LOOPBAANADVIES WERKEN NAAR VERMOGEN voor jongeren met een beperking

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LOOPBAANADVIES WERKEN NAAR VERMOGEN voor jongeren met een beperking"

Transcriptie

1 LOOPBAANADVIES WERKEN NAAR VERMOGEN voor jongeren met een beperking samen presteren op individueel niveau bij onderzoek en advies Project : Experimentenregeling UWV Datum :

2 Inleiding In de visie van Stichting Speciaal Onderwijs Noord en Midden Limburg (SSONML) hebben alle jongeren talenten. SSONML ziet het als haar opdracht jongeren te helpen hun talenten optimaal tot ontwikkeling te brengen en ze voor te bereiden op een zo zelfstandig mogelijk functioneren in de maatschappij. Het ontwikkelingsperspectief is gericht op de domeinen leren, arbeid, burgerschap(wonen en vrijetijdsbesteding). Werken vanuit het ontwikkelingsperspectief van jongere, samen met de jongere zelf, draagt er mede toe bij dat de jongere een realistisch perspectief ontwikkelt op de eigen mogelijkheden, rekening houdend met de belemmering. Het ontwikkelen van een realistisch zelfbeeld vraagt gedurende hun hele schoolloopbaan aandacht, van meet af aan. SSONML stelt zich tot doel het stimuleren van een eigen traject van persoonlijke ontwikkeling en groei van de jongere, rekening houdend met de maatschappelijke en pedagogische opdracht en het eigen ontwikkelingsperspectief van jongeren. SSONML ziet het als haar opdracht jongeren te helpen hun talenten optimaal tot ontwikkeling te brengen. Alleen de mate waarin, het pad waarlangs en de tijd wanneer is voor alle jongeren verschillend. Het ontwikkelingsperspectief schetst dan ook een dynamisch, mettertijd veranderend, beeld van de mogelijkheden van een jongere. SSONML is van mening dat een uitstroomperspectief bestaat uit meerdere gelijkwaardige uitgangen. Het doel van werken vanuit het ontwikkelingsperspectief is immers de optimale ontplooiing van de mogelijkheden van jongeren en die verschillen nu eenmaal per individu. Uitgaande van de mogelijkheden die in vrijwel elke persoon tenminste potentieel aanwezig zijn, wordt door SSONML drie uitstroomperspectieven gehanteerd: vervolgonderwijs, arbeid en (arbeidsmatige) dagbesteding. SSONML weet echter ook dat in onze maatschappij meer nog dan inkomen, werk een middel tot ontplooiing, zingeving en integratie is. Werken is een belangrijk middel om deel te nemen in onze samenleving waarbij wonen, vrije tijd en burgerschap voorwaardelijke elementen zijn voor de duurzaamheid van arbeid.

3 Daar waar het verrichten van arbeid tot de mogelijkheden behoord van de jongere met een beperking zou deze jongere een integraal en doorlopend transitietraject moeten doorlopen dat vroegtijdig begint op school met als doel duurzame arbeidsparticipatie in een beroep dat past bij zijn beroepskeuze en (arbeids)mogelijkheden (werken naar vermogen). Dit betekent een balans zoeken tussen: ontwikkelingsperpectief: ontwikkeltraject aanbieden voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling binnen de grenzen die voor elk individu geldt (beschikbare competenties); uitstroomperspectief: ontwikkeltraject moet een bijdrage leveren voor duurzame participatie op de arbeidsmarkt (benodigde competenties). SSONML is dan ook van mening dat de ontwikkeling van een jongere niet stopt bij het verlaten van een van de scholen van SSONML. Daarom vindt SSONML het belangrijk dat in de keten onderwijs-arbeidsmarkt een integraal en doorlopend transitietraject voor jongeren met een beperking wordt georganiseerd en gerealiseerd met als doelstelling werken naar vermogen. Iedereen heeft recht op een droom, iedereen heeft talent, iedereen heeft ook grenzen, de kunst is je talenten te gebruiken binnen je grenzen. Probleemstelling Hierbij komen we bij de probleemstelling van dit projectplan. Werken naar vermogen betekent een balans zoeken tussen: ontwikkelingsperpectief: ontwikkeltraject aanbieden voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling binnen de grenzen die voor elk individu geldt (beschikbare competenties); uitstroomperspectief: ontwikkeltraject moet een bijdrage leveren voor duurzame participatie op de arbeidsmarkt (benodigde competenties). Als het gaat om het onderzoeken en vaststellen van het ontwikkelingsperspectief heeft het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs voldoende expertise in de eigen organisatie ter beschikking. Als het echter gaat om het onderzoeken en vaststellen van het realistische uitstroomperspectief heeft het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs onvoldoende expertise in huis. Deze expertise is momenteel toch voornamelijk bij UWV aanwezig. In de huidige situatie wordt de arbeidsdeskundige expertise ingebracht tijdens een netwerkoverleg Wajong. De focus tijdens de overleggen in dit netwerk is echter met name gericht op overdracht gegevens jongeren met een beperking van onderwijs naar UWV ten behoeve van aanvraag uitkering en wordt ook vaak de verantwoordelijkheid van het arbeidsintegratietraject van jongeren met een beperking overgedragen naar UWV.

4 Door het ontbreken van arbeidsdeskundige expertise in onderwijs is een bepaalde mate van afhankelijkheid ontstaan richting UWV dat er toe leidt dat jongeren met een beperking minof-meer gedwongen worden om een Wajong-uitkering aan te vragen om gebruik te kunnen maken van arbeidsdeskundige expertise zodat het werken naar vermogen deskundig en zorgvuldig kan worden vaststellen. Deze situatie wil SSONML graag veranderen. Daarom is SSONML van mening dat bij een integraal en doorlopend transitietraject voor jongeren met een beperking de focus moet komen liggen op gewenst effect. Namelijk dat jongeren met een beperking, via maatwerk en een individuele benadering, al tijdens de schoolse periode worden toe geleid naar een passende werkplek waar ze duurzaam kunnen werken naar vermogen. Om dit gewenst effect te kunnen bereiken moet naar mening van SSONML, vroegtijdig (tijdens schoolse periode) de gevraagde en benodigde expertise kunnen worden ingezet zodat een onderzoek en advies kan worden gerealiseerd in de keten onderwijs-arbeidsmarkt als het gaat om werken naar vermogen van jongeren met een beperking.. Verbeterpunten zijn: van een (vrijblijvend) netwerk naar een samenwerkingsverband in de keten onderwijsarbeidsmarkt die voorwaarden schept voor een integraal en doorlopend transitietraject van jongeren met een beperking; betere afstemming en verbinding tussen betrokken partijen als het gaat om beeldvorming oordeelsvorming besluitvorming transitietraject jongeren met een beperking zodat een doorlopend transitietraject kan plaats vinden waarbij de jongeren bij iedere volgende partij in de keten niet opnieuw het proces van beeldvorming oordeelsvorming besluitvorming moet doorlopen; werkproces in de keten zo organiseren dat tijdens de schoolse periode de gevraagde en benodigde expertise als het gaat om werken naar vermogen kan worden ingezet; Informatie voor werkgevers die tijdens schoolse (stage)periode willen weten welke voorzieningen jongeren nodig hebben, welke begeleidingsbehoefte er is, de verwachte arbeidsprestatie en algemene info wet- en regelgeving zodat de werkgever weet waar hij/zij aan toe is bij het in dienst van de betreffende jongeren met een beperking. Doelstelling De doelstelling van dit projectplan is een loopbaanadvies werken naar vermogen voor jongeren met een beperking te ontwikkelen door vroegtijdig (tijdens schoolse periode) de gevraagde en benodigde expertise te organiseren zodat een onderzoek en advies kan worden gerealiseerd in de keten onderwijs-arbeidsmarkt als het gaat om werken naar vermogen van jongeren met een beperking.

5 Beoogde effecten: Jongeren en ouders krijgen de beschikking over een informatiebron die hen gegevens verstrekt betreffende de arbeidsmogelijkheden zodat ze een juiste keuze kunnen maken als het gaat om een realistische uitstroomperspectief richting arbeidsmarkt. Werkgevers krijgen de beschikking over een informatiebron die hen gegevens verstrekt om jongeren met een beperking een passend dienstverband te kunnen aanbieden waar ze duurzaam kunnen werken naar vermogen. Stagedocenten krijgen de beschikking over een informatiebron die hen gegevens verstrekt om voor jongeren met een beperking een passend stagetraject te organiseren en te realiseren dat leidt naar een passende werkplek waar ze duurzaam kunnen werken naar vermogen. Neveneffect: Resultaten van het project kunnen ook worden gebruikt voor jongeren die niet meer op school zitten zoals Wajongeren en voortijdig schoolverlaters. Resultaten kunnen ook gebruikt worden voor aanvraag Wajong en voorzieningen Jongeren & Ouders Werkgever Loopbaan advies Stagedocent UWV Resultaat Het resultaat van dit projectplan is: 1. Toolbox assessment werken naar vermogen betreffende jongeren met een beperking 2. Loopbaanadvies werken naar vermogen voor jongeren met een beperking 3. Beschrijving werkproces samen presteren op individueel niveau bij onderzoek en advies werken naar vermogen betreffende jongeren met een beperking Reikwijdte Het project richt zich in eerste instantie op de expertise en samenwerking SSONML en UWV WAJONG in de regio Noord en Midden Limburg. Er wordt echter een klankbordgroep flankerend beleid gevormd die periodiek zal worden geïnformeerd over de ontwikkelingen en stand van zaken en gevraagd worden vanuit hun perspectief informatie en advies te geven. Deze informatie en advies zal door het projectteam telkens worden meegenomen bij het verdere verloop van het project. Het uitgangspunt van handelen bij het project is samen te vatten vanuit de gedachte: think global, act local.

Werken naar vermogen bij Sunny Tom een kwestie van de juiste mix: persoon, situatie en begeleiding

Werken naar vermogen bij Sunny Tom een kwestie van de juiste mix: persoon, situatie en begeleiding Werken naar vermogen bij Sunny Tom een kwestie van de juiste mix: persoon, situatie en begeleiding Persoon Jongeren met een beperking die moeilijk plaatsbaar zijn op de arbeidsmarkt Situatie Tuinbouwbedrijf

Nadere informatie

LOOPBAANADVIES WERKEN NAAR VERMOGEN voor jongeren met een beperking

LOOPBAANADVIES WERKEN NAAR VERMOGEN voor jongeren met een beperking LOOPBAANADVIES WERKEN NAAR VERMOGEN voor jongeren met een beperking samen presteren op individueel niveau bij onderzoek en advies Eindrapportage UWV Experimentenregeling 2009 SSONML Datum: 30 september

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding Plan van Aanpak Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding De gemeente Lelystad heeft in juni 2013 een plan gemaakt inzake de aanpak van multiproblematiek

Nadere informatie

Actuele kijk op de Participatiewet in het sociale domein

Actuele kijk op de Participatiewet in het sociale domein Actuele kijk op de Participatiewet in het sociale domein Ledenbijeenkomst 24 april 2014 Aart Bertijn, Senior beleidsmedewerker VGN Inhoud presentatie Samenhang stelselwijzingen zorg Achtergrond Hoofdlijn

Nadere informatie

Beschut werk in Aanleiding

Beschut werk in Aanleiding Beschut werk in 2015 1. Aanleiding Op 1 januari jl. is de Participatiewet in werking getreden. Een nieuwe voorziening onder deze wet is beschut werk nieuwe stijl 1. Gemeenten zijn onder deze wet verplicht

Nadere informatie

Werk Eerst leidt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt toe naar betaalde arbeid met duurzaam perspectief.

Werk Eerst leidt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt toe naar betaalde arbeid met duurzaam perspectief. Werk Eerst leidt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt toe naar betaalde arbeid met duurzaam perspectief. Dit kunnen mensen met een uitkering zijn, maar ook mensen met een beperking (fysiek

Nadere informatie

De Participatiewet. In een politiek krachtenveld. 25 september Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie

De Participatiewet. In een politiek krachtenveld. 25 september Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie De Participatiewet In een politiek krachtenveld 25 september 2013 Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie Wajongers in de zorg Doel en Inspiratie Programma 13:00 13.15 13:15 13.45 13:45 14:15 Opening Hoofdlijn

Nadere informatie

LEREN MAAK ER WERK VAN LEREN

LEREN MAAK ER WERK VAN LEREN Inhoud presentatie 2 Wajong 2010 Werkregeling Wajong Participatieplan Wajong Samen op weg.. naar werk Boodschap regering 3 De regering wil dat iedereen in de samenleving meedoet, het liefst met een betaalde

Nadere informatie

Beschermd Werk in de gemeente Barneveld

Beschermd Werk in de gemeente Barneveld Beschermd Werk in de gemeente Barneveld 1. Inleiding In het beleidskader voor de 3 decentralisaties staat weergegeven wat de visie van de gemeente Barneveld is op de 3 decentralisaties en welke uitgangspunten

Nadere informatie

Schoolverlaters informatie avond FOCUS. Informatieavond 22 november 2016

Schoolverlaters informatie avond FOCUS. Informatieavond 22 november 2016 Schoolverlaters informatie avond FOCUS Informatieavond 22 november 2016 Wie ben ik? Mieke Pelger Stage coördinator en transitiecoach Samen met de mentoren tevens stagedocenten zorgen wij dat iedereen op

Nadere informatie

Leidraad Werkvoorzieningen

Leidraad Werkvoorzieningen Leidraad Werkvoorzieningen Toelichting AKC, (arbeidskundig kennis centrum ) heeft de leidraad werkvoorzieningen in opdracht van de NVvA ontwikkeld. Deze leidraad is in juni 2014 in de oranje status door

Nadere informatie

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1 Opbrengst van de werkgroepen tijdens het VSV Cafe 3 april met als Thema talentontwikkeling Stelling 1 Talentontwikkeling is de benadering om tot een positieve leerattitude te komen. Centraal staat de erkenning

Nadere informatie

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020. Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020. Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020 Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Versie: definitief Januari 2014 Inhoud 1. Menukaart... 3 2.

Nadere informatie

College Overdracht Wajong aan gemeenten COLLEGE OVERDRACHT WAJONG AAN GEMEENTEN

College Overdracht Wajong aan gemeenten COLLEGE OVERDRACHT WAJONG AAN GEMEENTEN College Overdracht Wajong aan gemeenten COLLEGE OVERDRACHT WAJONG AAN GEMEENTEN Inleiding Cijfers Wajong Overgang en herbeoordeling Kennis en expertise Samenwerking Afsluiting COLLEGE OVERDRACHT WAJONG

Nadere informatie

Transitie- en participatieplan ITPP deelnemernaam.xls DEELNEMER

Transitie- en participatieplan ITPP deelnemernaam.xls DEELNEMER Transitie- en participatieplan ITPP deelnemernaam.xls DEELNEMER PERSOONSGEGEVENS LEERLING NAAM GEBOORTEDATUM BURGER SERVICE NUMMER NATIONALITEIT ADRESGEGEVENS LEERLING ADRES POSTCODE EN WOONPLAATS E-MAILADRES

Nadere informatie

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad VERG AD ERING GEM EENT ER AAD 20 14 VOORST EL Registratienummer: 1150476 Bijlage(n) 2 Onderwerp Beleidsplan Participatiewet Aan de raad Middenbeemster, 30 september 2014 Inleiding en probleemstelling Gemeenten

Nadere informatie

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020. Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020. Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020 Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Versie: definitief Maart 2014 Inhoud 1. Menukaart... 3 2. Toelichting...

Nadere informatie

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van);

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van); Ontwerpbesluit van [[ ]] Houdende regels met betrekking tot de werkzaamheden die het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen uitvoert om te beoordelen of een persoon uitsluitend in een beschutte omgeving

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES

B en W Adviesnota ADVIES Onderwerp Update Baanwijs Zaaknummer 324980 Teammanager Ernst-Jan Meerbeek B & W datum 29 mei 2017 Team Maatschappelijke ontwikkeling Naam steller Sanne Bloemen Portefeuillehouder Lucien Peeters/Martijn

Nadere informatie

10-3-2016. 3. Definiëring doelgroepen

10-3-2016. 3. Definiëring doelgroepen 3. Definiëring doelgroepen UITGANGSPUNTEN VISIENOTA Participatie op het hoogst haalbare niveau. Investeren in de hele groep. Bevorderen optimale loonwaardeontwikkeling. Integrale toeleiding WMO/Participatie/Jeugd.

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk Van: Aan: College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z170052070 Datum: 26 oktober 2017 Onderwerp: Participatievoorziening beschut werk Memo Zeewolde Dit memo geeft een toelichting

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting Maatschappelijke kosten-baten analyse beschut werk 1

Samenvatting. Samenvatting Maatschappelijke kosten-baten analyse beschut werk 1 Samenvatting Samenvatting Maatschappelijke kosten-baten analyse beschut werk 1 Uitvoering onderzoek: KokxDeVoogd, Houten Ewout Bückmann Eric Dorscheidt Michiel Hes november 2017 Dit is een uitgave van

Nadere informatie

dagbesteding tot betaald

dagbesteding tot betaald Heliomare Van tot Vandagbesteding dagbesteding betaald werk werk tot betaald Meer ka ns passend op werk Heliomare onderwijs revalidatie wonen arbeidsintegratie dagbesteding sport 'Ik werk al weer vijf

Nadere informatie

TOEKOMST (of empowerment) van bedrijfsarts en verzekeringsarts

TOEKOMST (of empowerment) van bedrijfsarts en verzekeringsarts een kwestie van perspectief 2012-2020 TOEKOMST (of empowerment) van bedrijfsarts en verzekeringsarts 2012-2020: 2020: de NVVG staat voor iedereen doet mee 1. verantwoordelijkheid nemen & mogelijkheden

Nadere informatie

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Jongeren in het praktijkonderwijs (pro) en

Nadere informatie

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte.

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte. Het speelveld De wereld om ons heen verandert razend snel. De richting is duidelijk, de sociale zekerheid wordt geprivatiseerd. Samen bouwen we aan een vernieuwende structuur om de arbeidsmarkt essentieel

Nadere informatie

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020 MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020 Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Versie: definitief Maart 2014 Inhoud 1. Menukaart... 3 2. Toelichting...

Nadere informatie

Officiële uitgave van Kompas, Gemeentelijk collectief voor werk, inkomen & zorg.

Officiële uitgave van Kompas, Gemeentelijk collectief voor werk, inkomen & zorg. CVDR Officiële uitgave van Kompas, Gemeentelijk collectief voor werk, inkomen & zorg. Nr. CVDR620498_1 22 januari 2019 Beleidsregel van het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Intergemeentelijke

Nadere informatie

Beschut werk: hoe een passende werkplek vinden en hoe uitval tegengaan? Door: Ronald Berens, arbeidsdeskundige gemeente Oss

Beschut werk: hoe een passende werkplek vinden en hoe uitval tegengaan? Door: Ronald Berens, arbeidsdeskundige gemeente Oss Beschut werk: hoe een passende werkplek vinden en hoe uitval tegengaan? Door: Ronald Berens, arbeidsdeskundige gemeente Oss Stellingen Stelling 1: Een klant met indicatie beschut werken kan niet bij een

Nadere informatie

Opdrachtgevers en aanbod

Opdrachtgevers en aanbod HR-OPLOSSINGEN www.inwerking.com Outplacement Begeleiding bij 2 e spoor trajecten Advies voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel Strategisch plannen van personeel Coaching Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie

Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie Vraag 1 van 4 Hoe beoordeelt u de nieuwe taak voor de RMC-functie om leerlingen uit pro en vso vanaf 16 jaar te monitoren?

Nadere informatie

Voor u als verwijzer. Duurzame arbeidsparticipatie

Voor u als verwijzer. Duurzame arbeidsparticipatie Voor u als verwijzer Duurzame arbeidsparticipatie Duurzame arbeidsparticipatie is gericht op het vinden én houden van passend werk. Sterk in Werk helpt cliënten bij het vinden van de best passende werkplek.

Nadere informatie

Kwetsbare jongeren en de participatiewet

Kwetsbare jongeren en de participatiewet Kwetsbare jongeren en de participatiewet Van school naar werk Ad Baan Emma Zwaveling 6 december 2017 Even voorstellen Ad Baan a.baan@berenschot.nl 06-55364740 Emma Zwaveling e.zwaveling@berenschot.nl 06-44487101

Nadere informatie

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS duurzame plaatsing van werknemers met autisme 1 Welkom bij toolbox AUTIPROOF WERKT Autiproof Werkt is een gereedschapskist met instrumenten die gebruikt kan worden bij

Nadere informatie

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG Juli 2016 1 INHUDSOPGAVE Pagina 1. Samenvatting 3 2. Inleiding 4 3. Beschut werk nieuw 5 4. (Regionale) visie op beschut werk nieuw 5 5. Contouren beschut

Nadere informatie

Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee!

Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee! Leer/werktrajecten voor jongeren uit het speciaal en praktijkonderwijs Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee! Werk is belangrijk voor een mens. Het is een goede

Nadere informatie

Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland

Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland SER Noord-Nederland Vastgesteld op 12 oktober 2012 Achtergrond Begin 2012 is SER Noord-Nederland een adviestraject gestart met als belangrijkste adviesvraag

Nadere informatie

Doel. 1 Gemeenten kunnen met de voorziening beschut werken mensen in een dienstbetrekking laten werken. Het

Doel. 1 Gemeenten kunnen met de voorziening beschut werken mensen in een dienstbetrekking laten werken. Het Naam De ontwikkeling van arbeidsmatige dagbesteding Opdrachtgever Raad/college Trekker Sanne Bloemen Datum 13 januari 2015 Inleiding Vanuit de Wmo 2015 is de opdracht voor de gemeente het bieden van ondersteuning

Nadere informatie

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG Juli 2016 1 INHUDSOPGAVE Pagina 1. Samenvatting 4 2. Inleiding 5 3. Beschut werk nieuw 6 4. (Regionale) visie op beschut werk nieuw 7 5. Contouren beschut

Nadere informatie

Handreiking aan werkgevers. Tegemoetkomingen van de overheid rond de banenafspraak

Handreiking aan werkgevers. Tegemoetkomingen van de overheid rond de banenafspraak Handreiking aan werkgevers Tegemoetkomingen van de overheid rond de banenafspraak Bedrijven die meedoen aan het uitvoeren van de banenafspraak kunnen in allerlei vormen daarbij ondersteuning van de overheid

Nadere informatie

Toelichting ontwikkelingsperspectief

Toelichting ontwikkelingsperspectief Toelichting ontwikkelingsperspectief Dit document is bedoeld als achtergrond informatie voor de scholen, maar kan ook (in delen, zo gewenst) gebruikt worden als informatie aan ouders, externe partners

Nadere informatie

Anja Holwerda Wetenschapper UMCG, Sociale Geneeskunde/Arbeid en Gezondheid

Anja Holwerda Wetenschapper UMCG, Sociale Geneeskunde/Arbeid en Gezondheid 5/15/2014 Lezing Jongeren aan de Onderkant van de Arbeidsmarkt Anja Holwerda Wetenschapper UMCG, Sociale Geneeskunde/Arbeid en Gezondheid A.holwerda01@umcg.nl 050-3638274 1 ParticipatieWet Gemeenten integrale

Nadere informatie

Arbeidstoeleiding WLZ, WMO en Participatiewet

Arbeidstoeleiding WLZ, WMO en Participatiewet Arbeidstoeleiding WLZ, WMO en Participatiewet Een beknopte samenvatting Ruurd Eisenga Maart 2018 Korte introductie Arbeidstoeleiding Huidige stage-opbouw in leerjaren VSO Assessment Leerroutes Stage /

Nadere informatie

Van school naar werk

Van school naar werk Van school naar werk Achtergronden Rolwijziging van UWV naar gemeente VSO/PrO van oudsher leverancier Wajongers Wie zijn deze VSO/PrO/Entree leerlingen? Rol van scholen Praktijkonderwijs: nazorgtaak uitvoeren

Nadere informatie

SUBSIDIEAANVRAAG PRO/VSO. Noord - Limburg Gemeente Venlo. 1 oktober 2014 Versie 3 (definitief)

SUBSIDIEAANVRAAG PRO/VSO. Noord - Limburg Gemeente Venlo. 1 oktober 2014 Versie 3 (definitief) SUBSIDIEAANVRAAG PRO/VSO Noord - Limburg Gemeente Venlo 1 oktober 2014 Versie 3 (definitief) Inleiding Hierbij ontvangt u de gegevens voor het aanvragen van ESF subsidie voor PRO/VSO scholen in uw arbeidsmarktregio.

Nadere informatie

Gemeente Raalte Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie

Gemeente Raalte Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Raalte. Nr. 83232 31 december 2014 Gemeente Raalte Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie Het college van de gemeente Raalte, Gelet op de artikelen

Nadere informatie

Van school en dan? Veranderingen in onderwijs, zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind (&voor U).

Van school en dan? Veranderingen in onderwijs, zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind (&voor U). VSO Leo Kannerschool Hazenboslaan 101 Oegstgeest Van school en dan? Veranderingen in onderwijs, zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind (&voor U). Guus de Wolf onderwijscoach 03-02-2015 Veranderingen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Participatiewet (Wajong) Nieuwe wet: de Participatiewet

Informatiebijeenkomst Participatiewet (Wajong) Nieuwe wet: de Participatiewet Informatiebijeenkomst Participatiewet (Wajong) Nieuwe wet: de Participatiewet Op 1 januari 2015 komt er een nieuwe wet: de Participatiewet. Met de Participatiewet wil het kabinet bereiken dat zoveel mogelijk

Nadere informatie

Werken en arbeidsondersteuning centraal in nieuwe Wet Wajong

Werken en arbeidsondersteuning centraal in nieuwe Wet Wajong Werken en arbeidsondersteuning centraal in nieuwe Wet Wajong Inleiding Per 1 januari 2010 is de nieuwe Wet Wajong in werking getreden. In de nieuwe Wet Wajong staat het recht op arbeidsondersteuning centraal,

Nadere informatie

Ouderavond Ordening en Ontwikkeling

Ouderavond Ordening en Ontwikkeling Ouderavond Ordening en Ontwikkeling dinsdag 1 oktober 2013 Programma 1. Missie & Visie; waar staan we voor 2. Wet kwaliteit VSO 3. Richtinggevend (wettelijk) kader USP 4. Profielen in beeld 5. Verbindingen

Nadere informatie

Rectificatie Besluit Protocol Scholing 2008

Rectificatie Besluit Protocol Scholing 2008 UWV Rectificatie Besluit Protocol Scholing 2008 In de Staatscourant van 12 augustus 2008, nr. 154, is het Besluit Protocol Scholing 2008 geplaatst. Abusievelijk is bij dit besluit de verkeerde bijlage

Nadere informatie

Strategisch Visie Stichting voor Christelijk Praktijkonderwijs voor Hardenberg & omgeving 2015-2018

Strategisch Visie Stichting voor Christelijk Praktijkonderwijs voor Hardenberg & omgeving 2015-2018 Strategisch Visie Stichting voor Christelijk Praktijkonderwijs voor Hardenberg & omgeving 2015-2018 Ontwikkeling van Talent door ontwikkeling van eigen Kracht Hardenberg, 27 januari 2015 1 Inleiding Nadat

Nadere informatie

Participatie. Integrale Arbeidscoach. Versterking bij werken met een beperking

Participatie. Integrale Arbeidscoach. Versterking bij werken met een beperking Participatie Integrale Arbeidscoach Versterking bij werken met een beperking meedoen mogelijk maken Mensen met een beperking zijn vaak goed in staat om betaalde arbeid te verrichten. Een passende werkplek

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

Duurzaam aan het werk

Duurzaam aan het werk Visio Zicht op Werk Duurzaam aan het werk Bent u zelf slechtziend of blind en wilt u graag zo goed mogelijk (blijven) functioneren op uw werk? Heeft u een slechtziende of blinde werknemer? Begeleidt u

Nadere informatie

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio?

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? Transities sociale domein Gemeenten staan zoals bekend aan de vooravond van drie grote transities: de decentralisatie

Nadere informatie

Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt. Oktober 2010

Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt. Oktober 2010 Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt Oktober 2010 Programma 13.30 Informatie Wio, opbrengst bijeenkomst 13.45 Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt -Toelichting

Nadere informatie

Inrichting passend onderwijs

Inrichting passend onderwijs Inrichting passend onderwijs Per 1 aug 2014 wet passend onderwijs De hoofddoelstelling is dat elk kind in ons samenwerkingsverband een passende onderwijsplek heeft. Dit betekent een ononderbroken ontwikkelingsproces,

Nadere informatie

Ondersteuning bij leven, leren, wonen en werken.

Ondersteuning bij leven, leren, wonen en werken. Ondersteuning bij leven, leren, wonen en werken. De Boxtelse Praktijk Bruggencongres 10 mei 2007 1 Koraal Groep zorg onderwijs werk Bruggencongres 10 mei 2007 2 Full-service Verschillende ondersteuningsvormen

Nadere informatie

Inspectie Werk en Inkomen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Het college van Burgemeester en Wethouders Inspectie Werk en Inkomen Wilhelmina van Pruisenweg 52 drs. C.H.L.M. van de Louw D a t u m 2 6 OKT. 2011 Betreft Aanbieding Programmarapportages

Nadere informatie

Advies; hoe verder in 2015 met Scholennetwerk en netwerkscholen? Implementatiedag, 5 maart 2015

Advies; hoe verder in 2015 met Scholennetwerk en netwerkscholen? Implementatiedag, 5 maart 2015 Advies; hoe verder in 2015 met Scholennetwerk en netwerkscholen? Implementatiedag, 5 maart 2015 Inhoud Doelstellingen Preventie; van school naar werk Wie doet wat? Werkwijze Resultaat Vragen Doelstelling

Nadere informatie

Beleidsplannen Sociaal Domein

Beleidsplannen Sociaal Domein Beleidsplannen Sociaal Domein Concept Beleidsplan Jeugdhulp Concept Beleidsplan Wmo/AWBZ Concept Beleidsuitgangspunten Participatiewet Concept Beleidsplan de Verbinding Concept-Beleidsplan Jeugdhulp Toekomst

Nadere informatie

Beleidsregels Beschut werk Participatiewet Kerkrade 2018

Beleidsregels Beschut werk Participatiewet Kerkrade 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Kerkrade Nr. 92695 2 mei 2018 Beleidsregels Beschut werk Participatiewet Kerkrade 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kerkrade

Nadere informatie

Beleidsregels Beschut werk Participatiewet Kerkrade 2018

Beleidsregels Beschut werk Participatiewet Kerkrade 2018 CVDR Officiële uitgave van Kerkrade. Nr. CVDR609829_1 2 mei 2018 Beleidsregels Beschut werk Participatiewet Kerkrade 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kerkrade - Gelet op

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuws vanuit de directie. VSO ZMLK en MG van Oostzanenstraat GJ Hoorn

Nieuwsbrief. Nieuws vanuit de directie. VSO ZMLK en MG van Oostzanenstraat GJ Hoorn Nieuwsbrief VSO ZMLK en MG van Oostzanenstraat 11 1624 GJ Hoorn 0229 548560 www.vsodestormvogel.nl jaargang 13 nummer 6 januari 2015 Nieuws vanuit de directie Beste ouders, verzorgers, Een van onze belangrijkste

Nadere informatie

Vanuit de Centrale Opvang naar vroegtijdige Participatie en Inburgering

Vanuit de Centrale Opvang naar vroegtijdige Participatie en Inburgering Workshop Samen Doen : Vanuit de Centrale Opvang naar vroegtijdige Participatie en Inburgering het integraal begeleidingstraject van de Statushouder 1 Opdracht instructie : 1. Lees de statushouders-informatie

Nadere informatie

Agenda. Wajong Onafhankelijk arbeidsadviseur. Nieuwe wet Nieuwenaam. Aanleiding. Oude Wajong. Nieuwe Wajong

Agenda. Wajong Onafhankelijk arbeidsadviseur. Nieuwe wet Nieuwenaam. Aanleiding. Oude Wajong. Nieuwe Wajong Wajong Onafhankelijk arbeidsadviseur Ronde tafel gesprek Agenda Aanleiding De wet De uitvoering Rol onafhankelijk arbeidsadviseur 2010 Nieuwe wet Nieuwenaam Oud Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet Pagina 1 van 6 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening Aan de raad. Participatiewet Beslispunten *Z00288A120 E* 1. Vast te stellen de Re-integratieverordening

Nadere informatie

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf Werken leer je door te werken De aanpak van Inclusief Groep werkt! Als toeleider van de arbeidsmarkt hebben we veel aandacht voor onze kandidaten. Door af te stemmen met werkgevers verlagen we drempels

Nadere informatie

We nemen jullie graag mee

We nemen jullie graag mee Maak de arbeidsmarkt transparant voor jongeren met een psychische arbeidsbeperking Ervaringen uit het veld en nieuwe innovaties. Leila Breden Productontwikkelaar CTC/ psycholoog UWV Werkbedrijf Quint Dozel

Nadere informatie

Werk, Passend. Beschut. 2015/ Beschut werk in het Sociaal Domein

Werk, Passend. Beschut. 2015/ Beschut werk in het Sociaal Domein Werk, Passend. Beschut. 2015/113918 Beschut werk in het Sociaal Domein Onze opgave: Werken is een belangrijke vorm van participeren in de maatschappij Zelfstandig in levensonderhoud voorzien Eigen waarde

Nadere informatie

Ketensamenwerking. verstandshuwelijk of lat-relatie

Ketensamenwerking. verstandshuwelijk of lat-relatie Ketensamenwerking verstandshuwelijk of lat-relatie Inleiding Sinds invoering sociale zekerheid is er voortdurende zoektocht naar optimale afstemming tussen uitkeringsverstrekking en arbeidsvoorziening.

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door gemeenteraad Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum is vastgesteld) Onderwerp

Nadere informatie

Visie Participatiewet

Visie Participatiewet Visie Participatiewet Zoveel mogelijk burgers doen mee en voorzien in hun eigen inkomen Regio Alkmaar 06-11-2013 Kern Participatiewet Opgebouwd uit WWB, WSW en WAJONG Geen nieuwe instroom in WSW Gemeente

Nadere informatie

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers.

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers. Wij zijn SistersChange. Ervaren veranderaars. Enthousiaste verbeteraars. Sociale zekerheidskenners. Wij helpen de inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Inzetbaarheid verbeteren door het activeren

Nadere informatie

Terugkoppeling Uitvoeringspanel 13 juli 2015

Terugkoppeling Uitvoeringspanel 13 juli 2015 Terugkoppeling Uitvoeringspanel 13 juli 2015 Agenda EVI aanpak: het proces Terugblik input Uitvoeringspanel Verwerking input in beleidsplan en verordening Waar staan we nu? Fase Periode wie Voorbereiden

Nadere informatie

Eigen Regie Maakt Zorg Beter

Eigen Regie Maakt Zorg Beter Eigen Regie Maakt Zorg Beter 31 maart 2011 Siska de Rijke Beleidsmedewerker Zorg CG-Raad Termen Zelfmanagement Eigen regie Eigen verantwoordelijkheid Deelnemer in plaats van afnemer Verbindende schakel

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018

ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018 ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018 Ontwikkelingen vmbo en mbo Bestuursakkoord mbo (Ministerie OCW en Mbo- Raad) Sterk beroepsonderwijs (Ministerie OCW) SER advies: sterk en innovatief

Nadere informatie

Deskundigenoordeel van UWV

Deskundigenoordeel van UWV uwv.nl werk.nl Deskundigenoordeel van UWV Informatie voor werkgever en werknemer Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Als u daarna nog vragen heeft, bel dan met: UWV Telefoon Werknemers

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST SCHOLEN VOOR PRAKTIJKONDERWIJS NOORDOOST NOORD-BRABANT, MEE EN UWV

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST SCHOLEN VOOR PRAKTIJKONDERWIJS NOORDOOST NOORD-BRABANT, MEE EN UWV SAMENWERKINGSOVEREENKOMST SCHOLEN VOOR PRAKTIJKONDERWIJS NOORDOOST NOORD-BRABANT, MEE EN UWV 1. INLEIDING De arbeidsintegratie van jongeren met leermoeilijkheden is gebaat bij een goede regionale samenwerking.

Nadere informatie

Samen laten we elke jongere groeien

Samen laten we elke jongere groeien VSO Samen laten we elke jongere groeien OP ZOEK NAAR TALENTEN De Anne Flokstraschool geeft (voortgezet) speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerende jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar met een verstandelijke

Nadere informatie

Wijzigingsverordening Participatiewet gemeente Almelo 2017

Wijzigingsverordening Participatiewet gemeente Almelo 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Almelo Nr. 196933 9 november 2017 Wijzigingsverordening Participatiewet gemeente Almelo 2017 De raad van de gemeente Almelo; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

gelezen ons besluit dd. 28 april 2009 betreffende het reïntegratiebeleid in het kader van de wet werk en bijstand, ioaw en ioaz,

gelezen ons besluit dd. 28 april 2009 betreffende het reïntegratiebeleid in het kader van de wet werk en bijstand, ioaw en ioaz, Beleidsregels reïntegratie Wwb gemeente Tiel 2009 Het college van burgemeester en wethouders van Tiel, gelet op de artikelen 7 en 8 en 10 tweede lid van de Wet werk en bijstand, de artikelen 34, 35 en

Nadere informatie

Opening avond door: Hans van Alphen (stage coördinator) Presentatie door : Guus de Wolf (onderwijscoach)

Opening avond door: Hans van Alphen (stage coördinator) Presentatie door : Guus de Wolf (onderwijscoach) VERSLAG THEMA-AVOND: PARTICIPATIEWET WERK EN INKOMEN (03-02-2015) Van school en dan? Veranderingen in onderwijs, zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind (&voor U). Opening avond door: Hans van

Nadere informatie

NovaWork. Aan de slag op de arbeidsmarkt in zes stappen Werkgevers en opdrachtgevers. Iedereen doet mee!

NovaWork. Aan de slag op de arbeidsmarkt in zes stappen Werkgevers en opdrachtgevers. Iedereen doet mee! NovaWork Aan de slag op de arbeidsmarkt in zes stappen Werkgevers en opdrachtgevers Iedereen doet mee! NovaWork helpt mensen met een forse afstand tot de arbeidsmarkt op de zoektocht naar zinvol en passend

Nadere informatie

KPC groep Den Bosch 5 10 2011

KPC groep Den Bosch 5 10 2011 PAG 1 KPC groep Den Bosch 5 10 2011 De rol van de Wajong netwerken; arbeidstoeleiding nu en in de toekomst Erik Voerman Businessadviseur UWV WERKbedrijf PAG 2 Inhoud Doelstelling samenwerking PrO/VSO scholen

Nadere informatie

1. Definitie van scholing. 2. Doelgroep van het protocol. 3. Beoordeling op indicatoren

1. Definitie van scholing. 2. Doelgroep van het protocol. 3. Beoordeling op indicatoren 1. Definitie van scholing Voor het protocol wordt de volgende definitie van scholing gehanteerd: Opleiding of scholing is het systematisch verwerven van arbeidsmarktrelevante kennis en/of vaardigheden

Nadere informatie

Nieuwe manier van werken met zorg. Visie en werkwijze

Nieuwe manier van werken met zorg. Visie en werkwijze Nieuwe manier van werken met zorg Visie en werkwijze Onze visie op zorg en arbeidsbegeleiding Mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen zijn volwaardige burgers van onze samenleving. Zij

Nadere informatie

Ten behoeve van het opstellen van het Jaarplan 2017 Sociale Zaken IJsselgemeenten brengen wij het volgende onder uw aandacht.

Ten behoeve van het opstellen van het Jaarplan 2017 Sociale Zaken IJsselgemeenten brengen wij het volgende onder uw aandacht. Aan GR IJsselgemeenten Postbus 566 2900 AN Capelle aan den IJssel Datum: 05/12/2016 Zaaknummer: ZK16006467 Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Anne v.d. Langemheen Uw brief van: Onderwerp: Kaders uitvoering

Nadere informatie

Bouwstenen voor effectieve reintegratie

Bouwstenen voor effectieve reintegratie Bouwstenen voor effectieve reintegratie voor mensen met een beperking Luuk Mallee - Regioplan Michiel Sebel Werkse! Delft Robert Nijmands Werkse! Delft Het onderzoek Effectiviteit re-integratie arbeidsbeperkten.

Nadere informatie

Risico s voor jongeren met een arbeidsbeperking

Risico s voor jongeren met een arbeidsbeperking Op weg van school via gemeente naar uitval met lage arbeidsproductiviteit Op weg van school via gemeente naar De kans dat jongeren na het verlaten van de school aan het kunnen neemt toe als de samening

Nadere informatie

Handreiking aan werkgevers. Tegemoetkomingen van de overheid rond de banenafspraak

Handreiking aan werkgevers. Tegemoetkomingen van de overheid rond de banenafspraak Handreiking aan werkgevers Tegemoetkomingen van de overheid rond de banenafspraak Bedrijven die meedoen aan het uitvoeren van de banenafspraak kunnen in allerlei vormen daarbij ondersteuning van de overheid

Nadere informatie

Aagje Dekenstraat 52 Telefoon: 038-422 78 96 info@stapop.nl www.stapop.nl

Aagje Dekenstraat 52 Telefoon: 038-422 78 96 info@stapop.nl www.stapop.nl Aagje Dekenstraat 52 Telefoon: 038-422 78 96 info@stapop.nl www.stapop.nl Resultaat Ontdekken en herkennen wat talenten zijn, daar draait het om bij StapOp. Stap voor stap ontdekt de jongere hoe zijn talent

Nadere informatie

BOOR speciaal, speciaal BOOR VERANTWOORDEN

BOOR speciaal, speciaal BOOR VERANTWOORDEN STRATEGISCH BELEIDSPLAN SO /VSO Stichting BOOR BOOR speciaal, speciaal BOOR en VERANTWOORDEN BOOR speciaal,speciaal BOOR Kernopdracht (koers) Kernwaarden Kwaliteit van de koers Onderwijsconcept Ondersteunende

Nadere informatie

Q&A Regiobijeenkomsten Schakelen van school naar werk

Q&A Regiobijeenkomsten Schakelen van school naar werk Q&A Regiobijeenkomsten Schakelen van school naar werk In het voorjaar van 2017 zijn er zeven regionale bijeenkomsten georganiseerd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking

Nadere informatie

Informatie over de Wajong

Informatie over de Wajong Informatie over de Wajong Inleiding Het kabinet heeft het voornemen om per 1 januari 2014 de Wet werk en bijstand, de Wet investeren in jongeren, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wet Wajong

Nadere informatie

Sociale werkbedrijven de toekomst

Sociale werkbedrijven de toekomst & Sociale werkbedrijven de toekomst Sociale werkbedrijven 2.0 De Participatiewet vraagt om een nieuwe manier van werken. Er zijn nieuwe doelen vastgelegd en overal ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014 1 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 2 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO Henk

Nadere informatie

Aansluiting onderwijs arbeidsmarkt Henk Kremer

Aansluiting onderwijs arbeidsmarkt Henk Kremer Aansluiting onderwijs arbeidsmarkt Henk Kremer Aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt 1. Aanleiding 2. Constatering 3. Doelgroep 4. Perspectief 5. Knelpunten oplossen en beperken 6. Onderwijs-arbeidsmarkt:

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Promenzo werkt

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Promenzo werkt Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Promenzo werkt Promenzo begeleidt en ondersteunt mensen met ernstige psychiatrische of psychische problemen bij het zoeken naar, vinden en behouden van

Nadere informatie