Inhoudsopgave Toch nog een GLB-akkoord vóór de zomer In het kort

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave Toch nog een GLB-akkoord vóór de zomer In het kort"

Transcriptie

1 Uitgave GLB special 7, juli 2013 Deze nieuwsbrief is een uitgave van Veelzijdig Boerenland en bevat informatie over agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Reacties kunt u richten aan: koeckhoven@veelzijdigboerenland.nl, telefoon Inhoudsopgave Toch nog een GLB-akkoord vóór de zomer In het kort Wat verandert er bij de directe betalingen? Hoe gaat de vergroening eruit zien? Plattelandsbeleid Colofon Toch nog een GLB-akkoord vóór de zomer Tegen de verwachting van velen in is er eind juni toch een akkoord bereikt over het GLB. Op 25 juni waren de Europese Commissie en de Raad van Landbouwministers eruit, op 26 juni volgde overeenstemming met het Europees Parlement. De dag erna volgde een financieel akkoord over de EU-begroting. Het GLB-akkoord is een politiek akkoord; zowel Landbouwraad als Europees Parlement moeten de voorstellen later dit jaar nog officieel goedkeuren. Op dit moment zijn nog niet alle details van het GLB-akkoord bekend, maar in deze nieuwsbrief schetsen we wat er wel bekend is. De budgetten en de verdeling daarvan tussen de lidstaten zijn wel in detail bekend. Ze wijken niet af van het akkoord dat de Europese regeringsleiders al in februari sloten. Nederland gaat er 7,4% op achteruit bij de directe betalingen (eerste pijler) en 10,4% bij het plattelandsbeleid (tweede pijler). Zoals we vorige keer al schreven, is dat laatste een tegenvaller Nederland had op meer geld gehoopt in plaats van minder. In het kort Voor de zekerheid schetsen we in het kort de opbouw van de nieuwe betalingen. In de volgende alinea s gaan we nader in op de details. In de eerste pijler (directe betalingen, nu bedrijfstoeslagen) komen er landelijk gelijke hectarepremies. Die bestaan uit twee onderdelen:

2 een basispremie voor actieve agrariërs. Hiervoor gelden de bepalingen van de cross-compliance gelden; een vergroeningspremie. Hiervoor gelden drie voorwaarden: behoud van permanent grasland en voor bouwland gewasdiversiteit (minimaal 2 of 3 gewassen) en 5% ecologisch oppervlak (EFA). Onder voorwaarden mag de vergroening ook anders worden ingevuld. De precieze hoogte van de hectarepremies hangt af van nationale keuzen. Maar als indicatie: de basispremie zal ongeveer 250,- à 275,- per ha gaan bedragen, de vergroeningspremie zo n 120,- à 130,- per ha. De basispremie en de vergroeningspremie zijn nog maar zwak gekoppeld. De sanctie voor het niet naleven van de vergroening bedraagt naast uiteraard het verlies van de vergroeningspremie een korting op de basispremie van maximaal 25% van de vergroeningspremie (ofwel in Nederland zo n 30,- per ha). De sancties worden pas vanaf 2017 van kracht. Wat verandert er bij de directe betalingen? Er is lang gediscussieerd over de vraag wie er recht heeft op directe betalingen. Alle partijen vinden dat die alleen naar actieve agrariërs moeten, maar de definitie daarvan is nu grotendeels aan de landen zelf overgelaten, op voorwaarde dat er sprake is van serieuze landbouwactiviteit (bijvoorbeeld blijkend uit gewasoogst). Wel is er een zogenaamde negatieve lijst opgesteld met grondgebruiksvormen die niet in aanmerking komen, zoals vliegvelden, sportvelden en recreatiegebieden. Ook de historische referentie is verdwenen. Aanvankelijk kwamen alleen degenen in aanmerking die ook in 2011 toeslagen ontvingen. Nu komt in beginsel iedereen in aanmerking die voldoet aan de definitie van actieve agrariër, tenzij de lidstaat anders beslist. Van het budget voor de basispremie moet verplicht een percentage (maximaal 2%) worden afgeroomd voor een jonge-boerenregeling. Daarnaast mag er maximaal 5% van het budget worden afgeroomd voor probleemgebieden en maximaal 8% voor gekoppelde steun (plus een extra 2% als hiermee eiwitgewassen worden gesteund). Nederland heeft hierin nog geen keus gemaakt. De lidstaten mogen maximaal 15% van het budget van pijler 1 overhevelen naar pijler 2, en andersom. Bij overheveling van pijler 1 naar pijler 2 hoeft de lidstaat er niet zelf een gelijk bedrag bij te leggen. Hoe gaat de vergroening eruit zien? Bij de vergroening zijn veel uitzonderingen en versoepelingen overeengekomen. Bovendien gelden de volgende bedrijven als automatisch groen :

3 biologische bedrijven; bedrijven die geheel of gedeeltelijk in Natura 2000-gebied liggen (mits zij zij zich houden aan het beheerplan); bedrijven die deelnemen aan een landelijk of regionaal duurzaamheidscertificaat. Hierop komen we later terug. Behoud van permanent grasland De plicht tot instandhouding van permanent grasland is versoepeld. Landen kunnen kiezen of zij de instandhouding op nationaal, regionaal of bedrijfsniveau formuleren. Nederland heeft daarin nog geen keuze gemaakt. Instandhouding betekent dat de oppervlakte met niet meer dan 5% mag afnemen. Daarnaast is er juist een strenger regime afgesproken voor waardevolle graslanden: lidstaten moeten hun waardevolle graslanden in Natura 2000-gebieden in kaart brengen en mogen dat ook doen voor waardevolle graslanden buiten Natura 2000-gebieden. Voor deze graslanden geldt vervolgens een scheurverbod en mogen aanvullende beschermingsmaatregelen worden opgesteld. Gewasdiversiteit in de akkerbouw De gewasdiversiteit is als volgt afgesproken: voor bedrijven kleiner dan 10 ha geldt deze eis niet; voor bedrijven tussen 10 en 30 ha: minimaal 2 gewassen; bedrijven groter dan 30 ha: minimaal 3 gewassen; De eis van gewasdiversiteit geldt niet voor bouwland op bedrijven waar meer dan 75% van de oppervlakte in gebruik is voor veehouderij (teelt van voedergewassen) en de oppervlakte bouwland kleiner is dan 30 ha. Ecological Focus Areas (EFA s) Dit was steeds het meest omstreden deel van de vergroeningsmaatregelen. De oppervlakte EFA s is vastgesteld op 5%, eventueel later te verhogen naar 7%. Er komt een breed scala aan landgebruik in aanmerking: braakland, terrassen, landschapselementen (ook die buiten de steunoppervlakte zijn gelegen), bufferzones, stroken langs bosranden, bebost land en vanggewassen, bodembedekkers en stikstofbinders. Met name in de laatste gevallen gaat waarschijnlijk geen 1:1-relatie gelden (1 ha geldt als 1 ha EFA), maar komen er omrekenfactoren. Sloten staan niet op de lijst van mogelijke EFA s, maar zouden misschien onder de noemer van landschapselement kunnen worden opgevoerd; hierover is nog geen duidelijkheid. De EFA s moeten op of aangrenzend aan de oppervlakte bouwland van het bedrijf liggen.

4 Er geldt een vrijstelling van het realiseren van EFA s voor: bedrijven met minder dan 15 ha bouwland; bedrijven waar minimaal 75% van de oppervlakte in dienst staat van de veehouderij / teelt van voedergewassen en de oppervlakte bouwland niet groter is dan 30 ha. gebiedsniveau, worden gerealiseerd. De helft van de oppervlakte aan EFA s mag collectief, op Alternatieven voor vergroening De vergroening mag ook op andere manieren worden gerealiseerd. De twee alternatieven die lang in discussie waren, zijn deels intact gebleven: deelname aan agrarisch natuurbeheer in de tweede pijler. Voor elk van de drie vergroeningseisen zijn beheerpakketten geselecteerd die in aanmerking komen als alternatieve invulling daarvan. Vastgelegd is dat er geen dubbelbetaling mag plaatsvinden. Hiervoor worden twee wegen geschetst: het opplussen van pakketten in de tweede pijler (zodat een duidelijk onderscheid tussen eerste- en tweedepijlerpakketten ontstaat) of het verlagen van vergoedingen in de tweede pijler. De lidstaten moeten dit verder uitwerken; deelname aan landelijke of regionale duurzaamheidscertificaten waarvan de maatregelen bijdragen aan de vergroeningsdoelen en uitstijgen boven wettelijke verplichtingen. Hier lijkt de inhoudelijke ruimte te zijn beperkt. Dat wil zeggen: de maatregelen in zo n certificaat moeten waarschijnlijk (mede) in de sfeer liggen van de beheermaatregelen op de lijst van de Commissie. Dat zou betekenen dat certificaten die bijvoorbeeld louter milieumaatregelen bevatten, niet in aanmerking komen. De lijst van alternatieve maatregelen wordt een dynamische lijst: de lidstaten krijgen ruimte om mee te bepalen welke alternatieven in aanmerking komen en welke omrekenfactoren er worden gehanteerd. Plattelandsbeleid Agrarisch natuurbeheer maakt onderdeel uit van het plattelandsbeleid, de tweede pijler van het GLB. Het is onderdeel van een cluster van vier maatregelen voor duurzaam grondgebruik: landbouw-milieu-klimaatmaatregelen. Naast agrarisch natuurbeheer kunnen andere maatregelen (op het gebied van water, klimaat en energie) worden opgenomen in de landelijke beheerregelingen. Zoals bekend komen er mogelijkheden voor groepen

5 boeren en groepen boeren en andere grondgebruikers om te fungeren als aanvrager en eindbegunstigde.; biologische landbouw (omschakelingssteun); regeling probleemgebieden. Hier gaat de maximale vergoeding van 150,- naar 250,- per ha (Nederland betaalt nu 94,-); compensatiebetalingen voor bedrijven die te maken hebben met Natura 2000 en/of Kaderrichtlijn water. Deze betalingen gelden ook voor bedrijven in een beperkte schil (maximaal 5%) rond de begrensde gebieden. Nederland gaat dit onderdeel in het POP-3 wellicht operationeel maken; dan zal ook duidelijk worden om welke maatregelen het precies gaat. Agrarisch natuurbeheer vormt een verplicht onderdeel van de landelijke plattelandsprogramma s. Bovendien moet hieraan een minimum percentage van het Europese budget worden besteed. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er is afgesproken: 30% van het budget te besteden aan agrarisch natuurbeheer of aan het hele cluster van de vier eerder genoemde maatregelen. Nog belangrijker is dat de Brusselse bijdrage aan het cluster van vier stijgt van 50 naar 75%. Voor elke eigen euro kan Nederland er dus drie Brusselse bij krijgen. Dat geldt ook voor milieu-investeringen, een ander onderdeel van het plattelandsbeleid. Deze verhogingen zijn bedoeld om het voor de lidstaten in tijden van recessie toch mogelijk te maken een serieus plattelandsbeleid op te tuigen, met name op het gebied van duurzaam grondgebruik. Nederland is nu volop bezig met de invulling daarvan. De eerste concepten van de gewestelijke programma s (POP-3) mede gevoed door de koepelorganisaties liggen er inmiddels. Colofon Uitgave: Veelzijdig Boerenland, Hazenswoude-Rijndijk Boerennatuur, Drachten Tekst: Paul Terwan en Astrid Manhoudt Foto s: Paul Terwan, Olga Koeckhoven Voor verdere informatie: Astrid Manhoudt, manhoudt@veelzijdigboerenland.nl

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van collectieven

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van collectieven GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van collectieven GLB: stand van zaken In juni akkoord tussen Europese Commissie, Landbouwraad en Europees Parlement Op enkele punten nog onenigheid Nog veel keuzen

Nadere informatie

Het nieuwe GLB en de positie van agrarisch natuurbeheer en ANV s

Het nieuwe GLB en de positie van agrarisch natuurbeheer en ANV s Het nieuwe GLB en de positie van agrarisch natuurbeheer en ANV s Paul Terwan Drachten, 14-12-2011 ALV BoerenNatuur Belangrijkste veranderingen EU-geldstroom naar NL neemt iets af, vooral in eerste pijler

Nadere informatie

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van de ANV s

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van de ANV s GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van de ANV s Belangrijke veranderingen Oktober 2011: voorstellen nieuwe GLB; 30% van directe betalingen inruimen voor vergroening Oktober 2011: Natuurakkoord;

Nadere informatie

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van ANV s

GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van ANV s GLB, agrarisch natuurbeheer en de positie van ANV s Duo-presentatie Stand van zaken van discussie over GLB, agrarisch natuurbeheer en collectieven Toekomstige werkwijze van collectieven en benodigde professionalisering

Nadere informatie

Nieuwe GLB in relatie tot de Toeslagrechten. Jan Moggré ZLTO advies

Nieuwe GLB in relatie tot de Toeslagrechten. Jan Moggré ZLTO advies Nieuwe GLB in relatie tot de Toeslagrechten Jan Moggré ZLTO advies Ontwikkeling GLB 1960 1980 Markt- en prijsbeleid 1980-1990 2000; Produktiebeperking, afbouw markt- en prijsbeleid, gekoppelde inkomenssteun

Nadere informatie

GLB-onderhandelingen; stand van zaken april 2013

GLB-onderhandelingen; stand van zaken april 2013 GLB-onderhandelingen; stand van zaken april 2013 Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid, Herman Snijders Ontwikkelingen en structuur GLB 2 Ontwikkeling van het GLB van start tot nu 1960 ca 1980: Markt-

Nadere informatie

Hoofdlijnen en nationale keuzes GLB

Hoofdlijnen en nationale keuzes GLB Hoofdlijnen en nationale keuzes GLB 2014-2020 Herman Snijders Gemeenschappelijk landbouwbeleid Eerste pijler, Markt en inkomensondersteuning Tweede pijler, Plattelands- Ontwikkeling o.a. Producenten organisaties

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid 2 Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Overgangsjaar Toegang tot nglb Basispremie Vergroening en

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Overgangsjaar Toegang tot nglb Basispremie Vergroening en de eisen Communicatie 2 Het nieuwe GLB, nog

Nadere informatie

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Herman Snijders Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Herman Snijders Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Herman Snijders Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid Ontwikkeling van het GLB van start tot nu Start (1960): gebrek aan voedsel, geld en arbeid verhoging

Nadere informatie

Vergroening: kans of bedreiging voor agrarisch natuurbeheer?

Vergroening: kans of bedreiging voor agrarisch natuurbeheer? Vergroening: kans of bedreiging voor agrarisch natuurbeheer? Coby Dekker Paul Terwan Vergroening: de besluitvorming Kamerbrief van 6 december geeft eerste blauwdruk Nederlandse invulling Basisverordeningen

Nadere informatie

Het GLB Gezamenlijke Staten Noord-Nederland 15 februari Monique Remmers Directie Europees Landbouwbeleid en voedselzekerheid

Het GLB Gezamenlijke Staten Noord-Nederland 15 februari Monique Remmers Directie Europees Landbouwbeleid en voedselzekerheid Het GLB 2014-2020 Gezamenlijke Staten Noord-Nederland 15 februari 2012 Monique Remmers Directie Europees Landbouwbeleid en voedselzekerheid GLB-uitgaven in constante prijzen 2007 70 miljard euro % van

Nadere informatie

GLB en Vergroening. Goed boeren, goed beheren

GLB en Vergroening. Goed boeren, goed beheren GLB en Vergroening Goed boeren, goed beheren Per 2014 start de Europese Unie (EU) een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Voor Nederland is het nieuwe beleid erop gericht om bedrijven meer concurrerend

Nadere informatie

Het Europese landbouwbeleid & biodiversiteit: van Brussel tot Blessum

Het Europese landbouwbeleid & biodiversiteit: van Brussel tot Blessum Het Europese landbouwbeleid & biodiversiteit: van Brussel tot Blessum Symposium Melkveehouderij en biodiversiteit. Leeuwarden 23-24 mei 2018. Anne van Doorn Wat wil de koe Wat wil de burger Wat wil de

Nadere informatie

Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019

Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019 Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019 Rijnsburg, 13 oktober 2014 Inhoud in vogelvlucht Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Toegang tot nglb Basispremie + vergroening op hoofdlijnen Voorbereiding

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Even voorstellen Aanpak, vragen etc. Een nieuwe naam: RVO.nl Waar staan we nu? Brief staatssecretaris Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen

Nadere informatie

Vergroeningseisen. Agenda. Aan vergroeningseisen voldoen voor uitbetaling Basispremie Vergroeningspremie

Vergroeningseisen. Agenda. Aan vergroeningseisen voldoen voor uitbetaling Basispremie Vergroeningspremie Agenda 20.15u Opening 20.20u GLB-beleid: De vergroeningseisen 21.15u Pauze 21.30u GLB-beleid: hoogte premie en kortingen 21.50u Aandachtspunten bij invullen gecombineerde opgave 22.15u Vragen en discussie

Nadere informatie

Financiële perspectieven Actuele stand van zaken en onderhandelingselementen

Financiële perspectieven Actuele stand van zaken en onderhandelingselementen Financiële perspectieven 2014-2020 Actuele stand van zaken en onderhandelingselementen Bernard Bot 15 februari 2012 Inhoud 1. Stand discussie MFK 2014-2020 2. Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 3. Cohesiebeleid

Nadere informatie

Effectrapportage hervorming GLB vanaf 2015

Effectrapportage hervorming GLB vanaf 2015 Effectrapportage hervorming GLB vanaf 2015 A.K. Kerbouwer 1e Kruisweg 1a 3262 LK Oud-Beijerland 29 oktober 2014 Versie: 2014.13 Versie: 2014.13 pag 1 van 12 INHOUDSOPGAVE pag. Inhoudsopgave 2 A. Algemene

Nadere informatie

Midden-Delfland en het Europese landbouwbeleid

Midden-Delfland en het Europese landbouwbeleid De contouren van het nieuwe Europese landbouwbeleid (GLB) worden steeds duidelijker. Het afgelopen halfjaar zijn er zowel Europees als landelijk belangrijke besluiten genomen over de invulling. Hoewel

Nadere informatie

Toekomst Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Herman Snijders Programmadirectie GLB, Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I)

Toekomst Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Herman Snijders Programmadirectie GLB, Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) Toekomst Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Herman Snijders Programmadirectie GLB, Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) Ontstaan Jaren vijftig: Voedselzekerheid Deviezen sparen

Nadere informatie

Overzicht ingediende vragen over het nieuwe GLB - De gecombineerde opgave in 2013 te laat is ingediend. Heeft dit gevolgen voor het aantonen dat men

Overzicht ingediende vragen over het nieuwe GLB - De gecombineerde opgave in 2013 te laat is ingediend. Heeft dit gevolgen voor het aantonen dat men GLB update 10 maart 2014 Het nieuwe GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid) is op 1 januari 2014 van start gegaan. Maar dat wil niet zeggen dat alles al duidelijk is. Er zitten nog verrassingen in de pijplijn.

Nadere informatie

Effecten van het nieuwe GLB. Vlas en Hennep.NL. Erik Beumer Beumer Agro Service

Effecten van het nieuwe GLB. Vlas en Hennep.NL. Erik Beumer Beumer Agro Service Effecten van het nieuwe GLB Vlas en Hennep.NL Erik Beumer Beumer Agro Service 30 oktober 2014 1 Programma Introductie; Van bedrijfstoeslag naar betalingsrechten; Huren van land en betalingsrechten; Vergroening;

Nadere informatie

Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt

Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt Hervorming Gemeenschappelijk Europees Landbouwbeleid Toeslagrechten 2014 Betalingsrechten 2015 Nationale invulling

Nadere informatie

Stand van zaken GLB2020

Stand van zaken GLB2020 Stand van zak GLB2020 Het Gemeschappelijke Landbouw Beleid (GLB) staat aan de vooravond van e ingrijpde hervorming. Op dit momt wordt in Brussel flink gediscussieerd over het GLB 2014-2020. In dit artikel

Nadere informatie

Infosessie historisch permanent grasland en ecologisch kwetsbaar blijvend grasland - Toelichting

Infosessie historisch permanent grasland en ecologisch kwetsbaar blijvend grasland - Toelichting Infosessie historisch permanent grasland en ecologisch kwetsbaar blijvend grasland - Toelichting 27 oktober 2015, Eeklo 30 oktober 2015, Diksmuide Hubert Hernalsteen Infosessie historisch permanent grasland

Nadere informatie

Het nieuwe Gemeenschapelijke Landbouwbeleid (GLB) 2015-2019 voor de Boomkwekerij

Het nieuwe Gemeenschapelijke Landbouwbeleid (GLB) 2015-2019 voor de Boomkwekerij Het nieuwe Gemeenschapelijke Landbouwbeleid (GLB) 2015-2019 voor de Boomkwekerij Treeport café Zundert 22 januari 2015 John Bal, ZLTO Arie de Jong, Van Oers Agro Programma ZLTO: Wat heeft (Z)LTO voor u

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

EU Programma s GLB

EU Programma s GLB EU Programma s 2014-2020 GLB 2014-2020 Carlo Vromans Programma Ontwikkeling GLB tot 2014 GLB 1 e pijler: inkomenssteun met maatschappelijke verplichtingen GLB 2 e pijler: plattelandsontwikkelingenprogramma

Nadere informatie

GLB-akkoord en nationale invulling. Reutum, 26 november 2013

GLB-akkoord en nationale invulling. Reutum, 26 november 2013 GLB-akkoord en nationale invulling Reutum, 26 november 2013 Gerbrand van t Klooster Coordinator beleidsteam omgeving LTO Nederland Natuur : Water: Ruimte: Flora en fauna: Schaderegelingen: GLB EHS, Natura

Nadere informatie

Naar een écht groen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Naar een écht groen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Naar een écht groen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Advies van Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Landschapsbeheer Nederland, De12Landschappen, Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu.

Nadere informatie

KENNISBEHOEFTE GERAADPLEEGD TIJDENS WERKCONFERENTIES IN 2013

KENNISBEHOEFTE GERAADPLEEGD TIJDENS WERKCONFERENTIES IN 2013 Als eerste stap op weg naar het nieuwe stelsel voor het agrarisch natuur- en landschapsbeheer dat in 2016 van start gaat, zijn in de eerste helft van 2013 tien werkconferenties georganiseerd met betrokkenen:

Nadere informatie

*PDOC01/260420* PDOC01/ De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

*PDOC01/260420* PDOC01/ De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Prins Clauslaan 8 2595 AJ Den Haag Postbus 20401 2500 EK Den Haag www.rijksoverheid.nl/eleni

Nadere informatie

Infosessies nieuw GLB: Vergroening

Infosessies nieuw GLB: Vergroening Infosessies nieuw GLB: Vergroening 9 september 2014 Deze presentaties zijn door het Vlaams Gewest met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld op basis van de meest actuele beschikbare informatie. Er

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Dienst Regelingen Laan van Nieuw Oost-Indië 131-133 2593 BM DEN HAAG Postbus

Nadere informatie

In het hoofdstuk De praktijk

In het hoofdstuk De praktijk In het hoofdstuk De praktijk 1 Welk effect voor wie? XX Voorbeelden - Extensief melkveebedrijf - Intensief melkveebedrijf - Groot bedrijf - Vleeskalverhouderij - Akkerbouwbedrijf - Zetmeelaardappelbedrijf

Nadere informatie

Kansen voor cultuurlandschappelijk erfgoed in het GLB Quick Scan

Kansen voor cultuurlandschappelijk erfgoed in het GLB Quick Scan Kansen voor cultuurlandschappelijk erfgoed in het GLB Quick Scan April 2014 Kansen voor cultuurlandschappelijk erfgoed in het GLB Quick Scan - april 2014 3 Inhoud Colofon 3 Inleiding 4 1 Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Actualiteiten en Ervaringen met. Ninove 10/01/2017

Actualiteiten en Ervaringen met. Ninove 10/01/2017 Actualiteiten en Ervaringen met het nieuwe GLB Ninove 10/01/2017 Betalingen Reeds uitgevoerd en nog te verwachten Bedrijfstoeslag en crisissteun Bedrijfstoeslag Alle landbouwers met betalingsrechten: Basisbetaling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 576 Natuurbeleid Nr. 17 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10564 13 april 2015 Kennisgeving van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 10 april 2015 nr. ELVV/15047696 ingevolge

Nadere informatie

Klaas Johan

Klaas Johan GLB 2014-2020: wat betekent dit voor ons? Klaas Johan Osinga kjosinga@ltonoord.nl, @KJOsinga Belangrijke punten 1. Het GLB: waar staan we nu? 2. Budget 3. Definitie subsidiabele grond, actieve agrariër

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

e. Vergroenen Er zijn een aantal wijzigingen in het vergroenen. Een aantal hiervan zijn vereenvoudigingen waarvoor LTO zich hard gemaakt heeft.

e. Vergroenen Er zijn een aantal wijzigingen in het vergroenen. Een aantal hiervan zijn vereenvoudigingen waarvoor LTO zich hard gemaakt heeft. 1. GLB 2018 a. Betalingsrechten U heeft ongetwijfeld gelezen dat de betalingsrechten in 2018 en 2019 met 4,0-4,5% worden verlaagd en daarmee ook de jonge boerensteun en de graasdierenvergoeding. De premie

Nadere informatie

GLB richting december 2011 Studiedag Verbond Vlaamse Suikerbietplanters

GLB richting december 2011 Studiedag Verbond Vlaamse Suikerbietplanters GLB richting 2020 15 december 2011 Studiedag Verbond Vlaamse Suikerbietplanters 1 Wetgevende voorstellen Overzicht Meerjarig financieel kader 2014-2020, 29 juni 2011 GLB tot 2020: wetgevende voorstellen,

Nadere informatie

AGRO. actueel. Special: Nieuwe Bedrijfstoeslagregeling. Woord vooraf

AGRO. actueel. Special: Nieuwe Bedrijfstoeslagregeling. Woord vooraf AGRO actueel o k t o b e r 2 0 1 3 Special: Nieuwe Bedrijfstoeslagregeling Woord vooraf Deze editie van de Agro Actueel is in zijn geheel gewijd aan de nieuwe bedrijfstoeslagregeling, zoals die vanaf 2015

Nadere informatie

2. Schaakbord 1, de actualiteit: gecombineerde opgaaf, diverse knelpunten

2. Schaakbord 1, de actualiteit: gecombineerde opgaaf, diverse knelpunten Update GLB 26 mei 2015 Tot 15 juni heeft u de mogelijkheid de gecombineerde opgaaf te doen. Hierover, maar ook op drie andere niveaus, blijft Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) om aandacht vragen.

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie T.a.v. Staatssecretaris de heer H. Bleker Postbus EC Den Haag.

Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie T.a.v. Staatssecretaris de heer H. Bleker Postbus EC Den Haag. Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie T.a.v. Staatssecretaris de heer H. Bleker Postbus 20101 2500 EC Den Haag Ons kenmerk: Onderwerp: 11.092/1170/JS/wk GLB Purmerend, 1 april 2011 Geachte

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 576 Natuurbeleid Nr. 3 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt

Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt Pascal Braekman Departement Landbouw & Visserij Johan & Kris Aelterman Doelstelling Gemeenschappelijk LandbouwBELEID (GLB) Sturen WAT er geproduceerd wordt! GEkoppeld

Nadere informatie

Welkom. Douwe Hoogland, voorzitter Ingrid van Huizen, algemeen secretaris

Welkom. Douwe Hoogland, voorzitter Ingrid van Huizen, algemeen secretaris Welkom Douwe Hoogland, voorzitter Ingrid van Huizen, algemeen secretaris Inhoud presentatie 1. Introductie Vereniging NFW 2. Hervorming Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) 3. Gebiedspilot GLB in de

Nadere informatie

Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015

Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015 Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015 Bijeenkomst 26 januari P.G. Kusters land- en tuinbouwbenodigdheden B.V, Dreumel Optimus advies Gestart in 2014 als samenwerkingsverband

Nadere informatie

Algemene voorwaarden behorende bij beheercontract

Algemene voorwaarden behorende bij beheercontract Bijlage 4 Algemene voorwaarden behorende bij beheercontract Algemeen 1. De verplichtingen uit de beschikking op de gebiedsaanvraag, de provinciale subsidieverordening of subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer

Nadere informatie

OPRICHTING SCAN DOOR DE 6 KOEPELORGANISATIES

OPRICHTING SCAN DOOR DE 6 KOEPELORGANISATIES Vanaf 2016 gaat het vernieuwde stelsel agrarisch natuur- en landschapsbeheer van start. Vanuit een collectieve aanpak van het agrarisch natuurbeheer willen overheid, koepels en collectieven een kwaliteitsslag

Nadere informatie

Het agrarisch natuur-en landschapsbeheer vanaf 2016

Het agrarisch natuur-en landschapsbeheer vanaf 2016 Het agrarisch natuur-en landschapsbeheer vanaf 2016 Voorstellen Jos van Maanen (Agrarisch) makelaar/taxateur Van Maanen Vastgoed Adviseur onteigening / pacht Buro Loevesteijn Tot 2008 melkveehouder Voorzitter

Nadere informatie

Gebruik percelen en GLB in 2015

Gebruik percelen en GLB in 2015 Gebruik percelen en GLB in 2015 Wat doen wij? Makelaardij: Aan- en verkoop van boerderijen/grond Pachtzaken Advies: Gebruiksnormenberekening en bemestingsplannen Gecombineerde aanvraag oppervlakten Subsidies

Nadere informatie

25 jaar NAV NAV-visie op de Nederlandse akkerbouw tot 2030

25 jaar NAV NAV-visie op de Nederlandse akkerbouw tot 2030 25 jaar NAV 1 NAV-visie op de Nederlandse akkerbouw tot 2030 Visie NAV 2 Visie NAV: Een goed inkomen voor akkerbouwers Economisch en maatschappelijk duurzame akkerbouw Gewenste situatie: Nederlandse boeren

Nadere informatie

Toelichting betaalspecificatie

Toelichting betaalspecificatie Toelichting betaalspecificatie In deze toelichting leest u uitleg over de begrippen in de betaalspecificatie en hoe de oppervlakte en bedragen bepaald zijn. Staat er deelgebied? Dan bedoelen wij ook leefgebied.

Nadere informatie

Bedrijfstoeslag Overzicht maatregelen en sancties

Bedrijfstoeslag Overzicht maatregelen en sancties Bedrijfstoeslag Overzicht maatregelen en sancties In deze tabel leest u de maatregelen of sancties die wij kunnen toepassen bij de bedrijfstoeslagregeling. In de laatste kolom ziet u waar u dit kunt vinden

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Juridische Analyse Bos- en Bomenaanplant op landbouwgrond. Klimaatenvelop Bijeenkomsten 1 en 8 november 2018 Gijs van Heemstra

Juridische Analyse Bos- en Bomenaanplant op landbouwgrond. Klimaatenvelop Bijeenkomsten 1 en 8 november 2018 Gijs van Heemstra Juridische Analyse Bos- en Bomenaanplant op landbouwgrond Klimaatenvelop Bijeenkomsten 1 en 8 november 2018 Gijs van Heemstra Agenda Wat en Waarom? Komt een initiatiefnemer bij de overheid Wet natuurbescherming

Nadere informatie

Aanbod weidevogelbeheer 2016 Samen voor weidevogelbeheer in Eemland

Aanbod weidevogelbeheer 2016 Samen voor weidevogelbeheer in Eemland Aanbod weidevogelbeheer 2016 Samen voor weidevogelbeheer in Eemland Toelichting bij het aanbod voor 2016 en daarna: tweeduizend hectare effectief weidevogelbeheer in Eemland 2014 Vereniging Ark & Eemlandschap

Nadere informatie

Groene diensten Leveren van biodiversiteit. Jetze Genee, 11 april 2019

Groene diensten Leveren van biodiversiteit. Jetze Genee, 11 april 2019 Leveren van biodiversiteit Jetze Genee, 11 april 2019 (ANLb pakketten) WAT zijn dat? 6-jarige pakketten natuur en landschapsbeheer Conform via de landelijke catalogus Groen Blauwe diensten vastgesteld.

Nadere informatie

Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan tekstdeel

Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan tekstdeel Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan 2018 tekstdeel Algemeen: Overal waar 2017 stond is dit aangepast naar 2018 Natuurnetwerk Nederland is afgekort tot NNN. Specifiek per pagina:

Nadere informatie

Openbare consultatie door de Europese Commissie over vergroenen van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB)

Openbare consultatie door de Europese Commissie over vergroenen van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) Openbare consultatie door de Europese Commissie over vergroenen van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) Waar gaat het om? De Europese Commissie houdt tot 8 maart 2016 een openbare consultatie over

Nadere informatie

Toelichting bij het Rapport bij de Nationale Verklaring 2019

Toelichting bij het Rapport bij de Nationale Verklaring 2019 15 mei 2019 Toelichting bij het Rapport bij de Nationale Verklaring 2019 Landbouwfondsen Voor de belangrijkste bevindingen van de Algemene Rekenkamer verwijzen wij naar ons Rapport bij de Nationale Verklaring

Nadere informatie

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie Evelien Verbij 15 november 2018 Voor goed weidevogelbeheer is openheid van het landschap en een droge bodem van groot belang.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden n.a.v. voorlichtingsbijeenkomst over nieuw GLB en nieuw mestbeleid bij Administratiekantoor Woldendorp te Bedum op

Vragen en antwoorden n.a.v. voorlichtingsbijeenkomst over nieuw GLB en nieuw mestbeleid bij Administratiekantoor Woldendorp te Bedum op Vragen en antwoorden n.a.v. voorlichtingsbijeenkomst over nieuw GLB en nieuw mestbeleid bij Administratiekantoor Woldendorp te Bedum op 16-01-2014 1. Tijdelijk en blijvend grasland; wat zijn de gevolgen

Nadere informatie

Beheerovereenkomsten PDPOIII: Onder voorbehoud van goedkeuring PDPOIII door EU

Beheerovereenkomsten PDPOIII: Onder voorbehoud van goedkeuring PDPOIII door EU Beheerovereenkomsten PDPOIII: 2014-2020 Onder voorbehoud van goedkeuring PDPOIII door EU Algemeen Wat is een beheerovereenkomst? Vrijwillige overeenkomst tussen landbouwer en VLM Doel: behouden en verbeteren

Nadere informatie

HET NIEUWE GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID (GLB)

HET NIEUWE GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID (GLB) HET NIEUWE GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID (GLB) Herent 8 december 2014 Vlaamse overheid Beleidsdomein Landbouw en Visserij Agentschap voor Landbouw en Visserij (ALV) Afdeling Markt- en Inkomensbeheer

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Natuur Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Bijlage 3: Algemene voorwaarden behorende bij het beheercontract. Algemeen

Bijlage 3: Algemene voorwaarden behorende bij het beheercontract. Algemeen Bijlage 3: Algemene voorwaarden behorende bij het beheercontract Algemeen 1. De verplichtingen uit de beschikking op de gebiedsaanvraag, de provinciale subsidieverordening of subsidieregeling natuur- en

Nadere informatie

Twentse landbouw in nieuw krachtenveld. Gerko Hopster &JurgenNeimeijer

Twentse landbouw in nieuw krachtenveld. Gerko Hopster &JurgenNeimeijer Twentse landbouw in nieuw krachtenveld Gerko Hopster &JurgenNeimeijer Programma Voorstellen Stellingen Presentatie trends en ontwikkelingen Discussie Conclusies en afronding Pratensis Adviesbureau voor

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt bekend:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt bekend: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 70768 12 december 2017 Kennisgeving van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 9 december 2017, nr.

Nadere informatie

ADVIES OVER DE IMPLEMENTATIE VAN HET NIEUWE GLB

ADVIES OVER DE IMPLEMENTATIE VAN HET NIEUWE GLB ADVIES OVER DE IMPLEMENTATIE VAN HET NIEUWE GLB Inleiding In 2013 hebben ondergetekenden van de Directeur-Generaal Agro Mr. Dr. Hoogeveen een adviesopdracht ontvangen, die mede omvat de implementatie van

Nadere informatie

Begrippenlijst Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016

Begrippenlijst Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016 Begrippenlijst Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016 Aard Mulders Ministerie van Economische Zaken 10-02-2014 Begrippenlijst Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016 Deze begrippenlijst is een groeidocument

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP E-LOKET / 5.12.2014

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP E-LOKET / 5.12.2014 VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP E-LOKET / 5.12.2014 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

_)~, Vogelbescherming NEDERLAND

_)~, Vogelbescherming NEDERLAND _)~, Vogelbescherming NEDERLAND Postbus 925 3700 AX Zeist Boulevard 12 3707 BM Zeist Tweede Karner der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Telefoon 030 693 77 99 Fax 030 691 88 44 www.vogelbescherming.nl

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Politiek akkoord over de Health Check van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Politiek akkoord over de Health Check van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Politiek akkoord over de Health Check van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Tijdens de Landbouw- en Visserijraad van november 2008, de bijeenkomst van alle ministers van Landbouw van de Europese Unie,

Nadere informatie

Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016. SCAN versie 1.5d. FAC versie 1.2

Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016. SCAN versie 1.5d. FAC versie 1.2 Bijlage 2. Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016 SCAN versie 1.5d 1 december 2015 FAC versie 1.2 14 december 2015 ANLb Opbouw van de beheerpakketten De pakketten zijn opgebouwd

Nadere informatie

Europa wil slim, duurzaam en inclusief

Europa wil slim, duurzaam en inclusief Europa wil slim, duurzaam en inclusief Noord-Nederland bereidt zich intensief voor op de Europese programma s in de periode 2014 2020. Het SNN biedt u met dit bericht inzicht in voortgang en verwachtingen.

Nadere informatie

LNV pilots Toekomstbestendige landbouw in het nieuwe GLB

LNV pilots Toekomstbestendige landbouw in het nieuwe GLB 7 pilot voorstellen 1 5 4 4 1 6 3 4 1 4 1 Met regionaal maatwerk naar een groenere akkerbouw 2 Groen productief en levend Limburg 3 Regionaal maatwerk toekomstig GLB 4 50 Tinten groen in Kleinschalig cultuurlandschap

Nadere informatie

Regionale & sectorale verdeling van Europese landbouwsubsidies in Nederland

Regionale & sectorale verdeling van Europese landbouwsubsidies in Nederland Regionale & sectorale verdeling van Europese landbouwsubsidies in Nederland Inleiding De hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) begint steeds meer vorm te krijgen. Op 12 oktober 2011

Nadere informatie

Agrobiodiversiteit in Vlaanderen Hoe ondersteunt, stimuleert en verplicht de overheid hierin?

Agrobiodiversiteit in Vlaanderen Hoe ondersteunt, stimuleert en verplicht de overheid hierin? Agrobiodiversiteit in Vlaanderen Hoe ondersteunt, stimuleert en verplicht de overheid hierin? Abts Mathias Departement Landbouw en Visserij Inhoudstafel * Inleiding: wat is duurzame landbouw? * Verplichtingen

Nadere informatie

28625 Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

28625 Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 28625 Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 32201 Herziening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid Nr. 234 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken Aan de Voorzitter van de

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17273 6 april 2016 Kennisgeving van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 24 maart 2016 nr. ELVV/16043244 ingevolge

Nadere informatie

Vergroening 2017: gevolgen voor beheerovereenkomsten SNL en ANLb

Vergroening 2017: gevolgen voor beheerovereenkomsten SNL en ANLb Vergroening 2017: gevolgen voor beheerovereenkomsten SNL en ANLb Infobulletin juli 2017 In dit nummer: 1. Het nieuwe GLB: van bedrijfstoeslagrechten naar betalingsrechten 2. Waaruit bestaan de vergroeningseisen?

Nadere informatie

Toekomstige positie gebiedscollectieven. VALA- Vorden 17 juni 2013

Toekomstige positie gebiedscollectieven. VALA- Vorden 17 juni 2013 Toekomstige positie gebiedscollectieven VALA- Vorden 17 juni 2013 Wat hebben Brussel en EZ voor collectieven in petto? Collectieven krijgen een officiële plek in de beheerregelingen (SNL) als aanvrager

Nadere informatie

Uitgave zomer 2012 BELEIDSONTWIKKELING- EN UITVOERING / ACTUALITEITEN

Uitgave zomer 2012 BELEIDSONTWIKKELING- EN UITVOERING / ACTUALITEITEN Uitgave zomer 2012 BELEIDSONTWIKKELING- EN UITVOERING / ACTUALITEITEN Ideeën voor de invulling van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) positief ontvangen Onze voorzitter Teunis Jacob Slob

Nadere informatie

Laag Holland en gebiedscollectief Water, Land & Dijken

Laag Holland en gebiedscollectief Water, Land & Dijken Laag Holland en gebiedscollectief Water, Land & Dijken Welkom in Laag Holland gebied van 51.000 ha, waarvan 40.000 ha landbouwgrond 38 kleine (veen ) polders, 4 grotere kleipolders ligt 1 6 meter beneden

Nadere informatie

Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018

Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Was Wordt tabel tekstuele wijzigingen Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Pagina Natuurbeheerplan 2017 Ontwerp Natuurbeheerplan 2018 Natuurbeheerplan

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2014 NR. 2

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2014 NR. 2 Vanaf 1 januari 2016 gaat Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb2016) van start. Vanuit een collectieve aanpak van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer willen overheid, koepels en collectieven

Nadere informatie

Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019

Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019 Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019 Laatst gewijzigd 28 februari 2019 Om aan de vergroeningseis 5% ecologisch aandachtsgebied te voldoen kunt u in 2019 kiezen voor 1 of meer van de volgende

Nadere informatie

Het nieuwe GLB. Klaas Johan

Het nieuwe GLB. Klaas Johan Het nieuwe GLB Klaas Johan Osinga kjosinga@lto.nl, @KJOsinga Programma 1. Brussel: hoe werkt het proces? 2. Geld en LTO-inzet 3. Toeslagrechten, vergroening 4. Mogelijkheden marktbeleid 5. Mogelijkheden

Nadere informatie

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES De provincies willen waardevolle landbouwgebieden en natuurterreinen verder ontwikkelen. Staring Advies kan eigenaren van agrarische bedrijven en

Nadere informatie

Waarheen met de akkervogels in Groningen? Advies provinciaal akkervogelbeleid vanaf 2016

Waarheen met de akkervogels in Groningen? Advies provinciaal akkervogelbeleid vanaf 2016 Waarheen met de akkervogels in Groningen? Advies provinciaal akkervogelbeleid vanaf 2016 1. Inleiding Beleid voor akkervogels De provincie Groningen is van bijzondere betekenis voor de akkervogels in

Nadere informatie

VERGROENING - BLIJVEND GRASLAND EN ECOLOGISCH KWETSBAAR BLIJVEND GRASLAND Campagne 2019

VERGROENING - BLIJVEND GRASLAND EN ECOLOGISCH KWETSBAAR BLIJVEND GRASLAND Campagne 2019 DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING - BLIJVEND GRASLAND EN ECOLOGISCH KWETSBAAR BLIJVEND GRASLAND Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Bijlage Vormgeving controles nieuw GLB

Bijlage Vormgeving controles nieuw GLB Bijlage Vormgeving controles nieuw GLB Verantwoordelijkheid lidstaat Lidstaten zijn bij de uitvoering van het GLB verantwoordelijk voor de bescherming van de financiële belangen van de Europese Unie. In

Nadere informatie

De opmaat naar professionalisering van regionale collectieven

De opmaat naar professionalisering van regionale collectieven De opmaat naar professionalisering van regionale collectieven Agrarisch natuurbeheer in discussie Uitvoeringslasten te hoog Tegenvallende effectiviteit (tegenover kommer en kwel staan succesverhalen) Leren

Nadere informatie