Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Informatiebrochure Praktijkonderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Informatiebrochure Praktijkonderwijs"

Transcriptie

1 Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Informatiebrochure Praktijkonderwijs

2 Onze boodschap aan leerlingen: Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! Het Praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs. Je leert er door te doen, maar wat wij vooral belangrijk vinden is dat je doet waar je plezier in hebt Wij willen dat je werk gaat doen waar je plezier in hebt. En dat je er zin in hebt om dit te bereiken. Wat wij doen is jouw wensen serieus nemen en je helpen zover te komen. Wil jij dat ook? Zeg dan: Praktijkonderwijs, dat ga ik doen! dat je doet wat je goed kunt Wij willen dat je werk gaat doen dat je goed kunt. En dat je trots bent op wat je bereikt. Wat wij doen is kijken naar waar jij goed in bent en het onderwijs afstemmen op jouw mogelijkheden. dat je doet wat bij je past Wij willen dat je werk gaat doen dat bij jou past. Wat wij doen is samen met jou de juiste stappen zetten naar werk of een vervolgopleiding. Zodat jij zegt: Ik ben geslaagd in wat ik wil en kan. Wat is Praktijkonderwijs? Leren door doen Het Praktijkonderwijs biedt onderwijs aan leerlingen van 12 tot 18 jaar die hiervoor een beschikking hebben. Ze leren door praktisch bezig te zijn. Leren door doen dus. Theorie wordt gekoppeld aan praktische opdrachten. Zo kunnen leerlingen zien, waarvoor ze de theorie nodig hebben. Leerroutes worden voor elke leerling op maat gemaakt en zijn sterk gericht op stage, werk of een vervolgopleiding. Uitgangs punt is dat leerlingen competenties ontwikkelen die ze nodig hebben om zelfstandig te kunnen werken. Tijdens de hele schoolperiode besteden we aandacht aan het leren van vaardigheden die de zelfredzaamheid van leerlingen vergroten. Het gaat om sociale vaardigheden, maar ook om praktische zaken, zoals koken en het bijhouden van het huishouden. Daarnaast laten we leerlingen kennismaken met verschillende sport- en spelactiviteiten. Zo leren ze hoe ze hun vrije tijd kunnen invullen. Oriënterende fase Het eerste deel van de schoolperiode is vooral bedoeld om erachter te komen wat een leerling kan en leuk vindt. In deze fase wordt een goede theoretische basis gelegd. Leerlingen maken kennis met alle vakken. Algemeen vormende vakken, zoals Nederlands en wiskunde, en praktijkvakken als koken, metaal- en houtbewerking, verzorging en groenonderhoud.

3 TECHNIEK Specialisatiefase Stage HANDEL & ECONOMIE Een leerling die kiest voor de sector Techniek kan, eventueel na het afronden van een vervolgopleiding, aan de slag bij bijvoorbeeld een aannemer, een metaal verwerkingsbedrijf of een fietsenmaker. GROEN Een leerling die kiest voor de sector Groen kan, eventueel na het afronden van een vervolgopleiding, aan de slag bij bijvoorbeeld een tuincentrum, een hoveniers bedrijf of een boerderij. Na de oriëntatiefase gaan leerlingen zich specialiseren. Ze kunnen kiezen voor de sector Techniek, Groen, Handel & Economie of Zorg & Welzijn. In deze fase krijgen de leerlingen steeds meer praktijklessen. Daarnaast gaan ze op school aan het werk. Denk bijvoorbeeld aan het beheren van de schoolkantine, het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden of het verzorgen van de catering. Zo leren leerlingen om te gaan met werksituaties en oefenen ze belangrijke competenties, zoals werkhouding en taakgerichtheid. Bovendien krijgen leerlingen door deze interne werkzaamheden een beter idee van het werk dat ze willen gaan doen. Tot slot volgt een externe stage bij een bedrijf. Leerlingen gaan voor langere tijd stage lopen in de sector van hun keuze. De docenten in het Praktijkonderwijs onderhouden goede contacten met het bedrijfsleven, waardoor voor iedere leerling een passende stageplek wordt gevonden. We kijken altijd of leerlingen die dat graag willen bij een stagebedrijf kunnen blijven werken na afronding van de schoolperiode. Werk of vervolgopleiding Na het Praktijkonderwijs kunnen leerlingen direct aan het werk op de reguliere arbeidsmarkt of bij een sociale werkvoorziening. Afhankelijk van interesse en capaciteiten kunnen leerlingen ook naar het mbo voor een vervolgopleiding. Een leerling die kiest voor de sector Handel & Economie kan, eventueel na het afronden van een vervolgopleiding, aan de slag bij bijvoorbeeld een kledingzaak, een supermarkt of een bouwmarkt. ZORG & WELZIJN Een leerling die kiest voor de sector Zorg & Welzijn kan, eventueel na het afronden van een vervolgopleiding, aan de slag bij bijvoorbeeld een restaurant, een verzorgings huis of een schoonmaakbedrijf.

4 doen waar je plezier in hebt Waarom kiezen voor het Praktijkonderwijs? Omdat wij willen dat leerlingen werk gaan doen waar ze plezier in hebben. En dat ze er zin in hebben om dit te bereiken. Wat wij doen is hun wensen serieus nemen en ze een veilige leeromgeving bieden. Wensen serieus nemen In het Praktijkonderwijs luisteren we naar de wensen van iedere leerling en kijken we samen met de leerling of die wensen werkelijkheid kunnen worden. Daarbij richten we ons op wat leerlingen kunnen. Door te benadrukken waar leer lingen goed in zijn, krijgen ze zelfvertrouwen en worden ze trots op zichzelf. Dit zorgt ervoor dat de leerlingen met plezier naar school gaan. Veilige leeromgeving Voor leerlingen in het Praktijkonderwijs is een veilige leeromgeving belangrijk. Dit is een omgeving waarin ze zich prettig voelen en zichzelf kunnen zijn. Een docent in het Praktijkonderwijs is daarom meer dan alleen iemand die voor de klas staat. Hij is ook coach en begeleider. Zo worden de leerlingen gestimuleerd om verder te komen.

5 doen wat je goed kunt Waarom kiezen voor het Praktijkonderwijs? Omdat we willen dat leerlingen werk gaan doen dat ze goed kunnen. En dat ze trots zijn op wat ze bereiken. Wat wij doen is kijken waar leerlingen goed in zijn en het onderwijs afstemmen op hun mogelijkheden. Individueel ontwikkelingsplan We werken met individuele ontwikkelingsplannen voor elke leerling. Daarin beschrijven we de wensen, mogelijkheden en doelen. Het ontwikkelingsplan wordt in nauw overleg met de leerling en ouders gemaakt. De docent coacht de leerling bij het uitvoeren van het ontwikkelingsplan. Wanneer nodig wordt het plan gedurende het jaar bijgesteld. Zo volgt iedere leerling een individueel leertraject op eigen niveau. In de bovenbouw ligt de nadruk in het plan op zelfstandig wonen en op de overgang naar werk of een vervolgopleiding. Portfolio Om hun eigen ontwikkeling vast te leggen, houden leer lingen zelf een portfolio bij. Tijdens hun schoolloopbaan vullen de leerlingen het portfolio met verslagen, werkstukken en behaalde certificaten.

6 doen wat bij je past Praktijkonderwijs: het resultaat In het Praktijkonderwijs willen we dat leerlingen werk gaan doen dat bij ze past. Wat wij doen is samen met de leerling de juiste stappen zetten naar werk of een vervolgopleiding. Zodat de leerling zegt: Ik ben geslaagd in wat ik wil en kan. Aan het werk Doordat het Praktijkonderwijs gericht is op de individuele capaciteiten en wensen van leerlingen, komen leerlingen meestal terecht in werk dat echt bij ze past. Leerlingen kunnen certificaten en/of rijbewijzen halen die nodig zijn voor hun toekomstige vak gebied. Zoals het VCA-certificaat (veiligheid), het schoonmaakcertificaat en het heftruck- en trekker rijbewijs. Leerlingen kunnen hiermee aan de slag op de reguliere arbeids markt of bij een sociale werkvoorziening. Verder leren Vaak houdt het leren voor leerlingen die het Praktijkonderwijs hebben afgerond echter niet op. Een kwart tot een derde van de leerlingen stroomt na het Praktijkonderwijs door naar het mbo om een vervolgopleiding te doen. Maar ook leerlingen die direct aan de slag gaan, worden vaak door hun werkgevers gemotiveerd om een mbo-diploma te halen of interne scholing te volgen.

7 DOEN WAAR JE PLEZIER IN HEBT DOEN WAT JE GOED KUNT Leerling: Toen ik kwam durfde ik bijna niks, nu ga ik zelf overal naar toe. Docent: Een belangrijke taak van mij is leerlingen motiveren. Daardoor leren ze beter. Ouder: Mijn zoon gaat fluitend naar school en komt fluitend terug. Het is wel jammer dat het zo vals is. Leerling: Ik voel me bevrijd: hier kan ik wat de leraren vragen. Docent: Je merkt dat hier echte aandacht is voor leerlingen. Ouder: Ik zie dat mijn dochter trots is op wat ze kan.

8 DOEN WAT BIJ JE PAST Leerling: Door deze school weet ik dat ik meer kan: ik ga een vervolgopleiding doen! Docent: Dit is onderwijs zoals het moet zijn: passend bij de leerling. Ouder: Door het Praktijkonderwijs heeft mijn dochter Aanmelden Het Praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen van 12 tot 18 jaar met een IQ tussen de 55 en 75/80. Om in aan merking te komen voor het Praktijkonderwijs hebben leerlingen een positieve beschikking nodig. Meer weten? Neem contact op met een van de scholen voor Praktijkonderwijs in de buurt. Roden Winsum Groningen Appingedam Hoogezand Veendam Winschoten een betere kans op de arbeidsmarkt. Stadskanaal

9 Contactgegevens praktijkscholen in de regio Fivelcollege Opwierderweg 65c, 9902 RC Appingedam tel (0596) De Bolster Multatulistraat 91, 9721 NH Groningen tel (050) Gomarus College Lavendelweg 7, 9731 HR Groningen tel (050) Star Numanschool Kluiverboom 1b, 9732 KZ Groningen tel (050) dr. Aletta Jacobs College Van Heemskerckstraat 119a, 9601 HC Hoogezand tel (0598) rsg de Borgen - de Esborg Burchtlaan 2, 9301 TJ Roden tel (050) School voor praktijkonderwijs Stadskanaal; de Catamaran Gelderselaan 1, 9501 RA Stadskanaal tel (0599) Winkler Prins Jan Salwaplein 2, 9641 LA Veendam tel (0598) De Flint, Dollard College Bovenburen 11a, 9675 HA Winschoten tel (0597) Groene school, locatie De Brake Onderdendamsterweg 43a, 9951 TD Winsum tel (0595) Tekst en ontwerp: BOP onderzoek en communicatie tel (050)

PRAKTIJKONDERWIJS. De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen

PRAKTIJKONDERWIJS. De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen PRAKTIJKONDERWIJS De Compagnie Buitenbaan 3, Heerenveen Je doet ertoe! DE COMPAGNIE De Compagnie verzorgt openbaar voortgezet onderwijs in de regio Zuid-Friesland. De school is voor leerlingen van 12 tot

Nadere informatie

LEREN VOOR DE PRAKTIJK

LEREN VOOR DE PRAKTIJK LEREN VOOR DE PRAKTIJK Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels in je buik? Niet nodig, hoor. Op Het Streek aan de Zandlaan

Nadere informatie

Informatie. schooljaar 2016/2017. leren door DOEN. www.groenehartpraktijkschool.nl

Informatie. schooljaar 2016/2017. leren door DOEN. www.groenehartpraktijkschool.nl Informatie schooljaar 2016/2017 leren door DOEN ft www.groenehartpraktijkschool.nl werkt! Over de Groene Hart Praktijkschool Praktijk werkt, overal in de maatschappij en dus ook bij ons op de Groene Hart

Nadere informatie

LEREN VOOR DE PRAKTIJK

LEREN VOOR DE PRAKTIJK LEREN VOOR DE PRAKTIJK Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels in je buik? Niet nodig, hoor. Op Het Streek aan de Zandlaan

Nadere informatie

ondersteuningsprofiel Gomarus College praktijkonderwijs

ondersteuningsprofiel Gomarus College praktijkonderwijs ondersteuningsprofiel Gomarus College praktijkonderwijs Ouderversie, schooljaar 2016-2017 Adres Lavendelweg 7 9731 HR Groningen T 050 5244515 E praktijkonderwijs@gomaruscollege.nl W www.gomaruscollege.nl

Nadere informatie

De school waar je je thuis voelt!

De school waar je je thuis voelt! De school waar je je thuis voelt! De Viaan De Viaan is een openbare school voor Praktijkonderwijs voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Als je moeite hebt met leren, ben je bij ons op de goede plek. Je krijgt

Nadere informatie

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM TALENT IN PRAKTIJK WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, tussen allerlei hoge huizen, staat Het Praktijkcollege Centrum. Onze school is op veel gebieden uniek. Je hebt heel veel mogelijkheden om certificaten

Nadere informatie

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM 2017-2018 WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, tussen allerlei hoge huizen, staat Het Praktijkcollege Centrum. Onze school is op veel gebieden uniek. Je hebt heel veel

Nadere informatie

samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs

samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs praktijkschool apeldoorn openbare school voor praktijkonderwijs samen leren zelf doen praktijkschool apeldoorn Colofon De Praktijkschool Apeldoorn bezoekadres Fabianusstraat 2, Apeldoorn postadres Postbus

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

OOK VOOR UW KIND! LAAT ZIEN WAT JIJ KUNT

OOK VOOR UW KIND! LAAT ZIEN WAT JIJ KUNT LAAT ZIEN WAT JIJ KUNT In deze brochure kunnen we u lang niet alles vertellen wat u graag wilt weten over onze school. Kom daarom ook eens op De Bolster kijken en vraag ons wat u weten wilt. Bel ons voor

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. In het kort

Praktijkonderwijs. In het kort Het praktijkonderwijs In het laatste jaar van de (speciale) basisschool moet je beslissen naar welke school voor voortgezet onderwijs je gaat. Meestal is dat een moeilijke keuze. Zeker wanneer je: moeite

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. talent ben je zelf

Praktijkonderwijs. talent ben je zelf Praktijkonderwijs talent ben je zelf open dagen zaterdag 26 januari 10:00-13:00 uur zaterdag 2 februari 10:00-13:00 uur School-in-bedrijf woensdag 16 januari woensdag 23 januari woensdag 30 januari Wat

Nadere informatie

Praktijkschool diploma. De Faam November 2014

Praktijkschool diploma. De Faam November 2014 Praktijkschool diploma De Faam November 2014 Het praktijkschool diploma? Iedere leerling op de Faam kan sinds vorig schooljaar in de bovenbouw een PrO diploma halen als hij/zij: ontwikkeling kan aantonen

Nadere informatie

TRAININGSCENTRUM. Schakel naar een passend vervolgtraject. Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar

TRAININGSCENTRUM. Schakel naar een passend vervolgtraject. Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar TRAININGSCENTRUM Schakel naar een passend vervolgtraject Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar Wat is een Trainingscentrum? Bij de Trainingscentra van Lijn5

Nadere informatie

leeromgeving. Veiligheid en geborgenheid

leeromgeving. Veiligheid en geborgenheid GSG Het Segment GSG Het Segment is een veilige, zelfstandige school voor Praktijkonderwijs voor jongeren die worden begeleid en gecoacht naar werk, zelfstandigheid, vervolgopleiding (ROC) en zinvolle vrijetijdsbesteding.

Nadere informatie

bewust Alternatieve Leerweg

bewust Alternatieve Leerweg bewust Alternatieve Leerweg leren werken in de echte wereld inleiding waar staat ambachts plein voor 3 Jonge mensen een vak leren zodat zij op eigen kracht werk vinden. Daar staat Ambachtsplein voor. We

Nadere informatie

Surf ook naar www.rvec.nl

Surf ook naar www.rvec.nl Een succesvolle leerloopbaan voor ieder kind Welkom bij Roelof! Het Roelof van Echten College in Hoogeveen is een school voor ieder kind. Wij bieden alle vormen van onderwijs aan: praktijkonderwijs, leerwegondersteunend

Nadere informatie

CSG Liudger voor u. De Ring CSG Liudger. School voor praktijkonderwijs

CSG Liudger voor u. De Ring CSG Liudger. School voor praktijkonderwijs CSG Liudger voor u De Ring CSG Liudger School voor praktijkonderwijs Hallo, wij zijn Eelze de Boer en Afian Stornebrink, docenten van CSG Liudger locatie De Ring. 11.07 In dit boekje vertellen we u over

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. Elke Leerling Doet Ertoe

Praktijkonderwijs. Elke Leerling Doet Ertoe Praktijkonderwijs Elke Leerling Doet Ertoe Op het Praktijkonderwijs van het Elde College leer je door te doen. Je leert vaardigheden die nodig zijn om later te gaan werken en zelfstandig te kunnen wonen

Nadere informatie

Informatieavond klas 4

Informatieavond klas 4 Informatieavond klas 4 Praktijkonderwijs Werken naar werk Samen op weg bereikt ieder zijn doel Programma Uitstroomprofielen + vakkenpakket Doorstromen naar arbeid Doorstromen naar entreeonderwijs Algemene

Nadere informatie

Praktijkonderwijs werkt!

Praktijkonderwijs werkt! DE VENEN Praktijkonderwijs werkt! Ontdek hoe het werkt op 20 januari! Waar wil jij een pro in worden? Bij ons op school leer je vooral door te doen! Op school én in de praktijk, via stages. Je kunt bij

Nadere informatie

Kom bij ons je vak leren. Positief Respectvol Ontdekkend

Kom bij ons je vak leren. Positief Respectvol Ontdekkend Kom bij ons je vak leren Positief Respectvol Ontdekkend Beste leerling, beste ouder/verzorger, Waar vind je tegenwoordig nog iemand die met zijn handen wil werken? Het antwoord: Bij PRO Emmen. Want bij

Nadere informatie

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou!

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou! Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning College de OpMaat Op maat voor jou! 2015-2016 College de OpMaat: Op maat voor jou! Leuke activiteiten Ik kan me niet zo goed concentreren in een grote

Nadere informatie

GSG Het Segment. Introductie voor ouders

GSG Het Segment. Introductie voor ouders GSG Het Segment GSG Het Segment is een veilige, zelfstandige school voor praktijkonderwijs voor jongeren die worden begeleid en gecoacht naar werk, zelfstandigheid, vervolgopleiding (ROC) en zinvolle vrijetijdsbesteding.

Nadere informatie

1. Portfolio van de leerling 1

1. Portfolio van de leerling 1 1. Portfolio van de leerling 1 Handleiding voor de leerling Dit is het doorstroomportfolio van de leerling. Om je in te schrijven voor een mbo-opleiding moet je dit portfolio zo volledig mogelijk invullen.

Nadere informatie

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk College voor vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen algemeen toegankelijk beroepsonderwijs College voor Beroepsonderwijs Wie zijn we? Alle leerlingen die de basisberoepsgerichte of de kaderberoepsgerichte

Nadere informatie

WE ZIEN JE. GROEIEN. Het vak leren waar je trots op bent

WE ZIEN JE. GROEIEN. Het vak leren waar je trots op bent WE ZIEN JE. GROEIEN. Het vak leren waar je trots op bent Beste leerling, beste ouder, Wij helpen jou groeien, als mens en in je ambacht. Dat is onze missie. Alles op t Genseler is erop gericht dat jij

Nadere informatie

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden SAMIRA KIEST ICT 1 ICT is continu in ontwikkeling. Vraagt om mensen die goed kunnen samenwerken En die dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden naar hbo. Veel banen. Nu en in de toekomst. 2

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. de Groene Hart Praktijkschool volgens Roy, Ramon, Wendy en Of ina. Praktijk werkt!

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. de Groene Hart Praktijkschool volgens Roy, Ramon, Wendy en Of ina. Praktijk werkt! Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 de Groene Hart Praktijkschool volgens Roy, Ramon, Wendy en Of ina Praktijk werkt! Leren door doen Praktijk werkt! over de Groene Hart Praktijkschool Praktijk

Nadere informatie

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school.

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. 2 Voorwoord Beste leerlingen/geachte ouders, In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. Als leerling is een richting kiezen voor jou heel belangrijk.

Nadere informatie

1. Portfolio van de leerling

1. Portfolio van de leerling 1 Handleiding voor de leerling Dit is het doorstroomportfolio van de leerling. Om je in te schrijven voor een mbo-opleiding moet je dit portfolio zo volledig mogelijk invullen. Vraag je decaan / mentor

Nadere informatie

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe Vmbo Elke Leerling Doet Ertoe Vind je het leuk om met je handen te werken? Op het vmbo is daar naast theorie- veel ruimte voor. De naam zegt het al: vmbo betekent voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. praktijkonderwijs. Elke leerling telt

Praktijkonderwijs. praktijkonderwijs. Elke leerling telt Praktijkonderwijs praktijkonderwijs Elke leerling telt 7 redenen om te kiezen voor onze school 1. Je ontdekt wat je leuk vindt en waar je goed in bent; 2. Je groeit in zelfvertrouwen en vaardigheden; 3.

Nadere informatie

Elke dag leren door te doen

Elke dag leren door te doen Elke dag leren door te doen Praktijkonderwijs elke dag een uitdaging Elk kind heeft talent en voor elk kind zijn er uitdagingen. Dat is het uitgangspunt van Praktijkonderwijs op het Elde College. Binnen

Nadere informatie

Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Lisa: Onderwijsassistent (MBO niveau 4)

Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Lisa: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Ik kreeg vanaf de eerste dag een fijn gevoel bij deze school. Er hangt een gezellige sfeer. Je wordt goed opgevangen door de docenten. Als je ergens mee zit kan

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

Elke dag een ontdekking

Elke dag een ontdekking Elke dag een ontdekking vmbo elke dag een uitdaging Uw zoon of dochter heeft een vmbo advies. Nu volgt de uitdaging van het kiezen van de juiste school. Een school waar uw kind zich prettig voelt en die

Nadere informatie

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen vmbo bb, kb en tl 500 leerlingen Leren door te doen Wij zijn een open christelijke school voor voortgezet onderwijs in de stad Groningen. Onze school is een plek waar

Nadere informatie

Meer dan je ziet! CSG Liudger voor u

Meer dan je ziet! CSG Liudger voor u Meer dan je ziet! R CSG Liudger voor u Foto cover: Afian Stornebrink, onderwijs- en organisatiecoördinator en docent AVO Eelze de Boer, stagebegeleider en docent AVO Hallo, wij zijn Eelze de Boer en Afian

Nadere informatie

doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven

doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven Leerlingfolder Groen moet je doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven Eindhoven 10x vraag en antwoord: dat is makkelijk kiezen! 1 2 Een dag op school Hoe ziet mijn schooldag eruit? De

Nadere informatie

Praktijkschool ATC. Arbeid Trainings Centrum. Drift TB Ommen (0529) Facebook

Praktijkschool ATC. Arbeid Trainings Centrum. Drift TB Ommen (0529) Facebook Praktijkschool ATC Arbeid Trainings Centrum Drift 2 7731 TB Ommen (0529) 466443 info@atcommen.nl www.atcommen.nl Facebook VOORWOORD Aan de leerlingen, ouders/verzorgers & andere belangstellenden. Welkom

Nadere informatie

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers Informatiebrochure voor ouders/verzorgers Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Missie en Visie 4 1.1 Praktijkonderwijs 1.2 Allemaal anders, ieder zijn talent 2. De juiste plek voor iedere leerling 6 2.1 Toelating

Nadere informatie

zorg en welzijn Voorbeeld van een grote opdracht:

zorg en welzijn Voorbeeld van een grote opdracht: zorg en welzijn vmbo sport & dienstverlening mogelijkheden binnen de sector zorg en welzijn is de leerroute sport & dienstverlening. In de directe omgeving is Kollum de enige vmbo- sportief en sociaal

Nadere informatie

Leren in de praktijk! Op Het Stedelijk

Leren in de praktijk! Op Het Stedelijk Extra bij het magazine voor groep-8 leerlingen en hun ouders over Het Stedelijk Zutphen Leren in de praktijk! Op Het Stedelijk In dit nummer -> Leren in moderne praktijklokalen -> Maatwerk, ook op het

Nadere informatie

OP HET STREEK TEL IK MEE!

OP HET STREEK TEL IK MEE! OP HET STREEK TEL IK MEE! CSG Het Streek Zandlaan voor vmbo/mavo en praktijkonderwijs, Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels

Nadere informatie

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P)

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P) Mavo Meer mogelijkheden op het Hondsrug College Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren Aandacht Anglia Praktijkvakken (T&T en D&P) Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Mavo Ga je straks

Nadere informatie

Zadkine Startcollege Wat heb jij aan Startcollege? Bol of bbl Entree Opleidingen

Zadkine Startcollege Wat heb jij aan Startcollege? Bol of bbl Entree Opleidingen STARTCOLLEGE Zadkine Startcollege Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je wel een vak leren, ervaring opdoen en ook nog eens een diploma behalen? Dan is het Startcollege iets voor jou!

Nadere informatie

even bijtanken Doorstart

even bijtanken Doorstart Doorstart even bijtanken Welkom bij schakelopvang De Doorstart Waarom naar De Doorstart? Je bent nog (partieel) leerplichtig maar het kan zijn dat het niet zo lekker loopt op school. Misschien doordat

Nadere informatie

Motivatie bepaalt het succes! www.demeerwaarde.nl

Motivatie bepaalt het succes! www.demeerwaarde.nl Motivatie bepaalt het succes! Wij schrijven in e over deze informati daar ouders. Je mag rger(s) ouder(s)/verzo lezen. een opleiding voor jou? Ben jij een doener met een Havo-denkniveau? Dan ben je van

Nadere informatie

Het nieuwe vmbo. Talenten laten groeien. de Ambelt. Gentiaan College. Januari 2017 versie: 1.0. Pagina 1 van 11

Het nieuwe vmbo. Talenten laten groeien. de Ambelt. Gentiaan College. Januari 2017 versie: 1.0. Pagina 1 van 11 Januari 2017 versie: 1.0 Gentiaan College Talenten laten groeien. de Ambelt Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave 1. Het nieuwe vmbo... 3 Profielen in het vmbo... 3 De avo-vakken... 3 Het beroepsgerichte profielvak...

Nadere informatie

Open Huis. 30 januari 2019, uur De Ring. Samenwerken. Oog op de toekomst. Coach

Open Huis. 30 januari 2019, uur De Ring. Samenwerken. Oog op de toekomst. Coach Open Huis 30 januari 2019, 16.30-19.30 uur De Ring Samenwerken Oog op de toekomst Coach Inhoud WELKOM! Welkom 03 Over CSG Liudger 04 Burgum 04 Waskemeer 04 Splitting Drachten 05 De Ring Drachten 05 Raai

Nadere informatie

Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account

Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account Uit Ik Verken! Project 3 Ik verken het D&P-profiel A Het profiel Dienstverlening en Producten (D&P) is een breed oriënterend profiel. Dit profiel biedt

Nadere informatie

C-stroom. School voor voortgezet vrijeschoolonderwijs www.parcivalcollege.nl

C-stroom. School voor voortgezet vrijeschoolonderwijs www.parcivalcollege.nl C-stroom School voor voortgezet vrijeschoolonderwijs www.parcivalcollege.nl ontwerp en fotografie: buro klaas huizenga Inhoudsopgave Wat is de C-stroom? 3 Voor wie is de C-stroom bedoeld? 3 Profiel van

Nadere informatie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie Drechtsteden College De school waar ik mezelf kan zijn! Techniek Zorg & Welzijn Economie vmbo Je zit in groep 8 en je hebt een VMBOadvies gekregen. Maar welke school past nu het beste bij je? Waar voel

Nadere informatie

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL INFORMATIE VMBO 2014 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Eigenlijk houd ik niet zo van leren, maar meer van doen. Daarom doe ik ook kader. Dan heb je wat minder leerstof en wat meer praktijk.

Nadere informatie

Inleiding. Beste student,

Inleiding. Beste student, Inleiding Beste student, Je hebt een stagetoets gemaakt. Deze toets is klaargezet door verpleegkundigen van jouw stageafdeling in het kader van het project E-flow Nursing. Wij denken dat het maken van

Nadere informatie

Stage op Praktijkschool Breda

Stage op Praktijkschool Breda Stage op Praktijkschool Breda VOORBEREIDING OP DE ARBEIDSMARKT Jongelui Welkom in de Grote mensenwereld En blijf groeien, stapje.. voor stapje. Stagebekwaam eind leerjaar 4? Ja Externe stage Nee Individueel

Nadere informatie

Traject aansluitend bij de leerling. Een kansrijke toekomst Wonen- Werken- Vrije tijd. Leerjaar 5. Leerjaar 4. Leerjaar6

Traject aansluitend bij de leerling. Een kansrijke toekomst Wonen- Werken- Vrije tijd. Leerjaar 5. Leerjaar 4. Leerjaar6 Een kansrijke toekomst Wonen- Werken- Vrije tijd Gebouw uitgerust voor de toekomst: Schooljaar 2014-2015 Leerjaar 4 Stagebekwaam Leerjaar 5 Externe stage Leerjaar6 Uitstroom Interne stage Leerwerkplaats

Nadere informatie

2017 vmbo/mavo 100% geslaagd! oor oen D LEREN! vmbo mavo isk. De Meander Gouda

2017 vmbo/mavo 100% geslaagd! oor oen D LEREN! vmbo mavo isk. De Meander Gouda 2017 vmbo/mavo 100% geslaagd! oor oen D LEREN! vmbo mavo isk De Meander Gouda De Meander oor oen D LEREN! Jouw persoonlijke leerroute op De Meander: Persoonlijk onderwijs Keuze-uren Leren door doen Theorie

Nadere informatie

DURF JIJ DE STAP AAN?

DURF JIJ DE STAP AAN? DURF JIJ DE STAP AAN? Naar leerjaar 3 vmbo op De Groene Campus www.degroenecampus.nl De Groene Campus: een leuke school met een goede sfeer D foto nog maken - food - design - groen - sport e Groene Campus?

Nadere informatie

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost Jouw praktische weg naar het hbo Onderdeel van AOC Oost 2014 2015 2Informatie Het Groene Lyceum 2014-2015 Lekker praktisch bezig zijn maar wel op een hoog niveau. Is dat ook voor jou de leukste route naar

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. In het kort

Praktijkonderwijs. In het kort Het praktijkonderwijs In het laatste jaar van de (speciale) basisschool moet je beslissen naar welke school voor voortgezet onderwijs je gaat. Meestal is dat een moeilijke keuze. Zeker wanneer je: moeite

Nadere informatie

WELKOM OP DE SCHIETBAANSTRAAT

WELKOM OP DE SCHIETBAANSTRAAT WELKOM OP DE SCHIETBAANSTRAAT Talent in praktijk LMC PRAKTIJK- ONDERWIJS WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, in een straat met hoge huizen staat onze school de Schietbaanstraat. Eenmaal binnen, stap

Nadere informatie

2017 vmbo/mavo 100% geslaagd! oor oen D LEREN! vmbo mavo isk. De Meander Gouda

2017 vmbo/mavo 100% geslaagd! oor oen D LEREN! vmbo mavo isk. De Meander Gouda 2017 vmbo/mavo 100% geslaagd! oor oen D LEREN! vmbo mavo isk De Meander Gouda Jouw persoonlijke leerroute op De Meander: Individuele coaching Persoonlijk onderwijs op de Meander Digitaal portfolio Lwoo

Nadere informatie

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB)

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB) Decanaat Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2 Loopbaan: Als je bezig bent met je schoolloopbaan dan ben je bezig met vragen over jouw toekomst. Wat voor beroepen vind je interessant? Wat voor

Nadere informatie

Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam

Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Praktijkonderwijs in de regio Rotterdam Kinderen en jongeren moeten tegenwoordig steeds méér en steeds beter presteren, een zo hoog mogelijke opleiding volgen, diploma

Nadere informatie

Wat wil de werkgever? Praktijkleren. CSG Prins Maurits. Middelharnis

Wat wil de werkgever? Praktijkleren. CSG Prins Maurits. Middelharnis Wat wil de werkgever? Praktijkleren CSG Prins Maurits Middelharnis Wat wil de werkgever? Het antwoord op deze vraag hebben wij een aantal jaren geleden voor onszelf geformuleerd. Laat de lessen bij de

Nadere informatie

DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN

DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN Beste leerling, Jij gaat je keuze maken voor de beroepsvoorbereidende opleiding die je in de 3e en 4e klas gaat doen. We noemen de verschillende beroepsvoorbereidende

Nadere informatie

decaan Annette Brons

decaan Annette Brons Van harte welkom!! decaan Annette Brons LOB(loopbaanoriëntatie en begeleiding) LOB is een geïntegreerd en continue proces waarin de leerling wordt voorbereid op een toekomstige vervolgopleiding, arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care is geen gewone school, dat zul je snel genoeg

Nadere informatie

Doelomschrijving vier deelnemende scholen

Doelomschrijving vier deelnemende scholen Doelomschrijving vier deelnemende scholen 1 doelgroepomschrijvingen Leerbedrijf BAVA (ROC-AKA) Het leerbedrijf Basisvaardigheden (BAVA) is onderdeel van de school voor AKA van het ROC Midden Brabant. Bij

Nadere informatie

WELKOM OP DE ATLANT Een goede school * op een mooie plek in Amsterdam

WELKOM OP DE ATLANT Een goede school * op een mooie plek in Amsterdam WELKOM OP DE ATLANT Een goede school * op een mooie plek in Amsterdam *DE ONDERWIJS- INSPECTIE HEEFT DE ATLANT IN 2017 BEOORDEELD ALS GOEDE SCHOOL Betrokken en veilig Gezond en rookvrij Sfeer en kleinschalig

Nadere informatie

VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ

VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ WERELD- STAPPEN Mijn naam is Iris. Ik ben 16 jaar. Als ik in de spiegel kijk zie ik een jongedame die er mag zijn. Maar zo dacht ik twee jaar geleden

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijk Onderwijs

Handboek Examinering Praktijk Onderwijs Handboek Examinering Praktijk Onderwijs Schooljaar 2013 - 1. Voorwoord Voor je ligt het examenhandboek voor de opleiding Praktijkonderwijs. Dit examenhandboek geldt voor de duur dat je op het Tender College

Nadere informatie

De overgang naar het voortgezet onderwijs

De overgang naar het voortgezet onderwijs Loket Passend Onderwijs De overgang naar het voortgezet onderwijs Informatieavond De Vlieger 14 oktober 2014 PO VO 2014-2015 Loket Passend Onderwijs & Passend Primair Onderwijs Leiden De overstap van primair

Nadere informatie

Met een goed beroep gaat er een wereld voor je open.

Met een goed beroep gaat er een wereld voor je open. 18 stad & esch & lyceum 19 Lees meer over dyslexie op p75 Havo Onze havo bereidt jou uitstekend voor op een studie in het hoger beroepsonderwijs omdat we veel aandacht besteden aan leervaardigheden zoals

Nadere informatie

Een certificaat. Een goede zaak!! Beroepscursussen praktijkonderwijs

Een certificaat. Een goede zaak!! Beroepscursussen praktijkonderwijs Een certificaat Een goede zaak!! Beroepscursussen praktijkonderwijs Inleiding Als je straks gaat solliciteren naar een baan, wil een werkgever graag zien wat je al kunt. Met een certificaat laat je zien

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

Onderwijs met hoofd en hart

Onderwijs met hoofd en hart Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven Onderwijs met hoofd en hart www.altra.nl minigids_school2care.indd 1 18-06-15 14:22 Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

Vorming Training Scholing. Voor alle cliënten van Odion

Vorming Training Scholing. Voor alle cliënten van Odion Vorming Training Scholing Voor alle cliënten van Odion 2014 VTS gids 2014 1 Inleiding Voor wie is Vorming, Training, Scholing mogelijk en wat is het? VTS is voor alle cliënten van Odion van zowel dagbesteding

Nadere informatie

KANS. Ontdek wie je bent wat je kunt, en wat je wilt bij de

KANS. Ontdek wie je bent wat je kunt, en wat je wilt bij de KANS Ontdek wie je bent wat je kunt, en wat je wilt bij de academievoorzelfstandigheid@landstede.nl www.zelfstandigzijn.nl 088-850 83 72 Westeinde 33, 3844 DD Harderwijk Fuchsiastraat 1, 8013 ZC Zwolle

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 Studievaardigheid De reis naar een eigen plek in de maatschappij is nu begonnen. En je reisdoel staat vast: een zelfverzekerde trotse handtekening op het

Nadere informatie

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care School2Care is geen gewone school, dat zul je snel genoeg merken. De essentie?

Nadere informatie

Algemene uitleg door 2College Durendael

Algemene uitleg door 2College Durendael Algemene uitleg door VMBO algemeen VMBO, hoe is het ontstaan en waarom? Met de invoering van het VMBO in 1999 wilde toenmalig staatssecretaris van Onderwijs, mevr. T. Netelenbos (PvdA) de instroom in het

Nadere informatie

Welkom op de doemiddag 2018

Welkom op de doemiddag 2018 Welkom op de doemiddag 2018 Zone College Locatie Borculo groen onderwijs Keuzemoment Eind groep 8 van de basisschool, welk vervolgonderwijs Eind leerjaar 2 vmbo, welke leerweg en welk profiel, binnen

Nadere informatie

Inhoud. WerkPortfolio. Handleiding gebruik certificaten. Zo Krijgt U Gemotiveerde Leerlingen.

Inhoud. WerkPortfolio. Handleiding gebruik certificaten. Zo Krijgt U Gemotiveerde Leerlingen. Inhoud WerkPortfolio Handleiding gebruik certificaten Zo Krijgt U Gemotiveerde Leerlingen Inhoud Zo gebruikt u de vier elementen die uw leerlingen optimaal gefocust houden! 1 Een doel voor de leerlingen!

Nadere informatie

Aanbod Branchegerichte Cursussen

Aanbod Branchegerichte Cursussen Aanbod Branchegerichte Cursussen Locatie PRO Harm Smeengekade 13 8011AK Zwolle 038 456 4560 www.thorbecke-zwolle.nl Beste ouder(s),verzorger(s), Catering HACCP Volgend schooljaar 2015/2016 zit uw zoon

Nadere informatie

Naam: School: Mentor:

Naam: School: Mentor: Naam: School: Mentor: Indeling portfolio Tab Domeinen Gebieden Opmerkingen* 1 Algemene informatie Mijn interesses Mijn stage(s) 2 Werken Mijn werkprocessen Mijn competenties Mijn certificaten /diploma

Nadere informatie

Het Businessprogramma

Het Businessprogramma Het Businessprogramma 2018-2019 Inleiding Op het Mondriaan College zijn naast kennis ook vaardigheden van belang: samenwerken, creëren, organiseren, presenteren en niet in de laatste plaats ondernemen.

Nadere informatie

WIJ WETEN DAT JE HET KAN

WIJ WETEN DAT JE HET KAN WIJ WETEN DAT JE HET KAN WELKOM In Rotterdam Zuid staat tussen de havens in de wijk Charlois onze school Het Praktijkcollege Zuidwijk, ook wel HPC Zuidwijk. Onze school zal hier nog maar 2 jaar staan.

Nadere informatie

Entree Daar kom je verder mee!

Entree Daar kom je verder mee! ROC Kop van Noord-Holland Ben je voortijdig gestopt met school? Kom je van het vmbo zonder diploma? Kom je van een praktijkschool en wil je verder leren? Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 volgen maar

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. TerraNigraMaastricht

Praktijkonderwijs. TerraNigraMaastricht Praktijkonderwijs TerraNigraMaastricht Contact Praktijkonderwijs TerraNigraMaastricht Terra Nigrastraat 5 6216 BK Maastricht T 043-3621079 E administratie@terranigra.nl I www.terranigra.nl Persoonlijk

Nadere informatie

www _ 1

www _ 1 www.veenoord.info 1 Op Veenoord heb jij de regie in handen! Je volgt je eigen persoonlijke leerroute en doet waar mogelijk vakken op een hoger niveau (BB/ KB/TL). Je leert eigen keuzes maken en zet prestaties

Nadere informatie

JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD

JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD WELKOM Wat leuk dat je meer wil weten over onze school. We vertellen je graag meer, want wij zijn heel trots op onze mooie school en leerlingen. Ons gebouw is klein, zo weet

Nadere informatie

Elde College Sint-Michielsgestel

Elde College Sint-Michielsgestel Elde College Sint-Michielsgestel Elke Leerling Doet Ertoe Spreekt een kleine school je aan? Een school waar je iedereen snel leert kennen? Vind je het fijn om intensief contact te hebben met je mentor?

Nadere informatie

HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM. Het Erasmus. Wanted! Nieuwsgierige types

HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM. Het Erasmus. Wanted! Nieuwsgierige types HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM Het Erasmus Wanted! Nieuwsgierige types HET ERASMUS HAVO/VWO Wie kiest voor het Technasium van Het Erasmus, kiest voor Vijf uur per week het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O)

Nadere informatie