Vragen en antwoorden n.a.v. voorlichtingsbijeenkomst over nieuw GLB en nieuw mestbeleid bij Administratiekantoor Woldendorp te Bedum op

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vragen en antwoorden n.a.v. voorlichtingsbijeenkomst over nieuw GLB en nieuw mestbeleid bij Administratiekantoor Woldendorp te Bedum op"

Transcriptie

1 Vragen en antwoorden n.a.v. voorlichtingsbijeenkomst over nieuw GLB en nieuw mestbeleid bij Administratiekantoor Woldendorp te Bedum op Tijdelijk en blijvend grasland; wat zijn de gevolgen daarvan? In het kader van het GLB (ook het huidige GLB), wordt tijdelijk grasland als bouwland gezien. Tijdelijk grasland is grasland dat deel uitmaakt van de vruchtwisseling en minder dan 5 jaren achtereen gras is. Blijvend grasland maakt tenminste 5 jaar achtereen geen deel uit van de vruchtwisseling. Blijvend grasland in stand houden is een van de vergroeningsvoorwaarden. Op dit moment is er geen instandhoudingsplicht van blijvend grasland op bedrijfsniveau. Wel is er op lidstaatniveau een instandhoudingsplicht van een areaal blijvend grasland. Dit areaal noemen we het referentieareaal en dit is vastgesteld in 2012 op basis van de gegevens die zijn opgegeven in de Gecombineerde opgave. Op lidstaat niveau mogen we max. 5% beneden dit areaal komen. Zakken we meer, dan krijgen we te maken met een ploegverbod en een herinzaaiplicht. Kijken we naar de twee andere vergroeningseisen: gewasdiversificatie en 5% ecologisch aandachtsgebied, dan spelen zowel blijvend als tijdelijk grasland hier een rol. Wanneer het bouwplan uit 75% (of meer) grasland (= tijdelijk en blijvend), kan dit een vrijstelling betekenen van deze beide vergroeningseisen. Uitzondering is als er meer dan 30 ha bouwland is! 2. Overeenkomsten sluiten met een akkerbouwer ivm mestoverschot? In de beantwoording ga ik er vanuit dat hier gedoeld wordt op de uitzondering voor regionale mestafzet. Landbouwers die meer mest produceren dan ze op hun eigen bedrijf in Nederland (landbouwgrond en natuurterrein) kunnen plaatsen, moeten een deel van hun bedrijfsoverschot laten verwerken. Produceert u geen mest of kunt u al uw geproduceerde mest plaatsen op eigen bedrijf (landbouwgrond en natuurterrein in Nederland)? Dan heeft u geen bedrijfsoverschot en dus geen mestverwerkingsplicht. Wanneer u een bedrijfsoverschot heeft, dan moet u een gedeelte van uw overschot laten verwerken. Hoeveel mest u moet verwerken hangt af van het verwerkingspercentage. Het verwerkingspercentage wordt per regio vastgesteld. De verwerkingspercentages voor 2014 zijn: regio Zuid: 30%, regio Oost: 15%, regio Overig: 5%. Meer informatie over het afsluiten van de mestverwerkingsovereenkomsten en eventuele uitzonderingen kunt u nalezen op de website van het DR-Loket. Eén van de uitzonderingen op de verwerkingsplicht is de regionale mestafzetovereenkomst. De voorwaarden hiervoor zijn: u voert u totale bedrijfsoverschot af naar een of meerdere landbouwers die de dierlijke meststoffen aanwenden op landbouwgrond die bij hun bedrijf hoort

2 de afzet van uw bedrijfsoverschot is binnen een straal van 20 km hemelsbreed (productielocatie leverancier naar locatie van lossen) Uw bedrijfsoverschot is in het betreffende kalenderjaar maximaal 25% van de totale mestproductie oftewel u bent voor 75% grondgebonden. u sluit met de afnemer(s) een regionale mestafzetovereenkomst af u bewaart de regionale mestafzetovereenkomst in uw administratie (hoeft niet ingestuurd te worden naar Dienst Regelingen) op het VDM vult u opmerkingscode 71 in 3. Wat gebeurt er met toeslagrechten die je wel in bezit hebt, maar niet ten gelde hebt gemaakt omdat je de hectare's grond niet hebt? Bijvoorbeeld in bezit in het jaar toeslagrechten met een waarde van 500,-. In 2014 wordt aangevraagd i.v.m. maar 4 hectare land 4 toeslagrechten. De referentie voor het bepalen van de overgangswaarde richting 2019, is 15 mei De rechten die de landbouwer op dat moment in eigendom heeft, zijn het vertrekpunt. Dit betekent dat het niet benutten van een of meer rechten in 2014, niet van invloed hoeft te zijn op de overgangswaarde in de jaren Let wel op dat 2014 niet het tweede jaar is dat een recht niet benut wordt! 4. Wat gebeurt er met de ene onbenutte toeslagrecht in 2014 voor de berekening van 2015 en de jaren er op? Het recht wordt in 2014 niet uitbetaald maar, als het een recht in eigendom is, wordt de waarde van dat recht meegenomen in de berekening van de overgangswaarde voor de jaren Wat gebeurt er met verhuurde toeslagrechten als je verder geen actie onderneemt. In de jaren 2014 tot en met 2018? Bijv. 30 toeslagrechten verhuurd waarde toeslagrecht is 350,- De waarde van de verhuurde rechten, wordt niet meegenomen in de berekening van de overgangswaarde voor de huurder. Immers, de rechten zijn eigendom van de verhuurder (op datum 15 mei 2014). Of de verhuurder mee kan doen in het nieuwe GLB (vanaf 2015) wordt mede bepaald door het feit of hij voldoet aan de definitie van actieve landbouwer. Is hij enkel grondeigenaar en exploiteert hij niet zelf een landbouwbedrijf, dan maakt dat de kans kleiner dat hij toegang krijgt tot het nieuwe systeem. Aandachtspunt daarbij is ook of de verhuurder in 2013 een betaling bedrijfstoeslag heeft ontvangen. Verhuurd of niet verhuurd in 2014, een ding is zeker: alle rechten van het huidige systeem vervallen aan het eind van Hoofdregel is dat de waarde van de genoemde 30 rechten bepalend is voor het berekenen van de overgangswaarde voor de verhuurder. Of hij in 2015 mee kan doen met het nieuwe GLB, hangt af van de factoren hierboven genoemd.

3 6. Afspraak huurprijs de helft van de uitbetaalde waarde inclusief kortingen. Wat gebeurt er met gehuurde toeslagrecht als je verder geen actie onderneemt? Zowel voor de eigenaar als huurder gezien. Worden die meegenomen in de berekening van de eigenaar? Bijv. 6 toeslag rechten gehuurd waarde van 150,- Afspraak met eigenaar voor de helft van de uibetaalde waarde inclusief kortingen. Afspraken over de huurprijs, is echt iets dat partijen onderling moeten regelen.dat is geen zaak voor RVO/DR. Bedenk wel waar de verhuurder wel en niet in mee deelt. Het vergroeningsdeel is iets waar de huurder een inspanning voor moet verrichten. Het is dus de vraag of de verhuurder daar in mee moet delen. Zie voor het overige ook het antwoord bij vraag Hoe zit het met afvoeren van mest in de toekomst? De huidige regels voor het vervoer van dierlijke mest blijven gewoon gelden. Dit betekent dat het gewoon mogelijk blijft om mest af te voeren binnen Nederland. Wel zijn vanaf 1 januari 2014 landbouwers die meer mest produceren dan ze op hun eigen bedrijf in Nederland (landbouwgrond en natuurterrein) kunnen plaatsen, verplicht om een deel van hun bedrijfsoverschot te laten verwerken. Als een landbouwer geen bedrijfsoverschot heeft, hoeft hij geen actie te ondernemen. Onder mestverwerking wordt verstaan: het exporteren van dierlijke meststoffen. het verbranden of vergassen van dierlijke meststoffen tot as waarin maximaal 10% organische stof (koolstofketens) aanwezig is. De verbranding of vergassing vindt onder voldoende hoge temperatuur plaats en/of duurt voldoende lang, dat het organisch materiaal in de dierlijke meststoffen grotendeels is vergaan. Meer informatie hierover kunt u nalezen op de website van het DR-Loket. Concreet betekent dit dat een landbouwbedrijf dierlijke mest kan blijven aanvoeren en/of afvoeren, maar dat landbouwers met een bedrijfsoverschot een gedeelte van hun bedrijfsoverschot moeten laten verwerken. 8. Alternatieven voor 5% braakeis? Bij de beantwoording van deze vraag wordt er vanuit gegaan dat met braakeis wordt bedoeld het voldoen aan de EFA, het ecologisch aandachtsgebied. Op nationaal niveau is dit nog niet geheel uitgekristaliseerd. In de brief aan de Tweede Kamer (d.d. 6 december 2013), noemt de staatsecretaris landschapselementen, akkerranden, bufferstroken en stikstofbindende gewassen en ook duurzaamheidscertificaten. De komende tijd wordt benut om hier op nationaal niveau invulling aan te geven. Voor 1 augustus 2014 moet de definitieve invulling van de vergroeningsmaatregelen, gemeld worden aan de Europese Commissie.

4 9. Wat zijn de gevolgen toeslagrechten bij er en huur land? In de presentatie is aandacht besteed aan huur en verhuur van grond. Huur en verhuur van grond in 2014 heeft geen gevolgen voor het nieuwe GLB of het moet zo zijn dat de verhuurder niet al zijn eigen rechten kan verzilveren, omdat hij onvoldoende grond heeft en dat het geval is voor het tweede jaar op rij. In dat geval zullen die rechten vervallen en wordt de waarde van deze rechten niet meegenomen in de vaststelling van de overgangswaarde Huur en verhuur van grond in 2015 heeft wel gevolgen. Grond die je verhuurt en dus niet zelf in gebruik hebt, geven geen nieuwe toeslagrechten voor de verhuurder ofwel dit moet middels een private overeenkomst geregeld worden tussen beide partijen. 10. Ik verhuur structureel een deel van mijn land aan collega veehouders via tijdelijke contracten. Per 1 januari staat alle land dan weer op mijn naam en met de meitelling wordt dan weer land toebedeeld aan boeren en houd ik de rest voor mezelf. Welk beleid moet ik voeren in 2014 en in 2015 om in aanmerking te komen voor de hectare premie? Met name het in (en vanaf 2015) te bepalen beleid is van belang. Zie ook het antwoord gegeven bij vraag 9. Leg schriftelijk vast hoe de zaken geregeld worden. Als verhuurder (en actieve landbouwer) kun je in een private overeenkomst regelen dat de rechten die ontstaan op de verhuurde grond, toekomen aan de verhuurder. Win vooraf goed advies in hoe deze zaken vast te leggen op papier! Ga niet werken met mondelinge afspraken! 11. Stel iemand heeft 35 ha land en krijgt nu euro melkpremie. Op welk bedrag kan hij rekenen na 2014 en hoe is dat bedrag opgebouwd? Het begrip melkpremie kennen we al een aantal jaren niet meer. De melkpremie is ingedaald in de toeslagrechten. Hoe het bedrag wordt opgebouwd vanaf 2015, is terug te halen uit de presentatie. Van belang daarvoor zijn de volgende gegevens: de waarde van de toeslagrechten en de oppervlakte landbouwgrond in gebruik op 15 mei Het invullen van de GLB check, geeft inzicht in de te ontvangen bedragen, hoe deze zijn opgebouwd maar ook of al dan niet aan de vergroeningseisen wordt voldaan. 12. Als je vrije grond hebt, krijg je daar dan automatisch rechten op? Uitgangspunt is dat hier met vrije grond, subsidiabele landbouwgrond wordt bedoeld. Wanneer de landbouwer, die in 2015 een aanvraag voor nieuwe betalingsrechten indient, een actieve landbouwer is en over meer grond beschikt dan hij voorheen aan toeslagrechten had. Dan krijgt hij voor de vrije of ook wel naakte hectares ook betalingsrechten. Gaat dit automatisch? Nee, er moet dus wel een aanvraag ingediend worden en de landbouwer moet deze grond op 15 mei 2015 in gebruik hebben.

5 13. Kan ik i.v.m. het nieuwe mestbeleid nog steeds bedrijfsmatig mest aankopen uit Brabant? Ja, zie ook het antwoord bij vraag Omdat de derogatie nog niet definitief is, moet ik dan nog wel grond bemonsteren? Het is op dit moment nog niet zeker of Nederland voor de jaren opnieuw derogatie krijgt. Nederland spant zich in om opnieuw derogatie te krijgen voor de jaren Aanmelden voor het gebruik van derogatie in 2014 zal mogelijk zijn vanaf het moment dat het Nitraatcomité in Brussel met het Nederlandse verzoek voor derogatie heeft ingestemd. Ook de voorwaarden voor derogatie, zoals het opstellen van het bemestingsplan en de daarvoor benodigde grondbemonstering zijn op dit moment (nog) niet van toepassing. Nadat is ingestemd met het verzoek voor derogatie zal een nieuwe datum worden vastgesteld voor het aanmelden, het opstellen van het bemestingsplan en de benodigde grondbemonstering. Zodra er meer bekend is over derogatie wordt dit vermeld op de site van RVO.nl 15. Komt er een overgangsregeling voor de nieuwe nitraatregeling? Er is geen nieuwe nitraatregeling, maar er is een nieuw actieprogramma nitraatrichtlijn. Hier staan een aantal maatregelen in benoemd. Hiervoor komt geen overgangsregeling. Een aantal wijzigingen is ingegaan op 1 januari 2014, andere wijzigingen gaan in op een later moment. Op de website van het DR-Loket kunt u lezen wat er is veranderd per 1 januari Binnenkort kunt u hier ook informatie vinden over de wijzigingen die op een later moment ingaan. 16. Zijn de gebruiksnormen van jongvee niet aangepast? De forfaitaire excretienormen voor jongvee zijn aangepast. De aangepaste forfaitaire normen voor 2014 tot en met 2017 vindt u in tabel 4 Diergebonden normen en tabel 6 Stikstof- en fosfaatproductiegetallen per melkkoe (drijfmest en vaste mest). Meer informatie hierover kunt u nalezen op de website van het DR-Loket.

6 17. Wat heeft de kringloopwijzer voor invloed op het stelsel van mestverwerking die 1 januari 2014 verplicht is geworden? De kringloopwijzer is een initiatief vanuit de sector. De kringloopwijzer heeft in 2014 nog geen directe invloed op het stelsel, aangezien de kringloopwijzer nog niet als pilot van de grond is gekomen. Voor het berekenen van uw bedrijfsoverschot hanteert u dezelfde wijze als bij het stelsel van gebruiksnormen (dus inclusief BEX). Indien u in de toekomst mee gaat doen aan de kringloopwijzer kan dat gevolgen hebben voor de berekening van uw productie. Uw bedrijfsoverschot bepaalt u door de hoeveelheid mest die de dieren op uw bedrijf produceren in een kalenderjaar (in fosfaat) te verminderen met de fosfaatgebruiksruimte (in Nederland gelegen landbouwgrond) en de hoeveelheid fosfaat die u op uw in Nederland gelegen natuurterrein mag uitrijden (normen Bgm/beheersregime). De productie van dierlijke meststoffen berekent u op dezelfde wijze als bij het stelsel van gebruiksnormen. Productie graasdieren op basis van de forfaitaire normen of BEX Productie staldieren op basis van stalbalans 18. Waarom kan al het grasland in NL niet meegeteld worden voor de derogatienorm? Dan kunnen we meer mest kwijt. Nederland heeft op dit moment nog geen derogatie voor Op basis van de derogatievoorwaarden vanuit het verleden heeft Brussel gesteld dat een bedrijf met derogatie ten minste 70% grasland moet hebben om in aanmerking te komen voor derogatie. Heeft u minder dan 70% grasland, dan is derogatie niet mogelijk en mag u tot 170 kg stikstof uit dierlijke mest gaan. Hierdoor is het zo dat niet alle graslanden in Nederland derogatie hebben. Het is dus één van de voorwaarden die Brussel heeft gesteld aan het verkrijgen van derogatie voor Nederland. 19. Kun je SNL land gebruiken als 3 e gewas i.v.m. EFA? De exacte invulling (nationaal) van de verplichte EFA is nog niet duidelijk. Mogelijk dat SNL land genoemd is bijvoorbeeld een akkervogelpakket in de bijeenkomst deel uit kan gaan maken van een stukje vergroening maar dit is nog niet duidelijk. Een ding is zeker: het zal niet zo zijn dat zowel uit pijler 1 als pijler 2 geld verstrekt voor dezelfde inspanning. Wordt er geld uit pijler 1 betaald vanwege vergroening, dan zal dat bedrag hoe dan ook, in mindering gebracht worden op het pijler 2 bedrag.

Mestbeleid. Stelsel van verplichte mestverwerking. 13 januari 2014. Joke Noordsij. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Mestbeleid. Stelsel van verplichte mestverwerking. 13 januari 2014. Joke Noordsij. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Mestbeleid Stelsel van verplichte mestverwerking 13 januari 2014 Joke Noordsij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 1 Inhoud Wat hebben we nu aan mestbeleid Wat gaat er veranderen Stelsel verplichte

Nadere informatie

1. Kan ik mijn ingestuurde mestverwerkingsovereenkomsten (MVO) corrigeren als ik het niet goed heb ingevuld of wil wijzigen?

1. Kan ik mijn ingestuurde mestverwerkingsovereenkomsten (MVO) corrigeren als ik het niet goed heb ingevuld of wil wijzigen? Algemeen 1. Kan ik mijn ingestuurde mestverwerkingsovereenkomsten (MVO) corrigeren als ik het niet goed heb ingevuld of wil wijzigen? Zodra u een MVO heeft ingestuurd kunt u deze niet meer corrigeren.

Nadere informatie

Mestbeleid. Verplichte mestverwerking

Mestbeleid. Verplichte mestverwerking Mestbeleid Verplichte mestverwerking Eind december 2013 zijn de details van de verplichte mestverwerking bekend geworden. Dit betekent onder andere dat de verwerkingspercentages en de definitie van verwerken

Nadere informatie

Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015

Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015 Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015 Bijeenkomst 26 januari P.G. Kusters land- en tuinbouwbenodigdheden B.V, Dreumel Optimus advies Gestart in 2014 als samenwerkingsverband

Nadere informatie

Nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Wat betekent GLB voor U? Gemeenschappelijk Landbouwbeleid! Nieuwe betalingsrechten! Huur verhuur in 2014 en 2015 Historisch wordt regionaal Directe betalingen per

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Overgangsjaar Toegang tot nglb Basispremie Vergroening en de eisen Communicatie 2 Het nieuwe GLB, nog

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Even voorstellen Aanpak, vragen etc. Een nieuwe naam: RVO.nl Waar staan we nu? Brief staatssecretaris Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen

Nadere informatie

Grondgebruik (ha) Grasland 27,00 Bouwland 5,00. Aantal graasdieren (incl. uitgeschaard naar natuurterrein) 100 Melkkoeien 90,0

Grondgebruik (ha) Grasland 27,00 Bouwland 5,00. Aantal graasdieren (incl. uitgeschaard naar natuurterrein) 100 Melkkoeien 90,0 1. CONCLUSIES 1.1. BEDRIJFSSITUATIE Grondgebruik (ha) Grasland 27,00 Bouwland 5,00 Aantal graasdieren (incl. uitgeschaard naar natuurterrein) 100 Melkkoeien 90,0 Melkproductie (totaal per jaar) 765.000

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid 2 Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Overgangsjaar Toegang tot nglb Basispremie Vergroening en

Nadere informatie

Nieuwe betalingsregeling GLB. Remie Fiscaal Juridisch Bedrijfseconomisch Adviesbureau

Nieuwe betalingsregeling GLB. Remie Fiscaal Juridisch Bedrijfseconomisch Adviesbureau Nieuwe betalingsregeling GLB Remie Fiscaal Juridisch Bedrijfseconomisch Adviesbureau www.remie.nl Nieuwe betalingsregeling GLB-periode 2014-2020 2014: Huidige stelsel - waardevermindering 10-12% t.o.v.

Nadere informatie

AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij. 21 April 2015 Harry Kager LTO Nederland

AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij. 21 April 2015 Harry Kager LTO Nederland AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij 21 April 2015 Harry Kager LTO Nederland Terminologie Onderwerpen Achtergronden mestverwerkingsplicht Achtergronden Melkveewet AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij

Nadere informatie

Nieuwe GLB in relatie tot de Toeslagrechten. Jan Moggré ZLTO advies

Nieuwe GLB in relatie tot de Toeslagrechten. Jan Moggré ZLTO advies Nieuwe GLB in relatie tot de Toeslagrechten Jan Moggré ZLTO advies Ontwikkeling GLB 1960 1980 Markt- en prijsbeleid 1980-1990 2000; Produktiebeperking, afbouw markt- en prijsbeleid, gekoppelde inkomenssteun

Nadere informatie

Effectrapportage hervorming GLB vanaf 2015

Effectrapportage hervorming GLB vanaf 2015 Effectrapportage hervorming GLB vanaf 2015 A.K. Kerbouwer 1e Kruisweg 1a 3262 LK Oud-Beijerland 29 oktober 2014 Versie: 2014.13 Versie: 2014.13 pag 1 van 12 INHOUDSOPGAVE pag. Inhoudsopgave 2 A. Algemene

Nadere informatie

Van de Ven Accountants Adviseurs

Van de Ven Accountants Adviseurs Van de Ven Accountants Adviseurs Middelgroot accountantskantoor (gevestigd op het bedrijventerrein De Kampen te Sint-Oedenrode) 35 medewerkers MKB en vrije beroepen Agrarische klanten Particulieren en

Nadere informatie

Paarden 6 mnd., 250 450 kg 11 11,6 127,6 36,6 402,6 17,5 192,5 Paarden 6 mnd., > 450 kg 4 15,0 60,0 47,6 190,4 22,0 88,0 Totaal 204 645 303

Paarden 6 mnd., 250 450 kg 11 11,6 127,6 36,6 402,6 17,5 192,5 Paarden 6 mnd., > 450 kg 4 15,0 60,0 47,6 190,4 22,0 88,0 Totaal 204 645 303 Paardenhouderij in het nieuwe mestbeleid Oosterwolde, 13 januari 2006 Vanaf 1 januari 2006 vallen paarden en pony s onder de Meststoffenwet. Dit levert veel (nieuwe) problemen op. In dit bericht worden

Nadere informatie

Samenwerking tussen melkveehouderij en akkerbouw

Samenwerking tussen melkveehouderij en akkerbouw Samenwerking tussen melkveehouderij en akkerbouw In het kader van nieuw mestbeleid en toeslagrechten, lust of last? door ing. A.N. (Arno) Vroegindeweij ab Directeur ComponentAgro B.V. Agenda Toeslagrechten

Nadere informatie

Vergroeningseisen. Agenda. Aan vergroeningseisen voldoen voor uitbetaling Basispremie Vergroeningspremie

Vergroeningseisen. Agenda. Aan vergroeningseisen voldoen voor uitbetaling Basispremie Vergroeningspremie Agenda 20.15u Opening 20.20u GLB-beleid: De vergroeningseisen 21.15u Pauze 21.30u GLB-beleid: hoogte premie en kortingen 21.50u Aandachtspunten bij invullen gecombineerde opgave 22.15u Vragen en discussie

Nadere informatie

Effecten van het nieuwe GLB. Vlas en Hennep.NL. Erik Beumer Beumer Agro Service

Effecten van het nieuwe GLB. Vlas en Hennep.NL. Erik Beumer Beumer Agro Service Effecten van het nieuwe GLB Vlas en Hennep.NL Erik Beumer Beumer Agro Service 30 oktober 2014 1 Programma Introductie; Van bedrijfstoeslag naar betalingsrechten; Huren van land en betalingsrechten; Vergroening;

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Druk bezochte klantenavond. Heeft u voldoende mest verwerkt in 2014? Van der Woude Adviesbureau WET EN REGELGEVING ALGEMEEN.

Nieuwsbrief. Druk bezochte klantenavond. Heeft u voldoende mest verwerkt in 2014? Van der Woude Adviesbureau WET EN REGELGEVING ALGEMEEN. Pagina 2 WET EN REGELGEVING December 2014 Jaargang 15, nummer 6 ALGEMEEN Druk bezochte klantenavond Tijdens de donkere wintermaanden speelt er veel wat uw bedrijf aangaat. Er komen veel veranderingen op

Nadere informatie

Mestsituatie en de verwerkingsplicht Gelderse Vallei en Utrechts zandgebied

Mestsituatie en de verwerkingsplicht Gelderse Vallei en Utrechts zandgebied Mestsituatie en de verwerkingsplicht Gelderse Vallei en Utrechts zandgebied Jaap Uenk DOFCO Beheer BV, Ruurlo, 27 februari 2014, Barneveld j.uenk@dofco.nl INHOUD Introductie Mest- en mineralensituatie

Nadere informatie

Mest, mestverwerking en mestwetgeving

Mest, mestverwerking en mestwetgeving Mest, mestverwerking en mestwetgeving Frits Vink Ketenmanager grondgebonden veehouderij Ministerie van Economische Zaken Inhoud Feiten en cijfers (3 sheets) Huidig mestbeleid (2 sheets) Mestbeleid: koers

Nadere informatie

AGRO. actueel. Special: Nieuwe Bedrijfstoeslagregeling. Woord vooraf

AGRO. actueel. Special: Nieuwe Bedrijfstoeslagregeling. Woord vooraf AGRO actueel o k t o b e r 2 0 1 3 Special: Nieuwe Bedrijfstoeslagregeling Woord vooraf Deze editie van de Agro Actueel is in zijn geheel gewijd aan de nieuwe bedrijfstoeslagregeling, zoals die vanaf 2015

Nadere informatie

AgroActualiteiten. <Zet hier uw informatie> December 2015 Jaargang 16, nummer 6. Inhoud. Controleer beschikking betalingsrechten

AgroActualiteiten. <Zet hier uw informatie> December 2015 Jaargang 16, nummer 6. Inhoud. Controleer beschikking betalingsrechten Inhoud Controleer beschikking betalingsrechten Wanneer uitbetaling bedrijfstoeslag? Verreken na uitbetaling bedrijfstoeslag Kan een akkerbouwer nog grond huren? Nieuwe subsidie asbestsanering Kringloopwijzer:

Nadere informatie

Nieuwsbrief. PAS: een oplossing? Welkom Van der Woude Adviesbureau WET EN REGELGEVING ALGEMEEN

Nieuwsbrief. PAS: een oplossing? Welkom Van der Woude Adviesbureau WET EN REGELGEVING ALGEMEEN Pagina 2 WET EN REGELGEVING Februari 2015 Jaargang 16, nummer 1 ALGEMEEN Welkom 2015 Inmiddels is de eerste maand van 2015 al weer om en zijn we gekomen in februari. Op dit moment mag de eerste mest weer

Nadere informatie

14-1-2014. Welkom. Voorlichting Verplichte mestverwerking. Hans Verkerk secretaris meststoffendistributie

14-1-2014. Welkom. Voorlichting Verplichte mestverwerking. Hans Verkerk secretaris meststoffendistributie Welkom Voorlichting Verplichte mestverwerking Hans Verkerk secretaris meststoffendistributie 1 Inhoud Bibob toetsing op registratie intermediair Verwerkingsplicht: basis uitzonderingen overeenkomsten praktijksituaties

Nadere informatie

Gebruik percelen en GLB in 2015

Gebruik percelen en GLB in 2015 Gebruik percelen en GLB in 2015 Wat doen wij? Makelaardij: Aan- en verkoop van boerderijen/grond Pachtzaken Advies: Gebruiksnormenberekening en bemestingsplannen Gecombineerde aanvraag oppervlakten Subsidies

Nadere informatie

Kennisbijeenkomst Agrarisch recht

Kennisbijeenkomst Agrarisch recht 1 Kennisbijeenkomst Agrarisch recht Veehouderij & Fosfaat/Mest 26 januari 2016 Door: mr. S. (Stefan) Jansen Programma Waarom is er mestwetgeving? Het systeem van de mestwetgeving ( twee sporen ). De gebruiksnormen.

Nadere informatie

GLB en Vergroening. Goed boeren, goed beheren

GLB en Vergroening. Goed boeren, goed beheren GLB en Vergroening Goed boeren, goed beheren Per 2014 start de Europese Unie (EU) een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Voor Nederland is het nieuwe beleid erop gericht om bedrijven meer concurrerend

Nadere informatie

Beste ondernemer, Editie februari 2015. PAS: een oplossing?

Beste ondernemer, Editie februari 2015. PAS: een oplossing? Editie februari 2015 Beste ondernemer, In deze nieuwsbrief informeren wij u over de stand van zaken in de PAS, welke tot 20 februari 2015 ter inzage ligt. Hoewel de invoering van de PAS enkele malen is

Nadere informatie

SPECIAL EDITION. Agro-nieuwsbrief april 2015

SPECIAL EDITION. Agro-nieuwsbrief april 2015 SPECIAL EDITION Agro-nieuwsbrief april 2015 U wilt dat uw bedrijf optimaal resultaat oplevert. Kennis van de markt is daarbij onontbeerlijk, zeker in combinatie met de steeds complexere (financiële) situatie

Nadere informatie

Overzicht ingediende vragen over het nieuwe GLB - De gecombineerde opgave in 2013 te laat is ingediend. Heeft dit gevolgen voor het aantonen dat men

Overzicht ingediende vragen over het nieuwe GLB - De gecombineerde opgave in 2013 te laat is ingediend. Heeft dit gevolgen voor het aantonen dat men GLB update 10 maart 2014 Het nieuwe GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid) is op 1 januari 2014 van start gegaan. Maar dat wil niet zeggen dat alles al duidelijk is. Er zitten nog verrassingen in de pijplijn.

Nadere informatie

Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij

Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij 1. Inleiding Met de Wet verantwoorde groei melkveehouderij (in werking getreden op 1 januari 2015) is het begrip melkveefosfaatoverschot

Nadere informatie

Bijeenkomst Studieclub Geitenhouderij & LTO vakgroep Melkgeitenhouderij. Januari 2014

Bijeenkomst Studieclub Geitenhouderij & LTO vakgroep Melkgeitenhouderij. Januari 2014 Bijeenkomst Studieclub Geitenhouderij & LTO vakgroep Melkgeitenhouderij Januari 2014 Opening Actualiteiten GLB Diergezondheid Q koorts claim Productschap Zuivel Melkprijsvergelijking BZV Bokkenproject

Nadere informatie

AgroActualiteiten. Blad 1 van 5

AgroActualiteiten. Blad 1 van 5 Blad 1 van 5 2014 loopt alweer op het einde, een jaar met verschillende gezichten. Warmste jaar ooit gemeten! En het jaar waarin, volgens de overheid, het herstel is ingezet en de crisis officieel ten

Nadere informatie

Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt

Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt Pascal Braekman Departement Landbouw & Visserij Johan & Kris Aelterman Doelstelling Gemeenschappelijk LandbouwBELEID (GLB) Sturen WAT er geproduceerd wordt! GEkoppeld

Nadere informatie

Mestbeleid 2014 begint nu

Mestbeleid 2014 begint nu Mestbeleid 2014 begint nu Kees van Ham DLV Intensief Advies BV 06 26 54 80 10 k.van.ham@dlv.nl Mestbeleid 2014 Programma: Nieuwe beleid Productie Nederland Gebruiksnormen fosfaat en stikstof Verwerkingsplicht

Nadere informatie

Tempel A D V I E S. Agrarisch adviesbureau. in Lunteren. Ir. FCA van den Tempel Tel

Tempel A D V I E S. Agrarisch adviesbureau. in Lunteren. Ir. FCA van den Tempel Tel Agrarisch adviesbureau in Lunteren Bestemmingsplannen Vergunningen Bedrijfsplannen Mestwetgeving Subsidies Gecombineerde opgaven Pachtzaken Etc. Ir. FCA van den Tempel Tel. 0318-478807 WWW.TEMPELADVIES.NL

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Overdracht grond, ook overdracht recht. Van der Woude Adviesbureau WET EN REGELGEVING ALGEMEEN

Nieuwsbrief. Overdracht grond, ook overdracht recht. Van der Woude Adviesbureau WET EN REGELGEVING ALGEMEEN Pagina 2 WET EN REGELGEVING Februari 2016 Jaargang 17, nummer 1 ALGEMEEN Het nieuwe jaar 2016 heeft inmiddels alweer 1 maand achter zich gelaten. Afgelopen maand zult u allen druk bezig geweest zijn met

Nadere informatie

Agro-Nieuwsbrief. Ontwerpregeling PAS ter inzage. Betalingsrechten en verhuur grond. Uitgave: februari 2015. In deze nieuwsbrief: verhuurder.

Agro-Nieuwsbrief. Ontwerpregeling PAS ter inzage. Betalingsrechten en verhuur grond. Uitgave: februari 2015. In deze nieuwsbrief: verhuurder. Agro-Nieuwsbrief Uitgave: februari 2015 In deze nieuwsbrief: Bedrijfsvoering Verruiming gebruik eigen pootaardappelen 3 Fiscaal Generiek uitstel belastingbetaling 2 Afschrijving dier- en ammoniakrechten

Nadere informatie

2. Onderdeel f komt te luiden: f. Onze Minister: Onze Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;.

2. Onderdeel f komt te luiden: f. Onze Minister: Onze Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;. Wijziging van de Meststoffenwet (invoering stelsel verantwoorde mestafzet) Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is

Nadere informatie

Agro-Nieuwsbrief Uitgave: februari 2015

Agro-Nieuwsbrief Uitgave: februari 2015 Agro-Nieuwsbrief Uitgave: februari 2015 In deze nieuwsbrief: Bedrijfsvoering Verruiming gebruik eigen pootaardappelen 3 Fiscaal Generiek uitstel belastingbetaling 2 Afschrijving dier- en ammoniakrechten

Nadere informatie

Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt

Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt Hervorming Gemeenschappelijk Europees Landbouwbeleid Toeslagrechten 2014 Betalingsrechten 2015 Nationale invulling

Nadere informatie

De KringloopWijzer & bodem

De KringloopWijzer & bodem De KringloopWijzer & bodem Arnold Froklage Agrifirm Exlan 16-7-2015 Zwolle Agenda Achtergrond mestbeleid De KringloopWijzer Resultaten Vruchtbare Kringloop Achterhoek Vragen test Produceren binnen milieurandvoorwaarden

Nadere informatie

Achtergronden Koeien & Kansen - KringloopWijzer

Achtergronden Koeien & Kansen - KringloopWijzer Achtergronden Koeien & Kansen - KringloopWijzer Achtergrond BEX (Koeien &Kansen) Samenwerking binnen K&K Voorgesteld mestbeleid NL- EU Samen inspelen op ontwikkelingen uit markt en maatschappij Kringloop

Nadere informatie

Agro-nieuwsbrief augustus 2014

Agro-nieuwsbrief augustus 2014 Agro-nieuwsbrief augustus 2014 U wilt dat uw bedrijf optimaal resultaat oplevert. Kennis van de markt is daarbij onontbeerlijk, zeker in combinatie met de steeds complexere (financiële) situatie waar u

Nadere informatie

Nieuwsbrief VMB-ADVIES. Geachte lezer, In de nieuwsbrief. Betalingsrechten en verhuur grond AGRO. Februari 2015

Nieuwsbrief VMB-ADVIES. Geachte lezer, In de nieuwsbrief. Betalingsrechten en verhuur grond AGRO. Februari 2015 Nieuwsbrief AGRO Februari 2015 In de nieuwsbrief Geachte lezer, Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de actualiteiten en ontwikkelingen die mogelijk voor uw bedrijfsvoering van belang kunnen zijn.

Nadere informatie

AgroActualiteiten. Controleer uw GLB referentie. Oktober 2014 Jaargang 15, nummer 5. Inhoud

AgroActualiteiten. Controleer uw GLB referentie. Oktober 2014 Jaargang 15, nummer 5. Inhoud Oktober 2014 Inhoud Controleer uw GLB 1 referentie Moet u in 2015 wel 2 natuurterrein huren? Faunafonds: niet voor 2 kleinere bedragen Bedrijfsoverdracht en 3 betalingsrechten Pas goed op uw 3 loonwerker

Nadere informatie

Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019

Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019 Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019 Rijnsburg, 13 oktober 2014 Inhoud in vogelvlucht Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Toegang tot nglb Basispremie + vergroening op hoofdlijnen Voorbereiding

Nadere informatie

April 2015. (Update) Natuurbeschermingswet Nog steeds zijn we niet uitgepraat over de Natuurbeschermingswet,

April 2015. (Update) Natuurbeschermingswet Nog steeds zijn we niet uitgepraat over de Natuurbeschermingswet, In 2015 zullen een aantal belangrijke wetswijzigingen voor de veehouderij worden doorgevoerd, maar hoe pakt dit uit? Gaan we nu allemaal de kringloopwijzer gebruiken? 2015 is ook het jaar waarin het melkquotum

Nadere informatie

Het nieuwe Gemeenschapelijke Landbouwbeleid (GLB) 2015-2019 voor de Boomkwekerij

Het nieuwe Gemeenschapelijke Landbouwbeleid (GLB) 2015-2019 voor de Boomkwekerij Het nieuwe Gemeenschapelijke Landbouwbeleid (GLB) 2015-2019 voor de Boomkwekerij Treeport café Zundert 22 januari 2015 John Bal, ZLTO Arie de Jong, Van Oers Agro Programma ZLTO: Wat heeft (Z)LTO voor u

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Liquiditeitsbeheer: onmisbaar in deze tijd. Ruimte mestaanvoer akkerbouwer. Van der Woude Adviesbureau. ALGEMEEN vervolg ALGEMEEN

Nieuwsbrief. Liquiditeitsbeheer: onmisbaar in deze tijd. Ruimte mestaanvoer akkerbouwer. Van der Woude Adviesbureau. ALGEMEEN vervolg ALGEMEEN Pagina 2 ALGEMEEN vervolg Augustus 2015 Jaargang 16, nummer 4 ALGEMEEN Liquiditeitsbeheer: onmisbaar in deze tijd De prijzen van uw producten fluctueren de laatste jaren sterk. Of u nu melkveehouder, varkenshouder

Nadere informatie

Mest, mestverwerking en wetgeving

Mest, mestverwerking en wetgeving Mest, mestverwerking en wetgeving Harm Smit Beleidsmedewerker Economische Zaken, DG AGRO Inhoud Feiten en cijfers. Huidig instrumentarium. Visie op mestverwerking en hoogwaardige meststoffen Toekomstig

Nadere informatie

Agro-Nieuwsbrief. AGRO-Nieuwsbrief. Voorwoord. Uitgave: februari 2015

Agro-Nieuwsbrief. AGRO-Nieuwsbrief. Voorwoord. Uitgave: februari 2015 Agro-Nieuwsbrief Uitgave: februari 2015 Voorwoord De huidige vlees- melk en eierprijzen dwingt de ondernemer tot alertheid in hun financiële planning. Reserves, indien aanwezig, moeten aangesproken worden

Nadere informatie

Film. &feature=share&list=plqpenng0hbqmkd3ixz Yal6iHYNX-hz96s

Film.     &feature=share&list=plqpenng0hbqmkd3ixz Yal6iHYNX-hz96s KringloopWijzer Film www.mijnkringloopwijzer.nl http://www.youtube.com/watch?v=zs_8vp7syem &feature=share&list=plqpenng0hbqmkd3ixz Yal6iHYNX-hz96s Opbouw Mestbeleid (generiek -> specifiek) BEX -> KringloopWijzer

Nadere informatie

Iets minder voordeel BEX in 2014 op Koeien & Kansenbedrijven

Iets minder voordeel BEX in 2014 op Koeien & Kansenbedrijven Iets minder voordeel BEX in 2014 op Koeien & Kansenbedrijven Aart Evers, Michel de Haan en Gerjan Hilhorst In 2014 is het mestbeleid behoorlijk gewijzigd. Dit leidt in het algemeen tot meer mestafvoer

Nadere informatie

SYMPOSIUM 28 maart Welkom!

SYMPOSIUM 28 maart Welkom! Welkom! Programma Ontvangst Opening 1e lezing: Mevr. R. Verbakel - ABAB 2e lezing: Dhr. W. van der Heijden - ABAB 3e lezing: Dhr. H. Griemelink - Subli Behandeling vragen Afsluiting Mestbeleid vanaf 2006

Nadere informatie

Bedrijfsoverdracht melden bij RVO.NL. Bert Knegtering en Christel Pieterse

Bedrijfsoverdracht melden bij RVO.NL. Bert Knegtering en Christel Pieterse Bedrijfsoverdracht melden bij RVO.NL Verschillende bedrijfsoverdrachten bij RVO.nl Gehele bedrijfsoverdracht Samenvoeging Splitsing Bedrijfsbeëindiging Gehele bedrijfsoverdracht Het gehele bedrijf gaat

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35686 20 december 2013 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 19 december 2013, nr. WJZ/13191695,

Nadere informatie

Uitslag KringloopWijzer

Uitslag KringloopWijzer Uitslag KringloopWijzer Bedrijfspecifieke excretie melkvee Bedrijfs-kringloopscore Jaaropgave : 2014 Omschrijving : plomp 2014 feb15 Naam veehouder : Plomp Agro Vof Straat + huisnummer : Geerkade 10 Postcode

Nadere informatie

In het hoofdstuk De praktijk

In het hoofdstuk De praktijk In het hoofdstuk De praktijk 1 Welk effect voor wie? XX Voorbeelden - Extensief melkveebedrijf - Intensief melkveebedrijf - Groot bedrijf - Vleeskalverhouderij - Akkerbouwbedrijf - Zetmeelaardappelbedrijf

Nadere informatie

Agro-nieuwsbrief december 2015

Agro-nieuwsbrief december 2015 Agro-nieuwsbrief december 2015 U wilt dat uw bedrijf optimaal resultaat oplevert. Kennis van de markt is daarbij onontbeerlijk, zeker in combinatie met de steeds complexere (financiële) situatie waar u

Nadere informatie

Mest Mineralen Kringloopwijzer

Mest Mineralen Kringloopwijzer Mest Mineralen Kringloopwijzer 24 november 2015 Studieclub Rundveehouderij Beers-Haps Toon van der Putten Optimus advies 0412-622005 www.optimus-advies.nl even voorstellen Beroepsmatige achtergrond: Landbouwkundig

Nadere informatie

GECOMBINEERDE OPGAVE 2015

GECOMBINEERDE OPGAVE 2015 Van 1 april tot en met 15 mei moet de Gecombineerde Opgave (GO) weer worden ingevuld. Dat vraagt een goede voorbereiding, deze checklist helpt u daarbij. De checklist bestaat uit twee onderdelen: een voorbereidingslijst

Nadere informatie

Slimme mestverwerking voor rundveehouderij. Al dan niet met mestlevering

Slimme mestverwerking voor rundveehouderij. Al dan niet met mestlevering Slimme mestverwerking voor rundveehouderij Al dan niet met mestlevering Even Mestac voorstellen Mestac, een mestproducenten coöperatie Mestafzet in boerenhanden Structureren van mestmarkt (300.000 ton)

Nadere informatie

Nieuwsbrief VMB-ADVIES. Geachte lezer, AGRO. April 2014. In de nieuwsbrief

Nieuwsbrief VMB-ADVIES. Geachte lezer, AGRO. April 2014. In de nieuwsbrief Nieuwsbrief AGRO April 2014 In de nieuwsbrief Geachte lezer, Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de actualiteiten en ontwikkelingen die mogelijk voor uw bedrijfsvoering van belang kunnen zijn. Wilt

Nadere informatie

Bijlage notitie 2. Ex ante evaluatie mestbeleid 2013 Plaatsingsruimte fosfaat uit meststoffen in 2015 en daarna

Bijlage notitie 2. Ex ante evaluatie mestbeleid 2013 Plaatsingsruimte fosfaat uit meststoffen in 2015 en daarna Bijlage notitie 2. Ex ante evaluatie mestbeleid 2013 Plaatsingsruimte fosfaat uit meststoffen in 2015 en daarna W.J. Willems (PBL) & J.J. Schröder (PRI Wageningen UR) november 2013 Sinds 2010 is de gebruiksnorm

Nadere informatie

Méér uit mest halen Stand van zaken anno 2017

Méér uit mest halen Stand van zaken anno 2017 Méér uit mest halen Stand van zaken anno 2017 Jaap Uenk DOFCO BV, Twello VAB, 5 oktober 2017 Inhoud Introductie Opties op bedrijfsniveau Mestmarkt in Nederland Export van onbehandelde mest Stand van zaken

Nadere informatie

Mestbeleid in Nederland: kaders en vooruitblik

Mestbeleid in Nederland: kaders en vooruitblik Mestbeleid in Nederland: kaders en vooruitblik Masterclass Mestverwaarding Citaverde college Horst 4 oktober 2017 Erik Mulleneers, Projectleider zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn Programma Mest Directoraat-Generaal

Nadere informatie

Extra nieuwsbrief bij Gecombineerde opgave 2006

Extra nieuwsbrief bij Gecombineerde opgave 2006 Extra nieuwsbrief bij Gecombineerde opgave 2006 Maart/april 2006 De praktijkpanels van Dienst Regelingen hebben het pakket van de Gecombineerde opgave 2006 bekeken en zijn met aanvullingen gekomen die

Nadere informatie

Regelingen. Doc.12. Uitbetaling Betalingsrechten en Vergroeningsbetaling. Nee

Regelingen. Doc.12. Uitbetaling Betalingsrechten en Vergroeningsbetaling. Nee Regelingen Doc.12 Geef aan voor welke regelingen u in 2018 in aanmerking wilt komen, of waarvoor u uitbetaling wilt aanvragen. Informatie over de voorwaarden van de regelingen kunt u vinden op mijn.rvo.nl/gecombineerde-opgave

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Grond voorwaarde bij groei melkveestapel. Prijsontwikkelingen blijven onzeker. Van der Woude Adviesbureau WET EN REGELGEVING ALGEMEEN

Nieuwsbrief. Grond voorwaarde bij groei melkveestapel. Prijsontwikkelingen blijven onzeker. Van der Woude Adviesbureau WET EN REGELGEVING ALGEMEEN Pagina 2 WET EN REGELGEVING Juni 2015 Jaargang 16, nummer 3 ALGEMEEN Prijsontwikkelingen blijven onzeker Alweer verlaagd Friesland Campina de melkprijs met 1,50 per 100 kg melk, waarbij de melkprijs in

Nadere informatie

Ingevulde gegevens Gecombineerde opgave 2015

Ingevulde gegevens Gecombineerde opgave 2015 Ingevulde gegevens Gecombineerde opgave 215 Uw gegevens Naam Adres Woonplaats Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer E-mailadres Relatienummer Aanvraagnummer C. de Visser Boshoekweg 1 OOSTKAPELLE 11859184

Nadere informatie

Mestbeleid in Nederland

Mestbeleid in Nederland Mestbeleid in Nederland Harm Smit Senior beleidsmedewerker Ministerie van Economische Zaken, DG AGRO Inhoud 1. Mest van Nederland a. Productie b. Gebruik 2. Beleidsontwikkelingen a. Vijfde Actieprogramma

Nadere informatie

Koeien & Kansen Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen UR en adviesdiensten. De resultaten vindt u op: www.koeienenkansen.nl Koeien & Kansen

Nadere informatie

Leidt Europese mestbeleid tot knelpunten voor de bodem?

Leidt Europese mestbeleid tot knelpunten voor de bodem? Nutriënten Management Instituut B.V. Postbus 250, 6700 AG Wageningen T: 088 8761280 E: nmi@nmi-agro.nl I: www.nmi-agro.nl Leidt Europese mestbeleid tot knelpunten voor de bodem? Kennisdag Mest & 1 december

Nadere informatie

Agro-Nieuwsbrief Van der Wagen Sinia Administratie en Advies, Postbus 35, 9050 AA Stiens, Uitgave: februari 2015

Agro-Nieuwsbrief Van der Wagen Sinia Administratie en Advies, Postbus 35, 9050 AA Stiens, Uitgave: februari 2015 Agro-Nieuwsbrief Van der Wagen Sinia Administratie en Advies, Postbus 35, 9050 AA Stiens, 058-2571545 Uitgave: februari 2015 In deze nieuwsbrief: Bedrijfsvoering Verruiming gebruik eigen pootaardappelen

Nadere informatie

Grondgebondenheid melkveehouderij op micro- en macroniveau

Grondgebondenheid melkveehouderij op micro- en macroniveau Grondgebondenheid melkveehouderij op micro- en macroniveau Huib Silvis en Martien Voskuilen De grondgebondenheid van de Nederlandse melkveehouderij is een belangrijk vraagstuk geworden door de afschaffing

Nadere informatie

Mesdag Zuivelfonds NLTO

Mesdag Zuivelfonds NLTO Onderwerpen Mesdagfonds Actuele thema s die keuze vragen Onderzoek uitspoeling stikstof (WUR) Onderzoek vastlegging CO2 (AEQUATOR) Conclusie en aanbevelingen Mesdag Zuivelfonds NLTO Ontstaan: fonds kwaliteit

Nadere informatie

Februari Tel In deze uitgave onder andere: Betalingsrechten en verhuur grond

Februari Tel In deze uitgave onder andere: Betalingsrechten en verhuur grond In deze uitgave onder andere: Betalingsrechten en verhuur grond Ontwerpregeling PAS ter inzage Generiek uitstel belastingbetaling Mestverwerkingspercentages 2015 Wijzigingen bemonstering bij afvoer mest

Nadere informatie

Actualiteiten en Ervaringen met. Ninove 10/01/2017

Actualiteiten en Ervaringen met. Ninove 10/01/2017 Actualiteiten en Ervaringen met het nieuwe GLB Ninove 10/01/2017 Betalingen Reeds uitgevoerd en nog te verwachten Bedrijfstoeslag en crisissteun Bedrijfstoeslag Alle landbouwers met betalingsrechten: Basisbetaling

Nadere informatie

de bodem in de kringloop wijzer Frank Verhoeven ir Frank

de bodem in de kringloop wijzer Frank Verhoeven ir Frank de bodem in de kringloop wijzer Frank Verhoeven ir Frank Verhoeven Verstand van het platteland! Boerenverstand werken aan praktische duurzaamheid! Zo verkopen we de melk Wat is duurzame melk? Blije koeien:

Nadere informatie

Bedrijfstoeslag Overzicht maatregelen en sancties

Bedrijfstoeslag Overzicht maatregelen en sancties Bedrijfstoeslag Overzicht maatregelen en sancties In deze tabel leest u de maatregelen of sancties die wij kunnen toepassen bij de bedrijfstoeslagregeling. In de laatste kolom ziet u waar u dit kunt vinden

Nadere informatie

Agro-Nieuwsbrief Uitgave: april 2014

Agro-Nieuwsbrief Uitgave: april 2014 Agro-Nieuwsbrief Uitgave: april 2014 In deze nieuwsbrief: Bedrijf Strengere eisen brandveiligheid stallen 6 Nieuwe regels gebruik antibiotica 6 Fiscaal Cultuurgrondvrijstelling bij WOZbeschikking 5 Gecombineerde

Nadere informatie

Opgave Gewaspercelen

Opgave Gewaspercelen Naam: BSN/KvK-nummer: Relatienummer: Aanvraagnummer Gecombineerde opgave: Grond in gebruik of beheer op 15 mei 2013 Invulinstructie Vul in met blauwe of zwarte pen. Schrijf binnen de vakken. Invulrondjes

Nadere informatie

Handleiding Gecombineerde opgave

Handleiding Gecombineerde opgave Handleiding Gecombineerde opgave Grondgebonden regelingen Deze handleiding kan u helpen bij het opgeven van uw percelen voor grondgebonden regelingen. Zo laten we met schermafbeeldingen zien hoe u uitbetaling

Nadere informatie

De voorwaarden voor een derogatie (periode ) zijn als volgt gewijzigd:

De voorwaarden voor een derogatie (periode ) zijn als volgt gewijzigd: Onderwerp: Wat is het effect van gewijzigde derogatievoorwaarden op het mestoverschot? Naar: Harm Smit, Min EZ Van: Jaap Schröder, WUR-PRI Datum: 31 maart 2014 Inleiding De ruimte voor de plaatsing van

Nadere informatie

Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen

Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen Natuur en Landschap Pleasure green Milieu Tonnis van Dijk Nutriënten Management Instituut NMI 3 november 2011 Beperkingen in bemesting Europese regelgeving:

Nadere informatie

Agro-Nieuwsbrief juni 2015

Agro-Nieuwsbrief juni 2015 Agro-Nieuwsbrief juni 2015 U wilt dat uw bedrijf optimaal resultaat oplevert. Kennis van de markt is daarbij onontbeerlijk, zeker in combinatie met de steeds complexere (financiële) situatie waar u mee

Nadere informatie

AGRO. actueel. Special: Gecombineerde Opgave Woord vooraf

AGRO. actueel. Special: Gecombineerde Opgave Woord vooraf AGRO actueel A P R I L 2 0 1 6 Special: Gecombineerde Opgave 2016 Woord vooraf Vanaf 1 april kunt u de Gecombineerde Opgave 2016 indienen. Evenals vorig jaar is deze opgave weer bepalend voor de uitbetaling

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt bekend:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt bekend: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 70768 12 december 2017 Kennisgeving van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 9 december 2017, nr.

Nadere informatie

Programma 10 november 2015

Programma 10 november 2015 Programma 10 november 2015 Opening voorzitter Groene Uitweg Subsidie (Maike van der Maat) Presentatie 1 (PPP-Agro, Dick Jan Koster) Wat brengt grond op? Wat kan grond kosten? Korte pauze Presentatie 2

Nadere informatie

Hoofdlijnen en nationale keuzes GLB

Hoofdlijnen en nationale keuzes GLB Hoofdlijnen en nationale keuzes GLB 2014-2020 Herman Snijders Gemeenschappelijk landbouwbeleid Eerste pijler, Markt en inkomensondersteuning Tweede pijler, Plattelands- Ontwikkeling o.a. Producenten organisaties

Nadere informatie

NRS Mineraal. Managementproducten - NRS Mineraal. Beslissen van kalf tot koe

NRS Mineraal. Managementproducten - NRS Mineraal. Beslissen van kalf tot koe NRS Mineraal Met ingang van 2006 is in Nederland een nieuwe mestwetgeving ingevoerd die is afgestemd op de Europese normen. Het gebruik van stikstof (N) en fosfaat (P2O5) moet verminderen en er komt meer

Nadere informatie

Wijzigingen Gecombineerde opgave 2018 Wat is er gewijzigd in de Gecombineerde opgave 2018? U ziet in dit overzicht de wijzigingen per onderwerp.

Wijzigingen Gecombineerde opgave 2018 Wat is er gewijzigd in de Gecombineerde opgave 2018? U ziet in dit overzicht de wijzigingen per onderwerp. Wijzigingen Gecombineerde opgave 2018 Wat is er gewijzigd in de Gecombineerde opgave 2018? U ziet in dit overzicht de wijzigingen per onderwerp. Onderwerpen Relatiegegevens Werk Familieleden die meewerken

Nadere informatie

Vruchtbare Kringloop Overijssel = Kringlooplandbouw. Gerjan Hilhorst WUR De Marke

Vruchtbare Kringloop Overijssel = Kringlooplandbouw. Gerjan Hilhorst WUR De Marke Vruchtbare Kringloop Overijssel = Kringlooplandbouw Gerjan Hilhorst WUR De Marke Kringlooplandbouw Kringlooplandbouw begint met het verminderen van de verliezen => sluiten van de kringloop => minder aanvoer

Nadere informatie

NieuwsbriefAgrarisch

NieuwsbriefAgrarisch Inhoud Voorstellen GO 2018: regel alles op tijd! Hoofdactiviteit Landbouw Extra betalingsrechten op natuurterrein Altijd 5 jaar toeslag Jonge landbouwers Overdracht (on)benutte fosfaatrechten Geen echte

Nadere informatie

Kringloopmanagement KRINGLOOPMANAGEMENT. Waarom Kringloopmanagement Ontwikkelingsperspectief melkveehouders

Kringloopmanagement KRINGLOOPMANAGEMENT. Waarom Kringloopmanagement Ontwikkelingsperspectief melkveehouders Kringloopmanagement Waarom! KRINGLOOPMANAGEMENT VAB-expeditie: Aan de slag met de 16 oktober 2014 Jaap Gielen Management informatie - Benchmark Rekenmodel Balansen Achtergronden Kabinetsreactie op toekomstig

Nadere informatie

Fosfaatklasse. Grondmonster

Fosfaatklasse. Grondmonster Bijlage 1: Bedrijf & percelen 1.1. BEDRIJFSGEGEVENS Bedrijfsgegevens Opteren voor derogatie Derogatie toegestaan Biologisch Ja Ja Nee 1.2. PERCELEN Perceelsnummer & naam Opp. (ha) Topoperceel Grondsoort

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Agrarische schouw 2015. Kringloopwijzer in 2016 verplicht voor alle melkveebedrijven. Van der Woude Adviesbureau.

Nieuwsbrief. Agrarische schouw 2015. Kringloopwijzer in 2016 verplicht voor alle melkveebedrijven. Van der Woude Adviesbureau. Pagina 2 ALGEMEEN vervolg Oktober 2015 Jaargang 16, nummer 5 Dashboard Agroboekhouden ALGEMEEN Agrarische schouw 2015 Ook wij hebben de 4 e donderdag van september met Van der Woude Adviesbureau op de

Nadere informatie

Landelijke inventarisatie export en verwerking dierlijke mest 2018

Landelijke inventarisatie export en verwerking dierlijke mest 2018 Landelijke inventarisatie export en verwerking dierlijke mest 2018 Fosfaat: overschot, export en verwerking 2017 Stikstof: overschot, export en verwerking 2017 Mestbewerkingsinstallaties Ontwikkelingen

Nadere informatie