarversterkers

Deel 28: Praktishe IM metingen bij Gitaarversterkers Deel 28: Praktishe IM metingen bij Gitaarversterkers Maes Frank frank.maes6@telenet.be 0476501034 1 Intermodulatie Wanneer een versterker gaat vervormen, maken we intermodulatie IM. Een HiFi versterker

Nadere informatie

1. Weten wat potentiaal en potentiaalverschil is 2. Weten wat capaciteit en condensator is 3. Kunnen berekenen van een vervangingscapaciteit

1. Weten wat potentiaal en potentiaalverschil is 2. Weten wat capaciteit en condensator is 3. Kunnen berekenen van een vervangingscapaciteit Hoofdstuk 2 Elektrostatica Doelstellingen 1. Weten wat potentiaal en potentiaalverschil is 2. Weten wat capaciteit en condensator is 3. Kunnen berekenen van een vervangingscapaciteit 2.1 Het elektrisch

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE. Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone

Gebruiksaanwijzing SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE. Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone Gebruiksaanwijzing SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone 2 SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE B-1 Gebruiksaanwijzing Belangrijke veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Controls en parameters - Reverb Handleiding Elke Reverb heeft bijna dezelfde knoppen en instellingen.

Controls en parameters - Reverb Handleiding Elke Reverb heeft bijna dezelfde knoppen en instellingen. Wat is Galm (Reverb) in de muziek? Veel mensen vragen zich af wat Galm is, maar in feite, horen we het elke dag! Alle geluiden, zelfs een eenvoudig gesprek, raakt eerst een aantal oppervlakken (muren bijvoorbeeld)

Nadere informatie

Condensator. Het hellingsgetal a is constant. Dit hellingsgetal noemen we de capaciteit van de condensator C. Er geldt dus: C = Q U

Condensator. Het hellingsgetal a is constant. Dit hellingsgetal noemen we de capaciteit van de condensator C. Er geldt dus: C = Q U Inhoud Condensator... 2 Het laden van een condensator... 3 Het ontladen van een condensator... 5 Opgaven... 6 Opgave: Alarminstallatie... 6 Opgave: Gelijkrichtschakeling... 6 Opgave: Boormachine... 7 1/7

Nadere informatie

Technisch Contact: Pascal Zrour, drummer tel.: 06 555 97 188 email: pascal@statemusic.nl

Technisch Contact: Pascal Zrour, drummer tel.: 06 555 97 188 email: pascal@statemusic.nl STATE Music heeft een podium nodig zonder oneffenheden en zonder drumpodium, of een gladde vloer. Voor de drumset wordt een kleed mee genomen dus een harde of houten vloer is geen probleem. Een PA-systeem

Nadere informatie

Practicum complexe stromen

Practicum complexe stromen Practicum complexe stromen Experiment 1a: Een blokspanning over een condensator en een spoel De opstelling is al voor je klaargezet. Controleer of de frequentie ongeveer op 500 Hz staat. De vorm van het

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2: Elektrische netwerken

HOOFDSTUK 2: Elektrische netwerken HOOFDSTUK 2: Elektrische netwerken 1. Netwerken en netwerkelementen elektrische netwerken situering brug tussen fysica en informatieverwerkende systemen abstractie maken fysische verschijnselen vb. velden

Nadere informatie

Oxix TRANSMITTER VOOR OPGELOSTE ZUURSTOF BROCHURE NL 5.40 OXIX BROCHURE 1401

Oxix TRANSMITTER VOOR OPGELOSTE ZUURSTOF BROCHURE NL 5.40 OXIX BROCHURE 1401 Oxix TRANSMITTER VOOR OPGELOSTE ZUURSTOF BROCHURE NL 5.40 OXIX BROCHURE 1401 SENSOR MET MINIMAAL ONDERHOUD De Oxix transmitter is een nieuw en uniek MJK instrument voor het meten van opgeloste zuurstof.

Nadere informatie

e 614 Stage Microphones

e 614 Stage Microphones e 614 Bedienungsanleitung Instruction manual Notice d emploi Istruzioni per l uso Instrucciones de uso Manual de utilização Gebruiksaanwijzing Инструкция по эксплуатации 使用说明 Stage Microphones A C 60 90

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2016 TOETS APRIL :15 12:15 uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2016 TOETS APRIL :15 12:15 uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2016 TOETS 1 20 APRIL 2016 10:15 12:15 uur Enige constanten en dergelijke 1. AAN DE REKSTOK 5 pt Een man van 75 kg laat de rekstok los in een volledig gestrekte positie

Nadere informatie

natuur- en scheikunde 1 CSE GL en TL COMPEX

natuur- en scheikunde 1 CSE GL en TL COMPEX Examen VMBO-GL en TL 2010 tijdvak 1 dinsdag 25 mei totale examentijd 2 uur natuur- en scheikunde 1 CSE GL en TL COMPEX Vragen 1 tot en met 21 In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer

Nadere informatie

Golven. 4.1 Lopende golven

Golven. 4.1 Lopende golven Golven 4.1 Lopende golven Samenvatting bladzijde 158: Lopende golf Transversale golf http://www.pontes.nl/~natuurkunde/vwogolf164/transversale_golfsimulation.html Longitudinale golf http://www.pontes.nl/~natuurkunde/vwogolf164/longitudinale_golfsimulation.html

Nadere informatie

e 906 Gebruiksaanwijzing Stage Microphones

e 906 Gebruiksaanwijzing Stage Microphones e 906 Gebruiksaanwijzing Stage Microphones A FRONT B 1 2 3 4 5 C 90 60 120 30 0 0 0 5 10 15 20 25 db 30 60 90 120 125 Hz 250 Hz 500 Hz 1,000 Hz 2,000 Hz 4,000 Hz 8,000 Hz 16,000 Hz 150 180 180 150 dbv

Nadere informatie

Geluid-gevoel pads voor dove mensen

Geluid-gevoel pads voor dove mensen 1 Geluid-gevoel pads voor dove mensen 1 20 2 30 De uitvinding voor dove mensen heeft betrekking op geluidswaarnemingen waarbij geluiden trillen in pads en voelbaar worden door aanraking met de huid. Door

Nadere informatie

Vrij. Vrij. Pin 3 Pin 1 (Aarde) Pin 2

Vrij. Vrij. Pin 3 Pin 1 (Aarde) Pin 2 Gebruiksaanwijzing versie1.0 maart 2001 www.behringer.com NEDERLANDS ENGLISH DEUTSCH 1. INLEIDING Hartelijk gefeliciteerd! Met de CT100 heeft u een onmisbaar instrument voor het controleren van kabels

Nadere informatie

Plaats van de frets op een gitaar

Plaats van de frets op een gitaar Plaats van de frets op een gitaar Praktische Opdracht Wiskunde Door: Martijn de Bruijn en Ramon Handulle Klas: 4HN5 Bronnen. Encyclopie van muziekinstrumenten, uitgeverij Helmond B.V. Helmond 977. Bladzijde

Nadere informatie

Langere vraag over de theorie

Langere vraag over de theorie Langere vraag over de theorie a) Bereken de potentiaal van een uniform geladen ring met straal R voor een punt dat gelegen is op een afstand x van het centrum van de ring op de as loodrecht op het vlak

Nadere informatie

Hydrofoon versterker. Een versterker voor de Aquarian H2a. Betreft: Hydrofoon versterker. Door: David Boelee,

Hydrofoon versterker. Een versterker voor de Aquarian H2a. Betreft: Hydrofoon versterker. Door: David Boelee, Hydrofoon versterker Een versterker voor de Aquarian H2a Betreft: Door: Opdrachtgever: Hydrofoon versterker David Boelee, davidboelee@gmail.com Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Duurzame Havenstad Kees

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 2391 woorden 29 februari 2004 6,8 152 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal 4.1 Inleiding Deze paragraaf is een

Nadere informatie

Elektronicapracticum. een toepassing van complexe getallen. Lesbrief

Elektronicapracticum. een toepassing van complexe getallen. Lesbrief Elektronicapracticum een toepassing van complexe getallen Lesbrief 2 Inleiding Bij wiskunde D heb je kennisgemaakt met complexe getallen. Je was al vertrouwd met de reële getallen, de getallen die je op

Nadere informatie

Het Vanderveen Project de Schema s

Het Vanderveen Project de Schema s Het Vanderveen Project de Schema s http://www.mennovanderveen.nl/nl/project-frameset.html De uitgangstransformator GIT80 2 De voedingstransformator POW80 3 De universele versterker 4 De universele voeding

Nadere informatie

Greten Raadgevende Ingenieurs. Pitch waarneming (1) Bestrijding van horecalawaai. Pitch waarneming (3) Pitch waarneming (2) 19-6-2013

Greten Raadgevende Ingenieurs. Pitch waarneming (1) Bestrijding van horecalawaai. Pitch waarneming (3) Pitch waarneming (2) 19-6-2013 Greten Raadgevende Ingenieurs Onafhankelijk adviesbureau Adviseert bedrijven, overheden, architecten, projectontwikkelaars, horeca-exploitanten, woningbouwverenigingen en particulieren. Onze vakgebieden:

Nadere informatie

4VMBO H5 LES.notebook January 27, Geluid. BINAStabellen: 6, 7, 8, 27, 28, 29 en 30. Luidspreker. Drukverschillen

4VMBO H5 LES.notebook January 27, Geluid. BINAStabellen: 6, 7, 8, 27, 28, 29 en 30. Luidspreker. Drukverschillen Geluid BINAStabellen: 6, 7, 8, 27, 28, 29 en 30 Luidspreker Drukverschillen Snaar Snaar Snaar Snaar Snaar Snaar Snaar Snaar Oor Trommelvlies met daarachter hamer aambeeld, stijgbeugel trilhaartjes met

Nadere informatie

4 Geluid 81213-4. Noordhoff Uitgevers bv

4 Geluid 81213-4. Noordhoff Uitgevers bv 4 Geluid 76 81213-4 In een stadion kan het soms heel stil zijn. Je kunt dan even praten met je buurman. Maar vaak is er een zee van geluid. Het publiek moedigt met zingen en spreekkoren de spelers aan.

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materialen

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materialen Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materi Samenvatting door een scholier 1210 woorden 6 april 2015 6,9 35 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Hoofdstuk 3: Materi Eigenschappen van moleculen: -Ze verschillen

Nadere informatie

Microfoon DMW-916. Bestnr.: Omwille van het milieu 100% recyclingpapier

Microfoon DMW-916. Bestnr.: Omwille van het milieu 100% recyclingpapier G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 30 00 63 Microfoon DMW-916 Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Versie 1.0 april 2005 1. VEILIGHEIDSAANWIJZINGEN Veiligheidsaanwijzingen in detail: Voor de inbedrijfstelling van het toestel moeten alle veiligheidsen bedieningsaanwijzingen zorgvuldig

Nadere informatie

Technologie 3. Elektrische en elektronische begrippen. Opleiding Pop en Media Peet Ferwerda, januari 2002

Technologie 3. Elektrische en elektronische begrippen. Opleiding Pop en Media Peet Ferwerda, januari 2002 Technologie 3 Elektrische en elektronische begrippen Snoeren, kabels (en problemen) Verschillende pluggen en kabels, symmetrisch en a-symmetrisch, fantoomspanning, solderen en repareren, aardlussen, contacten.

Nadere informatie

Uitwerking LES 5 N CURSSUS

Uitwerking LES 5 N CURSSUS 1) C De letter C wordt in de elektronica gebruikt voor een: A) spoel (symbool L, eenheid Henry) B) weerstand (symbool R, eenheid Ohm Ω) C) condensator (symbool C, eenheid Farad, 2 geleiders gescheiden

Nadere informatie

Mkv Magnetisme. Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar.

Mkv Magnetisme. Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar. Mkv Magnetisme Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar. In een punt P op een afstand d/2 van de rechtse geleider is

Nadere informatie

Pilotenhandboek B Yamaha Guitar Group, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Pilotenhandboek B Yamaha Guitar Group, Inc. Alle rechten voorbehouden. Pilotenhandboek 40-00-0402 - B www.line6.com/manuals 2018 Yamaha Guitar Group, Inc. Alle rechten voorbehouden. Even voorstellen Draadloze vrijheid voor uw pedalenbak. Beste signaalkwaliteit in deze klasse

Nadere informatie

Fiche 7 (Analyse): Begrippen over elektriciteit

Fiche 7 (Analyse): Begrippen over elektriciteit Fiche 7 (Analyse): Begrippen over elektriciteit 1. Gelijkstroomkringen (DC) De verschillende elektrische grootheden bij gelijkstroom zijn: Elektrische spanning (volt) definitie: verschillend potentiaal

Nadere informatie

Technische rider. *Bij voorkeur een drum riser (min 2 x 2 mrt) of achterste gedeelte podium +20 cm (2 mtr diep)

Technische rider. *Bij voorkeur een drum riser (min 2 x 2 mrt) of achterste gedeelte podium +20 cm (2 mtr diep) Technische rider *Géén gitaren in mute, doen muzikanten zelf! *Podium afmeting min 26 m 2 (bijv. 7 mtr x 4 mtr) beschermd tegen regen revisie datum: 14 juli 2019 Voor nadere informatie: arco van Osta 06-13407222

Nadere informatie

Deel 25:Elektronica bij de gitaar

Deel 25:Elektronica bij de gitaar Deel 25:Elektronica bij de gitaar MAES Frank 0476501034 frank.maes6@telenet.be 1 Inleiding Bij de elektrische gitaar is het frequentie bereik naar boven meestal groter dan bij een akoestische gitaar. De

Nadere informatie

Inleiding Vermogenversterkers en de Klasse A versterker

Inleiding Vermogenversterkers en de Klasse A versterker Inleiding Vermogenversterkers en de Klasse A versterker Jan Genoe KHLim Universitaire Campus, Gebouw B 3590 Diepenbeek Belgium http://www.khlim.be/~jgenoe In dit hoofdstuk situeren we eerste in het algemeen

Nadere informatie

Opgave 2 Een spanningsbron wordt belast als er een apparaat op is aangesloten dat (in meer of mindere mate) stroom doorlaat.

Opgave 2 Een spanningsbron wordt belast als er een apparaat op is aangesloten dat (in meer of mindere mate) stroom doorlaat. Uitwerkingen 1 A Een spanningsbron wordt belast als er een apparaat op is aangesloten dat (in meer of mindere mate) stroom doorlaat. Een ideale spanningsbron levert bij elke stroomsterkte dezelfde spanning.

Nadere informatie

Het belang van een lage inharmoniciteit in de bas.

Het belang van een lage inharmoniciteit in de bas. Het belang van een lage inharmoniciteit in de bas. 1. Inleiding. H.J. Velo http://home.kpn.nl/velo68 Van een salonvleugel waarvan de lengte van de langste bassnaar 1249 mm. bedraagt is de besnaring geoptimaliseerd.

Nadere informatie

Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Albox product.

Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Albox product. GEBRUIKSAANWIJZING Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Albox product. Lees deze handleiding goed door. Er staan tips in die u helpen de weergavekwaliteit van uw geluidssysteem te optimaliseren. Als

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 0.1 Netwerkmodel voor passieve geleiding langs een zenuwcel.. 2

Inhoudsopgave. 0.1 Netwerkmodel voor passieve geleiding langs een zenuwcel.. 2 Inhoudsopgave 01 Netwerkmodel voor passieve geleiding langs een zenuwcel 2 1 01 Netwerkmodel voor passieve geleiding langs een zenuwcel I Figuur 1: Schematische voorstelling van een deel van een axon Elk

Nadere informatie

GPS-Buddy Basic. Quick reference guide

GPS-Buddy Basic. Quick reference guide GPS-Buddy Basic Quick reference guide Gefeliciteerd met de aankoop van dit voertuigvolgsysteem. In deze handleiding leggen wij u uit hoe u het systeem snel en foutloos kunt installeren en toepassen. Leest

Nadere informatie

DEEL 8: Uitgangstransfo. MAES Frank

DEEL 8: Uitgangstransfo. MAES Frank DEEL 8: Uitgangstransfo MAES Frank Frank.maes6@telenet.be 0476501034 MAES Frank Uitgangstransfo Mei 2015 1 Philips transfo s http://forum.zelfbouwaudio.nl/viewtopic.php?f=7&t=8744 Philips A315412.1 Afkomstig

Nadere informatie

Absolute verstaanbaarheid van radio en televisie

Absolute verstaanbaarheid van radio en televisie BLACK VELVET OPUS Absolute verstaanbaarheid van radio en televisie Black Velvet Audio Vindt u mensen op de televisie soms slecht verstaanbaar? Of merkt u in uw omgeving dat de tv vaak erg hard staat? Zet

Nadere informatie