TOELICHTING BIJ DE KUBUS "AANTAL MIGRATIES NAAR PLAATS VAN HERKOMST EN PLAATS VAN BESTEMMING PER LEEFTIJD, GESLACHT EN NATIONALITEIT"

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOELICHTING BIJ DE KUBUS "AANTAL MIGRATIES NAAR PLAATS VAN HERKOMST EN PLAATS VAN BESTEMMING PER LEEFTIJD, GESLACHT EN NATIONALITEIT""

Transcriptie

1 TOELICHTING BIJ DE KUBUS "AANTAL MIGRATIES NAAR PLAATS VAN HERKOMST EN PLAATS VAN BESTEMMING PER LEEFTIJD, GESLACHT EN NATIONALITEIT" 1. Algemeen Deze tabellen geven aantallen migraties. In de "Inleiding en methodologie" in de publicaties over Bevolking en huishoudens van de Algemene Directie Statistische en Economische Informatie (ADSEI) 1 worden volgende definities gebruikt. "Als 'migrant' wordt beschouwd: hij of zij die van gewone verblijfplaats verandert. 'Migratie' is de verandering van gewone verblijfplaats. In tegenstelling tot de voorgaande term kan de migratie meer dan één beweging van een persoon gedurende de beschouwde periode - meestal een jaar - inhouden. De volgende verandering is aangebracht vanaf 1997: als een persoon verscheidene keren tijdens het jaar is gemigreerd binnen een zelfde gemeente, zijn al de migraties in de tabellen inbegrepen. Vroeger was dat niet het geval." (Loop van de bevolking en migraties in 2002, p. 6) In de tabellen die met deze kubus kunnen worden gemaakt worden migraties binnen eenzelfde gemeente niet opgenomen. Deze kubus gaat over: personen die een bepaalde regio in België (gewest, provincie, arrondissement, gemeente) verlaten. Dat zijn in eerste instantie emigraties naar een ander land (=externe of internationale emigratie of uitwijking) of naar een andere regio in België (=interne emigratie of uitwijking). Daarnaast zijn dat ook zogenoemde "ambtshalve geschrapte personen" die door de ADSEI als volgt worden omschreven: "Ambtshalve geschrapte personen zijn personen die uit het bevolkingsregister van een bepaalde gemeente worden geschrapt, doordat hun vertrek officieel door het schepencollege wordt vastgesteld" (o.c., p. 6) personen die in een bepaalde regio in België (gewest, provincie, arrondissement, gemeente) komen wonen. Dat zijn in eerste instantie immigraties vanuit een ander land (=externe of internationale immigratie of inwijking) of vanuit een andere regio in België (=interne immigratie of inwijking). Daarnaast zijn dat ook zogenoemde "heringeschreven personen" die door de ADSEI als volgt worden omschreven. "Om allerhande redenen wordt een niet onaanzienlijk deel van de ambtshalve geschrapte personen vroeg of laat opnieuw in dezelfde gemeente of in een andere Belgische gemeente ingeschreven. Indien een persoon binnen het jaar van de schrapping opnieuw wordt ingeschreven, wordt hij niet in aanmerking genomen. Indien dit tijdens het volgende jaar of in een andere gemeente gebeurt, wordt hij geboekt als herinschrijving." (o.c., p.7) personen die vanuit het wachtregister worden ingeschreven in de bevolkingsregisters van een bepaalde gemeente en omgekeerd: personen die vanuit de bevolkingsregisters van een bepaalde gemeente in het wachtregister worden ingeschreven. Deze gegevens zijn pas gedetailleerd naar geslacht en leeftijd beschikbaar vanaf 1/1/ Het voormalige Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS).

2 Daarnaast geeft ADSEI volgende definities: de internationale immigraties worden berekend door de inwijkingen uit het buitenland, de registerwijzigingen en de herinschrijvingen van van ambtswege geschrapten voor de jaren waarin deze gebeurtenissen werden geregistreerd bij elkaar op te tellen; de internationale emigraties worden berekend door samentellen van de vertrekken naar het buitenland en van de schrappingen van ambtswege; sedert 1995 worden asielzoekers van wie de aanvraag in behandeling is en die op het wachtregister staan niet meer bij de immigraties gerekend op het tijdstip dat ze hun aanvraag indienen. Ze verschijnen bij de registerwijzigingen pas nadat ze als vluchteling erkend zijn of langs andere wegen een verblijfsvergunning hebben verkregen; vanaf 2010 wordt voor het berekenen van het aantal heringeschrevenen en van het aantal van ambtswege geschrapten een gewijzigde definitie gehanteerd. Als van ambtswege geschrapt worden enkel nog personen beschouwd, die in de loop van het jaar zijn geschrapt en in de loop van hetzelfde jaar niet zijn heringeschreven. M.a.w. worden enkel zij, die in de voorgaande jaren van ambtswege geschrapt zijn en binnen het jaar zijn heringeschreven, gerekend bij de geschrapte heringeschrevenen. Doel van die aanpassing is te vermijden dat genoemde categorieën kunstmatig worden overschat, daar waar wellicht slechts sprake is van achterstand bij melding of registratie; sedert 2010 worden de registerwisselingen in twee categorieën opgesplitst: de overgangen van het wachtregister naar een ander bevolkingsregister (1), die bij de immigratiebewegingen worden ingedeeld, en de omgekeerde beweging, m.n. de overgangen van een ander bevolkingsregister naar het wachtregister (2), die bij de emigratiebewegingen worden ondergebracht. Vóór 2010 werd enkel het saldo van die twee categorieën weergegeven en werd dit beschouwd als immigraties. 2. Dimensies 2.1. Observatiejaar De tabellen geven het aantal migraties dat werd genoteerd in de loop van het geselecteerde observatiejaar Aard van de migratie Er worden 6 soorten migraties onderscheiden: Interne migraties, verhuisbewegingen tussen Belgische gemeenten Externe immigraties, verhuisbewegingen vanuit het buitenland naar Belgische gemeenten Externe emigraties, verhuisbewegingen vanuit een Belgische gemeente naar het buitenland Herinschrijvingen (zie definitie en verandering van definitie vanaf 2010 hierboven onder 1) Schrappingen (zie definitie en verandering van definitie vanaf 2010 hierboven onder 1)

3 Verandering van register (zie definitie en verandering van definitie vanaf 2010 hierboven onder 1) 2.3. Regio van bestemming De dimensie "Regio van bestemming" gaat over de nieuwe woonplaats van de migrant, d.w.z. de woonplaats van aankomst. Op het eerste niveau staat de driedeling "België, "buitenland" en "onbekend". Op dat eerste niveau komt de bestemming "onbekend" enkel voor bij schrappingen. De categorie "België" geeft op het volgende niveau de drie gewesten en daarnaast België wachtregister. Per gewest staan op het volgende niveau de provincies (P), de bestuurlijk arrondissementen (Arr) en de gemeenten. Binnen elke subgroep worden de entiteiten in alfabetische volgorde gegeven. Naast de naam van de gemeente wordt ook de NIScode van de gemeente gegeven. De categorie "buitenland" kan verder worden verfijnd naar continent, subcontinent en land en een restgroep indien het land van bestemming onbekend is. Binnen elke subgroep worden de entiteiten in alfabetische volgorde gegeven. Voor landnamen wordt zoveel mogelijk de ISO-nomenclatuur gevolgd (International Organization for Standardisation) en worden zowel de alfanumerische als de numerische ISO-codes gegeven. Vanaf het jaar 2010 staat, naast de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, ook een 20 ste entiteit vermeld: Vreemdelingenzaken / De NIS-code werd in 2007 gecreëerd voor de Dienst Vreemdelingenzaken om te vermijden dat Brussel als gemeente van verblijf zou worden vermeld voor alle personen die door de Dienst Vreemdelingenzaken werden gecollecteerd in het wachtregister. In deze categorie verschijnt een zeer beperkt aantal migraties. Waarschuwing: vanaf 2003 is er een sterke toename van het aantal emigraties naar het buitenland waarvoor het land van bestemming onbekend is. In 2003 was dat het geval bij meer dan 25% van de externe emigraties en in 2004 en 2005 is dat opgelopen tot bijna 100%. Nadere informatie bij de ADSEI leert dat de landcodes van de bestemming niet meer wordt geleverd in de brondata die de ADSEI van het Rijksregister krijgt. Na 2005 is de situatie enigszins verbeterd en is het aandeel externe emigraties waarvoor het land van bestemming onbekend is gedaald tot beneden 60% sinds Regio van herkomst De dimensie "Regio van herkomst" gaat over de woonplaats die de migrant verlaat, d.w.z. de woonplaats van vertrek. Op het eerste niveau staat de driedeling "België", "buitenland" en "onbekend". Een onbekende herkomst komt enkel voor bij herinschrijvingen.

4 De categorie "België" geeft op het volgende niveau de drie gewesten en daarnaast België wachtregister. Per gewest staan op het volgende niveau de provincies (P), de bestuurlijk arrondissementen (Arr) en de gemeenten. Binnen elke subgroep worden de entiteiten in alfabetische volgorde gegeven. Naast de naam van de gemeente wordt ook de NIScode van de gemeente gegeven. Vanaf het jaar 2010 staat, naast de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, ook een 20 ste entiteit vermeld: Vreemdelingenzaken / De NIScode werd in 2007 gecreëerd voor de Dienst Vreemdelingenzaken om te vermijden dat Brussel als gemeente van verblijf zou worden vermeld voor alle personen die door de Dienst Vreemdelingenzaken werden gecollecteerd in het wachtregister. In deze categorie verschijnt een zeer beperkt aantal migraties. De categorie "buitenland" kan verder worden verfijnd naar continent, subcontinent en land en een restgroep indien het land van herkomst onbekend is. Dat laatste is meestal het geval en in 2009 is voor bijna 90% van de migraties vanuit het buitenland het land van herkomst niet opgegeven. Vanaf het jaar 2010 is dat percentage plots teruggevallen naar een veel lager percentage en is het land van herkomst in de meerderheid van de gevallen wel bekend. Binnen elke subgroep worden de entiteiten in alfabetische volgorde gegeven. Voor landnamen wordt zoveel mogelijk de ISO-nomenclatuur gevolgd (International Organization for Standardisation) en worden zowel de alfanumerische als de numerische ISO-codes gegeven Leeftijd In deze tabellen wordt leeftijd gedefinieerd als het verschil tussen het geboortejaar en het jaar waarin de migratie plaatsvindt (=observatiejaar). Migraties in jaar y bij x- jarigen zijn migraties van mensen die geboren zijn in het jaar y-x. Enkele voorbeelden: het aantal migraties dat in 2002 bij leeftijd 0 staat, zijn migraties van kinderen die geboren zijn in Het aantal migraties in 2002 op leeftijd 1 zijn migraties van kinderen die geboren zijn in Bij leeftijd 1 staan de migraties van kinderen die verhuizen in de loop van het jaar waarin ze 1 jaar worden. Het aantal migraties in 2002 op leeftijd 2 zijn migraties van kinderen die geboren zijn in Bij leeftijd 2 staan de migraties van kinderen die verhuizen in de loop van het jaar waarin ze 2 jaar worden, enz. Deze dimensie is beschikbaar in twee verschillende indelingen: een indeling volgens 5-jaarlijkse leeftijdsgroepen waarna verfijnd kan worden tot leeftijden per jaar; een indeling volgens sociologisch meer relevante leeftijdsgroepen (0-17, 18-59, 60+). o de groep 0-17 geeft op het volgende niveau 4 nieuwe groepen: 0-2, 3-5, 6-11 en en op het laagste niveau leeftijden per jaar o de groep geeft op het volgende niveau 5 nieuwe groepen: 18-24, 25-29, 30-39, 40-49, en op het laagste niveau leeftijden per jaar o de groep 60+ geeft op het volgende niveau de groepen 60-69, 70-79, 80-89, 90+ en op het laagste niveau leeftijden per jaar

5 2.6. Geslacht De tabellen kunnen worden opgesplitst naar geslacht Nationaliteit De dimensie nationaliteit maakt op een eerste niveau onderscheid tussen Belgen, niet-belgen en twee restcategorieën (andere en onbekend). De niet-belgen worden vervolgens uitgesplitst per continent, subcontinent en land. Op elk niveau worden de categorieën alfabetisch gerangschikt. De nationaliteit wordt gegeven met een landnaam waarbij zoveel mogelijk de nomenclatuur van de International Organization for Standardisation (ISO) wordt gevolgd. Zowel de alfanumerische als de numerische ISO-codes worden gegeven. Bij gebrek aan informatie over herkomst en bestemming (zie hoger) kan de dimensie Nationaliteit worden gebruikt als substituut. Dat is niet 100% juist, maar het geeft waarschijnlijk toch een goed zicht op de orde van grootte van de betrokken migratiestromen van en naar het buitenland. 3. Teleenheid. De waarden in deze tabellen gaan over aantallen personen die een verhuisbeweging maken. Het betreft alleen personen die deel uitmaken van de wettelijke bevolking. Migraties van personen die in het wachtregister staan ingeschreven worden in deze tabellen niet meegeteld. Bij het openen van de kubus staan de observatiejaren in de rijen en de "Aard van de migratie" in de kolommen. Wanneer je, na keuze voor een bepaald jaar en migratietype bijvoorbeeld 2011 en Interne migraties de rijen vervangt door Herkomst en de kolommen door Bestemming, dan krijg je een migratiematrix. De tabel hieronder is een voorbeeld voor het jaar Wanneer je vervolgens een drill-down doet op Herkomst België en Bestemming België krijg je de intergewestelijke migratiestromen in België, zoals hieronder. In deze migratiematrix geven de rijtotalen rechts het aantal emigraties en de kolomtotalen onderaan het aantal immigraties. Herinschrijvingen zijn personen die zich, na ambtshalve schrapping, opnieuw in dezelfde of een andere Belgische gemeente inschrijven. De herkomst van deze personen is niet bekend, maar de bestemming is een Belgische gemeente. Enkel bij

6 de categorie "bestemming: België." of een lager niveau (gewest, provincie enz.) verschijnen dus aantallen. Ten gevolge van een verandering van definities zijn er vanaf 2010 merkelijk minder herinschrijvingen. Schrappingen zijn personen die uit het bevolkingsregister van een gemeente worden geschrapt, doordat hun vertrek officieel door het schepencollege wordt vastgesteld. De bestemming van deze personen is niet bekend, maar hun herkomst is de Belgische gemeente waar ze worden geschrapt. Enkel bij de categorie "herkomst: België." of een lager niveau (gewest, provincie enz.) verschijnen dus aantallen. Ten gevolge van een verandering van definities zijn er vanaf 2010 merkelijk minder schrappingen. Edith Lodewijckx Studiedienst van de Vlaamse Regering 14/07/2015

1. Algemeen. 2. Dimensie Overlijdensjaar

1. Algemeen. 2. Dimensie Overlijdensjaar Toelichting bij de kubus "Overlijdens naar leeftijd (dubbele classificatie), naar woonplaats, geslacht, nationaliteit en burgerlijke staat België 1992-2015. 1. Algemeen Deze tabellen geven het aantal overlijdens

Nadere informatie

De tabellen geven de private huishoudens van het Vlaams Gewest.

De tabellen geven de private huishoudens van het Vlaams Gewest. TOELICHTING BIJ DE KUBUS "Private huishoudens naar woonplaats, type, omvang, aantal en leeftijd kinderen, kenmerken referentiepersoon e.a. (Vlaams Gewest, 1990-2015) 1. Algemeen De private huishoudens

Nadere informatie

Structuur en Beweging van de residentiële bevolking (wettelijke statistiek geldig op nationaal vlak)

Structuur en Beweging van de residentiële bevolking (wettelijke statistiek geldig op nationaal vlak) FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Statistisch Product Structuur en Beweging van de residentiële bevolking (wettelijke statistiek geldig op nationaal vlak) Algemene informatie De statistieken

Nadere informatie

Statistisch Product. Structuur van de bevolking op basis van het Rijksregister

Statistisch Product. Structuur van de bevolking op basis van het Rijksregister Metadata Statistisch Product Structuur van de bevolking op basis van het Rijksregister De statistieken omtrent de structuur en de beweging van de bevolking gerealiseerd door de Algemene Directie Statistiek

Nadere informatie

Statistisch Product. Structuur en Beweging van de residentiële bevolking (wettelijke statistiek geldig op nationaal vlak)

Statistisch Product. Structuur en Beweging van de residentiële bevolking (wettelijke statistiek geldig op nationaal vlak) Metadata Statistisch Product Structuur en Beweging van de residentiële bevolking (wettelijke statistiek geldig op nationaal vlak) De statistieken omtrent de structuur en de beweging van de bevolking gerealiseerd

Nadere informatie

Belgen en niet-belgen

Belgen en niet-belgen Onderstaande gegevens zijn gebaseerd op de bevolkingscijfers van het Rijksregister, toestand op 01.01.2016. Deze cijfers kunnen afwijken van de officiële bevolkingscijfers die zullen gepubliceerd worden

Nadere informatie

plan.be Federaal Planbureau Economische analyses en vooruitzichten Bevolkingsvooruitzichten

plan.be Federaal Planbureau Economische analyses en vooruitzichten Bevolkingsvooruitzichten Communiqué 8 mei 2008 plan.be Federaal Planbureau Economische analyses en vooruitzichten Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie Bevolkingsvooruitzichten 2007-2060 Kenmerken van de Bevolkingsvooruitzichten

Nadere informatie

Migratiebewegingen in het Vlaamse Gewest in de periode 1997-2006. Paul Willems

Migratiebewegingen in het Vlaamse Gewest in de periode 1997-2006. Paul Willems Migratiebewegingen in het Vlaamse Gewest in de periode 1997-26 Paul Willems Samenstelling Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Studiedienst van de Vlaamse Regering Paul Willems Leescomité Luk Bral,

Nadere informatie

Hoofdstuk. Migratie. in België

Hoofdstuk. Migratie. in België 17 Hoofdstuk 2 Migratie in België Dit hoofdstuk duikt in de migratiestatistieken van België. Zo komen niet alleen de stocks van de buitenlandse bevolking aan bod, maar ook cijfers rond de immigratie- en

Nadere informatie

Bevolking - Methodologie

Bevolking - Methodologie Bevolking - Methodologie 1. Jaarlijkse evolutie... 3 1.1. Bron gegevens: Rijksregister... 3 1.2. Referentiedatum gegevens... 4 1.3. Tabellen... 4 2. Leeftijdsstructuur... 5 2.1. Tabellen... 5 A. Leeftijdsklassen...

Nadere informatie

DE GENKSE BEVOLKING OP

DE GENKSE BEVOLKING OP UPDATE CIJFERS DE GENKSE BEVOLKING OP 01.01.2010 (voorlopige cijfers) Bron: Stad Genk, Dienst Bevolking Verwerking: Stad Genk, Dienst Beleidsplanning Onderstaande gegevens zijn gebaseerd op de bevolkingscijfers

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Jaarlijkse statistieken 28-216 Dienst Vreemdelingenzaken : jaarlijkse statistieken asiel, 28-216 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag, 28-216 Jaar Eerste

Nadere informatie

Demografische en spatiale evoluties in Belgïe

Demografische en spatiale evoluties in Belgïe Bureau fédéral du Plan Demografische en spatiale evoluties in Belgïe 2-23 Micheline Lambrecht Bureau fédéral du Plan www.plan.be Studiedag «Spoor 22», door TreinTramBus georganiseerd Brussel - 8.3.212

Nadere informatie

Sessie 2. Ook in Gent: mensen komen en gaan!

Sessie 2. Ook in Gent: mensen komen en gaan! Sessie 2 Ook in Gent: mensen komen en gaan! 4 sprekers 1. Gentenaars en Gentgebruikers Annelies Van Steenberge, Stad Gent 2. Intra-Europese migratie in Gent Jan Balliu, Stad Gent 3. Gent, stad voor Gentenaars

Nadere informatie

VOORUITZICHTEN. Bevolkingsvooruitzichten 2010-2060. Federaal Planbureau. Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie

VOORUITZICHTEN. Bevolkingsvooruitzichten 2010-2060. Federaal Planbureau. Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie Federaal Planbureau Economische analyses en vooruitzichten Bevolkingsvooruitzichten 2010-2060 Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie December 2011 Vooruitzichten Een van de belangrijkste

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Jaarlijkse statistieken 29-217 Dienst Vreemdelingenzaken : jaarlijkse statistieken asiel, 29-217 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag, 29-217 Jaar Eerste

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2018 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2018 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Migraties en migrantenpopulaties in België

Migraties en migrantenpopulaties in België Statistisch en demografisch verslag 2013 Migraties en migrantenpopulaties in België D em Statistisch en demografisch verslag 2013 Migraties en migrantenpopulaties in België Université Catholique de Louvain

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2016 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2016 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

FOCUS "Senioren en het OCMW"

FOCUS Senioren en het OCMW FOCUS "Senioren en het OCMW" Nummer 11 Mei 2015 1. Inleiding In België leeft 15,1% van de bevolking onder de armoededrempel. Dit percentage ligt nog hoger binnen de leeftijdsgroep ouder dan 65 jaar. 18,4

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2018 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2018 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 : Secundair onderwijs. Deel 1 SCHOOLBEVOLKING. 3.1. Gewoon secundair onderwijs

Hoofdstuk 3 : Secundair onderwijs. Deel 1 SCHOOLBEVOLKING. 3.1. Gewoon secundair onderwijs Deel 1 SCHOOLBEVOLKING 1 Hoofdstuk 3 : Secundair onderwijs 3.1. Gewoon secundair onderwijs 3.1.3. Schoolse vorderingen en zittenblijven in het gewoon secundair onderwijs 118 Schooljaar 2013-2014 Schoolse

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

internationale migraties en migranten in Vlaanderen redactie

internationale migraties en migranten in Vlaanderen redactie internationale migraties en migranten in Vlaanderen redactie Edwin Pelfrene Christine Van Peer SVR-Studie: internationale MigRatieS samenstelling Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Studiedienst

Nadere informatie

SVR-Projecties van de bevolking voor Vlaamse steden en gemeenten Gent en buurgemeenten

SVR-Projecties van de bevolking voor Vlaamse steden en gemeenten Gent en buurgemeenten SVR-Projecties van de bevolking voor Vlaamse steden en gemeenten 2015-2030 Gent en buurgemeenten Ingrid Schockaert, Edwin Pelfrene, Edith Lodewijckx Gent 07.05.2015 Doel van de presentatie Een schets geven

Nadere informatie

Statistisch Product. Jaarlijkse evolutie van de BTW-plichtige ondernemingen

Statistisch Product. Jaarlijkse evolutie van de BTW-plichtige ondernemingen Algemene Directie Statistiek Statistics Belgium 1/7 Metadata Statistisch Product Jaarlijkse evolutie van de BTWplichtige ondernemingen Aantal btwplichtigen, schrappingen en actieve btwplichtigen sinds

Nadere informatie

Programma. AD Statistiek.

Programma. AD Statistiek. Programma Onthaal Inleiding Sessie 1: Een nieuwe methodologie voor een nieuwe census Sessie 2: De bescherming van de gegevens door swapping Koffiepauze Sessie 3: Demografie, huishoudens en familiekernen

Nadere informatie

Vluchtoord Uden tijdens WO I - Bevolkingsstatistieken

Vluchtoord Uden tijdens WO I - Bevolkingsstatistieken - 0 - De basis/bron van deze gegevens is een MS Office-Excelsheet dat destijds is samengesteld door het Streekarchief Brabant Noordoost te Veghel. Dit Excelsheet is door ondergetekende op een aantal punten

Nadere informatie

Statistisch Product. Echtscheidingen

Statistisch Product. Echtscheidingen Statistisch Product Echtscheidingen Metadata De statistiek omvat alle geregistreerde echtscheidingen tijdens het jaar (volgens de datum van de gerechtelijke uitspraak) in het Rijksregister, voor zover

Nadere informatie

Hoofdstuk II - 2. De Noord-Limburgse bevolking.

Hoofdstuk II - 2. De Noord-Limburgse bevolking. Hoofdstuk II - 2. De Noord-Limburgse bevolking. 2.1. Totale bevolking Noord-Limburg telde op 01.01.1998 134.962 inwoners. Dit is 17% van de Limburgse bevolking op 25% van de oppervlakte van de provincie.

Nadere informatie

Transgender personen in België die officieel van geslacht veranderden 2014

Transgender personen in België die officieel van geslacht veranderden 2014 Transgender personen in België die officieel van geslacht veranderden 2014 Gegevens uit het Rijksregister (1 januari 1993 t.e.m. 30 juni 2014) Wanneer een persoon officieel van geslacht verandert, wordt

Nadere informatie

GBA: prima bron voor statistiek, maar. Microdatamiddag Centrum voor Beleidsstatistiek, 6 november 2014

GBA: prima bron voor statistiek, maar. Microdatamiddag Centrum voor Beleidsstatistiek, 6 november 2014 GBA: prima bron voor statistiek, maar. Microdatamiddag Centrum voor Beleidsstatistiek, 6 november 2014 Regelgeving inschrijving in de GBA Administratieve en feitelijke werkelijkheid Bruikbaarheid GBA voor

Nadere informatie

Gegevens uit het Rijksregister (1 januari 1993 t.e.m. 30 juni 2013)

Gegevens uit het Rijksregister (1 januari 1993 t.e.m. 30 juni 2013) Transseksuele personen in België 2013 Gegevens uit het Rijksregister (1 januari 1993 t.e.m. 30 juni 2013) Wanneer iemand officieel van geslacht verandert, wordt dit geregistreerd door het Rijksregister.

Nadere informatie

Tewerkstelling Werkzaamheidsgraad 9 Aandeel werkenden in de bevolking van 20 tot en met 64 jaar naar herkomstgroep in

Tewerkstelling Werkzaamheidsgraad 9 Aandeel werkenden in de bevolking van 20 tot en met 64 jaar naar herkomstgroep in Sint-Jans- Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2017 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie

KAARTEN VOOR VREEMDELINGEN EN VERBLIJFSDOCUMENTEN AFGEGEVEN IN HET KADER VAN DE GEZINSHERENIGING

KAARTEN VOOR VREEMDELINGEN EN VERBLIJFSDOCUMENTEN AFGEGEVEN IN HET KADER VAN DE GEZINSHERENIGING KAARTEN VOOR VREEMDELINGEN EN VERBLIJFSDOCUMENTEN AFGEGEVEN IN HET KADER VAN DE GEZINSHERENIGING Jaarlijkse statistieken 2010-2013. 1. Algemene gegevens over de eerste kaarten voor vreemdelingen of verblijfsdocumenten

Nadere informatie

Tewerkstelling Werkzaamheidsgraad 9 Aandeel werkenden in de bevolking van 20 tot en met 64 jaar naar herkomstgroep in

Tewerkstelling Werkzaamheidsgraad 9 Aandeel werkenden in de bevolking van 20 tot en met 64 jaar naar herkomstgroep in Sint-Agatha- Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2017 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met

Nadere informatie

Tewerkstelling Werkzaamheidsgraad 9 Aandeel werkenden in de bevolking van 20 tot en met 64 jaar naar herkomstgroep in

Tewerkstelling Werkzaamheidsgraad 9 Aandeel werkenden in de bevolking van 20 tot en met 64 jaar naar herkomstgroep in Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2017 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie

Sint-Lambrechts-Woluwe

Sint-Lambrechts-Woluwe Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2017 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie

Tewerkstelling Werkzaamheidsgraad 9 Aandeel werkenden in de bevolking van 20 tot en met 64 jaar naar herkomstgroep in

Tewerkstelling Werkzaamheidsgraad 9 Aandeel werkenden in de bevolking van 20 tot en met 64 jaar naar herkomstgroep in Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2017 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie

Tewerkstelling Werkzaamheidsgraad 9 Aandeel werkenden in de bevolking van 20 tot en met 64 jaar naar herkomstgroep in

Tewerkstelling Werkzaamheidsgraad 9 Aandeel werkenden in de bevolking van 20 tot en met 64 jaar naar herkomstgroep in Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2017 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie

Statistisch Product. Sterfte

Statistisch Product. Sterfte Statistisch Product Sterfte Metadata De sterftestatistiek wordt opgesteld uitgaande van uit het Rijksregister van de natuurlijke personen (RRNP). Hiermee kan de statistiek van de doodsoorzaken, waarvan

Nadere informatie

Centrumsteden SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN

Centrumsteden SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN Centrumsteden SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN 2015-2030 Doel van de presentatie 1. Een schets geven van de verwachte demografische evolutie in de centrumsteden

Nadere informatie

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 24 MEI 1994. - Wet tot oprichting van een wachtregister voor vreemdelingen die zich vluchteling verklaren of die vragen om als vluchteling te worden erkend. ALBERT ll,

Nadere informatie

Studiepopulatie. Gezondheidsenquête, België, 1997.

Studiepopulatie. Gezondheidsenquête, België, 1997. In deze paragraaf worden een aantal kenmerken van de steekproef besproken. Het gaat om de volgende socio-demografische karakteristieken : verblijfplaats : per regio en per provincie; geslacht en leeftijd;

Nadere informatie

Tewerkstelling Werkzaamheidsgraad 9 Aandeel werkenden in de bevolking van 20 tot en met 64 jaar naar herkomstgroep in

Tewerkstelling Werkzaamheidsgraad 9 Aandeel werkenden in de bevolking van 20 tot en met 64 jaar naar herkomstgroep in Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2017 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 25 maart 2014

PERSBERICHT Brussel, 25 maart 2014 PERSBERICHT Brussel, 25 maart 2014 Geen heropleving van de arbeidsmarkt in 2013 Nieuwe cijfers Enquête naar de Arbeidskrachten 4.530.000 in België wonende personen zijn aan het werk in 2013. Hun aantal

Nadere informatie

Gegevens uit het Rijksregister (1 januari 1993 t.e.m. 30 juni 2012)

Gegevens uit het Rijksregister (1 januari 1993 t.e.m. 30 juni 2012) Transseksuele personen in België 2012 Gegevens uit het Rijksregister (1 januari 1993 t.e.m. 30 juni 2012) Wanneer iemand officieel van geslacht verandert, wordt dit geregistreerd door het Rijksregister.

Nadere informatie

Statistisch Product. Maandevolutie van de BTW-plichtige ondernemingen

Statistisch Product. Maandevolutie van de BTW-plichtige ondernemingen Metadata Statistisch Product Maandevolutie van de BTWplichtige ondernemingen De statistiek over de demografische bewegingen van de btwplichtigen die door de Algemene Directie Statistiek Statistics Belgium

Nadere informatie

Ingrid Schockaert, Edith Lodewijckx en Edwin Pelfrene SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN

Ingrid Schockaert, Edith Lodewijckx en Edwin Pelfrene SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN Ingrid Schockaert, Edith Lodewijckx en Edwin Pelfrene SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN 2015-2030 1. Achtergrond Uitgewerkt voor alle 308 Vlaamse steden

Nadere informatie

Bevolkingsstatistieken geven een eerste beeld van de levensloop en de levensomstandigheden van vrouwen en mannen in België.

Bevolkingsstatistieken geven een eerste beeld van de levensloop en de levensomstandigheden van vrouwen en mannen in België. 1 Bevolking Laatste update 2017 Inhoud 1.1 Leeftijdsverdeling... 1 1.2 Vruchtbaarheid... 2 1.3 Sterfte... 2 1.4 Levensverwachting... 3 1.5 Huwelijken en echtscheidingen... 4 1.6 Wettelijk samenwonen...

Nadere informatie

Transgender personen in België. die een wijziging van de officiële geslachtsvermelding aanvragen 2016

Transgender personen in België. die een wijziging van de officiële geslachtsvermelding aanvragen 2016 Transgender personen in België die een wijziging van de officiële geslachtsvermelding aanvragen 2016 Gegevens uit het Rijksregister (1 januari 1993 t.e.m. 30 juni 2016) Wanneer een persoon bij de burgerlijke

Nadere informatie

Transgender personen in België die een wijziging van de officiële geslachtsvermelding aanvragen 2015

Transgender personen in België die een wijziging van de officiële geslachtsvermelding aanvragen 2015 Transgender personen in België die een wijziging van de officiële geslachtsvermelding aanvragen 2015 Gegevens uit het Rijksregister (1 januari 1993 t.e.m. 30 juni 2015) Wanneer een persoon een wijziging

Nadere informatie

Gent in cijfers reeks

Gent in cijfers reeks Gent in cijfers reeks Jaarlijkse publicatiereeks Data-Analyse & GIS 2007: omgevingsanalyse 2008: verhuisbewegingen naar, uit en binnen Gent 2009: wijkmonitor Indicatorenrapport Armoede 2009: 'Met meer

Nadere informatie

1. Voorwoord 2. Bedrijvendynamiek per segment 3. Bedrijvendynamiek per sector 4. Bedrijvendynamiek per provincie 5. Faillietverklaringen van

1. Voorwoord 2. Bedrijvendynamiek per segment 3. Bedrijvendynamiek per sector 4. Bedrijvendynamiek per provincie 5. Faillietverklaringen van 1. Voorwoord 2. Bedrijvendynamiek per segment 3. Bedrijvendynamiek per sector 4. Bedrijvendynamiek per provincie 5. Faillietverklaringen van bedrijven 6. Nevenvestigingen van bedrijven 7. Overlevingsratio

Nadere informatie

Statistisch Product. Geboorten en vruchtbaarheid

Statistisch Product. Geboorten en vruchtbaarheid Metadata Statistisch Product Geboorten en vruchtbaarheid De statistiek over geboorten en vruchtbaarheid wordt opgemaakt op basis van twee bronnen: de aangifteformulieren voor geboorten bij de burgerlijke

Nadere informatie

5.1. Impact van de wijzigingen van het nationaliteitswetboek

5.1. Impact van de wijzigingen van het nationaliteitswetboek 5. Verkrijgen en toekennen van de Belgische nationaliteit 1 5.1. Impact van de wijzigingen van het nationaliteitswetboek Sinds het ontstaan van het Koninkrijk stijgt het aantal vreemdelingen dat Belg wordt

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015 PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015 Jeugdwerkloosheid gedaald in het eerste kwartaal van 2015 Arbeidsmarktcijfers eerste kwartaal 2015 In het eerste kwartaal van 2015 was 67,4% van de 20- tot 64-jarigen

Nadere informatie

Vlaanderen kende in 2012 laagste aantal tienermoeders ooit

Vlaanderen kende in 2012 laagste aantal tienermoeders ooit Vlaanderen kende in 2012 laagste aantal tienermoeders ooit In 2012 bereikte het tienerouderschapscijfer in Vlaanderen een historisch laagterecord van 6 bevallingen per 1000 tieners (15-19 jaar). Ook in

Nadere informatie

SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN,

SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN, SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN, 2015-2030 Projectiemechanisme Stand 1/01/jaar(t) + geboorten(t) - overlijdens(t) + immigraties(t) Stand 1/01/jaar(t+1)

Nadere informatie

VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING

VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING Jaarlijkse statistieken 2010-2018 Dienst Vreemdelingenzaken : jaarlijkse statistieken internationale bescherming, 2010-2018 1. Ingediende verzoeken 1 Tabel 1. Aantal

Nadere informatie

Deelname volwassenonderwijs 11 Aantal cursisten in het volwassenenonderwijs woonachtig in de gemeente, naar nationaliteitsgroep in

Deelname volwassenonderwijs 11 Aantal cursisten in het volwassenenonderwijs woonachtig in de gemeente, naar nationaliteitsgroep in Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2014 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie

Deelname volwassenonderwijs 11 Aantal cursisten in het volwassenenonderwijs woonachtig in de gemeente, naar nationaliteitsgroep in

Deelname volwassenonderwijs 11 Aantal cursisten in het volwassenenonderwijs woonachtig in de gemeente, naar nationaliteitsgroep in Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2014 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie

Kinderen en de gezinsvorm waarin ze opgroeien: een schets van de veranderingen tussen 1990 en 2008

Kinderen en de gezinsvorm waarin ze opgroeien: een schets van de veranderingen tussen 1990 en 2008 2/14 Kinderen en de gezinsvorm waarin ze opgroeien: een schets van de veranderingen tussen 199 en 28 Edith Lodewijckx D/2/3241/326 Vraagstelling Maatschappelijke en culturele ontwikkelingen hebben ingrijpende

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; A. CONTEXT VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; A. CONTEXT VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN SCSZ/05/69 1 BERAADSLAGING NR. 05/026 VAN 7 JUNI 2005 M.B.T. DE RAADPLEGING VAN HET WACHTREGISTER DOOR DE DIENST VOOR ADMINISTRATIEVE CONTROLE VAN HET RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING

Nadere informatie

Monitoring verhuisbewegingen erkend vluchtelingen oktober 2016

Monitoring verhuisbewegingen erkend vluchtelingen oktober 2016 Monitoring verhuisbewegingen erkend vluchtelingen oktober 2016 Nota in het kader van de coördinatieopdracht monitoring asielinstroom van het Agentschap Integratie en Inburgering Publicatiedatum: 05 oktober

Nadere informatie

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TRIEVEN De successie- en schenkingsrechten verschillen per gewest.. DE SUCCESSIERECHTEN EN DE SCHENKINGSRECHTEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 1. SUCCESSIERECHTEN

Nadere informatie

Actieplan voor het verminderen van het aantal ambtshalve schrappingen

Actieplan voor het verminderen van het aantal ambtshalve schrappingen Actieplan voor het verminderen van het aantal ambtshalve schrappingen De finaliteit van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten is elke persoon, die daadwerkelijk

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013

PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013 PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013 Licht herstel van de arbeidsmarkt? Arbeidsmarktcijfers tweede kwartaal 2013 67,5% van de 20- tot 64-jarigen is aan het werk. Dat percentage stijgt met 0,8 procentpunten

Nadere informatie

De Belgische transgenderwet in een internationale context

De Belgische transgenderwet in een internationale context INSTITUUT VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT De Belgische transgenderwet in een internationale context Internationale context IPR Kunnen transgenderpersonen die geen Belg zijn, gebruik maken van de Belgische

Nadere informatie

Aandeel van de gerechtigden op wachten overbruggingsuitkeringen. volledige werkloosheid - analyse volgens arrondissement

Aandeel van de gerechtigden op wachten overbruggingsuitkeringen. volledige werkloosheid - analyse volgens arrondissement Aandeel van de gerechtigden op wachten overbruggingsuitkeringen in de volledige werkloosheid - analyse volgens arrondissement Inleiding In ons recent onderzoek betreffende de gerechtigden op wacht- en

Nadere informatie

Myriatics #8 november

Myriatics #8 november Myriatics #8 november Syrische immigranten komen in 4e positie, goed voor 7% van de 136.327 immigranten geregistreerd in 2016. Migratie- en asielstromen: de cijfers ontrafeld! In de loop van 2016 werden

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 28 maart 2013

PERSBERICHT Brussel, 28 maart 2013 PERSBERICHT Brussel, 28 maart 2013 De Belgische arbeidsmarkt in 2012 Nieuwe cijfers Enquête naar de Arbeidskrachten Hoeveel personen verrichten betaalde arbeid? Hoeveel mensen zijn werkloos? Hoeveel inactieve

Nadere informatie

HANDLEIDING IMA ATLAS

HANDLEIDING IMA ATLAS 1 HANDLEIDING IMA ATLAS 1. INLEIDING Het InterMutualistisch Agentschap (IMA) stelt beleidsrelevante statistieken en indicatoren ter beschikking via een interactieve website: http://atlas.ima-aim.be. Deze

Nadere informatie

Vademecum voor de gebruikers van de statistieken over de steunmaatregelen van de POD Maatschappelijke Integratie

Vademecum voor de gebruikers van de statistieken over de steunmaatregelen van de POD Maatschappelijke Integratie Vademecum voor de gebruikers van de statistieken over de steunmaatregelen van de POD Maatschappelijke Integratie 1 Inleiding De statistieken van de POD MI zijn gebaseerd op de terugbetalingen die maandelijks

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 925 815 921 884 1.354 1.886 2.630 Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST ALGEMENE DIRECTIE

FEDERALE OVERHEIDSDIENST ALGEMENE DIRECTIE FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN ALGEMENE DIRECTIE INSTELLINGEN EN BEVOLKING RIJKSREGISTER EXPLOITATIEW ERKEN Versie 1 mei 2006 RIJKSREGISTER EXPLOITATIEWERKEN 2 I N H O U D S T A F E L I. ALGEMEENHEDEN.

Nadere informatie

SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN,

SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN, SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN, 2015-2030 Projectiemechanisme Stand 1/01/jaar(t) Stand 1/01/jaar(t+1) + geboorten(t) Verrekening per - overlijdens(t)

Nadere informatie

Statistisch Product. Foeto-infantiele sterfte

Statistisch Product. Foeto-infantiele sterfte Statistisch Product Foetoinfantiele sterfte Metadata De statistiek van de foetoinfantiele sterfte is opgesteld vertrekkende van het formulier van aangifte van een stergeval van een kind van minder dan

Nadere informatie

Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies

Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 19 juli 2007 Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies Eén op de tien Belgen werkt in een ander gewest; één op de vijf in een andere

Nadere informatie

Er is ook een rapport beschikbaar dat dieper ingaat op de samenstelling van de bevolking of demografie van Antwerpse gebieden.

Er is ook een rapport beschikbaar dat dieper ingaat op de samenstelling van de bevolking of demografie van Antwerpse gebieden. Bevolkingsloop van Wijk: Deurne Noord De bevolkingsloop of de evolutie van het aantal inwoners in een gebied is van vier factoren afhankelijk: het aantal geboorten, het aantal sterften, inwijking en uitwijking.

Nadere informatie

- 1 - Demografie Stad Gent. Stadsbestuur van Gent - Dienst Bevolking

- 1 - Demografie Stad Gent. Stadsbestuur van Gent - Dienst Bevolking - 1 - Demografie 2003 Stad Gent - 2 - Bronnen Tot 1989 waren de gepubliceerde cijfers inzake het bevolkingsaantal gesteund op de gegevens uit het bevolkingsbestand, verwerkt door CEVI. Deze gegevens werden

Nadere informatie

- 1 - bruto-geboortecijfer (Crude Birth Rate) Mariakerke. bruto-sterftecijfer (Crude Death Rate) Mendonk

- 1 - bruto-geboortecijfer (Crude Birth Rate) Mariakerke. bruto-sterftecijfer (Crude Death Rate) Mendonk - 1 - Bronnen Tot 1989 waren de gepubliceerde cijfers inzake het bevolkingsaantal gesteund op de gegevens uit het bevolkingsbestand, verwerkt door CEVI. Deze gegevens werden ook doorgegeven aan het Nationaal

Nadere informatie

Statistisch Product. Doodsoorzaken

Statistisch Product. Doodsoorzaken Statistisch Product Doodsoorzaken Metadata De statistiek van de doodsoorzaken wordt opgesteld d.m.v. de statistische overlijdensformulieren (Model IIIC en Model IIID) die bij elk in België plaatsgevonden

Nadere informatie

- 1 - bruto-geboortecijfer (Crude Birth Rate) Mariakerke. bruto-sterftecijfer (Crude Death Rate) Mendonk

- 1 - bruto-geboortecijfer (Crude Birth Rate) Mariakerke. bruto-sterftecijfer (Crude Death Rate) Mendonk - 1 - Bronnen Tot 1989 waren de gepubliceerde cijfers inzake het bevolkingsaantal gesteund op de gegevens uit het bevolkingsbestand, verwerkt door CEVI. Deze gegevens werden ook doorgegeven aan het Nationaal

Nadere informatie

Woonwagenbewoners 6 Aantal woonwagengezinnen in 2003 en

Woonwagenbewoners 6 Aantal woonwagengezinnen in 2003 en Antwerpen Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2017 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie

Woonwagenbewoners 6 Aantal woonwagengezinnen in 2003 en

Woonwagenbewoners 6 Aantal woonwagengezinnen in 2003 en Gent Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2017 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie

Sint-Lambrechts-Woluwe

Sint-Lambrechts-Woluwe Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2014 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie

Deelname volwassenonderwijs 11 Aantal cursisten in het volwassenenonderwijs woonachtig in de gemeente, naar nationaliteitsgroep in

Deelname volwassenonderwijs 11 Aantal cursisten in het volwassenenonderwijs woonachtig in de gemeente, naar nationaliteitsgroep in Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2014 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 25 juni 2013

PERSBERICHT Brussel, 25 juni 2013 PERSBERICHT Brussel, 25 juni 2013 Meer 55-plussers aan het werk Arbeidsmarktcijfers eerste kwartaal 2013 66,7% van de 20- tot 64-jarigen is aan het werk. Dat percentage daalt licht in vergelijking met

Nadere informatie

Fact sheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2013

Fact sheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2013 Fact sheet nummer 9 juli 2013 Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2013 Er zijn in Amsterdam bijna 135.000 jongeren in de leeftijd van 15 tot 27 jaar (januari 2013). Veel jongeren volgen een opleiding of

Nadere informatie

Auteur: Gemeente Dronten Datum: Februari 2018 Voor vragen: Feiten en cijfers 2017 Bevolking

Auteur: Gemeente Dronten Datum: Februari 2018 Voor vragen: Feiten en cijfers 2017 Bevolking Auteur: Gemeente Dronten Datum: Februari 2018 Voor vragen: h.van.eijken@dronten.nl Feiten en cijfers 2017 Bevolking Inleiding Wat is Dronten feiten en cijfers Dit document is een jaarlijks rapport met

Nadere informatie

VDAB WERKLOOSHEIDSBERICHT JANUARI Kerncijfers werkloosheid. Evolutie Werkloosheid. NWWZ Vlaams Gewest - absolute aantallen

VDAB WERKLOOSHEIDSBERICHT JANUARI Kerncijfers werkloosheid. Evolutie Werkloosheid. NWWZ Vlaams Gewest - absolute aantallen VDAB WERKLOOSHEIDSBERICHT JANUARI 2018 Kerncijfers werkloosheid jan 2018 jaarverschil aandeel NWWZ 209.027-6,0% Categorie WZUA 143.239-7,4% 68,5% BIT 12.646-9,6% 6,0% Vrij ingeschreven 28.999-7,5% 13,9%

Nadere informatie

Auteur: Onderzoek en statistiek gemeente Dronten Datum: 28 januari 2016 Voor vragen: Feiten en cijfers 2015 Bevolking

Auteur: Onderzoek en statistiek gemeente Dronten Datum: 28 januari 2016 Voor vragen: Feiten en cijfers 2015 Bevolking Auteur: Onderzoek en statistiek gemeente Dronten Datum: 28 januari 2016 Voor vragen: h.van.eijken@dronten.nl Feiten en cijfers 2015 Bevolking Inleiding Wat is Dronten feiten en cijfers Dit document is

Nadere informatie

Woonwagenbewoners 6 Aantal woonwagengezinnen in 2003 en

Woonwagenbewoners 6 Aantal woonwagengezinnen in 2003 en Hasselt Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2017 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie

Woonwagenbewoners 6 Aantal woonwagengezinnen in 2003 en

Woonwagenbewoners 6 Aantal woonwagengezinnen in 2003 en Sint-Niklaas Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2017 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met

Nadere informatie

Woonwagenbewoners 6 Aantal woonwagengezinnen in 2003 en

Woonwagenbewoners 6 Aantal woonwagengezinnen in 2003 en Genk Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2017 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie

Woonwagenbewoners 6 Aantal woonwagengezinnen in 2003 en

Woonwagenbewoners 6 Aantal woonwagengezinnen in 2003 en Turnhout Inhoudstafel Demografie Vreemdelingen 1 en aandeel personen met vreemde nationaliteit in 2017 1 en aandeel vreemdelingen, totaal en naar nationaliteitsgroep 1 en aandeel vreemdelingen met nationaliteit

Nadere informatie