Spreekbeurt Kenia. Over het land Kenia klimaat geld eten & drinken mensen geloof natuur dieren onderwijs sloppenwijken en help Kenia!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spreekbeurt Kenia. Over het land Kenia klimaat geld eten & drinken mensen geloof natuur dieren onderwijs sloppenwijken en help Kenia!"

Transcriptie

1 Spreekbeurt Kenia Over het land Kenia klimaat geld eten & drinken mensen geloof natuur dieren onderwijs sloppenwijken en help Kenia! Een uitgave van Doingoood Foundation oktober 2012

2 Welkom! Wat leuk dat je jouw spreekbeurt over Kenia gaat houden. Een land met prachtige mensen, een mooie natuur met schitterende bloemen en grote dieren, geweldige stranden, vrolijke kinderen maar helaas ook heel veel arme mensen. Over het spreekbeurtenpakket Dit spreekbeurtenpakket helpt je bij het voorbereiden zodat jij je klas kunt vertellen hoe Kenia eruit ziet, welke mensen er wonen, hoe (anders) het onderwijs is, hoe de natuur eruit ziet maar ook; hoe kan je de mensen in Kenia helpen? In dit pakket vind je leuke, handige teksten, filmpjes en beeldmateriaal. Daarnaast geven we je tips om je spreekbeurt nóg leuker te maken en verwijzen we je naar handige websites door middel van links. Hier kun je dus zelf extra informatie vinden en gebruiken voor jouw spreekbeurt. Download gratis op onze site het document Tips bij je spreekbeurt over Kenia. Jij doet goed! Naast dit pakket op internet, kun je ook een Jij doet goed spreekbeurtpakketje per post aanvragen. Hierin vind je leuke Keniakaarten om uit te delen aan je klasgenoten en een mooie poster om op te hangen in de klas. Je kunt dit pakketje aanvragen door het formulier op onze site in te vullen. Aan de slag Gebruik dit handige online pakket voor je spreekbeurt en mocht je vragen hebben, stuur gerust een mailtje naar Wij helpen je graag verder! Wij wensen je veel succes!

3 1. Kenia, een land in de hoorn van Afrika Kenia ligt in de hoorn van het werelddeel Afrika. Weet jij waar deze hoorn ligt? Dit is aan de Oost-kant van Afrika. In dit gedeelte van Afrika liggen de volgende landen: Ethiopië, Somalië en Kenia. De hoofdstad van Kenia is Naïrobi. Dit is een drukke stad met bijna 3 miljoen inwoners! Ook Mombasa is een grote haven stad in Kenia met bijna 1 miljoen inwoners en deze stad ligt aan zee. Tip! Bekijk hier foto s van Nairobi en Mombasa. Deze kan je gratis downloaden. Meer over het land Kenia lees je op Als je naar Kenia toe wilt dan moet je met het vliegtuig ongeveer 8000 km vliegen en dit duurt ongeveer 9 uur. Het weer Kenia is een groot land en heeft verschillende landschappen. Daardoor is het weer per plaats ook verschillend. Zo ligt Mombasa aan zee, daar is het vaak warm en vochtig. Gemiddeld altijd 25 graden. In Naïrobi is het wat frisser, dit ligt in het binnenland. In de bergen van Kenia is het vaak nog kouder. Maar niet zo koud zoals tijdens de winter in Nederland. Kenia kent geen winter, alleen maar een regenseizoen. In deze tijd regent het vaak maar blijft het toch warm. Ten slotte deelt de evenaar Kenia in tweeën waardoor de zon om 6 uur s ochtends opkomt en om 6 uur s avonds ondergaat. Het hele jaar door. Tip! Benieuwd wat de evenaar is en waar deze precies ligt? Bekijk deze op wikikids. Geld In Kenia betaal je niet met de euro zoals hier maar met de Keniaanse Shilling. Net als wij gebruiken zij munt- en briefgeld. 1 euro = 104 Keniaanse Shilling. Het lijkt dus alsof je heel veel geld in je portemonnee hebt als je in Kenia bent, maar eigenlijk is het weinig. Hoeveel shilling 1 euro is verandert regelmatig. Hoeveel de euro nu waard is? Kijk op deze site. Tip! Laat je klasgenootjes een rekensommetje maken tijdens jouw spreekbeurt. Bijvoorbeeld hoeveel Keniaanse Shilling is 5 euro? Eten en drinken In Kenia wordt veel zelf verbouwd en gevangen. Zoals Keniaanse koffie, thee, bier, wijn, papaya's, mango's, tomaten en vingerbananen en rozen (kun je kopen bij Albert Heijn!). Uit de zee (Indische Oceaan) komen veel verschillende soorten vis. Het nationaal gerecht is 'sukuma wiki' (een

4 spinazie-achtige groente), 'ugali' (maismeel, gekookt tot een stevige pap. Zie foto) met een beetje vlees en jus. Dit wordt met handen gegeten. 2. Mensen in Kenia In Kenia wonen totaal ongeveer 40 miljoen mensen. De Keniaanse mensen spreken vaak Swahili en Engels. Dit laatste komt doordat Kenia een Britse Kolonie is geweest. Naast deze twee talen zijn er nog heel veel andere talen die door mensen in Kenia worden gesproken, totaal ruim 60 talen! Stammen In Kenia wonen meer dan 70 verschillende stammen. Twee bekende stammen zijn de Masai en Kikuyu. Over de Masaï De Masaï is erg bekend in Kenia maar vormen maar 2% van de hele bevolking van Kenia. Ze zijn een nomadisch volk. Dit zijn mensen die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben en met hun vee rondtrekken. Ze leven van melk (in een kalebas) en bloed van hun groot vee (runderen) en vlees van hun klein vee (schapen en geiten). Hoe rijk een Masaï is, is te zien aan hoeveel vee hij heeft. De Masaï leven voornamelijk in Maasai Mara en Serengeti. Tegenwoordig treden ze ook op met hun kunsten (ze zijn heel lenig) in de hotels aan de kust in Mombasa om een beetje geld te verdienen. Over de Kikuyu De grootste bevolkingsgroep in Kenia, zo'n 21% van het totaal, wordt gevormd door de Kikuyus. Volgens hun geloof woont hun god op Mount Kenya en zou iedereen zijn huis moeten bouwen met de ingang naar de berg. De eerste president van Kenia, Jomo Kenyatta, was een Kikuyu. De Kikuyu leven voornamelijk in de regio rond Mount Kenya. Een kleine groep van de Kikuyu loopt nog in traditionele kleding. Tip! Download gratis op onze site de kaart van Kenia zodat je kunt aanwijzen in de klas waar Mount Kenya en Masai Mara ligt. En download de foto s van de Masai zodat je kunt laten zien hoe deze mensen eruit zien. Geloof In Nederland kennen wij geen stammen zoals in Kenia. Wel hebben we in Nederland verschillende geloven. In Kenia is dit ook zo; het grootste deel van de bevolking is christelijk. 20% van de bevolking gelooft in een God van hun eigen stam, zoals de Kikuyu, Masaï, Kalenjin, Mijikenda en nog veel meer. Ook is 5% van de Keniaanse bevolking moslim. Leuk om te weten! Als Kenianen blanke mensen zien dan roepen ze Mzungu, dit betekent blanke. Bron:

5 3. Natuur in Kenia De natuur in Kenia is bijzonder en heel anders dan in Nederland. Zo heeft Kenia meer dan 20 verschillende Nationale Parken. In deze parken vind je mooie natuur, zoals bergen, watervallen, meren en heel veel verschillende soorten dieren. Over deze dieren lees ik je straks meer. Bekende Nationale Parken Nationale Natuurparken in Kenia zijn er dus genoeg. Maar welke parken zijn erg bekend? Hieronder lees je over de bekendste parken: Amboselli, Masai Mara en Tsavo National Park. Over Amboselli Park Amboselli is een van de oudste parken van Kenia. Het is klein maar heel veel mensen bezoeken dit park. Er zijn grote, open vlaktes en je ziet vanuit dit park in de verte de Kilimanjaro. Een hoge, mooie berg die in Tanzania staat. Tip! Typ bij google de bekende berg Kilimanjaro in en lees hier alles over. In het Amboselli park leven zo n 1200 olifanten. Deze verzamelen zich in grote kuddes. Over Masai Mara Het natuurpark Masai Mara is waarschijnlijk het bekendste en meest bezochte park in Kenia. Er lopen veel wilde dieren rond en het trotse Masai volk woont in dit gebied. Masai Mara ligt aan de grens met Tanzania. Het park heeft mooie heuvels, bossen en vlaktes met een prachtig uitzicht. De meeste leeuwen leven in dit park. Over Tsavo National Park Het Tsavo National Park is het grootste park in Kenia en zelfs een van de grootste parken vvan de wereld! Het park is verdeeld in oost en west. Er leven veel verschillende soorten dieren en beroemd zijn de rode olifanten van Tsavo, zijn zo rood door de stof van de rode grond in het park. Tip! Vertel je klasgenootjes over Tsavo National Park en dat hier een rode olifant leeft. Vraag hen of zij weten hoe het komt dat deze olifant rood is. Jij weet het antwoord! De Nationale Parken vind je allemaal op de kaart van Kenia op onze site. Meer weten over de Nationale Parken? Lees alles op deze site.

6 4. Dieren in Kenia Er leven heel veel verschillende soorten dieren in Kenia en zij leven allemaal in het wild. Bijvoorbeeld leeuwen, olifanten, apen, giraffen, neushoorns, nijlpaarden, krokodillen en nog veel meer! De big five of de grote vijf Dit is een bekende term in Afrika en komt uit de jagerswereld. De jagers in Afrika vonden de big five de meest belangrijke en aantrekkelijke jachttrofeeën. Als je op safari gaat dan wilt iedereen graag de big five zien. Wat betekent dit dan? De big five zijn 5 dieren, namelijk de olifant, neushoorn, buffel, leeuw en het luipaard. Als je op safari gaat dan rij je met een busje of een jeep door de parken om dieren te spotten. Vergeet dus niet je verrekijker mee te nemen! Meer dieren in Kenia In Naïrobi vind je een opvangcentrum voor verstoten of weesdieren. Onder andere leeuwen, luipaarden, hyena s en apen worden hier opgevangen. Dit centrum bestaat omdat de dieren in het wild niet kunnen overleven. Verder is er in de buurt van Naïrobi David Sheldrick Elephant Sanctuary: een olifantenopvang in de buurt van Nairobi. Daarnaast is er een slangenpark in Nairobi met een heleboel verschillende soorten reptielen waaronder de giftigste slang van Afrika, de Black Mamba. Ook is er Mamba village in Mombasa: een krokodillenpark met als hoogtepunt het voederen van de krokodillen. Je kan hier ook kameel- en paardrijden. Bron: Tip! Download gratis de woordzoeker over Kenia op onze site en print deze uit. Deze kan je aan het einde van je spreekbeurt uitdelen aan je klasgenootjes.

7 5. Onderwijs in Kenia In Kenia kunnen helaas lang niet alle kinderen naar school. In Nederland is het heel gewoon om naar school te gaan, in Kenia is dit niet zo. Kinderen moeten vaak helpen op het land van hun ouders of ze moeten helpen in het huishouden, zoals zorgen voor hun zusje(s) en broertje(s) of ze moeten al jong gaan werken om zo geld te verdienen. Ook worden ze wel uit bedelen gestuurd om geld te krijgen, zelfs al heel jonge kinderen. Sommige kinderen gaan wel naar school. Vooral de rijkere kinderen. Het onderwijs is wel gratis in Kenia maar je boeken en een verplicht uniform moet je zelf betalen. Daardoor kunnen veel arme kinderen niet naar school. En als arme kinderen naar school toe kunnen dan moeten ze vaak een heel eind lopen naar hun school (soms wel meer dan een uur), op school op de grond zitten, hebben ze maar een paar boeken voor de hele klas (dus iedereen moet met elkaar meekijken) en kunnen de juffen of meesters niet altijd goed lesgeven omdat ze hier niet voor geleerd hebben. Verder gaat het op school in Kenia heel anders dan in Nederland. Zo moeten kinderen opstaan als de leerkracht binnenkomt en de juf of meester nazeggen. Tip! Laat het filmpje over een dag uit het leven van.. in de klas zien. Deze kan je downloaden op onze site. Zo weten jij en jouw klasgenootjes hoe een schooldag van een Keniaans kind eruit ziet. Doingoood zet zich in voor beter onderwijs in Kenia en dat zoveel mogelijk kinderen naar school kunnen. Ook meehelpen lees hier alles over in hoofdstuk 7!

8 6. Sloppenwijken in Kenia In Kenia is nog erg veel armoede. Zo leven veel mensen in hutjes. Je kunt dan denken aan hutjes van golfplaten of van klei en zand. Hutjes van golfplaten vind je vaak in en rondom de steden. Hutjes van klei en zand vind je vaak in de Nationale Parken, bij de stammen. In de steden zijn ook grote gebouwen maar veel daarvan zijn oud en vervallen. De sloppenwijken liggen vaak rondom de stad. Mensen leven in kleine hutjes van golfplaten en je vindt er veel kleine winkeltjes gemaakt van hout of ook van golfplaten met plastic zakken bijvoorbeeld. Ze verkopen daar groente, fruit, frisdrank of andere kleine spulletjes. Vaak is het erg druk in deze wijken. Er lopen heel veel mensen, vrouwen dragen kleine kinderen in een doek op hun rug, mannen praten met elkaar over het dagelijks leven, zitten op een oude motor, fiets of staan bij hun winkeltje. Veel kinderen rennen rond en kunnen niet naar school. Als blanke kun je sloppenwijken niet zomaar bezoeken. De mensen zijn zo arm en denken dat wij rijk zijn. Daardoor vinden niet alle inwoners het leuk als je hen gaat bezoeken in deze arme wijken. Maar sommige mensen vinden het wel fijn. Naast dat het er veel gebeurt in sloppenwijken en er erg veel mensen leven, ligt er ontzettend veel afval. Mensen gooien alles op straat, of verzamelen alles zodat er bergen met afval ontstaan wat ontzettend gaat stinken. Het is zelfs zo heftig dat sommige volwassenen en kinderen tussen dit vuilnis op zoek gaan naar eten en drinken of er zelfs soms tussen leven! Ook zijn er veel kinderen en volwassenen die lijm snuiven. Lijm wat in een flesje wordt gedaan en door de neus wordt opgesnoven. Dit doen ze omdat ze dan geen hongergevoel hebben en verdoofd zijn van de pijn en armoede waarin ze leven. Doingoood Foundation doet er alles aan om deze mensen in Kenia te helpen een beter leven te krijgen. Wil jij ook helpen (samen met de klas)? Lees hoe dit kan in het volgende hoofdstuk. Tip! Download de foto s van het leven in Kenia zodat je deze kunt laten zien tijdens je spreekbeurt.

9 7. Helpen in Kenia Wil jij samen met de klas kinderen helpen in Kenia? Dat kan! Hieronder vind je een aantal leuke tips om aan de slag te gaan. Belangrijk is dat je met de juf of meester overlegt wat jullie met elkaar kunnen doen voor de kinderen in Kenia. Het kost weinig tijd en je zorgt samen met de school voor iets heel groots, namelijk het leven van een kind in Kenia mooier maken en een echte kans geven op een betere toekomst! Tips! Vraag het Jij doet goed spreekbeurtpakket aan op onze site. Dit pakket wordt per post toegestuurd en daarin zitten ansichtkaarten die je uit kunt delen aan de kinderen in je klas. Zij kunnen dit mee naar huis nemen en aan hun ouders vragen of zij willen steunen door geld te geven. Daarnaast zitten er ook twee posters in het pakket die je op kunt hangen in de klas en bijvoorbeeld in de hal van de school zodat iedereen die binnenkomt op school ziet hoe hij of zij kan helpen. Organiseer samen met de klas of de school een sponsorloop. Op onze site vind je een sponsorlooplijst die je gratis kunt downloaden en gebruiken voor de sponsorloop. Iedereen neemt deze lijst mee naar huis en vraagt familie, vrienden en kennissen dit in te vullen en geld te geven. Het geld ontvang je dan nadat je de sponsorloop goed hebt gedaan. Zo verzamel je geld voor de kinderen in Kenia. Houd een lege flessen actie met je klas! Al het statiegeld is voor de kinderen in Kenia. Heitje voor een karweitje: kinderen vragen bij ouders, familie, buren of ze een klusje mogen doen tegen een betaling. Een markt: veel scholen organiseren een markt waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat. Wil jij samen met je ouders zelf een project in Kenia steunen? Kijk op onze site > doneren en geef een bedrag.

10 8.Doingoood Foundation Gelukkig zijn er organisaties in Nederland die helpen kinderen naar school te laten gaan. Zo is er Doingoood Foundation (wat betekent; stichting Doe goed ). Deze organisatie zamelt geld in vanuit Nederland om in Kenia kinderen te helpen. Doingoood Foundation steunt verschillende projecten waaronder een aantal schooltjes maar ook een dorp waar nog helemaal geen school was. Maar sinds kort wel: door de steun van deze organisatie is het gelukt een grote school te bouwen zodat de kinderen in dit dorp ook naar school kunnen. En dat is zo belangrijk voor hun toekomst! Ook wordt er gezocht naar goede leraren zodat de kinderen ook echt goed les kunnen krijgen. Vrijwilligerswerk in Kenia Via Doingoood Foundation kunnen mensen ook vrijwilligerswerk in Kenia doen. Jij ook als je groter bent! Nieuwsgierig wat dit inhoudt? Kijk op Suggesties Heb jij nog suggesties en/of tips voor dit spreekbeurtenpakket? Dan horen we dit graag! Stuur een mail naar en geef het aan ons door.

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

SAFARI. zijn de olifanten altijd bedekt met een rode stoflaag tegen de zon en de Op ruim 3 uur rijden van Mombasa ligt

SAFARI. zijn de olifanten altijd bedekt met een rode stoflaag tegen de zon en de Op ruim 3 uur rijden van Mombasa ligt www.magicalkenya.nl SAFARI Ais je Kenia bezoekt, dan is een safari een must. Een safari door de bush maakt je vakantie in Kenia tot een onvergetelijke ervaring. Er zijn 50 nationale parken, soms zo groot

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

Kampeerreis Kenia en Tanzania, 22 dagen

Kampeerreis Kenia en Tanzania, 22 dagen Kampeerreis Kenia en Tanzania, 22 dagen De Safaritruck Hiermee rijden we 3 weken rond over wegen en zandpaden, door nationale parken en dorpen De "wegen" Samburu krijger De samburu is een nomadisch volk

Nadere informatie

Met Erik & Chantal naar Kenia & Tanzania

Met Erik & Chantal naar Kenia & Tanzania Met Erik & Chantal naar Kenia & Tanzania Voor meer informatie over de foto's, zie: www.dierenfotografie-chantalmazzei.nl Verse kokosnoten aan het strand van Mombasa, Kenia De luipaard zagen we in het Seregeti

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Help kinderen die geen eten hebben

Help kinderen die geen eten hebben GIRO LESPAKKET Help kinderen die geen eten hebben In veel landen in Afrika hebben veel kinderen niet genoeg te eten. Ze eten de hele dag niks of maar een heel klein beetje. Dat is een ramp. Want eten is

Nadere informatie

Landengids voor: Landengids

Landengids voor: Landengids We gaan een reisgids maken voor een land dat je zelf mag uitkiezen. Dat is een boekje waarin allemaal dingen staan die met dat land te maken hebben en die je zou willen weten als je op vakantie zou gaan

Nadere informatie

Tanzania - Kenia. The Big Migration Discoverer. Groepssafari

Tanzania - Kenia. The Big Migration Discoverer. Groepssafari Tanzania - Kenia Groepssafari The Big Migration Discoverer Arusha - Lake Manyara - Tarangire - Serengeti - Lake Victoria - Masai Mara - Nairobi - Amboseli - Arusha 15 dagen / 14 nachten Safari in internationaal

Nadere informatie

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Bruin &Wit Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Mireille de Vries - Numbi A mani zit nog even bij haar papa. Ze hebben net twee geweldige vakantieweken met elkaar doorgebracht. Ze zijn tien dagen naar Afrika

Nadere informatie

kan verstoppen en daarna nog precies weet waar elk nootje verstopt ligt? Wat denk je, zou jij dat nog weten, bij tienduizend nootjes?

kan verstoppen en daarna nog precies weet waar elk nootje verstopt ligt? Wat denk je, zou jij dat nog weten, bij tienduizend nootjes? Het is NOOIT slim om te liegen. Ik heb eens een keer tegen mijn vrienden gezegd dat ik een broodje knakworst was. Echt waar, hoor, zei ik. Toen ze me eindelijk geloofden, knepen ze een fles tomatenketchup

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Privé Safaris in Afrika

Privé Safaris in Afrika Nederlandstalig begeleide Groepsreis 2016 Kenia 13 dagen / 11 nachten LOKROEP VAN DE SAVANNE 12 mei 2016 tot en met 24 mei 2016 Op 12 mei 2016 starten we met de zuidelijke route en eindigen we aan de Indische

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Nigeria L U U K & T H I J S

Nigeria L U U K & T H I J S I N D I T N U M M E R : Klimaat Ligging Nigeria L U U K & T H I J S Hoogteverschillen Vegetatie Klimaat Ligging Geografische gebeurtenissen Welke dieren? Hallo allemaal, Wij zijn Luuk Coeraadts en Thijs

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Kenia, Tanzania en Zanzibar

Kenia, Tanzania en Zanzibar Kenia, Tanzania en Zanzibar Begeleide privé rondreis Amboseli en Tanzania Exploration + Zanzibar Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire - Zanzibar 15 dagen/12 nachten PRIVERONDREIS

Nadere informatie

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER UNICEF Kinderrechten INFORMATIE EEN EIGEN MENING SPORT EN VRIJE TIJD FAMILIE GELIJKE BEHANDELING Patricia Willocq VOEDING GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

Nadere informatie

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade Chris Oxlade Chris Oxlade Anita Ganeri Anita Ganeri Boeken in deze serie e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 e-book: 978-94-6175-822-4 gebonden versie: 978-94-6175-285-7 e-book:

Nadere informatie

Groepsreis met Engelstalige of Franstalige begeleiding OP ZOEK NAAR DE BIG FIVE IN KENIA

Groepsreis met Engelstalige of Franstalige begeleiding OP ZOEK NAAR DE BIG FIVE IN KENIA Kenia Groepsreis met Engelstalige of Franstalige begeleiding OP ZOEK NAAR DE BIG FIVE IN KENIA Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo East Tiwi Beach 9 dagen/8 nachten GROEPSREIS MET

Nadere informatie

East African discoverer (vanuit Arusha)

East African discoverer (vanuit Arusha) Oost-Afrika: Kenia en Tanzania Groepsrondreis in internationaal gezelschap East African discoverer (vanuit Arusha) Arusha - Lake Manyara - Tarangire - Serengeti - Lake Victoria - Masai Mara - Nairobi -

Nadere informatie

Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap. Amboseli en Tanzania Exploration

Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap. Amboseli en Tanzania Exploration Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap Amboseli en Tanzania Exploration 10 dagen/7 nachten Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire GROEPSRONDREIS MET FRANSTALIGE

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Kenia. De magie van Kenia. Groepsreis in internationaal gezelschap. Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid

Kenia. De magie van Kenia. Groepsreis in internationaal gezelschap. Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid Kenia Groepsreis in internationaal gezelschap De magie van Kenia Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid 13 dagen/10 nachten GROEPSREIS MET FRANSTALIGE GIDS IN KENIA Safari

Nadere informatie

Lessenserie. middenbouw. Bijlage. Inhouds opgave

Lessenserie. middenbouw. Bijlage. Inhouds opgave Bijlage Lessenserie middenbouw Inhouds opgave 1. Brood-en-viskaart Pag. 2 2. Embleem Bonisa Zending Pag. 3 3. Brief Pag. 4 4. Foto Thain Pag. 5 5. Voorbeeldposter Pag. 6 6. Brood Pag. 7 7. Vis Pag. 8 8.

Nadere informatie

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen.

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Dit zijn Kelly en Karim. Zij willen graag een kind. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. 1. Kelly en Karim willen over

Nadere informatie

Door : Luna Verlaan Klas : 8B

Door : Luna Verlaan Klas : 8B Door : Luna Verlaan Klas : 8B 1 Inhoud Voorwoord pagina 3 Hoofdstuk 1. Wat is Stichting Studiebol? Pagina 4 Hoofdstuk 2. Hoe werkt de Stichting? Pagina 5 Hoofdstuk 3. De studenten pagina 6 Hoofdstuk 4.

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

Masai Mara Migration Safari

Masai Mara Migration Safari Masai Mara Migration Safari Duur van de Safari: 3 dagen / 2 nachten Hoogtepunten: Maasai Mara Game Reserve Activiteiten: Wildlife The Big Five, grootschalige game experience, sightseeing, bird watching

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels Stichting Kinderpostzegels gemaakt door Eva Prince 10/10/15 voorwoord Ik doe mijn werkstuk over Kinderpostzegels. Want ik vind dat kinderpostzegels verkopen leuk is. Ik vind dat Stichting Kinderpostzegels

Nadere informatie

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Lesbrief www.leopold.nl Auteur: Enzo Pérès-Labourette / ISBN 978 90 258 7316 5 Leeftijd: 5-8 jaar Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Wat ik bomen wil vertellen Voor het lezen Vertel aan

Nadere informatie

Ontdekking van Kenia en Tanzania + Zanzibar

Ontdekking van Kenia en Tanzania + Zanzibar Kenia, Tanzania en Zanzibar Begeleide privé safarirondreis Ontdekking van Kenia en Tanzania + Zanzibar Nairobi Masai Mara - Lake Elementaita Amboseli Ngorongoro Karatu Serengeti Ngorongoro - Tarangire

Nadere informatie

A. Jouw rechten! Kinderrechten

A. Jouw rechten! Kinderrechten Dit werkblaadje is van... A. Jouw rechten! Kinderrechten Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de Rechten van het Kind. De koningen, presidenten en andere leiders van over de hele wereld hebben gezegd dat

Nadere informatie

A6095 DORPSTRAAT EKEREN TEL.

A6095 DORPSTRAAT EKEREN TEL. Nederlandstalig begeleide Groepsreis 2019 Kenia 13 dagen / 11 nachten LOKROEP VAN DE SAVANNE Van 18 mei tot en met 30 mei 2019 Kenia is veruit de safaribestemming bij uitstek! Hier ga je opzoek naar de

Nadere informatie

De cultuur in New Delhi Chaos, drukte en armoede

De cultuur in New Delhi Chaos, drukte en armoede De cultuur in New Delhi Chaos, drukte en armoede Bart geeft uitleg over het klimaat in India en hij gaat met correspondent Lucas Waagmeester naar de kruidenmarkt van Delhi. Kruiden zijn een belangrijk

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Stichting Bolleboos Nieuwsbrief

Stichting Bolleboos Nieuwsbrief Stichting Bolleboos Nieuwsbrief December 2011 Aktiviteiten Op 3 en 4 september stonden we met een stand op het corso in Eelde. Daar hebben we veel Keniaanse producten verkocht, producten die we mee hadden

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2013/ 2014

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2013/ 2014 Û f _ 66 GZBwereld m 7 7 8 SS f groep 3/4/5 2013/ 2014 Wat hoort waarbij? Wereldkids M wordt gemaakt door de GZB. De GZB wil graag dat alle mensen de Heere Jezus leren kennen. Daarom wonen er overal in

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Zoekkaart Kunstenaars: Marcel Witte

Zoekkaart Kunstenaars: Marcel Witte Pagina 1 van 6 Zoekkaart Kunstenaars: Marcel Witte 1. Multicultural Dit is het kunstwerk dat Marcel maakte voor de tentoonstelling Utopiart27 Je kan meer lezen over Marcel op de website http:// Pagina

Nadere informatie

Golf Safari Kenia 2017

Golf Safari Kenia 2017 Golf Safari Kenia 2017 Charlie s Travels Lars Wouterse Mijn naam is Lars en ik ben helemaal gek van golfen en Afrika. Momenteel woon en werk ik in Kenia om mijn passie met meer mensen te delen. Samen met

Nadere informatie

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind.

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. 1. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. Kelly en Karim willen zwanger worden. Ze willen graag dat hun kindje straks gezond is. Het is

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Kenia, Tanzania en Zanzibar

Kenia, Tanzania en Zanzibar Kenia, Tanzania en Zanzibar Begeleide privé rondreis Amboseli en Tanzania Exploration + Zanzibar Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire - Zanzibar 13 dagen/10 nachten PRIVERONDREIS

Nadere informatie

Kenia & Tanzania Begeleide privé safarirondreis Ontdekking van Kenia en Tanzania

Kenia & Tanzania Begeleide privé safarirondreis Ontdekking van Kenia en Tanzania Kenia & Tanzania Begeleide privé safarirondreis Ontdekking van Kenia en Tanzania Nairobi Masai Mara - Lake Elementaita Amboseli Ngorongoro Karatu Serengeti Ngorongoro - Tarangire Arusha 13 dagen/10 nachten

Nadere informatie

A6095 DORPSTRAAT EKEREN TEL.

A6095 DORPSTRAAT EKEREN TEL. Nederlandstalig begeleide Groepsreis 2019 Kenia 13 dagen / 11 nachten LOKROEP VAN DE SAVANNE Van 01 nov 19 tot en met 13 nov 2019 Kenia is veruit de safaribestemming bij uitstek! Hier ga je opzoek naar

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Kenia & Tanzania. 19 oktober 2007 vertrekken wij naar Afrika voor een reis door Kenia en Tanzania. Dit is de place to be om het wild te aanschouwen.

Kenia & Tanzania. 19 oktober 2007 vertrekken wij naar Afrika voor een reis door Kenia en Tanzania. Dit is de place to be om het wild te aanschouwen. Kenia & Tanzania 19 oktober 2007 vertrekken wij naar Afrika voor een reis door Kenia en Tanzania. Dit is de place to be om het wild te aanschouwen. Kenia & Tanzania oktober 2007 19 oktober vertrekken wij

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Project Afrika-Azië. Week 1ABC: Noord-Afrika

Project Afrika-Azië. Week 1ABC: Noord-Afrika Project Afrika-Azië. Week 1ABC: Noord-Afrika Info: Enkele reis Afrika Afrika is het (w)armste werelddeel. De evenaar loopt ongeveer midden over Afrika. Bij de evenaar staat de zon recht boven de aarde.

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Kenia Special. Hallo!

Kenia Special. Hallo! nieuwsbrief@looijetomatennl Hallo! 18/10/2013 Kenia Special Onze collega s zijn sinds een paar weken weer terug vanuit Kenia Ze hebben hier veel beleefd en hebben dit met plezier gedeeld met ons via de

Nadere informatie

Sponsorloop 2014. Beste ouders en verzorgers Huizen, februari 2014

Sponsorloop 2014. Beste ouders en verzorgers Huizen, februari 2014 Onderwerp: Vastenactie en sponsorloop Sponsorloop 2014 Vastenactie Yojana en Simavi, 19 maart 2014 16.00-18.00 uur Hoofdgebouw Beste jongens en meisjes Beste ouders en verzorgers Huizen, februari 2014

Nadere informatie

Opa Vogel in het land van de neushoorns

Opa Vogel in het land van de neushoorns Opa Vogel in het land van de neushoorns Opa Vogel, hebben jullie echt neushoorns gezien? Jazeker! Een heleboel zelfs, en nog héél veel andere dieren. En opa heeft veel foto s gemaakt, dus kijk maar gauw

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

10 - verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B

10 - verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B 10 - Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B verbindt jongeren Stefan Stefan zit op een christelijke school. Hij hoort elke dag vertellen uit de Bijbel. Zijn meester is een christen. Dat kan Stefan merken.

Nadere informatie

Hoe kwam Colombia aan zijn naam? Wat is de officiële taal in Colombia?

Hoe kwam Colombia aan zijn naam? Wat is de officiële taal in Colombia? Hoe kwam Colombia aan zijn naam? a. er zijn veel kolommen (rotszuilen) in het land. b. het is de naam die de oorspronkelijke inwoners gaven. c. de naam verwijst naar ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus

Nadere informatie

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief Thema s in het boek Lesopzet Doel van de les Uitwerking Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het boek

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid 1. Start Duurzaam leven is belangrijk. Als we dat niet doen, is de aarde in de toekomst niet meer leefbaar. De gevolgen van onze leefstijl zijn nu al te

Nadere informatie

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

Vastenactie 2014. Prins Willem Alexanderschool Ermelo

Vastenactie 2014. Prins Willem Alexanderschool Ermelo Vastenactie 2014 Prins Willem Alexanderschool Ermelo Deze nieuwsbrief geeft je informatie over de Vastenactie van de RK Prins Willem Alexanderschool. Jaarlijks wordt gezocht naar een goed doel voor de

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

10 daagse Safari The Migration Special

10 daagse Safari The Migration Special 10 daagse Safari The Migration Special De Serengeti, het gebied waar zoveel natuurfilms worden gemaakt, is ongetwijfeld het beroemdste wildpark ter wereld en is op geen enkele manier te vergelijken met

Nadere informatie

3t/m5. thema: Groep. De Meester bij de meesters WIE GEEF JIJ EEN. Lucee woont in Sierra Leone. Lees haar verhaal!

3t/m5. thema: Groep. De Meester bij de meesters WIE GEEF JIJ EEN. Lucee woont in Sierra Leone. Lees haar verhaal! Groep 3t/m5 Zoek mee! Wij hebben 10 tienen in dit nummer verstopt. Kun jij ze allemaal vinden? thema: WIE 10 GEEF JIJ EEN? 2 De Meester bij de meesters Lucee woont in Sierra Leone 4 Lees haar verhaal!

Nadere informatie

Streekproducten en eten uit de buurt

Streekproducten en eten uit de buurt Spreekbeurt of werkstuk Streekproducten en eten uit de buurt Inhoud Stap 1. Ga zelf op onderzoek uit Stap 2. Streekproducten of gewoon producten uit de buurt Stap 3. Waarom zijn streekproducten zo bijzonder?

Nadere informatie

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Spreekbeurt. Pakistan

Spreekbeurt. Pakistan Spreekbeurt Pakistan Hoofdstad: Islamabad Taal: Urdu, Engels en Punjabi Inwoners: Er wonen bijna 200 miljoen mensen in Pakistan Religie: Moslims (96%), christenen (4%) Pakistan ligt in Azië en grenst aan

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Informatie voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8 Wat kun je hier vinden? 1. Jouw spreekbeurt over de Millenniumdoelen 2. Waarom zijn er Millenniumdoelen 3.

Nadere informatie

Kenia & Tanzania Begeleide privé rondreis. Amboseli en Tanzania Exploration. Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire

Kenia & Tanzania Begeleide privé rondreis. Amboseli en Tanzania Exploration. Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire Kenia & Tanzania Begeleide privé rondreis Amboseli en Tanzania Exploration 10 dagen/7 nachten Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire PRIVERONDREIS MET ENGELSTALIGE GIDS DOOR KENIA

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

waarom ontwikkelingssamenwerking?

waarom ontwikkelingssamenwerking? ontwikkeling EN waarom ontwikkelingssamenwerking? EUROPESE COMMISSIE DE 116 MEI 2003 EN waarom ontwikkelingssamenwerking? Dit boekje vertelt een verhaal zoals ik vroeger zelf graag aan mijn drie kinderen

Nadere informatie

Het was de laatste dag. Die dag erna zouden we terugvliegen naar Arusha. Die ochtend zei ik: We gaan vandaag de crossing zien van de gnoes.

Het was de laatste dag. Die dag erna zouden we terugvliegen naar Arusha. Die ochtend zei ik: We gaan vandaag de crossing zien van de gnoes. Het oergevoel Er is een natuurwet. Een oergevoel. Iets wat ons allemaal drijft. Sta jij voor een rivier in je leven? Ga erdoorheen. Want jouw best mogelijke leven wacht op je aan de overzijde. Ontmoet

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi Malawi Auditieve analyse: 1.2 Eén en twee lettergrepen 1.3 Drie of meer lettergrepen Auditieve synthese 4.1 Lettergrepen samenvoegen tot een woord 4.2 Letters samenvoegen tot een woord Zon varken Malawi

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five.

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five. Oeganda Kerst 2016 Jij steekt samen met je team je handen uit de mouwen om van een dorpsschooltje in Nkokonjeru een nieuwe frisse school te maken. Samen met ouders en leraren knap je de boel op. Aan de

Nadere informatie

Spreekbeurt over albinisme

Spreekbeurt over albinisme www.afrikaansealbinos.nl Albinisme heeft alles te maken met de huid. Als je goed om je heen kijkt naar de kinderen in je klas, dan zie je dat eigenlijk iedereen een andere huid heeft. De één heeft een

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Met een koffer in de hand

Met een koffer in de hand Met een koffer in de hand Lessenserie over uitgenodigde vluchtelingen voor groep 7/8 bij De Vluchtelingenjackpot Najib, Faisal, Ayub en Zakaria Faisal Hallo! Dit is Faisal van 11. Op deze foto zie je Faisal

Nadere informatie