Competenties Luuk van Paridon. Analyseren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Competenties Luuk van Paridon. Analyseren"

Transcriptie

1 Competenties Luuk van Paridon Overzicht waar ik nu sta: Afbeelding 1: Spinnenweb competenties De groene lijn geeft aan welke competenties ik tot nu toe behaald heb (zie Afbeelding 1). De competenties die ik heb behaald zijn: realiseren, ontwerpen, analyseren, professionaliseren, onderzoeken en adviseren, al deze competenties zijn op niveau 1 afgerond. Analyseren Deelcompetentie 1A (situatie): Begeleid en gestructureerd selecteren van relevante, eenvoudige en bekende aspecten met betrekking tot een simpele vraagstelling. - Kunnen maken van hiërarchische opbouw van een product. - Kunnen formuleren van functies en deelfuncties. - Kunnen benoemen van verbindingen. - Kunnen benoemen van materialen. - Bepalen van afmetingen m.b.v. een schuifmaat. Activiteit Aan het begin van het project de Davit is er vanuit de studiewijzer gezocht naar relevante aspecten t.o.v. het project. Deze relevante aspecten zijn eruit gefilterd er hiermee is rekening gehouden in de planning en het pakket van eisen. Resultaat Competentie 1A gehaald.

2 Deelcompetentie 1B (situatie): Begeleid aangeven wat de mogelijke invloed is op eenvoudige en bekende bedrijfseconomische, maatschappelijke en vakgebied gerelateerde aspecten. Kunnen benoemen van belanghebbenden en hun behoeften waaruit een product ontstaat. Voor het project de Davit zijn er bepaald wie de belanghebbenden en daarvan de behoeftes zijn. Hier is over gediscussieerd wat belangrijk is. Competentie 1B gehaald.

3 Deelcompetentie 1C (situatie): Begeleid formuleren van een heldere probleemstelling, doelstelling en opdracht aan de hand van simpele wensen van de klant. Formuleren van wensen van de klant. In de projecten in semester 1, is er naar een pakket van eisen ook een pakket van wensen gemaakt. Voor het project van de Davit was een wens om de Davit een gewicht te geven dat minder is dan 25 kg, dit is uiteindelijk ook gerealiseerd. Competentie 1C gehaald. Deelcompetentie 1D (situatie): Begeleid opstellen van een eenvoudig programma van (bekende technische & niet-technische) eisen voor een bekend probleem en dit vast kunnen leggen. - Formuleren van de eisen en wensen van een bestaand product. - Formuleren van eisen en wensen van een nieuw product. Aan het begin van elk project zijn de eisen en wensen van de klant opgesteld, deze zijn hierna besproken in de lessen. Competentie 1D gehaald. Deelcompetentie 1E (situatie): Begeleid modelleren van een bestaand eenvoudig product, proces of dienst. - Een product in Inventor moduleren. Voor het project de Davit en het project Analyseren van een werktuigbouwkundig product zijn er in Inventor 2017 modellen gemaakt. Voor het project de Davit is het gehele product in Inventor gemoduleerd en geassembleerd. Competentie 1E behaald.

4 Ontwerpen Deelcompetentie 2A (situatie). Begeleid in staat zijn om vanuit de opgestelde eisen een eenvoudige concept-oplossing (architectuur) te bedenken en te kiezen. - Maken van een morfologisch overzicht. Tijdens het project de zonnepomp, is er een morfologisch overzicht opgesteld met verschillende deeloplossingen. Vanuit dit morfologisch overzicht zijn er concepten gemaakt. Competentie 2A behaald. Deelcompetentie 2B (situatie): Begeleid maken van gedetailleerde eenvoudige ontwerpen aan de hand van de gekozen eenvoudige concept oplossing (architectuur). - Sterkte berekeningen uitvoeren. - Zorgvuldige keuze maken van de juiste materialen. - Energie omzettingen benoemen. Tijdens het project van de zonnepomp zijn er verschillende sterkte berekeningen uitgevoerd. Dit is gedaan om te controleren of het ontwerp sterk genoeg is voor de krachten die erop komen te staan. Daarna is voor de benodigde krachten de juiste materiaalkeuze gemaakt. Competentie 2B behaald.

5 Deelcompetentie 2C (situatie). Begeleid rekening kunnen houden met de bekende en eenvoudige maakbaarheid en testbaarheid van het ontwerp. - Een 3D-model en de bijbehorende 2D tekeningen kunnen maken. - Het maken van productiewerkbladen voor het vervaardigen van de producten in de werkplaats. Tijden het project de zonnepomp is er in Inventor een 3D model gemoduleerd. Vervolgens zijn er 2D tekeningen gemaakt, in het hetzelfde programa Inventor. Ten slotte zijn er productiewerkbladen gemaakt waarin beschreven wordt hoe het product stapsgewijs vervaardigd moet worden. Competentie 2C behaald. Deelcompetentie 2D (situatie): Het begeleid verifiëren van het eenvoudige ontwerp aan de hand van het eenvoudige programma van eisen. Taak - Het controleren van het ontwerp aan de vastgestelde eisen in het programma van eisen. Na het maken van het eindontwerp van de zonnepomp is er gecontroleerd of dit ontwerp voldeed aan alle eisen, dit is stapsgewijs gedaan. Competentie 2D behaald. Deelcompetentie 2E (situatie): Begeleid selecteren van de juiste eenvoudige ontwerp hulpmiddelen. - Het uitvoeren van een test van het proof of principle. - Het vervaardigen van de onderdelen in de werkplaats. Bij het project de zonnepomp zijn de onderdelen gefabriceerd in de werkplaats van de Haagse Hogeschool. Zelf heb ik veel onderdelen gedraaid op een EMCO-draaibank. Hierna is het ontwerp getest of deze daadwerkelijk zijn functie kan uitvoeren. Competentie 2E behaald.

6 Deelcompetentie 2F (situatie): Begeleid opstellen van de documentatie ten behoeve van het eenvoudige product, de eenvoudige dienst of het eenvoudige proces. - Opstellen van een technisch rapport. - Opstellen van een onderhoudsplan. Na het afronden van het project de zonnepomp is er een eindrapport opgesteld met het verloop van het project. Daarnaast is er een onderhoudsplan gemaakt voor het uitvoeren van het juiste onderhoud aan de zonnepomp.

7 Realiseren Deelcompetentie 3A (situatie): Onder begeleiding passend gebruik maken van eenvoudige materialen, processen, methoden, normen en standaarden. - Vervaardigen van technische producten. - Opstellen van fabricagetekeningen. Voor het project de Davit heb ik geleerd een davit te realiseren. Ik heb kennis opgedaan van de materialen staal en aluminium en hoe deze te bewerken. Competentie 3A behaald. Deelcompetentie 3B (situatie): Onder begeleiding assembleren van eenvoudige componenten tot een eenvoudig integraal product, dienst of proces. - Assembleren van de vervaardigde producten. Met de projectgroep van de Davit hebben we deze Davit gebouwd in de BETA factory, het assembleren bestond uit bout en moer verbindingen. Door gebruik te maken van verschillende gereedschappen om te assembleren is er kennis gemaakt met het assembleren van eenvoudige componenten. Competentie 3B behaald.

8 Deelcompetentie 3C: Begeleid verifiëren en valideren van het eenvoudige product, dienst of proces t.o.v. de gestelde eisen. - Pakket van eisen. - Concept ontwerptekeningen maken. In het verslag is een pakket van eisen opgesteld voor het project de Davit. Aan het eind van het project is deze nagelopen of de eisen daadwerkelijk overeenkomen. Competentie 3C behaald. Deelcompetentie 3D (situatie): Begeleid documenteren van het eenvoudige realisatieproces. - Rapporteren volgens Rapport over rapporteren R.O.R.. Voor het project de Davit is er met de projectgroep een verslag gemaakt met de documentatie over het vervaardigen en enkele productie voorbereidingen. Competentie 3D behaald. Adviseren Deelcompetentie 6A (situatie): Zich begeleid inleven in de eenvoudige positie van de (interne of externe) klant. - Klant en opdrachtgever interviewen om de positie te bepalen. Tijdens het project de zonnepomp is zowel de klant (de boer in Portugal) als de opdrachtgever geïnterviewd om de eisen en wensen te bepalen. Competentie 6A behaald.

9 Deelcompetentie 6B (situatie): Begeleid verhelderen van de eenvoudige behoefte van de opdrachtgever. - Pakket van eisen van de opdrachtgever opstellen. In het interview hebben zowel de opdrachtgever als de klant hun eisen en wensen verteld. Aan de hand van dit interview is er een pakket van eisen opgesteld. Competentie 6B behaald. Deelcompetentie 6C (situatie): Begeleid in overleg met relevante partijen de eenvoudige klantbehoefte vertalen naar technisch en economisch haalbare oplossingen. - Maken van concepten aan de hand van de klant behoeftes. Ik heb tijdens het project voor de zonnepomp enkele concepten bedacht en getekend die voldeden aan de klant behoeftes. Competentie 6C behaald. Deelcompetentie 6D (situatie): Begeleid kunnen onderbouwen van een eenvoudig advies en de klant hiervan overtuigen. - Een adviesrapport opstellen met een duidelijk advies wat is onderbouwd. - De klant met dit advies overtuigen. Voor het project de zonnepomp is er een adviesrapport gemaakt met een advies erin. Hierin is een concept beschreven en uitgewerkt, wat voldeed aan de gestelde eisen. Dit advies is vervolgens aan de klant overhandigd en heeft hiermee ingestemd. Competentie 6D behaald.

10 Onderzoeken Deelcompetentie 7A (situatie): Begeleid de doelstellingen van een gewenst onderzoek vanuit de eenvoudige vraagstelling opstellen. - Doelstelling opstellen voor een onderzoeksrapport. Voor het eerste deel van het project de zonnepomp is er een doelstelling geformuleerd voor het onderzoeksrapport. Competentie 7A behaald. Deelcompetentie 7B (situatie): Begeleid (wetenschappelijke) literatuur en eigen/andere informatiebronnen selecteren en verkrijgen om zich verder in de eenvoudige vraagstelling te verdiepen, daarbij de betrouwbaarheid van de verschillende informatiebronnen kunnen valideren. - Bronnen selecteren. - Bronnen valideren. - Bronnen in het rapport volgens APA. In semester 2 is er voor het vak onderzoeksvaardigheden een rapport opgesteld waarin verschillende bronnen zijn beschreven. Het kunnen bronnen zijn van een database of via Google. Deze bronnen zijn gecontroleerd op betrouwbaarheid en volgens APA-stijl gedocumenteerd. Competentie 7B behaald. Deelcompetentie 7C (situatie): Begeleid de resultaten samenvatten, structureren en interpreteren en conclusies trekken in relatie tot de eenvoudige onderzoeksvraag. - Samenvatten van de resultaten van het onderzoek. - Conclusie beschrijven van het onderzoek. Voor het project de zonnepomp is er een onderzoeksrapport opgesteld. In het rapport is er een samenvatting beschreven en tot slot een conclusie. Uit deze conclusie is er een onderzoeksvraag naar voren gekomen.

11 Competentie 7C behaald. Deelcompetentie 7D (situatie): Begeleid eenvoudige resultaten te rapporteren volgens de in het werkveld geldende standaard. - Resultaten rapporten van eigenschappen in het bijbehorende werkveld. Er is in het onderzoeksrapport voor de zonnepomp onderzoek gedaan naar verschillen motoren. De voor-en nadelen zijn beschreven aan de hand van de technische eigenschappen. Competentie 7D behaald. Deelcompetentie 7E (situatie): Begeleid op basis van de verkregen resultaten de gekozen eenvoudige aanpak kritisch evalueren en aanbevelingen te doen voor vervolgonderzoek. - Aanbevelingen beschrijven voor het vervolgonderzoek. In het onderzoeksrapport voor de zonnepomp is er een evaluatie beschreven en aan de hand van deze evaluatie zijn er een aantal aanbevelingen beschreven voor een vervolgonderzoek. Competentie 7E behaald. Professionaliseren Deelcompetentie 8D (situatie): Op constructieve wijze begeleid eenvoudige feedback kunnen geven en ontvangen, zowel op gedrag als inhoud. - Feedback geven en ontvangen. - Feedback analyseren. Aan het einde van het project heeft ieder groepslid een 360 feedback geschreven. Dit heb ik ook gedaan en over ieder groepslid drie positieve en drie negatieve punten beschreven.

12 Competentie 8D behaald. Deelcompetentie 8E (situatie): Begeleid kunnen reflecteren op eigen eenvoudig(e) handelen, denken en resultaten. - Zelfreflectieverslag opstellen. Na de 360 feedback heb ik een zelfreflectieverslag geschreven over mijn sterke kanten en mij punten waar ik aan moet gaan werken. Dit kan in de volgende projecten toegepast worden. Competentie 8E behaald. Deelcompetentie 8F (situatie): Begeleid kunnen gebruiken van diverse eenvoudige communicatievormen en -middelen om effectief te kunnen communiceren in het Nederlands en Engels. - Verslag opstellen volgens Rapport over rapporteren R.O.R. - Kunnen vertalen van Nederlands naar Engels. In het eerste blok is er in het analyse verslag enkele delen vertaald van het Nederlands naar het Engels. Competentie 8F behaald.

Niveau 1 Competenties uit het curriculum HBO Werktuigbouwkunde (aan de Haagse Hogeschool)

Niveau 1 Competenties uit het curriculum HBO Werktuigbouwkunde (aan de Haagse Hogeschool) Niveau 1 Competenties uit het curriculum HBO Werktuigbouwkunde (aan de Haagse Hogeschool) 1. Analyseren: Behaald 1 2 Ontwerpen: Behaald 2 3 Realiseren: Behaald 3 4 Beheren: Onbehaald 4 5 Managen: Onbehaald

Nadere informatie

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde 1. BoE domeincompetentie Analyseren (minimaal niveau eind major W: 3) (toelichting: deze omschrijving komt uit de Bachelor of Engineering (BoE))

Nadere informatie

Hieronder is een voorbeeld te zien die betrekking heeft tot deelcompetentie 1E die aantoont dat ik over competentie-niveau 1 beschik.

Hieronder is een voorbeeld te zien die betrekking heeft tot deelcompetentie 1E die aantoont dat ik over competentie-niveau 1 beschik. 1. Analyseren Analyseren van simpele werktuigbouwkundige functies. Niveaubeschrijving competentie-niveau 1: Aard van de context: bekend, eenvoudig, monodisciplinair Hieronder is een voorbeeld te zien die

Nadere informatie

Sturende begeleiding. Bekend Eenvoudig Monodisciplinair In schoolsituatie. Begeleiding indien nodig

Sturende begeleiding. Bekend Eenvoudig Monodisciplinair In schoolsituatie. Begeleiding indien nodig Opdracht 4 Competenties Nu je bijna halverwege je opleiding bent, ga je na hoe het staat met de competenties 1 waarvoor je opgeleid wordt. Onder competentie verstaan we een combinatie van vaardigheid,

Nadere informatie

Competentie reflectie van het eerste jaar.

Competentie reflectie van het eerste jaar. Competentie reflectie van het eerste jaar. In dit document word beschreven welk competentie niveau( s) ik behaald heb in het eerste jaar. Met daarbij de manier waarop en aantoning in de vorm van een cijfer

Nadere informatie

Competenties semester 4

Competenties semester 4 Competenties semester 4 Richard Van Richard Van Gegevens Student Naam: Richard Van Studentnummer: 16073525 Klas: WH23 School: De Haagse Hogeschool Opleiding: Werktuigbouwkunde Adres: Rotterdamseweg 137,

Nadere informatie

1 NULMETING COMPETENTIES

1 NULMETING COMPETENTIES NULMETING COMPETENTIES. INLEIDING Het van de te verwerven competenties in dit blok worden bepaald volgens het onderstaande model. Ik zal mijn huidige links in de tabel weergeven met in het midden de deelcompetentie

Nadere informatie

1 COMPETENTIES SEMESTER 3

1 COMPETENTIES SEMESTER 3 1 COMPETENTIES SEMESTER 3 Naam: Luuk van Paridon Email: 16022602@student.hhs.nl Studentnummer: 16022602 Datum: 24-01-2018 In het afgelopen semester heb ik vier projecten voltooid. Met het volgen van deze

Nadere informatie

COMPETENTIES Bart Bruggeling WP

COMPETENTIES Bart Bruggeling WP COMPETENTIES Bart Bruggeling 16069838 WP22 29-06-2017 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Ontwerpen... 3 3. Onderzoeken... 4 4. Adviseren... 5 5. Analyseren... 6 6. Realiseren... 7 7. Professionalisering... 8

Nadere informatie

Stage VDK Engineering

Stage VDK Engineering 08-09-2017 Plan van aanpak Stage VDK Engineering Sander Overdevest 15068498 1 Plan van aanpak Naam student: Sander Overdevest Studentnummer: 15068498 Opleiding: Bedrijf: Stage: HHS-TISD opleiding Werktuigbouwkunde

Nadere informatie

Haagse Hogeschool, Faculteit voor Technologie, Innovatie & Samenleving, Delft, Tel ,

Haagse Hogeschool, Faculteit voor Technologie, Innovatie & Samenleving, Delft, Tel , Voorblad Plan van aanpak van de stage Werktuigbouwkunde, studiejaar 2017-2018 Haagse Hogeschool, Faculteit voor Technologie, Innovatie & Samenleving, Delft, Tel. 015-2606200, E-mail: wtb-stage@hhs.nl Dit

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.4

Voortgangsverslag 1.4 Voortgangsverslag 1.4 Leon van Luijk Koudekerk a/d Rijn mei 2012 Haagse Hoge School Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van het vierde blok

Nadere informatie

Competenties semester 3

Competenties semester 3 2018 Competenties semester 3 Richard Van WH14.d 26-1-2018 Richard Van Gegevens Student Naam: Richard Van Studentnummer: 16073525 Klas: WH14.d School: De Haagse Hogeschool Opleiding: Werktuigbouwkunde Adres:

Nadere informatie

PAP. Naam student: Anne-Wicher van der Heide Studentennummer:

PAP. Naam student: Anne-Wicher van der Heide Studentennummer: PAP Naam student: Anne-Wicher van der Heide Studentennummer: 13075454 Klas: WH3.1 b1 E-mail: 13075454@student.hhs.nl Telefoon: 06-36358554 Datum: 2-11-2016 Blok: H3.1 Versie document: vijfde SLB-begeleider:

Nadere informatie

Reflectieverslag Erik Oord. Taakuren realiseren

Reflectieverslag Erik Oord. Taakuren realiseren Reflectieverslag Erik Oord Taakuren realiseren Naam: Erik Oord Studentnr.: 16086600 Studie: Werktuigbouwkunde Docent: Dhr. van Kampen Datum: 24-01-2017 Inhoud 1. INLEIDING... 2 2. ANALYSEREN... 3 3. REALISEREN...

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.2

Voortgangsverslag 1.2 Voortgangsverslag 1.2 M. Camp Voortgangsverslag 1.2 TU Delft M. Camp Leiden Januari 2012 Versie 1.2 Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van

Nadere informatie

Landelijk overleg Hbo-opleidingen Elektrotechniek Inhoud

Landelijk overleg Hbo-opleidingen Elektrotechniek Inhoud Landelijk overleg Hbo-opleidingen Elektrotechniek Inhoud Landelijk overleg Hbo-opleidingen Elektrotechniek... 1 Inhoud... 1 Inleiding... 2 HBO-engineering domeincompetenties... 2 Landelijk eindniveau hbo-opleidingen

Nadere informatie

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Auteurs: Sara Diederen Rianne van Kemenade Jeannette Geldens i.s.m. management initiële opleiding (MOI) / jaarcoördinatoren 1 Inleiding Dit document is bedoeld

Nadere informatie

Rubrics voor de algemene vaardigheden - invulblad. 1. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren.

Rubrics voor de algemene vaardigheden - invulblad. 1. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren. ingevuld door :. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren Aanpak kiezen en planning maken Ik verdiep me in een opdracht zodat ik overzicht heb. Ik kan een passende aanpak

Nadere informatie

Landelijk Competentieprofiel Elektrotechniek Opleidingscode 34267

Landelijk Competentieprofiel Elektrotechniek Opleidingscode 34267 Landelijk Competentieprofiel Elektrotechniek Opleidingscode 34267 Beschrijving voor alle opleidingen Elektrotechniek aansluitend op de profielbeschrijving Bachelor of Engineering (2012) Landelijk overleg

Nadere informatie

Persoonlijk Activiteiten Plan (PAP)

Persoonlijk Activiteiten Plan (PAP) Persoonlijk Activiteiten Plan (PAP) Naam student: Sebastiaan Winters Studentnummer: 10078177 E-mail: s.m.winters@me.com Leerbedrijf: CB&I Datum: 12-02-2012 Blok: 2.1 Versie document: 1.2 Bedrijfsbegeleider:

Nadere informatie

Introductie. De onderzoekscyclus; een gestructureerde aanpak die helpt bij het doen van onderzoek.

Introductie. De onderzoekscyclus; een gestructureerde aanpak die helpt bij het doen van onderzoek. Introductie Een onderzoeksactiviteit start vanuit een verwondering of verbazing. Je wilt iets begrijpen of weten en bent op zoek naar (nieuwe) kennis en/of antwoorden. Je gaat de context en content van

Nadere informatie

Conceptraport. Uitlaatsysteem

Conceptraport. Uitlaatsysteem Conceptraport Uitlaatsysteem Conceptraport Uitlaatsysteem In opdracht van: Alexander Beenen namens Custom Concepts 27 september 2013 Vincent ten Have, Tim Hogenbrik, Rudsly Petronielia, Karim Balaich Guus

Nadere informatie

Initiëren en creëren van producten en diensten, zelfstandig en ondernemend.

Initiëren en creëren van producten en diensten, zelfstandig en ondernemend. COMMERCE Competentieniveaus voor de domeincompetenties Commerce DC.1 Initiëren en creëren van producten en diensten, zelfstandig en ondernemend. Competentieniveau 1 CE/IBL/SBRM/F&B Signaleren en opsporen

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.1

Voortgangsverslag 1.1 Voortgangsverslag 1.1 M. Camp Voortgangsverslag 1.1 TU Delft M. Camp Leiden November 2011 Versie 1.1 Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van

Nadere informatie

Technicus onderwijs- en onderzoekgebonden - profiel O

Technicus onderwijs- en onderzoekgebonden - profiel O Technicus onderwijs- en onderzoekgebonden - profiel O Doel Ontwerpen, ontwikkelen en (doen) vervaardigen van apparatuur/instrumenten, installaties en (ICT-) systemen, binnen de doelstellingen van de dienst/afdeling

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Jaar 2 1 e Semester Blok 2. M. Camp

Voortgangsverslag. Jaar 2 1 e Semester Blok 2. M. Camp Voortgangsverslag Jaar 2 1 e Semester Blok 2 M. Camp Voortgangsverslag Jaar 2 1 e Semester Blok 2 TU Delft M. Camp Leiden Februari 2013 Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal

Nadere informatie

De SYSQA dienst auditing. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

De SYSQA dienst auditing. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. De SYSQA dienst auditing Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER... 3

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten. De kern

Pagina 1 van 5. Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten. De kern Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten De kern a. Algemene kennis en vaardigheden b. Professionele kennis en vaardigheden c. Loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling De vier profielmodulen

Nadere informatie

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek.

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. In de BEROEPSCOMPETENTIES CIVIELE TECHNIEK 1 2, zijn de specifieke beroepscompetenties geformuleerd overeenkomstig de indeling van het beroepenveld.

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.2

Voortgangsverslag 1.2 Voortgangsverslag 1.2 Leon van Luijk Koudekerk a/d Rijn december 2011 Haagse Hoge School Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van het tweede

Nadere informatie

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Competentieprofiel Instituut voor Interactieve Media Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Aangepast in maart 2009 Inleiding De opleiding Interactieve Media

Nadere informatie

DeR-Tec Aandrijftechniek

DeR-Tec Aandrijftechniek DeR-Tec Aandrijftechniek Mechanische variatoren MODULE (VAKCODE): BEROEPSPRODUCT: Stage Stage werkplan PERIODE: Blok 2: 18-11-2013 t/m 07-02-2014 RAPPORT VAN: Stefan Immerzeel (10056025) Stagebegeleider:

Nadere informatie

Competentieontwikkeling

Competentieontwikkeling Competentieontwikkeling persoonlijke gegevens afhandeling contract datum Studentgegevens einddatum contractperiode Student Merlijn Camp oplevering procesverslag Studentnummer 11099003 oplevering portfolio

Nadere informatie

Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar

Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar Auteurs: Erik Seldenthuis Aminah Balfaqih Datum: 31 Januari 2011 Kerntaak 1 Ontwerpen van applicaties De volgordelijke plaats van de documenten binnen

Nadere informatie

Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten

Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten De kern a. Algemene kennis en vaardigheden b. Professionele kennis en vaardigheden c. Loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling De vier profielmodulen

Nadere informatie

DOMEINBESCHRIJVING 27 MEI 2014 VOORLOPIG CONCEPT

DOMEINBESCHRIJVING 27 MEI 2014 VOORLOPIG CONCEPT DOMEINBESCHRIJVING 27 MEI 2014 VOORLOPIG CONCEPT 1 VOORSTEL NIEUW DOMEIN A VAARDIGHEDEN 1.1 Doel en inhoud Dit domein omvat algemene en vakspecifieke vaardigheden die verkaveld zijn in de subdomeinen A1

Nadere informatie

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN REGELS VOOR HET SCHRIJVEN EN BEOORDELEN VAN BACHELORSCRIPTIES BIJ KUNST- EN CULTUURWETENSCHAPPEN (tot 1 september 2015 geldt dit reglement ook voor de BA Religiewetenschappen)

Nadere informatie

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel Het meten van het effect van leren en ontwikkelen is een belangrijk thema bij onze klanten. Organisaties willen de toegevoegde waarde van leren weten en verwachten een professionele aanpak van de afdeling

Nadere informatie

LEERDOELEN MEDIAVORMGEVER 4

LEERDOELEN MEDIAVORMGEVER 4 LEERDOELEN MEDIAVORMGEVER 4 Tijdens elke BPV periode werk je aan 5 leerdoelen. 3 leerdoelen kies je uit een lijst met bestaande doelen die in het onderstaande kwalificatiedossier van Mediavormgever staan.

Nadere informatie

WORKSHOPHANDLEIDING Het Verbeterplan

WORKSHOPHANDLEIDING Het Verbeterplan 1 WORKSHOPHANDLEIDING Het Verbeterplan Doorstroomtraject BBL/BOL-PW4 Kerntaak: 3 Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Werkprocessen: 3.1 Werkt aan deskundigheidsbevordering en professionalisering

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan Naam Erik Oord Studienummer 16086600 Datum (versie) 20-06-2017 SLB-er Mevr. Hollegien 1. Reflectie Wie ben ik? Ik ben Erik Oord, eerstejaars student aan de Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Social Action Research Plan

Social Action Research Plan Social Action Research Plan Social media project Studenten Dennis Visschedijk 438332 Aileen Temming 474094 Stefan Ortsen 481295 Niels Konings 449822 Renee Preijde 482835 Opdrachtgever Stal te Bokkel Daniëlle

Nadere informatie

ONDERZOEK DOEN. HENK LINDEMAN h.lindeman@aps.nl. Naam Datum

ONDERZOEK DOEN. HENK LINDEMAN h.lindeman@aps.nl. Naam Datum ONDERZOEK DOEN HENK LINDEMAN h.lindeman@aps.nl Naam Datum Onderzoeksvragen; uw keuze voor deze workshop Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen onderzoek doen en gedocumenteerd schrijven? Welke

Nadere informatie

Talent Ontwikkelingsplan (TOP) E-Fase voorjaar 2012 Advanced Business Creation. Nick Kuijpers

Talent Ontwikkelingsplan (TOP) E-Fase voorjaar 2012 Advanced Business Creation. Nick Kuijpers Talent Ontwikkelingsplan (TOP) E-Fase voorjaar 2012 Advanced Business Creation Nick Kuijpers Inhoudsopgave Business School... 3 Leerdoel... 3 Te behalen competenties... 3 Leeractiviteiten + deadlines...

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

Persoonlijk Actie Plan Semester 2

Persoonlijk Actie Plan Semester 2 2014 Persoonlijk Actie Plan Persoonlijk Actie Plan Semester 2 Corné van Liere H. Meeuwsen 29-1-2014 1 Inleiding In deze PAP voor het tweede semester hebben wij weer een aantal competenties uitgekozen om

Nadere informatie

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Blooms taxonomie Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Evalueren Evalueren = de vaardigheid om de waarde van iets (literatuur, onderzoeksrapport, presentatie etc) te kunnen beoordelen

Nadere informatie

4,8. De achtergrond. Keuzeopdracht door een scholier 1748 woorden 22 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer

4,8. De achtergrond. Keuzeopdracht door een scholier 1748 woorden 22 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer Keuzeopdracht door een scholier 1748 woorden 22 maart 2007 4,8 6 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Keuzeopdracht marketing, maatschappijleer Bedrijf: Snackcounter de Kolenkit, Wateringen Branche: Patat

Nadere informatie

Evalueren van de kwaliteit van onderzoek

Evalueren van de kwaliteit van onderzoek Evalueren van de kwaliteit van onderzoek Een aanpak voor zelfevaluatie van nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en validiteit door vwo-leerlingen bij onderzoek in de bètavakken Promotieonderzoek in kader van

Nadere informatie

Medewerker administratieve processen en systemen

Medewerker administratieve processen en systemen processen en systemen Doel Voorbereiden, analyseren, ontwerpen, ontwikkelen, beheren en evalueren van procedures en inrichting van het administratieve proces en interne controles, rekening houdend met

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan (PAP)

Persoonlijk Actieplan (PAP) B 1.4 Persoonlijk Actieplan (PAP) Stagiair(e) Opleiding Bedrijf Praktijkopleider Stagedocent Nick Albregtse Interactief Vormgeven (IV) Kees Internetbureau Michiel Snijder Jan Verduijn Datum 26 09 2013

Nadere informatie

Competentieprofiel voor coaches

Competentieprofiel voor coaches Competentieprofiel voor coaches I. Visie op coaching Kwaliteit in coaching wordt in hoge mate bepaald door de bijdrage die de coach biedt aan: 1. Het leerproces van de klant in relatie tot diens werkcontext.

Nadere informatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Beoordeling Afstudeeronderzoek eindfase 2014-2015 VT-DT ONDERZOEKSVERSLAG 1 Bijlage 5c Beoordelingsformulier onderzoeksverslag

Nadere informatie

BEOORDELING PROFIELWERKSTUK VMBO-T Piter Jelles!mpulse

BEOORDELING PROFIELWERKSTUK VMBO-T Piter Jelles!mpulse Namen:. Onderwerp: Inleiding Dit is het beoordelingsgrid van het sectorwerkstuk van Piter Jelles!mpulse. Het grid bestaat uit drie categorieën: Proces Inhoud Presentatie Elke rij vormt een onderdeel van

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3

BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3 Faculteit Geesteswetenschappen BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3 Onderstaand formulier betreft de beoordeling van het stageverslag en het onderzoeksverslag. Deze wordt door de begeleidende

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIVISIEMANAGER (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING DIVISIEMANAGER (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal A8a A8b (Loopbaanpad Organisatie) 1 2. DOEL De strategie van de organisatie uitdragen en realiseren door het leiden, organiseren en beheren van

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DESKUNDIGE ICT (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING DESKUNDIGE ICT (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Entiteit ICT Standplaats Gent Weddeschaal C4 - C5 / B1 B2 B3 (Loopbaanpad Expertise) 1 2. DOEL Instaan, vanuit de eigen specifieke kennis en expertise, voor de uitvoering van

Nadere informatie

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal:

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal: Natuur & Techniek het broeikaseffect Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Broeikaseffect In deze les staan de volgende hogere- orde denkvragen centraal: 1. Hoe zou je het broeikaseffect kunnen

Nadere informatie

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk? Dan is het Woudagemaal misschien interessant voor je. Profielen Volg je het profiel Natuur & Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan

Nadere informatie

COMPETENTIE- ONTWIKKELPLAN. Tim Veerman. Klas: IG_203 Studentnummer: Periode: Loopbaanadviseur: Alexander Mulder

COMPETENTIE- ONTWIKKELPLAN. Tim Veerman. Klas: IG_203 Studentnummer: Periode: Loopbaanadviseur: Alexander Mulder COMPETENTIE- ONTWIKKELPLAN Tim Veerman Klas: IG_203 Studentnummer: 500676694 Periode: 2015-2016 Loopbaanadviseur: Alexander Mulder Inhoudsopgave Visie op Studie en beroep... 2 Studievoortgang... 3 SWOT

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Jaar 2 2 e Semester Blok 2. M. Camp

Voortgangsverslag. Jaar 2 2 e Semester Blok 2. M. Camp Voortgangsverslag Jaar 2 2 e Semester Blok 2 M. Camp Voortgangsverslag Jaar 2 2 e Semester Blok 2 TU Delft M. Camp Leiden Juni 2013 Aangevuld op 5 september 2013 Voorwoord In het kader van de HBO opleiding

Nadere informatie

Contextbeschrijving. Joost van Hagen. Vonk Industrial Contracting

Contextbeschrijving. Joost van Hagen. Vonk Industrial Contracting Contextbeschrijving Vonk Industrial Contracting Joost van Hagen Opmerking [W1]: Raamwerk 2007: U kunt de opmerkingentekst (on)zichtbaar maken onder Beeld optie Opmaak. Let op! Paginanummering is al ingesteld

Nadere informatie

Competentiebeoordeling

Competentiebeoordeling Competentiebeoordeling Project Second life Vehicle (SLV) Bas Quist Student tweede jaar Automotive PRO04 0896429 1 Inhoud Voorwoord... 3 Analyseren... 4 Onderzoeken... 5 Bijlage... 6 2 Voorwoord Beste lezer,

Nadere informatie

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b PVA Jaar 2 Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b Inhoudsopgave blz. Voorblad - Inhoudsopgave 2 Plan van aanpak tweede jaar 3-4 Bijlage 1: Algemene domeincompetenties 5-6 (wat heb ik geleerd) Bijlage 2: Belangrijkste

Nadere informatie

LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING

LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING Tijdens Tijdens elke elke BPV BPV periode periode werk werk je je aan aan 6 5.. 4 Minstens 3 kies je uit kies een je lijst uit met een bestaande lijst met bestaande doelen

Nadere informatie

Het onderzoeksverslag

Het onderzoeksverslag Het onderzoeksverslag Rian Aarts & Kitty Leuverink Onderzoeksverslag (zie ook handboek blz. 306) Titel en Titelpagina Voorwoord Inhoudsopgave Samenvatting Inleiding (ook wel: Aanleiding) Probleemstelling

Nadere informatie

Leerlijnen voor ontwerpend leren / leren ontwerpen (ontwerp- en maakvaardigheden)

Leerlijnen voor ontwerpend leren / leren ontwerpen (ontwerp- en maakvaardigheden) Leerlijnen voor ontwerpend leren / leren ontwerpen (ontwerp- en maakvaardigheden) Op deze pagina vind je de leerlijn voor ontwerpend leren van het LOOL-project, op de drie volgende pagina s de leerlijn

Nadere informatie

Core Powertools - Koeling

Core Powertools - Koeling Core Powertools - Koeling Project WH3.1 Productontwikkeling MODULE (VAKCODE): BEROEPSPRODUCT: THCP Plan van Aanpak PERIODE: WH3.1 Productontwikkeling PROJECTLEDEN: Manuel Görlitz(12091715), Steven Leo(11113529),

Nadere informatie

Informatiebrochure. Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano

Informatiebrochure. Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano Informatiebrochure Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano 2011-2012 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Het profielwerkstuk 4 Beoordelingsmomenten 6 Het schriftelijk verslag 7 Eindbeoordeling profielwerkstuk 8 2

Nadere informatie

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten.

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten. SUCCESVOL LEREN Tips voor studenten www.goleweb.eu Je krijgt de kans om de Lemo-vragenlijst in te vullen op www.goleweb.eu. Na deelname krijg je persoonlijke feedback over jouw motivatie en leervaardigheden.

Nadere informatie

de Rotterdamse aanpak

de Rotterdamse aanpak de Rotterdamse aanpak Caroline van Eijk - Albeda College Ellis Wertenbroek - Hogeschool Rotterdam Themabijeenkomst Doorstroom mbo-hbo en keuzedelen Woerden, 14 februari 2017 Inhoud regionaal servicedocument

Nadere informatie

Pre-Academisch Onderwijs. Ontwikkelingslijnen en leerdoelen

Pre-Academisch Onderwijs. Ontwikkelingslijnen en leerdoelen Pre-Academisch Onderwijs Ontwikkelingslijnen en leerdoelen LEERDOELEN PER ONTWIKKELINGSLIJN Ontwikkelingslijn 1: De leerling ontwikkelt een wetenschappelijke houding 1.1 De leerling ontwikkelt een kritische

Nadere informatie

De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten

De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten Basisschool Aan de Bron en sporthal op het voormalige WML-terrein Onderzoeksopzet Rekenkamer Weert 16 december 2007 Inhoudsopgave 1. Achtergrond

Nadere informatie

2 e Fontys Onderzoekscongres Onderzoek & Onderwijs :

2 e Fontys Onderzoekscongres Onderzoek & Onderwijs : 2 e Fontys Onderzoekscongres Onderzoek & Onderwijs : Onderzoek in de onderwijspraktijk van Fontys Wat doen we? Hoe gaat het? Wat levert het op? KEY NOTE: ANOUKE BAKX & JOS MONTULET Onderzoek binnen de

Nadere informatie

Biologie inhouden (PO-havo/vwo): Evolutie

Biologie inhouden (PO-havo/vwo): Evolutie Biologie inhouden (PO-havo/vwo): Evolutie kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo bovenbouw exameneenheden vwo bovenbouw exameneenheden 34: De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke

Nadere informatie

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd >>> Overgang Maatstaf 2016 Onderstaand overzicht bevat de selectie van de geheel nieuwe eisen uit de Maatstaf 2016 en de eisen waarbij extra of andere accenten zijn gelegd, inclusief een korte toelichting.

Nadere informatie

Student Werk Begeleider SLB Begeleider Dosign Begeleider. Martijn van Wijngaarden Klaas Stroosma Kees Knegt Maarten van Geuns

Student Werk Begeleider SLB Begeleider Dosign Begeleider. Martijn van Wijngaarden Klaas Stroosma Kees Knegt Maarten van Geuns De Haagse Hogeschool Persoonlijk Actie Plan Editie 3 persoonlijke gegevens Student M.C. van Wijngaarden Studentnummer 12026840 telefoon mobile +31 (0)6 27 27 10 18 bereikbaarheid werkomgeving +31 (0)182

Nadere informatie

Competentieontwikkeling

Competentieontwikkeling Competentieontwikkeling persoonlijke gegevens afhandeling contract datum Studentgegevens einddatum contractperiode Student Merlijn Camp oplevering procesverslag Studentnummer 11099003 oplevering portfolio

Nadere informatie

Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media

Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Studiehandleiding Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Titel: Ba-scriptie Kunsten, Cultuur en Media Vakcode: LWX999B10 Opleiding: Kunsten, Cultuur en Media Studiefase: Bachelor 3 e jaar/ KCM Major Periode:

Nadere informatie

Competentie-invullingsmatrix

Competentie-invullingsmatrix Competentie-invullingsmatrix masterprf Master of Science in de wiskunde Academiejaar 2016-2017 Legende: W=didactische werkvormen E=evaluatievormen Competentie in één of meerdere wetenschappen Wetenschappelijke

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die

Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die worden uitgevoerd om uit het gevonden bronnenmateriaal

Nadere informatie

Scheikunde inhouden (PO-havo/vwo): Schaal, verhouding en hoeveelheid

Scheikunde inhouden (PO-havo/vwo): Schaal, verhouding en hoeveelheid Scheikunde inhouden (PO-havo/vwo): Schaal, verhouding en hoeveelheid kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo bovenbouw exameneenheden vwo bovenbouw exameneenheden 44: De leerlingen leren

Nadere informatie

Ontwikkelen op stage? (Kern)competenties: Cijfer Toelichting

Ontwikkelen op stage? (Kern)competenties: Cijfer Toelichting Competentieontwikkeling Om goede, nieuwe leerdoelen te kunnen formuleren is het van belang om eerst te kijken hoe ver ik ben met mijn competentieontwikkeling en welke competenties ik verder wil of moet

Nadere informatie

VERSTELBARE BROODSNIJMACHINE:

VERSTELBARE BROODSNIJMACHINE: VERSTELBARE BROODSNIJMACHINE: Broodsnijden op maat Bachelor Opdracht Samenvatting Industrieel Ontwerper AUTEUR D. Nikkels s1381563 Juni 2016 Coördinator: Ir. M.E. Toxopeus Begeleider UT: Dr. ir. ing. J.M.

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk april 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De tijdlijn 3. De verschillende fasen 4. Onderwerp zoeken 5. Informatie zoeken 6. Nog 10 tips 7. De beoordeling

Nadere informatie

DIENSTHOOFD. Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse

DIENSTHOOFD. Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse 1/7 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Operationele entiteit Standplaats Dienstchef Weddenschaal Netinfradiensten Domeindiensten/Technische diensten Asse, Brugge, Gent, Ronse A4a - A4b (of indien van toepassing

Nadere informatie

Leerarrangement Trendanalyse Health

Leerarrangement Trendanalyse Health Leerarrangement Trendanalyse Health Inleiding Gezondheid is voor iedereen een meer of minder belangrijk onderdeel van zijn leven. Bepaalde keuzes die je maakt, heeft te maken met gezondheid. Keuzes op

Nadere informatie

THSP1, Serieproduct "Slangenpomp".

THSP1, Serieproduct Slangenpomp. THSP1, Serieproduct "Slangenpomp". Concepten Rapport Pümpmeister3000 De Haagse Hogeschool, Delft. 1 Concepten Rapport Pümpmeister3000 Auteurs: Marc Groenenveld, Tom Uittenbogaard, Joey v/d Kerkhof(WDP11),

Nadere informatie

Sensoren en maatschappij

Sensoren en maatschappij PROJECT Sensoren en maatschappij Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Het beroep 3 De organisatie 4 Begeleiding 5 Beoordeling en evaluatie [1] PROJECT Sensoren en maatschappij [Technasium]

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: oorlogsvoertuigen Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog: Oorlogsvoertuigen Introduceren thema Tweede Wereldoorlog:

Nadere informatie

Functieprofiel: Instructeur Functiecode: 0105

Functieprofiel: Instructeur Functiecode: 0105 Functieprofiel: Instructeur Functiecode: 0105 Doel Verzorgen van praktijkinstructie en practica ten behoeve van het onderwijs aan studenten en/of stagiaires, gericht op de ontwikkeling van kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Faculteit Economie en Management Opleiding HBO-Rechten AFSTUDEEROPDRACHT (AOD) BEOORDELINGSFORMULIER VERDEDIGINGSWAARDIGHEID. studiejaar

Faculteit Economie en Management Opleiding HBO-Rechten AFSTUDEEROPDRACHT (AOD) BEOORDELINGSFORMULIER VERDEDIGINGSWAARDIGHEID. studiejaar Faculteit Economie en Management Opleiding HBO-Rechten AFSTUDEEROPDRACHT (AOD) BEOORDELINGSFORMULIER VERDEDIGINGSWAARDIGHEID studiejaar 2013-2014 Naam student Studentnummer Titel AOD Datum 1 Competenties

Nadere informatie

PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten

PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten Beoordeling Te behalen Behaald 1. Past het onderwerp/ontwerp bij het vak/de vakken? 1 Herkenbaarheid van het vak of de vakken. Past het onderwerp

Nadere informatie

Wanneer is onderzoek goed: de kwaliteitscriteria

Wanneer is onderzoek goed: de kwaliteitscriteria Management, finance en recht Wanneer is onderzoek goed: de kwaliteitscriteria De verwarring voorbij Naar hernieuwd zelfvertrouwen Congres Praktijkgericht onderzoek in het HBO Amersfoort, 11 december 2012

Nadere informatie

Het doen van literatuuronderzoek

Het doen van literatuuronderzoek Het doen van literatuuronderzoek Workshop Miniconferentie Kritisch denken in de wetenschap Saskia Brand-Gruwel Iwan Wopereis Invoegen Afbeelding homepage Boekenweek 2011 Pagina 2 Wat dan wel? Wat dan wel?

Nadere informatie

Nulmeting. naam: Leon van Luijk studentnummer: 11099088

Nulmeting. naam: Leon van Luijk studentnummer: 11099088 Nulmeting naam: Leon van Luijk studentnummer: 11099088 Deze nul meting geeft een indicatie op welk niveau ik deze opleiding ben begonnen. Het niveau wordt gemeten door 15 verschillende competenties. Al

Nadere informatie