1 Inleiding Aanleiding Doel Gebruikte gegevens 4

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Doel 4 1.3 Gebruikte gegevens 4"

Transcriptie

1

2 Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave 1 Inleiding Aanleiding Doel Gebruikte gegevens 4 2 Geologie Opbouw Boringen Sonderingen Doorlatendheden Ondergrond van de projectlocatie 7 3 Grondwater Grondwaterkaart Grondwatergegevens voor de projectlocatie Grondwaterstroming Parameters 9 4 Potentieel grondwateroverlast 10 5 Grondwatermodel Inleiding Indicatie waterbezwaar Aanbevelingen bij bemaling 11

3 Pagina 3 van 12 1 Inleiding 1.1 Aanleiding Op het zogenaamde GZG terrein in de historische kern van s-hertogenbosch wordt een bouwlocatie voor onder andere woningen ontwikkeld. Onder deze woningen is een parkeerkelder voorzien. Breijn heeft een waterhuishoudkundige onderzoek (WHO) voor de civieltechnische voorbereiding van het bestemmingsplan GZG-terrein te s-hertogenbosch opgesteld. Naast het GZG terrein ligt het gebouw de Arena. Na de bouw van de Arena is in de kelder van het pand aan het Burgemeester Loeffplein (zie figuur) wateroverlast ontstaan. De gemeente heeft in het kader van het WHO gevraagd om deze wateroverlast nader te onderzoeken. Doel is om te voorkomen dat soortgelijke klachten bij de bouw van de parkeerkelder onder het GZG-terrein ontstaan. Tevens is in deze rapportage een eerste indicatie gegeven van het te verwachten waterbezwaar indien de bouw volledig in den droge wordt uitgevoerd. Hierbij wordt opgemerkt dat de bouwwijze nog onderdeel is van nader onderzoek. Hierbij valt te denken aan onderwaterbeton of beperken oppervlak parkeerkelder. In onderstaande tabel zijn uit de WHO een aantal basisgegevens van het plangebied overgenomen. Het gebied heeft in de huidige situatie de functie ziekenhuis en wonen en wordt aangemerkt als toekomstig woon- en werkgebied. Locatiegegevens Provincie Waterschap Gemeente Locatie Oppervlakte X coördinaten (RD stelsel) tot Y coördinaten (RD stelsel) tot Z coördinaten (m + NAP) 5,90 tot 6,50 Noord-Brabant Aa en Maas s-hertogenbosch Zuid-Willemsvaart, Nieuwstraat, Burgemeester Loeffplein en Tolburgstraat ca. 6,7 ha

4 Pagina 4 van Doel In deze rapportage wordt ingegaan op de algemene geologische situatie en het grondwaterregime rondom van de projectlocatie en de omgeving. Vervolgens wordt de overlast bij het pand aan het Burgemeester Loeffplein nader beschouwd en worden eventuele maatregelen voor de parkeergarage van het GZG terrein voorgesteld. Tevens worden aanbevelingen gedaan voor noodzakelijke onderzoeken indien er voor de bouw van de parkeergarage wordt gekozen voor een bemaling. Tot slot wordt het mogelijke waterbezwaar berekend dat ontstaat indien onder de projectlocatie een parkeergarage wordt aangelegd. Het doel van deze rapportage is de mogelijke oorzaak van de wateroverlast door de bouw van de Arena te onderzoeken en eventuele maatregelen voor te stellen om deze met de bouw van de parkeergarage van het GZG terrein te voorkomen. 1.3 Gebruikte gegevens Voor het opstellen van deze rapportage is gebruik gemaakt van de volgende gegevens bronnen: 1. Boringen, sonderingen en grondwatermetingen opgenomen in het DINOLoket van TNO bouwen ondergrond. 2. De rapportage Geohydrologische aspecten parkeergarage Hekellaan te Den Bosch van Fugro, referentienr. I-5768, 14 december Sonderingen uit de directe omgeving afkomstig uit de archieven van Fugro gezet tussen 1975 en Sonderingen gezet op de projectlocatie door Fugro in De rapportage Bodemverontreiniging Burgemeester Loeffplein / hoek Pastoor de Kroonstraat te s-hertogenbosch, saneringsplan van Hofstede CS, 9 april De notitie Sanering bodemverontreiniging Burgemeester Loeffplein / hoek Pastoor de Kroonstraat te s-hertogenbosch tussentijds evaluatierapport- eerste jaar (2004), van Hofstede CS, 22 maart De Grondwaterkaart van Nederland. Kaartbladen 45 west en 45 oost van Dienst Grondwaterverkenning TNO, juli De rapportage Waterhuishoudkundig onderzoek GZG terrein te Den Bosch van Breijn, kenmerk , 9 juli Het proefschrift van J. Schokker, Patterns and processes in a Pleistocene fluvio-aeolian environment uit 2003.

5 Pagina 5 van 12 2 Geologie 2.1 Opbouw Boringen In het DINOloket van TNO bouw- en ondergrond zijn in de buurt van de projectlocatie een aantal diepere boringen beschikbaar. Op basis van deze boringen is de opbouw van de ondergrond van de projectlocatie als volgt te beschrijven: Laag Diepte t.o.v. NAP Grondslag 1 +6/0 Afwisseling van zandlagen, kleilagen en veenlagen. Lokaal volledig kleiig ontwikkeld, lokaal volledig opgebouwd uit (fijn) zand 2 0/-10 Afwisseling van matig fijn tot matig grof zand, lokaal met dunne klei- of veenlagen 3-10/-15 Matig grove tot grove zandlagen 4-15/-19 Zandige klei met veenlagen 5-19/-60 Grof zand met grindlagen, lokaal matig fijn tot matig grove zandlagen De locatie van de beschikbare boringen is opgenomen in figuur 2.1 Figuur 2.1 beschikbare boringen in de omgeving van de projectlocatie (rood omkaderd)

6 Pagina 6 van Sonderingen Voor dit project zijn een aantal sonderingen gezet. Deze sonderingen bevestigen de opbouw die uit de boringen naar voren is gekomen. Hiernaast zijn in de nabijheid van de projectlocatie in de DINOloket database twee sonderingen opgenomen, S45C00282 en S45C Uit deze twee sonderingen blijkt dat op deze locatie de zandige kleilaag (leemlaag) op -15 tot -19 meter ten opzichte van NAP relatief zandig ontwikkeld is. De weerstand tegen verticale grondwaterstroming is hierdoor beperkt. Op de locatie van de parkeergarage Hekellaan [lit 2] is nader onderzoek naar deze leemlaag gedaan. Ook op deze locatie werd de leemlaag niet als waterremmend onderkend. Schokker heeft in zijn proefschrift deze laag als herkenbaar onderdeel van de Boxtelformatie onderkend en de naam Bestmember gegeven. Volgens dit proefschrift ligt de noordelijke grens van de Bestmember ter hoogte van de projectlocatie. Meer naar het zuiden is de Bestmember dikker en kleiiger ontwikkeld. Figuur 2.2 Sonderingen in de omgeving van de projectlocatie

7 Pagina 7 van Doorlatendheden Op basis van gegevens opgenomen in het DINOloket en van gegevens afkomstig uit de Grondwaterkaart van Nederland, kan een indicatieve schatting worden gemaakt van de doorlatendheden van de verschillende pakketten. In de onderstaande tabel zijn de k-waarde (de doorlatendheid in meter per dag) en de daarbij behorende KD-waarde (k-waarde vermenigvuldigd met de dikte van de laag) in m 2 per dag, of de weerstand van de waterremmende laag in dagen. Laagnr. K-waarde KD-waarde / weerstand 1 4*10-3 [m/dag] 1200 [dagen] 2 7 [m/dag] 72 [m 2 /dag] 3 16 [m/dag] 80 [m 2 /dag] 4 7*10-3 [m/dag] 900 [dagen] 5 40 [m/dag] 1600 [m 2 /dag] 2.3 Ondergrond van de projectlocatie Op basis van de beschikbare gegevens blijkt dat aan de zuidzijde van de projectlocatie de kleilaag aan het maaiveld (laagnr. 1) vrijwel ontbreekt. Naar de noordzijde en de westzijde neemt de dikte van deze laag toe tot 5 meter. Onder de naastgelegen locatie Arena is deze laag 4 meter dik. Boven deze laag kan regenwater stagneren waardoor een schijngrondwaterspiegel kan ontstaan.

8 Pagina 8 van 12 3 Grondwater 3.1 Grondwaterkaart Op basis van gegevens opgenomen in de DINOdatabase kan per meetpunt in de omgeving van de projectlocatie de relevante grondwaterparameters worden bepaald. Op basis van deze gegevens kan een isohypsekaart van de relevante grondwaterparameters worden gemaakt. Deze kaart wordt gebruikt om de grondwaterparameters voor de projectlocatie te bepalen. In figuur 3.1 zijn de isohypsen voor de gemiddeld hoogste grondwaterstand (GHG) opgenomen. Hieruit komt naar voren dat bij hoge grondwaterstanden het grondwater onder de projectlocatie nauwelijks een verhang kent. Stroming van het grondwater vindt nauwelijks plaats. Figuur 3.1 Isohypsekaart (groene lijnen) voor de GHG in meter ten opzichte van NAP.

9 Pagina 9 van Grondwatergegevens voor de projectlocatie Grondwaterstroming Op basis van de isohypsekaarten is de overheersende grondwaterstroming naar het westen gericht. Nabij de projectlocatie lijkt een depressie in de grondwaterstanden voor te komen waarmee (een deel) van de projectlocatie lijkt te fungeren als een lokaal inzijgingsgebied naar de diepere zandlagen toe. Dit komt overeen met de afwezigheid van de kleilagen bovenin het bodemprofiel op deze locatie Parameters Voor de projectlocatie zijn de volgende parameters voor het grondwater bepaald: Gemiddeld hoogste grondwaterstand GHG +2,0 tot +2,3 meter ten opzichte van NAP Gemiddelde grondwaterstand GG +1,8 tot +2,1 meter ten opzichte van NAP Gemiddeld laagste grondwaterstand GLG +1,7 tot +2,0 meter ten opzichte van NAP Het geringe verschil tussen de hoogste en de laagste grondwaterstand is kenmerkend voor het bebouwde gebied in de nabijheid van peilbeheerste watergangen. De waterstand in de zuidelijker gelegen Binnendieze ligt op +2,2 meter ten opzichte van NAP. De Zuid-Willemsvaart heeft een peil van circa +2,4 tot +2,5 meter ten opzichte van NAP. In het WHO is uitgegaan van een iets hogere GHG voor de projectlocatie, dit heeft als reden dat deze mede gebaseerd was op de peilstanden in de nabijgelegen Zuid-Willemsvaart.

10 Pagina 10 van 12 4 Potentieel grondwateroverlast Na aanleg van de parkeerkelder de Arena is volgens de gemeente lokaal (grond)wateroverlast ontstaan. Het betreft het pand aan het Burgemeester Loeffplein Bovendien bleek er een vervuiling van bodem en grondwater te zijn [lit 4 en 5]. In de kelder van het pand hangt een pomp die ervoor zorgt dat hier geen water in komt te staan. Het is onduidelijk wanneer de (grond)wateroverlast optreedt en wat de herkomst van het water is. Mogelijk betreft de wateroverlast stagnerend regenwater op de bovenste kleilaag. Het is op basis van de beschikbare gegevens niet mogelijk om vast te stellen of de bouw van de parkeerkelder onder de Arena de voorheen vrije afstroming van dit water boven de kleilaag heeft geblokkeerd. Wel is het op basis van de isohypsenkaart niet onaannemelijk. Door de aanleg van de parkeerkelder werd de afstroom over de kleilaag naar het centrum van de grondwaterdepressie (zie hoofdstuk 3.1) beperkt waarna het water, in natte perioden, boven de kleilaag lokaal kon gaan opstuwen. Aanbevolen wordt om watermonsters van de overlast te nemen om te bepalen of hier daadwerkelijk sprake is van afstromend regenwater (licht zuur water met weinig opgeloste stoffen) of van omhoogkomend grondwater (waarschijnlijk licht basisch water met meer opgeloste stoffen). Tevens dient gemonitoord te worden wanneer de overlast optreedt. Verder wordt aanbevolen de aanwezige kleilaag te draineren door middel van de aanleg van een doorlatende laag (bijvoorbeeld een grindkoffer) langs de wand van de parkeerkelder. Zo wordt de connectie tussen de onderliggende zandlaag en de lagen boven de kleilaag opengehouden. Door deze aanpak wordt een vergelijkbare mogelijke grondwateroverlast bij de aanleg van deze parkeerkelder voorkomen.

11 Pagina 11 van 12 5 Grondwatermodel 5.1 Inleiding Voor de aanleg van de parkeergarage onder de projectlocatie kan met behulp van een grondwatermodel (Modflow) een berekening worden gemaakt van het te verwachten waterbezwaar. Hierbij wordt opgemerkt dat het berekende waterbezwaar een indicatie betreft. Bovendien wordt nog nader onderzocht hoe enerzijds de bestaande ondergrondse parkeergarage wordt gesloopt en anderzijds de nieuwe ondergrondse parkeergarage wordt gebouwd. Hierbij kan de sloop in den droge of in den natte worden uitgevoerd en kan de bestaande vloer van de parkeergarage wellicht gehandhaafd blijven. Voor de nieuwe parkeergarage wordt onderzocht of deze enkel- of dubbellaags wordt uitgevoerd. En ook hier moet nog een keuze worden gemaakt voor aanleg in den droge of in den natte. De ontwikkelaar beseft zich dat bij het toepassen van een bemaling aspecten als bemalingshoeveelheid, mogelijke vervuilingen, archeologie en mogelijke zettingen een grote rol spelen. 5.2 Indicatie waterbezwaar Voor deze modelstudie is gebruik gemaakt van de ondergrond gegevens zoals beschreven in hoofdstuk 2 en 3 van deze rapportage. De afmetingen van de parkeerkelder bedragen circa 140 bij 90 meter, de diepte van een dubbellaags parkeerkelder wordt op 10 meter onder maaiveld (wat op +6,0 meter ten opzichte van NAP ligt) gesteld. Dit betekent dat bij een grondwaterstand op +2,0 meter ten opzichte van NAP het grondwater verlaagd dient te worden tot -4,5 meter ten opzichte van NAP (bodem parkeerkelder op -4,0 meter ten opzichte van NAP vermeerderd met 0,5 meter extra ontwatering onder de bouwkuip om droog te kunnen werken). Op het moment van deze rapportage zijn de exacte dimensies van de parkeerkelder niet bekend. De aanlegduur is evenmin bekend. Het berekende waterbezwaar dient dan ook als indicatie gezien te worden. Het waterbezwaar zou bij de gegeven afmetingen 6900 m 3 per dag, m 3 per maand (circa 290 m 3 per uur) bedragen bij een ontgraving onder talud. Bij het toepassen van damwanden wordt het waterbezwaar circa 20% gereduceerd. Deze waarden liggen boven de vergunningsgrens die het Waterschap hanteert (deze ligt op m 3 per maand). Indien de aanleg langer duurt dan 6 maanden is een vergunning verplicht. De dan te onttrekken hoeveelheden dienen volledig te worden geretourneerd in de laag waaruit onttrokken wordt. 5.3 Aanbevelingen bij bemaling Indien gekozen wordt om bemaling toe te passen voor of de sloop van de bestaande parkeerkelder of voor de realisatie van de nieuwe parkeerkelder moet rekening worden gehouden met de volgende aspecten. 1. Het uitvoeren van een grondwatermodellering, zowel kwantitatief als kwalitatief, om de invloed op de omgeving in beeld te brengen. 2. Inzichtelijk maken van de effecten van de bemaling op (bodem)vervuilingen. 3. Inzichtelijk maken van de effecten van de bemaling op archelogie. 4. Inzichtelijk maken van de effecten van de bemaling op funderingen. 5. Inzichtelijk maken van de effecten van de bemaling op andere bemalingen.

12 Pagina 12 van De onttrekking dient gemonitoord te worden, zowel kwantitatief als kwalitatief. 7. Indien er gedurende de bemaling calamiteiten optreden dient er een terugvalscenario duidelijk en mogelijk te zijn. Bovenstaande keuzes kunnen worden gemaakt zodra duidelijk is voor welke bouwwijze van de parkeerkelder wordt gekozen.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Ontwikkelingsverband Houten C.V. voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een parkeerkelder onder het nieuw realiseren

Nadere informatie

Geohydrologische situatie Burg. Slompweg

Geohydrologische situatie Burg. Slompweg Notitie Contactpersoon Johannes Weemstra Datum 21 november 2012 Kenmerk N003-1210450WEJ-rrt-V01-NL Geohydrologische situatie Burg. Slompweg 1 Inleiding In opdracht van de gemeente Steenwijkerland heeft

Nadere informatie

Grondwatereffectberekening Paleis het Loo. 1. Inleiding. 2. Vraag. Datum: 16 september 2016 Goswin van Staveren

Grondwatereffectberekening Paleis het Loo. 1. Inleiding. 2. Vraag. Datum: 16 september 2016 Goswin van Staveren Grondwatereffectberekening Paleis het Loo Project: Grondwatereffectberekening Paleis het Loo Datum: 16 september 2016 Auteur: Goswin van Staveren 1. Inleiding Voor de ondergrondse uitbreiding van het museum

Nadere informatie

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007 14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw 06-12-2007 Notitie Concept Contactpersoon Maaike Bevaart Datum 6 december 2007 Geohydrologie Zuidbuurt Eemnes 1 Inleiding Ter voorbereiding op de ontwikkeling van

Nadere informatie

Projectnummer: D03011.000284. Opgesteld door: Ons kenmerk: Kopieën aan: Kernteam

Projectnummer: D03011.000284. Opgesteld door: Ons kenmerk: Kopieën aan: Kernteam MEMO Onderwerp Geohydrologisch vooronderzoek Amsterdam, WTC 5C, 2 oktober 2013 Van mw. M. Duineveld MSc. Afdeling IBZ Aan ZuidasDok Projectnummer D03011.000284. Opgesteld door mw. M. Duineveld MSc. Ons

Nadere informatie

: SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24

: SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24 Logo MEMO Aan : Henrike Francken Van : Michiel Krutwagen Kopie : Dossier : BA1914-112-100 Project : SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24 Ons

Nadere informatie

kade Peil vaart -0.4 Gws binnen kuip -3.9 Waterdruk die lek veroorzaakt

kade Peil vaart -0.4 Gws binnen kuip -3.9 Waterdruk die lek veroorzaakt Notitie Aan: Waternet Van: Ben van der Wal, Geert Kerkvliet Datum: 28 mei 2015 Kopie: Gemeente Amsterdam Ons kenmerk: INFRABD3912N004F02 Classificatie: Project gerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V. Infrastructure

Nadere informatie

Projectnummer: C01012.100139.0400/LB. Opgesteld door: Tristan Bergsma. Ons kenmerk: 078572453:0.2. Kopieën aan: Cees-Jan de Rooi (gd)

Projectnummer: C01012.100139.0400/LB. Opgesteld door: Tristan Bergsma. Ons kenmerk: 078572453:0.2. Kopieën aan: Cees-Jan de Rooi (gd) MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Beaulieustraat 22 Postbus 264 6800 AG Arnhem Tel 026 3778 911 Fax 026 4457 549 www.arcadis.nl Onderwerp: Beknopte watersysteemanalyse de Knoop, Doetinchem Arnhem, 29 juli 2015

Nadere informatie

Watertoets De Cuyp, Enkhuizen

Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Definitief Bouwfonds Ontwikkeling Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 6 april 2009 Verantwoording Titel : Watertoets De Cuyp, Enkhuizen Subtitel : Projectnummer : 275039 Referentienummer

Nadere informatie

De locatie Het ontwerp van het winkelcentrum en directe omgeving is opgenomen in figuur 1.

De locatie Het ontwerp van het winkelcentrum en directe omgeving is opgenomen in figuur 1. Notitie Datum: 17 juni 2015 Betreft: Afkoppelen nieuwbouw Handelstraat, Apeldoorn Kenmerk: BP30, NOT20150617 Bestemd voor: Bun Projectontwikkeling BV Ter attentie van: de heer J. Spriensma Opgesteld door:

Nadere informatie

BARRIEREWERKING NIEUWBOUW KENNISCLUSTER RIJNBOOG TE ARNHEM

BARRIEREWERKING NIEUWBOUW KENNISCLUSTER RIJNBOOG TE ARNHEM FUGRO INGENIEURSBUREAU B.V. Adviesgroep Stedelijke Hydrologie en Waterbeheer RAPPORT betreffende BARRIEREWERKING NIEUWBOUW KENNISCLUSTER RIJNBOOG TE ARNHEM Opdrachtnummer: 7209-0513-002 Opdrachtgever Projectleider

Nadere informatie

Bijlage 1. Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek

Bijlage 1. Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bijlage 1 Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bijlagel Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bodemopbouw en Geohydrologie Inleiding In deze bijlage wordt

Nadere informatie

Memo. Algemeen. drs. D.H. Edelman. Datum 5 maart 2012 Onderwerp Ontwatering Wienercomplex. Van

Memo. Algemeen. drs. D.H. Edelman. Datum 5 maart 2012 Onderwerp Ontwatering Wienercomplex. Van Memo Datum 5 maart 2012 Onderwerp Ontwatering Wienercomplex Van drs. D.H. Edelman Telefoon +31 (0)73 658 22 72 Fax +31 (0)73 658 22 99 E-mail dedelman@breijn.nl Bijlage(n) 1 Aan Dhr. M. van Vemden, Waternet

Nadere informatie

Ons Kenmerk: IBZ7339. Versie. Definitief. Datum: 1 mei Kopiën aan:

Ons Kenmerk: IBZ7339. Versie. Definitief. Datum: 1 mei Kopiën aan: MEMO Onderwerp: IO 08-Me-70 Bepalen waterbezwaar voor bemaling Piet Kranenbergpad Opgesteld door: L.F.M. van Beek Van: IBZ Aan: Gemeente Amsterdam Ons Kenmerk: IBZ7339 Versie Definitief Datum: 1 mei 2017

Nadere informatie

Beschrijving geohydrologische situatie Vondelpark en Willemsparkbuurt te Amsterdam

Beschrijving geohydrologische situatie Vondelpark en Willemsparkbuurt te Amsterdam Notitie Projectleider drs. A.J. (Arjan) Varkevisser Adviseur drs I.A. (Inger) de Groot Datum 19 november 2013 Kenmerk N001-1217942AJA-vvv-V01-NL Beschrijving geohydrologische situatie Vondelpark en Willemsparkbuurt

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Notitie Contactpersoon ir. J.M. (Martin) Bloemendal Datum 7 april 2010 Kenmerk N001-4706565BLL-mya-V02-NL Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Tauw

Nadere informatie

Geohydrologisch advies bestemmingsplan Clarenburg 1 te Leusden

Geohydrologisch advies bestemmingsplan Clarenburg 1 te Leusden Notitie Concept Projectleider Arjan Varkevisser Adviseur Thomas Boerman Datum 18 april 2016 Kenmerk N001-1237863TBO-bom-V01 Geohydrologisch advies bestemmingsplan Clarenburg 1 te Leusden 1 Inleiding Heilijgers

Nadere informatie

Watertoets Klaproosstraat 13, Varsseveld

Watertoets Klaproosstraat 13, Varsseveld Notitie Contactpersoon Inkie Goijer Datum 1 augustus 2008 Kenmerk N002-4579913IGO-evp-V03-NL 1.1 Inleiding De watertoets De watertoets is een instrument dat ruimtelijke plannen toetst op de mate waarin

Nadere informatie

E Van. Hydrologisch onderzoek invloed bemaling tunnelbak op VOCL verontreiniging

E Van. Hydrologisch onderzoek invloed bemaling tunnelbak op VOCL verontreiniging Aan Omgevingsdienst West-Holland Behandeld door Eline Heemskerk T.a.v. De heer H.M. de Boo E eline.heemskerk@mwhglobal.com Van E. Heemskerk T 015-7511880 Betreft Actualiserend bodemonderzoek Van Leeuwenpark

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.125 en Y = 455.100.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.125 en Y = 455.100. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van de Gemeente Utrecht voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van het tot stand brengen van de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) baan

Nadere informatie

Geohydrologisch onderzoek Centrumplan Oldebroek

Geohydrologisch onderzoek Centrumplan Oldebroek Notitie Contactpersoon Wietske Terpstra Datum 2 februari 2006 Kenmerk N001-4425137TER-pla-V01-NL 1.1 Bodemopbouw De regionale bodemopbouw is afgeleid uit de Grondwaterkaart van Nederland 1 en boorgegevens

Nadere informatie

De duiker bevindt zich globaal op de volgende coördinaten: X = en Y =

De duiker bevindt zich globaal op de volgende coördinaten: X = en Y = Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Projectbureau Leidsche Rijn voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de aanleg van een duiker in de Veldhoenwetering, deelgebied

Nadere informatie

Startpunt Wonen. Caspar Cluitmans Bert Hage (verificatie) Peter Geerts (validatie)

Startpunt Wonen. Caspar Cluitmans Bert Hage (verificatie) Peter Geerts (validatie) Memo Aan Startpunt Wonen Van Caspar Cluitmans Bert Hage (verificatie) Peter Geerts (validatie) Betreft Herontwikkeling Viteliaterrein te Neer Onderdeel: Watertoets Projectnummer: LEU139-0002 Datum 23-06-2016

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = en Y =

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = en Y = Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Bouwbedrijf De Waal voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een kelder aan de Duwboot 2 te Houten. De projectlocatie

Nadere informatie

Infiltratieonderzoek autobedrijf Van den Brink Rosendaalsestraat 437-441

Infiltratieonderzoek autobedrijf Van den Brink Rosendaalsestraat 437-441 Notitie Contactpersoon Wietske Terpstra Datum 25 oktober 2011 Kenmerk N001-4817394TER-mfv-V01-NL Infiltratieonderzoek autobedrijf Van den Brink Rosendaalsestraat 437-441 1 Inleiding Autobedrijf Van den

Nadere informatie

MEMO. winkelcentrum Leidsenhage. Hoogheemraadschap van Rijnland. Gijsbert van Heest

MEMO. winkelcentrum Leidsenhage. Hoogheemraadschap van Rijnland. Gijsbert van Heest MEMO Onderwerp Aanmeldingsnotitie M.E.R.-beoordeling bemaling voor aanleg parkeergarage bij herontwikkeling winkelcentrum Leidsenhage Project Herontwikkeling winkelcentrum Leidsenhage Datum 4 maart 2016

Nadere informatie

De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1).

De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1). De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1). Afbeelding I.1. Vorming stuwwal Nijmegen en stuwwal Reichswald Zandige

Nadere informatie

MONITORING GRONDWATERSTANDEN 3E OOSTERPARKSTRAAT EN VROLIKSTRAAT TE AMSTERDAM

MONITORING GRONDWATERSTANDEN 3E OOSTERPARKSTRAAT EN VROLIKSTRAAT TE AMSTERDAM Briefrapport betreffende MONITORING GRONDWATERSTANDEN 3E OOSTERPARKSTRAAT EN VROLIKSTRAAT TE AMSTERDAM Opdrachtnummer: 1109-0036-001 Veurse Achterweg 10, Postbus 63, 2260 AB, Leidschendam, Tel: 070-3111333.,

Nadere informatie

Het centrum van het bouwrijp te maken gebied ligt op de coördinaten: X = , Y =

Het centrum van het bouwrijp te maken gebied ligt op de coördinaten: X = , Y = Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van het bouwrijp maken van deelgebied Boulevard Oost van Vinex

Nadere informatie

Kloosterstraat. Loon op Zand. Geohydrologisch onderzoek en waterparagraaf SAB. juli 2009 concept

Kloosterstraat. Loon op Zand. Geohydrologisch onderzoek en waterparagraaf SAB. juli 2009 concept Kloosterstraat Loon op Zand Geohydrologisch onderzoek en waterparagraaf SAB juli 2009 concept Kloosterstraat Loon op Zand Geohydrologisch onderzoek en waterparagraaf dossier : C6592.01.001 registratienummer

Nadere informatie

Grondwater effecten parkeergarage en diepwand Scheveningen

Grondwater effecten parkeergarage en diepwand Scheveningen Notitie / Memo Aan: Kees de Vries Van: Anke Luijben en Jasper Jansen Datum: 25 januari 2017 Kopie: Ons kenmerk: WATBE5026-136N001D0.2 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V. Water

Nadere informatie

Verdiepte ligging N18 ter hoogte van de Museumbuurtspoorlijn / Geukerdijk Effecten water

Verdiepte ligging N18 ter hoogte van de Museumbuurtspoorlijn / Geukerdijk Effecten water Verdiepte ligging N18 ter hoogte van de Museumbuurtspoorlijn / Geukerdijk Effecten water projectnr. 0249737.05 07 februari 2014 auteur(s) A. Schuphof Opdrachtgever Gemeente Haaksbergen - Cluster Ruimte

Nadere informatie

Fugro GeoServices B.V. Hydrologie. BK Bodem bv T.a.v. de heer E. van der Most Koraalrood 131 2718 SB ZOETERMEER : 1112-0132-000.

Fugro GeoServices B.V. Hydrologie. BK Bodem bv T.a.v. de heer E. van der Most Koraalrood 131 2718 SB ZOETERMEER : 1112-0132-000. Fugro GeoServices B.V. Hydrologie Veurse Achterweg 10 Postbus 63 2260 AB Leidschendam tel.: 070-3111333 BK Bodem bv T.a.v. de heer E. van der Most Koraalrood 131 2718 SB ZOETERMEER Onze ref : 1112-0132-000.B01/VL/HGW

Nadere informatie

Verslag bewonersavond 24 november 2016

Verslag bewonersavond 24 november 2016 Verslag bewonersavond 24 november 2016 Datum: 28 november 2016 Betreft: Aanpak grondwateroverlast Villapark Eindhoven Kenmerk: BY11, NOT20161128 Bestemd voor: Gemeente Eindhoven Opgesteld door: Wareco

Nadere informatie

Freatische bemaling fundaties bestaande brug over de Gaasp (KW022) fase 2

Freatische bemaling fundaties bestaande brug over de Gaasp (KW022) fase 2 Memo Freatische bemaling fundaties bestaande brug over de Gaasp (KW022) fase 2 Revisie 2.0 Auteur Peter Kramer Controleur Simon Hoitsema Autorisator Malou van der Pal Citeertitel - Object Activiteittype

Nadere informatie

Het centrum van het gebied is gelegen op de coördinaten: X = 168.480 en Y = 448.450

Het centrum van het gebied is gelegen op de coördinaten: X = 168.480 en Y = 448.450 Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van het Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-Oost voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van het bouwrijp maken van deelgebied De Buurtstede

Nadere informatie

Betreft: Variatie in grondwaterpeilen en bodemopbouw (bureaustudie) ter plaatse van de Landgoed Huize Winfried te Wapenveld (gemeente Heerde).

Betreft: Variatie in grondwaterpeilen en bodemopbouw (bureaustudie) ter plaatse van de Landgoed Huize Winfried te Wapenveld (gemeente Heerde). Projectnummer 2013-11-002: Variatie in grondwaterpeilen en bodemopbouw Landgoed Huize Winfried Natuurbegraven Nederland T.a.v. de heer W. Peters Postbus 29 5201 AA s-hertogenbosch Betreft: Variatie in

Nadere informatie

Invloed damwand Meers-Maasband op grondwaterstroming

Invloed damwand Meers-Maasband op grondwaterstroming NOTITIE Onderwerp Invloed damwand Meers-Maasband op grondwaterstroming Project Grensmaas Opdrachtgever Projectbureau Consortium Grensmaas Projectcode HEEL14-29 Status Definitief Datum 18 mei 2016 Referentie

Nadere informatie

DE EGYPTISCHE POORT TE BLADEL

DE EGYPTISCHE POORT TE BLADEL FUGRO INGENIEURSBUREAU B.V. Regio Oost Briefrapport betreffende DE EGYPTISCHE POORT TE BLADEL Opdrachtnummer: 6010-0391-000 Kermisland 110, Postbus 5251, 6802 EG, Arnhem, Tel: 026-3698444., Fax: 026-3629961

Nadere informatie

BUREAUSTUDIE FASE 1 BEDRIJVENTERREIN STEPELERVELD EN VREGELINKSHOEK WATER

BUREAUSTUDIE FASE 1 BEDRIJVENTERREIN STEPELERVELD EN VREGELINKSHOEK WATER BUREAUSTUDIE FASE 1 BEDRIJVENTERREIN STEPELERVELD EN VREGELINKSHOEK WATER GEMEENTE HAAKSBERGEN 27 augustus 2007 110301.001599 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Doel 3 2 Technische randvoorwaarden]

Nadere informatie

2. KORTE TOELICHTING EERDERE ONDERZOEKEN

2. KORTE TOELICHTING EERDERE ONDERZOEKEN leeswijzer In deze onderbouwing wordt achtereen volgens ingegaan op: - een beknopt overzicht van uitgevoerde waterhuishoudkundige onderzoeken en de wijze waarop rekening is gehouden met de natuurgebieden;

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ BRIEF (MET ALS KENMERK: ) Opdrachtgever: Project: Gemeente Nijkerk Historisch onderzoek aan de Stoutenburgerlaan Amersfoort/

BIJLAGE BIJ BRIEF (MET ALS KENMERK: ) Opdrachtgever: Project: Gemeente Nijkerk Historisch onderzoek aan de Stoutenburgerlaan Amersfoort/ BIJLAGE BIJ BRIEF (MET ALS KENMERK: 110301.001725) Opdrachtgever: Project: Gemeente Nijkerk Historisch onderzoek aan de Stoutenburgerlaan Amersfoort/ Nijkerk Het betreft het plangebied voor het toekomstige

Nadere informatie

Geohydrologische effecten afgraven voorland en terugstorten in diepe delen Gijster

Geohydrologische effecten afgraven voorland en terugstorten in diepe delen Gijster Notitie / Memo Aan: Mariëlle Cats Van: Tony Kok Datum: 30 maart 2017 Kopie: Ons kenmerk: WATBE7248-102-100N001D0.1 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V. Water Onderwerp: Geohydrologische

Nadere informatie

Ontdek de ondergrond. 3D informatie toegepast in het veenweidegebied Roula Dambrink, Jan Stafleu

Ontdek de ondergrond. 3D informatie toegepast in het veenweidegebied Roula Dambrink, Jan Stafleu Ontdek de ondergrond 3D informatie toegepast in het veenweidegebied Roula Dambrink, Jan Stafleu Geologische Dienst Nederland Onderdeel van TNO Doel: geowetenschappelijke data beheren en beschikbaar stellen,

Nadere informatie

Notitie. De kamp. Figuur 1 Locatie De Kamp in Cothen. Referentienummer Datum Kenmerk 4 oktober 2010 300342. Betreft Geohydrologisch onderzoek Cothen

Notitie. De kamp. Figuur 1 Locatie De Kamp in Cothen. Referentienummer Datum Kenmerk 4 oktober 2010 300342. Betreft Geohydrologisch onderzoek Cothen Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 4 oktober 2010 300342 Betreft Geohydrologisch onderzoek Cothen 1 Inleiding De gemeente Wijk bij Duurstede is gestart met de ontwikkeling van een woningbouwprogramma

Nadere informatie

Notitie. Gemeente Amsterdam Ingenieursbureau. Land & water. I. Calvelage.

Notitie. Gemeente Amsterdam Ingenieursbureau. Land & water. I. Calvelage. Bezoekadres Weesperstraat 430 1018 DN Amsterdam Postbus 12693 1100 AR Amsterdam Telefoon 020 251 1111 Fax 020 251 1199 www.iba.amsterdam.nl Gemeente Amsterdam Land & water Notitie Datum 25-02-2009 Documentnummer

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 134.075 en Y = 444.180.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 134.075 en Y = 444.180. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Gemeente Vianen voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een zwembad onder het nieuw te bouwen multifunctioneel centrum

Nadere informatie

Bepaling Gemiddeld Hoogste Grondwaterstand Natuurbegraafplaats te Rooth (Maasbree)

Bepaling Gemiddeld Hoogste Grondwaterstand Natuurbegraafplaats te Rooth (Maasbree) Bepaling Gemiddeld Hoogste Grondwaterstand Natuurbegraafplaats te Rooth (Maasbree) Gegevens opdrachtgever: Kellerberg Bosgoed B.V. Helenaveenseweg 45 5985 NL Grashoek 0493-536068 Contactpersoon: De heer

Nadere informatie

1 Inleiding en projectinformatie

1 Inleiding en projectinformatie Project: Groenhorst College te Velp Onderwerp: hemelwater infiltratieonderzoek Datum: 9 november 2011 Referentie: 25.515/61341/LH 1 Inleiding en projectinformatie Het Groenhorst College, gelegen aan de

Nadere informatie

NIEUWBOUW INSULINDEWEG TE AMSTERDAM

NIEUWBOUW INSULINDEWEG TE AMSTERDAM Briefrapport betreffende NIEUWBOUW INSULINDEWEG TE AMSTERDAM Opdrachtnummer: 4011-0286-001 Opgesteld door Gecontroleerd door : W. Kooijman (MSc) Adviseur Hydrologie : Ir. H.W.P.M. Gielen Adviseur Hydrologie

Nadere informatie

1 Aanleiding. Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Water

1 Aanleiding. Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Water Notitie / Memo Aan: Waterschap Hunze & Aa's Van: Carolien Steinweg/Martijn van Houten Datum: 15 januari 2018 Kopie: Ons kenmerk: WATBF7316N001F1.0 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland

Nadere informatie

Memo. ing. S.M.H.G. Rijken. Vermunt. Toon Thijs, gemeente Halderberge. Frans Verheijen, Breijn. Foto: bestaande situatie

Memo. ing. S.M.H.G. Rijken. Vermunt. Toon Thijs, gemeente Halderberge. Frans Verheijen, Breijn. Foto: bestaande situatie Memo Datum 5 december 2011 Onderwerp (grond)wateroverlast omgeving plan Vermunt Van ing. S.M.H.G. Rijken Telefoon +31 (0)73 658 22 56 Fax +31 (0)73 658 22 99 E-mail srijken@breijn.nl Aan Toon Thijs, gemeente

Nadere informatie

Achtergrondartikel grondwatermeetnetten

Achtergrondartikel grondwatermeetnetten Achtergrondartikel grondwatermeetnetten Wat is grondwater Grondwater is water dat zich in de ondergrond bevindt in de ruimte tussen vaste deeltjes, zoals zandkorrels. Indien deze poriën geheel met water

Nadere informatie

Waterparagraaf Heistraat Zoom

Waterparagraaf Heistraat Zoom Waterparagraaf Heistraat Zoom In Zeelst aan de Heistraat is een ontwikkeling gepland. Voor deze ontwikkeling dient een omgevingsvergunning te worden opgesteld waarvan deze waterparagraaf onderdeel uit

Nadere informatie

grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast?

grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast? grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast? grondwater doorgrond Grondwater bestaat uit regenwater en oppervlaktewater dat in de bodem is weg gezakt en kwelwater dat onder druk uit lager

Nadere informatie

Notitie. Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar. Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling. Datum : 9 maart 2017

Notitie. Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar. Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling. Datum : 9 maart 2017 Notitie Stadsontwikkeling Ingenieursbureau Aan : Jorg Pieneman, Irene Quakkelaar Kopie aan : Jasper Overbeeke, Albert Kemeling Datum : 9 maart 2017 Betreft : Binnentuinen Ageniesebuurt Bezoekadres: De

Nadere informatie

Beïnvloedt een diepwand op de Noord-boulevard de drinkwaterproductie?

Beïnvloedt een diepwand op de Noord-boulevard de drinkwaterproductie? ONDERWERP Grondwaterbeïnvloeding bij locatieontwikkeling Noordboulevard DATUM 20-12-2016 PROJECTNUMMER C03011.000535.014 ONZE REFERENTIE 079183464 0.2 VAN Kees de Vries AAN Jan Greeve (Brink) KOPIE AAN

Nadere informatie

E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van. Advies toekomstige hemelwaterberging en afvoer

E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van. Advies toekomstige hemelwaterberging en afvoer Aan Gemeente Maassluis Behandeld door Richard Wilbrink T.a.v. De heer E. Zeeman E richard.wilbrink@mwhglobal.com Van Richard Wilbrink MSc. T 015-7511854 Betreft Voorbereidende onderzoeken winkelcentrum

Nadere informatie

Geohydrologie en Geotechniek

Geohydrologie en Geotechniek Geohydrologie en Geotechniek twee overlappende werelden met eigen grenzen Leidschendam, 20 november 2014 1 Inhoud Aanleiding Uitvoering Regels Vragen http://mcleon.tripod.com/ Pisa.jpg 2 1 Aanleiding is

Nadere informatie

1 Kwel en geohydrologie

1 Kwel en geohydrologie 1 Kwel en geohydrologie 1.1 Inleiding Grondwater in de omgeving van de grote rivieren in Nederland wordt door verschillen in het peil sterk beïnvloed. Over het algemeen zal het rivierpeil onder het grondwatervlak

Nadere informatie

Geohydrologische adviezen De Wehme a/d Nieuwstad te Vorden

Geohydrologische adviezen De Wehme a/d Nieuwstad te Vorden Geohydrologische adviezen De Wehme a/d Nieuwstad te Vorden Opdrachtnummer : 1220128 Opdrachtgever : Wooncorporatie ProWonen Postbus 18 7270 AA BORCULO Coördinaten: X = 218.040 Y = 457.210 Datum : 14 december

Nadere informatie

DOORLATENDHEID BARTOK TE ARNHEM

DOORLATENDHEID BARTOK TE ARNHEM FUGRO GEOSERVICES B.V. Geo-Advies Oost-Nederland Briefrapport betreffende DOORLATENDHEID BARTOK TE ARNHEM Opdrachtnummer: 6014-0266-000 Opgesteld door : M. van Dijk adviseur Projectleider : drs. O. Duizendstra

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3

Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 Datum 17 juli 2008 Kenmerk 1608039 Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Beschrijving plangebied 4 2.1 Situering 4 2.2 Topografie 5 2.3 Waterstaatkundige situatie 5 2.4 Bodemopbouw 5 2.4.1 Lokale

Nadere informatie

Documentnummer AMMD

Documentnummer AMMD MEMO Kopie aan V. Friedrich-Drouville Van H. Meuwese Onderwerp impact aanleg Oeverdijk en peilbeheer Tussenwater op grondwaterstand dijk en achterland Datum 20 december 2016 Inleiding In dit memo is de

Nadere informatie

Oplegnotitie waterhuishoudingsplan 2012 Bedrijvenpark A1 Bijlage 8b exploitatieplan

Oplegnotitie waterhuishoudingsplan 2012 Bedrijvenpark A1 Bijlage 8b exploitatieplan Oplegnotitie waterhuishoudingsplan 2012 Bedrijvenpark A1 Bijlage 8b exploitatieplan Gemeente Deventer Opdrachtgever ORB H.J. Laing Datum paraaf Projectleider ORB J.J. van der Woude Datum paraaf Gemeente

Nadere informatie

Oriënterend bemalingsadvies ten behoeve van: Nieuwbouw villa, Larikslaan kavel 6 te Amsterdam

Oriënterend bemalingsadvies ten behoeve van: Nieuwbouw villa, Larikslaan kavel 6 te Amsterdam ID Geotechniek Zuiderweg 40 1461 GC Zuidoostbeemster KvK : 34372079 BTW: NL179041769B01 ABN-AMRO: 486047660 IBAN: NL17ABNA0486047660 BIC : ABNANL2A Telefoon: 023-8200313 Telefax : 023-8200314 http://www.idgeotechniek.nl

Nadere informatie

In deze notitie wordt de bepaling van de waterbergingsopgave toegelicht en wordt aangegeven hoe deze ingevuld kan worden.

In deze notitie wordt de bepaling van de waterbergingsopgave toegelicht en wordt aangegeven hoe deze ingevuld kan worden. Notitie Referentienummer Kenmerk 190509/Ack 277242 Betreft Waterbergingsopgave Hogewegzone Concept d.d. 19 mei 2009 1 Inleiding De Hogewegzone in de gemeente Amersfoort wordt de komende jaren vernieuwd.

Nadere informatie

Wateradvies Oosterdokseiland- Zuid

Wateradvies Oosterdokseiland- Zuid Definitief Wateradvies Oosterdokseiland- Zuid Technische onderbouwing van de waterparagraaf in het Bestemmingsplan Auteur(s) Gemeente Amsterdam Ingenieursbureau, J. de Jong Opdrachtgever Gemeente Amsterdam

Nadere informatie

Bedrijventerrein Kasteelsestraat

Bedrijventerrein Kasteelsestraat Bedrijventerrein Kasteelsestraat Overasselt Geohydrologisch onderzoek en waterparagraaf SAB Arnhem December 2008 Definitief Bedrijventerrein Kasteelsestraat Overasselt Geohydrologisch onderzoek en waterparagraaf

Nadere informatie

Grondwatereffecten door aanleg van de tunneltraverse A2

Grondwatereffecten door aanleg van de tunneltraverse A2 Grondwatereffecten door aanleg van de tunneltraverse A2 Projectbureau A2 Eindrapport 9P2534 000... 0...,.._0---- 000 HASKONING NEDERLAND BV RUIMTELlJKE ONTWIKKELING Randwycksingel 20 Postbus 1754 6201

Nadere informatie

Memo. Inleiding. Huidige situatie

Memo. Inleiding. Huidige situatie Memo nummer Water-01 aan BAM Woningbouw Martijn Stabel Oranjewoud van Arjan van Beek Oranjewoud datum 24 mei 2011 project Valkenswaard, opstellen bestemmingsplan en uitvoeren onderzoeken locatie Geenhovensedreef

Nadere informatie

Opbarstrisico in kaart

Opbarstrisico in kaart Opbarstrisico in kaart donderdag 20 november 2014 Mattijs Borst 27-11-2014 Overzicht Wat is opbarstgevaar? De plaats van opbarsten in het rioolontwerp Opbarstgevaar eerder in het ontwerpproces Indicatieve

Nadere informatie

Gebiedsgericht Grondwaterbeheer pilot Botlek

Gebiedsgericht Grondwaterbeheer pilot Botlek KIVI-NIRIA 20 november 2014 Doorlatendheidsmeting met sondeertechniek Grip op doorlatendheid Bert de Doelder, Ingenieursbureau Gemeente Rottedam Volkert Lubbers, Fugro GeoSevices B.V. Waarom onderzoek?

Nadere informatie

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE NOTITIE Onderwerp : Waterparagraaf Opdrachtgever : A.E.C. Vestjens Projectnummer : BIM-079-01 Projectomschrijving : Gezondheidscentrum te Neer Opgesteld door : ing. R. Peeters Paraaf: Datum : 18 oktober

Nadere informatie

Rapport Infiltratiegeschiktheidsadvies Nieuwbouw Brede school Coevering aan de Amundsenstraat te Geldrop

Rapport Infiltratiegeschiktheidsadvies Nieuwbouw Brede school Coevering aan de Amundsenstraat te Geldrop Opdrachtgever: Gemeente Geldrop-Mierlo Postbus 10101 5660 GA Geldrop Rapportnummer: 91880-XG Datum rapport: 1 juni 2011 Status rapport: Versie rapport: Status onderzoek: Gecontroleerd Revisie 0 compleet

Nadere informatie

Landgoed Heijbroeck. Waterparagraaf. Datum : 11 juni Bureau van Nierop, Landgoed Heijbroeck, Waterparagraaf 1

Landgoed Heijbroeck. Waterparagraaf. Datum : 11 juni Bureau van Nierop, Landgoed Heijbroeck, Waterparagraaf 1 Landgoed Heijbroeck Waterparagraaf Datum : 11 juni 2013 Auteur Opdrachtgever : W.J. Aarts : Fam. van Loon 1 VOORWOORD In opdracht van Fam. van Loon is er door Bureau van Nierop een waterparagraaf conform

Nadere informatie

Freatische bemaling fundatie brug over de Gaasp (KW022)

Freatische bemaling fundatie brug over de Gaasp (KW022) Memo Freatische bemaling fundatie brug over de Gaasp (KW022) Revisie 1.0 Auteur Peter Kramer Controleur David Slegers Autorisator Malou van der Pal Citeertitel - Object Activiteittype Segment KW022 (Brug

Nadere informatie

: BügelHajema (Linda Smoors, Hermien Kerperien) : Evert de Lange : Waterschap Veluwe (Wietske Terpstra), 03-Projectontwikkeling (René Kroes)

: BügelHajema (Linda Smoors, Hermien Kerperien) : Evert de Lange : Waterschap Veluwe (Wietske Terpstra), 03-Projectontwikkeling (René Kroes) Logo MEMO Aan : BügelHajema (Linda Smoors, Hermien Kerperien) Van : Evert de Lange Kopie : Waterschap Veluwe (Wietske Terpstra), 03-Projectontwikkeling (René Kroes) Dossier : BA6227-100-100 Project : Zuiderzeestraatweg

Nadere informatie

Bestemd voor : Van Dun advies B.V., t.a.v. de heer P. Monster, Dorpsstraat 54, 5113 TE ULICOTEN. Van : ing. G. Spruijt Paraaf :

Bestemd voor : Van Dun advies B.V., t.a.v. de heer P. Monster, Dorpsstraat 54, 5113 TE ULICOTEN. Van : ing. G. Spruijt Paraaf : Memo Datum : 31 oktober 2012 Bestemd voor : Van Dun advies B.V., t.a.v. de heer P. Monster, Dorpsstraat 54, 5113 TE ULICOTEN Van : ing. G. Spruijt Paraaf : Projectnummer : 20120560-00 Betreft : Invulling

Nadere informatie

Waterparagraaf. Perron 073 Den Bosch. ing. J.A. Wemekamp. Definitief. Auteur

Waterparagraaf. Perron 073 Den Bosch. ing. J.A. Wemekamp. Definitief. Auteur Waterparagraaf Perron 073 Den Bosch Auteur ing. J.A. Wemekamp Verificatie ing. L. Dielen Autorisatie ing. L. Dielen Datum 27 februari 2014 Versie 1.0 Status Definitief Heijmans Integrale Projecten B.V.

Nadere informatie

BODEMOPBOUW EN INFILTRATIECAPACITEIT VLASSTRAAT/BRIMWEG, SOMEREN

BODEMOPBOUW EN INFILTRATIECAPACITEIT VLASSTRAAT/BRIMWEG, SOMEREN BODEMOPBOUW EN INFILTRATIECAPACITEIT VLASSTRAAT/BRIMWEG, SOMEREN i BODEMOPBOUW EN INFILTRATIECAPACITEIT VLASSTRAAT/BRIMWEG, SOMEREN-EIND RESULTATEN VELDWERK EN INFILTRATIEBEREKENINGEN Uitgebracht aan:

Nadere informatie

MEMO DHV B.V. Logo. : SAB Arnhem : Michiel Krutwagen. : St Elisabethgaarde Winterswijk : Watertoetsnotitie. Datum : 13 januari 2012

MEMO DHV B.V. Logo. : SAB Arnhem : Michiel Krutwagen. : St Elisabethgaarde Winterswijk : Watertoetsnotitie. Datum : 13 januari 2012 DHV B.V. Logo MEMO Aan Van Dossier Project Betreft : SAB Arnhem : Michiel Krutwagen : BA94-5- : St Elisabethgaarde Winterswijk : Watertoetsnotitie Ons kenmerk : LW-DE227 Datum : 3 januari 22 Classificatie

Nadere informatie

Stromingsbeeld Rotterdam

Stromingsbeeld Rotterdam Rotterdam centraal en Provenierswijk Bert de Doelder 17-4-2014 Stromingsbeeld Rotterdam Z Maas Freatische grondwaterstand N diepe polders NAP 6,2 m holocene deklaag NAP -5 m 1e watervoerend pakket 1e

Nadere informatie

Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht.

Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht. Memo Dossier Zaaknummer 200433 Kenmerk D-16-1539473 Datum 17 maart 2016 Onderwerp Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht. Inleiding In deze memo wordt uitleg gegeven

Nadere informatie

Onderwerp: Hydrologische effecten aanleg bevaarbaar water langs Rondweg Van der Gootplantsoen Beulakerpolder te Giethoorn. K.J.

Onderwerp: Hydrologische effecten aanleg bevaarbaar water langs Rondweg Van der Gootplantsoen Beulakerpolder te Giethoorn. K.J. MEMO Onderwerp: Hydrologische effecten aanleg bevaarbaar water langs Rondweg Van der Gootplantsoen Beulakerpolder te Giethoorn Apeldoorn, Projectnummer: 1 april 2008 N.056508 ARCADIS NEDERLAND BV Het Rietveld

Nadere informatie

Figuur 1: Hoogteligging plangebied ( AHN, Rijkswaterstaat)

Figuur 1: Hoogteligging plangebied ( AHN, Rijkswaterstaat) 2.6 Geohydrologie 2.6.1 Algemeen Ten behoeve van het ontwerp van de locatie dient inzicht te worden verkregen in de opbouw van de bodem, de heersende grondwaterregimes en de terreingesteldheid. In deze

Nadere informatie

HISTORISCH BODEMONDERZOEK AAN HET JULIALAANTJE 28 TE RIJSWIJK

HISTORISCH BODEMONDERZOEK AAN HET JULIALAANTJE 28 TE RIJSWIJK HISTORISCH BODEMONDERZOEK AAN HET JULIALAANTJE 28 TE RIJSWIJK Bron: google.nl Opdrachtgever: Plaats: Gemeente Rijswijk Rijswijk Adviesbureau: VanderHelm Milieubeheer B.V. Plaats Berkel en Rodenrijs Projectcode:

Nadere informatie

NOT a 12 september 2013 Water Bij elke ruimtelijke ontwikkeling is het opstellen van een waterparagraaf verplicht gesteld, mede in relatie

NOT a 12 september 2013 Water Bij elke ruimtelijke ontwikkeling is het opstellen van een waterparagraaf verplicht gesteld, mede in relatie NOT01-0252596-01a 12 september 2013 Water Bij elke ruimtelijke ontwikkeling is het opstellen van een waterparagraaf verplicht gesteld, mede in relatie tot de watertoets. In deze notitie wordt verwoord

Nadere informatie

Doorsnede parkeergarage en beschermingszone primaire kering (bron: bestemmingsplan)

Doorsnede parkeergarage en beschermingszone primaire kering (bron: bestemmingsplan) HaskoningDHV Nederland B.V. NoLogo MEMO Aan Van Interne toetsing Dossier Project Betreft : Arjan de Wit : Andries van Houwelingen : Jos Tromp : BD8043 : PG Kampen : Invloed parkeergarage op primaire kering

Nadere informatie

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen SAMENVATTING Aanleiding In het westelijke deel van het Schilderskwartier zijn de woningen gefundeerd op houten palen met betonopzetters. Uit onderzoeken in de jaren 90 is gebleken dat de grondwaterstand

Nadere informatie

Geohydrologisch onderzoek Mr.Treublaan 1-3 te Amsterdam

Geohydrologisch onderzoek Mr.Treublaan 1-3 te Amsterdam Geohydrologisch onderzoek Mr.Treublaan 1-3 te Amsterdam Concept, 23 februari 2012 Geohydrologisch onderzoek Mr.Treublaan 1-3 te Amsterdam Verantwoording Titel Opdrachtgever Projectleider Auteur(s) Projectnummer

Nadere informatie

Bijlage VI Watertoets. - Watertoets, d.d. 14 juni Memo Antea group, Invloed op de waterhuishouding, 13 augustus 2014

Bijlage VI Watertoets. - Watertoets, d.d. 14 juni Memo Antea group, Invloed op de waterhuishouding, 13 augustus 2014 Bijlage VI Watertoets - Watertoets, d.d. 14 juni 2014 - Memo Antea group, Invloed op de waterhuishouding, 13 augustus 2014 datum 27-2-2014 dossiercode 20140227-63-8542 Geachte heer/mevrouw R. Zuidema,

Nadere informatie

Historisch onderzoek Harderwijkerweg 134a te Ermelo

Historisch onderzoek Harderwijkerweg 134a te Ermelo Notitie Contactpersoon Dennis van den Berge Datum 30 september 2014 Kenmerk N031-1222119DSB-bdv-V02-NL Historisch onderzoek Harderwijkerweg 134a te Ermelo 1 Inleiding In opdracht van de gemeente Ermelo

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam Ingenieursbureau

Gemeente Amsterdam Ingenieursbureau Bezoekadres Weesperstraat 430 1018 DN Amsterdam Gemeente Amsterdam Ingenieursbureau Postbus 12693 1100 AR Amsterdam Telefoon 020 251 1111 Fax 020 251 1199 www.iba.amsterdam.nl Land & Water Projectbureau

Nadere informatie

Natuurbegraafplaats Fryslan-west

Natuurbegraafplaats Fryslan-west Natuurbegraafplaats Fryslan-west advies (geo-)hydrologie Definitief Vollmer & Partners Arnhemseweg 6 3817 CH AMERSFOORT Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 3 maart 2016 Verantwoording Titel : Natuurbegraafplaats

Nadere informatie

Watertoets voor de ontwikkeling van verblijfsrecreatie aan de Fazantenweg te Dongen

Watertoets voor de ontwikkeling van verblijfsrecreatie aan de Fazantenweg te Dongen Watertoets voor de ontwikkeling van verblijfsrecreatie aan de Fazantenweg te Dongen Datum: 3 februari / 15 juli 2016 Opdrachtgever: Auteur: Pukkemuk Vaartweg 192a 5106 NG Dongen ir. S.A.H. Gloudemans Optifield

Nadere informatie

: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier : Andries van Houwelingen : Ilse Hergarden, Carola Hesp

: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier : Andries van Houwelingen : Ilse Hergarden, Carola Hesp HaskoningDHV Nederland B.V. Logo MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier : Andries van Houwelingen : Ilse Hergarden, Carola Hesp : BD2867 : Natuurontwikkeling

Nadere informatie

Notitie Tennispark Haelen Watertoets ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing

Notitie Tennispark Haelen Watertoets ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing Notitie 20090051-03 Tennispark Haelen Watertoets ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing Datum Referentie Behandeld door 30 maart 2009 20090051-03 J. Thissen 1 Inleiding De gemeente Haelen is voornemens

Nadere informatie

Bijlage 5 Wateradvies Wetterskip

Bijlage 5 Wateradvies Wetterskip vastgesteld bestemmingsplan West-Terschelling West Aletalaan fase 4 Gemeente Terschelling Projectnummer 250651 Bijlage 5 Wateradvies Wetterskip blad 259 van 381 Ruimtelijke Ordening - Oranjewoud WFN1215886

Nadere informatie

WATERPARAGRAAF SLAAKDAM 2A DE HEEN (STEENBERGEN)

WATERPARAGRAAF SLAAKDAM 2A DE HEEN (STEENBERGEN) 318827_1331028363790_waterparagraaf_slaakdam_2_S_BEM1201217_1.pdf *BEM1201217* BEM1201217 gemeente Steenbergen Behoort bij beschikking d.d 22-01-2013 nr.(s) MYZ12000090 Omgevingsmanager WATERPARAGRAAF

Nadere informatie