Fysiotherapie na een rugoperatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fysiotherapie na een rugoperatie"

Transcriptie

1 Fysiotherapie na een rugoperatie U bent geopereerd aan uw rug en u herstelt nu van de operatie. In deze folder leest u belangrijke informatie over de rugoperatie en het herstel daarna. Daar horen ook een aantal adviezen bij die u goed moet opvolgen. Tot slot staan in deze folder oefeningen beschreven die u thuis kunt doen om uw herstel te bevorderen. Herstel Bij een rughernia (HNP) of een vernauwing (stenose) van het wervelkanaal is in de meeste gevallen een zenuw bekneld geraakt. Deze zenuw is tijdens de operatie weer vrijgemaakt. De orthopedisch chirurg heeft de uitpuiling van de tussenwervelschijf of de botwoekering die de vernauwing veroorzaakt, verwijderd. Bij deze ingreep worden delen van de wervels en/of omliggende weefsels verwijderd. Hierdoor kan irritatie optreden. Dit kan weer druk op de zenuw geven. Hierdoor is het mogelijk dat u het gevoel heeft dat u direct na de operatie nog steeds klachten heeft. Het is zelfs mogelijk dat u pijn of tintelingen in het andere been kunt voelen. Dit is een echter normaal gevolg van de ingreep en zal langzaamaan verdwijnen. Wanneer u langzamerhand uw activiteiten weer gaat opbouwen, zult u merken dat er rek op het littekenweefsel ontstaat. Zolang het geen pijn doet, is dit juist goed, omdat het nieuwe weefsel zich moet aanpassen aan uw bewegingen. Als u voor de operatie last had van spierzwakte in uw benen als gevolg van uw rugklachten, zal dit enige tijd nodig hebben om te herstellen. Belasting en belastbaarheid Om op een goede manier bezig te zijn met uw herstel zijn de volgende twee begrippen belangrijk: Belasting: dit is de mate waarin u uw lichaam belast met dagelijkse activiteiten. Belastbaarheid: dit is wat uw lichaam aan kan wat betreft activiteiten.

2 Wat u van uw lichaam vraagt (belasting) moet afgestemd zijn op wat uw lichaam aan kan (belastbaarheid). Wanneer de belasting in verhouding tot de belastbaarheid te hoog is, kan dit klachten tot gevolg hebben. De belastbaarheid kan soms door invloeden van buitenaf wat minder zijn dan normaal, bijvoorbeeld door stress of een operatie. Daarom is het van belang dat u uw lichaam nu tijdelijk minder belast dan voor de operatie. Wanneer u de belasting geleidelijk aan gaat opbouwen, zal uw belastbaarheid ook weer gaan toenemen. In alle activiteiten zult u een trainingsopbouw moeten aanhouden om zo uw lichaam weer te laten wennen aan normale dagelijkse inspanningen. Als u een keer teveel doet, kunt u klachten krijgen. Daar hoeft u overigens niet van te schrikken. Pas uw belasting op dat moment aan en probeer het een paar dagen later opnieuw. Zo bent u de komende tijd bezig met uw herstel: het opbouwen van activiteiten om uw lichaam weer te laten wennen aan uw normale dagelijkse activiteiten. In de eerste zes weken is pijn in uw rug een goede graadmeter voor wat u wél kunt en wanneer u teveel van uw lichaam vraagt. Gouden regel is en blijft dat u geleidelijk aan weer van alles mag gaan doen en uitproberen, zolang dit geen pijn doet en/of blijvende toename van klachten geeft. De belastbaarheid van de wond is in het begin immers nog laag. Hieronder staan een aantal activiteiten beschreven met daarbij adviezen hoe u er het beste mee om kunt gaan. In en uit bed gaan Bij het uit bed gaan, buigt u één knie en het been waarover u gaat draaien blijft gestrekt. Vervolgens draait u in één beweging in zijlig, waarbij u uw schouders en heupen in één lijn houdt (als een boomstam rolt u zich om). Er mag namelijk geen draaiing in de wervelkolom plaatsvinden. Met uw bovenliggende arm duwt u zich met één hand op het matras op. U mag hierbij gebruik maken van uw onderliggende elleboog. U beweegt beide onderbenen uit bed en duwt zich gelijktijdig met de hand die op het matras staat op tot zit. Ook hier mag geen draaiing in de wervelkolom plaatsvinden. Bij het in bed gaan, gaat u op het matras zitten. Met behulp van uw handen beweegt u van zit naar zijlig; gelijktijdig legt u uw onderbenen op bed. Vanuit hier draait u in één beweging naar ruglig, waarbij u uw schouders en heupen in één lijn houdt (wederom omrollen als een boomstam).

3 Zitten Zorg dat u de eerste tijd na de operatie niet te lang stil zit. Zitten is namelijk erg belastend voor de rug. De druk op de wervels is dan maximaal. Maak er een gewoonte van ieder uur even rond te lopen. Bouw de tijd van het zitten heel rustig op. Het zitcomfort is hierbij erg belangrijk. Het is raadzaam om op een stoel te zitten met een hoge rugleuning, die zowel hoog als laag in de rug steun geeft. Daarnaast moet u voldoende zithoogte hebben, waardoor de benen naar uw gevoel op een natuurlijke wijze op de grond rusten. Na de operatie mag u hooguit 5 minuten aan één stuk zitten. Dit mag u maximaal vier keer verspreid over de dag doen. Van daaruit mag u het langzaam opbouwen. De tijd mag echter niet in één keer verdubbeld worden. Iedere dag mag u één minuut langer achter elkaar zitten. Wanneer u later eventueel pijn heeft, vanwege het te lang zitten, is dat een teken dat u over uw eigen grens bent heen gegaan. Wees daar dus alert op. Liggen Neem de eerste zes weken regelmatig rust door te gaan liggen. Dit is ontspannend voor uw rug en spieren. Wissel rust en activiteit steeds af, waarbij u geleidelijk aan steeds actiever wordt en minder hoeft te rusten. Tijdens het slapen moet uw rug voldoende steun krijgen van een stevig bed en matras, dat niet mag doorzakken. Na een nacht slapen, kan het zijn dat uw rug wat stijf is. Dit verdwijnt na een aantal maanden. Het is een goede gewoonte om s ochtends eerst even te oefenen, voordat u aan verdere activiteiten begint. Het is verstandig om gedurende de eerste maanden ook overdag minstens één keer een uurtje te rusten. Lopen Lopen is goed om uw conditie weer wat te verbeteren. U mag onbeperkt lopen zolang u geen klachten heeft. Daarnaast is het ook goed om rust te houden door te gaan liggen. Wissel lopen en rusten daarom goed af. Tillen Beperk het tillen in de herstelfase: til niet te vaak en til vooral niet te zwaar. Mocht u toch iets willen tillen of oprapen, let dan bij het tillen goed op uw houding. Zorg er voor dat uw rug recht is. Tijdens het tillen moet u goed door de knieën gaan. Algemene aandachtspunten bij het tillen zijn: Til rustig. Ga recht voor het object staan wat u wilt gaan tillen. Til de last zo dicht mogelijk bij het lichaam, ook al is het maar een krant.

4 Til niet boven schouderhoogte. Vermijd een maximaal voorovergebogen houding van de romp. Vermijd draaien en zijwaarts buigen van de romp. Til met twee handen. Oefeningen Bij het uitvoeren van de oefeningen is het belangrijk dat u binnen de pijngrens oefent. Het doel van deze oefeningen is voornamelijk om de zenuwwortel te rekken en de beweeglijkheid van uw rug en benen te vergroten. Oefening 1: Enkel beweging Ga recht in bed liggen en houd de benen gestrekt. Trek de voet naar u toe. Probeer in de eindstand 3 seconden vast te houden. Duw de voet weer van u af. Probeer weer 3 seconden vast te houden. De benen blijven stil liggen. Herhaal dit 10 keer afwisselend met uw linker- en rechterbeen. Deze oefening doet u 5 keer per dag. Oefening 2: Knie buigen Ga recht in bed liggen en houd uw rug recht. Schuif de hak over de onderlaag in de richting van uw billen en trek uw knie op. Schuif het been vervolgens weer langzaam terug over de onderlaag. Herhaal dit 10 keer afwisselend met uw linker- en rechterbeen.

5 Deze oefening doet u 5 keer per dag. Oefening 3: Knie strekken Ga recht in bed liggen en houd uw rug recht. Probeer het been zo gestrekt mogelijk te maken. Hierbij drukt u de knieholte naar beneden. Houd dit 3 seconden vast. Herhaal dit 10 keer afwisselend met uw linker- en rechterbeen. Deze oefening doet u 5 keer per dag. Oefening 4: Been verlengen Ga recht in bed liggen. Probeer uw bovenlichaam stil te houden. Houd uw benen gestrekt en strek afwisselend uw rechter- en linkerbeen weg zonder buiging in de knieën. Herhaal dit 5 keer afwisselend met uw linker- en rechterbeen. Deze oefening doet u 5 keer per dag. Oefening 5: Bekken kantelen

6 Ga recht in bed liggen. Buig uw knieën en zet de voeten plat op het bed. Kantel het bekken achterover door de buik- en bilspieren aan te spannen, zodat uw rug tegen de onderlaag wordt gedrukt. Houd dit 5 seconden vast. Kantel daarna het bekken voorover, door de buik te ontspannen en de rugspieren aan te spannen, zodat uw rug hol wordt. Houd dit ook 5 seconden vast. Uw romp en hoofd blijven stil liggen op de onderlaag. Blijf tijdens het oefenen goed doorademen. Herhaal afwisselend iedere beweging 5 keer. Deze oefening doet u 5 keer per dag. Oefening 6: Knie naar de borst Ga recht in bed liggen. Buig uw knieën en zet de voeten op de onderlaag. Met uw handen omvat u beide benen net onder de knie. De benen trekt u rustig met uw handen op in de richting van uw borst, totdat u een rekkend gevoel in uw onderrug voelt. Probeer dit 8 seconden vast te houden. Herhaal dit 3 keer. Deze oefening doet u 5 keer per dag.

7 Oefening 7: Been strekken in de lucht Ga recht in bed liggen. Trek één knie op tot uw bovenbeen verticaal staat. Probeer deze positie te handhaven met behulp van beide handen achter uw knie. Strek vervolgens langzaam uw opgetrokken knie tot u rek voelt aan de achterzijde van het bovenbeen. Houd deze positie 8 seconden vol en buig dan het been. Wissel vervolgens af met het andere been. Herhaal dit 5 keer afwisselend met het linker- en rechterbeen. Deze oefening doet u 5 keer per dag. Activiteiten na 6 weken Als u zich weer goed kunt redden met alle dagelijkse dingen, dan mag u zes weken na ontslag starten met lichte huishoudelijke activiteiten (zoals stoffen, afwassen, strijken). Let goed op met bukken en bij tillen. Breid deze activiteiten geleidelijk uit en let steeds goed op uw houding en de reactie van uw rug. Vooral werkzaamheden waarbij u steeds moet bukken en draaien (zoals stofzuigen, schrobben, dweilen) zijn belastend voor uw rug. Het is verstandig om dit soort activiteiten de eerste drie maanden achterwege te laten. Na drie maanden kunt u alle werkzaamheden weer uitvoeren. Fietsen De eerste zes weken na de operatie mag u nog niet fietsen. Oefen daarom, zo mogelijk, eerst op de hometrainer om uw kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Bespreek de opbouw van de fietsduur met uw fysiotherapeut. Als u weer buiten mag gaan fietsen, begin dan rustig met kleine afstanden op een vlakke ondergrond (asfalt). Wees voorzichtig met op- en afstappen. Om dit eenvoudiger te maken,

8 kunt u eventueel gebruik maken van een fiets met lage instap of een damesfiets. Begeef u niet meteen in het drukke verkeer. Geleidelijk aan kunt u de afstand uitbreiden. Autorijden In eerste instantie laat u zich rijden. Als u zes weken na ontslag in staat bent om zonder problemen een tijdje te zitten, mag u weer proberen auto te rijden. Uw zithouding in de auto is belangrijk. Begin met kleine stukjes op vlakke wegen in een rustige omgeving. Heeft u nog krachts- of gevoelsuitval in uw been? Dan mag u voorlopig niet autorijden. Vraag bij uw verzekeraar voor de zekerheid na of u de eerste tijd na de operatie verzekerd bent. Zwemmen Zodra de wond genezen is, mag u gaan zwemmen. Meestal is dat na ongeveer 2 weken. Het zwemmen is vooral goed om uw rug weer soepel en beweeglijk te maken. Begin rustig met ontspannen bewegen en lopen in het water. Bouw dit uit naar gewoon zwemmen. Rugzwemmen is over het algemeen minder belastend dan borstzwemmen. Let op de reacties van uw rug en pas de inspanning daarop aan. Vlinderslag wordt afgeraden. Werkhervatting Dit zal sterk afhangen van het soort werk dat u doet. In overleg met uw behandelend arts mag u lichte werkzaamheden (bijvoorbeeld werken aan een bureau) na zes weken hervatten. Het is verstandig om na een half uur zitten even rond te lopen. De zwaardere werkzaamheden (werk waarbij veel getild moet worden) mogen na ongeveer drie maanden worden hervat. Sporten Voordat u uw sport weer hervat, is het belangrijk dat de basisvoorwaarden daarvoor goed zijn. Dat wil zeggen dat alle dagelijkse dingen probleemloos lukken en uw basisconditie weer voldoende op peil is. Afhankelijk van de sport die u beoefent, zult u zich de specifieke eisen weer geleidelijk eigen moet maken in uw eigen tempo. Het kan zinvol zijn om deze sportspecifieke technieken onder begeleiding van een fysiotherapeut te trainen. Na ongeveer zes maanden kunnen alle sporten worden hervat, maar probeer wel rustig uit wat wel en niet goed gaat. Seks Seksuele gemeenschap hoeft u niet te vermijden. Probeer gewoon uit wat u het prettigst vindt. Na het ontslag

9 U mag naar huis als u zelfstandig in- en uit bed kunt komen, kleine functionele afstanden kunt lopen en eventueel kunt traplopen. Daarnaast moet u op de hoogte zijn van de leefregels en de opbouw van activiteiten tot aan de eerste controle. Zeven tot tien dagen na de rugoperatie komt u op de polikliniek fysiotherapie terug op controle. Bij ontslag krijgt u hiervoor een afspraak mee. De controle zal zich voornamelijk richten op de situatie thuis, het beoordelen van het looppatroon en op de gedoseerde opbouw van activiteiten. Eventueel worden ook de oefeningen herhaald die in de kliniek aan bod zijn gekomen. De poliklinische controle is in principe eenmalig. Tips voor thuis Het is handig om thuis een bed te hebben dat op goede hoogte staat (ter hoogte van de knieholte), zodat u er gemakkelijk in en uit komt. Een toiletverhoger kan prettig zijn. Deze kunt u zelf bij de thuiszorg lenen. Een goede stoel, waarin u prettig zit en die goede steun geeft, is ook erg belangrijk. De zitting van de stoel moet voldoende hoog zijn, zodat u niet te diep hoeft te zitten en goed overeind kunt komen. Armleuningen zijn onmisbaar. Controleafspraak bij de fysiotherapeut 10 tot 14 dagen na de operatie heeft u een afspraak bij de fysiotherapeut in het Maasziekenhuis. Tijdens deze afspraak controleert de fysiotherapeut of uw herstel naar verwachting verloopt. Deze controleafspraak valt niet binnen de basisverzekering. Als u aanvullend verzekerd bent, vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten geheel of gedeeltelijk. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Bent u niet aanvullend verzekerd? Dan moet u de kosten zelf betalen. Hiervoor krijgt u een rekening thuisgestuurd. Mocht u om deze reden geen gebruik willen maken van deze controleafspraak, meldt u dit dan bij de afdeling Fysiotherapie. Op werkdagen is de afdeling Fysiotherapie op telefoonnummer Vragen? Heeft u nog vragen? Schrijf ze op en stel ze gerust tijdens de behandeling.

10 Heeft u thuis nog vragen? Dan kunt u altijd contact opnemen met de afdeling fysiotherapie op telefoonnummer of via therapie@pantein.nl. November 2017 versie 2 FYS005

Oefeningen en adviezen na een rugoperatie

Oefeningen en adviezen na een rugoperatie Oefeningen en adviezen na een rugoperatie FYSIO- THERAPIE Voelt beter U bent geopereerd aan uw rug en u herstelt nu van de operatie. In deze folder leest u belangrijke informatie over de rugoperatie en

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Fysiotherapie na uw rugoperatie

Patiënteninformatie. Fysiotherapie na uw rugoperatie Fysiotherapie na uw rugoperatie In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de rugoperatie en het herstel erna. Ook treft u een oefenprogramma aan, ontwikkeld door de fysiotherapeut(e). U kunt

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Fysiotherapie na laminectomie

Fysiotherapie na laminectomie Fysiotherapie Behandeling Fysiotherapie na laminectomie 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl Fys/ Fysiotherapie na laminectomie/19 12 2012 Behandeling Fysiotherapie na

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

Fysiotherapie na laminectomie

Fysiotherapie na laminectomie Fysiotherapie Fysiotherapie na laminectomie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS006 / Fysiotherapie na laminectomie / 24-06-2014 2 Fysiotherapie

Nadere informatie

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal 00 Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal Afdeling Fysiotherapie U bent momenteel herstellende van een operatie in verband met een (rug)hernia of vernauwing van het wervelkanaal.

Nadere informatie

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl Fysiotherapie Fysiotherapie na HNP www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS005 / Fysiotherapie na HNP / 01-06-2013 2 Fysiotherapie na HNP U wordt

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen

Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen Inleiding Deze folder is een aanvulling op de reeds aan u uitgereikte informatie over uw hernia- of stenoseoperatie en bevat een aantal

Nadere informatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie Fysiotherapie na een lage rugoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een lage rughernia. In het algemeen wordt de dag na de operatie gestart met fysiotherapie. De behandelend fysiotherapeut

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese Inleiding In deze folder vindt u adviezen en instructies over houding en beweging en oefeningen. Alle oefeningen die voor u van toepassing

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Als u een hernia-operatie

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 Praktische gang van zaken tijdens de opname... 1 Fysiotherapie... 1 Richtlijnen voor thuis... 3 Inleiding U verblijft in ziekenhuis Tjongerschans

Nadere informatie

Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Algemene informatie rug en hernia 2 2.1 Bouw van de wervelkolom

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Adviezen na een wervelfractuur

Adviezen na een wervelfractuur Adviezen na een wervelfractuur U bent opgenomen in het Radboudumc voor de behandeling van een wervelfractuur. In deze folder vindt u adviezen en richtlijnen voor het bewegen. Deze gelden in ieder geval

Nadere informatie

Adviezen na herniotomie

Adviezen na herniotomie Adviezen na herniotomie Fysiotherapie Locatie Hoorn/Enkhuizen Adviezen na herniotomie U bent geopereerd aan een hernia. Als u naar huis gaat, bent u nog niet volledig hersteld. Wel is de oorzaak van de

Nadere informatie

Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose

Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent geopereerd aan een nekhernia of kanaalstenose. De fysiotherapeut

Nadere informatie

Fysiotherapie na een spondylodese

Fysiotherapie na een spondylodese Fysiotherapie na een spondylodese Inleiding U bent opgenomen in het Diakonessenhuis voor een spondylodese. In deze folder vindt u adviezen en instructies over houding en beweging en oefeningen. Alle oefeningen

Nadere informatie

Richtlijnen na een rugoperatie. Paramedische afdeling

Richtlijnen na een rugoperatie. Paramedische afdeling Richtlijnen na een rugoperatie Paramedische afdeling Inleiding U bent in ons ziekenhuis opgenomen voor een rugoperatie. Dit kan bijvoorbeeld een operatie zijn aan een hernia of stenose. Om het herstel

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep

Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep Weer op de been na een hernia-operatie Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep Extra aandacht voor uw houding Uw herniaoperatie is achter de rug. En natuurlijk wilt u het alledaagse

Nadere informatie

Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug

Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug Inleiding Deze folder geeft informatie en adviezen voor uw herstel in de eerste weken na een neurochirurgische operatie van de rug. Onder

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Adviezen na een hernia van of vernauwing in de lage rug

Adviezen na een hernia van of vernauwing in de lage rug Adviezen na een hernia van of vernauwing in de lage rug U bent geopereerd aan een lage rug hernia of vernauwing in de lage rug. In deze folder geven we u adviezen om uw herstel te bevorderen. Na de operatie:

Nadere informatie

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese Fysiotherapie na een heupoperatie Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese prothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de heupprothese. Dit wordt ook

Nadere informatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie Fysiotherapie Adviezen en oefeningen na een hernia operatie 1 Locatie Scheper Ziekenhuis Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Afdeling fysiotherapie, straat 11 Tel 0591-69 11 81 2 Adviezen en oefeningen na een

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Inleiding Deze folder is een aanvulling op de al door u verkregen in-formatie over de voorste kruisbandreconstructie en bevat een aantal adviezen

Nadere informatie

Fysiotherapie na heupoperatie

Fysiotherapie na heupoperatie Fysiotherapie Fysiotherapie na heupoperatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Welkom Wij heten u, namens de afdeling fysiotherapie, van harte welkom

Nadere informatie

Adviezen na vastzetten van wervels in de lage rug

Adviezen na vastzetten van wervels in de lage rug Adviezen na vastzetten van wervels in de lage rug Algemeen De schroeven en staafjes in uw rug zorgen voor een stevige onbeweeglijkheid van de wervels ten opzichte van elkaar, zodat deze kunnen vastgroeien.

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Een totale knieprothese

Een totale knieprothese Een totale knieprothese Een totale knieprothese is een vervanging van het versleten kniegewricht door een kunstknie. De uiteinden van het bot van het onder- en bovenbeen worden aangepast aan de vorm van

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Inleiding Deze folder is een aanvulling op de al door u verkregen in-formatie over de voorste kruisbandreconstructie en bevat een aantal adviezen

Nadere informatie

Neurologie. Hernia-operatie van de rug

Neurologie. Hernia-operatie van de rug Neurologie Hernia-operatie van de rug Inhoudsopgave blz. Tekeningen wervelkolom en hernia 1 Wat wordt er onder de rug verstaan? 2 Wat is een hernia? 2 Wat zijn de verschijnselen van hernia? 3 De operatie

Nadere informatie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie 0 Voor mensen die een nieuwe heup krijgen heeft SJG Weert een programma op maat voor uw revalidatie. Dit programma is er om u na

Nadere informatie

Huisoefenschema bij een totale heupprothese

Huisoefenschema bij een totale heupprothese Huisoefenschema bij een totale heupprothese Inhoudsopgave Inleiding...1 Risicobewegingen...1 Oefeningen...2 Oefeningen in lig...2 Oefeningen in zit...5 Oefeningen in stand...7 Adviezen:...10 Lopen...10

Nadere informatie

Sportprogramma voor stomadragers

Sportprogramma voor stomadragers Patiënteninformatie Sportprogramma voor stomadragers Sporten om te herstellen en fit te blijven U bent geopereerd en er is bij u een stoma aangelegd. Wij begrijpen dat dit een hele verandering voor u is.

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Mobilisatie- en oefenschema na een standaard hernia-operatie

Mobilisatie- en oefenschema na een standaard hernia-operatie Nog enkele algemene opmerkingen Heeft u vragen, aarzel dan niet ze te stellen aan uw arts, therapeut, of verpleegkundige. Ten aanzien van de periode tussen ontslag uit het ziekenhuis en de eerstvolgende

Nadere informatie

Oefeningen na uw heupoperatie

Oefeningen na uw heupoperatie FYSIOTHERAPIE Oefeningen na uw heupoperatie ADVIES Oefeningen na uw heupoperatie U hebt uw heup gebroken en u bent hieraan geopereerd. Om ervoor te zorgen dat u na uw operatie weer snel herstelt, is het

Nadere informatie

Fysiotherapie na een KopHals Prothese (Orthopedie)

Fysiotherapie na een KopHals Prothese (Orthopedie) Fysiotherapie na een KopHals Prothese (Orthopedie) In deze folder vindt u het revalidatieschema, leefregels en oefenschema voor na uw heupoperatie. De foto s in deze folder tonen een patiënt die aan zijn

Nadere informatie

Veel voorkomende specifieke rugaandoeningen zijn een lumbale hernia en een wervelkanaal vernauwing.

Veel voorkomende specifieke rugaandoeningen zijn een lumbale hernia en een wervelkanaal vernauwing. (Chronische) lage rugklachten en rompstabiliteit Zeven tot acht op tien personen krijgen ooit te maken met (a)specifieke lage rugpijn. Aspecifieke rugklachten zijn te definiëren als pijn in het gebied

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

Herstellen na operatie aan een vernauwing of hernia in de onderrug

Herstellen na operatie aan een vernauwing of hernia in de onderrug FYSIOTHERAPIE Herstellen na operatie aan een vernauwing of hernia in de onderrug ADVIES Herstellen na een operatie aan een vernauwing of hernia in de onderrug U wordt geopereerd aan een hernia en/of wervelkanaalvernauwing

Nadere informatie

Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese)

Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese) Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese) Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag.

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag. www.gezondbewegen.nl Rugoefeningen Algemene adviezen: Creëer een vaste plaats en een vast tijdstip en voer de oefeningen twee keer per dag uit Realiseer u, indien de klachten verminderd of verdwenen zijn,

Nadere informatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie Oefeningen na een onderbeenamputatie Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt de kwaliteit van het staan of lopen negatief.

Nadere informatie

G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN

G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN 5 EFFECTIEVE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN THUIS UIT TE VOEREN WWW.AUDIOFYSIO.NL V O O R W O

Nadere informatie

Sportprogramma voor stomadragers

Sportprogramma voor stomadragers Sportprogramma voor stomadragers Chirurgie Sporten om te herstellen en fit te blijven. U bent geopereerd en er is bij u een stoma aangelegd. Wij begrijpen dat dit een hele verandering voor u is. Gedurende

Nadere informatie

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn 5 DOELTREFFENDE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN, THUIS UIT TE VOEREN Door Peter Arentsen Voorwoord Gefeliciteerd met het aanvragen van dit e-book waarmee je de basis

Nadere informatie

Adviezen na totale heupoperatie

Adviezen na totale heupoperatie Adviezen na totale heupoperatie Inleiding Deze folder ontvangt u omdat u binnenkort een heupprothese krijgt óf omdat u onlangs een heupprothese heeft gekregen. De eerste acht weken na de operatie is het

Nadere informatie

Fysiotherapie na een Kop Hals Prothese (chirurgie)

Fysiotherapie na een Kop Hals Prothese (chirurgie) Fysiotherapie na een Kop Hals Prothese (chirurgie) Hieronder treft u het revalidatieschema, leefregels en oefenschema aan voor na uw heupoperatie. De in de folder afgebeelde foto s tonen een patiënt waarbij

Nadere informatie

Goede slaaphouding. Beste patiënt

Goede slaaphouding. Beste patiënt Beste patiënt In deze folder geven we u een aantal tips over hoe uw rug kan sparen door een goede houding en waar u het best op let bij de dagelijkse bewegingen. We wensen u een goed herstel! De dienst

Nadere informatie

Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom

Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom FYSIOTHERAPIE Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom ADVIES Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom Wat u zélf kunt doen om voorspoedig te herstellen Er zijn een aantal algemene

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Lumbale hernia-operatie

Lumbale hernia-operatie Lumbale hernia-operatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is hernia nuclei pulposi? 1 De operatie 2 Fysiotherapie 2 Voor de operatie 2 Algemene richtlijnen voor de revalidatie

Nadere informatie

Adviezen na totale heupoperatie

Adviezen na totale heupoperatie Meer informatie of vragen Colofon Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de orthopedisch consulenten: telefoonnummer (024) 365 96 59 of per e-mail orthopaedie.consulenten@maartenskliniek.nl

Nadere informatie

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Achterste benadering

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Achterste benadering Revalidatie nieuwe heupoperatie Achterste benadering Afdeling fysiotherapie Datum: januari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Revalidatie 4 3 Thuissituatie 5 4 Anatomie 6 5 Operatietechniek 7 6 Leefregels achterste

Nadere informatie

Oefenprogramma na een keizersnede

Oefenprogramma na een keizersnede Fysiotherapie Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Verpleegafdeling B2 Oefenprogramma na een keizersnede i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Om na uw keizersnede weer zo snel mogelijk

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie

Correctie van de stand van de rug. Lumbale columnotomie

Correctie van de stand van de rug. Lumbale columnotomie Correctie van de stand van de rug Lumbale columnotomie Inhoud Inleiding 3 De operatie 3 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 4 Eerste dagen na de operatie 4 Fysiotherapie 4 Eten en drinken 4 Uit bed

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals)

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Inhoudsopgave A. Inleiding... 1 B. Verloop van het herstel... 2 C. Adviezen voor het dagelijks leven... 2

Nadere informatie

Instructies: Instructies:

Instructies: Instructies: 1. Ga op je buik op een gymnastiek mat liggen. Leg je onderarmen naar voren(boven je lichaam), de voeten op de topjes van de tenen. Span nu je buikspieren aan. 2. Til je lichaam omhoog, tot de zogenaamde

Nadere informatie

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND RUGOEFENINGEN MOBILISEREND Knieën zijwaarts Been uitstrekken - Beweeg de knieën tegelijk naar links en vervolgens naar rechts. Variatie: strek het bovenste been in uiterste positie over het andere been

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Totale heupoperatie Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Na ontslag uit ziekenhuis Eens ontslagen uit het ziekenhuis komt er een fysiotherapeut bij u aan huis om met u te oefenen. In de periode

Nadere informatie

Oefeningen bij bekkenklachten

Oefeningen bij bekkenklachten FYSIOTHERAPIE Oefeningen bij bekkenklachten ADVIES Oefeningen bij bekkenklachten De oefeningen die in deze folder beschreven staan, hebben als doel uw bekken beter te stabiliseren, uw spierkracht te vergroten

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

Oefeningen na uw heupoperatie

Oefeningen na uw heupoperatie FYSIOTHERAPIE Oefeningen na uw heupoperatie ADVIES Oefeningen na uw heupoperatie U hebt uw heup gebroken en u bent hieraan geopereerd. Om ervoor te zorgen dat u na uw operatie weer snel herstelt, is het

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

fysiotherapie na een longoperatie

fysiotherapie na een longoperatie patiënteninformatie fysiotherapie na een longoperatie Binnenkort wordt u geopereerd aan uw long(en) of u heeft onlangs een operatie ondergaan. Waarom is fysiotherapie belangrijk na deze operatie? Hoe kunt

Nadere informatie

Basisprogramma spieruithouding

Basisprogramma spieruithouding Basisprogramma spieruithouding Deze reeks spierversterkende oefeningen kunnen uitgevoerd worden zonder dat u beschikt over speciaal materiaal zoals fitnessapparatuur of gewichten. Er wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

Voorkom een heup uit de kom

Voorkom een heup uit de kom Paramedische afdeling Voorkom een heup uit de kom Oefeningen en richtlijnen Inleiding U bent opgenomen omdat uw nieuwe heup uit de kom is geschoten. Uw heup terug plaatsen gebeurt op de Spoedeisende Hulp

Nadere informatie

Mobilisatie- en oefenschema na een hernia-operatie middels de MTD-methode

Mobilisatie- en oefenschema na een hernia-operatie middels de MTD-methode Neurologie Mobilisatie- en oefenschema na een hernia-operatie middels de MTD-methode Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Postbus 30002 7800 RA Emmen Tel. 0591 69 19 11 MA 1303 09-06 -1.00 H 12 1 Hierbij ontvangt

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter U bent recent geopereerd aan uw schouder. Deze folder geeft u informatie over wat u na de operatie kunt doen om uw herstel te bespoedigen

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstheup Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een heupprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

Nazorg en leefregels na een operatie aan het wervelkanaal

Nazorg en leefregels na een operatie aan het wervelkanaal Fysiotherapie Nazorg en leefregels na een operatie aan het wervelkanaal www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS018 / Nazorg en leefregels na

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering Leefregels nieuwe heup ventraal.

Patiënteninformatie. Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering Leefregels nieuwe heup ventraal. Patiënteninformatie Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering 20190040 Leefregels nieuwe heup ventraal.indd 1 07-05-19 15:27 Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie

Nadere informatie

Goede slaaphouding. In bed gaan liggen en uit bed komen. > in bed. Beste patiënt

Goede slaaphouding. In bed gaan liggen en uit bed komen. > in bed. Beste patiënt Rughygiëne Beste patiënt In deze folder geven we u een aantal tips over hoe uw rug kan sparen door een goede houding en over waar u het best op let bij de dagelijkse bewegingen. Ga eerst op de zij liggen.

Nadere informatie

Lumbale Laminectomie Het verwijderen van rugwervelbogen

Lumbale Laminectomie Het verwijderen van rugwervelbogen Lumbale Laminectomie Het verwijderen van rugwervelbogen Afdeling neurologie, orthopedie en fysiotherapie Inhoudsopgave Wat is een lumbale laminectomie? 3 Klachten 4 Voorbereidingen thuis 4 Opname 4 De

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug

Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug Afdeling neurologie, orthopedie en fysiotherapie Inhoudsopgave Wat is een hernia nuclei pulposi? 3 Waar ontstaat een hnp? 4 Klachten hnp 4 Behandeling

Nadere informatie

Oefenprogramma na een bevalling

Oefenprogramma na een bevalling Fysiotherapie Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Verpleegafdeling B2 Oefenprogramma na een bevalling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Om na uw bevalling weer zo snel mogelijk

Nadere informatie

Fysiotherapeutische basisoefeningen

Fysiotherapeutische basisoefeningen Fysiotherapeutische basisoefeningen na een borstoperatie Na uw borstoperatie kunt u uw arm aan de geopereerde zijde wat minder goed bewegen. Dit kan vooral optreden als de lymfklieren uit uw oksel zijn

Nadere informatie

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen Na de operatie kan uw schouder aan de geopereerde kant minder beweeglijk zijn. Door armoefeningen te doen, kunt u het herstel van de beweeglijkheid

Nadere informatie

Oefenen na een keizersnede

Oefenen na een keizersnede Oefenen na een keizersnede Inleiding U bent in het Albert Schweitzer Ziekenhuis op genomen omdat u een keizersnede heeft ondergaan. Hierdoor moet u nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Een keizersnede

Nadere informatie

Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese

Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese Inleiding De afgelopen week heeft u met de fysiotherapeut geoefend. Het is belangrijk dat als u thuis bent, doorgaat met de therapievorm die in het ziekenhuis

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Operatie aan uw nek/rug vanwege een hernia of een stenose Fysiotherapie en ergotherapie

Operatie aan uw nek/rug vanwege een hernia of een stenose Fysiotherapie en ergotherapie Operatie aan uw nek/rug vanwege een hernia of een stenose Fysiotherapie en ergotherapie Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Instructies voor het liggen en draaien in bed 3 Houding in bed: 3 Zijwaarts

Nadere informatie