NVO-EXAMEN (Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Master Education and Child Studies)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NVO-EXAMEN (Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Master Education and Child Studies)"

Transcriptie

1 NVO-EXAMEN (Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Master Education and Child Studies) Waarom een NVO-examen? Na het behalen van hun Masterdiploma gaan veel pedagogen aan de slag als hulpverlener. De overheid stelt hoge eisen aan de deskundigheid en professionaliteit van deze beroepsgroep en bewaakt de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Dit gebeurt onder andere door te registreren wie voldoet aan de kwaliteitseisen. Voor pedagogen zijn de registraties van de beroepsvereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO) van belang, waaronder die als Basis- Orthopedagoog. Uitvoerige informatie hierover wordt gegeven op > NVO-registraties. Bij het aanvragen van deze registratie speelt het Instituut Pedagogische Wetenschappen in Leiden een rol. Om bij de NVO opgenomen te kunnen worden in het register als NVO Basis- Orthopedagoog dient de vooropleiding namelijk te voldoen aan een aantal eisen. Aan een deel van de vereiste kennis en vaardigheden wordt voldaan door het behalen van het Pre-masterprogramma en de specialisaties Orthopedagogiek en Leerproblemen van de Masteropleiding Education and Child Studies. De overige kennis en vaardigheden moeten zij die in aanmerking willen komen voor de registratie als NVO Basis-Orthopedagoog zichzelf eigen maken (of gemaakt hebben), hetzij tijdens de HBO-Bachelor, hetzij door zelfstudie. Het instituut Pedagogische Wetenschappen in Leiden biedt een speciaal NVO examen aan, waarin getoetst wordt of u over de voor de NVOregistratie benodigde kennis en vaardigheden beschikt die u in aanvulling op het Pre-masterprogramma en de Masteropleiding nodig hebt. Wanneer u slaagt voor dit speciale NVO examen ontvangt u een certificaat, dat uitsluitend in combinatie met het Masterdiploma Education and Child Studies (specialisaties Orthopedagogiek of Leerproblemen) recht geeft op registratie als NVO Basis-Orthopedagoog. Voor wie is het NVO-examen bedoeld? Uitsluitend voor hen die: als zij-instromer de Master Education and Child Studies (specialisaties Orthopedagogiek en Leerproblemen) volgen èn in aanmerking willen komen voor registratie als NVO Basis- Orthopedagoog. Zij-instromers zijn personen die op basis van een ander Bachelor-diploma dan het Bachelor-diploma Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden tot de Master worden toegelaten. Het gaat om personen met een HBO-bachelordiploma of een WO-bachelordiploma van een andere opleiding. NB Iedereen die in Leiden het Bachelordiploma Pedagogische Wetenschappen (differentiatie Orthopedagogiek of Leerproblemen) èn het Masterdiploma Education and Child Studies (specialisatie Orthopedagogiek of Leerproblemen) haalt, voldoet automatisch aan alle eisen voor registratie als NVO Basis-Orthopedagoog en hoeft dus niet aan het examen deel te nemen.

2 Wat houdt het examen in? Het examen omvat deeltoetsen over vijf kennisdomeinen. Elk van de vijf deeltoetsen bestaat uit een combinatie van open èn multiple choice vragen. De vijf kennisdomeinen zijn: 1) Algemene psychologie en normale ontwikkeling a) Basiskennis van psychologie in het algemeen. b) Chronologische beschrijving van de cognitieve en sociaalemotionele ontwikkeling van het kind. c) De algemene principes en de grote theorieën op het gebied van de normale ontwikkeling van kinderen. 2) Theoretische orthopedagogiek en basiskennis van de pedagogiek a) Theoretische orthopedagogiek: Het kunnen onderscheiden van wetenschap en pseudowetenschap aangaande controversiële bestaande theorieën, technieken, diagnoses, en behandelingen. b) Basiskennis en begrip van de pedagogische wetenschap in het algemeen: de voornaamste concepten in de differentiaties Onderwijskunde, Opleidingskunde, Gezinspedagogiek, Leerproblemen (extra nadruk) en Orthopedagogiek; het kunnen toepassen van deze kennis in realistische contexten. 3) Psychopathologie Kennis van en inzicht in de aard, oorzaak en in beperkte mate de behandeling van de verschillende stoornissen; de kennis van stoornissen kunnen integreren met bevindingen uit de normale ontwikkelingspsychologie en de neuropsychologie. 4) Neuropsychologie Kennis van en inzicht in de neurobiologische achtergronden van opvoeding en ontwikkeling, zowel van de normale als de pathologische ontwikkeling. Het daardoor beter kunnen beoordelen wat de mogelijkheden en beperkingen zijn bij het aandragen van oplossingen door de pedagoog. 5) Juridische en ethische aspecten a) Kennis van en inzicht in wettelijk regelingen en voorgeschreven procedures aangaande het opvoeden van kinderen. Het gaat hier bijvoorbeeld om voogdij en adoptieregelingen, uithuisplaatsing en strafrecht. Hoe is dit alles geregeld in Nederland? b) Een scheiding heeft juridische gevolgen voor kinderen. Wat zijn de verantwoordelijkheden van ouders, hoe worden zaken als gezag over het kind, omgangsregelingen en bijvoorbeeld alimentatie geregeld tussen ouders. Om het certificaat te behalen moeten alle deeltoetsen met een voldoende afgesloten worden (en schakel- en inhaaltraject + Masterexamen behaald zijn). Het compenseren van een onvoldoende deeltoets met een voldoende deeltoets is niet mogelijk. Wel kunt u de toetsen verspreid over verschillende examengelegenheden afleggen. U hoeft dus niet alle deeltoetsen in één keer te halen (zoals bij het toelatingsexamen voor het schakeltraject).

3 Bij het bekend maken van de uitslag krijgt u per deeltoets bericht of u deze voldoende dan wel onvoldoende hebt gemaakt. Inzage in en bespreking van het examen is niet mogelijk. Wanneer vindt het examen plaats? Twee keer per jaar bestaat de gelegenheid deel te nemen aan het NVOexamen. Het NVO-examen zal worden gehouden op 18 januari 2011 van 9.00 tot uur in het Universitair Sportcentrum. De tweede examengelegenheid in 2011 vindt plaats op 15 juni, eveneens in het Universitair Sportcentrum. Het tijdschema voor de examendag ziet er als volgt uit: Deeltoets 1: Algemene psychologie en normale ontwikkeling Deeltoets 2: Theoretische orthopedagogiek en basiskennis van de pedagogiek Deeltoets 3: Psychopathologie Deeltoets 4: Neuropsychologie Deeltoets 5: Juridische en ethische aspecten uur uur uur uur uur Hoe meld ik mij aan? U kunt zich voor het examen aanmelden via usis (6476NVOT). Lukt dit niet dan kunt u zich ook per mail aanmelden via de Onderwijsdienst Pedagogische Wetenschappen: onderwijsdienstpeda@fsw.leidenuniv.nl Hoe bereid ik mij voor op het examen? De voorbereiding valt uiteen in een algemeen en een individueel deel. Algemeen Iedereen die aan het examen deelneemt dient per kennisdomein/deeltoets onderstaande literatuur en video goed te bestuderen. Over deze artikelen/hoofdstukken en de video zullen tijdens het examen relatief gedetailleerde en moeilijke vragen gesteld worden. Per domein staat aangegeven of u de bestudeerde stof mee mag nemen naar het examen. Domein 1: Algemene psychologie en normale ontwikkeling Sroufe, L.A. (2005). Attachment and development: A prospective, longitudinal study from birth to adulthood. Attachment & Human development, 7, Dit artikel mag u er tijdens de deeltoets niet bijhouden.

4 Domein 2: Theoretische orthopedagogiek en basiskennis van de pedagogiek Hoofdstuk 3 uit: Boekaerts, M., & Simons, P. R. J. (2003). Leren en Instructie. Assen: Koninklijke Van Gorcum. U mag dit hoofdstuk tijdens er de deeltoets wel bijhouden. Domein 3: Psychopathologie Volkmar et al. (2004). Autism and pervasive developmental disorders. Journal of Child Psychology and Psychiatry 45:1, ( ). Dit artikel mag u er tijdens de deeltoets niet bijhouden Domein 4: Neuropsychologie Hoofdstuk 17 uit: Kievit, Th., Tak, J.A. en Bosch, J.D (red) (2008). Handboek psychodiagnostiek voor de hulpverlening aan kinderen. Utrecht: De Tijdstroom Uitgeverij Dit hoofdstuk mag u er tijdens de deeltoets niet bijhouden. Domein 5: Juridische en ethische aspecten Hoofdstuk 3 uit Koens, M.J.C. (2008). Kind en scheiding. Den Haag: Sdu Uitgevers bv Dit hoofdstuk mag u er tijdens de deeltoets niet bijhouden. Individueel Onderaan deze pagina vindt u een lijst met boeken. Deze bevatten de stof die getoetst zal gaan worden. Acht u uw kennis voldoende, dan is er geen reden boeken van deze lijst te bestuderen. Denkt u één of meer zwakke plekken in uw kennis te hebben dan kunt u de literatuur over het betreffende onderwerp bestuderen. De vragen over deze literatuur gaan over de hoofdzaken en grote lijnen. Er is naar gestreefd de vragen niet-boekspecifiek te formuleren. U heeft waarschijnlijk vanwege uw verschillende achtergronden verschillende boeken bestudeerd. Door de vragen boek-onafhankelijk te formuleren wordt niemand bevoor- of benadeeld. Te toetsen stof. Tussen haakjes staat het domein waarbij het boek voornamelijk hoort Bernstein, D.A., Penner L.A., Clarke-Stewart A. en Roy E. (laatste druk). Psychology. Boston: Houghton Mifflin. (domein 1a) DeHart, G.B., Sroufe, L.S. & Cooper, R.G. (2004, 5de editie) Child development. Its nature and course. New York: McGraw Hill. (domein 1b) Crain, W. (2005). Theories of development: concepts and applications. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall (domein 1c)

5 Ruijssenaars, A.J.J.M., Van den Bergh, P.M., & Schoorl, P.M. (2008). Orthopedagogiek.Ontwikkelingen, theorieën en modellen: een inleiding. Antwerpen/Apeldoorn: Garant. (domein 2a) Lilienfeld, S.C., Lynn, S.J. & Lohr, J.F. (Eds.) (2003). Science and pseudoscience in Clinical Psychology. New York/London: Guilford. (domein 2a) Boekaerts, M., & Simons, P. R. J. (2003). Leren en Instructie. Assen: Koninklijke Van Gorcum. (domein 2b) Blakemore, S.-J., & Frith U. (2006). The Learning Brain. Lessons for education. Oxford, UK: Blackwell. (domein 2b, leerproblemen) Wenar, C & Kerig, P. (meest recente druk). Developmental Psychopathology from Infancy through Adolescence. New York: Prentice Hall. (domein 3) Batshaw, M.L., Pellegrino, L., Roizen, N.J. (meest recente druk). Children with Disabilities. Baltimore: Paul Brookes Publications. (domein 3) Sapolsky, Robert M. (nieuwste druk). Why zebras don t get ulcers. An updated guide to stress, stress-related diseases, and coping. New York: Freeman. (domein 4) Cozolino, Louis. (2006). The neuroscience of human relationships; Attachment and the developing social brain. New York: W.W. Norton & Company. (domein 4) Koens, M.J.C. (2008). Kind en scheiding. Den Haag: Sdu Uitgevers bv. (domein 5) Van der Linden, A.P., ten Siethoff, F.G.A. & Zeijlstra-Rijpstra, A.E.I.J. (2009, 9e druk). Jeugd en recht. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum. (domein 5)

NVO-EXAMEN (Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Master Education and Child Studies)

NVO-EXAMEN (Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Master Education and Child Studies) NVO-EXAMEN (Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Master Education and Child Studies) Waarom een NVO-examen? Na het behalen van hun Masterdiploma gaan veel pedagogen aan de slag als hulpverlener.

Nadere informatie

NVO-EXAMEN 2015-2016 (Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Master Education and Child Studies)

NVO-EXAMEN 2015-2016 (Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Master Education and Child Studies) NVO-EXAMEN 2015-2016 (Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Master Education and Child Studies) Waarom een NVO-examen? Na het behalen van hun Masterdiploma gaan veel pedagogen aan de

Nadere informatie

NVO-EXAMEN (Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Master Education and Child Studies)

NVO-EXAMEN (Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Master Education and Child Studies) NVO-EXAMEN 2016-2017 (Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Master Education and Child Studies) Waarom een NVO-examen? Na het behalen van hun Masterdiploma gaan veel pedagogen aan de

Nadere informatie

(Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Masteropleiding Education and Child Studies).

(Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Masteropleiding Education and Child Studies). NVO-EXAMEN 2017-2018 (Voor Pre-masterstudenten en andere zij-instromers in de Masteropleiding Education and Child Studies). Waarom een NVO-examen? Na het behalen van hun Masterdiploma ga je als pedagoog

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Studeren in deeltijd 8 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakelprogramma 6 INHOLLAND met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 6. Het Pre-masterprogramma 7. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 6. Het Pre-masterprogramma 7. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 6 Het Pre-masterprogramma 7 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 6. Het Pre-masterprogramma 7. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 6. Het Pre-masterprogramma 7. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 6 Het Pre-masterprogramma 7 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Inholland met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Inholland met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Inholland met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakeltraject 7. Van schakeltraject naar Masteropleiding 8. Het totale traject in schema 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakeltraject 7. Van schakeltraject naar Masteropleiding 8. Het totale traject in schema 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakeltraject 7 Van schakeltraject naar Masteropleiding 8 Het totale traject in schema 9 Studeren in deeltijd 10 INLEIDING Het departement Pedagogische

Nadere informatie

DE MASTEROPLEIDING EDUCATION AND CHILD STUDIES (PER SPECIALISATIE) IN SCHEMA. Child and Family Science (instromen in september)

DE MASTEROPLEIDING EDUCATION AND CHILD STUDIES (PER SPECIALISATIE) IN SCHEMA. Child and Family Science (instromen in september) DE MASTEROPLEIDING EDUCATION AND CHILD STUDIES 2017-2018 (PER SPECIALISATIE) IN SCHEMA Child and Family Science (instromen in september) Internship Child and Family Science Child care, experts, and parents:

Nadere informatie

DE MASTEROPLEIDING EDUCATION AND CHILD STUDIES (PER SPECIALISATIE) IN SCHEMA. Child and Family Science*

DE MASTEROPLEIDING EDUCATION AND CHILD STUDIES (PER SPECIALISATIE) IN SCHEMA. Child and Family Science* DE MASTEROPLEIDING EDUCATION AND CHILD STUDIES 2018-2019 (PER SPECIALISATIE) IN SCHEMA Child and Family Science* Practice of empirical research Internship Child and Family Science Internship Child and

Nadere informatie

Overzicht basisvakken A (40 EC) NVO eis Omschrijving NVO Naam onderdeel Vakcode EC Jaar. Inleiding in de Pedagogische en Onderwijswetenschappen: 2B

Overzicht basisvakken A (40 EC) NVO eis Omschrijving NVO Naam onderdeel Vakcode EC Jaar. Inleiding in de Pedagogische en Onderwijswetenschappen: 2B asteropleiding Education and Child Studies, specialisatie Kinderen met leer-en gedragsproblemen in het onderwijs (aangepaste invulling 9 juni 0) Instituut Pedagogische Wetenschappen, Universiteit Leiden

Nadere informatie

Universiteit Leiden, traject Orthopedagogiek http://www.pedagogiek.leidenuniv.nl/

Universiteit Leiden, traject Orthopedagogiek http://www.pedagogiek.leidenuniv.nl/ Universiteit Leiden, traject Orthopedagogiek http://www.pedagogiek.leidenuniv.nl/ Overzicht basisvakken A (26 oude studiepunten = ca 38 ECTS) A Algemene orthopedagogiek (12) Inleiding in de Pedagogische

Nadere informatie

Pre-masterprogramma. Negen masterspecialisaties

Pre-masterprogramma. Negen masterspecialisaties Pre-masterprogramma Maakt u plannen voor een masteropleiding Psychologie? Heeft u een afgeronde vierjarige hbo-opleiding of een driejarige bachelor wo-opleiding? Dan kan, voor sommigen van u, het eenjarige

Nadere informatie

Orthopedagogiek. Specialisatie. Faculteit der Sociale Wetenschappen. MSc Education and Child Studies

Orthopedagogiek. Specialisatie. Faculteit der Sociale Wetenschappen. MSc Education and Child Studies Specialisatie Orthopedagogiek MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Orthopedagogiek MSc Education and Child Studies Graad

Nadere informatie

4. Curriculum Vitae bijlage: Curriculum Vitae bijvoegen met nadruk op uw eerdere relevante werkervaring.

4. Curriculum Vitae bijlage: Curriculum Vitae bijvoegen met nadruk op uw eerdere relevante werkervaring. Aanmelding registratietraject Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP T.b.v. registratietraject volgens de Registratieregeling Kinder- en Jeugdpsychologen NIP van 29 Contactgegevens Naam en voorletters Dhr/Mevr.

Nadere informatie

Functieboek

Functieboek Functieboek 2018-2019 Kwalificatie-eis Pedagogisch beleidsmedewerker/coach en Pedagogisch coach Dit is de kwalificatie-eis die staat in bijlage 12 van het Functieboek dat deel uitmaakt van de cao Kinderopvang

Nadere informatie

Specialisatie. Leerproblemen. MSc Education and Child Studies. Faculteit der Sociale Wetenschappen. Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken.

Specialisatie. Leerproblemen. MSc Education and Child Studies. Faculteit der Sociale Wetenschappen. Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Specialisatie Leerproblemen MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Leerproblemen MSc Education and Child Studies Graad Onderwijsvorm

Nadere informatie

Toekomstwijzer Sectie Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) SPS-NIP

Toekomstwijzer Sectie Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) SPS-NIP Toekomstwijzer Sectie Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) 2019-2020 SPS-NIP 1 Toekomstwijzer: de weg naar GZ-psycholoog Waarom een GZ-psycholoog worden? De titel van psycholoog is niet wettelijk beschermd,

Nadere informatie

Coach voor leren en ontwikkeling

Coach voor leren en ontwikkeling Specialisatie Coach voor leren en ontwikkeling MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Coach voor leren en ontwikkeling MSc

Nadere informatie

Pedagogische wetenschappen (BSc)

Pedagogische wetenschappen (BSc) Pedagogische wetenschappen (BSc) Bachelor Bij ons leer je de wereld kennen Type Bachelor Voertaal Nederlands Plaats Leiden Als je Pedagogische Wetenschappen in Leiden studeert, dan houd je je bezig met

Nadere informatie

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masteravond 16 februari 2016

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masteravond 16 februari 2016 Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masteravond 16 februari 2016 Programma Welkomstwoord Wat is een premaster? Programma Inschrijven Ervaringen van premasterstudenten Masteravond 16 februari

Nadere informatie

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterdag 12 november 2016

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterdag 12 november 2016 Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterdag 12 november 2016 Programma Welkomstwoord Wat is een premaster? Programma Inschrijven Ervaringen van premasterstudent Masterdag 12 november 2016

Nadere informatie

Mastermogelijkheden. Hoe verder na een bachelor Psychologie? NL Klaas Visser 2014. mastermogelijkheden psychologie

Mastermogelijkheden. Hoe verder na een bachelor Psychologie? NL Klaas Visser 2014. mastermogelijkheden psychologie Mastermogelijkheden Hoe verder na een bachelor Psychologie? 1 Doel vandaag Beeld geven van Bachelor Master in Nederland Toegespitst op Psychologie Verschillen en overeenkomsten tussen opleidingen Psychologie

Nadere informatie

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterweek 14 februari 2017

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterweek 14 februari 2017 Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterweek 14 februari 2017 Programma Welkomstwoord Wat is een premaster? Programma Inschrijven Ervaringen van premasterstudent Masterweek 14 februari

Nadere informatie

Master your Talent lezing over de pre-master Psychologie

Master your Talent lezing over de pre-master Psychologie 9-mrt-15 1 Master your Talent lezing over de pre-master Psychologie 9 maart 2015 9-mrt-15 2 Inhoud De studie: algemeen Pre-master modules De toelating: wanneer en hoe Opbouw Masteropleiding Studielast

Nadere informatie

Aanvraag toelating tot de masteropleiding Psychologie 2015-2016

Aanvraag toelating tot de masteropleiding Psychologie 2015-2016 Let op: Aanvraag toelating tot de masteropleiding Psychologie 2015-2016 op grond van een verwant universitair bachelor- of masterdiploma Lees voor het invullen de toelichting van het formulier op pagina

Nadere informatie

AY 4 4 B2/P onderwijs Psychotherapeutische stromingen DY 3 - B2 Mastertraject: Opvoeding en ontwikkeling 7014C461AY

AY 4 4 B2/P onderwijs Psychotherapeutische stromingen DY 3 - B2 Mastertraject: Opvoeding en ontwikkeling 7014C461AY Universiteit van Amsterdam bachelor Pedagogische wetenschappen; master Preventieve jeugdhulp en opvoeding (PJO) (voorheen Opvoedingsondersteuning) (3 januari 207) Zie voor informatie over het bachelorprogramma

Nadere informatie

TOELICHTING CONCEPTBESLUIT OPLEIDINGSEISEN ORTHOPEDAGOOG- GENERALIST VERSIE INTERNETCONSULTATIE 30 APRIL 2019

TOELICHTING CONCEPTBESLUIT OPLEIDINGSEISEN ORTHOPEDAGOOG- GENERALIST VERSIE INTERNETCONSULTATIE 30 APRIL 2019 NOTA VAN TOELICHTING Algemeen De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (hierna: Wet BIG) heeft als doel het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening op het gebied

Nadere informatie

Premasterstudenten & Academische Route studenten. (Forensische) Orthopedagogiek

Premasterstudenten & Academische Route studenten. (Forensische) Orthopedagogiek Premasterstudenten & Academische Route studenten (Forensische) Orthopedagogiek 2015-2016 Monique Jongerius & Geke Meessen Studieadviseur & Onderwijsbeleidsmedewerker POWL 2 Informatie per traject Onderwijsprogramma

Nadere informatie

Gezinspedagogiek. Specialisatie. Faculteit der Sociale Wetenschappen. MSc Education and Child Studies

Gezinspedagogiek. Specialisatie. Faculteit der Sociale Wetenschappen. MSc Education and Child Studies Specialisatie Gezinspedagogiek MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Gezinspedagogiek MSc Education and Child Studies Graad

Nadere informatie

Brochure. Registraties pedagogen en onderwijskundigen

Brochure. Registraties pedagogen en onderwijskundigen Brochure Registraties pedagogen en onderwijskundigen Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Het beroep pedagoog en onderwijskundige 5 1.1. Werkterrein 1.2. Vereiste kennis, vaardigheden en attitude 2. NVO Basis-Pedagoog

Nadere informatie

Premasterprogramma Psychologie 15 maart Jan van Rooij Roy Scholte Heleen Oostebrink

Premasterprogramma Psychologie 15 maart Jan van Rooij Roy Scholte Heleen Oostebrink Premasterprogramma Psychologie 15 maart 2019 Jan van Rooij Roy Scholte Heleen Oostebrink huishoudelijke mededelingen - voorlichting duurt tot 11.00 uur - vragen: 11.15 12.00 uur (centrale hal) - zaal verlaten

Nadere informatie

EFFICIËNT. VakkENNIs 59,- BSL PSYCHOLOGIE. Inhoudsoverzicht bsl Psychologie Totaal abonnement. alle bouwstenen voor u op een rij.

EFFICIËNT. VakkENNIs 59,- BSL PSYCHOLOGIE. Inhoudsoverzicht bsl Psychologie Totaal abonnement. alle bouwstenen voor u op een rij. 2 E-learning online + archief 2 WebTV Abonnement > 60 3.000,- 59,- aan waarde voor maar: 18 tijdschriften Slechts 12,50 EFFICIËNT bouwen aan uw VakkENNIs Inhoudsoverzicht bsl Psychologie Totaal abonnement.

Nadere informatie

Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelor Programma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelor Programma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelor Programma van Pedagogische Wetenschappen Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2016-2017 Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Doel

Nadere informatie

Premasterprogramma Psychologie 10 oktober 2014

Premasterprogramma Psychologie 10 oktober 2014 Premasterprogramma Psychologie 10 oktober 2014 Jan van Rooij Michelle van Kessel Judith de Vries huishoudelijke mededelingen voorlichting duurt tot 12.00 uur 12.15 in deze zaal: How to plan your master

Nadere informatie

Bacheloropleiding Basisbachelor tweede jaar

Bacheloropleiding Basisbachelor tweede jaar Bacheloropleiding Basisbachelor tweede jaar Differentiatie: Algemene Gezinspedagogiek Eerste semester Blok 1: - Onderzoekspracticum 2 - Leren op school: theorieën en modellen - Neurobiologische achtergronden

Nadere informatie

Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Master Programma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Master Programma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Master Programma van Pedagogische Wetenschappen Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2016-2017 Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Doel

Nadere informatie

BACHELOR PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN

BACHELOR PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Opvoeding en onderwijs van de toekomst BACHELOR PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Van luiertijd tot puberteit Aap, noot, mies? Kinderen van nu zijn beter bekend met app, note, mouse. De bacheloropleiding Pedagogische

Nadere informatie

Master in de seksuologie

Master in de seksuologie Master in de seksuologie Faculteit Geneeskunde Kiezen voor de opleiding seksuologie De seksuologie is een erg jonge wetenschap amper iets meer dan een eeuw oud, waarvan de ontwikkeling lang heeft geleden

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelorprogramma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelorprogramma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelorprogramma van Pedagogische Wetenschappen Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2018-2019 Bijlage: het programma Paragraaf 1 Algemene bepalingen

Nadere informatie

Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016. Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg

Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016. Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016 Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg huishoudelijke mededelingen - voorlichting duurt tot 12.00 uur - 12.15 13.00 in deze zaal: Plan your master

Nadere informatie

CONCEPTBESLUIT OPLEIDINGSEISEN ORTHOPEDAGOOG-GENERALIST VERSIE INTERNETCONSULTATIE 30 APRIL 2019

CONCEPTBESLUIT OPLEIDINGSEISEN ORTHOPEDAGOOG-GENERALIST VERSIE INTERNETCONSULTATIE 30 APRIL 2019 Besluit van [datum], houdende regels inzake de opleiding tot orthopedagoog-generalist; Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Op de voordracht

Nadere informatie

Universiteit Leiden. Mw M.T. Haas (LL.M.) Mastercoördinator

Universiteit Leiden. Mw M.T. Haas (LL.M.) Mastercoördinator Universiteit Leiden Faculteit der Sociale Wetenschappen Instituut Psychologie Instituutsbureau Nummer Uw brief van Onderwerp Aanwaag bachelorexamen/inschrijving masteropleiding Døtum Doorkiesnummer Contactpersoon

Nadere informatie

Jan Dirk van der Ploeg publicaties (4)

Jan Dirk van der Ploeg publicaties (4) Jan Dirk van der Ploeg publicaties (4) Artikelen in tijdschriften 2015 Effectieve interventies voor agressie bij kinderen. PsychoPraktijk, 6, 14-17. 2014 Scheiding en stress. PsychoPraktijk, 6, 22-26.

Nadere informatie

Aanvraagformulier toelatingsprocedure Faculteit Theologie en Religiewetenschappen

Aanvraagformulier toelatingsprocedure Faculteit Theologie en Religiewetenschappen AANVRAAGFORMULIER TOELATINGSPROCEDURE FACULTEIT THEOLOGIE EN RELIGIEWETENSCHAPPEN NEDERLANDSTALIG PROGRAMMA 2014-2015 Bachelor met verminderde studieomvang Certificaat voor het godsdienstonderwijs Rechtstreekse

Nadere informatie

Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Academische Route UvA-HvA Onderwijskunde en Pedagogische wetenschappen

Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Academische Route UvA-HvA Onderwijskunde en Pedagogische wetenschappen Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen Academische Route UvA-HvA Onderwijskunde en Universitaire Master UvA Orthopedagogiek Forensische Orthopedagogiek (Opvoedingsondersteuning) HBO Bachelor HvA

Nadere informatie

Master s Open Day 3 oktober 2018

Master s Open Day 3 oktober 2018 Master s Open Day 3 oktober 2018 Welkom bij deze voorlichting over het hbo premasterprogramma Youth, Education and Society (YES) 17:30-18:15 zaal Ruppert 0.02 Introductie hbo premasterprogramma YES Voorbereiding

Nadere informatie

NL Klaas Visser 2014. mastermogelijkheden psychologie. Mastermogelijkheden. Hoe verder na een bachelor Psychologie?

NL Klaas Visser 2014. mastermogelijkheden psychologie. Mastermogelijkheden. Hoe verder na een bachelor Psychologie? Mastermogelijkheden Hoe verder na een bachelor Psychologie? 1 Doel vandaag Beeld geven van Bachelor Master in Nederland Toegespitst op Psychologie Verschillen en overeenkomsten tussen opleidingen Psychologie

Nadere informatie

BACHELOR PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN

BACHELOR PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Opvoeding en onderwijs van de toekomst BACHELOR PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Van luiertijd tot puberteit Aap, noot, mies? Kinderen van nu zijn beter bekend met app, note, mouse. De bacheloropleiding Pedagogische

Nadere informatie

(Forensische) Orthopedagogiek

(Forensische) Orthopedagogiek Schakelstudenten (Forensische) Orthopedagogiek 2014-2015 Samantha Limburg M.Sc. Studieadviseur & Onderwijsbeleidsmedewerker POW Drs. Marian Haringsma Studieadviseur & Onderwijsbeleidsmedewerker POW 2 Informatie

Nadere informatie

MASTER ORTHOPEDAGOGIEK DR. AGNES WILLEMEN OPLEIDINGSDIRECTEUR MASTER PW

MASTER ORTHOPEDAGOGIEK DR. AGNES WILLEMEN OPLEIDINGSDIRECTEUR MASTER PW MASTER ORTHOPEDAGOGIEK DR. AGNES WILLEMEN OPLEIDINGSDIRECTEUR MASTER PW 2 EVEN VOORSTELLEN Wie zijn wij? Agnes Willemen docent Joyce Bleeker master student Sebastiaan Klooster alumnus Claire van Slagmaat

Nadere informatie

P0L08B Opvoeding, onderwijs en vorming in relatie tot samenleving en cultuur P0S64A Levenslang leren en gelijke kansen 2015-2016

P0L08B Opvoeding, onderwijs en vorming in relatie tot samenleving en cultuur P0S64A Levenslang leren en gelijke kansen 2015-2016 Equivalentielijst oude vakcodes Onderstaande opleidingsonderdelen worden als equivalent beschouwd. D.w.z. dat ze gedurende een bepaalde periode een opleidingsonderdeel met een nieuwe code kunnen vervangen

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Pedagogische wetenschappen

Collectievormingsprofiel Pedagogische wetenschappen Collectievormingsprofiel Pedagogische wetenschappen Actuele relatie met O&O (specifieke opleidingen etc.) Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft vier afdelingen voor en onderzoek: Algemene en gezins

Nadere informatie

MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES

MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN < LEUVEN KORTRIJK MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES (LEUVEN) Zoek je een opleiding die je verder bekwaamt in de uitdagingen

Nadere informatie

Science Education and Communication (SEC) Welkom!! Fer Coenders Anne Dijkstra

Science Education and Communication (SEC) Welkom!! Fer Coenders Anne Dijkstra Science Education and Communication (SEC) Welkom!! Fer Coenders Anne Dijkstra Programma Welkom De masteropleiding SEC Specialisatie Science Education (SE) SE, scheikunde Specialisatie Science Communication

Nadere informatie

Document A2 De NVO eis voor de niet-klinische basisregistratie met de genummerde eindtermen en ingevuld per cursus per 2012-2013.

Document A2 De NVO eis voor de niet-klinische basisregistratie met de genummerde eindtermen en ingevuld per cursus per 2012-2013. Document A2 De NVO eis voor de niet-klinische basisregistratie met de genummerde eindtermen en ingevuld per cursus per 2012-2013. Universiteit: Universiteit Utrecht, Master Maatschappelijke Opvoedings

Nadere informatie

Instroomtraject in jaar 2 van de Academie Sociale Studies (MWD of SPH) MBO-diploma Zorg en Welzijn? Start nu je vervolgopleiding in het HBO!

Instroomtraject in jaar 2 van de Academie Sociale Studies (MWD of SPH) MBO-diploma Zorg en Welzijn? Start nu je vervolgopleiding in het HBO! MBO-diploma Zorg en Welzijn? Start nu je vervolgopleiding in het HBO! Instroomtraject in jaar 2 van de Academie Sociale Studies (MWD of SPH) 2015 1 Welke MBO-diploma s (niveau 4) op gebied van maatschappelijke

Nadere informatie

8 8* 6 FSW 80.03. alg 80.04 onderwijs, beroepsuitoefening, organisaties 6 6 6 2 80.10 stromingen, richtingen 6 6 6 4

8 8* 6 FSW 80.03. alg 80.04 onderwijs, beroepsuitoefening, organisaties 6 6 6 2 80.10 stromingen, richtingen 6 6 6 4 NBC Vakgebied Onderwerpen Onderwijs & Onderzoek Opmerkingen collect ievorm ing Pedagogische wetenschappen 2008-2009 2010-2011 2012-2013 2014-2015 or ming Realisatie idem 2008-2009 80.00 pedagogiek algemeen

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Pedagogische Wetenschappen Faculteit der Gedrags- en Maatschappij 2019-2020 Bijlage: het programma Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Doel

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

Onderzoekers: diverse onderzoekers, in binnen- en buitenland onder leiding van Prof. Dr. C. Vlaskamp, Dr. A. van der Putten & Drs. P.

Onderzoekers: diverse onderzoekers, in binnen- en buitenland onder leiding van Prof. Dr. C. Vlaskamp, Dr. A. van der Putten & Drs. P. Alle projecten richten zich op personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen en staan onder leiding van Prof. Dr. C. Vlaskamp en/of Dr. A. van der Putten. Lopende projecten 1.

Nadere informatie

BA Psychologie Faculty of Psychology and Neuroscience

BA Psychologie Faculty of Psychology and Neuroscience BA Psychologie Faculty of Psychology and Neuroscience 2008 Universiteit Maastricht BA Psychologie Page 1 of 167 Table of content Sociaal Gedrag... 5 Methoden en Technieken van Onderzoek... 7 Introductie

Nadere informatie

2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 167

2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 167 2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 167 Inhoudsopgave Sociaal Gedrag... 5 Methoden en Technieken van Onderzoek... 7 Introductie cursus computergebruik en El... 9 Introductie bibliotheek... 11 Observeren

Nadere informatie

FACULTAIRE DIENST ONDERWIJSONDERSTEUNING PROGRAMMAWIJZIGINGEN

FACULTAIRE DIENST ONDERWIJSONDERSTEUNING PROGRAMMAWIJZIGINGEN FACULTAIRE DIENST ONDERWIJSONDERSTEUNING PROGRAMMAWIJZIGINGEN 2017-2018 BASISPRINCIPE BIJ PROGRAMMAWIJZIGINGEN Student behoudt de verworven credits, ook al verdwijnen er vakken waarvoor een credit werd

Nadere informatie

VERDIEP JE IN OPVOEDING, ONDERWIJS EN TALENTONTWIKKELING MASTER PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN

VERDIEP JE IN OPVOEDING, ONDERWIJS EN TALENTONTWIKKELING MASTER PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN VERDIEP JE IN OPVOEDING, ONDERWIJS EN TALENTONTWIKKELING MASTER PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN JOUW PROGRAMMA IN EEN NOTENDOP De master Pedagogische wetenschappen duurt één jaar in voltijd of twee jaar in

Nadere informatie

Logopedie in het cluster 2 onderwijs

Logopedie in het cluster 2 onderwijs Logopedie in het cluster 2 onderwijs mw. E. Cox MA (NVLF) mw. E. Kunst-Verberne (NVLF) mw. M. Schulte (NVLF) dhr. R. Nannes (NVLF) 2 Aanleiding position statement Dit position statement gaat over de logopedische

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Pedagogische Wetenschappen Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2018-2019 Bijlage: het programma Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

MASTER PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN

MASTER PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Word specialist in opvoeding, onderwijs en talentontwikkeling MASTER PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Bepaal de toekomst van nieuwe generaties Hoe ontwikkelt een kind of jongere zich optimaal? Bestaat het ideale

Nadere informatie

Studiehandleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging

Studiehandleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Studiehandleiding Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Naam onderwijseenheid: Capita selecta: Maatschappelijke activering en gezinsbegeleiding Code onderwijseenheid: HBOMIGV20151MA

Nadere informatie

BA Psychologie Faculty of Psychology and Neuroscience

BA Psychologie Faculty of Psychology and Neuroscience BA Psychologie Faculty of Psychology and Neuroscience 2008 Universiteit Maastricht BA Psychologie Page 1 of 152 Table of content Sociaal Gedrag... 5 Methoden en Technieken van Onderzoek... 7 Introductie

Nadere informatie

Premasterprogramma Psychologie 16 maart Jan van Rooij Eva Bezemer Heleen Oostebrink

Premasterprogramma Psychologie 16 maart Jan van Rooij Eva Bezemer Heleen Oostebrink Premasterprogramma Psychologie 16 maart 2018 Jan van Rooij Eva Bezemer Heleen Oostebrink huishoudelijke mededelingen - voorlichting duurt tot 13.00 uur - vragen: 13.00 13.45 uur (centrale hal) - zaal verlaten

Nadere informatie

Bachelor-Master: Oude wijn in nieuwe zakken? Of: Toch een vernieuwing?

Bachelor-Master: Oude wijn in nieuwe zakken? Of: Toch een vernieuwing? Bachelor-Master: Oude wijn in nieuwe zakken? Of: Toch een vernieuwing? Adri Vermeer Het laatste jaar is de onderwijskundige discussie - bij ons in Utrecht althans - beheerst, zelfs overheerst door de invoering

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanmelding en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen voor de regeling?

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Onderwijskunde. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Onderwijskunde. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Onderwijs- en Examenregeling (OER) Masterprogramma van Onderwijskunde Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2018-2019 Bijlage: het programma Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Doel

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Versie 02-11-2015 Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanmelding en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen

Nadere informatie

Vroegdetectie van een autismespectrumstoornis bij jonge kinderen. Dr. Jo Wellens, kinder- en jeugdpsychiater TheA

Vroegdetectie van een autismespectrumstoornis bij jonge kinderen. Dr. Jo Wellens, kinder- en jeugdpsychiater TheA Vroegdetectie van een autismespectrumstoornis bij jonge kinderen Dr. Jo Wellens, kinder- en jeugdpsychiater TheA 7-12-2018 Inhoud Vroegdetectie in een relationeel perspectief Infant and Early Childhood

Nadere informatie

Premasterprogramma Psychologie 10 november Jan van Rooij Eva Bezemer Heleen Oostebrink

Premasterprogramma Psychologie 10 november Jan van Rooij Eva Bezemer Heleen Oostebrink Premasterprogramma Psychologie 10 november 2017 Jan van Rooij Eva Bezemer Heleen Oostebrink huishoudelijke mededelingen - voorlichting duurt tot 13.00 uur - vragen: 13.30 14.15 uur (centrale hal) - zaal

Nadere informatie

Aanvraag toelating tot de masteropleiding Psychologie 2014-2015

Aanvraag toelating tot de masteropleiding Psychologie 2014-2015 Let op: Aanvraag toelating tot de masteropleiding Psychologie 2014-2015 op grond van een verwant universitair bachelor- of masterdiploma Lees voor het invullen de toelichting van het formulier op pagina

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/22866 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Voorthuis, Alexandra Title: Future parents : childhood experiences, oxytocin and

Nadere informatie

Congres Behandeling van verstoorde

Congres Behandeling van verstoorde Congres Behandeling van verstoorde hechting Bij kinderen Donderdag 19 september 2013, Jaarbeurs Utrecht Met onderwerpen als: De laatste ontwikkelingen op het gebied van verstoorde hechting bij kinderen

Nadere informatie

Registraties. Vakbekwaamheid en de pedagogische professional

Registraties. Vakbekwaamheid en de pedagogische professional Registraties Vakbekwaamheid en de pedagogische professional Waarom registratie? Deze folder gaat over registraties. De NVO heeft kwaliteitsborging hoog in het vaandel. Naast de beroepscode en het tuchtrecht

Nadere informatie

MASTER ONDERWIJSKUNDE

MASTER ONDERWIJSKUNDE ANTON DE KOM UNIVERSITEIT VAN SURINAME INSTITUTE FOR GRADUATE STUDIES AND RESEARCH (IGSR) MASTER ONDERWIJSKUNDE LEREN EN INNOVEREN Met de Master Onderwijskunde: Leren en Innoveren ontwikkelt u de competenties

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Versie 24-11-2016 Tegemoetkoming studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanvragen en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen

Nadere informatie

Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming

Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Inhoud Bent u psycholoog, (ortho)pedagoog of psychotherapeut in het jeugddomein? 4 Waarom

Nadere informatie

Differentiatie Leerproblemen

Differentiatie Leerproblemen Differentiatie Leerproblemen Hoogleraar: Mw. Prof. dr. A.G. Bus Let op! Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Psychopathologie van de kinderleeftijd (5 ECTS) Onderzoek van onderwijs

Nadere informatie

Publications. Publications

Publications. Publications Publications Publications Publications De Bildt, A., Mulder, E.J., Scheers, T., Minderaa, R.B., Tobi, H. (2006) PDD, behavior problems and psychotropic drug use in children and adolescents with MR, Pediatrics

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Orthopedagogie Module Categoriaal Werken 5

ECTS-fiche. Graduaat Orthopedagogie Module Categoriaal Werken 5 ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Graduaat

Nadere informatie

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Faculteit Geneeskunde De masteropleiding logopedische en audiologische wetenschappen is vandaag meer dan ooit een noodzaak. Onze maatschappij is

Nadere informatie

faculteit gedrags- en maatschappijwetenschappen Vroege ontwikkeling Motorische ontwikkelingspatronen bij jonge kinderen met ZEVMB

faculteit gedrags- en maatschappijwetenschappen Vroege ontwikkeling Motorische ontwikkelingspatronen bij jonge kinderen met ZEVMB Datum 22-06-2015 1 Vroege ontwikkeling Motorische ontwikkelingspatronen bij jonge kinderen met ZEVMB Opzet en eerste resultaten Linda Visser Annette van der Putten Gertruud Schalen Bieuwe van der Meulen

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/18701 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Gent, Tiejo van Title: Mental health problems in deaf and severely hard of hearing

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanmelding en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen voor de regeling?

Nadere informatie

Derde Studiejaar Psychologie

Derde Studiejaar Psychologie Derde Studiejaar Psychologie Sinem Akgün Studieadviseur Studieadviseur Programma: Studieopbouw 3de jaar (Sinem Akgün) Bachelorproject (Wido la Heij) Honours Research Bachelorproject (Fenna Poletiek) Opbouw

Nadere informatie

2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 148

2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 148 2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 148 Inhoudsopgave Sociaal Gedrag... 5 Methoden en Technieken van Onderzoek... 7 Introductie cursus computergebruik en El... 9 Introductie bibliotheek... 11 Observeren

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Versie 17-08-2016 Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanvragen en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen

Nadere informatie

Voorlichting specialisaties. Specialisaties Inhoud Bachelor Tracks / Aantekeningen Inhoud Master Kiezen van specialisatie Aanmelden

Voorlichting specialisaties. Specialisaties Inhoud Bachelor Tracks / Aantekeningen Inhoud Master Kiezen van specialisatie Aanmelden Voorlichting specialisaties Specialisaties Inhoud Bachelor Tracks / Aantekeningen Inhoud Master Kiezen van specialisatie Aanmelden Opleiding Psychologie Jaar Inhoud Afsluitend diploma 1e 2e Propedeuse;

Nadere informatie

EFFICIËNT bouwen 59,- BSL. met BSL Psychologie Totaal PSYCHOLOGIE 12,50 TOTAAL. WebTV

EFFICIËNT bouwen 59,- BSL. met BSL Psychologie Totaal PSYCHOLOGIE 12,50 TOTAAL. WebTV EFFICIËNT bouwen E-learning aan UW VAKkennis met BSL Psychologie Totaal tijdschriften online + archief Abonnement 3.000,- 59,- aan waarde voor maar: Slechts 12,50 BSL PSYCHOLOGIE TOTAAL Meer informatie

Nadere informatie

Instroomtraject in jaar 2 voltijd van de Opleiding Social Work. MBO-diploma Zorg en Welzijn? Start nu je vervolgopleiding in het HBO!

Instroomtraject in jaar 2 voltijd van de Opleiding Social Work. MBO-diploma Zorg en Welzijn? Start nu je vervolgopleiding in het HBO! Instroomtraject in jaar 2 voltijd van de Opleiding Social Work MBO-diploma Zorg en Welzijn? Start nu je vervolgopleiding in het HBO! Instroomtraject in jaar 2 voltijd van de Opleiding Social Work 2017

Nadere informatie

Master s event. Clinical Child, Family & Education Studies - Orthopedagogiek. Welkom. Wat komt aan bod? Het eerste semester

Master s event. Clinical Child, Family & Education Studies - Orthopedagogiek. Welkom. Wat komt aan bod? Het eerste semester Welkom Master s event Welkom bij het premaster programma Clinical Child, Family & Education Studies - Orthopedagogiek Prof dr Anneloes van Baar Master programme coordinator Clinical Child, Family and Education

Nadere informatie