HET GROTE VOETGANGERS EXAMEN HANDLEIDING. Praktijktest voor het vierde leerjaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET GROTE VOETGANGERS EXAMEN HANDLEIDING. Praktijktest voor het vierde leerjaar"

Transcriptie

1 HET GROTE VOETGANGERS EXAMEN HANDLEIDING Praktijktest voor het vierde leerjaar

2

3 WOORD VOORAF De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) pleit al meer dan 20 jaar voor praktijkgericht verkeersonderwijs. Want kinderen moeten niet alleen het verkeersreglement kennen, ze moeten vooral de nodige vaardigheden en attitudes beheersen om zich veilig in het verkeer te kunnen begeven. Ook voor het onderwijs is hier een belangrijke rol weggelegd, dat lezen we in de eindtermen die leerlingen op het einde van het lager onderwijs moeten halen. Vanaf het kleuteronderwijs starten we met voetgangerstraining. Eerst hand in hand met de kleuter. Nadien, in de lagere school, laten we die hand stilaan los. En rond de leeftijd van 9 jaar zijn kinderen klaar om, na voldoende training, zelfstandig een straat over te steken. En het is voornamelijk die verkeersvaardigheid die we willen testen tijdens Het Grote Voetgangersexamen in het vierde leerjaar. Het Grote Voetgangersexamen zal een goed beeld geven van in welke mate leerlingen de verkeersvaardigheden beheersen die nodig zijn om als voetganger deel te nemen aan het verkeer. Het Grote Voetgangersexamen vervolledigt de verticale leerlijn met De Grote Verkeerstoets in het vijfde leerjaar en Het Grote Fietsexamen in het zesde leerjaar. In deze handleiding leggen we je stap voor stap uit hoe je Het Grote Voetgangersexamen kunt organiseren en waarop je moet letten. Daarnaast vind je in het doe-pakket ook verschillende communicatiemiddelen om Het Grote Voetgangersexamen bekend te maken aan ouders, mede-leerkrachten en buurtbewoners. We wensen je veel succes bij de organisatie van Het Grote Voetgangersexamen! Eddy Klynen Coördinator VSV HET GROTE VOETGANGERS EXAMEN

4 4 Inhoud Woord vooraf Het Grote Voetgangersexamen Haalbaar voor elke school Ondersteuning op elk vlak Waarom een voetgangersexamen? Voordelen Link met de eindtermen Training en voorbereiding van de leerlingen Oversteken en psychomotorische ontwikkeling Van beschermde omgeving naar de straat Praktische organisatie Vijf basisvaardigheden Voorbereiding Kerngroep samenstellen Route uitstippelen Het Grote Voetgangersexamen bekend maken Helpers Dag van het examen Evaluatie Beoordeling en resultaten Voetgangersbrevet Goud Reflectie Colofon...27

5 1. HET GROTE VOETGANGERSEXAMEN 5 Het Grote voetgangersexamen HET GROTE VOETGANGERS EXAMEN

6

7 1.1 Haalbaar voor elke school 7 Een voetgangersexamen is een praktijktest in het echte verkeer. Kinderen van het vierde leerjaar stappen een parcours langs een uitgestippelde route, meestal in de schoolomgeving. Terwijl ze de route afleggen, wordt gecontroleerd of ze de minimale basisvaardigheden beheersen om veilig en zelfstandig te stappen. De school bepaalt zelf op welke dag ze Het Grote Voetgangersexamen organiseert. De VSV streeft ernaar dat zoveel mogelijk klassen van het vierde leerjaar Het Grote Voetgangersexamen gaan organiseren. Daarom hebben we erover gewaakt dat het project: haalbaar is voor elke school; Het Grote voetgangersexamen veilig kan verlopen; overal op een uniforme manier kan plaatsvinden; perfect aansluit bij de eindtermen.

8 8 1.2 Ondersteuning op elk vlak Het Grote voetgangersexamen De VSV ondersteunt de deelnemende klassen maximaal in elke fase van het project: de voorbereiding, de communicatie, de training, het examen, de evaluatie, de beloning en de remediëring: Inschrijving en opvolging van je persoonlijke dossier gebeurt op de website van het project: Op deze website vind je onder andere ook gratis oefenmateriaal en controlefiches voor tijdens het examen. Klassen die zich hebben ingeschreven, ontvangen een doe-pakket met een handleiding, oefenfiches, folders voor de ouders, een affiche en een klembord. Als een klas al eerder deelnam, ontvangt ze een vervolg-pakket met folders voor de ouders, een affiche en een klembord. De handleiding en oefenfiches kun je hergebruiken. Er zijn regionale nascholingen voor de scholen die graag een gespecialiseerde opleiding willen volgen om een voetgangersexamen te organiseren. Als je de resultaten van je klas na Het Grote Voetgangersexamen invoert op de website, kun je gepersonaliseerde Voetgangersbrevetten Goud afdrukken voor álle kinderen die meegedaan hebben. Bovendien krijg je stickers toegestuurd om uit te delen aan de leerlingen.

9 2. WAAROM EEN VOETGANGERSEXAMEN? 9 HET GROTE VOETGANGERS EXAMEN

10 10 Waarom een voetgangersexamen? 2.1 Voordelen Een voetgangersexamen heeft heel wat voordelen, zowel voor de kinderen, de school als de ouders: Meer aandacht voor praktijkgericht verkeersonderwijs op school is een schakel in het proces van levenslang en ervaringsgericht leren. Leerkrachten en ouders zien in en ervaren dat een kind over voldoende psychomotorische vaardigheid, ervaring en maturiteit moet beschikken om veilig te kunnen oversteken. Leerkrachten en ouders krijgen een duidelijk beeld van de kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes van hun leerlingen/kinderen in het reële verkeer. Tijdens Het Grote Voetgangersexamen komen de hiaten aan het licht. Daaraan kun je nog twee jaar werken in de derde graad.

11 2.2 Link met de eindtermen 11 Het Grote Voetgangersexamen sluit inhoudelijk en methodologisch volledig aan bij de eindtermen verkeers- en mobiliteitseducatie voor het lager onderwijs. Bij het leergebied Wereldoriëntatie domein Ruimte lezen we: ET 6.12 De leerlingen kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving lokaliseren en er zich veilig verplaatsen. De route van het voetgangersexamen is gelegen in de leefomgeving van de kinderen. De trainer kan de kinderen op een praktische manier wegwijs maken in de verkeerssituaties die op de route liggen. Door een bepaalde situatie te oefenen op een vertrouwde route, worden kinderen ook weerbaar in nieuwe complexe verkeerssituaties. Waarom een voetgangersexamen? ET 6.13 De leerlingen beschikken over voldoende reactiesnelheid, evenwichtsbehoud en gevoel voor coördinatie en ze kennen de verkeersregels voor fietsers en voetgangers, om zich zelfstandig en veilig te kunnen verplaatsen langs een voor hen vertrouwde route. Het Grote Voetgangersexamen sluit zeer nauw aan bij deze doelstelling. De kinderen trainen en tonen dat ze met respect voor de wegcode kunnen stappen en een straat oversteken in hun eigen leefomgeving. Ze doen dit zelfstandig en veilig. Ze nemen dus zelf beslissingen en houden rekening met de risico s die uitgaan van het verkeer. Zo kunnen ze de remafstand van voertuigen inschatten en beslissen of ze al dan niet zullen oversteken. ET 6.14 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid rekening te houden met andere weggebruikers. Tijdens Het Grote Voetgangersexamen anticiperen de kinderen op het gedrag en de aanwezigheid van andere verkeersdeelnemers en gedragen ze zich hoffelijk.

12

13 3. TRAINING EN VOORBEREIDING VAN DE LEERLINGEN HET GROTE VOETGANGERS EXAMEN

14 Oversteken en psychomotorische ontwikkeling Training en voorbereiding van de leerlingen Bij het aanleren van voetgangersvaardigheden is het belangrijk dat je weet dat kinderen op psychomotorisch vlak nog een aantal beperkingen hebben. Daarom moeten voetgangersvaardigheden stapsgewijs aangeleerd worden, best al vanaf de kleuterleeftijd. Oversteken één van de belangrijkste vaardigheden komt in verschillende vormen aan bod in Het Grote Voetgangersexamen. Het is aan te raden om Het Grote Voetgangersexamen pas in het vierde leerjaar te organiseren en niet vroeger, en dat om de volgende redenen: Wat moet een kind kunnen om veilig over te steken? Stoppen en stilstaan voor hij de straat oversteekt. Deze vaardigheid wordt ontwikkeld in de periode van drie tot zes jaar. Links en rechts kijken om het verkeer te observeren. Het gezichtsveld van kinderen tot acht jaar is daarvoor nog niet voldoende ontwikkeld. Als er geen verkeer komt, oversteken en flink doorstappen. Om dat te doen, beschikt een kind rond zes jaar over de nodige motorische capaciteiten. Voordien kunnen ze hun bewegingen nog niet altijd coördineren en hebben ze hun evenwicht nog niet altijd onder controle. Ruimte en tijd correct interpreteren en structureren. Oversteken is voor kinderen zeer complex, omdat ze het passagemoment van de aankomende wagen(s) juist moeten inschatten en de tijd moeten inschatten die ze zelf nodig hebben om de straat over te steken. Kinderen tot zeven jaar hebben daar nog behoorlijk wat moeilijkheden mee. Het duurt zelfs tot de leeftijd van 9-10 jaar voor kinderen in staat zijn om individueel op een veilige manier over te steken. Voordien kan dit wel onder begeleiding geoefend worden.

15 Van beschermde omgeving naar de straat Training en voorbereiding van de leerlingen Met het voetgangersexamen rond je een trainingsperiode af. Voor je met de kinderen het reële verkeer in gaat, moet je ze de vaardigheden eerst aanleren in een beschermde omgeving. Een beschermde omgeving kan bijvoorbeeld een speelplaats of een plein zijn, maar (bij slecht weer) ook een turnzaal of polyvalente zaal. Met enkele eenvoudige materialen, kun je al veel oefenen. Een paar stoeprandstroken volstaan voor de meeste oefeningen. Je kunt ze niet in de handel kopen, maar met repen vinyl zelf maken. Je vormt er in een handomdraai straten en kruispunten mee. Uiteraard is het de bedoeling dat de leerlingen de ingeoefende vaardigheden kunnen toepassen in het reële verkeer, in hun vertrouwde omgeving en op de route waar Het Grote Voetgangersexamen zal plaatsvinden. In het doe-pakket vind je vijf oefenfiches om de vijf basisvaardigheden van Het Grote Voetgangersexamen voor te bereiden. De training van verkeersvaardigheden zit daarin verwerkt. Sla deze stap zeker niet over als je leerlingen voorbereidt op Het Grote Voetgangersexamen. Oefenen gebeurt altijd eerst in een beschermde omgeving en nadien in het echte verkeer. Het is belangrijk te weten dat we pas vanaf de voorbereiding op Het Grote Voetgangersexamen (in de tweede graad van het lager onderwijs) kinderen volledig individueel laten stappen in het verkeer.

16

17 4. PRAKTISCHE ORGANISATIE 17 Praktische organisatie HET GROTE VOETGANGERS EXAMEN

18 Vijf basisvaardigheden Praktische organisatie Een leerling slaagt voor Het Grote Voetgangersexamen als hij de vijf basisvaardigheden tot een goed einde brengt én zichzelf of anderen niet in gevaar heeft gebracht. Dat kan enkel als hij het verkeersreglement voldoende kent en het juiste verkeersgedrag toepast bij die regels. De vijf basisvaardigheden met bijhorende oefeningen vind je terug op de oefenfiches. De controlefiches voor tijdens het examen kun je downloaden op de website. De vijf basisvaardigheden zijn: 1 rond een hindernis stappen die de stoep helemaal verspert; 2 oversteken op een zebrapad; 3 oversteken op een kruispunt met een agent; 4 oversteken op een T-kruispunt; 5 oversteken tussen geparkeerde auto s. Andere vaardigheden zijn zeker het testen waard als ze bij de leefwereld van de kinderen horen. Afhankelijk van de lokale situatie, kun je de vijf basisvaardigheden aanvullen met een paar extra vaardigheden, als je het belangrijk vindt dat kinderen ze beheersen. Voor andere vaardigheden die courant voorkomen, vind je nog een aantal extra oefenfiches en controlefiches op de website Het gaat om de volgende vaardigheden: oversteken op een zebrapad met een gemachtigde opzichter; oversteken op een vierarmig kruispunt zonder voorzieningen; oversteken op een kruispunt met verkeerslichten; links op de rijbaan stappen als er geen stoep, berm of fietspad is.

19 4.2 Voorbereiding Kerngroep samenstellen Om een praktijkexamen uit te werken volstaat een kleine kerngroep om een aantal stappen en beslissingen te nemen. Het is vooral van belang dat de juiste mensen in deze kerngroep zitten: o.a. de klasleerkracht, de politie en een verkeersouder. De politie is een ideale partner: Praktische organisatie om een route te helpen opmaken; voor specifieke verkeersvaardigheden (oversteken op een kruispunt met een agent die het verkeer regelt); om op de dag van het examen een oogje in het zeil houden en mee de veiligheid van de deelnemers en de andere weggebruikers te garanderen. Door samen te werken met de lokale politie toon je als school dat je er alles aan doet om het voetgangersexamen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Verkeersouders kunnen instaan voor een aantal logistieke en ondersteunende taken: signalisatie plaatsen; materiaal uitdelen; controleposten op het parcours bemannen; enzovoort. Heeft de school nog geen vaste groep vrijwilligers bij verkeersactiviteiten? Dan kan de kerngroep een oproep lanceren bij de ouders met de vraag om een handje toe te steken op de dag van het voetgangersexamen. Het eerste wat de kerngroep doet, is een geschikte datum prikken voor Het Grote Voetgangersexamen.

20 20 Praktische organisatie Route uitstippelen De route die de kinderen moeten afleggen tijdens Het Grote Voetgangersexamen bevindt zich in een omgeving die voor hen relevant en herkenbaar is. De school is bij voorkeur het vertrek- en eindpunt van de route. Als je de route voor het examen uitstippelt, zorg je ervoor dat de vijf basisvaardigheden zeker in het parcours voorkomen op plaatsen waar je ze goed kunt testen en evalueren. Integreer zeker de oversteekplaatsen die veel gebruikt worden op weg naar school. Echt gevaarlijke plaatsen zoek je niet op. Maar met Het Grote Voetgangersexamen kun je ook nagaan of de leerlingen de juiste vaardigheden en technieken beheersen om te sta pen en over te steken in minder ideale omstandigheden (oversteken tussen geparkeerde auto s, een hindernis die het voetpad helemaal verspert, ). Die vaardigheden test je in een rustige straat. Om organisatorische redenen is het ook best om ze in scène te zetten op een plaats die zo weinig mogelijk gevaar en hinder meebrengt. Voor een voetgangersexamen volstaat een korte route. Een afstand van één kilometer is meestal al genoeg om de courante verkeersvaardigheden te trainen. Het is ook belangrijk dat je de route van het examen ruim op voorhand bekend maakt op school en aan de ouders. Hierdoor krijgt iedereen de kans om met de kinderen voldoende te oefenen en de moeilijke punten te bespreken. Je moet ervan uitgaan dat de ouders in de eerste plaats de verkeersopvoeders van hun kinderen zijn. Maar hou er rekening mee dat niet elk gezin de tijd neemt of in staat is om met de kinderen te trainen. De training op school is dus onontbeerlijk. Het zijn trouwens de beste verkeerslessen die je als school kunt geven!

21 4.2.3 Het Grote Voetgangersexamen bekend maken 21 Zodra je weet wanneer Het Grote Voetgangersexamen zal plaatsvinden en welke vaardigheden je waar wilt testen, kun je het project bekend maken op school en bij de ouders. In het doe/vervolg-pakket vind je een affiche waarop de leerlingen van de deelnemende klas hun namen en de datum kunnen invullen. Hang de affiches op een goed zichtbare plaats voor de ouders en de buurtbewoners. Om de ouders te informeren en op de hoogte te brengen kun je de flyers uit het doe/vervolg-pakket met de leerlingen mee naar huis geven. Het is belangrijk dat de ouders goed op de hoogte zijn, hun toestemming geven en mee achter het project staan. Praktische organisatie Moedig de ouders ook aan om samen met hun kind de vaardigheden en de route in te oefenen. Dat kan alleen het draagvlak vergroten en het welslagen van het project bevorderen.

22 22 Praktische organisatie Helpers Werven De dag van het examen heb je meer helpende handen nodig dan de leden van de kerngroep. Onder andere om de controleposten op het parcours te bemannen. Zorg ervoor dat een controleur niet urenlang op dezelfde plaats moet blijven staan. Je zult makkelijker en meer vrijwilligers vinden voor één of twee uren dan voor een halve of hele dag. Om helpers te zoeken onder de ouders kun je de afscheurstrook aan de flyer voor ouders gebruiken. Op de achterkant van de afscheurstrook vraag je de ouders meteen ook om toestemming te verlenen om hun kind te laten deelnemen aan het examen op de openbare weg. Taken Bij iedere vaardigheid op de route staat een controleur die de beoordeling van de deelnemers bijhoudt op een controlefiche. Per observatiepunt wordt één controlefiche per klas ingevuld. Om de controle snel en objectief te laten verlopen, dragen de leerlingen een fluohesje met een rugnummer (kun je downloaden op de website) en worden alleen de fouten genoteerd. Onderaan op de controlefiche is een vakje voorzien waarin de controleur specifieke opmerkingen kan noteren. Bij Het Grote Voetgangersexamen ligt de nadruk op het oversteken in verschillende omstandigheden. In verband met de veiligheid let de controleur vooral op het moment waarop het kind beslist om te beginnen met oversteken. Als een kind een inschattingsfout maakt, bijvoorbeeld ten aanzien van een naderend voertuig, dan is het aan de controleur om in te grijpen. Briefen Sommige scholen en politiezones organiseren vooraf een overleg voor de helpers en tonen in een presentatie waar en hoe er gecontroleerd moet worden. Anderen organiseren een verkennende wandeling op het parcours. Maar in principe volstaat het om de helpers/controleurs s morgens op de dag van Het Grote Voetgangersexamen te briefen. Je informeert hen kort over de plaats waar ze gaan controleren, waar ze zich opstellen, hoe ze de deelnemende leerlingen moeten beoordelen en over hoe ze mee instaan voor het goede verloop en de veiligheid. Houd ook rekening met het weer en voorzie het nodige comfort voor je helpers. Denk aan schaduw, schuilplaats voor de regen, een drankje om te verfrissen, eventueel een stoel enzovoort.

23 23 Praktische organisatie 4.3 Dag van het examen Voor de leerlingen effectief vertrekken, gebeuren er nog een paar zaken: signalisatie op de invalswegen van de examenomgeving aanbrengen; bewegwijzering (kun je downloaden op de website) plaatsen; laatste controletocht uitvoeren om na te gaan of alle controleurs aanwezig zijn, op de juiste plaats staan en of er zich geen onverwachte problemen voordoen. De controleurs krijgen een korte briefing. In een map geef je ze de nodige informatie en materiaal mee om hun taak correct te kunnen uitvoeren: een plattegrond met de exacte locatie van hun controleplaats; een controlefiche; een klembord; schrijfgerief; een telefoonnummer/noodnummer; een fluitje dat als noodsignaal gebruikt kan worden; gegevens over het aantal deelnemers en hun rugnummers; instructies over de manier van controleren.

24 24 De vertrekplaats van Het Grote Voetgangersexamen bevindt zich in een beschermde omgeving zonder autoverkeer. Bij voorkeur op de speelplaats van de school, maar je kunt ook op een plein of parking vertrekken. Praktische organisatie Alle deelnemers dragen een fluohesje met een rugnummer. De controleur moet weten wat het nummer is van de laatste deelnemer, zodat hij weet wanneer zijn taak erop zit. Zorg ervoor dat er geen nummers ontbreken en dat de nummering overeenstemt met die op de controlefiches. Je kunt rugnummers downloaden op de website De deelnemers vertrekken met een tussentijd van één minuut. Zo is er voldoende afstand tussen twee leerlingen om elkaar niet te beïnvloeden. Er wordt duidelijk afgesproken om in een normaal tempo te stappen en dus NIET te rennen, want het is geen snelheidswedstrijd. De omstandigheden van het parcours kunnen ervoor zorgen dat leerlingen elkaar toch inhalen. Maak daarover op voorhand afspraken met de controleurs, zodat ze kunnen zorgen dat er opnieuw voldoende tijd tussen twee deelnemers zit.

25 4.4 Evaluatie Beoordeling en resultaten De resultaten van het voetgangersexamen laten best niet te lang op zich wachten. Stel een kleine werkbare beoordelingscommissie samen (controleurs, leerkrachten, politie, verkeersouders, ). Leg de deelresultaten per leerling samen, bespreek ze en vel een oordeel. JE GAAT UIT VAN TWEE PRINCIPES OM TE SLAGEN: n Wie zichzelf of anderen niet in gevaar heeft gebracht, slaagt voor de globale voetgangersvaardigheid. Praktische organisatie n Leerlingen moeten vijf op vijf behalen op de vijf basisvaardigheden om te slagen voor Het Grote voetgangersexamen. Bij elk van de vijf basisvaardigheden moet de controleur meerdere deelvaardigheden nagaan. Het zou kunnen dat de leerling tijdens een van de stappen van de vaardigheid iets vergeet of niet helemaal correct uitvoert. In dat geval kan hij toch nog slagen voor de vaardigheid. Maar enkel als hij zichzelf of anderen niet in gevaar heeft gebracht. Een voorbeeld: Als de leerling bij een van de oversteekproeven vergeet om in het midden van de rijbaan nog een keer naar rechts te kijken, zonder dat hij zichzelf of iemand in gevaar brengt, dan kan de beoordelingscommissie beslissen dat de leerling toch slaagt voor de vaardigheid. We willen je vooral meegeven om correct te zijn in de beoordeling en de lat niet te laag te leggen. Het is mogelijk dat leerlingen niet slagen voor het examen. Op het Voetgangersbrevet Goud wordt dan niet aangeduid dat het kind geslaagd is en er wordt duidelijk vermeld welke vaardigheden nog bijzondere aandacht verdienen. Met het Voetgangersbrevet Goud breng je de kinderen, de ouders en de klasleerkracht op de hoogte van het resultaat, zodat zij weten wie als voetganger klaar is om individueel deel te nemen aan het verkeer en voor wie er nog werkpunten zijn.

26 Voetgangersbrevet Goud Praktische organisatie HET GROTE VOETGANGERS BREVET Naam: School: Klas: Basisvaardigheden Extra vaardigheden 1. Rond een hindernis stappen Extra vaardigheid 1 2. Oversteken op een zebrapad Extra vaardigheid 2 3. Oversteken op een kruispunt met een agent Extra vaardigheid 3 4. Oversteken op een T-kruispunt Extra vaardigheid 4 5. Oversteken tussen geparkeerde auto s Extra vaardigheid 5 Opmerkingen: Eindbeoordeling Handtekening: geslaagd nog verder oefenen Álle leerlingen ontvangen na het examen het Voetgangersbrevet Goud. Je kunt de brevetten automatisch afprinten, zodra je de evaluatiegegevens hebt aangevuld in je onlinedossier op de website. Ieder kind krijgt een brevet voor zijn inspanning, geslaagd of niet geslaagd. Op het brevet is er ruimte om een persoonlijke appreciatie of een specifiek aandachtspunt te formuleren. Als je de evaluatie hebt ingevuld, ontvang je ook stickers Voetgangersbrevet Goud om aan de leerlingen te geven. De resultaten van jouw school zijn ook belangrijk voor de VSV. Als iedere klas zijn evaluatie correct invult, kunnen we representatieve conclusies trekken voor Vlaanderen. Op basis daarvan kunnen we het lesmateriaal nog beter afstemmen op de noden Reflectie Omdat je Het Grote Voetgangersexamen in de toekomst minstens even goed wilt organiseren, is het belangrijk om te evalueren met de betrokken partijen. Het n resultaat àà Hoeveel leerlingen zijn geslaagd? àà Voldoen de resultaten aan de verwachtingen van de ouders en leerkrachten? àà Moeten we de trainingen aanpassen of opvoeren? nde route àà Voldoet de test aan de verwachtingen van de ouders en leerkrachten? àà Geeft de test een realistisch beeld van het verkeer op de openbare weg? àà Is de moeilijkheidsgraad realistisch? àà Zijn de controleposten op de juiste plaats gesitueerd? àà Zijn er onverwachte situaties die de veiligheid in het gedrang brengen? nhelpende handen àà Zijn er voldoende helpers? àà Zijn de helpers voldoende ingelicht over hun taak? àà Zijn de controlefiches goed ingevuld?

27 COLOFON Auteur: Dirk Gabriels, Kim Jacobs Leescommissie: Dirk Gabriels, Kim Jacobs, Véronique Voets Eindredactie: Tini De Smedt Tekeningen: Artoos Bronnen: - Van meestapper tot superstapper, Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Verkeersles geven, hoe doe je dat?, BIVV in samenwerking met Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Foto s: Annie De Brue Lay-out en vormgeving: Artoos Verantwoordelijke uitgever: Jan Peumans, Louizastraat 40, 2800 Mechelen Wettelijk depot: D/2014/8258/1 Niets uit deze uitgave mag, op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. HET GROTE VOETGANGERS EXAMEN

28 Vlaamse Stichting Verkeerskunde Stationsstraat Mechelen Tel

1. Taken afgesproken vorige vergadering

1. Taken afgesproken vorige vergadering LEEFSCHOOL DE DAGERAAD WERKGROEP VERKEER 2013-2014 Lange Altaarstraat 4-20, 2018 Antwerpen VERSLAG VERGADERING 29-04-2014 T 03-288 65 66 F 03-288 65 67 info@leefschooldedageraad.be www.leefschooldedageraad.be/verkeer

Nadere informatie

g n Een praktijktest met de fiets in het echte verkeer!

g n Een praktijktest met de fiets in het echte verkeer! g n i d i e l d n a H ww w.g rotefi etsexamen.be Een praktijktest met de fiets in het echte verkeer! 2 Woord vooraf 3 Veilig deelnemen aan het verkeer leer je niet met theorie alleen. Er zijn heel wat

Nadere informatie

Politiecongres. 5 november 2013

Politiecongres. 5 november 2013 Politiecongres 5 november 2013 Vlaamse Stichting Verkeerskunde 1990, decreet Vlaams Parlement: vorming organiseren wetenschappelijk onderzoek stimuleren Vlaams Parlement en Vlaamse regering adviseren Opleidingscentrum

Nadere informatie

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs Vlaamse Stichting Verkeerskunde 2014 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie VME in het basisonderwijs Doel: Verkeersvaardig worden, zich op een veilige manier in het verkeer begeven. al Stappend al Trappend

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen

De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen De Grote Verkeerstoets 1 de Grote Verkeerstoets Gluren bij de buren Veilig Verkeer Nederland - het verkeersexamen 2008-2009: proefproject 25 lagere scholen

Nadere informatie

LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN

LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN VERKEER OP SCHOOL BEGELEIDING OP MAAT (BoM) LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN Donderdag 15 juni 2017 8 10 12 6 4 2 WAAR SITUEREN WE VME? Wereldoriëntatie Domein 4: ruimte Oriëntatie- en kaartvaardigheid Ruimtebeleving

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST PROGRAMMA Klas Uren Omschrijving module Klas 1 9.00u 10.15u leslokaal Stap voor stap, trap voor trap 10.30u 12.00u

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE WANNEER klaar voor het verkeer? VERKEER OP KINDERMAAT De psychomotorische ontwikkeling van jonger kinderen in relatie tot verkeer. Baby -> primitieve

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE 18+ (bedrijven) 18+ Secundair onderwijs Basisonderwijs 12 6 8 10 4 2 HET ONDERWIJS IN VLAANDEREN Ministerie Leerplicht Eindtermen en Ontwikkelings doelen

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Harelbeke

Verkeerseducatieve Route Harelbeke Verkeerseducatieve Route Harelbeke Toelichting leerkrachten PZ Gavers Praktische verkeerseducatie De eindtermen verkeer en mobiliteit vragen praktijkgerichte verkeerslessen. Veilig en verantwoord fietsen

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Deerlijk

Verkeerseducatieve Route Deerlijk Verkeerseducatieve Route Deerlijk Toelichting leerkrachten PZ Gavers Praktische verkeerseducatie De eindtermen verkeer en mobiliteit vragen praktijkgerichte verkeerslessen. Veilig en verantwoord fietsen

Nadere informatie

Basiscursus Voetgangerstraining

Basiscursus Voetgangerstraining Vlaamse Stichting Verkeerskunde Basiscursus Voetgangerstraining Vormingsaanbod Verkeer op School 4 oktober 2013 Dagprogramma 09.30 u: Onthaal 10.00 u: Verwelkoming + kennismakingsspel 10.15 u: Horen zien

Nadere informatie

HET GROTE FIETS EXAMEN HANDLEIDING. Een praktijktest in het echte verkeer!

HET GROTE FIETS EXAMEN HANDLEIDING. Een praktijktest in het echte verkeer! HET GROTE FIETS EXAMEN HANDLEIDING Een praktijktest in het echte verkeer! WOORD VOORAF Veilig deelnemen aan het verkeer leer je niet met theorie alleen. Er zijn heel wat vaardigheden die flink wat training

Nadere informatie

VOETGANGERS BREVET HANDLEIDING HET GROTE VOETGANGERSEXAMEN VOOR DE TWEEDE GRAAD

VOETGANGERS BREVET HANDLEIDING HET GROTE VOETGANGERSEXAMEN VOOR DE TWEEDE GRAAD VOETGANGERS BREVET HANDLEIDING HET GROTE VOETGANGERSEXAMEN VOOR DE TWEEDE GRAAD WOORD VOORAF Als VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) hebben we een duidelijke ambitie: alle Vlamingen, van 0 tot 100,

Nadere informatie

VOETGANGERS BREVET HANDLEIDING HET GROTE VOETGANGERSEXAMEN VOOR DE TWEEDE GRAAD

VOETGANGERS BREVET HANDLEIDING HET GROTE VOETGANGERSEXAMEN VOOR DE TWEEDE GRAAD VOETGANGERS BREVET HANDLEIDING HET GROTE VOETGANGERSEXAMEN VOOR DE TWEEDE GRAAD WOORD VOORAF De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) wil alle Vlamingen, van 0 tot 100, slimmer maken over verkeer en mobiliteit.

Nadere informatie

Basiscursus B Voetgangerstraining

Basiscursus B Voetgangerstraining Vlaamse Stichting Verkeerskunde Basiscursus B Voetgangerstraining Vormingsaanbod Verkeer op School Voorjaar 2013 Dagprogramma Voorstelling VSV VME in het basisonderwijs Kleuterbox Horen, zien en rijden

Nadere informatie

LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST

LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST PROGRAMMA Klas Uren Omschrijving module Groep 1A 09.00-10.15 u Stap voor stap, trap voor trap 10.30 12.00 u Praktijktraining stappen en trappen ZELF OP PAD DOORHEEN

Nadere informatie

LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE

LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE VERKEER OP SCHOOL BEGELEIDING OP MAAT (BoM) LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE Donderdag 11 mei 2017 12 6 8 10 4 2 ONZE AANPAK Praktijkgericht Stapsgewijs Laagdrempelig Teach the teacher leerkrachten,

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE 18+ (bedrijven) 18+ Secundair onderwijs Basisonderwijs 12 6 8 10 4 2 HOGER! LAGER! Jonge kinderen in het verkeer, wat weet jij erover? WAT MOETEN SCHOLEN

Nadere informatie

Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Basiscursus C Fietstraining

Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Basiscursus C Fietstraining Vlaamse Stichting Verkeerskunde Basiscursus C Fietstraining 2013 Programma 9.30u: onthaal / kennismakingspel 10.00u: theorie fietsvaardigheid vs leeftijd 11.00u: koffiepauze 11.15u: leren fietsen in de

Nadere informatie

HANDLEIDING HET GROTE FIETSEXAMEN VOOR DE DERDE GRAAD

HANDLEIDING HET GROTE FIETSEXAMEN VOOR DE DERDE GRAAD FIETSBREVET HANDLEIDING HET GROTE FIETSEXAMEN VOOR DE DERDE GRAAD WOORD VOORAF Als VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) hebben we een duidelijke ambitie: alle Vlamingen, van 0 tot 100, slimmer maken

Nadere informatie

Onze visie. Wij willen bewust inspanningen leveren om de ontwikkelingsdoelen en eindtermen met betrekking tot het verkeer en mobiliteit na te streven.

Onze visie. Wij willen bewust inspanningen leveren om de ontwikkelingsdoelen en eindtermen met betrekking tot het verkeer en mobiliteit na te streven. Onze visie Onze school investeert veel in veilig verkeer. Wij willen ons als school doelgericht en systematisch inzetten om onze leerlingen te laten groeien tot zelfstandige weggebruikers die hun verantwoordelijkheid

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BAKO ONZE TOEKOMST

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BAKO ONZE TOEKOMST VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BAKO ONZE TOEKOMST PROGRAMMA Klas Uren Omschrijving module Klas 1A 8.40u 9.50u Z007 Kinderen hebben eigen spelregels 10.10u 11.40u Speelplaats

Nadere informatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Dode hoek Doelgroep Derde graad van de lagere school. Eindtermen Lager onderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit: De leerlingen 4.14

Nadere informatie

DE GROTE VERKEERSTOETS

DE GROTE VERKEERSTOETS DE GROTE VERKEERSTOETS Lesfiche 5 e LEERJAAR Dode Hoek Eindtermen Mens en maatschappij Ruimte Verkeer en mobiliteit De leerlingen 4.14 kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving

Nadere informatie

Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Basiscursus C Fietstraining

Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Basiscursus C Fietstraining Vlaamse Stichting Verkeerskunde Basiscursus C Fietstraining 2013 Programma 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie 2. Eindtermen & verkeer 3. Horen, zien en rijden 4. Trappen 5. De markt in beeld 6. Weetjes

Nadere informatie

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast.

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast. Op leerwandeling y Eindtermen 6.12 De leerlingen kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving lokaliseren. ICT 5 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm

Nadere informatie

VERO voor voetgangers basisschool Pulle

VERO voor voetgangers basisschool Pulle VERO voor voetgangers basisschool Pulle 1 Stappen in groep Het vertrekpunt veilig verlaten Kloosterstraat 7 Het vertrek en eindpunt van de VERO voor voetgangers is de parking voor de school (Kloosterstraat).

Nadere informatie

Praatplaat: ga je mee op stap?

Praatplaat: ga je mee op stap? Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Praatplaat: ga je mee op stap? Doelgroep Eerste graad van de lagere school. Lesdoel De leerlingen kunnen aangeven welke route het veiligst is. De

Nadere informatie

Parcours voetgangersexamen vierde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege

Parcours voetgangersexamen vierde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege Parcours voetgangersexamen vierde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege Vertrek; Sint-Jan Berchmanscollege, parking Kasteellaan indraaien naar rechts; eerste straat rechts de Holstraat ingaan: Controlepunt

Nadere informatie

LEERLIJN STAPPEN & TRAPPEN

LEERLIJN STAPPEN & TRAPPEN VERKEER OP SCHOOL BEGELEIDING OP MAAT (BoM) LEERLIJN STAPPEN & TRAPPEN IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS Donderdag 26 oktober 2017 WANNEER BEN JE klaar voor het verkeer? Maar ma ik word volgende week 18!!!!

Nadere informatie

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS LET OP VOOR DE www.letopvoordedodehoek.be DODE HOEK INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Praktijkles in en rond een echte vrachtwagen Praktijk- en

Nadere informatie

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer.

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Dit is veilig! Dit kun je straks Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 Het verkeer Plantyn, Mechelen - De Basis voor Wereldoriëntatie 1 - leerwerkboek

Nadere informatie

HET BUITENGEWOON VOETGANGERS BREVET EDUCATIEF PAKKET. voor het buitengewoon onderwijs

HET BUITENGEWOON VOETGANGERS BREVET EDUCATIEF PAKKET. voor het buitengewoon onderwijs HET BUITENGEWOON VOETGANGERS BREVET EDUCATIEF PAKKET voor het buitengewoon onderwijs WOORD VOORAF In haar projecten voor het onderwijs past de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) een aantal belangrijke

Nadere informatie

HET BUITENGEWOON FIETS EDUCATIEF PAKKET. voor het buitengewoon onderwijs

HET BUITENGEWOON FIETS EDUCATIEF PAKKET. voor het buitengewoon onderwijs HET BUITENGEWOON FIETS EXAMEN BREVET EDUCATIEF PAKKET voor het buitengewoon onderwijs WOORD VOORAF In haar projecten voor het onderwijs past de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) een aantal belangrijke

Nadere informatie

2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Veilig naar school Je weet hoe een voetganger zich veilig gedraagt 1 Praatjes bij in plaatjes het verkeer. Dit kun je al Dit kun je straks Je weet waar het veilig is voor

Nadere informatie

Verkeersborden. Eindtermen. Doelgroep. Lesdoel. Lager onderwijs: Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS

Verkeersborden. Eindtermen. Doelgroep. Lesdoel. Lager onderwijs: Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Doelgroep Eerste graad van de lagere school. Lesdoel De leerlingen kennen de juiste betekenis van de voornaamste verkeersborden voor voetgangers

Nadere informatie

VOETGANGERS BREVET EDUCATIEF PAKKET. voor de eerste graad lager onderwijs. Inclusief 30 brevetten en stickers voor de leerlingen!

VOETGANGERS BREVET EDUCATIEF PAKKET. voor de eerste graad lager onderwijs. Inclusief 30 brevetten en stickers voor de leerlingen! VOETGANGERS BREVET BRONS ZILVER Inclusief 30 brevetten en stickers voor de leerlingen! EDUCATIEF PAKKET voor de eerste graad lager onderwijs WOORD VOORAF In de projecten voor het onderwijs past de VSV

Nadere informatie

Fietsvaardigheid in groep

Fietsvaardigheid in groep Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Fietsvaardigheid in groep Deel 3: testen Doelgroep VOETen Leerlingen van de eerste graad Gemeenschappelijke stam: 18, 19, 20 Begeleiders van

Nadere informatie

Een fiets voor Bas: luisteroefening

Een fiets voor Bas: luisteroefening Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Een fiets voor Bas: luisteroefening Doelgroep Derde kleuterklas Eerste leerjaar Eindtermen Kleuteronderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit:

Nadere informatie

VOETGANGERS BREVET BRONS. Inclusief 30 brevetten en stickers voor de leerlingen! EDUCATIEF PAKKET. voor de derde kleuterklas

VOETGANGERS BREVET BRONS. Inclusief 30 brevetten en stickers voor de leerlingen! EDUCATIEF PAKKET. voor de derde kleuterklas VOETGANGERS BREVET BRONS Inclusief 30 brevetten en stickers voor de leerlingen! EDUCATIEF PAKKET voor de derde kleuterklas WOORD VOORAF In de projecten voor het onderwijs past de VSV (Vlaamse Stichting

Nadere informatie

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen:

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen: KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN 1. INTRO Door het drukke verkeer en de inrichting van de weg is het voor fietsers vaak moeilijk om aan kruispunten veilig over te steken of af te slaan. Verkeerslichten

Nadere informatie

LET OP VOOR DE DODE HOEK!

LET OP VOOR DE DODE HOEK! LET OP VOOR DE DODE HOEK! Informatie voor de lesgever bij gebruik van de online lesmodule en de organisatie van een praktijkles over de dode hoek www.letopvoordedodehoek.be INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

Peuterklas. beschermde omgeving. Oefenen op. Oefenen in. straat

Peuterklas. beschermde omgeving. Oefenen op. Oefenen in. straat Peuterklas *Leren waar het veilig is en niet veilig is om te spelen. *Leren controleren van bewegingen: evenwicht, niet bruusk reageren, afremmen, soepel draaien *Leren reageren op visuele (rood, groen,

Nadere informatie

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 6b DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Ruimte Je eigen gemeente in de kijker: de rotonde en de dode hoek Dit kun je al Je kent de gevarenzones voor voetgangers en fietsers in de ruime omgeving van de school

Nadere informatie

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs.

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs. 1 Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs. C Wat doen deze kinderen?? Zijn ze voorzichtig? Kleur het bolletje groen. oen ze iets gevaarlijks? Kleur het bolletje rood. Ontwerp:. Vereecke

Nadere informatie

Beste Ouder, De leerlingen moeten ook allemaal een fluohesje aandoen en een fietshelm opzetten.

Beste Ouder, De leerlingen moeten ook allemaal een fluohesje aandoen en een fietshelm opzetten. Beste Ouder, Op dinsdag 24 mei 2016 zullen de leerlingen van het 6 de leerjaar deelnemen aan het Grote fietsexamen in Wijnegem. Het is een praktijkexamen met de fiets waarin we testen of je zoon of dochter

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

HANDLEIDING HET GROTE FIETSEXAMEN VOOR DE DERDE GRAAD

HANDLEIDING HET GROTE FIETSEXAMEN VOOR DE DERDE GRAAD FIETSBREVET HANDLEIDING HET GROTE FIETSEXAMEN VOOR DE DERDE GRAAD WOORD VOORAF De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) wil alle Vlamingen, van 0 tot 100, slimmer maken rond verkeer en mobiliteit. Dat

Nadere informatie

Nieuwsbrief april - mei 2018

Nieuwsbrief april - mei 2018 Nieuwsbrief april - mei 2018 Beste ouder(s), Het derde en laatste trimester van dit schooljaar is alweer van start gegaan. Maar enkele maanden meer en dan maken we plaats voor de grote vakantie. Maar er

Nadere informatie

VOETGANGERS BREVET EDUCATIEF PAKKET. voor de eerste graad lager onderwijs. Inclusief 30 brevetten en stickers voor de leerlingen!

VOETGANGERS BREVET EDUCATIEF PAKKET. voor de eerste graad lager onderwijs. Inclusief 30 brevetten en stickers voor de leerlingen! VOETGANGERS BREVET BRONS ZILVER Inclusief 30 brevetten en stickers voor de leerlingen! EDUCATIEF PAKKET voor de eerste graad lager onderwijs WOORD VOORAF Als VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) hebben

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKOEK 2 Tussendoor 1 Oversteken a In het verkeer 1 3 5 Knip de figuurtjes uit het kopieerblad en plak op de juiste plaats. 1 en 2: De agent heeft het voor het zeggen. 3 en 4: Geen agent.

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKOEK 6 Wie heeft voorrang? Voorrang oefenen Voorrang van rechts 1 2 A A C D Tekening 1 heeft voorrang op Tekening 2 A heeft voorrang op en moet voorrang geven aan heeft voorrang op

Nadere informatie

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs.

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs. Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - ste en de leerjaar lager onderwijs. 6 Zie je de kinderen op de tekening? Sommigen hebben een bolletje met een cijfer. Zijn ze voorzichtig? Kleur het bolletje groen.

Nadere informatie

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding Kinderen Anders Naar School KANS Handleiding Colofon Dit is een uitgave van Veilig Verkeer Nederland Inhoud: Christel de Heus Tekst: Marian Schouten Fotografie: Archief Veilig Verkeer Nederland Coverfoto:

Nadere informatie

Lesfiche: dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Lesfiche: dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche: dode hoek Doelgroep Derde graad lager onderwijs Eindtermen (ET) Wereldoriëntatie, domein Ruimte Verkeer en mobiliteit ET 6.1 Lichamelijke

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid

Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid Voorwaarden voor veilig fietsen en stappen: 1. kennis van en respect voor de wegcode 2. goede afspraken en voldoende vaardigheden bij alle

Nadere informatie

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Binnenkort krijgt uw groep een praktische verkeersles op het Verkeersplein van Veilig Verkeer Nederland en Shell. Om te zorgen dat uw leerlingen optimaal

Nadere informatie

Kinderen op de fiets

Kinderen op de fiets Kinderen op de fiets Kinderen vervoeren met de fiets 1. HET FIETSZITJE Vanaf ongeveer 1 jaar Van 9 tot 15 of tot 25 kg Uitgerust met : - gordeltjes - voetsteuntjes (verstelbaar in hoogte) - hoge rugsteun

Nadere informatie

Ouderbrief. Ouderbrief bij het thema: Spelen. Kopieerblad. Wijzer door het verkeer groep 1-2. Beste ouder/verzorger,

Ouderbrief. Ouderbrief bij het thema: Spelen. Kopieerblad. Wijzer door het verkeer groep 1-2. Beste ouder/verzorger, Kopieerblad O Ouderbrief Ouderbrief bij het thema: Spelen Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gesproken over hoe en waar je veilig kunt buitenspelen. We hebben besproken

Nadere informatie

Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers

Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Storende interacties zone 30 Preventie Voorrang 2 Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers HCP Koen Wouters - HINP Jo Daniels

Nadere informatie

Werkgroep verkeer en verkeersveiligheid

Werkgroep verkeer en verkeersveiligheid Werkgroep verkeer en verkeersveiligheid Verslag van bijeenkomst op 1 oktober 2012 (versie 2) Aanwezigen: Anouk, juf Lily, Wendy, Peter, Liesbet, Lore, David I. Problemen 1. Rond de momenten dat de school

Nadere informatie

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep Veel kinderen gaan in Nederland lopend of fietsend naar school. Toch is er een aanzienlijk aantal ouders dat hun kinderen met de auto naar school brengt. Hierdoor ontstaan onveilige situaties, parkeerproblemen

Nadere informatie

Word een verkeersactieve school.

Word een verkeersactieve school. VEILIG NAAR SCHOOL Vlaamse Stichting VERKEERSKUNDE op weg Kind eren in aan tocht Kind eren in aan tocht VEILIGE STRAAT Word een verkeersactieve school. Met verkeersouders! www. verkeersouders. be fiets

Nadere informatie

Onze leerkrachten en kinderen werken aan een veilig en duurzaam verkeer. Hieronder vindt u een overzicht van onze acties.

Onze leerkrachten en kinderen werken aan een veilig en duurzaam verkeer. Hieronder vindt u een overzicht van onze acties. 10/10 voor verkeer en mobiliteit Onze leerkrachten en kinderen werken aan een veilig en duurzaam verkeer. Hieronder vindt u een overzicht van onze acties. september strapdag oefenen op de speelplaats (verkeerssituatie

Nadere informatie

Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014

Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014 Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014 Routebeschrijving 1 Vertrek aan de school Stationsstraat 81 richting Leuvensesteenweg. Oversteken aan lichten Leuvensesteenweg richting Nieuwstraat. Bij het kruispunt

Nadere informatie

CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B

CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B INLEIDING Het Curriculum Praktijkopleiding Categorie B bundelt de essentiële kennis, vaardigheden en gedragsaspecten die een leerling tijdens de praktijkopleiding

Nadere informatie

Dossier Verkeersenquête 2012-2013

Dossier Verkeersenquête 2012-2013 Dossier Verkeersenquête 2012-2013 Motivatie dossier Zoals scholen in andere gemeenten in ons land, heeft ook onze school te maken met een sterk groeiend aantal leerlingen. Dit heeft als gevolg dat wij

Nadere informatie

OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER

OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER Lesfiche 3 voor BuSO OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER www.fietsometer.be DOELGROEP Alle opleidingsvormen van het buitengewoon secundair onderwijs. ONTWIKKELINGSDOELEN OV1-OV2 De leerling: houdt zich aan

Nadere informatie

Inleiding Verkeerskunsten is een bronnenboek voor het primair onderwijs met activiteiten op het gebied van de praktische verkeerseducatie.

Inleiding Verkeerskunsten is een bronnenboek voor het primair onderwijs met activiteiten op het gebied van de praktische verkeerseducatie. HANDLEIDING Inleiding Verkeerskunsten is een bronnenboek voor het primair onderwijs met activiteiten op het gebied van de praktische verkeerseducatie. Verkeers kunsten onderscheidt zich van reguliere verkeersmethodes,

Nadere informatie

Zone 30 BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Zone 30 BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Zone 30 Doelgroep Derde of vierde leerjaar Eindtermen Lager onderwijs: Mens en maatschappij - mens: De leerlingen - 1.1 drukken in een niet-conflictgeladen

Nadere informatie

Wat een feiten! Wist u dat.

Wat een feiten! Wist u dat. Kinderen in het verkeer de Mariaschool 24 september 2018 Wat een feiten! Wist u dat. Kinderen minstens twee keer per dag, 5 dagen in de week 40 weken in een schooljaar 8 jaar lang naar school gaan -----------------------------------

Nadere informatie

FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP

FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP VELOCITIE INSPIRATIEBOX categorie 3: Actieve schoolverplaatsingen ACTIEFICHE FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP Op welke manier kunnen klassen zich in groep met de fiets verplaatsen voor buitenschoolse activiteiten

Nadere informatie

Verkeersbeleid. SWP 2.2.9 Wereldoriëntatie Verkeersbeleid

Verkeersbeleid. SWP 2.2.9 Wereldoriëntatie Verkeersbeleid SWP 2.2.9 Wereldoriëntatie Verkeersbeleid Verkeersbeleid Vrije kleuter- en lagere school Heilig Graf Bergakker 4 B-2350 Vosselaar Tel. (014) 61 43 29 vos@heilig-graf.be www.heilig-graf.be/vos 1 Visie...

Nadere informatie

HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER?

HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER? HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER? Deze fiche geeft richtlijnen om de fietsvaardigheden van het Fietsbrevet Zilver te oefenen (derde en vierde leerjaar) en te testen (enkel vierde leerjaar). DOEL

Nadere informatie

G e d r a g s - e n v e r k e e r s r e g e l s

G e d r a g s - e n v e r k e e r s r e g e l s G e d r a g s - e n v e r k e e r s r e g e l s Thema / onderwerp Voorbereiding bezoek kinderboerderij. Thema s: gedrag- en verkeersregels. Welke betekenis heeft het thema / onderwerp voor de kinderen?

Nadere informatie

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) Superfietser 2015 Belangrijkste regels -Volg de aanwijzingen van de politie. -Iedereen moet stoppen. -Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) -Je mag doorrijden. -STOP

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Informatiepakket voor de school. Versie: 05/10/2010. Pagina 1 van 5

Informatiepakket voor de school. Versie: 05/10/2010. Pagina 1 van 5 Informatiepakket voor de school Versie: 05/10/2010 Pagina 1 van 5 1. Inleiding De Mobibus is een mobiele interactieve tentoonstelling die zich richt op de tweede graad van het secundair onderwijs. Deelnemen

Nadere informatie

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties.

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties. Algemene informatie Doelstellingen Na het zien van het televisieprogramma, het werken met het begeleidend materiaal en het oefenen op de site: weten de kinderen dat fietsen gezond is. kunnen de kinderen

Nadere informatie

Parcours fietsexamen zesde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege

Parcours fietsexamen zesde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege 6 9 8 7 1 2 11 12 5 3 10 4 Parcours fietsexamen zesde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege Vertrek; Sint-Jan Berchmanscollege, poort Holstraat Holstraat indraaien naar rechts; op het einde: Controlepunt

Nadere informatie

Het fietsexamen : 12, 14 en 15 mei 2014

Het fietsexamen : 12, 14 en 15 mei 2014 Het fietsexamen : 12, 14 en 15 mei 2014 Maandag 12 mei Woensdag 14 mei Donderdag 15 mei SCHOOL SCHOOL SCHOOL GO Mol SJB College Gbs Gompel Balen Centrum Vbs Rozenberg Vbs Millegem SAIGO Vbs Wezel De Bijenkorf

Nadere informatie

Veiligheidsdossier Uitstap te voet

Veiligheidsdossier Uitstap te voet Veiligheidsdossier Uitstap te voet Mauroo Dirk, Preventieadviseur School aan de waterkant 1 Veiligheidsdossier uitstap te voet INFO VOOR DE LEERKRACHT 1. Verplaatsingen te voet "alleen": De leerkracht/begeleider

Nadere informatie

Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers

Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers Doelgroep Alle graden van het secundair onderwijs VOET Context: 1.13 Lesthema Veilig

Nadere informatie

SAMEN-werken aan verkeersveiligheid. Rozette Reyskens OVK bestuurslid en schepen van welzijn Zutendaal

SAMEN-werken aan verkeersveiligheid. Rozette Reyskens OVK bestuurslid en schepen van welzijn Zutendaal SAMEN-werken aan verkeersveiligheid Rozette Reyskens OVK bestuurslid en schepen van welzijn Zutendaal Hoe is het SAVE label tot stand gekomen? Het uitwerken van het SAVE charter en het behalen van het

Nadere informatie

Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het

Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het politiebureel. HET GROOT FIETSEXAMEN Start Aankomst Parcours

Nadere informatie

De Verkeersbril. lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs

De Verkeersbril. lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs De Verkeersbril lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs Ontwikkeling: Regio-coördinatie Verkeerseducatie Drenthe Jaar van uitgave: 2011 Auteurs: Marja Derksen, Karin Pasjes en Geralda Vrieling

Nadere informatie

Papenaardekenstraat Schoten VERKEERSPLAN. Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school.

Papenaardekenstraat Schoten VERKEERSPLAN. Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school. Papenaardekenstraat 53 2900 Schoten VERKEERSPLAN 1. Inleiding Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school. Vermits iedereen zich in het verkeer moet

Nadere informatie

Fietsvaardigheid in groep

Fietsvaardigheid in groep Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Fietsvaardigheid in groep Deel 1: opbouwen Doelgroep VOETen Leerlingen van de eerste graad Gemeenschappelijke stam: 18, 19, 20 Begeleiders

Nadere informatie

Voorwoord. Al deze vormingen zijn gratis.

Voorwoord. Al deze vormingen zijn gratis. 2 Voorwoord In 2012 organiseert de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) opnieuw nascholingen over verkeers-en mobiliteitseducatie (VME) in het onderwijs. Vanaf dit jaar bieden we een basiscursus aan over

Nadere informatie

Stefan Dewickere VERKEER OP SCHOOL SCHOOLJAAR

Stefan Dewickere VERKEER OP SCHOOL SCHOOLJAAR VERKEER OP SCHOOL SCHOOLJAAR 2018-2019 Stefan Dewickere www. 2 Dag directeur, juf, meester of verkeersouder Verkeerseducatie. Je wil er op school wellicht werk van maken, maar weet niet altijd goed op

Nadere informatie

VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS

VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL SCHOOLJAAR 2016-2017 Verkeersweken secundair onderwijs IN ENKELE WOORDEN Jongeren blijven oververtegenwoordigd in de ongevallencijfers. Verkeers-

Nadere informatie

FIETSEXAMEN WIJK STENE

FIETSEXAMEN WIJK STENE FIETSEXAMEN WIJK STENE INFOSLIDE (maakt geen deel uit van de route) UITLEG VERSCHIL FIETSOVERSTEEK / FIETSPAD Fietsoversteken: steeds met blokken Nooit voorrang aan een fietsoversteek, dus: *voorrang verlenen

Nadere informatie

Onderwerp: Praktisch verkeersexamen Empel, woensdag 14 maart 2018

Onderwerp: Praktisch verkeersexamen Empel, woensdag 14 maart 2018 Onderwerp: Praktisch verkeersexamen Empel, woensdag 14 maart 2018 Beste ouders van de leerlingen van groep 7, Op woensdag 9 mei, tussen 9.00 en 13:00 uur, doet uw kind mee aan het praktisch verkeersexamen

Nadere informatie

FIETSEXAMEN WIJK STENE

FIETSEXAMEN WIJK STENE FIETSEXAMEN WIJK STENE INFOSLIDE (maakt geen deel uit van de route) UITLEG VERSCHIL FIETSOVERSTEEK / FIETSPAD Fietsoversteken: steeds met blokken Nooit voorrang aan een fietsoversteek, dus: *voorrang verlenen

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

Vlaamse Stichting VERKEERSKUNDE. Met de klas de straat op. Handleiding voor verkeerseducatieve routes in de schoolomgeving

Vlaamse Stichting VERKEERSKUNDE. Met de klas de straat op. Handleiding voor verkeerseducatieve routes in de schoolomgeving Vlaamse Stichting VERKEERSKUNDE Met de klas de straat op Handleiding voor verkeerseducatieve routes in de schoolomgeving 0 1 / 2 0 0 6 S T U U R G R O E P O N D E R W I J S Woord vooraf Vlaamse Stichting

Nadere informatie

Blijkerijstraat 1 Oude Meirstraat 39 2390 Oostmalle directie.kleuters@immaculata-oostmalle.be VERKEERSKRANT

Blijkerijstraat 1 Oude Meirstraat 39 2390 Oostmalle directie.kleuters@immaculata-oostmalle.be VERKEERSKRANT Blijkerijstraat 1 Oude Meirstraat 39 2390 Oostmalle directie.kleuters@immaculata-oostmalle.be DE VERKEERSKRANT Info over het 10op10-project Ouders zijn een voorbeeld voor hun kinderen, ook in het verkeer.

Nadere informatie

VERKEERSVEILIG UITPIJLEN

VERKEERSVEILIG UITPIJLEN VERKEERSVEILIG UITPIJLEN,,Een verkeersveilige gids voor parcoursmeesters Een publicatie (2013) van: INLEIDING De Aktivia-wandelclubs zetten jaarlijks goed één miljoen wandelaar in beweging. Voor al die

Nadere informatie