NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek Vrijdag 5 april 2002, uur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek Vrijdag 5 april 2002, 13.30-16.00 uur"

Transcriptie

1 NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek Vrijdag 5 april 2002, uur

2 Vraagstuk MV (20 punten) Eigenschappen pompen, materialen en componenten a) De pompkeuze voor een vacuümsysteem wordt mede bepaald door de eisen die aan het systeem worden gesteld. Geef in onderstaande tabel voor elk pomptype aan of deze goed/matig/slecht voldoet aan de gestelde eisen. b) Geef kort nadere uitleg van uw antwoord in de met de cijfers 1 t/m 5 aangeduide hokjes. Eisen Pomptype 20 K Kryopomp Turbomoleculairpomp Oliediffusiepomp Getterionenpomp pompen van waterstof 1 pompen van helium 2 3 pompen van argon bereiken van druk 10-8 Pa 4 olievrij vacuüm 5 c) Wat verstaat u onder de voorvacuümbestendigheid van een diffusiepomp? d) Waarom kan een kryopomp niet worden ingezet vanaf 1 atmosfeer? e) Waarom is bij toepassing van een getterionenpomp een aparte drukmeter op het systeem niet echt noodzakelijk? f) Welke van de onderstaande afdichtingen en materialen behoren géén toepassing te krijgen in een op C uit-stookbaar systeem? Zet een kruisje in het hokje van uw keuze. afdichtingen keuze materialen keuze Kalrez O-ringen messing Perbunan O-ringen grafiet Viton O-ringen perspex aluminium pakkingen roestvast staal koper pakkingen boriumnitride goud pakkingen araldit indium pakkingen koper teflon aluminiumoxide pyrex glas g) Maak een principeschets van een differentieel gepompte draaidoorvoer. h) Deze draaidoorvoer moet tot C uitstookbaar zijn. Van welk materiaal zou u de O-ringen kiezen? Naam: Dit blad voorzien van uw naam en na invulling inleveren samen met de rest van uw werk!

3 Vraagstuk MV ( punten) Dit vraagstuk bestaat uit twee onderdelen; deel A en deel B. Deel A: In het navolgende worden een aantal uitspraken gedaan die juist of niet juist zijn. De uitspraken zijn cursief gedrukt. Maak op het bijgevoegde antwoordpapier: - het rondje in de JA-kolom donker, als u deze uitspraak juist (=JA) vindt; - het rondje in de NEE-kolom donker als u deze uitspraak onjuist (=NEE) vindt. Deel B: Motiveer kort het antwoord dat u hebt gegeven (JA of NEE) op de met * gemarkeerde uitspraken. Doe dit op een apart vel. A C B D De uitspraken 1 t/m 15 hebben betrekking op het werken met het geschetste vacuümsysteem. De recipiënt van het systeem bestaat uit twee ruimtes A en B, gescheiden door een diafragma C. Het geleidingsvermogen van C is 0,01 m 3 /s voor stikstof (N 2 ). De gegevens over de turbomoleculair-pomp zijn: - pompsnelheid 0,1 m 3 /s, wordt gasonafhankelijk beschouwd - compressieverhouding voor N 2 : compressieverhouding voor helium (He): 2500 De met de ruimtes A en B verbonden Bayard-Alpert ionisatiemanometers (BA) zijn geijkt voor stikstof. Hun correctie-factoren voor waterstof (H 2 ) en He zijn resp. 2,5 en 6,9. De aanwijzing van de BA's bij de einddruk (doseerventielen D en E gesloten) bedraagt Pa en bestaat voornamelijk uit waterstof. 1. De BA ionisatiemanometer is een z.g. koude kathode vacuümmeter. 2. De werkelijke einddruk zal hoger zijn dan Pa. E Via het doseerventiel D wordt stikstof ingelaten zodanig dat zich in A een druk instelt van Pa. 3. In A wordt 1x10-5 Pam 3 /s aan N 2 ingelaten. 4. De drukmeter in B wijst 9,1x10-5 Pa aan. De stikstofinlaat via D wordt vervangen door een mengsel van stikstof en helium, zodanig dat zich in A een werkdruk van 0,1 Pa instelt. De stikstof- en heliumdruk in A verhouden zich als 6 : De partiële druk voor N 2 in A bedraagt 0,06 Pa. 6. * In ruimte B is de verhouding helium/stikstof kleiner dan in A. D wordt gesloten en het voorraadvat met het gasmengsel wordt aangesloten op het doseerventiel E. Dit ventiel wordt zover open gezet dat in ruimte B dezelfde heliumdruk heerst als bij inlaten via D en bedraagt, na correctie, Pa. 7. De partiële heliumdruk boven de voorpomp bedraagt dan 0,25 Pa. 8. * De stikstofpiek in B zal nu 3,75x10-7 Pa hoger liggen dan de achtergronddruk aan stikstof. 9. De BA in ruimte A zal minder aanwijzen dan die in ruimte B. Bij gesloten ventielen D en E beschouwt men het restgasspectrum in de ruimte B. 10. Uit het feit, dat waterstof de hoofdpiek in het restgasspectrum vormt, blijkt dat het systeem niet goed is uitgestookt. 11. De restgassamenstelling in A en B is nu identiek.

4 12. * Als er een lek in het voorvacuümsysteem aanwezig is,dan kan men dit met helium opsporen m.b.v. de RGA. 13. De RGA wordt dan gebruikt voor lekzoeken volgens het "tegenstroom-principe". 14. * De RGA zal in deze situatie een duidelijke zuurstofpiek aangeven. 15. Als er een lek in ruimte B aanwezig is, zodanig dat de einddruk in B een factor 1000 boven de oorspronkelijke einddruk ligt, dan wijzen beide BA's dezelfde druk aan. De uitspraken 16 t/m 20 hebben betrekking op afzonderlijke systeemcomponenten. 16. Indien de turbomoleculairpomp met vet gesmeerde lagers heeft, dan kan deze alleen in verticale positie worden gemonteerd. 17. * De Pirani is een gassoortafhankelijke drukmeter. 18. Boven de turbomoleculairpomp dient een baffle te worden gemonteerd. 19. Bij koelwaterstoring dient de turbomoleculairpomp na uitschakeling te worden belucht vanuit de voorvacuümruimte. 20. Aangenomen dat de turbomoleculairpomp rechtstreeks is aangesloten op de recipiënt, heeft het gat C een diameter die ongeveer een honderste is van de diameter van de pompopening van de turbomoleculairpomp. De uitspraken 21 tlm 25 gaan over onderstaand overzicht van het werkgebied van verschillende drukmeters. 21. D is een Bourdon-manometer. 22. E is een condensatormembraanmanometer. 23. F is een Pirani-manometer. 24. I is een Penning-manometer. 25. J is een thermokoppelmanometer.

5 NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek 2002 Naam: Antwoorden op onderdeel A van vraagstuk MV Uitspraaknr. JA NEE Uitspraaknr. JA NEE * 7 8* * 13 14* * Dit blad voorzien van uw naam en na invulling inleveren samen met de rest van uw werk!

6 Vraagstuk MV (20 punten) Een quadrupool-massaspectrometer Voor restgasanalyse wordt tegenwoordig veelal een quadrupool-massaspectrometer (QRGA) toegepast. a) Geef een korte beschrijving van de werking van een quadrupooi massaspectrometer. Verklaar hierin duidelijk de funktie en werking van de drie hoofdcomponenten van de spectrometer, t.w. de ionenbron, het massascheidingsgedeelte (massafilter) en de ionencollector. b) Voor toepassing als restgasanalysator wordt een QRGA bij voorkeur voorzien van een zgn. 'open ionenbron van het Bayard-Alpert (extractor) type'. Welke redenen kunt u hiervoor aanvoeren? c) Bij de Bayard-Alpert ionisatiemanometer wordt de ondergrens van het drukbereik bepaald door de zgn. Röntgengrens. Heeft men in een QRGA ook last van zo'n 'Röntgeneffect'? Zo ja, wanneer? Licht uw antwoord toe. d) Hoe is dit probleem in een goed ontworpen QRGA opgelost? e) Na enige uren afpompen van een belucht vacuümsysteem bereikt de druk zonder uitstoken een eindwaarde van ca Pa. Welke pieken verwacht u aan te treffen in het restgas-spectrum? f) Vervolgens besluit men overnacht uit te stoken. Welke pieken verwacht u na dit uitstoken aan te treffen in het restgasspectrum? g) Na afkoelen blijkt de druk niet veel lager te zijn dan voorafgaande aan het uitstoken. Op grond van het restgasspectrum wordt geconcludeerd dat het systeem tijdens het uitstoken lek is geworden. Welke pieken treft u nu aan in het spectrum? Geef een toelichting.

7 Vraagstuk MV (20 punten) Systeem voor de productie van Röntgenbeeldversterkers Een systeem voor de productie van Röntgenbeeldversterkers wordt gepompt met een kryopomp, voorzien van 2 koelvlakken van 10x12,5 cm 2 elk. Het volume van de vacuümkamer is 0,1 m 3, de druk, waarbij de HV-klep naar de kryopomp wordt geopend, is 100 Pa. Er vindt regelmatig chargewisseling plaats; de vacuümkamer wordt dan belucht met droge stikstof. a) Teken het vacuümschema. b) Beschrijf hoe de vacuümkamer op hoogvacuümdruk wordt gebracht, uitgaande van een volledig belucht systeem met de kryopomp op kamertemperatuur. c) Beschrijf de handelingen die vericht moeten worden bij een chargewisseling. d) Een monolaag geadsorbeerde stikstofmoleculen is 3x10-10 m dik en bevat moleculen per cm 2. Bereken hoeveel chargewisselingen er (ongeveer) kunnen plaatsvinden, voordat zich op de koelvlakken een condenslaag van 6 mm heeft gevormd. Gegeven: Constante van Boltzmann k = 1,38x10-23 N.m/K, kamertemperatuur = 293 K. e) Door een langdurige stroomstoring in het weekend warmt de kryopomp op tot kamertemperatuur. De verbinding tussen pomp en werkruimte is geopend. Welke druk zal zich in de vacuümkamer instellen, indien genoemde 6 mm condenslaag op het moment van de storing in de kryopomp aanwezig is? f) Welke maatregelen moeten worden genomen om de situatie die in punt e ontstaat te voorkomen? E I N D E

8 NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek Uitwerkingen Vrijdag 5 april 2002, uur

9 Uitwerking vraagstuk MV a) Eisen Pomptype 20 K Kryopomp Turbomoleculairpomp Oliediffusiepomp Getterionenpomp pompen van waterstof matig 1 matig goed goed pompen van helium 2 slecht matig goed 3 slecht pompen van argon goed goed goed slecht bereiken van druk 10-8 Pa goed goed 4 matig goed olievrij vacuüm goed goed 5 slecht goed b) 1 - compressieverhouding voor waterstof klein, 2 - dampdruk helium bij 4,2 K is 1 atmosfeer; helium kan dus niet via condensatie worden verpompt, 3 - helium is een edelgas en wordt dus niet chemisch gebonden in het kathode oppervlak; dus alleen ionenpompwerking voor helium, 4 - vergelijkenderwijs niet "eenvoudig" bereikbaar; pomp dient te zijn voorzien van een goede baffle en LN 2 -koelval, 5 - kruipeffect van olie maakt dat de uhv -ruimte op den duur altijd zal vervuilen met olie. c) Zie BBVT, pag.216 d) Zie BBVT, pag. 345 e) Zie BBVT, pag. 337; pomp bruikbaar als Penningmanometer f) Perbunan O-ringen, indium pakkingen. Messing, perspex, araldit. g) Zie BBVT, fig h) Viton of Kalrez O-ringen.

10 Uitwerking vraagstuk MV Onderdeel A Uitspraaknr. JA NEE Uitspraaknr. JA NEE 1 x 14 x 2 x 15 x 3 x 16 x 4 x 17 x 5 x 18 x 6 x 19 x 7 x 20 x 8 x 21 x 9 x 22 x 10 x 23 x 11 x 24 x 12 x 25 x 13 x Onderdeel B Uitspraak 6: Geleiding C voor helium groter dan voor stikstof. Dus "ophoping" helium in B. Conclusie: verhouding helium/stikstof in B groter dan in A. Uitspraak 8: Door gasinlaat via E wordt stikstofdruk boven de voorpomp 1,5x0,25 Pa = 0,375 Pa. Gegeven: Compressieverhouding turbomoleculairpomp voor stikstof Dus stikstofdruk in B stijgt met 0,375/10 6 = 3,75x10-7 Pa. Uitspraak 12: Via lek zal helium de voorvacuümruimte binnentreden. Als gevolg van de lage kompressieverhouding van de turbomoleculairpomp voor helium zal dit helium naar B terug-lekken en door de RGA kunnen worden gedetecteerd. Uitspraak 14: Compressieverhouding van turbomoleculairpomp voor zuurstof >10 6, want zuurstof is zwaarder dan stikstof. Dus invloed van het luchtlek in voorvacuüm op zuurstofdruk in B is verwaarloosbaar. Uitspraak 17: Pirani is een warmtegeleidingsmanometer. Warmtegeleiding via gas bij lage druk is massa-afhankelijk.

11 Uitwerking vraagstuk MV Zie BBVT, hoofdstuk 7. Ionenbron maakt ionen d.m.v. elektronenbombardement. Massafilter scheidt ionen op m/e. Collector meet ionenstroom. Ter vergroting van de gevoeligheid: Elektronen-vermenigvuldiger versterkt stroom van ionen met een factor 10 5 à l0 6. Grote gevoeligheid, weinig weerstand tussen vacuümruimte en ionenbron, weinig materiaal en dus adsorptie-desorptie invloeden verwaarloosbaar. Primaire elektronen die op het rooster van de ionenbron vallen, kunnen hieruit Röntgenstraling vrijmaken. Deze Röntgenstraling kan in principe de collector bereiken en daaruit elektronen vrijmaken. In geval van een simpele Faraday-cup als collector is dit effect verwaarloosbaar t.o.v. de minimaal te meten druk. Bij toepassing van een elektronen-vermenigvuldiger valt de Röntgenstraling op de ingang van deze versterker en kan daar aanleiding geven tot de emissie van een elektron. Dit uitgezonden elektron kan niet worden onderscheiden van een opvallend positief ion en veroorzaakt daarmee een 'ruststroom'. Zodra de invallende ionenstroom klein wordt t.o.v. deze 'ruststroom', is de 'Röntgengrens' van de QRGA bereikt. Elektronen-vermenigvuldiger wordt 'off axis' of onder 90 graden t.o.v. de as van de analysator geplaatst. Voornaamste restgascomponent in een niet-uitgestookt systeem is water; dus pieken bij M/e = 18, 17, 16. Vooral waterstof (M/e=2) en enig CO (M/e=28) en CO 2 (M/e=44). M/e = 28 en 32 vanwege het binnentreden van lucht via het lek.

12 Uitwerking vraagstuk MV a, b, c) Zie BBVT, d) Totale kryo-oppervlak 2x10x12,5 = 250 cm 2 Aantal stikstofmoleculen in 2 cm condenslaag: N = x250x0,006/(3x10-10 ) = 5x10 24 Dit correspondeert met pv = NkT = 2,5x10 25 x1,38x10-23 x293 4 Pa.m 3 Per chargewisseling wordt door kryopomp opgeslagen: 100x0,1 = 10 Pa.m 3 Aantal mogelijke chargewisselingen ca. 2x10 4 /10 = 2000!!! e) Einddruk in werkruimte: 2x10 4 /0,1 = 2x10 5 Pa = 2 atmosfeer f) Overdrukventiel op kryopomp monteren.

NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek Vrijdag 11 april 2003, 14:00-16:30 uur. Vraagstuk 1 (MV-03-1) (15 punten)

NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek Vrijdag 11 april 2003, 14:00-16:30 uur. Vraagstuk 1 (MV-03-1) (15 punten) NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek Vrijdag 11 april 2003, 14:00-16:30 uur Dit examen bestaat uit 4 vraagstukken en 5 pagina s Vraagstuk 1 (MV-03-1) (15 punten) Uitstoken en lekkage a) Na enige uren

Nadere informatie

NEVAC Examen Middelbare Vacuümtechniek Maandag 16 april 2007, 14:00-16:30 uur

NEVAC Examen Middelbare Vacuümtechniek Maandag 16 april 2007, 14:00-16:30 uur NEVAC Examen Middelbare Vacuümtechniek Maandag 16 april 2007, 14:00-16:30 uur Dit examen bestaat uit 3 vraagstukken en 6 pagina s Vraagstuk 1 (MV-07-1) (21 ptn) In het Otto von Guericke Museum te Maagdenburg

Nadere informatie

Pompsnelheid kryopomp is 1500 l/s. Geleidingsvermogen klep V 1 is 750 l/s. Pompsnelheid rotatiepomp is 25 m 3 /h.

Pompsnelheid kryopomp is 1500 l/s. Geleidingsvermogen klep V 1 is 750 l/s. Pompsnelheid rotatiepomp is 25 m 3 /h. NEVAC Examen Elementaire Vacuümtechniek Vrijdag 8 april 2005, 14:00-16:30 uur Dit examen bestaat uit 4 vraagstukken en 6 pagina s Vraagstuk 1 (EV-05-1) (25 punten) Systeem A Systeem B Systeem A: Systeem

Nadere informatie

NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek Woensdag 7 april 2004, 14:00-16:30 uur

NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek Woensdag 7 april 2004, 14:00-16:30 uur NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek Woensdag 7 april 2004, 14:00-16:30 uur Dit examen bestaat uit 4 vraagstukken en 4 pagina s Vraagstuk 1 (MV-04-1) (15 punten) Afdichtings- en constructiematerialen

Nadere informatie

NEVAC examen Vacuümtechniek Maandag 7 april 2008, 14:00-16:30 uur

NEVAC examen Vacuümtechniek Maandag 7 april 2008, 14:00-16:30 uur NEVAC examen Vacuümtechniek Maandag 7 april 2008, 14:00-16:30 uur Dit examen bestaat uit 4 vraagstukken en 5 pagina s Vraagstuk 1 (VT-08-1) (15 punten) Een vacuümvat wordt afgepompt met een eentraps draaischuifpomp

Nadere informatie

NEVAC examen Vacuümtechniek Maandag 6 april 2009, 14:00-16:30 uur

NEVAC examen Vacuümtechniek Maandag 6 april 2009, 14:00-16:30 uur NEVAC examen Vacuümtechniek Maandag 6 april 2009, 14:00-16:30 uur Dit examen bestaat uit 4 vraagstukken en 5 pagina s Vraagstuk 1 (VT-09-1) (20 punten) a. Een moderne draaischuifpomp is voorzien van een

Nadere informatie

COMMISSIE OPLEIDINGEN

COMMISSIE OPLEIDINGEN NEDERLANDSE ACUÜMVERENIGING COMMISSIE OPLEIDINGEN NEVAC eamen Lagere Vacuümtechniek Vrijdag 6 april 2001, 13.30 16.00 uur Vraagstuk 1 (LV 2001-1) (30 punten) In het bovenstaande geschetste vacuümsysteem

Nadere informatie

NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek

NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek Woensdag 10 mei 2000 13.30 16.00 uur Vraagstuk MV- 00-1 25 punten a) Maak een schets van een Bayard-Alpert ionisatiemanometer. Benoem de verschillende elektroden

Nadere informatie

NEVAC examen Lagere Vacuümtechniek Woensdag 10 mei 2000, uur

NEVAC examen Lagere Vacuümtechniek Woensdag 10 mei 2000, uur NEVAC examen Lagere Vacuümtechniek Woensdag 10 mei 2000, 13.30 16.00 uur Vraagstuk 1 ( LV 2000 1) 25 punten. In een handbediende opdampinstallatie wordt aluminium op een glasoppervlak opgedampt om dit

Nadere informatie

NEVAC examen Elementaire Vacuümtechniek Maandag 6 april 2009, 14:00-16:30 uur. p HV p 2 V 3 V 4 V 1. p 1 V 2

NEVAC examen Elementaire Vacuümtechniek Maandag 6 april 2009, 14:00-16:30 uur. p HV p 2 V 3 V 4 V 1. p 1 V 2 NEVAC eamen Elementaire Vacuümtechniek Maandag 6 april 2009, 14:00-16:30 uur Dit eamen bestaat uit 4 vraagstukken en 4 pagina s Vraagstuk 1 (EVT-09-1) (40 punten) p HV p 2 V 4 K V 3 V 1 p 1 V 2 In een

Nadere informatie

Toets 3 Vacuümtechniek 2003

Toets 3 Vacuümtechniek 2003 Toets 3 Vacuümtechniek 2003 Vraagstukken voorzien van * uitsluitend voor MV Vraagstuk 1 (30 punten) Naam: 15 januari 2003, 17.00-19.00 Hieronder staan 20 uitspraken die waar of onwaar kunnen zijn. Maak

Nadere informatie

Examen Lagere Vacuümtechniek

Examen Lagere Vacuümtechniek Examen Lagere Vacuümtechniek Vrijdag 5 april 2002, 13.30 16.00 uur Vraagstuk 1 (LV-02-1) (20 punten) Een vacuümsysteem met een inhoud van 1 m 3 moet snel worden afgepompt tot een druk van 1x10-4 Pa. Het

Nadere informatie

a) Noem twee manieren om de ontgassing in een vacuümsysteem zo laag mogelijk te krijgen.

a) Noem twee manieren om de ontgassing in een vacuümsysteem zo laag mogelijk te krijgen. Examen Lagere Vacuümtechniek 1999 Vrijdag 23 april 1999, 13.30-16.00 uur Vraagstuk 1 (LV-99-1) (24 punten) De druk p in een vacuümruimte is steeds een evenwicht tussen enerzijds het gasaanbod vanuit deze

Nadere informatie

NEVAC Examen Elementaire Vacuümtechniek Woensdag 7 april 2004, 14:00-16:30 uur

NEVAC Examen Elementaire Vacuümtechniek Woensdag 7 april 2004, 14:00-16:30 uur NEVAC Examen Elementaire Vacuümtechniek Woensdag 7 april 2004, 14:00-16:30 uur Dit examen bestaat uit 4 vraagstukken en 4 pagina s Vraagstuk 1 (EV-04-1) (25 punten) Onderstaand hoogvacuümsysteem is opgebouwd

Nadere informatie

NEVAC examen Elementaire Vacuümtechniek Maandag 19 april 2010, 14:00-16:30 uur

NEVAC examen Elementaire Vacuümtechniek Maandag 19 april 2010, 14:00-16:30 uur NEVAC examen Elementaire Vacuümtechniek Maandag 19 april 2010, 14:00-16:30 uur Dit examen bestaat uit 4 vraagstukken en 4 pagina s Vraagstuk 1 (EVT-10-1) (20 punten) a) Teken een flensverbinding die gebruik

Nadere informatie

COMMISSIE OPLEIDINGEN

COMMISSIE OPLEIDINGEN NEDERLANDSE ACUÜMVERENIGING COMMISSIE OPLEIDINGEN NEVAC eamen Middelbare Vacuümtechniek Vrijdag 6 april 2001 13.30 16.00 uur Vraagstuk 1 (MV- 2001-1) 15 punten Naam: Dit blad inleveren met de rest van

Nadere informatie

NEVAC Examen Middelbare Vacuümtechniek Vrijdag 8 april 2005, 14:00-16:30 uur. Dit examen bestaat uit 4 vraagstukken en 6 pagina s

NEVAC Examen Middelbare Vacuümtechniek Vrijdag 8 april 2005, 14:00-16:30 uur. Dit examen bestaat uit 4 vraagstukken en 6 pagina s NEVAC Examen Middelbare Vacuümtechniek Vrijdag 8 april 2005, 14:00-16:0 uur Dit examen bestaat uit 4 vraagstukken en 6 pagina s Vraagstuk 1 (MV-05-1) (25 punten) Onder vriesdrogen wordt verstaan: Een methode

Nadere informatie

Examen Middelbare Vacuümtechniek 1999

Examen Middelbare Vacuümtechniek 1999 Examen Middelbare Vacuümtechniek 1999 Vrijdag 23 april 1999, 13.30-16.00 uur Vraagstuk 1 (MV-99-1) (15 punten) a) Maak een schets van een warmtegeleidingsmanometer. b) Leg aan de hand van deze schets de

Nadere informatie

Toets 2 Vacuümtechniek 2002

Toets 2 Vacuümtechniek 2002 Vraagstukken voorzien van een * uitsluitend voor MV Toets 2 Vacuümtechniek 2002 Dinsdag 26 november 2002, 17.00-18.00 uur Naam: Vraagstuk 1 (20 punten) Hieronder staan 18 uitspraken (schuingedrukt) die

Nadere informatie

NEVAC examen Elementaire Vacuümtechniek Vrijdag 7 april 2006, 14:00-16:30 uur

NEVAC examen Elementaire Vacuümtechniek Vrijdag 7 april 2006, 14:00-16:30 uur NEVAC examen Elementaire Vacuümtechniek Vrijdag 7 april 2006, 14:00-16:30 uur Dit examen bestaat uit 4 vraagstukken en 5 pagina s Vraagstuk 1 (EV-06-1) (25 punten) Van een nog te bouwen vacuümsysteem met

Nadere informatie

NEVAC examen Vacuümtechniek Maandag 19 april 2010, 14:00-16:30 uur

NEVAC examen Vacuümtechniek Maandag 19 april 2010, 14:00-16:30 uur NEVAC examen Vacuümtechniek Maandag 9 april 200, 4:00-6:30 uur Dit examen bestaat uit 3 vraagstukken en 5 pagina s Vraagstuk (VT-0-) (35 punten) In onderstaande figuur is een hoogvacuümsysteem geschetst,

Nadere informatie

Toets 2 Vacuümtechniek 2002

Toets 2 Vacuümtechniek 2002 1 Vraagstukken voorzien van een * uitsluitend voor MV. Maak waar nodig, gebruik van de bijgeleverde isotopenlijst. Toets 2 Vacuümtechniek 2002 Woensdag 27 november 2002, 17.00-18.00 uur Naam: Vraagstuk

Nadere informatie

Toets 2 Hogere Vacuümtechniek 2002 Dinsdag 10 december 2002, uur

Toets 2 Hogere Vacuümtechniek 2002 Dinsdag 10 december 2002, uur Toets 2 Hogere Vacuümtechniek 2002 Dinsdag 10 december 2002, 16.00-17.30 uur Vraagstukken voorzien van een * uitsluitend voor HV Vraagstuk 1 (30/25 punten) Er zijn met twee verschillende massaspectrometers,

Nadere informatie

Cursus Vacuümtechniek Week 8 Rotatiepompen

Cursus Vacuümtechniek Week 8 Rotatiepompen Cursus Vacuümtechniek Week 8 Rotatiepompen Cursus Vacuümtechniek 1 Voorbeeld vacuümopstelling (vacuümoven) Cursus Vacuümtechniek 2 Principe van een pomp V,m,S,q p P p v p a " p a Vermogen pomp Cursus Vacuümtechniek

Nadere informatie

Cursus Vacuümtechniek Week 10 Dampstroompompen

Cursus Vacuümtechniek Week 10 Dampstroompompen Cursus Vacuümtechniek Week 10 Dampstroompompen Cursus Vacuümtechniek 1 Vacuümpompen transportpompen opslagpompen membraanpomp draaischuifpomp vloeistofringpomp klauwpomp Rootspomp verdringingspompen impulsoverdrachtpompen

Nadere informatie

Cursus Vacuümtechniek Week 6: Totale drukmeting II

Cursus Vacuümtechniek Week 6: Totale drukmeting II Cursus Vacuümtechniek Week 6: Totale drukmeting II Kenniscentrum Mechatronica Eindhoven 1 Het waarom van drukmeting In een te evacueren ruimte is de mogelijkheid tot drukmeting een essentiële noodzaak.

Nadere informatie

Cursus Vacuümtechniek

Cursus Vacuümtechniek Cursus Vacuümtechniek Week 16 Dichtheidscontrole Cursus Vacuümtechniek 1 Lekzoeken Overdruk methode Verschil in gevoeligheid + verschil in pompsnelheid Helium lekzoeker Hoofdstroomprincipe Tegenstroomprincipe

Nadere informatie

Metingen aan pompeigenschappen. Cursus Vacuümtechniek 1

Metingen aan pompeigenschappen. Cursus Vacuümtechniek 1 Metingen aan omeigenschaen Cursus Vacuümtechniek 1 Nog even iets van de vorige keer Problem: The gas load of the 5% model was measured to be a rate of 5.10-4 torr-l/sec at room temerature. Assume the gas

Nadere informatie

Cursus Vacuümtechniek

Cursus Vacuümtechniek Cursus Hogere Vacuümtechniek Week 2-1 Cursus Vacuümtechniek Kenniscentrum Mechatronica Eindhoven Cursus Hogere Vacuümtechniek Week 2-2 Overzicht Vacuümgebied tijd voor een monolaag (s) 10 8 10 6 10 4 10

Nadere informatie

Lektesten in theorie en praktijk

Lektesten in theorie en praktijk Lektesten in theorie en praktijk Hoe lekwaarden de pomp- en materiaalkeuze kunnen beïnvloeden! High Tech Equipment Engineering 2011 Ron van Vossen Introductie Ron van Vossen 21 jaar werkzaam in de vacuümtechniek

Nadere informatie

Uitwerkingen Opgaven vacuümtechniek

Uitwerkingen Opgaven vacuümtechniek Uitwerkingen Opgaven vacuümtechniek Studenten Technische Natuurkunde TN4 Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen april - juni 2002 1 Inhoudsopgave OEFENING 1.3*... 3 OEFENING 1.4... 4 OEFENING

Nadere informatie

Cursus Vacuümtechniek. Kenniscentrum Mechatronica Eindhoven

Cursus Vacuümtechniek. Kenniscentrum Mechatronica Eindhoven Cursus Vacuümtechniek Kenniscentrum Mechatronica Eindhoven Naslagwerken Vacuümtechniek L.Wolterbeek Muller: Vacuümtechniek, beginselen en toepassingen, ISBN 90-2012203-7, Uitg.: Kluwer Technische Boeken

Nadere informatie

Engineeren van vacuümsystemen in machines

Engineeren van vacuümsystemen in machines Engineeren van vacuümsystemen in machines Jos Caarls Busch B.V. Busch Worldwide 4 productielocaties, 50 vestigingen, 2100 medewerkers wereldwijd Ontwerp van een systeem Proces p leiding Pomp Welke pomp

Nadere informatie

Cursus Vacuümtechniek

Cursus Vacuümtechniek Cursus Vacuümtechniek Week 13 Opslagpompen Cursus Vacuümtechniek 1 Programma Nog even iets van de vorige keer: desorptie door elektronen Opslagpompen behandelen Opdrachten: 4.9* 4.10* 4.11 4.13* 4.15 4.16

Nadere informatie

Materiaalkeuze. Cursus Vacuümtechniek 1

Materiaalkeuze. Cursus Vacuümtechniek 1 Materiaalkeuze Cursus Vacuümtechniek 1 Nog even over de vorige keer Een metalen afdichting wordt onder druk geperst in microscopische groefjes van een harder oppervlak. Als er harder gedrukt wordt dringt

Nadere informatie

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei totale examentijd 3 uur

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei totale examentijd 3 uur natuurkunde 1,2 Examen VWO - Compex Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei totale examentijd 3 uur 20 05 Vragen 1 tot en met 17. In dit deel staan de vragen waarbij de computer

Nadere informatie

Cursus Vacuümtechniek

Cursus Vacuümtechniek Cursus Vacuümtechniek Gasanalyse 1 Systemen Cursus Vacuümtechniek R&D 1 Periodiek systeem Cursus Vacuümtechniek R&D 2 Restgasanalyse Partiële druk of dichtheid van een gas met ionisatiemanometer waarbij

Nadere informatie

combimix een innovatief regelsysteem voor uw vloerverwarming

combimix een innovatief regelsysteem voor uw vloerverwarming combimix een innovatief regelsysteem voor uw vloerverwarming member of combimix De combimix regeleenheid is in eerste instantie ontworpen voor installaties die uitgerust zijn met een condenserende ketel,

Nadere informatie

Woensdag 21 mei, uur

Woensdag 21 mei, uur I H- ll EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1975 Woensdag 21 mei, 14.00-17.00 uur NATUURKUNDE Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van het Besluit

Nadere informatie

Cursus Vacuümtechniek

Cursus Vacuümtechniek Cursus Vacuümtechniek Week 11 Turbomoleculairpompen Cursus Vacuümtechniek 1 Restgasspectrum niet-uitgestookt systeem Cursus Vacuümtechniek 2 Kraakspectrum (met dank aan VG) Cursus Vacuümtechniek 3 Vacuümpompen

Nadere informatie

Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur

Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1979 Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur NATUURKUNDE Dit examen bestaat uit 4 opgaven ft Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van

Nadere informatie

Woensdag 30 augustus, uur

Woensdag 30 augustus, uur EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS IN 1978 Woensdag 30 augustus, 9.30-12.30 uur NATUURKUNDE Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van het Besluit

Nadere informatie

NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek Vrijdag 7 april 2006, 14:00-16:30 uur

NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek Vrijdag 7 april 2006, 14:00-16:30 uur NEVAC examen Middelbare Vacuümtechniek Vrijdag 7 aril 006, 4:00-6:30 uur Dit examen bestaat uit 4 vraagstukken en 5 agina s Vraagstuk (MV-06-) (0 unten) We beschouwen een vacuümkamer, die wordt gebruikt

Nadere informatie

4. In een bakje met natriumjodide-oplossing worden 2 loden elektroden gehangen. Deze twee elektroden worden aangesloten op een batterij.

4. In een bakje met natriumjodide-oplossing worden 2 loden elektroden gehangen. Deze twee elektroden worden aangesloten op een batterij. Test Scheikunde Havo 5 Periode 1 Geef voor de volgende redoxreacties de halfreacties: a Mg + S MgS b Na + Cl NaCl c Zn + O ZnO Geef de halfreacties en de reactievergelijking voor de volgende redoxreacties:

Nadere informatie

Antwoorden deel 1. Scheikunde Chemie overal

Antwoorden deel 1. Scheikunde Chemie overal Antwoorden deel 1 Scheikunde Chemie overal Huiswerk 2. a. Zuivere berglucht is scheikundig gezien geen zuivere stof omdat er in lucht verschillende moleculen zitten (zuurstof, stikstof enz.) b. Niet vervuild

Nadere informatie

Mix 15C Thermostatisch mengventiel APPENDAGES

Mix 15C Thermostatisch mengventiel APPENDAGES Mix 15C Thermostatisch mengventiel APPENDAGES Thermostatisch mengventiel Toepassing Om zo veel mogelijk warmte zo compact mogelijk op te slaan in een cv/combiketel of boiler dient de watertemperatuur zo

Nadere informatie

Niet-metalen + metalen. Uit welk soort atomen is een ionbinding opgebouwd? Geef de chemische formule van gedemineraliseerd water.

Niet-metalen + metalen. Uit welk soort atomen is een ionbinding opgebouwd? Geef de chemische formule van gedemineraliseerd water. Uit welk soort atomen is een ionbinding opgebouwd? Niet-metalen + metalen. Geef de chemische formule van gedemineraliseerd water. H2O. Wat is de structuur van een metaalbinding? Metaalrooster. Geef een

Nadere informatie

10 Materie en warmte. Onderwerpen. 3.2 Temperatuur en warmte.

10 Materie en warmte. Onderwerpen. 3.2 Temperatuur en warmte. 1 Materie en warmte Onderwerpen - Temperatuur en warmte. - Verschillende temperatuurschalen - Berekening hoeveelheid warmte t.o.v. bepaalde temperatuur. - Thermische geleidbaarheid van een stof. - Warmteweerstand

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo

Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo Samenvatting door een scholier 1193 woorden 30 oktober 2012 5,8 23 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Samenvatting Scheikunde

Nadere informatie

Technische Universiteit Eindhoven Tentamen Thermische Fysica II 3NB65. 5 juli 2013, uur

Technische Universiteit Eindhoven Tentamen Thermische Fysica II 3NB65. 5 juli 2013, uur Technische Universiteit Eindhoven Tentamen Thermische Fysica II 3NB65 5 juli 2013, 9.00-12.00 uur Het tentamen bestaat uit drie, de hele stof omvattende opgaven, onderverdeeld in 15 deelopgaven die bij

Nadere informatie

VAN OMGEVINGSLUCHT NAAR MEDICINALE ZUURSTOF. Denise Daems Verpleegkundig specialiste ventilatie Pneumologie

VAN OMGEVINGSLUCHT NAAR MEDICINALE ZUURSTOF. Denise Daems Verpleegkundig specialiste ventilatie Pneumologie VAN OMGEVINGSLUCHT NAAR MEDICINALE ZUURSTOF Denise Daems Verpleegkundig specialiste ventilatie Pneumologie Gas Lucht Zuurstof Inhoud 1. Algemeenheden 2. Fysische en chemische eigenschappen 3. Toepassingen

Nadere informatie

Water is een heel bekend begrip. De bekende molecuul formule voor water is uiteraard H2O, de stof heeft

Water is een heel bekend begrip. De bekende molecuul formule voor water is uiteraard H2O, de stof heeft Werkstuk door een scholier 996 woorden 14 mei 2003 5 152 keer beoordeeld Vak Scheikunde Inhoudsopgave Wat is waterstof? Wat is water? Wat is filtreren? Wat is destilleren? Drie fasen van water. Wat is

Nadere informatie

afdichtingen (03) 829 27 30 (03) 828 39 59 multiseals ERIKS nv Boombekelaan 3, B-2660 Hoboken, België info@eriks.be www.eriks.be www.o-ring.

afdichtingen (03) 829 27 30 (03) 828 39 59 multiseals ERIKS nv Boombekelaan 3, B-2660 Hoboken, België info@eriks.be www.eriks.be www.o-ring. afdichtingen multiseals DOCUMENTATIENUMMER VAN DEZE PUBLICATIE: 054330 (2005) (03) 829 27 30 (03) 828 39 59 ERIKS nv Boombekelaan 3, B-2660 Hoboken, België info@eriks.be www.eriks.be www.o-ring.info Inhoudstafel

Nadere informatie

Naam:... Studentnr:...

Naam:... Studentnr:... Naam:...... Studentnr:..... FACULTEIT CONSTRUERENDE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN WATERBEHEER Tentamen : Stroming Examinator: J.S. Ribberink Vakcode : 401 Datum : vrijdag 15 juli 005 Tijd : 13.30 17.00 uur

Nadere informatie

5 Formules en reactievergelijkingen

5 Formules en reactievergelijkingen 5 Formules en reactievergelijkingen Stoffen bestaan uit moleculen en moleculen uit atomen (5.1) Stoffen bestaan uit moleculen. Een zuivere stof bestaat uit één soort moleculen. Een molecuul is een groepje

Nadere informatie

Alles om je heen is opgebouwd uit atomen. En elk atoom is weer bestaat uit protonen, elektronen en neutronen.

Alles om je heen is opgebouwd uit atomen. En elk atoom is weer bestaat uit protonen, elektronen en neutronen. 2 ELEKTRICITEITSLEER 2.1. Inleiding Je hebt al geleerd dat elektriciteit kan worden opgewekt door allerlei energievormen om te zetten in elektrische energie. Maar hoe kan elektriciteit ontstaan? En waarom

Nadere informatie

ZEUS PYRO. Werking volgens onderdruk principe. Rendement 82-90% Geringe afmetingen. Ingebouwde veiligheidskoelspiraal

ZEUS PYRO. Werking volgens onderdruk principe. Rendement 82-90% Geringe afmetingen. Ingebouwde veiligheidskoelspiraal ZEUS PYRO Werking volgens onderdruk principe Rendement 82-90% Geringe afmetingen Ingebouwde veiligheidskoelspiraal Hoogwaardig keramisch vuurbeton LACFIRE 1800/20 SiC Aslade kan geledigd tijdens het verwarmingsbedrijf

Nadere informatie

Vraag 1 Vraag 2 Vraag 3 Vraag 4 Vraag 5

Vraag 1 Vraag 2 Vraag 3 Vraag 4 Vraag 5 Vraag 1 Een hoeveelheid ideaal gas is opgesloten in een vat van 1 liter bij 10 C en bij een druk van 3 bar. We vergroten het volume tot 10 liter bij 100 C. De einddruk van het gas is dan gelijk aan: a.

Nadere informatie

Fysische Chemie en Kinetiek

Fysische Chemie en Kinetiek Fysische Chemie en Kinetiek 2013-2014 Docenten/beoordelaars: prof. dr. Marc Koper en dr. Ludo Juurlink 17 april 2014 14:00-17:00 TBM computerzaal B Naam: Studentnummer: Dit is de enige originele versie

Nadere informatie

oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1.

oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1. Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1. Elektrisch veld In de vacuüm gepompte beeldbuis van een TV staan twee evenwijdige vlakke metalen platen

Nadere informatie

Voorbeeld EXAMEN Thermodynamica OPEP Niveau 4. Vraag 1: Van een ideaal gas is gegeven dat de dichtheid bij 0 C en 1 bara, 1,5 kg/m 3 bedraagt.

Voorbeeld EXAMEN Thermodynamica OPEP Niveau 4. Vraag 1: Van een ideaal gas is gegeven dat de dichtheid bij 0 C en 1 bara, 1,5 kg/m 3 bedraagt. Voorbeeld EXAMEN Thermodynamica OPEP Niveau 4 Vraag : Van een ideaal gas is gegeven dat de dichtheid bij 0 C en bara,,5 kg/m bedraagt. Bereken: (0) a. De specifieke gasconstante R s. (0) b. De druk die

Nadere informatie

TENTAMEN THERMODYNAMICA 1 Wb april :00-12:00

TENTAMEN THERMODYNAMICA 1 Wb april :00-12:00 TENTAMEN THERMODYNAMICA 1 Wb 4100 13 april 2011 9:00-12:00 Linksboven op elk blad vermelden: naam, studienummer en studierichting. Puntentelling: het tentamen bestaat uit 14 meerkeuzevragen en twee open

Nadere informatie

Snijprocessen - Plasma snijden (Het proces en de apparatuur)

Snijprocessen - Plasma snijden (Het proces en de apparatuur) Laskennis opgefrist (nr. 38) Snijprocessen - Plasma snijden (Het proces en de apparatuur) Sinds het ontstaan van plasma snijden wordt het gezien als een alternatief voor het autogene snijden. In deze "Laskennis

Nadere informatie

Vrijdag 19 augustus, 9.30-12.30 uur

Vrijdag 19 augustus, 9.30-12.30 uur EINDEXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS IN 1977 Vrijdag 19 augustus, 9.30-12.30 uur NATUURKUNDE Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van het Besluit

Nadere informatie

EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1975

EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1975 2 H-11 EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWJS N 1975 Woensdag 27 augustus, 14.00-17.00 uur NATUURKUNDE Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van het Besluit

Nadere informatie

De verliezen van /in het systeem zijn ook het gevolg van energietransformaties!

De verliezen van /in het systeem zijn ook het gevolg van energietransformaties! Centrale Verwarmingssysteem Uitwerking van de deelvragen 1 ) Wat zijn de Energietransformaties in het systeem? De Energietransformaties die optreden in het CV-systeem zijn a. Boven de brander c.q. in de

Nadere informatie

Itho Daalderop Zonneboilers en zonnecollectoren. product-

Itho Daalderop Zonneboilers en zonnecollectoren. product- Itho Daalderop Zonneboilers en zonnecollectoren product- 2 De zonneboilers van Itho Daalderop Itho Daalderop heeft twee verschillende soorten zonneboilers; de Solior en de Voorverwarmer. De Solior is een

Nadere informatie

In deze eindtoets willen we met jullie samenvatten waar we het in het afgelopen kwartiel over gehad hebben:

In deze eindtoets willen we met jullie samenvatten waar we het in het afgelopen kwartiel over gehad hebben: Eindtoets 3DEX1: Fysica van nieuwe energie 21-1- 2014 van 9:00-12:00 Roger Jaspers & Adriana Creatore In deze eindtoets willen we met jullie samenvatten waar we het in het afgelopen kwartiel over gehad

Nadere informatie

Bereken de luchtdruk in bar op 3000 m hoogte in de Franse Alpen. De soortelijke massa van lucht is 1,2 kg/m³. De druk op zeeniveau bedraagt 1 bar.

Bereken de luchtdruk in bar op 3000 m hoogte in de Franse Alpen. De soortelijke massa van lucht is 1,2 kg/m³. De druk op zeeniveau bedraagt 1 bar. 7. Gaswetten Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Opgave 6 Opgave 7 Bereken de luchtdruk in bar op 3000 m hoogte in de Franse Alpen. De soortelijke massa van lucht is 1,2 kg/m³. De druk op zeeniveau

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde 1 vwo 2003-II

Eindexamen scheikunde 1 vwo 2003-II 4 Antwoordmodel Etheen 1 Het juiste antwoord kan als volgt zijn weergegeven: 2 H 2 H 2 H 2 H 2 H H H H H H H H + 2H 2 2 H + H H H H H H H 2 voor de pijl 1 formule van glucose en het overgebleven fragment

Nadere informatie

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l Opgave 1 Een kompasnaald staat horizontaal opgesteld en geeft de richting aan van de horizontale r component Bh van de magnetische veldsterkte van het aardmagnetische veld. Een spoel wordt r evenwijdig

Nadere informatie

EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS IN 1975 (GYMNASIUM EN ATHENEUM) Vrijdag 22 augustus, 9.30-12.30 uur NATUURKUNDE

EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS IN 1975 (GYMNASIUM EN ATHENEUM) Vrijdag 22 augustus, 9.30-12.30 uur NATUURKUNDE EXAMEN VOORBEREDEND WETENSCHAPPELJK ONDERWJS N 1975 (GYMNASUM EN ATHENEUM) Vrijdag 22 augustus, 9.30-12.30 uur NATUURKUNDE,, " 1: Van een fotocel is de kathode K bedekt met. een laagje metaal mefeen grensgolflengte

Nadere informatie

Examen scheikunde HAVO tijdvak uitwerkingen

Examen scheikunde HAVO tijdvak uitwerkingen Examen scheikunde HAV tijdvak 2 2018 uitwerkingen Bodem bedekken 1p 1 fotosynthese/koolzuurassimilatie 2 25,0 kg 3 Aantal m 3 polymelkzuur in 1,00 m 3 bolletjes = 3 3 1,24 10 kg/m 2,016 10 2 m 3 4 Volume

Nadere informatie

Het geheim van de vierkants weerstand.

Het geheim van de vierkants weerstand. Het geheim van de vierkants weerstand. PA0 FWN Vast wel eens van gehoord. De vierkants-weerstand. Om dit te begrijpen gaan we eens kijken hoe weerstanden gewoonlijk gemeten worden. Normaal doen we dit

Nadere informatie

Open vragen Technische Leergang Hydrauliek. Ing. R. van den Brink

Open vragen Technische Leergang Hydrauliek. Ing. R. van den Brink Open vragen Technische Leergang Hydrauliek Ing. R. van den Brink 2013 1 Hoofdstuk 1 1 Wat verstaat men 'technisch' gezien onder 'hydrauliek' 2 Wat wordt er bedoeld met 'elektro-hydraulische regeltechniek'?

Nadere informatie

Pulsed Laser Deposition Systems

Pulsed Laser Deposition Systems Pulsed Laser Deposition Systems Cas Damen Twente Solid State Technology BV Inhoud Inleiding Ontwerp-uitdagingen Voorbeelden - Substraatverwarming - Vacuümkwaliteit - Elektronica en aansturing Slotopmerkingen/conclusie

Nadere informatie

Fysische Chemie en Kinetiek

Fysische Chemie en Kinetiek Fysische Chemie en Kinetiek 007-008 Deeltentamen 01 8 juli 008, 14:00-17:00 Naam: Studentnummer: Dit is de enige originele versie van jouw tentamen. Het bevat dit voorblad en de opgaven. Waar nodig word

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde vwo 2010 - II

Eindexamen scheikunde vwo 2010 - II Beoordelingsmodel Alcoholintolerantie 1 maximumscore 2 Voorbeelden van een juist antwoord zijn: et is de omzetting van een (primaire) alcohol tot een alkanal; daarbij reageert de (primaire) alcohol met

Nadere informatie

UHV transport van multilaagspiegels M. Driessen en T. Tsarfati FOM-Instituut voor Plasma Fysica Rijnhuizen, Nieuwegein, Nederland

UHV transport van multilaagspiegels M. Driessen en T. Tsarfati FOM-Instituut voor Plasma Fysica Rijnhuizen, Nieuwegein, Nederland UHV transport van multilaagspiegels M. Driessen en T. Tsarfati FOM-Instituut voor Plasma Fysica Rijnhuizen, Nieuwegein, Nederland Op het FOM Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen is een UHV transportsysteem

Nadere informatie

Duco Mix Duco T-Mix. Regelbaar thermostatisch mengventiel APPENDAGES. Alle thermostatische mengventielen zijn in 'Solar'-uitvoering leverbaar.

Duco Mix Duco T-Mix. Regelbaar thermostatisch mengventiel APPENDAGES. Alle thermostatische mengventielen zijn in 'Solar'-uitvoering leverbaar. Regelbaar thermostatisch mengventiel Duco Mix Duco T-Mix Safety by PenTec APPENDAGES Alle thermostatische mengventielen zijn in 'Solar'-uitvoering leverbaar. Toepassing Duco Mix en T-Mix mengventiel DUCO

Nadere informatie

EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELUK ONDERWIJS IN 1979 , I. Dit examen bestaat uit 4 opgaven. " '"of) r.. I r. ',' t, J I i I.

EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELUK ONDERWIJS IN 1979 , I. Dit examen bestaat uit 4 opgaven.  'of) r.. I r. ',' t, J I i I. .o. EXAMEN VOORBEREDEND WETENSCHAPPELUK ONDERWJS N 1979 ' Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur NATUURKUNDE.,, Dit examen bestaat uit 4 opgaven ',", "t, ', ' " '"of) r.. r ',' t, J i.'" 'f 1 '.., o. 1 i Deze

Nadere informatie

innovation in insulation

innovation in insulation warmte vocht geluid 2.000 / BW / 07-2003 Bergman Grafimedia Deze uitgave is met de meeste zorg samengesteld. Eventuele wijzigingen en zetfouten ten alle tijde voorbehouden. Warmte Inleiding In de hedendaagse

Nadere informatie

Gloor. Snijmondstuk propaan origineel Gloor Ideal Tweedelig mondstuk - buitenbek koper - binnenbek messing

Gloor. Snijmondstuk propaan origineel Gloor Ideal Tweedelig mondstuk - buitenbek koper - binnenbek messing Snijmondstukken Snijmondstukken Gloor Snijmondstuk propaan origineel Gloor Ideal Tweedelig mondstuk - buitenbek koper - binnenbek messing Snijbereik 254421-P 3-20 mm compleet 254422-P 20-50 mm compleet

Nadere informatie

Doorstroomafsluiter met buitendraad, PN 16

Doorstroomafsluiter met buitendraad, PN 16 36 Doorstroomafsluiter met buitendraad, PN 6 VVG... Armatuur brons CC9K (Rg5) DN 5...DN 0 k vs 5...25 m 3 /h Vlak afdichtende buitendraadaansluiting G B volgens ISO 228/ Koppelingsets ALG 2 met draadaansluiting

Nadere informatie

We willen dat de magnetische inductie in het punt K gelijk aan rul zou worden. Daartoe moet men door de draad AB een stroom sturen die gelijk is aan

We willen dat de magnetische inductie in het punt K gelijk aan rul zou worden. Daartoe moet men door de draad AB een stroom sturen die gelijk is aan jaar: 1995 nummer: 28 Twee zeer lange draden zijn evenwijdig opgesteld. De stroom door de linkse draad ( zie figuur) is in grootte gelijk aan 30 A en de zin ervan wordt aangegeven door de pijl. We willen

Nadere informatie

Eindtoets 3DEX0: Fysica van nieuwe energie 30-1- 2013 van 9:00-12:00

Eindtoets 3DEX0: Fysica van nieuwe energie 30-1- 2013 van 9:00-12:00 Eindtoets 3DEX0: Fysica van nieuwe energie 30-1- 2013 van 9:00-12:00 Roger Jaspers & Adriana Creatore In deze eindtoets willen we met jullie samenvatten waar we het in het afgelopen kwartiel over gehad

Nadere informatie

Antwoorden deel 1. Scheikunde Chemie overal

Antwoorden deel 1. Scheikunde Chemie overal Antwoorden deel 1 Scheikunde Chemie overal Huiswerk 2. a. Zuivere berglucht is scheikundig gezien geen zuivere stof omdat er in lucht verschillende moleculen zitten (zuurstof, stikstof enz.) b. Niet vervuild

Nadere informatie

PT-1 tentamen, , 9:00-12:00. Cursus: 4051PRTE1Y Procestechnologie 1 Docenten: F. Kapteijn & V. van Steijn

PT-1 tentamen, , 9:00-12:00. Cursus: 4051PRTE1Y Procestechnologie 1 Docenten: F. Kapteijn & V. van Steijn PT-1 tentamen, 26-06-2013, 9:00-12:00 Cursus: 4051PRTE1Y Procestechnologie 1 Docenten: F. Kapteijn & V. van Steijn Lees elke vraag goed door voordat je begint Schrijf op elk blad in ieder geval je naam

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING. MAXXGRIP Beadlock systeem; Hét beste beadlocksysteem voor Autosport, Off-Road, en zelfs geschikt voor op de openbare weg!

MONTAGE HANDLEIDING. MAXXGRIP Beadlock systeem; Hét beste beadlocksysteem voor Autosport, Off-Road, en zelfs geschikt voor op de openbare weg! MONTAGE HANDLEIDING MAXXGRIP Beadlock systeem; Hét beste beadlocksysteem voor Autosport, Off-Road, en zelfs geschikt voor op de openbare weg! De onderdelen van het MAXXGRIP beadlock systeem; START HIER:

Nadere informatie

Fysische Chemie en Kinetiek 2009-2010

Fysische Chemie en Kinetiek 2009-2010 Fysische Chemie en Kinetiek 009-010 Deeltentamen 01 3 oktober 009, 9:00-1:00 Naam: Studentnummer: Dit is de enige originele versie van jouw tentamen. Het bevat dit voorblad en de opgaven. Waar nodig word

Nadere informatie

VMBO PIE. Zonneboiler

VMBO PIE. Zonneboiler VMBO PIE Zonneboiler Colofon Uitgave: Ontwerp: Illustraties: Auteurs: Bewerking: De rede Terneuzen XXX XXX XXX XXX Deze uitgave is uitsluitend bestemd voor gebruik door leden van de Vereniging Platform

Nadere informatie

Een ei wordt tijdens het bakken verhit. Er moet constant warmte toegevoegd worden, deze reactie is daarom endotherm.

Een ei wordt tijdens het bakken verhit. Er moet constant warmte toegevoegd worden, deze reactie is daarom endotherm. 8.1 1. Tijdens de verbranding van a. aluminium ontstaat er aluminiumoxide, b. koolstof ontstaat er koolstofdioxide, c. magnesiumsulfide ontstaan er magnesiumoxide en zwaveldioxide, want de beginstof bevat

Nadere informatie

THEORIE UIT EXPERIMENTEN TABELLEN SCIENCE / NATUURKUNDE / SCHEIKUNDE

THEORIE UIT EXPERIMENTEN TABELLEN SCIENCE / NATUURKUNDE / SCHEIKUNDE THEORIE UIT EXPERIMENTEN ONDERBOUW TABELLEN SCIENCE / NATUURKUNDE / SCHEIKUNDE TABEL 1 DICHTHEID (bij 25 C) gram per cm 3 = g cm -3 aardgas 0,00076 alcohol 0,8 aluminium 2,7 broom 3,1 butagas 0,0024 eikenhout

Nadere informatie

In de complete zonneboilersets zitten 30 cm flexibele doorkoppel slangen voorzien van HT isolatie

In de complete zonneboilersets zitten 30 cm flexibele doorkoppel slangen voorzien van HT isolatie Zonzijdig Hoeveel collectoren mogen er in serie? Er mogen maximaal 4 collectoren in serie. Zitten er door koppel slangetjes voor de collectoren in de set? In de complete zonneboilersets zitten 30 cm flexibele

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING Pagina 1 van 6 Pagina 2 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. OMSCHRIJVING... 3 2. ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES... 3 3. TECHNISCHE GEGEVENS... 3 4. INSTALLATIE EN BEDIENING... 3 5. ONDERHOUD... 5 6. ALGEMENE VOORWAARDEN...

Nadere informatie

Examen VWO. natuurkunde 1. tijdvak 2 woensdag 24 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. natuurkunde 1. tijdvak 2 woensdag 24 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 2009 tijdvak 2 woensdag 24 juni 13.30-16.30 uur natuurkunde 1 Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Showersave. QB1-21D QB1-21D-HE (High Efficient) (dubbele douchepijp wtw) Installatiehandleiding

Showersave. QB1-21D QB1-21D-HE (High Efficient) (dubbele douchepijp wtw) Installatiehandleiding Showersave QB1-21D QB1-21D-HE (High Efficient) Installatiehandleiding Inhoudsopgave Pagina 1.0 Algemeen 2 1.1 Beschrijving van de warmtewisselaar 2 1.2 Veiligheid en Legionella 2 1.3 Onderhoud en reiniging

Nadere informatie

Examen VWO. Scheikunde (oude stijl)

Examen VWO. Scheikunde (oude stijl) Scheikunde (oude stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 18 juni 13.30 16.30 uur 20 03 Voor dit examen zijn maximaal 68 punten te behalen; het examen bestaat uit 26

Nadere informatie

Tabel 1 Aanbevolen procedure voor vacumeren

Tabel 1 Aanbevolen procedure voor vacumeren Wijbenga info sheet 12: Vacumeren Inleiding Deze keer geen luchtig onderwerp. Na de bouw van een koelinstallatie zal deze in bedrijf genomen moeten worden. Deze inbedrijfstelling bestaat uit een aantal

Nadere informatie

Het spel: Rad van Fortuin

Het spel: Rad van Fortuin Het spel: Rad van Fortuin Spelregels: - iedereen draait om beurt aan het rad. - als het rad stopt, moeten ze een vraag beantwoorden. Goed antwoord: krijgen ze de punten waar het rad is gestopt en mogen

Nadere informatie