Symbolencommunicatiesoftware

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Symbolencommunicatiesoftware"

Transcriptie

1 Symbolencommunicatiesoftware Inhoud 1. Inleiding 2. Betasoftware: Beta Mind Express 4. Grid Communicatie In Print 2 6. Clicker 5 7. Symbol for Windows 8. Boardmaker 9. Meest gebruikte pictogrammensystemen in Vlaanderen 9.1 Beta prenten 9.2 PCS 9.3 Visitaal pictogrammen 9.4 Bliss 9.5 Sclera 10. Nog enkele aandachtspunten 11. Terugbetalingsmogelijkheden 12. Tot slot Bijlage: overzichtstabel Bijlage: overzicht van de verdelers 1. Inleiding Voor kinderen, jongeren en volwassenen die kunnen communiceren met symbolen bestaan er speciale computerprogramma s. Hiermee kunnen ze een gesprek voeren of kan er communicatiemateriaal worden gemaakt. Maar men kan er nog veel meer doen. Het zijn echte bouwdozen om allerlei toepassingen te maken. Deze programma s noemen we communicatiesoftware.

2 Er zijn programma s waarbij het accent ligt op: - het geprinte eindresultaat: de begeleider (ouder, therapeut, ) maakt de communicatiekaarten aan op de computer en print ze (losse pictogrammen, groot of klein, op kaartjes, ). Zo kan de persoon voor wie dit gemaakt is, werken met papieren kaarten, een communicatieboekje, een sleutelhanger met pictogrammen of foto s,... (zie verder). Er kunnen ook communicatiekaarten of communicatieroosters worden gemaakt voor op communicatietoestellen. - het dynamisch gebruik van de communicatiesoftware op de computer of communicatietoestel: de boodschappen worden door de gebruiker zelf op de computer of op een communicatiehulpmiddel aangeduid. Met behulp van een (computer)stem kunnen deze boodschappen ook worden uitgesproken (zie verder). - de combinatie van beide, waarbij zowel het maken van papieren kaarten om uit te printen als het dynamisch werken op een toestel mogelijk is. Symbolencommunicatiesoftware heeft zeer veel verschillende toepassingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld: - losse kaartjes met pictogrammen of andere afbeeldingen (groot, klein, gekleurd, zwart-wit, ). Die worden oa gebruikt om communicatieve boodschappen uit te wisselen of om de omgeving te verduidelijken en te vereenvoudigen, bv. via dagschema s. - communicatiekaarten - communicatieboekjes - een communicatierooster op een technisch communicatietoestel - werken met visualisaties in therapieprogramma s - Wat staat in deze bundel? We geven een overzicht van symbolencommunicatiesoftware.

3 Eerst komen de drie programma s aan bod die in Vlaanderen het meest worden gebruikt: Betasoftware, Mind Express en GRID. Van deze programma s is in bijlage ook een tabel met verschillende parameters (inhoud van de programma s, prijs, ) terug te vinden. Elk van deze drie programma s beschikt over een computerstem waarmee de geselecteerde boodschappen uitgesproken kunnen worden (ook spraaksyntheseprogramma s genoemd). Dit zijn de RealSpeakstem en Brightspeech. Na deze drie worden er ook nog een reeks andere programma s besproken die minder gekend zijn, maar zeker ook erg interessant. Tot slot bespreken we de afbeeldingen die vaak worden gebruikt in deze programma s. 2. Betasoftware: Beta 5.0 De software Beta wordt in Vlaanderen gemaakt (Ter Bank, Heverlee) samen met het pictogrammensysteem Beta. De software Beta is dus een volledig uitgebouwd systeem met de Beta-prenten. De Betasoftware bevat: - een grafische bibliotheek met drie prentenboeken: Betaprenten, zwart-wit Betaprenten, Bliss-symbolen en de officiële pictogrammen die men overal in gebouwen ziet - kant-en-klare roosters - specifieke oefeningen met de prenten - een printboek - een scanboek Dit programma werd in de eerste plaats ontwikkeld voor personen met autisme maar is voor een vele ruimere doelgroep bruikbaar. Het is een programma dat door begeleiders kan worden gebruikt om Betaprenten te printen, communicatiekaarten aan te maken, Maar de persoon met een communicatieve beperking kan er ook zelf mee aan de slag. Die grote hoeveelheid prenten is opgebouwd volgens een boomstructuur waardoor ook de niet-lezer zelf de gewenste prenten terug kan vinden in de betreffende categorieën. Tevens bevat de Betasoftware ook vele therapeutische mogelijkheden. Enkele voorbeelden: met de situatiekaarten die men zelf kan maken met de Betaprenten kan men aan woordenschattraining doen, de zinsbalk biedt vele mogelijkheden om oefeningen op zinsbouw te maken, de software heeft ook unieke eigenschappen die zich richten op articulatietraining, Het is ook mogelijk om via het programma boodschappen te laten uitspreken door ze zelf vooraf in te spreken of door middel van een computerstem (Realspeakstem, apart aan te kopen). De Betaprenten bestaan in kleur en in zwart-wit. De Betasoftware werkt met de gekleurde Beta-prenten. De zwart-wit Betaprenten kan je gratis downloaden op de website (prent per prent te downloaden).

4 Verdeler: Richtprijs: Meer info: Beta vzw volledige licentie met sleutel: 471 (zonder stem) 3. Mind Express Mind Express (versie ) Deze software biedt een ruime waaier aan communicatiemogelijkheden en oefenvormen. Mind Express kan met een zeer uitgebreide symbolendatabank (Bliss, PCS, Visitaal, Beta, ) worden geleverd, maar er kunnen ook eigen afbeeldingen, zoals foto s, worden toegevoegd. De afbeeldingen worden in roosters geplaatst. Per afbeelding kiest men welke boodschap er uitgesproken wordt (met een Realspeakstem). Er zijn tevens tal van andere acties en functies (bv automatisch van de ene naar de andere pagina springen, grammaticale functies, ). Het is een open en veelzijdige toolbox met tal van toepassingen, verschillende bedieningsmogelijkheden, oefenopties, multimedia, Uniek in Mind Express is de ingebouwde grammaticamodule. Werkwoorden worden automatisch in correct Nederlands vervoegd en ook de verbuigingen verlopen correct (meervoudsvorming, verkleinwoorden). Mind Express is ontwikkeld als symbolencommunicatiesoftware, maar in de laatste versie zitten ook tekstmogelijkheden (bv woordvoorspelling). Deze zullen in de toekomst verder uitbreiden. Extra modules: - sms-module: vanuit de communicatiesoftware van Mind Express kunnen er ook sms jes worden verstuurd en ontvangen (via Bluetooth). - snapshot-module: met de webcam worden foto s gemaakt die meteen in het communicatierooster kunnen worden geplaatst (webcam apart aan te kopen)

5 - -module: rechtstreeks vanuit Mind Express s versturen, mét pictogrammen. Mails van een andere Mind Express gebruiker komen in pictogrammen terug. Geschreven tekst kan voorgelezen worden binnen Mind Express zodat de symbolengebruiker ook deze mails kan lezen. Verdeler: Richtprijs: Meer info: Jabbla, Hulpmiddelencentrale licentie met eerste sleutel: 750 (zonder stem) programma met computerstem: per symbolendatabank: (meer uitleg over de verschillende soorten pictogrammen, zie verder). per extra module: Mind Express Lite Dit is een beknopte Mind Express versie die toelaat op een snelle manier communicatiekaarten aan te maken, te bewaren en af te drukken. De verschillende symbolendatabanken (Bliss, PCS, Beta, Visitaal, Rebus, Picture this en andere) kunnen hiervoor worden gebruikt. Deze lite versie is dus ontwikkeld voor het maken en uitprinten van communicatiekaarten. De interactieve mogelijkheden die typisch zijn voor de gewone Mind Express zitten hier niet bij (wat een groot verschil in kostprijs maakt). Verdeler: Richtprijs: Meer info: Jabbla, Hulpmiddelencentrale per databank aan symbolen GRID 2.0 GRID is een soortgelijk programma als Mind Express. Het is een communicatieprogramma waarbij kan worden gewerkt met verschillende soorten roosters. Naast de symbolenroosters zijn ook tekstroosters en een schermtoetsenbord beschikbaar. Het programma stelt de gebruiker ook in staat om vanuit de GRID andere programma s op de computer te bedienen (vanuit het programma GRID). Er wordt dus als het ware een uitgebreider computerplatform gecreëerd.

6 GRID werkt met de PCS symbolen, andere symbolendatabanken zijn niet voorzien. Eigen foto s of ander communicatiemateriaal van buiten het programma kunnen wel toegevoegd worden in de communicatieroosters. Naast een goede symbolenverwerker is GRID sterk in het werken met geschreven tekst. De gebruikers kunnen vlot de combinatie tussen tekst- en symbolen maken. Men kan een schermtoetsenbord op maat maken, hier kunnen woorden aan toegevoegd worden. Er is ook woordvoorspelling voorzien. GRID werkt met de spraakuitvoer Brightspeech. De vrouwenstem is de Vlaamse stem Sofie, voor de mannenstem is er nog geen Vlaamse variant. De Noord-Nederlandse stem Max is wel beschikbaar. Verdeler: Richtprijs: Meer info: Skil 750 (met stem), de Realspeak stem is als optie beschikbaar symbolendatabank PCS: In bijlage is een tabel opgenomen waarin de programma s Beta, Mind Express, Mind Express Lite en GRID op verschillende punten met mekaar worden vergeleken. De programma s die hierboven beschreven staan, zijn de meest gebruikte systemen in Vlaanderen. Maar naast deze programma s bestaat er natuurlijk nog andere communicatiesoftware. In wat volgt geven we een overzicht van die andere programma s waarbij symbolencommunicatie centraal staat. 5. Communicate In Print 2 In Print is een echte symbolentekstverwerker. Er worden automatisch symbolen toegevoegd aan geschreven tekst. Het is bedoeld voor begeleiders om boekjes, werkblaadjes, weekschema s, met zowel tekst als symbolen te maken. Handelingen en activiteiten kunnen op een eenvoudige manier ondersteund worden met symbolen. Bijvoorbeeld het kringgesprek s morgens in de klas kan men meteen visueel ondersteunen met symbolen. In Print wordt onder andere gebruikt om de geschreven tekst uit brieven en/of boekjes te ondersteunen met symbolen. Er kunnen ook tal van oefeningen op een eenvoudige manier

7 mee worden gemaakt. Erg leuk zijn de situatieprenten die men zelf samenstelt. Op de website kan men veel ideetjes opdoen. In Print werkt met Widgit Rebus symbolen (+ 7000) en Widgit figuren (+ 1500). Daarnaast is het mogelijk om eigen foto- of prentenmateriaal toe te voegen. Men kan ook de tekst laten uitspreken (met een Noord-Nederlandse stem van matige kwaliteit). Verdeler: Eelke Verschuur Richtprijs: 200 Meer info: (Nederlands) en (Engels) 6. Clicker 5 Clicker 5 is een Engelstalig programma dat in Engeland veel wordt gebruikt. Clicker 5 is een symbolentekstverwerker waarbij symbolen verschijnen bij de tekst die men typt (zoals Communicate In Print). Men kan dus ook schrijven aan de hand van symbolen. Er zijn vele multimediale mogelijkheden beschikbaar om met behulp van sjablonen bijvoorbeeld (communicatie)boekjes of oefeningen te maken. Clicker 5 maakt gebruik van PCS symbolen. Momenteel is het programma (nog) niet in het Nederlands beschikbaar. De databank aan symbolen en de stem zijn Engelstalig. Verdeler: Cricksoft Richtprijs: thuisversie: 59 pond ( 85) en schoolversie: 120 pond ( 175) Meer info:

8 7. Symbol for Windows Symbol for Windows is een modulair opgebouwde serie programma's voor communicatie, training en ontspanning (gemaakt in Nederland). Het lijkt erg op Mind Express en Grid. Voorbeelden van modules: - Document Maker: voor het tekstverwerken met symbolen. Ook te gebruiken voor het verzenden en ontvangen van . - Encyclopedie: voor het bekijken en vergelijken van Symbol for Windows databases. - Export Programma: voor het exporteren van symbolen, afbeeldingen of foto's uit Symbol for Windows databases naar het klembord, de printer of een bestand. - Paper Chart Maker: voor het samenstellen en afdrukken van communicatiekaarten. - Personal Communicator: voor het inrichten van een communicatiehulpmiddel - Verdeler: RDGKompagne en Eelke Verschuur Richtprijs: uitgebreide versie , voor de afzonderlijke modules Meer info: en 8. Boardmaker Boardmaker is een zeer goed en handig programma om op een snelle manier communicatiekaarten, communicatieroosters voor communicatietoestellen of werkblaadjes aan te maken. Het lijkt erg op Mind Express, Grid en Symbol for Windows. Wereldwijd wordt dit programma het meest gebruikt. Boardmaker bevat meer dan 3000 PCS-symbolen (kleur of zwart/wit). Deze symbolen kunnen aangepast worden aan de noden en behoeften van de gebruiker. Men kan ook foto s toevoegen. Het is een Engelstalig programma dat vertaald werd in het Nederlands en dat vooral in Nederland wordt gebruikt.

9 Verdeler: Hulpmiddelencentrale Richtprijs: Boardmaker international: 390 Meer info: Op de programma s Pictoworks, Pictotaal, Pictobrief en Touch Speak Software, gaan we hier niet verder in. We willen zeker nog wel de aandacht richten op enkele programma s die op de meeste computers standaard aanwezig zijn. We denken hierbij vooral aan PowerPoint en Excel. Deze programma s worden over het algemeen voor andere doeleinden gebruikt, maar kunnen ook ingeschakeld voor communicatiedoeleinden. 9. Meest gebruikte pictogrammensystemen in Vlaanderen Hieronder voegen we een overzicht toe van de meest gebruikte pictogrammensystemen in Vlaanderen.

10 9.1 Beta prenten De betaprenten zijn realistisch weergegeven lijnfiguren. Beta houdt het midden tussen een systeem voor kinderen en voor volwassenen, en tussen gedetailleerd en gestileerd. Door meerdere vaste afspraken werd een systematiek gebracht in de prenten (beweging, voorzetsels, aangezichten, ). Beta werd in Vlaanderen ontwikkeld en wordt momenteel erg ruim gebruikt door tal van doelgroepen. Meer info: PCS De PCS pictogrammen zijn eenvoudige, direct herkenbare lijntekeningen in kleur (ook in zwart-wit versie beschikbaar). Ze variëren van stokpoppetjes tot realistische weergave van personen, dieren, voorwerpen en voedingsmiddelen. PCS is sterk in de weergave van de gevoelens. Het is wereldwijd het meest gebruikte en meest uitgebreide systeem. PCS beschikt ook over een reeks bewegende PCS-symbolen. De stokpoppetjes op de pictogrammen voeren de actie die ze voorstellen ook uit (bv koken wordt in de reeks van de bewegende PCS-symbolen een mannetje dat in een kookpot staat te roeren). Deze pictogrammen worden afzonderlijk verkocht en kunnen bijdragen tot het aanleren van (complexere) pictogrammen. Meer info: Visitaal pictogrammen

11 De Visitaal pictogrammen zijn direct herkenbare of afleidbare representaties van begrippen door middel van gestileerde witte silhouetten op een zwarte achtergrond. Hierbij werd gelet op het gebruik van zo weinig mogelijk details. Sommige symbolen zijn erg universeel. Het wordt vooral bij volwassenen gebruikt. Meer info: Bliss Bliss symbolen zijn sterk gestileerde symbolen, samengesteld uit rechte, gebogen en cirkelvormige lijnelementen. De achtergrondkleur wordt gebruikt om woordsoorten te onderscheiden. Met een 100-tal basiselementen worden een onbeperkt aantal Blisssymbolen opgebouwd. Sommige symbolen zijn pictografisch (direct herkenbaar), de meeste zijn echter ideografisch (niet direct herkenbaar). Hiervoor moet men dus de basiselementen kennen. Deze symbolen zijn erg zinvol voor de cognitief betere doelgroep omdat ze een grotere graad van abstractie hebben. Men leert het systeem echter ook aan bij personen met beperktere cognitieve mogelijkheden. Meer info: Sclera Dit zijn zwart-wit pictogrammen die je gratis kan downloaden. Ondertussen zijn het er meer dan Deze pictogrammen zijn een mooie aanvulling op de betalende pictogrammen. Sclera is vooral heel sterk in het visualiseren van dagdagelijkse activiteiten en handelingen bv jas aan de kapstok hangen, de hond eten geven, iemand een complimentje geven, samen lachen,. Bij de Sclera-pictogrammen is er een grote eenvormigheid, herkenbaarheid, visuele rust, die men bij de andere gratis pictogrammen bijna nooit terugvindt. De picto's zijn gemakkelijk te downloaden (apart of in groep) en er worden op de website ook nog tips gegeven om ze bv. op stickers af te drukken. Meer info: Natuurlijk bestaan er ook nog andere pictogrammen/afbeeldingen die gratis worden aangeboden. Het gaat dan niet over volledig uitgebouwde systemen, maar ze zijn wel handig om te gebruiken wanneer je een bepaald pictogram niet meteen vindt. Bijvoorbeeld: verzorgd, niet te kinderlijk gekleurde pictogrammen gratis, mooi Tip: een zoekprogramma specifiek gericht op afbeeldingen

12 10. Nog enkele aandachtspunten - Communicatie in twee richtingen Ook bij symbolencommunicatie verloopt de communicatie in twee richtingen: 1. er is iemand die iets wil vertellen aan iemand 2. die persoon kan dan op zijn beurt weer reageren Meestal wordt er wel voorzien in hulpmiddelen in de eerste richting: een pictogram om aan te geven dat het tijd is om te gaan slapen, een dagschema waarin de volgorde van activiteiten wordt voorgesteld, een pictogram op een doos om aan te geven wat er in zit Maar ook de andere richting is belangrijk! Wanneer de persoon met een communicatieve beperking wil vertellen dat hij honger heeft, dat hij een koek wil eten of wil vertellen dat hij wil gaan wandelen, heeft hij hier ook de bouwstenen voor nodig. Het is dus van groot belang dat als een persoon over iets wil vertellen aan de hand van pictogrammen of foto s, dat die persoon dan ook daadwerkelijk over die pictogrammen of foto s beschikt en er steeds zelf gemakkelijk bij kan. Bijvoorbeeld in de vorm van een communicatieboekje dat op het lichaam gedragen kan worden, een sleutelhangertje met pictogrammen, een communicatietoestel, een kussensloop met pictogrammen, - Begrijpt de persoon de foto s, afbeeldingen of pictogrammen Het is cruciaal om steeds, voordat men start met symbolencommunicatie, eerst na te gaan of de persoon de foto s, afbeeldingen of pictogrammen wel begrijpt. Kan die persoon er betekenis aan verlenen? Begrijpt die persoon dat een pictogram met bijvoorbeeld een auto op verwijst naar met de auto rijden? Dit kan in zekere mate aangeleerd worden, maar zijn cognitieve en communicatieve mogelijkheden spelen hierin een cruciale rol. 11. Terugbetalingsmogelijkheden Vanuit het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, kortweg VAPH, is er voor personen met een handicap de mogelijkheid om terugbetaling te krijgen voor communicatiesoftware. Deze wordt aangevraagd onder de volgende rubrieken (wanneer het los van een communicatietoestel wordt aangevraagd): Voor de communicatiesoftware: Aanvulling/vervanging - spraak 10.1: Aanvulling: draagbare computer, gebruikt al communicatiehulpmiddel: communicatiesoftware Voor de symbolendatabanken (de pictogrammensystemen): Aanvulling/vervanging - spraak 10.1:

13 Aanvulling: draagbare computer, gebruikt al communicatiehulpmiddel: Symbolendatabanken (max.2) Voor de computerstem indien gewenst: Aanvulling/vervanging - spraak 10.1: Aanvulling: draagbare computer, gebruikt al communicatiehulpmiddel: Synthetische stem Voor een extra licentie indien gewenst: Aanvulling/vervanging - spraak 10.1: Aanvulling: draagbare computer, gebruikt al communicatiehulpmiddel: Extra sleutel 12. Tot slot Tot zover deze infotekst. Over elke van deze programma s en pictogrammen kan men natuurlijk nog zoveel meer vertellen. Bovendien worden ze regelmatig geactualiseerd en aangevuld. Wanneer u meer informatie wenst over één van deze toepassingen, neem dan gerust contact met MODEM. We helpen u graag bij de zoektocht naar het meest geschikte hulpmiddel voor de persoon die u begeleidt.. De programma s kunnen uitgeprobeerd worden in MODEM. Een consultatie kost 25. MODEM, communicatie- en computercentrum Doornstraat Wirlijk 03/ modem@vzwkinsbergen.be

14 Beta software (versie 4.0) Mind Express Mind Express Lite GRID II beschrijving - symbolencomm. - (vooral) symbolencomm. - toenemende tekstmogelijkheden voornamelijk gebruikt voor welke symbolen databanken (al dan niet afzonderlijk aan te kopen) stem bediening - communicatiekaarten - niet voor dynamische toestellen - therapeutische mogelijkheden - Beta - Bliss - officiële pictogrammen synthetische en digitale spraak (Realspeakstem: Ellen en Koen) muis, trackball, joystick, aanraakscherm, via scanning Hou er rekening mee dat prijzen, websites,.. niet steeds actueel blijven. - communicatiekaarten - dynamisch - kaarten voor comm.hulpmiddel - therapeutische mogelijkheden - Beta - PCS - Visitaal (vijfhoek) - Rebus - Bliss - foto s - andere afbeeldingen synthetische en digitale spraak Realspeakstem: Ellen of Koen muis, trackball, joystick, aanraakscherm, via scanning met 1 of 2 schakelaars extra opties - SMS-module - -module - foto-module (met webcam) - omgevingsbediening prijs programma totaal: (programma) (zonder stem) totaal: (programma + stem) prijs symbolen Betaprenten in prijs inbegrepen per databank: 180 per module: 126 verdelers symbolencomm. - symbolencomm. - tekstcomm. - computerbediening - comm. kaarten om te printen - communicatiekaarten - dynamisch - kaarten voor comm.hulpmiddel - therapeutische mogelijkheden - Beta - PCS - Visitaal (vijfhoek) - Rebus - Bliss - foto s - andere afbeeldingen geen spraakuitvoer niet om zelf te bedienen door een persoon met een beperking - PCS - foto s - andere afbeeldingen synthetische en digitale spraak Brightspeech: Els (Vlaams) en Max (Nederlands) muis, trackball, joystick, aanraakscherm, via scanning met 1 of 2 schakelaars - SMS-module - -module - omgevingsbediening 125 totaal: (programma + stem) per databank: 180 databank (enkel PCS):

15 Bijlage: overzicht van de verdelers Beta vzw Sergeysstraat Herent tel.: 016/ Cricksoft Eelke Verschuur Clauslaan CX Soest (Nederland) tel.: +31(0) fax.: +31(0) Jabbla (vroeger Technologie & Integratie) Victoriastraat Gent tel: 09/ fax: 09/ web: Kompagne Postbus AH Enschede tel.: +31(0) fax.: +31(0) Hulpmiddelencentrale E3-laan Deinze tel.: 09/ fax: 09/ web : Sclera picto@sclera.be SKIL nv Haspelstraat Gent tel.: 09/ fax: 09/ info@skilate.com web :

16 Visitaal Postbus AD Amsterdam tel.: +31(0) fax.: +31(0)

Ondersteunde communicatie voor personen met verstandelijke beperkingen. Karen Vermeire Logopediste Modem

Ondersteunde communicatie voor personen met verstandelijke beperkingen. Karen Vermeire Logopediste Modem Ondersteunde communicatie voor personen met verstandelijke beperkingen Karen Vermeire Logopediste Modem De twee werkterreinen Communicatie Voor mensen die niet of moeilijk verstaanbaar spreken Computer

Nadere informatie

Eenvoudig Aangepast. een hulpmiddelenmap voor iedereen. Dirk Lembrechts, coördinator MODEM 5 juni 2009

Eenvoudig Aangepast. een hulpmiddelenmap voor iedereen. Dirk Lembrechts, coördinator MODEM 5 juni 2009 Eenvoudig Aangepast een hulpmiddelenmap voor iedereen Dirk Lembrechts, coördinator MODEM 5 juni 2009 COMMUNICATIE COMPUTER LEZEN EN SCHRIJVEN ALGEMEEN Wat zit er NIET in de map (de grens was moeilijk)

Nadere informatie

Nieuwe communicatiehulpmiddelen

Nieuwe communicatiehulpmiddelen Nieuwe communicatiehulpmiddelen Uit Jezelf - 16 juni 2011 Lien Martens Lien.martens@vzwkinsbergen.be MODEM Communicatie- en Computercentrum Voor personen met een handicap, hun professionele en persoonlijke

Nadere informatie

Communiceren is een grondrecht

Communiceren is een grondrecht Ik wil vertellen Communiceren is een grondrecht Communiceren is een grondrecht! Voor wie moeite heeft met spreken kan Bliss een aanvulling op of een vervanging van de gesproken taal zijn. Gezin en Handicap

Nadere informatie

www.eelkeverschuur.nl

www.eelkeverschuur.nl Hoe kan ik mijn tekst visualiseren? Eelke Verschuur Boskdag 12-03-2010 Visualiseren van taal 1 In het dagelijks leven Van het internet Boskdag 12-03-2010 Visualiseren van taal 2 Welke algemeen bekende

Nadere informatie

MODEM Communicatie en computercentrum voor personen met een handicap Bijscholingsaanbod Voorjaar 2014

MODEM Communicatie en computercentrum voor personen met een handicap Bijscholingsaanbod Voorjaar 2014 MODEM Communicatie en computercentrum voor personen met een handicap Bijscholingsaanbod Voorjaar 2014 Doornstraat 331 2610 Wilrijk 03 / 820 63 50 modem@kinsbergen.provant.be www.modemadvies.be Inhoudsoverzicht

Nadere informatie

Het nadeel van een gewoon toetsenbord is dat zeer snel blind typen niet echt haalbaar is.

Het nadeel van een gewoon toetsenbord is dat zeer snel blind typen niet echt haalbaar is. Eenhandig typen Inleiding Wanneer men door omstandigheden gedwongen is eenhandig het toetsenbord te bedienen, rijzen meteen een aantal vragen. Kan ik een gewoon toetsenbord gebruiken? Zo ja, hoe bedien

Nadere informatie

MODEM Communicatie en computercentrum voor personen met een handicap Bijscholingsaanbod Najaar 2013

MODEM Communicatie en computercentrum voor personen met een handicap Bijscholingsaanbod Najaar 2013 MODEM Communicatie en computercentrum voor personen met een handicap Bijscholingsaanbod Najaar 2013 Doornstraat 331 2610 Wilrijk 03 / 820 63 50 modem@kinsbergen.provant.be www.modemadvies.be Inhoudsoverzicht

Nadere informatie

Indeling communicatiehulpmiddelen

Indeling communicatiehulpmiddelen Indeling communicatiehulpmiddelen Communicatiehulpmiddelen kunnen onderverdeeld worden in een vijftal categorieën met elk hun eigen kenmerken en doelgroep. Om de keuze te vergemakkelijken wordt een korte

Nadere informatie

Inhoud. Mind Express. A Inleiding 19. B Aan de slag met Mind Express 23. 1 Licentie overeenkomst... 20. 2 Inleiding... 20. 3 Doelgroep...

Inhoud. Mind Express. A Inleiding 19. B Aan de slag met Mind Express 23. 1 Licentie overeenkomst... 20. 2 Inleiding... 20. 3 Doelgroep... Inhoud A Inleiding 19 1 Licentie overeenkomst................................................................................... 20 2 Inleiding................................................................................................

Nadere informatie

MODEM Communicatie en computercentrum voor personen met een handicap Bijscholingsaanbod Najaar 2012

MODEM Communicatie en computercentrum voor personen met een handicap Bijscholingsaanbod Najaar 2012 MODEM Communicatie en computercentrum voor personen met een handicap Bijscholingsaanbod Najaar 2012 Doornstraat 331 2610 Wilrijk 03 / 820 63 50 modem@vzwkinsbergen.be www.modemadvies.be Inhoudsoverzicht

Nadere informatie

VS Communicator 4. Aan deslag

VS Communicator 4. Aan deslag VS Communicator 4 Aan deslag WELKOM BIJ VS COMMUNICATOR 4 De VS Communicator 4 maakt het mogelijk dat mensen met een fysieke of communicatieve handicap een computer of communicatie-apparaat kunnen gebruiken.

Nadere informatie

VR DOC.1591/4

VR DOC.1591/4 VR 2018 2112 DOC.1591/4 Bijlage 2. Hulpmiddelenfiches voor huurpakketten van hulpmiddelen voor communicatie, computerbediening en omgevingsbediening 1. Communicatie type 1 Het huurpakket Communicatie type

Nadere informatie

Symbol for Windows Document Maker E-mail

Symbol for Windows Document Maker E-mail Handicom Symbol for Windows Document Maker E-mail (Versie 2.3) Handicom, 2005, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Voordat u kunt e-mailen... 3 1.1 Instellingen... 3 1.2 Adresboek... 5 1.3 E-mailknoppen

Nadere informatie

MODEM. Bijscholingsaanbod Voorjaar 2011

MODEM. Bijscholingsaanbod Voorjaar 2011 MODEM Communicatie en computercentrum Bijscholingsaanbod Voorjaar 2011 Doornstraat 331 2610 Wilrijk 03 / 820 63 50 modem@vzwkinsbergen.be www.modemadvies.be Inhoudsoverzicht Inleiding Module 1 Gratis software

Nadere informatie

Laatste update: november 2012

Laatste update: november 2012 Overzicht eigenschappen dynamische communicatiehulpmiddelen Dynamische communicatietoestellen en de refertelijst Eigenschappen Mind Express 4, The Grid II en Chat Software Nieuwe Jabbla en ComUnic producten

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Encyclopedie. (Versie 3.1) Handicom, 2007, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Encyclopedie. (Versie 3.1) Handicom, 2007, Nederland Handicom Symbol for Windows Encyclopedie (Versie 3.1) Handicom, 2007, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Wat is Encyclopedie?... 2 1.2 Systeemeisen... 2 1.3 Installatie... 2 1.4 Adressen van leveranciers...

Nadere informatie

Technologische communicatiehulpmiddelen voor mensen met taal- en spraakproblemen

Technologische communicatiehulpmiddelen voor mensen met taal- en spraakproblemen Technologische communicatiehulpmiddelen voor mensen met taal- en spraakproblemen 20 november 2009 30 jaar revalidatiecentrum AZ Alma Kristel Derde Lic. Logopedie & Audiologie Inhoud : inleiding & definitie

Nadere informatie

Oplossingen om te communiceren voor personen met een stem-, taal- of spraakstoornis

Oplossingen om te communiceren voor personen met een stem-, taal- of spraakstoornis Oplossingen om te communiceren voor personen met een stem-, taal- of spraakstoornis 1. Inleiding KOC, juni 2012 2. Technologische communicatiehulpmiddelen 2.1 Statische communicatietoestellen 2.1.1 Statische

Nadere informatie

Communicatiesets The Grid 2

Communicatiesets The Grid 2 Communicatiesets The Grid 2 communicatie, omgevingsbediening én computergebruik in één oplossing Voor een combinatie van communicatie, omgevings bediening en/of computergebruik is de standaard consumentenelektronica

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen...

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. Starten met Windows 7 13 1.1 Desktopcomputer of laptopcomputer...

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding 1 Looproute Microsoft OneNote 2010 Inleiding Dit document beschrijft de werking van het computerprogramma Microsoft OneNote (versie 2010) en is bedoeld voor docenten en leerlingen van het basis- en voortgezet

Nadere informatie

HULPMIDDELENINFO VERSUS UNIVERSAL DESIGN

HULPMIDDELENINFO VERSUS UNIVERSAL DESIGN HULPMIDDELENINFO HULPMIDDELEN VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VERSUS UNIVERSAL DESIGN UNIVERSAL DESIGN (UD) Universal Design (of Design for All) ijvert voor een inclusieve, integrale benadering bij het

Nadere informatie

Handleiding e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Handleiding e-mail

Handleiding e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Handleiding e-mail Aan de slag in beroep en bedrijf Branche Uitgevers 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt

Nadere informatie

Communicatiehulpmiddelen. Quality of Life

Communicatiehulpmiddelen. Quality of Life van RTD Wie is RTD? van RTD Wie is RTD? Bewust ambacht van RTD Marktbewust en expertise RTD is gespecialiseerd in het aanpassen en toepassen van innovatieve hulpmiddelen voor mensen met een functionele

Nadere informatie

Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven

Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven 14.1. Inleiding 199 14.2. Sneller typen met woordvoorspelling 201 14.3. Beter spellen en schrijven zonder typen 203 Deel 4 - ICT als brug tussen capaciteit

Nadere informatie

TEKSTVERWERKEN, DE BASIS

TEKSTVERWERKEN, DE BASIS TEKSTVERWERKEN, DE BASIS TEKSTVERWERKEN Deze opdrachten helpen je bij het tekstverwerken waardoor je een brief of bericht kan typen in Word. Er zijn veel verschillende Word-versies. De symbolen blijven

Nadere informatie

Vaardigheid met het toetsenbord

Vaardigheid met het toetsenbord Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor

Nadere informatie

Netwerken en communicatie binnen en buiten het bedrijf

Netwerken en communicatie binnen en buiten het bedrijf Netwerken en communicatie binnen en buiten het bedrijf MS-OUTLOOK 97 MS-OUTLOOK 98 Richtlijnen voor de leraar Guy Willems Werkgroep Integratie Informatica Handel HA-5309-01 2000 Netwerken en communicatie

Nadere informatie

Manual e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Manual e-mail

Manual e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Manual e-mail Aan de slag in beroep en bedrijf Branche Uitgevers 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt

Nadere informatie

Roosters en planningen printen

Roosters en planningen printen Roosters en planningen printen Op verschillende plekken kunnen roosters en planningen geprint worden. Dit kan in verschillende situaties nuttig zijn. Er moet echter wel rekening gehouden worden met het

Nadere informatie

Bijlage: De mogelijkheden en onmogelijkheden van tablets als basis voor een communicatiehulpmiddel

Bijlage: De mogelijkheden en onmogelijkheden van tablets als basis voor een communicatiehulpmiddel Bijlage: De mogelijkheden en onmogelijkheden van tablets als basis voor een communicatiehulpmiddel In deze bijlage worden volgende elementen geschetst door het KOC: Definitie van een tablet; De voor- en

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 17 1. Starten met Windows 8 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 8 is de nieuwste versie. Als u eerder met Windows 7, Windows Vista of

Nadere informatie

Producten en prijzen 2008

Producten en prijzen 2008 Postbus 38 2410 AA Bodegraven Nederland België ECDL Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl www.instruct.be Europees Computer Rijbewijs instruct@instruct.nl instruct@instruct.be Producten

Nadere informatie

Een vocab cel maken. Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt.

Een vocab cel maken. Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt. Een vocab cel maken 1 Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt. Om een eenvoudige vocab cel te maken: Druk F11 om naar

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Net2 kaarten bedrukken

Net2 kaarten bedrukken kaarten bedrukken kaarten bedrukken - Welke methode? Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s Inhoudstafel 1. Pictoselector installeren en updaten 2. Een nieuw pictoblad maken 3. Geef het blad een titel 4. Zoek picto s 4.1 Selecteer pictogrammendatabanken 4.2 Voeg een picto in 4.3 Omschrijving

Nadere informatie

Naam Foto Omschrijving Uitgever Prijs

Naam Foto Omschrijving Uitgever Prijs Go Talk Now Een app waarmee je communicatieroosters kunt maken. Je kunt eigen foto's, picto's van de app of afbeeldingen van het internet toevoegen. Je kunt met je eigen stem inspreken of kiezen voor een

Nadere informatie

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding.

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Graag zou ik je willen vragen mij een email te sturen

Nadere informatie

Oplossingen om te communiceren voor personen met een stem-, taal- of spraakstoornis

Oplossingen om te communiceren voor personen met een stem-, taal- of spraakstoornis Oplossingen om te communiceren voor personen met een stem-, taal- of spraakstoornis VAPH - Kenniscentrum Hulpmiddelen 1 van 34 VAPH - Kenniscentrum Hulpmiddelen 2 van 34 1 Technologische communicatiehulpmiddelen

Nadere informatie

HET COMMUNICATIEPASPOORT. Leernetwerk Ondersteunde Communicatie

HET COMMUNICATIEPASPOORT. Leernetwerk Ondersteunde Communicatie HET COMMUNICATIEPASPOORT Leernetwerk Ondersteunde Communicatie WAT IS MEDIANDER? Identiteit Mediander is een open, vrijwillig samenwerkingsverband van organisaties actief in de zorg, onderwijs en begeleiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 13 1. Starten met Windows 8 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

NVOG opleidingen. Secretaresse. 1 jaar, 36 lessen van 2 3/4 uur, een avond per week + 4 examenavonden Alkmaar Hoorn

NVOG opleidingen. Secretaresse. 1 jaar, 36 lessen van 2 3/4 uur, een avond per week + 4 examenavonden Alkmaar Hoorn vo Secretaresse 1 jaar, 36 lessen van 2 3/4 uur, een avond per week + 4 examenavonden Voor iedereen die werkzaam is of wil zijn in een secretariële functie en daarvoor het volledig secretaressediploma

Nadere informatie

Secretaresse. NVOG opleidingen groep. 1 jaar, 36 lessen van 3 uur, een avond per week + 4 examenavonden Alkmaar Hoorn

Secretaresse. NVOG opleidingen groep. 1 jaar, 36 lessen van 3 uur, een avond per week + 4 examenavonden Alkmaar Hoorn Secretaresse 1 jaar, 36 lessen van 3 uur, een avond per week + 4 examenavonden Voor iedereen die werkzaam is of wil zijn in een secretariële functie en daarvoor het volledig secretaressediploma wil behalen

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

TEKSTVERWERKEN, DE BASIS

TEKSTVERWERKEN, DE BASIS TEKSTVERWERKEN, DE BASIS Tekstverwerken Deze opdrachten helpen je bij het tekstverwerken waardoor je een brief of bericht kan typen in Word. Er zijn veel verschillende Wordversies. De symbolen blijven

Nadere informatie

Snel en efficiënt informatie archiveren en delen met anderen

Snel en efficiënt informatie archiveren en delen met anderen Snel en efficiënt informatie archiveren en delen met anderen Wat is DocToKeep? Als gebruiker van de computer krijgt u massa's informatie te verwerken. De informatiestroom aan internetpagina's, e-mails,

Nadere informatie

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Gebruikershandleiding

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Gebruikershandleiding Inventus Software Antum Secured Mail / Message System Gebruikershandleiding 1 Hoe begin ik? 3 2 Wat is er zoal aanwezig in het hoofdprogramma? 3 3 Hoe decoder ik e-mails of tekstberichten? 4 3.1 Decoderen

Nadere informatie

Voorstelling project. verantwoordelijke multimedia & webdesign

Voorstelling project. verantwoordelijke multimedia & webdesign Voorstelling project verantwoordelijke multimedia & webdesign Project inhoud Verantwoordelijkheden 1. advies en ondersteuning bieden ivm het digitale gebeuren binnen het KIDS (afdeling zorg) 2. organisatiebeleid

Nadere informatie

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios)

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Inhoudsopgave Voordat u uw Brother-machine gebruikt... Definities van opmerkingen... Handelsmerken... Inleiding... Brother iprint&scan

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

MS Internet Explorer

MS Internet Explorer MS Internet Explorer Module 0 MS Internet Explorer, versie 6 (NL) Nummer: 302 (20082002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel

Nadere informatie

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij dit boek... 14 De cd-rom... 14 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15

Nadere informatie

1. Starten met Windows 10

1. Starten met Windows 10 17 1. Starten met Windows 10 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 10 is de nieuwste versie. In alle versies van Windows voor Windows 8

Nadere informatie

Quickstart Lucrasoft EMMA

Quickstart Lucrasoft EMMA Quickstart Lucrasoft EMMA Versie: 1.0 Datum: 10 April 2014 Quickstart Lucrasoft EMMA is dé tool om nieuwsbrieven te versturen, uw contacten te beheren en deze op het juiste moment van de juiste informatie

Nadere informatie

Efficy Mobile Efficy Mobile is een nieuwe interface van Efficy voor mobiele toestellen ter intentie van gebruikers die met Efficy werken onderweg.

Efficy Mobile Efficy Mobile is een nieuwe interface van Efficy voor mobiele toestellen ter intentie van gebruikers die met Efficy werken onderweg. 2012, Efficy sa/nv Nieuwe Functionaliteiten in Efficy 2012 Summer Efficy 2012 Summer voegt een aantal interessante nieuwe functionaliteiten toe aan wat anders een natuurlijke opvolging van de Spring release

Nadere informatie

Medische Software. Indien u graag meer informatie wenst over MediBase, aarzel dan niet om ons te contacteren op het nummer 011/240 350.

Medische Software. Indien u graag meer informatie wenst over MediBase, aarzel dan niet om ons te contacteren op het nummer 011/240 350. Medische Software Geachte Dokter, MediBase is een krachtig softwarepakket voor automatisatie van uw specialistenpraktijk. Het programma heeft reeds een aantal jaren van groei achter de rug in de praktische

Nadere informatie

1. Starten met Windows 7

1. Starten met Windows 7 21 1. Starten met Windows 7 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING

INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING Login...2 Gebruikte symbolen...3 Bewerken diensten...5 Bewerken evenementen...6 Bewerken ledensoort...7 Bewerken tijden...8 Schema soort...9 Schema schema tijden...10

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

www.symbolensoftware.nl

www.symbolensoftware.nl Handleiding Communicate Woordenlijst Manager 2 Voorwoord Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van dit Widgit product! Onze software is uitvoerig getest op verschillende systemen. Mocht u problemen ondervinden

Nadere informatie

2. Meer muisgebruik in Windows ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3. Vaardigheid met het toetsenbord 107 ... ... ... ...

2. Meer muisgebruik in Windows ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3. Vaardigheid met het toetsenbord 107 ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 Website... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw kennis...

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x )

Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x ) Windows 10 W017 Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x ) ( De snelste manier om een computer netjes af te sluiten via de software! ) In dit document wordt uitgelegd hoe U zelf eenvoudig

Nadere informatie

Autisme in je vrije tijd

Autisme in je vrije tijd Autisme in je vrije tijd KINDEREN MET AUTISME IN EEN GEWONE JEUGDVERENIGING? HET KAN! Een informatieve brochure door Elise Burny - orthopedagoog Jannicke Hurtekant - orthopedagoog Petra Warreyn - klinisch

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Export Programma. (Versie 3.1) Handicom, 2007, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Export Programma. (Versie 3.1) Handicom, 2007, Nederland Handicom Symbol for Windows Export Programma (Versie 3.1) Handicom, 2007, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Een symbool selecteren... 3 2.1 Het selectievenster... 3 2.2 Zoekmethoden... 4 3. De bestemming:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11

Nadere informatie

Inleiding. Voorwaarden. Sleutelschema's

Inleiding. Voorwaarden. Sleutelschema's Lesbrieven: Schematiseren bij de MVA Docentenhandleiding Elsbeth van der Laan, Saskia Bergsma, Roland Angenent en Theun Meestringa Enschede: SLO, december 2005 Inleiding Bij de Multimediale Vaktaal Assistent

Nadere informatie

Veroval Medi.connect. Beknopte handleiding SH 7/6/17

Veroval Medi.connect. Beknopte handleiding SH 7/6/17 Veroval Medi.connect Beknopte handleiding SH 7/6/17 Inhoudstafel 1. Veroval -medi.connect installeren 2. Uw bloeddrukmeter installeren 3. Uw ECG installeren 4. Uw personenweegschaal installeren 5. Uw gegevens

Nadere informatie

HANDLEIDING SPORTLINK CLUB DEELNEMERSLIJSTEN

HANDLEIDING SPORTLINK CLUB DEELNEMERSLIJSTEN HANDLEIDING SPORTLINK CLUB DEELNEMERSLIJSTEN Sportlink Services 28-3-2013 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 2 1.1 De handleiding... 2 1.2 Onvolkomenheden... 2 2. AAN DE SLAG MET DE FUNCTIONALITEIT DEELNEMERSLIJSTEN...

Nadere informatie

1. Starten met Windows Vista

1. Starten met Windows Vista 21 1. Starten met Windows Vista U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

Omgevingsbesturing. Quality of Life

Omgevingsbesturing. Quality of Life Omgevingsbesturing Quality of Life Omgevingsbesturing van RTD Wie is RTD? Bewust ambacht van RTD Marktbewust en expertise RTD is gespecialiseerd in het aanpassen en toepassen van innovatieve hulpmiddelen

Nadere informatie

Hand-out Methodiek Lookalike

Hand-out Methodiek Lookalike Hand-out Methodiek Lookalike Methodiek Lookalike www.lookalike-traject.nl Amsterdam 2011 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE LOOKALIKE... 3 FILOSOFIE EN WERKWIJZE... 3 INTRODUCTIE VOOR HET ONDERWIJS... 3 KUNSTZINNEGE

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

Checklist duidelijk geschreven taal

Checklist duidelijk geschreven taal Checklist duidelijk geschreven taal Woorden Korte woorden gebruikt of samengestelde woorden gesplitst? o OK Enkel alledaagse en internationale woorden gebruikt? o OK Gewone en geen moeilijke woorden gebruikt?

Nadere informatie

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!?

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw is... op stap gaan bijleren nieuwe mensen Bijleren op een plezante manier. Nieuwe dingen uitproberen. Nieuwe mensen leren

Nadere informatie

HANDLEIDING FLEXI-SMS

HANDLEIDING FLEXI-SMS 1 HANDLEIDING FLEXI-SMS Index: 1. Algemeen... p 2 2. Activatie FLEXI-SMS... p 3 3. Hoe verstuur ik SMS en?... p 4 4. SMS en versturen aan een groep klanten (batch SMS)... p 6 5. Versturen van een SMS vanuit

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 17 1. Starten met Windows 8 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 8 is de nieuwste versie. Als u eerder met Windows 7, Windows Vista of

Nadere informatie

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUCT BESCHRIJVING ] [ Dit vernuftige on-screen toetsenbord met virtuele muis klik mogelijkheden en spraak uitvoer maakt snel typen

Nadere informatie

Aanvullend bestand Basisboek Office 2013 en 2010

Aanvullend bestand Basisboek Office 2013 en 2010 Aanvullend bestand Basisboek Office 2013 en 2010 In dit bestand vindt u een overzicht van de verschillen in Microsoft Office 2016 in vergelijking met Basisboek Office 2013 en 2010. Ook als u Office gebruikt

Nadere informatie

Deel 5: PowerPoint Scannend

Deel 5: PowerPoint Scannend Deel 5: PowerPoint Scannend De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 5 PowerPoint

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie

Hoofdstuk 12: Afdrukken en andere output

Hoofdstuk 12: Afdrukken en andere output Hoofdstuk 12: Afdrukken en andere output 12.0 Inleiding PowerPoint presentaties worden meestal niet ontworpen met als belangrijkste doel een uitgeprinte versie van de presentatie. Meestal worden er diavoorstellingen

Nadere informatie

1. Starten met Windows 10

1. Starten met Windows 10 19 1. Starten met Windows 10 U zit klaar om te beginnen. Dit boek ligt naast uw computer. U gaat alle oefeningen die in het boek staan, direct zelf uitvoeren op de computer. Zo leert u het snelste werken

Nadere informatie

YAMMER BASISGIDS. De Padvinders Slimmer Werken Coaching

YAMMER BASISGIDS. De Padvinders Slimmer Werken Coaching YAMMER BASISGIDS De Padvinders Slimmer Werken Coaching Interne communicatie met Yammer Wat is Yammer Yammer is een soort Twitter voor interne communicatie binnen bedrijven. Het grote verschil is dat Yammer

Nadere informatie

PDF-WORKFLOW. Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003

PDF-WORKFLOW. Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003 PDF-WORKFLOW Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003 1.0 Wat is PDF? Portable Document Format Is het standaard formaat voor het uitwisselen van belangrijke

Nadere informatie

@4tje. Op Maat Eduware Overzicht oefenvormen. Introductie. Digitaal verhaal. Vergelijken. Rubriceren

@4tje. Op Maat Eduware Overzicht oefenvormen. Introductie. Digitaal verhaal. Vergelijken. Rubriceren Op Maat Eduware Overzicht oefenvormen Introductie Met de gratis software Op Maat kun je makkelijk oefenpakketjes op maat maken voor het (speciaal) onderwijs. Meer info: http://opmaat-eduware.nl/ Dit @4tje

Nadere informatie

Handleiding Mijn Bibliotheek- Administratie

Handleiding Mijn Bibliotheek- Administratie Handleiding Mijn Bibliotheek- Administratie Versie 29 juni 2015 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 Links... 2 Aanmelden... 2 Beginscherm... 3 Beheer... 4 1. Bibliotheek... 4 2. Welkomboodschap... 9 3. Gebruikers...

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

Handleiding OSIRIS Self Service. Schermen en procedures in OSIRIS voor docenten en studenten

Handleiding OSIRIS Self Service. Schermen en procedures in OSIRIS voor docenten en studenten Schermen en procedures in OSIRIS voor docenten en studenten Onderhoud en versiebeheer Dit document is eigendom van de projectleider Implementatie Osiris Volg. Wijzigingen aan het document worden geïnitieerd

Nadere informatie

M IMPROVING YOUR BUSINESS MOBILITY Mobistar Juni 1 2012. Hoe kiest u de juiste gsm voor uw bedrijf? UW ONDERNEMING alle krachten gebundeld

M IMPROVING YOUR BUSINESS MOBILITY Mobistar Juni 1 2012. Hoe kiest u de juiste gsm voor uw bedrijf? UW ONDERNEMING alle krachten gebundeld M IMPROVING YOUR BUSINESS MOBILITY Mobistar Juni 1 2012 Hoe kiest u de juiste gsm voor uw bedrijf? UW ONDERNEMING alle krachten gebundeld 2 De mobiele trends: een wereld in verandering Groot of klein,

Nadere informatie

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld Android Smartphones & Tablets Vergroot uw digitale wereld Android Android is het besturingssysteem van de meeste smartphones & tablets die niet door Apple zijn gemaakt. Toestellen van bijvoorbeeld Samsung,

Nadere informatie

Handleiding. Inhoudsopgave : - 1 -

Handleiding. Inhoudsopgave : - 1 - - 1 - Handleiding Inhoudsopgave : Pag. 1 Inhoudsopgave Pag. 2 Prijzen Pag. 3 lid worden / betaling Pag. 4 betalen vanuit België / de startpagina (de interface) Pag. 5 Menu 1 : gebruikersinfo Pag. 6 Menu

Nadere informatie