Verslag Informatiesessie Tenderprocedure achtergestelde lening glasvezelnetwerk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Informatiesessie Tenderprocedure achtergestelde lening glasvezelnetwerk"

Transcriptie

1 Verslag Informatiesessie Tenderprocedure achtergestelde lening glasvezelnetwerk Plaats: Provinciehuis Leeuwarden Wanneer: 16 februari 2017 van tot uur Begeleiding en presentatie door: Fedde Moedt projectleider Breedband Provincie Fryslân en Sieds Hoitinga opgavemanager Provincie Fryslân Presentatie deel 1: Introductie Dhr. Sieds Hoitinga heeft eenieder hartelijk welkom. Geeft een introductie op recente besluiten in GS en PS en een korte toelichting op het programma van vandaag. De consultatiesessie is niet bedoeld om de keuze van GS om een marktconforme achtergestelde lening te verstrekken (via een tenderprocedure) voor de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Fryslân te bediscussiëren. Doel van deze bijeenkomst is het consulteren en informeren van marktpartijen t.a.v. de uitgangspunten, voorwaarden en criteria die de provincie voornemens is te stellen bij deze tenderprocedure. Dhr. Fedde Moedt neemt aanwezigen mee in de presentatie. Zie voor de PowerPointpresentatie. Per onderdeel staan hieronder de vragen van marktpartijen en de antwoorden van de provincie beschreven. Deel 2 Voorwaarden gesteld aan de aanvragende partij Vraag marktpartij: Sheet over rente kort behandeld. Gaan jullie verder nog op in? Antwoord provincie: Wordt in het vervolg van de presentatie (deel 6) verder op ingegaan. Deel 3 Voorwaarden gesteld aan het financieren project Vraag marktpartij: U benoemt in de presentatie bedrijfsterreinen en boerderijen. Bedoelt u hiermee dat het gaat om actieve boeren bedrijven of woonboerderijen of beide? Antwoord provincie: Het gaat hierbij om beide functies. De provincie wenst beide aangesloten te hebben op glasvezel. Vraag marktpartij: Worden er boetes gehanteerd als er niet wordt voldaan aan de doelstelling tot realisatie van het netwerk binnen drie jaar? Antwoord provincie: De provincie heeft hier nog niet over nagedacht. Bij het starten van de tenderprocedure en het openbaar beschikbaar stellen van bijbehorende stukken zal hier uitsluitsel over gegeven worden. Vraag marktpartij: Is de doelstelling om binnen drie jaar na verleningsbesluit het netwerk gerealiseerd te hebben een politieke doelstelling? Antwoord provincie: De provincie denkt dat deze planning om het netwerk te realiseren haalbaar is binnen drie jaar. Vraag marktpartij: Misschien is het goed om van tevoren duidelijk te maken dat de geschikte partij weet waar diegene aan toe is als het in drie jaar niet wordt gerealiseerd?

2 Antwoord provincie: Bij het starten van de tenderprocedure en het openbaar beschikbaars tellen van bijbehorende stukken zal hier uitsluitsel over gegeven worden. Vraag marktpartij: Waarom wordt er een asynchrone snelheid gehanteerd als technologische doelstelling (100mbps down en 20 mbps up)? Waarom wordt deze doelstelling niet opgeschroefd? Antwoord provincie: Op voorhand is het niet verstandig om de kaders die worden meegegeven vanuit Provinciale Staten te wijzigen. De provincie zal nader gaan onderzoeken of dit nodig is. Doelstelling vloeit voort uit de definitie van een NGA-netwerk uit Europa. Vraag marktpartij: Er wordt duidelijk glasvezel uitgevraagd. Betekent dit dat de aanbieder kan knijpen? Antwoord provincie: De uitvraag van glasvezel is helder en duidelijk. Vraag marktpartij: Er wordt in de sheets gesproken over het buitengebied. U spreekt over wit gebied, is dat bewust? Antwoord provincie: De provincie spreekt over de buitengebieden van Fryslân. Hiermee wordt wit gebied bedoeld en niet grijs. Vraag marktpartij: U vraagt minimaal één serviceprovider, waarom? Antwoord provincie: De provincie acht dit voldoende, en wenst daarom minimaal één serviceprovider die netwerkdiensten aanbiedt op het netwerk. Vraag marktpartij: Heeft u kentallen waarop de drie jaar is gebaseerd? Antwoord provincie: Er is in het verleden een businesscase opgesteld door de provincie. De informatie hieruit is gebruikt in de berekening om tot de 3 jaar te komen. Deze informatie zal bij de tenderstukken worden gedeeld. De overzichten gaan op huisnummerniveau, daarvan is destijds vastgesteld dat het witte adressen zijn. Deze lijst is geen garantie, maar een stand van zaken van de situatie van het moment dat het rapport werd opgesteld. Vraag marktpartij: Hoe zit het met doorverkopen van het netwerk. Antwoord provincie: Hier wordt verderop in de presentatie nog op ingegaan. Deel 4 Voorwaarden gesteld aan de verstrekking van de lening Vraag marktpartij: Er is een mogelijkheid om gebieden buiten het doelgebied mee te nemen in de businesscase. Zijn er grijze gebieden die u nu mee wilt nemen in de business case? Antwoord provincie: Het is belangrijk dat er bij de aanvraag voor de achtergestelde lening bij de tenderprocedure in de stukken een duidelijke scheiding is tussen de financiering van het doelgebied en eventuele gebieden daarbuiten. De financiering van de provincie ziet alleen toe op de financiering van het buitengebied zoals deze zal worden omschreven bij de tenderprocedure. Vraag marktpartij: Begrijpen we het goed dat de tenderprocedure en het verstrekken van de lening bedoeld is voor de gedeeltelijke financiering van één project en dat de provincie bij de financiering van dit project zekerheden zoekt binnen de organisatie van dit project om de eigen provinciale zekerheden te verbeteren?

3 Antwoord provincie: De provincie wil zekerheid dat er een operationeel netwerk wordt gerealiseerd dat toekomstbestendig is. Het geven van zekerheden op het verstrekken van een achtergestelde lening en rente levert de marktpartij ook voordelen op. Misschien zoekt de provincie zekerheden die niet aangehouden kunnen worden. De provincie wil juist nu informatie ontvangen van marktpartijen of dit het geval is. Dit om zo tot goede definitieve uitgangspunten te komen bij de tenderprocedure. Vraag marktpartij: Bij de sheet over achterstelling staat dat er geen algehele achterstelling van toepassing is op de provinciale lening. Past crowdfunding binnen deze voorwaarde? Antwoord provincie: Dit hangt er vanaf hoe de crowdfunding georganiseerd is. Als dat de hoofdfinanciering is, is de provincie hieraan achtergesteld. Dat is feitelijk aan de partij die dit organiseert. Vraag marktpartij: U benoemt dat de lening onder voorwaarden in tranches wordt verstrekt? Antwoord provincie: De provincie probeert een koppeling te maken tussen het leveren van resultaat/voortgang op de aanleg van het netwerk en het verstrekken van de achtergestelde lening. Onze insteek is dus niet om het gehele bedrag in één keer aan een marktpartij te voldoen. Vraag marktpartij: U benoemt dat de provincie het eerste recht op koop wil hebben. Waarom? Antwoord provincie: Dit komt voort uit de discussie in Provinciale Staten van Fryslân dat er bijvoorbeeld binnen een jaar in de markt veranderingen kunnen plaatsvinden. De provincie wil hiervoor voor zichzelf een positie hebben vastgesteld. Hiermee kan de provincie bijvoorbeeld borgen dat er, mocht er een situatie ontstaan dat er geen partij is die zijn diensten over het netwerk aanbiedt, dat er wel gebruik van gemaakt blijft worden. Vraag marktpartij: Valt fusie of overname ook onder verkoop? Antwoord provincie: Hangt af van hoe deze constructie er precies uitziet en/of de overdracht van de lening naar een andere partij gaat. Een fusie en/of overname vallen ook onder verkoop. Vraag marktpartij: Waar halen marktpartijen een registeraccountant vandaan die ook een technische beoordeling gaat doen? Antwoord provincie: Dit is een lastig punt. Ook provincie bekijkt op dit moment hoe zij haar organisatie gaat inrichten nadat de lening is verstrekt. De provincie neemt deze opmerking mee en zal dit onderzoeken. Deel 5 Beoordelingscriteria tenderprocedure breedband Vraag marktpartij: De provinciale bijdrage gaat niet omhoog als het percentage voor de aansluiting hoger is? Antwoord provincie: Nee dit is niet het geval. Wel zal een hoger percentage aansluitingen binnen het doelgebied binnen de tenderprocedure beter beoordeeld worden. Vraag marktpartij: Als het gehele deel van aansluitingen die gereed zijn boven de 90% is, mag dan het volledige percentage draadloos zijn of geldt dit alleen over het percentage boven de 90%? Antwoord provincie: Het gaat hierbij om het percentage boven de 90%. Tot 90% van het doelgebied moet aangesloten worden op glasvezel.

4 Vraag marktpartij: Gaat het hierbij om een eindresultaat na drie jaar? Antwoord provincie: Als een marktpartij op een efficiënte manier binnen de drie jaar binnen onze kaders hieraan kan voldoen zou dat heel mooi zijn. Hierover komt de provincie in het verslag of op een later moment op terug. Vraag marktpartij: U benoemt in de presentatie het betrekken van lokale initiatieven. Wat bedoelt u hiermee? Antwoord provincie: De provincie vindt het belangrijk dat lokale initiatieven worden betrokken in het proces en het project om het netwerk uit te rollen. Vraag marktpartij: Hoe moeten we omgaan met bestaande initiatieven? Antwoord provincie: De provincie is nog opzoek naar een criterium om, daar waar initiatieven zijn en deze betrokken worden, dit positief te beoordelen binnen de tenderprocedure. Vraag marktpartij: Dit zou wel van invloed kunnen zijn op het proces in een bedrijf / marktpartij en mogelijk negatief voor het bedrijf kunnen werken. Antwoord provincie: Dat kan zo zijn maar de provincie heeft de voorkeur voor een partij waarbij het plan van lokale initiatieven ingepast kan worden. Bij de uiteindelijke beoordelingscriteria vindt de provincie het belangrijk dat dit een duidelijke plek krijgt. Hiervoor zoekt de provincie nog de juiste vorm. De lokale initiatieven zijn al lang actief en verdienen een bepaalde mate van voorrang binnen het project. Vraag marktpartij: Gaat het bij lokale initiatieven om Friese bedrijven of kunnen het ook bedrijven uit omliggende gebieden zijn? Antwoord provincie: Het gaat primair om Friese initiatieven. Met initiatieven wordt hier bedoelt dat er mensen georganiseerd zijn om een breedband netwerk te realiseren in een specifiek gebied. Vraag marktpartij: Welke waardering krijgen de criteria? Antwoord provincie: De waardering heeft de provincie nog niet definitief vastgelegd. Vraag marktpartij: Hoe bepaalt de provincie de vastrechttoeslag van 15 euro? Antwoord provincie: dit bedrag komt voort uit de doorgerekende businesscases van de provincie. Dit lijkt de provincie een reëel bedrag. De provincie neemt de opmerking als aandachtspunt mee. Zou dit bedrag anders moeten zijn? Antwoord marktpartij: Op basis van schattingen zou het iets hoger kunnen zijn, ongeveer 20 euro, op basis van ervaring in het westen van het land. Daarnaast is het verstandiger om hoger in te zetten, dan later omhoog bij te moeten stellen. Antwoord provincie: Deze bedragen volgen uit de doorberekende businesscase van de provincie en zijn niet volledig uit de lucht gegrepen. We nemen dit bedrag mee als aandachtspunt. Vraag marktpartij: Aandachtspunt dat de overheid moet oppassen dat het geen duopolie creëert op het netwerk. Antwoord provincie: De provincie neemt dit aandachtspunt mee.

5 Deel 6 Rentepercentage op achtergestelde lening Vraag marktpartij: Wie maakt de ratingscategorie? Antwoord provincie: Die kan worden afgegeven door de grotere kredietinstellingen of ratingsbureaus (bijv. Graydon). Vraag marktpartij: wordt deze exercitie één keer gedaan bij de business case? Antwoord provincie: Dit doen we aan de voorkant bij de tenderprocedure in één keer. Deel 7 Aanpak 5% en grijs Vraag marktpartij: Waarom houdt de provincie op dit moment een percentage van 5% aan? Antwoord provincie: Het percentage kan wijzigen, dit is afhankelijk van de winnaar van de tender. Mogelijk zou de provincie deze naam moeten wijzigen. Hier komt de provincie op een later moment op terug. Vraag vanuit de provincie: Is het nuttig om te weten hoe dit in elkaar zit op het moment dat de provincie de uitvraag doen? Uit de reacties maakt de provincie op dat dit mogelijk nuttig kan zijn. Als provincie zullen wij dit meenemen richting 15 april, de vooraankondiging tot openstelling van de tender. Vraag marktpartij: Is het verstandig om die 5 mln. voor de laatste 5% los te koppelen? Antwoord provincie: Het is zeker niet de bedoeling van de provincie om dit onderdeel uit te laten maken van de tenderprocedure voor de buitengebieden. Vraag marktpartij: De genoemde 5 mln. is dat een lening of een gift? Antwoord provincie: Dit is geen gift, de provincie denkt nog na over het instrument wat past bij een aanpak voor deze 5%. Bij de provinciale besluitvorming zijn deze 5 mln. als revolverende middelen vastgesteld. Deel 8 Planning en afsluiting Vraag marktpartij: Zijn de gestelde termijnen reëel? Antwoord provincie: De provincie denkt dat dit wel het geval is, maar neemt dit als aandachtspunt mee. Vraag marktpartij: Er is niet één partij die dit alleen kan. Dus er zullen samenwerkingen moeten worden aangegaan. Dat kost tijd voordat je dat goed hebt vormgegeven gezamenlijk. Speelt de provincie daarin een rol? Er is al veel gesproken, veel partijen hebben al aan elkaar gesnuffeld. Antwoord provincie: Nee hierin speelt de provincie geen rol. Het vormen van combinaties vraagt ruimte en tijd. De provincie komt met een vooraankondiging in april waarbij partijen zich kunnen melden. De provincie komt dan terug met duidelijkheid over de tenderprocedure. Vraag marktpartij: Wanneer zijn de definitieve criteria bekend? Antwoord provincie: 18 april 2017 bij het vaststellen van de regeling in Gedeputeerde Staten.

6 Vraag marktpartij: Is dit niet veel te krap? Antwoord provincie: de provincie belooft dat gecheckt zal worden of de planning reëel is voor datgene wat de provincie vraagt. Mogelijk leidt dit tot wijzigingen in de planning / procedure. Vraag marktpartij: Zijn op 18 april alle adressen die binnen het doelgebied vallen duidelijk? Antwoord provincie: er is een uitgebreid onderzoek gedaan door ons naar de adressen. De provincie denkt na over actualisatie van het document. Er bestaat twijfel omdat het gaat om een nulmeting en dat zal zo blijven. De vraag is of het nuttig om dit bestand nu nog te wijzigen/actualiseren. Vraag marktpartij: Op het moment dat u een lening verstrekt in gebieden waar al wordt uitgerold, kan dat leiden tot problemen? Antwoord provincie: Dit leidt uiteindelijk tot het niet hoeven doen van een investering en daarmee voor de provincie tot het niet hoeven te verstrekken van de lening. Vraag marktpartij: Wat houdt de provincie tegen om de lijst te publiceren van de adressen? Antwoord provincie: We willen kijken wat we hier mee doen, in principe houdt niks ons tegen. De provincie wil hierover nog nadenken en komt hier later op terug. Vraag marktpartij: Heeft de provincie zelf bestaande infra die kan worden gebruikt in de businesscase? Antwoord provincie: De provincie heeft deze infra wel maar gaat het gebruik hiervan nu niet toezeggen. In het verleden is wel een traject mantelbuis in de provincie aangelegd. Die kan in de tender meegegeven worden. De inventarisatie van ruimte voor mantelbuizen bij bestaande kunstwerken wordt niet meegenomen. Sieds Hoitinga bedankt iedereen voor zijn/haar aanwezigheid en het geven van reacties en sluit de bijeenkomst af.

Informatiesessie. Tenderprocedure achtergestelde lening. 16 februari 2017 door Fedde Moedt

Informatiesessie. Tenderprocedure achtergestelde lening. 16 februari 2017 door Fedde Moedt Informatiesessie Tenderprocedure achtergestelde lening 16 februari 2017 door Fedde Moedt Deel 1 Introductie Besluit GS 22 november 2016 Besluit PS 25 januari 2017 Een marktconforme achtergestelde lening:

Nadere informatie

Breedband: Stand van zaken, besluitvorming en vervolg

Breedband: Stand van zaken, besluitvorming en vervolg Breedband: Stand van zaken, besluitvorming en vervolg 28 november 2016 Agenda 1. Welkom door gedeputeerde Poepjes 2. Kort terugkijken 3. Besluit: achtergestelde lening zonder opdracht 4. Fasering en tijdspad

Nadere informatie

Breedband: Stand van zaken tbv lokale initiatieven

Breedband: Stand van zaken tbv lokale initiatieven Breedband: Stand van zaken tbv lokale initiatieven 14 juni 2016 Agenda Welkom Huidig beleid Taskforce aanpak Stand van zaken Besluit GS 31 mei Vervolg Relevant voor lokale initiatieven Uitgangspunten huidige

Nadere informatie

Breedbandloket. www. Breedbandfryslan.frl

Breedbandloket. www. Breedbandfryslan.frl Informatie 2015: snel breedband internet Voortgang snel internet breedband Breedbandloket www. Breedbandfryslan.frl Coöperatieve Vereniging U.A. Fryslân Ring Opgericht in 2006 met steun van de provincie

Nadere informatie

Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Hoogeveen

Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Hoogeveen Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Hoogeveen 19-07-2017 Stichting Breedbandplatform Drenthe p/a Postbus 12 9480 AA Vries platform@verbinddrenthe.nl 1 1 Inleiding 3 2 Het beoogde aansluitgebied 4

Nadere informatie

Bijeenkomst glasvezel gemeente Steenwijkerland 5 maart 2015

Bijeenkomst glasvezel gemeente Steenwijkerland 5 maart 2015 Bijeenkomst glasvezel gemeente Steenwijkerland 5 maart 2015 Breedband in het buitengebied 1. Opening Wethouder Wim Brus Gemeente Steenwijkerland 2. De praktijk Anne Glasbergen Plaatselijk Belang Brekkenpolder-Tacozijl

Nadere informatie

24 november 2015 te Nijland

24 november 2015 te Nijland 24 november 2015 te Nijland Bijeenkomst glasvezel Nijland 24 november 2015 Agenda 1. Opening en introductie 2. Snel internet is toch voor iedereen? 3. Hoe start je een project? 4. Wat kunt ú doen? 1. Opening

Nadere informatie

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : 129650 Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Aanleg glasvezel Berkelland Collegevergadering : 10 november 2015 agendapunt : 30. Portefeuillehouder

Nadere informatie

Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Aa en Hunze

Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Aa en Hunze Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Aa en Hunze 1 november 2016 Stichting Breedbandplatform Drenthe p/a Brink 8 9401 HS Assen platform@verbinddrenthe.nl 1 1 Inleiding 3 2 Het beoogde aansluitgebied

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015

Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015 Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015 Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015 Agenda 1. Opening en introductie 2. Waar gaat het om? Snel internet is er toch voor iedereen?

Nadere informatie

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Afgelopen jaar bent u geïnformeerd over de mogelijkheden voor aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Ommen en Hardenberg. In de tweede

Nadere informatie

Zaaknummer: Raadsvergadering d.d. 26 februari 2019 agendapunt. Aan: De Gemeenteraad. Vries, 29 januari 2019

Zaaknummer: Raadsvergadering d.d. 26 februari 2019 agendapunt. Aan: De Gemeenteraad. Vries, 29 januari 2019 Zaaknummer: 560534 Raadsvergadering d.d. 26 februari 2019 agendapunt Aan: De Gemeenteraad Vries, 29 januari 2019 Portefeuillehouder: J.H. Lammers Behandelend ambtenaar: J. Willemse Doorkiesnummer: 926

Nadere informatie

Bijeenkomst glasvezel Oosterwolde Agenda

Bijeenkomst glasvezel Oosterwolde Agenda 16 februari 2015 Bijeenkomst glasvezel Oosterwolde Agenda 1. Opening en introductie 2. Snel internet is toch voor iedereen? 3. Hoe start je een project? 4. De situatie in gemeente Ooststellingwerf 5. Wat

Nadere informatie

Marktconsultatie Aansluitgebied De Wolden

Marktconsultatie Aansluitgebied De Wolden Marktconsultatie Aansluitgebied De Stichting Breedbandplatform Drenthe p/a De Drentse Zaak Beilerstraat 24 9401 PL Assen platform@verbinddrenthe.nl 1 Inleiding 3 2 Het beoogde aansluitgebied 4 2.1 Huidige

Nadere informatie

GLASVEZEL VRIJWILLIGERSWERK

GLASVEZEL VRIJWILLIGERSWERK GLASVEZEL VRIJWILLIGERSWERK GLASVEZEL van VRIJWILLIGERSWERK naar PROFESSIONEEL BEDRIJF GLASVEZEL van VRIJWILLIGERSWERK naar PROFESSIONEEL BEDRIJF Waarom glasvezel? Oorspronkelijk bedoeld voor Later geschikt

Nadere informatie

Uitgangspunten beoordeling Businesscases Noord-Holland. Dialogic Menno Driesse Glasvezel Gemeente Pepijn Lavrijssen Oktober 2017

Uitgangspunten beoordeling Businesscases Noord-Holland. Dialogic Menno Driesse Glasvezel Gemeente Pepijn Lavrijssen Oktober 2017 Uitgangspunten beoordeling Businesscases Noord-Holland Dialogic Menno Driesse Glasvezel Gemeente Pepijn Lavrijssen Oktober 2017 1 Inhoudsopgave I. Uitgangspunten II. Componenten III.Beoordeling IV. Werkwijze

Nadere informatie

Naar aanleiding van dit besluit is opdracht verstrekt voor een haalbaarheidsonderzoek.

Naar aanleiding van dit besluit is opdracht verstrekt voor een haalbaarheidsonderzoek. Zaaknummer Documentnummer Z-14-13853 INT/012020 Raadsvergadering : 24 september 2015 Agendapunt : Onderwerp : Fase 2 Breedband Sint Anthonis Samenvatting voorstel Het haalbaarheidsonderzoek naar een breedbandnetwerk

Nadere informatie

Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 4 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur

Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 4 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur STATENBRIEF Onderwerp: Projectvoorstellen Digitale bereikbaarheid Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 4 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt

Nadere informatie

NGA-breedband voor buitengebied. hoe sneller hoe beter

NGA-breedband voor buitengebied. hoe sneller hoe beter NGA-breedband voor buitengebied hoe sneller hoe beter INHOUD VAN DEZE PRESENTATIE iets over noodzaak, techniek en marktwerking pilot breedband Regio Achterhoek plan Provincie Gelderland Publiek - Private

Nadere informatie

Glasvezel Noord Lelystad

Glasvezel Noord Lelystad Presentatie Bewonersvereniging Golfpark 19 maart 2018 Agenda Introductie Waarom glasvezel? Waarom initiatief? Wat hebben we tot nu toe gedaan? Hoe kan het gerealiseerd worden? Volgende stappen, planning

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 181/2015 Datum : 25 november 2015 B&W datum : Beh. ambtenaar : G.J. van de Vooren Portefeuillehouder : D.W. Luiten Onderwerp : Realisatie breedband buitengebied en ontwikkelingen

Nadere informatie

Snel internet in buitengebied

Snel internet in buitengebied Snel internet in buitengebied 9 November 2015 26 oktober 2015 Kader Witte gebieden (gebieden zonder NGA) Dit zijn gebieden die binnen nu en 3 jaar downloadsnelheden van minder dan 30 Mbit/s houden (dus

Nadere informatie

Glasvezel voor iedereen?

Glasvezel voor iedereen? Glasvezel voor iedereen? Breedband heeft toch iedereen? Alleen adsl is beschikbaar, men belooft 8 mb/s maar wij ontvangen maar 0.35 mb/s. Opschalen naar een hoger abonnement had geen zin i.v.m. de afstand

Nadere informatie

Breedband in Gelderland

Breedband in Gelderland Breedband in Gelderland Symposium breedband innovatie NGS Euregio 6 maart 2014 Martijn Bruil, projectleider breedband Provincie Gelderland Aanleiding Coalitie-akkoord: verdere uitrol breedband en inzet

Nadere informatie

Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 7 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur

Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 7 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur STATENBRIEF Onderwerp: Projectvoorstellen Digitale bereikbaarheid 2013 ronde 2 Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 7 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur Het college van Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Ontwerp-structuurvisie, vastgesteld door Gedeputeerde Staten op

Ontwerp-structuurvisie, vastgesteld door Gedeputeerde Staten op PROVINCIALE COMMISSIE OMGEVINGSVRAAGSTUKKEN LIMBURG MEMO ADVIESSTUK: Structuurvisie Randweg N266 Nederweert 1. Onderwerp / plan Structuurvisie Randweg N266 Nederweert inclusief onderliggende stukken (Plan-

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

SCHRIFTELIJKE VRAGEN SCHRIFTELIJKE VRAGEN Datum: 28 april 2016 Aan de voorzitter van de raad Onderwerp: Glasvezel tot in alle hoeken van onze gemeente Regio Rivierenland heeft een tender uitgeschreven waarbij niet de aanleg

Nadere informatie

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND HOUTEN 7 MAART 2016

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND HOUTEN 7 MAART 2016 Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND HOUTEN 7 MAART 2016 * Agenda 19.30 uur: inloop 20.00 uur: welkom door wethouder Herman Geerdes 20.10 uur: het hoe en wat van breedband in het buitengebied

Nadere informatie

Bijeenkomst werkgroep -Investeren in Landschap en Leefomgeving-

Bijeenkomst werkgroep -Investeren in Landschap en Leefomgeving- Plaats : De Wiekelaar Oudleusen Datum : 9 juni 2011 Deelnemers : Anet Bovendeert, Henriëtte Koers, Jolande Onderdijk, Hein Kuijper, Henk Pierik, Wim van Lenthe, Han Brouwers, Alie Slagter Voorzitter :

Nadere informatie

Schipborg 28 maart 2018 Ben Mulder, Gasteren

Schipborg 28 maart 2018 Ben Mulder, Gasteren Schipborg 28 maart 2018 Ben Mulder, Gasteren Oorspronkelijke initiatieven: Werkgebied van DGC Snel internet Yde de Punt Glasvezel Verbindt Annen Tynaarlo Oost, Zeegse Midlaren Glas van Aa tot Hunze Naobers

Nadere informatie

Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten

Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten Bijlage 05 Stad en Regio Sleutelprojecten Toelichting sleutelprojecten programma Stad en Regio 2012-2015/17 1 1 Inlichtingen bij dhr. A.J.H.P. Elferink, (026) 3599756, e-mailadres a.elferink@gelderland.nl

Nadere informatie

Glasvezel Hollands Kroon. Niek Geelhoed

Glasvezel Hollands Kroon. Niek Geelhoed Glasvezel Hollands Kroon Niek Geelhoed Agenda 1. Kabelnoord 2. Glasvezel in buitengebied 3. Lessen van elders Profiel Netbeheer en diensten 25.000 klanten Radio, tv, internet, bellen 17.000 internet- (68%),

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Vervolgscenario regionaal breedbandproject

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Vervolgscenario regionaal breedbandproject INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Vervolgscenario regionaal breedbandproject DATUM 28 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER GEM -

Nadere informatie

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND UTRECHTSE HEUVELRUG 16 MAART 2016

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND UTRECHTSE HEUVELRUG 16 MAART 2016 Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND UTRECHTSE HEUVELRUG 16 MAART 2016 * Agenda 19.30 uur: inloop 20.00 uur: welkom door wethouder Jan Willem van Dongen 20.10 uur: het hoe en wat van breedband

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : Wurklistnûmer : Beliedsprogramma : Wurkje foar Fryslân Ôfdieling : Wurkje foar Fryslân Behanneljend amtner : Z.R. Cazemier/5682 Tastel : 5682 Registraasjenûmer : 1120170

Nadere informatie

Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen

Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen In het provinciale coalitieakkoord 2015-2019 is aangegeven dat de provincie de economische en sociale structuur binnen de provincie

Nadere informatie

Breedband buitengebied Veere. ir. ing. Reg Brennenreadts MBA ir. Menno Driesse 26 september 2015

Breedband buitengebied Veere. ir. ing. Reg Brennenreadts MBA ir. Menno Driesse 26 september 2015 Breedband buitengebied Veere ir. ing. Reg Brennenreadts MBA ir. Menno Driesse 26 september 2015 1 I. Achtergrond 2 Achtergrond Probleem: Niet overal in Veere is snel internet. Vraag: Hoe kunnen we dit

Nadere informatie

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNNIK 5 APRIL 2016

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNNIK 5 APRIL 2016 Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNNIK 5 APRIL 2016 * Agenda 19.30 uur: inloop 20.00 uur: welkom door wethouder Rob Zakée 20.10 uur: het hoe en wat van breedband in het buitengebied 20.20

Nadere informatie

Algemene voorwaarden en privacy verklaring DICO Breedband B.V. Utrecht- West

Algemene voorwaarden en privacy verklaring DICO Breedband B.V. Utrecht- West Algemene voorwaarden en privacy verklaring DICO Breedband B.V. Utrecht- West Artikel 1: Definities ALGEMEEN Artikel 2: Onderwerp Artikel 3: Algemene bepalingen Artikel 4: Toepasselijkheid Artikel 5: Totstandkoming

Nadere informatie

Gewijzigd Statenvoorstel

Gewijzigd Statenvoorstel Gewijzigd Statenvoorstel vergadering Mei 2017 Nummer 7005 Onderwerp Financiële bijdrage voor Waste to Chemicals en het chemie- en industriecluster in Zuid-Holland. Vergaderdatum GS: 18 april 2017 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Breedband in het buitengebied. INFORMATIE AVOND RHENEN 11 mei 2016

Breedband in het buitengebied. INFORMATIE AVOND RHENEN 11 mei 2016 Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND RHENEN 11 mei 2016 * Agenda 20.00 uur: inloop 20.15 uur: welkom door wethouder Jan Kleijn 20.25 uur: het hoe en wat van breedband in het buitengebied 20.35

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester 4fe Gemeente Nieuwkoop Colleae van Burgemeester en Wethouders iiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiniiiiiiniiiiiii G140574 nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit vergaderdatum

Nadere informatie

Provinde Noord-Holland 4

Provinde Noord-Holland 4 \IW Provinde 4 DE ONDERGETEKENDEN: 1., een publiekrechtelijke rechtspersoon, gezeteld Dreef 3, 2012HR te Haarlem, ingeschreven in het handelsregister met KvK-nummer 34362354, op grond van het Besluit mandaat,

Nadere informatie

Drachten. Looienga, Martina. glasvezeiplannen stranden in woud van bureaucratie. Graag willen wij als F4 wethouders daarop

Drachten. Looienga, Martina. glasvezeiplannen stranden in woud van bureaucratie. Graag willen wij als F4 wethouders daarop Geachte mevrouw Poepjes, beste Sietske, Bijlagen: breed bando 4122015.pdf Verzonden: vrijdag 04 december 2015 11:46 Onderwerp: reactie op artikel in de Leeuwarder Courant CC: henk.deinum@leeuwarden.nl

Nadere informatie

The missing link: Zelf samen doen!!

The missing link: Zelf samen doen!! Nederland beter breedbandland The missing link: Zelf samen doen!! Amersfoort 4 november 2011 Henk Doorenspleet Rabobank International Large Corporates Telecom, Media & Internet Group 1 Agenda Nederland

Nadere informatie

Provincie Drenthe. April 2015. Instructies bij gebruik rekeninstrument Drentse breedband coöperaties

Provincie Drenthe. April 2015. Instructies bij gebruik rekeninstrument Drentse breedband coöperaties Provincie Drenthe April 2015 Instructies bij gebruik rekeninstrument Drentse breedband coöperaties Agenda items Bruikbaarheid van het rekeninstrument Gehanteerde uitgangspunten bij de ontwikkeling Inhoud,

Nadere informatie

Achtergrond Op 19 december 2012 hebben PS met statenstuk 2012 549 het algemene kader voor revolverend financieren vastgesteld.

Achtergrond Op 19 december 2012 hebben PS met statenstuk 2012 549 het algemene kader voor revolverend financieren vastgesteld. Onderbouwing agendapunt Evaluatie revolverend financieren. Tijdens de FCBE vergadering van 18 februari 2015 heb ik aangegeven het ingekomen stuk Evaluatie revolverend financieren (brief 21 01 2015, kenmerk

Nadere informatie

Gemeente Sluis Provincie Zeeland RECRON ZLTO. 19 november 2014. Rapport SnelBiS: Hoe Snel Breedband in Sluis te realiseren?

Gemeente Sluis Provincie Zeeland RECRON ZLTO. 19 november 2014. Rapport SnelBiS: Hoe Snel Breedband in Sluis te realiseren? Gemeente Sluis Provincie Zeeland RECRON ZLTO 19 november 2014 Rapport SnelBiS: Hoe Snel Breedband in Sluis te realiseren? Voor wie? Overzicht bedrijven en huishoudens doelgroep Lichtblauwe symbolen: Bedrijven

Nadere informatie

rj) provinsje fryslân provincie fryslân b Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Leeuwarden, 26 februari 2013 Verzonden, 27

rj) provinsje fryslân provincie fryslân b Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Leeuwarden, 26 februari 2013 Verzonden, 27 Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden provinsje fryslân provincie fryslân b postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25

Nadere informatie

Fondsreglement Fonds Delft 2040

Fondsreglement Fonds Delft 2040 Fondsreglement Fonds Delft 2040 Inhoudsopgave 1. Definitie 2. Voorwaarden 3. Doelstellingen Agenda Delft 2040 4. Criteria Fonds Delft 2040 5. Randvoorwaarden t.a.v. business cases Fonds Delft 2040 6. Instrumentarium

Nadere informatie

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling ICT in Drenthe: een economische kijk Besluit van gedeputeerde staten van Drenthe van 22 februari 2005, kenmerk 5.3/2005001126,

Nadere informatie

Algemene voorwaarden en privacy verklaring DICO Breedband B.V. Kaag en Braassem

Algemene voorwaarden en privacy verklaring DICO Breedband B.V. Kaag en Braassem Algemene voorwaarden en privacy verklaring DICO Breedband B.V. Kaag en Braassem Artikel 1: Definities ALGEMEEN Artikel 2: Onderwerp Artikel 3: Algemene bepalingen Artikel 4: Toepasselijkheid Artikel 5:

Nadere informatie

BOSZ - NET SPOORLANDEN ZENDIJK PRESENTATIE NETWERK EN DIENSTEN VOOR ONDERNEMERS EN ICT-LEVERANCIERS

BOSZ - NET SPOORLANDEN ZENDIJK PRESENTATIE NETWERK EN DIENSTEN VOOR ONDERNEMERS EN ICT-LEVERANCIERS BOSZ - NET SPOORLANDEN ZENDIJK PRESENTATIE NETWERK EN DIENSTEN VOOR ONDERNEMERS EN ICT-LEVERANCIERS PROGRAMMA VANAVOND 15 okt 2014 Informatie avond BOSZ-net 19h30 20h15 20h45 21h00 22h00 Inloop met koffie

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland. FiberNH

Provincie Noord-Holland. FiberNH Glasvezelnetwerk Noord Holland Samenwerkingsovereenkomst inzake de aanleg van glasvezelnetwerk DE ONDERGETEKEN DEN:, een publiekrechtelijke rechtspersoon, gezeteld Dreef 3, 2012HR te Haarlem, ingeschreven

Nadere informatie

Toelichting op Financieringsregeling sociale huur

Toelichting op Financieringsregeling sociale huur Toelichting op Financieringsregeling sociale huur Onderdeel van de maatregelen uit het Aanvalsplan Woningmarkt is de Financieringsregeling sociale huur, waarvoor een bedrag van 20 miljoen voorwaardelijk

Nadere informatie

1. We maken voor dit raadsvoorstel een uitzondering op artikel 21 van het treasurystatuut:

1. We maken voor dit raadsvoorstel een uitzondering op artikel 21 van het treasurystatuut: 1. We maken voor dit raadsvoorstel een uitzondering op artikel 21 van het treasurystatuut: a) waarom is expliciet in het treasurystatuut opgenomen dat de gemeente geen lening verstrekt? Antwoord 1a: In

Nadere informatie

Besluitvorming. Plafond/streefbedrag 10.000.000. Minimumbedrag 0

Besluitvorming. Plafond/streefbedrag 10.000.000. Minimumbedrag 0 Criteria Naam en nummer Soort Instellingsdatum Besluitvorming Nut en noodzaak Functie Doel Ambtelijk beheerder Voeding Toelichting B0442003 Reserve Cofinancieringsfonds Kennis en innovatie Bestemmingsreserve

Nadere informatie

Warmtelevering Dordtse Kil. Kyck over den Dyck. 1 juli 2010

Warmtelevering Dordtse Kil. Kyck over den Dyck. 1 juli 2010 Warmtelevering Dordtse Kil Kyck over den Dyck 1 juli 2010 Agenda 15:30 Welkom door Roosmarijn Sweers (gemeente Dordrecht) 15:35 Stand van zaken waar staan we nu? (Marc van der Steen Provincie Zuid-Holland)

Nadere informatie

Voorafgaand aan de vragen en onze beantwoording, volgt eerst wat achtergrondinformatie om de vragen goed te kunnen duiden en beantwoorden.

Voorafgaand aan de vragen en onze beantwoording, volgt eerst wat achtergrondinformatie om de vragen goed te kunnen duiden en beantwoorden. Rotterdam, 7 februari 217. 17bb738 Onderwerp: Beantwoording van de schríftelijke vragen van de raadsleden S. Kroon (D66), S.J.J. Schampers (D66), en L. Wilson (leefbaar Rotterdam) over Openstaande lening

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten. Nr.: 2003-20.133/47/A.20, EZ Groningen, 20 november 2003

Aan de leden van Provinciale Staten. Nr.: 2003-20.133/47/A.20, EZ Groningen, 20 november 2003 Aan de leden van Provinciale Staten Nr.: 2003-20.133/47/A.20, EZ Groningen, 20 november 2003 Behandeld door : Schouwstra, P. Telefoonnummer : (050) 3164080 Antwoord op : Bijlage : Onderwerp : digitale

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân.

Besluit tot wijziging van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân. Besluit tot wijziging van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân. Gedeputeerde staten van Fryslân, gelet op artikel 1.3, vierde lid van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum : : Z66702/Raad Nee. : Breedband Buitengebied. Geachte leden van de gemeenteraad, Inleiding: Achtergrond

Raadsvoorstel. Datum : : Z66702/Raad Nee. : Breedband Buitengebied. Geachte leden van de gemeenteraad, Inleiding: Achtergrond Raadsvoorstel Datum : 26-10-2017 Kenmerk Portefeuillehouder Nee Onderwerp : Z66702/Raad-00295 : P.H.M. Seesing : Breedband Buitengebied Geachte leden van de gemeenteraad, Inleiding: Achtergrond Inwoners

Nadere informatie

Project Fryslân. Winsum.? april 2018

Project Fryslân. Winsum.? april 2018 Levering diensten in Groningen Project Fryslân Winsum? april 2018 Project glasvezel buitengebied Gemeente Percentage Achtkarspelen 60,0% Tytsjerksteradiel 65,9% Opsterland 79,1% Ooststellingwerf 82,6%

Nadere informatie

Lijst van vragen - totaal

Lijst van vragen - totaal Lijst van vragen - totaal Kamerstuknummer : 2663-322 Vragen aan : Regering Commissie : Volksgezondheid, Welzijn en Sport Nr Vraag Blz Heeft de regering de noodzaak van steun voor Meavita aan zien komen?

Nadere informatie

Contact en vragen via 5

Contact en vragen via 5 Nummer Contact en vragen via 5 Technischevragen@hollandskroon.nl Portefeuillehouder Th.J. Meskers Datum raadsvergadering Datum B&W-besluit 20 juni 2017 23 mei 2017 Onderwerp Toekomstbestendig breedband

Nadere informatie

bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging de Zwette, raadsleden

bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging de Zwette, raadsleden Verslag van bijeenkomst ontwikkeling WTC gebied en Cambuurstadion Uitgenodigd: Datum: 26 september 2017 Namens de samenwerkende partijen: bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging

Nadere informatie

Ledenvergadering Raad van Overleg Beltrum

Ledenvergadering Raad van Overleg Beltrum Ledenvergadering Raad van Overleg Beltrum 23 oktober 2013 1. Opening Agenda 2. Behandeling en goedkeuring stukken RVO: 1. Notulen jaarvergadering 10 april 2013 2. In- en uitgaande post 3. Financieel verslag

Nadere informatie

Statenvoorstel. Financiële bijdrage voor Waste to Chemicals en het chemie- en industriecluster in Zuid-Holland.

Statenvoorstel. Financiële bijdrage voor Waste to Chemicals en het chemie- en industriecluster in Zuid-Holland. Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 18 april 2017 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: 31 mei 2017 Behandeld ambtenaar : mw. M. Groen E-mailadres: m.groen@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Zoals bekend zijn er drie initiatiefnemers: ZIB Wijk bij Duurstede, Wijkzwemt en ZwembadInnovatieGroep.

Nadere informatie

Nieuwkoop. Zienswijze notitie Breedband. Geacht college,

Nieuwkoop. Zienswijze notitie Breedband. Geacht college, Nieuwkoop Zienswijze notitie Breedband Geacht college, Op 5 december 2014 ontvingen wij van u een brief over breedband Nieuwkoop. Hierin vraagt u ons, onze visie op breedband internet kenbaar te maken

Nadere informatie

Aan: Coöperatie De Kop Breed t.a.v. de heer E. Blansjaar Roderwolderweg 31 9314 TB FOXWOLDE 9314 TB31

Aan: Coöperatie De Kop Breed t.a.v. de heer E. Blansjaar Roderwolderweg 31 9314 TB FOXWOLDE 9314 TB31 Aan: Coöperatie De Kop Breed t.a.v. de heer E. Blansjaar Roderwolderweg 31 9314 TB FOXWOLDE 9314 TB31 project- en financiering plan Roderwolde dt_poststempel Roderwolderweg 31 9314 TB 201501393-00575768

Nadere informatie

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNSCHOTEN 18 SEPTEMBER 2017

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNSCHOTEN 18 SEPTEMBER 2017 Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNSCHOTEN 18 SEPTEMBER 2017 * Agenda inloop het hoe en wat van breedband in het buitengebied toelichting project breedband in het buitengebied wat kan de

Nadere informatie

VERZONDEN - 7 OEC, 2015

VERZONDEN - 7 OEC, 2015 Gemeente ^uwarden Drachten Smallingerland GEMEENTE HEERENVEEN Geme.enic Swc/west-Fryslan Aan Provincie Fryslan gedeputeerde S. Reepjes postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Drachten, Ons kenmerk Uw kenmerk

Nadere informatie

Intentieovereenkomst tussen het Ministerie van. Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en. Rabobank met betrekking tot het Revolverend

Intentieovereenkomst tussen het Ministerie van. Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en. Rabobank met betrekking tot het Revolverend Intentieovereenkomst tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Rabobank met betrekking tot het Revolverend Fonds Energiebesparing 11 Juli 2013 Betrokken partijen Initiatiefnemer:

Nadere informatie

Commissie REW van 5 september 2014 PS van 26 september 2014

Commissie REW van 5 september 2014 PS van 26 september 2014 Griffier van de Staten Geleidebrief Controlerend Naam voorstel 14012789 Nummer: SGR-67 Te verzenden aan Brief Rekenkamer Zeeland van 8 juli 2014 met onderzoeksrapport 'Inventarisatie vastgoed en gronden

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST Leisure Ontwikkelfonds

INTENTIEOVEREENKOMST Leisure Ontwikkelfonds INTENTIEOVEREENKOMST Leisure Ontwikkelfonds Ondergetekenden: 1) De Efteling, gevestigd te Kaatsheuvel, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de Voorzitter van de Raad van Bestuur, de heer A.G.A.

Nadere informatie

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Gemeente Hoogeveen Conform besloten Raad 3 1 MRT 2017 Raadsvoorstel Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Kunstijsbaan Hoogeveen Samenvatting De stichting kunstijsbaan

Nadere informatie

Nadere uitwerking van het treasurystatuut voor het verstrekken van leningen en garantie aan derden, inclusief toelichting (januari 2010).

Nadere uitwerking van het treasurystatuut voor het verstrekken van leningen en garantie aan derden, inclusief toelichting (januari 2010). Nadere uitwerking van het treasurystatuut voor het verstrekken van leningen en garantie aan derden, inclusief toelichting (januari 2010). 1. Algemeen 1.1 De gemeente Eindhoven gaat alleen over tot het

Nadere informatie

stelt u aan het Backhaul en aggregatie netwerk? betrekking tot homes passed en/of homes connected?

stelt u aan het Backhaul en aggregatie netwerk? betrekking tot homes passed en/of homes connected? Nummer Betreft document / bijlage Betreft paragraaf / artikel Vraag Antwoord provincie Fryslân 1 Subsidieregeling Artikel 1.1 Lid 17 g Het kunnen bieden van tenminste 100Mb/s symmetrisch: Is het mogelijk

Nadere informatie

Statenvoorstel 68/15 A

Statenvoorstel 68/15 A 68 Statenvoorstel 68/15 A Voorgestelde behandeling Procedurevergadering : 12 oktober 2015 PS-vergadering : Definitieve besluitvorming uiterlijk 20 november 2015 Onderwerp Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte

Nadere informatie

Workshop: Zonne-energie op Middelbare Schooldaken. 29 maart 2018

Workshop: Zonne-energie op Middelbare Schooldaken. 29 maart 2018 Workshop: Zonne-energie op Middelbare Schooldaken 29 maart 2018 Agenda Over ons Mythes Van A tot Zonnepanelen Waarom niet? (Plenair) Hoe wel? (Plenair) De Schooldakrevolutie heeft een ambitieuze missie!

Nadere informatie

Verslag van de informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Maatschappelijk Domein Opgroeien en Ontwikkelen

Verslag van de informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Maatschappelijk Domein Opgroeien en Ontwikkelen Verslag van de informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Maatschappelijk Domein Opgroeien en Ontwikkelen Datum : dinsdag 9 juni 2015 Aanvang : 13.30 uur Einde : 14.15 uur Locatie : Commissiekamer II te Alphen

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Breedbandfonds zet stap in omvangrijk buitengebied-project Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Het besluit van Breedbandfonds Brabant

Nadere informatie

Onderhoudskosten; Bezoekersaantallen en opbrengsten; Substantiële bijdrage / subsidie van de gemeente(n); Personeelskosten.

Onderhoudskosten; Bezoekersaantallen en opbrengsten; Substantiële bijdrage / subsidie van de gemeente(n); Personeelskosten. Bijlage 2 Investeringsprotocol leningen vastgoed Van Gogh Brabant Businesscase 1. Het nieuw te financieren object dient deel uit te maken van een op te stellen haalbare businesscase van het betreffende

Nadere informatie

Toezicht op pensioenfondsen in een

Toezicht op pensioenfondsen in een Toezicht op pensioenfondsen in een liquidatietraject een uitnodiging om mee te kijken door de bril van DNB Presentatie op de bijeenkomst van de VvPj op 6 maart 2012 door Jan-Jaap Dahmeijer 1 Inhoud Introductie

Nadere informatie

Communicatieplan Glasvezel buitenaf. Februari 2019

Communicatieplan Glasvezel buitenaf. Februari 2019 Communicatieplan Glasvezel buitenaf Februari 2019 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Uitgangspunten... 4 3 Communicatie... 5 3.1 Aanbod... 5 3.2 Dienstaanbieders... 6 3.3 Communicatiedoelstellingen GVB...

Nadere informatie

Breedband in buitengebieden; wat kan en wat mag? 9 maart Gemeente Hollands Kroon

Breedband in buitengebieden; wat kan en wat mag? 9 maart Gemeente Hollands Kroon Breedband in buitengebieden; wat kan en wat mag? 9 maart 2017 Gemeente Hollands Kroon Het breedbandprobleem Vraag Wat kunnen en mogen decentrale overheden doen om het breedbandprobleem op te lossen? Digitale

Nadere informatie

Bijeenkomst raadsleden Breedband Utrecht

Bijeenkomst raadsleden Breedband Utrecht Bijeenkomst raadsleden Breedband Utrecht ir.ing. Reg Brennenraedts MBA Dialogic 12 september 2016 1 2 3 Breedband heeft een maatschappelijke en economische meerwaarde Bijdrage aan een goed vestigingsklimaat

Nadere informatie

LVCNET. Breedband in het hele Land van Cuijk

LVCNET. Breedband in het hele Land van Cuijk LVCNET Breedband in het hele Land van Cuijk Raadspresentatie 9 september Grave 1 Met de hele familie tegelijk online Rapportage Focus Enquête onder de inwoners (draagvlakmeting) Exploitatiebegroting Financiering

Nadere informatie

Gemeente Tubbergen; Nota geldleningen en garantstellingen gemeente Tubbergen

Gemeente Tubbergen; Nota geldleningen en garantstellingen gemeente Tubbergen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Tubbergen Nr. 135371 4 augustus 2017 Gemeente Tubbergen; Nota geldleningen en garantstellingen gemeente Tubbergen Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Driven By Values Concept document, uitsluitend voor discussiedoeleinden 2

Driven By Values Concept document, uitsluitend voor discussiedoeleinden 2 In de ontwikkeling en realisatie van zonneweides kan de gemeente Maastricht verschillende rollen aannemen. De rol die ingenomen wordt tijdens het ontwikkel- en realisatietraject heeft invloed op de zeggenschap,

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : 18 febrewaris 2015 Wurklistnûmer : 09 Ûnderwerp : Verstrekken van Hybride Kapitaal aan de Nederlandse Waterschapsbank Beliedsprogramma : Algemene dekkingsmiddelen,

Nadere informatie

Glasvezel in de gemeente Bernheze? Inhoud van de avond. Exploitatie netwerken. Werkbijeenkomst raad 27 januari 2014

Glasvezel in de gemeente Bernheze? Inhoud van de avond. Exploitatie netwerken. Werkbijeenkomst raad 27 januari 2014 Glasvezel in de gemeente Bernheze? Werkbijeenkomst raad 27 januari 2014 Inhoud van de avond Twee partijen: Stichting Glasvezel Bernheze, roepnaam Breedband Bernheze Gemeente Bernheze Doelstelling Proces

Nadere informatie

Namens Stan Herms. Regionaal Programmamanager Breedband. Gemeente Tiel - 5 juli 2018

Namens Stan Herms. Regionaal Programmamanager Breedband. Gemeente Tiel - 5 juli 2018 Namens Stan Herms Regionaal Programmamanager Breedband Gemeente Tiel - 5 juli 2018 Opzet presentaties: Algemene introductie (Olaf Caselli) Financiële Aspecten (Olaf Caselli) Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

Breedband in de Zorg

Breedband in de Zorg Vierkante Tafel discussie 16 januari 2003 / De Burcht Amsterdam Breedband in de Zorg (doen we het al.) Henk Schenk / Cor de Jong / Jeroen Beumer / Gerjon Kunst www.sharedvalues.nl m.m.v. Frank Halsema,

Nadere informatie

Breedband in Overijssel

Breedband in Overijssel Breedband in Overijssel Aanleiding project (I) Breedband van strategisch belang voor provincie Vraag naar bandbreedte neemt exponentieel toe (30-40% / jaar). Randvoorwaarde voor aantrekkelijk vestigingsklimaat

Nadere informatie

VOORSTEL. college van burgemeester en wethouders

VOORSTEL. college van burgemeester en wethouders VOORSTEL Datum: 8 juni 2015 college van burgemeester en wethouders Registratienummer: BWV-15001487 Auteur: Roger Vleugels Afdeling: 27.00.3 Treasury Telefoonnummer: 5604218 Mede-auteur: Rob Bosma Onderwerp:

Nadere informatie

Najaarsnota 2017 Beleidsmatige en financiële actualisatie Provincie Gelderland

Najaarsnota 2017 Beleidsmatige en financiële actualisatie Provincie Gelderland Najaarsnota 2017 Beleidsmatige en financiële actualisatie Provincie Gelderland vrijdag 29 september 2017 19:16 Bezoekadres: Markt 11, 6811 CG ARNHEM Postadres: Postbus 9090, 6800 GX ARNHEM Telefoon: (026)

Nadere informatie

Informatieavond Glasvezel 1 mei 2014 GLASVEZEL IN DE 4 DOARPEN EN HIDAARD

Informatieavond Glasvezel 1 mei 2014 GLASVEZEL IN DE 4 DOARPEN EN HIDAARD Informatieavond Glasvezel 1 mei 2014 GLASVEZEL IN DE 4 DOARPEN EN HIDAARD Werkgroep glasvezel Werkgroep ingesteld door dorpsbelang De Fjouwer Doarpen en dorpsbelang Hidaard Sjoukje Bijlsma (Hidaard) Joram

Nadere informatie

Het waterschap Fryslân verzoekt ons het eerder gegeven wateradvies te verwerken in de waterparagraaf. Dat is gedaan.

Het waterschap Fryslân verzoekt ons het eerder gegeven wateradvies te verwerken in de waterparagraaf. Dat is gedaan. Door bewoners van een woning nabij de geplande rotonde is een aantal bezwaren aangedragen die kort en zakelijk samengevat, zie bijlage I betrekking hebben op de volgende punten: noodzaak, planning en veiligheid

Nadere informatie