Als de lonen dalen, dalen de loonkosten voor de producent. Hetgeen kan betekenen dat de producent niet overgaat tot mechanisatie/automatisering.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als de lonen dalen, dalen de loonkosten voor de producent. Hetgeen kan betekenen dat de producent niet overgaat tot mechanisatie/automatisering."

Transcriptie

1 Top 100 vragen. De antwoorden! 1 Als de lonen stijgen, stijgen de productiekosten. De producent rekent de hogere productiekosten door in de eindprijs. Daardoor daalt de vraag naar producten. De productie daalt en dus de werkgelegenheid. Als de lonen stijgen, stijgen de productiekosten in het land. De producent kan overwegen de productie te verplaatsen naar het buitenland. Daardoor gaat er werkgelegenheid verloren. Als de lonen stijgen, stijgen de loonkosten voor de producent. Hetgeen kan betekenen dat de producent overgaat tot mechanisatie/automatisering. (Substitutie = arbeid vervangen door kapitaal) Als de lonen stijgen, stijgt het besteedbaar inkomen. Er kan meer geconsumeerd en geïnvesteerd worden. De effectieve vraag zal stijgen en dus ook de werkgelegenheid. 2 Als de lonen stijgen, stijgen de productiekosten. Produceren in dat land is dan duur t.o.v. het buitenland. En dat is slecht voor de concurrentiepositie en de werkgelegenheid. 3 Zie 1. 4 Als de lonen dalen, dalen de productiekosten. De producent rekent de lagere productiekosten door in de eindprijs. Daardoor stijgt de vraag naar producten. De productie stijgt en dus de werkgelegenheid. Als de lonen dalen, dalen de productiekosten in het land. De producent kan overwegen de productie niet te verplaatsen naar het buitenland. Daardoor gaat er geen werkgelegenheid verloren. Als de lonen dalen, dalen de loonkosten voor de producent. Hetgeen kan betekenen dat de producent niet overgaat tot mechanisatie/automatisering. Als de lonen dalen, daalt het besteedbaar inkomen. Er kan minder geconsumeerd en geïnvesteerd worden. De effectieve vraag zal dalen en dus ook de werkgelegenheid. 5 Als de lonen dalen, dalen de productiekosten. Produceren in dat land is dan goedkoop t.o.v. het buitenland. En dat is goed voor de concurrentiepositie en de werkgelegenheid. 6 Zie 4.

2 7 Als de werkgelegenheid is gestegen, betekent dat dat de productiefactor arbeid goedkoper is geworden. Loonkosten zijn dus gedaald. 8 Als de werkgelegenheid is gedaald, betekent dat dat de productiefactor arbeid duurder is geworden. Loonkosten zijn dus gestegen. 9 Het niet doorberekenen van de kostenstijging in de eindprijzen betekent dat de producent minder winst maakt. Door het niet doorrekenen van de kostenstijging blijft de producent concurrerend. Als andere producenten de kostenstijging wel doorrekenen, kan de vraag naar zijn product stijgen. 10 Het niet doorberekenen van de kostendaling in de eindprijzen betekent dat de producent meer winst maakt. Door het niet doorrekenen van de kostendaling wordt de producent minder concurrerend. Als andere producenten de kostendaling wel doorrekenen, kan de vraag naar zijn product dalen. RENTE 11 Als de rente stijgt, wordt geld lenen duurder. Hierdoor daalt de kredietverlening. Hierdoor daalt ook de consumptie en de investeringen. (C+I = particuliere bestedingen) De effectieve vraag daalt. Waardoor er geen inflatie optreedt. Als de rente stijgt, zal er meer gespaard worden. Er wordt minder effectieve vraag uitgeoefend. Waardoor er geen inflatie optreedt. 12 Zie Als de rente daalt, wordt geld lenen goedkoper. Hierdoor stijgt de kredietverlening. Hierdoor stijgt ook de consumptie en de investeringen. (C+I = particuliere bestedingen) De effectieve vraag stijgt. Waardoor er inflatie optreedt. Als de rente daalt, zal er minder gespaard worden. Er wordt meer effectieve vraag uitgeoefend. Waardoor er inflatie optreedt. 14 Zie 13.

3 15 Als de rente stijgt, wordt geld lenen duurder. Hierdoor daalt de kredietverlening. Hierdoor daalt ook de consumptie en de investeringen. De effectieve vraag daalt. En dus de werkgelegenheid. 16 Zie Als de rente daalt, wordt geld lenen goedkoper. Hierdoor stijgt de kredietverlening. Hierdoor stijgt ook de consumptie en de investeringen. De effectieve vraag stijgt. En dus de werkgelegenheid. 18 Zie Beleggen in aandelen brengt meer risico met zich mee dan sparen bij een bank. Het rendement kan wel hoger zijn. Als de rente stijgt, zullen beleggers eerder geneigd zijn te sparen bij een bank. (Reden: hoger rendement + risicoloos) De vraag naar aandelen daalt, hierdoor daalt de prijs van aandelen ( = koers) 20 Beleggen in aandelen brengt meer risico met zich mee dan sparen bij een bank. Het rendement kan wel hoger zijn. Als de rente daalt, zullen beleggers eerder geneigd zijn te beleggen in aandelen. De vraag naar aandelen stijgt, hierdoor stijgt de prijs van aandelen ( = aandelenkoers) 21 Als de rente stijgt, wordt geld lenen duurder. De kredietverlening daalt. De mgh daalt. Als de rente stijgt, heeft de binnenlandse belegger geen reden om in het buitenland te gaan beleggen. Mgh daalt dus niet. 22 Als de rente daalt, wordt geld lenen goedkoper. De kredietverlening stijgt. De mgh stijgt. Als de rente daalt, heeft de binnenlandse belegger reden om in het buitenland te gaan beleggen. Mgh daalt dus. 23 Als de rente stijgt, is het land aantrekkelijk voor buitenlandse beleggers. De kapitaalimport neemt toe. De liquiditeit van banken neemt toe. Banken kunnen meer geld uitlenen, dus de mgh stijgt.

4 24 Als de rente daalt, is het land onaantrekkelijk voor buitenlandse beleggers. De kapitaalimport neemt af. De liquiditeit van banken neemt af. Banken kunnen minder geld uitlenen, dus de mgh daalt. 25 Zie Zie Zie Zie Zie Zie Als de ECB haar refi-rente verhoogt, dan volgen de Centrale Banken met hun disconto. De Algemene Banken zullen ook hun rente verhogen. Dit doen ze omdat de Algemene Banken zelf ook meer rente moeten betalen ( aan de Centrale Bank). Ze rekenen dus hun hogere kosten door aan de klant. Als de rente stijgt, wordt geld lenen duurder. Hierdoor daalt de kredietverlening. Hierdoor daalt ook de consumptie en de investeringen. (C+I = particuliere bestedingen) De effectieve vraag daalt. Waardoor er geen inflatie optreedt. 32 Zie Als de ECB haar refi-rente verlaagt, dan volgen de Centrale Banken met hun disconto. De Algemene Banken zullen ook hun rente verlagen. Dit doen ze omdat de Algemene Banken zelf ook minder rente moeten betalen ( aan de Centrale Bank). Ze rekenen door concurrentie met andere banken hun lagere kosten door aan de klant. Als de rente daalt, wordt geld lenen goedkoper. Hierdoor stijgt de kredietverlening. Hierdoor stijgt ook de consumptie en de investeringen. (C+I = particuliere bestedingen) De effectieve vraag stijgt. Waardoor er inflatie optreedt.

5 34 Zie Als de ECB haar refi-rente verhoogt, dan volgen de Centrale Banken met hun disconto. De Algemene Banken zullen ook hun rente verhogen. Dit doen ze omdat de Algemene Banken zelf ook meer rente moeten betalen ( aan de Centrale Bank). Ze rekenen dus hun hogere kosten door aan de klant. Als de rente stijgt, wordt geld lenen duurder. Hierdoor daalt de kredietverlening. Hierdoor daalt ook de consumptie en de investeringen. (C+I = particuliere bestedingen) De effectieve vraag daalt. Minder vraag naar producten/diensten, dus daalt de werkgelegenheid. 36 Zie Als de ECB haar refi-rente verlaagt, dan volgen de Centrale Banken met hun disconto. De Algemene Banken zullen ook hun rente verlagen. Dit doen ze omdat de Algemene Banken zelf ook minder rente moeten betalen ( aan de Centrale Bank). Ze rekenen door concurrentie met andere banken hun lagere kosten door aan de klant. Als de rente daalt, wordt geld lenen goedkoper. Hierdoor stijgt de kredietverlening. Hierdoor stijgt ook de consumptie en de investeringen. (C+I = particuliere bestedingen) De effectieve vraag stijgt. Meer vraag naar producten/diensten, dus stijgt de werkgelegenheid. 38 Zie Als de ECB haar refi-rente verhoogt, dan volgen de Centrale Banken met hun disconto. De Algemene Banken zullen ook hun rente verhogen. Dit doen ze omdat de Algemene Banken zelf ook meer rente moeten betalen ( aan de Centrale Bank). Als de rente stijgt, heeft de binnenlandse belegger geen reden om in het buitenland te gaan beleggen. Mgh daalt dus niet. Als de rente stijgt, wordt geld lenen duurder. De kredietverlening daalt. De mgh daalt. 40 Als de ECB haar refi-rente verlaagt, dan volgen de Centrale Banken met hun disconto. De Algemene Banken zullen ook hun rente verlagen. Dit doen ze omdat de Algemene Banken zelf ook minder rente moeten betalen ( aan de Centrale Bank). Als de rente daalt, heeft de binnenlandse belegger wel reden om in het buitenland te gaan beleggen. Mgh daalt dus. Als de rente daalt, wordt geld lenen goedkoper. De kredietverlening stijgt. De mgh stijgt.

6 41 Als de ECB haar refi-rente verhoogt, dan volgen de Centrale Banken met hun disconto. De Algemene Banken zullen ook hun rente verhogen. Dit doen ze omdat de Algemene Banken zelf ook meer rente moeten betalen ( aan de Centrale Bank). Als de rente stijgt, is het land aantrekkelijk voor buitenlandse beleggers. De kapitaalimport neemt toe. De liquiditeit van banken neemt toe. Banken kunnen meer geld uitlenen, dus de mgh stijgt. 42 Als de ECB haar refi-rente verlaagt, dan volgen de Centrale Banken met hun disconto. De Algemene Banken zullen ook hun rente verlagen. Dit doen ze omdat de Algemene Banken zelf ook minder rente moeten betalen ( aan de Centrale Bank). Als de rente daalt, is het land onaantrekkelijk voor buitenlandse beleggers. De kapitaalimport neemt af. De liquiditeit van banken neemt af. Banken kunnen minder geld uitlenen, dus de mgh daalt. 43 Als de ECB haar refi-rente verhoogt, dan volgen de Centrale Banken met hun disconto. De Algemene Banken zullen ook hun rente verhogen. Dit doen ze omdat de Algemene Banken zelf ook meer rente moeten betalen ( aan de Centrale Bank). Als de rente stijgt, wordt geld lenen duurder. Hierdoor daalt de kredietverlening. Hierdoor daalt ook de consumptie en de investeringen. (C+I = particuliere bestedingen) 44 Als de ECB haar refi-rente verlaagt, dan volgen de Centrale Banken met hun disconto. De Algemene Banken zullen ook hun rente verlagen. Dit doen ze omdat de Algemene Banken zelf ook minder rente moeten betalen ( aan de Centrale Bank). Als de rente daalt, wordt geld lenen goedkoper. Hierdoor stijgt de kredietverlening. Hierdoor stijgt ook de consumptie en de investeringen. (C+I = particuliere bestedingen) 45 Als de mgh stijgt, stijgt het geld in handen van het publiek. Daardoor stijgt de consumptie en de investeringen. Daardoor stijgt de effectieve vraag. De productie stijgt, en dus de werkgelegenheid. 46 Als de mgh daalt, daalt het geld in handen van het publiek. Daardoor daalt de consumptie en de investeringen. Daardoor daalt de effectieve vraag. De productie daalt, en dus de werkgelegenheid. 47 Als de mgh stijgt, stijgt het geld in handen van het publiek. Daardoor stijgt de consumptie en de investeringen. Daardoor stijgt de effectieve vraag. Een stijgende vraag leidt tot bestedingsinflatie. 48 Zie 47

7 49 Als de mgh daalt, daalt het geld in handen van het publiek. Daardoor daalt de consumptie en de investeringen. Daardoor daalt de effectieve vraag. Een dalende vraag voorkomt bestedingsinflatie. 50 Zie De ECB moet dollars kopen van de Algemene Banken tegen euro s. Algemene Banken krijgen dus euro s. De liquiditeit stijgt bij de Algemene Banken. De kredietverlening stijgt en de mgh stijgt. 52 De ECB moet dollars verkopen aan de Algemene Banken tegen euro s. Algemene Banken hebben minder euro s. De liquiditeit daalt bij de Algemene Banken. De kredietverlening daalt en de mgh daalt. 53 De officiële rente van een Centrale Bank is disconto. Als de CB het disconto verhoogt, volgen de Algemene Banken en wordt geld lenen duurder. Waardoor de kredietverlening afneemt, en dus de mgh daalt. 54 De officiële rente van een Centrale Bank is disconto. Als de CB het disconto verlaagt, volgen de Algemene Banken en wordt geld lenen goedkoper. Waardoor de kredietverlening toeneemt, en dus de mgh stijgt. 55 Als de ECB haar refi-rente verlaagt, volgen de Centrale Banken, de Algemene Banken en wordt geld lenen goedkoper. Waardoor de kredietverlening in Europa toeneemt, en dus de Europese mgh stijgt. 56 Als de ECB haar refi-rente verhoogt, volgen de Centrale Banken, de Algemene Banken en wordt geld lenen duurder. Waardoor de kredietverlening in Europa afneemt, en dus de Europese mgh daalt. 57 Bij een betalingsbalansoverschot komt er meer geld het land in dan dat er geld uit gaat. De export is immers groter dan de import. De vraag naar de valuta van het land is groter dan het aanbod van de valuta. Daardoor stijgt de koers van de valuta.

8 58 Bij een betalingsbalanstekort gaat er meer geld het land uit dan dat er geld in komt. De export is immers kleiner dan de import. De vraag naar de valuta van het land is kleiner dan het aanbod van de valuta. Daardoor daalt de koers van de valuta. 59 Bij een betalingsbalansoverschot komt er meer geld het land in dan dat er geld uit gaat. De export is immers groter dan de import. Die hoge export (= vraag uit buitenland) zorgt voor een stijging van de effectieve vraag. Hierdoor ontstaan prijsstijgingen. (= inflatie) 60 Bij een betalingsbalanstekort gaat er meer geld het land uit dan dat er geld in komt. De export is immers kleiner dan de import. Die lage export (= vraag uit buitenland) zorgt voor een daling van de effectieve vraag. Hierdoor daalt de inflatie. 61 Als de valutakoers van een land stijgt, dan wordt dit land duur voor het buitenland. De concurrentiepositie verslechtert. De export daalt, dus de effectieve vraag daalt. De productie daalt en dus de werkgelegenheid. 62 Zie Als de valutakoers van een land daalt, dan wordt dit land goedkoop voor het buitenland. De concurrentiepositie verbetert. De export stijgt, dus de effectieve vraag stijgt. De productie stijgt en dus de werkgelegenheid. 64 Zie Door de sterk stijgende export stijgt ook de vraag naar de valuta van dit land. De valutakoers stijgt dus. 66 Door de sterk stijgende import stijgt het aanbod van de valuta van dit land. De valutakoers daalt dus. 67 Door de sterk dalende export daalt de vraag naar de valuta van dit land. De valutakoers daalt dus.

9 68 Door de sterk dalende import daalt het aanbod van de valuta van dit land. De valutakoers stijgt dus. 69 Als de belastingen worden verhoogd, daalt het besteedbaar inkomen van gezinnen. Gezinnen gaan dus minder consumeren, waardoor de effectieve vraag daalt. Er wordt minder geproduceerd. De werkgelegenheid daalt. Als de belastingen worden verhoogd, dalen de winsten voor bedrijven. Bedrijven kunnen hierop als volgt reageren: Bedrijven kunnen overwegen de productie te verplaatsen naar landen met lagere belasting (belastingvlucht). De werkgelegenheid daalt dus in het land. Investeringen komen onder druk te staan (innovatie). De toekomstige werkgelegenheid daalt. Bedrijven zullen hogere prijzen vragen om dezelfde winst te kunnen behouden. De verkoopprijzen zullen stijgen, dan daalt de vraag naar dat product. De concurrentiepositie verslechtert omdat het land duur wordt voor het buitenland. De consumptie daalt, de export daalt. Minder productie, dus minder werkgelegenheid. Als de belastingen worden verhoogd, heeft de overheid meer inkomsten. Als de overheid deze gelden adequaat gebruikt (denk aan verbetering infrastructuur, scholing, innovatie, duurzame productie, subsidies voor banenprojecten) kan daarmee de werkgelegenheid op lange termijn worden gegarandeerd. Buitenlandse bedrijven zullen niet overwegen zich in Nederland te vestigen vanwege de hoge belastingen. Dus ook daardoor geen betere werkgelegenheid. 70 Zie Als de belastingen worden verlaagd, stijgt het besteedbaar inkomen van gezinnen. Gezinnen gaan dus meer consumeren, waardoor de effectieve vraag stijgt. Er wordt meer geproduceerd. De werkgelegenheid stijgt. Als de belastingen worden verlaagd, stijgen de winsten voor bedrijven. Bedrijven kunnen hierop als volgt reageren: Bedrijven zullen niet overwegen de productie te verplaatsen. Voor investeringen is meer geld beschikbaar. Hetgeen goed is voor de toekomstige werkgelegenheid. Bedrijven kunnen lagere prijzen vragen en toch dezelfde winst behouden. De verkoopprijzen zullen dalen, dan stijgt de vraag naar dat product. De

10 concurrentiepositie verbetert omdat het land goedkoop wordt voor het buitenland. De consumptie stijgt, de export stijgt. Meer productie, dus meer werkgelegenheid. Als de belastingen worden verlaagd, heeft de overheid minder inkomsten. De overheid heeft dus minder geld beschikbaar voor bijv. verbetering infrastructuur, scholing, innovatie, duurzame productie, subsidies voor banenprojecten. Daardoor kan de werkgelegenheid op lange termijn in gevaar komen. Buitenlandse bedrijven zullen overwegen zich in Nederland te vestigen vanwege de lage belastingen. Dus daardoor een betere werkgelegenheid. 72 Zie De overheidsbestedingen bestaan uit overheidsconsumptie en overheidsinvesteringen. Als de overheid haar investeringen verhoogt, kan de productiecapaciteit op lange termijn stijgen en de werkgelegenheid. Zie de voorbeelden bij 69. Bij overheidsconsumptie stijgt de effectieve vraag. ( EV = C + I + O + E-M) De productie stijgt, en dus de werkgelegenheid. e.e.a. kan gevolgen hebben voor de overheidsfinanciën. Zie 75 t/m De overheidsbestedingen bestaan uit overheidsconsumptie en overheidsinvesteringen. Als de overheid haar investeringen verlaagt, kan de productiecapaciteit op lange termijn dalen en de werkgelegenheid. Zie de voorbeelden bij 71. Bij overheidsconsumptie daalt de effectieve vraag. ( EV = C + I + O + E-M) De productie daalt, en dus de werkgelegenheid. e.e.a. kan gevolgen hebben voor de overheidsfinanciën. Zie 75 t/m Een financieringstekort betekent dat de overheid extra geld moet lenen. De overheid gaat staatsleningen afsluiten. De vraag naar kredieten stijgt. De prijs van kredieten stijgt dus (= rente). Als de rente stijgt, wordt lenen duurder en sparen aantrekkelijker. De kredietverlening daalt. De consumptie en investeringen zullen dalen. De effectieve vraag daalt. De productie daalt en dus de werkgelegenheid. 76 Als de overheid een begrotingsoverschot heeft, zijn de inkomsten van de overheid groter dan de uitgaven. Negatieve gevolgen van een financieringstekort zijn er niet. Als het begrotingsoverschot adequaat wordt gebruikt (denk aan verbetering infrastructuur, scholing, innovatie, duurzame productie, subsidies voor banenprojecten) kan daarmee de werkgelegenheid op lange termijn worden gegarandeerd.

11 77 Een financieringstekort betekent dat de overheid extra geld moet lenen. De overheid gaat staatsleningen afsluiten. De vraag naar kredieten stijgt. De prijs van kredieten stijgt dus (= rente). Als de rente stijgt, wordt lenen duurder en sparen aantrekkelijker. De kredietverlening daalt. De investeringen zullen dalen. 78 Als de overheid een begrotingsoverschot heeft, zijn de inkomsten van de overheid groter dan de uitgaven. Negatieve gevolgen van een financieringstekort zijn er niet. Als het begrotingsoverschot adequaat wordt gebruikt (denk aan verbetering infrastructuur, scholing, innovatie, duurzame productie, subsidies voor banenprojecten) kan daarmee de werkgelegenheid op lange termijn worden gegarandeerd. De bedrijven zullen hier in mee gaan en dus ook meer investeren. 79 Een financieringstekort betekent dat de overheid extra geld moet lenen. De overheid gaat staatsleningen afsluiten. De overheid moet dit aflossen en rente betalen. Zodat in de toekomst minder geld overblijft voor overheidstaken. 80 Als de overheid een begrotingsoverschot heeft, zijn de inkomsten van de overheid groter dan de uitgaven. Waardoor de overheid over voldoende middelen beschikt voor al haar overheidstaken. 81 De overheid moet geld gaan lenen (uiteraard voor duurzame projecten). De hogere vraag naar kredieten zorgt voor een hogere rente. Door een hogere rente wordt lenen duur. Consumptie en investeringen dalen, waardoor de effectieve vraag en dus de inflatie. 82 Zie Zie Een efficiëntere productie betekent minder verspilling. Door een efficiëntere productie bij bedrijven daalt de kostprijs. De verkoopprijs kan dan ook dalen, waardoor de inflatie daalt. 85 Als de overheid de premies en belastingen verhoogt, daalt het besteedbaar inkomen van gezinnen en de winsten van bedrijven. Gezinnen gaan dus minder consumeren en bedrijven minder investeren, waardoor de effectieve vraag daalt en dus de inflatie.

12 86 Zie 69 en Zie Als de ECB haar refi-rente verhoogt, volgen de Centrale Banken, de Algemene Banken en wordt geld lenen duurder. Waardoor de kredietverlening in Europa afneemt, en dus de Europese mgh daalt. De consumptie en investeringen zullen dalen. De effectieve vraag daalt en dus de inflatie. 89 Als een stijging van de grondstofprijzen door bedrijven niet wordt doorgerekend in de eindprijzen, zal een bedrijf minder winst maken. Investeringen komen onder druk te staan (innovatie). De toekomstige werkgelegenheid daalt. 90 Het probleem bij onderbesteding is dat de effectieve vraag te klein is. De effectieve vraag is kleiner dan de productiecapaciteit. Om een onderbesteding te bestrijden, kan de overheid de belastingen verlagen (=B) en de overheidsuitgaven verhogen (=O). Dit heet het anticyclisch begrotingsbeleid. Door de belastingen te verlagen en de overheidsuitgaven te verhogen stijgt het besteedbaar inkomen bij gezinnen en de winsten bij bedrijven. Hierdoor stijgt de consumptie en de investeringen, en dus de effectieve vraag. 91 De overheid moet ervoor zorgen dat er geen begrotingstekort/financieringtekort is, zodat de rente laag blijft. Door een lage rente wordt lenen goedkoop. Consumptie en investeringen kunnen stijgen, waardoor de EV stijgt en onderbesteding opgelost wordt. 92 Zie Zie Zie 90.

13 95 Het probleem bij overbesteding is dat de effectieve vraag te groot is. De effectieve vraag is groter dan de productiecapaciteit. Om een overbesteding te bestrijden, kan de overheid de belastingen verhogen (=B) en de overheidsuitgaven verlagen (=O). Dit heet het anticyclisch begrotingsbeleid. Door de belastingen te verhogen en de overheidsuitgaven te verlagen daalt het besteedbaar inkomen bij gezinnen en de winsten van bedrijven. Hierdoor daalt de consumptie en de investeringen, en dus de effectieve vraag. 96 De overheid moet geld gaan lenen (uiteraard voor duurzame projecten). De hogere vraag naar kredieten zorgt voor een hogere rente. Door een hogere rente wordt lenen duur. Consumptie en investeringen dalen, waardoor de EV daalt en overbesteding opgelost wordt. 97 Zie Zie Zie Als de vraag stijgt, stijgt de prijs. Als de vraagt daalt, daalt de prijs. Als het aanbod stijgt, daalt de prijs. Als het aanbod daalt, stijgt de prijs. Als de prijs stijgt, daalt de vraag. Als de prijs daalt, stijgt de vraag. Als de prijs stijgt, stijgt het aanbod. Als de prijs daalt, daalt het aanbod.

6,3 ECONOMIE. Samenvatting door een scholier 4680 woorden 25 januari keer beoordeeld. Lesbrief Globalisering INFLATIE

6,3 ECONOMIE. Samenvatting door een scholier 4680 woorden 25 januari keer beoordeeld. Lesbrief Globalisering INFLATIE Samenvatting door een scholier 4680 woorden 25 januari 2011 6,3 17 keer beoordeeld Vak Economie ECONOMIE Lesbrief Globalisering INFLATIE Soort Oorzaken OPLOSSINGEN Vraag Bestedingsinflatie Door de oplevende

Nadere informatie

Eindexamen economie havo I

Eindexamen economie havo I Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Een antwoord waaruit blijkt dat

Nadere informatie

Eindexamen economie 1 vwo 2008-I

Eindexamen economie 1 vwo 2008-I Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 vergemakkelijken van het ontslaan

Nadere informatie

Te weinig verschil Verschil tussen de hoogte van uitkeringen en loon is belangrijk. Het moet de moeite waard zijn om te gaan werken.

Te weinig verschil Verschil tussen de hoogte van uitkeringen en loon is belangrijk. Het moet de moeite waard zijn om te gaan werken. Hoofdstuk 4 Inkomen Paragraaf 4.1 De inkomensverschillen Waardoor ontstaan inkomens verschillen. Inkomensverschillen ontstaan door: Opleiding Verantwoordelijkheid Machtspositie Onregelmatigheid of gevaar

Nadere informatie

Eindexamen economie vwo II

Eindexamen economie vwo II Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Voorbeelden van een

Nadere informatie

Eindexamen economie 1 vwo 2001-II

Eindexamen economie 1 vwo 2001-II 4 Antwoordmodel Opgave Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. ja Uit de toelichting moet blijken dat de stijging

Nadere informatie

Eindexamen economie 1 vwo I

Eindexamen economie 1 vwo I Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 vakbonden, werkgeversbonden, individuele

Nadere informatie

Valutamarkt. fransetman.nl

Valutamarkt. fransetman.nl euro in dollar wisselkoers Wisselkoers (ontstaat op valutamarkt) Waarde van een munt uitgedrukt in een andere munt Waardoor kan de vraag naar en het aanbod van veranderen? De wisselkoers van de euro in

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2004-II

Eindexamen economie 1-2 havo 2004-II 4 Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 artikel 1 Een verklaring waaruit

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo 2003-II

Eindexamen economie 1-2 vwo 2003-II 4 Antwoordmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 Een voorbeeld van een juist antwoord

Nadere informatie

MACRO-VRAAG EN MACRO-AANBOD

MACRO-VRAAG EN MACRO-AANBOD pdf18 MACRO-VRAAG EN MACRO-AANBOD De macro-vraaglijn of geaggregeerde vraaglijn geeft het verband weer tussen het algemeen prijspeil en de gevraagde hoeveelheid binnenlands product. De macro-vraaglijn

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo 2007-I

Eindexamen economie 1-2 vwo 2007-I Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 q v = 200 1,25 + 450 = 200 q a

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo II

Eindexamen economie 1-2 vwo II Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Voorbeelden van een

Nadere informatie

Eindexamen economie vwo 2010 - I

Eindexamen economie vwo 2010 - I Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Een antwoord waaruit

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2008-II

Eindexamen economie 1-2 havo 2008-II Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 De werkgelegenheid verandert met

Nadere informatie

Eindexamen vwo economie II

Eindexamen vwo economie II Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Een antwoord waaruit blijkt dat de particuliere

Nadere informatie

Eindexamen economie 1 havo I

Eindexamen economie 1 havo I Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Voorbeelden van een juist antwoord

Nadere informatie

Domein GTST havo. 1) Gezinnen, bedrijven, overheid en buitenland; of anders geformuleerd: (C + I + O + E M)

Domein GTST havo. 1) Gezinnen, bedrijven, overheid en buitenland; of anders geformuleerd: (C + I + O + E M) 1) Geef de omschrijving van trendmatige groei. 2) Wat houdt conjunctuurgolf in? 3) Noem 5 conjunctuurindicatoren. 4) Leg uit waarom bij hoogconjunctuur de bedrijfswinsten zullen stijgen. 5) Leg uit waarom

Nadere informatie

1. Lees de vragen goed door; soms geeft een enkel woordje al aan welke richting je op moet.

1. Lees de vragen goed door; soms geeft een enkel woordje al aan welke richting je op moet. AANVULLENDE SPECIFIEKE TIPS ECONOMIE VWO 2007 1. Lees de vragen goed door; soms geeft een enkel woordje al aan welke richting je op moet. : Leg uit dat loonmatiging in een open economie kan leiden tot

Nadere informatie

wisselkoers Euro in Amerikaanse dollar 1,3644 Hoeveel dollar is 590?

wisselkoers Euro in Amerikaanse dollar 1,3644 Hoeveel dollar is 590? wisselkoers Euro in Amerikaanse dollar 1,3644 Hoeveel dollar is 590? 1,3644 * 590 = $805 2300 is dan 1,3644 * 2300 =$3138,12 Hoeveel euro is $789? 1,3644 dollar = 1 euro $789 / 1,3644 =578,28 euro Bereken

Nadere informatie

M * V = P * T (T kan ook Y (reëel inkomen zijn)

M * V = P * T (T kan ook Y (reëel inkomen zijn) Centrale bank leent aan banken geld. Banken kunnen geld uitlenen aan gezinnen en bedrijven. Gezinnen consumeren meer, bedrijven investeren meer. De bedrijven gaan meer produceren. (Er ontstaat meer welvaart

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Waar produceren

Hoofdstuk 1: Waar produceren Hoofdstuk 1: Waar produceren Open economie - Een land handeld veel met het buitenland, importeert & exporteert veel Er is meer keuze aan goederen of diensten dan in een gesloten economie Concurrentiepositie

Nadere informatie

Eindexamen havo economie oud programma I

Eindexamen havo economie oud programma I Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Een antwoord waaruit blijkt dat mensen met een hoog

Nadere informatie

Eindexamen economie havo II

Eindexamen economie havo II Opgave 1 Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. 1 Voorbeeld van een juist antwoord: Een antwoord waaruit blijkt dat

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Opgave 1 Hoe verdelen we de zorgkosten? 1 maximumscore 2 Stel het bbp op 100 en het totaal van de zorgkosten op 9 9 1,035 24 = 9 2,283328 = 20,55 1 100 1,0132 24 = 136,99 20,55 136,99 100% = 15% (en dat

Nadere informatie

Groep Wegingsfactor Prijsverandering Partieel prijsindexcijfer Woning 40% +10% 110 Voeding 30% -10% 90 Kleding 20% +20% 120 Diversen 10% +15% 115

Groep Wegingsfactor Prijsverandering Partieel prijsindexcijfer Woning 40% +10% 110 Voeding 30% -10% 90 Kleding 20% +20% 120 Diversen 10% +15% 115 Samenvatting door M. 1480 woorden 6 januari 2014 7,2 17 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie Tijd is geld De ECB leent geld uit aan de banken. Ze rekenen daar reporente voor. Banken

Nadere informatie

Loonkosten per product omhoog - Prijzen omhoog - Internationale concurrentiepositie omlaag

Loonkosten per product omhoog - Prijzen omhoog - Internationale concurrentiepositie omlaag Samenvatting Economie Europa Samenvatting door S. 1608 woorden 27 maart 2017 7,5 27 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO Hoofdstuk 1: Waar produceren Open economie - Een land handeld veel met het

Nadere informatie

De groei van de wereldeconomie wordt gemeten aan de hand van de groei van de nationale productie van alle landen in de wereld

De groei van de wereldeconomie wordt gemeten aan de hand van de groei van de nationale productie van alle landen in de wereld Samenvatting door een scholier 1909 woorden 17 april 2007 4,8 30 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1 Import: goederen uit het buitenland kopen Export: producten aan het buitenland verkopen Uitvoersaldo:

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2000-I

Eindexamen economie 1-2 havo 2000-I 4 Antwoordmodel Opgave 1 Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. 1 voorbeelden van juiste antwoorden: Een antwoord

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave Is Brazilië uitgedanst? maximumscore 2 Op oktober 205 was

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2007-I

Eindexamen economie 1-2 havo 2007-I 4 Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 twee van de volgende voorbeelden

Nadere informatie

Samenvatting Economie Internationale Handel

Samenvatting Economie Internationale Handel Samenvatting Economie Internationale Handel Samenvatting door een scholier 1611 woorden 9 september 2001 6,5 169 keer beoordeeld Vak Economie Economie Internationale Handel Hoofdstuk 1 Nederland is erg

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo I

Eindexamen economie 1-2 vwo I Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 1 nivellering 38,2 : 9,6 = 3,98 : 1 2 maximumscore

Nadere informatie

Welvaart en groei. 1) Leg uit wat welvaart inhoudt. 1) De mate waarin mensen in hun behoefte kunnen voorzien. 2) Waarmee wordt welvaart gemeten?

Welvaart en groei. 1) Leg uit wat welvaart inhoudt. 1) De mate waarin mensen in hun behoefte kunnen voorzien. 2) Waarmee wordt welvaart gemeten? 1) Leg uit wat welvaart inhoudt. 2) Waarmee wordt welvaart gemeten? 3) Wat zijn negatief externe effecten? 4) Waarom is deze maatstaf niet goed genoeg? Licht toe. 1) De mate waarin mensen in hun behoefte

Nadere informatie

Examen HAVO. Economie 1

Examen HAVO. Economie 1 Economie 1 Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 13.30 16.00 uur 20 00 Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor elk vraagnummer is aangegeven hoeveel punten met een goed

Nadere informatie

Domein E: Ruilen over de tijd. fransetman.nl

Domein E: Ruilen over de tijd. fransetman.nl Domein E: Ruilen over de tijd Rente : prijs van tijd Nu lenen: een lagere rente Nu sparen: een hogere rente Individuele prijs van tijd: het ongemak dat je ervaart Algemene prijs van tijd: de rente die

Nadere informatie

Samenvatting Economie Internationale handel

Samenvatting Economie Internationale handel Samenvatting Economie Internationale handel Samenvatting door een scholier 1484 woorden 7 oktober 2003 5,5 44 keer beoordeeld Vak Economie Lesbrief Internationale handel HS 1 Nederland handelsland Par.

Nadere informatie

Module 8 havo 5. Hoofdstuk 1 conjunctuurbeweging

Module 8 havo 5. Hoofdstuk 1 conjunctuurbeweging Module 8 havo 5 Hoofdstuk 1 conjunctuurbeweging Economische conjunctuur hoogconjunctuur Reëel binnenlands product groeit procentueel sterker dan gemiddeld. laagconjunctuur Reëel binnenlands product groeit

Nadere informatie

5.1 Wie is er werkloos?

5.1 Wie is er werkloos? 5.1 Wie is er werkloos? Volgens het CBS behoren mensen tot de werkloze beroepsbevolking als ze een leeftijd hebben van 15 tot en met 64 jaar, minder dan 12 uur werken, actief op zoek zijn naar betaald

Nadere informatie

H2: Economisch denken

H2: Economisch denken H2: Economisch denken 1 : Produceren Produceren: Het voortbrengen van goederen en diensten met behulp van de productiefactoren door bedrijven en de overheid. Alleen bedrijven en de overheid kunnen produceren

Nadere informatie

Samenvatting Economie Lesbrief Internationale handel

Samenvatting Economie Lesbrief Internationale handel Samenvatting Economie Lesbrief Internationale handel Samenvatting door een scholier 1819 woorden 4 mei 2004 8,2 97 keer beoordeeld Vak Economie INTERNATIONALE HANDEL COMPLETE SAMENVATTING: H 1 T/M 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Eindexamen economie 1 havo 2000-I

Eindexamen economie 1 havo 2000-I Opgave 1 Meer mensen aan de slag Het terugdringen van de werkloosheid is in veel landen een belangrijke doelstelling van de overheid. Om dat doel te bereiken, streeft de overheid meestal naar groei van

Nadere informatie

6,3. Samenvatting door een scholier 2386 woorden 25 juni keer beoordeeld. Economie in context

6,3. Samenvatting door een scholier 2386 woorden 25 juni keer beoordeeld. Economie in context Samenvatting door een scholier 2386 woorden 25 juni 2012 6,3 13 keer beoordeeld Vak Methode Economie Economie in context Paragraaf 19.1: Consumentenprijsindex en gevolgen inflatie. Inflatie: stijging van

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 2

Samenvatting Economie Hoofdstuk 2 Samenvatting Economie Hoofdstuk 2 Samenvatting door een scholier 1990 woorden 6 december 2010 3,6 2 keer beoordeeld Vak Methode Economie In balans 2.1 produceren Produceren: het maken van goederen en het

Nadere informatie

Samenvatting Economie Inkomen Hoofdstuk 1 t/m 3

Samenvatting Economie Inkomen Hoofdstuk 1 t/m 3 Samenvatting Economie Inkomen Hoofdstuk 1 t/m 3 Samenvatting door een scholier 1203 woorden 17 januari 2005 6,1 90 keer beoordeeld Vak Economie Samenvatting economie lesbrief: inkomen. Hoofdstuk 1: de

Nadere informatie

Rendement = investeringsopbrengst/ investering *100% Reëel rendement = Nominaal rendement / CPI * 100-100 Als %

Rendement = investeringsopbrengst/ investering *100% Reëel rendement = Nominaal rendement / CPI * 100-100 Als % Inflatie Stijging algemene prijspeil Consumenten Prijs Indexcijfer Gewogen gemiddelde Voordeel: Mensen met schulden Nadeel: Mensen met loon, spaargeld Reële winst bedrijven daalt Rentekosten bedrijven

Nadere informatie

ALGEMENE ECONOMIE /03

ALGEMENE ECONOMIE /03 HBO Algemene economie Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Productiefactoren: alle middelen die gebruikt worden bij het produceren: NOKIA: natuur, ondernemen, kapitaal,

Nadere informatie

Waarom houden gezinnen chartaal (kas)geld aan (i.p.v. giraal op de bank)? 1) Transactiemotief Gezinnen hebben contant geld nodig voor L1 = actieve kas

Waarom houden gezinnen chartaal (kas)geld aan (i.p.v. giraal op de bank)? 1) Transactiemotief Gezinnen hebben contant geld nodig voor L1 = actieve kas Domein G Geldwezen Ruil en arbeidsverdeling: 1) Directe ruil: goederen goederen Geringe arbeidsverdeling 2) Indirecte ruil: goederen geld goederen Meer arbeidsverdeling nodig Eigenschappen van geld: 1)

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo 2002-II

Eindexamen economie 1-2 vwo 2002-II 4 Antwoordmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 0,15 Een voorbeeld van een juiste verklaring

Nadere informatie

Economie. Boekje Conjunctuur Samenvattingen + overige voorbereiding voor de toets. Inhoud:

Economie. Boekje Conjunctuur Samenvattingen + overige voorbereiding voor de toets. Inhoud: Boekje Conjunctuur Samenvattingen + overige voorbereiding voor de toets Economie Inhoud: Wat? blz. h1 & h2 samengevat 2 h3 samengevat 3 h4 samengevat 4 wat moet weten 5 Begrippen 6 & 7 Links 7 Test je

Nadere informatie

Innovatie, modernisering, goede scholing - een land levert dan goede kwaliteit. Afnemers; goede verhouding prijs en kwaliteit

Innovatie, modernisering, goede scholing - een land levert dan goede kwaliteit. Afnemers; goede verhouding prijs en kwaliteit Samenvatting door een scholier 1633 woorden 8 juni 2007 6,5 4 keer beoordeeld Vak Economie Economie Internationale Handel. Hoofdstuk 1 Nederland handelsland. Nederland afhankelijk van handel omdat het

Nadere informatie

Indexcijfer productie= indexcijfer werkgelegenheid x indexcijfer arbeidsproductiviteit 100

Indexcijfer productie= indexcijfer werkgelegenheid x indexcijfer arbeidsproductiviteit 100 Samenvatting door een scholier 1391 woorden 3 juni 2005 7 34 keer beoordeeld Vak Economie Economie de arbeidsmarkt hoofdstuk 4 en 5 Hoofdstuk 4 4.1 Werkgelegenheid in Nederland Alleen een opdracht 4.2

Nadere informatie

Ruilen over de tijd (havo)

Ruilen over de tijd (havo) 1. Leg uit dat het sparen door gezinnen een voorbeeld is van ruilen in de tijd. 2. Leg uit waarom investeren door bedrijven als ruilen over de tijd beschouwd kan worden. 3. Wat is intertemporele substitutie?

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo 2007-II

Eindexamen economie 1-2 vwo 2007-II Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 1 0,15 0,12 100% = 25%

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 Zakelijk boeren 1 maximumscore 1 A, B, D, E, F, H Opmerking

Nadere informatie

Eindexamen economie pilot havo II

Eindexamen economie pilot havo II Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Een antwoord waaruit blijkt dat

Nadere informatie

Samenvatting Economie Lesbrief Modellen

Samenvatting Economie Lesbrief Modellen Samenvatting Economie Lesbrief Modellen Samenvatting door een scholier 1385 woorden 6 mei 2006 6,2 13 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO H. 1, Crisis. Conjunctuurtheorie = theorie over crisis met

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2006-II

Eindexamen economie 1-2 havo 2006-II Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 Voorbeelden van een juist antwoord zijn: kosten van politie-inzet

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO. economie 1 (nieuwe stijl)

Correctievoorschrift VWO. economie 1 (nieuwe stijl) economie 1 (nieuwe stijl) Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs 20 04 Tijdvak 2 inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school in het

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo 2006-I

Eindexamen economie 1-2 vwo 2006-I 4 Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 Voorbeelden van een juist antwoord

Nadere informatie

DOMEIN E: RUILEN OVER DE TIJD. Module 4 Nu en later

DOMEIN E: RUILEN OVER DE TIJD. Module 4 Nu en later DOMEIN E: RUILEN OVER DE TIJD Module 4 Nu en later Inflatie Definitie: stijging van het algemeen prijspeil Gevolgen van inflatie koopkracht neemt af Verslechtering internationale concurrentiepositie Bij

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2008-I

Eindexamen economie 1-2 havo 2008-I Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 ja De prijselasticiteit

Nadere informatie

H1: Economie gaat over..

H1: Economie gaat over.. H1: Economie gaat over.. 1: Belangen Geld is voor de economie een smeermiddel, door het gebruik van geld kunnen we handelen, sparen en goederen prijzen. Belangengroep Belang = Ze komen op voor belangen

Nadere informatie

Antwoorden stencils OPGAVE 1 11.313 pond. (36,41%) 1,48 miljard als het BNP in procenten harder is gestegen dan het bedrag in ponden in procenten

Antwoorden stencils OPGAVE 1 11.313 pond. (36,41%) 1,48 miljard als het BNP in procenten harder is gestegen dan het bedrag in ponden in procenten Antwoorden stencils OPGAVE 1 1. Nominaal Inkomen 1996 = 25,34 miljard pond x 1,536 = 38,92224 miljard pond Bevolkingsomvang 1996 = 3.340.000 x 1,03 = 3.440.200 Nominaal Inkomen per hoofd = 38,92224 miljard

Nadere informatie

Eindexamen economie vwo I

Eindexamen economie vwo I Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave maximumscore 2 Door de vermindering van

Nadere informatie

1. Leg uit dat het sparen door gezinnen een voorbeeld is van ruilen in de tijd. 2. Leg uit waarom investeren door bedrijven als ruilen over de tijd beschouwd kan worden. 3. Wat is intertemporele substitutie?

Nadere informatie

Domein Goede Tijden, Slechte Tijden

Domein Goede Tijden, Slechte Tijden Domein Goede Tijden, Slechte Tijden Zie steeds de eenvoud!! vwo Frans Etman Hoog- of laagconjunctuur Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) heeft 2 filmpjes gemaakt over de indicatoren van de economie.

Nadere informatie

Domein Goede Tijden, Slechte Tijden

Domein Goede Tijden, Slechte Tijden Domein Goede Tijden, Slechte Tijden Zie steeds de eenvoud!! havo Frans Etman Hoog- of laagconjunctuur Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) heeft 2 filmpjes gemaakt over de indicatoren van de economie.

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2000-II

Eindexamen economie 1-2 havo 2000-II 4 Antwoordmodel Opgave voorbeeld van een juiste berekening: 84.760.000 4 = 2.080 uur 63.000 2 voorbeeld van een juist antwoord: Een antwoord waaruit blijkt dat uitzendkrachten in deeltijd werken. 3 voorbeelden

Nadere informatie

Aantekeningen VWO-6 Economie Lesbrief Economische Modellen

Aantekeningen VWO-6 Economie Lesbrief Economische Modellen Aantekeningen VWO-6 Economie Lesbrief Economische Modellen Hoofdstuk 1 + 2 Een model is een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. Bedoeld om de werkelijkheid te verklaren Bedoeld om voorspellingen

Nadere informatie

Rente de prijs van tijd. Als rente hoger is dan de opofferingskosten individuele prijs van tijd niet lenen maar sparen

Rente de prijs van tijd. Als rente hoger is dan de opofferingskosten individuele prijs van tijd niet lenen maar sparen Rente de prijs van tijd. Als rente hoger is dan de opofferingskosten individuele prijs van tijd niet lenen maar sparen Ruilen over de tijd Intertemporele substitutie Bedrijven lenen geld om te investeren

Nadere informatie

5.2 Wie is er werkloos?

5.2 Wie is er werkloos? 5.2 Wie is er werkloos? Volgens het CBS behoren mensen tot de werkloze beroepsbevolking als ze een leeftijd hebben van 15 tot en met 64 jaar, minder dan 12 uur werken, actief op zoek zijn naar betaald

Nadere informatie

Eindexamen economie vwo I

Eindexamen economie vwo I Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Uit het antwoord moet

Nadere informatie

Samenvatting Economie Lesbrief Arbeidsmarkt

Samenvatting Economie Lesbrief Arbeidsmarkt Samenvatting Economie Lesbrief Arbeidsmarkt Samenvatting door een scholier 1291 woorden 7 maart 2004 8,4 13 keer beoordeeld Vak Economie Lesbrief 'de Arbeidsmarkt' Hoofdstuk 1 Concrete markt: een vaste

Nadere informatie

Eindexamen vwo economie 2014-I

Eindexamen vwo economie 2014-I Opgave 1 1 maximumscore 2 De kredietcrisis in de VS leidt ertoe dat Nederlandse banken verlies lijden op hun beleggingen in de VS en daardoor minder makkelijk krediet verstrekken aan bedrijven. Hierdoor

Nadere informatie

UIT theorie ASAD

UIT theorie ASAD Uitleg theorie AS-AD model. Het AS-AD model is een theoretisch model over de werking van de economie. Het model is een samenvoeging van de theorie van Keynes met de oude klassieke modellen. In verschijningsvorm

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door een scholier 1363 woorden 7 februari keer beoordeeld. Lesbrief: Arbeidsmarkt. Hoofdstuk 1: De arbeidsmarkt op

7,5. Samenvatting door een scholier 1363 woorden 7 februari keer beoordeeld. Lesbrief: Arbeidsmarkt. Hoofdstuk 1: De arbeidsmarkt op Samenvatting door een scholier 1363 woorden 7 februari 2002 7,5 813 keer beoordeeld Vak Economie Lesbrief: Arbeidsmarkt Hoofdstuk 1: De arbeidsmarkt op Concrete markt: een plek waar vragers en aanbieders

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ALGEMENE ECOMONIE MAANDAG 2 MAART UUR 13:00 UUR. Belangrijke informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ALGEMENE ECOMONIE MAANDAG 2 MAART UUR 13:00 UUR. Belangrijke informatie SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel ALGEMENE ECOMONIE MAANDAG 2 MAART 2015 11.30 UUR 13:00 UUR Belangrijke informatie SPD Bedrijfsadministratie Algemene ecomonie Maandag 2 maart 2015 B / 9 2015 Stichting

Nadere informatie

5,8. Praktische-opdracht door een scholier 1585 woorden 12 december keer beoordeeld

5,8. Praktische-opdracht door een scholier 1585 woorden 12 december keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 1585 woorden 12 december 2007 5,8 10 keer beoordeeld Vak Economie Conjunctuur Deze praktische opdracht gaat over conjunctuur. Ik beantwoord een aantal vragen in mijn

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2005-I

Eindexamen economie 1-2 havo 2005-I 4 Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 8 per kg 1 Een voorbeeld van een juist antwoord

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2004-I

Eindexamen economie 1-2 havo 2004-I 4 Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 Een voorbeeld van een juist antwoord

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Het Taylor-Romer model

Hoofdstuk 2: Het Taylor-Romer model Hoofdstuk 2: Het Taylor-Romer model 1. Opbouw van de AV-lijn A. Relatie tussen reële bbp en rente Fragment: Belgische glansprestatie (Tijd, 31/12/2004) Bestedingen De consumptie van de gezinnen groeide

Nadere informatie

Economische conjunctuur

Economische conjunctuur Economische conjunctuur hoogconjunctuur Reëel binnenlands product groeit procentueel sterker dan gemiddeld. Ontstaat door veel vraag naar producten Trend (Gemiddelde groei over groot aantal jaren) laagconjunctuur

Nadere informatie

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën.

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën. Beste leerling, Dit document bevat het examenverslag voor leerlingen van het vak economie vwo, eerste tijdvak (2019). In dit examenverslag proberen we een zo goed mogelijk antwoord te geven op de volgende

Nadere informatie

Eindexamen vwo economie pilot 2012 - II

Eindexamen vwo economie pilot 2012 - II Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 290 100% = 117,9% 306 160 + 100 Een andere juiste

Nadere informatie

Eindexamen economie pilot vwo 2011 - II

Eindexamen economie pilot vwo 2011 - II Beoordelingsmodel Vraag Antwoord Scores Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2002-I

Eindexamen economie 1-2 havo 2002-I 4 Antwoordmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 Voorbeelden van een juist antwoord zijn:

Nadere informatie

Samenvatting Economie Europa en Conjunctuur

Samenvatting Economie Europa en Conjunctuur Samenvatting Economie Europa en Conjunctuur Samenvatting door K. 9041 woorden 25 maart 2014 8,1 24 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO Europa hoofdstuk 1 Voordelen arbeidsmigratie van Nederlandse

Nadere informatie

Voorbeeldcasussen workshop DELFI-tool t.b.v. de LWEO Conferentie 2016. Auteurs: Íde Kearney en Robert Vermeulen

Voorbeeldcasussen workshop DELFI-tool t.b.v. de LWEO Conferentie 2016. Auteurs: Íde Kearney en Robert Vermeulen Voorbeeldcasussen workshop DELFI-tool t.b.v. de LWEO Conferentie 2016. Auteurs: Íde Kearney en Robert Vermeulen De voorbeelden in de casussen zijn verzonnen door de auteurs en komen niet noodzakelijkerwijs

Nadere informatie

Arbeid = arbeiders = mensen

Arbeid = arbeiders = mensen Vraag van en aanbod naar arbeid Arbeid = arbeiders = mensen De vraag naar mensen = werkenden Het aanbod van mensen = beroepsbevolking Participatiegraad Beroepsbevolking / beroepsgeschikte bevolking * 100%

Nadere informatie

Eindexamen economie 1 vwo 2007-I

Eindexamen economie 1 vwo 2007-I Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 1 Een antwoord waaruit

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 havo 2006-I

Eindexamen economie 1-2 havo 2006-I 4 Beoordelingsmodel Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 Maximumscore 1 1 Uit het antwoord moet blijken

Nadere informatie

Samenvatting Economie Lesbrief Inkomen, Hoofdstuk 1 t/m 6

Samenvatting Economie Lesbrief Inkomen, Hoofdstuk 1 t/m 6 Samenvatting Economie Lesbrief Inkomen, Hoofdstuk 1 t/m 6 Samenvatting door een scholier 1640 woorden 19 januari 2004 7,8 48 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO Hoofdstuk 1 Paragraaf 1 Directe ruil=

Nadere informatie

Begrippenlijst Economie Hoofdstuk 7 en 8

Begrippenlijst Economie Hoofdstuk 7 en 8 Begrippenlijst Economie Hoofdstuk 7 en 8 Begrippenlijst door een scholier 1298 woorden 26 februari 2004 6,2 13 keer beoordeeld Vak Economie Begrippen hoofdstuk 7 en 8 Collectieve sector -> bestaat uit

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO. Economie 1 (nieuwe stijl)

Correctievoorschrift VWO. Economie 1 (nieuwe stijl) Economie 1 (nieuwe stijl) Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs 20 01 Tijdvak 2 Inzenden scores Uiterlijk op 22 juni de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per

Nadere informatie