Beschermd stadsgezicht Noordwestelijk Villagebied

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beschermd stadsgezicht Noordwestelijk Villagebied"

Transcriptie

1 Beschermd stadsgezicht Noordwestelijk Villagebied

2 Ons cultureel erfgoed is de moeite waard om zuinig op te zijn Wethouder Erik Boog Het Noordwestelijk villagebied is van algemeen belang vanwege de bijzondere cultuur en architectuurhistorische, landschappelijke en stedenbouwkundige waarden. Het gebied bestaat uit een aaneenschakeling van karakteristieke 19deen vroeg 20ste-eeuwse villaparken en wijken, ieder met hun eigen specifieke kenmerken in aanleg en bebouwing waarvan een aantal door gerenommeerde landschapsarchitecten is ontworpen. De bebouwing op van binnen naar buiten steeds ruimere erven vormt een staalkaart van de 19deen 20ste-eeuwse Nederlandse architectuur, waaronder enkele topmonumenten. De waarden vindt u terug in de historisch gegroeide stedenbouwkundige structuur, met name de parkachtige aanleg. Deze structuur kenmerkt zich onder meer door brede gebogen lanen en een meer formele aanleg met groene pleinen en zichtassen. In een kleiner schaalniveau gaat het bij de waarden om de kenmerkende opbouw van wegprofielen, verkaveling, dichtheid van de bebouwing en de architectonische uitstraling van de bebouwing zelf.

3 Het Noordwestelijk Villagebied van Hilversum is door de ministers van VROM en OCW aangewezen als beschermd stadsgezicht. Deze aanwijzing is een instrument voor bescherming én ontwikkeling van het gebied. Het is bedoeld om het historische en bijzondere karakter van het gebied zo veel mogelijk te behouden. Daarbij worden veranderingen aan gebouwen en nieuwbouw getoetst aan de waarden die genoemd worden in het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied zijn die waarden zoveel mogelijk vertaald in een breed vergunningenstelsel. Dit betekent dat u voor veranderingen of verbeteringen aan gebouwen en omgeving in de regel een vergunning nodig heeft. 1 In deze brochure staan de belangrijkste regels die van toepassing zijn in een beschermd stadsgezicht.

4 Wat is een beschermd stadsgezicht? De Monumentenwet omschrijft een beschermd gezicht als volgt: "Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarden". De aanwijzing van het Noordwestelijk Villagebied als beschermd stadsgezicht is een erkenning van het bijzondere, historische karakter van het gebied. Het gaat dus niet alleen om de monumenten maar om het totaalbeeld dat gevormd wordt door de gebouwen, straten, tuinen, water en bomen. De bijzondere waarden van de gebouwen en het gebied zijn zoveel mogelijk benoemd in het bestemmingsplan. 2 Woningwet Volgens de Woningwet mag er in een beschermd stadsgezicht niet gebouwd worden zonder bouwvergunning. Onder bouwen wordt het volgende verstaan: "Het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk".

5 Wat is een bouwwerk? Het begrip bouwwerk is nader gedefinieerd in de bouwverordening van de gemeente Hilversum. Een bouwwerk is: "Elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct hetzij indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren". Bij een bouwwerk moet u dus denken aan een erfafscheiding, bijgebouw, woning maar bijvoorbeeld ook aan een caravan die langdurig ergens is gestald, vlaggenmasten en reclameuitingen. Ter verduidelijking zijn in deze brochure enkele foto s geplaatst. 3 Werkzaamheden die ook als bouwen zijn aan te merken zijn onder meer het vervangen van kozijnen, het plaatsen van een dakkapel en het metselen van tuin- en keermuren. Er kan dus ook sprake zijn van bouwen als u onderhoudswerkzaamheden uitvoert. Onderhoud kan onder voorwaarden worden aangemerkt als bouwvergunningsvrij.

6 4 Bouwvergunningsvrije activiteiten Alleen voor normale onderhoudswerkzaamheden is geen bouwvergunning nodig. Hieronder wordt verstaan: 1. Schilderwerk in bestaande of historisch verantwoorde kleuren; 2. Het repareren en/of vervangen van ondergeschikte delen van bouwelementen, mits door een wat vorm, materiaal en detaillering betreft identiek materiaal. Voor alle andere bouwwerkzaamheden, ook in de woning of het gebouw, is een vergunning verplicht.

7 Bouwvergunning aanvragen Een bouwvergunning vraagt u aan bij het college van burgemeester en wethouders met behulp van een door de wet verplichte aanvraagformulier. Meer informatie hierover vindt u op de website van het ministerie van VROM en op de website van de gemeente Hilversum (onder het kopje Loket ' bouwen). Bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied Een aanvraag bouwvergunning wordt onder meer getoetst aan het bestemmingsplan. In het beschermde stadsgezicht is het bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied van toepassing. In het bestemmingsplan staat waar u mag bouwen, hoe groot u mag bouwen en hoe u de gronden en gebouwen mag gebruiken. Daarnaast geeft het bestemmingsplan regels over het aanleggen van tuinen/verharding en slopen/rooien en het gebruiken van grond en gebouwen. 5 Voor meer informatie over de bestemming van uw perceel of pand, de planvoorschriften en de medebestemmingen kunt u terecht op de website van de gemeente Hilversum (onder het kopje Loket ' bestemmingsplannen ' bestemmingsplannen op internet). Het bestemmingsplan kunt u ook inzien bij het loket Bouwzaken. Gebruiksvoorschriften Gronden en bouwwerken mogen niet gebruikt worden op een wijze of met een doel dat strijdig is met de aan de grond of het bouwwerk gegeven bestemming, de doeleindenomschrijving en de overige voorschriften.

8 Bij een aanvraag bouwvergunning wordt altijd gekeken of het voorgenomen gebruik van het bouwwerk overeenkomt met de bestemming. Zo mag bijvoorbeeld in een bijgebouw (schuur/garage) niet worden gewoond. Ook mag een bijgebouw niet worden gebruikt voor een aan huisgebonden beroep. Als het opgegeven gebruik in strijd is met de voorschriften, dan wordt de aanvraag geweigerd of vindt er een ontheffingsprocedure plaats om het gebruik alsnog mogelijk te maken. Welstand 6 Een aanvraag bouwvergunning wordt ook getoetst aan de redelijke eisen van welstand volgens de criteria uit de Welstandsnota. De Welstandsnota kunt u inzien op de website van de gemeente Hilversum (onder het kopje Loket ' Welstand). Monumentenvergunning In het Noordwestelijk Villagebied zijn verschillende panden aangewezen als rijks of gemeentelijk monument. Een monument mag niet worden beschadigd of vernield. Voor iedere verandering van een monument (verbouw, verbetering, groot onderhoud) is een monumentenvergunning nodig. Onderhoud aan monumenten is niet vergunningplichtig als daarbij de vorm, de kleur en de constructie niet worden gewijzigd. In alle andere gevallen is een vergunning verplicht. Wij raden u aan hierover te overleggen met onze medewerkers Monumenten (zie pagina 9).

9 Aanlegvergunning Een aanlegvergunning houdt in dat alleen met toestemming van de gemeente bepaalde werkzaamheden en werken, uitgevoerd mogen worden. Voor de volgende werken is een aanlegvergunning vereist : " het slopen van een hoofdgebouw; " het rooien van bomen of andere opgaande houtgewassen; " het aanleggen van verhardingen (zoals parkeerplaatsen, tennisbanen); " het afgraven of ophogen van grond met meer dan 30 cm. 7 Slopen In een beschermd stadsgezicht is het verboden een bouwwerk geheel of gedeeltelijk af te breken zonder of in afwijking van een vergunning van burgemeester en wethouders (sloopvergunning). Let op: dit geldt voor alle bouwwerken! Meer informatie over de sloopvergunning vindt u op (onder het kopje Verordeningen ' Bouwverordening Hilversum)

10 Handhaven 8 De gemeente controleert of men zich aan de regels en voorschriften houdt. Dat doen we actief en daarbij letten we onder meer op de volgende zaken: - verrichten van aanlegwerkzaamheden (snoeien van beplanting -anders dan normaal onderhoud-, verhardingen, bodemverlagen/- verhogen, hemelwaterinfiltratie); - bouwen of slopen van bouwwerken (zoals: aan-, uit- of bijgebouw, dakkapel, reclamebord, erf - of perceelsafscheiding, enzovoort; - aanleggen van een inrit en uitweg; - rooien van een boom; - wijzigen van het gebruik van een gebouw; - anders gebruiken van een bijgebouw dan de bestemming. Bij geconstateerde overtredingen moet de gemeente optreden. Dat kan een boete of een dwangsom betekenen of een maatregel als het (laten) afbreken van een bouwwerk.

11 Waar vindt u meer informatie? Informatie over beschermde stadsgezichten en monumenten vindt u bij de Rijksdienst voor Archeologie, cultuurlandschap en monumenten, bereikbaar op telefoonnummer: of via de website: Informatie over bouwen en verbouwen vindt u op de website van het ministerie van VROM, Onder het kopje veel gezocht "bouwvergunning en woningwet 2003". Informatie over het bestemmingsplan, slopen, bouwen en/of verbouwen, kunt u krijgen bij het loket Bouwzaken van de gemeente (tot april 2009 Melkpad 26, daarna Oude Enghweg 21), tel Het loket is geopend op maandag t/m vrijdag van tot uur en tevens op donderdag van tot uur. Of kijk op onze website onder het kopje Loket 'Bouwen of Loket' monumenten 9 Advies en overleg Bij de afdeling Vergunningen en Handhaven (bouw- en woningtoezicht) kunt u terecht met al uw vragen. We overleggen ook graag met u vóór het indienen van een vergunningsaanvraag. Dat kan teleurstellingen en veel werk voorkomen. De afdeling is te bereiken op telefoon nummer: Bij vragen over monumenten kunt u ons mailen via monumenteninfo@hilversum.nl. Aan de tekst van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

12 UITGAVE: GEMEENTE HILVERSUM, OKTOBER 2008 FOTO S: GEMEENTE HILVERSUM VORMGEVING: FRANS VAN BRAKEL, AFD. COMMUNICATIE DRUKWERK: DRUKKERIJ DE TOEKOMST GEM148

Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat?

Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat? Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat? Het duurt niet lang meer of Gelselaar krijgt de status van beschermd dorpsgezicht. Het zal het tweede beschermde gezicht zijn in de gemeente Berkelland.

Nadere informatie

Parkeren op eigen terrein

Parkeren op eigen terrein Parkeren op eigen terrein Het Noordwestelijk Villagebied is een bijzonder deel van Hilversum. Een combinatie van historische villaparken en wijken, met een uitgesproken groen karakter. Niet voor niets

Nadere informatie

Hanneke Masselink-Duits Beleidsadviseur Cultureel Erfgoed Gemeente Hilversum

Hanneke Masselink-Duits Beleidsadviseur Cultureel Erfgoed Gemeente Hilversum Hanneke Masselink-Duits Beleidsadviseur Cultureel Erfgoed Gemeente Hilversum Beschermd stadsgezicht De Erfgoedwet omschrijft een beschermd gezicht als volgt: "Groepen van onroerende zaken die van algemeen

Nadere informatie

Gelselaar Beschermd Dorpsgezicht Wat betekent dat?

Gelselaar Beschermd Dorpsgezicht Wat betekent dat? Gelselaar Beschermd Dorpsgezicht Wat betekent dat? Gelselaar is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Het is het tweede beschermde gezicht in de gemeente Berkelland. In 1972 is de Mallumse molen en de

Nadere informatie

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Inhoud Inleiding 3 Bovengrondse monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN BERG VONDELPLEIN 4

BESTEMMINGSPLAN BERG VONDELPLEIN 4 * BESTEMMINGSPLAN BERG VONDELPLEIN 4 en regels Gemeente Amersfoort Postbus 4000 3800 EA Amersfoort Bezoekadres: Stadhuisplein 1 3811 LM Amersfoort Telefoon (033) 459 51 11 Fax (033) 451 07 10 E-mail: info_gemeente@amersfoort.nl

Nadere informatie

Erfgoedverordening Amsterdam

Erfgoedverordening Amsterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: a. archeologisch monument: monument, als bedoeld in onderdeel r, onder 2; b. archeologisch onderzoek: werkzaamheden

Nadere informatie

weigering van de gevraagde omgevingsvergunning voor Nieuwe Uitleg 12

weigering van de gevraagde omgevingsvergunning voor Nieuwe Uitleg 12 Retouradres: Postbus 12655, 2500 DP Den Haag Uw brief van Onderwerp Ons kenmerk 201606907/6009798 Behandeld door Doorkiesnummer E-mail Aantal bijlagen 1 Datum zie documentenlijst weigering van de gevraagde

Nadere informatie

Erfafscheidingen. Gemeente Zeewolde, juni 2011

Erfafscheidingen. Gemeente Zeewolde, juni 2011 Erfafscheidingen Gemeente Zeewolde, juni 2011 Versie augustus 2016 2 1. Inleiding Iedereen wenst zijn/ haar perceel op een goede manier met de buren of het openbaar gebied te scheiden. Wanneer hiervoor

Nadere informatie

Erfgoedverordening gemeente Houten

Erfgoedverordening gemeente Houten Erfgoedverordening gemeente Houten De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 december 2017 met nummer BWV17.0228; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van

Nadere informatie

Aan- en uitbouwen Wanneer bouwvergunningsvrij, wanneer een bouwvergunning nodig?

Aan- en uitbouwen Wanneer bouwvergunningsvrij, wanneer een bouwvergunning nodig? Aan- en uitbouwen Wanr bouwvergunningsvrij, wanr een bouwvergunning nodig? Is uw woning toch een beetje te klein geworden en is een serre dé oplossing? Of wilt u een garage voor uw auto? Als de ruimte

Nadere informatie

zaak die van algemeen belang is wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische

zaak die van algemeen belang is wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 18715 3 april 2014 Erfgoedverordening Stadsdeel Zuidoost 2013 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat

Nadere informatie

LTS - park in Musselkanaal

LTS - park in Musselkanaal gemeente Stadskanaal bouwkavels in het LTS - park in Musselkanaal Verkoopbrochure 1 maart 2017 - kaveltekening en prijzen - criteria welstandsnota - bestemmingsplan Leeswijzer Op bladzijde 3 en 4 vindt

Nadere informatie

Documentenlijst Besluit (P) (GG)

Documentenlijst Besluit (P) (GG) Documentenlijst Besluit (P) (GG) Algemene informatie: Dossier:201615162 Type: Aanvraag Wabo Omschrijving: het veranderen van de van de voortuin van de woning Van Vlotenstraat 76 door het plaatsen van een

Nadere informatie

De heer R. Notenboom Van Bemmelenstraat RA Leiden. Geachte heer Notenboom,

De heer R. Notenboom Van Bemmelenstraat RA Leiden. Geachte heer Notenboom, De heer R. Notenboom Van Bemmelenstraat 3 2313 RA Leiden Bezoekadres Postadres Telefoon Contact Website Gemeente Leiden Stadsbouwhuis Langegracht 72 Postbus 9100 2300 PC Leiden 14 071 www.leiden.nl/contactformulierbars

Nadere informatie

Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning

Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning > www.vrom.nl Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Wetsvoorstel algemene bepalingen omgevingsrecht, november 2008 Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Wetsvoorstel algemene bepalingen omgevingsrecht,

Nadere informatie

Tijdelijke ontheffing en tijdelijke bouwvergunning

Tijdelijke ontheffing en tijdelijke bouwvergunning Nr. 60207/PUV Tijdelijke ontheffing en tijdelijke bouwvergunning Zwolle, Op 9 maart 2009 hebben burgemeester en wethouders van Zwolle een aanvraag om bouwvergunning ontvangen en in behandeling genomen

Nadere informatie

Artikel 17 Waarde - Maastrichts Erfgoed

Artikel 17 Waarde - Maastrichts Erfgoed blad -1- Artikel 17 Waarde - Maastrichts Erfgoed 17.1 Bestemmingsomschrijving 17.1.1 Algemeen De voor 'Waarde - Maastrichts Erfgoed' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en),

Nadere informatie

Bestemmingsplan Voetgangersverbinding. Castricum Limmen REGELS

Bestemmingsplan Voetgangersverbinding. Castricum Limmen REGELS Bestemmingsplan Voetgangersverbinding Castricum Limmen REGELS Inhoudsopgave Artikel 1. BEGRIPPEN...3 Artikel 2. WIJZE VAN METEN...4 Artikel 3. VERKEER VERKEER EN VERBLIJF...5 Artikel 4. GROEN...5 Artikel

Nadere informatie

gemeente Katwijk: Koningin Julianalaan 3, 2224 EW Katwijk, Postbus 589, 2220 AN Katwijk, website:

gemeente Katwijk: Koningin Julianalaan 3, 2224 EW Katwijk, Postbus 589, 2220 AN Katwijk, website: Omgevingsvergunning Zaaknummer 1034185 1. Inleiding Op 1 oktober 2017 hebben wij uw aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het vervangen van het dak en gedeeltelijk vervangen van de kozijnen

Nadere informatie

Erfgoedverordening Roosendaal 2017

Erfgoedverordening Roosendaal 2017 Erfgoedverordening Roosendaal 2017 De raad van de gemeente Roosendaal; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van.; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet, gelezen in samenhang

Nadere informatie

Beschikking Omgevingsvergunning

Beschikking Omgevingsvergunning Beschikking Omgevingsvergunning Zaaknummer: 2016.0046 Documentnummer: 201600583 Locatie: Zevenhuizen 9 Besluitdatum: 6-12-2016 OLO-nummer: 2670753 Wij hebben op 6-12-2016 besloten om de aangevraagde omgevingsvergunning

Nadere informatie

Kozijn- of gevelwijziging

Kozijn- of gevelwijziging Kozijn- of gevelwijziging (aan bestaande woningen of woongebouwen of aan bijgebouwen bij bestaande woningen of woongebouwen) Omschrijving en uitgangspunten Van een kozijn- of gevelwijziging is sprake bij

Nadere informatie

Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte.

Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte. Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte. De kernkwaliteiten cultuurhistorie en landschap. Het in oktober 2015 vastgestelde bestemmingsplan Eursingerlaan 5A is qua inhoud

Nadere informatie

Erfgoedverordening Boxtel 2010

Erfgoedverordening Boxtel 2010 Pagina 1 van 5 Erfgoedverordening Boxtel 2010 gezien het voorstel van het college van 18 mei 2010; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, de artikelen 12 en 15 van de Monumentenwet 1988 en de artikelen

Nadere informatie

Gelet op de projectomschrijving en op artikel 2.4 van de Wabo zijn wij in dit geval het bevoegde gezag om op de aanvraag te beslissen.

Gelet op de projectomschrijving en op artikel 2.4 van de Wabo zijn wij in dit geval het bevoegde gezag om op de aanvraag te beslissen. Omgevingsvergunning Zaaknummer 550658 1. Inleiding Op 21 september 2015 hebben wij uw aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het vergroten van de bestaande dakkapel (wijziging op de eerder

Nadere informatie

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 2 juni 2010 010 284 8653

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 2 juni 2010 010 284 8653 datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 2 juni 2010 010 284 8653 onderwerp x X behandeld door/e-mail x lichte bouwvergunning (20100137) nieuw kozijn kopgevel Constantijn Huygensstr 41

Nadere informatie

Bestemmingsplan Archeologie

Bestemmingsplan Archeologie Bestemmingsplan Archeologie 2 Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begrippen 4 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 6 Artikel 2 Waarde - Archeologie 1 6 Artikel 3 Waarde - Archeologie

Nadere informatie

Waarde Maastrichts erfgoed

Waarde Maastrichts erfgoed Waarde Maastrichts erfgoed Indien gewenst kan in de doeleindenomschrijving van de desbetreffende bestemmingen, waarvan de gronden tevens zijn aangewezen als Waarde Maastrichts erfgoed, een verwijzing worden

Nadere informatie

Notitie reclame-uitingen

Notitie reclame-uitingen Notitie reclame-uitingen In de commisise Omgeving van september 2004 is gesproken over de Welstandsnota. Daarbij is de afspraak gemaakt dat de commissie in oktober zou terugkomen op het onderdeel reclame-uitingen

Nadere informatie

Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning

Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, juli 2009 Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, juli 2009 Toestemmingen die opgaan

Nadere informatie

Kern Epse 2010, herziening Waarde-Bos

Kern Epse 2010, herziening Waarde-Bos TOELICHTING van het bestemmingsplan Kern Epse 2010, herziening Waarde-Bos Gemeente Lochem Versie 12 november 2014 1. Inleiding De gemeenteraad van Lochem heeft op 27 juni 2011 het bestemmingsplan Kern

Nadere informatie

DE SNELTOETS- CRITERIA 9. ERF- EN PERCEEL- AFSCHEIDINGEN

DE SNELTOETS- CRITERIA 9. ERF- EN PERCEEL- AFSCHEIDINGEN DE SNELTOETS- CRITERIA 9. ERF- EN PERCEEL- AFSCHEIDINGEN Veel aanvragen betreffen kleine veranderingen of toevoegingen aan de bestaande bebouwing. Om ervoor te zorgen dat deze ingrepen gemakkelijk kunnen

Nadere informatie

2. Aanwijzing van beschermde gemeentelijke cultuurgoederen en verzamelingen

2. Aanwijzing van beschermde gemeentelijke cultuurgoederen en verzamelingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Brielle Nr. 103010 19 juni 2017 Erfgoedverordening 2017 De raad van de gemeente Brielle; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 03-01-2017,

Nadere informatie

1. In te trekken de Erfgoedverordening 2013 gemeente Bronckhorst. 2. Vast te stellen de Erfgoedverordening 2018 gemeente Bronckhorst.

1. In te trekken de Erfgoedverordening 2013 gemeente Bronckhorst. 2. Vast te stellen de Erfgoedverordening 2018 gemeente Bronckhorst. Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel met nummer: Raad-00348/8 De raad van de gemeente Bronckhorst; gelezen het voorstel van het college van b en w van 3 april 2018; besproken in de commissievergadering

Nadere informatie

Documentenlijst Besluit (P) (GG)

Documentenlijst Besluit (P) (GG) Documentenlijst Besluit (P) (GG) Algemene informatie: Dossier:201706899 Type: Aanvraag Wabo Omschrijving: het gedeeltelijk veranderen en vergroten van het bijgebouw in de achtertuin behorende bij de winkel

Nadere informatie

Documentenlijst Besluit (P) (GG)

Documentenlijst Besluit (P) (GG) Documentenlijst Besluit (P) (GG) Algemene informatie: Dossier:201703485 Type: Aanvraag Wabo Omschrijving: het veranderen van de eengezinswoning Kruisbeklaan 50 door het plaatsen van een uitbouw aan de

Nadere informatie

D *D * Besluit op aangevraagde omgevingsvergunning (geweigerd)

D *D * Besluit op aangevraagde omgevingsvergunning (geweigerd) D161278889 *D161278889* Besluit op aangevraagde omgevingsvergunning (geweigerd) Wij hebben op 20 juni 2016 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen van: voor het plaatsen van een parasoldoek

Nadere informatie

LOKETCRITERIA VOOR LICHTVERGUNNINGPLICHTIGE BOUWWERKEN

LOKETCRITERIA VOOR LICHTVERGUNNINGPLICHTIGE BOUWWERKEN LOKETCRITERIA VOOR LICHTVERGUNNINGPLICHTIGE BOUWWERKEN 4. ERFAFSCHEIDINGEN Datum: 21 oktober 2003 In werking getreden: 22 april 2004 Inleiding: De Nederlander is over het algemeen gehecht aan privacy in

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. (uitgebreide procedure)

Omgevingsvergunning. (uitgebreide procedure) Omgevingsvergunning (uitgebreide procedure) Burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden gezien het verzoek ingediend door: adres: postcode en woonplaats: ingekomen op: 27-12-2012 geregistreerd onder

Nadere informatie

ERF- OF PERCEELAFSCHEIDINGEN

ERF- OF PERCEELAFSCHEIDINGEN ERF- OF PERCEELAFSCHEIDINGEN HEEFT U WEL OF GEEN VERGUNNING NODIG? ERF- OF PERCEELAFSCHEIDINGEN Wilt u geen inkijk en graag vrij zitten in uw tuin? Vindt u dat uw terrein duidelijk moet worden afgebakend?

Nadere informatie

gezien artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 2.2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

gezien artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 2.2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht; Raadsbesluit De raad van de gemeente Rheden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 april 2017; gezien artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 2.2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

Nadere informatie

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning?

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning? 1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat deel met een korte bespreking wat een omgevingsvergunning is en wat vergunningsvrij bouwen is. De achtergrond en doelstellingen van de belangrijkste regelingen (de Wet algemene

Nadere informatie

GRONINGEN, EEN PRONKJUWEEL MET WELSTAND

GRONINGEN, EEN PRONKJUWEEL MET WELSTAND GRONINGEN, EEN PRONKJUWEEL MET WELSTAND SNELTOETS- CRITERIA DAKKAPELLEN DEEL 4. VERSNELLING: DE SNELTOETS- CRITERIA 1. DAKKAPELLEN 2. DAKOPBOUWEN EN AFSCHEIDINGEN ROND DAKTERRASSEN 3. DAKRAMEN EN ANDERE

Nadere informatie

Bijlage 1: Bestemmingsplan begrippen, regels en toelichting

Bijlage 1: Bestemmingsplan begrippen, regels en toelichting Bijlage 1: Bestemmingsplan begrippen, regels en toelichting In deze bijlage zijn voorbeeld planregels met betrekking tot archeologie en cultuurhistorie opgenomen voor nieuwe bestemmingsplannen in de gemeente

Nadere informatie

g^atwijk Omgevingsvergunning Zaaknummer

g^atwijk Omgevingsvergunning Zaaknummer g^atwijk Omgevingsvergunning Zaaknummer 1392861 1. Inleiding Op 18 maart 2019 hebben wij uw aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het plaatsen van bijgebouwen en vlaggenmasten op het perceel

Nadere informatie

DE SNELTOETS- CRITERIA

DE SNELTOETS- CRITERIA DE SNELTOETS- CRITERIA 7. ZONWERINGEN Veel aanvragen betreffen kleine veranderingen of toevoegingen aan de bestaande bebouwing. Om ervoor te zorgen dat deze ingrepen gemakkelijk kunnen worden afgehandeld

Nadere informatie

Bijlage 1. Voorgestelde wijzingen

Bijlage 1. Voorgestelde wijzingen Bijlage 1. Voorgestelde wijzingen Wijzigingen hoofdstuk 2. Inleiding: - Bouwvergunning wijzigen in: omgevingsvergunning voor het onderdeel bouwen. - In de praktijk zal de welstandsnota waarschijnlijk nauwelijks

Nadere informatie

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 010 284 8659

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 010 284 8659 datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 010 284 8659 onderwerp x X behandeld door/e-mail x lichte bouwvergunning (20090216) plaatsen dakkapellen Van Beethovenlaan 55 C. Sonderen c.sonderen@capelleaandenijssel.nl

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Regels 3

Inhoudsopgave. Regels 3 Cultuurhistorie Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begrippen 4 Artikel 2 Reikwijdte 5 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 6 Artikel 3 Waarde - Cultuurhistorie 6 Hoofdstuk 3 Algemene

Nadere informatie

Toelichting bij de matrix erfgoed waarden borgen in het bestemmingsplan

Toelichting bij de matrix erfgoed waarden borgen in het bestemmingsplan Toelichting bij de matrix erfgoed waarden borgen in het bestemmingsplan In de matrix zijn enkele voorbeelden van cultuurhistorische waarden opgenomen. Per waarde is aangegeven welke onderdelen van het

Nadere informatie

Archeologie Bouwen en verbouwen. www.sudwestfryslan.nl

Archeologie Bouwen en verbouwen. www.sudwestfryslan.nl Archeologie Bouwen en verbouwen www.sudwestfryslan.nl Archeologie Heeft u bouwplannen of moet u voor andere werkzaamheden graven in de grond? Dan bent u soms verplicht om vooraf archeologisch onderzoek

Nadere informatie

Nog niet gecontroleerde informatie!

Nog niet gecontroleerde informatie! Nog niet gecontroleerde informatie! Het via doorschakelen beschikbare bestand is nog niet gecontroleerd en wordt zo spoedig mogelijk vervangen of aangevuld. Bij het plan horen bovendien nog: Bijzondere

Nadere informatie

1e wijziging van de reclamerichtlijnen uit de "Welstandsnota Helmond 2013"

1e wijziging van de reclamerichtlijnen uit de Welstandsnota Helmond 2013 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Helmond Nr. 126803 21 juli 2017 1e wijziging van de reclamerichtlijnen uit de "Welstandsnota Helmond 2013" De raad van de gemeente Helmond; gezien het voorstel

Nadere informatie

R e g e l s rgl

R e g e l s rgl R e g e l s 267.00.01.43.01.rgl I n h o u d s o p g a v e I n l e i d e n d e r e g e l s Artikel 1 Begrippen 3 Artikel 2 Relatie met geldend bestemmingsplan 5 B e s t e m m i n g s r e g e l s Artikel

Nadere informatie

g^atwijk Omgevingsvergunning Zaaknummer

g^atwijk Omgevingsvergunning Zaaknummer g^atwijk Omgevingsvergunning Zaaknummer 1268533 1. Inleiding Op 10 september 2018 hebben wij uw aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het verlengen van de vergunning van het natuurcentrum

Nadere informatie

De raad van de gemeente Grave

De raad van de gemeente Grave ** Documentnr 28070.: zaaknr.: Z/G/16/36278 De raad van de gemeente Grave gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 8 november 2016. gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet, in

Nadere informatie

Handboek Beheer van Scoutingkampeerterreinen. Infoblad 3.10 BOUWEN. Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen:

Handboek Beheer van Scoutingkampeerterreinen. Infoblad 3.10 BOUWEN. Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen: Infoblad 3.10 BOUWEN Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen: - Welke bepalingen gelden er bij bouwen? - Bouwwerken - Bouwvergunningen - Bouwbesluit - Bouwen in strijd met het bestemmingsplan

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. (uitgebreide procedure)

Omgevingsvergunning. (uitgebreide procedure) Bezoekadres Postadres Telefoon E-mail Website Gemeente Leiden Stadsbouwhuis Langegracht 72 Postbus 9100 2300 PC Leiden 14 071 bodvs@leiden.nl www.leiden.nl/gemeente Omgevingsvergunning (uitgebreide procedure)

Nadere informatie

Beschikking Omgevingsvergunning

Beschikking Omgevingsvergunning Beschikking Omgevingsvergunning Zaaknummer: 2017.0026 Documentnummer: 201700283 Locatie: Badweg 61 Besluitdatum: 6-06-2017 OLO-nummer: 2934487 Besluit Wij hebben op 6-06-2017 besloten om de aangevraagde

Nadere informatie

PARAPLUBESTEMMINGSPLAN ARCHEOLOGIE TOEPASSINGSBEPALINGEN DUBBELBESTEMMINGEN ALGEMENE BEPALINGEN

PARAPLUBESTEMMINGSPLAN ARCHEOLOGIE TOEPASSINGSBEPALINGEN DUBBELBESTEMMINGEN ALGEMENE BEPALINGEN 1 PARAPLUBESTEMMINGSPLAN ARCHEOLOGIE I TOEPASSINGSBEPALINGEN Artikel 1 Toepassingsbereik 2 Artikel 2 Aanvullende begripsbepalingen 3 II DUBBELBESTEMMINGEN Artikel 3 Waarde Archeologie 1 [Terrein van archeologische

Nadere informatie

Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe

Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor 1940 Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe De provincie

Nadere informatie

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x R41/ 010 284 8747

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x R41/ 010 284 8747 datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x R41/ 010 284 8747 onderwerp x X behandeld door/e-mail x bouwvergunning (nummer 20090060) tijdelijk plaatsen Romneyloods voor 3 jaar Groenedijk

Nadere informatie

ERFAFSCHEIDINGEN EN PERCEELAFSCHEIDINGEN. april 2004 een notitie over de aanpak van erfafscheidingen in de gemeente Castricum

ERFAFSCHEIDINGEN EN PERCEELAFSCHEIDINGEN. april 2004 een notitie over de aanpak van erfafscheidingen in de gemeente Castricum ERFAFSCHEIDINGEN EN PERCEELAFSCHEIDINGEN april 2004 een notitie over de aanpak van erfafscheidingen in de gemeente Castricum Inleiding De gemeente Castricum heeft besloten een beleidsnotitie vast te stellen,

Nadere informatie

Toelichting op de Brandbeveiligingsverordening 2010

Toelichting op de Brandbeveiligingsverordening 2010 Toelichting op de Brandbeveiligingsverordening 2010 Algemeen De wetgever kondigt in de Wet veiligheidsregio s en de aanpassing daarop in artikel 3, derde lid, een algemene maatregel van bestuur aan over

Nadere informatie

Bouwkosten: vastgestelde bouwkosten (excl. BTW) : ,10

Bouwkosten: vastgestelde bouwkosten (excl. BTW) : ,10 ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING (Wabo artikel 2.1) Dossiernummer: VROM/HZ_WABO-2017-0169 Burgemeester en wethouders van de gemeente Someren Datum gezien de aanvraag van : B. Leenen adres, postcode en woonplaats

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Wij verlenen de omgevingsvergunning voor het aanleggen van een paardenrijbak met houten afrastering en twee lichtmasten.

Omgevingsvergunning. Wij verlenen de omgevingsvergunning voor het aanleggen van een paardenrijbak met houten afrastering en twee lichtmasten. gemeente Bronckhorst Omgevingsvergunning Besluit d.d. 1 september 2015 Wij verlenen de omgevingsvergunning voor het aanleggen van een paardenrijbak met houten afrastering en twee lichtmasten. Activiteiten

Nadere informatie

Artikel 3 WOONDOELEINDEN (W)

Artikel 3 WOONDOELEINDEN (W) Voorschriften Artikel 3 Woondoeleinden (W) Artikel 7 Erven (E) Artikel 8 Tuinen (T) Artikel 5 Waarde Archeologie 1B Artikel 3 WOONDOELEINDEN (W) DOELEINDENOMSCHRIJVING 1. De gronden op de kaart aangewezen

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN. Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010

BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN. Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010 BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010 Inleiding In deze beleidsregel wordt het gemeentelijk beleid ten aanzien van beroep en bedrijf aan huis beschreven.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. ontwerp gemeente Groningen - bestemmingsplan Gasleiding Groningen-Winschoten 2

Inhoudsopgave. ontwerp gemeente Groningen - bestemmingsplan Gasleiding Groningen-Winschoten 2 Regels Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels 2 Artikel 1 Begrippen 3 Artikel 2 Wijze van meten 4 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 3 Leiding - Gas 5 Hoofdstuk 3 Algemene regels 7 Artikel 4

Nadere informatie

Regels bestemmingsplan Camperstandplaatsen Balk. Planstatus: ontwerp Datum: Plan identificatie: NL.IMRO.0653.BPL2012100010-ON01 Auteur: Ontwikkeling

Regels bestemmingsplan Camperstandplaatsen Balk. Planstatus: ontwerp Datum: Plan identificatie: NL.IMRO.0653.BPL2012100010-ON01 Auteur: Ontwikkeling Regels bestemmingsplan Camperstandplaatsen Balk Planstatus: ontwerp Datum: Plan identificatie: NL.IMRO.0653.BPL2012100010-ON01 Auteur: Ontwikkeling 1 Inleidende regels... 3 Artikel 1 Begrippen... 3 Artikel

Nadere informatie

De voorliggende modelregeling is, gezien het tijdelijk karakter (tot de inwerkingtreding van de amvb) terughoudend van aard.

De voorliggende modelregeling is, gezien het tijdelijk karakter (tot de inwerkingtreding van de amvb) terughoudend van aard. Toelichting op de Brandbeveiligingsverordening 2012 Algemeen De wetgever kondigt in de Wet veiligheidsregio's en de aanpassing daarop in artikel 3, derde lid, een algemene maatregel van bestuur aan over

Nadere informatie

(ontwerpbesluit)omgevingsvergunning (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht)

(ontwerpbesluit)omgevingsvergunning (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) (ontwerpbesluit)omgevingsvergunning (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) nummer OM 20140196 Burgemeester en Wethouders van de gemeente Winterswijk; gezien het verzoek van Ten Damme Meddo B.V., gevestigd

Nadere informatie

DE SNELTOETS- CRITERIA

DE SNELTOETS- CRITERIA DE SNELTOETS- CRITERIA 8. ROLHEKKEN, LUIKEN EN ROLLUIKEN Veel aanvragen betreffen kleine veranderingen of toevoegingen aan de bestaande bebouwing. Om ervoor te zorgen dat deze ingrepen gemakkelijk kunnen

Nadere informatie

DE SNELTOETS- CRITERIA

DE SNELTOETS- CRITERIA DE SNELTOETS- CRITERIA 4. ZONNEPANELEN EN -COLLECTOREN Veel aanvragen betreffen kleine veranderingen of toevoegingen aan de bestaande bebouwing. Om ervoor te zorgen dat deze ingrepen gemakkelijk kunnen

Nadere informatie

Bijlage 7 Model-planregels

Bijlage 7 Model-planregels Bijlage 7 Model-planregels Doel van de planregels De planregels vormen het juridisch-planologisch kader voor de bescherming van belangrijk archeologische waarden, door de aanvrager van een omgevingsvergunning

Nadere informatie

DE SNELTOETS- CRITERIA

DE SNELTOETS- CRITERIA DE SNELTOETS- CRITERIA 6. KOZIJN- EN GEVEL- WIJZIGINGEN Veel aanvragen betreffen kleine veranderingen of toevoegingen aan de bestaande bebouwing. Om ervoor te zorgen dat deze ingrepen gemakkelijk kunnen

Nadere informatie

Jaarverslag Welstandstoezicht 2014. : het college van burgemeester en wethouders van Velsen : artikel 12 c van de Woningwet

Jaarverslag Welstandstoezicht 2014. : het college van burgemeester en wethouders van Velsen : artikel 12 c van de Woningwet Jaarverslag Welstandstoezicht 2014 Opgesteld door In kader van Aangeboden aan : het college van burgemeester en wethouders van Velsen : artikel 12 c van de Woningwet : Gemeenteraad van Velsen Juni 2015

Nadere informatie

Inhoudsopgave DEEL C - PROCEDURE 1

Inhoudsopgave DEEL C - PROCEDURE 1 DEEL C - PROCEDURE . Inhoudsopgave pagina DEEL C - PROCEDURE 1 9. WELSTANDSPROCEDURE 1 9.1 De status van de welstandsnota 1 9.2 Organisatie van welstand 1 9.3 De welstandsprocedure 1 9.4 Nieuwe bouwprojecten

Nadere informatie

Gemeente Kollumerland c.a.

Gemeente Kollumerland c.a. BESCHIKKING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT (omgevingsvergunning) Aanvraag Datum Nummer aanvraag Gegevens aanvrager Naam aanvrager Adres Postcode en plaats Gegevens locatie Adres Postcode en plaats

Nadere informatie

SPIJKVOORDERHOUT WONEN AAN DE OERDIJK Overzicht kavels

SPIJKVOORDERHOUT WONEN AAN DE OERDIJK Overzicht kavels Overzicht kavels Verkaveling: Oerdijk Koekkoekpad Cees Wilkeshuisstraat Pieter Stuitjesstraat Van Der Marcklaan Willem ten Entelstraat Van Der Marcklaan Deelgebieden: Kavels: opp: 220 772 m 2 224 657 m

Nadere informatie

Aanvraag bouwinitiatief / principeverzoek

Aanvraag bouwinitiatief / principeverzoek Aanvraag bouwinitiatief / principeverzoek Een principeverzoek houdt in, dat u een plan voor een omgevingsvergunningplichtig bouwwerk of werkzaamheid voorlegt aan de gemeente om te achterhalen hoe groot

Nadere informatie

2 Loketcriteria. Welstandsnota gemeente Amersfoort maart 2008 H2 Loketcriteria

2 Loketcriteria. Welstandsnota gemeente Amersfoort maart 2008 H2 Loketcriteria 2 Loketcriteria Zoals in deel A van de bijlage van deze nota is uiteengezet, verplicht het nieuwe artikel 12a van de Woningwet de gemeenteraad om een welstandsnota vast te stellen, waarin criteria zijn

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Artikel 1 Toepassingsverklaring 1. Artikel 2 Herziening van de bestemmingsplannen 1. Artikel 3 Slotbepaling 10

INHOUDSOPGAVE. Artikel 1 Toepassingsverklaring 1. Artikel 2 Herziening van de bestemmingsplannen 1. Artikel 3 Slotbepaling 10 INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Toepassingsverklaring 1 Artikel 2 Herziening van de bestemmingsplannen 1 Artikel 3 Slotbepaling 10 Artikel 1 Toepassingsverklaring In artikel 2 van deze voorschriften is bepaald

Nadere informatie

ONTWERP Omgevingsvergunning Zaaknummer

ONTWERP Omgevingsvergunning Zaaknummer ONTWERP Omgevingsvergunning Zaaknummer 1196903 1. Inleiding Op 23 mei 2018 hebben wij uw aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het bouwen van een woning en garage en het maken van een uitweg

Nadere informatie

3 Woningwet en Welstand

3 Woningwet en Welstand Schema welstandstoets 3-1 HOOFDSTUK 3 WONINGWET EN WELSTAND 3.1 Inleiding De Woningwet kent per 1 januari 2003 drie categorieën bouwwerken: - bouwvergunningvrij - licht-bouwvergunningplichtig - regulier

Nadere informatie

Bouwen en ontwikkelen met de Wabo

Bouwen en ontwikkelen met de Wabo Prof. mr. A.G.A. Nijmeijer Mr. S. Hillegers Mr. T.E.P.A. Lam Bouwen en ontwikkelen met de Wabo Eerste druk Kiuwer a Wolters Kiuwer business Alphen aan den Rijn - 2010 INHOUDSOPGAVE Voorwoord / V lijst

Nadere informatie

Raadsbij lage Voorstel tot het aanwijzen van Villapark Den Elzent tot beschermd stadsgezicht

Raadsbij lage Voorstel tot het aanwijzen van Villapark Den Elzent tot beschermd stadsgezicht gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer Raadsbij lage nummer 205 lnboeknummer orvoo48ox Beslisdatum B&W a3 oktober soox Dossiernummer t43.404 Raadsbij lage Voorstel tot het aanwijzen

Nadere informatie

Appelschuur. Wonen in de historische moestuin van Middachten. Brochure Appelschuur Wonen in de historische moestuin van Middachten 9 mei van 12

Appelschuur. Wonen in de historische moestuin van Middachten. Brochure Appelschuur Wonen in de historische moestuin van Middachten 9 mei van 12 Appelschuur Wonen in de historische moestuin van Middachten Brochure Appelschuur Wonen in de historische moestuin van Middachten 9 mei 2016 1 van 12 Uitgi%e op basis van erfpacht met a4ankelijk recht van

Nadere informatie

Omgevingsvergunning ii

Omgevingsvergunning ii ii Omgevingsvergunning Omgevingsvergunning Wie wil bouwen, verbouwen, zijn bedrijfsvoering wil wijzigen of anderszins iets aan zijn omgeving wil veranderen, heeft vaak een vergunning nodig. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

BIJBEHORENDE BOUWWERKEN

BIJBEHORENDE BOUWWERKEN BIJBEHORENDE BOUWWERKEN HEEFT U WEL OF GEEN VERGUNNING NODIG? WAT IS EEN BIJBEHOREND BOUWWERK? Het begrip bijbehorend bouwwerk is een verzamelterm voor uitbreidingen van een hoofdgebouw, aan- en uitbouwen,

Nadere informatie

wijzigingsplan Dr Bouwdijkstraat

wijzigingsplan Dr Bouwdijkstraat Regels wijzigingsplan Dr Bouwdijkstraat Planstatus: vastgesteld Datum: 2010-11-23 Plan identificatie: NL.IMRO.0638.BPDorpskernWY001-VAS1 Auteur: Zoeterwoude 1 Inleidende regels...4 Artikel 1 Begrippen...4

Nadere informatie

Visbuurt, Sluisdijkbuurt en Boatex. Versie 1: 15 maart 2011 Versie 2: 04 april 2011 Versie 3: 12 april 2011

Visbuurt, Sluisdijkbuurt en Boatex. Versie 1: 15 maart 2011 Versie 2: 04 april 2011 Versie 3: 12 april 2011 Notitie Dakterrassen: Stadshart, Van Galenbuurt, Visbuurt, Sluisdijkbuurt en Boatex Versie 1: 15 maart 2011 Versie 2: 04 april 2011 Versie 3: 12 april 2011 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Aanleiding...

Nadere informatie

o wonen $ max. hoogte D bouwvlak ~ max. goothoogte 1:",,:i:i::iro"1 tuin ~ waarde - archeologie

o wonen $ max. hoogte D bouwvlak ~ max. goothoogte 1:,,:i:i::iro1 tuin ~ waarde - archeologie PROJECTBESLUIT Noorderhoofdstraat 149, Krommenie, 14-10-09 schaal 1 : 500 1:",,:i:i::iro"1 tuin ~ waarde - archeologie o wonen $ max. hoogte D bouwvlak ~ max. goothoogte Voorschriften behorende bij projectbesluit

Nadere informatie

ARTIKEL 1. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1 ARTIKEL 2. WIJZE VAN METEN 2 ARTIKEL 3. ANTI-DUBBELTELBEPALING 2 ARTIKEL 4. VERWIJZING NAAR KAART 2

ARTIKEL 1. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1 ARTIKEL 2. WIJZE VAN METEN 2 ARTIKEL 3. ANTI-DUBBELTELBEPALING 2 ARTIKEL 4. VERWIJZING NAAR KAART 2 INHOUD VOORSCHRIFTEN ARTIKEL 1. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1 ARTIKEL 2. WIJZE VAN METEN 2 ARTIKEL 3. ANTI-DUBBELTELBEPALING 2 ARTIKEL 4. VERWIJZING NAAR KAART 2 ARTIKEL 5. VRIJSTAANDE WONINGEN. 3 ARTIKEL 6.

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering van de Integrale Visie Erfgoed

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering van de Integrale Visie Erfgoed gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5269 Inboeknummer 13bst00467 Beslisdatum B&W 15 januari 2013 Dossiernummer 13.02.451 RaadsvoorstelWijziging Erfgoedverordening Inleiding Op 10 april jl. heeft de Raad

Nadere informatie

Handleiding voor de Archeologische Monumentenkaart

Handleiding voor de Archeologische Monumentenkaart Handleiding voor de Archeologische Monumentenkaart Pagina 1 van 7 Colofon Bron voor AMK gegevens: ARCHIS De AMK is tot stand gekomen in samenwerking met de Provincies Redactie teksten: A. Sloos Redactie

Nadere informatie

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten planologische afwijking van het bestemmingsplan en bouwen

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten planologische afwijking van het bestemmingsplan en bouwen Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten planologische afwijking van het bestemmingsplan en bouwen Burgemeester en wethouders hebben op 2 maart 2012 van J.H.J.M. van Duijnhoven, Hoenderstraat

Nadere informatie