Implementatie van de Epicoolstudie in de EPB-berekeningsmethode

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Implementatie van de Epicoolstudie in de EPB-berekeningsmethode"

Transcriptie

1 1 Implementatie van de Epicoolstudie in de EPB-berekeningsmethode Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD/INLEIDING WIJZIGINGEN AAN DE REKENMETHODIEK VOOR WOONGEBOUWEN (EPW) Netto-energiebehoefte voor koeling Oververhittingsindicator Zonwering en beschaduwing Voorkoeling ventilatielucht WIJZIGINGEN AAN DE REKENMETHODIEK VOOR KANTOREN EN SCHOLEN (EPU) Netto-energiebehoefte voor koeling Koudeopwekkers Huidige rekenmethodiek Nieuwe rekenmethodiek Zonwering en beschaduwing Voorkoeling ventilatielucht Hulpenergie ANDERE WIJZIGINGEN AAN DE REKENMETHODIEK (EPW EN EPU) Collectieve installaties voor één collectief woongebouw Waarde bij ontstentenis voor opwekkingsrendementen voor verwarming... 8

2 2 Voorwoord/Inleiding Het E-peil voor woongebouwen en kantoor- en schoolgebouwen van dossiers met vergunningsaanvraag of melding vanaf 1 januari 2014, wordt via een aangepaste berekeningsmethode berekend. De Epicoolstudie heeft de methode voor koeling in woongebouwen, kantoren en scholen en de methode voor oververhitting in woongebouwen onderzocht. Als resultaat van die studie werden aanpassingen aan de berekeningsmethodiek voorgesteld. Die voorstellen hebben geleid tot een herziening van de berekeningsmethodes 1 voor EPW en EPU (bijlage V en VI bij het Energiebesluit). De aangepaste teksten van bijlage V en bijlage VI, met daarin de nieuwe berekeningsmethode, kan u hier downloaden. Hoofdstuk 1 en 2 van deze annex behandelen de belangrijkste aanpassingen aan de berekeningsmethodes voor EPW en EPU. Hoofdstuk 3 behandelt een aantal andere aanpassingen aan die berekeningsmethodes, die vervat zitten in hetzelfde wijzigingsbesluit. De nieuwe EPB-software van de 3 gewesten (EPB-software 3G) rekent voor dossiers met vergunningsaanvraag of melding vanaf 1 januari 2014 met de nieuwe berekeningsmethode. Voor deze dossiers moet verplicht worden gewerkt met de EPB-software 3G. In de huidige EPB-software Vlaanderen is de nieuwe rekenmethode niet beschikbaar. 1. Wijzigingen aan de rekenmethodiek voor woongebouwen (EPW) Dit hoofdstuk behandelt de belangrijkste aanpassingen aan de berekeningsmethode voor koeling en oververhitting in woongebouwen. 1.1 Netto-energiebehoefte voor koeling De Epicoolstudie heeft de berekeningsmethode voor de netto-energiebehoefte voor ruimtekoeling in woongebouwen geëvalueerd. Dit gebeurde door de resultaten van de EPBberekeningen voor enkele referentiegebouwen te vergelijken met de resultaten van dynamische gebouwsimulaties. Uit de vergelijking van de resultaten volgden volgende aanpassingen aan de EPBberekeningsmethode: - aanpassing van de veiligheidsmarges met betrekking tot de klimaatcondities: o o de verhoging met 10% van de zonnewinsten voor de koelberekening in de huidige methode is weggelaten; de maandgemiddelde buitentemperatuur bij de berekening van de transmissie- en ventilatieverliezen wordt met 1 C verhoogd (in plaats van met 2 C in de huidige methode); - verlaging van de interne warmtewinsten voor wooneenheden met een volume kleiner of gelijk aan 192 m³ (de interne winsten worden in de huidige methode overschat, waardoor kleine wooneenheden moeilijk aan de eis op het risico van oververhitting kunnen voldoen). 1 De Vlaamse regering keurde op 19 juli 2013 het wijzigingsbesluit goed betreffende de certificering van aannemers en installateurs, de berekening voor de onrendabele toppen, gebouwgebonden fotovoltaïsche installaties en de implementatie van de Epicoolstudie. Het wijzigingsbesluit werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 8 oktober 2013.

3 3 De netto-energiebehoefte voor koeling berekend met de nieuwe berekeningsmethode, stemt beter overeen met het resultaat van de dynamische gebouwsimulaties. De nettoenergiebehoefte voor koeling is dus lager voor de nieuwe berekeningsmethode ten opzichte van de huidige methode. Het verschil is het grootst bij wooneenheden met een klein volume. U kan de nieuwe rekenmethode voor de netto-energiebehoefte voor ruimtekoeling in detail bestuderen in hoofdstuk 8.4 van bijlage V bij het Energiebesluit. Voor de aanpassing in de berekening van de interne warmtewinsten wordt verwezen naar hoofdstuk 7.9 van bijlage V bij het Energiebesluit. 1.2 Oververhittingsindicator De Epicoolstudie heeft de methode voor oververhitting in woongebouwen onderzocht. Voor de berekening van de oververhittingsindicator werden volgende aanpassingen doorgevoerd: - berekening van de oververhittingsindicator gebaseerd op een binnentemperatuur van 23 C (in de huidige methode wordt een binnentemperatuur van 18 C gehanteerd); - berekening van de ventilatie- en transmissieverliezen waarbij een gemiddelde maandelijkse buitentemperatuur wordt aangenomen die met 1 C wordt vermeerderd ten opzichte van de huidige methode; - bij de berekening van de ventilatieverliezen wordt ook rekening gehouden met het openen van vensters (naast bewuste ventilatie, in/exfiltratie en de overventilatie in het geval de mechanische afvoerdebieten worden gebruikt als warmtebron voor een warmtepomp voor de bereiding van warm tapwater, in de huidige methode); De eis van het risico op oververhitting wordt voor vergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2014 afgetoetst op niveau van de wooneenheid (EPW-volume). In de huidige methode gebeurt dit op niveau van de verschillende energiesectoren. Door bovenstaande aanpassingen aan de rekenmethode voor de oververhittingsindicator, was het noodzakelijk om de drempelwaarden voor de oververhittingsindicator overeenkomstig aan te passen. De onderste en bovenste drempelwaarde worden respectievelijk 1000 en 6500 Kh (in plaats van 8000 en Kh in de huidige methode). De drempelwaarden werden aangepast conform de andere wijzigingen aan de berekeningsmethode en betekenen geen verstrenging van de eis van het risico op oververhitting ten opzichte van de huidige methode. U kan de nieuwe rekenmethode voor de oververhittingsindicator in detail bestuderen in hoofdstuk 8.2 van bijlage V bij het Energiebesluit.

4 4 1.3 Zonwering en beschaduwing In de Epicoolstudie werden de reductiefactoren en gebruiksfactoren van de zonwering en beschaduwing onderzocht. De waarden bij ontstentenis van de reductiefactoren van de zonwering werden niet veranderd, omdat dit per definitie een slechte waarde is. In de methode blijft het mogelijk om de waarden bekomen uit de Europese norm EN of uit de EPB-productgegevensdatabank te gebruiken. De methode voor het inrekenen van zonwering en beschaduwing werd op drie punten gewijzigd. Een eerste aanpassing is dat de gebruiksfactor van de zonwering in de nieuwe berekeningsmethode wordt bepaald door rekening te houden met: - het type gebouw (residentieel of niet-residentieel) (in huidige methode aanwezig); - de wijze van bediening (automatisch of manueel) (in huidige methode aanwezig); - de oriëntatie en de helling van de beglaasde oppervlaktes (aanpassing); - maandelijkse waarde in plaats van de huidige constante waarde (aanpassing). De nieuwe waarden voor de gebruiksfactor zijn vastgelegd in tabel 4 in combinatie met de tabellen 1 en C2 in bijlage C van bijlage V bij het Energiebesluit. Die waarden zijn afgeleid uit dynamische simulaties waarbij recente klimaatdata werd gebruikt. Op basis van de nieuwe rekenmethodiek kan de gebruiksfactor van de zonwering dus nauwkeuriger bepaald worden. Een tweede aanpassing betreft de waarde bij ontstentenis voor beschaduwing. In de huidige berekeningsmethodiek zijn de twee waarden bij ontstentenis voor beschaduwing constant over het hele jaar (0,6 voor de verwarmingsberekening en 0,8 voor de koelberekening en de evaluatie van het risico op oververhitting). Deze worden vervangen door maandelijkse beschaduwingsfactoren die overeenkomen met een specifieke horizonhoek (25 voor verwarmingsberekeningen en 15 voor de koelberekening en de evaluatie van het risico op oververhitting) die direct met de invallende bezonning zonder beschaduwing wordt vermenigvuldigd. Het uitdrukken van de waarde bij ontstentenis voor beschaduwing in hoeken is tastbaarder, dan het gebruiken van een beschaduwingsfactor. Naast de waarden bij ontstentenis blijft het mogelijk om de gedetailleerde overstekhoeken voor de beschaduwing van vaste gebouwelementen in te rekenen. Een derde aanpassing is dat de berekening van bezonning verschillend is voor horizonhoeken kleiner dan 60 en voor horizonhoeken groter dan of gelijk aan 60. Voor horizonhoeken kleiner dan 60 blijft de rekenmethodiek ongewijzigd. Voor horizonhoeken groter dan of gelijk aan 60 wordt er nu een onderscheid gemaakt tussen obstakels die vastzitten aan het gebouw en obstakels uit de omgeving voor de berekening van de bezonning. U kan de nieuwe rekenmethode voor zonwering en beschaduwing in detail bestuderen in hoofdstuk 7.10 en bijlage C van bijlage V bij het Energiebesluit.

5 5 1.4 Voorkoeling ventilatielucht In de Epicoolstudie werd een voorstel van methode uitgewerkt ter bepaling van de invloed op de energieprestatie van voorkoeling van de ventilatielucht. Volgende zaken zijn toegevoegd: - een methode voor het berekenen van een maandelijkse vermenigvuldigingsfactor om het effect van voorkoeling van ventilatielucht voor koelberekeningen in te rekenen. Het betreft een toevoeging van de berekeningsmethode voor aardewater-warmtewisselaars en verdampingskoeling. Binnen de huidige berekeningsmethodiek is het niet mogelijk om dergelijke systemen in te rekenen; - een methode voor het berekenen van het hulpenergieverbruik dat gepaard gaat met het voorkoelen van de toevoerlucht voor die verschillende technologieën. U kan de nieuwe rekenmethode voor de vermenigvuldigingsfactor die het effect van voorkoeling van ventilatielucht inrekent in detail bestuderen in hoofdstuk dat verwijzing maakt naar bijlage B.3 van bijlage V bij het Energiebesluit. U kan de nieuwe rekenmethode voor het hulpenergieverbruik dat gepaard gaat met de voorkoeling van ventilatielucht bestuderen in hoofdstuk 11.3 van bijlage V bij het Energiebesluit. Een methode voor het inrekenen van aarde-lucht-warmtewisselaars dient nog vastgelegd te worden via een ministerieel besluit. 2. Wijzigingen aan de rekenmethodiek voor kantoren en scholen (EPU) Dit hoofdstuk behandelt de belangrijkste aanpassingen aan de berekeningsmethode voor koeling in kantoren en scholen. 2.1 Netto-energiebehoefte voor koeling De Epicoolstudie heeft de EPB-berekeningsmethode voor de netto-energiebehoefte voor ruimtekoeling in kantoor- en schoolgebouwen geëvalueerd. In eerste instantie werd nagegaan in hoeverre de bestaande keuze van rekenparameters in de berekeningsmethode gerechtvaardigd is. In tweede instantie werd nagegaan of de EPBberekeningsmethode voor kantoor- en schoolgebouwen kon uitgebreid worden met een methode om het risico op oververhitting te begroten, naar analogie met de berekeningsmethode voor woningen. Dit gebeurde door de resultaten van de EPBberekeningen voor enkele referentiegebouwen te vergelijken met de resultaten van dynamische gebouwsimulaties. Uit de vergelijking van de resultaten werden volgende aanpassingen aan de EPBberekeningsmethode uitgevoerd: - vervanging van de vaste weegfactor w (die in de huidige methode 1.5 bedraagt als er actieve koeling wordt toegepast en 1.0 indien er geen actieve koeling is) door de factor pcool. De factor pcool is de conventionele waarschijnlijkheid voor het plaatsen van actieve koeling. Er wordt dezelfde aanpak als in de EPW-methode gevolgd. Aangezien er nog verder onderzoek moet gebeuren rond het bepalen van de factor pcool, wordt de waarde bij ontstentenis op 1 gesteld, totdat de minister de verdere specificaties voor de berekening vastlegt;

6 6 - toevoeging van de mogelijkheid om nachtventilatie mee in beschouwing te nemen bij de bepaling van de ventilatieverliezen. In eerste instantie moet dit gebeuren via gelijkwaardigheid, totdat de minister verdere specificaties hiervoor vastlegt. U kan de nieuwe rekenmethode voor de netto-energiebehoefte voor ruimtekoeling in detail bestuderen in hoofdstuk 5.3 (factor pcool) en 5.4 (nachtventilatie) van bijlage VI bij het Energiebesluit. 2.2 Koudeopwekkers Huidige rekenmethodiek In de huidige berekeningsmethode wordt het bepalen van het primair energieverbruik voor koeling gereduceerd tot de volgende stappen. 1. op basis van de gebouwgeometrie en bouwfysica wordt een maandelijkse nettoenergiebehoefte bepaald per energiesector; 2. op basis van het systeemrendement voor koeling wordt de maandelijkse brutoenergiebehoefte bepaald per energiesector; 3. vervolgens wordt het maandelijks eindenergieverbruik voor koeling bepaald via het opwekkingsrendement gen,cool en het al dan niet preferent zijn van verschillende installaties (fcool,pref). Voor zowel de fcool,pref als de gen,cool wordt in de huidige methode ofwel een waarde uit een tabel genomen of wordt verwezen naar NBN EN voor de bepaling van de EER. Er wordt, als de gebruiker aangeeft dat er geen actieve koeling aanwezig is, een fictieve koeling in rekening gebracht, waarbij de EER op 5 wordt geplaatst. Deze werkwijze van fictieve koeling werd opgenomen in de huidige rekenmethodiek in de gedachte dat na oplevering van het gebouw, de installatie van een koelmachine waarschijnlijk is indien de koellasten relatief hoog zijn. De huidige methodiek beperkt zich dus tot het ingeven van hoogstens één enkel getal (EER) voor de koelmachine. Voor alle andere parameters wordt gebruik gemaakt van gegevens (gebouw gerelateerd) die al nodig zijn voor andere berekeningen Nieuwe rekenmethodiek In de nieuwe rekenmethodiek gebeurt de bepaling van de parameter gen,cool voor verschillende types koelmachines op een meer verfijnde manier: - toevoegen van een methode voor free-chilling (dit is een vorm van koeling waarbij het koelwater van een koelsysteem gekoeld wordt zonder gebruik te maken van een koelmachine): 1. free-chilling door lucht; 2. geo-cooling / gesloten systeem; 3. geo-cooling / open systeem; - toevoegen van een methode voor nieuwe types koelmachines (ten opzichte van de huidige methode); 1. luchtgekoelde klimaatregelaar;

7 7 2. luchtgekoelde multisplit; 3. multisplit-systeem met variabel koelmiddeldebiet (VRF); 4. watergekoelde klimaatregelaar; 5. watergekoeld multisplit-systeem; 6. luchtgekoelde koelgroep voor koelwater met of zonder aparte condensor; 7. watergekoelde koelgroep voor koelwater met of zonder aparte condensor; 8. thermisch aangedreven koelmachine. U kan de nieuwe rekenmethode voor koudeopwekkers in detail bestuderen in hoofdstuk van bijlage VI bij het Energiebesluit. 2.3 Zonwering en beschaduwing Dezelfde aanpassingen als bij residentiële gebouwen zijn van toepassing (zie1.3). 2.4 Voorkoeling ventilatielucht De berekeningsmethode voor aarde-lucht-warmtewisselaars (ook bekend als grondbuizen), aarde-water-warmtewisselaars en verdampingskoeling is dezelfde als in de EPW-methode (zie 1.4). 2.5 Hulpenergie Aangezien de parameter gen,cool voor verschillende types koelmachines op een meer verfijnde manier wordt bepaald, is het ook nodig om de bijbehorende hulpenergie van deze koelmachines op een verfijnde manier in rekening te brengen. Een extra term voor het elektrisch hulpenergieverbruik werd daarom toegevoegd. U kan de nieuwe rekenmethode voor het hulpenergieverbruik voor koelmachines in detail bestuderen in hoofdstuk 8.3 van bijlage VI bij het Energiebesluit. 3. Andere wijzigingen aan de rekenmethodiek (EPW en EPU) Dit hoofdstuk behandelt een aantal andere aanpassingen aan de berekeningsmethode voor woongebouwen, kantoren en scholen. Deze aanpassingen staan los van de Epicoolstudie. 3.1 Collectieve installaties voor één collectief woongebouw Op dit moment mogen de betere opwekkingsrendementen voor collectieve installaties voor de bereiding van warm tapwater enkel worden toegepast als de collectieve installatie meerdere EP-volumes bedient. Een project met slechts één collectieve wooneenheid

8 8 (bijvoorbeeld een gebouw met studentenkamers) kan hierdoor geen gebruik maken van de betere opwekkingsrendementen voor warm tapwater. In de nieuwe berekeningsmethode wordt het toepassingsgebied voor de opwekkingsrendementen voor collectieve installaties uitgebreid naar collectieve wooneenheden. Opgelet: dezelfde problematiek stelt zich bij de berekeningsmethode van de combilus. Deze methode is ook enkel geldig voor projecten waarbij de combilus minstens twee EP-volumes bedient. Een project met slechts één collectieve wooneenheid kan deze methode dus niet gebruiken. Ook in collectieve woongebouwen kunnen combilussen voorkomen en logischerwijze zou dezelfde methodiek moeten kunnen worden toegepast op deze gebouwen. Hiervoor moet echter eerst het ministerieel besluit worden aangepast, waarin de methode voor de combilus vastligt. De aanpassing is voorzien voor begin U vindt deze aanpassing voor collectieve installaties terug in hoofdstuk van bijlage V bij het Energiebesluit. 3.2 Waarde bij ontstentenis voor opwekkingsrendementen voor verwarming Voor condenserende en niet-condenserende ketels en voor luchtgeneratoren wordt een waarde bij ontstentenis voor het opwekkingsrendement voor verwarming toegevoegd. De waarde bedraagt 73%. U vindt de waarde bij ontstentenis voor de opwekkingsrendementen voor ruimteverwarming in Tabel 11 van bijlage V bij het Energiebesluit. Tabel 11 geldt zowel voor EPW als EPUprojecten.

BESLUIT VAN 21 FEBRUARI 2013: GEWIJZIGDE BEREKENINGSMETHODE VANAF 1 JANUARI 2014

BESLUIT VAN 21 FEBRUARI 2013: GEWIJZIGDE BEREKENINGSMETHODE VANAF 1 JANUARI 2014 BESLUIT VAN 21 FEBRUARI 2013: GEWIJZIGDE BEREKENINGSMETHODE VANAF 1 JANUARI 2014 Wijziging van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 december 2007 tot vaststelling van de eisen op

Nadere informatie

Module 4.4. Koeling in EPU. Versie 2.0

Module 4.4. Koeling in EPU. Versie 2.0 Module 4.4 Koeling in EPU Versie 2.0 Overzicht Inleiding Netto energiebehoefte Bruto energiebehoefte Eindenergieverbruik Primair energieverbruik 2 Hoofdstukkenoverzicht EPU 5.4 Transmissieverliezen 5.5

Nadere informatie

EPB-aangifte. EPW-formulier. Woning 13016-G-2009_4806/EP02565/A001/D01/SD001. Dossiernaam: V120 Babalola - Vervenne

EPB-aangifte. EPW-formulier. Woning 13016-G-2009_4806/EP02565/A001/D01/SD001. Dossiernaam: V120 Babalola - Vervenne Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte EPW-formulier Woning 13016-G-2009_4806/EP02565/A001/D01/SD001 Dossiernaam: V120 Babalola

Nadere informatie

EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015

EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015 1 EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INGRIJPENDE ENERGETISCHE RENOVATIE... 2 1.1 Definitie en eisen bij ingrijpende energetische

Nadere informatie

Oververhitting en koeling

Oververhitting en koeling Module 3.6 Oververhitting en koeling versie 2.0 1 Hoofdstukkenoverzicht EPW 8 Controle oververhitting 10.5 Verbruik voor koeling 7.7 Transmissieverliezen 7.8 Ventilatie verliezen 7.9 Interne winsten 7.10

Nadere informatie

EPW: Synthese E-peil berekening

EPW: Synthese E-peil berekening Module 3.7 EPW: Synthese E-peil berekening versie 2.0 1 Hoofdstukkenoverzicht EPW 8 Controle oververhitting 10.5 Verbruik voor koeling 7.7 Transmissieverliezen 7.8 Ventilatie verliezen 7.9 Interne winsten

Nadere informatie

Hoofdstukkenoverzicht EPW

Hoofdstukkenoverzicht EPW VEA 1 Module 3.7 EPW: Synthese E-peil berekening versie 2.0 1 Hoofdstukkenoverzicht EPW 8 Controle oververhitting 10.5 Verbruik voor koeling 7.7 Transmissieverliezen 7.8 Ventilatie verliezen 7.9 Interne

Nadere informatie

Oververhitting en koeling

Oververhitting en koeling VEA 1 Module 3.6 Oververhitting en koeling versie 2.0 1 Hoofdstukkenoverzicht EPW 8 Controle oververhitting 10.5 Verbruik voor koeling 7.7 Transmissieverliezen 7.8 Ventilatie verliezen 7.9 Interne winsten

Nadere informatie

EPB-aangifte. EPW-formulier. Appartement 5de en 6de verdieping G-2011_48151/EP14486/A001/D06/SD001

EPB-aangifte. EPW-formulier. Appartement 5de en 6de verdieping G-2011_48151/EP14486/A001/D06/SD001 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte EPW-formulier Appartement 5de en 6de verdieping 11002-G-2011_48151/EP14486/A001/D06/SD001

Nadere informatie

EPB-SOFTWARE BRUSSEL

EPB-SOFTWARE BRUSSEL EPB-SOFTWARE BRUSSEL INLEIDING De software EPB-software Brussel werd ontwikkeld in het raam van de ordonnantie van 7 juni 2007 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest houdende de energieprestatie en het

Nadere informatie

EPB-aangifte. EPW-formulier. Woning 72003-G-2009/184/EP05153/M843/D01/SD001. Ontvangstdatum: 25/02/2010 EPB-sofware versie 1.3.2.

EPB-aangifte. EPW-formulier. Woning 72003-G-2009/184/EP05153/M843/D01/SD001. Ontvangstdatum: 25/02/2010 EPB-sofware versie 1.3.2. Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte EPW-formulier Woning 72003-G-2009/184/EP05153/M843/D01/SD001 Dossiernaam: Peeters Frank

Nadere informatie

Hulpenergie en bevochtiging in de EPU

Hulpenergie en bevochtiging in de EPU VEA 1 Module 4.5 Hulpenergie en bevochtiging in de EPU versie 2.1 Overzicht Hulpenergie Hulpenergie circulatiepompen Waakvlammen Hulpenergie ventilatoren Bevochtiging 2 VEA 2 Hoofdstukkenoverzicht EPU

Nadere informatie

EPB-aangifte. EPW-formulier. Appartement G-RO2013/0406/EP02967/A629/D01/SD008. Ontvangstdatum: 10/03/2016 EPBSoftware versie

EPB-aangifte. EPW-formulier. Appartement G-RO2013/0406/EP02967/A629/D01/SD008. Ontvangstdatum: 10/03/2016 EPBSoftware versie Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte EPW-formulier Appartement 3.2 71016-G-RO2013/0406/EP02967/A629/D01/SD008 Dossiernaam:

Nadere informatie

Hulpenergie en bevochtiging in de EPU

Hulpenergie en bevochtiging in de EPU Module 4.5 Hulpenergie en bevochtiging in de EPU versie 2.1 Overzicht Hulpenergie Hulpenergie voor circulatiepompen Waakvlammen Hulpenergie voor ventilatoren Bevochtiging 2 Hoofdstukkenoverzicht EPU 5.4

Nadere informatie

Hulpenergie in de EPW

Hulpenergie in de EPW VEA 1 Module 3.5 Hulpenergie in de EPW Versie 2.0 1 Hoofdstukkenoverzicht EPW 8 Controle oververhitting 10.5 Verbruik voor koeling 7.7 Transmissieverliezen 7.8 Ventilatie verliezen 7.9 Interne winsten

Nadere informatie

Hulpenergie in de EPW

Hulpenergie in de EPW Module 3.5 Hulpenergie in de EPW Versie 2.0 1 Hoofdstukkenoverzicht EPW 8 Controle oververhitting 10.5 Verbruik voor koeling 7.7 Transmissieverliezen 7.8 Ventilatie verliezen 7.9 Interne winsten 7.10 Zonnewinsten

Nadere informatie

Module 4.7. EPU: Synthese. versie 2.0

Module 4.7. EPU: Synthese. versie 2.0 Module 4.7 EPU: Synthese versie 2.0 Hoofdstukkenoverzicht EPU 5.4 Transmissieverliezen 5.5 Ventilatie verliezen 5.6 Interne winsten 5.7 Zonnewinsten 5.2 Netto behoefte voor ruimteverwarming Systeemrendement

Nadere informatie

De nieuwe Energieprestatieregelgeving (EPB) voor retailgebouwen vanaf 2016 Lore Stevens

De nieuwe Energieprestatieregelgeving (EPB) voor retailgebouwen vanaf 2016 Lore Stevens De nieuwe Energieprestatieregelgeving (EPB) voor retailgebouwen vanaf 2016 Lore Stevens Vlaams Energieagentschap Overzicht presentatie Inleiding Eisen vanaf 2016 Eisen vanaf 2017 Inleiding De Europese

Nadere informatie

Module 3.4. EPW: warm tapwater. Versie 2.0

Module 3.4. EPW: warm tapwater. Versie 2.0 Module 3.4 EPW: warm tapwater Versie 2.0 1 Overzicht Algemeen Netto energiebehoefte voor warm tapwater Systeemrendement Tapleidingen Circulatieleidingen Opwekkingsrendement Invoer in het rekenprogramma

Nadere informatie

EPW 1 EN EPN 2 -BEREKENINGSMETHODES GEWIJZIGD VANAF 1 JANUARI 2019

EPW 1 EN EPN 2 -BEREKENINGSMETHODES GEWIJZIGD VANAF 1 JANUARI 2019 EPW 1 EN EPN 2 -BEREKENINGSMETHODES GEWIJZIGD VANAF 1 JANUARI 2019 Wijziging van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 december 2007 tot vaststelling van de eisen op het vlak van

Nadere informatie

Beschrijving prioriteiten EPB-platform onderzoeksagenda

Beschrijving prioriteiten EPB-platform onderzoeksagenda Onderwerp Datum 25 juni 2015 Inleiding Beschrijving prioriteiten EPB-platform onderzoeksagenda 2015-2016 Dit document somt de lijst van lopende en nieuwe prioriteiten op, die momenteel op de onderzoeksagenda

Nadere informatie

Module 3: ENERGIETECHNIEK 3.3 Bescherming tegen oververhitting. Opleiding tot EPB-adviseur

Module 3: ENERGIETECHNIEK 3.3 Bescherming tegen oververhitting. Opleiding tot EPB-adviseur Module 3: ENERGIETECHNIEK 3.3 Bescherming tegen oververhitting Inhoud 1. Inleiding 2. Technische grondslagen Risico's van oververhitting en koeling in woongebouwen Koeling van gebouwen voor kantoren, diensten

Nadere informatie

Ruimteverwarming EPW: van netto energiebehoefte naar primair verbruik

Ruimteverwarming EPW: van netto energiebehoefte naar primair verbruik VEA 1 Module 3.3 Ruimteverwarming EPW: van netto energiebehoefte naar primair verbruik versie 2.0 1 Overzicht - Algemeen - Systeemrendement - Afgifterendement - Verdeelrendement - Opslagrendement - Opwekkingsrendement

Nadere informatie

Benelux Seminarie oktober Vergelijking van berekeningsmethodes: Case Nederland Vlaanderen

Benelux Seminarie oktober Vergelijking van berekeningsmethodes: Case Nederland Vlaanderen Benelux Seminarie 21 22 oktober 2004 Vergelijking van berekeningsmethodes: Case Nederland Vlaanderen Marleen Spiekman TNO Bouw Peter Wouters WTCB-CSTC Structuur van de voordracht Basisprincipes methode

Nadere informatie

EPB SOFTWARE. Bijgewerkte versie 3.0

EPB SOFTWARE. Bijgewerkte versie 3.0 EPB SOFTWARE Bijgewerkte versie 3.0 Pagina 1 van de 9 EPB software: Bijgewerkte versie 3.00-28/06/2011 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Specifieke versie voor het brussels hoofdstekelijk gewest... 3 3. Evaluatie

Nadere informatie

EPW 1 EN EPN 2 -BEREKENINGSMETHODES GEWIJZIGD VANAF 1 JANUARI 2019

EPW 1 EN EPN 2 -BEREKENINGSMETHODES GEWIJZIGD VANAF 1 JANUARI 2019 EPW 1 EN EPN 2 -BEREKENINGSMETHODES GEWIJZIGD VANAF 1 JANUARI 2019 Wijziging van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 december 2007 tot vaststelling van de eisen op het vlak van

Nadere informatie

EPW-methode EPB. EPW-methode. Het karakteristiek jaarlijks primair energieverbruik. Overzicht van de EPW-methode VEA 1

EPW-methode EPB. EPW-methode. Het karakteristiek jaarlijks primair energieverbruik. Overzicht van de EPW-methode VEA 1 VEA 1 Het karakteristiek jaarlijks primair energieverbruik De term karakteristiek betekent dat er wordt uitgegaan van een aantal veronderstellingen, zoals een bepaald klimaat, een vaste binnentemperatuur

Nadere informatie

Hoofdstukkenoverzicht EPU

Hoofdstukkenoverzicht EPU VEA 1 Module 4.2 Ruimteverwarming EPU: versie 2.0 Hoofdstukkenoverzicht EPU 5.4 Transmissieverliezen 5.5 Ventilatie verliezen 5.6 Interne winsten 5.7 Zonnewinsten 5.6 Interne winsten 5.7 Zonnewinsten 5.4

Nadere informatie

Ruimteverwarming EPU: van netto energiebehoefte naar primair verbruik

Ruimteverwarming EPU: van netto energiebehoefte naar primair verbruik Module 4.3 Ruimteverwarming EPU: van netto energiebehoefte naar primair verbruik versie 2.0 Vergelijking EPW - EPU EPW EPU opwekkingsrendement systeemrendement afgifte & verdeling & opslag: apart globaal

Nadere informatie

Energieprestatie en binnenklimaat van gebouwen

Energieprestatie en binnenklimaat van gebouwen Energieprestatie en binnenklimaat van gebouwen EPB-Rapport Administratieve gegevens van het project Naam van het project Straat Gemeente Referentie kadaster Containers 3 stuks Mechelen 1-A-1 Nummer Postcode

Nadere informatie

Bijlage 1: voorstel van methode voor het indelen van een gebouw

Bijlage 1: voorstel van methode voor het indelen van een gebouw Bijlage 1: voorstel van methode voor het indelen van een gebouw Inhoud 1 Principe... 2 2 Opdeling van het gebouw in EPB-eenheden... 2 2.1 Bijlage EPW... 2 2.2 Bijlage EPU... 3 2.3 Bijlage EPN... 3 2.4

Nadere informatie

Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen Energiebesparende maatregelen 1 Inhoud compact bouwen 2 transmissieverliezen beperken 3 luchtdicht bouwen 6 ventilatie 7 zonnewarmtewinst 10 verwarmingssysteem 13 warmteopwekkingssysteem 16 warm tapwater

Nadere informatie

2 ENERGIEPRESTATIE EN BINNEN- KLIMAAT

2 ENERGIEPRESTATIE EN BINNEN- KLIMAAT In het kader van de Europese richtlijn van 16 december 2002 betreffende de energieprestatie van gebouwen, zagen het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zich ertoe verplicht hun reglementering

Nadere informatie

Het ABC van de energieprestatieregelgeving

Het ABC van de energieprestatieregelgeving Het ABC van de energieprestatieregelgeving De Vlaamse overheid streeft er naar dat alle gebouwen in Vlaanderen energiezuinig én comfortabel worden. Een van de middelen om dit te realiseren, is de energieprestatieregelgeving,

Nadere informatie

Hoe moet het elektrisch hulpenergieverbruik van de ventilatoren in ventiloconvectoren ingegeven worden in een EPW-project?

Hoe moet het elektrisch hulpenergieverbruik van de ventilatoren in ventiloconvectoren ingegeven worden in een EPW-project? 1 Hoe moet het elektrisch hulpenergieverbruik van de ventilatoren in ventiloconvectoren ingegeven worden in een EPW-project? In het onderstaande antwoord wordt enkel de situatie beschouwd van ventiloconvectoren

Nadere informatie

Ruimteverwarming EPW: netto energiebehoefte

Ruimteverwarming EPW: netto energiebehoefte odule 3.2 versie oktober 2010 VEA 1 odule 3.2 Ruimteverwarming EPW: netto energiebehoefte Y Y versie 2.0 1 Overzicht Algemeen: energiebalans Verliezen: Transmissieverliezen Ventilatieverliezen: in/exfiltratie

Nadere informatie

EPB-software 3G nieuwe versie 8.0.4

EPB-software 3G nieuwe versie 8.0.4 1 EPB-software 3G nieuwe versie 8.0.4 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN N.A.V. METHODE- EN REGELGEVENDE WIJZIGINGEN... 2 3. WIJZIGINGEN IN DE EPB-SOFTWARE

Nadere informatie

Vlaamse Regering principieel akkoord met E70 vanaf 2012

Vlaamse Regering principieel akkoord met E70 vanaf 2012 1 Vlaamse Regering principieel akkoord met E70 vanaf 2012 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. AANLEIDING TOT WIJZIGING VAN DE ENERGIEPRESTATIEREGELGEVING... 2 1.1 Revisie EPBD-richtlijn...

Nadere informatie

Voor projecten waarvan de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning is ingediend vanaf 1/1/2015

Voor projecten waarvan de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning is ingediend vanaf 1/1/2015 Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 december 2007 tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestatie en het binnenklimaat van gebouwen - officieus gecoördineerde versie

Nadere informatie

de maandelijkse effectiviteit van het betreffende voorkoelsysteem, zoals hieronder bepaald (-);

de maandelijkse effectiviteit van het betreffende voorkoelsysteem, zoals hieronder bepaald (-); Bijlage 4 - Voorkoeling van ventilatielucht met een aarde-lucht warmtewisselaar Bodemwarmtewisselaars worden gebruikt om ventilatielucht te koelen o te verwarmen (voorverwarming/voorkoeling). Hierbij wordt

Nadere informatie

EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1

EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1 1 EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN... 2 2.1 Wijzigingen aan de eisen vanaf 1 januari 2016... 2 2.2 STS-ventilatie...

Nadere informatie

Bijlage XVIII EPN methode BEREKENING VAN HET PRIMAIR ENERGIEVERBRUIK VAN NIET-RESIDENTIËLE EENHEDEN 1 INLEIDING... 6

Bijlage XVIII EPN methode BEREKENING VAN HET PRIMAIR ENERGIEVERBRUIK VAN NIET-RESIDENTIËLE EENHEDEN 1 INLEIDING... 6 Bijlage 2 aan het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende wijziging van meerdere uitvoeringsbesluiten van de Ordonnantie van 2 mei 2013 houdende het Brussels Wetboek van Lucht, Klimaat

Nadere informatie

Bijlage VI EPN methode BEREKENING VAN HET PEIL VAN PRIMAIR ENERGIEVERBRUIK VAN NIET-RESIDENTIËLE EENHEDEN 1 INLEIDING... 6

Bijlage VI EPN methode BEREKENING VAN HET PEIL VAN PRIMAIR ENERGIEVERBRUIK VAN NIET-RESIDENTIËLE EENHEDEN 1 INLEIDING... 6 Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010, wat betreft diverse bepalingen over energie Bijlage VI EPN methode BEREKENING VAN HET PEIL

Nadere informatie

12. Energiebesparende maatregelen

12. Energiebesparende maatregelen Energiebesparende maatregelen 12 12. Energiebesparende maatregelen 12.1. Inleiding Dit hoofdstuk bespreekt het effect van verschillende energiebesparende maatregelen op het E-peil van woningen. De maatregelen

Nadere informatie

INFOFICHES EPB-BOUWBEROEPEN ZONWERINGEN

INFOFICHES EPB-BOUWBEROEPEN ZONWERINGEN INFOFICHES EPB-BOUWBEROEPEN ZONWERINGEN Inleiding De gewestelijke EPB-regelgevingen houden rekening met het energieverbruik voor koeling. Bovendien nemen de geldende regelgevingen voor nieuwe woningen

Nadere informatie

De energieprestatieregelgeving (EPB) voor niet-residentiële gebouwen vanaf 2017

De energieprestatieregelgeving (EPB) voor niet-residentiële gebouwen vanaf 2017 De energieprestatieregelgeving (EPB) voor niet-residentiële gebouwen vanaf 2017 Lore Stevens 29 september 2016 De energieprestatieregelgeving (EPB) voor niet-residentiële gebouwen vanaf 2017 Lore Stevens

Nadere informatie

Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen VEA 1 inhoud compact bouwen transmissieverliezen beperken luchtdicht bouwen ventilatie zonnewarmtewinst verwarmingssysteem warmteopwekkingssysteem warm tapwater koeling hulpenergie fotovoltaïsche panelen

Nadere informatie

Nieuwe versie 5.5.0 EPB-software 3G

Nieuwe versie 5.5.0 EPB-software 3G 1 Nieuwe versie 5.5.0 EPB-software 3G Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN... 2 3. WIJZIGINGEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G VERSIE 5.5.0... 2 3.1 Aanpassing combilus

Nadere informatie

EPB platform. Externe warmtelevering. Installatie eisen bij renovatie

EPB platform. Externe warmtelevering. Installatie eisen bij renovatie EPB regelgeving: energievoorziening in collectieve woningbouw EPB platform, externe warmtelevering, installatie eisen renovatie Lore Stevens Vlaams Energieagentschap 27 mei 2014 1 Inhoud EPB platform Externe

Nadere informatie

Voor projecten waarvan de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning is ingediend vanaf 1/1/2017

Voor projecten waarvan de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning is ingediend vanaf 1/1/2017 Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 december 2007 tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestatie en het binnenklimaat van gebouwen - officieus gecoördineerde versie

Nadere informatie

I N S P E C T I E P R O T O C O L. DEEL I: Inleiding, toepassingsgebied en aanbevelingen. 1. Inleiding 2

I N S P E C T I E P R O T O C O L. DEEL I: Inleiding, toepassingsgebied en aanbevelingen. 1. Inleiding 2 I N S P E C T I E P R O T O C O L DEEL I: Inleiding, toepassingsgebied en aanbevelingen 1. Inleiding 2 1.1 Doel en inhoud van het energieprestatiecertificaat voor bestaande gebouwen met een woonfunctie

Nadere informatie

Inhoud Daikin en Epb... 1 Inhoud... 1

Inhoud Daikin en Epb... 1 Inhoud... 1 en Epb en en koelmachines in EPB-software Vlaanderen Inhoud en Epb... 1 Inhoud... 1 - Altherma Residentieel... 1 - Altherma Niet-Residentieel... 3 - Split / Multi Split Residentieel... 4 - Split / Multi

Nadere informatie

11. Maatregelenpakketten

11. Maatregelenpakketten 11. Maatregelenpakketten 11.1. Inleiding Een van de EPB-eisen, het maximale E-peil, is nog vrijwel onbekend. Het E-peil drukt de energieprestatie van een wooneenheid of andere eenheid van bestemming uit.

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 28.01.2014 MONITEUR BELGE 6943 * VLAAMSE OVERHEID 29 NOVEMBER 2013. Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010, wat betreft de energieprestaties

Nadere informatie

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN N. 2011 2287 VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE VLAAMSE OVERHEID 20 MEI 2011. Besluit

Nadere informatie

Het ENERGIEPRESTATIEPEIL (E-peil) en het ISOLATIEPEIL (K-peil) van gebouwen.

Het ENERGIEPRESTATIEPEIL (E-peil) en het ISOLATIEPEIL (K-peil) van gebouwen. Het ENERGIEPRESTATIEPEIL (E-peil) en het ISOLATIEPEIL (K-peil) van gebouwen. Inhoud _ Eisen op het niveau van Energieprestatie en Binnenklimaat _ K-peil of isolatiepeil van gebouwen _ E-peil of energieprestatiepeil

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP N. 2012 3423 VLAAMSE OVERHEID 28 SEPTEMBER 2012. Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010 [C

Nadere informatie

EPB. 1 Inleiding. Vlaanderen is energie

EPB. 1 Inleiding. Vlaanderen is energie 1 Rekenblad voor de gedetailleerde berekening van de g g + C, -waarde voor een zonnewering in het vlak van het venster, in combinatie met een beglazing 1 Inleiding Het rekenblad voor de gedetailleerde

Nadere informatie

Voor de projecten waarvan de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ingediend werd van 1/01/2014 tot 31/12/2014

Voor de projecten waarvan de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ingediend werd van 1/01/2014 tot 31/12/2014 Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 december 2007 tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestatie en het binnenklimaat van gebouwen - officieus gecoördineerde versie

Nadere informatie

Nieuwe release EPB-software 3G: versie

Nieuwe release EPB-software 3G: versie 1 Nieuwe release EPB-software 3G: versie 10.0.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. NIEUW MENU SYSTEMEN... 2 2.1 Wijzigingen aan het nieuwe menu systemen... 3 2.1.1 Wijzigingen

Nadere informatie

Voor projecten waarvan de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning is ingediend vanaf 1/7/2017

Voor projecten waarvan de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning is ingediend vanaf 1/7/2017 Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 december 2007 tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestatie en het binnenklimaat van gebouwen - officieus gecoördineerde versie

Nadere informatie

-peil en niet over het E-peil. De grenswaarden voor het peil van primair energieverbruik (E-peil of E w. (zie tabellen op de pagina s 3

-peil en niet over het E-peil. De grenswaarden voor het peil van primair energieverbruik (E-peil of E w. (zie tabellen op de pagina s 3 ERMIE In het kader van de Europese richtlijn van 16 december 2002 betreffende de energieprestatie van gebouwen, zagen het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zich ertoe verplicht hun reglementering

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 16 juli 2013;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 16 juli 2013; Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010, wat betreft de energieprestaties van gebouwen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Energiedecreet

Nadere informatie

"EPW 1 "-BEREKENINGSMETHODE GEWIJZIGD VANAF 1 JULI 2017

EPW 1 -BEREKENINGSMETHODE GEWIJZIGD VANAF 1 JULI 2017 "EPW 1 "-BEREKENINGSMETHODE GEWIJZIGD VANAF 1 JULI 2017 Wijziging van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 december 2007 tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestatie

Nadere informatie

Rekenblad voor de gedetailleerde berekening van de g g + C, -waarde voor een zonnewering in het vlak van het venster, in combinatie met een beglazing

Rekenblad voor de gedetailleerde berekening van de g g + C, -waarde voor een zonnewering in het vlak van het venster, in combinatie met een beglazing 1 Rekenblad voor de gedetailleerde berekening van de g g + C, -waarde voor een zonnewering in het vlak van het venster, in combinatie met een beglazing 1 Inleiding Bij de bepaling van het E-peil worden

Nadere informatie

Bijlage VI - Bijkomende specificaties voor de meting van de luchtdichtheid van gebouwen in het kader van de EPB-regelgeving

Bijlage VI - Bijkomende specificaties voor de meting van de luchtdichtheid van gebouwen in het kader van de EPB-regelgeving Bijlage VI - Bijkomende specificaties voor de meting van de luchtdichtheid van gebouwen in het kader van de EPB-regelgeving (Bijlage VI van het Ministerieel Besluit van 2 april 2007) Inhoud 1. VOORWOORD...

Nadere informatie

Info-avond - 5 jaar EPB geplande wijzigingen toekomst

Info-avond - 5 jaar EPB geplande wijzigingen toekomst Info-avond - 5 jaar EPB geplande wijzigingen toekomst 15 juni 2011 VEA Jos Geijsels A. 5 jaar EPB in cijfers juni 2011 2 A. Geplande wijzigingen 1. Aantal EPB-aangiften; 2. Evolutie E-peil; 3. Evolutie

Nadere informatie

Een overzicht van de EPBwijzigingen

Een overzicht van de EPBwijzigingen 1 1 Een overzicht van de EPBwijzigingen vanaf 2018 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. WIJZIGINGEN AAN DE EPB-EISEN VANAF 2018... 2 1.1 E-peil voor woongebouwen (EPW)... 2 1.2 E-peil niet-residentiële

Nadere informatie

S-peil voor EPW. Inhoudstafel

S-peil voor EPW. Inhoudstafel 1 S-peil: de nieuwe gebouwschilindicator voor woongebouwen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. ALGEMEEN... 2 2. VAN K-PEIL NAAR S-PEIL... 2 2.1 Belangrijkste verschillen tussen het K-peil

Nadere informatie

S-peil voor EPW. Inhoudstafel

S-peil voor EPW. Inhoudstafel 1 S-peil: de nieuwe gebouwschilindicator voor woongebouwen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 1. ALGEMEEN.... VAN K-PEIL NAAR S-PEIL....1 Belangrijkste verschillen tussen het K-peil en het S-peil....

Nadere informatie

Energieprestatie van kantoor- en schoolgebouwen (EPU): Inleiding

Energieprestatie van kantoor- en schoolgebouwen (EPU): Inleiding VEA 1 Module 4.1 Energieprestatie van kantoor- en schoolgebouwen (EPU): Inleiding versie 2.1 2 Waarom energiezuinig bouwen: de energieproblematiek Fundamentele problemen: eindigheid van de conventionele

Nadere informatie

mijnepb.be MijnEPB.be Broekstraat 6 9030 Mariakerke T 09 226 12 33 M 0497 53 84 10 info@mijnepb.be

mijnepb.be MijnEPB.be Broekstraat 6 9030 Mariakerke T 09 226 12 33 M 0497 53 84 10 info@mijnepb.be mijnepb.be MijnEPB.be Broekstraat 6 9030 Mariakerke T 09 226 12 33 M 0497 53 84 10 info@mijnepb.be Wat is mijnepb? Veiligheidscoördinatie Wij voeren de veiligheidscoördinatie uit voor mijnepb.be is een

Nadere informatie

Bijlage VI : Bepalingsmethode van het peil van primair energieverbruik van kantoor- en schoolgebouwen

Bijlage VI : Bepalingsmethode van het peil van primair energieverbruik van kantoor- en schoolgebouwen Bijlage VI : Bepalingsmethode van het peil van primair energieverbruik van kantoor- en schoolgebouwen bvr 19/07/2013 b.s. 8/10/2013 Deze bijlage is enkel van toepassing op dossiers waarvan melding gedaan

Nadere informatie

Studiedag collectieve warmteproductie AANDACHTSPUNTEN EPB REGELGEVING COLLECTIEVE WARMTE. Floor.Apers@3E.eu

Studiedag collectieve warmteproductie AANDACHTSPUNTEN EPB REGELGEVING COLLECTIEVE WARMTE. Floor.Apers@3E.eu Studiedag collectieve warmteproductie AANDACHTSPUNTEN EPB REGELGEVING COLLECTIEVE WARMTE Floor.Apers@3E.eu 3E info@3e.eu www.3e.eu Aandachtspunten EPB regelgeving externe warmtelevering 3E intro 3E intro

Nadere informatie

Voor de aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning ingediend van 1/7/2011 tot 31/12/2013

Voor de aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning ingediend van 1/7/2011 tot 31/12/2013 Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 december 2007 tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestatie en het binnenklimaat van gebouwen - officieus gecoördineerde versie

Nadere informatie

«EPW 1» EN «EPN 2»-BEREKENINGSMETHODES GEWIJZIGD VANAF 1 JANUARI 2018

«EPW 1» EN «EPN 2»-BEREKENINGSMETHODES GEWIJZIGD VANAF 1 JANUARI 2018 «EPW 1» EN «EPN 2»-BEREKENINGSMETHODES GEWIJZIGD VANAF 1 JANUARI 2018 INLEIDING De EPB rekenmethode wordt in 2018 aangepast door het Ministerieel Besluit van 28 november 2017 «houdende wijziging van bijlagen

Nadere informatie

Bijlage 3 - Inrekenen van een combilus in het kader van de EPB-regelgeving

Bijlage 3 - Inrekenen van een combilus in het kader van de EPB-regelgeving Bijlage 3 - Inrekenen van een combilus in het kader van de EPB-regelgeving Onder een combilus wordt hier een gemeenschappelijke 1 circulatieleiding verstaan die zowel voor warm tapwater als voor ruimteverwarming

Nadere informatie

Inhoud. Warmtepompen in EPB-software. Warmtepompplatform Symposium. EPB-software E-peil Warmtepomp E-peil. SPF in EPB EPB-voorbeeld Besluit

Inhoud. Warmtepompen in EPB-software. Warmtepompplatform Symposium. EPB-software E-peil Warmtepomp E-peil. SPF in EPB EPB-voorbeeld Besluit Warmtepompen in EPB-sotware Warmtepompplatorm Symposium 16-09-2009 Jan Hoogmartens 1 Inhoud EPB-sotware E-peil Warmtepomp E-peil Omrekenactor primaire energie SPF warmtepompsystemen SPF in EPB EPB-voorbeeld

Nadere informatie

EPB-eisen voor EPN-eenheden

EPB-eisen voor EPN-eenheden 1 1 EPB-eisen voor EPN-eenheden Inhoudstafel INHOUDSTFEL... 1 INLEIDING... 2 1. NIEUWBOUW... 2 1.1 Een E-peileis voor andere specifieke bestemmingen... 2 1.2 E-peileis voor nieuwe EPN-eenheden, niet van

Nadere informatie

Toekomstige ontwikkelingen omtrent hernieuwbare energie in de bouw

Toekomstige ontwikkelingen omtrent hernieuwbare energie in de bouw Toekomstige ontwikkelingen omtrent hernieuwbare energie in de bouw Wim Lameire energie@vlaanderen.be Agenda. Verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie in de bouwvoorschriften Voortraject Inhoud van

Nadere informatie

Ruimteverwarming EPW: van netto energiebehoefte naar primair verbruik

Ruimteverwarming EPW: van netto energiebehoefte naar primair verbruik Module 3.3 Ruimteverwarming EPW: van netto energiebehoefte naar primair verbruik versie 2.0 1 Overzicht - Algemeen - Systeemrendement - Afgifterendement - Verdeelrendement - Opslagrendement - Opwekkingsrendement

Nadere informatie

EPB-software 3G Bugs in de versie 9.0.0

EPB-software 3G Bugs in de versie 9.0.0 1 1 EPB-software 3G Bugs in de versie 9.0.0 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. BUGS MET WORK AROUND IN DE VERSIE 9.0.0... 2 1.1 Nieuw en verbouwd beschermd volume... 2 1.2 Volume Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G

Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G 1 Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD/INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. NIEUWE WIJZIGINGEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G VERSIE 5.0.5... 2 2.1 Toestellen voor sanitair

Nadere informatie

Opgeloste bugs: gevolgen na conversie

Opgeloste bugs: gevolgen na conversie 1 Onderstaande tabel geeft een overzicht van alle opgeloste bugs, vanaf de versie 6.5.0 van de EPB-software 3G. Deze lijst toont u voor welk type project er gevolgen kunnen zijn en welke resultaten kunnen

Nadere informatie

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Tabel 1 Te respecteren thermische in het Waalse Gewest voor nieuwbouw ( 1 ). Warmteisolatie Energieprestatie max. K35 max. E w 80 max. E spec 130 kwh/m² Beperking van het risico op oververhitting Kantoor

Nadere informatie

EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0

EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0 1 1 EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. INLEIDING... 2 2. OPGELOSTE BUGS MET MOGELIJKE GEVOLGEN VOOR DE RESULTATEN OF BOETES... 2 2.1 Foute eis voor constructies tussen

Nadere informatie

Bouwknopen invoeren met de EPB-software 1.5.1

Bouwknopen invoeren met de EPB-software 1.5.1 Annex - Nieuwsbrief 2011, nr. 5 1 Bouwknopen invoeren met de EPB-software 1.5.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. INLEIDING... 2 2. HET INVOERVENSTER BOUWKNOPEN IN DE EPB-SOFTWARE... 2 2.1 Stap 1: selectie

Nadere informatie

Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen

Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen 1 Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. VRAGEN OVER DE DEFINITIE VAN IER... 2 1.1 Welke schildelen tellen wel en niet mee in de bepaling

Nadere informatie

Bijkomende specificaties voor de technische installaties en de hygiënische ventilatie bij ingrijpende energetische renovaties

Bijkomende specificaties voor de technische installaties en de hygiënische ventilatie bij ingrijpende energetische renovaties BIJLAGE X BIJ HET MB VAN 2 APRIL 2007 Bijkomende specificaties voor de technische installaties en de hygiënische ventilatie bij ingrijpende energetische renovaties mb 18/05/2014 b.s. 27/05/2014 mb 30/01/2017

Nadere informatie

Koeling in de herziene EPCbepaling:

Koeling in de herziene EPCbepaling: Koeling in de herziene EPCbepaling: wat gaat er veranderen? >> Als het gaat om energie en klimaat Na een jaar of 15 is de bepaling van de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) toe aan groot onderhoud. De

Nadere informatie

Verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie

Verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie 1 Energieprestatieregelgeving - Verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. NIEUWE EPB-EIS: MINIMUMAANDEEL HERNIEUWBARE ENERGIE... 2 2. WANNEER VAN TOEPASSING?... 2

Nadere informatie

HANDLEIDING SYSTEEM VAN EXTERNE WARMTELEVERING

HANDLEIDING SYSTEEM VAN EXTERNE WARMTELEVERING HANDLEIDING SYSTEEM VAN EXTERNE WARMTELEVERING Stappenplan voor ingave van een systeem van externe warmtelevering in de EPB-software 1. INTRODUCTIE Vanaf 1 januari 2019 zal men voor projecten waarin een

Nadere informatie

VLAAMSE OVERHEID. Leefmilieu, Natuur en Energie

VLAAMSE OVERHEID. Leefmilieu, Natuur en Energie 30230 MONITEUR BELGE 24.02.2017 BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID Leefmilieu, Natuur en Energie [C 2017/20288] 30 JANUARI 2017. Ministerieel besluit houdende de wijziging van diverse ministeriële besluiten

Nadere informatie

EPC berekening. advies- en ingenieursbureau. Nieuwbouw kantoorpand Demostraat, Tiel

EPC berekening. advies- en ingenieursbureau. Nieuwbouw kantoorpand Demostraat, Tiel Nieuwbouwkantoorpand Demostraat,Tiel EPC berekening Adresgegevens Fokkerstraat 39, 3905 KV Veenendaal Postbus 1152, 3900 BD Veenendaal T 0318-75 78 88 F 0318-75 78 87 info@enerpro.nl www.enerpro.nl Voorbeeldbedrijf

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Schuttersvest nummer 69 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 568 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

De regelgeving "EPBwerken

De regelgeving EPBwerken Seminarie Duurzame Gebouwen De regelgeving "EPBwerken 6 oktober 2017 TOEPASSING VAN DE AANBEVELINGEN RESULTEREND UIT DE EVALUATIE EN NIEUWE EISEN VOOR NIET-RESIDENTIËLE EENHEDEN Context en gevolgen van

Nadere informatie

ANDERE BESLUITEN AUTRES ARRETES

ANDERE BESLUITEN AUTRES ARRETES BELGISCH STAATSBLAD 17.12.2012 MONITEUR BELGE 80131 Art. 2. De minister bevoegd voor het Wegverkeer is belast met de uitvoering van dit besluit. Gegeven te Brussel, 4 december 2012. ALBERT Van Koningswege

Nadere informatie

VR DOC.0907/2BIS

VR DOC.0907/2BIS VR 2017 1509 DOC.0907/2BIS Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010, wat betreft aanpassingen aan diverse bepalingen over de energieprestatieregelgeving

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID [C 2017/32218]

Belgisch Staatsblad dd MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID [C 2017/32218] 115802 MONITEUR BELGE 28.12.2017 BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID [C 2017/32218] 15 DECEMBER 2017. Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010, wat

Nadere informatie

Nieuwe versie EPB-software 3G

Nieuwe versie EPB-software 3G 1 Nieuwe versie 5.0.2 EPB-software 3G Inhoud VOORWOORD... 2 1. INSTALLEREN... 2 2. NIEUWE INDELING VAN HET GEBOUW... 2 3. EXTRA FUNCTIONALITEITEN VAN DE VERSIE 5.0.2... 2 3.1 Het genereren van de startverklaring...

Nadere informatie