Boekhouder. HBO5 beroepsgerichte opleidingen in dag- en/of avondonderwijs associate degree HBO HOWEST-IVO / brugge

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boekhouder. HBO5 beroepsgerichte opleidingen in dag- en/of avondonderwijs associate degree HBO HOWEST-IVO / brugge"

Transcriptie

1 Boekhouder HBO5 beroepsgerichte opleidingen in dag- en/of avondonderwijs associate degree 2015 HBO HOWEST-IVO / brugge

2 2

3 HBO5? Dan kies je voor CVO IVO & Howest! 3 Dankzij een HBO5-opleiding kun je het diploma van gegradueerde of Associate Degree behalen. Het hoger beroepsonderwijs (HBO5) situeert zich tussen het secundair onderwijs en de bacheloropleidingen en biedt stuk voor stuk praktische en beroepsgerichte opleidingen aan. gericht op het beroepenveld CVO IVO en Howest bundelen de krachten om een sterk regionaal en kwalitatief aanbod van HBO5-opleidingen uit te bouwen in West-Vlaanderen op de as Oostende-Brugge-Kortrijk. De HBO5- opleidingen zijn een toonvoorbeeld van actuele tendensen in het onderwijslandschap. De focus ligt op innovatie en flexibiliteit. De sterkte van onze HBO5-opleidingen is de praktische en nauwe gerichtheid op het beroepenveld. dag- en/of avondonderwijs Je volgt een HBO5-opleiding in dagen/of avondonderwijs. Wanneer je afstudeert heb je grote jobkansen, maar via een verkort traject kun je ook een bachelordiploma aan Howest behalen. officieel diploma HBO5 is eigenlijk de ontbrekende trap in de leerladder. Dankzij HBO5 krijgen jongeren en volwassenen de kans om hun kennis en vaardigheden op een hoger niveau te tillen en een volwaardig en officieel diploma hoger (beroeps)onderwijs te behalen.

4 4 HBO5 voor wie Als schoolverlater, werkzoekende of werkende wil je werken en studeren kunnen combineren. Je wilt een (extra) diploma dat kansen schept op de arbeidsmarkt: werk vinden én doorgroeien. J e wilt een flexibele opleiding volgen met variabele opleidingsduur, rekening houdend met jouw persoonlijke situatie. Je wilt eerder verworven competenties en/of kwalificaties valideren in een diploma. Je meent dat de sprong naar een bacheloropleiding net iets te groot zal zijn en je kiest ervoor om de leerladder stapsgewijs te doorlopen. kenmerken HBO5 Accent op talent, studeren op maat en afstemming op de arbeidsmarkt. Beroeps- en praktijkgericht Hoger beroepsonderwijs bevat veel praktijk. Vandaar dan ook dat zelfs de theorie volledig is afgestemd op wat je nodig zult hebben in het beroep. De arbeidsmarkt vraagt duidelijk naar mensen met dit diploma. Met een HBO5- opleiding verhoog je niet alleen je kansen op een job, maar kun je ook doorgroeien in je huidige functie. Flexibel studeren Combineer studeren met werken. HBO5- opleidingen vind je in verschillende vormen: dagonderwijs, avondonderwijs, al dan niet gecombineerd met lessen op zaterdagvoormiddag. Een HBO5-opleiding is een combinatie van contactonderwijs (lesmomenten) en afstandsonderwijs (zelfstudie, opdrachten...). HBO5-opleidingen zijn modulair en flexibel opgebouwd. Op die manier kun je kiezen tussen een modeltraject* of een geïndividualiseerd traject dat naadloos aansluit bij je gezins- en werksituatie.

5 5 Erkend diploma HBO5-opleidingen zijn modulair. Als je slaagt voor een groep modules, krijg je een deelcertificaat voor die modules. Certificaten zijn onbeperkt geldig. Als je bijvoorbeeld je traject wenst te onderbreken, kun je dit later opnieuw verder zetten zonder verlies van verworven kwalificaties. Bachelordiploma Wanneer je de smaak van studeren te pakken hebt na je HBO5-opleiding, kun je in een verkort traject een bacheloropleiding Bedrijfsmanagement aan Howest volgen. Als je een volledige HBO5-opleiding volgt, krijg je het officieel erkende diploma van gegradueerde, uitgereikt door Howest en CVO IVO. Dat hoger onderwijs-diploma wordt internationaal erkend als Associate Degree. * Modeltraject: het studietraject waarbij de modules doorlopen worden in een voorgeschreven volgorde en termijn.

6 6 HBO5 Boekhouden Je zorgt voor de systematische en correcte boekhoudkundige verwerking van alle financiële verrichtingen, evenals voor de organisatie van de boekhouding. Ook advies geven behoort tot jouw taken. Boekingen openen, bijhouden, centraliseren en sluiten, het opmaken van jaarrekeningen zijn stuk voor stuk competenties die van jou een veel gevraagde medewerker maken. Het beroep van vandaag én van de toekomst. Kiezen voor een opleiding Boekhouden is kiezen voor een praktische opleiding met specifieke tewerkstellingsmogelijkheden in de sector.

7 7 enkele voorbeelden van starters Jill kiest voor een modeltraject in avondonderwijs. Ze komt op maandag- en dinsdagavond naar de les. programma Voor de modules wordt gewerkt met gecombineerd onderwijs en afstandsonderwijs. Je kunt kiezen tussen een traject in avondonderwijs (drie jaar), een dagtraject (twee jaar) of een geïndividualiseerd traject. Bart is een werkloze schoolverlater en wil een kort en snel traject volgen waardoor hij in twee jaar het diploma behaalt. Hij kiest ervoor om overdag les te volgen. Veronique heeft een gezin en een fulltime job. Ze wil het traject op haar eigen tempo doorlopen en zal jaarlijks haar eigen pakket samenstellen. Geen probleem; zolang zij de volgorde van bepaalde modules respecteert. Zij overlegt hiervoor met de opleidingscoördinator. Het modeltraject in avondonderwijs bevat een groot gedeelte afstandsonderwijs. Hierdoor volg je in het eerste en tweede jaar twee avonden per week les. In het derde jaar volg je één avond per week les. Het modeltraject in dagonderwijs bestaat grotendeels uit contactonderwijs met les op maandag, dinsdag en woensdagvoormiddag. In het kader van gecombineerd onderwijs werk je via een aangepaste digitale leeromgeving waarbij je gecoacht wordt door je lector. Jamal maakt de overstap van een bacheloropleiding naar de HBO5- opleiding. Hij krijgt een aantal vrijstellingen en kan via een persoonlijk traject in minder dan 2 jaar het diploma behalen. praktisch De lessen HBO5 Boekhouden vinden plaats in Howest, Rijselstraat 5, 8200 Sint- Michiels (achterkant station Brugge) Contact: hbo.boekhouden@ivobrugge.be

8 8 opleidingsprogramma * A B C D Basistechnieken Vennootschappen Wetgeving en personenbelasting Financiën A1 120 Basis dubbel boekhouden B1 60 Vennootschapsrecht C1 80 Sociale wetgeving D1 Bank en beurs A2 120 Aanvullend dubbel boekhouden [ A1 B2 80 Vennootschapsboekhouden [ A2 C2 80 Personenbelasting D2 Financiële alg A3 60 Computerboekhouden [ A1 B3 80 Vennootschapsbelasting C3 80 Burgerlijk, handels- en economisch recht A4 80 BTW [ verplichte voorafgaande module in het kader van volgtijdelijkheid aantal lestijden Totaal 1440 lestijden * Onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Bekijk het programma ook online:

9 HBO5 Boekhouden 9 E F G Controle Management & organisatie Projectwerk wezen 80 E1 80 Financiële analyse [ A1 F1 60 Kostenbeleid en budgettering [ E3 G1 40 Projectwerk ebra 60 E2 60 Audit [ A2 F2 60 Organisatie en communicatie E3 120 Kostprijsberekening [ A1 E4 40 Consolidatie [ A2

10 10 wat na? kiezen voor de arbeidsmarkt Volgende beroepen zijn onder andere mogelijk na deze opleiding: accountmanager banken, administratief en financieel verantwoordelijke, belastingadviseur-consulent, medewerker openbare financiën, medewerker openbare schatkist, verantwoordelijke budgetbeheer, verantwoordelijke in de boekhouding, verantwoordelijke voor audit en controle boekhouding en financiën. De volgende jobs zijn trouwens ook knelpuntberoepen: bediende in de boekhouding, boekhouder, technisch bediende kostprijsberekening. Vicky: In het middelbaar volgde ik de opleiding Kantoor en deed ik graag boekhouden. Na mislukte studies in Gent ging ik aan de slag als arbeidster gedurende twaalf jaar. Maar ik droomde ondertussen van iets anders en uiteindelijk schreef ik me in voor een HBO5-opleiding Boekhouden. In het tweede jaar kreeg ik les van een ambtenaar die controles uitvoerde bij de belastingen en toen begon mijn droom vorm te krijgen: ik wilde dat ook doen. Na vier jaar hard werken en veel studeren was ik afgestudeerd! Ik deed mee aan een examen bij Selor voor een functie niveau B bij FOD Financiën. Ik slaagde en kwam terecht in Brussel in de Finance Tower, op de dienst Controle vennootschappen. Ik moet aangiftes controleren op volledigheid en correctheid. Ik doe deze job héél graag en leer nu nog elke dag bij. Het feit dat ik elke dag van Oostende naar Brussel moet, verdwijnt in het niets met de sfeer, de collega s, het werk Ik ben nog steeds blij dat ik de stap heb gezet en ik zou nooit meer terug willen naar mijn vorige job. Ik ben er trots op een ambtenaar te zijn.

11 11 kiezen om verder te studeren bachelor in het Bedrijfsmanagement afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit via verkort studietraject Na je HBO5-opleiding kun je een verkort studietraject Accountancy-Fiscaliteit volgen. Kiezen voor een bacheloropleiding Bedrijfsmanagement, Accountancy- Fiscaliteit, aan Howest is kiezen voor een brede opleiding met een waaier aan tewerkstellingsmogelijkheden. Het aanvullingstraject na een opleiding hoger beroepsonderwijs (HBO5) duurt twee jaar en volg in afstandsonderwijs dus. Dat laat je toe te studeren waar en wanneer je wilt. Zo zul je je job, je gezin en je studie kunnen combineren. Bij de opbouw van het programma en de planning in de academische kalender is optimaal rekening gehouden met jouw situatie als werkende student. Een module loopt drie tot zes weken. Er lopen maximaal twee modules tegelijkertijd. Hierdoor kun je je voldoende concentreren op elk stuk leerstof. Per studiepunt krijg je één week studietijd. Een module van 3 studiepunten duurt drie weken, een module van 6 studiepunten duurt zes weken. Na afloop van elke module volgt er een examen. De evaluaties zijn met andere woorden mooi over de semesters gespreid. De examenmomenten zijn al gekend bij de start van het academiejaar. Zo kun je al bij het begin een planning opstellen en afspraken maken met je werkgever. Weet dat je er niet alleen voor staat! De lesgevers begeleiden je via de digitale weg en voor sommige modules worden vrijblijvende begeleidingssessies georganiseerd. Daar kun je alle vragen over de leerstof stellen die via het leerplatform niet aan bod (kunnen) komen. Niet slagen voor een partim en/of module betekent bijlange nog niet het einde. De modulaire opleiding is flexibel, boeiend, praktijkgericht en studentvriendelijk. Wil je nog meer informatie? Neem dan een kijkje op afstandsonderwijs of kom langs op één van onze infodagen. Vragen? Mail hbo.boekhouden@ivobrugge.be

12 12 praktisch toelatingsvoorwaarden Je kunt starten in het hoger beroepsonderwijs als je een diploma secundair onderwijs hebt. Als je het secundair onderwijs niet hebt afgemaakt, maar je bent ouder dan 18 jaar, kan je ook toegelaten worden als je slaagt voor een toelatingsproef. vrijstellingen Er is verkorting van de studieduur mogelijk op basis van EVC s (eerder verworven competenties) en EVK s (eerder verworven kwalificaties). Er wordt vrijstelling verleend voor een EVK die de cursist heeft verworven in een corresponderende graduaats- of bacheloropleiding. De cursist bewijst deze EVK met een attest. Hij dient dit attest in uiterlijk twee weken na de eerste lesdag. Andere EVK-aanvragen worden door de vrijstellingencommissie onderzocht in functie van welomschreven competenties, de inhoud en de studieomvang van de module. kostprijs Het inschrijvingsgeld bedraagt 1,50 euro per lestijd 1. Er zijn geen studiebeurzen, maar je behoudt in bepaalde gevallen wel het recht op kinderbijslag 2. Wie al aan het werk is, kan een deel van de opleiding betalen met opleidingscheques. Heel wat personen hebben recht op een aanzienlijke vermindering van het inschrijvingsgeld (bijvoorbeeld met een attest van de VDAB). 1 De prijzen worden opgelegd door de Vlaamse Gemeenschap en kunnen herzien worden. 2 Voor wie zich inschrijft voor minstens 13 lestijden per week.

13 13 digitale leeromgeving op maat Na je inschrijving krijg je al het cursusmateriaal zo veel mogelijk online. Voor sommige modules zal je een boek moeten aankopen (zie online modulefiches). De digitale leeromgeving is ideaal voor afstandsonderwijs en je vindt er je mail, een dropbox, een portfolio, leerpaden, een forum... Zo sta je makkelijk in contact met je lectoren. Zij geven jou opdrachten en feedback, maar beantwoorden natuurlijk ook al je vragen. Reken daarbij nog eens het persoonlijk contact in spreekuren, workshops, lesmomenten en dan spreekt het voor zich dat afstandonderwijs toch wel een stuk dichterbij komt. extra voordelen Als HBO5-cursist geniet je van extra voordelen! Stip Zo is er Stip (Studeninfopunt), een dienst die ervoor zorgt dat alle cursisten in de meest optimale omstandigheden kunnen studeren. Je kunt er terecht met financiële vragen (bijvoorbeeld over uitkeringen, kinderbijslag ), maar ook voor psychosociale begeleiding. Meer info: Howest laptopproject Cursisten zijn bij voorkeur in het bezit van een laptop met een aanbevolen configuratie, afhankelijk van de opleiding die ze volgen. Wie dit wenst, kan via Howest een toestel aanschaffen. Howest onderhandelt elk jaar via een intermediair voor de best mogelijke voorwaarden. Dat resulteert natuurlijk in een gevoelig prijsvoordeel. Meer info op

14

15 campus Rijselstraat

16 Info & inschrijven infomomenten Maandag 12 januari van uur uur Campus Manitobalaan 48, 8200 Brugge (Sint-Andries) Donderdag 22 januari van uur uur Campus Manitobalaan 48, 8200 Brugge (Sint-Andries) Dinsdag 23 juni van uur uur Campus Manitobalaan 48, 8200 Brugge (Sint-Andries) Zaterdag 27 juni van uur uur Campus Rijselstraat 5, 8200 Brugge (Sint-Michiels) Donderdag 27 augustus, van uur uur Campus Manitobalaan 48, 8200 Brugge (Sint-Andries) inschrijven Wat breng je mee bij de inschrijving Je identiteitskaart Je hoogst behaalde diploma Inschrijvingsgeld en/of opleidingscheques (bij voorkeur bancontact) Indien van toepassing: attest VDAB, mutualiteit Inschrijven kan online via of op de volgende locatie Rijselstraat 5, 8200 Brugge (Sint-Michiels), T / hbo@ivobrugge.be

Bouwkundig Tekenaar. HBO5 beroepsgerichte opleidingen in dag- en/of avondonderwijs associate degree HBO HOWEST-IVO / brugge

Bouwkundig Tekenaar. HBO5 beroepsgerichte opleidingen in dag- en/of avondonderwijs associate degree HBO HOWEST-IVO / brugge Bouwkundig Tekenaar HBO5 beroepsgerichte opleidingen in dag- en/of avondonderwijs associate degree 2015 HBO HOWEST-IVO / brugge 2 HBO5? Dan kies je voor CVO IVO & Howest! 3 Dankzij een HBO5-opleiding kun

Nadere informatie

HOGER ONDERWIJS HBO5 Beroepsgerichte opleidingen in dag- en/of avondonderwijs Associate Degree

HOGER ONDERWIJS HBO5 Beroepsgerichte opleidingen in dag- en/of avondonderwijs Associate Degree HOGER ONDERWIJS HBO5 Beroepsgerichte opleidingen in dag- en/of avondonderwijs Associate Degree HBO5 Informatica-Programmeren HBO5 Informatica-Netwerkbeheer HBO5 Boekhouden-accountancy HBO5 Management Assistant

Nadere informatie

1. CVO Lethas Brussel

1. CVO Lethas Brussel 1. CVO Lethas Brussel Onze onderwijsinstelling wordt gesubsidieerd door het departement onderwijs van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap in het kader van volwassenenonderwijs en reikt officiële

Nadere informatie

Lessenrooster HBO Boekhouden

Lessenrooster HBO Boekhouden Lessenrooster HBO Boekhouden 2016-2017 1 Overzicht Module Semester Lesmoment Van Tot Begin Eind Vennootschapsrecht 1 wo (av) 14/9 21/12 18u00 22u00 Basis Dubbel Boekhouden 1 ma en do (av) 12/9 22/12 18u00

Nadere informatie

1. CVO Lethas Brussel

1. CVO Lethas Brussel 1. CVO Lethas Brussel Onze onderwijsinstelling wordt gesubsidieerd door het departement onderwijs van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap in het kader van volwassenenonderwijs en reikt officiële

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be

CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be HBO5 ELEKTROMECHANICA Infobrochure 2016-2017 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 WAT IS HBO5 ELEKTROMECHANICA...

Nadere informatie

Lessenrooster HBO Boekhouden 2015-2016

Lessenrooster HBO Boekhouden 2015-2016 Lessenrooster HBO Boekhouden 2015-2016 1 Overzicht Module Semester Lesmoment Van Tot Begin Eind Vennootschapsrecht 1 2016-2017 Basis Dubbel Boekhouden 1 ma en do (av) 14/9 10/12 18u00 22u00 Burgerlijk,

Nadere informatie

1. CVO Lethas Brussel

1. CVO Lethas Brussel 1. CVO Lethas Brussel Onze onderwijsinstelling wordt gesubsidieerd door het departement onderwijs van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap in het kader van volwassenenonderwijs en reikt officiële

Nadere informatie

Graduaat Boekhouden. Erkend diploma. russel. volwassenenonderwijs. Lesgevers met beroepservaring. Erkend door BIBF en IAB. Modulaire opleiding

Graduaat Boekhouden. Erkend diploma. russel. volwassenenonderwijs. Lesgevers met beroepservaring. Erkend door BIBF en IAB. Modulaire opleiding CVOB russel volwassenenonderwijs Boeiende opleidingen ontdekken Je carrièrekansen vergroten Erkend diploma Graduaat Boekhouden Erkend door BIBF en IAB Modulaire opleiding Goede bereikbaarheid Praktijkgericht

Nadere informatie

CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be

CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be HBO5 BOEKHOUDEN Infobrochure 2016-2017 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN...

Nadere informatie

Bachelor voor. PXL - Business PXL - IT. serieus

Bachelor voor. PXL - Business PXL - IT. serieus DE HOGESCHOOL MET HET NETWERK 201 2014 Bachelor voor graduaatstudenten Combinatie werken / studeren PXL - Business PXL - IT vlot serieus 1 Bachelor voor graduaatstudenten Afstudeerrichtingen Accountancy-fiscaliteit

Nadere informatie

Lessenrooster HBO Boekhouden 2014-2015

Lessenrooster HBO Boekhouden 2014-2015 Lessenrooster HBO Boekhouden 01-01 1 Overzicht Module Semester Lesmoment Van Tot Begin Eind Vennootschapsrecht 1 za (vm) 0u00 1u00 Basis Dubbel Boekhouden 1 di en do (av) 1u00 u00 Burgerlijk, handels-

Nadere informatie

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Hoger Beroepsonderwijs Hoger Beroepsonderwijs (HBO5): Na secundair onderwijs of via toelatingsexamen 3 jaar overdag of s avonds les volgen Les volgen in een

Nadere informatie

HBO5 OFFICE MANAGEMENT. Crescendo CVO Leopoldstraat Mechelen T

HBO5 OFFICE MANAGEMENT. Crescendo CVO Leopoldstraat Mechelen T Crescendo CVO Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be HBO5 OFFICE MANAGEMENT Infobrochure 2017-2018 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 1. WAAROM STUDEREN

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

in Vlaams-Brabant en Brussel (2009-2010) Het hoger beroepsonderwijs van het volwassenenonderwijs

in Vlaams-Brabant en Brussel (2009-2010) Het hoger beroepsonderwijs van het volwassenenonderwijs Het hoger beroepsonderwijs in Vlaams-Brabant en Brussel (2009-2010) Het hoger beroepsonderwijs van het volwassenenonderwijs in Vlaams-Brabant en Brussel www.zeevanmogelijkheden.be (2009-2010) Deze brochure

Nadere informatie

BACHELOR VOOR GRADUAATSTUDENTEN COMBINATIE WERKEN / STUDEREN

BACHELOR VOOR GRADUAATSTUDENTEN COMBINATIE WERKEN / STUDEREN DE HOGESCHOOL MET HET NETWERK 2014 201 BACHELOR VOOR GRADUAATSTUDENTEN COMBINATIE WERKEN / STUDEREN PXL-BUSINESS PXL-IT VLOT SERIEUS 1 2 BACHELOR VOOR GRADUAATSTUDENTEN AFSTUDEERRICHTINGEN Accountancy-fiscaliteit

Nadere informatie

De opleiding Kraamzorg

De opleiding Kraamzorg De opleiding Kraamzorg Schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave 1. Voorwoord.... 3 2. Organisatie van de opleiding en de lessenroosters.... 4 2.1. Instapvoorwaarde... 4 2.2. Algemeen... 4 2.3. Naargelang je

Nadere informatie

Waarom volgen mensen avondschool?

Waarom volgen mensen avondschool? Waarom volgen mensen avondschool? Dagonderwijs is niets voor jou, want je werkt, je wil werken, je gezondheid laat het niet toe? Er kunnen veel redenen zijn waarom je wil studeren volgens een ritme dat

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. SLO Specifieke Lerarenopleiding Campus Kluizeplein - Lier

INFORMATIEBROCHURE. SLO Specifieke Lerarenopleiding Campus Kluizeplein - Lier INFORMATIEBROCHURE SLO Specifieke Lerarenopleiding Campus Kluizeplein - Lier ACADEMIEJAAR 2015-2016 Pagina 2 van 7 Specifieke Lerarenopleiding DEEL 1 Algemeen Wat is de SLO? SLO is de afkorting voor Specifieke

Nadere informatie

CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be

CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be HBO5 OFFICE MANAGEMENT Infobrochure 2016-2017 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN...

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR. ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN boekhouden en informatica IN ÉÉN SCHOOLJAAR KLAAR OM TE STUDEREN IN HET NEDERLANDS WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE Ik

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

{ Boekhouden } Volwassenenonderwijs

{ Boekhouden } Volwassenenonderwijs Volwassenenonderwijs { Boekhouden } Het Perspectief / Nonnemeersstraat 15 / 9000 Gent T - 09 267 12 99 of 09 267 12 53 / - ann.dhooghe@hetperspectief.net Inhoud Een welkom perspectief... 2 Wat is hoger

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be

CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be HBO5 TOLK VLAAMSE GEBARENTAAL Infobrochure 2016-2017 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN...

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be

Nadere informatie

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 Erkend traject naar werk door VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 In één schooljaar klaar om te studeren in het Nederlands WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE

Nadere informatie

BACHELOR VOOR GRADUAATSTUDENTEN COMBINATIE WERKEN / STUDEREN

BACHELOR VOOR GRADUAATSTUDENTEN COMBINATIE WERKEN / STUDEREN DE HOGESCHOOL MET HET NETWERK PCVO Limburg PCVO Handel + PCVO Maasland BACHELOR VOOR GRADUAATSTUDENTEN COMBINATIE WERKEN / STUDEREN PXL-BUSINESS PXL-IT VLOT SERIEUS 1 BACHELOR VOOR GRADUAATSTUDENTEN AFSTUDEERRICHTINGEN

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Rouppeplein 16 1000 Brussel 02/546.22.63 kirsten.deschrijver@lethas.be www.lethas.be Specifieke lerarenopleiding 2015-2016 Wil je leraar worden? In het secundair onderwijs of het volwassenenonderwijs?

Nadere informatie

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

BACHELOR OFFICEMANAGEMENT. management assistant afstandsleren

BACHELOR OFFICEMANAGEMENT. management assistant afstandsleren BACHELOR OFFICEMANAGEMENT management assistant afstandsleren #feitenencijfers 80 % 40 % van onze alumni combineerde deze studie met een fulltime job én een gezin Wat na deze opleiding? 30 % kiest voor

Nadere informatie

Academiejaar 2016/2017. avondonderwijs. Brugprogramma Verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2016/2017. avondonderwijs. Brugprogramma Verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2016/2017 studeren combineren bachelor in avondonderwijs Brugprogramma Verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor in avondonderwijs Brugprogramma Verpleegkunde

Nadere informatie

CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45

CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be HBO5 ORTHOPEDAGOGIE Infobrochure 2016-2017 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN...

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT

Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT #tsjakka www.pact-opleidingen.be Minstens 60% van je opleiding ben je aan de slag in een leerbedrijf. 1 of 2 dagen les van ervaren docenten op een SYNTRA-campus.

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. bachelor Bedrijfsmanagement. Accountancyfiscaliteit. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. bachelor Bedrijfsmanagement. Accountancyfiscaliteit. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2015/2016 bachelor Bedrijfsmanagement Accountancyfiscaliteit Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor Bedrijfsmanagement Accountancyfiscaliteit Je ideale opleiding kiezen uit het ruime

Nadere informatie

Toegepaste fiscaliteit

Toegepaste fiscaliteit Toegepaste fiscaliteit Bachelor na bachelor via afstandsonderwijs STUDEER OP AFSTAND 2017 2018 Fiscale deskundigen gegeerd De nood aan hoogopgeleid personeel in het domein van de belastingen is de laatste

Nadere informatie

communicatiemanagement

communicatiemanagement BACHELOR communicatiemanagement afstandsonderwijs Werken en tegelijk een diploma Communicatiemanagement behalen? Het kan! 2 Je expertise in de communicatiebranche verder uitbouwen? Je carrière over een

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO 2018-2019 SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Start september 2018 1 www.volwassenenonderwijs.be INHOUD van de brochure SLO Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud

Nadere informatie

bachelor in de verpleegkunde

bachelor in de verpleegkunde Academiejaar 2014/2015 Werk en behaal je diploma via een brugprogramma bachelor in de verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Omdat jij je wilt

Nadere informatie

ELEKTROMECHANICA HBO5. Situering HBO5. Situering HBO5. Dagopleiding HBO5 EM: Avondopleiding HBO5 EM: Nieuwe dagopleiding. Uniek in Vlaanderen

ELEKTROMECHANICA HBO5. Situering HBO5. Situering HBO5. Dagopleiding HBO5 EM: Avondopleiding HBO5 EM: Nieuwe dagopleiding. Uniek in Vlaanderen Nieuwe dagopleiding sinds 01 01 Uniek in Vlaanderen Thomas More Kempen, Geel EM HBO5 luc.moonen@hik.be 1 Dagopleiding ook ism VDAB (OKOT-trajecten) Campus Geel Meer info: luc.moonen@hik.be ELEKTROMECHANICA

Nadere informatie

BACHELOR BEDRIJFSMANAGEMENT ACCOUNTANCY-FISCALITEIT VOOR WERKSTUDENTEN - FLEXTRAJECT CAMPUS DIEPENBEEK

BACHELOR BEDRIJFSMANAGEMENT ACCOUNTANCY-FISCALITEIT VOOR WERKSTUDENTEN - FLEXTRAJECT CAMPUS DIEPENBEEK BACHELOR BEDRIJFSMANAGEMENT ACCOUNTANCY-FISCALITEIT VOOR WERKSTUDENTEN - FLEXTRAJECT CAMPUS DIEPENBEEK Dagonderwijs is niets voor jou, want je werkt, je wil werken, je moet trainen, je gezondheid laat

Nadere informatie

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR? Leerwegen naar de toekomst Je kan op meer dan 1 manier je diploma secundair onderwijs behalen. Of een andere kwalificatie die je op weg helpt naar dat diploma. Dit zijn

Nadere informatie

HBO5 TOLK VLAAMSE GEBARENTAAL. CVO Crescendo Leopoldstraat Mechelen T

HBO5 TOLK VLAAMSE GEBARENTAAL. CVO Crescendo Leopoldstraat Mechelen T CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be HBO5 TOLK VLAAMSE GEBARENTAAL Infobrochure 2017-2018 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 1. WAAROM STUDEREN

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Rouppeplein 16 1000 Brussel 02/546.22.63 kirsten.deschrijver@cvolethas.be www.lethas.be Specifieke lerarenopleiding 2016-2017 Wil je leraar worden? Standaardtraject 2 jaar Versneld traject 1 jaar+ semester

Nadere informatie

GRADUATEN 2008-2009. 4 graduaten in technologie: Bedrijfsautomatisatie Biotechnologie Elektronica optie Multimedia Telecommunicatietechnieken

GRADUATEN 2008-2009. 4 graduaten in technologie: Bedrijfsautomatisatie Biotechnologie Elektronica optie Multimedia Telecommunicatietechnieken GRADUATEN 2008-2009 4 graduaten in technologie: Bedrijfsautomatisatie Biotechnologie Elektronica optie Multimedia Telecommunicatietechnieken 6 graduaten in management: Boekhouden Fiscale Wetenschappen

Nadere informatie

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat TOELATINGSVOORWAARDEN... 1 INSCHRIJVING... 2 STUDIETRAJECT... 2 STAGE... 4 WERKEN EN STUDEREN... 4 CURSUSMATERIAAL... 5 LESSENROOSTER... 5 EXAMENS...

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor Bedrijfsmanagement. Accountancyfiscaliteit. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor Bedrijfsmanagement. Accountancyfiscaliteit. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor Bedrijfsmanagement Accountancyfiscaliteit Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor Bedrijfsmanagement Accountancyfiscaliteit Je ideale opleiding kiezen uit het ruime

Nadere informatie

HBO5. Aanvullingstraject tot bachelor in de toegepaste informatica

HBO5. Aanvullingstraject tot bachelor in de toegepaste informatica HBO5 Aanvullingstraject tot bachelor in de toegepaste informatica 2015-2016 aanvullingstraject toegepaste informatica Via het volwassenenonderwijs een bachelordiploma halen, het kan! Heb je aan een Centrum

Nadere informatie

Werken en studeren Toegepaste Informatica

Werken en studeren Toegepaste Informatica Werken en studeren Toegepaste Informatica 2014 departement Design & Technologie Je hebt een deeltijdse of voltijdse job, maar je wil je graag bij- of omscholen tot informaticus? De Erasmushogeschool Brussel

Nadere informatie

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS)

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) Voor wie? Je bent al leraar, maar je wil je onderwijsbevoegdheid uitbreiden? Dan ben je bij AP aan het juiste adres! De verkorte trajecten voor

Nadere informatie

{ Boekhouden } Volwassenenonderwijs

{ Boekhouden } Volwassenenonderwijs Volwassenenonderwijs { Boekhouden } Het Perspectief / Nonnemeersstraat 15 / 9000 Gent T - 09 267 12 99 of 09 267 12 53 / - ann.dhooghe@hetperspectief.net Inhoud Een welkom perspectief... 2 Wat is hoger

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Rookstopconsulent. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Rookstopconsulent. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Rookstopconsulent Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Elfjulistraat 39a, 9000 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30

Nadere informatie

Examenplanning: richtlijnen voor cursisten (academiejaar 2015 2016)

Examenplanning: richtlijnen voor cursisten (academiejaar 2015 2016) Examenplanning: richtlijnen voor cursisten (academiejaar 2015 2016) Eerst en vooral beklemtonen we dat het examenreglement HBO5 van toepassing is op de onderstaande examenreeksen. Het is raadzaam om dat

Nadere informatie

Notarieel boekhouden. Postgraduaat

Notarieel boekhouden. Postgraduaat Notarieel boekhouden Postgraduaat 2017 2018 Doelgroep Het postgraduaat notarieel boekhouden richt zich tot notariële medewerkers die een bachelor of master behaalden en het notarieel boekhouden in hun

Nadere informatie

1. CVO Lethas Brussel

1. CVO Lethas Brussel 1. CVO Lethas Brussel Onze onderwijsinstelling wordt gesubsidieerd door het departement onderwijs van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap in het kader van volwassenenonderwijs en reikt officiële

Nadere informatie

Graduaat Informatica. Erkend diploma. Ervaren lesgevers. Educatief verlof. Modulaire opleiding. Avond- + zaterdaglessen. Nieuwste technieken en talen

Graduaat Informatica. Erkend diploma. Ervaren lesgevers. Educatief verlof. Modulaire opleiding. Avond- + zaterdaglessen. Nieuwste technieken en talen Boeiende opleidingen ontdekken Je carrièrekansen vergroten Erkend diploma Graduaat Informatica Ervaren lesgevers Modulaire opleiding Moderne lesinfrastructuur Avond- + zaterdaglessen Educatief verlof 1,15

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten)

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Module E2 Audit Plaats van de module in de opleiding: In één van de laatste modules van de opleiding leert de cursist

Nadere informatie

Definitieve examenplanning: richtlijnen voor cursisten (academiejaar )

Definitieve examenplanning: richtlijnen voor cursisten (academiejaar ) Definitieve examenplanning: richtlijnen voor cursisten (academiejaar 2016 2017) Eerst en vooral beklemtonen we dat het examenreglement HBO5 van toepassing is op de onderstaande examenreeksen. Het is raadzaam

Nadere informatie

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO)

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) Word leraar! Secundair onderwijs of volwassenenonderwijs? Theorieleerkracht of zegt de praktijk jou iets meer? Wil je jouw ervaring op de arbeidsmarkt meenemen naar de

Nadere informatie

Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)?

Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)? Leerkrediet Informatie Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)? Diplomacontract: je volgt een opleiding met de bedoeling een diploma te behalen voor de volledige opleiding Creditcontract: je volgt

Nadere informatie

Extra informatie over de dagopleiding HBO5 Elektromechanica

Extra informatie over de dagopleiding HBO5 Elektromechanica Campus Geel Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel 014 56 23 22 info@hik.be Extra informatie over de dagopleiding HBO5 Elektromechanica Document 1: Voorstelling van de opleiding met allerlei info Document 2: Jaarplanning

Nadere informatie

Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 24/01/17. Infosessie Hoger Afstandsonderwijs

Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 24/01/17. Infosessie Hoger Afstandsonderwijs Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 24/01/17 Doelgroep HAO Vanaf 21 jaar of minimum 3 jaar na S.O. Diploma S.O. (ASO, TSO, KSO of BSO mét 7 e jaar) Geen diploma en minimum 21?

Nadere informatie

BACHELOR OFFICEMANAGEMENT. management assistant afstandsleren

BACHELOR OFFICEMANAGEMENT. management assistant afstandsleren BACHELOR OFFICEMANAGEMENT management assistant afstandsleren . #feitenencijfers Overweeg je je carrière over een andere boeg te gooien? Heb je er altijd van gedroomd alsnog je diploma te behalen? Weerhield

Nadere informatie

Handleiding voor het samenstellen van een Individueel collegerooster

Handleiding voor het samenstellen van een Individueel collegerooster S.ORG.4.3/2007-08-20 uropese Hogeschool Brussel Campus conomische Hogeschool Dienst Studentenadministratie Stormstraat 2 1000 Brussel (02)210 13 02 Handleiding voor het samenstellen van een Individueel

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Gitaar Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30 Maak

Nadere informatie

Bedankt voor je interesse in de graduaatopleiding Maatschappelijk Werk.

Bedankt voor je interesse in de graduaatopleiding Maatschappelijk Werk. Instapgesprek 14-15 1 HIK Graduaat maatschappelijk werk Kleinhoefstraat 4 2440 Geel Tel. CVO HIK: 014/562322 Naam: Adres: Tel/GSM: E-mail: Geboortedatum: Datum instapgesprek: Indien je onvoorzien de gemaakte

Nadere informatie

Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 02/09/17. Infosessie Hoger Afstandsonderwijs

Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 02/09/17. Infosessie Hoger Afstandsonderwijs Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 02/09/17 Doelgroep HAO Vanaf 21 jaar of minimum 3 jaar na S.O. Diploma S.O. (ASO, TSO, KSO of BSO mét 7 e jaar) -> Geen diploma en minimum 21?

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR VOOR HOUDERS VAN EEN BACHELORDIPLOMA. Educatieve bachelor in het Secundair onderwijs - verkort traject.

ACADEMIEJAAR VOOR HOUDERS VAN EEN BACHELORDIPLOMA. Educatieve bachelor in het Secundair onderwijs - verkort traject. ACADEMIEJAAR 2019-2020 VOOR HOUDERS VAN EEN BACHELORDIPLOMA Educatieve bachelor in het Secundair onderwijs - verkort traject www.odisee.be Verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs Denk je eraan

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Spaans. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Spaans. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Spaans www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat

Nadere informatie

NIEUWE CAMPUS. Academiejaar 2016/2017. bachelor. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

NIEUWE CAMPUS. Academiejaar 2016/2017. bachelor. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMUS Academiejaar 2016/2017 studeren combineren bachelor Verpleegkunde Flextraject Verpleegkunde Artesis lantijn Hogeschool Antwerpen bachelor Verpleegkunde Flextraject Verpleegkunde Heb je altijd

Nadere informatie

Werken en studeren. Gezondheidszorg. ba Verpleegkunde ba Voedings- & Dieetkunde ba Vroedkunde

Werken en studeren. Gezondheidszorg. ba Verpleegkunde ba Voedings- & Dieetkunde ba Vroedkunde Werken en studeren Gezondheidszorg 2015 ba Verpleegkunde ba Voedings- & Dieetkunde ba Vroedkunde Interesse in de bachelor Verpleegkunde, Voedings- & Dieetkunde of Vroedkunde? Je wil studeren, maar kunt

Nadere informatie

POSTGRADUAAT NIET-CONFESSIONELE ZEDENLEER VOOR HET BASISONDERWIJS BRUGGE

POSTGRADUAAT NIET-CONFESSIONELE ZEDENLEER VOOR HET BASISONDERWIJS BRUGGE POSTGRADUAAT NIET-CONFESSIONELE ZEDENLEER VOOR HET BASISONDERWIJS BRUGGE PROFIEL OPLEIDING VOOR WIE? Deze opleiding is bedoeld om mensen die reeds een diploma hebben behaald in een geïntegreerde, specifieke

Nadere informatie

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat Toelatingsvoorwaarden... 1 Inschrijving... 2 Studietraject... 3 Stage... 4 Werken en studeren... 5 Cursusmateriaal... 5 Lessenrooster... 6 Examens...

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Spaans voor beginners. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Spaans voor beginners. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Spaans voor beginners www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050

Nadere informatie

OPLEIDINGSGIDS. Secretariaatsmedewerker. PCVO Limburg. Behaal je diploma secundair onderwijs: Secretariaatsmedewerker

OPLEIDINGSGIDS. Secretariaatsmedewerker. PCVO Limburg. Behaal je diploma secundair onderwijs: Secretariaatsmedewerker PCVO Limburg Campus Maasmechelen OPLEIDINGSGIDS Secretariaatsmedewerker Behaal je diploma secundair onderwijs: Secretariaatsmedewerker gecombineerd met Aanvullende Algemene Vorming (AAV) (Kijk snel op

Nadere informatie

2015-2016. HBO5-opleidingen. (Hoger beroepsonderwijs)

2015-2016. HBO5-opleidingen. (Hoger beroepsonderwijs) 2015-2016 HBO5-opleidingen (Hoger beroepsonderwijs) HBO5-opleidingen (hoger beroepsonderwijs) binnen het Arteveldeleernetwerk GEZONDHEIDSZORG Graduaat verpleegkunde ð doorstroming naar bacheloropleiding

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) kan de boekingsregels toepassen. kan personeelskosten boeken. kent de balansrubrieken

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) kan de boekingsregels toepassen. kan personeelskosten boeken. kent de balansrubrieken STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Module A1 Basis Dubbel Boekhouden Plaats van de module in de opleiding: Een eerste kennismaking met boekhouden. Na

Nadere informatie

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info?

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info? Praktische informatie > Hoe lang duurt de opleiding? De colleges starten op 19 september 2006 en eindigen op 11 mei 2007. Ze kunnen plaatsvinden elke werkdag tussen 8u30 en 19u30. > Wanneer zijn de examens?

Nadere informatie

Stap. Studieadviespunt Gent. Handleiding bij de PowerPoint-presentatie Flexibilisering 2008-2009

Stap. Studieadviespunt Gent. Handleiding bij de PowerPoint-presentatie Flexibilisering 2008-2009 de Stap Studieadviespunt Gent Klein Raamhof 8, 9000 Gent Tel. 09 233 75 15 - Fax 09 224 15 65 mail: info@destapgent.be website: www.destapgent.be Handleiding bij de PowerPoint-presentatie Flexibilisering

Nadere informatie

De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma Gebrevetteerde

De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma Gebrevetteerde DE HOGESCHOOL MET HET NETWERK 2013 2014 brugopleiding Professionele bachelor Verpleegkunde PXL - Healthcare vlot serieus 2 De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma

Nadere informatie

ACCOUNTANCY- FISCALITEIT

ACCOUNTANCY- FISCALITEIT ACADEMIEJAAR 2017/2018 BACHELOR BEDRIJFSMANAGEMENT ACCOUNTANCY- FISCALITEIT ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR BEDRIJFSMANAGEMENT ACCOUNTANCY- FISCALITEIT * Je ideale opleiding kiezen uit het

Nadere informatie

Specifieke Lerarenopleiding Infobrochure

Specifieke Lerarenopleiding Infobrochure Specifieke Lerarenopleiding Infobrochure Centrum voor Volwassenenonderwijs Crescendo Vaartdijk 86, 2800 Mechelen Inhoud Wat is de Specifieke Lerarenopleiding?...3 Wie kan de Specifieke Lerarenopleiding

Nadere informatie

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs. Studieomvangvermindering Werkstudenten Voor een diploma bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs. Studieomvangvermindering Werkstudenten Voor een diploma bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Studieomvangvermindering Werkstudenten Voor een diploma bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs 2014-2015 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs:

Nadere informatie

tel.: 050 40 68 68 fax: 050 40 68 60 VOLWASSENENONDERWIJS HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5) Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Modulaire opleiding

tel.: 050 40 68 68 fax: 050 40 68 60 VOLWASSENENONDERWIJS HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5) Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Modulaire opleiding VRIJ HANDELS- EN SPORTINSTITUUT vzw Spoorwegstraat 14 8200 Sint-Michiels tel.: 050 40 68 68 fax: 050 40 68 60 e-mail: vhsi@vhsi.be website: www.vhsi.be VOLWASSENENONDERWIJS HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5)

Nadere informatie

Academiejaar 2016/2017. bachelor Bedrijfsmanagement. Accountancyfiscaliteit. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2016/2017. bachelor Bedrijfsmanagement. Accountancyfiscaliteit. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2016/2017 bachelor Bedrijfsmanagement Accountancyfiscaliteit Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor Bedrijfsmanagement Accountancyfiscaliteit Je ideale opleiding kiezen uit het ruime

Nadere informatie

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR VERPLEEGKUNDE FLEXTRAJECT VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR VERPLEEGKUNDE FLEXTRAJECT VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR VERPLEEGKUNDE FLEXTRAJECT VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR VERPLEEGKUNDE FLEXTRAJECT VERPLEEGKUNDE Heb je altijd

Nadere informatie

Arteveldeleernetwerk (HBO5-OPLEIDINGEN - GRADUAAT)

Arteveldeleernetwerk (HBO5-OPLEIDINGEN - GRADUAAT) Arteveldeleernetwerk (HBO5-OPLEIDINGEN - GRADUAAT) 2016-2017 HBO5-opleidingen (hoger beroepsonderwijs) binnen het Arteveldeleernetwerk Gezondheidszorg Graduaat verpleegkunde ð doorstroming naar bacheloropleiding

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden update: november 2016 Definitieve examenplanning: richtlijnen voor cursisten (academiejaar )

HBO5 Boekhouden update: november 2016 Definitieve examenplanning: richtlijnen voor cursisten (academiejaar ) Definitieve examenplanning: richtlijnen voor cursisten (academiejaar 2016 2017) Eerst en vooral beklemtonen we dat het examenreglement HBO5 van toepassing is op de onderstaande examenreeksen. Het is raadzaam

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de geriatrie Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be Situering van

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Academiejaar 2012 2013 1. PROCEDURE 1.1 Aanvragen van je vrijstellingen

Nadere informatie

FISCALIST. 520,30 incl. BTW OMSCHRIJVING. Introductie. Omschrijving. Voor wie is deze opleiding bestemd? Toelatingsvoorwaarden

FISCALIST. 520,30 incl. BTW OMSCHRIJVING. Introductie. Omschrijving. Voor wie is deze opleiding bestemd? Toelatingsvoorwaarden #ACCOUNTANCY FISCALIST BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 520,30 incl. BTW OMSCHRIJVING Introductie Campus Brugge Op maandag- en woensdagavond telkens van 18u30 tot 22u + extra lessen op zaterdagvoormiddag

Nadere informatie

Postgraduaat. Fiscaliteit. Fiscaliteit. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Postgraduaat. Fiscaliteit. Fiscaliteit. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 ostgraduaat Fiscaliteit Fiscaliteit Artesis lantijn Hogeschool Antwerpen ostgraduaat Fiscaliteit Fiscaliteit Een postgraduaat aan onze Hogeschool is niet zomaar een aanvullende opleiding.

Nadere informatie

Medisch administratief bediende

Medisch administratief bediende Infobrochure Medisch administratief bediende Schooljaar 2017-2018 CVO Kempen Leenhofstraat 33, 2400 Mol Tel: 014/490707 Geldig vanaf 10/05/2017 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 De opleiding... 2 Waarom kiezen

Nadere informatie

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING. Crescendo CVO Leopoldstraat Mechelen T

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING. Crescendo CVO Leopoldstraat Mechelen T Crescendo CVO Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure 2017-2018 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 WAT IS DE SPECIFIEKE

Nadere informatie