Een landelijk netwerk van ervaringsdeskundigen ten behoeve van beleid, onderzoek en onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een landelijk netwerk van ervaringsdeskundigen ten behoeve van beleid, onderzoek en onderwijs"

Transcriptie

1 met cc naar de cliënt Een landelijk netwerk van ervaringsdeskundigen ten behoeve van beleid, onderzoek en onderwijs

2 Wilt u uw beleid, onderzoek en onderwijs meer vraaggericht maken? Wilt u weten of u de juiste dingen doet voor mensen met een beperking? Mist u wel eens de inbreng van mensen met een chronische ziekte of lichamelijke handicap in uw werk? Dan is Cliënt Consult iets voor u of uw organisatie. Cliënt Consult slaat een brug tussen uw professionele deskundigheid en ervaringsdeskundigheid. Beide deskundigheden tezamen bepalen het succes van de oplossingen voor mensen met een beperking. Er is tot op heden weinig dialoog tussen professionele deskundigen en ervaringsdeskundigen. Het doel van Cliënt Consult is de brug tussen beide deskundigheden via een dialoog tot stand te brengen. Mensen met een chronische aandoening of lichamelijke handicap weten als geen ander wat er allemaal kan veranderen en welke gevolgen de beperking heeft voor relaties of het meedoen aan en ondernemen van activiteiten. Zij hebben als ervaringsdeskundigen vaak een schat aan kennis verworven over bijvoorbeeld het gebruik van aanpassingen en/of hulpmiddelen, de effecten van medicijnen en het omgaan met de beperking. Als na verloop van tijd een ziekte of aandoening onder controle is gebracht, ligt het probleem vaak niet in de ziekte of aandoening zelf, maar in het leven ermee. Dat is een opgave en tegelijkertijd een uitdaging voor veel mensen met een beperking. Ook voor professionals in de gezondheidszorg is er een uitdaging. En wel om díe zorg- en dienstverlening aan te bieden die afgestemd is op de behoeften en wensen van mensen met een beperking. Dit vraagt beleid, onderzoek en onderwijs waarin het patiënten/cliëntenperspectief is aangebracht. Cliënt Consult helpt u daarbij.

3 1 Inleiding Cliënt Consult is een landelijk netwerk van ervaringsdeskundigen. Het netwerk van Cliënt Consult bestaat uit drie groepen ervaringsdeskundigen met elk hun specifieke inbreng. Inleiding 1. Landelijke Adviesgroep De Landelijke Adviesgroep geeft advies over (onderzoeks)- beleid vanuit het patiënten/cliëntenperspectief. De groep kent een brede samenstelling van vertegenwoordigers van de doelgroep van mensen met een chronische aandoening en/of beperking. De Landelijke Adviesgroep beschikt verder over een academisch denk- en werkniveau en heeft expertise op het gebied van onderzoek(beleid) en kennis van het relevante onderzoeksveld. 2. Ervaringsdeskundigen in Onderzoek Deze groep bestaat uit mensen met een chronische aandoening of lichamelijke beperking. De leden van deze groep kunnen zowel als medewerker deelnemen in een onderzoeksproject of als referent een onderzoeksproject van advies voorzien. Naast de persoonlijke ervaring hebben zij kennis van de onderzoekscyclus. Hierdoor zijn zij voldoende toegerust om een zinvolle bijdrage aan een onderzoeksproject te leveren: zij brengen het patiënten/cliëntenperspectief tot leven.

4 2 3. Ervaringsdeskundigen in Onderwijs Deze groep bestaat uit mensen met een chronische aandoening of lichamelijke beperking. Ze zijn getraind in het geven van voorlichting bij onderwijsactiviteiten in de gezondheidszorg: ze brengen het patiënten/cliëntenperspectief tot leven in opleidingen voor professionals. Ze kunnen zowel structureel als incidenteel worden ingezet. Cliënt Consult wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Stichting Centraal Fonds RVVZ (Reserves Voormalige Vrijwillige Ziekenfondsverzekeringen). Cliënt Consult is een samenwerkingsverband tussen het irv, Kenniscentrum voor Revalidatie en Handicap en de CG-Raad (Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad). Voor wie is Cliënt Consult? Cliënt Consult is bedoeld voor professionals uit maatschappelijke organisaties, ministeries, provincies, gemeenten, universiteiten, onderzoeksinstituten, lectoraten van hogescholen en onderwijsinstellingen, die zich bezighouden met het vinden van oplossingen voor het leven van mensen met een chronische ziekte of lichamelijke handicap. Hoe werkt Cliënt Consult? Beleidsmakers, directie, managers, onderzoekers, docenten en professionals kunnen een beroep doen op Cliënt Consult. Het irv draagt zorg voor de juiste match tussen de aanvrager en de ervaringsdeskundige. Wilt u een aanvraag doen, dan kunt u het aanvraagformulier van de gewenste groep ervaringsdeskundigen invullen en daarop aangeven welke ervaringsdeskundige inbreng u wenst.

5 3 Landelijke Adviesgroep Is uw onderzoeksprogramma en onderzoeksbeleid gericht op de wensen en behoeften van mensen met een beperking? Is het vraaggericht? In welke mate is uw programma of beleid gericht op het verbeteren van de maatschappelijke positie van mensen met een beperking? Zijn mensen met een beperking betrokken bij de samenstelling ervan? Hoe dragen de resultaten bij aan de wensen en behoeften van mensen met een beperking? Deze en andere vragen zal de Landelijke Adviesgroep voor u beantwoorden. Door uw onderzoeksprogramma of onderzoeksbeleid voor te leggen aan de Landelijke Adviesgroep krijgt u inzicht in hoeverre dit programma of beleid tegemoet komt aan de wensen en behoeften van mensen met een beperking. Op basis van vastgestelde criteria toetst de Landelijke Adviesgroep in welke mate uw programma en beleid aansluit op het patiënten/cliëntenperspectief. U krijgt advies over hoe uw programma of beleid meer vraaggericht te maken. De Landelijke Adviesgroep vergadert 6 tot 8 keer per jaar. Landelijke Adviesgroep Wie zitten in de Landelijke Adviesgroep? De Landelijke Adviesgroep bestaat uit tien vertegenwoordigers van de doelgroep van mensen met een chronische aandoening en/of lichamelijke handicap. De leden beschikken over een academisch denk- en werkniveau en hebben expertise op het gebied van onderzoek(beleid) en kennis van het relevante onderzoeksveld. Voor wie? Professionals uit maatschappelijke organisaties, ministeries, provincies, gemeenten, universiteiten, onderzoeksinstituten, lectoraten van hogescholen, patiënten- en cliëntenorganisaties kunnen een aanvraag indienen bij de Landelijke Adviesgroep.

6 4 Landelijke Adviesgroep Procedure voor de aanvraag Een organisatie die een stuk ter advisering wil voorleggen aan de Landelijke Adviesgroep kan het aanvraagformulier Landelijke Adviesgroep invullen. Dit aanvraagformulier is op te vragen bij het secretariaat of via de website Tarief Er is één tarief vastgesteld voor de beoordeling van de aangeleverde stukken. Dit tarief bedraagt 3000 euro per aanvraag, inclusief verzend- en reiskosten. Organisaties aan het woord Mensen met een functiebeperking centraal stellen betekent niet alleen dat deze object van studie zijn. Wij willen hen ook betrekken bij de programmering van activiteiten, bij het formuleren van relevante vraagstellingen en bij de implementatie van resultaten. Hierdoor kunnen oplossingen gemaakt worden die uitgaan van de mogelijkheden van mensen met een beperking. En dat is wat wij willen.

7 5 Ervaringsdeskundigen in Onderzoek Door ervaringsdeskundigen te laten participeren in uw onderzoek/project verhoogt u de kans dat uw onderzoek/project passende oplossingen vindt voor mensen met een chronische aandoening of lichamelijke handicap. Meestal worden mensen met een beperking benaderd voor een onderzoek/project om als proefpersoon of informant mee te doen aan testen en metingen in de fase van de gegevensverzameling. Minder vaak gebeurt het dat mensen met een beperking betrokken worden bij de opzet en uitvoering van het onderzoek/project. Juist hierdoor kan het onderzoek/project beter worden ingericht en succesvoller verlopen. Het onderzoek/project sluit beter aan op de situatie van mensen met een beperking en de inbedding van onderzoek/projectresultaten krijgt meer kans van slagen. Wat hebben Ervaringsdeskundigen in Onderzoek te bieden? Deze ervaringsdeskundigen brengen het patiënten/cliëntenperspectief tot leven in onderzoek en project. Zij kunnen hierbij verschillende rollen aannemen: Medeontwikkelaar van een onderzoek/projectidee Referent voor het beoordelen van een onderzoeks/projectvoorstel of onderzoeks/projectrapportage Projectmedewerker om onderzoek/project mede vorm te geven, uit te voeren en resultaten te implementeren in de praktijk Deelnemer van een klankbordgroep of commissie bij een onderzoek/project Ervaringsdeskundigen in Onderzoek Wie zijn de Ervaringsdeskundigen in Onderzoek? De Ervaringsdeskundigen in Onderzoek hebben zelf een chronische aandoening of lichamelijke handicap. Ze weten welke problemen er leven onder mensen met een vergelijkbare beperking. Ze kunnen inschatten wat mensen met een vergelijkbare beperking aankunnen als zij meedoen aan een onderzoek of project. Ze zijn in staat hun mening te geven. Ook hebben ze kennis van de onderzoek/project cyclus.

8 6 Ervaringsdeskundigen in Onderzoek Voor wie? Professionals uit maatschappelijke organisaties, provincies, gemeenten, universiteiten, onderzoeksinstituten, lectoraten van hogescholen, patiënten- en cliëntenorganisaties kunnen een aanvraag indienen bij de Ervaringsdeskundigen in Onderzoek. Procedure voor de aanvraag Een organisatie die op zoek is naar ervaringsdeskundige inbreng in een onderzoek/project kan het aanvraagformulier Ervarings-deskundigen in Onderzoek invullen. Dit aanvraagformulier is op te vragen bij het secretariaat of via de website Tarief Voor de bijdrage van een ervaringsdeskundige wordt een tarief gehanteerd van 50 euro per uur. Daarbij komen de eventuele reiskosten van de ervaringsdeskundige. Onderzoekers aan het woord De ervaringsdeskundige heeft ons de benodigde input gegeven voor het onderzoek naar vraaggerichte zorg. We hebben vernomen welke aandachtspunten zij hiervoor belangrijk vinden. Dit leverde het onderzoek de fundamenten voor de te ontwikkelen training Zorg in Dialoog. Ervaringsdeskundige inbreng geeft inzicht in de toepasbaarheid van het onderzoek. Hierdoor verkrijg ik inzicht in de mate van de relevantie van het onderzoek en de bruikbaarheid van de resultaten voor implementatie. De ervaringsdeskundige kon het perspectief van mensen met een dwarslaesie op een perfecte en pakkende manier neerzetten. Hij zorgde ervoor dat de inhoud van het te ontwikkelen zorgmodel goed zou aansluiten bij de wensen van de doelgroep. Projectleiders aan het woord Door de gebruiker van het te ontwikkelen hulpmiddel vanaf het begin bij het project te betrekken, is het hulpmiddel meer passend geworden voor de doelgroep. De ervaringskundige maakte ons duidelijk dat we onze doelen te hoog hadden gesteld. Deze hebben we toen bijgesteld.

9 7 Ervaringsdeskundigen in Onderwijs Binnen onderwijsactiviteiten wordt regelmatig aandacht besteed aan (het leven van) mensen met een chronische aandoening of lichamelijke handicap. Door ervaringsdeskundigen uit te nodigen tijdens onderwijsactiviteiten kan iets worden toegevoegd aan de kwaliteit van het onderwijs. De belangrijkste meerwaarde is dat de student zich beter in een andere persoon kan verplaatsen. De problematiek is geen ver-van-mijn-bedshow meer. Duidelijk wordt dat goede communicatie en wederzijds respect sleutelbegrippen vormen voor een goede zorgverlening. Hieraan willen de ervaringsdeskundigen werken. Ze streven ernaar om helder en zonder valse emoties ervaringen uit te wisselen met professionals voor wie kennis van die ervaringen belangrijk is voor een goede uitoefening van hun dagelijks werk. Het streven is de inbedding van ervaringsdeskundige inbreng in het curriculum van opleidingsprogramma s. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen: De gevolgen van het leven met een chronische ziekte of lichamelijke handicap (psychosociale, maatschappelijke en financiële gevolgen) Het dagelijks leven met een chronische aandoening Autonomie, vraagsturing, het belang van multidisciplinaire samenwerking Informatieverstrekking en knelpunten, onder andere op het gebied van hulpmiddelen, medicijnverstrekking en persoonsgebonden budgetten Ervaringsdeskundigen in Onderwijs Wat hebben Ervaringsdeskundigen in Onderwijs te bieden? Deze ervaringsdeskundigen brengen het patiënten/cliëntenperspectief tot leven in een onderwijsactiviteit bij (toekomstige) professionals. Daarnaast zijn ze in staat om een nieuwe onderwijsactiviteit samen met een docent te ontwikkelen. De ervaringsdeskundigen beogen een realistisch beeld te geven van diverse facetten van het dagelijks leven met een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Het accent ligt op de ziekte- en handicapoverstijgende aspecten. De ervaringsdeskundigen gaan op een constructieve manier de discussie aan met beroepsbeoefenaren. Interactie tussen de (toekomstige) professionals en henzelf staat centraal.

10 8 Ervaringsdeskundigen in Onderwijs Wie zijn de Ervaringsdeskundigen in Onderwijs? De Ervaringsdeskundigen in Onderwijs hebben zelf een chronische aandoening of een lichamelijke beperking en zijn getraind in het geven van voorlichting. Voor wie? Professionals uit maatschappelijke organisaties, universiteiten en onderwijs-instellingen kunnen een aanvraag indienen bij de Ervaringsdeskundigen in Onderwijs. Bijeenkomsten met de ervaringsdeskundigen van Cliënt Consult zijn bestemd voor alle (toekomstige) professionals in de gezondheidszorg en daaraan gerelateerde beroepsgroepen. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: verzorgenden en verpleegkundigen in opleiding, paramedici, artsen en apothekers. Maar ook: ambtenaren die het beleid en uitvoering rondom voorzieningen (mede) vaststellen. Procedure voor de aanvraag Een organisatie die op zoek is naar ervaringsdeskundige inbreng in een onderwijsactiviteit kan het aanvraagformulier Ervaringsdeskundigen in Onderwijs invullen. Dit aanvraagformulier is op te vragen bij het secretariaat of via de website Tarief Er zijn tarieven vastgesteld voor onderwijsinstellingen en overige instellingen. Daarnaast wordt het tarief bepaald door de duur van de onderwijsactiviteit. Voor onderwijsinstellingen gelden de volgende tarieven: Bij een onderwijsactiviteit tot 1,5 uur is de kostprijs 125 euro, excl. reiskosten. Bij een onderwijsactiviteit van 2 tot 4 uur is de kostprijs 160 euro, excl. reiskosten. Voor overige instellingen (zoals farmacie, medici, apothekers) gelden de volgende tarieven: Bij een onderwijsactiviteit tot 1,5 uur is de kostprijs 200 euro, excl. reiskosten. Bij een onderwijsactiviteit van 2 tot 4 uur is de kostprijs 300 euro, excl. reiskosten.

11 9 Cursisten aan het woord De ervaringsdeskundige heeft mij inzicht in en begrip van de belevingswereld van chronisch zieken gegeven. Ik ben hierdoor tot de ontdekking gekomen dat goede communicatie en wederzijds respect sleutelbegrippen zijn. Zij vormen de basis voor goede zorgverlening. Een huisarts: Na de bijeenkomst is er bij mij een knop omgezet in de gedachtegang over begeleiding van chronisch zieken. Opleiders aan het woord Nog te vaak wordt in de gezondheidszorg over in plaats van met patiënten gesproken. De studenten waarderen het levensverhaal van de ervaringsdeskundigen. Dit verhaal met een menselijk karakter blijft veel langer hangen dan een theoretische verhandeling. De bijdrage aan het onderwijs biedt ruimte voor reflectie en dialoog. Door ervaringsdeskundigen uit te nodigen tijdens de opleiding voeg je iets toe aan kwaliteit van onderwijs. De belangrijkste meerwaarde is dat de student zich beter in een andere persoon kan verplaatsen. De problematiek is geen ver-van-mijn-bedshow meer. irv, Kenniscentrum voor Revalidatie en Handicap Zandbergsweg 111, 6432 CC Hoensbroek Postbus 192, 6430 AD Hoensbroek telefoon fax

12 Informatie Voor informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van Cliënt Consult clientconsult@irv.nl of telefoon Ook ervaringsdeskundigen met belangstelling voor Cliënt Consult kunnen zich melden bij het secretariaat van Cliënt Consult. Zandbergsweg CC Hoensbroek Postbus AD Hoensbroek telefoon fax clientconsult@irv.nl

Zorgondersteuningsfonds Oproep kortdurende praktijkgerelateerde onderzoeken Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016

Zorgondersteuningsfonds Oproep kortdurende praktijkgerelateerde onderzoeken Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016 Oproep tot het indienen van aanvragen kortdurende, praktijkgerelateerde onderzoeken voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds Doel van het programma De veranderingen

Nadere informatie

Aanbestedingsdocument AKC Onderzoekprogramma: Onderzoek Thema: Ronde 6: Titel: Projectnummer: AKC 27 1. Aanleiding 2. Context en hoofddoelen

Aanbestedingsdocument AKC Onderzoekprogramma: Onderzoek Thema: Ronde 6: Titel: Projectnummer: AKC 27 1. Aanleiding 2. Context en hoofddoelen Aanbestedingsdocument AKC Onderzoekprogramma: Professionalisering Arbeidsdeskundig Handelen Onderzoek Thema: Arbeidsparticipatie en Chronische Ziekte Ronde 6: AKC PAH 2015 Titel: Implementatie en verbreding

Nadere informatie

Praat en beslis mee! Beoordelingscriteria voor kwaliteit van zorg en onderzoek vanuit patiënten- en cliëntenperspectief. Voorheen Astma Fonds

Praat en beslis mee! Beoordelingscriteria voor kwaliteit van zorg en onderzoek vanuit patiënten- en cliëntenperspectief. Voorheen Astma Fonds Praat en beslis mee! Beoordelingscriteria voor kwaliteit van zorg en onderzoek vanuit patiënten- en cliëntenperspectief Voorheen Astma Fonds Waar is de lijst voor bedoeld? Deze lijst met onderwerpen helpt

Nadere informatie

Inzet van ervaringskennis van studenten

Inzet van ervaringskennis van studenten Inzet van ervaringskennis van studenten Simona Karbouniaris, docent-onderzoeker, Kenniscentrum Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht. Het Kenniscentrum Sociale Innovatie is een samenwerkingsverband van

Nadere informatie

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie).

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Verbetert de zorg na de behandeling van dikke darmkanker

Nadere informatie

KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK vanuit patiënten- en cliëntenperspectief

KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK vanuit patiënten- en cliëntenperspectief KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK vanuit patiënten- en cliëntenperspectief Zeggenschap in wetenschap; invloed in kwaliteit van zorg (richtlijnen cliëntenraden); inspraak-invloed; meepraten meebeslissen;

Nadere informatie

Zorgondersteuningsfonds Oproep aanvragen (research)masteropleiding - Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016

Zorgondersteuningsfonds Oproep aanvragen (research)masteropleiding - Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016 Oproep tot het indienen van aanvragen (research)masteropleiding voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds Doel van het programma De veranderingen in de langdurige

Nadere informatie

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Vastgesteld door het college van bestuur op 4 januari 2016 Positief advies beleidsoverleg 13 oktober 2015 Goedgekeurd door de raad van toezicht 18 december 2015

Nadere informatie

Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012

Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012 Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012 Programma Inleiding Inleefoefening zelfmanagement met nabespreking Rol patiëntenverenigingen

Nadere informatie

Palliatieve zorg: Ethiek

Palliatieve zorg: Ethiek Palliatieve zorg: Ethiek Hogeschool van Amsterdam Naam: Lauri Linn Konter Studentnr: 500642432 Klas: Lv12-2E2 Jaar: 2012-2013 Docent: P. Vleugels Inhoudsopgave Inleiding Blz: 3 Omschrijving praktijksituatie

Nadere informatie

KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK. vanuit patiënten- en cliëntenperspectief. Toelichting CRITERIA WAAIER VOOR KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK

KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK. vanuit patiënten- en cliëntenperspectief. Toelichting CRITERIA WAAIER VOOR KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK KWALITEIT VAN ZORG EN ONDERZOEK vanuit patiënten- en cliëntenperspectief Zeggenschap in wetenschap; invloed in kwaliteit van zorg (richtlijnen cliëntenraden); inspraak- invloed; meepraten meebeslissen;

Nadere informatie

Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds

Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Doel van het programma De veranderingen in de langdurige zorg richten zich voor een

Nadere informatie

Samen spreken over Herstel bij Hersenletsel. Henriette Visser 23-09-2010

Samen spreken over Herstel bij Hersenletsel. Henriette Visser 23-09-2010 Samen spreken over Herstel bij Hersenletsel Henriette Visser 23-09-2010 Werken aan herstel bij hersenletsel Hoe vanzelfsprekend is het? Marjan en Henk: Ze moeten vragen wat we willen. Je moet zelf ook

Nadere informatie

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012)

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) -1- Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) 1 Aanleiding voor het project Arbeidsparticipatie is een belangrijk onderwerp voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking

Nadere informatie

Post-hbo opleiding seksuologie

Post-hbo opleiding seksuologie Post-hbo opleiding seksuologie mensenkennis Plezierige overdracht, de docent spreekt uit ervaring en brengt veiligheid en openheid in de groep door haar respectvolle wijze van benaderen. Top! Post-hbo

Nadere informatie

SGF formulier beoordelen onderzoeksaanvragen vanuit cliëntenperspectief

SGF formulier beoordelen onderzoeksaanvragen vanuit cliëntenperspectief SGF formulier beoordelen onderzoeksaanvragen Bij dit formulier hoort een brochure waarin de vragen worden toegelicht. Wij raden u aan hiervan kennis te nemen voordat u dit beoordelingsformulier invult.

Nadere informatie

Ambitie brengt je naar een hoger niveau

Ambitie brengt je naar een hoger niveau Ambitie: Excellent Lokaal Overheidsmanagement Ambitie brengt je naar een hoger niveau Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Duizenden aanbieders van opleidingen zijn er in overheidsland. En

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

klaar voor de toekomst!

klaar voor de toekomst! Jongeren met chronische aandoeningen klaar voor de toekomst! gratis Training Transitie, Zelfmanagement en Participatie voor zorgverleners Training Transitie, Zelfmanagement en Participatie voor zorgverleners

Nadere informatie

Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij?

Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij? Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij? Projectplan voor een werkplaats deskundigheidsbevordering sociale wijkteams voor & door mensen met niet aangeboren hersenletsel. Almere, november 2014 Onderzoekslijn

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Algemene informatiebrochure

Algemene informatiebrochure De Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie Algemene informatiebrochure De Ango, steunt je bij je handicap De Ango werkt aan het verbeteren van levensomstandigheden van mensen met een beperking en

Nadere informatie

Mediatraining ACADEMIE. www.pgosupport.nl

Mediatraining ACADEMIE. www.pgosupport.nl Mediatraining ACADEMIE ACADEMIE CONSULT WEB Over PGOsupport PGOsupport is een onafhankelijke netwerkorganisatie, die haar diensten aanbiedt aan alle pgo-organisaties. PGOsupport is hèt bureau voor versterking

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Zet de volgende stap! Naar een nieuwe manier van zorgverlenen

Zet de volgende stap! Naar een nieuwe manier van zorgverlenen Zet de volgende stap! Naar een nieuwe manier van zorgverlenen Het is duidelijk: zorgverleners, ook die uit uw zorggroep, kunnen per jaar in verhouding maar weinig uren besteden aan hun patiënten met een

Nadere informatie

Welkom. Stichting Zeldzame Ziekten Nederland. Uitslag enquete Nationaal Plan. 15 maart 2012

Welkom. Stichting Zeldzame Ziekten Nederland. Uitslag enquete Nationaal Plan. 15 maart 2012 Welkom Stichting Nederland Uitslag enquete Nationaal Plan 15 maart 2012 Agenda 1. Doel van de bijeenkomst 2. Overzicht reacties op de enquête 3. Conclusies uit de enquête t.b.v. Nationaal Plan 4. Plannen

Nadere informatie

Van wens naar werkelijkheid. Dr. Ada ter Maten-Speksnijder, februari 2018

Van wens naar werkelijkheid. Dr. Ada ter Maten-Speksnijder, februari 2018 Van wens naar werkelijkheid Dr. Ada ter Maten-Speksnijder, februari 2018 Is onze wens/droom/ambitie al werkelijkheid? 2 Nieuwe rollen NIEUWE AMBITIES Advanced practitioner Verpleegkundig specialist Master

Nadere informatie

Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk

Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Oproep tot het indienen van aanvragen promotieonderzoek voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds Doel van het programma De veranderingen in de langdurige

Nadere informatie

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda Leven met de ziekte van Parkinson Het hebben van de ziekte van Parkinson heeft niet alleen lichamelijke,

Nadere informatie

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL Panels Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Gezondheidszorgonderzoek vanuit het perspectief van de Nederlander nivel panels Het Nivel onderzoekt met behulp van een aantal panels

Nadere informatie

Onderhandelen, Samenwerken en Conflictpreventie Informatiepakket voor medici

Onderhandelen, Samenwerken en Conflictpreventie Informatiepakket voor medici Onderhandelen, Samenwerken en Conflictpreventie Informatiepakket voor medici Welkom bij MediationPoint! Wat kunnen wij voor u doen? - Cursus Onderhandelen, Samenwerken en Conflictpreventie. Hoe? - Er zijn

Nadere informatie

Najaarscongres VMP/VHMZ. Nijkerk, 19 november 2015 Dr. Wilma van der Scheer

Najaarscongres VMP/VHMZ. Nijkerk, 19 november 2015 Dr. Wilma van der Scheer Najaarscongres VMP/VHMZ Nijkerk, 19 november 2015 Dr. Wilma van der Scheer Thema s 1. Setting of the scene: veranderende visie op zorg enzo... 2. Consequenties voor beroepsbeoefenaren (vier trends) 3.

Nadere informatie

Weet jij wat je slikt? Bevorderen van juist medicatiegebruik bij laaggeletterde patiënten

Weet jij wat je slikt? Bevorderen van juist medicatiegebruik bij laaggeletterde patiënten Weet jij wat je slikt? Bevorderen van juist medicatiegebruik bij laaggeletterde patiënten 14 maart 2019 Nancy Wijers (Projectleider Zorgbelang Inclusief) Aanleiding Onjuist medicijngebruik komt nog veel

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting 9

Samenvatting. Samenvatting 9 Samenvatting Sinds de introductie in 2001 van lectoraten in het Nederlandse hoger beroepsonderwijs wordt aan hogescholen steeds meer gezondheidsonderzoek uitgevoerd. De verwachting is dat dit niet alleen

Nadere informatie

3.6 Diversiteit is meer dan verschil in cultuur 91 3.7 Antwoorden uit de gezondheidswetenschappen

3.6 Diversiteit is meer dan verschil in cultuur 91 3.7 Antwoorden uit de gezondheidswetenschappen Inhoud Inleiding 7 1 Diversiteit in jouw leven 13 1.1 Identiteit 13 1.2 Sociale identiteit 15 1.3 Sociale deelidentiteiten 17 1.4 Multiculturele persoonlijkheden 20 1.5 Aspecten van persoonlijkheden 24

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

TECHNOLOGIE IN DE ZORG

TECHNOLOGIE IN DE ZORG TECHNOLOGIE IN DE ZORG MET DE MAATWERKMODULES VAN ZORGTECHNIEK LIMBURG ZIJN UW OPLEIDINGEN IN ÉÉN KLAP UP-TO-DATE KENNISMAKING ZORGTECHNOLOGIE ZORG OP AFSTAND ONDERSTEUNENDE TECHNOLOGIEËN EN HULPMIDDELEN

Nadere informatie

Lectoraat Acute Intensieve Zorg

Lectoraat Acute Intensieve Zorg Dr. Lilian Vloet (projectleider) Marijke Noome MSc (onderzoeker en verpleegkundige) Drs. Boukje Dijkstra (onderzoeker en IC-verpleegkundige) Lectoraat Acute Intensieve Zorg Inhoud Aanleiding project End-of-life

Nadere informatie

Trainer aan het woord

Trainer aan het woord Sessie 1: 1 2 3 4 5 Attentie! In de partnergroep spreken deelnemers vaak hardnekkig over of vanuit de patient i.p.v. over zichzelf. Zo zeggen mensen in de voorstelronde bijvoorbeeld: Ik ben Janine, mijn

Nadere informatie

Hoe ziet de toekomst van ICT-beleid eruit in het onderwijs aan leerlingen met beperkingen?

Hoe ziet de toekomst van ICT-beleid eruit in het onderwijs aan leerlingen met beperkingen? Informatie en Communicatie Technologie (ICT) in het onderwijs aan leerlingen met beperkingen Visies op de toekomst van Beleid, Praktijk en Onderzoek & Ontwikkeling In september 2002 heeft een internationale

Nadere informatie

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen Bijlage Overzicht Doelgroepen Overzicht Doelgroepen participerend in Wmo-werkplaatsen Wmo werkplaats Participerende doelgroepen praktijken Actieve burgers Actieve burgers Actieve buurtbewoners / managers

Nadere informatie

SGF formulier voor cliëntreferenten. Formulier voor het beoordelen van onderzoeksaanvragen vanuit het cliëntenperspectief.

SGF formulier voor cliëntreferenten. Formulier voor het beoordelen van onderzoeksaanvragen vanuit het cliëntenperspectief. SGF formulier voor cliëntreferenten Formulier voor het beoordelen van onderzoeksaanvragen vanuit het cliëntenperspectief. Bij dit formulier hoort een handreiking waarin de vragen en cursief gedrukte woorden

Nadere informatie

Aan de slag met ondersteunen van zelfmanagement en eigen regie

Aan de slag met ondersteunen van zelfmanagement en eigen regie Aan de slag met ondersteunen van zelfmanagement en eigen regie Workshop: Zoek het uit! Praktijk en wetenschap dichter bij elkaar 31-01-2019, Nieuwegein Dr. AnneLoes van Staa & Lausanne Mies Hogeschool

Nadere informatie

Patiënten betrekken? Hoe begin je eraan?

Patiënten betrekken? Hoe begin je eraan? Patiënten betrekken? Hoe begin je eraan? Ilse Weeghmans Directeur Vlaams Patiëntenplatform vzw Science meets psychiatric practice 21 juni 2013 - Duffel Overzicht Het Vlaams Patiëntenplatform vzw Eén stem

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

Workspace Design Onderzoeksopzet voor SOZAWE

Workspace Design Onderzoeksopzet voor SOZAWE Workspace Design Onderzoeksopzet voor SOZAWE Datum: 16 december 2010 Ir. Jan Gerard Hoendervanger Docent-onderzoeker Lectoraat Vastgoed Kenniscentrum Gebiedsontwikkeling NoorderRuimte Hanzehogeschool Groningen

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE THUISZORG

GEÏNTEGREERDE THUISZORG GEÏNTEGREERDE THUISZORG GEÏNTEGREERDE THUISZORG Instituut voor Zorgprofessionals biedt de cursus Geïntegreerde Thuiszorg aan. In de cursus staat het opzetten en onderhouden van een samenwerking tussen

Nadere informatie

Handleiding CRITERIA WAAIER vanuit patiënten- en cliëntenperspectief. Beoordelingscriteria voor kwaliteit van zorg en onderzoek

Handleiding CRITERIA WAAIER vanuit patiënten- en cliëntenperspectief. Beoordelingscriteria voor kwaliteit van zorg en onderzoek Handleiding CRITERIA WAAIER vanuit patiënten- en cliëntenperspectief Beoordelingscriteria voor kwaliteit van zorg en onderzoek Handleiding Criteria waaier Inleiding Voor wie is de lijst bedoeld? Dit is

Nadere informatie

Nieuws voor op het Kennisplein over Meer op Eigen Benen. Start programma Meer op Eigen Benen in Amsterdam en Den Haag

Nieuws voor op het Kennisplein over Meer op Eigen Benen. Start programma Meer op Eigen Benen in Amsterdam en Den Haag Nieuws voor op het Kennisplein over Meer op Eigen Benen Start programma Meer op Eigen Benen in Amsterdam en Den Haag In grote steden in Nederland zien we dat steeds meer jongvolwassenen met een lichte

Nadere informatie

Praat en beslis mee! Voorheen Astma Fonds

Praat en beslis mee! Voorheen Astma Fonds Praat en beslis mee! Toelichting bij beoordelingscriteria Voorheen Astma Fonds Colofon Deze beoordelingscriteria voor kwaliteit van zorg en onderzoek zijn tot stand gekomen in samenwerking met mensen met

Nadere informatie

Adriaan Visser, assitant lector

Adriaan Visser, assitant lector Adriaan Visser, assitant lector Kenniscentrum Zorginnovatie, Lectoraat transities in zorg, Hogeschool Rotterdam a.p.visser@hr.nl en adriaan.visser@planet.nl Daarover is onderzoek gedaan! Betreft m.n.

Nadere informatie

Zorgcoördinator, psycholoog, orthopedagoog

Zorgcoördinator, psycholoog, orthopedagoog Functiefamilie : Onderwijs Begeleiding & Zorg, reeks II Kenmerk : 2014/000496/CvB-P&O Versie : 1 Vastgesteld CvB d.d. : 20-05-2014 Datum : 20 mei 2014 Instemming PGMR d.d. : 16-05-2014 Opgesteld door :

Nadere informatie

Patiëntenvertrouwenspersonen binnen Lentis zijn: Gerie Bulstra 06 44 06 47 82 en Marieke Rosing 06 54 31 55 42

Patiëntenvertrouwenspersonen binnen Lentis zijn: Gerie Bulstra 06 44 06 47 82 en Marieke Rosing 06 54 31 55 42 Maaltijden De warme maaltijden worden bereid in een centrale keuken. U kunt de maaltijd nuttigen op uw eigen kamer of in de gezamenlijke huiskamer. Het is ook mogelijk om de warme maaltijd te gebruiken

Nadere informatie

Call. Implementatie zorgprogramma Slaapstraat

Call. Implementatie zorgprogramma Slaapstraat Call Implementatie zorgprogramma Slaapstraat 1 INLEIDING 1.1 Aanleiding en positie van de call binnen de Hersenstichting. De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen

Nadere informatie

Kom Verder ambassadeurs

Kom Verder ambassadeurs Haal ook het gezondste uit uzelf Kom Verder ambassadeurs Een gezond verhaal tips van patiënten gezonde leefstijl minder medicijnen meer energie eigen regie Als zij het kunnen, kan ik het ook Samen werken

Nadere informatie

Thuiszorg Groningen. Werken met zorg. Bel 0900-8615 *

Thuiszorg Groningen. Werken met zorg. Bel 0900-8615 * Thuiszorg Groningen Werken met zorg Bel 0900-8615 * Thuiszorg Groningen Werken met zorg 1 Thuiszorg Groningen Werken met zorg 2 Thuiszorg Groningen is er voor iedereen: ouders, kinderen, jonge gezinnen,

Nadere informatie

pagina 1 van 7 Vragenlijst Toestemming uitwisselen medische gegevens Invullen namens: NPCF - Nanda Beck Tekstgrootte: A A A Toestemming uitwisselen medische gegevens Inleiding Uw zorgverlener is verplicht

Nadere informatie

Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn

Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn De toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn bevat vier praktische instrumenten om samen met cliënten te werken aan verbetering of vernieuwing van diensten

Nadere informatie

COMPETENTIES &MEERWAARDE VAN DE ERVARINGSWERKER

COMPETENTIES &MEERWAARDE VAN DE ERVARINGSWERKER COMPETENTIES &MEERWAARDE VAN DE ERVARINGSWERKER ANOIKSIS David Hidajattoellah Mette Lansen GGZ Ervarings werker ERVARINGSDESKUNDIGE JORIS KELDERMAN TANJA ROOSMA 1 OVERZICHT o TRAINING ERVARINGSWERKER o

Nadere informatie

Vlaams Patiëntenplatform vzw. Ups en downs 12 februari 2012

Vlaams Patiëntenplatform vzw. Ups en downs 12 februari 2012 Je rechten als patiënt Vlaams Patiëntenplatform vzw Ups en downs 12 februari 2012 1 Inhoud 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Een paar vaststellingen 3. Wet op de patiëntenrechten en verpleegkundigen

Nadere informatie

Specifieke doelgroepen DA

Specifieke doelgroepen DA Keuzedeel mbo Specifieke doelgroepen DA gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0101 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport Op:

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Thuiszorg Groningen Werken met zorg

Thuiszorg Groningen Werken met zorg Thuiszorg Groningen Werken met zorg 1 Thuiszorg Groningen Werken met zorg 2 Gestart als het Groene Kruis, hebben wij al meer dan 100 jaar ervaring met zorg thuis. Dichtbij en vertrouwd.thuiszorg Groningen

Nadere informatie

Beleidsaanbevelingen

Beleidsaanbevelingen Beleidsaanbevelingen Naar aanleiding van het praktijkonderzoek Morele thema s waar mantelzorgers mee te maken krijgen bij de zorg voor hun partner met hersenletsel in de thuissituatie Linn Cent 1527992

Nadere informatie

PRAKTISCHE OPLOSSINGEN BIJ DAGELIJKSE HANDELINGEN. ErgoThuis. Maatwerk in zelfstandigheid

PRAKTISCHE OPLOSSINGEN BIJ DAGELIJKSE HANDELINGEN. ErgoThuis. Maatwerk in zelfstandigheid PRAKTISCHE OPLOSSINGEN BIJ DAGELIJKSE HANDELINGEN ErgoThuis Maatwerk in zelfstandigheid ErgoThuis: maatwerk in zelfstandigheid In uw eigen omgeving doet u de dagelijkse dingen graag zelf. Toch komt het

Nadere informatie

5 ARGUMENTEN OM NIET AAN E-HEALTH TE BEGINNEN

5 ARGUMENTEN OM NIET AAN E-HEALTH TE BEGINNEN 1 5 ARGUMENTEN OM NIET AAN E-HEALTH TE BEGINNEN E-HEALTH en BEHANDELING ROB VAN DE KAMP VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ Introductie HBO-V (1991) Verpleegkundig Specialist GGZ (2012) Persoonlijkheidsstoornissen

Nadere informatie

Revalideren. op de Patiënteneenheid Dwarslaesie

Revalideren. op de Patiënteneenheid Dwarslaesie Revalideren op de Patiënteneenheid Dwarslaesie Inleiding U revalideert in de Sint Maartenskliniek of u gaat binnenkort revalideren in de Sint Maartenskliniek op de Patiënteneenheid (PE) Dwarslaesie. Tijdens

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking Studeren met een functiebeperking NHL Hogeschool. Vergroot je perspectief. Haal het beste uit jezelf! NHL Hogeschool helpt studenten om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dat op zich is al een uitdaging,

Nadere informatie

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad Uw persoonsgegevens en privacy in onze huisartsenpraktijk. Algemeen De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is door de Nederlandse wetgever opgesteld ter

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Aanvraagformulier Persoonsgebonden budget Verpleging en Verzorging

Aanvraagformulier Persoonsgebonden budget Verpleging en Verzorging Aanvraagformulier Persoonsgebonden budget Verpleging en Verzorging Deel 1: verpleegkundig-deel 1. Geadresseerde Zorgverzekeraar : 2. Aanvrager Voor wie wordt dit PGB aangevraagd? Achternaam : Voorletters

Nadere informatie

Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting. Zorgprojecten 2019 Leefstijl in de MDL-zorg

Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting. Zorgprojecten 2019 Leefstijl in de MDL-zorg Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting Zorgprojecten 2019 Leefstijl in de MDL-zorg Inhoudsopgave Doel... 3 Focus... 3 Wie kan subsidie aanvragen?... 4 Eisen waaraan de aanvraag dient te voldoen...

Nadere informatie

Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg

Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg Werving Selectie Assessment Loopbaanbegeleiding Coaching Detachering Interim HR Research Derks & Derks adviseurs in human talent Werving

Nadere informatie

Vrijheidsbeperkende maatregelen. Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? in de langdurende zorg. Vilans helpt mee

Vrijheidsbeperkende maatregelen. Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? in de langdurende zorg. Vilans helpt mee Vrijheidsbeperkende maatregelen in de langdurende zorg Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? Vilans helpt mee Hoe staat je organisatie ervoor? Kom erachter hoe het staat met vrijheidsbeperking

Nadere informatie

Medicidesk Rabobank Rijk van Nijmegen

Medicidesk Rabobank Rijk van Nijmegen Medicidesk Rabobank Rijk van Nijmegen Samen sterker. Dat is het idee. Rabobank Rijk van Nijmegen De gezondheidszorg is volop in beweging. Toenemende markt - werking, schaalvergroting en professionalisering

Nadere informatie

Eigen Regie Maakt Zorg Beter

Eigen Regie Maakt Zorg Beter Eigen Regie Maakt Zorg Beter 31 maart 2011 Siska de Rijke Beleidsmedewerker Zorg CG-Raad Termen Zelfmanagement Eigen regie Eigen verantwoordelijkheid Deelnemer in plaats van afnemer Verbindende schakel

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Doel, middel en organisatie van het Chronic Care Model in termen van epilepsiezorg

Hoofdstuk 3. Doel, middel en organisatie van het Chronic Care Model in termen van epilepsiezorg Hoofdstuk 3. Doel, middel en organisatie van het Chronic Care Model in termen van epilepsiezorg Wanneer we de kernelementen van het Chronic Care Model toepassen op de epilepsiezorg dan praten we over de

Nadere informatie

Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen

Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen Zelfmanagement bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden door verstandelijke beperkingen Een speciale uitdaging voor het huisartsenteam en het steunnetwerk Dr. Jany Rademakers, NIVEL Drs. Jeanny

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

training van basis naar brug

training van basis naar brug training van basis naar brug een extra steuntje in de rug voor kinderen met autisme bij de overstap van de basisschool naar de brugklas een aanbod van de Polikliniek in Doorwerth informatie voor cliënten,

Nadere informatie

EDNAH Ervarings- Deskundigheid Niet-Aangeboren Hersenletsel

EDNAH Ervarings- Deskundigheid Niet-Aangeboren Hersenletsel HAN-0190 EDNAH Ervarings- Deskundigheid Niet-Aangeboren Hersenletsel EDNAH Ervaringsdeskundigheid Niet- Aangeboren Hersenletsel WAAROM CURSUSSEN ERVARINGSDESKUNDIGHEID? In de gezondheidszorg is er een

Nadere informatie

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014.

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Zie ook http://www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/zorg-ouderen/ Algemeen: Wat betekenen de bezuinigingen

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

I N H O U D Wet maatschappelijke ondersteuning Veiligheid Ruimtelijke ordening en bouwen Gemeentefinanciën Sociale zaken en armoedebeleid

I N H O U D Wet maatschappelijke ondersteuning Veiligheid Ruimtelijke ordening en bouwen Gemeentefinanciën Sociale zaken en armoedebeleid Raadslid is een mooi vak. Als raadslid mag u over de meest uiteenlopende zaken meebeslissen. U komt in veel verschillende situaties waarin u om uw mening wordt gevraagd. Maar wat is bij al die verschillende

Nadere informatie

Needs Assessment. Postcode Woonplaats Telefoonnummer. Huidige opleiding Opleiding(en) daarvoor. Voorkeur begindatum Voorkeur einddatum Stageduur

Needs Assessment. Postcode Woonplaats Telefoonnummer. Huidige opleiding Opleiding(en) daarvoor. Voorkeur begindatum Voorkeur einddatum Stageduur Needs Assessment Stage Wat is een Needs Assessment? Een Needs Assessment is een vragenlijst die samen met de kandidaat ingevuld wordt om inzicht te krijgen in benodigde aanpassingen en/of ondersteuning

Nadere informatie

Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe. Het Cliënten Service Bureau is u graag van dienst

Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe. Het Cliënten Service Bureau is u graag van dienst Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe Het Cliënten Service Bureau is u graag van dienst Zorggroep Noordwest-Veluwe. In vertrouwde handen. Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe is een protestants-christelijke

Nadere informatie

Leergang ZelfVerzorgd

Leergang ZelfVerzorgd Leergang ZelfVerzorgd Waar gaat het over? Zuidwester heeft besloten te gaan werken met ondersteuningslijnen. Op deze manier willen we meer gespecialiseerde ondersteuning bieden aan onze cliënten, binnen

Nadere informatie

Deze vraagstelling is nader toegespitst op de volgende sub-vragen:

Deze vraagstelling is nader toegespitst op de volgende sub-vragen: Samenvatting Dit proefschrift gaat over ervaringen en leerprocessen in de ontwikkeling van de theorie en praktijk van Moreel Beraad als methode van ethiekondersteuning in de gezondheidszorg. Hoofdstuk

Nadere informatie

CanMEDS in het Medisch Onderwijs. Peter van Dijken, huisarts, universitair docent UMCG

CanMEDS in het Medisch Onderwijs. Peter van Dijken, huisarts, universitair docent UMCG CanMEDS in het Medisch Onderwijs Peter van Dijken, huisarts, universitair docent UMCG 1 2 Ik heb zeker belangen maar geen commerciële belangen bij het houden van deze presentatie Peter van Dijken 3 Ars

Nadere informatie

Een vragenlijst voor de Empowerende Omgeving

Een vragenlijst voor de Empowerende Omgeving Een vragenlijst voor de Empowerende Omgeving Introductie Met de REQUEST methode wordt getracht de participatie van het individu in hun eigen mobiliteit te vergroten. Hiervoor moet het individu voldoende

Nadere informatie

Het persoonlijk gezondheidsdossier. Geef mij mijn medische gegevens!

Het persoonlijk gezondheidsdossier. Geef mij mijn medische gegevens! Het persoonlijk gezondheidsdossier Geef mij mijn medische gegevens! 2 Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie 3 Een persoonlijk gezondheidsdossier voor iedereen die dit wil Cijfers 68% Nederlanders

Nadere informatie

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Gebaseerd op ervaringen die ik opdeed in meer dan 10 verschillende ziekenhuizen Mirjan van der Meijden Zorginformatisering Vooraf In

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

CLIëNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2011, van brief tot conclusie!!

CLIëNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2011, van brief tot conclusie!! CLIëNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2011, van brief tot conclusie!! De brief: Het Venster F.D. Rooseveltlaan 18 Postbus 2157 5600 CD Eindhoven Eindhoven, 29 november 2011 Betreft: Enquete cliënttevredenheid Beste

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Verklarende woordenlijst bij toetsingskader voor instellingen waar mensen verblijven die niet thuis kunnen wonen Utrecht, maart 2017 Behandeling Handelingen en interventies van medische, gedragswetenschappelijke

Nadere informatie

Samenvatting. Aanleiding en adviesvraag

Samenvatting. Aanleiding en adviesvraag Samenvatting Aanleiding en adviesvraag In de afgelopen jaren is een begin gemaakt met de overheveling van overheidstaken in het sociale domein van het rijk naar de gemeenten. Met ingang van 2015 zullen

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. BENU Apotheek De Meierij

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. BENU Apotheek De Meierij Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en BENU Apotheek De Meierij 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken

Nadere informatie

Aanvraagformulier Persoonsgebonden Budget Verpleging en Verzorging

Aanvraagformulier Persoonsgebonden Budget Verpleging en Verzorging Aanvraagformulier Persoonsgebonden Budget Verpleging en Verzorging DEEL 1: verpleegkundig deel Dit deel vult de wijkverpleegkundige in samen met de verzekerde of wettelijk vertegenwoordiger 1 Zorgverzekeraar

Nadere informatie