Alles over je belastingtoeslagen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alles over je belastingtoeslagen"

Transcriptie

1 Alles over je belastingtoeslagen in 2015

2 Alles over je belastingtoeslagen op een rij Wist jij dat we met elkaar jaarlijks miljoenen euro s aan toeslagen laten liggen? Benut jij alle belastingtoeslagen optimaal? Met deze informatie en handige tips zorg je dat je krijgt waar je recht op hebt. Want elk jaar verandert er wel wat in de belasting toeslagen. PGGM&CO heeft daarom alle toeslagen voor je op een rij gezet. Per toeslag lees je wat de toeslag precies inhoudt en wanneer je ervoor in aanmerking komt. Gun jezelf de tijd om alles goed door te lezen. Let op: maak altijd een proefberekening Soms gelden er uitzonderingen die van invloed zijn op de hoogte van je toeslag. Maak daarom altijd een proefberekening op de website van de Belastingdienst. En houd daarbij rekening dat jij altijd zelf verantwoordelijk bent voor het aanvragen of wijzigen van je toeslag. Geef wijzigingen in je situatie (bijvoorbeeld als je meer of minder gaat verdienen) dus tijdig door! Zo voorkom je (vervelende) financiële verrassingen achteraf. Deze gegevens kun je nodig hebben voor het maken van een goede (proef)berekening: je laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting en die van jouw toeslagpartner; je jaaropgaaf, loonstrook (bij meerdere werkgevers: aaropgaven of loonstroken van elke werkgever) of uitkeringsspecificatie; je toetsingsinkomen: dat is het verzamelinkomen* dat je vindt op de (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting 2015 of 2014; de actuele huurbedragen en servicekosten van je woning; de rekening/offerte van je kinderopvanginstelling. Tip* Weet je niet wat je verzamelinkomen is? Bereken het met de Rekenhulp toetsingsinkomen van de Belastingdienst. Let op: je krijgt hiermee hooguit een indicatie van je inkomen. De Rekenhulp houdt namelijk alleen rekening met inkomsten, maar niet met een eventuele 13e maand, je vermogen en je aftrekposten (en die hebben ook invloed op de hoogte van je toeslagen!).

3 Zorgtoeslag De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor je zorgverzekering. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van je inkomen. Als je een toeslagpartner hebt, is jullie gezamenlijke inkomen bepalend. Je inkomen moet onder een bepaalde grens blijven om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Inkomensgrens 2014 Voor alleenstaanden is deze grens voor bruto per jaar. Voor toeslagpartners geldt voor 2014 een gezamenlijk inkomen van maximaal Daarnaast geldt er een vermogenstoets bij het vaststellen van je zorgtoeslag. Dit betekent dat je op 1 januari 2014 niet te veel spaargeld of beleggingen mag hebben. De grenzen die hiervoor zijn vastgesteld zijn (2014) voor alleenstaanden en (2014) voor toeslagpartners. Inkomensgrens 2015 Verdien je in 2015 meer dan het minimumloon (voor iedereen ouder dan 23 jaar is dit in ,80 bij een volledig dienstverband per maand)? Dan daalt jouw zorgtoeslag. Verdien je minder? Dan krijg je in 2015 meer zorgtoeslag. Als alleenstaande krijg je in 2015 geen zorgtoeslag als je inkomen hoger is dan bruto per jaar. Heb je een toeslagpartner? Dan krijg je geen zorgtoeslag als je gezamenlijke inkomen hoger is dan per jaar. Daarnaast mag je op 1 januari 2015 niet te veel spaargeld of beleggingen hebben. De grenzen die hiervoor zijn vastgesteld zijn (2015) voor alleenstaanden en (2015) voor toeslagpartners. Hogere vrijstelling voor AOW ers Voor AOW ers met een inkomen tot geldt een hogere vermogensvrijstelling. Kijk voor de exacte bedragen op de website van de Belastingdienst. Meer of minder zorgtoeslag Verdien je in 2015 meer dan het minimumloon? Dan daalt jouw zorgtoeslag. Verdien je minder? Dan krijg je in 2015 meer zorgtoeslag. Kinderen Voor kinderen tot 18 jaar krijg je geen zorgtoeslag. Zij zijn namelijk tot hun 18e gratis meeverzekerd in de zorgverzekering.

4 Zorgtoeslag Tips Verwacht je dat je inkomen (gedurende het jaar) gaat stijgen? Zet de zorgtoeslag dan op een aparte rekening. Er is namelijk een kans dat je de zorgtoeslag terug moet betalen. Zo houd je het geld direct beschikbaar totdat je zeker weet dat je er echt recht op hebt. Je vraagt de toeslag aan tot uiterlijk 1 september van het volgende kalenderjaar. Je kunt dus nog voor 2014 toeslagen aanvragen tot 1 september Ben je toch bezig? Dan kun je meteen de toeslag voor 2015 aanvragen. Je doet dit via Let op: verandert er tussentijds iets in jouw situatie? Denk er dan wel aan om ook die wijziging direct door te geven! Verder lezen? Soms gelden er uitzonderingen die van invloed zijn op je toeslag. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst.

5 Kindgebonden budget Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Het kindgebonden budget is niet hetzelfde als kinderbijslag. Iedereen met kinderen tot 18 jaar ontvangt in principe kinderbijslag, maar voor het kindgebonden budget moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Recht op kindgebonden budget? Voldoe je aan onderstaande voorwaarden? Dan heb je recht op kindgebonden budget. Je hebt 1 of meer kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. Het gezamenlijke inkomen van jezelf en je eventuele toeslagpartner is niet te hoog. Het hangt van het aantal kinderen af welke inkomensgrens voor je geldt. Je hebt niet te veel vermogen. Ook hier gelden de grenzen van voor alleenstaanden en voor toeslagpartners (in 2014); en voor alleenstaanden) en voor toeslagpartners (in 2015). Jij of de andere ouder krijgt kinderbijslag. Is je kind 16 of 17 jaar en krijg jij of de andere ouder geen kinderbijslag voor je kind? Dan moet je het kind in belangrijke mate onderhouden. Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning. De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van: het aantal kinderen; de leeftijd van de kinderen; de hoogte van het (gezamenlijke) inkomen en je eventuele vermogen. Budget in 2015 soms lager of hoger Ben je een alleenstaande ouder? Dan ontvang je in 2015 maximaal meer kindgebonden budget. Deze verhoging is afhankelijk van je inkomen. Heb je een kind van 16 of 17 jaar? Dan krijg je vanaf 1 augustus 2015 meer kindgebonden budget. Vanaf deze datum zit de tegemoetkoming in de onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS) bij het kindgebonden budget. Heb je een inkomen tot ongeveer en 2 of meer kinderen? Dan krijg je ook meer kindgebonden budget. Maar let op: in de volgende gevallen krijg je minder kindgebonden budget: 1. Je hebt een toeslagpartner en 1 kind en jullie gezamenlijke inkomen is hoger dan Je hebt een toeslagpartner en 2 kinderen en jullie gezamenlijke inkomen is hoger dan

6 Kindgebonden budget Zelf aanvragen of niet? Het kindgebonden budget hoef je meestal niet zelf aan te vragen bij de Belastingdienst. Je krijgt vanzelf bericht. Heb je geen bericht gekregen (dat kan gebeuren als je geen andere toeslagen ontvangt), maar denk je wel dat je recht hebt op kindgebonden budget? Vraag het dan alsnog aan. Wie vraagt kindgebonden budget aan? Alleen de ouder op wiens naam de kinderbijslag staat, kan kindgebonden budget aanvragen. De andere ouder is dan de toeslagpartner. Wie de aanvrager is, zie je linksboven op de beschikking van de kinderbijslag. Je kunt kindgebonden budget niet op naam van iemand anders zetten. Verder lezen? Soms gelden er uitzonderingen die van invloed zijn op je toeslag. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst.

7 Huurtoeslag De huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Woon je in een huurhuis? Dan heb je misschien recht op huurtoeslag. Recht op huurtoeslag? Of je wel of niet in aanmerking voor huurtoeslag komt, hangt af van je situatie. Stel jezelf hierbij de volgende vragen: Woon je alleen of met een partner of medebewoner? Wat is je leeftijd? Hoe hoog is je huur (kale huur + servicekosten)? Wat voor soort huurhuis heb je? Hoeveel inkomen heb je? Om huurtoeslag te krijgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen: Je bent 18 jaar of ouder (in uitzonderlijke situaties kun je soms ook huurtoeslag krijgen als je jonger bent, kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst). Je huurt een zelfstandige woonruimte. Jij en je eventuele partner staan bij de gemeente ingeschreven op dit woonadres. Op het woonadres staan geen andere personen ingeschreven bij de gemeente (behalve een eventuele onderhuurder). Jij en je eventuele partner of medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning. Je (gezamenlijke) inkomen en huurprijs zijn niet te hoog. Je hebt op 1 januari van het jaar waarvoor je de huurtoeslag aanvraagt niet teveel vermogen (kijk voor de grenzen op de website van de Belastingdienst). Let op: vraag huurtoeslag tijdig aan! Je vraagt de huurtoeslag aan tot uiterlijk 1 september van het volgende kalenderjaar. Verder lezen? Soms zijn er bijzondere situaties die van invloed zijn op je toeslag. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst.

8 Kinderopvangtoeslag De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt af van je inkomen, van het aantal kinderen dat naar de opvang gaat en van het aantal opvanguren waarvoor je recht op kinderopvangtoeslag hebt. Als stel heb je recht op kinderopvangtoeslag wanneer je allebei werkt. Ook kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag als je studeert, een traject doet om de kans op werk te vergroten of een inburgeringcursus volgt. Bij het aantal uur waarover je kinderopvangtoeslag ontvangt, wordt rekening gehouden met het aantal uur dat de minst werkende partner werkt. Toeslag voor niet-werkenden Ook niet-werkenden kunnen recht hebben op kinderopvangtoeslag. De gemeente of UWV betalen dan mee in de kosten van kinderopvang. De toeslag voor niet-werkenden geldt als je: een (re-)integratietraject volgt; als nieuwkomer een inburgeringcursus volgt; student bent bij een door de overheid gefinancierde onderwijsinstelling. Kijk voor meer informatie over kinderopvangtoeslag voor niet-werkenden op de website van de Belastingdienst. Waar heb je recht op? Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen hoeveel kinderopvangtoeslag je kunt krijgen. Let op! Kinderopvangtoeslag moet je aanvragen binnen 3 maanden na de maand waarin jouw kind voor het eerst naar de opvang gaat. Krijg je kinderopvangtoeslag en word je werkloos? Dan mag de toeslag nog zes maanden doorlopen (dat was drie maanden). Ga je niet binnen zes maanden aan de slag? Vergeet dan niet om de kinderopvangtoeslag te beëindigen. Heb je meerdere kinderen waarvoor je kinderopvangtoeslag krijgt? Dan wordt de kinderopvangtoeslag mogelijk lager. Voor het kind met de meeste opvanguren, of bij gelijke opvanguren; voor het kind met de hoogste kosten; krijg je voortaan minder toeslag! Wanneer geen kinderopvangtoeslag? Je kunt geen kinderopvangtoeslag opvragen voor opvang door familie of vrienden, tussenschoolse opvang, peuterspeelzalen of voor opvang bij niet-officieel geregistreerde bureaus.

9 Belangrijk om te weten Tien kindregelingen beperkt tot vier kindregelingen In 2015 wordt het systeem van kindregelingen vereenvoudigd en versoberd. Van de tien regelingen zijn slechts vier regelingen overgebleven: Kinderbijslag Kindgebonden budget Kinderopvangtoeslag Inkomensafhankelijke combinatiekorting. In sommige gevallen, is een vervallen toeslag opgenomen in een van de overgebleven regelingen. Dan wordt bijvoorbeeld het kindgebonden budget (voor alleenstaande ouders) of de kinderbijslag wat hoger vastgesteld. Het kan dus goed kloppen als je het gevoel hebt dat je bepaalde toeslagen in dit overzicht niet terugziet. Geef wijzigingen tijdig door Wijzigt het inkomen van jou of je partner of verandert je leefsituatie (ga je trouwen, scheiden, krijg je een kind, overlijdt je partner)? Geef dit dan binnen 4 weken na de wijziging door aan de Belastingdienst. Dat geldt ook voor wijzigingen in bedragen die je van de belasting af mag trekken (zoals betaalde alimentatie, hypotheekrente, persoonsgebonden aftrek, lijfrentepremie). De wijzigingen kunnen gevolgen hebben voor de toeslagen die je ontvangt. Gebruik één bankrekening Je kunt (nog) maar één (bank)rekeningnummer gebruiken voor de verschillende toeslagen en de meeste belastingteruggaven. Dit rekeningnummer moet op jouw eigen naam staan (op naam van de aanvrager van de toeslagen).

10 Meer informatie Wil je nog meer weten over de alle toeslagen? Kijk op de website van de Belastingdienst. Ook kun je gerust contact opnemen met onze medewerkers van de Ledenservice. Zij zijn bereikbaar tijdens werkdagen van uur op het telefoonnummer (030) Meer weten over PGGM&CO? Neem gerust een kijkje op onze website. Wil je automatisch op de hoogte blijven over actuele financiële informatie die goed is voor je portemonnee. Word dan gratis lid. PGGM&CO helpt je financieel en persoonlijk PGGM&CO is dé ledenclub van PGGM en draagt iedereen in zorg en welzijn een warm hart toe. Vooral nu er zo veel verandert in de sector is dit echt de moeite waard voor jou. Want als club met bijna leden bieden we je praktische oplossingen, zodat je niet alleen vandaag maar ook morgen financieel en persoonlijk sterker staat. De kracht van PGGM&CO: Samen staan we sterker. E pggm.nl/leden info@pggm.nl PGGM&CO is de handelsnaam van PGGM Services B.V. KvK Dit document is met de grootste zorg samengesteld, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Huurtoeslag 2014. Kunt u huurtoeslag krijgen? Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Toeslagen Belastingdienst

Huurtoeslag 2014. Kunt u huurtoeslag krijgen? Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Toeslagen Belastingdienst Toeslagen Belastingdienst Informatieblad Maart 2014 Huurtoeslag 2014 TG 720-1Z42PL Huurtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw huur. Wilt u weten of u deze toeslag kunt krijgen en wat u dan moet doen?

Nadere informatie

Toeslagen 2013. Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget

Toeslagen 2013. Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget Toeslagen 2013 Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget Inhoud Inleiding 3 Zorgtoeslag 4 Huurtoeslag 5 Kinderopvangtoeslag 7 Kindgebonden budget 8 Toeslag aanvragen

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Kinderopvangtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. Kinderopvangtoeslag 2011 Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 2 Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Of wilt u het aanvragen? Dan is

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang

Kinderopvangtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang Kinderopvangtoeslag 2009 Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang 2 Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles over de kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015: 10 wijzigingen voor je portemonnee

Prinsjesdag 2015: 10 wijzigingen voor je portemonnee Prinsjesdag 2015: 10 wijzigingen voor je portemonnee Prinsjesdag 2015: wijzigingen voor je portemonnee Op Prinsjesdag presenteert het kabinet in de Miljoenennota zijn financiële toekomstplannen voor 2016.

Nadere informatie

Zorgtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor uw zorgverzekering

Zorgtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor uw zorgverzekering Zorgtoeslag 2009 Een bijdrage in de kosten voor uw zorgverzekering 2 Zorgtoeslag Krijgt u zorgtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles over de zorgtoeslag op een rij. De zorgtoeslag

Nadere informatie

Een bijdrage in de huurlasten. Zo geregeld!

Een bijdrage in de huurlasten. Zo geregeld! Huurtoeslag 2007 Een bijdrage in de huurlasten. Zo geregeld! 1 Ontdek of u in aanmerking komt 2 3 4 Huurtoeslag aanvragen Huurtoeslag ontvangen Wijzigingen doorgeven Leuker kunnen we t niet maken. Wel

Nadere informatie

1. Wie krijgt kinderopvangtoeslag?

1. Wie krijgt kinderopvangtoeslag? Bron: Brochure Kinderopvangtoeslag 2008, mei 2008 van de Belastingdienst/Toeslagen Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles over de

Nadere informatie

Kindgebonden budget 2011. Een bijdrage in de kosten voor uw kinderen. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Kindgebonden budget 2011. Een bijdrage in de kosten voor uw kinderen. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. Kindgebonden budget 2011 Een bijdrage in de kosten voor uw kinderen Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 2 Kindgebonden budget Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen.

Nadere informatie

Huurtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor uw huur. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Huurtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor uw huur. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. Huurtoeslag 2011 Een bijdrage in de kosten voor uw huur Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 2 Huurtoeslag Krijgt u huurtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles

Nadere informatie

FACTSHEET TOESLAGEN 1

FACTSHEET TOESLAGEN 1 FACTSHEET TOESLAGEN 1 Inleiding Een scheiding heeft meestal gevolgen voor het recht op en de hoogte van toeslagen. Om u hiervan een beeld te geven, hebben wij voor u de voorwaarden voor alle verschillende

Nadere informatie

Een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Zo geregeld!

Een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Zo geregeld! Kinderopvangtoeslag 2007 Een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Zo geregeld! 1 2 3 4 Ontdek of u in aanmerking komt Kinderopvangtoeslag aanvragen Kinderopvangtoeslag ontvangen Wijzigingen doorgeven

Nadere informatie

Themanummer Kindgebonden budget

Themanummer Kindgebonden budget Themanummer Kindgebonden budget Kindgebonden budget 2009 Een bijdrage in de kosten voor kinderen Per 1 januari 2009 maakt de kindertoeslag plaats voor een nieuwe regeling; het kindgebonden budget. Deze

Nadere informatie

Kindertoeslag Een bijdrage in de kosten voor levensonderhoud van uw kinderen. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Kindertoeslag Een bijdrage in de kosten voor levensonderhoud van uw kinderen. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. Kindertoeslag 2008 Een bijdrage in de kosten voor levensonderhoud van uw kinderen Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 2 Kindertoeslag De kindertoeslag is een bijdrage in de kosten voor levensonderhoud

Nadere informatie

Toeslagen 2012 Algemene informatie over toeslagen

Toeslagen 2012 Algemene informatie over toeslagen Toeslagen 2012 Algemene informatie over toeslagen 2 Inleiding De overheid draagt in bepaalde gevallen bij in de kosten van uw zorgverzekering, huurhuis of kinderen. Zo n bijdrage heet een toeslag. Belastingdienst/Toeslagen

Nadere informatie

Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag aanvragen 12345toe 2011 Toelichting Aanvragen Zorgtoeslag 1 2 3 Vul het formulier in Stuur het ingevulde formulier terug U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag aanvragen 2 Voorwaarden 3 Toeslagpartner

Nadere informatie

Toeslagen 2012 Algemene informatie over toeslagen

Toeslagen 2012 Algemene informatie over toeslagen Toeslagen 2012 Algemene informatie over toeslagen 2 Inleiding De overheid draagt in bepaalde gevallen bij in de kosten van uw zorgverzekering, huurhuis of kinderen. Zo n bijdrage heet een toeslag. Belastingdienst/Toeslagen

Nadere informatie

3 Kinderopvangtoeslag

3 Kinderopvangtoeslag 13 3 Kinderopvangtoeslag Om kinderopvangtoeslag te krijgen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden hebben te maken met uw persoonlijke situatie, uw werksituatie en de kinderopvang.

Nadere informatie

Uw kindertoeslag wijzigen

Uw kindertoeslag wijzigen 12345toe 2008 Wijzigen Toelichting Kindertoeslag 1 2 3 Vul het formulier in Stuur het ingevulde formulier terug U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag wijzigen Voorwaarden 2 3 Uw kindertoeslag

Nadere informatie

Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag aanvragen 12345toe 2008 Aanvragen Toelichting Zorgtoeslag 1 2 3 Vul het formulier in Stuur het ingevulde formulier terug U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag aanvragen 2 Voorwaarden 3 Toeslagpartner

Nadere informatie

Alles op een rij over: Alle veranderingen voor je verlof in 2015

Alles op een rij over: Alle veranderingen voor je verlof in 2015 Alles op een rij over: Alle veranderingen voor je verlof in 2015 In 2015 gelden er uitgebreidere regelingen voor verlof en arbeids tijden. De overheid hoopt dat je daardoor meer regie krijgt over je inkomen.

Nadere informatie

Voorlichting Low budget, high service 4-10-2014

Voorlichting Low budget, high service 4-10-2014 Voorlichting Low budget, high service 4-10-2014 Sociaal raadsliedenwerk Breda Normen per 1-7-2014 Bij het kunt u terecht met vragen over: Uitkeringen en sociale verzekeringen Belastingen Arbeidszaken Vreemdelingenrecht

Nadere informatie

Kindertoeslag, een nieuwe toeslag

Kindertoeslag, een nieuwe toeslag 12345toe 2008 Aanvragen Toelichting Kindertoeslag 1 2 3 Vul het formulier in Stuur het ingevulde formulier terug U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag aanvragen Voorwaarden Toeslagpartner

Nadere informatie

WELKOM CNV Senioren. Agenda ODP voorlichtingsmiddag

WELKOM CNV Senioren. Agenda ODP voorlichtingsmiddag WELKOM CNV Senioren Agenda ODP voorlichtingsmiddag 1. Opening door dagvoorzitter 2. Toelichting belasting aangifte 2014 3. Over pensioenen, wat er zoal speelt op dit moment 4. De Zorg Verandert 5. Sluiting

Nadere informatie

Komt u in aanmerking? Alles over huurtoeslag

Komt u in aanmerking? Alles over huurtoeslag Komt u in aanmerking? Alles over huurtoeslag Komt u in aanmerking? Alles over huurtoeslag ALLES OVER HUURtoeslag Als u in verhouding tot uw inkomen teveel huur betaalt, is er een kans dat u in aanmerking

Nadere informatie

Uw zorgtoeslag wijzigen

Uw zorgtoeslag wijzigen 12345toe 2008 Wijzigen Toelichting Zorgtoeslag 1 2 3 Vul het formulier in Stuur het ingevulde formulierblad met het voorblad terug U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag wijzigen 2 Voorwaarden

Nadere informatie

Zorgtoeslag 2007 Een bijdrage in de premiekosten van uw zorgverzekering. Zo geregeld!

Zorgtoeslag 2007 Een bijdrage in de premiekosten van uw zorgverzekering. Zo geregeld! Zorgtoeslag 2007 Een bijdrage in de premiekosten van uw zorgverzekering. Zo geregeld! 1 2 3 4 Ontdek of u in aanmerking komt Zorgtoeslag aanvragen Zorgtoeslag ontvangen Wijzigingen doorgeven Leuker kunnen

Nadere informatie

Een bijdrage voor uw huur

Een bijdrage voor uw huur 12345toe 2010 Aanvragen Toelichting Huurtoeslag 1 2 3 Vul het formulier in Stuur de ingevulde formulierbladen met het voorblad terug U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag aanvragen 2 Toeslagpartner

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening huurtoeslag 2015

Toeslagen Belastingdienst. Berekening huurtoeslag 2015 Toeslagen Belastingdienst Berekening huurtoeslag 2015 De huurtoeslag is een bijdrage in de kosten van de huur. Hoeveel huurtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de rekenhuur de maximale huurgrens het

Nadere informatie

Wat heeft een bijstandsmoeder nu echt?

Wat heeft een bijstandsmoeder nu echt? Wat heeft een bijstandsmoeder nu echt? Bijstandsmoeder heeft ongeveer 1.750 netto per maand Voltijds werken levert altijd meer op; maar kosten kinderopvang drukken opbrengst arbeid Individuele verschillen

Nadere informatie

Kind wonen in Duitsland, werken in Nederland

Kind wonen in Duitsland, werken in Nederland Kind wonen in Duitsland, werken in Nederland Inhoud Verlof en uitkering vóór en ná de bevalling 2 Elterngeld 2 Betreuungsgeld 3 Gezinsbijslagen uit Nederland en Duitsland 3 Kinderbijslag 4 Kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Uw huurtoeslag wijzigen

Uw huurtoeslag wijzigen 12345toe 2010 Wijzigen Toelichting Huurtoeslag 1 2 3 Vul het formulier in Stuur de ingevulde formulierbladen met het voorblad terug U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag wijzigen 2 Toeslagpartner

Nadere informatie

Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen!

Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen! Zorgtoeslag 2006 Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen! 1 Ontdek of u in aanmerking komt 2 3 Zorgtoeslag aanvragen Ontvangen en wijzigen Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 1... Zorgtoeslag

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen DEZE FOLDER IS VOOR U Voor iemand met een laag inkomen is het moeilijker rond komen. Een groot deel van het inkomen gaat op aan huur en huishoudgeld. Geld om uw kinderen

Nadere informatie

Een eigen inkomen met de Wajong

Een eigen inkomen met de Wajong uwv.nl werk.nl Een eigen inkomen met de Wajong Als u zelf geen geld kunt verdienen Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl. U kunt ook

Nadere informatie

Marjan Langbroek. Tips & toeslagen. Krijg waar je fiscaal recht op hebt

Marjan Langbroek. Tips & toeslagen. Krijg waar je fiscaal recht op hebt Marjan Langbroek Tips & toeslagen Krijg waar je fiscaal recht op hebt 1 e druk, november 2012 Copyright 2012 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten op tekst, tabellen en illustraties voorbehouden Inlichtingen

Nadere informatie

Toeslagen. 1 juni 2016. www.toeslagen.nl

Toeslagen. 1 juni 2016. www.toeslagen.nl Toeslagen 1 juni 2016 Programma: Inleiding Toeslagen Anti-fraude maatregelen Partnerbegrip Inkomen Wet & regelgeving Proces Toeslagen Terugbetalen Toeslagen Bijzonderheden Toeslagen voor statushouders

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening huurtoeslag 2014

Toeslagen Belastingdienst. Berekening huurtoeslag 2014 Toeslagen Belastingdienst Berekening huurtoeslag 2014 De huurtoeslag is een bijdrage in de kosten van de huur. Hoeveel huurtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de rekenhuur de maximale huurgrens het

Nadere informatie

Kwijtschelding belastingen en heffingen, aanvraagformulier

Kwijtschelding belastingen en heffingen, aanvraagformulier Met dit formulier kunt u kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen en heffingen aanvragen. Lees voor het invullen van het formulier de toelichting op pagina 5 en 6. 1. Gegevens aanvrager Voornamen

Nadere informatie

Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten van de kinderen tot 18 jaar.

Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten van de kinderen tot 18 jaar. Kindgebonden Budget Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten van de kinderen tot 18 jaar. Historie Het kindgebonden budget, hierna te noemen KGB, werd op 1 januari 2009

Nadere informatie

KINDEROPVANGTOESLAG OOK VOOR U?

KINDEROPVANGTOESLAG OOK VOOR U? KINDEROPVANGTOESLAG OOK VOOR U? SKN, betaalbare kinderopvang! Stichting Kindcentrum Nunspeet heeft voor u informatie op rij gezet met betrekking tot kinderopvangtoeslag 2016. In één oogopslag kunt u zien

Nadere informatie

U ontvangt binnen acht weken bericht. Kinderopvangtoeslag 2006

U ontvangt binnen acht weken bericht. Kinderopvangtoeslag 2006 12345toe 2006 Aanvragen Toelichting Kinderopvangtoeslag 1 2 3 Vul het aanvraagformulier in Stuur het formulier terug U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag aanvragen Toeslagpartner bepalen

Nadere informatie

De belangrijkste veranderingen in 2015 voor senioren op een rij INKOMEN

De belangrijkste veranderingen in 2015 voor senioren op een rij INKOMEN De belangrijkste veranderingen in 2015 voor senioren op een rij INKOMEN AOW De AOW-leeftijd stijgt verder. Wordt u vóór 1 oktober 2015 65 jaar, dan gaat uw AOW drie maanden na uw 65 e verjaardag in. 65

Nadere informatie

Een bijdrage voor uw huur

Een bijdrage voor uw huur 12345toe 2008 Aanvragen Toelichting Huurtoeslag 1 2 3 Vul het formulier in Stuur de ingevulde formulierbladen met het voorblad terug U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag aanvragen 2 Toeslagpartner

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag berekenen voor peuteropvang 2016

Kinderopvangtoeslag berekenen voor peuteropvang 2016 Kinderopvangtoeslag berekenen voor peuteropvang 2016 Kinderopvangtoeslag berekenen Op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen kunt u berekenen hoeveel kinderopvangtoeslag u kunt krijgen. Voorbeeld

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag berekenen voor peuteropvang

Kinderopvangtoeslag berekenen voor peuteropvang Kinderopvangtoeslag berekenen voor peuteropvang Kinderopvangtoeslag berekenen Op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen kunt u berekenen hoeveel kinderopvangtoeslag u kunt krijgen. Voorbeeld Vervolgens

Nadere informatie

Informatieavond aangifte 2016

Informatieavond aangifte 2016 Informatieavond aangifte 2016 Introductie belastingaangifte 2016 Henk Kosterink RB Jesse Olde Monnikhof KosterinkZweerink accountants & adviseurs Even voorstellen Henk Kosterink RB - Partner KosterinkZweerink

Nadere informatie

Berekening kinderopvangtoeslag 2013

Berekening kinderopvangtoeslag 2013 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2013 ib 998 - ib*7pl De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af

Nadere informatie

Family Supply Financiële kraamlijst

Family Supply Financiële kraamlijst Family Supply Gefeliciteerd met je zwangerschap! Superleuk! Kinderen kosten geld.héél veel geld. Hoeveel kinderen precies kosten is voor ieder gezin verschillend maar iedere ouder komt voor dezelfde financiële

Nadere informatie

Wijzigingen kindregelingen per 2015

Wijzigingen kindregelingen per 2015 05/10/14 Wijzigingen kindregelingen per 2015 De kindregelingen die gelden in 2013 en 2014 zullen in 2015 gaan veranderen, van de 11 kindregelingen gaan we over naar 4 kindregelingen. De elf regelingen

Nadere informatie

Kind wonen in Nederland, werken in Duitsland

Kind wonen in Nederland, werken in Duitsland Kind wonen in Nederland, werken in Duitsland Inhoud Mutterschaftsgeld 2 Elterngeld 2 Betreuungsgeld 3 Elternzeit 3 Gezinsbijslagen uit Nederland en Duitsland 4 Kindergeld 4 Kinderbijslag 5 Kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Alleenstaande ouders en kindregelingen

Alleenstaande ouders en kindregelingen Alleenstaande ouders en kindregelingen Op deze site wordt u geïnformeerd over regelingen die in het regeerakkoord Bruggen slaan zijn opgenomen. Naar aanleiding van de plannen voor het versoberen van de

Nadere informatie

Wijzigen kost maar weinig tijd

Wijzigen kost maar weinig tijd 12345toe 2011 Wijzigen Toelichting Kinderopvangtoeslag 1 2 Vul het formulier in Stuur de ingevulde formulierbladen met het voorblad terug 3 U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag wijzigen

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2014

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2014 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2014 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten

Nadere informatie

Nieuwsbrief BELANGRIJKE INFORMATIE. De kostendelersnorm in 2015

Nieuwsbrief BELANGRIJKE INFORMATIE. De kostendelersnorm in 2015 Nieuwsbrief BELANGRIJKE INFORMATIE De kostendelersnorm in 2015 De Eerste Kamer heeft op 1 juli 2014 ingestemd met de Participatiewet en de maatregelen in de Wet werk en bijstand. Een belangrijke verandering

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Kinderopvangtoeslag aanvragen 12345toe 2008 Aanvragen Toelichting Kinderopvangtoeslag 1 2 3 Vul het formulier in Stuur de ingevulde formulierbladen met het voorblad terug U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag aanvragen

Nadere informatie

U ontvangt een uitnodiging tot het doen van aangifte van de Belastingdienst (per post of in uw digitale Berichtenbox).

U ontvangt een uitnodiging tot het doen van aangifte van de Belastingdienst (per post of in uw digitale Berichtenbox). Wanneer moet u aangifte doen? U ontvangt een uitnodiging tot het doen van aangifte van de Belastingdienst (per post of in uw digitale Berichtenbox). U hebt betaald werk gedaan zonder dat de Belastingdienst

Nadere informatie

Aanvraagformulier tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (CZG)

Aanvraagformulier tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (CZG) In te vullen door gemeente: Cliëntnr: Werkprocesnr: Dossiernr: Datum ontvangst: Aanvraagformulier tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (CZG) Wij adviseren u om eerst de toelichting te lezen

Nadere informatie

Publiekstekst Wet investeren in jongeren

Publiekstekst Wet investeren in jongeren Publiekstekst Wet investeren in jongeren Juni 2009 Deze publicatie is gemaakt door Stimulansz in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stimulansz spreekt haar dank uit aan alle

Nadere informatie

Ouderverklaring geen recht op kinderopvangtoeslag gemeente Nijmegen bij gebruik peuteropvang.

Ouderverklaring geen recht op kinderopvangtoeslag gemeente Nijmegen bij gebruik peuteropvang. Ouderverklaring geen recht op kinderopvangtoeslag gemeente Nijmegen bij gebruik peuteropvang. Gegevens ouder(s)/verzorger(s) Gegevens ouder/verzorger Gegevens ouder/verzorger Naam Voorletter(s) Straatnaam

Nadere informatie

WIJ en jij Wet investeren in jongeren

WIJ en jij Wet investeren in jongeren Ik heb een WW-uitkering. Krijg ik een werkleeraanbod? Je krijgt pas een werkleeraanbod als je WW-uitkering is afgelopen. Zolang je een WW-uitkering krijgt, geldt voor jou de sollicitatie- en reintegratieplicht

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN ALLES RONDOM PASSEND TOEWIJZEN

VEELGESTELDE VRAGEN ALLES RONDOM PASSEND TOEWIJZEN VEELGESTELDE VRAGEN ALLES RONDOM PASSEND TOEWIJZEN Passend toewijzen 1. WAT IS PASSEND TOEWIJZEN? Passend toewijzen betekent dat wij bij de toewijzing van een huurwoning rekening houden met uw inkomen,

Nadere informatie

Inhoud. 1. Toeslagen in beweging 2. Samenwerking & AVG 3. Praktische tips

Inhoud. 1. Toeslagen in beweging 2. Samenwerking & AVG 3. Praktische tips Inhoud 1. Toeslagen in beweging 2. Samenwerking & AVG 3. Praktische tips 1 7-2-2019 2 7-2-2019 Compensatieregeling BBZ Compensatieregeling ZEZ Toeslagen 2019 In beweging voor verbetering 3 7-2-2019 Compensatieregeling

Nadere informatie

TOESLAGEN. Door: Jacques Raaijmakers & Erik de Vries voor Stichting FB-Studiekring Utrecht 13-12-2011

TOESLAGEN. Door: Jacques Raaijmakers & Erik de Vries voor Stichting FB-Studiekring Utrecht 13-12-2011 TOESLAGEN Door: Jacques Raaijmakers & Erik de Vries voor Stichting FB-Studiekring Utrecht 13-12-2011 Inhoud Awir Huurtoeslag Zorgtoeslag Kinderopvangtoeslag Kindgebonden budget Betalingsregeling/verrekenen

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2015

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2015 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2015 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten

Nadere informatie

Koopkrachtberekeningen Uitgewerkte voorbeelden januari 2017

Koopkrachtberekeningen Uitgewerkte voorbeelden januari 2017 Koopkrachtberekeningen 2016-2017 Uitgewerkte voorbeelden januari 2017 Op Prinsjesdag 2016 heeft het Nibud de koopkrachteffecten voor 100 verschillende huishoudens berekend. In januari 2017 zijn ze opnieuw

Nadere informatie

Schatting 2012 ondernemers. Blz. 1 van 6. (35,-- excl. btw)

Schatting 2012 ondernemers. Blz. 1 van 6. (35,-- excl. btw) Schatting 2012 ondernemers. Blz. 1 van 6. (35,-- excl. btw) Uw persoonlijke gegevens Uw geslacht Uw voorletters Uw (achter)naam Adres Postcode/woonplaats Uw telefoonnummer Uw e-mailde Uw BSN (sofi)nummer

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2014 Langdurigheidstoeslag (LDT)

AANVRAAGFORMULIER 2014 Langdurigheidstoeslag (LDT) AANVRAAGFORMULIER 2014 Langdurigheidstoeslag (LDT) Wat is de langdurigheidstoeslag? Als u langdurig van een laag inkomen (1% van het wettelijk minimumloon) moet rondkomen, kunt u de langdurigheidstoeslag

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Wet WIJ

Veelgestelde vragen Wet WIJ Veelgestelde vragen Wet WIJ Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze nieuwe wet gaat in per 1 oktober 2009 en moet ervoor zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding

Nadere informatie

GELD TELT informatie over jouw geldzaken

GELD TELT informatie over jouw geldzaken GELD TELT informatie over jouw geldzaken 2 inleiding Deze folder is voor alle cliënten van Pameijer. Je vindt hier tips en adviezen die te maken hebben met jouw geldzaken. Heb je na het lezen van deze

Nadere informatie

Als u 65 jaar of ouder bent

Als u 65 jaar of ouder bent 2007 Als u 65 jaar of t Als u 65 jaar wordt, heeft dit gevolgen voor uw belasting en premie volksverzekeringen. Deze gevolgen hebben bijvoorbeeld betrekking op uw belastingtarief, uw heffingskortingen,

Nadere informatie

Berekenen en aanvragen Kinderopvangtoeslag voor de peuteropvang en de bso

Berekenen en aanvragen Kinderopvangtoeslag voor de peuteropvang en de bso 2018 Berekenen en aanvragen Kinderopvangtoeslag voor de peuteropvang en de bso 1-1-2018 Kinderopvang aan de Liede Kinderopvangtoeslag berekenen U heeft een plaatsingsovereenkomst van Kinderopvang aan de

Nadere informatie

Toeslagen. Onze doelgroep: gepensioneerd, / Wij doen alleen: Zorgtoeslag, Huurtoeslag; niet Kind

Toeslagen. Onze doelgroep: gepensioneerd, / Wij doen alleen: Zorgtoeslag, Huurtoeslag; niet Kind (1) De aangifte is klaar Ondertekend, verzonden, print gemaakt Nu de toeslagen Onze doelgroep: gepensioneerd, 35.000 / 55.000. Wij doen alleen: Zorgtoeslag, Huurtoeslag; niet Kind Indien aanpassen van

Nadere informatie

Aanvraagformulier individuele inkomenstoeslag 2018

Aanvraagformulier individuele inkomenstoeslag 2018 In te vullen door gemeente: Clientnr.: Werkprocesnr.: Dossiernr.: Datum ontvangst: Aanvraagformulier individuele inkomenstoeslag 2018 Voordat u het aanvraagformulier gaat invullen, adviseren wij u om eerst

Nadere informatie

Alles voor je belastingaangifte

Alles voor je belastingaangifte Alles voor je belastingaangifte Alles voor je belastingaangifte Dit jaar kun je tot 1 mei je belastingaangifte doen. Natuurlijk controleer je alle gegevens en vul je ze waar nodig aan. Maar betaal jij

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Wonen in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl CAK

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD WSNP. Pagina 1 van 6

INFORMATIEBLAD WSNP. Pagina 1 van 6 INFORMATIEBLAD WSNP U bent toegelaten tot de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen. De bewindvoerder heeft u tijdens het huisbezoek uitgelegd wat haar taken zijn, wat de Rechter-commissaris doet

Nadere informatie

Naam en voorletters: man vrouw Adres: Postcode/woonplaats: Telefoon: E-mailadres: Burgerservicenummer: Geboortedatum:

Naam en voorletters: man vrouw Adres: Postcode/woonplaats: Telefoon: E-mailadres: Burgerservicenummer: Geboortedatum: Verzoekformulier voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen 2015 Binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet terugzenden aan: Gemeente Lochem, Antwoordnummer 76, 7240 VB Lochem Informatie

Nadere informatie

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z71FD (1019)

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z71FD (1019) Als u gaat scheiden Als u gaat scheiden, heeft dit gevolgen voor de belasting van u en uw echtgenoot. Voor de belastingheffing wordt u als gescheiden beschouwd, als u niet meer bij elkaar woont. Om welke

Nadere informatie

Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld

Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld Een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op extra geld Stad met een hart Rondkomen van een laag of een minimuminkomen is niet makkelijk. Zeker als u een hoger inkomen gewend was. Maar maakt u wel gebruik

Nadere informatie

Werk & inkomen. Werken met een verblijfsvergunning. Wie kan me helpen werk te vinden? Tips om zelf werk te vinden. Pagina 1 van 5. [ Werk & inkomen ]

Werk & inkomen. Werken met een verblijfsvergunning. Wie kan me helpen werk te vinden? Tips om zelf werk te vinden. Pagina 1 van 5. [ Werk & inkomen ] Werk & inkomen [ Werk & inkomen ] Veel vluchtelingen willen graag snel aan het werk. Werk is een belangrijke stap in het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Je voelt je nuttig en je verdient je

Nadere informatie

1/9 INTAKE FORMULIER. 1.Persoonsgegevens Aanvrager Partner. Achternaam. Voorvoegsels. Voornamen. Geslacht. Geboortedatum. Adres. Postcode.

1/9 INTAKE FORMULIER. 1.Persoonsgegevens Aanvrager Partner. Achternaam. Voorvoegsels. Voornamen. Geslacht. Geboortedatum. Adres. Postcode. 1.Persoonsgegevens Aanvrager Partner Achternaam Voorvoegsels Voornamen Geslacht Geboortedatum Adres Postcode Woonplaats Burgerservicenummer Telefoonnummer E-mail adres Geboorteplaats Nationaliteit Identiteitsbewijs

Nadere informatie

Kinderopvang Hoogvliet

Kinderopvang Hoogvliet Wetgeving Kinderopvangtoeslag Met ingang van januari 2007 zijn de regels voor de Kinderopvangtoeslag aangepast. Hieronder vindt u het belangrijkste zaken. Voor meer informatie kunt u terecht op de internetpagina's:

Nadere informatie

U kunt een tegemoetkoming bij de gemeente aanvragen als u behoort tot één van onderstaande, speciale doelgroepen:

U kunt een tegemoetkoming bij de gemeente aanvragen als u behoort tot één van onderstaande, speciale doelgroepen: Wet kinderopvang Om aanspraak te maken op een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang, moet u zelf een opvangplaats voor uw kind regelen. Uitgangspunt van de Wet kinderopvang is dat kinderopvang een

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER INKOMEN/FINANCIELE VERPLICHTINGEN

AANMELDINGSFORMULIER INKOMEN/FINANCIELE VERPLICHTINGEN 1 Datum aanmelding Naam aanvrager :... Geb. datum BSN (= sofinummer) Rekeningnummer E-mail adres Werkgever Adres Postcode/plaats Telefoonnummer Uitkeringsinstantie Soort uitkering Adres Postcode/plaats

Nadere informatie

Wet investeren in jongeren (WIJ)

Wet investeren in jongeren (WIJ) Wet investeren in jongeren (WIJ) WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Dit is een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding volgen of werken. Wat is de WIJ?

Nadere informatie

Uw huurtoeslag wijzigen

Uw huurtoeslag wijzigen 12345toe 2008 Wijzigen Toelichting Huurtoeslag 1 2 3 Vul het formulier in Stuur de ingevulde formulierbladen met het voorblad terug U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag wijzigen 2 Toeslagpartner

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen 2017 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Kind. Inhoud Mutterschaftsgeld 2

Kind. Inhoud Mutterschaftsgeld 2 BDZ Kind wonen in Nederland, werken in Duitsland Inhoud Mutterschaftsgeld 2 Elterngeld 2 Elternzeit 3 Gezinsbijslagen uit Nederland en Duitsland 3 Kindergeld 4 Kinderbijslag 4 Kinderopvangtoeslag 5 Kindgebonden

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2014, 3 e jaargang, 8 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2014, 3 e jaargang, 8 e editie Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2014, 3 e jaargang, 8 e editie Inhoud 1. VAR definitief vervangen door BGL! 2. Toeslagen: let op toetsingsinkomen 3. Wijziging kindregelingen per 1

Nadere informatie

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Welkomstbrief Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Welke informatie krijg je over je pensioen? 4 1.2 Wat is pensioen? 4 1.3 Welke pensioenregeling heb je? 4 1.4 Heb

Nadere informatie

Aanvraag om kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Aanvraag om kwijtschelding gemeentelijke belastingen Aanvraag om kwijtschelding gemeentelijke belastingen Toelichting Met dit formulier kunt u kwijtschelding vragen van aanslagen GEMEENTELIJKE BELASTINGEN. Kwijtschelding is mogelijk voor (een deel van):

Nadere informatie

Aanvullende inkomsten

Aanvullende inkomsten Hoofdstuk 2 Geldzaken 3-B Naam: Klas/groep: Datum: Aanvullende inkomsten Leerdoelen Je kunt aangeven welke verschillende aanvullende inkomsten de overheid verstrekt. Je kunt aangeven wanneer iemand deze

Nadere informatie

Tips & toeslagen BW-Tips en toeslagen.indd :47

Tips & toeslagen BW-Tips en toeslagen.indd :47 Tips & toeslagen Marjan Langbroek TIPS & toeslagen 2 e, geheel herziene druk, november 2013 2013 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten op tekst, tabellen en illustraties voorbehouden Inlichtingen Consumentenbond

Nadere informatie

Wijzigen kost maar weinig tijd

Wijzigen kost maar weinig tijd 12345toe 2008 Wijzigen Toelichting Kinderopvangtoeslag 1 2 Vul het formulier in Stuur de ingevulde formulierbladen met het voorblad terug 3 U ontvangt binnen acht weken bericht Inhoud Toeslag wijzigen

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens:

Persoonlijke gegevens: AANVRAAGFORMULIER Kwijtschelding gemeentelijke belastingen Let op : Niet door aanvrager in te vullen! Datum ontvangst aanvraag: Cliëntnummer: Werkprocesnummer: In behandeling bij: Persoonlijke gegevens:

Nadere informatie

Verzoek om kwijtschelding particulieren 2016

Verzoek om kwijtschelding particulieren 2016 Verzoek om kwijtschelding particulieren 2016 Met dit formulier kunt u kwijtschelding vragen van belasting. Beantwoord de vragen, onderteken het formulier en stuur het zo snel mogelijk terug. U moet op

Nadere informatie

Koopkrachtberekeningen voor 2016 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2015

Koopkrachtberekeningen voor 2016 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2015 Koopkrachtberekeningen voor 2016 Uitgewerkte voorbeelden Prinsjesdag 2015 Op Prinsjesdag 2015 berekent het Nibud de koopkrachteffecten voor 100 verschillende huishoudens. Hier staan van 5 van deze huishoudens

Nadere informatie

18 slimme belastingtips. om dit jaar nog je voordeel mee te doen

18 slimme belastingtips. om dit jaar nog je voordeel mee te doen om dit jaar nog je voordeel mee te doen Inhoud Tip 1: Betaal je zorgverzekering in één keer... 2 Tip 2: Levensloopregeling voordelig afkopen... 2 Tip 3: Eigenwoninglening registreren bij fiscus... 2 Tip

Nadere informatie

Studeren in 2015-2016. Check je geld! Wat je moet weten over studiekosten. www.wijzeringeldzaken.nl

Studeren in 2015-2016. Check je geld! Wat je moet weten over studiekosten. www.wijzeringeldzaken.nl Studeren in 2015-2016 Check je geld! Wat je moet weten over studiekosten www.wijzeringeldzaken.nl Alles over studeren en geldzaken op een rij: Zorgen over geld, daar zit niemand op te wachten. Zeker niet

Nadere informatie