PGS 15. December 2011 versie 1.0 ten opzichte van PGS 15: Dupa Veiligheidstechniek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PGS 15. December 2011 versie 1.0 ten opzichte van PGS 15: Dupa Veiligheidstechniek 27-01-2012"

Transcriptie

1 PGS 15 December 2011 versie 1.0 ten opzichte van PGS 15: 2005 Dupa Veiligheidstechniek

2 Wijzigingen In tabel 1.2 is de ondergrens voor klasse 2 (gassen) gesteld op 125 l (was eerst 50 l). Voorschrift 3.1.3, de definitie voor werkvoorraad is veranderd en verduidelijkt. Voorschrift sluit nu één op één aan op de systematiek en definitie voor lege ongereinigde verpakking in het ADR. In paragraaf 3.3 is ten aanzien van de vloeistofdichte vloeren de aanleg onder certificaat toegevoegd.

3 Wijzigingen Paragraaf 3.4 is geactualiseerd naar aanleiding van de nieuwste norm voor stellingen. Paragraaf 3.10 is aangevuld met voorschriften t/m waardoor onder voorwaarden meer ruimte wordt gegeven voor het toepassen van brandveiligheidsopslagkasten op een verdieping.

4 Wijzigingen Veiligheidssignalering aan bij de nieuwe pictogrammen volgend uit CLP/EU-GHS. De voorschriften en zijn verduidelijkt.

5 Overtap werkzaamheden In een opslagvoorziening mogen, met uitzondering ten behoeve van monster name en ter bestrijding van een lekkage of calamiteit, geen aftap- of overtap werkzaamheden plaatsvinden. Ompak werkzaamheden mogen slechts plaatsvinden indien de primaire verpakking niet wordt geopend.

6 Werkvoorraad De werkvoorraad moet strikt noodzakelijk zijn Per gevaarlijke stof mag ten hoogste één aangebroken verpakkingseenheid aanwezig zijn, plus één reserve Indien de werkvoorraad bestaat uit een hoeveelheid van meer dan 50 l dan moet de verpakking zijn geplaatst boven een lekbak.

7 Vervolg werkvoorraad Een laskar met gasflessen kan ook als werkvoorraad worden beschouwd. De ratio van de eis van een lekbak bij een hoeveelheid van meer dan 50 liter brandbare stoffen is het verkleinen van het verdampingsoppervlak in geval van een lekkage. Bij het werken met toxische of brandbare stoffen aanvullende eisen nodig zijn zoals verhoogde ventilatie.

8 Zelfsluitende deur Indien een constructie met een bepaalde brandwerendheid moet zijn uitgevoerd, moet een in deze constructie aangebrachte deur zelfsluitend zijn. Een deur mag uitsluitend in geopende stand zijn vastgezet, indien in geval van brand de deur automatisch sluit.

9 Inpandige opslagvoorziening Ten hoogste kg verpakte gevaarlijke stoffen. Tot maximaal kg indien extra voorzieningen zijn aangebracht. Een gecertificeerde brandmeld installatie NEN 2535 met doormelding naar een 24- uurs bezette post

10 Inpandige opslag verdieping Maximaal 500 kg of 500 l. Hierbij wordt een kelder wel als een verdieping beschouwd en de begane grond van een gebouw niet

11 Stellingen Een stelling moet bestand zijn tegen de opgeslagen verpakte gevaarlijke stoffen en stabiel zijn. Een stelling mag niet zwaarder worden belast dan waarvoor deze ontworpen is. NEN-EN Steel static storage systems - Adjustable pallet racking systems daarbij behorend; NEN 5056 Niet-verrijdbare stalen opslagsystemen - ontwerp van verstelbare palletstellingen.

12 NEN-EN richtlijnen stellingen Een stelling moet zonodig tegen aanrijden zijn beveiligd. Vrijstaande, afdoende aanrijdbeschermers zijn dan vereist op hoeken van stellinggangen en onderdoorgangen NEN-EN De Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 5054:2006 Palletstelling - Bediening door magazijntrucks - Projectspecificatie in samenhang met Verklaring van toegelaten gebruik behandelt op een overzichtelijke wijze NEN-EN 15620, NEN-EN en NEN-EN

13 Inspectie stellingen De stellingconstructie jaarlijks inspectie Registratie minimaal vijf jaar bewaren

14 Scheiden en stapelen De regels met betrekking tot gescheiden opslag uit paragraaf 3.12 zijn eveneens van toepassing op de opslag in een stelling Verticale opslag van onverenigbare combinaties mogen niet boven elkaar in stellingen zijn geplaatst.

15 Lege gasflessen Volgens voorschrift mogen lege gasflessen nu apart worden opgeslagen. Paragraaf 6.3 is uitgebreid, waardoor het gebruik van brandveiligheids opslagkasten voor gasflessen nu onder voorwaarden wordt toegestaan.

16 Voorschrift van PGS15 wordt een beschermend dak verplicht? Risico s van gasflessen worden hoofdzakelijk bepaald door hitte aanstraling. Weersinvloeden vormen een verwaarloosbaar risico. Een beschermend afdak is niet verplicht.

17 Zuurstofflessen en acetyleenflessen naast elkaar Ja. Het achterliggende idee is dat de kans dat twee gasflessen tegelijkertijd zullen falen, de gassen met elkaar vermengen en worden ontstoken, verwaarloosbaar is. Het is echter van belang dat de gassen per gelijksoortige groep worden opgeslagen (dezelfde kleurencode) waardoor het omwisselen van gassen wordt voorkomen.

18 aangesloten op een verzamelleiding onder PGS 15? Nee. Gasflessen die zijn aangesloten op een verzamelleiding vallen niet onder de scoop van de PGS.

19 Buitenopslag van gasflessen (tegen een gebouw) Indien opslag van gasflessen plaatsvindt tegen de gevel van een tot de inrichting behorend gebouw dan moet dat deel van de wand, en de wand tot maximaal 4 m boven en 2 m aan weerszijden van de gasflessen, een brandwerendheid van ten minste 60 minuten bezitten.

20 Onverenigbare combinaties De regels met betrekking tot gescheiden opslag uit paragraaf 3.12 zijn eveneens van toepassing op de opslag in een stelling Verticale opslag van onverenigbare combinaties mogen niet boven elkaar in stellingen zijn geplaatst.

21 Stoffenscheiding Naast het aanhouden van 2 meter afstand, ook altijd door lekbakken gerealiseerd kan worden?ja, voor kleine opslagen tot 10 ton.

22 Verpakte gevaarlijke stoffen verkoopruimte Bouwmarkt Artikel 4.8 van het Activiteitenbesluit. ADR-klasse 3, waardoor meer gevaarlijke stoffen mogen worden opgeslagen. Zonder lekbakken mag maximaal 300 liter van ADR-klasse 2 en 3 opgeslagen worden in een verkoopruimte, met lekbakken gezamenlijk maximaal 800 liter.

23 Vervolg Bouwmarkt 800 liter aan ADR-klasse 2 stoffen als er alleen ADR klasse 2 opgeslagen wordt 800 liter aan ADR-klasse 2 of 3 stoffen als de ADRklasse 3 boven een lekbak opgeslagen worden 300 liter aan ADR-klasse 2 of 3 stoffen als er ook ADR-klasse 3 stoffen aanwezig zijn die niet boven een lekbak staan.

24 De NPR ventilatie uitvoeringen VEILIGHEIDSNIVEAU 1 Kunstmatige ventilatie Het ventilatiesysteem beschikt over voldoende afzuigcapaciteit welke waarborgt dat de maximaal toegestane grenzen niet worden overschreden.het systeem beschikt niet over een functiecontrole van de luchtstroom of het daardoor veroorzaakte drukverschil VEILIGHEIDSNIVEAU 2 Goed uitgevoerde ventilatie Uitvallen van de ventilatie moet onmiddellijk worden gesignaleerd, onafhankelijk van menselijk ingrijpen. Hierbij dient de aanwezigheid van de luchtstroom of het daardoor veroorzaakte drukverschil rechtstreeks te worden bewaakt. Functiecontrole op stroomafname of het toerental van de ventilatormotor is niet toegestaan. VEILIGHEIDSNIVEAU 3 Goed uitgevoerde ventilatie met extra waarborgen De continuïteit van de goed uitgevoerde ventilatie is gewaarborgd door het dubbel uitvoeren van de ventilatieinstallatie. (een tweede back-up installatie neemt de volledige werking over wanneer het basis systeem uitvalt) VEILIGHEIDSNIVEAU 4 Goed uitgevoerde en absoluut gewaarborgde ventilatie Uitvoering zoals bij een goed uitgevoerde ventilatie met extra waarborgen, echter de energievoorziening dient ten alle tijden voorhanden te zijn, waarop bij storing van het openbare net automatisch wordt omgeschakeld op een onafhankelijke energievoorziening. Bepaling van de afmetingen van de zones in een gesloten gebouw met secundaire gevarenbronnen Bij de bepaling van de afmeting van de gevarenzone dient te worden vastgesteld hoeveel (debiet) brandbare stof kan vrijkomen. Welke ventilatieomstandigheden heersen in de omgeving van de gevarenbron en de aard en vorm van de obstakels in de omgeving van de gevarenbron.

Stappenplan PGS 15: Richtlijn voor opslag verpakte gevaarlijke stoffen

Stappenplan PGS 15: Richtlijn voor opslag verpakte gevaarlijke stoffen Stappenplan PGS 15: Richtlijn voor opslag verpakte gevaarlijke stoffen Hieronder treft u een stappenplan aan waarmee u zelf aan de slag kunt gaan om te bepalen of u onder de werkingssfeer van de nieuwe

Nadere informatie

EVO PGS-15 Checklist

EVO PGS-15 Checklist Checklist PGS-15 Checklist EVO PGS-15 Checklist evo.nl/pgs15 1 Verkrijg eenvoudig een algemeen inzicht in de PGS-15 richtlijn Bedankt voor uw download Deze PGS-15 checklist is opgesteld om een algemeen

Nadere informatie

Checklist Gebruik en Opslag gevaarlijke stoffen Houtbewerking, bouwnijverheid en installatietechniek

Checklist Gebruik en Opslag gevaarlijke stoffen Houtbewerking, bouwnijverheid en installatietechniek Naam bedrijf Contactpersoon Adres vestiging Postcode + plaats Telefoonnummer Postadres Naam inspecteur Datum controle Activiteitenbesluit Type A Type B Type C Postcode + plaats Telefoonnummer nio = niet

Nadere informatie

Veilig werken met gassen en correcte opslag.

Veilig werken met gassen en correcte opslag. Veilig werken met gassen en correcte opslag. Hatek Lastechniek heeft op deze pagina de hoofdpunten van de richtlijn PGS15 voor u samengevat. Tevens zijn er op een aantal veelgestelde vragen uit de praktijk

Nadere informatie

Checklist voor Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking niet zijnde vuurwerk, nitraathoudende kunstmeststoffen en andere ontplofbare stoffen

Checklist voor Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking niet zijnde vuurwerk, nitraathoudende kunstmeststoffen en andere ontplofbare stoffen Nr. 4.1.1 Checklist voor Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking niet zijnde vuurwerk, nitraathoudende kunstmeststoffen en andere ontplofbare stoffen Vindplaats Activiteitenbesluit: 4.1.1, artikel

Nadere informatie

Welkom ATEX: is het explosieveiligheidsdocument nog actueel? ATEX ATEX= Atmosphères Explosibles

Welkom ATEX: is het explosieveiligheidsdocument nog actueel? ATEX ATEX= Atmosphères Explosibles Welkom ATEX: is het explosieveiligheidsdocument nog actueel? 1 ATEX ATEX= Atmosphères Explosibles Programma en onderwerpen Inleiding / Kennismaking (ir. Andries Brakke) IAB Ingenieurs = opleidingsinstituut

Nadere informatie

PGS 15: Opslag verpakte gevaarlijke stoffen Versie 1.0 (september 2016) Hoi-Yee Man 12 december 2017 Open

PGS 15: Opslag verpakte gevaarlijke stoffen Versie 1.0 (september 2016) Hoi-Yee Man 12 december 2017 Open PGS 15: Opslag verpakte gevaarlijke stoffen Versie 1.0 (september 2016) Hoi-Yee Man Open De stappen om uw opslag te ontwerpen Wat bepaalt het risico? Hoe de risico s beheersen? Bestaande of nieuwe situatie?

Nadere informatie

PGS 15: Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen

PGS 15: Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen PGS 15: Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen Voldoet uw opslagruimte voor verpakte gevaarlijke stoffen? JA NEE /A Bevindingen Dow Toelichting 3.1.1 opslaan van verpakte gevaarlijke stoffen 3.1.2 hoeveelheden

Nadere informatie

Integrale controle opslag gevaarlijke stoffen. Meer dan PGS15 alleen

Integrale controle opslag gevaarlijke stoffen. Meer dan PGS15 alleen Integrale controle opslag gevaarlijke stoffen Meer dan PGS15 alleen Onderwerpen Belangrijkste wijzigingen (CPR 15-PGS15) PGS15 en Activiteitenbesluit Integraal (Bouwbesluit/Milieu/Gebruiksbesluit) (Integrale)

Nadere informatie

Module 3. Magazijn en opslag Vraag Antwoord Mogelijke maatregelen Prioriteit Toelichting

Module 3. Magazijn en opslag Vraag Antwoord Mogelijke maatregelen Prioriteit Toelichting Branche RI&E vereniging SZS (versie oktober 2008) 3.1 3.1 Is de vloer vrij van oneffenheden, zodat transportmiddelen veilig kunnen rijden en geen ongemakken geeft? Verwijder drempels in de vloer. Egaliseer

Nadere informatie

De laatste ontwikkelingen rondom PGS 15 Nieuwe stijl. Paula Bohlander (NEN) Robbert van t Veer (Antea Group)

De laatste ontwikkelingen rondom PGS 15 Nieuwe stijl. Paula Bohlander (NEN) Robbert van t Veer (Antea Group) De laatste ontwikkelingen rondom PGS 15 Nieuwe stijl Paula Bohlander (NEN) Robbert van t Veer (Antea Group) Wat gaan we vertellen? - Wat is een PGS? - Waarom een Nieuwe Stijl? - Wat is de Nieuwe Stijl?

Nadere informatie

Product Group Racking & Shelving

Product Group Racking & Shelving Product Group Racking & Shelving ERF Info 01 Magazijnstellingen Informatie Bulletin No. 1 (September 2009) Vertaling van het Engelse origineel VERANTWOORDELIJKHEDEN VAN LEVERANCIERS EN GEBRUIKERS VAN PALLETSTELLINGEN

Nadere informatie

Explosieveiligheid in PGS 15-opslagen voor verpakte gevaarlijke stoffen

Explosieveiligheid in PGS 15-opslagen voor verpakte gevaarlijke stoffen Explosieveiligheid in PGS 15-opslagen voor verpakte gevaarlijke stoffen Standpunt Arbeidsinspectie betreffende UN-gekeurde verpakkingen en verpakkingen onder het LQ-regime Samenvatting Dit standpunt is

Nadere informatie

Gevaar conform de klasse zonder bijkomend gevaar. Klasse 6.1. Klasse 9. Klasse 3. Klasse 8. Klasse 5.1

Gevaar conform de klasse zonder bijkomend gevaar. Klasse 6.1. Klasse 9. Klasse 3. Klasse 8. Klasse 5.1 Verkorte versie van Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS 15): UT voorschriften voor opslag en omgaan met gevaarlijke stoffen en gasflessen gebaseerd op de PGS 15 De PGS 15 geeft richtlijnen voor de

Nadere informatie

PGS 15: 2011 Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen

PGS 15: 2011 Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen PGS 15: 2011 Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen Paula Bohlander Programmamanager PGS beheerorganisatie 29 november 2011 Jaarcongres Relevant 1 Wms ADR GHS 2 Wat ga ik vertellen? Wat is een PGS? Status

Nadere informatie

V e i l i g h e i d s t e c h n i e k. www.dupa.nl. www. dupa.nl info@dupa.nl +31 (0)76 5086507

V e i l i g h e i d s t e c h n i e k. www.dupa.nl. www. dupa.nl info@dupa.nl +31 (0)76 5086507 www.dupa.nl Inhoud Voor u ligt onze wegwijzer. Een makkelijk en handzaam naslagwerk, waar u systematisch door de Nederlandse regelgeving PGS 15 hoofdstuk 3 en 6 wordt geleid. Wij hopen hiermee voor u

Nadere informatie

6 Opslag van gasflessen

6 Opslag van gasflessen 6 Opslag van gasflessen 6.1 Inleiding Dit hoofdstuk heeft betrekking op de opslag van gasflessen. Paragraaf 6.2 bevat algemene voorschriften voor de opslag van gasflessen. Paragraaf 6.3 bevat specifieke

Nadere informatie

PGS 15: Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen

PGS 15: Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen PGS 15: Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen Voldoet uw opslagruimte voor verpakte gevaarlijke stoffen? J NEE / Bevindingen Dow Toelichting 3.1.1 opslaan van verpakte gevaarlijke stoffen 3.1.2 hoeveelheden

Nadere informatie

RICHTLIJN opslag van gevaarlijke en brandbare stoffen en gasflessen

RICHTLIJN opslag van gevaarlijke en brandbare stoffen en gasflessen RICHTLIJN opslag van gevaarlijke en brandbare stoffen en gasflessen INLEIDING Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die risico s of hinder kunnen veroorzaken voor mens en milieu. In de banden- en wielenbranche

Nadere informatie

RICHTLIJN opslag van gevaarlijke en brandbare stoffen en gasflessen

RICHTLIJN opslag van gevaarlijke en brandbare stoffen en gasflessen RICHTLIJN opslag van gevaarlijke en brandbare stoffen en gasflessen INLEIDING Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die risico s of hinder kunnen veroorzaken voor mens en milieu. In de banden- en wielenbranche

Nadere informatie

6 - OPSLAG VAN GASFLESSEN

6 - OPSLAG VAN GASFLESSEN VOORSCHRIFTEN behorende bij het ontwerpbesluit betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting Cubri Pallet en Handelsmij BV Kanaalweg 14 te Schoonebeek 2 1 3 - ALGEMEEN 3 1.1. 3.16 - Veiligheidsignalering,

Nadere informatie

PGS 15: Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen

PGS 15: Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen PGS 15: Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen Voldoet uw opslagruimte voor verpakte gevaarlijke stoffen? J NEE / Bevindingen Dow Toelichting 3.1.1 opslaan van verpakte gevaarlijke stoffen 3.1.2 hoeveelheden

Nadere informatie

Veiligheidskasten. De specialisten - Speciale kasten in detail

Veiligheidskasten. De specialisten - Speciale kasten in detail Veiligheidskasten De specialisten - Speciale kasten in detail De enkelwandige opslagkasten voor gevaarlijke stoffen bieden, aangepast aan de behoefte, een veilige opslag in de werkruimte volgens de voorschriften.

Nadere informatie

* UM * UM Van Andelstraat 3b. Steenbergen, 24 augustus Geachte heer/mevrouw,

* UM * UM Van Andelstraat 3b. Steenbergen, 24 augustus Geachte heer/mevrouw, OMWB (e-m ail) * * ons kenmerk : zaaknummer : uw kenmerk : uw brief van : 4 maart 2015 afdeling : Publiekszaken contactpersoon : Albertine Ferket-van Ooi telefoonnr. : 0167-543 426 bijlage(n) : onderwerp

Nadere informatie

*UM * UM P. Bakker Steenbergen BV De heer P. Bakker Van Andelstraat 3b 4651 TA STEENBERGEN NB

*UM * UM P. Bakker Steenbergen BV De heer P. Bakker Van Andelstraat 3b 4651 TA STEENBERGEN NB *UM1503019* ons kenmerk : UM1503019 zaaknummer : uw kenmerk : uw brief van : 4 maart 2015 afdeling : Publiekszaken contactpersoon : Albertine Ferket-van Ooi telefoonnr. : 0167-543 426 bijlage(n) : P. Bakker

Nadere informatie

PGS 15 Opslag gevaarlijke en brandbare stoffen / gasflessen 6.04. in de schilders-, glaszetters en metaalconserveringsbranche

PGS 15 Opslag gevaarlijke en brandbare stoffen / gasflessen 6.04. in de schilders-, glaszetters en metaalconserveringsbranche PGS 15 Opslag gevaarlijke en brandbare stoffen / gasflessen 6.04 in de schilders-, glaszetters en metaalconserveringsbranche 1. Inleiding Met de overgang van het milieuvergunningensysteem naar het Besluit

Nadere informatie

6 Opslag van gasflessen

6 Opslag van gasflessen 6 Opslag van gasflessen 6.1 Inleiding Dit hoofdstuk heeft betrekking op de opslag van gasflessen. Hoewel uniformiteit met de voorschriften voor verpakte gevaarlijke stoffen (hoofdstuk 3) zoveel mogelijk

Nadere informatie

Overzicht maatregelen bij AIM-sessie Atbkd25i9m7

Overzicht maatregelen bij AIM-sessie Atbkd25i9m7 Overzicht maatregelen bij AIM-sessie Atbkd25i9m7 08-06-2016 14:42 Nr. Maatregel Activiteit Frequentie Thema Activiteitenbesluit Activiteitenregeling m31 Laden en lossen schepen: Houd bij het laden en lossen

Nadere informatie

MAGAZIJNSTELLINGEN EN HET BOUWBESLUIT 2003

MAGAZIJNSTELLINGEN EN HET BOUWBESLUIT 2003 MAGAZIJNSTELLINGEN EN HET BOUWBESLUIT 2003 DMH / PG R&S Info 04 Februari 2011 BOUWBESLUIT 2003 (2012) Besluit Omgevingsrecht Bijlage II, behorende bij de artikelen 2.3 en 2.7 Artikel 2, lid 19 : Magazijnstelling

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op het op 7 december 2005 bij hen ingekomen verzoek van het waterschap Brabantse Delta aan Bergschot 69-1 te Breda om wijziging van de voorschriften

Nadere informatie

Aspen Opslagvoorzieningen volgens PGS 15 mei 2019

Aspen Opslagvoorzieningen volgens PGS 15 mei 2019 Aspen Opslagvoorzieningen volgens PGS 15 mei 2019 De opslag van gevaarlijke stoffen dient te geschieden volgens de voorschriften zoals vervat in de PGS 15, de richtlijn voor de uitvoering en inrichting

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen. Op het gebied van zone-indeling m.b.t. gas- en stofexplosiegevaar

Nieuwe ontwikkelingen. Op het gebied van zone-indeling m.b.t. gas- en stofexplosiegevaar Nieuwe ontwikkelingen Op het gebied van zone-indeling m.b.t. gas- en stofexplosiegevaar Introductie Gerdian Jansen (Consultant HSE) gja@hse-advies.nl HSE- ADVIES B.V. (HSE-Advies is een onderdeel van de

Nadere informatie

Actualisatie PGS 15. Dré Mevissen

Actualisatie PGS 15. Dré Mevissen Actualisatie PGS 15 presentatie Dré Mevissen voor Nederland Distributieland SIG Chemicals 6 september 2016 1 Dré Mevissen (A4S Mevissen-Consultancy). Als vertegenwoordiger van het VHCP vanaf beginperiode

Nadere informatie

LITHIUM- ACCU S: LITHIUM-ION-ACCU SPECIAL NIET ZO ONSCHULDIG ALS ZE LIJKEN

LITHIUM- ACCU S: LITHIUM-ION-ACCU SPECIAL NIET ZO ONSCHULDIG ALS ZE LIJKEN LITHIUM-ION-ACCU SPECIAL LITHIUM- ACCU S: NIET ZO ONSCHULDIG ALS ZE LIJKEN Lithium-ion-accu s worden tegenwoordig overal voor gebruikt. Neem bijvoorbeeld lithium-polymeer-accu s (lipo-accu s), die we vinden

Nadere informatie

De belangrijkste veranderingen in de PGS juni 2016 Dina Rezvanova Rijkswaterstaat/Infomil

De belangrijkste veranderingen in de PGS juni 2016 Dina Rezvanova Rijkswaterstaat/Infomil De belangrijkste veranderingen in de PGS15 Dina Rezvanova Rijkswaterstaat/Infomil Wat ga ik vandaag vertellen? Omgevingswet PGS, Nieuwe Stijl PGS15 2 Rijkswaterstaat/Infomil 3 Rijkswaterstaat/Infomil Hoe

Nadere informatie

Afdeling 4.1. Op- en overslaan van gevaarlijke en andere stoffen en gassen en het vullen van gasflessen

Afdeling 4.1. Op- en overslaan van gevaarlijke en andere stoffen en gassen en het vullen van gasflessen Bron: www.overheid.nl (Tekst geldend op: 25-02-2014) Activiteitenbesluit milieubeheer Afdeling 4.1. Op- en overslaan van gevaarlijke en andere stoffen en gassen en het vullen van gasflessen 4.1.1. Opslaan

Nadere informatie

Korte Checklist. 1. Organisatorische aspecten Zorg voor een brandveilige bedrijfsvoering!

Korte Checklist. 1. Organisatorische aspecten Zorg voor een brandveilige bedrijfsvoering! Korte Checklist 1. Organisatorische aspecten Zorg voor een brandveilige bedrijfsvoering! Er is een logboek aanwezig op het bedrijf / in de stallen. Hierin zijn o.a. certificaten (installaties, brandveiligheidsvoorzieningen)

Nadere informatie

HILTRA, prominent in opslagsystemen milieu- en brandgevaarlijke stoffen!

HILTRA, prominent in opslagsystemen milieu- en brandgevaarlijke stoffen! HILTRA, prominent in opslagsystemen milieu- en brandgevaarlijke stoffen! Hiltra is sinds 1980 als producent op de Nederlandse markt aanwezig als het gaat om fabricage van opslagsystemen voor gevaarlijke

Nadere informatie

Themabijeenkomst VBE PGS 15. Richtlijn opslag verpakte gevaarlijke stoffen

Themabijeenkomst VBE PGS 15. Richtlijn opslag verpakte gevaarlijke stoffen Themabijeenkomst VBE PGS 15 Richtlijn opslag verpakte gevaarlijke stoffen Maarten de Groot 9 september 2010 Programma 1. Voorstellen 2. Van CPR 15 naar PGS 15 3. PGS 15 nader toegelicht 4. Opbouw PGS 15

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst met DENIOS opslagvoorzieningen HET EUROPESE BRANDCOMPARTIMENT. 120 minuten brandwerend. Voor uw veiligheid en ons milieu

Klaar voor de toekomst met DENIOS opslagvoorzieningen HET EUROPESE BRANDCOMPARTIMENT. 120 minuten brandwerend. Voor uw veiligheid en ons milieu Klaar voor de toekomst met DENIOS opslagvoorzieningen HET EUROPESE BRANDCOMPARTIMENT 120 minuten brandwerend Voor uw veiligheid en ons milieu Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin

Nadere informatie

KEURMERK VEILIGE BOTENSTALLING SCHOUWINGRAPPORT

KEURMERK VEILIGE BOTENSTALLING SCHOUWINGRAPPORT Stichting VbV Postbus 21, 7300 AA, APELDOORN +31 55-527 05 05 FA: +31 55-522 67 66 Schouwinggegevens VbV referentie: KVB KEURMERK VEILIGE BOTENSTALLING SCHOUWINGRAPPORT Bedrijfsnaam: Aantal loodsen: Naam

Nadere informatie

Toepassing van ATEX-regelgeving op natuurlijke koudemiddelen

Toepassing van ATEX-regelgeving op natuurlijke koudemiddelen Door ir. E. C.(Lieke) Koets Energie Consult Holland B.V., Ede Application of ATEX regulations at natural refrigerants Toepassing van ATEX-regelgeving op natuurlijke koudemiddelen Elk bedrijf waar brandbare

Nadere informatie

BESLUIT AMBTSHALVE WIJZIGING OMGEVINGSVERGUNNING

BESLUIT AMBTSHALVE WIJZIGING OMGEVINGSVERGUNNING BESLUIT AMBTSHALVE WIJZIGING OMGEVINGSVERGUNNING Onderwerp Burgemeester en wethouders van de gemeente Uden besluiten, gelet op paragraaf 2.6 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), cot het

Nadere informatie

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Atkqkqrorav

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Atkqkqrorav Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Atkqkqrorav Opslaan en overslaan van goederen algemeen m31 m30 m22 m t4 122 m23 m26 m27 m21 m29 Laden en lossen schepen: Houd bij het laden en lossen de afstand

Nadere informatie

Beantwoording nog openstaande aanvullende vragen naar aanleiding van vergunningaanvraag diverse opslagen (OLO )

Beantwoording nog openstaande aanvullende vragen naar aanleiding van vergunningaanvraag diverse opslagen (OLO ) Beantwoording nog openstaande aanvullende vragen naar aanleiding van vergunningaanvraag diverse opslagen (OLO 2298775) Opslagvoorziening gebouw WTJ-8A/B Natuurlijke ventilatie Uit de aanvraag blijkt niet

Nadere informatie

PHOENIX touchless VBFA196.60. Breedte van de kast 600 mm met schuifladen (pag. 31) PHOENIX touchless VBFA196.60

PHOENIX touchless VBFA196.60. Breedte van de kast 600 mm met schuifladen (pag. 31) PHOENIX touchless VBFA196.60 Veiligheidkasten kort samengevat Zo eenvoudig en veilig is de opslag van gevaarlijke stoffen Aanwezigheidssensor - Openen en sluiten van de deuren zonder aanraken. - Geen ergernis meer om openstaande deuren.

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Middelburg, 23 augustus 2006 Nummer: RMW0609693 Afdeling: Milieuhygiëne BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND V.D.S. Staal- en Machinebouw B.V. is in het bezit van een vergunningen ingevolge

Nadere informatie

Keuringinstituut Voor Veilige Magazijnen

Keuringinstituut Voor Veilige Magazijnen Keuringinstituut Voor Veilige Magazijnen NEN-EN-ISO-EIC 17020;2004 type A inspecterende instelling. Algemeen KVVM is als type A inspectie-instelling geaccrediteerd ( reg.nr. I195) door de Raad voor Accreditatie

Nadere informatie

A D V I E S V E R S L A G. Vervoer & Opslag Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V.

A D V I E S V E R S L A G. Vervoer & Opslag Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. A D V I E S V E R S L A G 2013 Vervoer & Opslag Gevaarlijke Stoffen B.V. EVO - Afdeling Bedrijfsadvies Signaalrood 60 2718 SG Zoetermeer Postbus 350 2700 AJ Zoetermeer 079 346 73 46 Bedrijfsgegevens Naam:

Nadere informatie

Actualisatie PGS 15. Dré Mevissen

Actualisatie PGS 15. Dré Mevissen Actualisatie PGS 15 presentatie Dré Mevissen voor Nederland Distributieland SIG Chemicals 6 september 2016 1 Dré Mevissen (A4S Mevissen-Consultancy). Als vertegenwoordiger van het VHCP vanaf beginperiode

Nadere informatie

2.11 Acetyleen- en zuurstofflessen

2.11 Acetyleen- en zuurstofflessen 2.11 Acetyleen- en zuurstofflessen Acetyleen en zuurstof worden in de bouw veel gebruikt voor las- en snijwerkzaamheden. Beide gassen worden in gasflessen verpakt. Bij de verbranding van het brandgas acetyleen

Nadere informatie

PGS 15 in de praktijk Wanneer is een brandcompartiment PGS 15-proof?

PGS 15 in de praktijk Wanneer is een brandcompartiment PGS 15-proof? PGS 15 in de praktijk Wanneer is een brandcompartiment PGS 15-proof? Jaarcongres Relevant 2017 Ir. A.J. Pikaar (Mijntje) m.pikaar@peutz.nl 079-3470320 Gelijkwaardigheid/gemotiveerd afwijken Gelijkwaardigheid

Nadere informatie

Opslag van gasflessen. (Volgens PGS 15)

Opslag van gasflessen. (Volgens PGS 15) Opslag van gasflessen. (Volgens PGS 15) (Gerichte samenvatting op basis van de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 15: Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen - juli 2005) Ten geleide Voor Nederland geldt

Nadere informatie

Keuringsinstituut Voor Veilige Magazijnen. Hans J.A.S.Aalsters

Keuringsinstituut Voor Veilige Magazijnen. Hans J.A.S.Aalsters Hans J.A.S.Aalsters Keuringsinstituut Voor (KVVM) Keuringsinstituut Voor KVVM is als type A inspectie-instelling geaccrediteerd ( reg.nr. I195) door de Raad voor Accreditatie volgens de NEN-( EN-ISO-IEC)

Nadere informatie

: Gevaarlijke stoffen

: Gevaarlijke stoffen Versie : 1.4 Onderwerp : Preventie-informatie Deze preventie-informatie behandelt de risico s van het behandelen en/of de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. Wat is een gevaarlijke stof? Een gevaarlijke

Nadere informatie

MILIEUVOORSCHRIFTEN VOOR BEDRIJVEN IN DE BANDEN- EN WIELENBRANCHE

MILIEUVOORSCHRIFTEN VOOR BEDRIJVEN IN DE BANDEN- EN WIELENBRANCHE 1 Rookverbod Bij de ingang van de vestiging moet worden aangegeven dat het verboden is om te roken. Roken is alleen buiten toegestaan of in een apart ingerichte rookruimte. Deze ruimte moet afsluitbaar

Nadere informatie

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Au1fl0pooft

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Au1fl0pooft Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Au1fl0pooft Dit pdf bestand kunt u gebruiken als checklist bij de controle of een maatregel is uitgevoerd. In dit bestand staan per relevante activiteit uit

Nadere informatie

PGS 15. Paginanummer (bijv 3 of 3.1) Soort commen -taar 1. Figuur, tabel, par, vs, 9/12 Gaastra advocaten. Leeswijzer/ inleiding

PGS 15. Paginanummer (bijv 3 of 3.1) Soort commen -taar 1. Figuur, tabel, par, vs, 9/12 Gaastra advocaten. Leeswijzer/ inleiding PGS 15 Betreft Wijzigingstabel externe taarronde Naam Mr. A.H. Gaastra, advocaat Datum 10 augustus 2015 Bedrijf Gaastra E-mail adres agaastra@ga-law.eu EINDDATUM 11 augustus 2015 Tel.nr 020 6549644 U wordt

Nadere informatie

Basisinspectiemodule Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen (PGS 15)

Basisinspectiemodule Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen (PGS 15) Basisinspectiemodule Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen (PGS 15) Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de wetenschap en is geschreven voor intern gebruik door de

Nadere informatie

Asecos producten - veiligheid en milieubescherming

Asecos producten - veiligheid en milieubescherming Programmaoverzicht Asecos producten - veiligheid en milieubescherming Veilige handling, opslag volgens voorschriften en milieubescherming asecos biedt een omvangrijk totaalprogramma met producten van A

Nadere informatie

Samenvatting pgs: opslag gevaarlijke stoffen

Samenvatting pgs: opslag gevaarlijke stoffen Samenvatting pgs: opslag gevaarlijke stoffen inhoud Richtlijnen uit PGS 15 Welke stoffen vallen onder pgs 15 3 Wanneer bent u verplicht uw chemicaliën op te slaan? 3 Etikettering 4 Gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Asatgpng2x2

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Asatgpng2x2 Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Asatgpng2x2 Opslaan en overslaan van goederen algemeen m31 m30 m22 t4 122 m23 m26 m27 Laden en lossen schepen: Houd bij het laden en lossen de afstand tussen

Nadere informatie

Brandweer Kennemerland de heer E.W. Kleijn via

Brandweer Kennemerland de heer E.W. Kleijn via Petromark Automotive Chemicals B.V. De heer J.P. Bianchi Rooswijkweg 316 1951 ME VELSEN-NOORD verzenddatum Onderwerp Definitieve maatwerkbepaling Activiteitenbesluit, Lijndenweg 25A te Beverwijk Uw referentie

Nadere informatie

L3G B.02 - Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, Bijlage 1. Toepassingsgebied/ondergrenzen en vrijstellingen PGS 15 (versie 2016)

L3G B.02 - Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, Bijlage 1. Toepassingsgebied/ondergrenzen en vrijstellingen PGS 15 (versie 2016) L3G 06.03.B.02 - Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, Bijlage 1. Toepassingsgebied/ondergrenzen en vrijstellingen PGS 15 (versie 2016) Het toepassingsgebied van PGS 15 heeft betrekking op stoffen van

Nadere informatie

OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN. Opsteller. Namens. Datum onderzoek. Aanwezig Naam Namens. Naam bouwwerk. Straat. Gemeente. Bestemming bouwwerk

OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN. Opsteller. Namens. Datum onderzoek. Aanwezig Naam Namens. Naam bouwwerk. Straat. Gemeente. Bestemming bouwwerk OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN Opsteller Namens Datum onderzoek Aanwezig Naam Namens Naam bouwwerk Straat Gemeente Bestemming bouwwerk Contactpersoon Telefoonnummer Datum gebruiksvergunning Datum

Nadere informatie

(ONTWERP)BESLUIT AMBTSHALVE WIJZIGING OMGEVINGSVERGUNNING

(ONTWERP)BESLUIT AMBTSHALVE WIJZIGING OMGEVINGSVERGUNNING (ONTWERP)BESLUIT AMBTSHALVE WIJZIGING OMGEVINGSVERGUNNING Onderwerp Burgemeester en wethouders van de gemeente Uden zijn, gelet op paragraaf 2.6 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), voornemens

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders gemeente Haarlemmermeer T.a.v. de heer S.A.K. Soeltaansingh Postbus AG Hoofddorp

College van burgemeester en wethouders gemeente Haarlemmermeer T.a.v. de heer S.A.K. Soeltaansingh Postbus AG Hoofddorp College van burgemeester en wethouders gemeente Haarlemmermeer T.a.v. de heer S.A.K. Soeltaansingh Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Zoetermeer, 3 november 2015 Betreft: Ref.: Algemene beschrijving en verzoek

Nadere informatie

PGS 15 Vergunningen vs. Veiligheid vs. Bouw 90% van de bestaande opslagen voldoen niet aan de eisen

PGS 15 Vergunningen vs. Veiligheid vs. Bouw 90% van de bestaande opslagen voldoen niet aan de eisen PGS 15 Vergunningen vs. Veiligheid vs. Bouw 90% van de bestaande opslagen voldoen niet aan de eisen Jan-Willem van Wijngen Koen van der Nat Inhoud De achterliggende wet- en regelgeving. Samenhang tussen

Nadere informatie

PGS 15 Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen

PGS 15 Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen PGS 15 Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen Richtlijn voor brandveiligheid, arbeidsveiligheid en milieuveiligheid Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 15:2010 versie 0.1 (augustus 2010) Dit is een conceptversie

Nadere informatie

Samenvatting pgs 15: opslag gevaarlijke stoffen

Samenvatting pgs 15: opslag gevaarlijke stoffen Samenvatting pgs 15: opslag gevaarlijke stoffen inhoud Richtlijnen uit PGS 15 Welke stoffen vallen onder PGS 15 3 Wanneer bent u verplicht uw chemicaliën op te slaan? 3 Etikettering 4 Gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

A D V I E S V E R S L A G. Vervoer & Opslag Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk

A D V I E S V E R S L A G. Vervoer & Opslag Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk A D V I E S V E R S L A G 2014 Vervoer & Opslag Gevaarlijke Stoffen Schwartzmans B.V. Waalwijk EVO - Afdeling Bedrijfsadvies Signaalrood 60 2718 SG Zoetermeer Postbus 350 2700 AJ Zoetermeer 079 346 73

Nadere informatie

B E S C H I K K I N G Omgevingsvergunning Uitgebreide procedure Omgevingsvergunning wijzigen

B E S C H I K K I N G Omgevingsvergunning Uitgebreide procedure Omgevingsvergunning wijzigen B E S C H I K K I N G Omgevingsvergunning Uitgebreide procedure Omgevingsvergunning wijzigen Onderwerp Wij hebben op 8 februari 2016 een verzoek ontvangen van Van den Berg en van Trigt B.V., handelend

Nadere informatie

Opslag Gevaarlijke stoffen

Opslag Gevaarlijke stoffen Opslag Gevaarlijke stoffen CPR / PGS Wet of richtlijn? Inhoudsopgave Inleiding Wetgeving CPR naar PGS Wijzigingen Etikettering & verpakkingscategorieën Ondergrenzen Diverse bepalingen Stappenplan Tot Inleiding

Nadere informatie

PGS 15: Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen

PGS 15: Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen PGS 5: Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen Voldoet uw opslagruimte voor verpakte gevaarlijke stoffen? J NEE / Bevindingen Dow Toelichting 3.. opslaan van verpakte gevaarlijke stoffen 3..2 hoeveelheden

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING BRANDMELDINSTALLATIE

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING BRANDMELDINSTALLATIE VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING BRANDMELDINSTALLATIE Bestemd voor een brandmeldinstallatie zonder doormelding naar de RAC (Dus zonder eis tot certificering) Pagina 1 van 7 Toelichting

Nadere informatie

Brandwerende gasflessenkasten van het type G90

Brandwerende gasflessenkasten van het type G90 Gasflessenkasten Brandwerende kasten van het type G90 90 minuten brandwerend Maximale veiligheid. Een temperatuurstijging van minder dan 50 K op de fles na 90 minuten in overeenstemming met EN 14470-2.

Nadere informatie

PGS 15 OPSLAG VAN VERPAKTE GEVAARLIJKE STOFFEN. Jos van Bree QHSE Management info@ondersteuning advies.nl

PGS 15 OPSLAG VAN VERPAKTE GEVAARLIJKE STOFFEN. Jos van Bree QHSE Management info@ondersteuning advies.nl PGS 15 OPSLAG VAN VERPAKTE GEVAARLIJKE STOFFEN Jos van Bree QHSE Management info@ondersteuning advies.nl 9 Februari 2012 Programma Wat bespreken we + Positie PGS 15 binnen regelgeving gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Wat is nieuw in de PGS 15. Gerard Pouw, Kenniscentrum InfoMil Paula Bohlander, Programmamanger PGS NEN Robbert van t Veer, Antea Group

Wat is nieuw in de PGS 15. Gerard Pouw, Kenniscentrum InfoMil Paula Bohlander, Programmamanger PGS NEN Robbert van t Veer, Antea Group Wat is nieuw in de PGS 15 Gerard Pouw, Kenniscentrum InfoMil Paula Bohlander, Programmamanger PGS NEN Robbert van t Veer, Antea Group Belangrijkste wijzigingen in vogelvlucht Beschermingsniveau 2 komt

Nadere informatie

1. Inleiding 2. NEN-EN 15635

1. Inleiding 2. NEN-EN 15635 VRAAG: WIJZE VAN PALLETS IN STELLINGEN PLAATSEN? Ik ben géén veiligheidskundige en ook geen ARBO functionaris. Vanuit mijn functie ben ik eerder verantwoordelijk voor juist en correct gebruik van de stellingen

Nadere informatie

Omgaan met gevaarlijke stoffen

Omgaan met gevaarlijke stoffen Omgaan met gevaarlijke stoffen Middelen die bij de professionele schoonmaak gebruikt worden Gevaarlijke stof Een gevaarlijke stof is een goed dat bij een kleine blootstelling al leidt tot een gevolg zoals

Nadere informatie

0 7 JUL 2015 OMGEVINGSDIENST FLEVOLAND & G001 EN VECHTSTREEK. Maatwerkvoorschriften. Activiteitenbesluit. Fjällräven B.V. Hefbrugweg 16 in Almere

0 7 JUL 2015 OMGEVINGSDIENST FLEVOLAND & G001 EN VECHTSTREEK. Maatwerkvoorschriften. Activiteitenbesluit. Fjällräven B.V. Hefbrugweg 16 in Almere 0 7 JUL 2015 OMGEVINGSDIENST FLEVOLAND & G001 EN VECHTSTREEK Maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit Fjällräven B.V. Hefbrugweg 16 in Almere O M G EVI N G S D I E N S T FLEVOLAND & GDDI EN VECHTBTREEK

Nadere informatie

Aluchemie Rotterdam. Module Besloten ruimten. Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013

Aluchemie Rotterdam. Module Besloten ruimten. Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013 Aluchemie Rotterdam Module Besloten ruimten Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013 1 2 Een besloten ruimte is: Iedere ruimte die, onder normale omstandigheden, (grotendeels) van de omgeving is

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het ontwerpbesluit. betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting. Sunny-Egg-Systems BV te Rogat

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het ontwerpbesluit. betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting. Sunny-Egg-Systems BV te Rogat 1 VOORSCHRIFTEN behorende bij het ontwerpbesluit betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting Sunny-Egg-Systems BV te Rogat INHOUDSOPGAVE 1 AFVALSTOFFEN 3 1.1. Afvalscheiding 3 2 BODEM 3 2.1. Doelvoorschriften

Nadere informatie

Hightide surf&food/kennemerstrand/802/ijmuiden

Hightide surf&food/kennemerstrand/802/ijmuiden Hightide surf&food/kennemerstrand/802/ijmuiden 11 augustus 2016 Kennemerstrand 802 1976 GA IJmuiden Inhoudspagina Inhoudspagina Hightide surf&food/kennemerstrand/802/ijmuiden Samenvatting Checklistvragen

Nadere informatie

Herontwikkeling Bedrijfspand Kruisbergseweg 10, Hengelo (Gld)

Herontwikkeling Bedrijfspand Kruisbergseweg 10, Hengelo (Gld) Het onderzochte gebouw moet volgens Bouwbesluit Artikel 6.20 worden voorzien van een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie met niet-automatische bewaking zonder doormelding naar de brandweer. Dit houdt

Nadere informatie

2. Actuele wet- en regelgeving

2. Actuele wet- en regelgeving 2. Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo, per 1 oktober 2010) regelt de omgevingsvergunning voor het bouwen (voorheen de bouwvergunning) en de omgevingsvergunning/gebruiksmelding

Nadere informatie

Regeling art Verwijzingen en overige eisen Belangrijkste wijzigingen

Regeling art Verwijzingen en overige eisen Belangrijkste wijzigingen Sinds 1 december 2013 verwijst de Activiteitenregeling naar de nieuwste versies van de PGS-richtlijnen 28 en 30 voor de opslag in ondergrondse en bovengrondse opslagtanks. Deze wijziging van de Activiteitenregeling

Nadere informatie

CDG-Checklist 1: Voorschriften ten aanzien van de opslag van gewasbeschermingsmiddelen uit de PGS15

CDG-Checklist 1: Voorschriften ten aanzien van de opslag van gewasbeschermingsmiddelen uit de PGS15 CDG-Checklist 1: Voorschriften ten aanzien van de opslag van gewasbeschermingsmiddelen uit de PGS15 Blijkens art. 5.2 CDG-schema moet de CDG-deelnemer beschikken over een geldige vergunning of melding.

Nadere informatie

II. 12 BVCHECK MC Checklist voor de preventie van brand in de mini-crèches

II. 12 BVCHECK MC Checklist voor de preventie van brand in de mini-crèches II. 12 BVCHECK MC Checklist voor de preventie van brand in de mini-crèches Deze checklist helpt bepalen aan welke vereisten de mini-crèche op het vlak van brandveiligheid aan het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Richtlijnen voor de opslag van gasflessen

Richtlijnen voor de opslag van gasflessen Richtlijnen voor de opslag van gasflessen Uw partner voor Veiligheid en milieubescherming Asecos BV Veiligheid en milieubescherming Tuinderij 15 NL-2451 GG Leimuiden Postbus 87 NL-2450 AB Leimuiden tel.

Nadere informatie

Herziening PGS 15. CTGG-dag 27november 2015. Macco Korteweg Maris Beleidsmedewerker (transport)veiligheid

Herziening PGS 15. CTGG-dag 27november 2015. Macco Korteweg Maris Beleidsmedewerker (transport)veiligheid Herziening PGS 15 CTGG-dag 27november 2015 Macco Korteweg Maris Beleidsmedewerker (transport)veiligheid Korte live enquete Vraag 1 : Wie in de zaal heeft helemaal NIETS te maken met de PGS 15? Vraag 2

Nadere informatie

A D V I E S V E R S L A G. Vervoer & Opslag Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk

A D V I E S V E R S L A G. Vervoer & Opslag Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk A D V I E S V E R S L A G 2015 Vervoer & Opslag Gevaarlijke Stoffen Schwartzmans B.V. Waalwijk EVO - Afdeling Bedrijfsadvies Signaalrood 60 2718 SG Zoetermeer Postbus 350 2700 AJ Zoetermeer 079 346 73

Nadere informatie

PHOENIX brandveiligheidsopslagkasten met vouwdeuren, kort samengevat. Model VBFT Breedte van de kast 600 mm met schuifladen (pag.

PHOENIX brandveiligheidsopslagkasten met vouwdeuren, kort samengevat. Model VBFT Breedte van de kast 600 mm met schuifladen (pag. 1 Veiligheidkasten PHOENIX brandveiligheidsopslagkasten met vouwdeuren, kort samengevat The Phoenix Comfortabel, effectief en ruimtebesparend Het nieuw toegepaste concept zorgt voor nog meer gebruiksgemak

Nadere informatie

PGS 15 PGS 15 PGS 15

PGS 15 PGS 15 PGS 15 WELKOM PGS 15 PGS 15 PGS 15 Dia nr. 1 Doel PGS 15 In de PGS 15 zijn de regels opgenomen voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen en CMR-stoffen waarmee een aanvaardbaar beschermingsniveau voor mens

Nadere informatie

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Aw4k7idfksg

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Aw4k7idfksg Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Aw4k7idfksg Dit pdf bestand kunt u gebruiken als checklist bij de controle of een maatregel is uitgevoerd. In dit bestand staan per relevante activiteit uit

Nadere informatie

Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen conform PGS 15 bij Elha Cosmetics BV te Burgerveen

Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen conform PGS 15 bij Elha Cosmetics BV te Burgerveen Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen conform PGS 15 bij Elha Cosmetics BV te Burgerveen Onderdeel van een melding krachtens het Activiteitenbesluit milieubeheer Rapportnummer FA 20091-3-RA-001 d.d.

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT VAN OPLEVERING Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)en Rookbeheersingsinstallaties in parkeergarages

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT VAN OPLEVERING Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)en Rookbeheersingsinstallaties in parkeergarages VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT VAN OPLEVERING Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)en Rookbeheersingsinstallaties in parkeergarages (Nieuwbouw) Versie: 18-10-2010 Pagina 1 van 12 Rapport van Oplevering

Nadere informatie