De Koninklijke Handboogmaatschappij EDEL TIJDVERDRIJF ( )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Koninklijke Handboogmaatschappij EDEL TIJDVERDRIJF ( )"

Transcriptie

1 Het K.H.E.O. De Koninklijke Handboogmaatschappij Essen en Omstreken,ofwel het Gewest Essen, is opgericht in 1929 en bestaat uit 9 handboogclubs die zich bevinden in Essen, Kalmthout en Kapellen. De bestuurszetel is gevestigd te Essen en heeft tot doel de handboogsport te bevorderen en te veredelen, alsook de belangen van de aangesloten maatschappijen te behartigen. Het gewest organiseert jaarlijks schietingen, waaronder bondschietingen, kampioenschappen en ploegenwedstrijden. 2 clubs van het gewest Essen zijn van den Uil, nl. Edel Tijdverdrijf en De Arabieren. Beide clubs hebben een rijke geschiedenis. Edel Tijdverdrijf werd opgericht in 1869 en bestaat dus nu146 jaar. Naar aanleiding van het 100 jarig bestaan stelde Benny Goetschalckx de historiek op die de basis vormt voor deze artikelenreeks. De Koninklijke Handboogmaatschappij EDEL TIJDVERDRIJF ( ) Deel 1: Het schuttershof in 1969 Op een donkere woensdag vóór kerstmis gingen we naar die training. Door een natte mistige avond tot halfweg Essen-Horendonk. Rechts een oud huis, herberg Het Schuttershof bij Frans Backx. Verbazend dat gezicht: de kop van Stijn Streuvels. In de gelagzaal barsten de muren van schutterstrofeeën: foto s, bogen en pijlen, de kasten gevuld met bekers en medailles. Door de open deuren kijken we in de overdekte schutterij. We staan in een kring van mannen, schutters geschaard omheen het roodgloeiende kacheltje. We zien de smalle donkere ruimte, vijfentwintig meter diep, tussen twee rijen hangende schutborden. Au fond, verblindend in het licht van schijnwerpers, de doelen. Op een bruin vlak naast elkaar drie witte vierkante platen met de gekende gekleurde cirkels omheen het center (de roos). Dat bruine vlak is een schuinstaande manshoge wand van bunt (pijpenstrootje), 40 cm dik. Daar boort geen pijl doorheen. Voor wie van boogschieten weinig of niets zou weten, de cirkels van een schietschijf bevat tien kronen, genaamd van omtrek naar center: 1 en 2 (wit), 3 en 4 (zwart), 5 en 6 (blauw), 7 en 8 (rood), 9 (wit) en 10 (zwart met een wit center).

2 Onder elkaar pratend hebben de schutters hiervoor vertrouwelijke benamingen. Schiet iemand in het witte center, dan roep ze gaudeamus, Schieten ze in 1 of 2 heet een uil of een aap. Buiten de kronen schieten is een afzwaaier. Te laag schieten heet te kort. Het nerveuze lossen van de pijl met bruuske beweging is een snok of een trakschot (de trak hebben). In de bunt schieten heet geiteguiers (gras) en gebeurt in een beleefde stilte. Uit de drukke commentaren hoor ik bargoens als: Een schrale drie. Scherp een negen. Wat scherp? Gewoon een negen. En platte negen. Een boerennegen. Edel Tijdverdrijf telt 50 leden, waarbij 20 actieve schutters, de overigen zijn oudgedienden en ereleden als boeren, de brouwer, e.a Lin 1968 schoot de topper Staf 300 schoten aan een gemiddelde van 9,01. Een toeschouwer had nooit geschoten- vroeg een proefschot. Zijn pijl daverde de donkere ruimte binnen en boorde zich halfweg splijtend in een schutbord. De 300 pijlen van Staf gingen alle, gemiddeld, in het kleine witte cirkeltje omheen de roos! Modern materiaal, die Amerikaanse bogen uit plakhout en fiberglas, met een spankracht van 20 tot 40 libs (lib = 453 gram). De pijlen, in metaal of in microfilmvezel, variëren in dikte en gewicht van 18 tot 24 gram. Duur spul: Karel trekt een 34 libs van fr., Staf een 28 libs van fr. en in het rek staat een 33 libs van fr. De schutter. Henri, Karel en Staf zijn linksen, zij trekken de pijl met de linkerhand. Armand is een rechtse. Henri staat op de stand, de boog op armlengte verticaal in de rechtervuist, de pijl in de linkerhand. Die pijl zet hij met de slip op de trens van de pees (nylonkoord), de pijlpunt rust op de loper van de boog. Hij staat onbewogen, sterk geconcentreerd, met gespreide benen, de linker- achter de rechtervoet geplant. Zijn linkerhand trekt pijl en pees achterwaarts, tot zijn duim zich schoort in zijn nek. De pees komt verticaal vóór voorhoofd, neus, mond, kin en borst. Nu raakt het witte stopseltje (tutter) op het midden van de pees zijn lippen. Zijn linkeroog zoekt het viziergaatje vooraan op de boog. Om zijn pijl bekommert hij zich niet, d.w.z. hij bekijkt hem niet. Door het enge viziergaatje zoekt hij het witte stipje, vijfentwintig meter doorheen de donkere ruimte, op het witte doel. Zijn lippen staan nu gerokken tot een zoen op de strakke pees. Er is geen emotie op zijn hard gezicht.

3 Doef! In de verte ploft de pijl in de 9. Elk schutter heeft zijn eigen doenwijze. Allen schieten met vizier, maar Henri met groot vooruitgeschoven vizier en nog een derde oog op de pees. Ze trekken zware of lichte pijlen, ze zoenen de pees met de lippen, raken ze met de neus of leggen de pees naast de mond. Elke schutter draagt op de voorarm, ter beschutting, een lederen schietlap, zo niet zou na het schot de terugverende pees de huid tot bloedens schaven. Jonger dan je denkt. Elke donderdag schieten de ledenveteranen. Een tiental: Arjaan Van Dorst (85 jaar), Kees Arnouts (83 jaar), Arjaan Brouwers (82 jaar), Peer Bartelen (75 jaar), Ward Backx (74 jaar), Kees Nelen (73 jaar), Frans Nelen (69 jaar), Marijn Baetens (68 jaar), Louis Van Doren (68 jaar) en Kees Herreygers (65 jaar). Die mogen nog buiten schieten, toch halen de besten gemiddeld 7 op dertig schoten. Ze schieten voor geld: voor elke lap (roos) betalen de anderen één frank. Ze schieten om prijzen in natura, meegebracht door voorzitter Van Genegen uit Kapellen: een geslachte kop, een fles wijn of een mand appelen. Schiet de schutter een 7, dan haalt hij zeven appels uit de mand. Vrouwen schieten. Bij De Arabieren op Horendonk schoot de vrouw van Ward Loopmans zich in 1968 koning. En nog een lid van die vereniging, Julia Herrijgers, komt hier in het Schuttershof met haar echtgenoot, Jos Loopmans, trainen. Het aktief bestuur bestaat uit zes leden: voorzitter Ward Backx, ondervoorzitter en inrichter van de 6-dagen Clement Backx, secretaris Leon Gabriëls, commissarissen Frans Brouwers en Gerard Cools, sportleider Henri Mol. Henri leidt o.a. de maandelijkse potheulschieting (heulen is samenkomen) voor een twintigtal schutters. Twee groepen van tien kampen dan tegen elkaar. Het lot van de pijl beslist bij weke groep elke schutter hoort. Hij laat de twintig pijlen, met één worp, over boog en pees op de grond rollen. De tien pijlen, die met hun punt dichtst bij de boog liggen, vormen de groep voorheul en spelen tegen de achterheul. Bij onpaar getal heet de overblijvende pijl dame en telt dubbel. Voorzitter Ward Backx, eenmaal één van het gevreesde schutterszestal gebroeders Backx, menen we bondig best te kunnen typeren als een levenswijze vader, een rusteloos werker en een goedig leidsman van deze mannenrepubliek. Geen lawaaierig sportmens, deze man met de lijzige stem en de monkellach, zijn woorden geladen met humor. Daarom laten we hem nu aan het woord voor de honderd jaar geschiedenis van zijn schuttersvereniging. Hij is nog één van de zeldzame, die dank zij een sterk geheugen en een scherpe pen, de folklore van de negentiende eeuw kunnen vastleggen.

4 2. Voorgeschiedenis Het boogschieten is bijna zo oud als de mensheid zelf. Boog en pijl was het onmisbaar wapen bij oorlog en jacht. Bij de Oud-Grieken en Romeinen behoorde het boogschieten bij de opvoeding van elk adellijk man. Een kundig boogschutter stond hoog in aanzien en werd met eerbied bejegend. Een Romeins dichter schreef zelfs: - Pudor est nescire sagittas Schand over hem die niet met boogschieten vertrouwd is. Onze aloude gilden beoefenden het boogschieten op verschillende manieren, zoals met hand- of kruisboog, horizontaal of verticaal. Sommige bestonden nog vóór de uitvinding van het buskruit (15de eeuw). Door het gebruik van buskruit, geweer en kanon, hadden boog en pijl weldra afgedaan als strijdwapen. Toch bleven vele gilden het moeilijke boogschieten verder beoefenen meer als ontspanning, aangevuld met wat steeds tot hun gemeenschapsleven behoord had het teerfeest, het groepsdansen en andere folkloristische schutterijen hun ontstaan in 16de en 17de eeuw. In onze gewesten zullen de meeste schuttersverenigingen wel ontstaan zijn op de boerenerven van die tijd. Er is wellicht geen enkele hoeve waar hetzij regelmatig hetzij periodiek niet werd geschoten op de vlaggenmijt of op een uit rosmatten gebouwd doel. Boeren, met hun zoons of knechten, beoefenden het boogschieten als een gezellig maar zeer moeilijk tijdverdrijf. Wanneer die schutters een zekere graad van behendigheid bereikt hadden voelden zij de behoefte zich met anderen te meten. Hieruit ontsproten dan samenkomsten uiteindelijk in een of andere dorpsherberg, waar tot de stichting van een schuttersvereniging besloten werd. Ik acht me niet bevoegd de evolutie van dit alles tot op onze dagen te schetsen. Enkel wil ik blijven stilstaan bij het schijnbaar zich op afstand houden tussen de massa huidige boogschutterverenigingen (een tiental per gemeente) en de zogenaamde aloude gilden met kaart. Sedert 1952 groepeert De Hoge Gildraad der Kempen 59 Kempense schuttersgilden, waarbij 8 in onze naaste omgeving, een honderdjarige als Edel Tijdverdrijf kan daarbij niet aansluiten noch deelnemen aan hun congressen, maar anderzijds bestaan er nauwe vriendschappelijke betrekkingen. Zeer dikwijls zijn die aloude nog moeilijk leefbaar zonder de jonge en werven zij daar hun leden. Zo zal in 1881 Frans Backx, lid van Edel Tijdverdrijf, zich koning schieten in het aloude Sint- Sebastiaansgilde van Essen. Sommige van die kleine dorpsverenigingen verdwenen na een kortstondig bestaan. Bij twee verenigingen uit 1869 blijven we wat langer stil staan, omdat zij direct aanleiding gaven tot de stichting van Edel Tijdverdrijf n.l. de schutterij van H. Ickroth in de Nieuwstraat en De Arabieren op Horendonk.

5 3. Sus Backx bouwt herberg In het Pannenhuis (1868) voor Handboog Edel Tijdverdrijf (1869) De aanleiding tot de stichting van Edel Tijdverdrijf was ongetwijfeld het nukkig en wispelturig karakter van Marijn Buyens. Marijn woonde toen op de Kruisstraat, hoek Over d Aa en Steenpaalstraat (thans huis Lameir). Daar was in 1856 door Jan Ploegmans e.a. een schuttersgezelschap opgericht onder de naam De Arabieren. De onhebbelijke grillen en de driftige buien bij de temperamentvolle Marijn konden soms, in een mum van tijd, tot stormachtig oplopen, zodat het geduld van de schutters meermaals zwaar op de proef gesteld werd. En zo gebeurde het, dat in de winter van 1868 de leden opdaagde om het jaarlijks teerfeest te vieren, Marijn hun met nauwelijks bedwongen leedvermaak zegde : Mannen, t is veel te druk geweest in mijn grutterij. Ik heb geen tijd gehad om het schaap te slachten.iedereen, behalve het schaap dan, was zeer verbolgen over deze onduldbare nalatigheid, zodat de eerste de beste gelegenheid zou worden benut om bij Marijn weg te gaan. Deze gelegenheid zou zich al vrij spoedig voordoen. Het was namelijk in die tijd gebruikelijk dat bij het bouwen van een huis de geburen, die over paard en kar beschikten, de aanvoer van de steen op zich namen. De enige vergoeding daarvoor bestond in het afdrinken van een vat bier na afloop van het werk. Een volksgebruik, waar wij niet zonder heimwee aan terug denken. Ook bij het bouwen van Sus zijn huis in 1868 werd dat gebruik van geburenplicht toegepast. Het huis was aanvankelijk enkel als winkelhuis bestemd, doch bij het afdrinken van de ton bier wisten de boeren, waarbij verscheidene schutters van Marijn Buyens, Sus Backx zodanig te pramen om ook herberg te gaan houden en alzo de misnoegde schutters van Marijn onderdak te geven. In dat huis dan, Schuttershof Over d Aa 92, werd in 1869 het handbooggezelschap Edel Tijdverdrijf opgericht. De stichtingsakte, in dichtvorm opgesteld doch jammerlijk verloren gegaan, droeg als leuze : EI-KELS WORDEN EIKEN. Waarlijk, de eikels werden reuzebomen. De herberg droeg de naam In het Pannenhuis bij Sus Backx. De eerste doelen werden overgenomen van de opgedoekte schutterij, gevestigd bij H. Ickroth (Rik Pot). Als beschutting plantte Sus Backx hieromheen een beukenhaag, zorgvuldig geleid. Na een tiental jaren vormde zij samen met haar overspannende bogen in rode beuk een wonder van natuurpracht, dat ieders bewondering afdwong. In 1871 werd de schutterij bij Marijn Buyens, bij gebrek aan levenskracht, definitief opgedoekt. Nu kon Sus Van Doren, prima schutter maar tevens schoonzoon van Marijn, eindelijk zijn oude makkers bij Sus Backx gaan vervoegen. Ook nieuwe leden o.a., Jan Ploegmans uit het Schanker en Janus Baetens uit de Poppestraat (Over d Aa) kwamen het gezelschap versterken. Ook verscheidene ereleden, meestal boeren uit het omliggende, werden bij stemming met erwten en bonen in het gezelschap opgenomen. Deze manier van stemmen wordt nog onveranderd toegepast. Alle leden, op de algemene vergadering aanwezig, nemen deel aan deze stemming. De voorzitter stelt het kandidaat-lid voor, en alle aanwezigen (een twintigtal) krijgen van de commissarissen één erwt en één boon. Ze gaan rond met de klak, pet, en iedereen werpt er in een erwt of een boon. Een boon betekent gunstig of binnen, een erwt betekent afwijzend of er uit.

6 4. Een schieting in de 19de eeuw Elk jaar organiseerde de schutterij een prijsschieting, waarop de schutters uit het omliggende zich onderling kwamen meten. Gold deze feestschieting een verjaring van de vereniging, dan werd er nog een schepje bijgedaan. Het lokaal was dan feestelijk versierd en de plaatselijke harmonie of fanfare werd uitgenodigd. Daar er onder de goddelijke diensten in de kerk niet mocht geschoten worden, kwamen de eerste schutters pas na de hoogmis toe. De meeste kwamen met de leertrein, d.i. een paar stevige vetleren schoenen. Daar zijn de mannen van de Oude Doelen uit Roosendaal met een volgepropt gerij schutters, de befaamde en gevreesde mannen van de Langen Dijk. De onvergetelijke Frierus Deckers, met zij mooie volle baard, ment het paard en zal ook straks bij de schieting leidsman en raadgever van zijn zestal zijn. Een vol gerij uit Wuustwezel, met de sterke smid Kerremans en zijn B-vennoten : Bussers, Beyers en Bevers. Hun stemming is bij de aankomst nog wat beevaartachtig, maar dat zal straks wel beteren. In een ondoorzichtige stofwolk nadert de hondenkar van Peerke Van Doren uit de Kouhei, met de mannen van Kalmthoutsen Hoek. De rijzige smid Frans Suykerbuyk is de eerste die bij aankomst zich weet te bevrijden uit zijn oncomfortabele houding. Peerke ment een span van vijf trekhonden. Hun reis ging uitsluitend door zanderige karrensporen, want op de ruwe keien lopen deze beesten hun poten stuk. Zo komen een voor een de schutters uit de omliggende dorpen toe. Jantje Peeters van de Schriek met zijn bierpaard sluit de rangen. Met dat paard van Jantje kan men alles uitrichten. Met de beste wil van de wereld is het echter niet mogelijk het beest voorbij een herberg of afspanning te krijgen. In bier drinken doet het niet onder voor zijn baas. Jantje is een dierenvriend, en de eerste pint bij aankomst is dan ook voor zijn paard. De schuttersmassa is nu compleet: een wemeling van mensen en dingen. De meeste paarden staan uitgespannen, gestald of in de boomgaard te grazen gezet. Hooibussels en roggebroodjes worden van onder de rijtuigen gehaald en de dieren voorgezet. Peerkes dorstige honden schijnen van plan de ganse waterput leeg te slabberen. Ook de hongerige schutters zijn overgegaan tot de aanval. De blauwlinnen schoofzakken worden ontknoopt. De eigengebakken builenboterhammen van eerbiedwaardig formaat, geflankeerd door vingerdikke krippen doorregen spek gaan als manna naar binnen. Ook hard gedroogde worst in formaten van pijpensteellengte tot wandelstok komen uit de grauwpapieren zakken. Ze drinken pinten fris gerstebier, om de spijsvertering een vlot verloop te geven gedurende de strijd voor de doelen. De eerste aanval gebeurt op het hoofddoel: een wedstrijd waar uitsluitend met zestallen, samengesteld uit schutters van eenzelfde vereniging, wordt gekampt om de ereprijzen. Die ereprijzen bestaan uit medailles en koningskruisen, geschonken door vorstenhuizen en hoogwaardigheidsbekleders. Ze blijven eigendom van de vereniging, waartoe het zestal behoort. In de bitterste ernst het gaat immers om de eer schiet elke vereniging haar beperkt aantal pijlen. Bij elke schutter algehele concentratie en zelfbeheersing, want niemand draagt graag de schuld van een nederlaag. Dan volgt de schieting op de bijdoelen. Iedereen kan naar believen herkansen, zo dikwijls als hij wil, om de persoonlijke prijzen. Die prijzen staan tentoongesteld in het lokaal. Ze vullen gans de beschikbare ruimte : schapprijzen of pottekarré, dit is allerlei keukengerei gaande van koperen ketels, koffieserviezen, soepterrine, kasserollen (gietijzeren ketels om boven het vuur te hangen) tot schuimspanen en onveranderlijk steeds als laatste prijs, een kommeke zonder oor. Hier ziet men de beroemdste figuren uit de schutterij in actie : Corneel de naaier (kleermaker) uit Nispen die er nooit in slaagde zijn elleboog tot rust te brengen dan na het gebruik van enkele dikkoppen. De stugge figuur Frierus Deckers uit Roosendaal, die bij elk schot zijn volle witte baard tussen zijn vest steekt om het schieten niet te hinderen. Smid Kerremans van Wezel, de eeuwige zwetser, Jan Nelen (den Boebert), een van onze beste schutters, de uilenspiegel van die tijd, die iedereen teisterde door zijn onuitputtelijke guitenstreken. Arjaan Boden (de Schrobber) van de Heikant bewonderd om wat die nog deed in zijn grootste ellende. Hij werd uitgespannen en al zijn hebben en houden publiek verkocht. Toen wist Arjaan aan het niets ontziende oog van de verkoophoudende notaris zijn duurbare boog te onttrekken. Hier viert de leute hoogtij. Er wordt gewed om een pint of borrel, gesnoefd of gejubeld bij het treffen van de roos of gesakkerd bij een afzwaaier. Bij de pijltrekkerroeper hangt het volume van de uitroep

7 rozalie grotelijks af van het aantal pinten of borrels die hem deze karwei opbrengen. Ook de schrijver is deelgenoot aan deze geestrijke verrijking. De pijldragers jubelen vooral voor rozen van mannen als Frierus Deckers en de smid van Wezel, die geen duitje terug moet hebben als ze met een hele cent betalen. Ja die kleppers kunnen het doen. Hun bogen en pijlen zijn ware sieraden waaraan geen enkel lapverband of koorden voorkomt. Zij zien er zelfs niet tegen op om 30 cent te betalen voor een nieuwe pees, lang voordat de oude versleten is. Hoe smartelijk nadelig steekt hier de pruimenhouten boog van Cees Jacobs af (de vent van Trien Smout), met zijn onmisbare koordverbanden om het kranke lijf. Die boog staat geweldig naar den arbeid, zoals dat heet in schutterstermen, dit is in afgespannen stand nog fel voorovergebogen, evenals zijn meester. Niet ten onrechte vreest Kees bij elk schot voor een noodlottige afloop. Kees en zijn boog, ze zouden beiden volstrekte rust broodnodig hebben. En dan Piet Van Aert. De man die de naam heeft van zuinig, ja zeer zuinig te zijn, ziet niet op een halffranksken voor de aankoop van pijl of boog. Hij koestert zijn fraaie letterhouten boog als een kleinood, dat nooit met de horen de vochtige grond mag raken. Piet staat nu met vier rozen in vijf schot; Hoe is 't mogelijk? Treft het laatste schot, dan komt het dure koffieservies als eerste prijs in zijn bezit. Maar Piet maakt zich geen illusies. Hij kent de menselijke zwakheden in kritieke ogenblikken. Met de beste wil van de wereld, en die heeft Piet, kan hij niet verhinderen dat telkens in een dergelijke situatie, zijn laatste schot een afzwaaier is. Hij prutst nu wat aan zijn trens om een geldig excuus te hebben na de noodlottige afloop. Zijn pijl zit wat los, beweert hij. Hij komt voor doel. Schrik en ontreddering op zijn gelaat. De beverige vingers sukkelen om de pijl op de pees te krijgen. En dan gebeurt het onvermijdelijke. Na een fameuze zwaai kiest de pijl de ruimte en maakt een zachte landing op het strodak van Keeske Bernaerts geitenstalletje. Geen emotie op zijn gezicht, geen vloek of klacht op zijn lippen. Hij ondergaat gelaten. Den Boebert is weer den eerste om hem te troosten (?) met de opmerking dat de geit ongedeerd is gebleven. De Schrobbert is van een gans ander type. Hij heeft zijn eigen manier van aantreden bij het schieten. Eerst blijft hij enkele ogenblikken stokstijf staan, alsof hij deel uitmaakt van de pauselijke erewacht. Sommigen beweren dat hij in deze stand nog een schietgebedje prevelt voor de goede afloop. Met de beste wil van de wereld, en die heeft Piet, kan hij niet verhinderen dat telkens in een dergelijke situatie, zijn laatste schot een afzwaaier is. Hij prutst nu wat aan zijn trens om een geldig excuus te hebben na de noodlottige afloop. Zijn pijl zit wat los, beweert hij. Hij komt voor doel. Schrik en ontreddering op zijn gelaat. De beverige vingers sukkelen om de pijl op de pees te krijgen. En dan gebeurt het onvermijdelijke. Na een fameuze zwaai kiest de pijl de ruimte en maakt een zachte landing op het strodak van Keeske Bernaerts geitenstalletje. Geen emotie op zijn gezicht, geen vloek of klacht op zijn lippen. Hij ondergaat gelaten. Den Boebert is weer den eerste om hem te troosten (?) met de opmerking dat de geit ongedeerd is gebleven. De Schrobbert is van een gans ander type. Hij heeft zijn eigen manier van aantreden bij het schieten. Eerst blijft hij enkele ogenblikken stokstijf staan, alsof hij deel uitmaakt van de pauselijke erewacht. Sommigen beweren dat hij in deze stand nog een schietgebedje prevelt voor de goede afloop. 5. De eerste tien jaar ( ) of de tijd van Bet van Sus Backx achter de tapkast Van bij het begin kwam Edel Tijdverdrijf tot een zekere bloei. Dat bewijzen de talrijke medailles en eretekens, die we nog steeds in ons lokaal bewaren.

8 Naast dat sportieve speelde een schutterij nog 'n andere rol in het dorpsleven. Het gezelschapsleven in de herbergen van de 19de eeuw was betrekkelijk belangrijk en zelfs de herbergbazin was dikwijls een apart dorpstype. Daarom hebben we deze titel geplaatst onder het motto van Bet Van Laerhoven, of zoals alle mannenschutters uit het gewest haar noemden : Bet Backx of Bet van Sus Backx. Zij was, lijk op de schilderijen van Breughel, een van die filosofische vrouwen achter den toog, de fleurige gastmoeder bij de zomerse schietingen, de eeuwige medespeelster bij het kaartspel. Kaartspelen op zaterdagavond, bij lamplicht de hele nacht door, tot de kerkklok luidde voor de zondagse vroegmis. En ook voor de folklore was elke dorpsvereniging van belang. Geen viering, feestelijkheid of processie, of de maatschappij nam er deel aan. Echo s van het dorpsleven horen we in de vele prestaties van Edel Tijdverdrijf. Bij gelegenheid van het zilveren jubileum van Z. H. Paus Pius de 9de in 1871, dat door gans de Christene wereld gevierd werd, kreeg onze jonge vereniging haar eerste les in welvoeglijkheid. Aan alle huizen werd gevlagd en gepaleerd. Ingewikkelde chronogrammen naast de meest volkse en eenvoudige rijmpjes sierden de huisgevels. Onze jonge schutterij zou zeker niet onderdoen, en Het Pannenhuis verdween haast onder de weelderige versiering. Maar helaas veel te veel papier en pekdal en veel te weinig leliën en rozen. Zjefoomvandenboom, (schuin over Het Pannenhuis) meestal in oppositie tegen alles wat leeft en groeit, kon vooral de schutterij van schoonbroer Sus niet luchten of zien. Ook bij deze gelegenheid zou hij zich niet onbetuigd laten. Zijn nederige woning was versierd met leliën en rozen, waar middenin de volgende onvergankelijke en zeer devote heilwens (?) aan Z.H. de Paus: WIJ WERKEN MET LELIEN EN ROZEN, DAT HEEFT DE PAUS VERKOZEN. MAAR GIJ WERKT MET PAPIER EN PEK-DAL, EN GE ZIJT MANNEN VAN NIEMENDAL. Het succes was overweldigend. Nooit of nimmer heeft het nederig huisje van Sjefoom zo de belangstelling gewekt als op deze feestdag. Zelfs Het Pannenhuis met zijn goddeloze versiering vaarde er wel bij, en de tapperij bij Bet van Sus Backx draaide op volle toeren. Nee, maar, zo had Sjefoom het zeker niet bedoeld. Gelukkig hadden de schutters van toen de historische waarde van dit document begrepen, zodat het ongerept eenvoudig, venijnig en bitter door de traditie tot in het vijfde geslacht is doorgedrongen. We hebben het reeds gezegd, het is niet mogelijk de historiek van onze vereniging fris en fleurig voor te stellen, zonder bijwijlen even stil te staan bij bijzondere gebeurtenissen en toestanden uit het dorpsleven. Zo werd in 1872 de katholieke harmonie Concordia te Essen opgericht. Van meet af aan gingen meerdere van onze leden ook hun muzikale gaven beproeven. Te alle kanten hoorde men nu de jonge muzikanten, al dan niet met succes, de toonladder op en af dalen, tot groot ongenoegen van de bandhonden op de boerenerven. Honden, die nog nooit een enkele klank uit een blaasinstrument gehoord hadden, ze gingen soms zo erbarmelijk te keer, dat de muzikanten zelf aan de zuiverheid van hun uitgeblazen geluiden gingen twijfelen. Ook de geestelijkheid van Essen scheen niet erg ingenomen met dat hels getoeter. Hun wrevel betrof natuurlijk niet de katholieken van Concordia, maar wel de liberale blazers van advocaat Van Beeck, die als tegenhanger van de papen een geuzenharmonie gesticht had. Onze leden bekleedden een belangrijke plaats in Concordia. Zo Geert Nelen. Hij had de gewoonte zijn piston met uiterste linkerhoek van de mond te bespelen, zodat de nodige energie bijna uitsluitend via de rechterkaak diende aangevoerd, met alle gevolgen van dien. Het bleef ons een raadsel, hoe hij erin slaagde in deze houding zijn partituur te lezen. Deze minder fraaie houding schaadde echter niet het minst zijn muzikaal talent. Bij alle muziekwedstrijden was het bijna altijd Geert die feilloos de dikwijls zeer moeilijke solopartijen uitvoerde. Bij afwezigheid van de muziekmeester dirigeerde hij, en hij zag er niet tegen op, zelfs na een lange dagtaak bij de boer, jonge muziekanten op te leiden. Deze verdienstelijke man werd dan ook na zijn afsterven, in de hoge ouderdom van 92 jaar, met alle eer en

9 begeleid door zijn harmonie ten grave gedragen was een rampjaar voor Edel Tijdverdrijf. Jan Ploegmans, schoonbroer van voorzitter Adr. Peeters, kwam op slechts een ouderdom van 38 jaar te overlijden. Hij was de stuwende kracht van de vereniging, de tekstdichter van de schuttersliedjes en het haantje vooruit bij elke gelegenheid waar de bloempjes buiten gezet werden. Niet minder rampspoedig was het jaar Bet Van Laerhoven, de vrouw van Sus Backx, overleed plots bij het kaartspel. Zij was slechts 52 jaar oud en liet haar man achter met twee minderjarige kinderen: Mieke en Jan. Trees Backx, zuster van Sus, zou tijdelijk bijspringen in winkel en herberg. 6. Idyllische sportgenoe-gens op een achtergrond van verwoedde dorpspo-litiek ( ) Terwijl in elk dorp de schoolstrijd van tussen katholieken en liberalen woedde, ging het leven in Edel Tijdverdrijf zijn stille gang. De traditie verhaalt enkel van huishoudelijke zorgen en van sportgenot. Rouw in 1880 : Jan Nelen uit Schanker verliet, 59 jaar oud, voor eeuwig zijn schutterij. In 1881 won Jantje Kerstens de koningstitel, en ook in het St-Sebastiaansglde haalde hij de koningsvogel neer. Sus Backx herhaalde die dubbele krachttoer in in zijn eigen schutterij schoot hij zich drie jaar achtreen koning en werd alzo tot keizer uitgeroepen. In 1884 was het weer een schutter uit Het Pannenhuis, namelijk Sus Van Doren, die bij het St-Sebastiaansgilde de koningsvogel afschoot. De schutterij Backx kreeg nu aanzienlijke versterking van jonge elementen, zoals : C. Kamerling, Adr. Boden, Adr. Van Doren, garde Henri Rosé, Jan Backx, Jan Nelen e.a. Ze vormden de meest geduchte vereniging van uren in het rond. Bij iedere wedstrijd diende men af te rekenen met de gevreesde zestallen van Sus Backx. De jonge leden deden de afstanden naar deze wedstrijden steeds te voet. De oudere reisden zo mogelijk met het boerengespan, tenminste als de beschikbare paarden nit om een of andere reden verhinderd waren. Reden om een paard thuis te houden: de zwangerschap, de zichtbare ondervoeding en vooral het groot aantal paarden die op hun sokken liepen (niet beslagen) en dus niet op het hard mochten komen. Piet Van Aert bezat een aantal boerenpaarden, meer overvoed dan ondervoed, vierkant beslagen en in zoverre gecultiveerd, dat men er zelfs mee op de statie kon komen. Deze nogal logge dieren hadden echter de onprettige gewoonte, om wanneer ze op het hard kwamen, eerst een mand afvalstoffen te moeten lozen vooraleer ze tot meer spoed mochten aangespoord worden. Deze onwelvoeglijkheid heeft het geduld van de schutters meermaals zwaar op de proef gesteld. Hunkerend naar de komende strijd, werd elk gerucht, dat wellicht de komst der verlossing aankondigde, met vreugde begroet. Indien dan het paard niet te kort was ingespannen, kon de operatie zonder hindernissen en onaangename gevolgen verlopen. En dan, wanneer de dampende rookslierten van de malse paardemoppen opstegen, dan pas mocht het dier tot meer spoed aangespoord worden. Nou zullen we hem eens laten draven, zei Piet dan. Dat draven was meer huppelen. Het ging te veel in de hoogte en te weinig in de lengte. Door die ritmische hoepsabeweging leken de schutters, gezeten op de achterste bank, of ze aan het touwtjespringen waren. De schutters op de middelste bank daarentegen schenen, door hun regelmatig voor en achterwaarts buigen, dat hun algehele instemming met de opgevoerde snelheid te betuigen. Al met al, een niet onaardig reisgezelschap. Piet snoefde nogal graag over de kracht en de snelheid van zijn paarden. De jonge schutters besloten hem die opschepperij af te leren. Toen ze eens naar Wuustwezel moeste gaan schieten, lieten ze Piet en zijn snel paard eerst vertrekken, onder voorwendsel dat het nog veel te warm was. Piet amper weg of Jan Nelen, Jan Backx en Adr. Van Doren liepen te voet, door de bossen en velden, op Wuustwezel op aan. Toen Piet ginds zijn paard stond uit te spannen, trof hem de verassing van zijn leven : daar stonden de drie jonge knapen reeds te schieten.

10 7. Jan Backx wint bij Mieke Van Doren zes kinderen schutters, de beruchte zes Backxen, De blijde gebeurtenis van 1890 was het huwelijk van Jan Backx, enige zoon van Sus, met Mieke Van Doren, het vinnige Mieke dat door gans de schutterij triomfantelijk ingehaald werd. Er was uitbundige vreugde, en de kelen werden terdege gespoeld. Mieke zou in Het Pannenhuis het leven schenken aan negen kinderen, waarbij zes jongens. Deze zes zouden eens het beruchte zestal schutters van Edel Tijdverdrijf worden. In het volgende bondig overzicht maken we hun geboortes mee. Jammer, dat slecht enkele dagen na dat merkwaardig huwelijk een domper op de blijdschap werd gezet. Sus Van Do-ren, vader van Mieke en een der beste schutters, overleed. Ook Corneel Van den Bergh van Kalmthoutse Hoek nam voor goed afscheid van zijn vrienden. In 1891 ging voorzitter Adr. Peeters (boerke Peeters) op rust en hij werd opgevolgd door Janus Baetens. Jan Peeters-Ploegmans, 52 jaar oud, stierf in in datzelfde jaar verscheen de eerste van de zes mannelijke telgen, Frans Backx. Hij werd door grootvader Sus Backx Sus II gedoopt. In hem zag men reeds de derde generatie in de schuttergezellen ten grave gedragen. Boven zestal Heuvelschutters, v. links naar rechts, Alfons Wijters, Frans Raats, Alois Ossenblok, Adr. Buermans Jac. Van Heybeeck en Corn. Aerts. Onder zestal gebroeders Backx v. links naar rechts, Marcel, Ferdinand, Frans, midden vader Jan Eduard, Clement en Peer. Als onbeduidende compensatie voor dit zwaar verlies schonk vijf maanden nadien Mieke Van Doren het leven aan een tweede exemplaar van de zes. Ward Backx was geboren. Edel tijdverdrijf herdacht toen juist haar 25-jarig bestaan. Bij grote feestelijkheden werden er prijskampen betwist op de vele doelen, opgesteld in de boomgaard. Vele schutters, vooral van over de Nederlandse grens kwamen de jubilerende vereniging met hun bezoek vereren inhuldiging van burgemeester Flor Buermans. In de kilometerlange stoet van 45 volksgroepen, gingen o.a. tien schuttersmaatschappijen : De 50 leden hadden enthousiast meegewerkt, ieder op zijn terrein. Zo had Fransoom al de leden, die geen baard droegen, voor deze gelegenheid gratis geschoren. Fransoom was kleermaker van beroep en barbier. Melkbaard of koperdraad, hij schoor iedereen voor een halve sjoe (5 centiem). s Zaterdagsnamiddag werd de naaitafel afgeruimd, het scheermes, dat ook al eens dienst deed om oude kledingstukken los te tornen, op de riem gezet, en het scheren begon.

11 De meeste klanten putten kracht en troost in het aanschouwen van de meterhoge Christusfiguur, die recht voor de scheerstoel aan de muur hing. Anderen, zo las Willem Peeters van t Dreveneind die tot de koperdradigen behoorde, zochten versterking in het nemen van borrels pop bij Jan Backx. Die barbierschool was een gezellige buurtklub. Men kon er de tabaksrook snijden, werden de klanten wat minder spraakzaam, naarmate hun beurt naderde, dan werd dat ruimschoots vergoed door het onuitputtelijk gepraat van Fransoom. Hij wist werkelijk alles en kende iedereen. Al wat Fransoom deed was werkelijk af. Zo kreeg ik van hem eens een oorveeg, toen ik aan zijn peren zat, zo vakkundig toegebracht, dat mijn makkers mij nog enkel aan mijn klak herkenden. De vernedering mij door die rekels aangedaan, door mij spottend van links naar rechts te bekijken, viel mij nog zwaarder dan de goedgeplaatste perenpats. Ik heb dan ook alle peren, die ik,o wonder, van Fransoom had mogen houden, zoveel mogelijk zelf opgegeten, en de rest gaf ik thuis aan de koe. Fransoom had echter nog meer pijlen op zijn boog. Hij sjacherde wat in koetjes en kalfjes, kweekte kanariepietjes en handelde in rashonden, maar dan speciaal in keeshonden. Hij was een van de eersten, die te Essen die een filisipeerd (vélocypède of velo) bereed. Als agent van Etablissements Vandenbergh Frères, rue Léopold Anvers verkocht hij ook naaimachines. Elke zondagnamiddag trok Fransoom naar het bosbaantje van de Drijhoek, waar hij zijn klanten leerde velo rijden. Voor velen, vooral voor de ouderen, was het rijden op deze hoge tuigen een zware opgave. Fransoom holde dan in het zweet zijn aanschijns achter de leerling - piloot aan. Bij grootje Van Doren richtte hij de eerste veloclub op. Fransoom verzorgde de publiciteit van de notariële openbare verkopingen. Voor de talrijke kerkgangers las hij s zondags na de missen, aan de kerk de verkopingen voor, met de onveranderlijke slotzin, en zegge het voort. Meestal betrof het slechts onschuldige verkopingen van geriefhout, boonstaken en mastendunsel. Triester waren de koopdagen bij boeren, die werden uitgespannen. Uitgespannen worden, normaal verschijnsel in die goeie oude tijd. Arme stakkers die er niet in slaagde hun soms zware financiële verplichtingen na te komen. Vee, alaam en inboedel werden publiek verkocht. Ze werden als het ware, in hun hemd op straat gezet, zodat vaak de liefdadige geburen zich over hen ontfermden. En dan is ten slotte toch gebeurd, wat ik in mijn kinderlijke naïviteit voor onmogelijk gehouden had, Fransoom is stil geworden, hij is ter ziele gegaan : Alois Bartelen, wagenmaker aan de Nieuwstraat, wordt secretaris van onze vereniging als opvolger van Corneel Ossenblok : De stichting van de nieuwe parochie Horendonk bracht een ware omwenteling in en om onze schutterij teweeg. In een mum van tijd werd recht over de huidige pastorij, op de bosrand, een planken noodkerk getimmerd. Een van onze eerste schutters, de nijvere Adr. Van Doren zou dit bouwrecord breken. Op een vrijdagmorgen begon hij aan zijn biertent (tegenover de huidige gemeenteschool). Op de zondagmorgen stond hij, samen met zijn eveneens ongehuwde zus Kee, achter de toog (tapkast), om de nieuwe parochie overvloedig te helpen zegenen. Alleszins bevredigende resultaten voor beide partijen : tweemaal de kerk bomvol in iedere mis, en bij Adr. Van Doren vier vaten van 50 liter Antwerpse gersten en drie vaatjes van brouwer Van Wesenbeeck. Omtrent de gesneuvelde flessen pop, fransen en citroen heeft Adriaan zich nooit willen uitlaten. Omheen de kerk werd daarna gebouwd, meestal herbergen en winkels. De nadelige gevolgen hiervan voor de handelszaken, en ook voor de schutterij bij Backx, lieten zich terdege gevoelen. De oprichting van melkerij Eendracht te Essen bracht spoedig wat compensatie. Voortaan moesten de boeren om de veertien dagen hun melkgeld gaan ophalen. Dat ging wel eens gepaard met kleine buitensporigheden in Het Pannenhuis. Eigenaardig, dat de boeren met het minste melkgeld doorgaans de grootste dorst hadden. Intussen bracht Mieke Van Doren de derde mannelijke telg, Nand, ter wereld. Vader, Jan Backx, legde toen de gelofte af, ten bate van het gezelschap voor een eigen zestal te zullen zorgen. In 1901 werd Janus Baetens op eigen verzoek van het voorzitterschap ontlast. Alois Peeters van de Ringelingshoeve, zoon van onze eerste voorzitter, werd zijn opvolger : Teerfeest met hindernissen. Voor de levering van het nodige vlees werd Jan Van Laerhoven uit de Poppestraat aangeduid. Jan was immers de enige slachter in de vereniging. Jammer, want Jan is niettegenstaande alle stellige beloften nooit of te nimmer ergens op tijd gekomen. Vandaar zijn bijnaam Jan te laat. Die regel heeft hij heel zijn leven met de meeste stiptheid toegepast, behalve wanneer het ging op borreltjes te pakken.

12 Jan had zoals gewoonlijk, ook dit jaar, een rund aangekocht aan de overzijde van de grens. De douanen hadden echter het spoor van het hollands beest gevolgd, vanaf de grens tot bij zijn slachterij. Het klein waalse douaantje Achou, berucht en gevreesd om zijn verregaande stiptheid, hield de wacht bij het huis, terwijl zijn collega bij de burgemeester om de wettelijke toelating tot huiszoeking ging verzoeken. Jan liep om hulp smeken bij de schutters, die reeds uit de mis in het lokaal aangekomen waren. Na een korte krijgsraad dat twee leden langs een omweg, en ongezien door de waalse schildwacht, de slachterij zouden binnendringen. De overigen moesten trachtten zijn aandacht af te leiden. Vanuit de herberg van grootje Van Doren (rechtover de slachterij) werd dan, telkens wanneer de wandelende schildwacht, daartoe aanleiding gaf, het afgesproken sein van veiligheid gegeven. En zo verhuisde stuk na stuk al het gesmokkelde vlees naar de nabije woning van Janneke van Kareltjes, de schoonmoeder van Jan te laat. Toen de douaniers, met de burgemeester, tot huiszoeking over gingen, waren de vogels gevlogen. Nom de tonnère, sales flamins! Attendez! vloekte Achou. Die domme boeren, die geen woord Frans verstonden, hadden hem in de luren gelegd. Zijn verzoek, om ook in het naburige huis een kijkje te mogen nemen, werd door burgemeester Buermans resoluut afgewezen zijn collega, die heimelijk genoegen schepte in de mislukking, nam de nederlaag sportief op, wat hem later vanwege de schutters menig pintje opbracht. Deze zegepraal op de mannen van de wet werd uitbundig gevierd. Zelfs de burgemeester kon maar moeilijk afscheid nemen van zijn jubelende onderdanen nemen. De maaltijden werden natuurlijk met uren vertraging opgediend, en toen men voor de tweede maal aan tafel ging, in de late uurtjes, was gans de club nog voltallig aanwezig. 1903: Voor de zoveelste maal moesten wij weer naar moetje Sjouwke gaan slapen. Wij wisten nu zo onderhand wel wat dat betekende: de vierde jongen werd geboren. Clement Backx. In datzelfde jaar werden voorbereidingen getroffen voor de bouw van de kerk op Den Uil. De Boomse steen moest vier km. ver, vanaf het station te Essen over een erbarmelijke slecht weg, worden aangevoerd. De boeren, voor wie het paard toen een kostelijk bezit was, waarmee niet roekeloos mocht worden omgesprongen, beperkten zich tot het laden van zowat 750 tot maximum 900 bakstenen. Zondags na de mis werd in de herberg bij Marijn Gommeren deze aanvoer uitvoerig besproken. Jan Backx, de oersterke man uit de schutterij Het Pannenhuis vond deze lading, althans voor een paard, wel wat aan de lage kant. En zo werd uiteindelijk tussen Marijn en Jan een weddingschap aangegaan onder de volgende voorwaarden: Jan Backx zou met zijn stootwagen in éénmaal duizend stenen aanvoeren vanaf het station tot aan de bouwwerf op Den Uil. Voor deze zware karwei, en vooral om de moeilijkheden op de erbarmelijk slechte weg in de Poppenstraat, werd hem de Groene Van Loon als helper toegewezen. De inzet van de weddingschap was een vat bier. Onmiddellijk bij aankomst zou de kraan in t vat geslagen worden en de overwinnaars de eerste pint aangeboden. Op een afgestelde heiligendag ging dan onder grote belangstelling het experiment door. Alle schutters uit Het Pannenhuis waren van de partij, om Jan Backx aan te moedigen. Helaas! De wagen van Jan bleek niet zo sterk als zijn meester. Pas een honderdtal meter van het station brak hij letterlijk in twee. Niemand durfde aan dat zwaar geval zijn stootkar wagen. Eindelijk lukte het Marijn Gommeren, ten koste van overvloedig biervergieten, op het station een wagen te bemachtigen. Daar niemand mocht weten dat deze wagen van de Belgische Staatsspoorwegen was, werd de naamplaat Chemin de fer de l état Belge tijdelijk verwijderd. Met dat loodzware vervoermiddel werd dan de reis zonder noemenswaardige hindernissen voortgezet. In de Nieuwstraat moest weer worden ingegrepen. Door het stilaan naar achter schokken van de vracht was ze te licht in de rug geworden. Jef de Kuiper werd dan als evenwichtshersteller vooraan op de wagen geplaatst. In de Poppenstraat begon de ellende voor goed. Op vele plaatsen waren de kleine keien letterlijk uit de grond gereden, zodat eerst de gaten dienden gevuld voor de reis kon verder gaan. Aan De Uil stond pastoor Cootmans lachend de niet alledaagse stoet op te wachten. Ja ja! Die was niet van gisteren.

13 t Waren niet alleen weeral duizend stenen voor zijn kerk, maar geen enkele boer zou voortaan nog met een kleinere vracht op Den Uil durven aankomen : Willem Peeters van t Dreveneind, één van de stichters van onze schutterij, overleed (72 jaar oud) en werd als eerste op het kerkhof van Horendonk begraven. Petrus Van Riet, gedood door een drieste koe, stierf, 26 jaar oud. 1908: Gouden schuttersjubileum van Kees Sas (Corn. Nelen). Enkele maanden later stierf hij, zonder veel te hebben genoten van de prachtige zetel, hem door de schutters aangeboden. In 1908 baarde Mieke Van Doren haar vijfde schutter, Peer Backx. Ook Corn. Deckers (oom Deckers) stierf In de barre winter van 1908 vierden de echtelingen Keeske Bernaerts-Jacobs, naaste buren van Het Pannenhuis, hun gouden bruiloft. Hun zoon was de populaire Jefke, in de schutterij bekend om zijn pret maken. De schutters zouden zich dus niet onbetuigd laten. Er werd een reuze praalwagen opgetimmerd, met overvloedig dennengroen en weinig Papier en pekal. En weer als symbool: de schutterij. Alle versierde huisgevels droegen zowel ingewikkelde chronogram als volkse en koddige rijmpjes. Een van de schutters, die bij de werkzaamheden op de straat over het hoofd was gezien, demonstreerde op ondubbelzinnige wijze zijn ongenoegen met volgende tekst: Ik woon hier in deez streken, te klein om van te spreken, ik weet wel hoe dat gaat, met de werken op de straat, dat moeten mannen zijn, die dat kennen fijn, maar ik als arme timmerman, ik ken daar nikske van, toch leg ik schaaf en zaag opzij, en woon Keeskes jubileum bij. In 1909 maakte Mieke Van Doren het zestal vol: Marcel Backx werd geboren. Nu restte Jan nog enkel die zes zoon het schieten aan te leren. Voor de oudste, Frans, toen 17 jaar oud, was dat geen probleem meer. De beste schutters uit de streek moesten vaak voor deze jonge knaap de duimen leggen. Hij werd dan ook naar alle belangrijke wedstrijden meegenomen. Daar genoot de jeugdige scherpschutter de algemene belangstelling en kaapte vaak de hoogste onderscheidingen weg : Oorlog. Door een elektrische draadversperring was Essen totaal van het binnenland afgesneden. Toch leefde de schutterssport en er werden zelfs communale prijskampen betwist. Enkele maanden voor de wapenstilstand, in 1918, overleed Mieke Van Doren, 52 jaar oud. Jan Backx bleef achter met een gezin van negen kinderen. Met twee jaar vertraging, als gevolg van de oorlogsomstandigheden, werd in 1921 het 50-jarig bestaan van de vereniging gevierd. Ditmaal stonden de talrijke doelen gelijklopend met de straat opgesteld, zodat iedereen de prestaties prachtig kon volgen. Bij deze gelegenheid ontving de vereniging het recht de titel koninklijk bij haar naam te voegen. 8. Roem van Edel Tijd-verdrijf in de landelijke federaties ( ) Nadat reeds in 1909 de Antwerpse Federatie De Edele Hangboog opgericht was, kwam in 1926 te Brussel de Belgische Federatie van Doelschieten tot stand. Dat was bedoeld om al de schuttersgilden van het land te groeperen, het kansspel tegen te gaan en vooral het schieten op kunstblazoen in de afdelingen te propageren. De jaarlijkse wedstrijd tegen Nederland, in 1924 voor de eerste maal door de Antwerpse Federatie De Edele Handboog ingericht, werd door de Belgische Federatie overgenomen en kreeg daardoor het karakter van een Interlandenkamp België-Nederand. In 1929 werd door enkele vooruitstrevende schutters van Essen het Gewestelijk verbond van Handboogschutterijen van Essen en omliggende opgericht. Negen verenigingen uit de gemeenten Essen, Kalmthout en Kapellen traden onmiddellijk toe. Door deze organisatie werd radicaal een einde gesteld aan het verderfelijk kansspel. Er zou voortaan enkel geschoten worden op kunstblazoen, waarbij de schutters volgens hun waarde in verschillende afdelingen zouden gegroepeerd worden. Het resultaat volgde al vrij spoedig. Reeds in 1929 gelukte het Edw. Backx, samen met Alois Smeyers van Amicitia, zich te plaatsen in de nationale ploeg, die tegen Nederland zou uitkomen. De Export-Beker, in betwisting gesteld op het voetbalterrein te Horendonk, werd gewonnen door het zestal: Piet Van Riet, P. Goetschalckx en de vier gebroeders: Edw., Clem, Marcel en Ferd. Backx. Ook nog in 1929 trad het fameuze zestal Gebroeders Backx op tegen de Heuvelschutters. Er werd aan

14 beide zijden hardnekkig en sportief gekampt (uitslag 1-1) en gedronken, ten huize van voorzitter Alois Ossenblok. Op de wereldtentoonstelling te Antwerpen in 1930 werd de titel Kamp der Kampioenen betwist. De beste schutters in het land dongen naar deze zo begeerde titel. Clem Backx kaapte hem. Het ereteken werd hem door burgemeester J. Kenis op de borst gespeld. Nog in 1930 : Marcel Backx hoorde bij de nationale ploeg, die de wedstrijd op Nederland won. En te Hogerheide, op het internationaal concours, won het Essens zestal de grote prijs, geschonken door H.M. koningin Wilhelmina van Nederaland, alsmede de eerste korpsprijs en de prijs van het korpskampioenschap. In 1931 veroverden onze schutters (P. Bartelen, P. Sanders, Marcel en Frans Backx) de tweede prijs op het internat. Concours bij Willem Tell te Etten. Ook te Nispen legden zij beslag op de beker Al. Wijters. Te Duffel (1932) veroverden ze, op honderden buiten- en binnenlandse schutters, de Eeuwfeestbeker Willem Tell. Dat jaar hadden twee van onze schutters, Edw. Backx en P. Bartelen, zich kunnen plaatsen in de nationale ploeg. Eerstgenoemde scoorde te Eerstel, bij Eindhoven, het hoogste puntental, in de internat. Kamp tegen Nederland. Te Etten werd in 1933 bij de vereniging Nimrod de eerste prijs gewonnen door het zestal: P. Bartelen, P. Goetschalckx, P. Sanders en de gebroeders Edw., Clem en Marcel Backx. In de herfst wonnen onze schutters het clubkampioenschap van België. s Anderendaags wapperde de Belgische vlag aan de gevel van het oude schutterslokaal, dat bij deze gelegenheid herdoopt werd Het Schuttershof. En nog wat voor dat jaar Peer Backx, één van het zestal trouwde en bracht zijn gemoedelijke Bertha achter de toog. Van huize uit herbergierster, wist zij zich wonderwel in dat schuttersgezelschap aan te passen. Een welgekomen verjonging in Het Schuttershof, dat sinds het verschijnen van Mieke Van Doren, in 1918, steeds een echte waardin gemist had. In 1936 zou Frans Backx de zaak overnemen en de vierde Backx vrouw binnenbrengen: Net van Pol Denissen Peer Bartelen veroverde een plaats in de nationale ploeg en herhaalde dit in 1936, 1937 en In 1937 kreeg hij gezelschap van de jonge schutter Albert Claessens. We sluiten deze tussenoorlogse zegereeksen af met twee trofeeën: de hoogste onderscheiding met medaille, geschonken door prins Bernard van Nederland, op het internat. Concours te Ossendrecht (1937) en de beker Ons Land, gewonnen te Horendonk. 9. Overdekte Schietbanen (1937) In 1937 besloot Jan Backx zijn onroerend eigendom te verdelen onder zijn kinderen. Frans, de oudste zoon, werd de nieuwe lokaalhouder. De prachtige schietbanen gingen echter verloren in de verkaveling. We hebben lijdelijk toegezien, hoe die zeventigjarige beukenhagen en bogen omgehakt werden. Ze hadden ons al die lange tijd beschermd tegen wind en felle hitte, ze gingen nu op de brandstapel. Nog dat zelfde jaar bouwden we de overdekte schietbanen. We zijn er mee de tweede wereldoorlog ( ) ingegaan. De laatste vooroorlogse landenwedstrijd tegen Nederland werd in de mobilisatietijd van 1939 in abnormale omstandigheden betwist te Antwerpen en te Bergeyk. Albert Claessens en Peer Bartelen hadden er een plaats in de nationale ploeg. Wat vertellen over de oorlogsjaren ? De eerste jaren bleven de meeste bogen opgeborgen. Later hebben we ze weer opgezocht, om wat verpozing in die droeve tijd. Ook over Het Schuttershof is bij de bevrijding in oktober 1944 een storm van verwoesting gegaan. Het Schuttershof ligt oostwaarts op de eerste hellingen van de beek. Op die beek eindigde zondag 22 oktober de razendsnelle veroveringstocht van Canadezen en Engelsen, met hun bezetting van Essen. Wij (Horendonk) zaten nog een ganse week met een taaie Duitse weerstand. Die weerstand werd gedurende vijf lange dagen en nachten weggeschoten en weggebrand. Onder het moordend vuur van artillerie en tanks dook de ganse bevolking in kelders en schuilholen. Toen het s vrijdags stil werd, was Over d Aa één puinhoop. Ook Het Schuttershof. De overdekte schietbanen bijna volledig vernield. Het oude huis gedeeltelijk ongeschonden, maar uit de puinen groeven we ons kostbaar bezit: bekers, eretekens en medailles.

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen 1 Naamsverklaring: Een gilde is een vereniging van mensen die hetzelfde beroep uitoefen(d)en, vb bakkers of wevers waren allemaal

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Het Schietpatroon INHOUDSOPGAVE

Het Schietpatroon INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Overzicht... 3 De Houding aan de lijn... 4 Pijl opzetten (Kepen)... 5 Booghand en koordhand plaatsen... 6 Concentratie... 7 Vooraantrek... 8 Aantrek... 9 Ankeren... 10 Mikken... 11 Doortrekken

Nadere informatie

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam Hans Kuyper F-Side Story Tekeningen Annet Schaap leopold / amsterdam De eerste woorden Naomi was geen bang meisje. Nou ja, meestal niet. Extreem grote spinnen ging ze liever uit de weg, en al te opdringerige

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Welke vraag stelde de koning aan Haman en welke gedachte had Haman bij deze vraag?

Welke vraag stelde de koning aan Haman en welke gedachte had Haman bij deze vraag? Hoe God zijn volk via Esther hielp. Welke vraag stelde de koning aan Haman en welke gedachte had Haman bij deze vraag? Esther 6:5-6 5 En de hovelingen van de koning zeiden tegen hem: Zie, Haman staat in

Nadere informatie

Opmerking. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld.

Opmerking. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld. De houding moet tijdens het volledig schietpatroon behouden blijven.

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Zonsverduistering in België geen spektakel

Zonsverduistering in België geen spektakel 22/03/2015 Nr. 17 Zonsverduistering in België geen spektakel Zonsverduistering in Antwerpen Sofie Daelemans Een verloren hoekje > Pag. 2 Interview van de week: Biljard club Onder Ons > Pag. 5 15 en een

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Zoals al enkele jaren de gewoonte is kwamen we de eerste zaterdag van april samen voor onze koningsschieting.

Zoals al enkele jaren de gewoonte is kwamen we de eerste zaterdag van april samen voor onze koningsschieting. Koningsschieting NOH Hoogstraten 2016 ------------------------------------------------------ Zoals al enkele jaren de gewoonte is kwamen we de eerste zaterdag van april samen voor onze koningsschieting.

Nadere informatie

Frans Coeckelbergs ( )

Frans Coeckelbergs ( ) Frans Coeckelbergs (1859 1918) Frans Coeckelbergs werd in 1859 in het gehucht Achterheide (Heist-op-den- Berg) geboren. Zijn geboortehuis, hoeve De Kroon, staat er nog steeds. Als kind verhuisde hij naar

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

Er was eens een meisje dat zich heel alleen voelde. Haar naam was Sterre. Ze hield van lezen, maar ze had maar één boek:

Er was eens een meisje dat zich heel alleen voelde. Haar naam was Sterre. Ze hield van lezen, maar ze had maar één boek: Er was eens een meisje dat zich heel alleen voelde. Haar naam was Sterre. Ze hield van lezen, maar ze had maar één boek: De onzichtbare wereld van vlinders en andere vladderaars. Ze had het boek wel honderd

Nadere informatie

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen,

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, deed hem niet open, liep langs de andere kant van de

Nadere informatie

t Bakkershuizeke overhandigt taart aan Ludo Smeekens

t Bakkershuizeke overhandigt taart aan Ludo Smeekens 12/04/2015 t Bakkershuizeke overhandigt taart aan Ludo Smeekens Nr. 20 Inbraakpreventie > Pag. 3-4 Voorbereidingen > pag. 5 Interview van de week: Wim Van den Bergh > Pag. 6 Gedicht van de week Afgelopen

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

Rindert Kromhout. Die dag in augustus. met tekeningen van. Annemarie van Haeringen. Leopold / Amsterdam

Rindert Kromhout. Die dag in augustus. met tekeningen van. Annemarie van Haeringen. Leopold / Amsterdam Rindert Kromhout Die dag in augustus met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam Iedere dag, die zomer, ging Enrico s ochtends op weg naar nonno Luigi s schaapskudde in het dal. Iedere

Nadere informatie

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff Spreekbeurt en werkstuk over Ridders Door: Oscar Zuethoff Mei 2007 Inleiding Waarom houd ik een spreekbeurt over de ridders en de riddertijd? Toen ik klein was wilde ik altijd al een ridder zijn. Ik vind

Nadere informatie

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus )

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom en mededelingen De paaskaars wordt aangestoken Stiltemoment Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom mensen, hier gekomen,

Nadere informatie

Orde. Woensdag 2 november Dankdag voor gewas en arbeid. Oude kerk, Maasland. Voorganger: ds. Wim de Ruyter Organist: Leo Hans Koornneef.

Orde. Woensdag 2 november Dankdag voor gewas en arbeid. Oude kerk, Maasland. Voorganger: ds. Wim de Ruyter Organist: Leo Hans Koornneef. Orde Woensdag 2 november 2016 Dankdag voor gewas en arbeid Oude kerk, Maasland Welkom Voorganger: ds. Wim de Ruyter Organist: Leo Hans Koornneef Introïtus: Ps. 145:1 en 5 5 Zie, aller ogen zijn op U gericht,

Nadere informatie

4. Het is ook het verhaal van een koe en van een foto, van de vader aan het begin van de vorige eeuw, een zwart-witfoto als herinnering met een koe er

4. Het is ook het verhaal van een koe en van een foto, van de vader aan het begin van de vorige eeuw, een zwart-witfoto als herinnering met een koe er 1. Het was de zon in mijn hand of de zon van de weiden in mei op de drempel van de deur. Of ook: de drempel van mei aan de deuren van Vorst, en vandaag zie ik de stad door een raam dat uitkijkt op acht

Nadere informatie

Wat gebeurde er met de beek Krith?

Wat gebeurde er met de beek Krith? Elia bij de weduwe in Zarfath. Wat gebeurde er met de beek Krith? 1 Koningen 17:7 7 En het gebeurde na verloop van vele dagen dat de beek uitdroogde, want er was geen regen in het land gevallen Welke opdracht

Nadere informatie

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan!

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Pasen 2016 Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon,

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg Hoe ik talent voor het leven kreeg in makkelijke taal Rodaan Al Galidi Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Semmier Kariem. Ik ben in 1991 gevlucht uit Irak. Daar was Saddam Hoessein

Nadere informatie

nooit Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen Als een olifant door een porseleinkast gaan

nooit Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen Als een olifant door een porseleinkast gaan Als een olifant door een porseleinkast gaan Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als één schaap over de dam is volgen er meer Als iemand het voorbeeld geeft, zijn er al snel meer mensen die dit voorbeeld volgen

Nadere informatie

In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus zelf die ons groet.

In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus zelf die ons groet. Vriendschap, Vrij en ongedwongen, Zonder vriendschap kun je iemand niet helemaal vertrouwen in je blijdschap en verdriet. Wie ben jij, wie is de ander? In de vriendschap tussen mensen is het Gerlachus

Nadere informatie

Het lam. Arna van Deelen

Het lam. Arna van Deelen Het lam Arna van Deelen Hij leunde vermoeid op zijn staf, starend over de eindeloze velden. De kudde lag verspreid onder de bomen, die op deze tijd van de dag voor wat schaduw zorgden. Hij legde zijn hand

Nadere informatie

En dan Nog.. Even Dit

En dan Nog.. Even Dit En dan Nog.. Even Dit Enschede, 18 december 2013 Alle locaties Hoofdlocatie St. Jan Haaksbergerstraat 255 Tel: 053 431 43 01 st.jan@skoe.nl Locatie Veldkamp Joh. Ter Horststraat 30 7513 ZH Enschede Tel:

Nadere informatie

-23- Geen medelijden

-23- Geen medelijden -22- Graniet Hoeveel keer was de vrachtwagen al gestopt? Innocent was de tel kwijtgeraakt. Telkens als de truck halt hield, werden er een paar jongens naar binnen geduwd. Maar nu bleef de deur van de laadruimte

Nadere informatie

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Stilte vooraf Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Witte donderdag. Nacht van de overlevering, met een dubbelzinnige betekenis. Het is de overlevering (de traditie) van

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Bart Moeyaert. Blote handen

Bart Moeyaert. Blote handen Bart Moeyaert Blote handen Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Kinderboeken Uitgeverij 2015 We holden door drie weitjes waar we nooit eerder geweest waren. Het ging bergaf. We holden harder dan we konden.

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

Om een of andere reden zijn ze daar allebei heel tevreden

Om een of andere reden zijn ze daar allebei heel tevreden Tweelingen Anna en Thijs wonen in de Verlegenstraat. Zo heet hun straat niet echt. Ze is vernoemd naar een Franse schilder. Fer. Léger staat er op het straatnaambordje. Maar als je de naam hardop uitspreekt

Nadere informatie

De grote familie. Foto s van het materiaal

De grote familie. Foto s van het materiaal De grote familie Focus van dit verhaal De focus in dit verhaal ligt bij God en het volk van God (Genesis 12 15, 24). Dit verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de Kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

Waar woonde Nabal, was hij rijk en wat vertelt de Bijbel over zijn echtgenote?

Waar woonde Nabal, was hij rijk en wat vertelt de Bijbel over zijn echtgenote? De actie van Abigaïl en de les voor David. Waar woonde Nabal, was hij rijk en wat vertelt de Bijbel over zijn echtgenote? 1 Samuel 25:2 2 Nu was er in Maon een man die in Karmel zijn bedrijf had. Die man

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

De steentijd Jagers en verzamelaars

De steentijd Jagers en verzamelaars De steentijd Jagers en verzamelaars De prehistorie is de geschiedenis van de mensheid voordat mensen konden lezen en schrijven. We hebben uit de prehistorie daarom geen boeken, dagboeken of andere geschreven

Nadere informatie

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart.

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart. Toon mijn liefde Aan de maaltijd wordt het stil, als de meester knielen wil, en vol liefde als een knecht, elk apart de voeten wast en zegt: Dit is wat Ik wil dat jullie doen, dit is waarom Ik bij jullie

Nadere informatie

Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa?

Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa? De vrouw uit Sunem. Wat had deze vrouw uit Sunem voortdurend over voor de profeet Elisa? 2 Koningen 4:8-9 8 Het gebeurde op een dag dat Elisa langs Sunem kwam, dat daar een vrouw van aanzien was, die er

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Zoë Zwabber en Sam Spons Een spetterend avontuur

Zoë Zwabber en Sam Spons Een spetterend avontuur De soapstory van Zoë Zwabber en Sam Spons Een spetterend avontuur door Margriet Keller Zwabber & Spons Inhoud: Die keer dat Zoë Zwabber terechtkwam bij haar Samuel Augustinus Melchior Spons gabber 2 Die

Nadere informatie

WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok

WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok WILLEM VAN HANEGEM Geboren: 1944, Breskens Toptijd: 1962-1983 Clubs: Velox, Xerxes, Feyenoord, AZ 67, Chicago Sting, FC Utrecht Positie

Nadere informatie

Toen ze opkeek, zag ze dat ze niet meer alleen was. Bij de koeien stond een jongen met een stok. Hij had blond haar, dat rood leek in het late

Toen ze opkeek, zag ze dat ze niet meer alleen was. Bij de koeien stond een jongen met een stok. Hij had blond haar, dat rood leek in het late De oude jongen Iedere zaterdag ging Bryanna naar Kael met een mand wol. Ze keek toe hoe hij sokken breide. Genoeg voor alle voeten in het dorp en alle voeten in de stad. Eens per week vertrok er een kar

Nadere informatie

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Welkom op ons kerstfeest Groep 0 zingt : Jezus zegt, dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij

Nadere informatie

Wie overleed en waar was het volk toen?

Wie overleed en waar was het volk toen? Het water van Meriba. Wie overleed en waar was het volk toen? Numeri 20:1 1 De Israëlieten kwamen in de woestijn Zin, heel de gemeenschap, in de eerste maand, en het volk bleef in Kades. Daar stierf Mirjam,

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik

Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik Voor Rune s vijfde verjaardag. Voor hem, zijn vriendjes en zijn klasgenootjes

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Het Drakenfeestje. Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik

Het Drakenfeestje. Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik Lies is een speciaal el e: door een ongeluk in haar jeugd kan ze niet vliegen en toveren. Toch houdt Lies van avonturen. Het Drakenfeestje Maar wat kan ze doen als er plotseling een draak in Bosopdeheuvel

Nadere informatie

Waar woonde Elkana, een zoon van Jeroham, en met wie was hij getrouwd?

Waar woonde Elkana, een zoon van Jeroham, en met wie was hij getrouwd? De gelofte van Hanna Waar woonde Elkana, een zoon van Jeroham, en met wie was hij getrouwd? 1 Samuel 1:1-2, eerste deel 1 Er was een man uit Ramathaïm-Zofim, uit het bergland van Efraïm, en zijn naam was

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de Vorst der eng len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden, komt, laten

Nadere informatie

LES 1. De verstandigste man op aarde. Sabbat

LES 1. De verstandigste man op aarde. Sabbat De verstandigste man op aarde Sabbat Doe Lees Koningen 3 en 4. Wie is de de meest wijze persoon die je kent? Hoe denk je dat die persoon zo wijs is geworden? Denk je dat jij ooit zo wijs zult worden? Beeld

Nadere informatie

1. De zolder van opa 3 2. Spullen van vroeger 4 3. De stoof 5 4. Het leesplankje 6 5. De Keulse pot 7 6. De tol 8 7. De foto 9 8.

1. De zolder van opa 3 2. Spullen van vroeger 4 3. De stoof 5 4. Het leesplankje 6 5. De Keulse pot 7 6. De tol 8 7. De foto 9 8. Dingen van vroeger Inhoud 1. De zolder van opa 3 2. Spullen van vroeger 4 3. De stoof 5 4. Het leesplankje 6 5. De Keulse pot 7 6. De tol 8 7. De foto 9 8. De koffiemolen 10 9. De schaatsen 11 10. Nog

Nadere informatie

met Jezus zelf aan boord van dit zinkende schip. De storm op het meer

met Jezus zelf aan boord van dit zinkende schip. De storm op het meer - 1 - De storm op het meer Er wordt in de evangeliën 2x over een storm op het meer van Galilea gesproken en we kunnen veel leren, wat Jezus in die storm tot zijn discipelen zei. We gaan eerst naar Marcus

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Koning Juliana Inleiding Koningin Juliana werd geboren op 30 april 1909 in Den Haag. Haar volledige naam is: Koningin Juliana Louise Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau. Ze is een dochter Prins van Hendrik

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG

KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG & DEEL EEN HONGER 1 Midden in de nacht Net toen ik dacht: ik heb het me verbeeld, hoorde ik het weer, een langgerekte dierlijke schreeuw,

Nadere informatie

ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies

ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies 7 inzichten die je kunnen helpen na een ingrijpend verlies. Karin Verheyen www.senkaflex.be WELKOM Februari 2010: ik moet afscheid nemen

Nadere informatie

Welke angst bestond nog altijd bij David en naar welke plaats ging hij en zijn gevolg heen?

Welke angst bestond nog altijd bij David en naar welke plaats ging hij en zijn gevolg heen? avid in Ziklag, wat een verkeerde keuze blijkt te zijn. Welke angst bestond nog altijd bij David en naar welke plaats ging hij en zijn gevolg heen? 1 Samuel 27:1-2 1 Maar David zei in zijn hart: Ik zal

Nadere informatie

Tabaco y Chanel. Joachim

Tabaco y Chanel. Joachim Tabaco y Chanel Tabaco y Chanel Joachim Schrijver: Joachim Reurink Coverontwerp: Jan-Willem de Graaf Joachim ÉÉN. Wij spraken nooit over ons. Althans het eerste jaar niet, het gebeurde gewoon. We hadden

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Jonggezinnedienst 24 sept uur Thema : de Koninklijke trein Kind vermist/gemist opening winterwerk met ds Hoekman

Jonggezinnedienst 24 sept uur Thema : de Koninklijke trein Kind vermist/gemist opening winterwerk met ds Hoekman Jonggezinnedienst 24 sept 2017 10.00 uur Thema : de Koninklijke trein Kind vermist/gemist opening winterwerk met ds Hoekman Welkom en afkondigingen: Zingen: Heb je al een kaartje voor de koninklijk trein

Nadere informatie

Edward van de Vendel Toen kwam Sam. Met tekeningen van Philip Hopman

Edward van de Vendel Toen kwam Sam. Met tekeningen van Philip Hopman Edward van de Vendel Toen kwam Sam Met tekeningen van Philip Hopman Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij bv 2011 1 De hond was er zomaar. Hij stond aan het begin van de oprit, met zijn voorpoten

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

De zolder van opa Groepen 3-4-5

De zolder van opa Groepen 3-4-5 De zolder van opa Groepen 3-4-53 Inhoud 1 Kinderboekenweek 3 2 Op de zolder 4 3 De stoof 5 4 Het leesplankje 6 5 De Keulse pot 7 6 De tol 8 7 De foto 9 8 De koffiemolen 10 9 De schaatsen 11 10 Nog een

Nadere informatie

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat Toen Jezus dorst kreeg Sabbat Doe Lees Johannes 4. 54 Had je ooit geen water meer om te drinken? Of heb je ooit hele erge dorst gehad? Dit verhaal gaat over hele erge dorst hebben. Water willen drinken.

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Wie kreeg van God de ingeving om de Filistijnen een lesje te leren?

Wie kreeg van God de ingeving om de Filistijnen een lesje te leren? Jonathan verslaat met de hulp van God de Filistijnen. Wie kreeg van God de ingeving om de Filistijnen een lesje te leren? 1 Samuel 14:1, eerste deel 1 Op een dag gebeurde het dat Jonathan, de zoon van

Nadere informatie

17 december Jaarafsluiting

17 december Jaarafsluiting 17 december Jaarafsluiting 40 deelnemers ging met elkaar de strijd aan tijdens de jaarafsluiting. We speelden de wedstrijd in de vorm van texas scramble. Alles was goed voorbereid en niets heeft ons in

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je.

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je. Oud wit Prins de Vos Ik wil je. Het is het eerste berichtje dat ik vandaag van hem ontvang. De uren waarin het stil blijf zijn ondragelijk. Pas als ik de trilling in mijn broekzak voel begint mijn hart

Nadere informatie

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven Inleiding Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven In de jaren dertig groeide onze moeder op in Zuid-Limburg. Mama is de oudste van tien kinderen. Toen ze vier jaar oud was, kwam haar oma bij

Nadere informatie

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de gemeente in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat. De volgende dag al moeten de dienstplichtigen

Nadere informatie

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7.

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7. De wolf inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 4 2. Ruiken, horen en zien 6 3. De roedel 7 4. De taal van de wolf 9 5. Wolf en hond 10 6. Soorten wolven 11 7. Sprookjes 12 8. Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

Ps. 129 : 1, 2 en 6 Ps. 115 : 1, 2 en 3

Ps. 129 : 1, 2 en 6 Ps. 115 : 1, 2 en 3 Ps. 129 : 1, 2 en 6 OB 1. Men heeft mij fel benauwd van jongs af aan. Zegg' Isrel nu: men juichte, toen wij vielen. Men heeft mij reeds van jongs af leed gedaan; Geen overmacht kon m' echter ooit vernielen.

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van de Opgestane Heer!

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van de Opgestane Heer! Lieve mensen, jong en oud, gemeente van de Opgestane Heer! Een nieuw begin! Wanneer maken we dat? Ik denk dat het op verschillende momenten in je leven kan. Bij kinderen zien we het al gebeuren als ze

Nadere informatie

Terug in de klas bood ik een fijn werkje aan. Wie kon de taart mooi versieren volgens het Voorgestelde versieringetje?

Terug in de klas bood ik een fijn werkje aan. Wie kon de taart mooi versieren volgens het Voorgestelde versieringetje? Klasnieuws week 19 Maandag bood ik een ganzenspel aan maar in een ridderjasje. Ik speelde met hen mee. Het was erg spannend, want als je op een figuurtje kwam te staan kon het zijn dat je stappen vooruit

Nadere informatie

Welke opdracht kreeg Elia van God?

Welke opdracht kreeg Elia van God? De roeping van Elisa. Welke opdracht kreeg Elia van God? 1 Koningen 19:19 19 Hij ging daarvandaan en trof Elisa, de zoon van Safat, aan. Deze was aan het ploegen met twaalf span runderen voor zich uit,

Nadere informatie

De kermis. Tim Abel en Raf liepen naar huis. Ze wonen bij elkaar in de straat.

De kermis. Tim Abel en Raf liepen naar huis. Ze wonen bij elkaar in de straat. De kermis Tim Abel en Raf liepen naar huis. Ze wonen bij elkaar in de straat. Toen ze thuis waren Face Time de Raf naar Tim. hij zei ga je mee naar de kermis. Ja leuk zij Tim. Zal ik abel ook vragen. Ja

Nadere informatie

Door God geroepen: JESAJA. Jesaja 6:1-13

Door God geroepen: JESAJA. Jesaja 6:1-13 Door God geroepen: JESAJA Jesaja 6:1-13 Uzzia was zestien jaar oud toen hij koning werd, en hij regeerde tweeënvijftig jaar in Jeruzalem. Hij deed wat juist was in de ogen van de HEERE, In de dagen dat

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Het raam achter het gordijn stond op een kier. Uit de nacht kwamen geluiden de kamer van Dolfje binnen. Tsjirpende krekels, brullende kikkers,

Het raam achter het gordijn stond op een kier. Uit de nacht kwamen geluiden de kamer van Dolfje binnen. Tsjirpende krekels, brullende kikkers, 1 ZEVEN Midden in de nacht schoot Dolfje overeind in bed. Even wist hij niet waardoor hij wakker werd. Er gebeurde iets belangrijks, dat wist hij zeker. Iets in hem was veranderd, maar wat? Plotseling

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

verdedigers doel hakjes geven panna s maken

verdedigers doel hakjes geven panna s maken Vroeger Ik heb voetbal niet altijd gehaat. Vroeger was ik er gek op. Net als David, mijn tweelingbroer. Dat is niet zo raar. Onze vader is tenslotte een voetballer. En niet zomaar een voetballer! Onze

Nadere informatie

2 Zo sprak Abraham tot zijn knecht, den oudste van zijn huis, regerende over alles, wat hij had:

2 Zo sprak Abraham tot zijn knecht, den oudste van zijn huis, regerende over alles, wat hij had: 1 Abraham nu was oud en wel bedaagd; en de HEERE had Abraham in alles gezegend. 2 Zo sprak Abraham tot zijn knecht, den oudste van zijn huis, regerende over alles, wat hij had: Leg toch uw hand onder mijn

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Het verhaal van onze kerststal

Het verhaal van onze kerststal Het verhaal van onze kerststal In dit boekje wordt het verhaal van onze kerststal verteld. Het verhaal gaat over wat er gebeurde toen Jezus geboren werd. Op onze internetpagina is iets meer te zien. Ook

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan?

Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan? Maleachi en Gods tempel. Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan? Maleachi 3:1 die voor Mij de weg bereiden zal. 1 Zie, Ik zend Mijn engel, Plotseling zal naar Zijn tempel komen die Heere, Die u aan het

Nadere informatie

Frederik Smekens Vak:Godsdienst Opdracht: de 7 deugden in het Christendom

Frederik Smekens Vak:Godsdienst Opdracht: de 7 deugden in het Christendom Frederik Smekens Vak:Godsdienst Opdracht: de 7 deugden in het Christendom De zeven deugden bestaan al heel lang. Al sinds het begin van de mensheid. Adam zat alleen in het hemelse rijk. Hij verveelde zich

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie