Master in de pedagogische wetenschappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Master in de pedagogische wetenschappen"

Transcriptie

1 Master in de pedagogische wetenschappen Master in de psychologie Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen

2

3 De Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen is gesitueerd in het hartje van het historische stadscentrum van Leuven en huisvest verschillende onderzoekscentra waar psychologisch en pedagogisch onderzoek wordt gedaan op internationaal niveau. De faculteit biedt aan ruim studenten een uitdagende en dynamische studie - omgeving waar onderzoek en onderwijs met elkaar in dialoog treden. In onze opleidingen streven wij naar een divers, attractief en onderzoeksgebaseerd onderwijs van hoge academische kwaliteit. Bovendien streeft de faculteit een hoge maatschappelijke relevantie na en is er aandacht voor de praktijk. De hoge kwaliteit van onderwijs en onderzoek wordt erkend in onafhankelijke visitatierapporten. Aan onze faculteit wordt veel fundamenteel onderzoek verricht, maar omwille van de gerichtheid op opvoeding, vorming, onderwijs, welzijn, arbeid, gezondheid en de vele andere domeinen waarop psychologen en pedagogen actief zijn, is de toepassing nooit veraf. De actieve betrokkenheid van onze professoren en het wetenschappelijk personeel bij belangrijke recente maatschappelijke en culturele ontwikkelingen blijkt uit wetenscha p - pelijke publicaties, maar ook uit de manier waarop onze onderzoekers in de pers komen. Masterstudenten krijgen aan de faculteit de kans om actief deel te nemen aan onderzoek en zetten in hun stage hun eerste stappen in het werkveld.

4 Master in de psychologie Psychologen hebben één ding gemeen: ze streven naar inzicht in het menselijk functioneren. Binnen de verschillende afstudeerrichtingen krijgt dit inzicht echter een andere klemtoon. Studenten kiezen reeds in de bacheloropleiding voor een specifieke afstudeerrichting, deze keuze zet zich verder in de masteropleiding. De masteropleiding bestaat grotendeels uit richtingspecifieke opleidings onderdelen, de masterproef en een stage. Arbeids- en organisatiepsychologie In deze afstudeerrichting staat de mens in zijn professioneel functioneren centraal. De kern van deze opleiding is de inrichting en zorg voor arbeid en organisaties op mensen maat. Het doel is de synergie tussen medewerkers en leidinggevenden, welzijn op het werk en productiviteit. Deze afstudeer richting richt zich op een carrière in preventie- en gezond - heidsdiensten, bij personeels afdelingen, in loopbaanbegeleiding of adviesbureaus.

5 Schoolpsychologie Deze richting bereidt voor op de begeleiding van de ontwikkeling van kinderen en jongeren in een onderwijs - context. De begeleiding betreft zowel de leer- en cognitieve ontwikkeling, als de psychosociale ontwikkeling. Door preventie, diagnostiek, begeleiding van leerlingen, leerkrachten, ouders en school beogen schoolpsychologen het welbevinden en de talenten van alle kinderen maximale kansen te bieden. Deze richting spitst zich in de eerste plaats toe op een loopbaan in een centrum voor leerlingenbegeleiding, een school (gewoon of buiten - gewoon onderwijs), een instelling voor hoger onderwijs, en het hulpverleningsnetwerk rond de school. Klinische en gezondheidspsychologie Deze afstudeerrichting richt zich op het psychisch functioneren in relatie tot de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Je verwerft er specifieke kennis, attitudes en vaardigheden, waardoor je in staat bent psychische factoren die samenhangen met gezondheid vakkundig te beoordelen. Binnen deze afstudeerrichting kun je kiezen voor de optie volwassenen of de optie kinderen en adolescenten. Je wordt voorbereid op een profes sionele toekomst in diensten of centra voor geestelijke gezondheidszorg, revalidatie - centra of adviescentra. Tewerkstelling in de medische sector (bv. op de afdeling oncologie van een ziekenhuis), in bijzondere jeugdbijstand, bij gezondheidspromotie, in vluchthuizen of consultatiecentra voor huwelijks- en gezinsproblemen, is ook mogelijk. Theorie en onderzoek De afstudeerrichting theorie en onderzoek leidt je op tot een zelfstandig onderzoeker. Afgestudeerden zijn grondig geschoold in de basisdisciplines en in statistiek en metho - dologie. Ze specialiseren zich in een van de onderzoeksdomeinen. Veel afgestudeerden gaan verder met wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit. Maar ook buiten de academische wereld is een carrière mogelijk, denk maar aan het hoger onderwijs, de marketingsector, de informatie- en kennistechnologie of mediasector. Meer informatie vind je op: ppw.kuleuven.be/home/toekomstige-studenten/mapsychologie Het studieprogramma kun je raadplegen op:

6 Master in de pedago gische wetenschappen In de pedagogische wetenschappen staat de studie van opvoeding, onderwijs, opleiding en vorming centraal. Je verdiept je dus in de mens-in-ontwikkeling. Pedagogen trachten het pedagogisch handelen te begrijpen en te optimaliseren, dit zowel doorheen de geschiedenis als binnen verschillende culturen. Studenten specialiseren zich vanaf de bacheloropleiding in een specifieke optie, deze keuze zet zich verder gedurende de masteropleiding. De masteropleiding bestaat grotendeels uit richtingspecifieke opleidingsonderdelen, de masterproef en een stage. Je specialiseert je in een van onderstaande domeinen. Optie onderwijs- en opleidingskunde In deze optie staat het optimaliseren van leer- en vormingsprocessen centraal in een brede waaier van contexten: zowel in een schoolse context, als bij opleidingen in bedrijven of bij het stimuleren van levenslang leren. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar wat zich bij de lerende afspeelt, maar wordt ook onderzocht wat de dynamiek is van groepen en organisaties en wat bepalende factoren in de samenleving zijn. Afgestudeerden vinden werk in diverse functies in het onderwijs (bv. als lerarenopleider, directeur of beleidsadviseur), in jeugdorganisaties, bij vormings- en educatieve diensten, in de sector van humanresources - management of bij studiediensten van universiteiten. Optie sociale en culturele pedagogiek Als sociaal en cultureel pedagoog wil je enerzijds nadenken over eigentijdse vormen van educatie en samenleven en word je anderzijds uitgedaagd om educatieve praktijken te ontwerpen die leiden tot reële veranderingen in het persoonlijk en maatschappelijk leven.

7 Tijdens de opleiding staat het verwerven van een onderzoekende en experimentele houding centraal. Sociaal en cultureel pedagogen worden tewerkgesteld als vormings - werkers, projectleiders, coördinatoren, maar ook als onderzoekers en les - gevers binnen een breed werkveld van educatieve, sociale en culturele organisaties zoals musea, organi saties van opvoedings ondersteuning, scholen (gemeen schappen), opbouw - werk met mensen in armoede, verenigings- en bewegingswerk met volwassenen en jongeren, vluchtelingen- en migrantenwerk, kunsteducatieve initiatieven en volwassenen educatie. Optie orthopedagogiek De focus ligt hier op de studie van problematische opvoedingssituaties. Deze afstudeerrichting bereidt je voor op de preventie, diagnostiek en interventie bij problematische opvoedingssituaties. Daarbij gaat er aandacht naar zowel de kind-, gezins- als omgevingsaspecten die een verklaring kunnen bieden voor problemen in opvoeding, onderwijs en begeleiding, of die voorwerp van interventies kunnen zijn. Orthopedagogen worden tewerkgesteld bij sociale en culturele verenigingen, binnen voorzieningen van de bijzondere jeugdzorg, samenlevingsopbouw, centra voor maatschappelijk werk, sociale bewegingen, organisaties voor ontwikkelingssamenwerking of in onderzoek. Meer informatie vind je op: ppw.kuleuven.be/home/toekomstige-studenten/ mapedagogische-wetenschappen Het studieprogramma kun je raadplegen op:

8 Master in de educatieve studies Onderwijs en educatie worden steeds belangrijker in de hedendaagse samenleving. Scholen en leerkrachten staan steeds meer voor nieuwe opdrachten en uitdagingen. Denk maar aan maatschappelijke veranderingen zoals een stijgende multiculturaliteit en diversiteit en de impact hiervan op groepsdynamieken en het onderwijsleerproces, of aan de uitdaging van technologische en elektronische vernieuwingen binnen het onderwijs. Leerkrachten ervaren dagelijks en in toenemende mate de complexiteit van het onderwijs - gebeuren binnen hun werk in de klas. De samenleving stelt hoge verwachtingen aan leerkrachten en aan diegenen die leerkrachten en leerlingen ondersteunen (zoals zorgcoör - dinatoren, leerlingenbegeleiders, directeurs, pedagogisch begeleiders, mentoren van beginnende leerkrachten ).

9 Steeds meer actoren binnen het onderwijs - veld voelen de nood aan verdere verbreding en verdieping van hun wetenschappelijkprofessionele basiskennis. Er is ook de behoefte aan een kritisch-onder zoekende houding die hen aandachtig maakt voor de actuele en maatschappelijke ontwik - kelingen en die hen leert om antwoorden te formuleren op de uitdagingen die zich in de klas- en schoolpraktijk vandaag stellen. De master in de educatieve studies aan de KU Leuven leidt niet op tot een bepaald beroep of specifieke functie, maar biedt een theoretische verdieping en leidt tot een onderzoekende houding om klas- en schoolpraktijken te ontwerpen waarin leren voor iedereen zo goed mogelijk kan verlopen. De combinatie van je (profes - sionele of academische) vooropleiding met deze vorming op masterniveau biedt een meerwaarde aan je professioneel handelen in het basisonderwijs en/of het secundair onderwijs. De masterproef neemt in het programma een belangrijke plaats in. Daarnaast volg je een verplicht pakket van pedagogische en onderwijskundige opleidingsonderdelen waarin je de nodige theoretische kaders aan - geboden krijgt om onderwijskundige, pedagogische en maatschappelijke uitdagingen ter discussie te stellen en aan te pakken. Op basis van de eigen interesses en achtergrond vul je het pakket aan met enkele keuzeopleidingsonderdelen. Meer informatie vind je op: ppw.kuleuven.be/home/toekomstige-studenten/ma-educatieve-studies Het studieprogramma kun je raadplegen op

10

11 Flexibel aanbod en studiebegeleiding Studeren is voor velen niet de enige tijdsbesteding. Om de combinatie van onder meer studeren en werken mogelijk te maken wordt voor elk opleidingsonderdeel in het schakelen voorbereidingsprogramma en in het masterprogramma educatieve studies het onderwijs in beperkte mate flexibel ingericht. Het flexibel aanbod per opleidingsonderdeel kun je raadplegen in de ECTS-fiche op Op de Dienst Onderwijsondersteuning en Studiebegeleiding (D.O.S.) kun je terecht voor individuele studietraject- en/of leerprocesbegeleiding. Een internationale ervaring in eigen land? De master in de educatieve studies (inclusief het schakel- en voorbereidingsprogramma) kan ook samen met buitenlandse studenten in het Engels gevolgd worden. Meer info op Toelatingsvoorwaarden Master in de psychologie Rechtstreeks: bachelor in de psychologie Na schakelprogramma (49 studiepunten): professionele bachelor in de toegepaste psychologie Na verkorte bachelor in de psychologie (60 studiepunten): bachelor in de wijsbegeerte, afstudeerrichting psychologie Na verkorte bachelor in de psychologie (90 studiepunten): alle andere professionele bachelors alle andere academische bachelors en masters

12 Master in de pedagogische wetenschappen Rechtstreeks: bachelor in de pedagogische wetenschappen bachelor in de onderwijskunde Na voorbereidingsprogramma master in de pedagogische wetenschappen of educatieve studies (59 à 62 studiepunten): academische bachelors en masters in de humane wetenschappen Na schakelprogramma master in de pedagogische wetenschappen of educatieve studies (65 à 66 studiepunten): PROFESSIONELE BACHELORS bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs, lager onderwijs, secundair onderwijs bachelor in het sociaal werk bachelor in de ergotherapie bachelor in de orthopedagogie bachelor in de toegepaste psychologie bachelor in de logopedie bachelor in de audiologie bachelor in de verpleegkunde: sociale verpleegkunde bachelor in de gezinswetenschappen bachelor in de sociale readaptatiewetenschappen bachelor pedagogie van het jonge kind Voor een aantal diploma s (academische bachelors/masters en professionele bachelors) werden specifieke verkorte trajecten ontwikkeld die je toegang geven tot de masteropleiding.

13 Master in de educatieve studies Rechtstreeks: bachelor in de onderwijskunde bachelor in de pedagogische wetenschappen Na voorbereidingsprogramma master in de pedagogische wetenschappen of educatieve studies (59 à 62 studiepunten): academische bachelors en masters in de humane wetenschappen Na schakelprogramma master in de pedagogische wetenschappen of educatieve studies (65 à 66 studiepunten): PROFESSIONELE BACHELORS bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs, lager onderwijs, secundair onderwijs bachelor in het sociaal werk bachelor in de ergotherapie bachelor in de orthopedagogie bachelor in de toegepaste psychologie bachelor in de logopedie bachelor in de audiologie bachelor in de verpleegkunde: sociale verpleegkunde bachelor in de gezinswetenschappen bachelor in de sociale readaptatiewetenschappen bachelor pedagogie van het jonge kind

14 Studeren in het buitenland Wil je je horizon verruimen? Onze faculteit biedt de mogelijkheid tot internationale uitwisseling. In het kader van LLP (Lifelong Learning Programme)/Erasmus kun je, zodra je 60 studie punten verworven hebt in de bacheloropleiding, minimum drie maanden tot maximum één academiejaar aan een andere Europese universiteit studeren. Onze faculteit heeft een overeenkomst met tientallen Europese universiteiten zodat je een brede waaier van basis- en specialisatieopleidingsonderdelen aan een Europese universiteit kunt opnemen. Er bestaan, afhankelijk van de gekozen opleiding en specialisatie, ook mogelijkheden om je stage in het buitenland te doen en dit zowel binnen Europa als daarbuiten. Studenten die het masterprogramma educatieve studies deeltijds volgen, krijgen op individueel initiatief en mits toelating de mogelijkheid om te studeren in het buitenland. Er is geen uitwisseling mogelijk voor studenten die schakel- of voorbereidings - programma s volgen. Meer info: Als je de kans krijgt, grijp hem met beide handen! Ik ging voor een heel academiejaar, en het is omgevlogen! Ik wil nu al terug (Ine, Erasmusstudente Portugal) Mijn Erasmusjaar in Istanbul was geweldig. Ik heb er zo veel genoten en leren kennen. Intellectueel was het uitdagend, sociaal was het verijkend, cultureel was het onbeschrijfelijk, esthetische verstillend. Zo veel chaos en zo veel schoonheid. (Tim, Erasmusstudent Istanbul) Het is waar ja, dat de eerste maand, of voor sommigen maanden, wel moeilijk kan zijn. Je staat er alleen voor, moet alles zelf regelen, nieuwe mensen leren kennen, je draai vinden in de cultuur en mentaliteit waarin je terechtkomt en jezelf bewijzen dat je dit allemaal aankunt. Ook al is dit even een grens waar je jezelf over moet zetten, ik denk dat het een enorme kick en uitdaging geeft om dit waar te maken. (Elien, Erasmusstudente Amsterdam)

15

16 DIENST COMMUNICATIE Oude Markt 13 bus LEUVEN, België tel fax onderwijscommunicatie@kuleuven.be Meer info Master in de psychologie: Master in de pedagogische wetenschappen: Master in de educatieve studies: Infomomenten Publicaties Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Deze folder biedt een zo volledig mogelijk beeld van enkele masteropleidingen die de KU Leuven organiseert. Er kunnen echter altijd wijzigingen op het vlak van de programmaopbouw worden goedgekeurd. Zo kan de omvang van tal van masteropleidingen in de toekomst vermeerderen van 60 naar 120 studiepunten. De informatie in deze folder kan de universiteit dan ook juridisch niet binden. De meest recente informatie over het onderwijsaanbod vind je op Bijgewerkt tot februari 2013 Wettelijk depot: D/2012/1082/181

Verkorte master in de psychologie

Verkorte master in de psychologie LEUVEN t Verkorte master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies LEUVEN t Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Master in de pedagogische wetenschappen

Master in de pedagogische wetenschappen LEUVEN t Master in de pedagogische wetenschappen Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Master in de psychologie

Master in de psychologie LEUVEN t Master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. LEUVEN t

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. LEUVEN t Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen LEUVEN t Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je

Nadere informatie

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Faculteit Geneeskunde De masteropleiding logopedische en audiologische wetenschappen is vandaag meer dan ooit een noodzaak. Onze maatschappij is

Nadere informatie

Master in de seksuologie

Master in de seksuologie Master in de seksuologie Faculteit Geneeskunde Kiezen voor de opleiding seksuologie De seksuologie is een erg jonge wetenschap amper iets meer dan een eeuw oud, waarvan de ontwikkeling lang heeft geleden

Nadere informatie

MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES

MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN < LEUVEN KORTRIJK MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES (LEUVEN) Zoek je een opleiding die je verder bekwaamt in de uitdagingen

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Sinds academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht je de gelegenheid om in een internationale context

Nadere informatie

Master in het overheids - management en -beleid

Master in het overheids - management en -beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Master in het overheids - management en -beleid Leg je grens op oneindig. Heb je een brede maatschappelijke interesse en oog voor politieke en bestuurlijke fenomenen? Ben

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Vanaf academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht (UU) je de gelegenheid om in een internationale

Nadere informatie

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de bedrijfscommunicatie Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Heldere communicatie is voor bedrijven en organisaties van groot belang: het verhoogt niet alleen hun efficiëntie, maar

Nadere informatie

Verkorte trajecten naar de master in de psychologie

Verkorte trajecten naar de master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Verkorte trajecten 00-0 naar de master in de psychologie http://ppw.kuleuven.be/onderwijs/ http://ppw.kuleuven.be/onderwijs/opleidingen/index.html INHOUD

Nadere informatie

Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Inhoud en achtergrond Kernpunten opleiding 1. Verbreding en verdieping van uw kennis 2. Internationaal

Nadere informatie

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde?

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? FACULTEIT WETENSCHAPPEN SLO natuurwetenschappen, SLO wiskunde wet.kuleuven.be/studenten/slo Kies ik voor aardrijkskunde,

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL?

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? n Bachelor in de agro- en biotechnologie 2 Beste PXL-student, Als (bijna) kersverse professionele bachelor zoek je misschien een geschikte overgang naar

Nadere informatie

MASTER IN DE PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN

MASTER IN DE PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN MASTER IN DE PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN + ZIJ-INSTROOMTRAJECTEN < LEUVEN KORTRIJK MASTER IN DE PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN (LEUVEN) Wil je graag aan de

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg Afstudeerrichtingen: gezondheidszorgbeleid ziekenhuismanagement Faculteit Geneeskunde De zorgverlening is uitgegroeid tot een van de belangrijkste

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de journalistiek De master in de journalistiek vormt kritische journalisten die klaar zijn voor de arbeidsmarkt. De weloverwogen

Nadere informatie

Bruggen naar ingenieurswetenschappen

Bruggen naar ingenieurswetenschappen LEUVEN t Bruggen naar ingenieurswetenschappen Master in de ingenieurswetenschappen voor bachelors en masters in de industriële wetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een

Nadere informatie

Master in de biomedische wetenschappen

Master in de biomedische wetenschappen LEUVEN t Master in de biomedische wetenschappen Afstudeerrichting biomedisch basis- en translationeel onderzoek Afstudeerrichting management en communicatie in de biomedische wetenschappen Minor management

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie www.soc.kuleuven.be/slo Waarom kiezen voor de specifieke lerarenopleiding (SLO)? Deel jij graag je kennis met anderen? Spreek je graag

Nadere informatie

Master in de ingenieurswetenschappen:

Master in de ingenieurswetenschappen: Master in de ingenieurswetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen De voorbije eeuw is de geneeskunde enorm geëvolueerd. De sterke technologische vooruitgang heeft hierbij

Nadere informatie

BACHELOR IN DE PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND ARTEVELDEHOGESCHOOL

BACHELOR IN DE PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND ARTEVELDEHOGESCHOOL Arteveldehogeschool Bachelor in de pedagogie van het jonge kind Joseph Gérardstraat 18 9040 Sint-Amandsberg 09/234.88.00 info.pedagogiejongekind@arteveldehs.be PRECEDENTENLIJST om (een) vrijstelling(en)

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Verkorte trajecten bachelor in de ergotherapie

Verkorte trajecten bachelor in de ergotherapie Verkorte trajecten bachelor in de ergotherapie Academiejaar 2016 2017 Bachelor in de orthopedagogie, Bachelor in het sociaal werk, Bachelor in de toegepaste psychologie, Bachelor in de gezinswetenschappen,

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

INNOVEREND ONDERNEMEN

INNOVEREND ONDERNEMEN ACADEMISCH PROGRAMMA INTERUNIVERSITAIR POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate Create Design Geef de wereld van morgen mee vorm Het Postgraduaat Innoverend Ondernemen voor ingenieurs

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst

Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst HOGER INSTITUUT VOOR WIJSBEGEERTE Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst Combineer filosofie met een andere opleiding (rechten, sociologie, psychologie, geschiedenis ) Beste (toekomstige)

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht BRUSSEL t Master in het vennootschapsrecht Faculteit Rechtsgeleerdheid Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie ANTWERPEN t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Master in de educatieve studies Leg je grens op oneindig. Pedagogische professionalisering op masterniveau Ervaren leerkrachten stappen bijvoorbeeld

Nadere informatie

Traject Maatschappelijk Werk (90 studiepunten) Opleidingsonderdelen Trajectschijf Semester Studiepunten Totaal. Denkkaders. Sociale agogiek 1 2 3

Traject Maatschappelijk Werk (90 studiepunten) Opleidingsonderdelen Trajectschijf Semester Studiepunten Totaal. Denkkaders. Sociale agogiek 1 2 3 Verkort programma Sociaal Werk 015-016 Bachelor in het Onderwijs - Kleuteronderwijs, Bachelor in het Onderwijs - Lager Onderwijs, Bachelor in het Onderwijs - Secundair Onderwijs, Bachelor in de Verpleegkunde,

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Studeren in Antwerpen Dat Antwerpen een bruisende stad is, hoeft geen betoog. De vele cafeetjes,

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN t Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Campus Carolus Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België.

Nadere informatie

Master in gender en diversiteit

Master in gender en diversiteit Master in gender en diversiteit Master in gender en diversiteit Deze unieke interuniversitaire masteropleiding biedt een programma aan met inbreng van de vijf Vlaamse universiteiten: KU Leuven, UAntwerpen,

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie DRIE LOCATIES: ANTWERPEN BRUSSEL, LEUVEN Specifieke lerarenopleiding economie Academiejaar 2014-2015 Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Aan de slag als leerkracht De specifieke lerarenopleiding

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

Bachelor Orthopedagogie - Deeltijds Traject (4 jaar)

Bachelor Orthopedagogie - Deeltijds Traject (4 jaar) Bachelor Orthopedagogie - Deeltijds Traject (4 jaar) DEEL1/JAAR1 SEMESTER 1 SP SEMESTER 2 SP Leerprocesbegeleiding en (ortho)(ped)agogische praktijk 1 6 Ortho)(ped)agogische praktijk en leerprocesbegeleiding

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Verkorte studietrajecten opleiding Sociaal Werk 201-201

Verkorte studietrajecten opleiding Sociaal Werk 201-201 Verkorte studietrajecten opleiding 0-0 Als je reeds een diploma hoger onderwijs in een aanverwant studiegebied behaalde, bieden we je de mogelijkheid tot een verkort studietraject in SAW. Hieronder vind

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Inhoud & achtergrond Sociaal Werk & Sociaal Beleid Internationale definitie van sociaal werk: Social work is a practice-based

Nadere informatie

Traject Maatschappelijk Werk. Opleidingsonderdelen Trajectschijf Semester Studiepunten Totaal. Denkkaders

Traject Maatschappelijk Werk. Opleidingsonderdelen Trajectschijf Semester Studiepunten Totaal. Denkkaders Verkort programma Sociaal Werk 2015-2016 Bachelor in de Orthopedagogie, Bachelor in de Toegepaste psychologie, Bachelor in de Gezinswetenschappen, Bachelor in de Pedagogie van het jonge kind, Bachelor

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Master in de psychologie

Master in de psychologie LEUVEN t Master in de psychologie + Master in Psychology: Theory and Research + verkort masterprogramma + schakelprogramma + verkort bachelorprogramma Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen

Nadere informatie

Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid

Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid LEUVEN t Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Overzicht inschrijvingsvereisten Criminologie 2015-2016 voor studenten die voor 15-16 in BA1 zijn gestart.

Overzicht inschrijvingsvereisten Criminologie 2015-2016 voor studenten die voor 15-16 in BA1 zijn gestart. Overzicht inschrijvingsvereisten Criminologie 2015-2016 voor studenten die voor 15-16 in BA1 zijn gestart. Bachelor of Science in de Criminologische Wetenschappen (180 studiepunten) 1ste bachelorjaar -

Nadere informatie

Traject Maatschappelijk Werk (90 studiepunten) Opleidingsonderdelen Trajectschijf Semester Studiepunten Totaal. Denkkaders. Sociale agogiek 1 2 3

Traject Maatschappelijk Werk (90 studiepunten) Opleidingsonderdelen Trajectschijf Semester Studiepunten Totaal. Denkkaders. Sociale agogiek 1 2 3 Verkort programma Sociaal Werk 015-016 Bachelor in de Orthopedagogie, Bachelor in de Toegepaste psychologie, Bachelor in de Gezinswetenschappen, Bachelor in de Pedagogie van het jonge kind, Bachelor in

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten. Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS. Arteveldehogeschool

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten. Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS. Arteveldehogeschool INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS Arteveldehogeschool Vrijstellingen SWITCH-trajecten OKO 1 2016-2017 Arteveldehogeschool INLEIDING Wil je graag

Nadere informatie

Hoe word je leraar? Wil je voor leraar studeren tijdens of na je master, dan kies je voor de specifieke lerarenopleiding aan de KU Leuven

Hoe word je leraar? Wil je voor leraar studeren tijdens of na je master, dan kies je voor de specifieke lerarenopleiding aan de KU Leuven Hoe word je leraar? Wil je voor leraar studeren tijdens of na je master, dan kies je voor de specifieke lerarenopleiding aan de KU Leuven www.kuleuven.be/slo Waarom kiezen voor de specifieke lerarenopleiding

Nadere informatie

Handelsweten - schappen in avondonderwijs

Handelsweten - schappen in avondonderwijs BRUSSEL t Handelsweten - schappen in avondonderwijs Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Master in het toerisme

Master in het toerisme Master in het toerisme Faculteit Wetenschappen Toerisme spontaan roept dat woord allicht vakantieherinneringen bij je op of doet het je denken aan brochures vol aanlokkelijke foto s van plaatsen die je

Nadere informatie

zaterdag 14 maart 2015 Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Psychologie Pedagogische wetenschappen Master in de educatieve studies

zaterdag 14 maart 2015 Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Psychologie Pedagogische wetenschappen Master in de educatieve studies zaterdag 14 maart 2015 Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Psychologie Pedagogische wetenschappen Master in de educatieve studies Informatie voor alle opleidingen Zaterdag 14 maart 2015

Nadere informatie

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg LEUVEN t Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg Afstudeerrichtingen: beleid management Faculteit Geneeskunde De zorgverlening is uitgegroeid tot een van de belangrijkste sectoren

Nadere informatie

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Infodag: zaterdag 25 maart 2017 Informatie voor alle opleidingen Psychologie Master of Psychology: Theory and Research Pedagogische schappen Master in

Nadere informatie

Master in de ingenieurswetenschappen:

Master in de ingenieurswetenschappen: LEUVEN t Master in de ingenieurswetenschappen: verkeer, logistiek en intelligente transportsystemen Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België.

Nadere informatie

Master in de sterrenkunde. Faculteit Wetenschappen. Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com

Master in de sterrenkunde. Faculteit Wetenschappen. Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Master in de sterrenkunde Faculteit Wetenschappen Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Sterrenkunde, een uitdagende masteropleiding Bij de opleiding sterrenkunde aan de KU

Nadere informatie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken

Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken LEUVEN t Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken Faculteit Ingenieurswetenschappen De steeds toenemende computercapaciteit voor de verwerking van metingen, de opslag van

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

jongeren. het beste in verdieping en

jongeren. het beste in verdieping en Aanbod Permanente vorming Academiejaar 2014 2015 Studiedomein: Psychologie en pedagogische wetenschappen Getuigschrift counseling in existentieel welzijn Getuigschrift gedragstherapie bij kinderen en jongeren

Nadere informatie

Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte

Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte HOGER INSTITUUT VOOR WIJSBEGEERTE Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte Filosofie als tweede studie Je hebt al een universitair diploma of een hogeschooldiploma behaald en je wil dieper

Nadere informatie

Master in de toegepaste informatica

Master in de toegepaste informatica LEUVEN t Master in de toegepaste informatica + schakelprogramma Specialisaties: softwareontwikkeling en gedistribueerde systemen multimedia artificiële intelligentie Rubik s Cube used by permission of

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO IVV Sint-Vincentius Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Je bent sociaal

Nadere informatie

Master in de fiscaliteit

Master in de fiscaliteit LEUVEN t Master in de fiscaliteit Faculteit Rechtsgeleerdheid Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie ANTWERPEN t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Aanvraagformulier toelatingsprocedure Faculteit Theologie en Religiewetenschappen

Aanvraagformulier toelatingsprocedure Faculteit Theologie en Religiewetenschappen AANVRAAGFORMULIER TOELATINGSPROCEDURE FACULTEIT THEOLOGIE EN RELIGIEWETENSCHAPPEN NEDERLANDSTALIG PROGRAMMA 2014-2015 Bachelor met verminderde studieomvang Certificaat voor het godsdienstonderwijs Rechtstreekse

Nadere informatie

Master in de ingenieursweten schappen: energie

Master in de ingenieursweten schappen: energie LEUVEN t Master in de ingenieursweten schappen: energie Opties: elektrische energie thermomechanische energie algemene techno-economische energiekennis Faculteit Ingenieurswetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen

Nadere informatie

Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding

Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding Hebt u in het verleden een hbo- of wo-opleiding 1 afgerond en wilt u de bacheloropleiding Psychologie volgen dan kunt u in aanmerking

Nadere informatie

Verkorte studietrajecten opleiding Orthopedagogie 201-201

Verkorte studietrajecten opleiding Orthopedagogie 201-201 Verkorte studietrajecten opleiding Orthopedagogie 0-0 Als je reeds een diploma hoger onderwijs in een aanverwant studiegebied behaalde, bieden we je de mogelijkheid tot een verkort studietraject in SAW.

Nadere informatie

Opleiding Psychologie. Universiteit Gent. wat, hoe, later? Prof. dr. Wouter Duyck. voorzitter Opleidingscommissie Psychologie

Opleiding Psychologie. Universiteit Gent. wat, hoe, later? Prof. dr. Wouter Duyck. voorzitter Opleidingscommissie Psychologie Opleiding Psychologie Universiteit Gent wat, hoe, later? Prof. dr. Wouter Duyck voorzitter Opleidingscommissie Psychologie wat? finaliteit van de opleiding... + universitaire opleiding Ψ: wetenschappelijke

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht Master in het vennootschapsrecht INTERUNIVERSITAIR PROGRAMMA Faculteit Rechtsgeleerdheid De master in het vennootschapsrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid legt de klemtoon op de grondige uitdieping

Nadere informatie

Master in het overheidsmanagement en -beleid

Master in het overheidsmanagement en -beleid LEUVEN t Master in het overheidsmanagement en -beleid + schakelprogramma + voorbereidingsprogramma Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten

Nadere informatie

ANTWERPEN. Master in de meer talige communicatie. Faculteit Letteren

ANTWERPEN. Master in de meer talige communicatie. Faculteit Letteren ANTWERPEN Master in de meer talige communicatie Faculteit Letteren Master in de meertalige communicatie In de master in de meertalige communicatie word je voorbereid op een waaier van communicatiefuncties

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken,

Nadere informatie

Master in de sterrenkunde

Master in de sterrenkunde LEUVEN t Master in de sterrenkunde Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Faculteit Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa.

Nadere informatie

Verkorte trajecten 2015-2016 (versie 2015-04-22)

Verkorte trajecten 2015-2016 (versie 2015-04-22) Opleiding Bachelor in het Sociaal werk Sint-Annaplein 1 9000 Gent Verkorte trajecten 201-201 (versie 201-0-22) Studenten die reeds een diploma hoger onderwijs behaald hebben, kunnen binnen onze opleiding

Nadere informatie

Programma s en volgtijdelijkheid Sociaal-Agogisch Werk. Academiejaar 2007-2008. Bijlage 1

Programma s en volgtijdelijkheid Sociaal-Agogisch Werk. Academiejaar 2007-2008. Bijlage 1 Programma s en volgtijdelijkheid Sociaal-Agogisch Werk Academiejaar 2007-2008 Bijlage 1 IOUD Bachelor in het Sociaal Werk Studieprogramma s (modeltrajecten) 1 ste jaar bachelor in het Sociaal Werk 2 de

Nadere informatie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie LEUVEN t Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan

Nadere informatie

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Verder studer e n Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Alles over bachelors en masters Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Beleidsdomein Onderwijs Vorming www.hogeronderwijsregister.be Awel,

Nadere informatie

CAMPUS SINT-LUCAS BRUSSEL GENT. Master in de interieurarchitectuur. Faculteit Architectuur

CAMPUS SINT-LUCAS BRUSSEL GENT. Master in de interieurarchitectuur. Faculteit Architectuur CAMPUS SINT-LUCAS BRUSSEL GENT Master in de interieurarchitectuur Faculteit Architectuur De academische opleidingen aan de hogescholen (met uitzondering van de kunstopleidingen) werden in 2013 universitaire

Nadere informatie

Verkorte trajecten 2015-2016 (versie 2015-07-10)

Verkorte trajecten 2015-2016 (versie 2015-07-10) Opleiding Bachelor in het Sociaal werk Sint-Annaplein 1 9000 Gent Verkorte trajecten 201-201 (versie 201-07-10) Studenten die reeds een diploma hoger onderwijs behaald hebben, kunnen binnen onze opleiding

Nadere informatie

Overzicht programma klinische psychologie

Overzicht programma klinische psychologie Overzicht programma klinische psychologie 1 ste master Eerste semester Tweede semester Gemeenschappelijke opleidingsonderdelen (32) Masterproef deel 1 (10) Statistiek IV (7) LIPS (4) Recht voor klinisch

Nadere informatie

Specialisatie. Leerproblemen. MSc Education and Child Studies. Faculteit der Sociale Wetenschappen. Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken.

Specialisatie. Leerproblemen. MSc Education and Child Studies. Faculteit der Sociale Wetenschappen. Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Specialisatie Leerproblemen MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Leerproblemen MSc Education and Child Studies Graad Onderwijsvorm

Nadere informatie

Master in de psychologie

Master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Master in de psychologie Met afstudeerrichtingen: Arbeids-en organisatiepsychologie Schoolpsychologie Klinische en gezondheidspsychologie Theorie en

Nadere informatie

Master in de culturele studies. Faculteit Letteren

Master in de culturele studies. Faculteit Letteren Master in de culturele studies Faculteit Letteren Ontwikkel je visie op cultuur Geef vorm aan een cultureel project of product Verwerf werkervaring in de culturele sector Waarom Leuven? De Leuvense master

Nadere informatie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie LEUVEN t Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Master in de architectuur

Master in de architectuur CAMPUS SINT-LUCAS BRUSSEL GENT Master in de architectuur Trajecten: Advanced Architectural Design Explorative Architectural Design Urban Architectural Design Faculteit Architectuur Masteropleiding architectuur

Nadere informatie

Aandachtspunten schooljaar

Aandachtspunten schooljaar Aandachtspunten schooljaar 2007-2008 1. Aandachtspunten vanaf het schooljaar 2007-2008 1.1. Bachelor-Master-structuur (BaMa) Als gevolg van het invoeren van de BaMa-structuur in het hoger onderwijs worden

Nadere informatie