Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen"

Transcriptie

1 Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht Analyse Inleiding Bij het beoefenen van karate zijn er meerdere trainingsvormen. Een individuele trainingsvorm is de kata, waar een vast patroon van bewegingen en technieken word afgewerkt. De beoefenaar voert tijdens een kata een gevecht tegen een aantal denkbeeldige tegenstanders, in wat misschien nog het best beschreven kan worden als een mix tussen ballet en schaduwboksen. Aan het leren en meester worden van een kata zijn een aantal uitdagingen verbonden. Voor jonge leerlingen ligt de uitdaging niet alleen bij het leren van de verschillende stappen, maar ook bij het leren toepassen van de verschillende aanvallende en verdedigende technieken die in de kata zitten. Het leren van een kata is dan ook een intensief proces dat vaak meerdere trainingen beslaat. Een jonge leerling is hierbij compleet aangewezen op de leraar. Zelfstudie tussen de trainingen door is lastig vanwege de moeilijkheidsgraad, en de beschikbaarheid en toegankelijkheid van lesmateriaal is gebrekkig. Boeken over het onderwerp zijn vaak erg technische van opzet, met veel complexe schema s en jargon. Dit is, zeker voor jonge leerlingen, erg ontoegankelijk. Op het internet zijn wel videodemonstraties van verschillende kata s te vinden, maar de kwaliteit is, afhankelijk van de beoefenaar, zeer wisselend. Verder ontbreekt het deze video s aan verdere uitleg over de gebruikte technieken, waardoor de educatieve waarde voor jonge leerlingen beperkt is. Een mobiele applicatie die deze doelgroep in staat stelt tussen trainingen door behandelde stof te herhalen en ontbrekende stukjes kennis in te vullen zou zeer nuttig zijn. Dit wil niet zeggen dat het oudere, verder gevorderde beoefenaars van karate een uitdagingen ontbreekt. Hoewel de beschikbare bronnen op dit niveau beter op waarde kunnen worden geschat en zelfstudie een realistische optie is, neemt het aantal te beheersen kata s in rap tempo toe. Omdat de afhankelijkheid van de leraar op dit niveau minder word, zou een mobiele applicatie zowel tijdens trainingen als erbuiten ondersteuning kunnen bieden bij zelfstudie. Doelstellingen Voor we leerdoelen formuleren moeten we eerst de verschillende delen waar een kata uit bestaat definiëren.

2 Binnen de context van dit leerscenario definiëren we de volgende onderdelen waar een kata uit bestaat: De vorm o De weg van de kata, het voetenwerk. Vergelijkbaar met de danspasjes uit ballet. o De gebruikte aanvallende en verdedigende technieken, en hoe deze uit te voeren. De toepassingen o Manieren waarop de gebruikte technieken kunnen worden toegepast in een gevecht met een tegenstander. Voor dit leerscenario beperken we ons tot het leren van de vorm van de kata. Het leren van de vorm vind voornamelijk plaats via herhaling tot de leerling in staat is de vorm te demonstreren. Door het leren van de vorm van de kata mogelijk te maken via een mobiele applicatie, blijft er tijdens de training zelf meer tijd over voor het leren van de verschillende toepassingsmogelijkheden, waar de interactie met de leraar en andere leerlingen van groot belang is. Hoofddoel Het doel van de mobiele applicatie is het mogelijk maken van zelfstudie van delen van de kata die daarvoor geschikt zijn, zodat er tijdens training zelf meer tijd is voor instructie waar interactie met de leraar en andere leerlingen van groter belang is. Leerdoel Door gebruik te maken van de mobiele applicatie is de leerling uiteindelijk in staat de vorm van de kata te demonstreren tijdens de training, waar verder geen hulpmiddelen voorhanden zijn. Doelgroep De primaire doelgroep zijn jonge en/of beginnende beoefenaars van karate. Op dit niveau kenmerkt het leerproces zich vooral door veel herhaling van de geboden lesstof, en door dit buiten de training toegankelijk te maken kan de ontwikkeling van de leerling aanzienlijk versneld worden. De secundaire doelgroep zijn oudere en/of verder gevorderde beoefenaars van karate. Deze groep is zelfstandiger en is in staat de beschikbare informatiebronnen goed op waarde te schatten. Omdat de door de beschikbare bronnen geboden informatie erg gefragmenteerd is, kan een centraal naslagwerk in de vorm van een mobiele applicatie een waardevolle toevoeging zijn binnen en buiten de training. Omgeving Afhankelijk van de doelgroep, moet de lesstof zowel binnen als buiten de training toegankelijk zijn. In de ideale situatie is de leerling in staat in elke omgeving met voldoende ruimte om te oefenen, ongeacht of dit een sportzaal, achtertuin, park of huiskamer is.

3 Technologische middelen Omdat de informatie mobiel beschikbaar moet zijn, is het de logische keus om gebruik te maken van smartphones en tablets die in het bezit zijn van de doelgroep. De instructie word dan ook vormgegeven als mobiele applicatie, een app. Native Apps Om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden op het gebied van multimedia word er gekozen voor het ontwikkelen van een native app. Native apps worden specifiek voor een bepaald platform (=type apparaat) ontwikkeld. Dit maakt het mogelijk de mogelijkheden van het platform zo effectief mogelijk in te zetten. De distributie van de app vind plaats via een platform specifieke store of market, en is dan ook niet bruikbaar op andere platformen. Er zijn momenteel drie belangrijke platformen voor de distributie van apps: IOS IOS is het besturingssysteem van Apple. Met de populariteit van de iphone en ipad is Apple een belangrijke speler op de smartphone en tablet markt, en de Apple App Store is momenteel dan ook het grootste distributiekanaal voor apps. Android Android is het besturingssysteem van Google, en op dit moment de grote tegenhanger van Apple. Google stelt Android vrij beschikbaar voor gebruik, en een groot aantal fabrikanten van smartphones en tablets rusten hun apparaten dan ook met dit besturingssysteem uit. Distributie van apps op Android vind plaats via de Google Play Store. Windows 8 Met Windows 8 probeert Microsoft zich meer op de mobiele markt te richten. Behalve laptops en desktop computers zijn er nu ook smartphones en tablets die van het besturingssysteem gebruik maken. Apps voor Windows 8 worden via de Windows Market Place gedistribueerd. Ontwikkeling Omdat Windows 8 op dit moment nog ondervertegenwoordigd is op de smartphone en tablet markt, kiezen we in de eerste instantie alleen voor de Android en IOS platformen als doelwit. Wanneer deze verhoudingen op een later punt veranderen kan er alsnog worden gekozen voor het ontwikkelen van een Windows 8 variant.

4 Ontwerp Instructie De leerling doorloopt bij het gebruiken van de mobiele applicatie een aantal stappen. Selectie kata De leerling kiest in het beginscherm van de app welke kata hij wil bestuderen. De worden gerangschikt van laag naar hoog niveau. Doorlopen stappen kata De leerling loopt via de app door de verschillende stappen van de kata. Verdieping probleempunten Bij onduidelijkheden kan de leerling bij elke stap aanvullende informatie opvragen over de gebruikte standen, aanvallende en verdedigende technieken. Evaluatie en terugkoppeling Omdat het gebruik van de app een aanvulling is op de gebruikelijke training, kan de leerling tijdens deze gelegenheden demonstreren wat hij of zij geleerd heeft. Als de beheersing van de vorm van de kata voldoende is kan er met behulp van de leraar verder worden gewerkt aan het leren van de toepassingsmogelijkheden, of er kan de tijd worden genomen om de beheersing van de vorm verder bij te schaven.

5 Functioneel Ontwerp Voor het initiële ontwerp word er uitgegaan van de gebruiksfactor van een tablet. Door het grotere schermformaat kan er eerst worden geconcentreerd op het vastleggen van de benodigde functionaliteit. Wanneer deze naar wens is kan de interface worden aangepast aan het kleinere schermformaat van smartphones. Startscherm selectie kata In dit scherm kiest de leerling welke kata hij wil bestuderen. Afhankelijk van het aantal geïmplementeerde kata s kunnen deze per niveau gerangschikt worden.

6 Kata scherm doorlopen stappen kata In dit scherm wordt de gekozen kata aan de leerling gedemonstreerd. Via de volgende stap en vorige stap knoppen bepaalt de leerling zelf het tempo waarop de kata doorlopen wordt. Via de tijdlijn en de teller tussen de volgende stap en vorige stap knoppen wordt de progressie van de kata visueel bijgehouden.

7 Verdiepingsscherm De Techniek uitleg en Overzicht knoppen bieden voor elke stap extra verdieping over de gebruikte technieken en standen. Deze informatie wordt via een popup gepresenteerd aan de leerling. Afhankelijk van de betreffende stap in de kata kan deze popup tekst, illustraties, foto of video bevatten om iets duidelijk te maken. Via de Menu knop kan uiteindelijk weer worden teruggekeerd naar het hoofdmenu. Prototype Een flash prototype is beschikbaar via:

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE Via onze SonicWALL Secure Remote Access Appliance is het mogelijk om vanaf thuis in te loggen op de RDS omgeving van CuraMare. Deze handleiding beschrijft de inlogmethode

Nadere informatie

Handleiding Abakus. Abakus Compleet app activeren

Handleiding Abakus. Abakus Compleet app activeren Handleiding Abakus Abakus Compleet app activeren Abakus Compleet Pagina 1 / 8 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Abakus Compleet app instellen in Abakus Compleet... 4 Gebruikersbeheer... 4 Medewerker Stamgegevens...

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST

DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST Inhoudsopgave Inloggen... 3 Layout... 5 Interactie... 6 Benodigdheden... 8 Praktische tips... 8 Bijlage I : HELP... 9 2 Inloggen Om deel te nemen aan de webcast, moet

Nadere informatie

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld Android Smartphones & Tablets Vergroot uw digitale wereld Android Android is het besturingssysteem van de meeste smartphones & tablets die niet door Apple zijn gemaakt. Toestellen van bijvoorbeeld Samsung,

Nadere informatie

LegManager Mobile Handleiding

LegManager Mobile Handleiding LegManager Mobile Handleiding Handleiding LegManager Mobile 1 1. Inhoud 1. INHOUD... 2 2. PROGRAMMAVEREISTEN... 3 a. Vragen, opmerkingen en suggesties... 3 b. Welke tablet/ipad of smartphone/iphone kan

Nadere informatie

Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg

Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Voorwoord 3 2 Belangrijke gegevens 4 2.1 Aanmeldgegevens 4 2.2 De Digicampuz 4 3 Aan de slag 5 3.1 Aanmelden

Nadere informatie

Wie Arthur Kerckhaert Akkerbouwer Artagri AppsforFarming

Wie Arthur Kerckhaert Akkerbouwer Artagri AppsforFarming Wie Arthur Kerckhaert Akkerbouwer Artagri AppsforFarming Welkom! Arthur Kerckhaert Wat Apps voor de agrarische sector Slimme oplossingen bieden adhv data Waar Nederland en internationaal Presentatie Smartphones

Nadere informatie

ID Handleiding: Externe toegang Multiversum via MultiFactor Authenticatie ( MFA )

ID Handleiding: Externe toegang Multiversum via MultiFactor Authenticatie ( MFA ) ID Handleiding: Externe toegang Multiversum via MultiFactor Authenticatie ( MFA ) In het verleden was voor externe toegang tot Multiversum het gebruik van een hardware token (de zgn. dongle) samen met

Nadere informatie

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Uitkomst enquête... 4 Conclusie.... 9 2 Inleiding Inleiding Een smartphone is een mobiele telefoon

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

Handleiding Certificaat installeren

Handleiding Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 4 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 5 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Altijd en overal online?

Altijd en overal online? Altijd en overal online? Smartphone Tablet E-Reader Netbook Notebook Chromebook Smartphones Bekende merken en types: Apple iphone 4 Samsung Galaxy S II HTC Desire HD Blackberry bold Steeds minder: Nokia

Nadere informatie

Handleiding werkomgeving Apple / Connect College SOML

Handleiding werkomgeving Apple / Connect College SOML Handleiding werkomgeving Apple / Connect College SOML Inhoudsopgave 1 Belangrijke gegevens 3 1.1 Aanmeldgegevens 3 1.2 DigiCampuz (digitale werkplek) 3 2 Aan de slag 4 2.1 Aanmelden op de computer 4 2.2

Nadere informatie

Handleiding Installatie Mobiele Token

Handleiding Installatie Mobiele Token Handleiding Installatie Mobiele Token Versie: 1.1 Datum: 31-12-2014 Inhoud Uitleg... 3 Installatie Digipass for Mobile ES App... 4 Installatie op een Apple apparaat... 4 Installatie op een Android apparaat...

Nadere informatie

KENNISMAKEN MET ANDROID

KENNISMAKEN MET ANDROID KENNISMAKEN MET ANDROID ANDROID OF ios In deze module ga je kennismaken met Android. Je leert het verschil tussen Android en ios, je gaat een aantal standaardhandelingen oefenen en je bent op de hoogte

Nadere informatie

Gebruikershandleiding mobilepro@vdk

Gebruikershandleiding mobilepro@vdk Gebruikershandleiding mobilepro@vdk 1. Index Inhoud Gebruikershandleiding mobilepro@vdk... 1 1. Index... 1 2. Handleiding... 1 2.1. Doelgroep mobilepro@vdk... 1 2.2. Installatie en activeren van de mobilepro@vdk

Nadere informatie

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl, versie januari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app 3 2. Een e-book lenen om

Nadere informatie

Waarneming.nl. Waarnemingen invoeren. met een smartphone. iobs voor ios (iphone) WinObs voor Windows ObsMapp voor Android

Waarneming.nl. Waarnemingen invoeren. met een smartphone. iobs voor ios (iphone) WinObs voor Windows ObsMapp voor Android Waarneming.nl Waarnemingen invoeren met een smartphone iobs voor ios (iphone) WinObs voor Windows ObsMapp voor Android Wat kunt u met de Waarneming.nl-apps Invoeren in het veld Datum en tijdstip automatisch

Nadere informatie

Bridgemate App. Informatie voor spelers. Versie 2.2. Bridge Systems BV

Bridgemate App. Informatie voor spelers. Versie 2.2. Bridge Systems BV Bridgemate App Informatie voor spelers Versie 2.2 Bridge Systems BV Bridgemate app Informatie voor spelers Pagina 2 Inhoud Inleiding... 3 De Bridgemate app downloaden... 3 App opstarten en account aanmaken...

Nadere informatie

Handleiding irunning+ Applicatie Download de irunning+ Applicatie. Verbind uw tablet met de loopband. Standaard programma s

Handleiding irunning+ Applicatie Download de irunning+ Applicatie. Verbind uw tablet met de loopband. Standaard programma s Handleiding irunning+ Applicatie Download de irunning+ Applicatie Ga met u ipad of Android tablet naar de Apple App Store of de Google Play store. Vervolgens gaat u in de Apple App Store of Google Play

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Tropaz app voor reguliere patiënten en zelfdoseerders

Gebruikershandleiding. Tropaz app voor reguliere patiënten en zelfdoseerders Gebruikershandleiding Tropaz app voor reguliere patiënten en zelfdoseerders Contactgegevens: Certe Trombosedienst Leeuwarden Telefoon: (058) 286 79 30 2 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 4 2. Installatie van

Nadere informatie

RECORD BANK RECORD BANK MOBILE

RECORD BANK RECORD BANK MOBILE RECORD BANK RECORD BANK MOBILE 1 1. INLEIDING Hebt u een iphone of ipad, een Android smartphone of tablet? Dan bankiert u waar u maar wilt, met de Record Bank Mobile app. Superhandig en volledig gratis!

Nadere informatie

Handleiding. Certificaat installeren

Handleiding. Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 3 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 3 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Aan de slag met de ipad ios 7.X.X

Aan de slag met de ipad ios 7.X.X Aan de slag met de ipad ios 7.X.X Situering Desktop Computer Laptop Notebook Tablets Smartphone Tablets Windows 8 Android Mac ios voor ipad en ipad mini Windows 8 (Microsoft) Opvolger van MS Surface RT

Nadere informatie

Handleiding Incura Incura Pro app activeren

Handleiding Incura Incura Pro app activeren Handleiding Incura Incura Pro app activeren Incura 1 / 7 Inhoud... INLEIDING... 3 1 INCURA PRO APP INSTELLEN IN INCURA... 4 1.1 GEBRUIKERSBEHEER... 4 1.2 MEDEWERKER STAMGEGEVENS... 5 2 INCURA PRO APP DOWNLOADEN...

Nadere informatie

Handleiding Inloggen in SIRO

Handleiding Inloggen in SIRO Handleiding Inloggen in SIRO Binnenkort wordt de inlogprocedure van SIRO gewijzigd. Dit betekent dat u voortaan bij het inloggen een extra authenticatiestap moet uitvoeren via Google Authenticator. Zo

Nadere informatie

Handleiding online publiceren agenda Visual Rental Dynamics

Handleiding online publiceren agenda Visual Rental Dynamics Handleiding online publiceren agenda Visual Rental Dynamics Versie: 1.1 Datum: 28 juni 2018 1. Inleiding In versie 3.2.12 van Visual Rental Dynamics is de mogelijkheid toegevoegd om de inhoud van het planbord

Nadere informatie

Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569. The Mobile Mindmap

Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569. The Mobile Mindmap Titel Nationale project, Vakdag 10 maart Dialogue 2010 &/ Klantnaam Digital Marketing 2010 Titel The Mobile projectmindmap Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569 Best of Mobile Best

Nadere informatie

Inleiding. Met vriendelijke groet, functioneel applicatie beheerder. tens@shdh.nl

Inleiding. Met vriendelijke groet, functioneel applicatie beheerder. tens@shdh.nl Inleiding Voor u ligt een bundel met snelkaarten. In iedere snelkaart vindt u stap-voor-stap instructies, bijvoorbeeld om in te loggen op Talent & Salaris. Op de volgende pagina is een inhoudsopgave van

Nadere informatie

Bridgemate App. Informatie voor spelers. Bridge Systems BV

Bridgemate App. Informatie voor spelers. Bridge Systems BV Bridgemate App Informatie voor spelers Bridge Systems BV Bridgemate app Informatie voor spelers Pagina 2 Inhoud Inleiding... 3 De Bridgemate app downloaden... 3 App opstarten en account aanmaken... 4 Inloggen

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl september 2015 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app... 3 2. Een e-book lenen om te

Nadere informatie

HANDLEIDING Bedrijven \\ B2B community builders

HANDLEIDING Bedrijven \\ B2B community builders HANDLEIDING Bedrijven \\ B2B community builders www.chainels.com info@chainels.com Molengraaffsingel 12 2629JD Delft 015-3642667 Het platform Chainels De Chainels App 1. Inloggen 1.1 Waar kan ik inloggen?

Nadere informatie

Ontwikkelen voor Android. Het waarom, het hoe en het wat - Sander Tuit

Ontwikkelen voor Android. Het waarom, het hoe en het wat - Sander Tuit Ontwikkelen voor Android Het waarom, het hoe en het wat - Sander Tuit Over mij Mede-oprichter Androidworld Ontwikkelaar Androidworld-app @SanderTuit op Twitter, +SanderTuit op Google+ Over Androidworld

Nadere informatie

Controle & Herstellen diergegevens schapen en geiten

Controle & Herstellen diergegevens schapen en geiten Instructie Controle & Herstellen diergegevens schapen en geiten I&R Dieren Waar vindt u I&R Dieren? 2 Dashboard 4 - Stallijst 4 - Nog niet verwerkte meldingen 7 - Signaleringen 7 Soorten meldingen en herstel

Nadere informatie

Apple vs Android. Vincent van der Does Mark Lanting

Apple vs Android. Vincent van der Does Mark Lanting Apple vs Android Vincent van der Does Mark Lanting Inhoud 1. Apple en Android in het kort 2. Vergroting en contrast 3. Spraakondersteuning 4. App Store en Play Store 5. Wat kost dat? 6. Vragen Waarom Android

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk?

Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk? Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk? Welkom Wat goed dat je begonnen bent in dit boek! Het lijkt me heel leuk om samen met jou een app te maken. Als we alle stappen rustig doorlopen, heb je straks niet

Nadere informatie

DÉ TOOL VOOR ONLINE VIDEOVERGADEREN VIA DE CLOUD

DÉ TOOL VOOR ONLINE VIDEOVERGADEREN VIA DE CLOUD OZMO s videoconferentie oplossing DÉ TOOL VOOR ONLINE VIDEOVERGADEREN VIA DE CLOUD OZMO cloud video conferentie voor elk bedrijf dat efficiënter wil werken OZMO levert de beste en meest gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

Digitale I-Signer Handleiding

Digitale I-Signer Handleiding Digitale I-Signer Handleiding Wat heeft u nodig Een smartphone of tablet met ios of Android als besturingssysteem. Internet verbinding om de DSB I-Signer app te downloaden uit de Google Play Store of de

Nadere informatie

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet...

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 333 Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 18 ios (ipad)... 18 Android... 21 Windows... 21 Smartphone...

Nadere informatie

shandleiding Zermelo 1. Inleiding

shandleiding Zermelo 1. Inleiding shandleiding Zermelo 1. Inleiding 2. De app installeren 3. Het éénmalig koppelen van de app 4. Het bekijken van het rooster 5. Het bekijken van mededelingen 6. Rooster andere gebruikers bekijken 7. Extra

Nadere informatie

Handleiding [Mobiele App]

Handleiding [Mobiele App] Handleiding [Mobiele App] Inhoudsopgave De app downloaden en installeren 3 Service desk vragen 4 Locatie bepalen 4 Afrekening/meterstand klopt niet 5 Energiebelasting klopt niet 5 Tenaamstelling klopt

Nadere informatie

Datum: Versie: 1.0. Korte handleiding van de SanaCoach

Datum: Versie: 1.0. Korte handleiding van de SanaCoach Datum: 21-11-2018 Versie: 1.0 Korte handleiding van de SanaCoach Inhoud INTRODUCTIE... 3 STARTEN VAN DE SANACOACH... 3 DE INDELING VAN SANACOACH... 4 HET STARTSCHERM... 5 TE DOEN...5 Het uitvoeren van

Nadere informatie

Inloggen op het Portal

Inloggen op het Portal Inloggen op het Portal Voordat de roosters bekeken kunnen worden op het Zermelo Portal moet eerst worden ingelogd zodat het portal weet wie je bent. Het Zermelo Portal is ontwikkeld voor gebruik op computers

Nadere informatie

KENNISMAKEN MET EEN iphone OF ipad

KENNISMAKEN MET EEN iphone OF ipad KENNISMAKEN MET EEN iphone OF ipad ANDROID OF ios In deze module ga je kennismaken met de iphone of ipad. Je leert het verschil tussen Android en ios, je gaat een aantal standaardhandelingen oefenen en

Nadere informatie

Wat is social media nou eigenlijk?

Wat is social media nou eigenlijk? Social media Wat is social media nou eigenlijk? Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Account activeren

Hoofdstuk 1: Account activeren Smartschool voor ouders Hoofdstuk 1: Account activeren Instellen van je wachtwoord Stap 1 Surf naar https://sintlievenscollege.smartschool.be, door dit adres in te tikken

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

Handleiding voor het activeren van KPN bedrijfs op een niet-blackberry toestel

Handleiding voor het activeren van KPN bedrijfs op een niet-blackberry toestel Handleiding voor het activeren van KPN bedrijfsemail op een niet-blackberry toestel Deze handleiding geeft stapsgewijze instructies voor het instellen van KPN-bedrijfsemail op smartphones die niet van

Nadere informatie

Handleiding AUV Connect

Handleiding AUV Connect Met de AUV Connect is het mogelijk om een AUV bestelfile (CSV-bestand) aan te maken. Deze bestelfile kan gebruikt worden om het winkelmandje van AUV Webshop te vullen, of voor eigen gebruik ingelezen worden

Nadere informatie

RI&E Schoonmaak - APP Gebruikershandleiding KMO Solutions

RI&E Schoonmaak - APP Gebruikershandleiding KMO Solutions RI&E Schoonmaak - APP Gebruikershandleiding 2016 KMO Solutions Inhoudsopgave Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Over deze handleiding 4 Hoofdstuk 2 Regis't APP 5 2.1 Voorwaarden voor gebruik... 5 2.1.1... Mogelijkheden

Nadere informatie

SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden.

SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden. SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden. Documentnummer: 1.0 Datum: 4-1-2016 Auteur: SANDER MAES Rompertdreef 1b 5233 ED s-hertogenbosch Postbus 86

Nadere informatie

Handleiding. Certificaat installeren

Handleiding. Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 4 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 5 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Online digitaal. bladerpdf. Gratis. bladerpdf. Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf!

Online digitaal. bladerpdf. Gratis. bladerpdf. Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf! Online digitaal bladerpdf Gratis bladerpdf Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf! Geschikt voor: Online bladerpdf (bladersysteem) Is uw boek of brochure eindelijk

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Tropaz app voor zelfmeters

Gebruikershandleiding. Tropaz app voor zelfmeters Gebruikershandleiding Tropaz app voor zelfmeters Contactgegevens: Certe Trombosedienst Leeuwarden Telefoon: (058) 286 79 30 2 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 4 2. Installatie van de Tropaz app... 4 2.1 Installatie

Nadere informatie

DRAADLOZE HDMI STICK

DRAADLOZE HDMI STICK DRAADLOZE HDMI STICK G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Ondersteuning na aankoop. Gefeliciteerd met de aankoop van deze Draadloze HDMI Stick. Met de aankoop van dit apparaat krijgt u niet alleen een 3-jarige

Nadere informatie

Teams voor studenten. FCLive. Versie 3 maandag 3 september 2018

Teams voor studenten. FCLive. Versie 3 maandag 3 september 2018 Teams voor studenten FCLive Versie 3 maandag 3 september 2018 Na het volgen van deze module kun je: uitleggen wat je met Teams kunt doen communiceren in het team communiceren via chat een opdracht zoeken

Nadere informatie

Zmodo Zsight Android handleiding

Zmodo Zsight Android handleiding Zmodo Zsight Android handleiding -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 Inhoudsopgave 1. Software installatie...3 1.1

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

utrecht Kantoor gebruik Tablets en Smartphones Anton Doornenbal

utrecht Kantoor gebruik Tablets en Smartphones Anton Doornenbal Kantoor gebruik Tablets en Smartphones Anton Doornenbal Agenda Introductie HCC regio Utrecht. E-mail- en agenda-beheer. Office toepassingen. Werken in de cloud. Internet browsen. Remote beheer (remote

Nadere informatie

Handleiding Magister App Leerlingen

Handleiding Magister App Leerlingen Handleiding Magister App Leerlingen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Introductie Meta... 2 Hoofdstuk 2 Mobiel apparaat... 2 2.1 Land/regio... 2 2.2 Datum/tijd... 2 Hoofdstuk 3 Meta-installatie... 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Internetfilter HTTPS instellen

Internetfilter HTTPS instellen Internetfilter HTTPS instellen Windows Windows Phone Mac / Linux iphone / ipad Android Handleiding Installatie van HTTPS bij het Internetfilter In deze handleiding staat stapsgewijs beschreven hoe het

Nadere informatie

F U N C T I O N E E L O N T W E R P V O O R F U L L H O U S E M O B I LE ( V I S I O N V E R S I E )

F U N C T I O N E E L O N T W E R P V O O R F U L L H O U S E M O B I LE ( V I S I O N V E R S I E ) F U N C T I O N E E L O N T W E R P V O O R F U L L H O U S E M O B I LE ( V I S I O N V E R S I E ) Datum: 29-09-2010 Auteur: Dairo Bosschart Versie: 1.0 Document: Functioneel_ontwerp (vision versie).docx

Nadere informatie

Starten met bettermarks. Registreren en activeren

Starten met bettermarks. Registreren en activeren Starten met bettermarks Voordat u uw docentenaccount in bettermarks wiskunde en/of rekenen kunt gebruiken, moet u eenmalig een aantal stappen doorlopen. Indien u enkel gaat werken met bettermarks rekenen

Nadere informatie

HANDLEIDING. Uitgebreide handleiding mediaspeler. SOS Solutions

HANDLEIDING. Uitgebreide handleiding mediaspeler. SOS Solutions HANDLEIDING SOS Solutions Je pakket uitpakken Wanneer je een van onze mediaspelers koopt, ontvang je de volgende producten in je pakket: De mediaspeler Voedingsadapter HDMI-kabel Mediaspeler aansluiten

Nadere informatie

Registratie procedure

Registratie procedure Registratie procedure De MITSUBISHI AFSTANDSBEDIENING applicatie (App) moet worden geïnstalleerd om het draadloze apparaat, draadloos te kunnen registreren met het voertuig. De EV APP icoon De app kan

Nadere informatie

iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting

iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting Let op Dit document bevat de systeemeisen voor versie 5.0 van de iprova Suite. Door nieuwe ontwikkelingen kunnen de systeemeisen voor iprova wijzigen. Controleer

Nadere informatie

Installeren van de app

Installeren van de app FAQ NOK APP Wat is er nodig om de app te kunnen gebruiken?... 2 Stap voor stap installeren voor gebruikers Android besturingssysteem... 2 Stap voor stap installeren voor gebruikers ios besturingssysteem...

Nadere informatie

Handleiding mijndienstrooster. Mobiele versie (smartphone en tablet)

Handleiding mijndienstrooster. Mobiele versie (smartphone en tablet) Handleiding mijndienstrooster Mobiele versie (smartphone en tablet) versie 1.0 mei 2015 Inhoudsopgave Inleiding...3 Aanmelden...3 Menu...4 Rooster...6... 6 Rooster... 6 Lijst... 7 Agenda... 8 Zelfroosteren...9

Nadere informatie

APPS. Presentatie

APPS. Presentatie APPS Presentatie 2010-10-18 1 INLEIDING In principe heeft het vrij weinig uitleg nodig, want we de meeste onder ons zijn er wel mee bekend. Een applicatie is een klein stukje software dat draait op een

Nadere informatie

Zo draai je Android-apps op de pc

Zo draai je Android-apps op de pc Zo draai je Android-apps op de pc Deels overgenomen uit Computerworld Via de BlueStacks Android App Player kun je Android-apps op je pc laten draaien. Wij leggen je uit hoe je de software installeert,

Nadere informatie

Colofon. Apps, Alles over uitgeven op mobiel en tablet. Dirkjan van Ittersum ISBN: 978-90-79055-10-4

Colofon. Apps, Alles over uitgeven op mobiel en tablet. Dirkjan van Ittersum ISBN: 978-90-79055-10-4 Colofon Titel Apps, Alles over uitgeven op mobiel en tablet Auteur Dirkjan van Ittersum ISBN: 978-90-79055-10-4 Uitgever InCT Postbus 33028 3005 EA Rotterdam www.inct.nl uitgever@inct.nl Vormgeving en

Nadere informatie

Applicaties ontwerpen voor ios en Android

Applicaties ontwerpen voor ios en Android Ontwikkelen van Apps voor ios en Android Applicaties ontwerpen voor ios en Android 2.1 Inleiding Zowel Apple als Google heeft een paar tips gegeven bij het maken van een ontwerp voor een applicatie voor

Nadere informatie

MED-APP uw eigen congres app

MED-APP uw eigen congres app MED-APP uw eigen congres app HTML5 website Compatibel met: Smartphone Tablets PC Apple Computer ios Compatibel met ipod iphone ipad Android Compatibel met Android smartphone Android tablet A Waarom een

Nadere informatie

Handleiding beginnen met de Calculus VIP app. Voor zorgverleners. Datum Juli 2017 Calculus Software

Handleiding beginnen met de Calculus VIP app. Voor zorgverleners. Datum Juli 2017 Calculus Software Handleiding beginnen met de Calculus VIP app Voor zorgverleners Datum Juli 2017 Auteur Calculus Software Inhoudsopgave Waarom de Calculus VIP app?... 3 Gemakkelijk... 3 Veilig... 3 Technische voorwaarden

Nadere informatie

Nettie Account aanmaken (van uit link)...4. Nettie opzetten voor eerste gebruik...6. Een groep aanmaken binnen Nettie...9

Nettie Account aanmaken (van uit  link)...4. Nettie opzetten voor eerste gebruik...6. Een groep aanmaken binnen Nettie...9 Inhoudsopgave Applicatie Installeren... 2-3 Nettie Account aanmaken (van uit email link)...4 Nettie opzetten voor eerste gebruik...6 Een groep aanmaken binnen Nettie...9 Nettie Goedendag opzetten... 10

Nadere informatie

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school Via methodewebsite www.emma.eisma.nl of de ELO van de school Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving (Station, Library en Route 2F) servicedesk@eisma.nl

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 10

1. Kennismaken met Windows 10 13 1. Kennismaken met Windows 10 Net als in bijna alle versies van Windows is in Windows 10 het bureaublad het beginscherm voor het werken op uw pc. Compleet met het populaire menu Start (ook wel startmenu

Nadere informatie

Handleiding AUV Connect

Handleiding AUV Connect Met de AUV Connect is het mogelijk om een AUV bestelfile (CSV-bestand) aan te maken. Deze bestelfile kan gebruikt worden om het winkelmandje van AUV Webshop te vullen, of voor eigen gebruik ingelezen worden

Nadere informatie

Wachtwoord HvA- ID wijzigen - HvA- laptop buiten HvA

Wachtwoord HvA- ID wijzigen - HvA- laptop buiten HvA Wachtwoord HvA- ID wijzigen - HvA- laptop buiten HvA Het wijzigen van je wachtwoord op je HvA- laptop buiten de HvA is een lastige procedure. We raden je aan om dit op een HvA- locatie te doen. Dan gelden

Nadere informatie

Hartelijk dank voor het aanvragen van een demo-account voor bettermarks wiskunde.

Hartelijk dank voor het aanvragen van een demo-account voor bettermarks wiskunde. Beste mevrouw/meneer, Hartelijk dank voor het aanvragen van een demo-account voor bettermarks wiskunde. In deze handleiding vindt u de belangrijkste informatie om meteen aan de slag te gaan. Mocht u vragen

Nadere informatie

VVV NL app Statistieken 2014 4-1 - 2

VVV NL app Statistieken 2014 4-1 - 2 VVV NL app Statistieken VVV NL app statistieken Uitgangspunten VVV NL app statistieken VVV NL app draait op het platform ios van Apple en Android van Google Statistieken o.b.v. alle mobiele apparaten (idevices,

Nadere informatie

BOOKSHELF E-BOOKS VOOR HOGER ONDERWIJS EN DE PROFESSIONELE MARKT HANDLEIDING

BOOKSHELF E-BOOKS VOOR HOGER ONDERWIJS EN DE PROFESSIONELE MARKT HANDLEIDING BOOKSHELF E-BOOKS VOOR HOGER ONDERWIJS EN DE PROFESSIONELE MARKT HANDLEIDING BOOKSHELF? Partner van ACCO voor distributie van interactieve en multimediale e-books voor hoger onderwijs en professionele

Nadere informatie

Inleiding. Met vriendelijke groet, functioneel applicatie beheerder.

Inleiding. Met vriendelijke groet, functioneel applicatie beheerder. Inleiding Voor u ligt een bundel met snelkaarten. In iedere snelkaart vindt u stap-voor-stap instructies, bijvoorbeeld om in te loggen op Talent & Salaris. Op de volgende pagina is een inhoudsopgave van

Nadere informatie

DINSDAG 26 NOVEMBER Tablet (versus pc)

DINSDAG 26 NOVEMBER Tablet (versus pc) DINSDAG 26 NOVEMBER Tablet (versus pc) Iedereen heeft ze wel eens gezien maar wat is een Tablet (pc) nu eigenlijk? In deze infosessie willen we een aantal begrippen en vragen toelichten, een overzicht

Nadere informatie

Handleiding beginnen met de Calculus VIP app. Voor zorgverleners. Datum Januari 2017 Calculus Software

Handleiding beginnen met de Calculus VIP app. Voor zorgverleners. Datum Januari 2017 Calculus Software Handleiding beginnen met de Calculus VIP app Voor zorgverleners Datum Januari 2017 Auteur Calculus Software Inhoudsopgave Waarom de Calculus VIP app?... 3 Gemakkelijk... 3 Veilig... 3 Technische voorwaarden

Nadere informatie

Voordat je thuis in Vetware kan moet je dus één keer de toegang voorbereiden op de Universiteit Utrecht!

Voordat je thuis in Vetware kan moet je dus één keer de toegang voorbereiden op de Universiteit Utrecht! Directie ITS Information and Technology Services HANDLEIDING Thuiswerken met Vetware Deze handleiding beschrijft hoe je vanuit huis toegang kunt krijgen tot Vetware. Het is verdeeld in twee delen; de voorbereiding

Nadere informatie

Handleiding BOX voor LVV vertrouwenspersonen

Handleiding BOX voor LVV vertrouwenspersonen Handleiding BOX voor LVV vertrouwenspersonen pagina 1 van 3 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Wat is BOX?... 3 3. Stap 1: een gratis BOX account aanmaken... 3 4. Stap 2: BOX aanpassen aan uw taal en locatie....

Nadere informatie

Office 365 & Office 2016

Office 365 & Office 2016 In de wolken met Office 365 & Office 2016 Christelijke Scholengemeenschap Anna Maria van Schurman Cort van der Lindenstraat 1, 8802 RX Franeker tel.: (0517) 395900, fax: (0517) 397009, e-mail: info@annamaria.nl

Nadere informatie

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision Werkplekvisie Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision De essentie De gebruiker centraal Verschillende doelgroepen Verschillende toepassingen Verschillende locaties Het beschikbaar

Nadere informatie

het Officiële Boek Help je kinderen leren programmeren! Marina Umaschi Bers en Mitchel Resnick

het Officiële Boek Help je kinderen leren programmeren! Marina Umaschi Bers en Mitchel Resnick het Officiële Boek Help je kinderen leren programmeren! Marina Umaschi Bers en Mitchel Resnick inhoud in het kort voorwoord...xi Een inleiding tot ScratchJr... 1 Hoofdstuk 1: Aan de slag... 7 Hoofdstuk

Nadere informatie

Visie ICT bij de SJB. Waarom, wie, wat, wanneer en hoe? Werkgroep ICT Jenaplanscholen Bollenstreek

Visie ICT bij de SJB. Waarom, wie, wat, wanneer en hoe? Werkgroep ICT Jenaplanscholen Bollenstreek Visie ICT bij de SJB Waarom, wie, wat, wanneer en hoe? 1 Missie, visie en strategie Ambitie? Doelen? Plannen? Kennisstand organisatie? Budget? 2 Kikker- of Vogelperspectief? conservatie Missie? innovatie

Nadere informatie

Office 365: een beknopte handleiding

Office 365: een beknopte handleiding Office 365: een beknopte handleiding 1. Inloggen op de portal van de school: http://webmail.schoolhulshout.be 2. Hierna kom je op de hoofdpagina van je office365 omgeving. 3. Links in de bovenhoek heb

Nadere informatie

In dit aanvullende PDF-bestand krijgt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ios 6 en 7.

In dit aanvullende PDF-bestand krijgt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ios 6 en 7. 1 ios 7 op de ipad September 2013 is een update van het besturingssysteem voor de ipad verschenen waarbij het uiterlijk van de ipad flink is gewijzigd. Dit nieuwe besturingssysteem heeft de naam ios 7.

Nadere informatie

Incura Handleiding (GGZ) Incura Pro app activeren

Incura Handleiding (GGZ) Incura Pro app activeren Incura Handleiding (GGZ) Incura Pro app activeren - Classificatie: 4 - Openbaar Incura Nieuwe Gracht 35 2011 NC Haarlem 088-946 22 73 info@incura.nl www.incura.nl KvK 34183168 Incura is een product van

Nadere informatie

Testrapport Team SQS. NK softwaretesten 2018

Testrapport Team SQS. NK softwaretesten 2018 Testrapport Team SQS David, Gerby, Desi & Victor NK softwaretesten 2018 1 mei 2018, Testnet @ NBC Nieuwegein 1 Advies/samenvatting We hebben getest op de volgende onderdelen en per onderdeel hebben we

Nadere informatie

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor ipad en iphone

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor ipad en iphone Intramed OnLine instellen en gebruiken Voor ipad en iphone Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop installeren

Nadere informatie

MOBILE BANKING. Uw bankverrichtingen uitvoeren met BL Mobile Banking

MOBILE BANKING. Uw bankverrichtingen uitvoeren met BL Mobile Banking MOBILE BANKING Uw bankverrichtingen uitvoeren met BL Mobile Banking BL Mobile Banking Voortaan kunt u uw rekeningen beheren via uw smartphone met de applicatie BL Mobile Banking. BL Mobile Banking is een

Nadere informatie

Als ouder heeft u veel invloed op het leerproces van uw. kind. Daarom is het belangrijk dat u een actueel beeld heeft

Als ouder heeft u veel invloed op het leerproces van uw. kind. Daarom is het belangrijk dat u een actueel beeld heeft Beste ouder, Als ouder heeft u veel invloed op het leerproces van uw kind. Daarom is het belangrijk dat u een actueel beeld heeft van waaraan gewerkt wordt in de klas. De Duif gebruikt Social Schools om

Nadere informatie

KALB Salarisadviseurs. Handleiding Online Salarisportal. Werknemer Login Loonstrookviewer

KALB Salarisadviseurs. Handleiding Online Salarisportal. Werknemer Login Loonstrookviewer KALB Salarisadviseurs Handleiding Online Salarisportal Werknemer Login Loonstrookviewer Pagina 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 HET AANMAKEN VAN UW INLOG ACCOUNT... 3 INLOGGEN OP DE SALARISPORTAL...

Nadere informatie