Masters in de talen Masters in de historisch-culturele studies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Masters in de talen Masters in de historisch-culturele studies"

Transcriptie

1 Masters in de talen Masters in de historisch-culturele studies Faculteit Letteren

2

3 Faculteit Letteren In het Huis der Letteren is het onder - wijs gebaseerd op wetenschap pelijk onderzoek in de taal- en cultuurweten - schappen. Binnen het domein van historisch-culturele studies kun je masterprogramma s volgen als geschiedenis en geschiedenis van de oudheid, archeologie, kunstweten - schappen, musicologie of culturele studies. Daarnaast kun je kiezen uit een breed pakket van masteropleidingen in de talen: taal- en letterkunde, westerse literatuur, taalkunde of bedrijfscommunicatie, of doorstromen naar een van de vijf masters in de taal- en regiostudies: japanologie, sinologie, Oude Nabije Oosten, arabistiek en islamkunde of slavistiek en Oost-Europakunde. Je kunt ook kiezen voor een master vertalen, tolken of meertalige communicatie. Ook journalistiek behoort tot de mogelijkheden. Die master wordt georganiseerd door de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven. Als je na de masteropleiding nog verder wil studeren, kun je je kennis verder uitdiepen via een master-namaster opleiding of kiezen voor een lerarenopleiding talen of geschiedenis, kunst en muziek. Het masteraanbod van de Faculteit Letteren is verspreid over drie steden: Antwerpen, Brussel en Leuven, elk met hun eigenheid en charme, gaande van hippe havenstad over trendy grootstad tot bruisende studentenstad. De drie campussen zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en liggen te midden van het ruime en gevarieerde cultuur- en vormingsaanbod, dat helemaal aansluit bij de opleidingen aan de faculteit. Elke opleiding heeft duidelijk een eigen profiel. Als KU Leuven-student volg je les op de campus waar je je inschrijft. De KU Leuven staat garant voor de kwaliteit van de opleiding. Aan het einde van je opleiding krijg je een KU Leuven-diploma, ook al heb je in Brussel of Antwerpen gestudeerd. 8

4 Masteropleidingen in de talen Master in de taal- en letterkunde (60 studiepunten) Je bestudeert de taalkunde én de letter - kunde van een of twee talen. Naast een grondige beheersing van de bestudeerde taal of talen, leg je je toe op de kennis van het wetenschappelijk onderzoek, die je in de praktijk toepast in je masterproef. Centraal staan vragen naar de specificiteit van de gekozen taal: haar structuren, dynamiek, varianten en ontwikkeling, haar relaties met andere talen, de eigenheid van haar literatuur en haar relaties met de cultuur en het bredere literaire landschap. Deze opleiding kun je volgen aan de Faculteit Letteren in Leuven. Master in de taalkunde (60 studiepunten) Je verwerft de theoretische, descriptieve en methodologische kennis en competentie om zelfstandig taalkundig onderzoek op te zetten en uit te voeren. Het hoofdaccent ligt op de theoretische en descriptief-vergelijkende taalkunde, de variatie linguïstiek, de taaltechnologie en taalverwerving en -onderwijs. Master in de westerse literatuur (60 studiepunten) In deze master bestudeer je de westerse literatuur zowel in algemene zin als vanuit een aantal specifieke deelgebieden of onderzoeksvragen van de literatuur studie. De klemtoon ligt in het bijzonder op het verwerven van inzicht in de interactie tussen verschillende literaturen, talen en culturen. De specificiteit van de master in de westerse literatuur is gelegen in de exclusieve aandacht voor één enkele wetenschappelijke discipline, m.n. de literatuurstudie.

5 Master in het vertalen (60 studiepunten) Heb je je al eens voorgesteld hoe de wereld er zou uitzien zonder vertalers? Bij vertalen komt veel meer kijken dan talenkennis alleen. Vertalen vraagt ook kennis van culturele verschillen, van teksten en hun functies, van vertaalstrategieën, van de efficiëntste manier om met bronnen om te gaan. In de master in het vertalen leer je onder meer websites, multimediaproducten, brochures, literaire en technische teksten en juridische documenten vertalen. Vertalers zijn ook nodig om films te ondertitelen en websites en videogames aan lokale markten aan te passen. Deze opleiding kun je volgen aan de Faculteit Letteren in Antwerpen en Brussel: Antwerpen: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Russisch, Arabisch, Vlaamse Gebarentaal Brussel: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Russisch Master in het tolken (60 studiepunten) Je krijgt een grondige mondelinge en schriftelijke allround training in drie talen: het Nederlands en twee vreemde talen. Je wordt op de hoge eisen van het tolkberoep voorbereid. Je leert de basistechnieken van het tolken kennen in een brede waaier aan contexten (bijvoorbeeld bedrijfstolken en sociaal tolken). Dat gebeurt vanuit zowel een wetenschappelijk als een praktisch en marktgericht perspectief. Deze opleiding kun je volgen aan de Faculteit Letteren in Antwerpen en Brussel: Antwerpen: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Russisch, Arabisch, Vlaamse Gebarentaal Brussel: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Russisch Master in de bedrijfscommunicatie (60 studiepunten) Je leert hoe bedrijven en overheid intern en extern communiceren. Daarnaast kun je je verdiepen in het communicatieve belang van onder meer reclame en public relations. Bovendien bestudeer je twee talen (Nederlands, Frans, Engels of Duits). Ten slotte combineer je theorie en praktijk in een masterproef: je loopt stage in een bedrijf en schrijft een wetenschappelijk verslag over een onderzoek dat je daar of elders uitvoert. Deze opleiding wordt georganiseerd door de faculteiten Letteren en Sociale Wetenschappen in Leuven.

6 Master in de meertalige communicatie (60 studiepunten) Aan de hand van concrete voorbeelden leer je hoe je je taalvaardigheid strategisch en kritisch kunt inzetten in bedrijfscontexten. Je bepaalt deels zelf je vakkenpakket. Wil je de nadruk op talen leggen of verkies je bedrijfsvakken zoals reclame en consumentengedrag? Je kunt je meteen specialiseren of alle opties openhouden. Deze opleiding kun je volgen aan de Faculteit Letteren in Antwerpen en Brussel: Antwerpen: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Russisch, Arabisch, Vlaamse Gebarentaal Brussel: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Russisch Master in de taal- en regiostudies: arabistiek en islamkunde (60 studiepunten) De opleiding omvat drie centrale componenten: de Arabische taal, de studie van de Arabische wereld in zijn historische en actuele dimensies en de studie van de islam vanuit de invals hoek van cultuur, intellectuele stromingen en religie. Veel aandacht gaat naar taalkundige vorming, specifieke aspecten van de Arabische cultuur en specialisaties binnen de islamkunde. Master in de taal- en regiostudies: japanologie (60 studiepunten) Je bekwaamt je in taalkundige vorming en je verdiept je in de Japanse cultuur. Einddoel is je enerzijds goed voorbereiden op een verdere loopbaan in het wetenschappelijk onder - zoek, en anderzijds kritische vaardigheden en intellectuele routines aanleren die ook buiten het eigen vakgebied nuttig zijn en waarmee je je in het Japanse taalgebied kunt bewegen.

7 Master in de taal- en regiostudies: sinologie (60 studiepunten) Je bouwt je taalkundige vaardig heden verder uit. Je verdiept je kennis en vaardigheden, ofwel in het domein van de Chinese filosofie en geschiedenis ofwel in een zelfgekozen economische specialisatie. Er gaat ook veel aandacht naar de verwerving van algemene onderzoeksstrategieën, mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden, en de specialisatie in een zelfgekozen aspect van de Chinese wereld. Master in de taal- en regiostudies: slavistiek en Oost-Europakunde (60 studiepunten) Je bestudeert de Russische en de Poolse regio. Je kunt je kennis van beide talen verder verfijnen (optie slavistiek) of je specialiseren in een van de twee regio s (optie Russische studies of Poolse studies). De bedoeling is om enerzijds je kennis van de Russische en/of Poolse taal en regio uit te breiden en anderzijds om je kritische vaardigheden en intellectuele attitudes aan te scherpen. Master in de taal- en regiostudies: Oude Nabije Oosten (60 studiepunten) In deze masteropleiding kun je je verder verdiepen in de egyptologie, in Syro-Mesopotamië of in Syro-Palestina. Via deze studie ontwikkel je een kritische ingesteldheid en zin voor synthese en vaardigheden, die ook buiten het eigen vakgebied nuttig zijn. Sommige colleges worden gedoceerd in samenwerking met andere, vaak buitenlandse universiteiten, en soms ook gedeeltelijk in het buitenland (Leiden, Münster of Caïro).

8 Master in de journalistiek (60 studiepunten) Een goede journalist heeft een brede algemene vorming, een kritische geest en een grondige talenkennis. Hij beheerst de kunst om bondig en overtuigend te formuleren. Het werkveld vraagt journalisten van academisch niveau met multimediale ervaring. De master in de journalistiek beantwoordt aan al die vereisten. Deze masteropleiding wordt georganiseerd door de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven. Je kunt de opleiding volgen op de campussen in Antwerpen en Brussel. Master in de literatuurwetenschappen (60 studiepunten) De master-na-master in de literatuurwetenschappen bereidt je voor op zelfstandig wetenschap - pelijk onderzoek, waarbij nadruk wordt gelegd op interdisciplinariteit. Tegelijkertijd leer je een aantal gevorderde praktische vaardigheden, zowel rond informatie verzamelen, beheren en verwerken als rond onderzoeksresultaten presenteren. Ook het professioneel aanwenden van theoretische kennis binnen het brede culturele veld krijgt aandacht. Het programma is een interuniversitaire opleiding van de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen (UA), de Universiteit Gent (UGent) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

9 Gerechtsvertalen en -tolken (150 uur college) Als gerechtsvertaler vertaal je een juridische brontekst juist en volledig in een andere taal en doet dus recht aan de betekenis en de bedoeling ervan. Dat vereist dat je beide talen in hun geschreven vorm erg goed beheerst. Je bent goed onderlegd in juridische docu - mentalistiek en terminologie en je houdt je aan een strikte professionele en deontologische code. Als gerechtstolk zorg je voor de communicatie wanneer betrokkenen in een juridische situatie een verschillende taal spreken. Om die taak aan te kunnen, moet je het Nederlands en de vreemde taal mondeling uitstekend beheersen. Je kent goed de Belgische en anders talige maatschappij en het Belgische juridische systeem, je beschikt over specifieke tolk- en communicatie vaardig heden en je houdt je aan een professionele, deontologische code. Deze opleiding kun je volgen aan de Faculteit Letteren in Antwerpen. Postgraduaat literair vertalen (60 studiepunten) Het postgraduaat literair vertalen wordt georganiseerd in samenwerking met de master literair vertalen van de Universiteit Utrecht. Het programma bestaat uit praktische vertaal - ateliers, zelfstandige vertalingen onder begeleiding van een docent en colleges waar er over vertalen gereflecteerd wordt. Er wordt ook samengewerkt met ervaren professionele vertalers. Een deel van de studiepunten bestaat uit gezamenlijke activiteiten met de Nederlandse studenten. Afgestudeerden kunnen voor verdere professionalisering bij het Expertisecentrum Literair Vertalen terecht. Deze opleiding kun je volgen aan de Faculteit Letteren in Antwerpen. Postgraduaat conferentietolken (60 studiepunten) Je krijgt een intensieve training in consecutief en simultaan tolken. Ook andere vormen van tolken zoals fluistertolken of gesprekstolken, worden geoefend. Je wordt opgeleid om te tolken vanuit de vreemde talen in het Nederlands én vanuit het Nederlands in de vreemde taal (retour). Daarvoor krijg je ruime en zeer diverse oefenmogelijkheden met e-learning tools. Stages, zowel observatiestages en tolken in stomme cabine als stages waarbij voor een publiek wordt getolkt, vormen een belangrijke component van het programma. Aan het programma is een toelatingsproef gekoppeld. Deze opleiding kun je volgen aan de Faculteit Letteren in Antwerpen en Brussel: Antwerpen: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Russisch, Arabisch, Vlaamse Gebarentaal Brussel: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Russisch

10 Masteropleidingen in de historisch-culturele studies Master in de archeologie (60 studiepunten) Je krijgt de kans je verder te specialiseren in verschillende studiedomeinen en deel te nemen aan internationaal onderzoek. Daarnaast word je verder voorbereid op alle aspecten van de beroepspraktijk op en naast het veld. De opleiding coördineert hoogstaande weten - schappelijke projecten voor elk van de vijf grote domeinen die centraal staan in het onderwijs: Egypte en het Nabije Oosten (Egypte en Syrië), prehistorie (België en Soedan), protohistorie (Kreta), klassieke wereld (Turkije en Griekenland) en postklassieke archeologie (België). Master in de kunstwetenschappen (60 studiepunten) In de master in de kunstwetenschappen bestudeer je beeldvoorstellingen, objecten en gebouwen vanuit een cultuurhistorisch, iconologisch en artistiek perspectief. Je onderzoekt artistieke conventies en de veranderingen die die conventies ondergingen. Je specialiseert je in een aantal studiedomeinen en je neemt actief deel aan internationaal onderzoek. Via de stage bereid je je ook voor op de beroepspraktijk. Master in de musicologie (60 studiepunten) In de master in de musicologie bouw je verder op de basisvaardigheden die je in de bachelor opleiding verworven hebt. Je muziekhistorische kennis, analytische inzichten en theoretische reflectie worden verder verdiept. Daarnaast word je ingeleid in enkele nieuwe musicologische disciplines, zoals muziekkritiek of historiografie, en gaat er veel aandacht naar onderzoeks gebaseerd onderwijs. Je krijgt ook de kans om via de stage ervaring op te doen in een professionele omgeving. Master in de geschiedenis (60 studiepunten) Je krijgt een brede waaier aan thema s uit alle tijdvakken en binnen vele specialisaties aangeboden: economische conjunctuur, cultuurgeschiedenis, politieke en internationale verhoudingen, overzeese geschiedenis, het religieuze leven, vrouwenstudies, weten - schapsgeschiedenis en vele andere terreinen. De master biedt je een opleiding voor gevorderde historische studie. Je maakt kennis met de grote vraagstukken onder historici en doorgrondt de verscheidenheid in het historische metier.

11 Deze opleiding kun je volgen aan de Faculteit Letteren in Leuven. Master in de geschiedenis van de oudheid (60 studiepunten) Je bestudeert de menselijke samen - leving vanaf de oudste tijden tot aan de middeleeuwen. Vooral de culturen uit het Middellandse Zeegebied komen aan bod. De opleiding speelt in op de grote diversiteit in het bronnen materiaal, dat talrijke facetten van de toenmalige samenleving naar voren brengt: je behandelt politieke, economische, godsdienstige, culturele en sociale vraagstukken of je kunt aan de hand van authentieke brieven, testamenten binnenwandelen in de huiskamer van vele antieke gezinnen. Master in de culturele studies (60 studiepunten) Je onderzoekt de relatie tussen cultuur, maatschappij en het geheel van media en technieken die vandaag zowel cultuur als maatschappij vormgeven. Het is om die reden een interdisciplinaire benadering, waarbij cultuurweten schappers met diverse achter - gronden inzicht willen verwerven in de relaties tussen maatschappij en media. De master culturele studies heeft geen specifiek afgebakend object, maar concentreert zich op zowel hedendaagse als historisch-culturele fenomenen en bestudeert die vanuit een praktijkgericht standpunt. Master in de archivistiek: erfgoed- en hedendaags documentbeheer (60 studiepunten) Deze master-na-masteropleiding is een samenwerking tussen de VUB, KU Leuven, UGent en UA. De organiserende universiteit is de VUB. Meer informatie:

12 KU LEUVEN Oude Markt 13 bus LEUVEN Meer info Infomomenten Publicaties Campussen Faculteit Letteren Masteropleidingen in de talen Antwerpen: Ann Matthyssen tel Masteropleidingen in de talen Brussel: Erik Uytterhoeven erik.uytterhoeven@kuleuven.be tel Masteropleidingen in de talen Leuven: Wim Grevendonk wim.grevendonk@arts.kuleuven.be tel Masteropleidingen in de historisch-culturele studies: Ingrid Van Hecke ingrid.vanhecke@arts.kuleuven.be tel Deze folder biedt een zo volledig mogelijk beeld van enkele masteropleidingen die de KU Leuven organiseert. Er kunnen echter altijd wijzigingen op het vlak van de programmaopbouw worden goedgekeurd. Zo kan de omvang van tal van master - opleidingen in de toekomst vermeerderen van 60 naar 120 studiepunten. De informatie in deze folder kan de universiteit dan ook juridisch niet binden. De meest recente informatie over het onderwijsaanbod vind je op Bijgewerkt tot januari 2014 v.u.: Isabelle Van Geet, Oude Markt 13, 3000 Leuven

Masters in de talen Masters in de historisch-culturele studies

Masters in de talen Masters in de historisch-culturele studies Masters in de talen Masters in de historisch-culturele studies Faculteit Letteren Faculteit Letteren In het Huis der Letteren is het onder - wijs gebaseerd op wetenschap pelijk onderzoek in de taal- en

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie ANTWERPEN t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de journalistiek De master in de journalistiek vormt kritische journalisten die klaar zijn voor de arbeidsmarkt. De weloverwogen

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie ANTWERPEN t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen ANTWERPEN t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders

Nadere informatie

ANTWERPEN. Master in de meer talige communicatie. Faculteit Letteren

ANTWERPEN. Master in de meer talige communicatie. Faculteit Letteren ANTWERPEN Master in de meer talige communicatie Faculteit Letteren Master in de meertalige communicatie In de master in de meertalige communicatie word je voorbereid op een waaier van communicatiefuncties

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken,

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

ANTWERPEN. Master in het vertalen. Faculteit Letteren

ANTWERPEN. Master in het vertalen. Faculteit Letteren ANTWERPEN Master in het vertalen Faculteit Letteren Master in het vertalen Heb je je al eens afgevraagd hoe de wereld er zou uitzien zonder vertalers? Bij vertalen komt veel meer kijken dan talenkennis

Nadere informatie

Master in de culturele studies. Faculteit Letteren

Master in de culturele studies. Faculteit Letteren Master in de culturele studies Faculteit Letteren Ontwikkel je visie op cultuur Geef vorm aan een cultureel project of product Verwerf werkervaring in de culturele sector Waarom Leuven? De Leuvense master

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Sinds academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht je de gelegenheid om in een internationale context

Nadere informatie

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de bedrijfscommunicatie Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Heldere communicatie is voor bedrijven en organisaties van groot belang: het verhoogt niet alleen hun efficiëntie, maar

Nadere informatie

Meertalige communicatie Tolken Vertalen. Toegepaste taalkunde op masterniveau

Meertalige communicatie Tolken Vertalen. Toegepaste taalkunde op masterniveau Meertalige communicatie Tolken Vertalen Antwerpen Brussel Toegepaste taalkunde op masterniveau Rijke talencombinaties o Nederlands o + Engels, Frans of Duits o + Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans,

Nadere informatie

Master in het tolken. L. Buysse

Master in het tolken. L. Buysse Master in het tolken L. Buysse Algemeen profiel van de opleiding Talen! Nederlands + Engels, Frans of Duits + Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Pools (Bxl), Arabisch (A pen), Russisch (A pen) of

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Vanaf academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht (UU) je de gelegenheid om in een internationale

Nadere informatie

Master in het vertalen. E.Snauwaert en P.Pauwels

Master in het vertalen. E.Snauwaert en P.Pauwels Master in het vertalen E.Snauwaert en P.Pauwels Algemeen profiel van de opleiding Talen! Nederlands + Engels, Frans of Duits + Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Pools (Bxl), Arabisch (A pen), Russisch

Nadere informatie

Faculteit Letteren. Infodag: zaterdag 11 maart 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid

Faculteit Letteren. Infodag: zaterdag 11 maart 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid Faculteit Letteren Infodag: zaterdag 11 maart 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN Programma infodag Bereikbaarheid 1 Programma infodag 11 maart 2017 Bachelor in de toegepaste taalkunde bibliotheek Master

Nadere informatie

UNIVERSITEITEN IN VLAANDEREN

UNIVERSITEITEN IN VLAANDEREN UNIVERSITEITEN IN VLAANDEREN In Vlaanderen is er een universiteit in elke provincie, maar je kan niet alle opleidingen aan elke universiteit volgen. Wat kan je waar studeren? Bron: www.ond.vlaanderen.be

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen ANTWERPEN t Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Faculteit Letteren. Infodag: woensdag 6 september 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid

Faculteit Letteren. Infodag: woensdag 6 september 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid Faculteit Letteren Infodag: woensdag 6 september 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN Programma infodag Bereikbaarheid 1 Programma infodag 6 september 2017 INFOMARKT 14-17 u. doorlopend Bachelor in de toegepaste

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht BRUSSEL t Master in het vennootschapsrecht Faculteit Rechtsgeleerdheid Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Campus Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie. E.Snauwaert en P.Pauwels

Master in de meertalige communicatie. E.Snauwaert en P.Pauwels Master in de meertalige communicatie E.Snauwaert en P.Pauwels Profiel van de opleiding Talen! Nederlands + Engels, Frans of Duits + Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Arabisch (A pen), Russisch (A

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Vlaamse Gebarentaal)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Vlaamse Gebarentaal) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Vlaamse Gebarentaal) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

LEUVEN t. Master in de. culturele studies. Faculteit Letteren

LEUVEN t. Master in de. culturele studies. Faculteit Letteren LEUVEN t Master in de culturele studies Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders

Nadere informatie

Master in gender en diversiteit

Master in gender en diversiteit Master in gender en diversiteit Master in gender en diversiteit Deze unieke interuniversitaire masteropleiding biedt een programma aan met inbreng van de vijf Vlaamse universiteiten: KU Leuven, UAntwerpen,

Nadere informatie

Master in de westerse literatuur. Masterinfoavond 7 maart 2018

Master in de westerse literatuur. Masterinfoavond 7 maart 2018 Master in de westerse literatuur Masterinfoavond 7 maart 2018 Master in de westerse literatuur 1. Inhoud 2. Focus 3. Programma 4. Taalpolitiek 5. Toelatingsvoorwaarden 6. Uitstroom/Doorstroom 2 1. Inhoud

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Vlaamse Gebarentaal)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Vlaamse Gebarentaal) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Vlaamse Gebarentaal) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL?

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? n Bachelor in de agro- en biotechnologie 2 Beste PXL-student, Als (bijna) kersverse professionele bachelor zoek je misschien een geschikte overgang naar

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Bachelor Europese studies. uva.nl/ba-europese-studies

Bachelor Europese studies. uva.nl/ba-europese-studies Bachelor 2019-2020 Europese studies uva.nl/ba-europese-studies In de bachelor Europese studies bestudeer je uiteenlopende aspecten van Europa, zoals de politiek en cultuur van de Europese landen in het

Nadere informatie

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. LEUVEN t

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. LEUVEN t Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen LEUVEN t Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je

Nadere informatie

Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst

Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst HOGER INSTITUUT VOOR WIJSBEGEERTE Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst Combineer filosofie met een andere opleiding (rechten, sociologie, psychologie, geschiedenis ) Beste (toekomstige)

Nadere informatie

LEUVEN t. Master in de. culturele studies. Faculteit Letteren

LEUVEN t. Master in de. culturele studies. Faculteit Letteren LEUVEN t Master in de culturele studies Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende faculteiten

Nadere informatie

Japanologie Onthaal

Japanologie Onthaal Japanologie Onthaal 2015-2016 OPBOUW PROGRAMMA & MOTIVATIE Kennismaking Monitoraat Japanologie Monitor en studietrajectbegeleider - Arabistiek en islamkunde - Japanologie - Slavistiek en Oost-Europakunde

Nadere informatie

Master in de seksuologie

Master in de seksuologie Master in de seksuologie Faculteit Geneeskunde Kiezen voor de opleiding seksuologie De seksuologie is een erg jonge wetenschap amper iets meer dan een eeuw oud, waarvan de ontwikkeling lang heeft geleden

Nadere informatie

Welkom bij: Taal- en cultuurstudies

Welkom bij: Taal- en cultuurstudies Welkom bij: Wat is bijzonder aan? De meerwaarde van taal en talen breed denken Programma Wat kun je ermee? Test jezelf voor Taal- en cultuuurstudies Student en afgestudeerde Vragen (panel ) Wat is bijzonder

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Italiaans)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Italiaans) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Italiaans) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Italiaans)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Italiaans) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Frans-Italiaans) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Russisch)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Russisch) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Russisch) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

Postgraduaat Conferentietolken Hogeschool-Universiteit Brussel 2013-2014

Postgraduaat Conferentietolken Hogeschool-Universiteit Brussel 2013-2014 Postgraduaat Conferentietolken Hogeschool-Universiteit Brussel 2013-2014 Doelgroep Het Postgraduaat Conferentietolken aan de HUB staat open voor houders van het diploma Master in het Tolken of een ander

Nadere informatie

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies LEUVEN t Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Hongaars)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Hongaars) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Engels-Hongaars) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Duits-Spaans)

Academiejaar Programmagids. Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Duits-Spaans) Academiejaar 2005-2006 Programmagids Licentiaat Vertaler-Tolk (Afbouw) Tweede kandidatuur (Nederlands-Duits-Spaans) Opleidingsonderdeel Groep Stp. Semester Deeltijds Gegevens opleidingsonderdeel(av2-cultstrom)nog

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht Master in het vennootschapsrecht INTERUNIVERSITAIR PROGRAMMA Faculteit Rechtsgeleerdheid De master in het vennootschapsrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid legt de klemtoon op de grondige uitdieping

Nadere informatie

KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Tolken voor Europa

KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Tolken voor Europa KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 0 20 04 91 fax 0 20 04 99 inge.dergent@kuleuven.be www. kuleuven.be/atthomasmore Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken

Nadere informatie

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Faculteit Geneeskunde De masteropleiding logopedische en audiologische wetenschappen is vandaag meer dan ooit een noodzaak. Onze maatschappij is

Nadere informatie

Master in het toerisme

Master in het toerisme Master in het toerisme Faculteit Wetenschappen Toerisme spontaan roept dat woord allicht vakantieherinneringen bij je op of doet het je denken aan brochures vol aanlokkelijke foto s van plaatsen die je

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Studeren in Antwerpen Dat Antwerpen een bruisende stad is, hoeft geen betoog. De vele cafeetjes,

Nadere informatie

Bachelor Spaanse en Latijns- Amerikaanse studies. uva.nl/ba-spaans

Bachelor Spaanse en Latijns- Amerikaanse studies. uva.nl/ba-spaans Bachelor 2019-2020 Spaanse en Latijns- Amerikaanse studies uva.nl/ba-spaans Spaans is een van de meest gesproken talen ter wereld. De Spaanstalige wereld is een hoofdrolspeler op het internationale toneel,

Nadere informatie

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2015-2016

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2015-2016 Arabistiek en islamkunde Onthaal 2015-2016 OPBOUW PROGRAMMA & MOTIVATIE Kennismaking Monitoraat Arabistiek en islamkunde Monitor en studietrajectbegeleider - Arabistiek en islamkunde - Japanologie - Slavistiek

Nadere informatie

Master in de architectuur

Master in de architectuur CAMPUS SINT-LUCAS BRUSSEL GENT Master in de architectuur Trajecten: Advanced Architectural Design Explorative Architectural Design Urban Architectural Design Faculteit Architectuur Masteropleiding architectuur

Nadere informatie

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2014-2015

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2014-2015 Arabistiek en islamkunde Onthaal 2014-2015 OPBOUW PROGRAMMA & MOTIVATIE Kennismaking Monitoraat Arabistiek en islamkunde Monitor en studietrajectbegeleider - Arabistiek en islamkunde - Japanologie - Slavistiek

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 03 206 04 91 fax 03 206 04 99 inge.dergent@kuleuven.be www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat

Nadere informatie

Bruggen naar ingenieurswetenschappen

Bruggen naar ingenieurswetenschappen LEUVEN t Bruggen naar ingenieurswetenschappen Master in de ingenieurswetenschappen voor bachelors en masters in de industriële wetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Sint-Andries Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 32 3 502 15 00 www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken 2016-2017

Nadere informatie

Arabistiek en islamkunde Onthaal

Arabistiek en islamkunde Onthaal Arabistiek en islamkunde Onthaal 2016-2017 PROGRAMMA & MOTIVATIE Kennismaking Monitor Studieloopbaanbegeleiding voor - Arabistiek en islamkunde - Japanologie - Slavistiek en Oost-Europakunde Ombuds Taal-

Nadere informatie

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde?

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? FACULTEIT WETENSCHAPPEN SLO natuurwetenschappen, SLO wiskunde wet.kuleuven.be/studenten/slo Kies ik voor aardrijkskunde,

Nadere informatie

Open dag 14 maart Welkom bij: Taal- en cultuurstudies

Open dag 14 maart Welkom bij: Taal- en cultuurstudies Open dag 14 maart 2015 Welkom bij: Taal- en cultuurstudies Taal- en cultuurstudies kiezen 3/16/2015 Bachelorvoorlichting 2 Taal- en cultuurstudies kiezen en combineren Taal- en cultuurstudies wetenschap

Nadere informatie

Studierichtingen voor de derde graad

Studierichtingen voor de derde graad Studierichtingen voor de derde graad In de derde graad bestaan alle richtingen, behalve humane wetenschappen uit twee hoofddomeinen. Er wordt naast de algemene basis gekozen voor een pakket vakken dat

Nadere informatie

Master in de ingenieurswetenschappen:

Master in de ingenieurswetenschappen: Master in de ingenieurswetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen De voorbije eeuw is de geneeskunde enorm geëvolueerd. De sterke technologische vooruitgang heeft hierbij

Nadere informatie

Bachelor Italië studies. uva.nl/ba-italiaans

Bachelor Italië studies. uva.nl/ba-italiaans Bachelor 2019-2020 Italië studies uva.nl/ba-italiaans Italië is een land met vele gezichten: alom bekend om zijn architectuur, film, literatuur, mode en design, maar ook wereldberoemd om zijn landschappelijke

Nadere informatie

Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen

Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen 1. Leiden Institute for Area Studies School of Middle Eastern Studies Hebreeuwse Taal- en Letterkunde Aramese taal en letterkunde T alen en geschiedenis

Nadere informatie

Bachelor Midden-Oostenstudies Arabisch. uva.nl/ba-arabisch

Bachelor Midden-Oostenstudies Arabisch. uva.nl/ba-arabisch Bachelor 2019-2020 Midden-Oostenstudies Arabisch uva.nl/ba-arabisch In de bachelor Arabisch: Midden-Oostenstudies word je opgeleid tot arabist en Midden-Oostendeskundige. Je leert de taal spreken en lezen

Nadere informatie

Bachelor Duitslandstudies. uva.nl/ba-duits

Bachelor Duitslandstudies. uva.nl/ba-duits Bachelor 2018-2019 Duitslandstudies uva.nl/ba-duits De bachelor Duitslandstudies leidt je op tot academisch geschoolde Duitslanddeskundige met vloeiende beheersing van het Duits. In deze bachelor combineer

Nadere informatie

Overdracht van cijfers van 2013-2014 naar 2014-2015. Faculteit Letteren. Concordantietabel (versie juni 2014) Modeltraject 3 Toegepaste Taalkunde

Overdracht van cijfers van 2013-2014 naar 2014-2015. Faculteit Letteren. Concordantietabel (versie juni 2014) Modeltraject 3 Toegepaste Taalkunde Overdracht van cijfers van 01-01 naar 01-015 Faculteit Letteren Concordantietabel (versie juni 01) Modeltraject Toegepaste Taalkunde Y-code Opleidingsonderdelen MT 01-01 Studiepunten Y-code Opleidingsonderdelen

Nadere informatie

Master in het overheids - management en -beleid

Master in het overheids - management en -beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Master in het overheids - management en -beleid Leg je grens op oneindig. Heb je een brede maatschappelijke interesse en oog voor politieke en bestuurlijke fenomenen? Ben

Nadere informatie

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang.

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur In de bachelor Griekse en Latijnse taal en cultuur word je opgeleid

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN t Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Campus Carolus Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België.

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

Master in het vertalen Master in het tolken Master in de meertalige communicatie Master in de journalistiek

Master in het vertalen Master in het tolken Master in de meertalige communicatie Master in de journalistiek BRUSSEL Master in het vertalen Master in het tolken Master in de meertalige communicatie Master in de journalistiek Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen 1 INFODAGEN vrijdag 7 maart 2014 woensdag

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 3 de graad ASO

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 3 de graad ASO Economie-Moderne Talen Economie Moderne Talen natuurwetenschappen 2 2 Duits 3 3 Engels 3 3 Frans 4 4 economie 5 5 wiskunde 3 3 In deze studierichting wordt inzicht in het economisch gebeuren gecombineerd

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid

Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid LEUVEN t Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Sint-Andries Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 32 3 502 15 00 www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken 2018-2019

Nadere informatie

CAMPUS SINT-LUCAS BRUSSEL GENT. Master in de interieurarchitectuur. Faculteit Architectuur

CAMPUS SINT-LUCAS BRUSSEL GENT. Master in de interieurarchitectuur. Faculteit Architectuur CAMPUS SINT-LUCAS BRUSSEL GENT Master in de interieurarchitectuur Faculteit Architectuur De academische opleidingen aan de hogescholen (met uitzondering van de kunstopleidingen) werden in 2013 universitaire

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang.

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang. Ik wist al vroeg in mijn middelbareschooltijd dat ik Grieks en Latijn wilde studeren. Het feit dat twee

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie www.soc.kuleuven.be/slo Waarom kiezen voor de specifieke lerarenopleiding (SLO)? Deel jij graag je kennis met anderen? Spreek je graag

Nadere informatie

1 JOURNALISTIEK. Opleidingsonderdeel andere instelling

1 JOURNALISTIEK. Opleidingsonderdeel andere instelling Artesis Hogeschool (nu UA) Bachelor in de productontwikkeling Algemene economie 3 Economische inzichten Artesis Hogeschool (nu UA) Bachelor in de productontwikkeling Bedrijfseconomie 3 Economische inzichten

Nadere informatie

Login eduroam. r0xxxxxx@student.kuleuven.be. (Gebruik je studentennummer en KU Leuven-paswoord)

Login eduroam. r0xxxxxx@student.kuleuven.be. (Gebruik je studentennummer en KU Leuven-paswoord) Login eduroam r0xxxxxx@student.kuleuven.be (Gebruik je studentennummer en KU Leuven-paswoord) Onthaal 2015-2016 BACHELOR GESCHIEDENIS OPBOUW PROGRAMMA/MOTIVATIE Kennismaking Monitoren Charlotte Verrydt

Nadere informatie

Bachelor of Arts in de Geschiedenis (180 studiepunten)

Bachelor of Arts in de Geschiedenis (180 studiepunten) Inschrijvingsvereisten: Geschiedenis Geldig vanaf 2017-2018 onder voorbehoud van programmawijzigingen Bachelor of Arts in de Geschiedenis (180 studiepunten) 1ste bachelorjaar - Modeltraject ( 60 studiepunten)

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Toetsplan Masteropleiding Midden-Oosten Studies

Toetsplan Masteropleiding Midden-Oosten Studies Toetsplan Masteropleiding Studies 2017-2018 JAAR 1 semester 1 Blok 1 Blok 2 vaktitel vakcode week 1-7 colleges week 8/9/10 (her)toetsing week 11-17 colleges week 18/19/20 (her)toetsing Conflicten in het

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

Archeologie in Amsterdam

Archeologie in Amsterdam Archeologie in Amsterdam Archeologie is de studie van samenlevingen, culturen en landschappen door de tijd heen. Fysieke resten van het verleden komen tevoorschijn bij opgravingen, maar worden ook bestudeerd

Nadere informatie