RESULTATEN PINK PANEL UTRECHT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RESULTATEN PINK PANEL UTRECHT"

Transcriptie

1 RESULTATEN PINK PANEL UTRECHT De jaarlijkse enquête van Pink Panel Utrecht is afgesloten en betrof het thema dienstverlening. We hebben de resultaten binnen en deze zijn hieronder te lezen. We bedanken alle respondenten voor het invullen van de enquête. In totaal hebben 21 van de 50 leden de enquête volledig ingevuld, we willen hier expliciet bij melden dat dit aantal niet representatief is voor de LHBT-groep in Utrecht. Er staan bij sommige vragen verschillende aantallen respondenten. Dit is te verklaren doordat niet alle leden de enquête volledig hebben ingevuld. We zijn altijd op zoek naar nieuwe leden voor Pink Panel, zodat wij een completer beeld kunnen vormen van jullie ervaringen. Kent u in uw omgeving mensen die behoren tot de LHBT-groep, nodig hem of haar dan uit lid te worden van Pink Panel! We hebben ook een Facebookpagina, neem eens een kijkje! Hierop zullen de resultaten van de enquête ter discussie worden gesteld. Like ons en discussieer mee. Algemeen We hebben voor het thema dienstverlening gekozen omdat dit aansluit bij de enquêtes van Pink Panel Amersfoort. Uit de enquête van Pink Panel Amersfoort kwamen interessante resultaten naar voren. Wij waren benieuwd naar de ervaringen van de leden in Utrecht. De vragen in de enquête hadden betrekking op intolerante of discriminerende ervaringen in zorg- en gemeentelijke instellingen, politie en commerciële dienstverlening. Daarnaast werden er vragen gesteld over de bekendheid van een aantal belangenorganisaties, aanpassing van gedrag en kennis van de dienstverlenende instellingen met betrekking tot de LHBT-doelgroep.

2 De Respondenten Alle respondenten hebben de Nederlandse nationaliteit. Het grootste deel van de respondenten is tussen de 18 en 30 jaar (tien) en tussen de 45 en 60 jaar (tien). Van de overige respondenten zijn er 8 in de leeftijdscategorie van 31 tot 45 jaar. Één respondent is ouder dan 60 jaar. Van alle respondenten zijn er achttien man, tien vrouw, één respondent is transgender/heeft een transgender achtergrond. Van alle (29) respondenten zijn er 19 hoogopgeleid (HBO/universiteit). Iets minder dan een kwart heeft het middelbaar beroepsonderwijs afgerond. 4 van de 29 respondenten heeft het hoger voortgezet onderwijs afgerond. Ervaren discriminatie/intolerantie Zorginstellingen Er zijn een aantal vragen gesteld met betrekking tot zorginstellingen. Deze gaan over verschillende instellingen in de zorg. Als we kijken naar de ervaringen betreffende discriminatie of intolerantie hebben zeventien personen dit nooit ervaren, zeven personen wel. Dit gaat vooral om automatische aanname van hetero-gerichtheid. In totaal hebben 24 leden deze vraag beantwoord. De leden ervaren vooral discriminatie of intolerantie bij de bloedbank. Drie van de 21 respondenten geeft dit aan. Ook het gebrek aan kennis over deze doelgroep wordt veelvuldig genoemd door de respondenten. Politie De vragen hadden onder andere betrekking op het wel of niet melden van incidenten. 20 van de 22 leden geeft aan nooit intolerantie of discriminatie te hebben ervaren op grond van hun seksuele gerichtheid en/of geslacht. De twee personen die wel intolerantie of discriminatie ervaren hebben geven aan dat dit betrekking had op automatische aanname van heterogerichtheid en vooroordelen ten opzichte van gerichtheid en/of geslacht. Deze twee respondenten vielen in de leeftijdscategorie van 46 tot en 60 jaar.

3 Gemeente Utrecht Deze vragen hadden betrekking op gemeentelijke instellingen, burgerzaken, belastingen, meldingen en overige gemeentelijke instellingen. Negentien van de 21 leden heeft nooit vanuit de gemeente Utrecht intolerantie of discriminatie ervaren. De ervaren intolerantie of discriminatie bleek net als bij de politie vooral te gaan om automatische aanname van heterogerichtheid (één). Vooroordelen t.o.v. gerichtheid en/of geslacht (één), benadeling/ongelijke behandeling (één) en religieuze intolerantie (één). Commerciële dienstverlening De vragen hadden betrekking op de commerciële dienstverlening: winkels, horeca, theaters, kappers, zakelijke dienstverlening en overigen. Zeven van de 21 respondenten hebben intolerantie of discriminatie ervaren op grond van seksuele gerichtheid en/of geslacht. De incidenten die genoemd werden hadden betrekking op automatische aanname van heterogerichtheid (vijf), benadeling/ongelijke behandeling (twee) en invullen van formulieren (sekseneutraal). De meeste discriminatie of intolerantie-ervaringen binnen de zakelijke dienstverlening heeft betrekking op banken en telefoonproviders. Vier van 21 respondenten hebben hiermee te maken gehad. Ook bij winkels wordt er intolerantie of discriminatie ervaren; drie van de 21 leden geeft aan deze ervaring te hebben. Bij kappers en advocaten wordt er geen intolerantie of discriminatie ervaren. Daarnaast worden er punten genoemd door de leden waar de zorg- en dienstverlening meer aandacht aan moet besteden met betrekking tot de LHBTgroep. De leden zeggen het onder andere het volgende; Formulieren aanpassen aan seksemogelijkheid (overig/beiden/anders) Heteroseksuele norm aanpassen Bewustwording wat het met mensen doet wanneer je hen buitensluit Niet automatisch uitgaan van hetero-gerichtheid Actief acceptatie bevorderen

4 Aanpassen van gedrag Uit de enquête van Pink Panel Amersfoort bleek dat er evenveel mannen als vrouwen hun gedrag aanpassen, ze tonen bijvoorbeeld geen affectie in het openbaar. Dit komt grotendeels overeen met Pink Panel Utrecht. Zorginstellingen 21 leden passen zijn of haar gedrag nooit aan. Opvallend is ook dat meer dan de helft van de respondenten aangeeft zijn of haar gedrag nooit aan te passen in een zorginstelling. Dit zijn zestien van de 21 leden. Op de vraag of de respondenten om welke reden dan ook- in aanraking komen met de politie en hun gedrag aanpassen zijn dit de resultaten; twee van 22 leden past altijd zijn of haar gedrag aan, vier van de 22 leden doen dit af en toe en zestien van de 22 leden doen dit nooit. Gemeente Utrecht Zestien van de 20 leden (80%) past nooit zijn of haar gedrag aan wanneer hij of zij een gemeentelijke instelling binnenloopt. Dertien van de 21 respondenten past nooit zijn of haar gedrag aan wanneer hij of zij gebruikmaakt van de commerciële dienstverlening. Zes van de 21 leden past zijn of haar gedrag af en toe aan. Meldingsbereidheid bij een incident De bereidheid om te melden wanneer er een incident heeft plaatsgevonden blijkt net als Pink Panel Amersfoort vrij laag te zijn. Melding bij politie Negen mensen van de 21 leden hebben nooit melding of aangifte gedaan bij de politie omdat zij geen intolerantie of discriminatie hebben ervaren. Tien van de 21 respondenten heeft geen melding of aangifte gedaan terwijl ze wél intolerantie of discriminatie hebben ervaren. Drie van de 21 respondenten heeft wel aangifte gedaan bij de politie maar dit had een andere reden. Vijf respondenten geven als antwoord dat zij het niet belangrijk genoeg vonden om te melden. Daarnaast geven drie leden aan dat het teveel tijd en moeite kost om te melden.

5 Vier leden vinden dat de politie de gedane melding goed heeft opgepakt. De helft van de leden heeft hier geen mening over. Belangenorganisaties Op de vraag of de respondenten bekend zijn met een aantal belangenorganisaties werd als volgt geantwoord. De Kringen-Utrecht is met 90,48% het meest bekend onder de respondenten. Dit zijn negentien van de 21 leden. Daarnaast kennen weinig leden Zichtbaar Jezelf. Twee van de 20 leden zijn bekend met deze organisatie. Zichtbaar Jezelf is onderdeel van de politie, hier kun je discriminatie-ervaringen melden en aangifte doen. Achttien van de 21 leden zijn bekend met Gay Alert. De opmerking die veelvuldig is geplaatst bij deze vraag gaat over het missen van een aantal organisaties zoals het COC, andere LHBT groepen zoals Pinq, roze sportclubs, UHSV Anteros, WSDP, koren en de commerciële LHBT horeca. Dit kunnen wij meenemen in een volgende enquête. Op de vraag of er voldoende kennis is over de LHBT-groep binnen de verschillende organisaties geven de respondenten aan dat er vooral over homo s en lesbo s wordt gesproken en niet over transgender. Verder werd genoemd dat een interne melding bij Gay Alert niet werd opgepakt. Onderwerpen die in een volgende enquête aan bod mogen komen Een aantal respondenten heeft laten weten dat ze bepaalde onderwerpen graag aan bod zien komen in een volgende enquête: - interne discriminatie door LHBT ers zelf - onderwijs - klimaat op scholen - diversiteitsbeleid op school en/of werk - ervaringen van LHBT ers op de werkplek - Aanbod horeca en evenementen De volgende enquête zal betrekking hebben op de arbeidsmarkt.

6 Conclusie: Wanneer we terugkijken op de gehele enquête kunnen wij concluderen dat de leden van Pink Panel Utrecht discriminatie of intolerantie het meest ervaren binnen de zorginstellingen en de commerciële dienstverlening. Ook het gebrek van kennis binnen de verschillende zorginstellingen wordt een aantal keer door de leden genoemd, hier moet verbetering in komen wat de leden betreft. Bij de politie wordt weinig tot geen discriminatie of intolerantie ervaren, net als bij de gemeente. De intolerantie die ervaren wordt heeft betrekking op automatische aanname van heterogerichtheid, vooroordelen ten opzichte van gerichtheid en/of geslacht. Binnen de commerciële dienstverlening wordt er wel discriminatie of intolerantie ervaren. Als we dit vergelijken met de gemeente en politie is er een aanzienlijk verschil op te merken bij de verschillende instanties. Deze ervaringen hebben voornamelijk betrekking op telefoonproviders, banken en winkels. Als het gaat om aanpassen van het gedrag kunnen we concluderen dat meer dan de helft het gedrag nooit aanpast. Dit is te zien bij de zorg- en gemeentelijke instellingen. Wel zijn er een aantal respondenten die hun gedrag af en toe aanpassen, bij de zorginstellingen zijn dit er vier en bij de gemeentelijke instellingen zijn dit er zes. Als het gaat om aanpassing van gedrag kiezen een aantal leden ervoor om niet snel hand in hand lopen, woordgebruik als mijn vriendin aan te passen. Het melden van een incident bij de politie gebeurt nog te weinig. Een aantal leden geeft aan wel discriminatie of intolerantie te ervaren maar kiest ervoor om hiervan geen melding te doen, zij vinden dat dit te veel tijd en moeite kost. Daarnaast geven de respondenten aan dat zij het niet belangrijk genoeg vinden om een melding te doen. Dit is een zorgwekkende conclusie die uit de enquête komt. Het is juist belangrijk om discriminatie-ervaringen te melden. Voor ons als Art. 1 Midden Nederland hebben wij zoveel mogelijk meldingen nodig om een completer beeld te vormen over deze doelgroep. Daarnaast kunnen we veel voor mensen betekenen door in gesprek met ze te gaan en advies te geven over hoe om te gaan met de situatie.

7 Wat vooral bij de vraag over belangenorganisaties naar voren kwam is dat er een aantal organisaties werden gemist zoals het COC. Ook laten een aantal leden weten dat er veelvuldig over homo s en lesbo s wordt gesproken en in mindere mate over transgender. Hier zouden een aantal leden graag verandering in zien.

Pink Panel Utrecht 2012 Dienstverlening. Ik woon of werk in Utrecht 1. Ja 2. Nee

Pink Panel Utrecht 2012 Dienstverlening. Ik woon of werk in Utrecht 1. Ja 2. Nee Pink Panel Utrecht 2012 Dienstverlening Ik woon of werk in Utrecht 1. Ja 2. Nee Mijn leeftijd is: 1. Jonger dan 18 jaar 2. 18 tot en met 30 jaar 3. 31 tot en met 45 jaar 4. 46 tot en met 60 jaar 5. Ouder

Nadere informatie

* Geef per zorginstelling aan in hoeverre u het eens bent met de volgende stelling: Er is voldoende kennis met betrekking tot de hlbt-groep.

* Geef per zorginstelling aan in hoeverre u het eens bent met de volgende stelling: Er is voldoende kennis met betrekking tot de hlbt-groep. PINK PANEL - DIENSTVERLENING Algemeen * Woonplaats: * Geboortejaar: * Onder welke groep schaart u zich? 0 Man 0 Vrouw 0 Transgender. (bijv. queer, travestiet etc.) Zorg De volgende vragen hebben betrekking

Nadere informatie

FACTSHEET. Buurtveiligheidsonderzoek AmsterdamPinkPanel

FACTSHEET. Buurtveiligheidsonderzoek AmsterdamPinkPanel Resultaten LHBT-Veiligheidsmonitor 2015: Kwart maakte afgelopen jaar een onveilige situatie mee; veiligheidsgevoel onder transgenders blijft iets achter. De resultaten van het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek

Nadere informatie

voorwoord 145 deelnemers - 86 mannen - 55 vrouwen - 4 anders

voorwoord 145 deelnemers - 86 mannen - 55 vrouwen - 4 anders voorwoord oktober 2017 Bureau Discriminatiezaken Kennemerland is een onafhankelijke organisatie die werkt aan het stimuleren van een tolerante samenleving en het tegengaan van ongelijke behandeling. Iedereen

Nadere informatie

Inleiding 1. Roze Salon

Inleiding 1. Roze Salon Regenboogplan 2015 Het Regenboogplan 2015 is een gezamenlijk document van COC Kennemerland, Gayhaarlem.nl en het Bureau Discriminatiezaken, en opgesteld in samenspraak met de gemeente Haarlem. De in het

Nadere informatie

ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam

ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam Sinds decennia is de stad Amsterdam één van de onbetwiste koplopers als het gaat om acceptatie en tolerantie van lesbiennes, homo s en biseksuelen en transgenders. Deze

Nadere informatie

Discriminatieklimaat Gelderland-Zuid

Discriminatieklimaat Gelderland-Zuid Discriminatieklimaat Gelderland-Zuid oktober 2009 Drs. Marion Holzmann Layla Leerschool MSc. Drs. Ankie Lempens Colofon Uitgave I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.: 0229-282555 Rapportnummer

Nadere informatie

RAPPORT OKTOBER Discriminatiemonitor. Midden-Drenthe TRENDBUREAU DRENTHE IS ONDERDEEL VAN CMO STAMM

RAPPORT OKTOBER Discriminatiemonitor. Midden-Drenthe TRENDBUREAU DRENTHE IS ONDERDEEL VAN CMO STAMM RAPPORT OKTOBER 2017 Discriminatiemonitor TRENDBUREAU DRENTHE IS ONDERDEEL VAN CMO STAMM Midden-Drenthe Colofon Titel Discriminatiemonitor Midden-Drenthe Datum Oktober 2017 Trendbureau Drenthe, onderdeel

Nadere informatie

Colofon. Het overnemen uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron duidelijk wordt vermeld. Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c

Colofon. Het overnemen uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron duidelijk wordt vermeld. Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c Peiling informatie- en ondersteuningsbehoefte bij pesten, buitensluiten en discriminatie Art 1. Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord Juni 2013 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624

Nadere informatie

Roze ouderen in Utrecht De sociale, zorg- en woonbehoeften van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderouderen

Roze ouderen in Utrecht De sociale, zorg- en woonbehoeften van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderouderen Roze ouderen in Utrecht De sociale, zorg- en woonbehoeften van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderouderen COSBO-Stad-Utrecht Het onderzoek Focus op mogelijke verbeteringen met betrekking

Nadere informatie

Beschrijving resultaten onderzoek biseksualiteit AmsterdamPinkPanel Oktober 2014 Joris Blaauw

Beschrijving resultaten onderzoek biseksualiteit AmsterdamPinkPanel Oktober 2014 Joris Blaauw Beschrijving resultaten onderzoek biseksualiteit AmsterdamPinkPanel Oktober 2014 Joris Blaauw Dit document beschrijft kort de bevindingen uit het onderzoek over biseksualiteit van het AmsterdamPinkPanel.

Nadere informatie

Het Groninger Stadspanel over LGBT. Meningen over bi- en homoseksualiteit en transgender in Groningen stad

Het Groninger Stadspanel over LGBT. Meningen over bi- en homoseksualiteit en transgender in Groningen stad Het Groninger Stadspanel over LGBT Meningen over bi- en homoseksualiteit en transgender in Groningen stad Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering

Nadere informatie

Agressie en geweld Onderzoeksresultaten poll

Agressie en geweld Onderzoeksresultaten poll Agressie en geweld Onderzoeksresultaten poll in opdracht van FNV ADV Market Research Willem Arntszlaan 115 C 3734 EE Den Dolder www.adv-mr.com Den Dolder, maart 2010 Wim Woning MSc Index Index... 2 1.

Nadere informatie

In Groningen zou ik niet snel met mijn vriend hand in hand lopen. (man, 34 jaar) Peiling van veiligheid van LHBT ers in Groningen en Drenthe

In Groningen zou ik niet snel met mijn vriend hand in hand lopen. (man, 34 jaar) Peiling van veiligheid van LHBT ers in Groningen en Drenthe In Groningen zou ik niet snel met mijn vriend hand in hand lopen. (man, 34 jaar) Peiling van veiligheid van LHBT ers in Groningen en Drenthe Deze quick scan is opgesteld door COC Groningen en Drenthe.

Nadere informatie

PARTIJ (naam van in de gemeente verkiesbare partij namens welke het Gayvote formulier is ingevuld):

PARTIJ (naam van in de gemeente verkiesbare partij namens welke het Gayvote formulier is ingevuld): GAYVOTE FORMULIER Ten behoeve van de website www.gayvote.nl. GEMEENTE (Naam van gemeente of deelraad): Westervoort PARTIJ (naam van in de gemeente verkiesbare partij namens welke het Gayvote formulier

Nadere informatie

Onderzoeksverslag Tolerantie voor de LBHT-gemeenschap

Onderzoeksverslag Tolerantie voor de LBHT-gemeenschap Onderzoeksverslag Tolerantie voor de LBHT-gemeenschap Inleiding Op 16 april 2015 heeft de gemeenteraad van Heerhugowaard de volgende motie aangenomen. Motie 1 Meer tolerantie voor de LHBT-gemeenschap (lesbienne,

Nadere informatie

Grafiek 26.1a Het vóórkomen van verschillende vormen van discriminatie in Leiden volgens Leidenaren, in procenten 50% 18% 19% 17% 29%

Grafiek 26.1a Het vóórkomen van verschillende vormen van discriminatie in Leiden volgens Leidenaren, in procenten 50% 18% 19% 17% 29% 26 DISCRIMINATIE In dit hoofdstuk wordt ingegaan op het vóórkomen en melden van discriminatie in Leiden en de bekendheid van en het contact met het Bureau Discriminatiezaken. Daarnaast komt aan de orde

Nadere informatie

Amstelveen. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Amstelveen. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Amstelveen PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Peiling informatie- en ondersteuningsbehoefte bij pesten, buitensluiten en discriminatie Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord

Peiling informatie- en ondersteuningsbehoefte bij pesten, buitensluiten en discriminatie Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord Peiling informatie- en ondersteuningsbehoefte bij pesten, buitensluiten en discriminatie Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord Oktober 2013 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c

Nadere informatie

Schouwen-Duiveland. Leefbaar Schouwen-Duiveland GEMEENTE: PARTIJ:

Schouwen-Duiveland. Leefbaar Schouwen-Duiveland GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: SchouwenDuiveland PARTIJ: Leefbaar SchouwenDuiveland AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes,

Nadere informatie

Rotterdam VVD GEMEENTE: PARTIJ:

Rotterdam VVD GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Rotterdam PARTIJ: VVD AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

utrecht CDA GEMEENTE: PARTIJ:

utrecht CDA GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: utrecht PARTIJ: CDA AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Factsheet Discriminatieklachten op grond van homoseksuele gerichtheid 2012

Factsheet Discriminatieklachten op grond van homoseksuele gerichtheid 2012 Factsheet Discriminatieklachten op grond van homoseksuele gerichtheid 2012 Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, april 2013 Discriminatieklachten op grond van (homo)seksuele gerichtheid bijna verdrievoudigd

Nadere informatie

Deventer. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Deventer. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Deventer PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

PLATFORM VRIJE POLITIEK

PLATFORM VRIJE POLITIEK Roze kandidaten lijst COC Eindhoven en regio Ten behoeve van de website www.coceindhoven.nl. SVP retourneren naar COC Eindhoven en regio via jeroen@coceindhoven.nl PLATFORM VRIJE POLITIEK, wij zijn geen

Nadere informatie

Eindhoven. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Eindhoven. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Eindhoven PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Amsterdam D66 GEMEENTE: PARTIJ:

Amsterdam D66 GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Amsterdam PARTIJ: D66 AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Acceptatie LHBT in Haarlem 2016

Acceptatie LHBT in Haarlem 2016 Reageren september 2016 digipanel@haarlem.nl Gemeente Haarlem, afdeling Data Informatie en Analyse (DIA) Digipanel Haarlem Acceptatie LHBT in Haarlem 2016 1 Achtergrond van het onderzoek Deze rapportage

Nadere informatie

Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen

Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen FACTSHEET Thema: Veiligheid, Opvattingen van Amsterdammers over tolerantie jegens homoseksuelen Publicatiedatum: oktober 2010 Bron: Bureau O+S Toelichting Ingevoegd rapport geeft goed weer hoe Amsterdammers

Nadere informatie

Omgaan met elkaar in s-hertogenbosch

Omgaan met elkaar in s-hertogenbosch Omgaan met elkaar in s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 We willen dat mensen op een prettige manier met elkaar omgaan in de gemeente s-hertogenbosch, ongeacht eventuele cultuurverschillen,

Nadere informatie

Ondernemingspeiling 2015. Foto: Jan van der Ploeg

Ondernemingspeiling 2015. Foto: Jan van der Ploeg Ondernemingspeiling 2015 Foto: Jan van der Ploeg Kenniscentrum MVS Juni 2015 O n d e r n e m i n g s p e i l i n g 2 0 1 5 P a g i n a 2 Inleiding Op initiatief van het team Economische Zaken, Toerisme

Nadere informatie

Nijmegen GEMEENTE: PARTIJ: Creatieve Partij Nijmegen 2.0

Nijmegen GEMEENTE: PARTIJ: Creatieve Partij Nijmegen 2.0 GEMEENTE: Nijmegen PARTIJ: Creatieve Partij Nijmegen 2.0 AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo

Nadere informatie

Haarlem. PvdA GEMEENTE: PARTIJ:

Haarlem. PvdA GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Haarlem PARTIJ: PvdA AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Enschede. PvdA GEMEENTE: PARTIJ:

Enschede. PvdA GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Enschede PARTIJ: PvdA AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Breda VVD GEMEENTE: PARTIJ:

Breda VVD GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Breda PARTIJ: VVD AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

De Grote (kleine) voicemail-poll

De Grote (kleine) voicemail-poll De Grote (kleine) voicemail-poll De Grote (kleine) voicemail-poll Maken mensen tegenwoordig nog gebruik van voicemail? En hoe staat men tegenover het gebruik van voicemails in het zakelijk verkeer? Mensen

Nadere informatie

Fietsparkeren in Leiden

Fietsparkeren in Leiden Fietsparkeren in Leiden peiling Leids JongerenPanel Colofon Serie Statistiek 2011 / 12 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, BOA Postbus 9100, 2300 PC Leiden E-mail: boa@leiden.nl Website: www.leiden.nl/jongerenpanel

Nadere informatie

Resultaten onderzoek toekomst van de jaarrekening

Resultaten onderzoek toekomst van de jaarrekening Resultaten onderzoek toekomst van de jaarrekening Er wordt veel geschreven over de jaarrekening. Zo zou het document achterhaald zijn, is er geen vraag naar, is het geschiedschrijving en levert het beperkte

Nadere informatie

Jongeren en het huwelijk. Jongeren en het huwelijk

Jongeren en het huwelijk. Jongeren en het huwelijk Inhoud Zijn je ouders nog bij elkaar? 3 Genschap van goederen: Stel je zou gaan trouwen, waarvoor zou je dan kiezen? 7 Ik zou later willen trouwen 4 Partneralimentatie: Waar gaat je voorkeur naar uit?

Nadere informatie

De Vlaamse overheid b(r)ouwt een diverse werkvloer

De Vlaamse overheid b(r)ouwt een diverse werkvloer De Vlaamse overheid b(r)ouwt een diverse werkvloer Holebi s & transgenders als collega s DIENST DIVERSITEITSBELEID Resultaten online enquête Om de situaties van homo s, lesbiennes, biseksuelen (holebi

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Maatschappelijke stage (MAS)

Onderzoek Inwonerspanel: Maatschappelijke stage (MAS) 1 (13) Onderzoek Inwonerspanel: Maatschappelijke stage (MAS) Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 31 mei kregen de panelleden van 12 tot en met 16 jaar (89 personen) een e-mail met de vraag of zij

Nadere informatie

Het gaat beter, maar nog niet goed.

Het gaat beter, maar nog niet goed. Het gaat beter, maar nog niet goed. RESULTATEN PINK PANEL KENNEMERLAND DIGITAAL ONDERZOEKSPANEL VEILIGHEID LESBISCHE VROUWEN, HOMOSEKSUELE MANNEN, BISEKSUELEN EN TRANSGENDERS (LHBT s) IN KENNEMERLAND Auteur

Nadere informatie

Ik laat me niet discrimineren. Ik meld het op ADVLimburg.nl

Ik laat me niet discrimineren. Ik meld het op ADVLimburg.nl Ik laat me niet discrimineren. Ik meld het op ADV Limburg Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke

Nadere informatie

Discriminatieklimaat Groningen

Discriminatieklimaat Groningen Discriminatieklimaat Groningen November 2009 Drs. Marion Holzmann Layla Leerschool MSc. Drs. Ankie Lempens Colofon Uitgave I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.: 0229-282555 Rapportnummer

Nadere informatie

Sociale Veiligheid in Gelderland

Sociale Veiligheid in Gelderland Sociale Veiligheid in Gelderland Kun jij jezelf zijn? Kennismaken Van cijfers naar acties Sociale veiligheid Taken voor gemeenten Antidiscriminatiewetgeving Voorvallen en incidenten Voorlichting en handelingsperspectief

Nadere informatie

Onderzoek Hoe homotolerant is Holland?

Onderzoek Hoe homotolerant is Holland? Onderzoek Hoe homotolerant is Holland? 16 mei 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 13 tot 15 mei 2013, deden 2.415 jongeren mee. Hiervan zijn er 649 homo, lesbisch of bi. De uitslag

Nadere informatie

LHBTI-ers passen hun gedrag aan om onveilige situaties te voorkomen De resultaten van het buurtveiligheidsonderzoek van het AmsterdamPinkPanel 2016

LHBTI-ers passen hun gedrag aan om onveilige situaties te voorkomen De resultaten van het buurtveiligheidsonderzoek van het AmsterdamPinkPanel 2016 LHBTI-ers passen hun gedrag aan om onveilige situaties te voorkomen De resultaten van het buurtveiligheidsonderzoek van het AmsterdamPinkPanel 2016 FACTSHEET In deze factsheet staan de resultaten van het

Nadere informatie

Seksuele diversiteit in s-hertogenbosch Acceptatie en veiligheid lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen in s-hertogenbosch

Seksuele diversiteit in s-hertogenbosch Acceptatie en veiligheid lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen in s-hertogenbosch Seksuele diversiteit in s-hertogenbosch Acceptatie en veiligheid lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen in s-hertogenbosch Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Augustus

Nadere informatie

Datum 9 mei 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over een mishandeling van een lesbisch stel in Groningen

Datum 9 mei 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over een mishandeling van een lesbisch stel in Groningen 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische

Nadere informatie

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Veel gemeenten zijn inmiddels actief op sociale media kanalen, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat is beschreven in hoofdstuk 1. Maar

Nadere informatie

ALPHENPANEL OVER ZONDAGSOPENSTELLING

ALPHENPANEL OVER ZONDAGSOPENSTELLING ALPHENPANEL OVER ZONDAGSOPENSTELLING nieuwsbrief Februari 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling met het. Deze peiling ging over de zondagsopenstelling. De gemeenteraad

Nadere informatie

Heemskerk. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Heemskerk. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Heemskerk PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Rainbowvote.nu GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Partij. Gemeente* pagina 1 van 12

Rainbowvote.nu GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Partij. Gemeente* pagina 1 van 12 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 Partij Gemeente* * biedt informatie over de gemeenteraadsverkiezingen. Wij kunnen helaas géén informatie plaatsen over stadsdeelcommissies en gebiedscommissies. Dit document

Nadere informatie

Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem

Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem 2015 2017 1. Inleiding Het Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem 2015-2017 is een uitwerking van het Haarlems diversiteitbeleid. We hebben dit beleid verwoord in

Nadere informatie

Gewoon homo in Lelystad?

Gewoon homo in Lelystad? Gewoon homo in Lelystad? 20 Belevingsonderzoeken onder homoseksuele Lelystedelingen Bureau Gelijke Behandeling Flevoland November 2010 Inhoudsopgave Blz. 1 Inleiding Blz. 2 Wat homoseksuele Lelystedelingen

Nadere informatie

Westland. Progressief Westland GEMEENTE: PARTIJ:

Westland. Progressief Westland GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Westland PARTIJ: Progressief Westland AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en

Nadere informatie

hetero - bi - of homo/lesbisch. het maakt geen donder uit.

hetero - bi - of homo/lesbisch. het maakt geen donder uit. hetero - bi - of homo/lesbisch. het maakt geen donder uit. Bi, hetero en homojongeren in perspectief Inleiding Uit de kast is in het Nederlands het motto van de coming outday (COD) zoals die in 2009 voor

Nadere informatie

Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn?

Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn? Juul van Hoof Senior adviseur participatie en inclusie MOVISIE Symposium Roze Ouderenzorg Utrecht, 27 juni 2013 Kijken door een roze bril Gewoon homo zijn? 7/17/2013 Inhoud 1. Wat betekent LHBT? 2. Ontdekking

Nadere informatie

Ede. GroenLinks/Progressief Ede GEMEENTE: PARTIJ:

Ede. GroenLinks/Progressief Ede GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Ede PARTIJ: GroenLinks/Progressief Ede AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s

Nadere informatie

Belangenbehartiging, ontmoeting, hulp, advies en voorlichting voor LHBTI s in Midden Gelderland.

Belangenbehartiging, ontmoeting, hulp, advies en voorlichting voor LHBTI s in Midden Gelderland. Informatiepakket: Voorlichting seksuele diversiteit voor middelbare scholen Lid van federatie COC Nederland St. Catharinaplaats 10 6811 BS Arnhem Postbus 359 6800 AJ Arnhem Telefoon: 026 442 31 61 E mail:

Nadere informatie

Homovijandigheid komt meer voor dan je denkt

Homovijandigheid komt meer voor dan je denkt Homovijandigheid komt meer voor dan je denkt RAPPORTAGE PINK PANEL KENNEMERLAND 2014 DIGITAAL ONDERZOEKSPANEL VEILIGHEID LESBISCHE VROUWEN, HOMOSEKSUELE MANNEN, BISEKSUELEN EN TRANSGENDERS (LHBT s) IN

Nadere informatie

Social media around the world Door: David Kok

Social media around the world Door: David Kok Social media around the world Door: David Kok Tussen 19 maart en 24 juni zijn ongeveer 400 steden in de wereld via e-mail en Twitter benaderd om mee te werken aan een internationaal onderzoek. De steden

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS RESPECT OR NO RESPECT, IS THAT THE QUESTION?

VOORTGEZET ONDERWIJS RESPECT OR NO RESPECT, IS THAT THE QUESTION? VOORTGEZET ONDERWIJS RESPECT OR NO RESPECT, IS THAT THE QUESTION? 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter

Nadere informatie

Discriminatiecijfers Art.1 Noord Oost Gelderland

Discriminatiecijfers Art.1 Noord Oost Gelderland 1 Discriminatiecijfers Art.1 Noord Oost Gelderland In 2014 zijn ruim 200 melding gemaakt van een discriminatie-ervaring. Hiervan zijn 191 meldingen binnengekomen en behandeld door de antidiscriminatievoorziening(adv)

Nadere informatie

Terug in de kast? Michel Aben

Terug in de kast? Michel Aben Terug in de kast? Michel Aben Terug in de kast? Een belevingsonderzoek naar de aard en omvang van homodiscriminatie in Utrecht Bureau Discriminatiezaken Utrecht Utrecht, september 2008 INHOUD 1 A. SAMENVATTING

Nadere informatie

In beeld KIES KLEUR IN GROEN MAGAZINE NOVEMBER 2014

In beeld KIES KLEUR IN GROEN MAGAZINE NOVEMBER 2014 Roze net 10 werken Voor een sfeer van veiligheid en acceptatie TEKST TON VAN DEN BORN FOTOGRAFIE ELENA PONZETTI Politie, ministeries, banken, gemeentes. Veel grote organisaties in overheid en bedrijfsleven

Nadere informatie

Het Nationale Stage Onderzoek 2012

Het Nationale Stage Onderzoek 2012 Het Culemborg, 22 mei 2012 Nationaal Stage Onderzoek 2012 Voorwoord Voor u ligt het Nationaal Stage Onderzoek 2012. Jaarlijks brengt Stageplaza het Nationaal Stage Onderzoek uit om een goed beeld te krijgen

Nadere informatie

Culturele activiteiten in Noord

Culturele activiteiten in Noord Culturele activiteiten in Noord Samenvatting Wat vinden de inwoners van Amsterdam-Noord van het aanbod van culturele voorzieningen in hun stadsdeel? Deze vraag is gesteld aan het bewonerspanel van het

Nadere informatie

Homovijandigheid komt meer voor dan je denkt

Homovijandigheid komt meer voor dan je denkt Homovijandigheid komt meer voor dan je denkt RAPPORTAGE PINK PANEL KENNEMERLAND 2014 DIGITAAL ONDERZOEKSPANEL VEILIGHEID LESBISCHE VROUWEN, HOMOSEKSUELE MANNEN, BISEKSUELEN EN TRANSGENDERS (LHBT s) IN

Nadere informatie

INTERNETPANEL OVER HOMOSEKSUALITEIT

INTERNETPANEL OVER HOMOSEKSUALITEIT INTERNETPANEL OVER HOMOSEKSUALITEIT internetpanel over homoseksualiteit In opdracht van: Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Thom Schreuder Uitgevoerd door: Team Beleidsonderzoek & Informatiemanagement

Nadere informatie

Acceptatie LHBT. Digipanel Haarlem. Gemeente Haarlem, afdeling Onderzoek en Statistiek

Acceptatie LHBT. Digipanel Haarlem. Gemeente Haarlem, afdeling Onderzoek en Statistiek Reag eren Ad res : m ei 2014 o.en.s @haarlem.nl Grote markt 2 2011 Haarlem Gemeente Haarlem, afdeling Onderzoek en Statistiek Digipanel Haarlem Acceptatie LHBT 1 Achtergrond van het onderzoek Deze rapportage

Nadere informatie

Venlo GEMEENTE: PARTIJ:

Venlo GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Venlo PARTIJ: SP AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

DISCRIMINATIE IN S-HERTOGENBOSCH Maart 2015, afdeling Onderzoek & Statistiek

DISCRIMINATIE IN S-HERTOGENBOSCH Maart 2015, afdeling Onderzoek & Statistiek DISCRIMINATIE IN S-HERTOGENBOSCH Maart 2015, afdeling Onderzoek & Statistiek In het najaar van 2014 is de enquête Leefbaarheid uitgezet onder een steekproef van de inwoners van de gemeente s-hertogenbosch.

Nadere informatie

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant KaartjesspeL voorkant Kaartjesspel achterkant Wat betekent LHBT? Ben je in de war als je bi bent? Hoe word je homo? Wat is coming out? Op welke leeftijd ontdek je dat je homo of lesbisch bent? Op welke

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS HELP JIJ OF NIET?

VOORTGEZET ONDERWIJS HELP JIJ OF NIET? VOORTGEZET ONDERWIJS HELP JIJ OF NIET? 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor u geselecteerd.

Nadere informatie

Discriminatieklimaat Gelderland-Midden April 2012

Discriminatieklimaat Gelderland-Midden April 2012 Discriminatieklimaat Gelderland-Midden April 2012 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer : 2012-1838 Datum : April 2012 Opdrachtgever

Nadere informatie

WEBDOSSIER meldpunt RADAR 2015

WEBDOSSIER meldpunt RADAR 2015 WEBDOSSIER meldpunt RADAR 2015 RADAR is het bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie voor de regio s Brabant-Noord (BN), Midden- en West-Brabant (MWB), Rotterdam-Rijnmond (RR) en Zuid-Holland-Zuid

Nadere informatie

Overzicht discriminatieklachten 2011 veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Overzicht discriminatieklachten 2011 veiligheidsregio Gelderland-Zuid zicht discriminatie 2011 veiligheidsregio Gelderland-Zuid Tabel 1: Totaal aantal discriminatie Aantal eigen in GLD-Z een (andere) in GLD-Z overige buiten GLD-Z overig: Nederland, GLD-Z, Gelderland, landelijke

Nadere informatie

Vakantiewerk onderzoek 2015 FNV Jong. Hans de Jong & Leon Pouwels Juni 2015

Vakantiewerk onderzoek 2015 FNV Jong. Hans de Jong & Leon Pouwels Juni 2015 Vakantiewerk onderzoek 2015 FNV Jong Hans de Jong & Leon Pouwels Juni 2015 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond SAMPLE 420 Respondenten WEging De data is gewogen op geslacht, leeftijd en opleiding naar

Nadere informatie

seksuele diversiteit op school

seksuele diversiteit op school Aandacht voor seksuele diversiteit op school Voorlichting en onderwijs Leerlingen die lesbisch, homo, bi of transgender (lhbt er) zijn worden op school nog té vaak gepest en uitgescholden. Volgens de PestThermometer

Nadere informatie

4 augustus Onderzoek: Pride Amsterdam en homo-acceptatie

4 augustus Onderzoek: Pride Amsterdam en homo-acceptatie 4 augustus 2017 Onderzoek: Pride Amsterdam en homo-acceptatie Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

Westland D66 GEMEENTE: PARTIJ:

Westland D66 GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Westland PARTIJ: D66 AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Tolerantieklimaat sportverenigingen Noord-Holland Noord Samenvatting I&O Research Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN Maart 2014

Tolerantieklimaat sportverenigingen Noord-Holland Noord Samenvatting I&O Research Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN Maart 2014 Tolerantieklimaat sportverenigingen Noord-Holland Noord Samenvatting I&O Research Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN Maart 2014 I Handen schudden voor de wedstrijd, heldere communicatie met ouders en

Nadere informatie

Overzicht discriminatieklachten politieregio Gelderland-Zuid

Overzicht discriminatieklachten politieregio Gelderland-Zuid zicht discriminatie politieregio Gelderland-Zuid Tabel 1: Totaal aantal discriminatie Aantal eigen in GLD-Z een (andere) in GLD-Z overige buiten GLD-Z overig: Nederland, Gelderlandzuid, Gelderland, landelijke

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel Jongerenonderzoek: alcohol

Onderzoek Inwonerspanel Jongerenonderzoek: alcohol 1 (19) Onderzoek Inwonerspanel Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 5 december kregen de panelleden van 12 tot en met 18 jaar (280 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

Plan van Aanpak Homo-emancipatie van Gemeente Deventer in Hoofdlijnen

Plan van Aanpak Homo-emancipatie van Gemeente Deventer in Hoofdlijnen Inleiding Plan van Aanpak Homo-emancipatie van Gemeente Deventer in Hoofdlijnen 2012 2014 De gemeente Deventer heeft afgelopen jaren een bijdrage geleverd aan de homoemancipatie i.h.k.v. de nota Plasterk

Nadere informatie

Rapport Het recht op informationele zelfbeschikking in de zorg

Rapport Het recht op informationele zelfbeschikking in de zorg Rapport Het recht op informationele zelfbeschikking in de zorg in opdracht van de Raad voor Volksgezondheid & Zorg Datum 24 april 2014 Versie 1.0 Auteur Miquelle Marchand T: +31 13 466 8323 E: m.marchand@uvt.nl

Nadere informatie

Hoofdstuk 23 Discriminatie

Hoofdstuk 23 Discriminatie Hoofdstuk 23 Discriminatie Samenvatting Van de zes voorgelegde vormen van discriminatie komt volgens Leidenaren discriminatie op basis van afkomst het meest voor en discriminatie op basis van sekse het

Nadere informatie

Rapportage Enquête Mantelzorgondersteuning 2012

Rapportage Enquête Mantelzorgondersteuning 2012 Rapportage Enquête Mantelzorgondersteuning 2012 November 2012 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Inleiding... 4 Onderzoeksopzet... 4 Doel... 4 Aanpak... 4 Blok I: Algemene gegevens... 5 Figuur 1: Leeftijd...

Nadere informatie

LP Libertarische Partij Almelo

LP Libertarische Partij Almelo GEMEENTE: Almelo PARTIJ: LP Libertarische Partij Almelo AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s,

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website

Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website Samenvatting Van de Leidenaren heeft inmiddels 95% de beschikking over internet. Ruwweg betekent dit dat vrijwel alle Leidenaren tot 65 jaar over internet

Nadere informatie

Onderzoek Arbeidsongeschiktheid. In opdracht van Loyalis. juni 2013

Onderzoek Arbeidsongeschiktheid. In opdracht van Loyalis. juni 2013 Onderzoek Arbeidsongeschiktheid In opdracht van Loyalis juni 2013 Inleiding» Veldwerkperiode: 27 maart - 4 april 2013.» Doelgroep: werkende Nederlanders» Omdat er specifiek uitspraken gedaan wilden worden

Nadere informatie

COLLIERS INTERNATIONAL OFFICE REVIEW 2014

COLLIERS INTERNATIONAL OFFICE REVIEW 2014 1 Kosten, bereikbaarheid, aantal parkeerplaatsen en het imago van het bedrijf zijn veelal de factoren die vastgoedbeslissers bij de keuze voor een kantoorpand meenemen en het zijn allemaal factoren die

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS TELT JOUW IDENTITEIT MEE?

VOORTGEZET ONDERWIJS TELT JOUW IDENTITEIT MEE? VOORTGEZET ONDERWIJS TELT JOUW IDENTITEIT MEE? 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit

Nadere informatie

Jaarcijfers 2011 Discriminatie Meldpunt Groningen (DMG)

Jaarcijfers 2011 Discriminatie Meldpunt Groningen (DMG) Jaarcijfers 2011 Discriminatie Meldpunt Groningen (DMG) In maart 2012 heeft DMG haar jaarcijfers gepubliceerd aan de subsidiërende gemeenten. Hier volgen enkele cijfers en bevindingen uit het jaarverslag

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid 2013. Onderzoek onder gemeentepanel Venlo

Gezondheidsbeleid 2013. Onderzoek onder gemeentepanel Venlo Gezondheidsbeleid 2013 Onderzoek onder gemeentepanel Venlo Afdeling Bedrijfsvoering Team informatievoorziening Onderzoek en Statistiek Venlo, mei 2013 2 Samenvatting Inleiding In mei 2011 is de landelijke

Nadere informatie

Veiligheid in Westerpark

Veiligheid in Westerpark Veiligheid in Westerpark Stadsdeel Westerpark wil meer inzicht in de veiligheidsgevoelens van de bewoners van Westerpark en heeft daarom in de derde meting aan de leden van het bewonerspanel een aantal

Nadere informatie

Zaanstad VVD GEMEENTE: PARTIJ:

Zaanstad VVD GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Zaanstad PARTIJ: VVD AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Wie ben jij? HOOFDSTUK 1 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik... Paula. a heet b naam. 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar

Wie ben jij? HOOFDSTUK 1 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik... Paula. a heet b naam. 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar 5 5 HOOFDSTUK 1 Wie ben jij? WOORDEN 1 1 Ik... Paula. a heet b naam 2... kom je vandaan? a Hoe b Waar 3 Ik ga... mijn vriend naar het restaurant. a uit b met 2 1 Mijn... is Derek. a huisnummer b naam 2

Nadere informatie