Pijn aan de apex van de patella bij een 13- jarige voetballer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pijn aan de apex van de patella bij een 13- jarige voetballer"

Transcriptie

1 Pijn aan de apex van de patella bij een 13- jarige voetballer Pieter Hoste 1,4, Filip Vanhoenacker 2-4, Jan Bosmans 4, Adelard De Backer 1 Woensdag 16 september 2015 [1. Afdeling medische beeldvorming, AZ Sint-Lucas, Gent; 2. Afdeling radiologie, AZ Sint- Maarten, Duffel-Mechelen; 3. Afdeling radiologie, UZ Antwerpen; 4. Afdeling radiologie, UZ Gent] Bij adolescenten met pijn in het anteriorcompartiment van de knie moet je altijd denken aan het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson, een stoornis in de enchondrale ossificatie (osteochondrosis). Een laterale radiografie van de knie kan volstaan voor de diagnose. Echografie kan helpen om het onderscheid te maken met prepatellaire bursitis of tendinosis, terwijl lagedosis-conebeam-ct (CBCT) acute avulsieletsels van de patella uit kan sluiten. MRI geeft een beeld van het retropatellaire kraakbeen, de uitgebreidheid van beenmergoedeem in de apex van de patella en oedeem in het vetlichaam van Hoffa. Klinische geschiedenis Een 13-jarige voetballertje meldt zich aan bij de huisarts met progressieve ventrale kniepijn links sinds acht weken. De radiografie toont een heterotopische ossificatie aan de onderpool van de patella (Figuur 1A). De T2-gewogen MRI-opnames met vetsuppressie tonen botoedeem in de onderpool van de patella en het proximale deel van de patellapees (Figuur 1B). Er is bovendien oedeem in het vetlichaam van Hoffa. Het conebeam-ct-onderzoek (CBCT) bevestigt het vermoeden van het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson (Figuur 1C). Er is ossificatie aan de insertie van de patellapees op de patella en een wekedelenopzetting aan de onderpool van de patella. Figuur 1A: Zijdelingse radiografie knie. Heterotope ossificatie aan de onderpool van de patella (pijl) zonder hydrops.

2 Figuur 1A: Zijdelingse radiografie knie. Heterotope ossificatie aan de onderpool van de patella (pijl) zonder hydrops.

3 Figuur 1B: Sagittale T1(links)- en T2(rechts)-gewogen MR-beelden met vetsuppressie bij het syndroom van Sinding-Larsen-Johannson. Oedeem in de onderpool van de patella (holle pijl). Er wordt oedeem aangetoond in het aanliggende vetlichaam van Hoffa (volle pijl).

4 Figuur 1C: Sagittale snede van conebeam-ct-onderzoek van de knie. Bevestiging van ossificatie aan de oorsprong van de patellapees (volle pijl). Er is tevens wekedelenopzetting tegen de onderpool van de patella aan (holle pijl). Bespreking

5 Het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson werd beschreven door de Noorse arts Christian Magnus Falsen Sinding-Larsen (1921) en de Zweedse arts Sven Christian Johansson (1922) (1). Het is een vorm van osteochondrosis die op verscheidene plaatsen in het lichaam kan voorkomen (Figuur 2). Osteochondrosis is een stoornis van de normale enchondrale ossificatie van de metafyse of de epifyse (Figuur 3). Figuur 2: Spectrum van osteochondrosis. A: ziekte van Scheuermann (epifyseale osteonecrosis van de naburige wervellichamen in de thoracale wervelkolom); B: osteochondrosis dissecans van het capitulum humeri; C: ziekte van Legg-Calve-Perthes (epifysale necrosis van de proximale femur); D: osteochondrosis dissecans van de mediale femurcondyl; E: ziekte van Osgood-Schlatter (apofysitis van de tuberositas tibiae); F: ziekte van Sever (apofysitis van het calcaneum); G: ziekte van Köhler (osteonecrosis van het os naviculare); H: Freiberginfarct (epifyseale osteonecrosis van de tweede metatarsaal).

6 Figuur 2: Spectrum van osteochondrosis. A: ziekte van Scheuermann (epifyseale osteonecrosis van de naburige wervellichamen in de thoracale wervelkolom); B: osteochondrosis dissecans van het capitulum humeri; C: ziekte van Legg-Calve-Perthes (epifysale necrosis van de proximale femur); D: osteochondrosis dissecans van de mediale femurcondyl; E: ziekte van Osgood-Schlatter (apofysitis van de tuberositas tibiae); F: ziekte van Sever (apofysitis van het calcaneum); G: ziekte van Köhler (osteonecrosis van het os naviculare); H: Freiberginfarct (epifyseale osteonecrosis van de tweede metatarsaal).

7 Figuur 3. Normale enchondrale ossificatie. A: Ossificatiefront; B: mineralisatiezone; C: hypertrofische zone; D: proliferatieve zone; E: rustzone; F: articulair kraakbeen. In de rustzone voorzien kraakbeenkanalen met bloedvaten de kraakbeencellen van voedingstoffen. In de proliferatieve zone delen de cellen. In de hypertrofische zone nemen de cellen toe in volume waardoor het kraakbeencomplex groeit in de richting van de pijl. (Figuur naar Ytrehus et al, aangepast) Het basisprincipe bij osteochondrosis is het onderbreken van kwetsbare bloedvaten van het kraakbeen gedurende de groei (Figuur 4). Genetische, anatomische of biomechanische factoren spelen een rol in de pathogenese (2, 3). Aangenomen wordt dat wegens een anatomische voorbeschiktheid repetitieve microtrauma de bloedvaten aan de chondro-ossale

8 junctie kunnen beschadigen. Een enkelvoudig trauma speelt geen rol bij de etiologie maar kan de progressie van osteochondrosis latens naar de manifesta- of de dissecansvorm bevorderen (Figuur 4) (2). Figuur 4: Pathogenesis van articulaire osteochondrosis. Het kraakbeen is in het beginstadium goed gevasculariseerd via de kraakbeenkanalen met bloedvaten uit de perichondrale plexus (A). Bij groei vormen de bloedvaten van het ossificatiefront een anastomose met de bloedvaten van de kraakbeenkanalen. Hierdoor worden verschillende zones van het epifyseale kraakbeen gevoed via de metafysaire bloedvaten van het ossificatiefront. Onderbreking van dit bloedvat veroorzaakt focale ischemische necrose van het kraakbeen: osteochondrosis latens (B). Een klein defect kan nog worden opvangen vanuit het ossificatiefront, maar bij een grotere zone verlopen vasculaire invasie en ossificatie moeilijker. Rond de necrotische zone gaat de normale ossificatie door: osteochondrosis manifesta (C). In sommige gevallen breekt overliggende kraakbeen: osteochondrosis dissecans (D). (Figuur naar Ytrehus et al, aangepast)

9 Ossificatie van de patella begint tussen op de leeftijd van drie tot vijf jaar, met het versmelten van meerdere ossificatiekernen. Het primaire patellaire ossificatiecentrum wordt geleidelijk groter. De aflijning is vaak onregelmatig. Accessoire ossificatiecentra zijn mogelijk. Tijdens de adolescentie (10-15 jaar) zal de patella zijn definitieve vorm aannemen, wanneer de ossificatie van het perifere kraakbeen zich voltrekt. Dit proces van enchondrale ossificatie verloopt simultaan met het sluiten van de groeikraakbeenschijven van de lange pijpbeenderen (3). In dit ossificatiestadium is de onderpool van de patella bijzonder gevoelig voor repetitieve microtraumata aan de aanhechting van de patellapees, waardoor het syndroom van Sinding- Larsen-Johansson kan optreden. Klinisch is de differentieeldiagnose met andere oorzaken van ventrale kniepijn soms moeilijk. Beeldvorming kan de diagnose verfijnen (Tabel 1). Klinische bevindingen Het typische symptoom van het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson is ventrale kniepijn, die bij de diagnose vaak al enkele weken of maanden aanhoudt. De pijn wordt erger bij training, trappen oplopen, hurken, knielen, springen en rennen. De patiënt kan manken na training, maar de pijn verdwijnt bij rust. De symptomen treden unilateraal of bilateraal op. Klinisch onderzoek toont zwelling en drukpijn aan de distale zijde van de patella. De symptomen worden vooral gezien bij atletische adolescenten die springsporten uitoefenen of andere belastende sporten voor het ventrale strekapparaat, zoals basketbal, voetbal, volleybal, rugby, kunstschaatsen en turnen (1, 6). Beeldvorming Standaardradiografie en CT Radiografie toont heterotope botvorming aan de onderpool van de patella zonder hydrops. Deze botvorming is soms onregelmatig afgelijnd. Bij twijfel over een mogelijk traumatische etiologie, bevestigt lagedosis-cbct de ossificatie aan de onderrand van de patella. Lokaal zijn ook de weke delen opgezet. Tijdens het genezingsproces zullen de losliggende ossificatiehaardjes vergroeien met de apex van de patella. Op volwassen leeftijd is er daarom vaak verlenging van de onderpool van de patella. Echografie De proximale patellapees is fusiform verdikt. Het bovenste patellaire oppervlak is vlak, terwijl het distale onregelmatig of gefragmenteerd is. Echografie is een eenvoudige en snelle

10 techniek om andere pathologie zoals jumper s knee, prepatellaire bursitis of het syndroom van Osgood-Schlatter uit te sluiten (Tabel 1). MRI MRI is niet de eerstelijnstechniek voor de bevestiging van het syndroom van Sinding-Larsen- Johansson. De T2-gewogen sagittale beelden met vetsuppressie tonen oedeem in de onderpool van de patella en het proximale deel van de patellapees. Er kan oedeem worden aangetoond in het aanliggende vetlichaam van Hoffa. MRI is van nut voor de differentiaaldiagnose van pijn in het voorste kniecompartiment (Tabel 1). Behandeling Het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson heeft een goede prognose en is zelflimiterend. De behandeling is aanvankelijk vrijwel steeds conservatief. De pijn kan tussen de 3 à 12 maanden aanhouden. Activiteiten zoals springen, knielen, hurken, rennen en het oplopen van trappen dienen te worden vermeden. Sporadisch wordt de knie voor een korte tijd geïmmobiliseerd (6). Conclusie Het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson is een vorm van osteochondrosis van de onderpool van de patella. Het treedt typisch op bij jonge atleten bij zware belasting van het strekapparaat van de knie. De diagnose is in de eerste plaats klinisch, maar kan worden bevestigd met een radiografie of eventueel MRI. Referenties 1. Thapa MM, Chaturvedi A, Iyer RS, et al. MRI of pediatric patients: Part 2, normal variants and abnormalities of the knee. AJR Am J Roentgenol 2012;198(5):W Ytrehus B, Carlson CS, Ekman S. Etiology and pathogenesis of osteochondrosis. Vet Pathol 2007;44(4): Ogden JA. Radiology of postnatal skeletal development. X. Patella and tibial tuberosity. Skeletal Radiol 1984;11(4): Safran MR, Fu FH. Uncommon causes of knee pain in the athlete. Orthop Clin North Am 1995;26: Carr JC, Hanly S, Griffin J, Gibney R. Sonography of the patellar tendon and adjacent structures in pediatric and adult patients. AJR Am J Roentgenol 2001;176(6): Valentino M, Quiligotti C, Ruggirello M. Sinding-Larsen-Johansson syndrome: A case report. J Ultrasound 2012;15(2): Share on facebook Share on twitter Share on print

VOL 21 - Nr FEBRUARI - MAART 2016 HET TIJDSCHRIFT VAN DE PEDIATER.

VOL 21 - Nr FEBRUARI - MAART 2016 HET TIJDSCHRIFT VAN DE PEDIATER. VOL 21 - Nr 1-2016 FEBRUARI - MAART 2016 HET TIJDSCHRIFT VAN DE PEDIATER www.percentiel.be Dossier Orthopedie Gecoördineerd door Pierre-Louis Docquier Pediatrische hematologie-oncologie: What s up, doc?

Nadere informatie

Pijnsyndromen van de ledematen

Pijnsyndromen van de ledematen www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro Pijnsyndromen van de ledematen Versie 2016 title PIJNSYNDROMEN VAN DE LEDEMATEN 10. Osteochondrose (synoniemen: osteonecrose, avasculaire necrose) 10.1 Wat

Nadere informatie

Lijst van auteurs 1. Inleiding 5 Koos van Nugteren. Anatomie 5 Anatomische variaties 9 Pathologie 19 Literatuur 21

Lijst van auteurs 1. Inleiding 5 Koos van Nugteren. Anatomie 5 Anatomische variaties 9 Pathologie 19 Literatuur 21 Lijst van auteurs 1 Verwijzingen naar eerder verschenen Orthopedische casuïstiek 3 Inleiding 5 Anatomie 5 Anatomische variaties 9 Pathologie 19 Literatuur 21 1 Chronische, bilaterale anterieure kniepijn

Nadere informatie

Dag van de trainer 15 december 2018 Sportblessures bij kinderen tips and tricks. Inhoud

Dag van de trainer 15 december 2018 Sportblessures bij kinderen tips and tricks. Inhoud Dag van de trainer 15 december 2018 Sportblessures bij kinderen tips and tricks @smacleuven @SMACLeuven Inhoud Doel: inzicht geven in hoe men tijdig specifieke letsels bij jonge atleten kan herkennen en

Nadere informatie

Overbelastingsblessures van de knie. Beleid bij topsporters

Overbelastingsblessures van de knie. Beleid bij topsporters Overbelastingsblessures van de knie Beleid bij topsporters Lateraal Tractus ileotibialis frictie syndroom Degeneratieve laterale meniscuslaesie Strain/tendinopathie biceps femoris LCL-laesie Entrapment

Nadere informatie

KNIE OKTOBER Kliniek Zestienhoven

KNIE OKTOBER Kliniek Zestienhoven BASISCURSUS ARBOARTSEN KNIE OKTOBER 2013 Anatomie functie stabiliteit kraakbeen meniscus slijmvlies kniebanden Hoffa musculatuur quadriceps hamstrings popliteus gastrocnemius Knie anatomie Quadriceps:

Nadere informatie

Klinisch uur orthopedie: de knie

Klinisch uur orthopedie: de knie Klinisch uur orthopedie: de knie (zinvol onderzoek door de huisarts ) Rob Ariës, orthopeed, Peter van der Lugt, Mariët Bosselaar, huisartsen Leerdoel Beter inzicht in differentiaal diagnostiek Beter inzicht

Nadere informatie

Orthopedische casuïstiek

Orthopedische casuïstiek Orthopedische casuïstiek Orthopedische casuïstiek Onderzoek en behandeling van anterieure kniepijn Redactie: Dos Winkel Met bijdragen van: Patty Joldersma Marc Martens Pat Wyffels Houten 2010 Ó 2010 Bohn

Nadere informatie

Beeldvorming bij sportletsels van de knie

Beeldvorming bij sportletsels van de knie Beeldvorming bij sportletsels van de knie indicatiestelling 02.06.2018 Peter Bracke Welke beeldvormende techniek? Keuze kan afwijken ifv de vraag: - uitsluiten bepaalde pathologie - integriteit bepaalde

Nadere informatie

Orthopedische casuïstiek

Orthopedische casuïstiek Orthopedische casuïstiek Orthopedische casuïstiek Onderzoek en behandeling van anterieure kniepijn Redactie: Dos Winkel Met bijdragen van: Patty Joldersma Marc Martens Pat Wyffels Houten 2010 Ó 2010 Bohn

Nadere informatie

Heup- en kniepathologie: 1ste lijnsaanpak. Dr Mike Tengrootenhuysen

Heup- en kniepathologie: 1ste lijnsaanpak. Dr Mike Tengrootenhuysen Heup- en kniepathologie: 1ste lijnsaanpak Dr Mike Tengrootenhuysen Inleiding Heup Knie FAI Coxartrose Meniscusscheur Voorste kruisband Bursitis ruptuur Patellofemorale klachten Gonartose trochanterica

Nadere informatie

Een obees jongetje met liespijn. Filip Vanhoenacker - Radiologie Roel Vanderwegen - Urgentiegeneeskunde

Een obees jongetje met liespijn. Filip Vanhoenacker - Radiologie Roel Vanderwegen - Urgentiegeneeskunde Een obees jongetje met liespijn Filip Vanhoenacker - Radiologie Roel Vanderwegen - Urgentiegeneeskunde Kliniek 13-jarige jongetje liespijn rechts stijfheid re heup manken obees Beeldvorming: echografie

Nadere informatie

Beeldvorming bij acute knieletsels

Beeldvorming bij acute knieletsels Beeldvorming bij acute knieletsels Dr. Mattias Spaepen Dr S Verhamme, Dr R Visser, Dr G Vandenbosch, Dr M Palmers, Dr P Grouwels, Dr A Rappaport Radiologie, St-Trudo Ziekenhuis Beeldvorming bij acute knieletsels

Nadere informatie

I.J.J.C.M. Naalden, MSc. J.J.C. de Wolf, MMT.

I.J.J.C.M. Naalden, MSc. J.J.C. de Wolf, MMT. I.J.J.C.M. Naalden, MSc. J.J.C. de Wolf, MMT. Introductie SMC Rijnland Jeugdsport in Nederland Epidemiologie van sportblessures Ontstaan van blessures Trainingsprogramma: INT-training Rol van de trainer/coach

Nadere informatie

Peespathologie in de knie.

Peespathologie in de knie. Peespathologie in de knie. Dr. Frank Verheyden Heilig Hart Ziekenhuis Lier Peespathologie in de knie. Patellapeestendinitis. Tendinitis van de ganzevoet. Peespathologie in de knie. Patellapeestendinitis.

Nadere informatie

Chirurgische behandeling van de niet-frequent voorkomende symptomatische patella bipartita

Chirurgische behandeling van de niet-frequent voorkomende symptomatische patella bipartita Chirurgische behandeling van de niet-frequent voorkomende symptomatische patella bipartita Louise C.D. Konijn, Michiel H.J. Verhofstad, Lucas M.M. Vogels Sector Traumachirurgie, Afdeling Heelkunde, Erasmus

Nadere informatie

Aanpak van acute knieletsels in de eerste lijn. Dr. Bex Steven Huisarts/sportarts KSTVV Lotto-Belisol

Aanpak van acute knieletsels in de eerste lijn. Dr. Bex Steven Huisarts/sportarts KSTVV Lotto-Belisol Aanpak van acute knieletsels in de eerste lijn Dr. Bex Steven Huisarts/sportarts KSTVV Lotto-Belisol Anatomie Anatomie Anatomie Anatomie Algemeen Goede anamnese! ontstaansmechanisme van het letsel begrijpen

Nadere informatie

Risicofactoren voor Osgood-Schlatter bij jeugdige topsporters

Risicofactoren voor Osgood-Schlatter bij jeugdige topsporters Risicofactoren voor Osgood-Schlatter bij jeugdige topsporters Beroepsopdracht van Sabine van Oosten en Nienke den Os Hogeschool van Amsterdam Opleiding Fysiotherapie Amsterdam, juni 2007 Risicofactoren

Nadere informatie

Peesletsels in de dagelijkse praktijk

Peesletsels in de dagelijkse praktijk Peesletsels in de dagelijkse praktijk Symposium Orthopedie 10 december 2016 Sam Hendrix Fysische Geneeskunde & Revalidatie STZH Indeling 1. Achillespeesklachten 2. Pijn onder de voet 3. Chronische enkelklachten

Nadere informatie

Lijst van auteurs 1. Inleiding 5 Koos van Nugteren. Anatomie 5 Anatomische variaties 9 Pathologie 19 Literatuur 21

Lijst van auteurs 1. Inleiding 5 Koos van Nugteren. Anatomie 5 Anatomische variaties 9 Pathologie 19 Literatuur 21 Inhoud Lijst van auteurs 1 Verwijzingen naar eerder verschenen Orthopedische casuïstiek 3 Inleiding 5 Anatomie 5 Anatomische variaties 9 Pathologie 19 Literatuur 21 1 Chronische, bilaterale anterieure

Nadere informatie

Heup, knie en schouder : wat als alles begint te kraken? Bie Velghe Medische Beeldvorming Zaterdag 21 september 2013

Heup, knie en schouder : wat als alles begint te kraken? Bie Velghe Medische Beeldvorming Zaterdag 21 september 2013 Heup, knie en schouder : wat als alles begint te kraken? Bie Velghe Medische Beeldvorming Zaterdag 21 september 2013 Fysiologische veranderingen MSK BOT OSTEOPOROSE Matrix van vooral type 1 collageen,

Nadere informatie

1 Een 48-jarige man met een forse zwelling in de linker trochantermajorregio na een val van een paard

1 Een 48-jarige man met een forse zwelling in de linker trochantermajorregio na een val van een paard 1 Een 48-jarige man met een forse zwelling in de linker trochantermajorregio na een val van een paard Pat Wyffels Een 48-jarige man viel van zijn paard en kwam neer op zijn linkerzij. Drie dagen later

Nadere informatie

Een 68-jarige vrouw meldt zich met een recidief van hevige, rechtszijdige kniepijn

Een 68-jarige vrouw meldt zich met een recidief van hevige, rechtszijdige kniepijn 15 2 Een 68-jarige vrouw meldt zich met een recidief van hevige, rechtszijdige kniepijn Koos van Nugteren Samenvatting De knie-endoprothese wordt vrijwel altijd geïmplanteerd bij personen met ernstige

Nadere informatie

Klaar voor de Start. Prashant Komdeur, sportarts SMC Papendal, locatie Sint Maartenskliniek Nijmegen en Arnhem

Klaar voor de Start. Prashant Komdeur, sportarts SMC Papendal, locatie Sint Maartenskliniek Nijmegen en Arnhem Klaar voor de Start Prashant Komdeur, sportarts SMC Papendal, locatie Sint Maartenskliniek Nijmegen en Arnhem Eefje Linnenbank, ANIOS kindergeneeskunde Wie ben ik? Wie ben ik? Eefje Linnenbank, basisarts

Nadere informatie

Investigatie van de knie. Dr. Frank Verheyden Heilig Hart Ziekenhuis Lier / Ortho-Clinic Lier

Investigatie van de knie. Dr. Frank Verheyden Heilig Hart Ziekenhuis Lier / Ortho-Clinic Lier Investigatie van de knie. Dr. Frank Verheyden Heilig Hart Ziekenhuis Lier / Ortho-Clinic Lier Redenen voor kniepijn. Med. comp. artrose KB lijden Gewrichtsmuis Condyl # jumpers knee AVN Plica Tricomp.

Nadere informatie

GenuTrain P3 Actieve bandage voor een betere geleiding van de knieschijf

GenuTrain P3 Actieve bandage voor een betere geleiding van de knieschijf GenuTrain P3 Actieve bandage voor een betere geleiding van de knieschijf Hoe te om de juiste grootte te bepalen? Merk:Bauerfeind Referentie:110414020 Prijs:100.75 Opties: Kant : Linkerkant, Recht Omvang

Nadere informatie

Sport Specifieke Blessure Begeleiding

Sport Specifieke Blessure Begeleiding Sport Specifieke Blessure Begeleiding Week 8. Knierevalidatie Acute knie 300.000 knie letsels per jaar Aandoeningen contusie / distorsie hydrops heamartros meniscus kruisbanden / collaterale banden Acute

Nadere informatie

De Knie Sport- en peesletsels Aad Dhollander

De Knie Sport- en peesletsels Aad Dhollander De Knie Sport- en peesletsels 02.06.2018 Aad Dhollander Inhoud presentatie Wat is er nieuw? - Kraakbeen - Meniscus - Voorste kruisband Conclusie 2 Kraakbeen 3 De plaats van kraakbeenchirurgie Current treatments

Nadere informatie

PREVENTIEF HANDELEN & WAT TE DOEN BIJ.. BLESSURES

PREVENTIEF HANDELEN & WAT TE DOEN BIJ.. BLESSURES PREVENTIEF HANDELEN & WAT TE DOEN BIJ.. BLESSURES Presentatie VV GKC, najaar 2012 Ralf Henderickx, Fysiotherapeut 1: Inleiding + introductie 2: Enkel Blessure, wat te doen 3: Knie blessure, wat te doen

Nadere informatie

PATHOLOGIE VARKEN: BEWEGINGSSTELSEL

PATHOLOGIE VARKEN: BEWEGINGSSTELSEL VAKGROEP PATHOLOGIE, BACTERIOLOGIE EN PLUIMVEEZIEKTEN VETERINAIRE PATHOLOGIE PATHOLOGIE VARKEN: BEWEGINGSSTELSEL DGZ-STUDIEDAGEN AUTOPSIE Prof. Dr. K. Chiers KREUPELHEID Zenuwen Spieren Beenderen Gewrichten

Nadere informatie

CHAPTER 8. Samenvatting

CHAPTER 8. Samenvatting CHAPTER 8 Samenvatting Samenvatting 8. Samenvatting Hoofdstuk 1 is een algemene introductie. Doel van dit proefschrift is om de kosten en effectiviteit van magnetische resonantie (MR) te evalueren indien

Nadere informatie

Casus 2. Vrouw van 22 jaar Zij is net afgestudeerd als kapster, sinds een half jaar werkzaam bij groot kappersbedrijf.

Casus 2. Vrouw van 22 jaar Zij is net afgestudeerd als kapster, sinds een half jaar werkzaam bij groot kappersbedrijf. Vrouw van 22 jaar Zij is net afgestudeerd als kapster, sinds een half jaar werkzaam bij groot kappersbedrijf. Klachten: Heeft knieklachten m.n. links al langere tijd, die nu zij aan het werk is zijn toegenomen.

Nadere informatie

Tendinopathie. Dr. Bert Bogaert Fysische geneeskunde en revalidatie

Tendinopathie. Dr. Bert Bogaert Fysische geneeskunde en revalidatie Tendinopathie Dr. Bert Bogaert Fysische geneeskunde en revalidatie Tendinopathie Definitie / terminologie Epidemiologie Pathofysiologie Diagnose Definitie / terminologie Tendinose = peesdegeneratie Tendinopathie

Nadere informatie

Return to sport. Kasper Janssen, topsportarts Ton de Haan, huisarts

Return to sport. Kasper Janssen, topsportarts Ton de Haan, huisarts Return to sport Kasper Janssen, topsportarts Ton de Haan, huisarts Clinic 15 november 2017 Casus Jongen, 16 jaar, basketballer op spreekuur Tegen muur getrapt Kan niet belasten LO: veel drukpijn mediale

Nadere informatie

M107 NHG-Standaard Niet-traumatische knieklachten

M107 NHG-Standaard Niet-traumatische knieklachten M107 NHG-Standaard Niet-traumatische knieklachten NHG-Standaard Deze standaard moet worden geciteerd als: NHG-Werkgroep Niet-traumatische knieklachten. NHG-Standaard Niet-traumatische knieklachten. Huisarts

Nadere informatie

De knie van diagnostiek naar behandeling

De knie van diagnostiek naar behandeling De knie van diagnostiek naar behandeling Marienke van Middelkoop Afdeling Huisartsgeneeskunde, Erasmus MC Rotterdam Knieklachten In 2012: 6.4% in fysiotherapie praktijk 13.7 per 1000 patiënten per jaar

Nadere informatie

Degeneratie van het heupgewricht Symposium Orthopedie 21 mei Dr. P. Dierckxsens Dr. H. De Houwer

Degeneratie van het heupgewricht Symposium Orthopedie 21 mei Dr. P. Dierckxsens Dr. H. De Houwer Degeneratie van het heupgewricht Symposium Orthopedie 21 mei 2016 Dr. P. Dierckxsens Dr. H. De Houwer Inhoud Wat? Oorzaken Symptomen Klinisch onderzoek Diagnostiek Differentiëel diagnose Behandeling Totale

Nadere informatie

Nascholing 9 november 2015

Nascholing 9 november 2015 Nascholing 9 november 2015 Patellofemorale pijn en instabiliteit Chirurgische opties Tony van Tienen Instabiliteit PF klachten: 1 entiteit? Patella instabiliteit Patello-femorale pijnklachten Patellofemorale

Nadere informatie

Fysieke problemen bij groeiende kinderen.

Fysieke problemen bij groeiende kinderen. Fysieke problemen bij groeiende kinderen. Het grootste probleem situeert zich rond de groeispurt. De botten groeien het eerst en de spieren hebben het moeilijk om deze evolutie snel op te volgen, waardoor

Nadere informatie

radiologie achtergronden casusschetsen voor begeleider/presentator

radiologie achtergronden casusschetsen voor begeleider/presentator radiologie achtergronden casusschetsen voor begeleider/presentator Voorstel wijzigingen bij herziening werkafspraak kunnen op de laatste pagina worden genoteerd 1 CASUSSCHETSEN RADIOLOGIE Casus 1: 40 jr

Nadere informatie

Technische onderzoeken bij het vaataccess

Technische onderzoeken bij het vaataccess Technische onderzoeken bij het vaataccess Dr Thiéry Chapelle Dienst hepatobiliaire, endocriene en transplantatie heelkunde Universitair ziekenhuis Antwerpen Wanneer technisch onderzoeken uitvoeren? 1.

Nadere informatie

Pijnsyndromen van de ledematen

Pijnsyndromen van de ledematen www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro Pijnsyndromen van de ledematen Versie 2016 title PIJNSYNDROMEN VAN DE LEDEMATEN 1. Introductie Veel pediatrische aandoeningen kunnen pijn aan het houding-

Nadere informatie

Inleiding. Anatomie. Humerus

Inleiding. Anatomie. Humerus Inleiding Koos van Nugteren De elleboog verbindt de bovenarm met de onderarm. Buiging van de arm zorgt ervoor dat we de hand in de richting van het hoofd en de schouder kunnen bewegen. Activiteiten als

Nadere informatie

University of Groningen. Een jongen met een pijnlijke knie Robben, B.J.; Jutte, Paulus. Published in: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

University of Groningen. Een jongen met een pijnlijke knie Robben, B.J.; Jutte, Paulus. Published in: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde University of Groningen Een jongen met een pijnlijke knie Robben, B.J.; Jutte, Paulus Published in: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

Tennis en elleboog. Babette Pluim, sportarts Samen de elleboog omarmen

Tennis en elleboog. Babette Pluim, sportarts Samen de elleboog omarmen Tennis en elleboog Babette Pluim, sportarts Samen de elleboog omarmen Tennisblessures 3,5 blessure/1000 uur tennis C&V, 2010 Elleboog: 2 tot 10% van alle tennisblessures Pluim & Staal, 2009 Casus # 1 13-jarige

Nadere informatie

Stabiliteit van de wervelkolom. Het team is net zo sterk als de zwakste speler

Stabiliteit van de wervelkolom. Het team is net zo sterk als de zwakste speler Stabiliteit van de wervelkolom. Het team is net zo sterk als de zwakste speler Anatomie, Embryologie en Biomechanica ontwikkelen = aanpassen G-J Kleinrensink Afd. Neurowetenschappen-Anatomie & Lowlands

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 16L Fase A Titel Kniepijn Onderwerp Laesie mediale meniscus linker knie. Inhoudsdeskundige Dr. P.D.S. Dijkstra, orthopedisch chirurg Technisch verantwoordelijke Drs. S. Nadery Drs. E.M. Schoonderwaldt

Nadere informatie

De antwoorden op de opdrachten E-Learning VAN WIT EN ZWART. Opdracht 1. A = M. tensor fasciae lata B = lig. capitis femoris

De antwoorden op de opdrachten E-Learning VAN WIT EN ZWART. Opdracht 1. A = M. tensor fasciae lata B = lig. capitis femoris De antwoorden op de opdrachten E-Learning VAN WIT EN ZWART Opdracht 1 A = M. tensor fasciae lata B = lig. capitis femoris C = caput femoris D = trochanter major E = collum femoris F = M. obturatorius internus

Nadere informatie

C. Wervelkolom. Inhoudsopgave 01 C 02 C 03 C 04 C 05 C 06 C 07 C 08 C 09 C

C. Wervelkolom. Inhoudsopgave 01 C 02 C 03 C 04 C 05 C 06 C 07 C 08 C 09 C C. Wervelkolom nhoudsopgave 1 C 2 C 3 C 4 C 5 C 6 C 7 C 8 C 9 C Congenitale aandoeningen... 1 Myelopathie (excl. trauma s van de wervelkolom)... 1 Mogelijke atlanto-axiale subluxatie... 1 Nekpijn... 1

Nadere informatie

1. BEKKENGORDEL EN HEUP

1. BEKKENGORDEL EN HEUP Inleiding tot het orthopedisch onderzoek 1 DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT Het bekken is een beenderige ring bestaande uit vier verschillende botten die onderling verbonden zijn met stevige ligamenten: Sacrum

Nadere informatie

Basis en veelvoorkomende MSK echografie

Basis en veelvoorkomende MSK echografie Basis en veelvoorkomende MSK echografie BAKERSE CYSTE 1 Uiting van intra-articulaire pathologie Artrose Meniscus scheur Lyme Synoviale zak Kan ruptureren met acute pijn en zwelling Tussen pezen med. gedeelte

Nadere informatie

SPORT- EN PEESLETSELS VAN DE VOET EN ENKEL Sander van den Heuvel

SPORT- EN PEESLETSELS VAN DE VOET EN ENKEL Sander van den Heuvel SPORT- EN PEESLETSELS VAN DE VOET EN ENKEL 02.06.2018 Sander van den Heuvel AANDOENINGEN VAN DE ACHILLESPEES Pees genoemde naar ACHILLES uit de HOMERUS van ILIAS de Griekse held werd dodelijk getroffen

Nadere informatie

SPECT CT in de ORTHOPEDIE

SPECT CT in de ORTHOPEDIE h.- hartziekenhuis vzw SPECT CT in de ORTHOPEDIE Dokter Anne- Marie Gielen Nucleaire geneeskunde 1 the evolu)on > > > the revolu)on RecJlineaire scan Planaire spotopnames Whole body SPECT SPECT- CT 2 Nuclear

Nadere informatie

De NHG-Standaard Niet-traumatische knieproblemen

De NHG-Standaard Niet-traumatische knieproblemen NHG-Standaard Niet-traumatische knieproblemen bij kinderen en adolescenten Eerste herziening H.P. Breedveldt Boer, W.R.C. Klaassen, W.E.M. Spinnewijn, N. Heinen, H.B. Burggraaff, C.J.T. Derks, M.C.M. Loogman.

Nadere informatie

Patellapees tendinopathie

Patellapees tendinopathie Patellapees tendinopathie R.J. de Vos MD, PhD Sportarts en post-doc onderzoeker Erasmus MC Universitair Medisch Centrum r.devos@erasmusmc.nl @rj_devos Erasmus MC Universitair Medisch Centrum Rotterdam

Nadere informatie

Casus. Achillespeesklachten. Differentiaal diagnose. Anatomie. Rhijn Visser Sportarts

Casus. Achillespeesklachten. Differentiaal diagnose. Anatomie. Rhijn Visser Sportarts Casus Achillespeesklachten Rhijn Visser Sportarts Peter, een 35-jarige lange afstandloper, bezoekt het spreekuur. Hij heeft sinds 4 maanden geleidelijk toenemende last in de achillespeesregio. Hij is bang

Nadere informatie

ESWT (Schokgolftherapie)

ESWT (Schokgolftherapie) ESWT (Schokgolftherapie) Extracorporele schokgolftherapie Begin de jaren tachtig werden geluidsgolven voor het eerst voor medische doeleinden gebruikt. Daaruit heeft zich de niersteenverbrijzelaar ontwikkeld

Nadere informatie

INTERLINE Orthopedie 2014 oktober 2014

INTERLINE Orthopedie 2014 oktober 2014 INTERLINE Orthopedie 2014 oktober 2014 Inleiding Dit is het tweede Interlineprogramma Orthopedie, het eerste dateert uit 2002. Het is een actualisering van gedeeltelijk dezelfde onderwerpen, waarbij de

Nadere informatie

De NHG-Standaard Traumatische knieproblemen (eerste herziening): samenvatting

De NHG-Standaard Traumatische knieproblemen (eerste herziening): samenvatting Richtlijnen De NHG-Standaard Traumatische knieproblemen (eerste herziening): samenvatting L. Willem Draijer, Janneke N. Belo, Hans F. Berg, Roeland M.M. Geijer en A.N. Lex Goudswaard Gerelateerd artikel:

Nadere informatie

2. Bevestiging spieren. 3. Stevigheid (samen met spieren) 4. Beweeglijkheid (samen met spieren) 5. Aanmaak rode bloedcellen in beenmerg

2. Bevestiging spieren. 3. Stevigheid (samen met spieren) 4. Beweeglijkheid (samen met spieren) 5. Aanmaak rode bloedcellen in beenmerg Anatomy is destiny Sigmund Freud Belangrijkste botten Nomenclatuur Reina Welling WM/SM-theorieles 1 Osteologie bekken en onderste extremiteit Myologie spieren bovenbeen Met dank aan Jolanda Zijlstra en

Nadere informatie

Juveniele spondylartropathie/enthesitis gerelateerde artritis (SpA-ERA)

Juveniele spondylartropathie/enthesitis gerelateerde artritis (SpA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro Juveniele spondylartropathie/enthesitis gerelateerde artritis (SpA-ERA) Versie 2016 1. WAT IS JUVENIELE SPONDYLARTROPATHIE/ENTHESITIS GERELATEERDE ARTRITIS

Nadere informatie

Pijnsyndromen van de Ledematen

Pijnsyndromen van de Ledematen www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Pijnsyndromen van de Ledematen Versie 2016 1. Introductie Veel pediatrische aandoeningen kunnen pijn aan de ledematen veroorzaken. De naam pijnsyndroom

Nadere informatie

Tentamen Structuur en functie van cel en weefsel (Vakcode 8W210) van uur

Tentamen Structuur en functie van cel en weefsel (Vakcode 8W210) van uur Tentamen Structuur en functie van cel en weefsel (Vakcode 8W210) 17-01-2011 van 09.00-12.00 uur Opmerkingen bij dit tentamen: Zorg ervoor dat op elk formulier dat je inlevert, je identiteitsnummer en naam

Nadere informatie

Progressief beenlengteverschil door multipele enchondromatose

Progressief beenlengteverschil door multipele enchondromatose Casuïstiek Progressief beenlengteverschil door multipele enchondromatose Jan Dening en Ruud H.G.P. van Erve Achtergrond Casus Conclusie De ziekte van Ollier (multipele enchondromatose) is een zeldzame,

Nadere informatie

ESWT (Schokgolftherapie)

ESWT (Schokgolftherapie) ESWT (Schokgolftherapie) Extracorporele schokgolftherapie Begin de jaren tachtig werden geluidsgolven voor het eerst voor medische doeleinden gebruikt. Daaruit heeft zich de niersteenverbrijzelaar ontwikkeld

Nadere informatie

Letselpreventie basketbal. Sempels Peter Vereecken Styn

Letselpreventie basketbal. Sempels Peter Vereecken Styn Letselpreventie basketbal Sempels Peter Vereecken Styn Expertise Sempels Peter Zelfstandige praktijk Leuven Bears Belgian National Team Basketball Topsportschool Basket Leuven Vereecken Styn Sportmedisch

Nadere informatie

Anatomie van de heup. j 1.1

Anatomie van de heup. j 1.1 j1 Anatomie van de heup De Latijnse naam voor het heupgewricht is art. coxae, het is een kogelgewricht (art. spheroidea). In het gewricht kan om drie assen bewogen worden. As Vlak Beweging Transver- Sagittaal

Nadere informatie

Casus 1. Wat haal je uit de anamnese?

Casus 1. Wat haal je uit de anamnese? Casus 1 Een man van 72-jaar komt het spreekuur mankend binnen. Je kent hem als een verwoed wielertoerist, die vroeger lang gevoetbald heeft. Hij heeft zijn oprit herlegd, en is de dag nadien met pijn in

Nadere informatie

Inspectie, anatomische structuren en palpatie liggend

Inspectie, anatomische structuren en palpatie liggend Inleiding tot het orthopedisch onderzoek 1 2.3. ENKEL EN VOET 2.3.1. Inspectie in staande houding m. gastrocnemius Calcaneum Valgushoek achillespees met hiel Malleolus medialis en lateralis Lengtegewelf

Nadere informatie

De combinatie van radiografie en echografie voor het onderzoek van de knie in de praktijk (15-Nov-2003)

De combinatie van radiografie en echografie voor het onderzoek van de knie in de praktijk (15-Nov-2003) In: 20de Studiedag van de / 21ème Journée d'étude de la Belgian Equine Practitioners Society - BEPS, (Ed.) Publisher: International Veterinary Information Service (www.ivis.org), Ithaca, New York, USA.

Nadere informatie

Acute Knie en Enkel in de huisartsenprak3jk. Huisartsendag LangeLand ziekenhuis 19 april 2011

Acute Knie en Enkel in de huisartsenprak3jk. Huisartsendag LangeLand ziekenhuis 19 april 2011 Acute Knie en Enkel in de huisartsenprak3jk Huisartsendag LangeLand ziekenhuis 19 april 2011 De acute knie Knie: anatomie Knie: anamnese Tijds3p en aard trauma (mate inwerkend geweld, rota3e vs hyperextensie

Nadere informatie

Dierenkliniek De Morette

Dierenkliniek De Morette ARTHROSE VAN HET KROONGEWRICHT. WAT ALS INFILTRATIES NIET MEER HELPEN? IS MIJN PAARD DAN VERLOREN? INLEIDING: Arthrose van het kroongewricht wordt ook wel hoog ringbeen genoemd. Het veroorzaakt manken

Nadere informatie

Welkom bij de DUO dagen Kinderorthopedie: pluis of niet pluis

Welkom bij de DUO dagen Kinderorthopedie: pluis of niet pluis Welkom bij de DUO dagen Kinderorthopedie: pluis of niet pluis Hier gaat het om u. Annemieke van Noort & Miranda Mes april 2018 Disclosure sheet Vereniging Medische Staf Disclosure belangen spreker: A.P.

Nadere informatie

Orthopedische ingrepen voor diabetische voetproblematiek

Orthopedische ingrepen voor diabetische voetproblematiek Orthopedische ingrepen voor diabetische voetproblematiek Dr Sander van den Heuvel Voet- en enkelchirurg AZ KLINA Diabetische voet Een diabetische voet is de uitdrukking van de vasculaire en neuropathische

Nadere informatie

Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie

Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie De grootste en sterkste pees van het lichaam, de Achillespees is een kwetsbare plek. Achillespeesklachten vormen 6,5-11% van de blessures bij hardlopers.

Nadere informatie

Rugklachten bij turnen. Esther Schoots, sportarts 13 oktober 2010

Rugklachten bij turnen. Esther Schoots, sportarts 13 oktober 2010 Rugklachten bij turnen Esther Schoots, sportarts 13 oktober 2010 www.smautrecht.nl www.estherschoots.nl Wat gaan we doen: Rugbelasting bij turnen Turnen en rugklachten: epidemiologie Aandoeningen van de

Nadere informatie

UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT DIERGENEESKUNDE

UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT DIERGENEESKUNDE UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT DIERGENEESKUNDE Academiejaar 2010-2011 OCD van de elleboog: diagnostische bevindingen en resultaat na behandeling door Anneleen Spillebeen Promotor : Dierenarts Yves Samoy Medepromotor

Nadere informatie

ANATOMIE EN FYSIOLOGIE

ANATOMIE EN FYSIOLOGIE FUTURO DE POLS In een notendop De pols is wellicht het belangrijkste gewricht in het alledaagse en beroepsleven. De pols wordt niet alleen belast bij vele vormen van handarbeid maar ook bij het sporten

Nadere informatie

Case Report. 1ste graads strain m. Biceps femoris bij een betaald voetballer. Case Report Hamstrings Maarten Gozeling

Case Report. 1ste graads strain m. Biceps femoris bij een betaald voetballer. Case Report Hamstrings Maarten Gozeling AZ Case Report 1ste graads strain m. Biceps femoris bij een betaald voetballer Doelstelling: U inzicht geven in visie AZ op: - onderzoek en - behandelmethode van hamstringblessure! Overzicht: - Anatomie

Nadere informatie

Juveniele Spondylartropathie/Enthesitis Gerelateerde Artritis (SPA-ERA)

Juveniele Spondylartropathie/Enthesitis Gerelateerde Artritis (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Juveniele Spondylartropathie/Enthesitis Gerelateerde Artritis (SPA-ERA) Versie 2016 1. WAT IS JUVENIELE SPONDYLARTROPATHIE/ENTHESITIS GERELATEERDE ARTRITIS

Nadere informatie

B. Hals (weke delen) Voor cervicale wervelkolom, zie rubrieken C en K. Inhoudsopgave 01 B 02 B 03 B 04 B 05 B 06 B 07 B 08 B 09 B 10 B 11 B 12 B 13 B

B. Hals (weke delen) Voor cervicale wervelkolom, zie rubrieken C en K. Inhoudsopgave 01 B 02 B 03 B 04 B 05 B 06 B 07 B 08 B 09 B 10 B 11 B 12 B 13 B B. Hals (weke delen) Voor cervicale wervelkolom, zie rubrieken C en K Inhoudsopgave 1 B 2 B 3 B 4 B 5 B 6 B 7 B 8 B 9 B 1 B 11 B 12 B 13 B Palpabele schildkliernoduli en euthyreotische struma... 1 Lange

Nadere informatie

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 238-256 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Verdere investigatie van het bovenste lidmaat: MRI, CT en arthrografie Dr Dirk Ghysen Dienst Medische Beeldvorming Heilig Hart Ziekenhuis Lier

Verdere investigatie van het bovenste lidmaat: MRI, CT en arthrografie Dr Dirk Ghysen Dienst Medische Beeldvorming Heilig Hart Ziekenhuis Lier Verdere investigatie van het bovenste lidmaat: MRI, CT en arthrografie Dr Dirk Ghysen Dienst Medische Beeldvorming Heilig Hart Ziekenhuis Lier Standaardbeeldvorming: Standaard rx: projectie van 3D structuur

Nadere informatie

Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006.

Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006. Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006. 1. Wat is de diafyse van een pijpbeen? A. Het uiteinde van een pijpbeen. B. Het middenstuk van een pijpbeen. C. De groeischijf. 2. Waar bevindt zich de pink, ten

Nadere informatie

C. Wervelkolom. Inhoudsopgave 01 C 02 C 03 C 04 C 05 C 06 C 07 C 08 C 09 C 10 C

C. Wervelkolom. Inhoudsopgave 01 C 02 C 03 C 04 C 05 C 06 C 07 C 08 C 09 C 10 C C. Wervelkolom nhoudsopgave 1 C 2 C 3 C 4 C 5 C 6 C 7 C 8 C 9 C 1 C Congenitale aandoeningen... 1 Myelopathie (excl. trauma s van de wervelkolom)... 1 Mogelijke atlanto-axiale subluxatie... 1 Nekpijn...

Nadere informatie

pezen rondom het enkelgewricht (osteofyt, fibrose) corpora libera (tendinosis, tenosynovitis, partiële of ulnair collateraal bandletsel (pitcher s

pezen rondom het enkelgewricht (osteofyt, fibrose) corpora libera (tendinosis, tenosynovitis, partiële of ulnair collateraal bandletsel (pitcher s Musculoskeletale Echografie Monique Reijnierse CME ESSR LUMC MHz MRI MSK USB continue medische educatie European Society of Musculoskeletal Radiology Leids Universitair Medisch Centrum megahertz magnetic

Nadere informatie

Proximal tendon avulsion. Claire Verheul, Ph.D. Anne van der Made, M.D.

Proximal tendon avulsion. Claire Verheul, Ph.D. Anne van der Made, M.D. Proximal tendon avulsion Claire Verheul, Ph.D. Anne van der Made, M.D. Orthopaedic Surgery www.acesamsterdam.nl www.manualfysion.nl Epidemiology Relatively rare Koulouris & Connell 16 of 179 (9%) hamstring

Nadere informatie

Knie Artrose. Saskia Wiersma- Tuinstra. Orthopedisch chirurg. www.rijnlandorthopedie.nl

Knie Artrose. Saskia Wiersma- Tuinstra. Orthopedisch chirurg. www.rijnlandorthopedie.nl Knie Artrose Saskia Wiersma- Tuinstra Orthopedisch chirurg 1 Inleiding q Artrose meest voorkomende gewrichtsaandoening in Nederland q Gonartrose meest voorkomende beroepsziekte aan de onderste extremiteit

Nadere informatie

Gewrichten in beweging 14 maart WDH Breda

Gewrichten in beweging 14 maart WDH Breda Gewrichten in beweging 14 maart WDH Breda Anne van Vegchel SGA West-brabant CV 2000-2006 geneeskunde Utrecht 2007-2011 sportgeneeskunde Utrecht 2008-2012 clubarts eredivisieploeg handbal 2008-heden bondarts

Nadere informatie

Inhoud. Koos van Nugteren en Dos Winkel. Koos van Nugteren. Literatuur... 15. Literatuur... 20. 1 Inleiding... 1

Inhoud. Koos van Nugteren en Dos Winkel. Koos van Nugteren. Literatuur... 15. Literatuur... 20. 1 Inleiding... 1 V 1 Inleiding............................................................................. 1 en Dos Winkel 2 Een 40 jarige man met hevige pijn ter hoogte van het distale deel van de bovenarm bij een worp

Nadere informatie

Huisartsensymposium ZNA Middelheim 23 maart 2012 Casuïstiek : basis heup en knie onderzoek

Huisartsensymposium ZNA Middelheim 23 maart 2012 Casuïstiek : basis heup en knie onderzoek Huisartsensymposium ZNA Middelheim 23 maart 2012 Casuïstiek : basis heup en knie onderzoek Dr. Peter Mertens Orthopedie-traumatologie ZNA Middelheim- Hoge Beuken welk onderzoek vraagt u aan? 1. geen 2.

Nadere informatie

De pijnlijke knie: Welke beeldvorming is nuttig?

De pijnlijke knie: Welke beeldvorming is nuttig? De pijnlijke knie: Welke beeldvorming is nuttig? Een praktijkverbeterend project Market Sarah, KULeuven Promotor: Professor Dr. Johan Buffels, KULeuven Co- promotor: Professor Dr. Geert Vanderschueren,

Nadere informatie

frontaal vlak sagittale as transversale as sagittaal vlak mediosagittaal (mediaan) vlak

frontaal vlak sagittale as transversale as sagittaal vlak mediosagittaal (mediaan) vlak j1 Anatomie van de heup As Vlak Beweging De Latijnse naam voor het heupgewricht is art. coxae; en het is een kogelgewricht (art. spheroidea). In het gewricht kan om drie assen bewogen worden. transversaal

Nadere informatie

Programma SWC Kinderradiologie 2019: Kids got the future

Programma SWC Kinderradiologie 2019: Kids got the future Programma SWC Kinderradiologie 2019: Kids got the future Plenaire sessies Het stralende kind: Toepassingen nucleaire geneeskunde bij kinderen Drs. B.L.R. Kam Kind met aspecifieke klachten - Wanneer denken

Nadere informatie

CHONDROSARCOOM KANKERCENTRUM

CHONDROSARCOOM KANKERCENTRUM CHONDROSARCOOM KANKERCENTRUM WAT VINDT U IN DEZE BROCHURE 01 3 02 3 03 4 04 5 05 5 06 6 07 6 08 7 CHONDROSARCOOM 2 01 INLEIDING Deze informatiebrochure is bestemd voor mensen met een chondrosarcoom en

Nadere informatie

TRAUMATISCH PANCREASLETSEL

TRAUMATISCH PANCREASLETSEL TRAUMATISCH PANCREASLETSEL Frank Oort Gutclub 29 oktober 2014 1 2 Opbouw Casus Achtergrond Traumatisch pancreas letsel bij kinderen Vervolg casus Leerpunten casus 3 Casus Mw. C. 13 jaar Overplaatsing vanuit

Nadere informatie

DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg)

DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg) Inleiding tot het orthopedisch onderzoek 1 DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg) 3. ENKEL EN VOET 3.1. Inspectie in staande houding m. gastrocnemius Calcaneum Valgushoek achillespees met hiel Malleolus

Nadere informatie

Een 40 jarige man met hevige pijn ter hoogte van het distale deel van de bovenarm bij een worp tijdens honkbal

Een 40 jarige man met hevige pijn ter hoogte van het distale deel van de bovenarm bij een worp tijdens honkbal 3 Een 40 jarige man met hevige pijn ter hoogte van het distale deel van de bovenarm bij een worp tijdens honkbal Dos Winkel Introductie Sporten waarbij men met maximale kracht een bal moet werpen of slaan,

Nadere informatie

Vervangen buiten- of binnenband of achterste kruisband van de knie. Laterale/ mediale bandreconstructie of achterste kruisbandreconstructie

Vervangen buiten- of binnenband of achterste kruisband van de knie. Laterale/ mediale bandreconstructie of achterste kruisbandreconstructie Vervangen buiten- of binnenband of achterste kruisband van de knie Laterale/ mediale bandreconstructie of achterste kruisbandreconstructie Inhoud Inleiding 3 Mediale/laterale band 3 De operatie 3 Na de

Nadere informatie