Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Handleiding voor Makelaars in onroerende zaken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Handleiding voor Makelaars in onroerende zaken"

Transcriptie

1 Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Handleiding voor Makelaars in onroerende zaken Versie:

2 Inleiding Vanaf 1 augustus 2008 is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) van kracht. De Wwft legt aan verschillende groepen van ondernemers in Nederland de verplichting op om zogenoemde ongebruikelijke transacties te melden (de meldingsplicht) en om de bij deze transacties betrokken personen te identificeren (het cliëntenonderzoek). Het toezicht op de naleving van de Wwft wordt uitgeoefend door een afgescheiden onderdeel van de Belastingdienst: de Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft. Voor wie is deze handleiding bestemd? Deze handleiding is bestemd voor de natuurlijke persoon, de rechtspersoon of de vennootschap die bemiddelt bij het tot stand brengen en sluiten van overeenkomsten inzake onroerende zaken en rechten waaraan onroerende zaken zijn onderworpen. Het gaat uitsluitend om de diensten die direct of indirect met de aan- en verkoop van onroerende zaken te maken hebben. De identificatieplicht en de meldingsplicht in 10 stappen Deze korte handleiding geeft in 10 stappen aan wat u moet doen in het kader van de identificatieplicht en de meldingsplicht uit de Wwft. Deze handleiding is geen vervanging van de wettekst maar biedt slechts een richtlijn bij het uitvoeren van de verplichtingen uit de wetgeving. Stap 1 Onderworpen aan de Wwft? U valt onder de werking van de Wwft wanneer u als natuurlijk persoon, als rechtspersoon of als vennootschap bemiddelt bij het tot stand brengen en sluiten van overeenkomsten inzake onroerende zaken en rechten waaraan onroerende zaken zijn onderworpen. Het gaat uitsluitend om de diensten die direct of indirect met de aan- en verkoop van onroerende zaken te maken hebben. Stap 2 Identificeren Het cliëntenonderzoek is één van de sleutelbegrippen in de Wwft. De Wwft schrijft niet exact voor hoe het cliëntenonderzoek moet worden verricht maar wel tot welk resultaat het onderzoek moet leiden. Dit betekent dat u de maatregelen in het kader van het cliëntenonderzoek kunt afstemmen op het risico van witwassen of terrorismefinanciering van een bepaalde zakelijke relatie. U schat dit risico zelf in.

3 Vraag uw cliënt naar de identiteitsgegevens alvorens met de dienstverlening aan te vangen of een zakelijke relatie aan te gaan. Stap 3 Verifiëren Stel vast dat de opgeven identiteit overeenkomt met de werkelijke identiteit van uw cliënt: bij een natuurlijke persoon: door middel van een geldig paspoort of reisdocument, een rijbewijs of een door een lokale overheid uitgegeven identiteitskaart; bij een natuurlijke persoon die niet in Nederland woont of verblijft: door middel van een fotokopie van de hiervoor genoemde documenten, vergezeld van een gewaarmerkt afschrift of uittreksel van de Burgerlijke Stand van de woon- of verblijfplaats; bij een rechtspersoon of vennootschap: door middel van een gewaarmerkt uittreksel uit het Handelsregister; bij een (buitenlandse) rechtspersoon zonder vestiging in Nederland: door middel van betrouwbare, in het internationale verkeer gebruikelijke documenten of inlichtingen. Ook moet u nagaan of uw cliënt voor zichzelf optreedt of ten behoeve van een derde. Als uw cliënt een derde vertegenwoordigt, moet u vaststellen dat hij daartoe bevoegd is. Sinds 1 januari 2014 moeten makelaars het cliëntenonderzoek tevens uitvoeren ten aanzien van de wederpartij van hun cliënt. Met wederpartij wordt bedoeld de partij met wie de cliënt van de makelaar daadwerkelijk een overeenkomst sluit die tot stand is gebracht door bemiddeling van de makelaar. Stap 4 Ultimate beneficial owner (UBO) Als uw cliënt een rechtspersoon is, dan moet u de uiteindelijk belanghebbende (de UBO) identificeren en diens identiteit verifiëren. De UBO is een natuurlijk persoon die meer dan 25% van de aandelen houdt of meer dan 25% van de stemrechten kan uitoefenen, of de begunstigde is van 25% of meer van het vermogen van een stichting of trust. Hoe ver u moet gaan bij de verificatie van de UBO is afhankelijk van het door u in te schatten risico van een onjuiste identificatie: Laag risico: u laat uw cliënt een verklaring ondertekenen over de juistheid van de opgegeven identiteit van de UBO; Gemiddeld of hoog risico: u doet zelf méér onderzoek (bijvoorbeeld via internet, door het bevragen van collega s in het land van herkomst van uw cliënt, of door het raadplegen van het Handelsregister). U kunt de verificatie van de UBO ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bureau.

4 Het is verboden een dienst te verlenen of een zakelijk relatie aan te gaan als de identiteit van de cliënt en/of de identiteit van de UBO niet op de juiste wijze is vastgesteld. Stap 5 Politiek prominente persoon ( Politically exposed person of PEP) U moet een verscherpt cliëntenonderzoek instellen als uw cliënt op dit moment een bepaalde publieke functie in het buitenland vervult of tot 1 jaar geleden zo n functie heeft vervuld. In dit onderzoek (bijvoorbeeld via internet, een internationale PEP-lijst of een andere betrouwbare bron) betrekt u ook de familieleden en de partner van uw cliënt. Stap 6 Risico s vaststellen Naarmate u met uw dienstverlening méér risico s loopt om geconfronteerd te worden met situaties van witwassen of terrorismefinanciering, moet u scherpere maatregelen nemen in het kader van het cliëntenonderzoek. Voor het maken van een goede risico-inschatting is het dus nodig dat u zich een oordeel vormt over het doel en de aard van de zakelijke relatie, en over de aard van de transacties. Stap 7 Ongebruikelijke transactie op grond van een subjectieve indicator? Als u als makelaar of bemiddelaar onder de werking van de Wwft valt, moet u melding maken van ongebruikelijke transacties. Dat is het geval als u op grond van de feiten en omstandigheden aanleiding hebt om te veronderstellen dat sprake zou kunnen zijn van witwassen of terrorismefinanciering. Denk bijvoorbeeld aan: een pand wordt in kort tijdsbestek een aantal malen aan- en verkocht waarbij sprake is van onverklaarbare waardesprongen; de verkoop van een object kent een zeer korte doorlooptijd (waardoor het er alle schijn van heeft dat uw cliënt al een verkoper op het oog had); er worden taxatierapporten overgelegd die niet overeenkomen met de door u geschatte waarde van het object; u heeft bij een transactie met bedrijfs-onroerend goed of een agrarisch object gerede twijfels omtrent de locatie en/of de daar te vestigen onderneming; u wordt benaderd voor de bemiddeling bij de aan- of verkoop van een pand dat (ver) buiten uw normale werkgebied is gelegen; u wordt betrokken bij een bemiddelingopdracht ten aanzien van een onroerende zaak waarvan de eigendom niet transparant is; de koopsom van een onroerende zaak ligt niet in lijn met de normale marktontwikkeling, of wijkt sterk af van de vraagprijs, de WOZ-waarde of de taxatiewaarde.

5 in de voorlopige koopakte worden zonder plausibele verklaring geen ontbindende voorwaarden voor wat betreft de financiering opgenomen; de financiering vindt (tegen hoge rente) plaats door de verkoper. Bij de inschatting van het risico op witwassen of terrorismefinanciering wordt een beroep gedaan op uw professionele oordeel. Win dus informatie in bij uw cliënt: wat wil uw cliënt, waarom, hoe en is dit logisch? U kunt eventueel ook in overleg treden met uw beroepsorganisatie, of contact opnemen met de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) of met de toezichthouder. Leg uw bevindingen en overwegingen zorgvuldig vast en bewaar deze. Stap 8 Ongebruikelijke transactie op grond van een objectieve indicator? Op grond van de objectieve indicator moet u melding maken van transacties van of meer, betaald aan of door tussenkomst van uzelf, in contanten, met cheques aan toonder of soortgelijke betaalmiddelen. Hieronder vallen ook contante stortingen op uw bankrekening. Stap 9 Melding en vrijwaring Om gegevens over ongebruikelijke transacties te kunnen melden moet u zich eenmalig als makelaar of bemiddelaar registreren bij de FIU-Nederland. Als u in stap 7 of 8 tot de conclusie bent gekomen dat sprake is van een ongebruikelijke transactie dan moet u deze transactie onmiddellijk melden bij de FIU. Een melding bevat voor zover mogelijk de volgende gegevens: de identiteit van de cliënt (waaronder de naam, de geboortedatum en het adres); de identiteit van andere bij de transactie betrokken partijen; de aard en het nummer van het identiteitsbewijs van de cliënt; de aard, het tijdstip en de plaats van de transactie; de omstandigheden op grond waarvan u de transactie ongebruikelijk vindt. Vrijwaring Als u een melding te goeder trouw doet, dan bent u zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk gevrijwaard. De strafrechtelijke vrijwaring houdt in dat de gegevens die u aan de FIU meldt niet tegen u kunnen worden gebruikt in een opsporingsonderzoek of strafrechtelijke vervolging wegens witwassen of terrorismefinanciering.

6 De civielrechtelijke vrijwaring houdt in dat u niet civielrechtelijk aansprakelijk bent voor de schade die iemand anders (uw cliënt of een derde) als gevolg van de melding lijdt. Stap 10 Bewaarplicht Alle meldgegevens van de ongebruikelijke transactie moet u direct na uw melding opslaan (als PDF-bestand) en/of printen. Deze gegevens moet u namelijk kunnen tonen bij een onderzoek door de toezichthouder. Van uw melding ontvangt u een ontvangstbevestiging van de FIU. Deze ontvangstbevestiging moet u -net als de meldgegevens- gedurende 5 jaar bewaren. Ook geldt een bewaartermijn van 5 jaar voor de identiteitsgegevens van uw cliënten. Meer informatie Meer informatie over het registratieproces en de meldprocedure vindt u op de website van de FIU-Nederland: Als u vragen heeft of op problemen stuit, kunt u ook contact opnemen met de Service Desk: Inhoudelijke vragen over de wet- en regelgeving kunt u stellen via het adres van de toezichthouder Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft: BHM-UnitMOT@Belastingdienst.nl. Meer uitgebreide informatie over de Wwft-verplichtingen voor makelaars vindt u in de Leidraad voor Makelaars in onroerende zaken. Deze Leidraad is beschikbaar via de website van de Belastingdienst:

Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Handleiding voor Verkopers van goederen

Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Handleiding voor Verkopers van goederen Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Handleiding voor Verkopers van goederen Versie: 04-07-2013 Inleiding Vanaf 1 augustus 2008 is de Wet

Nadere informatie

NIEUWE WET VERPLICHT ADVOCATEN, AC- COUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS TOT CLIËNTENONDERZOEK

NIEUWE WET VERPLICHT ADVOCATEN, AC- COUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS TOT CLIËNTENONDERZOEK NIEUWE WET VERPLICHT ADVOCATEN, AC- COUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS TOT CLIËNTENONDERZOEK Niet alleen banken vragen vaker om uw paspoort of rijbewijs. Sinds 2003 doen advocaten, accountants en belastingadviseurs

Nadere informatie

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren. Versie 2015

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren. Versie 2015 Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) Doelstelling WWFT: Het voorkomen van witwassen van opbrengsten uit misdrijven en de financiering van terrorisme ten einde de integriteit

Nadere informatie

Richtsnoeren voor advocaten voor de naleving van de verplichtingen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)

Richtsnoeren voor advocaten voor de naleving van de verplichtingen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) Richtsnoeren voor advocaten voor de naleving van de verplichtingen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) De Nederlandse Orde van Advocaten heeft betrekking tot de

Nadere informatie

Richtsnoeren voor advocaten voor de naleving van de verplichtingen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)

Richtsnoeren voor advocaten voor de naleving van de verplichtingen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) Richtsnoeren voor advocaten voor de naleving van de verplichtingen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) De Nederlandse Orde van Advocaten heeft betrekking tot de

Nadere informatie

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) De informatie die in deze presentatie verstrekt wordt, heeft een informatief karakter. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Nadere informatie

1. Stel vast dat de dienstverlening van het dossier onder de LID verplichting valt. De

1. Stel vast dat de dienstverlening van het dossier onder de LID verplichting valt. De WERKDOCUMENT LANDSVERORDENING IDENTIFICATIE BIJ DIENSTVERLENING (LID) VOOR MAKELAARS Dit werkdocument kan gebruikt worden als een hulpmiddel bij de stappen te nemen ter uitvoering van de LID. Aan dit werkdocument

Nadere informatie

WORKSHOP. Het toezicht op de naleving van de integriteitswetgeving bij niet-financiële instellingen. Toezichthouder BHM. juridisch beleidsadviseur BHM

WORKSHOP. Het toezicht op de naleving van de integriteitswetgeving bij niet-financiële instellingen. Toezichthouder BHM. juridisch beleidsadviseur BHM WORKSHOP Het toezicht op de naleving van de integriteitswetgeving bij niet-financiële instellingen 1 Toezichthouder BHM Mw. mr M.L.J.H. (Bieb) van Trigt juridisch beleidsadviseur BHM R.J.M. (Ruud) Vaneman

Nadere informatie

Richtlijnen voor Makelaars in onroerende zaken

Richtlijnen voor Makelaars in onroerende zaken Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft LEIDRAAD Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Richtlijnen voor Makelaars in onroerende zaken Versie: 12 september 2013 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING

Nadere informatie

Richtlijnen voor makelaars in en taxateurs van onroerende zaken

Richtlijnen voor makelaars in en taxateurs van onroerende zaken Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft LEIDRAAD Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Richtlijnen voor makelaars in en taxateurs van onroerende zaken Versie: april 2015 Inhoudsopgave

Nadere informatie

FIU-Nederland. Sonja Corstanje-Maaskant Relatiebeheerder

FIU-Nederland. Sonja Corstanje-Maaskant Relatiebeheerder FIU-Nederland Sonja Corstanje-Maaskant Relatiebeheerder Inhoud FIU-Nederland Definitie witwassen. Van ongebruikelijk naar verdacht. Wat is een ongebruikelijke transactie? Kengetallen Toezichthouders Vragen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen (FAQ)

Veel gestelde vragen (FAQ) Veel gestelde vragen (FAQ) 1. Wat is het doel van de Landsverordening identificatie bij dienstverlening (LID) en de Landsverordening melding ongebruikelijke transacties (LvMOT) en op welke instellingen

Nadere informatie

Richtlijnen voor Verkopers van goederen en Bemiddelaars bij aan- en verkoop van goederen.

Richtlijnen voor Verkopers van goederen en Bemiddelaars bij aan- en verkoop van goederen. Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft LEIDRAAD Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Richtlijnen voor Verkopers van goederen en Bemiddelaars bij aan- en verkoop van goederen. Versie:

Nadere informatie

Bijlage 7 De risk-based approach van de Wwft

Bijlage 7 De risk-based approach van de Wwft Bijlage 7 De risk-based approach van de Wwft Drs. E.Y.C. Ligthart en mr. M.E.M. Suijkerbuijk 1 Inleiding Sinds 1 augustus 2008 is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)

Nadere informatie

WWFT Orde van Advocaten Utrecht. 7 september 2015. Mr. dr. B. Snijder-Kuipers

WWFT Orde van Advocaten Utrecht. 7 september 2015. Mr. dr. B. Snijder-Kuipers WWFT Orde van Advocaten Utrecht 7 september 2015 Mr. dr. B. Snijder-Kuipers WWFT-beleid van [naam kantoor] [datum] WWFT-plichtig? Identificeren UBO PEP Soorten cliëntenonderzoek Verscherpt onderzoek bij

Nadere informatie

Strengere eisen door nieuwe witwaswetgeving per 1 januari 2013!

Strengere eisen door nieuwe witwaswetgeving per 1 januari 2013! Strengere eisen door nieuwe witwaswetgeving per 1 januari 2013! Mr. dr. B. Snijder-Kuipers, mr. A.T.A. Tilleman en mr. N. Roetert Steenbruggen De nieuwe witwaswetgeving is op 1 januari 2013 in werking

Nadere informatie

Richtlijnen voor Taxateurs van onroerende zaken

Richtlijnen voor Taxateurs van onroerende zaken Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft LEIDRAAD Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Richtlijnen voor Taxateurs van onroerende zaken Versie: 12 september 2013 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING

Nadere informatie

Richtlijnen voor Domicilieverlening

Richtlijnen voor Domicilieverlening Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft LEIDRAAD Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Richtlijnen voor Domicilieverlening Versie: april 2015 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 5 2. HET

Nadere informatie

Gatekeepers: What s new?

Gatekeepers: What s new? Gatekeepers: What s new? LWTF informatiesessie voor de vrije beroepsbeoefenaren. mr. Charlene Linders-Bryson, policy advisor, Afdeling Integriteitstoezicht 1 Inhoud presentatie I. AML/CFT risico s II.

Nadere informatie

3. Dit document is van toepassing op alle overeenkomsten en transacties die door of namens BTCFORCASH worden verricht.

3. Dit document is van toepassing op alle overeenkomsten en transacties die door of namens BTCFORCASH worden verricht. Antiwitwasbeleid BTCFORCASH Hoofdstuk 1: Algemeen 1. BTCFORCASH houdt zich bezig met de aan- en verkoop van virtuele valuta tegen contante geldbedragen. Dit document beoogt het witwassen van virtuele valuta

Nadere informatie

Richtlijnen voor Makelaars in onroerende zaken

Richtlijnen voor Makelaars in onroerende zaken Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft LEIDRAAD Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Richtlijnen voor Makelaars in onroerende zaken Versie: 04-07-2013 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING

Nadere informatie

Afstudeerproduct Ken-je-cliënt -checklist. Studentnummer:

Afstudeerproduct Ken-je-cliënt -checklist. Studentnummer: Afstudeerproduct Ken-je-cliënt -checklist Naam auteur: Merel Mossou Studentnummer: 2089081 Afstudeerorganisatie: Afstudeermentor: Eerste afstudeerdocente: Tweede afstudeerdocente: Opleiding: Onderwijsinstelling:

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden van Aitton notarissen

Algemene Voorwaarden van Aitton notarissen Algemene Voorwaarden van Aitton notarissen Toepasselijkheid Deze algemene voorwaarden zijn onder uitdrukkelijke terzijdestelling van daarmee in strijd zijnde voorwaarden van de opdrachtgever of de cliënt

Nadere informatie

Leidraad WWFT. Richtlijnen voor makelaars

Leidraad WWFT. Richtlijnen voor makelaars Leidraad WWFT Richtlijnen voor makelaars Belastingdienst/Holland-Midden/Unit MOT Versie juli 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Het cliëntenonderzoek 3 2.1 Uw cliënt 3 2.1.1 Verplichting tot cliëntenonderzoek

Nadere informatie

Indicatorenlijst behorende bij de Wet melding ongebruikelijke transacties BES

Indicatorenlijst behorende bij de Wet melding ongebruikelijke transacties BES Indicatoren Versie 1.0 Indicatorenlijst behorende bij de Wet melding ongebruikelijke transacties BES Op basis van de Wet melding ongebruikelijke transacties BES dienen instellingen (melders) ongebruikelijke

Nadere informatie

Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft LEIDRAAD. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft LEIDRAAD. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft LEIDRAAD Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Richtlijnen voor Bemiddelaars inzake koop en verkoop van voertuigen, schepen, kunstvoorwerpen,

Nadere informatie

Richtlijnen voor Verkopers van goederen

Richtlijnen voor Verkopers van goederen Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft LEIDRAAD Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Richtlijnen voor Verkopers van goederen Versie: maart 2016 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 5 2.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1737 Vragen van de leden

Nadere informatie

6.4 WET IDENTIFICATIE BIJ DIENSTVERLENING BES (v/h Landsverordening identificatie bij financiële dienstverlening)

6.4 WET IDENTIFICATIE BIJ DIENSTVERLENING BES (v/h Landsverordening identificatie bij financiële dienstverlening) 6.4 WET IDENTIFICATIE BIJ DIENSTVERLENING BES (v/h Landsverordening identificatie bij financiële dienstverlening) Artikel 1 In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a. dienstverlener:

Nadere informatie

Witwasbestrijding, meldingsplicht en het OM

Witwasbestrijding, meldingsplicht en het OM Nationaal Anti-witwascongres 13 maart 2018 Witwasbestrijding, meldingsplicht en het OM Dop Kruimel Officier van Justitie, teamleider Fraudeteam Amsterdam Intro Het witwasproces en de bestrijding hiervan

Nadere informatie

Richtlijnen voor makelaars in en taxateurs van onroerende zaken

Richtlijnen voor makelaars in en taxateurs van onroerende zaken Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft LEIDRAAD Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Richtlijnen voor makelaars in en taxateurs van onroerende zaken Versie: juni 2016 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Richtlijnen voor Pandhuizen

Richtlijnen voor Pandhuizen Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft LEIDRAAD Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Richtlijnen voor Pandhuizen Versie: maart 2016 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 5 2. HET BEGRIP

Nadere informatie

Introductie tot de FIU-Nederland

Introductie tot de FIU-Nederland Introductie tot de FIU-Nederland H.M. Verbeek-Kusters EMPM Hoofd FIU - Nederland l 05-06-2012 Inhoud presentatie Witwassen Organisatie FIU-Nederland Van ongebruikelijk naar verdacht Wat is een ongebruikelijke

Nadere informatie

Samenvoeging WID/MOT. implementatie derde witwasrichtlijn. Discussiepaper. ASRE Onderzoeksseminar juni 2008

Samenvoeging WID/MOT. implementatie derde witwasrichtlijn. Discussiepaper. ASRE Onderzoeksseminar juni 2008 Samenvoeging WID/MOT implementatie derde witwasrichtlijn Discussiepaper ASRE Onderzoeksseminar juni 2008 mr. Jeroen Bedaux mr. Dirk Berendsen advocaten bij Baker & McKenzie Discussienota ten behoeve van

Nadere informatie

epaper Hoe voldoet u snel en efficiënt aan de Wwft? In 10 stappen voorbereid op een controle van uw toezichthouder.

epaper Hoe voldoet u snel en efficiënt aan de Wwft? In 10 stappen voorbereid op een controle van uw toezichthouder. epaper Hoe voldoet u snel en efficiënt aan de Wwft? In 10 stappen voorbereid op een controle van uw toezichthouder. Inleiding Onverwachts de toezichthouder op bezoek Van bedrijven wordt steeds meer verwacht

Nadere informatie

Introductie tot de FIU-Nederland. Hennie Verbeek-Kusters FIU - Nederland juni 2012

Introductie tot de FIU-Nederland. Hennie Verbeek-Kusters FIU - Nederland juni 2012 Introductie tot de FIU-Nederland Hennie Verbeek-Kusters FIU - Nederland juni 2012 Inhoud presentatie Omschrijving witwassen Organisatie FIU-(Caribisch) Nederland Van ongebruikelijk naar verdacht Wat is

Nadere informatie

AFM Wwft Leidraad h. Toelichting op de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

AFM Wwft Leidraad h. Toelichting op de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme AFM Wwft Leidraad h Toelichting op de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Handleiding voor de toepassing van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) ingaande 1 januari 2013

Handleiding voor de toepassing van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) ingaande 1 januari 2013 Handleiding voor de toepassing van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) ingaande 1 januari 2013 De KNB heeft deze handleiding samengesteld voor de notariskantoren. Deze

Nadere informatie

Richtlijnen voor makelaars in en taxateurs van onroerende zaken

Richtlijnen voor makelaars in en taxateurs van onroerende zaken Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft LEIDRAAD Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Richtlijnen voor makelaars in en taxateurs van onroerende zaken TZ 004-1Z*6FD Versie: november

Nadere informatie

Tekst: Judice Ledeboer

Tekst: Judice Ledeboer Het aanpakken van witwassen is een van de speerpunten in de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Witwassen is onlosmakelijk verbonden met zeer ernstige vormen van criminaliteit, zoals drugshandel,

Nadere informatie

Leidraad WWFT. Richtlijnen voor handelaren

Leidraad WWFT. Richtlijnen voor handelaren Leidraad WWFT Richtlijnen voor handelaren Belastingdienst/Holland-Midden/Unit MOT Versie juli 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Wanneer valt u onder de WWFT? 3 2 Het cliëntenonderzoek 3 2.1 Uw cliënt

Nadere informatie

Financial Intelligence Unit-Nederland. Meldprocedure BES FIU-Nederland

Financial Intelligence Unit-Nederland. Meldprocedure BES FIU-Nederland Financial Intelligence Unit-Nederland Meldprocedure BES FIU-Nederland Het melden van ongebruikelijke transacties Op basis van de Wet Meldpunt Ongebruikelijke Transacties BES (Wet MOT BES) zijn diverse

Nadere informatie

DE LWTF: DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN VOOR VRIJE BEROEPSBEOEFENAREN. mr. George Croes (Senior Policy Advisor Integrity Supervision Dept.

DE LWTF: DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN VOOR VRIJE BEROEPSBEOEFENAREN. mr. George Croes (Senior Policy Advisor Integrity Supervision Dept. DE LWTF: DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN VOOR VRIJE BEROEPSBEOEFENAREN 30 juni 2011 mr. George Croes (Senior Policy Advisor Integrity Supervision Dept.) 30 juni 2011 1 I. Introductie: Achtergrond LWTF II.

Nadere informatie

Betreft: Koninklijk besluit van 30 juli 2018 betreffende de werkingsmodaliteiten van het UBO-register

Betreft: Koninklijk besluit van 30 juli 2018 betreffende de werkingsmodaliteiten van het UBO-register MEDEDELING 1 2018/20 VAN DE RAAD VAN HET INSTITUUT VAN DE BEDRIJFSREVISOREN Correspondent Onze referte Datum sg@ibr-ire.be TD/MB/DS/jv 30.10.2018 Geachte Confrater, Betreft: Koninklijk besluit van 30 juli

Nadere informatie

Schadeformulier. Schadeformulier Autoflex. 1. Verzekeringnemer. 2. Beschrijving van het motorrijtuig. 3. Bestuurder. 4. Gebruik motorrijtuig

Schadeformulier. Schadeformulier Autoflex. 1. Verzekeringnemer. 2. Beschrijving van het motorrijtuig. 3. Bestuurder. 4. Gebruik motorrijtuig Schadeformulier Autoflex Tussenpersoon: Polisnummer: Schadeformulier Deze ruimte in te vullen door de maatschappij: Schade no.: Betaald bij: Eigen risico: Terugvordering: ja nee Premie betaald tot: S.v.p.

Nadere informatie

28 september 2017 Kennistafel Financial Economic Crime

28 september 2017 Kennistafel Financial Economic Crime Wettelijk kader WFT (doel: regelen van de financiële markten) - Art 3:10/3:17: verplichting integere en beheerste bedrijfsvoering - Art 3:17-lid 2: verplichting systematisch uitvoeren analyse integriteitsrisico

Nadere informatie

De nieuwe WID / MOT wet ter bestrijding van witwassen en financieren van terrorisme

De nieuwe WID / MOT wet ter bestrijding van witwassen en financieren van terrorisme De nieuwe WID / MOT wet ter bestrijding van witwassen en financieren van terrorisme 31 juli 2008 Implementatie derde witwasrichtlijn Per vrijdag 1 augustus 2008 wijzigt de integriteitswetgeving. De Eerste

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 238 Wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van

Nadere informatie

Baas boven Baas: het UBO-register!

Baas boven Baas: het UBO-register! Baas boven Baas: het UBO-register! Het bestrijden van terrorismefinanciering, witwaspraktijken en fraude door de identiteit van ieder persoon die zeggenschap uitoefent of een onderneming in eigendom heeft

Nadere informatie

De nieuwe Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

De nieuwe Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme De nieuwe Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Wim Gohres, Compliance Office Per 1 augustus 2008 is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) van

Nadere informatie

Richtlijnen voor Domicilieverleners

Richtlijnen voor Domicilieverleners Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft LEIDRAAD Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Richtlijnen voor Domicilieverleners Versie: augustus 2016 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 5 2.

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN EN RICHTLIJNEN

VOORSCHRIFTEN EN RICHTLIJNEN Financial Intelligence Unit Curaçao VOORSCHRIFTEN EN RICHTLIJNEN VOOR AUTOHANDELAREN, JUWELIERS EN HANDELAREN IN BOUWMATERIALEN TER UITVOERING EN INTERPRETATIE VAN DE LANDSVERORDENING IDENTIFICATIE BIJ

Nadere informatie

DE WWFT, LOOP ÍK RISICO!? mr. C. (Kees) de Kramer

DE WWFT, LOOP ÍK RISICO!? mr. C. (Kees) de Kramer DE WWFT, LOOP ÍK RISICO!? mr. C. (Kees) de Kramer Wat is de Wwft? De Wwft staat voor Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Doel: voorkomen dat er handel wordt gedreven met crimineel

Nadere informatie

Consument houdt bij Aangeslotene onder andere een en/of rekening aan samen met zijn echtgenote.

Consument houdt bij Aangeslotene onder andere een en/of rekening aan samen met zijn echtgenote. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-294 d.d. 11 oktober 2012 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mevrouw mr. F. Faes, secretaris) Samenvatting De echtgenote van Consument

Nadere informatie

de Coöperatieve Rabobank Salland U.A., gevestigd te Deventer, hierna te noemen de Bank.

de Coöperatieve Rabobank Salland U.A., gevestigd te Deventer, hierna te noemen de Bank. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-263 d.d. 16 juni 2016 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mw. mr. M. Nijland, secretaris) Samenvatting Consument in woonachtig in Guyana.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Wat witwassen is. 2 De strijd tegen witwassen. 3 De FATF

Inhoudsopgave. Voorwoord Wat witwassen is. 2 De strijd tegen witwassen. 3 De FATF Inhoudsopgave Voorwoord 13 1 Wat witwassen is 1.1 Inleiding 17 1.2 Definitie van witwassen 18 1.3 Misdaad mag niet lonen 21 1.4 Het witwasproces 23 1.5 Witwassen en zwart geld 33 1.6 Terrorismefinanciering

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 488 Besluit van 21 november 2003 tot uitvoering van artikel 8, tweede lid, van de Wet melding ongebruikelijke transacties, houdende goedkeuring

Nadere informatie

COMPLIANCE RICHTLIJNEN

COMPLIANCE RICHTLIJNEN Meldpunt Ongebruikelijke Transacties Afdeling Toezicht COMPLIANCE RICHTLIJNEN Ter bevordering van de naleving en handhaving van de Wet MOT en WID, voor een effectieve bestrijding van Money Laundering en

Nadere informatie

AFM Leidraad Wwft, Wwft BES en Sanctiewet h

AFM Leidraad Wwft, Wwft BES en Sanctiewet h AFM Leidraad Wwft, Wwft BES en Sanctiewet h Toelichting op de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES en de

Nadere informatie

Identiteit van de uiteindelijk begunstigden van een vennootschap

Identiteit van de uiteindelijk begunstigden van een vennootschap Identiteit van de uiteindelijk begunstigden van een vennootschap Argenta Spaarbank nv Dienst Personenbeheer Belgiëlei 49-53, 2018 ANTWERPEN FSMA 27316 RPR Antwerpen btw BE 0404.453.574 Kenmerk: PBUBOA

Nadere informatie

ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1

ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1 WET van 5 september 2002, houdende vaststelling van regelingen inzake de identificatieplicht van dienstverleners (Wet Identificatieplicht Dienstverleners) (S.B. 2002 no. 66). ALGEMENE BEPALINGEN Artikel

Nadere informatie

Vast Lasten Service zijn doeners met kennis van zaken. Enthousiast, professioneel en behulpzaam. Uw vaste lasten zijn bij ons in goede handen.

Vast Lasten Service zijn doeners met kennis van zaken. Enthousiast, professioneel en behulpzaam. Uw vaste lasten zijn bij ons in goede handen. WELKOM! Vast Lasten Service zijn doeners met kennis van zaken. Enthousiast, professioneel en behulpzaam. Uw vaste lasten zijn bij ons in goede handen. Wij maken uw leven makkelijker en voordeliger. Onze

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. TWEEDE KAMER DER STATEN- 2 GENERAAL Vergaderjaar 2011-2012 33 238 Wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 237 Wijziging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding ongebruikelijke transacties ter uitvoering van richtlijn nr. 2005/60/EG

Nadere informatie

INDICATORENLIJST BEHORENDE BIJ DE Wet ter Voorkoming van Witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)

INDICATORENLIJST BEHORENDE BIJ DE Wet ter Voorkoming van Witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) INDICATORENLIJST BEHORENDE BIJ DE Wet ter Voorkoming van Witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) krediet-, effecten- en belegginginstellingen, geldtransactiekantoren 1 augustus 2008 Voor alle indicatoren

Nadere informatie

Privacy Statement. mensen die aan een bedrijf of organisatie verbonden zijn waar wij een relatie mee hebben, willen krijgen of hebben gehad.

Privacy Statement. mensen die aan een bedrijf of organisatie verbonden zijn waar wij een relatie mee hebben, willen krijgen of hebben gehad. Privacy Statement De Rabobank Groep verwerkt persoonsgegevens. Wij willen u hierover graag duidelijk en transparant informeren. In dit privacy statement geven wij u antwoord op de belangrijkste vragen

Nadere informatie

Uiteindelijk belanghebbende (UBO) verklaring

Uiteindelijk belanghebbende (UBO) verklaring Uiteindelijk belanghebbende (UBO) verklaring Waarom dit formulier? Verzekeraars en andere partijen betrokken bij een verzekering moeten onder andere voldoen aan de wet- en regelgeving op het gebied van

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

doordat de vereniging zelf Wwft-plichtig is; doordat de vereniging te maken heeft met een onderneming die Wwft-plichtig is.

doordat de vereniging zelf Wwft-plichtig is; doordat de vereniging te maken heeft met een onderneming die Wwft-plichtig is. Bestuur Taskforces Team Vacatures Vacatureoverzicht Vacature plaatsen Polderprojecten Word lid Login # Home» Nieuws» Nieuwsbericht De ubo van de vereniging 20-09-2017 Nieuwsbericht Uit de Prinsjesdagstukken

Nadere informatie

Leidraad. Algemene leidraad Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) en Sanctiewet (SW) 1. Inleiding. Inhoudsopgave Pag.

Leidraad. Algemene leidraad Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) en Sanctiewet (SW) 1. Inleiding. Inhoudsopgave Pag. Leidraad Inhoudsopgave Pag. 1. 1. Inleiding 1.1 1.1 Inleiding 1.2 1.2 Status van de leidraad 1.3 1.3 Achtergrond Algemene leidraad Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT)

Nadere informatie

MODEL ALL FINANCE BV. Checklist Administratieve Organisatie en Interne Controle AO/IC

MODEL ALL FINANCE BV. Checklist Administratieve Organisatie en Interne Controle AO/IC MODEL ALL FINANCE BV Checklist Administratieve Organisatie en Interne Controle AO/IC WET OP HET FINANCIEEL TOEZICHT Versie 1: 8 maart 2012 1 INHOUDSOPGAVE Checklist administratieve organisatie en interne

Nadere informatie

4 e AntiWitwas Richtlijn

4 e AntiWitwas Richtlijn 4 e AntiWitwas Richtlijn Impact voor Nederland Ad Kuus 26 mei 2016 Agenda FATF Europa -> 4 e AML richtlijn Implementatie planning Integriteitsrsico s, analyse en beheersing PEP UBO Registers De Risico

Nadere informatie

Jansen Financial Consultancy Rembrandtlaan 36, 1213 BH Hilversum

Jansen Financial Consultancy Rembrandtlaan 36, 1213 BH Hilversum ABN AMRO 97.34.42.395 KvK 56718500 BTW 158693292B01 AFM 12004399 DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Wet op het Financiële Toezicht (Wft) - versie januari 2013 Jansen Financial Consultancy Rembrandtlaan 36, 1213

Nadere informatie

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Wet van 15 juli 2008, houdende samenvoeging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding ongebruikelijke transacties (Wet

Nadere informatie

Jansen Financial Consultancy Rembrandtlaan 36, 1213 BH Hilversum

Jansen Financial Consultancy Rembrandtlaan 36, 1213 BH Hilversum DIENSTENWIJZER Wet op het Financiële Toezicht (Wft) - versie januari 2015 Jansen Financial Consultancy Rembrandtlaan 36, 1213 BH Hilversum T 035 260 06 65 M 06 53 67 83 74 F 035 621 47 99 E renejansen@jafinco.nl

Nadere informatie

Na enige inleidende opmerkingen zal ik nader ingaan op het conceptbesluit. Inleiding... 3

Na enige inleidende opmerkingen zal ik nader ingaan op het conceptbesluit. Inleiding... 3 CONSULTATIEREACTIE Aan : het ministerie van financiën Van : Ellen Timmer e-mail: ellen.timmer@pellicaan.nl LI: http://nl.linkedin.com/in/ellentimmer blog: http://ellentimmer.wordpress.com/ Datum : 21 februari

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1951 Vragen van het lid

Nadere informatie

Financial Intelligence Unit Suriname (MOT)

Financial Intelligence Unit Suriname (MOT) Financial Intelligence Unit Suriname (MOT) Paramaribo, 1 februari 2018 Wettelijk kader FIU Suriname Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (S.B.2002 no 65, z.a gewijzigd bij S.B. 2011 no 96, S.B.2012

Nadere informatie

Toelichting op de integriteitsrapportage 2015

Toelichting op de integriteitsrapportage 2015 Toelichting op de integriteitsrapportage 2015 1. Wat is de Integriteitsrapportage? In de integriteitsrapportage wordt informatie uitgevraagd over de integere bedrijfsvoering van uw organisatie. DNB gebruikt

Nadere informatie

Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Reactie consultatie Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn

Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Reactie consultatie Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Reactie consultatie Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn ALGEMEEN 1.1 In de Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn ('Implementatiewet') worden wijzigingen

Nadere informatie

CMS_LawTax_Negative_28-10 CONSULTATIE UITVOERINGSBESLUIT WWFT 2018

CMS_LawTax_Negative_28-10 CONSULTATIE UITVOERINGSBESLUIT WWFT 2018 CMS_LawTax_Negative_28-10 CONSULTATIE UITVOERINGSBESLUIT WWFT 2018 februari 2018 CONSULTATIE UITVOERINGSBESLUIT WWFT 2018 1. ALGEMEEN Met grote belangstelling hebben wij kennis genomen van de consultatieversie

Nadere informatie

6.5 WET MELDING ONGEBRUIKELIJKE TRANSACTIES BES (v/h Landsverordening melding ongebruikelijke transacties) HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen

6.5 WET MELDING ONGEBRUIKELIJKE TRANSACTIES BES (v/h Landsverordening melding ongebruikelijke transacties) HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen 6.5 WET MELDING ONGEBRUIKELIJKE TRANSACTIES BES (v/h Landsverordening melding ongebruikelijke transacties) HOOFDSTUK I Algemene bepalingen Artikel 1 In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt

Nadere informatie

Leidraad. Algemene leidraad Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) en Sanctiewet (SW) 1. Inleiding. Inhoudsopgave Pag.

Leidraad. Algemene leidraad Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) en Sanctiewet (SW) 1. Inleiding. Inhoudsopgave Pag. Leidraad Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 1.1 Inleiding 1.2 Status van de leidraad 1.3 Achtergrond Algemene leidraad Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) en Sanctiewet (SW)

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Besluit van 15 juli 2008, houdende bepalingen met betrekking tot de reikwijdte van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, het vaststellen van indicatoren en het overdragen van

Nadere informatie

Vraag 1. Antwoord. Vraag 2

Vraag 1. Antwoord. Vraag 2 Leden Van Ojik en Klaver (beiden GroenLinks) en Omtzigt (CDA) aan de minister en staatssecretaris van Financiën over Oekraïense vermogens die in Nederland gestald worden en de rol die de Nederlandse ambassade

Nadere informatie

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Artikel 1 In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a. instelling: 1) bank als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht, niet zijnde een natuurlijke persoon,

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2007 2008 31 237 Wijziging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding ongebruikelijke transacties ter uitvoering van richtlijn nr. 2005/60/EG

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN EN RICHTLIJNEN

VOORSCHRIFTEN EN RICHTLIJNEN VOORSCHRIFTEN EN RICHTLIJNEN TER UITVOERING EN INTERPRETATIE VAN DE LANDSVERORDENING IDENTIFICATIE BIJ DIENSTVERLENING EN DE LANDSVERORDENING MELDING ONGEBUIKELIJKE TRANSACTIES VOOR ADVOKATEN, NOTARISSEN,

Nadere informatie

Leidraad. Algemene leidraad Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) en Sanctiewet (SW) 1. Inleiding. Inhoudsopgave Pag.

Leidraad. Algemene leidraad Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) en Sanctiewet (SW) 1. Inleiding. Inhoudsopgave Pag. Leidraad Inhoudsopgave Pag. Inleiding 1 Aanleiding 1 Status van de Leidraad 2 Achtergrond 3 Doelstelling Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme 3 Cliëntenonderzoek op basis van

Nadere informatie

Omzetting rechtspersoon bedrijf

Omzetting rechtspersoon bedrijf Omzetting rechtspersoon bedrijf Uw bedrijfsgegevens ICS-klantnummer(s) Oude bedrijfsnaam Nieuwe bedrijfsnaam Oud KvK-nummer Nieuw KvK-nummer Nieuw adres Nee Ja, vul dan onderstaande drie regels in. Nieuw

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN EN RICHTLIJNEN

VOORSCHRIFTEN EN RICHTLIJNEN Financial Intelligence Unit Curaçao VOORSCHRIFTEN EN RICHTLIJNEN VOOR ADVOKATEN, (KANDIDAAT)NOTARISSEN, ACCOUNTANTS, BELASTINGADVISEURS, ONAFHANKELIJKE JURIDISCHE- EN FISCALE DIENSTVERLENERS EN ADMINISTRATIEKANTOREN

Nadere informatie

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (tekst geldig vanaf 01-01-2013)

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (tekst geldig vanaf 01-01-2013) Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (tekst geldig vanaf 01-01-2013) Wet van 15 juli 2008, houdende samenvoeging van de Wet identificatie bij dienstverlening en de Wet melding

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 305 Besluit van 15 juli 2008, houdende bepalingen met betrekking tot de reikwijdte van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van

Nadere informatie

Arsenaal Assurantiën. Administratieve Organisatie en Interne Controle AO/IC WET OP HET FINANCIEEL TOEZICHT

Arsenaal Assurantiën. Administratieve Organisatie en Interne Controle AO/IC WET OP HET FINANCIEEL TOEZICHT Arsenaal Assurantiën Administratieve Organisatie en Interne Controle AO/IC WET OP HET FINANCIEEL TOEZICHT 1 Versie: juni 2013.01 INHOUDSOPGAVE Uiteenzetting administratieve organisatie en interne controle

Nadere informatie

Wijzigingen ingevolge het oorspronkelijke wetsvoorstel (TK 33 238, nr. 2) zijn grijs gearceerd.

Wijzigingen ingevolge het oorspronkelijke wetsvoorstel (TK 33 238, nr. 2) zijn grijs gearceerd. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, zoals deze komt te luiden na wijziging ingevolge het gewijzigde wetsvoorstel EK 33 238, A. Wijzigingen ingevolge het oorspronkelijke wetsvoorstel

Nadere informatie

Verklaring betreffende de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van een vennootschap of vereniging

Verklaring betreffende de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van een vennootschap of vereniging Verklaring betreffende de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van een vennootschap of vereniging De wet ter voorkoming van witwassen van geld en terrorismefinanciering verplicht de banken tot

Nadere informatie

PRIVACY BELEID. Wie zijn wij? Van welke van onze diensten maakt u gebruik? Opdracht (ver- of aankoop of huur/verhuur of taxatie)

PRIVACY BELEID. Wie zijn wij? Van welke van onze diensten maakt u gebruik? Opdracht (ver- of aankoop of huur/verhuur of taxatie) PRIVACY BELEID U komt met ons in aanraking in het kader van onze dienstverlening als makelaardij. Ten behoeve van deze dienstverlening verzamelen en gebruiken wij persoonlijke informatie van u. Dit doen

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2017 2018 34 910 Regels met betrekking tot het verlenen van trustdiensten en het toezicht daarop (Wet toezicht trustkantoren 2018) A GEWIJZIGD VOORSTEL VAN

Nadere informatie