7 stappen naar bredere toegankelijkheid van bewonersgroepen in Gent

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "7 stappen naar bredere toegankelijkheid van bewonersgroepen in Gent"

Transcriptie

1 7 stappen naar bredere toegankelijkheid van bewonersgroepen in Gent

2 voorwoord Gent en zijn wijken zijn superdivers geworden. De stad is een microkosmos van zo n 160 verschillende nationaliteiten; allemaal Gentenaars die van elkaar verschillen in leeftijd, gender, capaciteiten, seksuele geaardheid, taal en cultuur. Het samenleven van al deze mensen op een relatief kleine oppervlakte leidt tegelijk tot boeiende en verrassende ontdekkingen en ontwikkelingen, maar ook tot fricties. In plaats van het verdelende element te zoeken om elkaar vooral niet te moeten ontmoeten en in de ogen te kijken, is het beter te zoeken naar wat ons verbindt. We leven of werken in een prachtige stad. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat Gent die aangename en veelgeprezen stad blijft, waar we zo trots op zijn. Het is daarbij uiterst belangrijk dat we proberen iedereen zin te geven om de dynamiek in de wijk draaiende te houden. Iedereen is Gent. Gent is de Gentenaars. We vertrekken van mogelijkheden, individuele vaardigheden, persoonlijke autonomie en sociale solidariteit onder Gentenaars om iedereen aan boord te krijgen en te houden. Bewonersgroepen spelen daarin een cruciale rol. Van onderuit betrokken zijn in de opbouw van positieve Gentse verhalen geeft goesting om de stad mee te maken en ten volle te beleven. Het is een uitdaging om te blijven zoeken naar manieren om verbinding te maken in diversiteit. De Dienst Ontmoeten en Verbinden wil ondersteuning bieden om medebewoners te stimuleren en uit te nodigen om samen de stad te maken en te beleven. Dit werkboekje biedt daarbij een houvast. Resul Tapmaz Schepen van Welzijn, Gelijke Kansen, Gezondheid en Sport

3 inleding Buurtcomité BuurtgeWoel bracht vorig jaar voor het eerst verschillende Gentse bewonersgroepen samen. Dit jaar neemt de Dienst Ontmoeten en Verbinden graag de fakkel over. We geloven immers sterk in de kracht van het bewonersinitiatief, voor een levendige stad waar het goed samenleven is. Dat initiatief willen we via het buurtwerk en Wijk aan Zet de komende jaren blijven steunen. De Dienst Ontmoeten en Verbinden heeft als missie: de samenhang tussen bewoners in de buurten van de stad versterken. We dragen ertoe bij dat bewoners in contact staan met hun buren. Dat ze vanuit gelijkwaardigheid met elkaar in dialoog gaan en zich meer verbonden voelen met hun buurt. Bewonersgroepen zijn daarbij één van onze belangrijkste bondgenoten. Bewonersinitiatieven én de netwerken tussen verschillende groepen versterken, is dan ook deel van onze doelstellingen.

4 Werken aan toegankelijkheid met de 7 B s Een vraag naar ondersteuning die bij veel bewonersgroepen terugkomt is: hoe krijgen we meer diversiteit in onze groep? We leven in een superdiverse stad en dat is zeker een rijkdom maar hoe slaan we de brug? Hoe maken we verbinding met bewoners die op de één of andere manier net wat anders zijn (of lijken) dan wij? We kunnen dat breed interpreteren: anders qua leeftijd, gender, capaciteiten en talenten, taal, waarden en normen, De wens naar verbinding is er vaak wel. We hebben allemaal al eens ervaren hoe verrijkend het is als iemand je blik op de wereld opentrekt. Toch vormt zo n diverse groep zich niet altijd vanzelf Ook voor de Dienst Ontmoeten en Verbinden is dat al vele jaren een bekommernis. Ook wij zien de diversiteit van onze stad als een meerwaarde. We willen bewoners ondersteunen om op zoek te gaan naar dat wat we delen. Vanuit respect voor ieders eigenheid en identiteit. Daarom hebben we de voorbije drie jaar het thema diversiteit centraal gezet in onze werking. En we ontdekten een handig hulpmiddel: de 7 B s van toegankelijkheid. Deze methodiek helpt ons met een kritische blik te zoeken naar drempels die we soms zelf in stand houden. We doen dat meestal onbewust maar ze maken het voor anderen moeilijk om zich bij ons aan te sluiten. We stellen ons 7 belangrijke vragen: Zijn we... bekend? bereikbaar? beschikbaar? betaalbaar? bruikbaar? begrijpelijk? betrouwbaar?

5 Hoe ga je met dit boekje aan de slag? Om de 7 B s met alle Gentse bewonersgroepen te kunnen delen, hebben we dit werkboek gemaakt. Je kunt het gebruiken om de toegankelijkheid van je bewonersgroep en je initiatieven kritisch tegen het licht te houden. Het werkboek laat je stap voor stap achterhalen wat de grootste drempels zijn. Zo kun je samen doordacht acties kiezen om de drempels te slopen. Voor elke B vind je in dit boekje : belangrijke vragen die je aan jezelf kunt stellen een plek om de situatie op dit moment te evalueren en jezelf een score te geven voorbeelden van verbeteracties Maar geen verandering zonder actie natuurlijk! Daarom is er ook plaats voor een actieplan. En natuurlijk ruimte voor ideeën en bedenkingen. Gouden tip: probeer soepel met de vragen om te gaan. Weet je het antwoord niet, dan is dat niet erg. Dit boekje wil je vooral helpen om samen over toegankelijkheid in gesprek te gaan en de prioriteiten naar boven te halen. De antwoorden helemaal juist hebben, is daarbij van minder belang. Laat je inspireren veel succes!

6 zijn we bekend? belangrijke vragen Kennen bewoners onze groep? Weten bewoners wat het aanbod, de bedoeling en de mogelijkheden zijn?

7 Hoe is de situatie op dit moment? Is bekendheid een drempel? Welke score geef je je bewonersgroep? Schrijf uw score in de tekstballon Dit is geen drempel We zijn goed bezig Het gaat redelijk Hier is werk aan de winkel Dit is een groot probleem Voorbeelden van verbeteracties We maken onze bewonersgroep bekend via lokale krantjes, handelaren, wachtzalen van dokters, We vertellen over onze groep op ontmoetingsplaatsen in de buurt zoals verenigingen, gebedshuizen, buurtcentrum,. We spreken sleutelfiguren in de buurt aan en vertellen over ons initiatief.

8 zijn we bereikbaar? belangrijke vragen Hoe komen bewoners met onze groep in contact? Is het duidelijk hoe ze dat moeten doen? Waar komen we samen? Waar vinden onze activiteiten plaats? Is deze plaats makkelijk te vinden? Geraken bewoners er vlot? Zijn er voldoende mogelijkheden om ons te contacteren? Zijn de procedures om deel te nemen of in te schrijven gebruiksvriendelijk?

9 Hoe is de situatie op dit moment? Is bereikbaarheid een drempel? Welke score geef je je bewonersgroep? Schrijf uw score in de tekstballon Dit is geen drempel We zijn goed bezig Het gaat redelijk Hier is werk aan de winkel Dit is een groot probleem Voorbeelden van verbeteracties We zetten de naam en het telefoonnummer van onze contactpersoon op elke publicatie: folder, affiche, Facebook, We laten onze activiteiten plaatsvinden op een centrale plaats die ook toegankelijk is voor bewoners in een rolstoel, personen met een visuele beperking, We organiseren vervoer voor minder-mobiele bewoners die graag naar onze activiteit komen. We houden er rekening mee dat niet iedereen een computer heeft.

10 zijn we beschikbaar? belangrijke vragen Is er iemand beschikbaar als bewoners informatie willen? Hebben we voldoende tijd om op vragen van bewoners in te gaan? Organiseren wij onze activiteiten op momenten dat het voor andere bewoners ook past? Houden we rekening met de religieuze kalender en feestdagen van andere dan onze eigen godsdienst of levensbeschouwing?

11 Hoe is de situatie op dit moment? Is beschikbaarheid een drempel? Welke score geef je je bewonersgroep? Schrijf uw score in de tekstballon Dit is geen drempel We zijn goed bezig Het gaat redelijk Hier is werk aan de winkel Dit is een groot probleem Voorbeelden van verbeteracties We kiezen een contactpersoon die gemakkelijk telefonisch bereikbaar is. We plannen ons straatfeest niet tijdens vastenperiodes of grote religieuze feestdagen (tenzij het feest in het teken staat van ). We maken tijd vrij om even langs te gaan bij bewoners die graag meer over onze groep willen weten.

12 zijn we betaalbaar? belangrijke vragen Zijn onze activiteiten betaalbaar voor bewoners? Houden we rekening met hun financiële draagkracht bij het bepalen van de prijzen voor maaltijden, drank,? Hebben we alle subsidiemogelijkheden benut? Als we korting geven aan mensen in armoede, doen we dat dan op een discrete manier?

13 Hoe is de situatie op dit moment? Is betaalbaarheid een drempel? Welke score geef je je bewonersgroep? Schrijf uw score in de tekstballon Dit is geen drempel We zijn goed bezig Het gaat redelijk Hier is werk aan de winkel Dit is een groot probleem Voorbeelden van verbeteracties We doen onze activiteiten zoveel mogelijk gratis. We voorzien in onze subsidieaanvraag dat we de kosten voor eten en drinken (deels) willen dragen. Zo hoeven we die niet door te rekenen aan de deelnemers. We voorzien een sociaal tarief voor mensen in armoede. We communiceren dit duidelijk en gaan er discreet mee om.

14 zijn we bruikbaar? belangrijke vragen Kennen we de noden en de wensen van bewoners die we willen bereiken? Sluiten de initiatieven van onze groep daarbij aan? Zijn onze activiteiten nuttig / zinvol / interessant voor bewoners? Functioneert onze bewonersgroep goed? Of zijn er onderhuidse conflicten die voor een negatieve sfeer zorgen? Maken we onduidelijke afspraken?

15 Hoe is de situatie op dit moment? Is bruikbaarheid een drempel? Welke score geef je je bewonersgroep? Schrijf uw score in de tekstballon Dit is geen drempel We zijn goed bezig Het gaat redelijk Hier is werk aan de winkel Dit is een groot probleem Voorbeelden van verbeteracties We spreken mensen in de buurt aan en vragen feedback op onze plannen. We laten sleutelfiguren in de buurt meedenken rond onze activiteiten. We maken duidelijke afspraken in de groep en leggen die vast in een huishoudelijk reglement.

16 zijn we begrijpelijk? belangrijke vragen Weten wij welke taal bewoners die we willen bereiken, spreken? Verstaan de bewoners ons? Begrijpen de bewoners wat we schrijven op flyers en affiches of op Facebook? Begrijpen ze afspraken die we maken? Gebruiken we niet te veel moeilijke woorden, jargon of dialect?

17 Hoe is de situatie op dit moment? Is begrijpelijkheid een drempel? Welke score geef je je bewonersgroep? Schrijf uw score in de tekstballon Dit is geen drempel We zijn goed bezig Het gaat redelijk Hier is werk aan de winkel Dit is een groot probleem Voorbeelden van verbeteracties We informeren ons over de bewoners die we willen bereiken en zoeken uit welke talen ze spreken. We gebruiken eenvoudige taal, toegankelijk Nederlands. We houden er rekening mee dat anderstaligen wél Nederlands leren, maar geen dialect. We zijn flexibel omtrent meertaligheid vanuit ons doel mensen samen te brengen en te verbinden.

18 zijn we betrouwbaar? belangrijke vragen Hebben bewoners vertrouwen in de leden van onze groep? Zijn we betrouwbaar? Gaan we respectvol met iedereen om? Bieden we een warme en veilige omgeving? Werken we samen met de vertrouwenspersonen / sleutelfiguren van mensen die we willen bereiken? Aspecten die hier van belang zijn: zich welkom voelen, transparantie, duidelijke afspraken, imago, non-discriminatie,

19 Hoe is de situatie op dit moment? Is betrouwbaarheid een drempel? Welke score geef je je bewonersgroep? Schrijf uw score in de tekstballon Dit is geen drempel We zijn goed bezig Het gaat redelijk Hier is werk aan de winkel Dit is een groot probleem Voorbeelden van verbeteracties We gaan op zoek naar sleutelfiguren in de wijk en bouwen een goede band met hen op. We werken aan een open sfeer en een warm welkom. We hebben bijzondere aandacht voor mensen die voor het eerst met ons meedoen. In onze foto s en ander beeldmateriaal tonen we bewoners van de wijk in al hun diversiteit. Zo kunnen ze zich in onze groep herkennen.

20 actieplan Breng de scores van de 7 B s over naar onderstaand diagram. Wat valt je op? Welke conclusies trek je hier uit? Vul het actieplan op de volgende pagina in.

21 ik mijn groep beginnen doen anders doen niet meer doen

22 inspiratie & ideeen

23

24 Meer info Dienst Ontmoeten en Verbinden Dit is een publicatie in het kader van de Trefdag Bewonersgroepen op 5 november 2016 V.u.: Paul Teerlinck - stadssecretaris - stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent- 2016

Buren ontmoeten elkaar tijdens Repair Café

Buren ontmoeten elkaar tijdens Repair Café Buren ontmoeten elkaar tijdens Repair Café Een broek waar een nieuwe ritssluiting in moet, een radio met een slecht contact of een koffiezet die het af en toe laat afweten: naar het containerpark? Voor

Nadere informatie

T S DE WARME BAKKER BUREN

T S DE WARME BAKKER BUREN F I N D WARM BAR BURN 6 2 3 BOJ Burenboekje tips van de schepen Personalia In een nieuwe buurt terecht komen, is niet makkelijk maar jij kunt zeker je steentje bijdragen om er een buurt, bruisend van Gentse

Nadere informatie

Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid

Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid Stad Gent lanceert campagne 'Iedereen anders, allemaal Gent' op Internationale Dag van Verdraagzaamheid Op donderdag 16 november 2017, de Internationale Dag van Verdraagzaamheid, lanceert de Stad Gent

Nadere informatie

Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal'

Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal' Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal' Met 'Tuupe veur taal' creëert de Stad Gent samen met vier partners oefenkansen Nederlands voor anderstaligen in tien Gentse wijken.

Nadere informatie

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK 1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK Kinderen krijgen in de opvang volop kansen om zich te ontwikkelen. Ouders kunnen intussen werk zoeken of gaan werken,

Nadere informatie

Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent

Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent De leerlingen van het 4de jaar Elektro Technieken van het Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius (HTISA) in Gent hebben op

Nadere informatie

Buurtcomités en bewonersgroepen: resultaten bevraging

Buurtcomités en bewonersgroepen: resultaten bevraging Buurtcomités en bewonersgroepen: resultaten bevraging Welkom! Bevraging: wat kwam eruit? Bevraging: wie vulde in? 73 mensen vulden vragenlijst in Comités en wijken uit heel Gent Interesse in een uitwisselingsdag?

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Referentiekader voor een Brede School

De lat hoog voor iedereen! Referentiekader voor een Brede School De lat hoog voor iedereen! Referentiekader voor een Brede School Opdracht Steunpunt Gok Ontwikkelen visietekst Opvolgen proefprojecten Formuleren beleidsaanbevelingen Brede School? Verkenning van enkele

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken.

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Creatief denken Het flexibel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. Associëren, brainstormen en het bedenken van nieuwe originele dingen en originele oplossingen voor problemen. Analytisch denken Het

Nadere informatie

voor toegankelijk jeugdwerk

voor toegankelijk jeugdwerk Inspiratiegids voor toegankelijk jeugdwerk www.jeugdwerkvoorallen.be Inhoud > Steuntje in de rug > Wie speelt mee? > Wij ondersteunen verschillende thema s > Inspiratie nodig? Nodig ons uit! > Ondersteuning

Nadere informatie

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Update na de vergadering van 28 februari 2017 1. Algemeen kader Het participatief budget van de Participatieve

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Competenties verbonden aan het ComPas

Competenties verbonden aan het ComPas Competenties verbonden aan het ComPas 5 kerncompetenties en 8 erg waardevol competenties 1. Kunnen samenwerken... 2 2. Contactvaardig zijn... 3 3. Inlevingsvermogen/empathie bezitten... 4 4. Zelfreflectie...

Nadere informatie

Ons hoogste doel. Dit is onze missie

Ons hoogste doel. Dit is onze missie 20 19 23 Dit is onze missie Ons hoogste doel Ieder kind moet veilig, gezond, gelukkig en kansrijk op kunnen groeien. Onze scholen spelen daarin een essentiële rol. Wij bieden een prettige, veilige en duurzame

Nadere informatie

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in Gent

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in Gent Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in Gent Op woensdag 21 maart 2018 is er de (jaarlijkse) Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Het Gentse stadsbestuur loopt voorop in de strijd

Nadere informatie

RABOT - BLAISANTVEST

RABOT - BLAISANTVEST RABOT - BLAISANTVEST Beste bewoner Wijk van de Maand is de nieuwe naam van de ontmoetingen tussen het college van burgemeester en schepenen en de bewoners van de 25 Gentse wijken. Niet langer één enkele

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice

Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice Vandaag bekroont het Europese City Festival in Tallin (Estland) de Taskforce Vluchtelingen van de Stad Gent met het URBACT Good Practice-label.

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

STADSVERNIEUWING IN DAMPOORT EN SINT-AMANDSBERG Focus op Heilig hartplein en omgeving

STADSVERNIEUWING IN DAMPOORT EN SINT-AMANDSBERG Focus op Heilig hartplein en omgeving STADSVERNIEUWING IN DAMPOORT EN SINT-AMANDSBERG Focus op Heilig hartplein en omgeving STADSVERNIEUWING IN DAMPOORT EN SINT-AMANDSBERG Samen met de bewoners en heel wat buurtpartners neemt de Stad Gent

Nadere informatie

Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl. laat je zien

Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl. laat je zien laat je zien Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl laat je zien Welkom. Laat je zien 02 03 Mariënbosch is een eigentijds woonzorgcentrum en onderdeel van Zorggroep

Nadere informatie

WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS-

WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS- WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS- AANBOD Ik ken de waarden en normen van het kinderdagverblijf Ik doseer de info die we aan ouders geven over verschillende contactmomenten Ik evalueer

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid Strategisch beleidsplan O2A5 De dialoog als beleid Bij de tijd, open, boeiend en passend, dat zijn zowel het onderwijs als de werkwijze van O2A5. We hebben dan ook gekozen voor een vernieuwende en eigentijdse

Nadere informatie

Gent steunt Internationale Vrouwendag met verschillende acties

Gent steunt Internationale Vrouwendag met verschillende acties Gent steunt Internationale Vrouwendag met verschillende acties Internationale Vrouwendag - een dag die vrouwen wereldwijd inspireert en steunt - vindt plaats op woensdag 8 maart. Ook in Gent staan

Nadere informatie

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal.

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Katrien Jacobs Jobcoach, ervaringswerker Birgit Bongaerts Psycholoog, systeemtheoretisch psychotherapeut en trainer Interactie- Academie

Nadere informatie

Samen op weg naar herstel

Samen op weg naar herstel Samen op weg naar herstel Sessie 5 en 6 : Krachten Inhoud Introductie krachten... 2 Ik ben... 3 Persoonseigenschappen en kwaliteiten...3 Ik kan... 4 Talenten en vaardigheden...4 Ik weet... 5 Levenservaring,

Nadere informatie

Je toekomst? Die bepaal je zelf!

Je toekomst? Die bepaal je zelf! 030-7511900 Je toekomst? Die bepaal je zelf! Youfit@retail helpt je op weg. Je werkt met plezier in een winkel. Dat doe je misschien al jaren en het gaat je prima af. Maar denk je weleens na waar je over

Nadere informatie

Toegankelijke kinderopvang. Jef Scheirlinck & Christine Faure Didelle

Toegankelijke kinderopvang. Jef Scheirlinck & Christine Faure Didelle Toegankelijke kinderopvang Jef Scheirlinck & Christine Faure Didelle Programma» Een diversiteit aan gezinnen» Functies in kinderopvang» Sociale functie in kinderopvang» Wat is toegankelijk zijn?» Toegankelijkheid

Nadere informatie

ELISABETHBEGIJNHOF-PAPEGAAI

ELISABETHBEGIJNHOF-PAPEGAAI ELISABETHBEGIJNHOF-PAPEGAAI Beste bewoner Wijk van de maand is de nieuwe naam van de ontmoetingen tussen het college van burgemeester en schepenen en de bewoners van de 25 Gentse wijken. Niet langer één

Nadere informatie

Een nieuw samenwerkingsverband in Utrechtse buurtcentra: de Driehoek. Samenvatting en stappenplan

Een nieuw samenwerkingsverband in Utrechtse buurtcentra: de Driehoek. Samenvatting en stappenplan Een nieuw samenwerkingsverband in Utrechtse buurtcentra: de Driehoek Samenvatting en stappenplan Auteurs: Fleur van IJperen en Eva Leen, The Social Firm 25-10-2016 Inleiding In Utrecht is een nieuw samenwerkingsverband

Nadere informatie

Spelmateriaal voor woonzorgcentra

Spelmateriaal voor woonzorgcentra voor woonzorgcentra Een greep uit ons aanbod... alles voor een stimulerende leefomgeving. Geheugen Geen controle hebben over het dagelijks leven en de weg in je eigen huis niet meer kunnen vinden is stressvol

Nadere informatie

WELKOM. Zehra Yildirim

WELKOM. Zehra Yildirim WELKOM Zehra Yildirim Kennismaking Mag ik vragen om recht te staan? De muziek gaat van start Loop door elkaar heen tot de muziek stopt Maak kennis met de persoon die het dichts bij je staat Ga over naar

Nadere informatie

Gesprekskaarten pedagogisch handelen

Gesprekskaarten pedagogisch handelen Gesprekskaarten pedagogisch handelen Samenwerkingsproject Samen Opleiden tussen Peel en Maas en Dommel en Aa Themagroep Pedagogisch Handelen kaarten.indd 1 28-01-17 19:17 kaarten.indd 2 28-01-17 19:17

Nadere informatie

Internationale dag van de vrijwilliger 5 DECEMBER Vrijwilligerswerk voor 55-plussers: een waaier aan mogelijkheden!

Internationale dag van de vrijwilliger 5 DECEMBER Vrijwilligerswerk voor 55-plussers: een waaier aan mogelijkheden! Internationale dag van de vrijwilliger 5 DECEMBER 2014 Vrijwilligerswerk voor 55-plussers: een waaier aan mogelijkheden! Nee, vrijwilligerswerk moet niet vijf dagen per week! Nee, het gaat niet altijd

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid Iedere HR-professional weet dat het belangrijk is dat zowel jonge als oudere medewerkers gedurende hun loopbaan gezond en productief blijven werken. Daarom staat duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

In te vullen door de Stad Gent - Dienst Cultuurparticipatie. In te vullen door de aanvrager - LEES EERST HET REGLEMENT!

In te vullen door de Stad Gent - Dienst Cultuurparticipatie. In te vullen door de aanvrager - LEES EERST HET REGLEMENT! AANVRAAGFORMULIER 'ARTIEST ZOEKT FEESTNEUS' 2013-2014 voor straat- en buurtfeesten van 1 augustus 2013 tot 30 juni 2014 en van 1 augustus 2014 tot 31 december 2014 In te vullen door de Stad Gent - Dienst

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider A1 December 2009 PROJECTLEIDER A1 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider

Nadere informatie

COMMU NICATIE TIPS 1

COMMU NICATIE TIPS 1 COMMU NICATIE TIPS 1 GOED COMMUNICEREN Als sportclub werk je rond fysieke gezondheid, maar als Sportivos-club ga je nog een stapje verder. Jullie zetten jullie in voor het breder welzijn van jullie leden.

Nadere informatie

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK Bij het begin van de jaren 70 zoeken enkele ouders een dagcentrum voor hun volwassen gehandicapt kind. Voordien was het bijna evident

Nadere informatie

#INSPIRE PERSONEELSBELEID. #INSPIRE PERSONEELSBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks.

#INSPIRE PERSONEELSBELEID. #INSPIRE PERSONEELSBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks. #INSPIRE PERSONEELSBELEID #INSPIRE PERSONEELSBELEID Vindt u moeilijk uw weg in het opstarten van een personeelsbeleid? Wij geven graag enkele aandachtspunten mee die wettelijk verankerd zijn of die meehelpen

Nadere informatie

HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015.

HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015. HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015 Tips & tricks 00919 Tips voor een geslaagde studieopdracht INLEIDING Wil

Nadere informatie

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind!

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Tips om je kind op te voeden in verschillende talen Heb je vragen over hoe je je kind kan opvoeden in verschillende talen? In deze folder

Nadere informatie

Maar helaas. Die meerwaarde komt niet vanzelf, want: Voorkeur voor zelfde Last van cultuur- en taalverschil Verblind door beelden en verwachtingen

Maar helaas. Die meerwaarde komt niet vanzelf, want: Voorkeur voor zelfde Last van cultuur- en taalverschil Verblind door beelden en verwachtingen Sjiera de Vries Diversiteit Meer creativiteit Meer flexibiliteit Meer plezier in het werk Bredere visie Beter aansluiten op wensen afzetmarkt/cliënten Leerzaam en inspirerend Veel organisaties streven

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2016: Tender 1 - Diversiteit

Flexibele subsidies 2016: Tender 1 - Diversiteit Flexibele subsidies 2016: Tender 1 - Diversiteit Flexibele subsidies 2016 Tender 1 - Diversiteit Maastrichtenaren zijn divers. Iedereen is verschillend, maar tegelijkertijd zijn we ook allemaal gelijkwaardig

Nadere informatie

1

1 Maar www.lecot.be www.raedschelders.be 1 Wat verstaan we onder diversiteit? Alle aspecten waarop mensen van elkaar verschillen Uiterlijke of fysiek goed zichtbare persoonskenmerken Geslacht, leeftijd,

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Enkele tips 1. Goed begonnen is half gewonnen! Zorg van bij het begin voor een zo open en positief mogelijke klassfeer

Nadere informatie

Ontdek je wereld. Koersplan THUIS IN DE WERELD. Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle

Ontdek je wereld. Koersplan THUIS IN DE WERELD. Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle Ontdek je wereld Koersplan 2019-2023 THUIS IN DE WERELD Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle 013-530 25 48 info@edu-ley.nl www.edu-ley.nl Betekenis geven aan ambities Missie: Waar staan onze scholen voor? Edu-Ley

Nadere informatie

Hoe wij samen onze beloftes waarmaken. Maasduinen, onze toekomst

Hoe wij samen onze beloftes waarmaken. Maasduinen, onze toekomst Hoe wij samen onze beloftes waarmaken. Maasduinen, onze toekomst 2017 2020 Maasduinen, onze toekomst Wij geloven dat het voor iedereen mogelijk is om met het ouder worden van het leven te blijven genieten.

Nadere informatie

27 tem 29 april We starten vrijdag tussen 18u30 en 19u30 en ronden zondag om 16u af. Jeugdheem abdij Affligem - Abdijstraat 6, 1790 Affligem

27 tem 29 april We starten vrijdag tussen 18u30 en 19u30 en ronden zondag om 16u af. Jeugdheem abdij Affligem - Abdijstraat 6, 1790 Affligem 27 tem 29 april 2018. We starten vrijdag tussen 18u30 en 19u30 en ronden zondag om 16u af. Jeugdheem abdij Affligem - Abdijstraat 6, 1790 Affligem Vrijdag Het weekend zit vol vormingen die de inclusieve

Nadere informatie

Hoe vraag je subsidies aan?

Hoe vraag je subsidies aan? 1 Hoe vraag je subsidies aan? Startgids Heb je een idee voor een project? Zoek je nog extra geld? In Borgerhout kan je subsidies aanvragen om projecten te organiseren. We weten dat zo n aanvraag ingewikkeld

Nadere informatie

10 jaar De Site: of hoe tijdelijke invulling buurtbeheer op de kaart zet

10 jaar De Site: of hoe tijdelijke invulling buurtbeheer op de kaart zet 10 jaar De Site: of hoe tijdelijke invulling buurtbeheer op de kaart zet Nu De Site stilaan plaatsmaakt voor de Tondelierwijk, nodigen de Stad Gent en Samenlevingsopbouw Gent vzw iedereen graag uit op

Nadere informatie

Aan de slag rond de sociale functie op het lokaal overleg kinderopvang Christine Faure Kind en Gezin Barbara Devos Vlaams Welzijnsverbond Ilse

Aan de slag rond de sociale functie op het lokaal overleg kinderopvang Christine Faure Kind en Gezin Barbara Devos Vlaams Welzijnsverbond Ilse Aan de slag rond de sociale functie op het lokaal overleg kinderopvang Christine Faure Kind en Gezin Barbara Devos Vlaams Welzijnsverbond Ilse Lambrechts VVSG Lien Libin - VVSG Verloop 1.Wie is Wie? 2.Voorstelling

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer

Kinderen en vrijwillige terugkeer Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Woord vooraf Als ouder wilt u het beste voor uw kinderen. Maar in sommige situaties is het niet gemakkelijk

Nadere informatie

Infomoment Jongeren over samenleven in Gent

Infomoment Jongeren over samenleven in Gent Infomoment Jongeren over samenleven in Gent Hoe denken jongeren over samenleven in Gent? Op vraag van de Stad Gent trok de HoGent met dat vraagstuk naar een 200-tal jongeren en studenten. Het doel van

Nadere informatie

Ommekeer. Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij. Om uitgesloten alleen te staan. Maar kunnen naar buiten komen

Ommekeer. Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij. Om uitgesloten alleen te staan. Maar kunnen naar buiten komen Ommekeer Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij Om uitgesloten alleen te staan Maar kunnen naar buiten komen En door reikende handen elkaar recht trekken Mekaar steunen in respect voor elkaar

Nadere informatie

Korhoenstraat An Vermeire BRUGSE POORT - ROOIGEM

Korhoenstraat An Vermeire BRUGSE POORT - ROOIGEM Korhoenstraat An Vermeire BRUGSE POORT - ROOIGEM Beste bewoner Wijk van de maand is de nieuwe naam van de ontmoetingen tussen het College van burgemeester en schepenen en de bewoners van de 25 Gentse

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A2 December 2009 LEIDINGGEVEND A2 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Dagbesteding Bijzonder

Dagbesteding Bijzonder Dagbesteding Bijzonder Bijzonder biedt dagbesteding met een kleinschalig karakter. Hierdoor is er veel tijd voor persoonlijke aandacht, en sta je als mens centraal. De cliënt moet zich hier thuis en beschermd

Nadere informatie

Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden

Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden Zelfsturing Zelfsturing - Onderbouw O: Ik begin uit mezelf met mijn werk en houd mijn aandacht erbij -19-0 O: Ik vraag op tijd hulp als ik ergens zelf niet uit kom

Nadere informatie

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching BACHELOR pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching DE GEDRAGSINDICATOREN VOOR AFSTUDEERSTAGE (WIE DOET WAT? WELKE INDICATOREN? WELKE VERWACHTINGEN?) DEEL 1: WIE DOET WAT? ROL VAN DE STUDENT:

Nadere informatie

Welkom in De Panda. Stedelijke Basisschool. August Vermeylenstraat 2, 9000 Gent. Tel. 09/

Welkom in De Panda. Stedelijke Basisschool. August Vermeylenstraat 2, 9000 Gent. Tel. 09/ Welkom in De Panda Stedelijke Basisschool August Vermeylenstraat 2, 9000 Gent Tel. 09/221.61.03 De Panda is een kleinschalige school in de levendige, multiculturele wijk Nieuw-Gent. We bereiken kinderen

Nadere informatie

Stad Gent zet haar koopkracht in voor gelijke kansen

Stad Gent zet haar koopkracht in voor gelijke kansen Stad Gent zet haar koopkracht in voor gelijke kansen Stad Gent hanteert sinds 2010 een non-discriminatieclausule in haar overheidsopdrachten. Om het effect van deze clausule na te gaan voerde de Universiteit

Nadere informatie

samen werken aan een lokale voedselstrategie

samen werken aan een lokale voedselstrategie samen werken aan een lokale voedselstrategie Waarom een voedselstrategie? Voedsel neemt een centrale plaats in binnen onze samenleving. Steeds meer mensen willen na jaren van vervreemding opnieuw bewust

Nadere informatie

Een project van Jeelo gaat zo

Een project van Jeelo gaat zo Handleiding groep 3-8 Een project van Jeelo gaat zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe een project van Jeelo in elkaar zit. Voor groep 3-4 wijzer 2007 Zo gaat een

Nadere informatie

Vul hieronder als eerste jouw naam in en de datum waarop je deze scan hebt ingevuld!!

Vul hieronder als eerste jouw naam in en de datum waarop je deze scan hebt ingevuld!! 4.1 Personeelsbeleid: 1.4 funtioneringsprocedure. 9c Competentiescan blz. 1 van 6 Vragen competentiescan POP Overige Functies Bij de beoordeling geldt: maak een keuze uit: 1 = o / 2 = m / 3 = v / 4 = rv

Nadere informatie

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK 1 Leerdoelen verhelderen 1A Hoe ziet de vaardigheid eruit? Neem een vaardigheid die in komende project of les belangrijk gaat zijn. Schrijf de vaardigheid op een groot vel en verdeel de rest van het vel

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

Beleidsparticipatie. Van inspraak tot actieve participatie. Weten, zeggen en doen

Beleidsparticipatie. Van inspraak tot actieve participatie. Weten, zeggen en doen Beleidsparticipatie Van inspraak tot actieve participatie Weten, zeggen en doen Ge moogt het weten Informeren via nieuwsbrieven, infovergaderingen, infomarkten, informatieve tentoonstellingen en geleide

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Samenspel en Veranderen & leren. In voor mantelzorg congres 24 januari 2017

Samenspel en Veranderen & leren. In voor mantelzorg congres 24 januari 2017 Samenspel en Veranderen & leren In voor mantelzorg congres 24 januari 2017 Wie zitten er in de zaal Even voorstellen Berber Wesseling en Will Schutte Stichting Interakt Contour Groep In Beweging Van Naar

Nadere informatie

Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden

Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden Zelfsturing Zelfsturing - Onderbouw O: Ik houd mijn aandacht er goed bij als dat nodig is O: Ik werk zelfstandig als dat nodig is O: Ik zorg dat mijn werk er netjes

Nadere informatie

Begeleiden. aanmoedigen EIGEN. geloven. vertrouwen. Stimuleer bewoners zelf initiatief te tonen. Werkwijze

Begeleiden. aanmoedigen EIGEN. geloven. vertrouwen. Stimuleer bewoners zelf initiatief te tonen. Werkwijze Een goede buur De deur staat altijd open en de koffie is heerlijk. Het servies misschien niet helemaal jouw smaak, maar toch vertrouwd. Hier kom je graag voor een wijze raad, een vernieuwend idee of een

Nadere informatie

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW Samen bruggen bouwen Het manifest: de basis van en voor SDW Inhoud Samen bruggen bouwen 10 4 6 De basis van en voor SDW Waarom bestaat SDW? 8 Waar willen we naar toe? Van waaruit handelen wij? Onze belofte

Nadere informatie

Reglement Samenlevingsprijs

Reglement Samenlevingsprijs Reglement Samenlevingsprijs Goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 mei 2017 Bekendgemaakt op 23 mei 2017 Inhoudstafel Artikel 1. Doel... 1 Artikel 2. Doelgroep en toepassingsgebied... 1 Artikel 3. Categorieën...

Nadere informatie

MIJN LOOPBAAN PLAN DIT PLAN IS VAN: JOBCOACH:

MIJN LOOPBAAN PLAN DIT PLAN IS VAN: JOBCOACH: MIJN LOOPBAAN PLAN DIT PLAN IS VAN: JOBCOACH: MIJN LOOPBAANPLAN Met dit loopbaanplan ga je samen met de jobcoach of begeleider op zoek naar hoe jij jezelf kunt ontwikkelen op je werk. 1 We gaan gedurende

Nadere informatie

Brede School - Grimbergen

Brede School - Grimbergen Grimbergen Integratiedienst, gemeentebestuur Grimbergen Ondersteuning ontwikkelingen Brede School vanuit Provincie Vlaams- Brabant (diversiteit & onderwijs) Brede School? Beleidsvisie 2014-2019 Grimbergen:

Nadere informatie

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Doelgroep Methodiek Thema s 11 ouders van jongeren in secundaire scholen (2014) Waarderende benadering Ouderbetrokkenheid- Communicatie Ondersteuning

Nadere informatie

Creatief Denken. Een huis vol verhalen Groep 1 en Groep 2

Creatief Denken. Een huis vol verhalen Groep 1 en Groep 2 Creatief Denken Een huis vol verhalen Groep 1 en Groep 2 Inleiding Creativiteit is een proces waardoor je laat zien dat alles wat is ook altijd anders kan zijn. Kijken naar de werkelijkheid, dat koppelen

Nadere informatie

Sociale restaurants verwennen klanten tijdens Week van de Pollepel

Sociale restaurants verwennen klanten tijdens Week van de Pollepel Sociale restaurants verwennen klanten tijdens Week van de Pollepel Tijdens de Week van de Pollepel, van maandag 27 november tot en met vrijdag 1 december 2017, verwennen de acht erkende Gentse sociale

Nadere informatie

Talentmeting in korte trajecten

Talentmeting in korte trajecten Talentmeting in korte trajecten Het portfolio is voor kort durende maatschappelijke stages een te uitgebreid middel om mee te werken. Voor de kortdurende intensieve maatschappelijke stages is een andere

Nadere informatie

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5

Functiebeschrijving CLUSTERVERANTWOORDELIJKE NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B4-B5 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Samenvatting 2 3.1 Netwerken 3 3.2 Samenwerken 6 3.3 Liftpitch 7 Ruimte voor notities 8 1 SAMENVATTING 3.1 Netwerken Wat is netwerken? Waarom

Nadere informatie

Voor meer info ga naar of contacteer ons via bovenstaand adres.

Voor meer info ga naar   of contacteer ons via bovenstaand  adres. info@blueassist.eu WWW www.blueassist.eu Blue ssist @Bluessist_DtC Voor meer info ga naar www.blueassist.eu of contacteer ons via bovenstaand e-mail adres. Deze folder werd gedrukt op FSC - gecertificeerd

Nadere informatie

Bespreek de huisregels

Bespreek de huisregels Voorwoord Al jaren geef ik lezingen en workshops over opvoeden. En bijna altijd ontmoet ik daar ouders die, net als ik, hun kinderen al best goed opvoeden. Want opvoeden kunnen we eigenlijk allemaal wel.

Nadere informatie

PERSCONFERENTIE Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Presentatie Jaarverslag Discriminatie / Diversiteit 2010

PERSCONFERENTIE Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Presentatie Jaarverslag Discriminatie / Diversiteit 2010 PERSCONFERENTIE Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Presentatie Jaarverslag Discriminatie / Diversiteit 2010 Florent Beckx Directeur Dienstencentrum Ten Gaarde Contact: florent.beckx@zorgbedrijf.antwerpen.be

Nadere informatie

Werkbeleving 21 maart Bea Voorbeeld

Werkbeleving 21 maart Bea Voorbeeld Werkbeleving 21 maart 2018 Bea Voorbeeld Hoe beleef je je werk? De meeste mensen functioneren het best en beleven het meeste plezier aan hun werk wanneer er evenwicht is tussen de eisen die aan hen gesteld

Nadere informatie

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK OPDRACHTSVERKLARING SINT- LODEWIJK cliënt-organisatie-medew MISSIE SINT-LODEWIJK - biedt aangepast onderwijs

Nadere informatie

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching BACHELOR pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching DE BEOORDELINGSCRITERIA VOOR STAGE 2 (WIE DOET WAT? WELKE CRITERIA? WELKE VERWACHTINGEN?) DEEL 1: WIE DOET WAT? ROL VAN DE STUDENT: WETEN,

Nadere informatie

Wandeltrainersdag 6 april 2019 Ronde 2 Nr. 09 Ken jezelf! Rogier Berghauser Pont

Wandeltrainersdag 6 april 2019 Ronde 2 Nr. 09 Ken jezelf! Rogier Berghauser Pont Wandeltrainersdag 6 april 2019 Ronde 2 Nr. 09 Ken jezelf! Rogier Berghauser Pont Praktische zaken 70 min Mobiel uit 4 muren Lever Kennismaking Naam, functie,. Wat geeft jou energie? 1 min p.p. Waarom deze

Nadere informatie

PA R K VIER HET LEVEN THUIS IN PARK ZUIDERHOUT

PA R K VIER HET LEVEN THUIS IN PARK ZUIDERHOUT PA R K VIER HET LEVEN THUIS IN PARK ZUIDERHOUT WELKOM IN PARK ZUIDERHOUT Ouder worden is een mooie fase in het leven. Om nieuwe energie en inspiratie op te doen en van onze dierbaren te genieten. Tijd

Nadere informatie

Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Nadere informatie