Resultaten alumni-enquête Scheikunde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resultaten alumni-enquête Scheikunde"

Transcriptie

1 Resultaten alumni-enquête Scheikunde In het kader van de accreditatie van de opleiding Scheikunde, is een enquête gehouden onder de alumni van deze opleiding. De enquête, bestaande uit vragen over de eerste baan en over waardevolle en gemiste kennis en vaardigheden vanuit de studie, is toegestuurd aan 302 afgestudeerden, allen van de afgelopen 8 jaar. Van de 302 aangeschreven hebben 138 alumni gereageerd; een respons van 43%. Daarbij in ogenschouw genomen dat het adressenbestand duidelijk niet up-to-date was is deze respons hoog te noemen. Hieronder staan de belangrijkste resultaten van de enquête. Deze resultaten geven een beeld over de ongedeelde opleiding scheikunde. Het betreft enkel de reacties van Nederlandse studenten, die de opleiding aan de UvA gestart zijn en hebben afgerond. De buitenlandse studenten worden apart benaderd. Aantal deelnemers Het totaal aantal deelnemers aan de enquête bedroeg 138. In Figuur 1 staat weergegeven in welke jaren de deelnemers zijn afgestudeerd. Gezien de slinkende studentenaantallen gedurende de laatste jaren, is deze verdeling van het aantal reacties over de verschillende jaren een logische verdeling. jaar van afstuderen aantal respondenten Figuur 1: aantal deelnemers verdeeld over de verschillende afstudeerjaren Huidige functies van de deelnemers en carrièreverloop. Veel van de respondenten zijn thans nog werkzaam in de chemie; hetzij in het onderzoek, het onderwijs, de commerciële sector of de industrie. Onderstaande beroepen, allen gerelateerd aan chemie, worden meermalen genoemd: AIO / Postdoc Adviseur Beleidsmedewerker Docent Scheikunde Specialist chemische wetgeving / milieuwetgeving Milieucoördinator Projectmanager Onderzoeker De respondenten die na hun studie zijn gaan promoveren en inmiddels hun promotie hebben afgerond, zijn vrijwel allemaal nog werkzaam in het onderzoek, hetzij als postdoc aan een (veelal buitenlandse) universiteit, hetzij als onderzoeker of projectleider in het bedrijfsleven. Een aantal van de respondenten is na hun studie terecht gekomen in de commerciële sector. Vaak was hun eerste baan nog zijdelings gerelateerd aan de scheikunde, maar in het verloop van de verdere carrière is deze relatie verloren gegaan en is men algemeen salesmanager geworden. Degenen die in de ICT zijn gaan werken en daar meestal nog werkzaam zijn, zijn allen afgestudeerd tussen 1996 en Een aantal van hen hebben zich na hun studie scheikunde laten omscholen tot ICT er.

2 De eerste baan na de studie Tijd tussen afstuderen en de eerste baan In Figuur 2 staat weergegeven na hoeveel maanden men gemiddeld een baan vond. Opvallend hierbij is dat verreweg de meeste binnen drie maanden na afstuderen een baan vinden. Enkele respondenten gaven aan dat zij al een baan hadden gevonden voordat zij waren afgestudeerd. Ook gaven enkele respondenten aan dat zij eerst een grote buitenlandse reis hadden gemaakt of even hebben rondgesnuffeld op de arbeidsmarkt, voordat zij een passende baan zijn gaan zoeken. In dit geval hebben zij de tijd aangegeven tussen het actief zoeken naar een baan en het vinden van een baan. < 3 maanden 3-6 maanden tijd 6-12 maanden > 1 jaar 0% 20% 40% 60% 80% percentage Figuur 2: tijd tussen het afstuderen en de eerste baan Sector waarin en soort organisatie waarbij de eerste baan werd gevonden In Figuur 3 staat weergegeven in welke sector en bij welk soort organisatie de eerste baan gevonden werd. Iets meer dan 40% van de afgestudeerden gaat verder met promotieonderzoek en in alle gevallen behalve 1, vindt dit promotieonderzoek plaats aan de universiteit. Opvallend is dat veel van degenen die gaan promoveren een promotieplaats hebben gevonden aan dezelfde universiteit als waar zij hebben gestudeerd. Met andere woorden: velen blijven de UvA, en vaak zelfs dezelfde onderzoeksgroep als die waarin het afstuderen plaatsvond, trouw. De respondenten die hebben aangegeven een onderzoeksbaan te hebben gevonden, anders dan een promotieplaats, zijn verdeeld over de universiteiten, de zelfstandige onderzoeksinstituten en de multinationals (Shell, Akzo, TNO, Corus, etc.). Bij deze multinationals komen ook degenen terecht die werkzaam zijn in de industrie, maar niet in een onderzoeksbaan. Degenen die in de ICT terecht gekomen zijn, zijn meestal werkzaam bij de kleinere bedrijven. De afgestudeerden die in deze sector hun eerste baan hebben gevonden en ook vaak nu nog in deze sector werken zijn allen afgestuurd tussen 1996 en De sector onderwijs is logischerwijze direct gekoppeld aan de organisatie Middelbare school of HBO. Van degenen die het onderwijs zijn ingegaan is er één respondent werkzaam op het HBO; de overige zijn practicumbegeleider of docent Scheikunde op de middelbare school. sector Promoveren Onderzoek ICT Onderwijs Industrie Consultancy Overig 0% 10% 20% 30% 40% 50% percentage Universiteit Onderzoeksinstituut Bedrijf, multinational Bedrijf, overig Middelbare school of HBO Overheid Figuur 3: Sector waarin (links) en soort organisatie waarbij (rechts) de eerste baan werd gevonden soort organisatie 0% 10% 20% 30% 40% 50% percentage De verdeling van beroepen over de verschillende sectoren komt overeen met de landelijke gemiddeldes, zoals deze worden vermeld in de WO-monitor.

3 Was Scheikunde de passende studie? Op de vraag of Scheikunde de passende studie voor de eerste baan was, reageert 67% met een volmondig Ja. De overige 33% heeft verschillende redenen om scheikunde niet de passende studie te noemen: Sommigen hebben een eerste baan gevonden, die niet aansloot bij het opleidingsniveau (baan op hbo- of mbo-niveau). Op zich was scheikunde wel de juiste studierichting, maar was academisch niveau niet nodig geweest. Kanttekening hierbij is dat sommigen respondenten slechts tijdelijk een baan onder hun niveau hebben gehad en vrij snel zijn doorgegroeid naar hogere functies Een aantal respondenten geeft aan dat het op zich niet zoveel uitmaakte welke studie zij gedaan hadden; elke bètastudie was in principe goed geweest. Wel wordt vaker opgemerkt dat Natuurkunde misschien passender was geweest; enkelen geven hierbij als reden dat er in het scheikundecurriculum zeer weinig natuurkunde zit. Een aantal respondenten geeft aan dat scheikunde op zich niet de meest aansluitende studie was, maar dat zij absoluut geen spijt hebben deze studie gevolgd te hebben. Degenen die in de ICT een baan hebben gevonden geven aan dat Informatica een betere studie geweest zou zijn Tot slot geeft een aantal respondenten aan dat bedrijfskunde of bestuurskunde ook passend was geweest. Tevens wordt regelmatig opgemerkt dat scheikunde wel passend is, maar dat een stuk bedrijfkunde of bestuurskunde gemist wordt. Voldeed de eerste baan aan de verwachting? 57% van de respondenten geeft aan dat de eerste baan inderdaad aan de verwachting voldeed. De toelichtingen die de overige 43% van de respondenten geven, hebben eigenlijk uitsluitend betrekking op hun eigen situatie. Velen hadden tijdens hun studie nog geen bepaalde baan voor ogen en zijn min of meer in hun huidige baan gerold of zijn in een ander vakgebied terecht gekomen. Een ander vaker genoemd antwoord is dat men wel een baan in de chemie wilde, maar die niet te vinden waren.

4 Kennis en Vaardigheden Waardevolle kennis uit de studie De twee meest voorkomende antwoorden op deze vraag zijn dat algemene scheikundekennis en alle opgedane kennis waardevol is gebleken. Blijkbaar is volgens de respondenten een algemeen chemisch inzicht het meest waardevolle in de carrière van chemici zowel in de industrie als op universiteiten. Van de specifieke kennis wordt kennis op organisch gebied en kennis op het gebied van procestechnologie en transportverschijnselen het meest genoemd. Ruim 20% van de respondenten noemt organische en ruim 15% procestechnologische kennis als waardevol. Verder wordt kennis op het gebied van biochemie, wiskunde, natuurkunde/fysische chemie, anorganische chemie/organometaalchemie, analytische chemie en spectroscopie ook door velen als waardevol beschouwd, maar door een kleinere groep respondenten. Ook de kennis opgedaan bij practica en bij- en hoofdvakstages wordt door veel respondenten als zeer waardevol beschouwd. Over het algemeen antwoorden veel respondenten op deze vraag vanuit hun huidige functie en noemen daarbij de specifieke kennis die ze daarin nodig hebben. Dit loopt zeer sterk uiteen in alle takken van de chemie. Opvallend is echter dat zij naast de specifieke kennis ook regelmatig de algemene basisscheikunde kennis nog gebruiken of in ieder geval als waardevol beschouwen. De terugkoppeling van deze resultaten naar het huidige programma is moeilijk, omdat een grote variëteit in de vakgebieden terug te vinden is. Echter zouden organische chemie en ook procestechnologie vertegenwoordigd moeten zijn in ons programma om de uitslag van de enquête recht te doen. Voor organische chemie is dat ook zeker het geval in het huidige curriculum, maar voor procestechnologie in veel mindere mate. Men moet zich echter wel realiseren dat aan het eind van de jaren 90 aan de UvA ook de opleiding tot chemisch ingenieur werd aangeboden en dat een deel van de respondenten daaruit voortkomt. De huidige opleiding is meer fundamenteel gericht en het is daarom de vraag in hoeverre de uitslag van deze vraag representatief is voor de huidige opleiding. Gemiste kennis tijdens de studie Allereerst moet vermeld worden dat veel geënquêteerden deze vraag blijkbaar niet goed hebben begrepen aangezien een significant deel gemiste vaardigheden noemt i.p.v. gemiste kennis. Daarom worden deze antwoorden m.b.t. vaardigheden buiten beschouwing gelaten. De gemiste kennis loopt zeer sterk uiteen afhankelijk van het huidige beroep van de respondenten. Het is daarom ook niet praktisch al deze kennis te noemen. Er zijn wel een aantal kennisgebieden die vaker worden genoemd. Dit zijn meer geavanceerde wiskunde en statistiek, ecologie/milieuchemie, bedrijfskunde, recht en meer geavanceerde natuurkunde. Vooral kennis op het gebied van bedrijfskunde wordt door een ruime tien procent van de respondenten genoemd als een gemis. In het huidige bachelorprogramma is het mogelijk en wordt het gestimuleerd om vakken te volgen buiten de scheikunde. In het derde jaar is hiervoor een vrije keuzeruimte van 30 ECTS die met een geheel andere studierichting kan worden ingevuld. Waardevolle vaardigheden uit de studie Analytisch, kritisch en exact denken is voor de helft van alle respondenten een waardevolle vaardigheid die zij tijdens de studie hebben geleerd. Verder worden de praktische laboratoriumvaardigheden, schriftelijke rapporteervaardigheden en het geven van presentaties door velen genoemd als waardevolle vaardigheid. Door een kleinere groep wordt het kritisch lezen van vakliteratuur, samenwerken en spectroscopische technieken genoemd. Bovengenoemde vaardigheden die door de respondenten als waardevol worden beschouwd, zijn niet afhankelijk van het huidige beroep dat respondenten uitoefenen. De meeste vaardigheden komen namelijk van pas in alle functies. Het feit dat de helft van alle geënquêteerden aangeeft dat zij analytisch, kritisch en exact hebben leren denken tijdens hun opleiding is een bevestiging van deze doelstelling die de opleiding scheikunde, evenals andere exacte opleidingen, heeft. Het valt op dat presenteer en schrijfvaardigheden die ook door veel respondenten als gemiste vaardigheid wordt genoemd (zie hieronder), door andere

5 respondenten weer als waardevolle vaardigheid wordt aangegeven. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat in het curriculum van alumni uit eerdere jaargangen veel minder aandacht voor deze soft skills is geweest, terwijl deze vaardigheden in de recentere curricula meer aan bod zijn gekomen. Gemiste vaardigheden uit de studie Bij de analyse van de antwoorden op de vraag welke vaardigheden alumni hebben gemist in hun studie is het belangrijk te onderscheiden welke vaardigheden worden gemist die gerelateerd zijn aan de opleiding, en welke vaardigheden worden gemist die voortkomen uit het huidige specialisme van de alumni. De meest genoemde vaardigheden die alumni missen zijn overduidelijk presenteren en communicatie. 33 van de 137 respondenten geeft aan dat zij meer training in deze vaardigheden gehad zouden willen hebben. Nauw hieraan verwant is het werken in teamverband en het schrijven van publicaties/verslagen in het engels. Deze vaardigheden worden ook door een groot deel van de respondenten genoemd als gemiste vaardigheden in de opleiding. Opvallend is dat de meeste klachten over deze communicatieve vaardigheden komen van studenten die voor 2001 zijn afgestudeerd. Het missen van bovengenoemde communicatieve vaardigheden wordt niet alleen door respondenten uit een specifiek beroepenveld genoemd, maar dwars door alle beroepen heen. Zowel in het universitaire onderzoek als in het bedrijfsleven, zijn deze vaardigheden zeer belangrijk voor het goed functioneren. Door respondenten die in het onderzoek terecht zijn gekomen wordt het opzetten en plannen van onderzoek naast de bovengenoemde communicatievaardigheden zeer veelvuldig genoemd als gemiste vaardigheid. Door respondenten uit de industrie wordt leiding geven, onderhandelen, organisatiekunde en timemanagement. Bij deze beroepsgebonden vaardigheden is het echter de vraag of deze te maken hebben met de scheikunde opleiding. Tenslotte wordt door meerdere respondenten en beroepsgroepen wetenschapsfilosofie, loopbaanoriëntatie en didactische/educatieve aangegeven als gemiste vaardigheid. Een groot deel van de deelnemers van de alumni-enquête heeft een curriculum gevolgd dat op een aantal punten verschilt van de huidige bachelor. In het huidige bachelorprogramma en het kandidaatsprogramma is veel meer aandacht voor communicatieve vaardigheden dan in het verleden het geval was. Bij practica en projecten wegen verslagen en presentatie mee in het cijfer en wordt hieraan aandacht besteed door de begeleiding. Verder krijgen de eerstejaars al meteen in het eerste semester de vakken academische basiscompetenties en algemene en onderzoeksvaardigheden. Deze cursussen besteden aandacht aan het geven van presentaties als ook het schrijven van verslagen waarbij het tweede vak voortbouwt op het eerste en de basiscompetenties meer concreet toepast op de scheikundestudie. Het schrijven van verslagen en het communiceren in het engels staat niet expliciet vermeld bij de practica in het tweede en derde jaar, maar doordat veel begeleiders van practica uit het buitenland komen wordt het engels spreken en soms ook het engels schrijven gestimuleerd. Samenwerking met andere disciplines Bijna 40% van de respondenten geeft aan dat de student tijdens de studie scheikunde niet genoeg wordt voorbereid op het werken met mensen uit andere (natuurwetenschappelijke) disciplines. Nadere bestudering van dit getal laat zien dat vooral de afgestudeerden tot het jaar 2000 vonden dat de studie niet genoeg voorbereidde op samenwerking met andere disciplines. Afgestudeerden na het jaar 2000 zijn meer tevreden: slechts 20% geeft nu nog aan niet voldoende te zijn voorbereid op samenwerking met mensen uit andere disciplines.

6 Overige opmerkingen Hieronder worden een aantal opmerkingen geciteerd. Ondanks dat het hier citaten betreft, wordt er geen mening weergegeven van een enkel individu. Er zijn enkel citaten opgenomen waarvan de strekking van de inhoud van de opmerking regelmatig terugkeert. Wat mij betreft was de studie veel te veel gericht op een baan als promovendus en verder in het onderzoek. Meer informatie over chemie buiten het onderzoek en andere informatie over industrie zouden zeker welkom geweest zijn. Ik heb gedurende mijn studie Chemie, ook een propedeuse Kunstgeschiedenis gedaan. Dat heeft mij veel voordeel opgeleverd, voornamelijk op het gebied van presenteren, schrijven en onderwijzen. Ik denk dat deze onderdelen systematischer onderwezen zouden moeten worden bij de technisch-wetenschappelijke studies. Het hoeft niet tot in de detail te zijn, maar enige basisprincipes zijn in korte tijd bij te brengen. Voorts zou het interessant zijn de studenten iets meer een blik in de productie te laten krijgen. Dit kan door excursies, maar ook door het uitnodigen van mensen uit de industrie. Die zouden als speciaal programma een korte presentatie kunnen geven en vervolgens met de studenten kunnen discussieren. Ik vond de studie scheikunde aan de lichte kant en had graag meer mogelijkheden gezien om wiskunde en natuurkunde vakken te kunnen kiezen. Verplichte natuurkunde vakken te weinig en niveau te laag. Academische vorming hoort verder te gaan dan "inhoudelijk voeren", dat naar mijn mening in de jaren '90 veruit de boventoon voerde. Ik heb de kwaliteit van de studie overigens nooit als ondermaats ervaren, maar ik vond de opzet te smal. Een bovenbouwvak "algemene vaardigheden" (zoals wet- en regelgeving, economie, communicatieve vaardigheden, plaats in de maatschappij etc.) en wat meer filosofische inbedding zouden een waardevolle aanvulling geweest zijn. Als AiO aan de UvA moet ik onderwijs geven aan nieuwe studenten. Hiervoor begeleid ik practica. Wat me is opgevallen is dat het aantal practicum-uren significant is afgenomen sinds mijn studie en dat er nog steeds practica geschrapt worden. Aangezien Scheikunde nog steeds een experimentele wetenschap is, en het practisch werk in het lab dus zeer belangrijk is, lijkt het mij essentieel voor hun verdere carriere dat de studenten practische vaardigheden opdoen tijdens hun studie. De enige manier hiervoor is het inroosteren van meer practica. Het inperken van de practica in het scheikunde onderwijs baart mij dus ernstige zorgen. Ik kijk terug op een plezierige periode, waarin ik vele heb geleerd in een goede sfeer. Terugblikkend is het lastig om te zeggen wat ik *tijdens mijn studie* aan kennis/vaardigheden gemist heb. Ondertussen heb ik zoveel bijgeleerd (tijdens mijn promotietijd al) Ik ben dus vergeten te vermelden dat ik aan de universiteit ook redelijk getraind ben om mij nieuwe kennis eigen te maken. Dat is misschien wel het belangrijkste. Deze vaardigheid vereist natuurlijk wel een solide basis van kennis. Over het algemeen heb ik nu een zeer positief beeld over de kwaliteit van de amsterdamse scheikundestudie. Jeroen Wassenaar, Marieke Kranenburg februari 2005

Resultaten Alumni-onderzoek 2015

Resultaten Alumni-onderzoek 2015 Rapport Psychologie en Onderwijswetenschappen Expertisecentrum Onderwijs en Professionalisering Resultaten Alumni-onderzoek 2015 Bachelors van: Kathleen Schlusmans en Rieny van den Munckhof Inhoud Voorwoord

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating Naam opleiding: Technische Natuurkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Rapportage Kunsten-Monitor 2014

Rapportage Kunsten-Monitor 2014 Rapportage Kunsten-Monitor 2014 Inleiding In 2014 heeft de AHK deelgenomen aan het jaarlijkse landelijke onderzoek onder recent afgestudeerden: de Kunsten-Monitor. Alle bachelor en master afgestudeerden

Nadere informatie

Onderzoek Alumni Bètatechniek

Onderzoek Alumni Bètatechniek Onderzoek Alumni Bètatechniek 0 meting - Achtergrond Eén van de knelpunten op de Nederlandse arbeidsmarkt is een tekort aan technisch geschoolden. De Twentse situatie is hierin niet afwijkend. In de analyse

Nadere informatie

Arbeidsmarktonderzoek Nederlands Instituut voor Biologie. Matchmaking. Ingeborg Scheurwater

Arbeidsmarktonderzoek Nederlands Instituut voor Biologie. Matchmaking. Ingeborg Scheurwater Arbeidsmarktonderzoek Nederlands Instituut voor Biologie Matchmaking Ingeborg Scheurwater Discipline Biologie Discipline Informatica Discipline Wiskunde Discipline Scheikunde Discipline Natuurkunde Missie:

Nadere informatie

Alumnionderzoek opleiding Bedrijfseconomie Hogeschool Arnhem en Nijmegen 2009

Alumnionderzoek opleiding Bedrijfseconomie Hogeschool Arnhem en Nijmegen 2009 Alumnionderzoek opleiding Bedrijfseconomie Hogeschool Arnhem en Nijmegen 2009 Van de deelnemers aan het onderzoek heeft 80% ( 121 studenten) de voltijd gedaan en 20% (30 studenten) de deeltijdopleiding.

Nadere informatie

Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus

Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus Even voorstellen Drs. Loes Nordlohne Loopbaanadviseur Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen De WO-Monitor - Landelijk onderzoek onder alle

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Voor de Bacheloropleiding Bio-exact Studiejaar 2009-2010 Preambule In de onderwijs- en

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Voor de Bacheloropleidingen Bio-exact Natuurkunde en Sterrenkunde, Scheikunde, Wiskunde

Nadere informatie

Resultaten WO-monitor 2013

Resultaten WO-monitor 2013 Resultaten WO-monitor 2013 Samenvatting: De WO-Monitor is een vragenlijst die wordt afgenomen onder recent afgestudeerden (1-1,5 jaar na afstuderen) van de universiteiten in Nederland. De WO-monitor wordt

Nadere informatie

Voltijd hbo ers sinds twee jaar weer vaker een baan binnen achttien maanden

Voltijd hbo ers sinds twee jaar weer vaker een baan binnen achttien maanden Een baan Voltijd hbo ers sinds twee jaar weer vaker een baan binnen achttien maanden... 2 Geen dip in baankansen voor wo-afgestudeerden... 3 Geen dip in kans op baan voor deeltijdstudenten... 4 Hbo bachelor

Nadere informatie

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Science De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Waarom een brede natuurwetenschappelijke opleiding? Je krijgt een brede natuurwetenschappelijke basis met vakken uit de

Nadere informatie

ZER Informatica. Programma-evaluatie. Resultaten programma-evaluatie. 5 enquêtes:

ZER Informatica. Programma-evaluatie. Resultaten programma-evaluatie. 5 enquêtes: ZER Informatica Resultaten programma-evaluatie Programma-evaluatie 5 enquêtes: - Overgang secundair onderwijs universiteit - Studenten die niet aan examens deelnamen / met hun opleiding stopten - Evaluatie

Nadere informatie

Professionele ruimte. - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn. Den Haag Mei 2015

Professionele ruimte. - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn. Den Haag Mei 2015 Professionele ruimte - onderzoek onder werknemers binnen zorg en welzijn Den Haag Mei 2015 Mei 2015 Inhoud Inleiding... 3 Algemene gegevens... 4 Richtlijnen... 6 Reflectie... 8 Conclusies... 10 2 Inleiding

Nadere informatie

Resultaten WO-monitor 2011

Resultaten WO-monitor 2011 Resultaten WO-monitor 2011 - kan met recht een werelduniversiteit genoemd worden, kijkend naar het afkomst van studenten. - Gemiddeld zijn Wageningers actiever dan de studenten in andere ederlandse studiesteden/andere

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Voor de Bacheloropleiding Scheikunde Studiejaar 2009-2010 Preambule In de onderwijs- en

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen nameting

Vragenlijst leerlingen nameting Bijlage C Vragenlijsten Vragenlijst voor leerlingen Vragenlijst leerlingen nameting Dit schooljaar doe jij mee aan de pilot havo Carrousel. Je bent bij een aantal organisaties op Carrouselbezoek geweest

Nadere informatie

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Robert van Wijk & Esther Vleugel vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Workshop op de ICAB conferentie 2015 Programma Achtergrond van ons academisch vaardigheden onderwijs Onze ervaringen en lessen

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel 1 Inleiding Naar aanleiding van het nieuwe kwaliteitszorgsysteem dat werd ingevoerd bij de opschorting van de opleidingsvisitaties, werd beslist om

Nadere informatie

Resultaten uit het onderzoek naar de opleidingsbehoefte van wethouders

Resultaten uit het onderzoek naar de opleidingsbehoefte van wethouders Resultaten uit het onderzoek naar de opleidingsbehoefte van wethouders 15 december 2010 Keuze van trainingen, opleidingen en cursussen Van de 275 respondent heeft 35% geen enkele scholingsactiviteit gevolgd.

Nadere informatie

Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience. Leiden, 17 januari 2017

Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience. Leiden, 17 januari 2017 Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience Leiden, 17 januari 2017 Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling Contactpersoon/contactpersonen

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samenvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting dan kunt u dat kenbaar maken bij het

Nadere informatie

Facts & Figures. Aansluiting arbeidsmarkt

Facts & Figures. Aansluiting arbeidsmarkt Facts & Figures Aansluiting arbeidsmarkt 1 De Nationale Alumni Enquête (NAE, voorheen WO-Monitor) wordt tweejaarlijks afgenomen onder de afgestudeerden van de ruim 800 masteropleidingen aan de Nederlandse

Nadere informatie

Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE) Behaalde resultaten en samenvatting. Studiejaar

Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE) Behaalde resultaten en samenvatting. Studiejaar Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE) Behaalde resultaten en samenvatting Studiejaar 2-2 Inhoudopgave Inleiding Samenvatting De enquete vragen De resultaten 7 2 Inleiding De Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE)

Nadere informatie

Het arbeidsmarktperspectief van sociologie studenten in Tilburg. Matthijs Kalmijn. Beroependag April 2009

Het arbeidsmarktperspectief van sociologie studenten in Tilburg. Matthijs Kalmijn. Beroependag April 2009 Het arbeidsmarktperspectief van sociologie studenten in Tilburg Matthijs Kalmijn April 09 2 3 Vragen Vragen > Hoe doen Tilburges afgestudeerden sociologie het op de arbeidsmarkt? > Bereidt de opleiding

Nadere informatie

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam Aanvraagformulier nieuwe opleiding Basisgegevens Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Universiteit van Amsterdam Postbus 19268 1000 GG Amsterdam Contactgegevens Naam opleiding Internationale

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

VROUWELIJKE PARTNERS IN DE TOP ADVOCATUUR

VROUWELIJKE PARTNERS IN DE TOP ADVOCATUUR VROUWELIJKE PARTNERS IN DE TOP ADVOCATUUR FEITEN EN CIJFERS Onderzoeksgegevens Onder wie: partners van de 30 grootste advocatenkantoren in Nederland Gezocht: 3 vrouwelijke en 3 mannelijke partners per

Nadere informatie

Baan op niveau en in richting

Baan op niveau en in richting Baan op niveau en in richting Studenten Onderwijs meer kans op baan gemiddeld... 2 Pabo had sterkste terugloop baankansen in 2012... 3 Hbo-studenten in sector vaker baan op niveau en in richting... 4 Voltijd

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

Nationale DenkTank 2014 Big Data Academy

Nationale DenkTank 2014 Big Data Academy Big Data Academy Achtergrond en uitwerking Big Data Academy (BDA) Management Summary Oplossing [Twintig] deelnemers waarvan [80%] masterstudenten en PhD s en[20%] werknemers die voldoen aan de voorkenniseisen

Nadere informatie

Samenvatting uit het Tevredenheidsonderzoek 2012 / 2013

Samenvatting uit het Tevredenheidsonderzoek 2012 / 2013 Samenvatting uit het Tevredenheidsonderzoek 2012 / 2013 Onderzoek is uitgevoerd en gerapporteerd door Panteia in opdracht van Loopbaankamer Tilburg Bronvermelding van hieronder vermeldde gegevens: Panteia,

Nadere informatie

Uit huis gaan van jongeren

Uit huis gaan van jongeren Arie de Graaf en Suzanne Loozen Jaarlijks verlaten bijna een kwart miljoen jongeren het ouderlijk huis. Een klein deel van hen is al vóór de achttiende verjaardag uit huis gegaan. De meeste jongeren gaan

Nadere informatie

Alumnionderzoek Bètatechniek, 1- meting

Alumnionderzoek Bètatechniek, 1- meting Alumnionderzoek Bètatechniek, 1- meting (afstudeercohort 2010-11), afgenomen voorjaar 2014 Door onderzoeker Alex Ritsema (bureau Kwaliteitszorg van Saxion) Datum rapport: 06 juni 2014 1 Achtergrond Eén

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating Naam opleiding: Technische Bestuurskunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

ID 214 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Bachelor derde studiefase (hoofdinschrijving) Schoolpsychologie

ID 214 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Bachelor derde studiefase (hoofdinschrijving) Schoolpsychologie ID 1 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Bachelor derde studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Psychologie optie: Schoolpsychologie Land (bestemming) Nederland Aan welke universiteit/onderwijsinstelling

Nadere informatie

2 e Mini conferentie. Digitale visualisatie technieken in het kunstonderwijs. Verslag 13-02-2014. Innovatieve Visualisatie Technieken

2 e Mini conferentie. Digitale visualisatie technieken in het kunstonderwijs. Verslag 13-02-2014. Innovatieve Visualisatie Technieken e Mini conferentie Digitale visualisatie technieken in het kunstonderwijs Verslag 3--4 Innovatieve Visualisatie Technieken Tweede mini-conferentie Lectoraat Innovatieve Visualisatie Technieken Op donderdag

Nadere informatie

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden &

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs-

Nadere informatie

Sollicitatiekwaliteiten starters en studenten

Sollicitatiekwaliteiten starters en studenten Inleiding Eén op de twee werkgevers is niet tevreden over de sollicitatiekwaliteiten van de stagiair. Het Nederlandse bedrijfsleven geeft stagiairs gemiddeld een magere 6,4 voor hun presentatie-technieken.

Nadere informatie

Samenvatting opleidingsinitiatieven waterschappen 2013

Samenvatting opleidingsinitiatieven waterschappen 2013 Samenvatting opleidingsinitiatieven waterschappen 2013 Introductie In dit rapport wordt een samenvatting gegeven van de belangrijkste resultaten die naar voren zijn gekomen n.a.v. de enquête over opleidingsinitiatieven

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Naam opleiding: Industrieel Ontwerpen Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Biologie, scheikunde en medische opleidingen

Biologie, scheikunde en medische opleidingen Biologie, scheikunde en medische opleidingen... 2 Wiskunde, natuurkunde en informatica... 2 Bouwkunde en civiele techniek... 3 Ontwerpopleidingen... 4 Techniek en maatschappij... 4 Biologie, scheikunde

Nadere informatie

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een Naam opleiding: Werktuigbouwkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan

Nadere informatie

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK CREaTINg TOmORROw 2013 2014 TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE Hva TECHNIEK HVA TECHNIEK TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE 2013-2014 Technische Bedrijfskunde: méér dan bedrijfskunde, méér dan techniek Bij de opleiding Technische

Nadere informatie

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs.

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs. De behoefte aan het delen van kennis en ervaring is groot! Samenwerking door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen is essentieel om de verdere implementatie van ondernemend onderwijs efficiënt

Nadere informatie

q WO q UNIVERSITEIT q HOGESCHOOL INFORMATIEFORMULIER VERDIEPINGSFASE (HBO/WO) Ik heb me in de volgende opleiding verdiept: HBO Naam opleiding: Plaats:

q WO q UNIVERSITEIT q HOGESCHOOL INFORMATIEFORMULIER VERDIEPINGSFASE (HBO/WO) Ik heb me in de volgende opleiding verdiept: HBO Naam opleiding: Plaats: BLAD 1 Ik heb me in de volgende opleiding verdiept: HBO q WO Naam opleiding: Plaats: Naam: q UNIVERSITEIT q HOGESCHOOL Website van de opleiding: Datum: AANMELDING EN PLAATSING Ben je toelaatbaar met je

Nadere informatie

1. Jurriaan Vogel. 2. Mark van Wijgerden. Waarde medestudenten,

1. Jurriaan Vogel. 2. Mark van Wijgerden. Waarde medestudenten, 1. Jurriaan Vogel Als derdejaarsstudent Bedrijfseconomie mag ik dit jaar al namens Student Party ECCO in de faculteitsraad van Tilburg School of Economics and Management plaatsnemen. Hier hebben we al

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven.

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven. Naam opleiding: Nanobiology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

HOE KIES IK EEN MASTER?

HOE KIES IK EEN MASTER? HOE KIES IK EEN MASTER? MASTERKEUZE-STAPPENPLAN W W W.UVA.NL / MASTERKEUZE INHOUD Het masterplan - een master kiezen doe je zo 3 Je huidige opleiding 4 Aansluiting tussen studie en werk 6 Masterkeuze

Nadere informatie

Enquête over beleid en praktijk van instructies in Informatievaardigheden in Nederlandse universiteiten

Enquête over beleid en praktijk van instructies in Informatievaardigheden in Nederlandse universiteiten Enquête over beleid en praktijk van instructies in Informatievaardigheden in Nederlandse universiteiten Subgroep Informatievaardigheden van de UKB werkgroep Learning Spaces Anneke Dirkx (UL) Marjolein

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

* 1. Wat is uw geslacht? Beste oud-studenten,

* 1. Wat is uw geslacht? Beste oud-studenten, Beste oud-studenten, Hogeschool de Kempel doet onderzoek naar de loopbaan van afgestudeerden. De gegevens zijn van belang om verbeteringen aan te brengen in de huidige opleiding en om de huidige studenten

Nadere informatie

Deze brochure schetst de onderwijsvisie van onze universiteit op hoofdlijnen. De doelen die horen bij die visie kunnen we alleen samen bereiken.

Deze brochure schetst de onderwijsvisie van onze universiteit op hoofdlijnen. De doelen die horen bij die visie kunnen we alleen samen bereiken. ONDERWIJSVISIE OP HO OFDLIJNEN Geachte collega s, 1 Deze brochure schetst de onderwijsvisie van onze universiteit op hoofdlijnen. De doelen die horen bij die visie kunnen we alleen samen bereiken. We

Nadere informatie

Startersenquête 2011

Startersenquête 2011 Startersenquête 2011 Sara Blanken September 2011 December 2011 Samenvatting Elk jaar probeert de KNCV de arbeidsmarkt voor startende chemici in kaart te brengen door middel van de startersenquête. De respondenten

Nadere informatie

Monitor Haagse Lerarenbeurs. peildatum januari 2015

Monitor Haagse Lerarenbeurs. peildatum januari 2015 Monitor Haagse Lerarenbeurs peildatum januari 2015 Den Haag, april 2015 1 Introductie In december 2011 deed De Rode Loper onderzoek naar het percentage onbevoegd gegeven lessen in de Haagse regio. 1 Uit

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

StudentenBureau Stagemonitor

StudentenBureau Stagemonitor StudentenBureau Stagemonitor Rapportage Mei 2011 1 SAMENVATTING... 3 ERVARINGEN... 3 INLEIDING... 4 ONDERZOEKSMETHODE... 5 RESPONDENTEN... 5 PROCEDURE... 5 METING... 5 DEEL I ANALYSE... 6 1. STAGE EN ZOEKGEDRAG...

Nadere informatie

Op de vraag of men de artikelen zelf in het Engels schrijft, gaf één wetenschapper het volgende aan:

Op de vraag of men de artikelen zelf in het Engels schrijft, gaf één wetenschapper het volgende aan: NEDERLANDS, TENZIJ Onderzoek Vakgroep Marktkunde en Marktonderzoek RUG In dit onderzoek zijn de volgende vragen geformuleerd: Welke factoren zijn op dit moment van invloed op de beslissing of Nederlandse

Nadere informatie

Loopbanen van geowetenschappers

Loopbanen van geowetenschappers Loopbanen van geowetenschappers Midden 4 is een grootschalig onderzoek naar de loopbanen van geowetenschappers afgerond. Dit onderzoek is uitgevoerd op initiatief en onder begeleiding van GAIA, het netwerk

Nadere informatie

Voorwoord. Uitkomsten enquête 19-06-2011

Voorwoord. Uitkomsten enquête 19-06-2011 Voorwoord In mijn scriptie De oorlog om ICT-talent heb ik onderzoek gedaan of Het Nieuwe Werken als (gedeeltelijke) oplossing kon dienen voor de aankomende vergrijzing. Hiervoor werd de volgende onderzoeksvraag

Nadere informatie

Erasmus Universiteit Rotterdam, Van scholier naar student BIJLAGE 1 VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN

Erasmus Universiteit Rotterdam, Van scholier naar student BIJLAGE 1 VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN Erasmus Universiteit Rotterdam, Van scholier naar student BIJLAGE 1 VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM VWO-6 Over de vragenlijst Deze vragenlijst

Nadere informatie

Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit

Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit 7 november 2015 Bètabreed - waarom zou ik bètabreed gaan? Multidisciplinair combineer vakgebieden: Behoefte bij bedrijfsleven en in onderzoek:

Nadere informatie

Bachelor of Business Administration (MER opleiding)

Bachelor of Business Administration (MER opleiding) Bachelor of Business Administration (MER opleiding) voor decentrale overheden Het Onderwijs De Bachelor of Business Administration voor decentrale overheden (Management, Economie & Recht, MER) wordt aangeboden

Nadere informatie

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION LERARENOPLEIDING NATUURKUNDE, WISKUNDE, SCHEIKUNDE, INFORMATICA EN ONTWERPEN Heb jij een technische bachelor gevolgd

Nadere informatie

Welke Wiskunde moet ik kiezen?

Welke Wiskunde moet ik kiezen? Welke Wiskunde moet ik kiezen? Welke Wiskundes zijn er? Welke Wiskunde past bij mij? Welke Wiskunde heb ik nodig? Welke Wiskunde kan ik op het Erasmiaans volgen? Welke Wiskundes zijn er? Wiskunde A Wiskunde

Nadere informatie

Opleiding een goede basis voor arbeidsmarkt?

Opleiding een goede basis voor arbeidsmarkt? Opleiding een goede basis voor arbeidsmarkt? Technische opleiding vaker goede basis voor de arbeidsmarkt... 2 Hbo wiskunde, natuurkunde en informatica goede basis voor start op de arbeidsmarkt.. 4 Techniek

Nadere informatie

Algemene informatie. Beste aanstaande student,

Algemene informatie. Beste aanstaande student, Algemene informatie Beste aanstaande student, Ter voorbereiding op het gesprek vragen we je een korte enquête in te vullen. Met het invullen bevestig je tegelijk je komst naar het kennismakingsgesprek,

Nadere informatie

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein Oefening 5 Persoon 1: Annet Kok (moeder) Talent: Prestatiegericht Betrouwbaar Humoristisch Optimistisch Vasthoudend Concreet voorbeeld: Tijdens de hockeywedstrijden Dat ze klaarstaat voor haar vrienden

Nadere informatie

Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie

Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie Faculteit Technische Natuurwetenschappen Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie (art. 7.13 en 7.59 WHW) Inhoudsopgave Artikel

Nadere informatie

Maatwerkrapportage bij Aansluitingsmonitor 2008 2009

Maatwerkrapportage bij Aansluitingsmonitor 2008 2009 Maatwerkrapportage bij Aansluitingsmonitor 2008 2009 Tabellenbijlage hogeschool: opleidingsrapportage: naam opleiding studiejaar: 2008 2009 bron: Aansluitingsmonitor Noordoost Nederland 2008 2009, sept

Nadere informatie

STUDIEPROGRAMMA S HOGER ONDERWIJS

STUDIEPROGRAMMA S HOGER ONDERWIJS STUDIEPROGRAMMA S VAN HET HOGER ONDERWIJS Je krijgt het studieprogramma van een opleiding (=studie) aan een universiteit en aan een hogeschool. In de tabellen zie je alle opleidingsonderdelen (= vakken,

Nadere informatie

Cijfermatige achtergrondinformatie ten behoeve van Slotconferentie HO-tour

Cijfermatige achtergrondinformatie ten behoeve van Slotconferentie HO-tour Cijfermatige achtergrondinformatie ten behoeve van Slotconferentie HO-tour In deze bijlage zijn feiten en cijfers opgenomen over het hoger onderwijs die illustratief kunnen zijn voor de discussies in de

Nadere informatie

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... STAP : WAT KAN IK? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA. ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA. ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009 DE MASTEROPLEIDING BIOMEDICAL

Nadere informatie

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent NTERVIEW In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze Doen waar je goed in bent Ieder mens moet regelmatig keuzes maken. Dat begint al met de keuze voor een bepaalde school, een studie of een opleiding.

Nadere informatie

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER Oktober 2012 2 Opdrachtnemer: Opdrachtgever: Team Financieel Advies, Onderzoek & Statistiek Camiel De Bruijn Ard Costongs Economie

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE WERKTUIGBOUWKUNDE

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE WERKTUIGBOUWKUNDE UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE BACHELORPROGRAMMA De bacheloropleiding Werktuigbouwkunde is een veelzijdige universitaire opleiding, waarin je technische kennis leert omzetten naar

Nadere informatie

het effect van Buro van Dormalen een onderzoek door dr. A. Dupuy

het effect van Buro van Dormalen een onderzoek door dr. A. Dupuy het effect van Buro van Dormalen een onderzoek door dr. A. Dupuy als ons leven en, als onderdeel daarvan, ons werk in harmonie zijn met onszelf dan zijn we gelukkig en leveren we optimale prestaties het

Nadere informatie

Opleiding / programma: BA Liberal Arts and Sciences. Artikel Tekst 2.3 Colloquium doctum

Opleiding / programma: BA Liberal Arts and Sciences. Artikel Tekst 2.3 Colloquium doctum Opleidingsspecifieke deel OER, 2018-2019 Opleiding / programma: Artikel Tekst 2.3 Colloquium doctum Het toelatingsonderzoek, bedoeld in art. 7.29 van de wet, heeft betrekking op de volgende vakken op het

Nadere informatie

Hoe vaak raden studenten de opleiding aan?

Hoe vaak raden studenten de opleiding aan? Hoe vaak raden studenten de opleiding aan? evenveel aanraders als in het totale hoger onderwijs... 2 Hbo-bachelor wiskunde, natuurkunde en informatica minste aanraders... 3 Wo-bachelor bouwkunde en civiele

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Resultaat tevredenheidsonderzoek externe relaties Odion

Resultaat tevredenheidsonderzoek externe relaties Odion Resultaat tevredenheidsonderzoek externe relaties Odion Resultaat externe tevredenheidsmeting Pagina 1 Rinske Rill en Dea Bobeldijk. 21 mei 1 Inhoud Samenvatting... 1. Inleiding... 4 2. Aantallen respondenten...

Nadere informatie

Resultaten WO-monitor 2012

Resultaten WO-monitor 2012 Resultaten WO-monitor 2012 Samenvatting: De WO-Monitor is een vragenlijst die wordt afgenomen onder recent afgestudeerden (1-1,5 jaar na afstuderen) van de universiteiten in ederland. De WO-monitor wordt

Nadere informatie

De totale bruikbare landelijke respons onder de master- en doctoraalalumni was 18%. WUR is goed vertegenwoordigd met een respons van 23%.

De totale bruikbare landelijke respons onder de master- en doctoraalalumni was 18%. WUR is goed vertegenwoordigd met een respons van 23%. Resultaten NAE 2017 Samenvatting: De Nationale Alumni Enquete (NAE) is een vragenlijst die wordt afgenomen onder recent afgestudeerden (alumni die 1-2 jaar geleden zijn afgestudeerd) van de universiteiten

Nadere informatie

Factsheet persbericht

Factsheet persbericht Factsheet persbericht Studenten: meer werken noodzaak door hogere studiekosten 13 januari 2011 Inleiding Van november 2010 tot begin januari 2011 hield Zoekbijbaan.nl het Nationale Bijbanen Onderzoek.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

Chemie. Bachelor of Science - Voltijd

Chemie. Bachelor of Science - Voltijd 2019 2020 Chemie Bachelor of Science - Voltijd In het kort Heb jij interesse om scheikunde te studeren en vind je het leuk om stoffen helemaal uit te pluizen? Ben je nieuwsgierig naar wat er nodig is om

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Beslisregels Studiekeuzedatabase

Beslisregels Studiekeuzedatabase Beslisregels Studiekeuzedatabase INLEIDING In de Studiekeuzedatabase worden privacy-, betrouwbaarheid- en weergaveregels gehanteerd op sommige indicatoren. In dit document wordt per de bron beschreven

Nadere informatie

Salarissen en competenties van MBO-BOL gediplomeerden: Feiten en cijfers

Salarissen en competenties van MBO-BOL gediplomeerden: Feiten en cijfers Research Centre for Education and the Labour Market ROA Salarissen en competenties van MBO-BOL gediplomeerden: Feiten en cijfers ROA Fact Sheet ROA-F-2014/1 Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Starters-enquête. 9 september 2014. Een initiatief van AOb-Groene Golf en het NCRV-programma Altijd Wat

Starters-enquête. 9 september 2014. Een initiatief van AOb-Groene Golf en het NCRV-programma Altijd Wat Starters-enquête 9 september 2014 Een initiatief van AOb-Groene Golf en het NCRV-programma Altijd Wat 1 EEN STROEVE START Een fantastische baan, maar heel erg zwaar. De Groene Golf de jongerenafdeling

Nadere informatie

Is de werkervaringsplek in uw organisatie een boventallige plek? Dit wil zeggen een plek die normaliter niet door een werknemer wordt bezet.

Is de werkervaringsplek in uw organisatie een boventallige plek? Dit wil zeggen een plek die normaliter niet door een werknemer wordt bezet. Table of Contents 1 Algemeen 3 2 Hoofdsectie 4 Bent u lid van één van deze beroepsverenigingen? 4 Welke omschrijving is op u van toepassing? 5 Hoe bent u aan uw huidige functie gekomen? 6 3 Slotvraag 7

Nadere informatie

HRM-index februari: 63,0 (- 4,6) HR-managers verwachten iets lagere groei van werkgelegenheid.

HRM-index februari: 63,0 (- 4,6) HR-managers verwachten iets lagere groei van werkgelegenheid. HRM-index februari 20 HRM-index februari: 63,0 (- 4,6) HR-managers verwachten iets lagere groei van werkgelegenheid. Hoofdindex: De verwachte ontwikkeling van de werkgelegenheid De HRM-index van februari

Nadere informatie

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost Jouw praktische weg naar het hbo Onderdeel van AOC Oost 2014 2015 2Informatie Het Groene Lyceum 2014-2015 Lekker praktisch bezig zijn maar wel op een hoog niveau. Is dat ook voor jou de leukste route naar

Nadere informatie

Waar is de leraar scheikunde? Ontwikkelingen in tekortvakken in het vo

Waar is de leraar scheikunde? Ontwikkelingen in tekortvakken in het vo Waar is de leraar scheikunde? Ontwikkelingen in tekortvakken in het vo 1. Inleiding In de afgelopen jaren is het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs (vo) gegroeid van 902.000 leerlingen in 2009

Nadere informatie

Enquête informatievoorziening minoren en keuzeruimte

Enquête informatievoorziening minoren en keuzeruimte Enquête informatievoorziening minoren en keuzeruimte Verspreid onder informatiekunde bachelorstudenten, Mei 2010 31 respondenten Alle data is te vinden in het volgende bestand: https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0ahd6mpsqz7q1dhhur3zwauvztjzrt0dyvudvaupadve

Nadere informatie

Belangstelling van vwo ers voor een bacheloropleiding Nanobiologie

Belangstelling van vwo ers voor een bacheloropleiding Nanobiologie Belangstelling van vwo ers voor een bacheloropleiding Nanobiologie Rita Kennis Frank Peters Nijmegen, mei 2011 Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt 2011 Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt,

Nadere informatie

1.Inleiding. 2.Profielen per 1 augustus 2007

1.Inleiding. 2.Profielen per 1 augustus 2007 logoocw De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk VO/OK/2003/53723 Uw kenmerk Onderwerp tweede fase havo/vwo 1.Inleiding In het algemeen

Nadere informatie