Wat moet de werkgever weten als het privéleven van de werknemer verandert?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat moet de werkgever weten als het privéleven van de werknemer verandert?"

Transcriptie

1 Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) maakt aan de hand van mogelijke gebeurtenissen pensioenvraagstukken inzichtelijk, voor werkgevers en werknemers. Veranderingen in de samenstelling van het huishouden van werknemers is een van deze gebeurtenissen. Deze denkhulp laat zien wat werkgevers moeten weten en doen rond het pensioen van. Met pensioen bedoelen we hier ouderdoms- en (Bijzonder) partnerpensioen. De denkhulp is tot stand gekomen op basis van literatuur en een denksessie met medewerkers van PFZW. Met dank aan allen voor hun denkwerk.

2

3 De werknemer gaat trouwen, gaat een geregistreerd partnerschap aan of sluit een samenlevingsovereenkomst af. De partner krijgt na aanmelding recht op partnerpensioen. Wat moet weten rond de algemene voorwaarden van het partnerpensioen? Wat moet weten rond partnerpensioen bij trouwen en geregistreerd partnerschap? Wat moet weten rond partnerpensioen bij een samenlevingsovereenkomst?

4 De werknemer gaat trouwen, gaat een geregistreerd partnerschap aan of sluit een samenlevingsovereenkomst af. De partner krijgt na aanmelding recht op partnerpensioen. Wat moet weten rond de algemene voorwaarden van het partnerpensioen? Het partnerpensioen voorziet de partner van een inkomen na het overlijden van. Het partnerpensioen is alleen voor partners die vóór pensionering van getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap of notariële samenlevingsovereenkomst hebben en zijn aangemeld bij PFZW. Het partnerpensioen wordt voor de helft opgebouwd en is voor de andere helft een risicoverzekering op het leven van. Als stopt met pensioen opbouwen bij PFZW (door een andere baan of pensionering) dan vervalt het risicogedeelte van het partnerpensioen. Als met pensioen gaat kan hij/zij kiezen om een deel van het partnerpensioen om te zetten naar eigen ouderdompensioen of andersom. Als stopt met opbouwen bij PFZW (door een andere baan) kan hij/zij kiezen om een deel van het ouderdomspensioen in te ruilen tegen hoger partnerpensioen. Wat moet weten rond partnerpensioen bij trouwen en geregistreerd partnerschap? Wat moet weten rond partnerpensioen bij een samenlevingsovereenkomst?

5 De werknemer gaat trouwen, gaat een geregistreerd partnerschap aan of sluit een samenlevingsovereenkomst af. De partner krijgt na aanmelding recht op partnerpensioen. Wat moet weten rond de algemene voorwaarden van het partnerpensioen? Wat moet weten rond partnerpensioen bij trouwen en geregistreerd partnerschap? De partner wordt vanuit de Gemeentelijke Basisadministratie automatisch aangemeld bij PFZW en is hiermee direct verzekerd voor partnerpensioen. Een werknemer die in het buitenland trouwt moet de huwelijksakte zelf opsturen naar PFZW om de partner aan te melden. Wat moet weten rond partnerpensioen bij een samenlevingsovereenkomst?

6 De werknemer gaat trouwen, gaat een geregistreerd partnerschap aan of sluit een samenlevingsovereenkomst af. De partner krijgt na aanmelding recht op partnerpensioen. Wat moet weten rond de algemene voorwaarden van het partnerpensioen? Wat moet weten rond partnerpensioen bij trouwen en geregistreerd partnerschap? Wat moet weten rond partnerpensioen bij een samenlevingsovereenkomst? De werknemer kan de partner aanmelden door het formulier Aanmelden partner bij samenwonen en een notariële samenlevingsovereenkomst in te sturen. Link naar formulier Als de partner niet aanmeldt heeft deze geen recht op partnerpensioen. Als beide partners pensioen opbouwen bij PFZW hoeven zij maar één formulier in te sturen.

7 De werknemer gaat met ouderschapsverlof, hierbij stopt de pensioenopbouw. De werknemer kan de pensioenopbouw vrijwillig voortzetten, en is beschermd voor de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en overlijden. Wat moet weten en doen als met ouderschapsverlof gaat? Wat moet weten en doen als kiest voor ouderschapsverlof met vrijwillige voortzetting van de pensioensopbouw? Wat moet weten als kiest voor ouderschapsverlof zonder voor vrijwillige voortzetting van de pensioensopbouw?

8 De werknemer gaat met ouderschapsverlof, hierbij stopt de pensioenopbouw. De werknemer kan de pensioenopbouw vrijwillig voortzetten, en is beschermd voor de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en overlijden. Wat moet weten en doen als met ouderschapsverlof gaat? De werkgever geeft in Onlinedesk aan PFZW door dat (deels) met onbetaald verlof is. Bij ouderschapsverlof stopt de pensioenopbouw, kan dit vrijwillig voortzetten. De pensioenopbouw neemt af met het aantal uren dat met verlof is. Zwangerschaps-/bevallingsverlof heeft geen invloed op het pensioen. Ouderschapsverlof is mogelijk voor mannen en vrouwen en is een vorm van onbetaald verlof. In sommige CAO s is ouderschapsverlof (deels) betaald. Het inkomen van daalt in verhouding met het aantal uren ouderschapsverlof. De kinderen van en de kinderen waar hij/zij zorg voor droeg krijgen tot 21 jaar wezenpensioen. Wat moet weten en doen als kiest voor ouderschapsverlof met vrijwillige voortzetting van de pensioensopbouw? Wat moet weten als kiest voor ouderschapsverlof zonder voor vrijwillige voortzetting van de pensioensopbouw?

9 De werknemer gaat met ouderschapsverlof, hierbij stopt de pensioenopbouw. De werknemer kan de pensioenopbouw vrijwillig voortzetten, en is beschermd voor de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en overlijden. Wat moet weten en doen als met ouderschapsverlof gaat? Wat moet weten en doen als kiest voor ouderschapsverlof met vrijwillige voortzetting van de pensioensopbouw? Bij vrijwillige voortzetting betaalt zelf (een deel van) de pensioenspremie. De werknemer moet met het formulier Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband invullen. Link naar formulier Bij voltijd ouderschapsverlof betaalt de premie voor vrijwillige voortzetting direct aan PFZW. Bij deeltijd ouderschapsverlof betaalt de premie voor vrijwillige voortzetting uit het brutosalaris van. Als kiest voor vrijwillige voortzetting is hij/zij automatisch verzekerd voor de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en overlijden tijdens het verlof. Bij vrijwillige voortzetting van de pensioensopbouw komt zowel het werkgevers- als het werknemersdeel van de pensioenpremie voor rekening van, tenzij dit in de CAO anders is afgesproken. Wat moet weten als kiest voor ouderschapsverlof zonder voor vrijwillige voortzetting van de pensioensopbouw?

10 De werknemer gaat met ouderschapsverlof, hierbij stopt de pensioenopbouw. De werknemer kan de pensioenopbouw vrijwillig voortzetten, en is beschermd voor de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en overlijden. Wat moet weten en doen als met ouderschapsverlof gaat? Wat moet weten en doen als kiest voor ouderschapsverlof met vrijwillige voortzetting van de pensioensopbouw? Wat moet weten als kiest voor ouderschapsverlof zonder voor vrijwillige voortzetting van de pensioensopbouw? De werknemer blijft verzekerd voor de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en overlijden als hij/zij het formulier Bescherming bij verlof en werkloosheid invult. Link naar formulier De werknemer en hoeven geen premie te betalen voor deze bescherming.

11 De werknemer gaat scheiden of beëindigt zijn of haar relatie. De werknemer kan het ouderdoms- en partnerpensioen met de ex-partner op verschillende manieren verdelen. Wat moet weten rond de verdeling van het pensioen? Wat moet weten rond scheiding en beëindiging van geregistreerd partnerschap? Wat moet weten rond beëindiging van een samenlevingsovereenkomst?

12 De werknemer gaat scheiden of beëindigt zijn of haar relatie. De werknemer kan het ouderdoms- en partnerpensioen met de ex-partner op verschillende manieren verdelen. Wat moet weten rond de verdeling van het pensioen? De werknemer legt afspraken met de ex-partner gezamenlijk vast en benoemt hierbij de verdeling van het ouderdoms- en partnerpensioen apart. Rond ouderdomspensioen Het recht van de ex-partner op ouderdomspensioen hangt ervan af of er sprake is van scheiding of beëindiging van geregistreerd partnerschap, of van beëindiging van een samenlevingsovereenkomst. Rond Bijzonder partnerpensioen Het Bijzonder partnerpensioen voorziet de ex-partner van een inkomen na het overlijden van de werknemer. De ex-partner heeft recht op Bijzonder partnerpensioen (partnerpensioen dat tot de beëindiging van de relatie is opgebouwd). De ex-partner kan afstand doen van het Bijzonder Partnerpensioen door het formulier Afstand Bijzonder partnerpensioen in te sturen. Link naar formulier Het Bijzonder Partnerpensioen kan niet worden ingeruild voor ouderdomspensioen. Wat moet weten rond scheiding en beëindiging van geregistreerd partnerschap? Wat moet weten rond beëindiging van een samenlevingsovereenkomst?

13 De werknemer gaat scheiden of beëindigt zijn of haar relatie. De werknemer kan het ouderdoms- en partnerpensioen met de ex-partner op verschillende manieren verdelen. Wat moet weten rond de verdeling van het pensioen? Wat moet weten rond scheiding en beëindiging van geregistreerd partnerschap? PFZW ontvangt de datum van scheiding of beëindiging van geregistreerd partnerschap via de Gemeentelijke Basisadministratie. Rond ouderdomspensioen Na scheiding of beëindiging van geregistreerd partnerschap heeft de ex-partner recht op een deel van het ouderdomspensioen. De werknemer en ex-partner kunnen het ouderdomspensioen op drie manieren verdelen. Verevening Contante waarde Conversie Als kiest voor verdeling van het ouderdomspensioen moet hij/zij het formulier Pensioenverdeling insturen, als beide partners deelnemer zijn van PFZW moeten ze beiden dit doen. De werknemer legt afspraken over de verdeling van het pensioen vast in een echtscheidingsconvenant en dient binnen twee jaar na de scheiding een gewaarmerkte kopie in bij PFZW. De werknemer kan er met zijn ex-partner voor kiezen om de pensioen(en) niet te verdelen en moet hiervoor het formulier Uitsluiting van pensioen insturen. Link naar formulier Wat moet weten rond beëindiging van een samenlevingsovereenkomst?

14 De werknemer gaat scheiden of beëindigt zijn of haar relatie. De werknemer kan het ouderdoms- en partnerpensioen met de ex-partner op verschillende manieren verdelen. Wat moet weten rond de verdeling van het pensioen? Verevening Bij verevening krijgen de ex-partners na pensionering van ieder een deel van het ouderdomspensioen. Bij een standaardverdeling krijgen de ex-partners beiden vijftig procent van elkaars ouderdomspensioen dat tijdens de relatie is opgebouwd. Link naar formulier Bij een afwijkende verdeling kan het ouderdomspensioen met andere percentages verdeeld worden. Link naar formulier Terug Wat moet weten rond partnerpensioen bij een samenlevingsovereenkomst?

15 De werknemer gaat scheiden of beëindigt zijn of haar relatie. De werknemer kan het ouderdoms- en partnerpensioen met de ex-partner op verschillende manieren verdelen. Wat moet weten rond de verdeling van het pensioen? Contante waarde De werknemer kan de contante waarde van het ouderdomspensioen inzetten bij de boedelscheiding. Bij keuze voor contante waarde kan of de ex-partner PFZW vragen de contante waarde van het tot dan toe gespaarde pensioen te berekenen. Terug Wat moet weten rond partnerpensioen bij een samenlevingsovereenkomst?

16 De werknemer gaat scheiden of beëindigt zijn of haar relatie. De werknemer kan het ouderdoms- en partnerpensioen met de ex-partner op verschillende manieren verdelen. Wat moet weten rond de verdeling van het pensioen? Conversie Bij keuze voor conversie wordt een deel van het ouderdomspensioen samen met het Bijzonder partnerpensioen omgezet in een eigen pensioenaanspraak voor de ex-partner. De ex-partner is dan niet afhankelijk van de pensioenleeftijd of het in leven zijn van. Link naar formulier Terug Wat moet weten rond partnerpensioen bij een samenlevingsovereenkomst?

17 De werknemer gaat scheiden of beëindigt zijn of haar relatie. De werknemer kan het ouderdoms- en partnerpensioen met de ex-partner op verschillende manieren verdelen. Wat moet weten rond de verdeling van het pensioen? Wat moet weten rond scheiding en beëindiging van geregistreerd partnerschap? Wat moet weten rond beëindiging van een samenlevingsovereenkomst? Rond ouderdomspensioen De werknemer mag zelf een deel van het ouderdomspensioen aan zijn/haar ex-partner overdragen. Rond Bijzonder partnerpensioen De werknemer moet zijn/haar ex-partner zelf afmelden voor het partnerpensioen. Link naar formulier

18 De werknemer of de partner overlijdt. De (ex-)partner(s) en kinderen van kunnen een inkomen via PFZW ontvangen. Wat moet weten en doen als overleden is? Wat moet weten als de partner van overleden is?

19 De werknemer of de partner overlijdt. De (ex-)partner(s) en kinderen van kunnen een inkomen via PFZW ontvangen. Wat moet weten en doen als overleden is? PFZW krijgt de datum van overlijden door vanuit de Gemeentelijke Basis Administratie. Als in het buitenland woonde moeten de nabestaanden het overlijden melden bij PFZW. De werkgever moet in Onlinedesk afmelden bij PFZW per de dag van overlijden en geeft de gemiddelde deeltijdfactor en onregelmatigheidstoeslag van het lopende kalenderjaar door. Rond (Bijzonder) partnerpensioen Rond andere uitkeringen voor nabestaanden Wat moet weten als de partner van overleden is?

20 De werknemer of de partner overlijdt. De (ex-)partner(s) en kinderen van kunnen een inkomen via PFZW ontvangen. Rond (Bijzonder) partnerpensioen Het partnerpensioen voorziet de partner van een inkomen na het overlijden van. Het partnerpensioen is alleen voor partners die vóór pensionering van getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap of notariële samenlevingsovereenkomst hebben en zijn aangemeld bij PFZW. Het partnerpensioen wordt voor de helft opgebouwd en is voor de andere helft een risicoverzekering op het leven van. Als stopt met opbouwen bij PFZW (door een andere baan of pensionering) dan vervalt het risicogedeelte van het partnerpensioen. Het partnerpensioen gaat in op de eerste dag van de maand na overlijden van en eindigt bij het overlijden van de partner. Een eventuele ex-partner kan deels aanspraak maken op het partnerpensioen (Bijzonder partnerpensioen). De (ex-) partner heeft recht op (Bijzonder) partnerpensioen over de gehele periode van pensioensopbouw bij PFZW (tot de echtscheidingsdatum). Het partnerpensioen bedraagt voor elk jaar dat bij PFZW heeft opgebouwd en elk jaar vanaf het moment van overlijden tot de AOW-leeftijd 1,25% van de pensioengrondslag. Als niet meer bij PFZW opbouwt bedraagt het partnerpensioen 0,625% van de pensioengrondslag voor elk bij PFZW opgebouwd jaar. Terug naar het overzicht Wat moet weten als de partner van overleden is?

21 De werknemer of de partner overlijdt. De (ex-)partner(s) en kinderen van kunnen een inkomen via PFZW ontvangen. Rond andere uitkeringen voor nabestaanden De kinderen van en de kinderen waar hij/zij zorg voor droeg krijgen tot 21 jaar wezenpensioen. PFZW verhoogt mogelijk het partnerpensioen met een ANW-compensatie als de partner geen of niet volledig recht heeft op ANW-uitkering. Bij overlijden van verliest de ex-partner het recht op zijn/haar deel van het ouderdomspensioen als er bij scheiding is gekozen voor verevening. Nabestaanden hebben na overlijden van de gepensioneer naast het partnerpensioen recht op de Uitkering ineens. De Uitkering ineens bedraagt drie keer het bruto maandbedrag van de pensioenuitkering, of twee keer het bruto maandbedrag van het arbeidsongeschiktheidspensioen. PFZW keert de Uitkering ineens uit aan de partner of kinderen jonger dan 21 jaar van de overleden werknemer, of andere nabestaanden die aantoonbaar kosten hebben gemaakt voor de begrafenis of crematie. Terug naar het overzicht Wat moet weten als de partner van overleden is?

22 De werknemer of de partner overlijdt. De (ex-)partner(s) en kinderen van kunnen een inkomen via PFZW ontvangen. Wat moet weten en doen als overleden is? Wat moet weten als de partner van overleden is? De werknemer geeft aan door dat zijn/haar (ex-)partner is overleden. Bij overlijden van de partner vervalt het partnerpensioen en wordt het ouderdomspensioen van hoger. Bij overlijden van de ex-partner vóór pensionering van krijgt hij/zij zijn/haar deel van het ouderdoms- en Bijzonder partnerpensioen terug, als zij bij scheiding hebben gekozen voor verevening van het pensioen. Bij overlijden van de (ex-)partner kan zelf contact opnemen met het pensioenfonds van de ex-partner om het partnerpensioen te laten ingaan.

Uw relatie is voorbij. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Uw relatie is voorbij. Wat betekent dit voor uw pensioen? Uw relatie is voorbij Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Uw relatie is voorbij 3 2. Wat betekent het einde van uw relatie voor uw pensioen als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap

Nadere informatie

Uw RELATIE is voorbij. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Uw RELATIE is voorbij. Wat betekent dit voor uw pensioen? Uw RELATIE is voorbij Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Uw relatie is voorbij 3 2. Wat betekent het einde van uw relatie voor uw pensioen als u getrouwd was of een geregisteerd partnerschap

Nadere informatie

Als u overlijdt. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Als u overlijdt. Wat betekent dit voor uw pensioen? Als u overlijdt Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Als u overlijdt 3 2. Wat betekent uw overlijden voor uw ouderdomspensioen? 3 2.1 Uw ouderdomspensioen stopt 3 2.2 Eenmalige uitkering als u

Nadere informatie

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen? Als u OVERLIJDT Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Als u overlijdt... 2 2. Wat betekent uw overlijden voor uw ouderdomspensioen?... 3 2.1 Uw ouderdomspensioen stopt... 3 2.2 Eenmalige uitkering

Nadere informatie

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen? Als u OVERLIJDT Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Als u overlijdt... 2 2. Wat betekent uw overlijden voor uw ouderdomspensioen?... 2 2.1 Uw ouderdomspensioen stopt... 2 2.2 Eenmalige uitkering

Nadere informatie

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen? Als u OVERLIJDT Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Als u overlijdt... 3 2. Wat betekent uw overlijden voor uw ouderdomspensioen?... 3 2.1 Uw ouderdomspensioen stopt... 3 2.2 Eenmalige uitkering

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS Er verandert iets in de werksituatie van uw werknemer Wat betekent dat voor u en uw werknemer? Situatie Nieuw in dienst Actie U meldt uw werknemer aan via de mutatiebestanden. Hij krijgt van ons binnen

Nadere informatie

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe Pensioenfonds Avebe Pensioen 1-2-3 Meer informatie over uw pensioenregeling Welkom bij Pensioenfonds Avebe. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk

Nadere informatie

Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan

Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan Inhoud 1. Wat moet u nog regelen voor uw pensioen?... 3 2. Wat moet u nog regelen voor uw ouderdomspensioen?... 3 2.1

Nadere informatie

Pensioen en scheiden. Als u uit elkaar gaat. De gevolgen van scheiden. Pensioenrecht voor uw ex-partner

Pensioen en scheiden. Als u uit elkaar gaat. De gevolgen van scheiden. Pensioenrecht voor uw ex-partner Pensioen en scheiden Als u uit elkaar gaat Meer weten? www.kpnpensioen.nl Gaat u scheiden? 3 Overlijden na scheiden 6 Pensioenrecht voor uw ex-partner De gevolgen van scheiden 8 Uit elkaar gaan bij samenwonen

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS Er verandert iets in de werksituatie van je werknemer Wat betekent dat voor je en jouw werknemer? Situatie Actie Nieuw in dienst Je meldt jouw werknemer aan via de mutatiebestanden. Hij krijgt van ons

Nadere informatie

Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan

Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan Inhoud 1. Wat moet u nog regelen voor uw pensioen?... 3 2. Wat moet u nog regelen voor uw ouderdomspensioen?... 3 2.1

Nadere informatie

U heeft een nieuwe relatie. Wat betekent dit voor uw pensioen?

U heeft een nieuwe relatie. Wat betekent dit voor uw pensioen? U heeft een nieuwe relatie Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. U heeft een nieuwe relatie 3 2. Wat betekent een nieuwe relatie voor uw partnerpensioen? 3 2.1 Hoe hoog is het partnerpensioen? 3

Nadere informatie

U heeft een NIEUWE relatie. Wat betekent dit voor uw pensioen?

U heeft een NIEUWE relatie. Wat betekent dit voor uw pensioen? U heeft een NIEUWE relatie Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. U heeft een nieuwe relatie 3 2. Wat betekent een nieuwe relatie voor uw partnerpensioen? 3 2.1. Hoe hoog is het partnerpensioen?

Nadere informatie

TOELICHTING uniform pensioenoverzicht

TOELICHTING uniform pensioenoverzicht TOELICHTING uniform pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Belangrijk om in de gaten te houden: Uw pensioenoverzicht van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is een momentopname per 31 december 2014.

Nadere informatie

Ouderdomspensioen. Partnerpensioen. Wezenpensioen. 19 september Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Ouderdomspensioen. Partnerpensioen. Wezenpensioen. 19 september Wat krijg je in onze pensioenregeling? 19 september 2016 Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijg je vanaf de eerste dag van de maand waarin je 67 jaar

Nadere informatie

Uit elkaar STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS

Uit elkaar STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS Over deze brochure Deze brochure is bedoeld voor SBZ-deelnemers. Om de brochure leesbaar te houden, hebben we het daarom over u. Als we uw ex-partner

Nadere informatie

Overlijden en uw pensioen

Overlijden en uw pensioen Overlijden en uw pensioen Bij pensioenfonds Metaal en Techniek bouwt u een inkomen op voor als u stopt met werken. U bouwt ook pensioen op voor uw partner en kinderen, voor als u er zelf niet meer bent.

Nadere informatie

Pensioen en scheiden. Als u uit elkaar gaat. De gevolgen van scheiden. Pensioenrecht voor uw ex-partner. Gaat u scheiden? Overlijden na scheiden

Pensioen en scheiden. Als u uit elkaar gaat. De gevolgen van scheiden. Pensioenrecht voor uw ex-partner. Gaat u scheiden? Overlijden na scheiden Pensioen en scheiden Als u uit elkaar gaat Meer weten? www.kpnpensioen.nl Gaat u scheiden? 3 Overlijden na scheiden 6 Pensioenrecht voor uw ex-partner De gevolgen van scheiden 8 Uit elkaar gaan bij samenwonen

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

TOELICHTING Uniform Pensioenoverzicht. Uitkeringsovereenkomst

TOELICHTING Uniform Pensioenoverzicht. Uitkeringsovereenkomst TOELICHTING Uniform Pensioenoverzicht 2013 Uitkeringsovereenkomst In deze toelichting vindt u meer informatie over uw uniform pensioenoverzicht en uw pensioenregeling. Ook leggen we de gebruikte begrippen

Nadere informatie

Wat krijgt u in deze pensioenregeling?

Wat krijgt u in deze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Conservatrix. U bouwt vanaf 1 juni 2008 pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever . In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt

Nadere informatie

Partner- en Wezenpensioen

Partner- en Wezenpensioen Partner- en Wezenpensioen Uitgave april 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds SABIC, gevestigd te Sittard (het pensioenfonds ) is van algemene aard, uitsluitend

Nadere informatie

Zicht op uw pensioen. Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Zicht op uw pensioen. Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Zicht op uw pensioen Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Misschien staat uw pensioen nog ver van uw bed, maar bent u nieuwsgierig wanneer u eigenlijk met pensioen kunt gaan? Of u wilt

Nadere informatie

De hoogte van de Anw-uitkering voor uw partner hangt af van zijn of haar inkomen.

De hoogte van de Anw-uitkering voor uw partner hangt af van zijn of haar inkomen. 3 november 2015 Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen U bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijgt u uitbetaald zodra u 67 jaar wordt of met vervroegd pensioen

Nadere informatie

Partner- en Wezenpensioen. Versie

Partner- en Wezenpensioen. Versie Partner- en Wezenpensioen Versie 03-11-2016 Versie 03-11-2016 Partner en wezenpensioen Als je bij SABIC werkt en je overlijdt, of als je al gepensioneerd bent en je overlijdt, dan is er partnerpensioen

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

Uit elkaar. Uit elkaar gaan en pensioen. Gaat u uit elkaar? Gevolgen en mogelijkheden. Wat betekent dat voor u? Praktische zaken. Vragen?

Uit elkaar. Uit elkaar gaan en pensioen. Gaat u uit elkaar? Gevolgen en mogelijkheden. Wat betekent dat voor u? Praktische zaken. Vragen? Uit elkaar Gevolgen en mogelijkheden Meer weten? www.bakkerspensioen.nl Uit elkaar gaan en pensioen Wat betekent dat voor u? 4 Praktische zaken Vragen? Bijzonder partnerpensioen voor ex-partners 9 10 11

Nadere informatie

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later pensioenslagers.nl 022016 Inhoud X 01 Alstublieft! Uw pensioenregeling 5 X 02 Uw pensioen: sparen voor later 6 X U spaart elke maand voor later 6 X U

Nadere informatie

Partner- en Wezenpensioen. Versie

Partner- en Wezenpensioen. Versie Partner- en Wezenpensioen Versie 25-04-2017 Versie 25-04-2017 Partner en wezenpensioen Als je nog in dienst bent en je overlijdt, of als je al gepensioneerd bent en je overlijdt, dan is er partnerpensioen

Nadere informatie

Hoe is uw Pensioen geregeld?

Hoe is uw Pensioen geregeld? Hoe is uw Pensioen geregeld? Welkom bij de Onderlinge s-gravenhage. U bouwt vanaf 01-06-2016 pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever . Elke werkgever heeft zijn eigen pensioenregeling.

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen?

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen? Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid. In dit overzicht staat ook wat uw eventuele partner

Nadere informatie

Als beide ouders overleden zijn, wordt het wezenpensioen verdubbeld. Ieder kind krijgt dan een bedrag ter hoogte van 28% van het ouderdomspensioen.

Als beide ouders overleden zijn, wordt het wezenpensioen verdubbeld. Ieder kind krijgt dan een bedrag ter hoogte van 28% van het ouderdomspensioen. 17 maart 2017 Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijg je vanaf de eerste dag van de maand waarin je 67 jaar wordt

Nadere informatie

TOELICHTING uniform pensioenoverzicht

TOELICHTING uniform pensioenoverzicht TOELICHTING uniform pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Belangrijk om in de gaten te houden: Uw pensioenoverzicht van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is een momentopname per 31 december 2015.

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Welkomstbrief Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Welke informatie krijg je over je pensioen? 4 1.2 Wat is pensioen? 4 1.3 Welke pensioenregeling heb je? 4 1.4 Heb

Nadere informatie

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015 Uitkeringsovereenkomst Actieve deelnemer Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft inzicht in uw inkomen dat u van Hagee

Nadere informatie

Partner- en Wezenpensioen. Versie 26-02-2016

Partner- en Wezenpensioen. Versie 26-02-2016 Partner- en Wezenpensioen Versie 26-02-2016 Versie 26-02-2016 Partner en wezenpensioen Als je nog in dienst bent en je overlijdt, of als je al gepensioneerd bent en je overlijdt, dan is er partnerpensioen

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 5 <Uitkeringsregeling> <Premieregeling>

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 5 <Uitkeringsregeling> <Premieregeling> Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 5 Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt

Nadere informatie

Pensioenfonds Avebe. Pensioen en samenwonen Over wat er voor u en uw partner belangrijk is als u gaat samenwonen

Pensioenfonds Avebe. Pensioen en samenwonen Over wat er voor u en uw partner belangrijk is als u gaat samenwonen Pensioenfonds Avebe Pensioen en samenwonen Over wat er voor u en uw partner belangrijk is als u gaat samenwonen Wat is het belangrijkste dat ik moet weten? Wat is nog meer handig om te weten? Ik wil alles

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2012

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2012 Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) verzekert (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn van een goed pensioenpakket. Premie inbrengen in combinatie met een uitgekiend beleggingsbeleid, maakt het mogelijk

Nadere informatie

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden Pensioen voor uw gezin Wat er is geregeld voor uw nabestaanden Pensioen voor uw gezin 3 Inhoud U bent deelnemer in de pensioenregeling van Pensioenfonds Hoogovens. Als u overlijdt, laat u misschien een

Nadere informatie

Brochure. Partner- en Wezenpensioen

Brochure. Partner- en Wezenpensioen 0 Brochure Partner- en Wezenpensioen Partner- en wezenpensioen Als je bij SABIC werkt en je overlijdt, of als je al gepensioneerd bent en je overlijdt, dan is er partnerpensioen voor je partner en wezenpensioen

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? 2. Wat krijgt u niet in onze pensioenregeling? 3. Hoe bouwt u pensioen op?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? 2. Wat krijgt u niet in onze pensioenregeling? 3. Hoe bouwt u pensioen op? 1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Als u met pensioen gaat, dan ontvangt u een ouderdomspensioen. Op uw pensioendatum koopt u met het opgebouwde pensioenkapitaal een ouderdomspensioen

Nadere informatie

Werkt u in deeltijd of gaat u in deeltijd werken, dan bouwt u vanaf dat moment naar rato pensioen op.

Werkt u in deeltijd of gaat u in deeltijd werken, dan bouwt u vanaf dat moment naar rato pensioen op. 7 juni 2016 Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen U bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Cargill. Standaard krijgt u dit ouderdomspensioen vanaf uw 67e

Nadere informatie

Kijk ook op www.mijnpensioenoverzicht.nl voor je totale pensioen, inclusief het pensioen dat je via eventuele vorige werkgevers hebt opgebouwd.

Kijk ook op www.mijnpensioenoverzicht.nl voor je totale pensioen, inclusief het pensioen dat je via eventuele vorige werkgevers hebt opgebouwd. 8 januari 2016 Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijg je standaard uitbetaald zodra je 67 jaar wordt. Je kunt

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst>

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst> Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat

Nadere informatie

UIT ELKAAR. Verder op gescheiden paden

UIT ELKAAR. Verder op gescheiden paden ELKAAR Verder op gescheiden paden Uit elkaar Het verbreken van een relatie is een ingrijpende en stressvolle gebeurtenis. Ook de verdeling van uw pensioen is iets wat u met elkaar moet bespreken. Er zijn

Nadere informatie

STICHTING PENSIOENFONDS VNU PENSIOENBROCHURE VNU-A REGELING

STICHTING PENSIOENFONDS VNU PENSIOENBROCHURE VNU-A REGELING STICHTING PENSIOENFONDS VNU PENSIOENBROCHURE VNU-A REGELING Bijlage bij Startbrief INHOUDSOPGAVE Pagina Wat is pensioen? 1 Inleiding 1 1. Wanneer bouw ik ouderdomspensioen op? 2 2. Wanneer kan ik met

Nadere informatie

Gaat u met pensioen? Dan krijgt u ouderdomspensioen zolang u leeft.

Gaat u met pensioen? Dan krijgt u ouderdomspensioen zolang u leeft. 28 september 2017 Welkom bij het Bakkers Pensioenfonds. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling. Wat vindt u in laag 1, 2 en 3? Pensioen 1-2-3 bestaat uit drie lagen.

Nadere informatie

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Stichting PENSIOENFONDS CAPGEMINI Nederland Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden Pensioen voor uw gezin Wat er is geregeld voor uw nabestaanden Stichting Pensioenfonds Hoogovens voert de pensioenregeling uit van Tata Steel in IJmuiden en Danieli Corus Technical Services B.V. Voor het

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort

Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort Deze brochure is bedoeld voor alle medewerkers van Delta Lloyd die 18 jaar of ouder zijn en geeft je een goed overzicht van je pensioenregeling. Jouw Delta Lloyd Pensioen

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Beschikbare premieregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Partner. Ouderdomspensioen. Partner- en wezenpensioen. 29 oktober Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Partner. Ouderdomspensioen. Partner- en wezenpensioen. 29 oktober Wat krijgt u in onze pensioenregeling? 29 oktober 2018 Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen U bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijgt u uitbetaald zodra u 68 jaar wordt of als u eerder of later

Nadere informatie

Uw pensioen in de Groothandel in Eieren

Uw pensioen in de Groothandel in Eieren Uw pensioen in de Groothandel in Eieren Inleiding Voor u ligt de brochure van het Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel (Bpf AVH). Bpf AVH verzorgt al 55 jaar de oudedagsvoorziening

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hartelijk welkom bij Pensioenfonds PGB! U bouwt pensioen bij ons op omdat u bij RELX werkt. In dit Pensioen 1-2-3 leest u hoe het zit met uw pensioen Lees in 3 stappen over uw pensioen Pensioen 1-2-3 bestaat

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

UIT ELKAAR. Verder op gescheiden paden

UIT ELKAAR. Verder op gescheiden paden ELKAAR Verder op gescheiden paden Uit elkaar Het verbreken van een relatie is een ingrijpende en stressvolle gebeurtenis. Ook de verdeling van uw pensioen is iets wat u met elkaar moet bespreken. Er zijn

Nadere informatie

BEWAAR UW PENSIOENOVERZICHT ZORGVULDIG. LEES OOK DE TOELICHTING. DEZE IS ONDERDEEL VAN HET UNIFORM PENSIOENOVERZICHT.

BEWAAR UW PENSIOENOVERZICHT ZORGVULDIG. LEES OOK DE TOELICHTING. DEZE IS ONDERDEEL VAN HET UNIFORM PENSIOENOVERZICHT. Stand per 31 december 2008 Uw pensioenregeling bij Bijvoorbeeld N.V. Uitkeringsovereenkomst Voorbeeldwerkgever B.V. Kenmerk: 987456 U krijgt elk jaar een pensioenoverzicht omdat u deelneemt in een pensioenregeling

Nadere informatie

Einde relatie. Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst. Einde relatie en uw pensioen in 5 stappen. Stichting Philips Pensioenfonds

Einde relatie. Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst. Einde relatie en uw pensioen in 5 stappen. Stichting Philips Pensioenfonds Welkom Gevolgen bij voor Philips uw pensioen Pensioenfonds Einde relatie Einde relatie en uw pensioen in 5 stappen Stichting Philips Pensioenfonds Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst Belangrijk

Nadere informatie

Uw pensioen in het Particulier Kaaspakhuisbedrijf

Uw pensioen in het Particulier Kaaspakhuisbedrijf Uw pensioen in het Particulier Kaaspakhuisbedrijf Inleiding Voor u ligt de brochure van het Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel (Bpf AVH). Bpf AVH verzorgt al 55 jaar

Nadere informatie

TOELICHTING uniform pensioenoverzicht

TOELICHTING uniform pensioenoverzicht TOELICHTING uniform pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Belangrijk om in de gaten te houden! Uw pensioenoverzicht is een momentopname per 31 december 2013. Op die datum was de pensioenleeftijd nog

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over je pensioen. Die vind

Nadere informatie

Partner- en. Brochure. Wezenpensioen

Partner- en. Brochure. Wezenpensioen Partner- en Brochure Wezenpensioen Partner- en Wezenpensioen Als je nog in dienst bent en je overlijdt, of als je al gepensioneerd bent en je overlijdt, dan is er partnerpensioen voor je partner en wezenpensioen

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1A <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst>

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1A <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst> Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1A Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat

Nadere informatie

U bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijgt u uitbetaald zodra u met pensioen gaat en stopt pas als u overlijdt.

U bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijgt u uitbetaald zodra u met pensioen gaat en stopt pas als u overlijdt. 17 september 2016 Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen U bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijgt u uitbetaald zodra u met pensioen gaat en stopt pas als

Nadere informatie

Anw-pensioen. Werkgeversbrochure. Wat is het Anw-pensioen? Hoe kunt u uw medewerkers ondersteunen?

Anw-pensioen. Werkgeversbrochure. Wat is het Anw-pensioen? Hoe kunt u uw medewerkers ondersteunen? Anw-pensioen Wat is het Anw-pensioen? Hoe kunt u uw medewerkers ondersteunen? Werkgeversbrochure i Meer informatie? www.pensioenfondsrecreatie.nl 2 Anw-pensioen Een overlijden is altijd een vervelende

Nadere informatie

Welkom bij Pensioenfonds Recreatie. In dit Pensioen lees je alles over onze pensioenregeling.

Welkom bij Pensioenfonds Recreatie. In dit Pensioen lees je alles over onze pensioenregeling. 25 september 2017 Welkom bij Pensioenfonds Recreatie. In dit Pensioen 1-2-3 lees je alles over onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bestaat uit drie 'lagen'. Je ziet eerst kort de belangrijkste informatie

Nadere informatie

stichting de samenwerking, pensioenfonds voor het slagersbedrijf Pensioenwaaier voor werkgevers

stichting de samenwerking, pensioenfonds voor het slagersbedrijf Pensioenwaaier voor werkgevers stichting de samenwerking, pensioenfonds voor het slagersbedrijf Pensioenwaaier voor werkgevers Wat moet uw werknemer doen als hij gaat trouwen/samen wonen? Moet hij dat doorgeven aan het pensioenfonds?

Nadere informatie

Stichting St. Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Presentatie over het. Uniform Pensioen Overzicht 15 mei 2013

Stichting St. Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Presentatie over het. Uniform Pensioen Overzicht 15 mei 2013 Pagina 1 Stichting St. Stichting Pensioenfonds Avery Dennison Presentatie over het Uniform Pensioen Overzicht 15 mei 2013 mei 2012 Pagina 2 1. Agenda 1. Opening 2. Wat is pensioen? 3. UPO 4. Als er iets

Nadere informatie

Partner. Ouderdomspensioen. Partner- en wezenpensioen. 28 september Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Partner. Ouderdomspensioen. Partner- en wezenpensioen. 28 september Wat krijgt u in onze pensioenregeling? 28 september 2017 Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen U bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijgt u uitbetaald zodra u 67 jaar wordt of als u eerder of

Nadere informatie

Ouderdomspensioen Rekenvoorbeeld 1 10 Algemeen Pensioenfonds KLM KLM Health Services Pensioen Laag 2 april 2016

Ouderdomspensioen Rekenvoorbeeld 1 10 Algemeen Pensioenfonds KLM KLM Health Services Pensioen Laag 2 april 2016 Pensioen 1-2-3 bestaat uit 3 lagen. In de eerste laag leest u in het kort de belangrijkste informatie over uw pensioenregeling. In deze laag 2 vindt u meer informatie over alle onderwerpen in laag 1. In

Nadere informatie

Pensioen Voorbeeldteksten laag 1 voor nettopensioenregeling VOORBEELDTEKST

Pensioen Voorbeeldteksten laag 1 voor nettopensioenregeling VOORBEELDTEKST Pensioen 1-2-3 Voorbeeldteksten laag 1 voor nettopensioenregeling Augustus 2016 Dit document bevat per icoon een voorbeeldtekst voor laag 1 van een Pensioen 1-2-3 voor een nettopensioenregeling. U mag

Nadere informatie

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden Pensioen voor uw gezin Wat er is geregeld voor uw nabestaanden 3 Inhoud U bent deelnemer in de pensioenregeling van Pensioenfonds Hoogovens. Als u overlijdt, laat u misschien een partner en kinderen achter.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM

Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM Q&A Pensioensessies Cargo nieuwe deelnemers vanuit Martinair Maart en april 2014 Amstelveen, 10 april 2014 Inhoud 1 Q&A 3 1.1 Wettelijke bepalingen 3 1.2 Waardeoverdracht

Nadere informatie

Uw pensioen in de Groothandel in Groenten en Fruit

Uw pensioen in de Groothandel in Groenten en Fruit Uw pensioen in de Groothandel in Groenten en Fruit Inleiding Voor u ligt de brochure van het Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel (Bpf AVH). Bpf AVH verzorgt al 55 jaar

Nadere informatie

Uw pensioen in de Groothandel in Aardappelen

Uw pensioen in de Groothandel in Aardappelen STICHTING BEDRIJFSPENSIOENFONDS VOOR DE AGRARISCHE EN VOEDSELVOORZIENINGSHANDEL Uw pensioen in de Groothandel in Aardappelen Inleiding Voor u ligt de brochure van het Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering.

Nadere informatie

Pensioenonderhoudsboekje Uw pensioen. Waar u beslist op moet letten!

Pensioenonderhoudsboekje Uw pensioen. Waar u beslist op moet letten! 2 Pensioenonderhoudsboekje Uw pensioen. Waar u beslist op moet letten! 3 Eerste baan... 5. Samenwonen... 7. Uw pensioen. Waar u beslist op moet letten! Trouwen... 9. Uw pensioen is bij bpfbouw in vertrouwde

Nadere informatie

STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING

STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING INHOUDSOPGAVE 1 2 3 4 4.1 4.2 4.3 5 5.1 6 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 7 7.1 7.2 7.3 7.4 8 8.1 8.2 9 10 10.1 10.2 10.3 10.4 11 12 12.1 12.2

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

STICHTING BEDRIJFSPENSIOENFONDS VOOR DE AGRARISCHE EN VOEDSELVOORZIENINGSHANDEL. Uw pensioen in de Groothandel in Eieren

STICHTING BEDRIJFSPENSIOENFONDS VOOR DE AGRARISCHE EN VOEDSELVOORZIENINGSHANDEL. Uw pensioen in de Groothandel in Eieren STICHTING BEDRIJFSPENSIOENFONDS VOOR DE AGRARISCHE EN VOEDSELVOORZIENINGSHANDEL Uw pensioen in de Groothandel in Eieren Inleiding Voor u ligt de brochure van het Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische

Nadere informatie

Trouwen, samenwonen en kinderen

Trouwen, samenwonen en kinderen Trouwen, samenwonen en kinderen Uitgave maart 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds SABIC, gevestigd te Sittard (het pensioenfonds ) is van algemene aard,

Nadere informatie

In het kort. Uw Pensioen. Scheiden Verhuizen Gaat u bijna met pensioen?

In het kort. Uw Pensioen. Scheiden Verhuizen Gaat u bijna met pensioen? Uw Pensioen In het kort 3 Welkom 10 4 Wat is pensioen? 11 6 Nabestaandenpensioen 14 8 Wanneer verandert uw pensioen? Scheiden Verhuizen Gaat u bijna met pensioen? Meer weten? www.bpfkunststof-rubber.nl

Nadere informatie

BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING 2014

BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING 2014 BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING 2014 STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS INHOUDSOPGAVE 1 2 3 4 4.1 4.2 5 5.1 6 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 7 7.1 7.2 7.3 7.4 8 8.1 8.2 9 9.1 9.2 9.3 9.4 9.5 10 10.1 10.2 10.3

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BROCHURE HAGEMEYER REGELING 2018

STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BROCHURE HAGEMEYER REGELING 2018 STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BROCHURE HAGEMEYER REGELING 2018 1 JANUARI 2018 INHOUDSOPGAVE 1 2 3 4 4.1 4.2 5 5.1 6 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 7 7.1 7.2 7.3 7.4 8 8.1 8.2 9 9.1 9.2 9.3 9.4 9.5 10 10.1 10.2

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht gewezen deelnemer

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht gewezen deelnemer Toelichting Uniform Pensioenoverzicht gewezen deelnemer Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Op dit pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw Pluspensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 2 <kapitaalovereenkomst> <premieovereenkomst> <netto><bruto> pensioenregeling

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 2 <kapitaalovereenkomst> <premieovereenkomst> <netto><bruto> pensioenregeling Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 2 pensioenregeling Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht

Nadere informatie