Leidraad warenkennis cement

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leidraad warenkennis cement"

Transcriptie

1 1 Leidraad warenkennis cement

2 2 3 Inhoudsopgave Voorwoord Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 ENCI... 4 Cement is een universeel bouwmateriaal... 5 Productie en grondstoffen... 6 Cementsoorten en sterkteklassen... 7 Portlandcement of hoogovencement... 8 Sterkteontwikkeling... 8 Warmteontwikkeling... 9 Bestandheid tegen aantasting... 9 Wit portlandcement Metselcement Tips voor het verwerken van cement Verwerkingstijd Water Verdichten Kleur Verharding Nabehandeling ARBO Huidirritatie Allergie Vuistregels Houdbaarheid en opslag Overzicht ENCI verpakt cement CEM I 42,5 N, portlandcement 42,5 N CEM I 52,5 R, portlandcement 52,5 R CEM I 52,5 R wit, wit portlandcement 52,5 R CEM II/A-LL 42,5 N wit, wit portlandkalksteencement 42,5 N CEM III/B 42,5 N LH HS, hoogovencement 42,5 N MC 12,5 metselcement ENCI cement, de juiste keuze voor elke toepassing Enkele mortelsamenstellingen en verbruik Dienstverlening Het moderne cement zoals we het nu kennen, is voor het eerst gefabriceerd in het begin van de 19de eeuw. Sindsdien worden dagelijks duizenden tonnen cement geproduceerd en toegepast in allerlei bouwwerken. ENCI produceert in Nederland cement sinds 1928 en we zeggen dan ook met trots dat cement ons vak is. Als toeleverancier voor de bouw nemen wij onze verantwoordelijkheid en onderkennen wij het belang van kennis in de bouwsector. Cement wordt zowel in bulk als verpakt geleverd. Cement is in het algemeen in de bouwmaterialenhandel verkrijgbaar in verpakte vorm. Er zijn verschillende soorten en types cement en het is niet altijd eenvoudig om de juiste keuze te maken. Cement gebruiken en toepassen vereist ook het in acht nemen van een aantal basisregels. Deze leidraad is geschreven voor de medewerker van de bouwmaterialenhandel. Op beknopte wijze wordt hierin het product cement inzichtelijk gemaakt en worden adviezen voor veel voorkomende toepassingen gegeven. Zo kan hij met nog meer kennis van zaken raad geven aan zijn klanten.

3 4 5 ENCI Cement is een universeel bouwmateriaal ENCI produceert en verkoopt een breed gamma cementsoorten. De belangrijkste klanten van ENCI zijn betoncentrales, fabrikanten van betonproducten, aannemers, producenten van droge mortel èn de bouwmaterialenhandel. Het grootste gedeelte van de ENCI-productie wordt in Nederland afgezet, waar ENCI marktleider is. De productie vindt plaats in de fabrieken in IJmuiden, Rotterdam en Maastricht, de centrale diensten zijn gevestigd in s-hertogenbosch. De fabrieken produceren jaarlijks 3 miljoen ton cement. Bij ENCI werken bijna 400 medewerkers. ENCI behoort voor 100% tot de internationale Heidelberg- Cement Group, Deze groep is met medewerkers in 50 landen één van s werelds grootste producenten van cement, betonmortel en toeslagmaterialen. Bijna alle bouwwerken beginnen en eindigen met cement. Aan het begin, bij het maken van de betonnen fundering en bij de afwerking voor mortels ten behoeve van dekvloeren en tegelwerk. De belangrijkste eigenschap van cement is, dat het in contact met water, versteent. Officieel gezegd: cement is een hydraulisch bindmiddel. In contact met water wordt, via een ingewikkeld chemisch proces, cementsteen gevormd. Cementsteen is sterk, duurzaam, onoplosbaar en hecht uitstekend aan steenachtige materialen en metaal. Dankzij deze eigenschappen kan met cement in feite overal en altijd worden gebouwd. Cement is de lijm in beton en mortel. Beton en mortel zijn onmisbaar voor de bouw. Cementgebonden producten zijn bovendien buitengewoon duurzame bouwmaterialen. Maar niet alle cementen zijn gelijk. We kennen verschillende soorten, afhankelijk van de basisgrondstoffen waarmee het cement is gemaakt. ENCI levert de volgende soorten verpakt cement: Portlandcement grijs en wit Portlandkalksteencement wit Hoogovencement Metselcement Deze cementsoorten zijn verkrijgbaar in zakken van 25 kg. Foto s: De ENCI-fabriek in Maastricht Foto: Beton en mortel zijn onmisbaar voor de bouw.

4 6 7 Productie en grondstoffen Cementsoorten en sterkteklassen De belangrijkste grondstof voor cement is kalksteen zoals bijvoorbeeld de mergel uit Zuid-Limburg. Door een mengsel van fijngemalen mergel en klei in een draaiende oven te verhitten tot 1450 C en vervolgens snel af te koelen ontstaan kleine harde bolletjes, ongeveer zo groot als knikkers. Dit is de portlandcementklinker, kortweg klinker genoemd. Klinker is de basis voor alle cementsoorten. Door het te malen tot een fijn poeder ontstaat portlandcement. Alle andere cementen worden gemaakt door klinker te mengen en te malen met andere grondstoffen zoals gegranuleerde hoogovenslak, poederkoolvliegas, kalksteen of tras. Deze stoffen lijken qua samenstelling en eigenschappen op klinker en kunnen daardoor positief bijdragen aan de sterkte en dichtheid van mortels en beton. Zo wordt bijvoorbeeld hoogovencement gemaakt door de klinker te mengen en te malen met gegranuleerde hoogovenslak. Voor de productie van Metselcement wordt klinker gemalen met kalksteenmeel. Door tijdens het malen van cement ook een bindtijdregelaar toe te voegen, blijft de daarmee gemaakte specie lang genoeg plastisch om te verwerken. Cement is op basis van de gebruikte grondstoffen onderverdeeld in enkele hoofdsoorten. Deze zijn aangeduid met de letters CEM, gevolgd door een Romeins cijfer. Voor de verpakte cementen is dat CEM I, portlandcement (wit), CEM II portlandkalksteencement (wit) en CEM III, hoogovencement. Behalve naar soort is er een indeling naar sterkteklassen in oplopende sterkte: 32,5, 42,5 en 52,5. Deze klassen kennen ook nog de toevoeging N of R. De letter N duidt een normale sterkteontwikkeling aan, de letter R, van Rapid, duidt een snelle sterkteontwikkeling aan. De eindsterkte van het verharde beton- of mortelmengsel is echter in beide gevallen dezelfde. De volledige aanduiding voor het meest gangbare portlandcement luidt: CEM I 42,5 N. Een verpakt leverbaar snel portlandcement is CEM I 52,5 R. Metselcement is wat benaming betreft een buitenbeentje. De officiële aanduiding is MC 12,5, waarbij het cijfer 12,5 de sterkteklasse aangeeft. Foto s: Portlandklinker ontstaat door een fijngemalen mengsel van mergel en klei in een draaiende oven te verhitten tot 1450 C en vervolgens snel af te koelen. Foto: De eindsterkte van het verharde beton- of mortelmengsel is echter in geval van een N of R-cement hetzelfde.

5 :25:33 ENCI verpakking.indd 4 CEM I 52,5R 0956-CPD NEDERLANDS CEMENT 25 KG MAASTRICHT CHROMAAT GEREDUCEERD CONFORM RICHTLIJN 2003/53/EG Dit cement bevat een reductiemiddel voor oplosbaar chroom (VI). Dit middel is actief gedurende ten minste het aantal maanden vermeld bij de verpakkingsdatum. Het cement moet in ongeopende verpakking en op een droge plaats worden bewaard CEM III/B 42,5N LH NEN 3550 : HS 0956-CPD NEDERLANDS CEMENT 25 KG MAASTRICHT CHROMAATARM CONFORM RICHTLIJN 2003/53/EG Dit cement is van nature arm aan oplosbaar chroom (VI) (<0,0002%). 42,5 N LH CEM III/B 42,5N LH NEN 3550 : HS 0956-CPD NEDERLANDS CEMENT 25 KG MAASTRICHT CHROMAATARM CONFORM RICHTLIJN 2003/53/EG Dit cement is van nature arm aan oplosbaar chroom (VI) (<0,0002%). Portlandcement of hoogovencement Beton of mortel met hoogovencement onderscheidt zich wat eindsterkte betreft niet van beton of mortel met portlandcement. De verschillen zitten in de snelheid van de sterkteontwikkeling en de bestandheid tegen bepaalde vormen van aantasting. Sterkteontwikkeling Hoogovencement is gevoeliger voor temperatuursinvloeden dan portlandcement. Hoogovencement zal bij lage temperaturen een tragere sterkteontwikkeling kennen dan portlandcement. Bij lage temperaturen is het soms nodig de verharding te versnellen door een deel van het hoogovencement te vervangen door portlandcement, meestal CEM I 52,5 R. Bij hoge temperaturen reageert hoogovencement sneller dan portlandcement. N/mm 2 Sterkteontwikkeling CEM I 42,5 N CEM I 52,5 R CEM III/B 42,5 N Warmteontwikkeling Bij de reactie van cement en water, een chemisch proces, komt warmte vrij. Portlandcement ontwikkelt meer warmte dan hoogovencement. Temperatuurverschillen tussen het verhardende beton en de omgevingstemperatuur kunnen een oorzaak zijn van scheurvorming. Voor het maken van constructies met forse afmetingen kan dit een reden zijn om voor hoogovencement te kiezen. Cementen met een lage warmteontwikkeling krijgen in de benaming de toevoeging LH (lage hydratatiewarmte). Bestandheid tegen aantasting In het algemeen heeft beton met hoogovencement een dichtere structuur dan beton op basis van portlandcement. Daardoor is het beter bestand tegen aantasting door agressieve stoffen zoals deze die aanwezig zijn in mest, afvalwater en zeewater. Een veel voorkomend geval is aantasting door sulfaten. Cementen met een hoge bestandheid tegen sulfaten krijgen de toevoeging HS (hoge sulfaatbestandheid). De volledige naamsaanduiding voor ENCI verpakt hoogovencement luidt dan ook CEM III/B 42,5 N LH HS. Dagen na aanmaak De verschillen zitten in de snelheid van de sterkteontwikkeling. Foto: CEM I 52,5 R is geschikt als versneller voor betonspecies op basis van hoogovencement. Foto: Cementen met hoge bestandheid tegen sulfaten krijgen de toevoeging HS.

6 10 11 Wit portlandcement Tips voor het verwerken van cement Wit cement wordt geproduceerd door CBR, het Belgische zusterbedrijf van ENCI. Dit cement wordt verkregen door het zorgvuldig vermengen van witte kalksteen met ijzerarme natuurlijke grondstoffen zoals klei en porseleinaarde. De constante helderheid van het eindproduct is een absoluut kwaliteitscriterium van wit cement en stuurt de hele productie. Dit cement biedt dezelfde eigenschappen voor duurzaam en sterk kwaliteitsbeton als grijs portlandcement. De officiële benaming luidt wit portlandcement. Metselcement Verwerkingstijd De open tijd (de verwerkingstijd) van verse specie en mortels kan variëren omdat deze afhankelijk is van de speciesamenstelling en van de omgevingstemperatuur. Bij toepassen van een snel cement is de specie kortere tijd verwerkbaar. Hoge temperaturen versnellen de reactie van cement en water. Dit kan de verwerkingstijd verkorten. Kies daarom een relatief langzaam reagerend cement bij hoge omgevingstemperaturen. Een specie met relatief weinig water zal ook betrekkelijk snel opstijven. Maak nooit meer specie aan dan de hoeveelheid die op tijd kan worden verwerkt. Metselcement is specifiek ontwikkeld voor metselwerk. Metselcement bevat klinker, kalksteenmeel en een luchtbelvormende hulpstof. Dankzij deze samenstelling zal de metselspecie in contact met de steen minder snel water verliezen, waardoor een betere hechting tussen steen en mortel ontstaat dan bij gebruik van gewoon cement. Aan ENCI Metselcement behoeft alleen zand en water te worden toegevoegd om een perfecte metselspecie te verkrijgen, zonder dat daar nog extra hulpstoffen aan te pas moeten komen. Het resultaat is een metselspecie met constante kwaliteit, een uitstekende verwerkbaarheid en prima hechteigenschappen. ENCI Metselcement wordt ook toegepast voor het zetten van tegels en het aanbrengen van raaplagen en pleisterwerk binnen. Water De kwaliteit en de duurzaamheid van beton en mortel zijn beter wanneer de hoeveelheid aanmaakwater beperkt is. Tijdens het mengen voegt men slechts zoveel water toe als er nodig is voor de gemakkelijke verwerking. Te veel water heeft lage sterktes tot gevolg. Verdichten Betonspecie dient verdicht te worden, bijvoorbeeld met een trilnaald, om de luchtbellen uit de specie te verdrijven. Foto 1: De constante helderheid van het eindproduct is een absoluut kwaliteitscriterium van wit cement. Foto 2: Aan ENCI Metselcement behoeft alleen zand en water te worden toegevoegd om een perfecte metselspecie te verkrijgen. Foto 1: Betonspecie dient verdicht te worden, bijvoorbeeld met een trilnaald. Foto 2: Tijdens het mengen voegt men slechts zoveel water toe als er nodig is voor de gemakkelijke verwerking.

7 12 13 Kleur De tint van grijs cement kan variëren. Voor voegwerk verdient het aanbeveling cement uit één en dezelfde levering te gebruiken. Wit cement biedt kleurstabiliteit van beton en mortels onder de voorwaarde dat ook gewassen grind en zand wordt gebruikt. Verharding De reactie van cement en water is een chemisch proces en is daardoor gevoelig voor temperatuursinvloeden. Bovendien komt bij de reactie warmte vrij. Bij normale temperaturen, zo rond de 20 C, kan de verhardende cementsteen in beton of mortel na circa 3 dagen 25 tot 50 % van de uiteindelijk te behalen sterkte bereiken. Na 28 dagen is dat 70 tot 80%. Bij temperaturen beneden de 4 C komt de reactie maar heel langzaam op gang. Daarom kan men beton en mortel bij vorst niet zonder aanvullende maatregelen verwerken. Nabehandeling Het is van zeer groot belang dat er in de eerste dagen van de verharding voldoende water aanwezig blijft in het mengsel. Als door vroegtijdige uitdroging het verhardingsproces stopt, kan onvoldoende sterkte, scheurvorming en een stuivend oppervlak het gevolg zijn. Uitdroging kan worden voorkomen door bijvoorbeeld af te dekken met folies of door te bespuiten met een zogenaamde curing compound waardoor een dampremmende film op het verse specieoppervlak wordt gevormd. Bescherm jong beton tegen bevriezen bijvoorbeeld door het te bedekken met isolatiedekens. Metselwerk moet worden beschermd tegen uitdroging door het af te dekken met folie of het te benevelen met water tot het metselwerk geen water meer opneemt. Dit voorkomt verdamping van water en daarmee beperkte sterkte ontwikkeling van de mortel (verbranden). ARBO Huidirritatie Bij de reactie van cement en water wordt kalk gevormd. Hierdoor wordt de specie sterk alkalisch. Dit kan in combinatie met de schurende werking van het zand bij langdurig onbeschermd contact, irritatie en soms brandwondachtige verwondingen veroorzaken. De beste preventie is het contact tussen huid en specie te vermijden. Draag beschermende kleding zoals o.a. geschikte werkhandschoenen van bijvoorbeeld neopreen. Allergie Tegenwoordig wordt cement behandeld met een product waardoor geen chromaatallergie (cementeczeem) meer kan optreden. Een veiligheidsblad is op aanvraag verkrijgbaar. Foto: Uitdroging kan worden voorkomen door bijvoorbeeld af te dekken met folie. Foto: Draag beschermende kleding zoals o.a. geschikte werkhandschoenen.

8 14 15 Vuistregels Houdbaarheid en opslag Draag waterdichte handschoenen met een katoenen voering als u met cement, verse mortelspecie of betonspecie werkt. Draag werkkleding die het lichaam volledig bedekt en trek ze na het werk uit. Draag waterdichte laarzen en ondoordringbare kniestukken als de voeten of de knieën mogelijk in contact komen met verse mortelspecie of betonspecie. Laat het verpakte cement niet nat worden (afdekken of beschut plaatsen). Het is belangrijk om verpakt cement vrij van de grond op te slaan. Optrekkend vocht kan kluitvorming veroorzaken in de cementzakken. Als er kluiten in het cement zitten die gemakkelijk zijn fijn te drukken, geeft dit geen probleem voor de verwerking. Kluiten worden soms veroorzaakt door druk als gevolg van de stapeling op de pallet. Kluiten worden pas problematisch als deze worden veroorzaakt door vocht. Houd rekening met de houdbaarheidsdatum vermeld op de verpakking. De houdbaarheid van de meeste cementen is beperkt door de toevoeging van een product om de chromaatallergie te voorkomen (Europese richtlijn 2003/53/EG). Werk niet verder met kleding die met mortelspecie is doordrenkt om langdurig contact met de huid te vermijden. Houd cement buiten het bereik van kinderen. Foto: Houd rekening met de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

9 16 17 Overzicht ENCI verpakt cement Cementbenaming Normaanduiding Oude naam Portlandcement 42,5 N CEM I 42,5 N Portland A Portlandcement 52,5 R CEM I 52,5 R Portland C Wit portlandcement CEM I 52,5 R wit Wit portlandkalksteencement CEM II/A-LL 42,5 N wit Hoogovencement 42,5 N CEM III/B 42,5 N LH / Hoogoven A NEN 3550: HS Metselcement 12,5 MC 12,5 CEM I 42,5 N, portlandcement 42,5 N Dit is het klassieke Portland A. Het is een universeel cement met een zeer breed toepassingsgebied in beton en mortel. Kan overal worden toegepast waar geen bijzondere eisen worden gesteld aan de aanvangssterkte. Zeer geschikt voor dekvloeren en voegwerk. CEM I 52,5 R, portlandcement 52,5 R Cement met een zeer snelle sterkteontwikkeling. Geschikt voor werk waar bijzondere eisen worden gesteld aan de productiesnelheid en voor betonwerk bij lage temperaturen. Een geschikte versneller voor betonspecies op basis van hoogovencement. CEM I 52,5 R wit, wit portlandcement 52,5 R Portlandcement gemaakt op basis van witte portlandklinker. Dit cement heeft de zelfde fysische en chemische eigenschappen als overeenkomstig grijs cement maar bezit een egale witte kleur. CBR Wit is het aangewezen cement voor toepassing in wit en gekleurd beton. CEM II/A-LL 42,5 N wit, wit portlandkalksteencement 42,5 N Wit cement op basis van witte portlandklinker en witte kalksteen met een constante helderheid en witte kleur. Is geschikt voor de vervaardiging van wit of gekleurd beton of witte of gekleurde mortel. Uitstekend geschikt voor de aanmaak van voeg- en zetspecie voor natuursteen. CEM III/B 42,5 N LH HS, hoogovencement 42,5 N Cement voor alle gangbare betonwerken. Beton met hoogovencement heeft een hoge bestandheid tegen sulfaten aanwezig in grond- en zeewater en in mest. Bovendien heeft beton met dit cement een hoge weerstand tegen indringing van chloriden uit zeewater. Veel toegepast in een agrarische omgeving met mest en kuilvoer en in funderingen. MC 12,5 metselcement Speciaal ontwikkeld voor metselwerk van zowel baksteen, kalkzandsteen als betonsteen. Alleen mengen met zand en water. Geeft een prima verwerkbare metselspecie en leidt tot metselwerk van constante kwaliteit.

10 18 19 ENCI cement, de juiste keuze voor elke toepassing Dit overzicht is een hulpmiddel om verpakt ENCI cement te kiezen. De aangegeven geschiktheid is gebaseerd op technologische aspecten. 1) Wit cement toepassen voor wit of gekleurd beton of witte of gekleurde mortel. 2) Over deze toepassing is een specifiek informatieblad beschikbaar op 3) De verdichting en nabehandeling van beton heeft meer invloed op de waterdichtheid van beton dan de cementkeuze. *** Zeer geschikt ** Geschikt * Minder geschikt - Ongeschikt CEM I 42,5 N CEM I 52,5 R CEM I 52,5 R wit 1) CEM II/A-LL 42,5 N wit 1) CEM III/B 42,5 N MC 12,5 Toepassing Eenvoudig betonwerk 2) *** *** *** *** *** - Buitenverhardingen *** *** ** ** ** - Waterdicht beton 3) ** ** nvt nvt *** - Funderingen ** ** nvt nvt *** - Betonvloeren *** *** *** ** ** - Zandcementdekvloeren 2) *** * nvt nvt ** - Pleister-/stucwerk *** ** ** *** ** * Raaplaag *** ** *** *** ** ** Zetspecie (o.a.tegelwerk en natuursteen) *** ** ** *** ** - Metselwerk 2) ** * ** *** ** *** Voegwerk 2) *** ** ** *** * - Betonreparatie ** *** *** ** ** - Spuitbeton *** *** *** ** ** - Injectiespecie *** *** nvt nvt ** - Stabilisatie ** ** nvt nvt *** - Stelspecie voor tegels en banden *** ** ** *** *** - Instrooilagen monolietvloeren *** ** ** ** ** - Slurry voor combinatiedeklagen *** *** nvt nvt *** - Cementeren van watertanks *** *** nvt nvt ** -

11 20 21 Enkele mortelsamenstellingen en verbruik Voegwerk: benodigde hoeveelheden cement en zand in kg. Beton: basissamenstelling voor 1m³ (1000 liter) Mengverhouding beton Cement 325 kg = 13 zakken Betonzand 660 kg = 0,5 m 3 Grind 1300 kg = 0,75 m 3 Leidingwater 160 kg = 0,160 m 3 Mengverhouding metselcement : zand 1:3 Cement Zand 1 m 3 voegspecie m 2 (halfsteens) metselwerk - Waalformaat - Maasformaat 1,1 1,0 3,7 3,4 Metselwerk: Metselcement (MC) en zand in kilogrammen Per 1000 stenen halfsteens - Waalformaat - Maasformaat ,6 Mengverhouding metselcement : zand 1:3 MC ZAND 1 m 3 metselspecie m 2 metselwerk halfsteens - Waalformaat - Maasformaat Per 1000 stenen halfsteens - Waalformaat - Maasformaat 7 6, ,4 27, Dekvloeren: benodigde hoeveelheden in kg per m² Mengverhouding cement : zand in volumedelen 1:4 Dikte van de vloer in cm 3 5 Cement Zand NB Voor alle tabellen geldt: 1 zak cement = 25 kg (in volume is dat 20 liter). Bij gebruik van kleine hoeveelheden kan een kant-en-klaar product worden gebruikt. Voor meer details raadpleeg ook de ENCI-infobladen op onder het kopje toepassingen.

12 22 23 Dienstverlening Bouwmaterialenhandelaren die ENCI cementen leveren, kunnen rekenen op technische ondersteuning bij vragen of problemen met cement. Op een speciaal voor hen ingericht deel van de ENCI website staan infobladen over de verwerking van cement: Eenvoudig betonwerk Metselwerk Voegwerk Dekvloeren Deze infobladen kan men gepersonaliseerd met het eigen logo uitprinten. Voor meer info: of telefoon (073) , Binnendienst Technische Voorlichting Foto: Onze klanten kunnen rekenen op technische ondersteuning bij vragen of problemen met cement.

13 24 ENCI Technische Voorlichting Postbus DE s-hertogenbosch tel: fax: Copyrights foto s ENCI B.V. Editie september 2009

Editie september 2009 Memento verpakt cement

Editie september 2009 Memento verpakt cement Editie september 2009 Memento verpakt cement tv@enci.nl - www.enci.nl Overzicht ENCI verpakt cement Cementbenaming Portlandcement 42,5 N Portlandcement 52,5 R Wit portlandcement Wit portlandkalksteencement

Nadere informatie

Metselcement MC12,5. Samenstelling De samenstelling van de hoofdbestanddelen van MC 12,5 is conform NEN-EN 413-1

Metselcement MC12,5. Samenstelling De samenstelling van de hoofdbestanddelen van MC 12,5 is conform NEN-EN 413-1 Metselcement MC12,5 Productomschrijving Metselcement MC12,5 is een hydraulisch bindmiddel op basis van portlandcementklinker. Bij de fabricage wordt aan de portlandcementklinker een zeer fijne fractie

Nadere informatie

Portlandcement CEM I CEM I 42,5 N CEM I 52,5 N CEM I 52,5 R CEM I 52,5 R HES CEM I 52,5 R LA

Portlandcement CEM I CEM I 42,5 N CEM I 52,5 N CEM I 52,5 R CEM I 52,5 R HES CEM I 52,5 R LA Portlandcement CEM I CEM I Mei 2007 CEM I 42,5 N CEM I 52,5 N CEM I 52,5 R CEM I 52,5 R HES CEM I 52,5 R LA Productomschrijving Portlandcement is een grijs cement dat verkregen wordt door het malen van

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Krimparme Ondersabelings- en Troffelmortel Five Star 180 voor het onderstoppen van staalconstructies en betonelementen. Deze mortel voldoet aan CUR-Aanbeveling 24 en waar van toepassing aan NEN-EN 206-1.

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad webermix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen Metselen, voegen, stucadoren, vloersmeren, tegels leggen Ook geschikt voor metselen glazen bouwstenen Veelzijdig inzetbare

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Krimparme gietmortel Five Star 190 voor het ondergieten van staalconstructies en betonelementen. Deze mortel voldoet aan CUR-Aanbeveling 24 en waar van toepassing aan NEN-EN 206-1. Unieke formule, bouwt

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad weber.mix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen. Ideale oplossing voor renovatieklussen en verbouwingen Vloer & wand Binnen & buiten Veelzijdig inzetbare mortel welke geschikt

Nadere informatie

Plus zuurbestendig beton

Plus zuurbestendig beton Plus zuurbestendig beton Het cementvrije beton dat hoge weerstand biedt tegen zuren, zouten en sulfaten De plussen van zuurbestendig beton Economisch alternatief PLUS zuurbestendig beton is een economisch

Nadere informatie

CEM III voor betonverhardingen

CEM III voor betonverhardingen Duurzaamheid II CEM III voor betonverhardingen Werner Remarque CEMEX Keuze van Cement De Europese cementnorm EN 197-1 kent 27 cementtypes. In Nederland zijn volgens NEN 8005 (Nederlandse invulling van

Nadere informatie

Beamix Vloervlak Egalisatie 770

Beamix Vloervlak Egalisatie 770 Beamix Vloervlak Egalisatie 770 Slechte ondergrond & Hout TOEPASSING Vezelversterkte gietvloer voor op slechte ondergronden, hout en vloerverwarming. Ideaal op (stabiele) houten (verdiepings)vloeren. Bij

Nadere informatie

5 Aanvulling hoofdstuk 5 Anorganische bindmiddelen

5 Aanvulling hoofdstuk 5 Anorganische bindmiddelen 5 Aanvulling hoofdstuk 5 Anorganische bindmiddelen 5.1 De productie van portlandcement 5.2 Opnamen elektronenmicroscoop 5.3 De productie van hoogovencement 5.4 De productie van portlandvliegascement 5.5

Nadere informatie

Wijzer met CEM III. Hoogovencement, een robuust recept! Cement&BetonCentrum. brochure wijzer met CEM III.indd 1 28-10-10 14:44

Wijzer met CEM III. Hoogovencement, een robuust recept! Cement&BetonCentrum. brochure wijzer met CEM III.indd 1 28-10-10 14:44 Wijzer met CEM III Hoogovencement, een robuust recept! Cement&BetonCentrum 1 brochure wijzer met CEM III.indd 1 28-10-10 14:44 2 brochure wijzer met CEM III.indd 2 28-10-10 14:44 Hoogovencement Hoogovencement

Nadere informatie

Cement en water vormen cementlijm

Cement en water vormen cementlijm Nabehandelen De nazorg van vers gestort betonwerk wordt nabehandelen genoemd. Doel van het nabehandelen is om het water in het verhardende beton vast te houden en niet te laten verdampen. De kwaliteit

Nadere informatie

Sakrete 4 in 1 mortel

Sakrete 4 in 1 mortel : Klik op www.debedijking.nl of www.badhoevese.nl om onze site te bezoeken. Sakrete 4 in 1 mortel 1. Metselen, 2. Stucadoren, 3. Vloeren, 4. Tegelen. Omschrijving : Mortel speciaal ontwikkeld voor kleine

Nadere informatie

Contopp Versneller 10 Compound 6

Contopp Versneller 10 Compound 6 DIN EN 13813 Screed material and floor screeds - Screed materials - Properties and requirements Contopp Versneller 10 To e p a s s i n g s g e b i e d e n Contopp Versneller 10 is een pasteuze hulpstof,

Nadere informatie

Beton. college Utrecht maart 2010 HKU. Beton Tadao Ando

Beton. college Utrecht maart 2010 HKU. Beton Tadao Ando Beton college Utrecht maart 2010 HKU Beton Tadao Ando 1 14-03-2011 Lengte: 2460 meter Breed: 32 meter Hoogte: 343 4 meter beton gieten in 3 dagen Glijbekisting Architect: Norman Foster 127.000 m3 beton

Nadere informatie

Eero Saarinen, JFK airport

Eero Saarinen, JFK airport Eero Saarinen, JFK airport Beto college Utrecht maart 2010 HKU Beton Tadao Ando Beton Beton Lengte: 2460 meter Breed: 32 meter Hoogte: 343 4 meter beton gieten in 3 dagen Glijbekisting Architect: Norman

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE SikaLatex

TECHNISCHE FICHE SikaLatex TECHNISCHE FICHE SikaLatex HARS OM TE MENGEN MET HET AANMAAKWATER VAN MORTELS PRODUCTBESCHRIJVING SikaLatex is een synthetisch hars in waterige oplossing onder de vorm van een geconcentreerde melkachtige

Nadere informatie

Instructies voor het storten van Betonmortel met Betonpomp.

Instructies voor het storten van Betonmortel met Betonpomp. Wij van Faber introduceren een nieuw concept: Faber Combi Beton. Dit concept houdt in : - Betonmortel op zijn plek - Geen Kruiwagens - één vaste all-in prijs - Simpel storten vanuit de pomp - Geen extra

Nadere informatie

LM310 Tegelmortel. wit. Productomschrijving. Toepassing. Speciale eigenschappen. Leveringsvorm. Houdbaarheid/opslag.

LM310 Tegelmortel. wit. Productomschrijving. Toepassing. Speciale eigenschappen. Leveringsvorm. Houdbaarheid/opslag. LM310 Tegelmortel wit Productomschrijving Witte tegelmortel met kalk en dichte toeslagmiddelen en additieven welke stabiliteit, sterkte en de verwerkingsstabiliteit bevorderen. Toepassing Tegelmortel LM310

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Kant-en-klare, sneldrogende, zelfnivellerende, cementgebonden egalisatiemortel. Na 4 uur beloopbaar Na 6 uur betegelbaar Zelfnivellerend voor een perfect vlak resultaat Toepassing Cementgebonden egalisatiemortel

Nadere informatie

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Stap 1: Uitwerking van de waardeketen... 4 2.1 Grondstoffen... 4 2.2 Transport naar betoncentrale... 4 2.3 Prefab betoncentrale... 4 2.4 Transport naar het project... 5 2.5 Gebruikersfase

Nadere informatie

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op hout

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op hout REV:02-18/07/13 RapidRoof Inhoud 1. Voorbereiding 2. Aanbrenging: 3. Aanbrenging: enkel Waterproof 4. Aanbrenging: enkel Anti-Skid 5. Menghandleiding 6. Bijkomende informatie 7. Waar u op moet letten bij

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Kant-en-klare, sneldrogende, zelfnivellerende, cementgebonden egalisatiemortel. 2-30 mm laagdikte Stofarm Toepassing Cementgebonden egalisatiemortel voor bijna alle soorten binnenvloeren. weber.floor dek

Nadere informatie

beton voor bedrijfsvloeren

beton voor bedrijfsvloeren ABT staat voor voegloze bedrijfsvloeren, zonder beperkingen. In het principe van voegloos ontwerpen (zie ook de flyer voegloze vloeren ) is het beperken van de krimp één van de belangrijkste aspecten.

Nadere informatie

Plus betonmortel. Bouw er iets mooi mee!

Plus betonmortel. Bouw er iets mooi mee! Plus betonmortel Bouw er iets mooi mee! De plussen van Van Nieuwpoort Betonmortel Kennis, ervaring en assortiment Van Nieuwpoort Betonmortel is al meer dan 50 jaar expert in de productie van mortelproducten

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Kant-en-klare, vezelversterkte cementgebonden gietdekvloermortel. CT-C20-F5 Voor het gieten van dekvloeren, ook met vloerverwarming Toepassing Vezelversterkte cementgebonden gietdekvloermortel toe te passen

Nadere informatie

PRODUCTINFORMATIEBLAD

PRODUCTINFORMATIEBLAD PRODUCTINFORMATIEBLAD FIJNE, VEZELVERSTERKTE EN SNELDROGENDE STRUCTURELE REPARATIEMORTEL MET EEN LICHTGRIJZE KLEUR PRODUCTOMSCHRIJVING is een reparatiemortel op basis van een hydraulisch bindmiddel, speciale

Nadere informatie

VII. Calciumsulfaatgebonden dekvloeren

VII. Calciumsulfaatgebonden dekvloeren VII Calciumsulfaatgebonden dekvloeren 1 Algemeen 60 1.1 Definitie, toepassing en soorten Een dekvloer is volgens NEN-EN 13813 een bouwdeel dat vervaardigd wordt op een dragende constructie of op een daarop

Nadere informatie

Zwaluwstaartplaatvloeren nog lichter

Zwaluwstaartplaatvloeren nog lichter Zwaluwstaartplaatvloeren nog lichter met Remix lichtgewicht betonmortel 30% lichter, net zo sterk, dus zwaarder belastbaar Zwaluwstaartplaten worden veelal toegepast voor het maken van lichte betonvloeren

Nadere informatie

Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 2015. : 14.00 tot 17.00 uur (180 minuten)

Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 2015. : 14.00 tot 17.00 uur (180 minuten) Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 21 Tijd : 14. tot 17. uur (18 minuten) Het deelexamen bestaat uit 9 open vragen. Indien een open vraag volledig juist is beantwoord, zal dit worden gewaardeerd

Nadere informatie

Zwaluwstaartplaatvloer nog lichter

Zwaluwstaartplaatvloer nog lichter Professionele mortels voor een optimaal resultaat Zwaluwstaartplaatvloer nog lichter met Sakrete lichtgewicht betonmortel 30% lichter, net zo sterk, dus zwaarder belastbaar Zwaluwstaartplaten worden veelal

Nadere informatie

Beton in de winter B ETONKWALITEIT MAAK JE MET ELKAAR 5 C 0 C WEERFASEN GEMIDDELDE TEMPERATUUR PER ETMAAL HOE TE HANDELEN.

Beton in de winter B ETONKWALITEIT MAAK JE MET ELKAAR 5 C 0 C WEERFASEN GEMIDDELDE TEMPERATUUR PER ETMAAL HOE TE HANDELEN. Beton in de winter WEERFASEN GEMIDDELDE TEMPERATUUR PER ETMAAL HOE TE HANDELEN 5 C of hoger Niet meer dan 1 graad vorst (zie fase 2) NIKS AAN DE HAND, LEKKER DOORWERKEN. Tussen 0 C en 5 C Niet meer dan

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: Beton in de kist

Hoofdstuk 4: Beton in de kist Hoofdstuk 4: Beton in de kist Horizontale speciedruk Gewogen rijpheid Temperatuurbeheersing Nabehandeling Ontkisten 1 Horizontale speciedruk op bekisting Hydrostatisch drukverloop Reactie cement met water

Nadere informatie

Aantasting door sulfaten

Aantasting door sulfaten Aantasting door sulfaten Een typische vorm van chemische aantasting van beton is de inwerking van sulfaten. De aantasting wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de vorming van expansief ettringiet,

Nadere informatie

LC240 Snellijm voor tegels

LC240 Snellijm voor tegels LC240 Snellijm voor tegels Productomschrijving Lichtgrijze flexibele stofarme snelafbindende dunbedlijm. Toepassing Snellijm voor tegels LC240 voldoet uitermate goed voor de snelle verlijming van vrijwel

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE. SikaGrout -234 PRODUCTBESCHRIJVING HOOGWAARDIGE KRIMPGECOMPENSEERDE VERANKERINGSMORTEL, MET VERLAAGDE MILIEU-IMPACT

TECHNISCHE FICHE. SikaGrout -234 PRODUCTBESCHRIJVING HOOGWAARDIGE KRIMPGECOMPENSEERDE VERANKERINGSMORTEL, MET VERLAAGDE MILIEU-IMPACT TECHNISCHE FICHE HOOGWAARDIGE KRIMPGECOMPENSEERDE VERANKERINGSMORTEL, MET VERLAAGDE MILIEU-IMPACT PRODUCTBESCHRIJVING Gebruiksklare cementgebonden mortel. Na mengen met water ontstaat een vloeibare, krimpgecompenseerde

Nadere informatie

Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar

Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar Bedrijf: Researcher: Stoter Beton B.V. Dhr. R. Beumer Spoorstraat 29 8084 HW 't Harde Ing. H.W. Corporaal, MICT

Nadere informatie

INFOFICHE EB002 WITTE VLEKKEN OP BESTRATINGSPRODUCTEN

INFOFICHE EB002 WITTE VLEKKEN OP BESTRATINGSPRODUCTEN EBEMA NV Dijkstraat 3 Oostmalsesteenweg 204 B-3690 Zutendaal B -2310 Rijkevorsel T +32(0)89 61 00 11 T +32(0)3 312 08 47 F +32(0)89 61 31 43 F +32(0)3 311 77 00 www.ebema.com www.stone-style.com www.megategels.com

Nadere informatie

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op asfalt

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op asfalt REV:02-18/07/13 RapidRoof Inhoud 1. Voorbereiding 2. Aanbrenging: 3. Aanbrenging: enkel Waterproof 4. Aanbrenging: enkel Anti-Skid 5. Menghandleiding 6. Bijkomende informatie Let op: alle RapidRoof-producten

Nadere informatie

Vervormingseigenschappen

Vervormingseigenschappen Vervormingseigenschappen Betonconstructies kunnen niet uitsluitend worden ontworpen op druk- en treksterkte. Vervormingen spelen ook een belangrijke rol, vooral doorbuiging. Beheersing van de vervorming

Nadere informatie

ALSAN 870 RS / TXS 10 / TXS 20

ALSAN 870 RS / TXS 10 / TXS 20 ALSAN 870 RS / TXS 10 / TXS 20 ALSAN 870 RS / TXS 10 / TXS 20 zijn op PMMA gebaseerde, flexibele, zelfnivellerende mortels gebruikt op oppervlakken met multifunctionele toepassingen (dakterrassen, balkons,

Nadere informatie

DIAMUR Veiligheidsinformatieblad Mortel

DIAMUR Veiligheidsinformatieblad Mortel 1 IDENTIFICATIE VAN HET PRODUCT EN DE ONDERNEMING 1.1 Identificatie van het preparaat Dit informatieblad is geldig voor alle mortelklassen en samenstellingen. 1.2 Identificatie van de onderneming DIAMUR

Nadere informatie

Voorbereiding wand en vloer. Wanden/vloer binnen:

Voorbereiding wand en vloer. Wanden/vloer binnen: Voorbereiding wand en vloer Wanden/vloer binnen: Ondergrond moet vrij zijn van lagen die de hechting kunnen verminderen zoals stof, vuil, olie, vet en losse delen. Wanden met als ondergrond gestukadoorde

Nadere informatie

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op metaal

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op metaal REV:02-18/07/13 RapidRoof Inhoud 1. Voorbereiding 2. Aanbrenging: 3. Aanbrenging: enkel Waterproof 4. Aanbrenging: enkel Anti-Skid 5. Menghandleiding 6. Bijkomende informatie Let op: alle RapidRoof-producten

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE BLUECHAPE

TECHNISCHE FICHE BLUECHAPE TECHNISCHE FICHE BLUECHAPE Productomschrijving Cementgebonden dekvloer als eindlaag voor de vloerafwerking. Voorzien van randisolatie indien zwevende dekvloer, maar tevens ook te gebruiken als hechtende

Nadere informatie

Concrete Day. 8 December 2011

Concrete Day. 8 December 2011 Ontwerp van aanbevelingen met betrekking tot het voorschrijven van zichtbeton. Carine Callandt - Johan Baeten Concrete Day 8 December 2011 Inleiding Het buitenoppervlak van beton werd lang meestal overdekt

Nadere informatie

Als alles glad moet verlopen. Het nieuwe Brillux pleisterassortiment

Als alles glad moet verlopen. Het nieuwe Brillux pleisterassortiment Als alles glad moet verlopen Het nieuwe Brillux pleisterassortiment Grondig vernieuwd Brillux pleister Achter elk perfect oppervlak gaat een perfecte voorbereiding schuil. Om deze belangrijke werkzaamheden

Nadere informatie

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc.

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. NIEUW Rigips TopStuc Stap-voor-stap handleiding Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. www.rigips.nl DOE - HET - ZELF MET RIGIPS. DAN ZIT HET ZO! Stukadoren

Nadere informatie

Zakgoed cement en bindmiddelen

Zakgoed cement en bindmiddelen Portlandkalksteinzement EN 197-1 CEM II/A-LL 42,5 N EN 197-1 CEM I 42,5 R (dw) Hydraulischer Kalk EN 459-1 HL5 EN 197-1 CEM I 42,5 N EN 197-1 CEM I 52,5 R 0 Putz- und Mauerbinder EN 413-1 MC 5 Weißfeinkalk

Nadere informatie

Bijscholing betontechnologie 7 november 2014. Jaap van Eldik, Senior Betontechnologisch Adviseur Mebin B.V.

Bijscholing betontechnologie 7 november 2014. Jaap van Eldik, Senior Betontechnologisch Adviseur Mebin B.V. Bijscholing betontechnologie Jaap van Eldik, Senior Betontechnologisch Adviseur Mebin B.V. Onderwerpen Beton Regelgeving Sterkteklassen Milieuklassen Rekenvoorbeeld Sterkteontwikkeling Krimpgedrag Beton

Nadere informatie

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op beton

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op beton REV:02-18/07/13 RapidRoof Inhoud 1. Voorbereiding 2. Aanbrenging: 3. Aanbrenging: enkel Waterproof 4. Aanbrenging: enkel Anti-Skid 5. Menghandleiding 6. Bijkomende informatie 7. Waar u op moet letten bij

Nadere informatie

Uitvoering van betonconstructies: NBN EN 13670 en prnbn B 15-400 (ANB)

Uitvoering van betonconstructies: NBN EN 13670 en prnbn B 15-400 (ANB) Uitvoering van betonconstructies: NBN EN 13670 en prnbn B 15-400 (ANB) Betonstorten en nabehandeling ir. Bram Dooms Uitvoering van betonconstructies - 06/11/2013 - Pagina 1 Betonstorten en nabehandeling

Nadere informatie

Met de cementdekvloer heeft ú het voor het zeggen

Met de cementdekvloer heeft ú het voor het zeggen Met de cementdekvloer heeft ú het voor het zeggen Wat is een dekvloer en waar heb je hem voor nodig? Een dekvloer wordt op de draagvloer, die het draagvermogen van de constructie levert, aangebracht om:

Nadere informatie

CO2-emissie scope 3 Ketenanalyse Beton en prefab betonelementen

CO2-emissie scope 3 Ketenanalyse Beton en prefab betonelementen CO2-emissie scope 3 Ketenanalyse Beton en prefab betonelementen 1 Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 Doel van het document... 2 1.2 Leeswijzer... 2 2 De CO 2 prestatieladder... 3 2.1 Scopes... 3 2.2 Niveaus en

Nadere informatie

10 Hulpstoffen en toevoegingen

10 Hulpstoffen en toevoegingen 10 Hulpstoffen en toevoegingen 10.1 Definitie Een hulpstof is een stof die, als regel bij een toevoeging in hoeveelheden gelijk aan of minder dan 5% (m/m) van de cementhoeveelheid, een significante wijziging

Nadere informatie

Technisch informatieblad StoColl KM

Technisch informatieblad StoColl KM Minerale flexibele lijmmortel voor keramische steenstrips, keramische, natuursteen tegels en glasmozaïek Kenmerk Toepassing buiten en binnen als lijmmortel voor geschikte keramische steenstrips, natuursteentegels

Nadere informatie

Sika MiniPack Concrete Repair

Sika MiniPack Concrete Repair TECHNISCHE FICHE VEELZIJDIGE MONOCOMPONENTE STRUCTURELE HERSTELMORTEL PRODUCTBESCHRIJVING is een monocomponente, gebruiksklare, thixotrope mortel op basis van cementeuze bindmiddelen en geselecteerde aggregaten

Nadere informatie

100% Circulair beton Slimbreken voor beter granulaat en minder CO2

100% Circulair beton Slimbreken voor beter granulaat en minder CO2 2016-05-09 100% Circulair beton Slimbreken voor beter granulaat en minder CO2 Koos Schenk Alef Schippers smartcrushers.com Inhoud Wat is Slimbreken? Zand en grind, beter dan nieuw Toepassing in betonwaren

Nadere informatie

Hulpstoffen. Hulpstoffen voor aardvochtig beton

Hulpstoffen. Hulpstoffen voor aardvochtig beton voor aardvochtig beton topprestaties in de productie van aardvochtig beton met SikaPaver technologie Prefab betonproducten geproduceerd met aardvochtig beton kenmerken zich door een grote veelzijdigheid

Nadere informatie

SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies. Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek

SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies. Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek 1 Inhoud Autogene krimp Typen krimp Definitie Autogene krimp Wat is autogene krimp Definitie autogene

Nadere informatie

VOEGWERK. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444

VOEGWERK. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444 VOEGWERK Mathieu Peters Fontys PTH Eindhoven Studentennummer: 2073444 2013 2014 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 2 2. ALGEMEEN 2.1 Metselvoegen... 3 2.2 Voorbehandeling van de muren... 4 2.3 Keuze voegspecie...

Nadere informatie

BELANGRIJKE AANWIJZINGEN

BELANGRIJKE AANWIJZINGEN 201/5.99 MAPECEM SPECIAAL KRIMPVRIJ HYDRAULISCH SNELBINDMIDDEL VOOR DEKVLOEREN TOEPASSINGSGEBIED Vervaardiging van zowel zwevende als aanhechtende dekvloeren op oude en nieuwe ondergronden voor het leggen

Nadere informatie

3. Algemeen. 3.1 Wat is cellenbeton?

3. Algemeen. 3.1 Wat is cellenbeton? 3. Algemeen 3.1 Wat is cellenbeton? Versteende lucht Zand, kalk en cement vormen de basisgrondstoffen die volgens een welbepaald recept intensief worden gemengd, waarna water wordt toegevoegd. De unieke

Nadere informatie

Primer Surface P1500. Product. Volumes. Eigenschappen

Primer Surface P1500. Product. Volumes. Eigenschappen Product Universele voorstrijk voor alle zuigende en niet-absorberende ondergronden. Hechtbevorderaar op houten spaanplaten en plankenvloeren. Volumes 5 l Eigenschappen Gebruiksklaar en gemakkelijk verwerkbaar

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE SikaScreed Chape-50

TECHNISCHE FICHE SikaScreed Chape-50 TECHNISCHE FICHE MORTEL VOOR DEKVLOEREN PRODUCTBESCHRIJVING is een gebruiksklare 1-component cementgebonden mortel. TOEPASSINGEN Realisatie van zwevende en hechtende dekvloeren, op nieuwe of bestaande

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE. SikaTop -121 Surfaçage

TECHNISCHE FICHE. SikaTop -121 Surfaçage TECHNISCHE FICHE HOOGWAARDIG CEMENTGEBONDEN MORTEL VOOR WATERDICHTING, HERSTELLING EN HERPROFILERING PRODUCTOMSCHRIJVING Voorgedoseerde mortel bestaande uit: component A (hars in emulsie) component B (cement

Nadere informatie

Kleurkeuze van de Stuc?

Kleurkeuze van de Stuc? Wat is het verbruik van Stuc? Het verbruik wordt bepaald door de ondergrond en de gebruikte techniek. Voor gladde ondergrond 1 laag en dan nat in nat afwerken: < 1 mm laagdikte : +- 1 kg/m² verbruik Voor

Nadere informatie

Balletje. Bastaard- of basterdmortel

Balletje. Bastaard- of basterdmortel Balletje Samengeknepen hoeveelheid voegspecie die de voeger in de hand houdt en van waaraf hij met de voegspijker de (stoot)voeg en bij snij- en knipwerk ook de lintvoeg vult Bastaard- of basterdmortel

Nadere informatie

aantasting van beton door vorst en dooizouten

aantasting van beton door vorst en dooizouten aantasting van beton door vorst en dooizouten Kenmerkend voor de Belgische winters zijn de veelvuldige afwisselingen van vriezen en dooien. Deze cyclische temperatuurschommelingen zijn zeer belastend voor

Nadere informatie

3-Componenten, thixotrope epoxy reparatiemortel

3-Componenten, thixotrope epoxy reparatiemortel Productinformatieblad Editie: 07/10/2013 Identificatie nummer 02 04 02 03 001 0 000040 Versie NL: 18/03/2014 3-Componenten, thixotrope epoxy reparatiemortel Productomschrijving Toepassingsgebieden is een

Nadere informatie

YOU-FILL ONKRUIDVRIJE

YOU-FILL ONKRUIDVRIJE YOU-FILL ONKRUIDVRIJE VOEGMORTELS BESPAREN OP ONDERHOUD HOGE KWALITEIT GEBRUIKSVRIENDELIJK MILIEU BESPAREND LANGE LEVENSDUUR voegmortel.nl Bedrijfsstraat 26 5391 LR Nuland +31 (0) 73 888 23 07 info@voegmortel.nl

Nadere informatie

09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk

09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk 09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk Doel Deze informatie behandelt het principe, de voor- en nadelen van het doorstrijken van voegen. Zij geeft antwoord op vragen als:

Nadere informatie

11.3 Inerte vulstoffen (type I)

11.3 Inerte vulstoffen (type I) 11 Vulstoffen 11.1 Definitie Een vulstof is een inerte dan wel puzzolane of (latent) hydraulische stof, meestal fijner dan 63 µm, die aan betonspecie kan worden toegevoegd ter aanvulling van de hoeveelheid

Nadere informatie

Sterke hechting op vrijwel alle soorten ondergrond. Ruwdichtheid vaste mortel ca. 1,4 g/cm³ conform DIN 18555

Sterke hechting op vrijwel alle soorten ondergrond. Ruwdichtheid vaste mortel ca. 1,4 g/cm³ conform DIN 18555 Technisch informatieblad Armatop MP / Pagina 1 Armatop MP Lijm en wapeningspleister voor Alsecco gevelsystemen Toepassing Lijm Voor het verlijmen van gevelisolatieplaten Ecomin-Por en van polystyreen-,

Nadere informatie

Restauratie toekomstbestendig.

Restauratie toekomstbestendig. Restauratie toekomstbestendig. Uitvoeringsrichtlijnen en Restauratiebestek: wat willen en wat kunnen we daar mee? Bijeenkomst Stichting ERM i.s.m. de Nationale Monumenten Organisatie 25 april 2017 HET

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Weber is een vloeibare cementgebonden gietdekvloermortel. Licht mengen Uitgieten, 3 tot 10 cm Makkelijk nivellerend Toepassing Cementgebonden gietdekvloermortel toe te passen als hechtende dekvloer op

Nadere informatie

Bijscholing docenten 7 nov. 14

Bijscholing docenten 7 nov. 14 Bijscholing docenten 7 nov. 14 Zelfverdichtend beton (ZVB) Zelfverdichtend beton is zo vloeibaar dat het zonder verdichten een bekisting, met een dicht wapeningsnet volledig kan vullen en ontluchten. De

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag datum 19 mei 13.30 tijd 13.30-15.00-15.00 uur BOUWTECHNIEK-METSELEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen

Nadere informatie

8 Cement. 8.1 Definitie. 8.2 Terminologie 8.3 NEN-EN 197-1

8 Cement. 8.1 Definitie. 8.2 Terminologie 8.3 NEN-EN 197-1 8 Cement 8.1 Definitie Cement is een fijngemalen, anorganische stof die na mengen met water een pasta vormt, die zowel boven als onder water verhardt. Het reactieproduct behoudt na verharding zijn sterkte

Nadere informatie

Vezelversterkte herstelmortel voor beton

Vezelversterkte herstelmortel voor beton Technische fiche Editie 1, 2011 Identificatie no. 02 03 02 04 003 0 000031 Versie no. 18052011 Vezelversterkte herstelmortel voor beton Product Omschrijving Sika MonoTop-411 R is een gebruiksklare herstelmortel

Nadere informatie

Bouwmaterialen door de eeuwen heen

Bouwmaterialen door de eeuwen heen Bouwmaterialen door de eeuwen heen 1. Kies bouwmaterialen voor jouw huis Stel dat jij op een dag de kans krijgt om zelf een huis te verbouwen of te bouwen. Welke materialen zou jij kiezen voor de constructie

Nadere informatie

ChimFix. Product. Volumes. Eigenschappen. Toepassingsgebied. Beperkingen

ChimFix. Product. Volumes. Eigenschappen. Toepassingsgebied. Beperkingen Product Universeel 2-komponenten chemisch anker op basis van een styreenvrij vinylester voor het bevestigen en monteren van haken, draadstangen, palen, profielen, enz. met zware lasten tot 1400 kg in holle

Nadere informatie

Speciaal, snelbindend en sneldrogend (24 uur) hydraulisch bindmiddel voor dekvloeren met een beheerste krimp

Speciaal, snelbindend en sneldrogend (24 uur) hydraulisch bindmiddel voor dekvloeren met een beheerste krimp Mapecem Speciaal, snelbindend en sneldrogend (24 uur) hydraulisch bindmiddel voor dekvloeren met een beheerste krimp TOEPASSING Het aanbrengen van zwevende en aanhechtende dekvloeren op oude en nieuwe

Nadere informatie

Weber helpt u verder!

Weber helpt u verder! Vloeren i Weber, helpt u verder! Weber services Binnen Weber hechten we veel belang aan service. We staan voor u klaar met onze tools en adviseurs om u op de beste manier te helpen met uw klus. U kunt

Nadere informatie

Vliegasunie (1703) Het overzicht van geattesteerde combinaties van poederkoolvliegas / cement is na deze toelichting weergegeven.

Vliegasunie (1703) Het overzicht van geattesteerde combinaties van poederkoolvliegas / cement is na deze toelichting weergegeven. Door Kiwa op basis van BRL 1802 afgegeven attesten voor mengsels poederkoolvliegas/ pagina 1 van 11 TOELICHTING VOOR DE ATTESTGEBRUIKER BRL 1802 d.d. 24 juni 2016 geeft een aantal randvoorwaarden waaraan

Nadere informatie

ChimFix. Product. Volumes. Eigenschappen. Toepassingsgebied. Beperkingen

ChimFix. Product. Volumes. Eigenschappen. Toepassingsgebied. Beperkingen Product Universeel 2-komponenten chemisch anker op basis van een styreenvrij vinylester voor het bevestigen en monteren van haken, draadstangen, palen, profielen, enz. met zware lasten tot 1400 kg in holle

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE. SikaTop -122 FR PRODUCTBESCHRIJVING VOORGEDOSEERDE HYDRAULISCHE MORTEL VOOR BETONHERSTELLING

TECHNISCHE FICHE. SikaTop -122 FR PRODUCTBESCHRIJVING VOORGEDOSEERDE HYDRAULISCHE MORTEL VOOR BETONHERSTELLING TECHNISCHE FICHE VOORGEDOSEERDE HYDRAULISCHE MORTEL VOOR BETONHERSTELLING PRODUCTBESCHRIJVING Voorgedoseerde mortel bestaande uit: component A (hars in emulsie) component B (cement en speciale vulstoffen)

Nadere informatie

KWALITEITSVOL WERKEN MET GERECYCLEERDE GRANULATEN IN BETON. Het belang van recycling beton. Ir. Willy Goossens

KWALITEITSVOL WERKEN MET GERECYCLEERDE GRANULATEN IN BETON. Het belang van recycling beton. Ir. Willy Goossens KWALITEITSVOL WERKEN MET GERECYCLEERDE GRANULATEN IN BETON Het belang van recycling beton Ir. Willy Goossens Wat is beton en hoe is het geëvolueerd door de eeuwen heen - In de oudheid (Egypte, Babylonië,

Nadere informatie

Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte?

Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte? Alkali-silica-reactie (A.S.R.) een exotische ziekte? 1. Wat is A.S.R.? A.S.R. is een expansieve reactie tussen alkaliën in het beton, water en reactief silica (mineraal) dat in het toeslagmateriaal voorkomt.

Nadere informatie

Examen : BASISKENNIS BETON ALGEMEEN [bba] Datum : dinsdag 3 april 2018 Tijd : tot uur (90 minuten)

Examen : BASISKENNIS BETON ALGEMEEN [bba] Datum : dinsdag 3 april 2018 Tijd : tot uur (90 minuten) Examen : SISKENNIS ETON LGEMEEN [bba] atum : dinsdag 3 april 2018 Tijd : 19.30 tot 21.00 uur (90 minuten) Het examen bestaat uit 60 meerkeuze vragen. Gebruik van het cursusboek of andere literatuur is

Nadere informatie

Armatop L - Aero. Technisch informatieblad. Armatop L - Aero / Pagina 1. Lichte minerale mortel voor het verlijmen en wapenen van gevelisolatieplaten

Armatop L - Aero. Technisch informatieblad. Armatop L - Aero / Pagina 1. Lichte minerale mortel voor het verlijmen en wapenen van gevelisolatieplaten Technisch informatieblad Armatop L - Aero / Pagina 1 Armatop L - Aero Lichte minerale mortel voor het verlijmen en wapenen van gevelisolatieplaten Toepassing Lijm Verlijmen van minerale en polystyreenplaten

Nadere informatie

Veilig bonwe et systee!

Veilig bonwe et systee! Mortelsystemen Al eer da 0 jaar beproefd e getest! Veilig bonwe et systee! Voegmortel Hechtmortel Ondergrondopbouw Kwaliteit voor professionals Sinds onze oprichting in 97 hebben wij ons gespecialiseerd

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Kant-en-klare, cementgebonden gietdekvloermortel. Niet meer smeren en afreien. Gegarandeerde sterkte: C16-F4. 30% sneller klaar, 45% minder CO². Toepassing Cementgebonden gietdekvloermortel toe te passen

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE. Sika FastFix-138 FTP PRODUCTBESCHRIJVING PRODUCTINFORMATIE

TECHNISCHE FICHE. Sika FastFix-138 FTP PRODUCTBESCHRIJVING PRODUCTINFORMATIE TECHNISCHE FICHE SNEL UITHARDENDE MICROBETON VOOR INBEDDING EN VASTZETTING VAN ELEMENTEN IN DE WEGENBOUW PRODUCTBESCHRIJVING is een gebruiksklare, monocomponente hydraulische microbeton waaraan bijkomende

Nadere informatie

Productblad. fermacell Diepgrond. Universele diepgrond voor het gronderen en versterken van de meest diverse ondergronden.

Productblad. fermacell Diepgrond. Universele diepgrond voor het gronderen en versterken van de meest diverse ondergronden. fermacell Productblad Versie november 2009 Universele diepgrond voor het gronderen en versterken van de meest diverse ondergronden. Toepassingsgebied dient voor het gronderen en verstevigen van zuigende

Nadere informatie

100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten

100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten 2016-06-21 100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten Koos Schenk Alef Schippers smartcrushers.com Inhoud Wat is Slimbreken? 100% circulair beton Zand en grind, beter dan nieuw Toepassing

Nadere informatie

100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten

100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten 2016-06-21 100% Circulair beton Slimbreken voor minder CO2 en lagere kosten Koos Schenk Alef Schippers smartcrushers.com Inhoud Wat is Slimbreken? 100% circulair beton Zand en grind, beter dan nieuw Toepassing

Nadere informatie

Lijm & Kit. Nummer 24

Lijm & Kit. Nummer 24 Nummer 24 Art.nr. 912689 Lijmen en kitten indelen naar gebruiksdoel is nauwelijks mogelijk, want iedere moderne lijm of kit heeft een veelheid aan gebruiksdoelen. Welke lijm bij uitstek geschikt is voor

Nadere informatie