Op zoek naar talent en ambitie!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op zoek naar talent en ambitie!"

Transcriptie

1 Op zoek naar talent en ambitie! Geneeskunde studeren in Rotterdam Decentrale selectie

2 Wat hebben we jou te bieden? Sterke kanten van het onderwijsprogramma Erasmusarts zijn: a patiënt-georiënteerd onderwijs; vanaf de eerste colleges ontmoet je patiënten a onderwijs in thema s, waarin theorie en praktijk rond ziektebeelden samenkomen a de leerlijn klinisch redeneren, waarin je leert denken als een dokter a een gedegen training in wetenschappelijk onderzoek a veel aandacht voor attitude en communicatie, omdat je als arts goed met mensen moet kunnen omgaan Het Erasmus MC is als één van de eerste faculteiten geneeskunde in Nederland gestart met decentrale selectie. Op dit gebied hebben we dus veel ervaring. Onze criteria sluiten optimaal aan bij het profiel van de Erasmusarts. Ben jij gemotiveerd en doe je er daarom graag een schepje bovenop? Dan ben jij de student die we zoeken, want we hebben gemerkt dat decentraal toegelaten studenten goed en effectief presteren. In Rotterdam vind je de grootste opleiding geneeskunde in Nederland, gevestigd in het meest veelzijdige universitair medisch centrum. We bieden je een uitdagende omgeving met alle medisch specialismen en top wetenschappelijk onderzoek onder één dak. Ook bieden we research masters aan naast je opleiding geneeskunde. Genoeg kansen om je talenten te ontdekken en ontwikkelen dus. Wij doen een beroep op je zelfstandigheid, maar ook op je vermogen om met anderen samen te werken. Het tutorstelsel in het eerste jaar helpt je een effectieve studiehouding te ontwikkelen.

3 De Medische Faculteitsvereniging Rotterdam (MFVR) heeft ongeveer leden. Als lid kun je deelnemen aan de mooiste feesten van Rotterdam en tal van lezingen, culturele en sportieve activiteiten. De studentenbar t Vat geeft je de mogelijkheid je studiegenoten en docenten in een ongedwongen sfeer te ontmoeten. Rotterdam is een stad van moderne architectuur en spectaculaire festivals. Je vindt er relatief gemakkelijk woonruimte. Er is een gezellig studentenleven en een uitgebreid aanbod aan culturele en sportieve voorzieningen en evenementen. Het Erasmus MC biedt tal van extra mogelijkheden. Zoals: a werken in studententeams in het ziekenhuis als de ideale bijbaan a unieke verdiepende programma s buiten het verplichte lesrooster om a uitgebreide mogelijkheden om een deel van je studie in het buitenland door te brengen a kennismaking met onze samenwerking met de TU-Delft om medische techniek te ontwikkelen Er is een nieuw, mooi en hypermodern Onderwijscentrum gebouwd. Met dit nieuwe Onderwijscentrum heeft het Erasmus MC een inspirerende leeromgeving gecreëerd, waar je je als student thuis voelt, je professioneel kunt vormen door interactie met andere studenten en docenten, en je optimaal ondersteund wordt door moderne, state of the art onderwijsfaciliteiten. In de nieuwe Medische Bibliotheek vind je een studielandschap met comfortabele ruimten voor groepsopdrachten en individuele studieplekken. In het SkillsPlaza train je je klinische vaardigheden met geavanceerde apparatuur.

4 Beschik je over talent en ambitie? En laat je dat ook zien? Dan zijn wij op zoek naar jou! Solliciteer naar een plek! De gezondheidszorg in Nederland is volop in ontwikkeling. Studenten die meer willen, kunnen later als arts een belangrijke bijdrage leveren. Daarom is het Erasmus MC als één van de eerste opleidingen geneeskunde gestart met het selecteren van studenten op basis van talent en ambitie. Dat biedt jou een extra kans! Al sinds 2001 laten we 50% van de eerstejaars studenten toe via de decentrale selectie. Vanaf 2012 is dit percentage uitgebreid tot 80%! Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat studenten die decentraal zijn toegelaten, goed en snel studeren en optimaal gebruik maken van de kansen die de opleiding geneeskunde biedt voor een klinische en wetenschappelijke carrière. Onze decentraal geselecteerde studenten onderscheiden zich door: a een lagere kans op uitval a hogere cijfers voor de coschappen a meer extra-curriculaire activiteiten, zoals deelname aan de Research Masters

5 Centrale selectie: de loting Het aantal plaatsen in de opleidingen geneeskunde in Nederland is beperkt. Landelijk mogen de faculteiten voor het studiejaar naar verwachting ongeveer 3000 studenten toelaten. In het Erasmus MC zijn naar verwachting 410 plaatsen beschikbaar. Van deze Rotterdamse plaatsen wordt minimaal 20% toegewezen door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) via gewogen loting. Kijk voor meer informatie over de centrale selectie op Meedoen aan de decentrale selectie? Je kunt meedoen aan de decentrale selectie als je voldoet aan de landelijke, wettelijke eisen gesteld aan de vooropleiding voor toelating tot de opleiding geneeskunde, of verwacht daar op tijd aan te zullen voldoen. Zie voor meer informatie over de vooropleidingseisen de website van DUO. Voldoe je aan deze eisen, meld je dan vóór 15 januari 2014 aan bij Studielink ( voor centrale selectie en de decentrale selectieprocedure van de Rotterdamse opleiding geneeskunde. Na je aanmelding in Studielink ontvang je van het Erasmus MC het deelnameformulier decentrale selectie Erasmus MC. Het ingevulde formulier moet vóór 1 maart 2014 bij ons binnen zijn. Let op: aan de decentrale selectie van het Erasmus MC kun je slechts één keer deelnemen.

6 Selectiecriteria We zijn op zoek naar studenten die er een schepje bovenop willen doen; die kansen in het geneeskunde onderwijs optimaal benutten om hun eigen talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Daarom vragen we je om aan te tonen dat je beschikt over talent en ambitie. Je solliciteert naar een opleidingsplek. Laat jezelf daarom goed zien door het deelnameformulier volledig in te vullen. Op het deelnameformulier kun je aangeven of je in de afgelopen 2,5 jaar over aantoonbare activiteiten naast school of opleiding beschikt. Het Erasmus MC beoordeelt deze activiteiten op de volgende criteria: a Affiniteit met hulpverlening. Je beschikt bijvoorbeeld, naast je opleiding, over werkervaring in de verpleegkunde, het sociaal-maatschappelijk werk of de gehandicaptenzorg. Of je hebt je ingezet voor humanitaire hulpverlening. Je kunt aantonen dat je tijdens deze werkzaamheden grotendeels zorgtaken hebt uitgevoerd waarbij je contact had met cliënten of patiënten. a Bestuurlijke en organisatorische ervaring. Je bent bijvoorbeeld voorzitter of penningmeester geweest van het leerlingenbestuur, of (hoofd-)redacteur van de schoolkrant. a Bijzondere prestaties. Je kunt laten zien dat je over inzet en doorzettingsvermogen beschikt, bijvoorbeeld doordat je bijzondere prestaties, minimaal op landelijk niveau, hebt geleverd op het gebied van wetenschap, kunst, literatuur of sport. Let op: we letten alleen op serieuze activiteiten op minimaal MBO niveau van de afgelopen twee en een half jaar (op moment van beoordelen) waarmee je, naast je opleiding, gedurende minimaal één jaar minstens een uur of vier, vijf in de week (naast het vwo) of minimaal één jaar minstens een uur of acht, tien in de week (naast HBO of WO) bezig bent geweest. Een maand in een vakantieperiode zal je niet voldoende onderscheiden van andere kandidaten.

7 Je activiteiten vermeld je op het deelnameformulier decentrale selectie en dit stuur je samen met bijbehorende bewijsstukken, zoals getuigschriften en referenties, naar ons op. Zonder bewijsstukken kunnen de activiteiten niet beoordeeld worden. Ook informatie en/of bewijsstukken die na worden gestuurd of te laat binnen komen worden niet meer meegewogen. Je kunt je motivatie om meer te presteren ook op andere manieren zichtbaar maken. Bijvoorbeeld door actief mee te doen aan de verschillende activiteiten van het Erasmus MC voor 5vwo scholieren. Daarnaast kijken we naar het eindrapport van 5-vwo (of equivalent indien je bijvoorbeeld in het buitenland een vooropleiding hebt gevolgd/ volgt). We vragen je de cijfers aan te leveren van de vakken Nederlands, Engels, wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Kandidaten die gemiddeld een 7,5 of hoger behaald hebben voor deze vakken op het eindrapport van 5-vwo en voldoende scoren op motivatie op het deelnameformulier worden direct geselecteerd. De andere kandidaten die hun deelnameformulier volledig, dus inclusief bewijs, op tijd hebben teruggestuurd worden uitgenodigd om in juni 2014 (kalenderweek 23) een aantal toetsen te maken. Tijdens deze week testen we de studievaardigheden die nodig zijn om beter dan gemiddeld te presteren in de studie geneeskunde. We vragen je bijvoorbeeld kennis toe te passen van de vakken van het profiel Natuur & Gezondheid. Ook kijken we naar je vaardigheden met betrekking tot informatievergaring en verwerking. Kandidaten die het beste scoren op de criteria (deelnameformulier, toetsen en 5-vwo rapport) en daarmee het beste bij ons profiel passen, worden geselecteerd voor de opleiding. Deelname aan de decentrale selectie van het Erasmus MC kan slechts één keer. Maak dus optimaal gebruik van die kans! Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat onze selectieprocedure, die inmiddels nationaal veel navolging heeft gevonden, werkt. We houden ons daarom aan de beschreven selectiecriteria. Het is goed om je te realiseren dat als je niet wordt geselecteerd op basis van deze criteria, dit niet betekent dat je niet geschikt zou zijn om een goede arts of wetenschapper te worden. Net als bij de centrale loting moet je bij de decentrale selectie natuurlijk allereerst voldoen aan de eisen van DUO. DUO geeft een bewijs van toelating af. Zonder dit bewijs kan geen inschrijving plaatsvinden. Twijfel je of je voldoet aan de toelatingseisen, neem dan contact op met DUO.

8 Decentrale selectie in het kort a Vóór 15 januari 2014 bij Studielink ( aanmelden voor geneeskunde en daar tevens aanmelden voor decentrale selectie in Rotterdam. Je ontvangt eind januari het deelnameformulier decentrale selectie van het Erasmus MC. a Dit deelnameformulier moet vóór 1 maart 2014 binnen zijn bij het Erasmus MC, inclusief bijbehorende bewijsstukken, zoals getuigschriften en referenties. a Als je inschrijving compleet is (het deelnameformulier inclusief bijlagen is voor 1 maart 2014 ingevuld bij ons binnen), ontvang je in kalenderweek 20 een uitnodiging voor deelname aan de studievaardigheidstoetsen die plaatsvinden in de eerste week van juni 2014 (kalenderweek 23). Daarnaast ontvang je ook een informatiepakket ter voorbereiding op de toetsen. a Vóór 1 juli 2014 krijg je de uitslag. De uitslag bestaat uit een rangorde op basis van de behaalde scores. Iedere kandidaat ontvangt van ons zijn/haar rangnummer. Van DUO krijg je vervolgens te horen of je rangnummer heeft geleid tot een plaats bij de opleiding geneeskunde of niet. De uitslagbrief is géén bewijs van toelating voor de studie geneeskunde van het Erasmus MC. a Denk eraan dat je in de procedure van DUO aan bepaalde vereisten moet voldoen om uiteindelijk geplaatst te worden (bijvoorbeeld het tijdig opsturen naar DUO van een gewaarmerkt afschrift van je vwo diploma en cijferlijst). Indien je geplaatst wordt door DUO, ontvang je het officiële toelatingsbewijs. Je hebt dan nog dertig dagen de tijd om je met dit bewijs voor de opleiding geneeskunde in te schrijven bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. a Als je niet decentraal bent geselecteerd, blijf je gewoon deelnemen aan de centrale selectie (gewogen loting). Bij constatering van fraude (bijvoorbeeld in de gegevens die vermeld worden op het deelnameformulier, bij het aanleveren van de 5-vwo cijfers of tijdens het maken van de toetsen) wordt een deelnemer per direct uitgesloten van verdere deelname aan de decentrale selectie.

9 Meer weten: Over de decentrale selectieprocedure Vragen: Over de opleiding Geneeskunde Vraag de brochure aan via Vragen: Over toelatingseisen en voorlichtingsbijeenkomsten Over aanmelding voor de opleiding Geneeskunde en/ of decentrale selectie Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Kijk voor de meest recente informatie over de decentrale selectie op:

10 Oktober 2013, Uitgave Erasmus MC Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. Zie voor de volledige regelgeving de Onderwijs- en examenregeling op C 73153

Geneeskunde studeren in Rotterdam

Geneeskunde studeren in Rotterdam Erasmus MC Geneeskunde studeren in Rotterdam Decentrale selectie 2015 2016 Geneeskunde studeren in Rotterdam Decentrale selectie 2015 2016 De gezondheidszorg in Nederland is volop in ontwikkeling. Studenten

Nadere informatie

Geneeskunde studeren in Rotterdam

Geneeskunde studeren in Rotterdam Erasmus MC Geneeskunde studeren in Rotterdam Decentrale selectie 2016 2017 1 Geneeskunde studeren in Rotterdam Decentrale selectie 2016 2017 De gezondheidszorg in Nederland is volop in ontwikkeling. Studenten

Nadere informatie

Geneeskunde studeren in Rotterdam

Geneeskunde studeren in Rotterdam Erasmus MC Geneeskunde studeren in Rotterdam Decentrale selectie 2020 1 Geneeskunde studeren in Rotterdam Decentrale selectie 2020 De gezondheidszorg in Nederland is volop in ontwikkeling. Studenten die

Nadere informatie

Geneeskunde studeren in Rotterdam

Geneeskunde studeren in Rotterdam Erasmus MC Geneeskunde studeren in Rotterdam Decentrale selectie 2018 2019 1 Geneeskunde studeren in Rotterdam Decentrale selectie 2018 2019 De gezondheidszorg in Nederland is volop in ontwikkeling. Studenten

Nadere informatie

Geneeskunde studeren in Rotterdam

Geneeskunde studeren in Rotterdam Erasmus MC Geneeskunde studeren in Rotterdam Decentrale selectie 2019 1 Geneeskunde studeren in Rotterdam Decentrale selectie 2019 De gezondheidszorg in Nederland is volop in ontwikkeling. Studenten die

Nadere informatie

Geneeskunde studeren in Rotterdam

Geneeskunde studeren in Rotterdam Erasmus MC Geneeskunde studeren in Rotterdam Decentrale selectie 2017 2018 1 Geneeskunde studeren in Rotterdam Decentrale selectie 2017 2018 De gezondheidszorg in Nederland is volop in ontwikkeling. Studenten

Nadere informatie

Decentrale selectie 2016-2017. Klinische Technologie

Decentrale selectie 2016-2017. Klinische Technologie Decentrale selectie 2016-2017 Klinische Technologie Decentrale selectie Klinische Technologie 2016-2017 Het aantal plaatsen voor de gezamenlijke bacheloropleiding Klinische Technologie van de TU Delft,

Nadere informatie

Selectie en plaatsing Klinische Technologie

Selectie en plaatsing Klinische Technologie Selectie en plaatsing 2018-2019 Klinische Technologie Selectie Klinische Technologie 2018-2019 Het aantal plaatsen voor de gezamenlijke bacheloropleiding Klinische Technologie van de TU Delft, Erasmus

Nadere informatie

Op zoek naar talent en ambitie!

Op zoek naar talent en ambitie! Ersmus MC Desiderius School vn begrijpen nr beslissen Op zoek nr tlent en mbitie! Geneeskunde studeren in Rotterdm Decentrle selectie 2011-2012 Wt hebben we jou te bieden? Sterke knten vn het onderwijsprogrmm

Nadere informatie

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Decentrale selectie Psychobiologie Procedure en selectiecriteria 2014-2015 Voor het studiejaar 2014-2015 zal de opleiding Psychobiologie 100%

Nadere informatie

REGLEMENT SELECTIE BACHELOR DIERGENEESKUNDE Collegejaar Zoals vastgesteld door de decaan op 31 juli 2017

REGLEMENT SELECTIE BACHELOR DIERGENEESKUNDE Collegejaar Zoals vastgesteld door de decaan op 31 juli 2017 REGLEMENT SELECTIE BACHELOR DIERGENEESKUNDE Collegejaar 2018-2019 Zoals vastgesteld door de decaan op 31 juli 2017 Artikel 1. Algemene bepalingen 1. De bepalingen in dit reglement zijn aanvullend op de

Nadere informatie

Decentrale Selectie 2015-2016

Decentrale Selectie 2015-2016 Decentrale Selectie 2015-2016 Voor het studiejaar 2015-2016 zijn er voor de bachelor geneeskunde aan de RUG/UMCG in totaal 410 eerstejaarsplaatsen beschikbaar. Alle plaatsen worden via decentrale selectie

Nadere informatie

Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde

Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde Wat zijn de toelatingseisen voor Tandheelkunde? De volgende voortrajecten voldoen aan de toelatingseisen voor Tandheelkunde: VWO diploma met profiel (vanaf 2010)

Nadere informatie

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht VUmc Zigma 2019-2020 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam De opleiding Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschap pelijk onderzoek? Misschien

Nadere informatie

Tandheelkunde studeren aan de Radboud Universiteit studiejaar 2017

Tandheelkunde studeren aan de Radboud Universiteit studiejaar 2017 Tandheelkunde studeren aan de Radboud Universiteit studiejaar 2017 Raadpleeg voor meer informatie en de Regeling toelating tot de Bacheloropleiding Tandheelkunde Nijmegen onze website www.ru.nl/opleidingen/bachelor/.

Nadere informatie

VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht

VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht VUmc Zigma 2018-2019 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschappelijk onderzoek? Misschien kun jij

Nadere informatie

Zij-instroomprogramma geneeskunde. Dubbeltalent gezocht

Zij-instroomprogramma geneeskunde. Dubbeltalent gezocht Zij-instroomprogramma geneeskunde Dubbeltalent gezocht Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschappelijk onderzoek? Misschien kun jij dan wel deelnemen aan het vierjarige

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar Ouderavond klas 6 vwo schooljaar 2017-2018 Inhoud van de presentatie Inleiding: de weg tot nu toe Bachelor-Master structuur / BSA Aanmelding / Open Opleidingen Aanmelding/ Opleidingen met selectie Selectie

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar Ouderavond klas 6 vwo schooljaar 2018-2019 Inhoud van de presentatie Inleiding: de weg tot nu toe Bachelor-Master structuur / BSA Aanmelding / Open Opleidingen Aanmelding/ Opleidingen met selectie Selectie

Nadere informatie

VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht

VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht VUmc Zigma 2017-2018 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschappelijk onderzoek? Misschien kun jij

Nadere informatie

Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden

Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden Inzoomen op: Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden Hoger onderwijs in beweging Opleidingen en eisen Inschrijvingsprocedure Drie categoriën / drie stadia van oriëntatie Open dagen (algemene oriëntatie)

Nadere informatie

ACADEMIE VOOR GEZONDHEIDSSTUDIES

ACADEMIE VOOR GEZONDHEIDSSTUDIES ACADEMIE VOOR GEZONDHEIDSSTUDIES DECENTRALE SELECTIE OPLEIDING MONDZORGKUNDE INSCHRIJFFORMULIER Vul op elke pagina bovenaan je A Voorletters PERSOONLIJKE GEGEVENS Voornaam Geboortedatum Achternaam Geslacht

Nadere informatie

Welkom bij Diergeneeskunde

Welkom bij Diergeneeskunde Welkom bij Diergeneeskunde 16 maart 2019 Wist je dat er in Nederland 33,4 miljoen gezelschapsdieren zijn? Denk daarbij aan honden, katten, maar ook reptielen en postduiven er bijna 125 miljoen landbouwhuisdieren

Nadere informatie

Selectie aan de Poort Louise C. Urlings-Strop Ted A.W. Splinter

Selectie aan de Poort Louise C. Urlings-Strop Ted A.W. Splinter Afscheidssymposium Dato de Gruijter 12 februari 2009 Selectie aan de Poort Louise C. Urlings-Strop Ted A.W. Splinter Opleidingsinstituut Geneeskunde, Erasmus MC Rotterdam Waarom decentrale selectie? 100%

Nadere informatie

Reglement Selectie en Plaatsing Bacheloropleiding Biotechnologie Wageningen University

Reglement Selectie en Plaatsing Bacheloropleiding Biotechnologie Wageningen University Reglement Selectie en Plaatsing Bacheloropleiding Biotechnologie Wageningen University 2019-2020 Zoals vastgesteld door het College van Bestuur Wageningen University in mei 2018. Voor het studiejaar 2019-2020

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier

Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier A Persoonlijke gegevens voorletters voornaam geboortedatum achternaam geslacht 0 man 0 vrouw e-mailadres telefoonnummer(s) studentnummer Aantal bijlagen:

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen REGELING DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN TEN BEHOEVE VAN HET STUDIEJAAR 2016-2017 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit Uitdaging in bèta en techniek voor vwo ers Zoek je meer uitdaging

Nadere informatie

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008 Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008 De opleiding Media & Entertainment Management is een opleiding met een numerus fixus. Dit betekent dat er

Nadere informatie

Numerus Fixus: Selectie & Plaatsing 2017

Numerus Fixus: Selectie & Plaatsing 2017 Numerus Fixus: Selectie & Plaatsing 2017 Numerus fixus > Selectie & Plaatsing Numerus Fixus: beperkt aantal plaatsen - Geneeskunde: 330 - Tandheelkunde: 67 - Biomedische Wetenschappen: 100 - Psychologie:

Nadere informatie

Programma studiekeuzeavond leerjaar 5 & uur Start ronde uur Start ronde uur Start ronde uur individuele vragen

Programma studiekeuzeavond leerjaar 5 & uur Start ronde uur Start ronde uur Start ronde uur individuele vragen Programma studiekeuzeavond leerjaar 5 & 6 19.30 uur Start ronde 1 20.05 uur Start ronde 2 20.40 uur Start ronde 3 21.15-22.00 uur individuele vragen Programma studiekeuzeavond leerjaar 6 Centrale presentatie

Nadere informatie

Decentrale selectie. bij de opleiding geneeskunde. Roland Laan

Decentrale selectie. bij de opleiding geneeskunde. Roland Laan Decentrale selectie bij de opleiding geneeskunde Roland Laan Waarom selectie? Jaarlijks 6200 aanmeldingen geneeskunde - 75% eerste aanmeldingen - 25% herhaalde aanmeldingen Jaarlijks 2850 plaatsen instroom

Nadere informatie

Welkom bij: Open dag 4 maart Bacheloropleiding Diergeneeskunde

Welkom bij: Open dag 4 maart Bacheloropleiding Diergeneeskunde Welkom bij: Open dag 4 maart 2017 Bacheloropleiding Diergeneeskunde Wist je dat.. er in Nederland 33,4 miljoen gezelschapsdieren zijn? Denk daarbij aan honden, katten, maar ook reptielen en postduiven

Nadere informatie

Deficiënties. bij de overstap van vwo naar universiteit voor de opleidingen Geneeskunde Tandheelkunde Diergeneeskunde.

Deficiënties. bij de overstap van vwo naar universiteit voor de opleidingen Geneeskunde Tandheelkunde Diergeneeskunde. 1 Deficiënties bij de overstap van vwo naar universiteit voor de opleidingen Geneeskunde Tandheelkunde Diergeneeskunde Januari 2005 Uitgave VSNU Informatiecentrum Aansluiting vwo-wo, in samenwerking met

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar Ouderavond klas 6 vwo schooljaar 2016-2017 Inhoud van de presentatie Inleiding: de weg tot nu toe Bachelor-Master structuur / BSA Aanmelding / Open Opleidingen Aanmelding/ Opleidingen met selectie Decentrale

Nadere informatie

Programma studiekeuzeavond leerjaar 6

Programma studiekeuzeavond leerjaar 6 Programma studiekeuzeavond leerjaar 6 19.15 uur: inloop 19.30 uur: plenaire bijeenkomst over de aanmeldprocedure en decentrale selectie 2 oud leerlingen aan het woord. 20.15 uur: mogelijkheid tot napraten

Nadere informatie

DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN VOOR HET STUDIEJAAR (hierna: het reglement)

DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN VOOR HET STUDIEJAAR (hierna: het reglement) DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN VOOR HET STUDIEJAAR 2016-2017 (hierna: het reglement) Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Afkortingen en begripsbepalingen

Nadere informatie

ZIGMA Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht

ZIGMA Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht ZIGMA 2016-2017 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschappelijk onderzoek? Misschien kun jij dan

Nadere informatie

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Je hebt je aangemeld voor een opleiding met een loting. Dit betekent dat je moet deelnemen aan de selectieprocedure om een plaats te krijgen bij de

Nadere informatie

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Haarlem

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Haarlem Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Haarlem De opleiding Media & Entertainment Management is een opleiding met een numerus fixus. Dit betekent dat er een maximum

Nadere informatie

Reglement Facultaire Selectiecriteria en procedure

Reglement Facultaire Selectiecriteria en procedure Reglement Facultaire Selectiecriteria en procedure voor de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde in academisch jaar 2018-2019 De Decaan van de Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences,

Nadere informatie

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Je hebt je aangemeld voor een opleiding met een loting. Dit betekent dat je moet deelnemen aan de selectieprocedure om een plaats te krijgen bij de

Nadere informatie

VERPLEEGKUNDE. November 2017 Opleiding Verpleegkunde

VERPLEEGKUNDE. November 2017 Opleiding Verpleegkunde VERPLEEGKUNDE November 2017 Opleiding Verpleegkunde Inhoud presentatie Over het beroep Verpleegkunde in beeld Over de opleiding Praktische informatie Gelegenheid voor vragen Het beroep Wat doet een verpleegkundige?

Nadere informatie

Je diploma.. en dan??

Je diploma.. en dan?? Je diploma.. en dan?? Dan begint de studententijd, de mooiste tijd van je leven!! geen PTA s, profielwerkstukken, absentieregistratie in magister meer meer vrijheid en zelf je tijd indelen beschikken over

Nadere informatie

REGELING SELECTIE EN PLAATSING Universiteit Twente ten behoeve van de studenteninstroom

REGELING SELECTIE EN PLAATSING Universiteit Twente ten behoeve van de studenteninstroom REGELING SELECTIE EN PLAATSING Universiteit Twente ten behoeve van de studenteninstroom 2018-2019 PREAMBULE Op grond van artikel 7.53, derde lid, van de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over Matching

Veelgestelde vragen over Matching Veelgestelde vragen over Matching Voor de meest actuele versie zie www.uu.nl/matching 1. Waarom voert de Universiteit Utrecht matching in? Om jou als aankomend student te laten beginnen aan een opleiding

Nadere informatie

Ouderavond 6 (t)vwo 5 oktober Welkom

Ouderavond 6 (t)vwo 5 oktober Welkom Ouderavond 6 (t)vwo 5 oktober 2017 Welkom Even voorstellen Jules Storken Docent aardrijkskunde bovenbouw havo/vwo Decaan (t)vwo, leerjaar 2 t/m 6 Inhoud Mijn rol als decaan op 6 (t)vwo Studiefinanciering

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy Deze lijst met veel gestelde vragen gaat in op de meest gestelde vragen over de U-Talent Academy. Deze lijst is bedoeld voor vwo-leerlingen die interesse hebben

Nadere informatie

REGLEMENT DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN, STUDIEJAAR 2014-2015 (hierna: het reglement)

REGLEMENT DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN, STUDIEJAAR 2014-2015 (hierna: het reglement) REGLEMENT DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN, STUDIEJAAR 2014-2015 (hierna: het reglement) Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Afkortingen en begripsbepalingen

Nadere informatie

Juli 2012. Je bent uitgeloot voor geneeskunde. Wat nu?

Juli 2012. Je bent uitgeloot voor geneeskunde. Wat nu? Juli 2012 Je bent uitgeloot voor geneeskunde. Wat nu? Je bent uitgeloot voor de opleiding geneeskunde. Dat betekent dat je nu moet kiezen wat je het komende jaar gaat doen. Kies je voor een andere studie?

Nadere informatie

ACADEMIE VOOR GEZONDHEIDSSTUDIES

ACADEMIE VOOR GEZONDHEIDSSTUDIES ACADEMIE VOOR GEZONDHEIDSSTUDIES DECENTRALE SELECTIE OPLEIDING MONDZORGKUNDE INSCHRIJFFORMULIER 2017-2018 Vul op elke pagina bovenaan je A Voorletters PERSOONLIJKE GEGEVENS Voornaam Geboortedatum Achternaam

Nadere informatie

HAVO 5 & VWO 6 Examenjaar Decanaat: Marion Bosma Havo: 26 september 2017 Vwo: 28 september 2017

HAVO 5 & VWO 6 Examenjaar Decanaat: Marion Bosma Havo: 26 september 2017 Vwo: 28 september 2017 HAVO 5 & VWO 6 Examenjaar 2017-2018 Decanaat: Marion Bosma Havo: 26 september 2017 Vwo: 28 september 2017 Kiezen is een proces 1. Oriënteren Welke belangstelling/interesse? 2. Verkennen Bezoek Open dag,

Nadere informatie

Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering

Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Nieuwsbrief LOB november 2013 Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering In deze nieuwsbrief vind je de belangrijkste informatie over de inschrijving voor een studie en de aanvraag van studiefinanciering.

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

Fysiotherapie. 10 december 2016 Instituut voor Gezondheidszorg

Fysiotherapie. 10 december 2016 Instituut voor Gezondheidszorg Fysiotherapie 10 december 2016 Instituut voor Gezondheidszorg Doelstellingen open dag Kennismaking. Bepalen of de opleiding aansluit bij jouw verw achtingen. Evaluatie of jouw mogelijkheden aansluiten

Nadere informatie

5 havo, op naar een definitieve keuze!

5 havo, op naar een definitieve keuze! 5 havo, op naar een definitieve keuze! Ouder Leerling Mentor Decaan Begeleiding bij het kiezen Mentor coacht het proces : Hoe gaat het met je studiekeuze? Welke opendagen en meeloopdagen heb je bezocht?

Nadere informatie

VWO-examen afgelegd, geslaagd, en dan!

VWO-examen afgelegd, geslaagd, en dan! VWO-examen afgelegd, geslaagd, en dan! Verder studeren na examen Bedrijfsopleidingen Opleidingen buiten het (normale) HBO/WO Buitenland Reguliere HBO- en WO-instellingen Bedrijfsopleidingen Zoals: inservice

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 VWO schooljaar 2013-2014

Ouderavond klas 6 VWO schooljaar 2013-2014 Ouderavond klas 6 VWO schooljaar 2013-2014 BaMa (Bachelor Master) HBO Afgeronde HBO Bachelor Daarna mogelijk: Master HBO, Master Universiteit WO 4 jaar universiteit: 3 jaar bachelor, 1 jaar master (Voor

Nadere informatie

Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten

Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten student: score: studentnummer: vraag 1: opleiding: Rechtsgeleerdheid vraag 8: email: vraag 12: 1 Met welke vooropleiding heb je toegang tot de opleiding

Nadere informatie

Ouderavond 5 (t)vwo 29 september Welkom

Ouderavond 5 (t)vwo 29 september Welkom Ouderavond 5 (t)vwo 29 september 2016 Welkom Even voorstellen Jules Storken Docent aardrijkskunde bovenbouw havo/vwo Decaan (t)vwo, leerjaar 2 t/m 6 Inhoud Mijn rol als decaan op 5 (t)vwo Loopbaanoriëntatie

Nadere informatie

Ouder. Begeleiding bij het kiezen. 5 havo, op naar een definitieve keuze!

Ouder. Begeleiding bij het kiezen. 5 havo, op naar een definitieve keuze! 5 havo, op naar een definitieve keuze! Ouder Leerling Mentor Decaan Begeleiding bij het kiezen Mentor coacht het proces : Hoe gaat het met je studiekeuze? Welke opendagen en meeloopdagen heb je bezocht?

Nadere informatie

Regeling Selectie en Plaatsing opleidingsdeel Klinische Technologie

Regeling Selectie en Plaatsing opleidingsdeel Klinische Technologie opleidingsdeel 1. Algemeen 1.1. Een kandidaat mag ten hoogste tweemaal aan de selectieprocedure voor de opleiding meedoen. 1.2. Een kandidaat kan enkel deelnemen aan de selectieprocedure indien deze een

Nadere informatie

5 havo, op naar een definitieve keuze!

5 havo, op naar een definitieve keuze! 5 havo, op naar een definitieve keuze! Ouder Leerling Mentor Decaan Begeleiding bij het kiezen Mentor coacht het proces : Hoe gaat het met je studiekeuze? Welke opendagen en meeloopdagen heb je bezocht?

Nadere informatie

Welkom bij de studievoorlichting. van 24 oktober 2016

Welkom bij de studievoorlichting. van 24 oktober 2016 Welkom bij de studievoorlichting van 24 oktober 2016 Programma: - Welkom - Kiezen van een studie - Fixus opleiding - Studiekeuzecheck - Studiefinanciering - Huisvesting Kiezen hoe doe je dat? Basis voor

Nadere informatie

SELECTIEREGELING VOOR DE BACHELOROPLEIDINGEN BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN, GENEESKUNDE EN TANDHEELKUNDE, RADBOUDUMC, RADBOUD UNIVERSITEIT, TEN BEHOEVE

SELECTIEREGELING VOOR DE BACHELOROPLEIDINGEN BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN, GENEESKUNDE EN TANDHEELKUNDE, RADBOUDUMC, RADBOUD UNIVERSITEIT, TEN BEHOEVE SELECTIEREGELING VOOR DE BACHELOROPLEIDINGEN BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN, GENEESKUNDE EN TANDHEELKUNDE, RADBOUDUMC, RADBOUD UNIVERSITEIT, TEN BEHOEVE VAN HET STUDIEJAAR 2019-2020 Inhoud Hoofdstuk 1. Algemene

Nadere informatie

Regeling Selectie en Plaatsing opleidingsdeel Klinische Technologie

Regeling Selectie en Plaatsing opleidingsdeel Klinische Technologie opleidingsdeel 1. Algemeen 1.1. Een kandidaat mag ten hoogste tweemaal aan de selectieprocedure voor de opleiding meedoen. 1.2. De uitvoering van dit reglement is opgedragen aan de Commissie Selectie en

Nadere informatie

DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN VOOR HET STUDIEJAAR (hierna: het reglement)

DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN VOOR HET STUDIEJAAR (hierna: het reglement) DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN VOOR HET STUDIEJAAR 2015-2016 (hierna: het reglement) Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Afkortingen en begripsbepalingen

Nadere informatie

ECLI:NL:RBUTR:2010:BN4493

ECLI:NL:RBUTR:2010:BN4493 ECLI:NL:RBUTR:2010:BN4493 Instantie Rechtbank Utrecht Datum uitspraak 20-08-2010 Datum publicatie 20-08-2010 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie SBR 10/2513 (voorlopige voorziening)

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen def. SELECTIEREGELING VOOR DE BACHELOROPLEIDINGEN BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN, GENEESKUNDE EN TANDHEELKUNDE, RADBOUDUMC, RADBOUD UNIVERSITEIT, TEN BEHOEVE VAN HET STUDIEJAAR 2017-2018 Inhoud Hoofdstuk 1.

Nadere informatie

Kiezen en aanmelden. Schoonhovens College

Kiezen en aanmelden. Schoonhovens College Kiezen en aanmelden Schoonhovens College 2015 2016 Kiezen vervolgopleiding proces dit jaar gesprek(ken) met de decaan vwo: workshop Erasmus Universiteit bezoek open dagen meeloopdagen/proefstuderen wo:studeren

Nadere informatie

De overgang van vwo naar wo

De overgang van vwo naar wo De overgang van vwo naar wo Voorlichting voor ouders Sigrid Bleize van den Berg MA Beleidsmedewerker Onderwijs 8 November 2018 Even voorstellen Inhoud Van vwo naar universiteit, wat betekent dat? Praktische

Nadere informatie

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Je hebt je aangemeld voor een opleiding met een loting. Dit betekent dat je moet deelnemen aan de selectieprocedure om een plaats op de universiteit

Nadere informatie

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Studeren aan het hbo Inhoud van de presentatie Kenmerken van het hbo Verschil tussen havo en hbo Verschil hbo en universiteit Opbouw van een hbo-opleiding Studieresultaten en begeleiding Toelating en aanmelding

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h september

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h september INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h 2015-2016 11 september 2015 1 WELKOM F. van Damme, conrector bovenbouw havo Mw. Y. van Nuland, leerjaarcoördinator 5 havo B.Bogaers, decaan havo Mw. M. Molenschot, decaan

Nadere informatie

Regeling Colloquium Doctum

Regeling Colloquium Doctum Regeling Colloquium Doctum Toelatingsonderzoek voor de bachelor Theologie 31-10-2012 1 31-10-2012 2 1: Algemeen 1.1 Het colloquium doctum is een toelatingsonderzoek naar de algemene ontwikkeling en de

Nadere informatie

Straks studeren. 1. Inleiding. 2. Na de HAVO. 3. Hoe moet ik kiezen? 4. Aanmelden vervolgopleiding. 5. Studiefinanciering. 6.

Straks studeren. 1. Inleiding. 2. Na de HAVO. 3. Hoe moet ik kiezen? 4. Aanmelden vervolgopleiding. 5. Studiefinanciering. 6. Straks studeren 1. Inleiding 2. Na de HAVO 3. Hoe moet ik kiezen? 4. Aanmelden vervolgopleiding 5. Studiefinanciering 6. Websites 2. Na de HAVO HBO MBO Particuliere opleiding (Even) iets anders VWO VAVO

Nadere informatie

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Je hebt je aangemeld voor een opleiding met een loting. Dit betekent dat je moet deelnemen aan de selectieprocedure om een plaats te krijgen bij de

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

Ouder. 5 havo, op naar een definitieve keuze! Begeleiding bij het kiezen

Ouder. 5 havo, op naar een definitieve keuze! Begeleiding bij het kiezen 5 havo, op naar een definitieve keuze! Ouder Leerling Mentor Decaan Begeleiding bij het kiezen Mentor coacht het proces : Hoe gaat het met je studiekeuze? Welke opendagen en meeloopdagen heb je bezocht?

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 5 0 4 4 van (de voorzitter van) het van de Universiteit Leiden inzake het beroep en het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening van [naam], appellant tegen de Raad van

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5HAVO

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5HAVO Welkom INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5HAVO 2017-2018 14 september 2017 1 WELKOM dhr. F. van Damme, conrector bovenbouw Havo dhr. S. van Boxtel, leerjaarcoördinator 5 Havo mw. M. Molenschot decaan Havo

Nadere informatie

DECAAN F. Bouwhuis 1

DECAAN F. Bouwhuis 1 DECAAN F. Bouwhuis 1 VWO UNIVERSITEIT universiteiten.startpagina.nl HBO hbo.startpagina.nl 2 Wat ga ik studeren? Interessetests / Beroepentests Via een gespecialiseerd testbureau bijv. AOB-Compaz of http://ikkieseenstudiediemijpast.nl/

Nadere informatie

HANDLEIDING SELECTIE INDUSTRIEEL ONTWERPEN

HANDLEIDING SELECTIE INDUSTRIEEL ONTWERPEN HANDLEIDING SELECTIE INDUSTRIEEL ONTWERPEN 2018-2019 Deze handleiding geeft meer informatie over de procedure van de selectie voor de bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft met als startdatum

Nadere informatie

Introductie LOB Decaan 5 havo & 6 vwo. Pak alvast je telefoon

Introductie LOB Decaan 5 havo & 6 vwo. Pak alvast je telefoon Introductie LOB Decaan 5 havo & 6 vwo Pak alvast je telefoon Decaan Mandy Stokkers In principe aanwezig op ma, di, wo en do m.stokkers@marianum.nl Kamer 513 Decaan Waarvoor kun je bij een decaan terecht?

Nadere informatie

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Deze folder is een uitgave van: Postbus 30155 9700 LG Groningen 050 599 77 55 www.duo.nl Servicekantoren: kijk op de internetsite voor adressen en

Nadere informatie

Studiefinanciering Aanmelden en prestatiebeurs hoger onderwijs

Studiefinanciering Aanmelden en prestatiebeurs hoger onderwijs Studiefinanciering Aanmelden en prestatiebeurs hoger onderwijs Aangenaam, wij zijn duo DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs. We voeren verschillende onderwijswetten en -regelingen uit, namens het

Nadere informatie

In aanvulling op bovenstaande voorwaarden gelden de volgende aanvullende toelatingsvoorwaarden per track:

In aanvulling op bovenstaande voorwaarden gelden de volgende aanvullende toelatingsvoorwaarden per track: Opleidingsspecifieke deel OER, 2017-2018 De opleiding Kunst- en cultuurwetenschappen Arts and Culture bestaat uit de programma s: Gender Studies (see English EER) Arts & Society (voorheen Kunstbeleid en

Nadere informatie

Veel gestelde vragen bij je keuze voor Toegepaste Psychologie aan de HAN Nijmegen

Veel gestelde vragen bij je keuze voor Toegepaste Psychologie aan de HAN Nijmegen Veel gestelde vragen bij je keuze voor Toegepaste Psychologie aan de HAN Nijmegen Wat houdt de opleiding Toegepaste Psychologie (TP) in? Toegepaste Psychologie is het in de praktijk gebruik maken van de

Nadere informatie

Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items

Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items Factoren Alle studenten die zich vooraanmelden via Studielink krijgen een online vragenlijst aangeboden via een link die in de aanmeldingsprocedure van Studielink

Nadere informatie

Ministersplaatsen Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport Dienst Examens

Ministersplaatsen Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport Dienst Examens Richtlijnen voor het toewijzen van Ministersplaatsen Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport Dienst Examens 1 Deze brochure is een uitgave van: Dienst Examens van het Ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie

Zoek het uit! Studiekeuze123

Zoek het uit! Studiekeuze123 Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is belangrijk, maar kan best lastig zijn. Er zijn ruim 1.700 bacheloropleidingen waaruit je kunt kiezen

Nadere informatie

OUDERAVOND 5 HAVO. 14 september 2015

OUDERAVOND 5 HAVO. 14 september 2015 DECANAAT OUDERAVOND 5 HAVO 14 september 2015 Even voorstellen. De decaan W. Bardoul Je studententijd = méér dan studeren alleen! Je feest met je jaarclubje, sport fanatiek in de avonduren, vult vakken

Nadere informatie

Erasmus MC. Bindend Studieadvies. Geneeskunde

Erasmus MC. Bindend Studieadvies. Geneeskunde Erasmus MC Bindend Studieadvies Geneeskunde Bindend Studieadvies Geneeskunde De studie Geneeskunde aan het Erasmus MC kent een bindend studieadvies (BSa) voor studenten die studeren in Bachelorjaar-1.

Nadere informatie

Informatieboekje havo 5. atheneum 5

Informatieboekje havo 5. atheneum 5 Informatieboekje 2013-2014 voor leerlingen die na havo 5 naar atheneum 5 willen gaan 1 Inhoudsopgave Uitstroom havo... 2 Doorstroomschema havo > HBO>universiteit... 3 Verschil havo en atheneum... 4 Voorwaarden

Nadere informatie

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe Vwo/Havo Elke Leerling Doet Ertoe Haal je hoge cijfers en vind je leren leuk? En zet jij je graag een beetje extra in en wil je later gaan studeren? Met een vwo-diploma op zak heb je alle mogelijkheden!

Nadere informatie

Ouderavond H5 en V6. 2 oktober 2013. Examenjaar

Ouderavond H5 en V6. 2 oktober 2013. Examenjaar Ouderavond H5 en V6 2 oktober 2013 Examenjaar 1 Schoolexamen (SE) Centraal Examen (CE) schoolexamen Start in havo-4 of vwo-4 Vastgelegd per vak in het pta (programma van toetsing en afsluiting) 2 SE-kaart

Nadere informatie

HANDLEIDING DECENTRALE SELECTIE

HANDLEIDING DECENTRALE SELECTIE HANDLEIDING DECENTRALE SELECTIE 2017-2018 Deze handleiding geeft meer informatie over de selectieprocedure van de decentrale selectie voor de bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft met

Nadere informatie