Projectplan aanvullende seksualiteits hulpverlening 1 e lijn (ASH 1 e lijn)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Projectplan aanvullende seksualiteits hulpverlening 1 e lijn (ASH 1 e lijn)"

Transcriptie

1 Projectplan aanvullende seksualiteits hulpverlening 1 e lijn (ASH 1 e lijn) GGD Nederland Utrecht, 28 maart 2007

2 Inleiding Het ministerie van VWS heeft zich voorgenomen de kwaliteit, financiering en organisatie van de seksualiteits-hulpverlening in Nederland te verbeteren. Hiertoe heeft zij een project gestart voor de realisatie van een versterkte & aanvullende seksualiteits hulpverlening in de 1 e lijn. Uitgangspunt is dat mensen voor vragen rondom seksualiteit naar hun huisarts gaan. Een groep cliënten gaat voor seksualiteitvragen niet naar hun huisarts. Het is zowel voor de individuele als openbare gezondheid belangrijk dat deze groep geholpen wordt. Voor hen is er aanvullende seksualiteits hulpverlening in de eerste lijn. Het gaat vooral om huisartsenzorg op het gebied van seksualiteit. VWS streeft er naar per te kunnen starten met een nieuwe financieringsregeling. Het gaat daarbij om het realiseren van een landelijk dekkende voorziening, vergelijkbaar met de regeling aanvullende curatieve soabestrijding. Evenals in de soa-bestrijding is het voor de seksualiteits hulpverlening nodig een laagdrempelige voorziening te hebben die zowel anoniem als kosteloos beschikbaar is. Jongeren vormen de belangrijkste doelgroep van de voorziening. VWS wil voor de coördinatiestructuur van de seksualiteits hulpverlening aansluiten op de organisatiestructuur van de aanvullende curatieve soa-bestrijding en heeft GGD Nederland gevraagd hiervoor een plan van aanpak op te stellen. VWS is gestart met de uitwerking en opstelling van de regeling vanwege publicatie van de regeling in de staatscourant in september Hiervoor is een projectgroep opgezet, die zich bezig houdt met de vraag welke hulp allemaal onder de nieuwe regeling moet vallen, welke kwaliteitseisen hiervoor nodig zijn en op welke manier geregistreerd moet worden. Voor de laatste twee punten zijn de Nederlands Vereniging voor Seksuologie (NVVS) resp. de Rutgers Nisso Groep (RNG) aangewezen als werkgroepcoördinator.

3 Algemene projectdoelen: In de globale projectbeschrijving van VWS zijn drie algemene doelstellingen geformuleerd: 1. Vergroten bereik seksualiteits hulpverlening (>7000 consulten per jaar) 2. Extra aandacht voor het bereik van seksualiteits hulpverlening bij jongeren (nu 30% van consulten). 3. Aansluiting van aanvullende seksualiteits hulpverlening op aanvullende soa-bestrijding. Er wordt aansluiting gezocht bij de ervaringen die de afgelopen periode zijn opgedaan met de Sense-projecten. Er wordt een project beoogd van vier jaar. Het eerste jaar richt zich op de voorbereiding en totstandkoming van een nieuwe subsidieregeling. In het tweede en derde jaar wordt de regeling geïmplementeerd in de zeven regio s voor publieke gezondheidszorg waarin acht coördinerende centra voor aanvullende curatieve soa-bestrijding eveneens de coördinatie voor de ASH (Aanvullende Seksualiteits Hulpverlening)1 e lijn op zich gaan nemen. Voor het slagen van het project is het van belang om te definiëren wat wordt verstaan onder de Aanvullende Seksualiteits Hulpverlening Algemene Projectactiviteiten: 2007 Het algemene projectdoel is dus: een nieuwe financiering en coördinatie van de aanvullende eerstelijns seksuele hulpverlening, die er uiteindelijk toe bijdraagt dat eerstelijns soa en seksualiteits hulpverlening op elkaar aansluiten. Dit doet VWS door: 1. het maken van een nieuwe subsidieregeling voor de aanvullende seksuele hulpverlening, 2. het zorgdragen voor een coördinatiestructuur voor de uitvoering van deze nieuwe subsidieregeling 3. kijken naar mogelijkheden zorgverzekeraars voor met name de SH kant 4. kijken naar evt. extra investeringen t.a.v. huisartsen (we willen niet dat een aanvullende structuur de huisarts vervangt) 5. integratie met soa-hulp: wellicht aanpassing soa-regeling, scholing, nieuwe geïntegreerde protocollen De werkzaamheden in 2007 behelzen de eerste 4 onderdelen, waarbij rekening wordt gehouden met het vijfde onderdeel. De ontwikkeling van een nieuwe regeling en de implementatie in een landelijk dekkende coördinatiestructuur staat centraal en 2009 Implementatie coördinatiestructuur en subsidieregeling. Betrekken van uitkomsten uit de evaluatie van de SENSE projecten Afspraken met zorgverzekeraars en eventueel overgang van deel van subsidieregeling naar zorgverzekeraars.

4 Zorgaanbod promoten bij doelgroepen 2010 Evaluatie subsidieregeling en organisatiestructuur. De rol van GGD Nederland GGD Nederland is gevraagd om VWS in het jaar 2007 te ondersteunen bij het tot stand brengen van de nieuwe situatie, op het terrein van het opzetten van de coördinatiestructuur van 8 coördinerende GGD en. Aanbod GGD Nederland 2007 In de uitwerking van het projectplan worden landelijke en regionale activiteiten beschreven. Doel: Ontwikkelen coördinatiestructuur per 1 januari 2008: Subdoelen: Een structuur van 8 coördinerende GGD en (gekoppeld aan coördinatie soabestrijding). Een dekkende structuur van ASH per regio, zodat landelijke dekking ontstaat. Iedere coördinerende GGD kan vanaf 2008 uit de voeten met de nieuwe subsidieregeling. Dit betekent o.a.: men registreert zoals dat is afgesproken, men voldoet aan de kwaliteitseisen enz. Activiteiten: Landelijk (GGD Nederland) Voor de realisatie van een landelijk dekkende coördinatie structuur voor de seksualiteits hulpverlening in Nederland, worden vanuit GGD Nederland acht kernactiviteiten onderscheiden. 1. Draagvlak GGD en en abortusklinieken Afstemming in de vereniging (draagvlak nieuwe activiteit, draagvlak voor coördinerende GGD en, rol coördinerende GGD/andere GGD en). Van belang is draagvlak te creëren zowel op bestuurlijk & management niveau als op het niveau van de uitvoering bij de GGD en de in het netwerk participerende professionals en organisaties. Afspraken met de acht coördinerende GGD centra VWS organiseert bijeenkomst met abortusklinieken over hun veranderende rol, zonodig worden de coördinerende GGD en hierbij betrokken 2. Afstemming binnen project Het is van belang goede afstemming te realiseren tussen de vier afzonderlijke trajecten door: Deelname in de VWS projectgroep

5 Deelname aan de landelijke werkgroepen (registratie, kwaliteit,). Dit is belangrijk om op de hoogte te zijn en mee te kunnen praten om het draagvlak bij de GGD en te vergroten. 3. Communicatie Overleg met ASH-coördinatoren instellen en ondersteunen/leiden ter voorbereiding op het implementatietraject. Optioneel: uitgave digitale nieuwsbrief voor GGD en, projectdeelnemers en netwerkpartners Organiseren van twee of drie landelijke bijeenkomsten met GGD en en netwerkpartners In april een verkennende bijeenkomst, september uitleg over nieuwe subsidieregeling, december bespreking plan van aanpak ten aanzien van de implementatie en evaluatie nieuwe regeling 4. Ondersteunen bij Netwerkvorming Bijdrage leveren in de totstandkoming van een overzicht van het landelijk netwerk (partijen en organisaties betrokken bij MHSH, deskundigheden, doelgroepen) In samenwerking met VWS overzicht van taken/functionaliteiten, bevoegdheden en verantwoordelijkheden coördinerende GGD en partners en afspraken hierover Voorbeeldafspraken met hulpverleners/instellingen in de regio opstellen. Ondersteunen regio s bij regionale afspraken maken. Ondersteunen regio s bij afstemming van dienstverlening in de regio. 5. Afstemming soabestrijding-ash Best practices en voorbeelden uit Senseregio s aanbieden en integreren in de nieuwe organisatiestructuur. Verkennen mogelijkheden afstemming soahulpverlening met seksualiteits hulpverlening vanuit sense ervaringen. 6. Kostprijsberekeningen Maken van kostprijsberekeningen voor de diverse diensten van coördinerende GGD en partners ten behoeve van de subsidieregeling. 7. Optioneel: Registratiesysteem Dit onderdeel valt buiten het subsidieverzoek aan het ministerie van VWS. Indien wordt besloten gebruik te maken van/aan te sluiten bij de landelijke ICT infrastructuur die er is voor de aanvullende curatieve soabestrijding (soa-epd) zou een traject er als volgt uit kunnen zien:

6 Functioneel ontwerp opstellen voor een effectief en efficiënt, gebruiksvriendelijk, webbased epd dat voor alle partners in deze regeling te gebruiken is. Er wordt zoveel mogelijk aangesloten bij wat er al is. Afspraken maken over ontwikkeling epd in de implementatiefase. Gezien het tijdsbestek denken wij niet dat het mogelijk is het asg-epd al gebruiksklaar te kunnen maken in Voor het tempo is ICT ontwikkeling sterk afhankelijk van het tempo van afbakening van de zorginhoud in de werkgroep kwaliteit. Functionaliteiten: epd gegevens gegevens t.b.v. subsidieregeling gegevens t.b.v. eventuele afspraken met zorgverzekeraars gegevens t.b.v. evaluatie Aansluiting op bestaande systemen in deze branche (abortusregistratie, 2 e lijn hulpverlening) Gegevens inzichtelijk voor alle betrokken hulpverleners Rapportagemodules landelijk, regionaal en lokaal Activiteiten hiervoor: Oprichten werkgroep/gebruikersgroep waarin ASH coördinatoren en betrokken hulpverleners zitting hebben en eventueel andere hulpverlenende instanties waarmee gegevensuitwisseling wenselijk is (2 e lijn, abortus). Functioneel ontwerp maken. Afspraken met software ontwikkelaar 8. Planvorming implementatie en evaluatie In oktober 2007 wordt in samenwerking met VWS een plan van aanpak opgesteld voor de implementatie van de regeling in 2008 en 2009 en de evaluatie in Regionaal (coördinerende GGD en) Algemeen Coördinator aanstellen Communicatie Participeren in landelijk overleg Nieuwsbrief o.i.d. voor partners in de regio twee of drie plenaire bijeenkomsten voor partners in de regio in aansluiting op de landelijke bijeenkomsten (juni: kennismaken en oriënteren, september: regeling).

7 Netwerk Regionaal netwerk verkennen (meer werk voor niet sense dan voor sense regio s). Realiseren van draagvlak voor ASH in de regio conform landelijk model Afspraken maken met hulpverleners/instellingen in de regio. Afstemmen van dienstverlening in de regio. Afstemming soa-ash+ Afstemming soahulpverlening en seksualiteits hulpverlening. Voorbereiden promotie zorgaanbod Om de doelstelling te halen dat er meer gebruik gemaakt wordt van de MHSH, is het belangrijk dat het zorgaanbod in de regio geprofileerd wordt. Begroting 2007 kostenraming project aanvullende seksualiteits hulpverlening (ASH) aantal fte prijs totaal 2007 landelijk sr beleid secr automatisering* pm overige kosten* pm regionaal coördinatie subtotaal * optioneel automatisering begroot op ontwikkelkosten, eventueel later nader te specificeren op basis van een offerte. * overige kosten zoals het organiseren van landelijke bijeenkomsten, het uitbrengen van een nieuwsbrief en andere communicatie kosten zijn op verzoek van het ministerie buiten deze begroting gehouden.

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense Werkinstructie benaderen intermediairs Sense BIJLAGE 7 Voorbeeld van de opzet van de presentatie in PowerPoint BIJLAGE 7 VOORBEELD VAN DE OPZET VAN DE PRESENTATIE IN POWERPOINT] 1 WERKINSTRUCTIE BENADEREN

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG De voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Seksuele gezondheid Een goede seksuele

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 29 220 Seksueel overdraagbare aandoeningen (Soa) Nr. 9 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Aanvullende seksualiteitshulpverlening: de cijfers over 2013

Aanvullende seksualiteitshulpverlening: de cijfers over 2013 Aanvullende seksualiteitshulpverlening: de cijfers over 2013 1. Inleiding De aanvullende seksualiteitshulpverlening (ASH) is laagdrempelige zorg waar jongeren tot 25 jaar gratis en indien gewenst anoniem

Nadere informatie

Toelichting aanvullende regeling Seksuele Gezondheidszorg

Toelichting aanvullende regeling Seksuele Gezondheidszorg Toelichting aanvullende regeling Seksuele Gezondheidszorg Per 1 januari 2012 worden de regelingen Aanvullende Curatieve Soa-bestrijding (ACS) en de Aanvullende Seksualiteitshulpverlening (ASH) geïntegreerd

Nadere informatie

ARTIKEL 14 SEPTEMBER 2017

ARTIKEL 14 SEPTEMBER 2017 ARTIKEL 14 SEPTEMBER 2017 Hoe maak je als landelijke organisatie de omslag van hulpverlenen naar kennis delen? En hoe zorg je dat de hulp aan je doelgroep dan goed wordt overgenomen? Fiom moest deze rigoureuze

Nadere informatie

Reglement Registratie Consulent Seksuele Gezondheid NVVS

Reglement Registratie Consulent Seksuele Gezondheid NVVS Reglement Registratie Consulent Seksuele Gezondheid NVVS Vastgesteld door de NVVS ALV van 27 maart 2015 en in gewijzigde vorm aangenomen door de Raad van Toezicht van de Stichting NRVS op 12 februari 2018.

Nadere informatie

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars 1 Jaarplan netwerk Haaglanden 2016 Inleiding en achtergrond Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met en hun naasten. In de jaren daarna heeft de wijze van samenwerking

Nadere informatie

Verpleegkundigen Openbare GezondheidsZorg

Verpleegkundigen Openbare GezondheidsZorg Aan: M.C. (Maryse) Kok, MSc. Senior Beleidsmedewerker Infectieziekten en seksuele gezondheid Directie Publieke Gezondheid Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Onderwerp Antwoord op uw vraag

Nadere informatie

Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator,

Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator, Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator, Beleidsdoelstellingen Netwerk Beter werken door netwerken Ambities I. Het netwerk zelf is een inspiratiebron en voedingsbodem

Nadere informatie

Evaluatie Jaarplan 2014

Evaluatie Jaarplan 2014 Evaluatie Jaarplan 2014 1. Inleiding Aan het jaarplan 2014 is dankzij de inzet van velen; mentoren, coördinatoren op een goede manier invulling gegeven. Hieronder de bereikte resultaten. 2. Doelen De volgende

Nadere informatie

gfedcb Besluitenlijst d.d. d.d.

gfedcb Besluitenlijst d.d. d.d. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team RS/SI/MM Projectplan Centrum voor jeugd en gezin 1- Notagegevens Notanummer 2007.27935 Datum 15-10-2007 Portefeuillehouder Weth. Adema

Nadere informatie

Jaarplan netwerk dementie Haaglanden 2015

Jaarplan netwerk dementie Haaglanden 2015 1 Jaarplan netwerk Haaglanden Inleiding en achtergrond Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met en hun naasten. In de jaren daarna heeft de wijze van samenwerking

Nadere informatie

Evaluatie subsidie medische en seksuologische hulpverlening

Evaluatie subsidie medische en seksuologische hulpverlening College voor zorgverzekeringen Evaluatie subsidie medische en seksuologische hulpverlening Oktober 2006 2006 KPMG Business Advisory Services B.V., lid van KPMG International, een Zwitserse coöperatie.

Nadere informatie

Een sterke GGZ begint bij de huisarts. www.prorch.nl

Een sterke GGZ begint bij de huisarts. www.prorch.nl Een sterke GGZ begint bij de huisarts Een sterke GGZ begint bij de huisarts! PRORCH zorgt ervoor dat de huisarts aan het roer staat. Oplossingen voor vraagstukken binnen uw praktijk, kwaliteit van zorg

Nadere informatie

Beleidsdocument 2012-2016

Beleidsdocument 2012-2016 Beleidsdocument 2012-2016 uw zorg, onze zorg Inhoudsopgave 1. Voorwoord...3 2. Zorggroep de Bevelanden...4 3. Waar staat Zorggroep de Bevelanden voor (Missie, Visie en Doelstellingen)...4 4. Uitwerking:

Nadere informatie

Omschrijving Pilot: een eigen Centrum voor Seksuele Gezondheid binnen Regio Gooi en Vechtstreek

Omschrijving Pilot: een eigen Centrum voor Seksuele Gezondheid binnen Regio Gooi en Vechtstreek PROJECTPLAN Omschrijving Onderwerp Pilot: een eigen Centrum voor Seksuele Gezondheid binnen Regio Gooi en Vechtstreek Nee Daan Kuypers en Annet Mekkelholt Gemeentelijke Gezondheidsdienst d.kuypers@ggdgv.nl

Nadere informatie

Vijfde, herziene editie Eerdere edities zijn verschenen via Lifetime/Kosmos uitgeverij MOVISIE, kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling, september 2009 Auteurs: Ank van Wageningen en Els Plooij

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK IMPLEMENTATIE VAN KOM VERDER

PLAN VAN AANPAK IMPLEMENTATIE VAN KOM VERDER PLAN VAN AANPAK IMPLEMENTATIE VAN KOM VERDER Opgesteld door Datum Versie : : : 1 Inhoudsopgave 1 INHOUD... 3 1.1 Aanleiding en situatieschets... 3 1.2 Volgende stap en de doelstellingen daarvan... 3 1.3

Nadere informatie

o i B&W-nota gemeente Winterswijk nr(s) geregistreerde stuk(ken): 95771 blad: 1/5 datum nota: 01-09-2015

o i B&W-nota gemeente Winterswijk nr(s) geregistreerde stuk(ken): 95771 blad: 1/5 datum nota: 01-09-2015 loonto nr(s) geregistreerde stuk(ken): 95771 blad: 1/5 datum nota: 01-09-2015 programma: 10. Maatschappelijke participatie en zorg werkdoel: 1552 - Transformatie sociaal domein onderwerp: Ketensamenwerking

Nadere informatie

Succesvol implementeren

Succesvol implementeren Succesvol implementeren Waarom begeleiding bij implementeren? Idealiter wordt een verandering op een school ingezet vanuit de onderwijsvisie. Deze veranderingen zijn veelal geformuleerd in het schoolplan

Nadere informatie

Het reglement eist kwalificatie als hulpverlener, of als voorlichter of preventiewerker op tenminste HBO niveau, c.q. Bachelorsniveau.

Het reglement eist kwalificatie als hulpverlener, of als voorlichter of preventiewerker op tenminste HBO niveau, c.q. Bachelorsniveau. AANVRAAGFORMULIER VOOR DE AANTEKENING SEKSUOLOGIE NVVS VOOR SENSE MEDEWERKERS 1. Personalia Naam : Voorletters : Titel (drs./ dr. / geen / anders, n.l.).: Geboortedatum : Geslacht M / V Privé adres : Postcode

Nadere informatie

Project in het kader van de voorbereiding op de transformatie jeugdzorg

Project in het kader van de voorbereiding op de transformatie jeugdzorg Project in het kader van de voorbereiding op de transformatie jeugdzorg Projectpartners: 1e lijns praktijk voor psychologie Infano Diepenheim 1 e lijns praktijk voor psychologie Pedagogisch perspectief

Nadere informatie

NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017

NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017 NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017 Netwerk Palliatieve zorg regio Zutphen www.netwerkpalliatievezorg.nl/zutphen Anna Kempe a.kempe@sensire.nl tel: 06 2001 7978 concept Jaarplan 2017 Netwerk

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Bestuur NVvO

Jaarplan 2017 Bestuur NVvO Jaarplan 2017 Bestuur NVvO Uitgave Nederlandse Vereniging van Orthoptisten 29 juni 2017 1 Inleiding Meerjarenbeleidsplan 2017-2020 De veranderende zorgvraag, in combinatie met maatschappelijke en technologische

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Subsidieregeling publieke gezondheid wordt als volgt gewijzigd:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Subsidieregeling publieke gezondheid wordt als volgt gewijzigd: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 19500 11 juli 2014 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 4 juli 2014, kenmerk 639561-123149-PG,

Nadere informatie

Reglement Registratie Seksuologie NVVS

Reglement Registratie Seksuologie NVVS Reglement Registratie Seksuologie NVVS Vastgesteld door de NVVS BLV van 22 november 2013 en in gewijzigde vorm aangenomen door de Raad van Toezicht van de Stichting NRVS op 12 februari 2018. Waar in dit

Nadere informatie

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) Hulp bij overgewicht wordt per 2019 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De dekking is bedoeld voor mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht.

Nadere informatie

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Activiteitenplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Werkplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan

Nadere informatie

Arbo- en Milieudeskundige

Arbo- en Milieudeskundige Arbo- en Milieudeskundige Doel Ontwikkelen van beleid, adviseren, ondersteunen en begeleiden van management, medewerkers en studenten, alsmede bijdragen aan de handhaving van wet- en regelgeving, binnen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Format Projectplan. Zo kan het ook! 20 juni 2013 1

Format Projectplan. Zo kan het ook! 20 juni 2013 1 Format Projectplan Onbeperkt Sportief biedt u een format voor het maken van een projectplan. Met zeven hoofdvragen krijgt u helder op papier wat uw project inhoudt. Het projectplan heeft als doel het stimuleren

Nadere informatie

Inleiding. Daarnaast is het gebruikelijk om in een jaarverslag de volgende aspecten op te nemen:

Inleiding. Daarnaast is het gebruikelijk om in een jaarverslag de volgende aspecten op te nemen: Inleiding Met een jaarverslag biedt de maatschap inzicht in de geboekte resultaten over het afgelopen jaar. Vaak wordt daarbij gereflecteerd op de doelstellingen die zijn opgenomen in het jaarplan van

Nadere informatie

Handreiking Substitutie van zorg. samenwerking tussen huisarts en medisch specialist. drs. B.W.H. (Belinda) van de Lagemaat Senior Adviseur

Handreiking Substitutie van zorg. samenwerking tussen huisarts en medisch specialist. drs. B.W.H. (Belinda) van de Lagemaat Senior Adviseur Handreiking Substitutie van zorg samenwerking tussen huisarts en medisch specialist. drs. B.W.H. (Belinda) van de Lagemaat Senior Adviseur Handreiking substitutie het begin Diagnostiek Behandeling: Overig

Nadere informatie

Invoering Omgevingswet

Invoering Omgevingswet Invoering Omgevingswet Projectplan Versie 1.2 Datum: 19-09-2016 Opsteller: Linda Roeterink Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Projectomschrijving... 2 2.1. Aanleiding... 2 2.2. Totstandkoming projectplan... 2

Nadere informatie

Samen naar een gezonde omgeving

Samen naar een gezonde omgeving Samen naar een gezonde omgeving 2020-2025-2030 Missie Partijen willen bij sportevenementen een gezonde omgeving creëren die bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Uitgangspunten Sportevenementen hebben een

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 32 239 Seksuele gezondheid Nr. 3 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

3.C.2 Communicatieplan ten behoeve van de CO 2 - Prestatieladder Takke Groep

3.C.2 Communicatieplan ten behoeve van de CO 2 - Prestatieladder Takke Groep 3.C.2 Communicatieplan ten behoeve van de CO 2 - Prestatieladder Takke Groep 3.C.2 Communicatieplan 2015 versienummer: 01 Pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Eisen vanuit de CO 2 prestatieladder 3 3. Communicatiedoelstellingen

Nadere informatie

Kwaliteitseisen en richtlijnen aanvullende eerstelijns seksualiteitshulpverlening. Nederlandse Vereniging voor Seksuologie 2007

Kwaliteitseisen en richtlijnen aanvullende eerstelijns seksualiteitshulpverlening. Nederlandse Vereniging voor Seksuologie 2007 Kwaliteitseisen en richtlijnen aanvullende eerstelijns seksualiteitshulpverlening Nederlandse Vereniging voor Seksuologie 2007 I N H O U D S O P G A V E Inleiding 2 1 Minimum kwaliteitseisen 3 1.1 Waar

Nadere informatie

3. ORGANISATIE. 3.1 BESTUUR: Trekker: Bestuur. 3.2 ORGANISATIE Trekker: Bestuur

3. ORGANISATIE. 3.1 BESTUUR: Trekker: Bestuur. 3.2 ORGANISATIE Trekker: Bestuur Werkplan & Begroting 2011 1. VISIE Energie U is een duurzaam lokaal energie bedrijf gebaseerd op een vereniging zonder winstoogmerk. Wij willen de Utrechters helpen om in hun eigen omgeving hun eigen duurzame

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Beantwoording schriftelijke vragen ex art.41 RvO PvdA en PvdD over sluiting Testlab Noord-Nederland E. Bruinewoud De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 69 91 1 6989642 20-6-2018

Nadere informatie

Elektronisch Patiënten Dossier. 5 oktober 2005. A. Vos L.J. Arendshorst

Elektronisch Patiënten Dossier. 5 oktober 2005. A. Vos L.J. Arendshorst Elektronisch Patiënten Dossier 5 oktober 2005 A. Vos L.J. Arendshorst Inhoud De Gezondheidszorg Het Elektronisch Patiënten Dossier Stellingname Praktijkvoorbeeld Conclusies De gezondheidszorg Overheid

Nadere informatie

Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind!

Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind! Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind! Samen verder, samen beter! Iedere vrouw heeft recht op professionele geboortezorg die haar en haar gezin in het proces van kinderwens, zwangerschap,

Nadere informatie

Sense in Brabant en Zeeland

Sense in Brabant en Zeeland Sense in Brabant en Zeeland Handreiking voor professionals Wat is Sense? Wanneer Sense? www.sense.info Sense-consult Doorverwijzen Meer informatie Sense in Brabant en Zeeland Handreiking voor professionals

Nadere informatie

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht 13.30 - Opening danielle@digitalestedenagenda.nl h.haveman@enschede.nl www.twitter.com/dezorgendestad 1 Digitale

Nadere informatie

Huisartsenzorg in Noord-Limburg. Den Bosch, 16 juni 2016 Geert Philipsen Voorzitter Raad van Bestuur

Huisartsenzorg in Noord-Limburg. Den Bosch, 16 juni 2016 Geert Philipsen Voorzitter Raad van Bestuur Huisartsenzorg in Noord-Limburg Den Bosch, 16 juni 2016 Geert Philipsen Voorzitter Raad van Bestuur Programma Cohesie Stakeholders Zorgverzekeraars Ziekenhuis GGZ Regio 40x20 km 113 huisartsen (100%

Nadere informatie

Foto: Jan van der Greef, Presentatie Koppeltaal HL7 WGM. Eemnes, 13 november 2015

Foto: Jan van der Greef,  Presentatie Koppeltaal HL7 WGM. Eemnes, 13 november 2015 Foto: Jan van der Greef, http://www.janvandergreef.com/ Presentatie Koppeltaal HL7 WGM Eemnes, 13 november 2015 1. Het verhaal van koppeltaal 2013 2014 2015 Ontwikkeling Kick-Ass Ontw. GiJ Oprichting cooperatie

Nadere informatie

Jaarplan besteding Arnhems Fonds Achterstandswijken 2017

Jaarplan besteding Arnhems Fonds Achterstandswijken 2017 Jaarplan besteding Arnhems Fonds Achterstandswijken 2017 1. Projecten eerstelijnscentra Eerstelijnscentra (samenwerkingsverbanden van huisartsen, al dan niet in combinatie met andere zorgverleners) in

Nadere informatie

Mantelzorg/familiebeleid Leger des Heils Gelderland Apeldoorn mei 2013 Afdeling Kwaliteit en Beleid

Mantelzorg/familiebeleid Leger des Heils Gelderland Apeldoorn mei 2013 Afdeling Kwaliteit en Beleid Mantelzorg/familiebeleid Leger des Heils Gelderland Apeldoorn mei 2013 Afdeling Kwaliteit en Beleid Mantelzorg/familiebeleid Leger des Heils Gelderland Mei 2013 Pagina 1 Inleiding In maart 2011 verscheen

Nadere informatie

TILBURGS MODEL VOOR SOCIAAL-MEDISCHE ZORG

TILBURGS MODEL VOOR SOCIAAL-MEDISCHE ZORG TILBURGS MODEL VOOR SOCIAAL-MEDISCHE ZORG IEDEREEN HEEFT RECHT OP MEDISCHE ZORG DINSDAG 13 JUNI 2017 AMY VAN BEURDEN; VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST OGGZ GGD HART VOOR BRABANT :LOCATIE TILBURG DAK- EN THUISLOZEN

Nadere informatie

Jaarplan 2016. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2016. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant is een samenwerkingsverband van zorgorganisaties

Nadere informatie

Structurele registratie van data gericht op triage en beoordeling (23 januari 2018)

Structurele registratie van data gericht op triage en beoordeling (23 januari 2018) Structurele registratie van data gericht op triage en beoordeling (23 januari 2018) 1. Inleiding Tijdige en kwalitatief goede acute psychiatrische hulpverlening is van essentieel belang voor de patiënt,

Nadere informatie

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad. Conform advies Aanhouden Anders, nl. Collegevoorstel Advies: Openbaar

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad. Conform advies Aanhouden Anders, nl. Collegevoorstel Advies: Openbaar Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Ontwikkeling OGGZ-loket als meldpunt voor onrust en overlast Programma / Programmanummer Maatschappelijke zorg en dienstverlening / 7320 Portefeuillehouder G.

Nadere informatie

Overwegingen voor deelname aan netwerk / samenwerking

Overwegingen voor deelname aan netwerk / samenwerking Overwegingen voor deelname aan netwerk / samenwerking Mede als gevolg van hervormingen en kostenbesparingen in de zorg ontstaan in toenemende mate mono- en multidisciplinaire netwerken en samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

s-gravenhage, 14 januari 2000 De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. Borst-Eilers

s-gravenhage, 14 januari 2000 De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. Borst-Eilers Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal s-gravenhage, 14 januari 2000 Onderwerp: Beleidsvisie landelijk kennis/behandelcentrum eetstoornissen Hierbij doe ik u een mijn «beleidsvisie voor

Nadere informatie

Implementatie iwlz 1.1. Diemen 10 juli 2015

Implementatie iwlz 1.1. Diemen 10 juli 2015 Implementatie iwlz 1.1 Diemen 10 juli 2015 Inhoud Uitgangspunten Implementatiestrategie en planning Ondersteunende modules Taken en verantwoordelijkheden Zorginstituut Nederland Taken en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

De lasten van de lusten

De lasten van de lusten De lasten van de lusten Evaluatie Subsidieregeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg 2012 (ASG) Eindrapport Utrecht, 11 juli 2013 GB144/eindrapportage Andersson Elffers Felix Maliebaan 16 postbus 85198

Nadere informatie

Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking

Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking Stappenplan voor het vormgeven van lokale samenwerking NISB ontwikkelt de BeweegKuur met subsidie van het ministerie van VWS en in samenwerking met NHG, LVG, NVDA, KNGF, LHV, DVN, NDF en VSG. Nederlands

Nadere informatie

2014D19761 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D19761 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D19761 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestond er bij enkele fracties behoefte een aantal vragen en opmerkingen voor te leggen

Nadere informatie

TERUGBLIK BIJEENKOMST HET BUITENHUIS

TERUGBLIK BIJEENKOMST HET BUITENHUIS Beste lezer, Voor u ligt het eerste nummer van de nieuwsbrief Nieuws Netwerk IZB. Deze nieuwsbrief wordt uitgebracht in het kader van het project netwerk infectieziektebestrijding. Het project is gericht

Nadere informatie

Communicatieplan CJG Centra voor Jeugd en Gezin in Hilversum. Hilversum

Communicatieplan CJG Centra voor Jeugd en Gezin in Hilversum. Hilversum Communicatieplan CJG Centra voor Jeugd en Gezin in Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding blz.3 Hoofdstuk 2 Doel communicatieplan blz.3 Hoofdstuk 3 Verantwoordelijkheden blz.3 Hoofdstuk 4 Doelgroepen en doelstellingen

Nadere informatie

SEKSUELE GEZONDHEID JAARVERSLAG 2015 CASUS: SYFILIS CLUSTER WIE ZIJN WIJ?

SEKSUELE GEZONDHEID JAARVERSLAG 2015 CASUS: SYFILIS CLUSTER WIE ZIJN WIJ? SEKSUELE GEZONDHEID JAARVERSLAG 2015 CASUS: SYFILIS CLUSTER WIE ZIJN WIJ? De afdeling seksuele gezondheid heeft als taken het bestrijden van soa, bevorderen van seksuele gezondheid onder jongeren onder

Nadere informatie

Stuurgroep komt elke 2 maanden bijeen. 2 maandelijkse vergaderingen gepland.

Stuurgroep komt elke 2 maanden bijeen. 2 maandelijkse vergaderingen gepland. 1 Jaarplan netwerk dementie Haaglanden 2012 Inleiding Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met dementie en hun naasten. In 2008 is het netwerk dementie regio Haaglanden

Nadere informatie

Jaarverslag Regionaal soa centrum Den Haag

Jaarverslag Regionaal soa centrum Den Haag Jaarverslag 2015 Regionaal soa centrum Den Haag Jaarverslag 2015 Regionaal soa centrum Den Haag 1 Mei 2016 Jaarverslag 2015 Regionaal soa centrum Den Haag Inhoudsopgave Jaarverslag 2015 Fout! Bladwijzer

Nadere informatie

Zorgen over de voorgenomen overheveling van het kortdurend eerstelijnsverblijf naar de Zvw per 2017.

Zorgen over de voorgenomen overheveling van het kortdurend eerstelijnsverblijf naar de Zvw per 2017. Ministerie van VWS Mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus 20350 2500 EJ 'S-GRAVENHAGE Sparrenheuvel 16 Postbus 520 3700 AM ZEIST Telefoon (030) 698 89 11 Telefax (030) 698 83 33 E-mail info@zn.nl Contactpersoon

Nadere informatie

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS Dat vind ik een van de mooiste dingen aan de seksuologie: dat de geestelijke en de somatische gezondheidszorg erin samen komen. evaluatie deelnemer mensenkennis Opleiding consulent seksuele gezondheid

Nadere informatie

Offerte / Gemeente Breda / Versie 2.0

Offerte / Gemeente Breda / Versie 2.0 Gemeente Breda t.a.v. mevrouw J de Bruijn Postbus 90156 4800 RH BREDA Breda, 9 juli 2007 Betreft : Referentie: Offerte ontwerpfase websites GemeenteBreda002 Geachte mevrouw De Bruijn, Met plezier sturen

Nadere informatie

Waarom aanpak antibioticaresistentie?

Waarom aanpak antibioticaresistentie? pagina 1 van 6 Klik hier indien u deze nieuwsbrief niet kunt lezen. REGIONALE ZORGNETWERKEN ANTIBIOTICARESISTENTIE NOORD-HOLLAND EN FLEVOLAND NIEUWSBRIEF 1 MAART 2017 Waarom aanpak antibioticaresistentie?

Nadere informatie

Ontwikkelingen geestelijke verzorging in de thuissituatie 16 mei 2019

Ontwikkelingen geestelijke verzorging in de thuissituatie 16 mei 2019 Ontwikkelingen geestelijke verzorging in de thuissituatie 16 mei 2019 Feiten Vanaf 1 januari 2019 maakt een nieuwe subsidieregeling de inzet van geestelijk verzorgers in de thuissituatie mogelijk (5 miljoen

Nadere informatie

JuMP-scan landelijke resultaten

JuMP-scan landelijke resultaten 23 april 2019 Leiderschap Eén van de belangrijkste lessen is dat de beweging naar juiste zorg op de juiste plek (JZOJP) niet vanzelf op gang komt. Dit vraagt om stevig leiderschap en een zichtbaar leidende

Nadere informatie

Samenvatting Projectplan Herstel en burgerschap

Samenvatting Projectplan Herstel en burgerschap Samenvatting Projectplan Herstel en burgerschap Ondersteuning van mensen met ernstige psychische aandoeningen Lilly Buurke GGZ Nederland Januari 2010 Kenmerk: KV/lybe/savs/119990/2010 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Valorisatie addendum 169

Valorisatie addendum 169 169 1. Inleiding Het doel van dit proefschrift is om door onderzoek een beter inzicht te verwerven in het onderwerp seksualiteit in relatie tot verstandelijke beperking (VB). Met dit valorisatieaddendum

Nadere informatie

Werkconferentie ehealth 2 april 2013

Werkconferentie ehealth 2 april 2013 Werkconferentie ehealth 2 april 2013 Succes voor GGZ sector! Kabinet stemt in met structurele financiering e-mental health Nieuwsbericht 28-03-2013 De ministerraad heeft op voorstel van minister Schippers

Nadere informatie

Consortiavorming: kader voor samenwerking EPZ - IKNL netwerken palliatieve zorg

Consortiavorming: kader voor samenwerking EPZ - IKNL netwerken palliatieve zorg MEMO Aan: Betreft: consortiavorming en samenwerking EPZ, IKNL en netwerken palliatieve zorg Van: Karin van der Rijt, voorzitter EPZ en Jeroen Hasselaar, projectleider NFU Peter Huijgens, directeur IKNL

Nadere informatie

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch Het aantal patiënten met chronische zorg zoals diabetes, COPD en andere chronische ziektebeelden neemt toe. Dit vraagt om een beter gestructureerde organisatie van de gezondheidszorg. Uw huisarts uit de

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Uitvoering Convenant Inburgering en ondernemerschap

Nota van B&W. Onderwerp Uitvoering Convenant Inburgering en ondernemerschap Nota van B&W Onderwerp Uitvoering Convenant Inburgering en ondernemerschap Portefeuille H. van der Molen Auteur Mevr. E.Z. Tuboly Telefoon 5113618 E-mail: e.tuboly@haarlem.nl SZ/WWGZ Reg.nr. 2008/79104

Nadere informatie

2010D02442. Lijst van vragen totaal

2010D02442. Lijst van vragen totaal 2010D02442 Lijst van vragen totaal 1 In hoeverre heeft de staatssecretaris jongerenorganisaties betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van haar beleid? 2 Welke verband ligt er tussen de brief over

Nadere informatie

Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015

Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015 Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader 2016 Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015 Agenda 1. Visie, Ontwikkelingen & Actualiteit 2. Denktank & Klankbord 3. Kerntaken & Brede rol 4. Inkoop Ketenzorg 2016

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT

JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT Agendapunt 8 JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT Implementatie meerjarenbeleidsplan 2014-2016 Bouwen aan de toekomst van onze sport Vizier op de toekomst, focus op het fundament Augustus 2015 Agendapunt

Nadere informatie

Functiekaart. Dienst: Subdienst:

Functiekaart. Dienst: Subdienst: Functie Graadnaam: Deskundige Functienaam: Projectmedewerker Vrije Tijd Functionele loopbaan: B1-B3 Functiegroep: Code: Afdeling: Vrije tijdszaken Dienst: Subdienst: Doel van de entiteit De afdeling vrije

Nadere informatie

Checklist voor kwaliteit van de uitvoering van de groep Daar waar groep vermeld staat kan ook cursus of training gelezen worden.

Checklist voor kwaliteit van de uitvoering van de groep Daar waar groep vermeld staat kan ook cursus of training gelezen worden. Checklist voor kwaliteit van de uitvoering van de groep Daar waar groep vermeld staat kan ook cursus of training gelezen worden. Nr. Werving/eerste contact/aanmelding 1. Op de doelgroep gerichte publiciteit

Nadere informatie

KWALITEITSNETWERKEN: leren van elkaar. Een methode om de kwaliteit van forensische zorg te verhogen.

KWALITEITSNETWERKEN: leren van elkaar. Een methode om de kwaliteit van forensische zorg te verhogen. KWALITEITSNETWERKEN: leren van elkaar Een methode om de kwaliteit van forensische zorg te verhogen. CONTACT Voor meer informatie over de kwaliteitsnetwerken kunt u contact opnemen met: Diewke de Haen (ddehaen@efp.nl)

Nadere informatie

Inleiding De stichting RHZ

Inleiding De stichting RHZ Werkgroep ketenzorg diabetes mellitus type 2 Stichting Regionale Huisartsenzorg Heuvelland Maastricht, april 2011 Inleiding Op 1 januari 2007 werd in de regio Maastricht/ Heuvelland gestart met eerstelijns

Nadere informatie

Bijlage Nieuwsbrief Samenwerking Geboden 2/9 oktober 2008 SECRETARIAAT OP MAAT. Werkinstrument voor de implementatie van een clustersecretariaat

Bijlage Nieuwsbrief Samenwerking Geboden 2/9 oktober 2008 SECRETARIAAT OP MAAT. Werkinstrument voor de implementatie van een clustersecretariaat Bijlage Nieuwsbrief Samenwerking Geboden 2/9 oktober 2008 SECRETARIAAT OP MAAT Werkinstrument voor de implementatie van een clustersecretariaat Inleiding De komende jaren zal het parochiële werk door steeds

Nadere informatie

Samenvatting bijeenkomsten Samen werken in de eerste lijn

Samenvatting bijeenkomsten Samen werken in de eerste lijn Samenvatting bijeenkomsten Samen werken in de eerste lijn Uit de bijeenkomsten blijkt dat er al veel overleg met huisartsen plaatsvindt en dat vooral het contact met andere disciplines aandacht vergt en

Nadere informatie

PROTOCOL NETWERK JEUGDHULPVERLENING GEMEENTE SON EN BREUGEL

PROTOCOL NETWERK JEUGDHULPVERLENING GEMEENTE SON EN BREUGEL PROTOCOL NETWERK JEUGDHULPVERLENING GEMEENTE SON EN BREUGEL Het protocol is opgesteld om eenduidigheid te verkrijgen tussen de deelnemende instellingen en/of personen betreffende de uitgangspunten, de

Nadere informatie

Alcoholmatigingsprogramma's Jeugd en alcohol Regio Stedendriehoek en Regio IJsselland. gfedcb. Besluitenlijst d.d. d.d.

Alcoholmatigingsprogramma's Jeugd en alcohol Regio Stedendriehoek en Regio IJsselland. gfedcb. Besluitenlijst d.d. d.d. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team RS/SI/MM Alcoholmatigingsprogramma's Jeugd en alcohol Regio Stedendriehoek en Regio IJsselland 1- Notagegevens Notanummer 2008.48686

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *19.0000077* 19.0000077 Raadsvergadering: 7 februari 2019 Onderwerp Onttrekking aan reserve Sociaal Domein i.v.m. kosten voor lokale implementatie van de

Nadere informatie

Beschikking. Beleidsregel sociale veiligheid Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking. Beleidsregel sociale veiligheid Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl www.brabant.nl Bank ING 67.45.60.043 Postbank 1070176 Onderwerp Beleidsregel

Nadere informatie

VERZAMELSCORELIJST VAN GEWENSTE EN AANWEZIGE (DEEL)KWALIFICATIES VOOR SPH ERS IN DE FUNCTIE VAN HULPVERLENER, TEAMBEGELEIDER OF MANAGER

VERZAMELSCORELIJST VAN GEWENSTE EN AANWEZIGE (DEEL)KWALIFICATIES VOOR SPH ERS IN DE FUNCTIE VAN HULPVERLENER, TEAMBEGELEIDER OF MANAGER VERZAMELSCORELIJST VAN GEWENSTE EN AANWEZIGE (DEEL)KWALIFICATIES VOOR SPH ERS IN DE FUNCTIE VAN HULPVERLENER, TEAMBEGELEIDER OF MANAGER Checklist ingevuld op: Door individuele SPH-er: Door SPH-team/projectgroep/managementteam:

Nadere informatie

Jaarverslag Vakgroep Verpleegkundigen Seksuele gezondheid V&VN Verpleegkundigen afdeling Maatschappij en Gezondheid

Jaarverslag Vakgroep Verpleegkundigen Seksuele gezondheid V&VN Verpleegkundigen afdeling Maatschappij en Gezondheid Jaarverslag 2015 Vakgroep Verpleegkundigen Seksuele gezondheid V&VN Verpleegkundigen afdeling Maatschappij en Gezondheid Januari 2016 Voor u ligt het jaarverslag 2015 van de Vakgroep Verpleegkundigen Seksuele

Nadere informatie

Voor substitutie komt binnenkort een ander aanvraagformulier beschikbaar. Voor wijkgerichte zorg is het budget voor 2016 & 2017 reeds gealloceerd.

Voor substitutie komt binnenkort een ander aanvraagformulier beschikbaar. Voor wijkgerichte zorg is het budget voor 2016 & 2017 reeds gealloceerd. PROJECTAANVRAAG REGIOTAFEL ONDERDEEL: ZORGVERNIEUWING 1 INLEIDING - Deadline voor het indienen van uw projectvoorstel is 24 juni 2016 - Voor 1 oktober 2016 krijgt u bericht over toekenning of afwijzing

Nadere informatie

Bijlage 1: Deelname Innovatie-impuls

Bijlage 1: Deelname Innovatie-impuls Bijlage 1: Deelname Innovatie-impuls Achtergrond Volwaardig Leven Op 1 oktober 2018 is het programma Volwaardig Leven gelanceerd. Met dit programma willen we een extra stap zetten richting meer passende

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Definiëring zorgprofielen wijkverpleging

Plan van Aanpak. Definiëring zorgprofielen wijkverpleging Plan van Aanpak Definiëring zorgprofielen wijkverpleging INHOUDSOPGAVE 1. PROJECTDEFINITIE... 3 1.1 Aanleiding en achtergrond... 3 1.2 Projectdoelen... 4 1.3 Gewenst eindresultaat... 4 1.4 Betrokken partijen...

Nadere informatie

Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam

Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam Project Het Dorp Samenwerking Huisarts- wijkteam: Teamplan Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam Dit document is te vinden op: www.hetdorp.net/aandeslag Inleiding Om de samenwerking met de huisarts

Nadere informatie

Netwerk palliatieve terminale zorg in Oostelijk Zuid-Limburg

Netwerk palliatieve terminale zorg in Oostelijk Zuid-Limburg Netwerk palliatieve terminale zorg in Oostelijk Zuid-Limburg Visie op Palliatieve Terminale Zorg in Oostelijke Zuid-Limburg en de rol van het netwerk PTZ Inleiding Mensen die terminaal zijn terminale patiënten

Nadere informatie

Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn

Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn Zorg op 1 lijn in Leidsche Rijn Verleiden Verbinden Netwerkbijeenkomst platform personalized prevention dr. Karolien van den Brekel-Dijkstra huisarts, intern consulent preventie Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra,

Nadere informatie