XP Extreme Programming. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "XP Extreme Programming. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V."

Transcriptie

1 XP Extreme Programming Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

2 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1. INLEIDING EXTREME PROGRAMMING FASERING KENMERKEN XP EN ANDERE METHODES LITERATUURVERWIJZINGEN...10

3 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 3 van Inleiding De traditionele systeemontwikkelmethodes zoals SDM I, SDM II en LAD hebben, zo bleek in de praktijk, een aantal nadelen. Zo wordt de fasering als rigide ervaren, is de doorlooptijd vaak langer dan gewenst, zijn de kosten hoog en is de gebruikersparticipatie te laag. Ook worden riskante activiteiten, zoals de integratie van modules en een load test, pas in een laat stadium uitgevoerd. Als gevolg hiervan zijn er aan het einde van de 20 e eeuw een aantal systeemontwikkelmethodes ontstaan die tegemoetkomen aan deze tekortkomingen. De methodes worden gekenmerkt door een hoge gebruikersparticipatie en het incrementeel en iteratief ontwikkelen. Met dit laatste wordt bedoeld dat er meerdere ontwikkelrondes na elkaar plaatsvinden. In plaats van ernaar te streven in één keer het systeem te bouwen worden meerdere versies gemaakt en steeds verbeterd en verfijnd. Deze methodes staan bekend als Iterative and Incremental Development (IID). Verwant aan IID zijn de zogenaamde agile methodes, waarbij agile staat voor snel en flexibel reagerend op veranderingen. Deze agile methodes zijn behalve iteratief (en incrementeel) ook gebaseerd op evolutionaire ontwikkelmethodes. Daarnaast speelt flexibiliteit een grote rol, het vermogen om het systeem tijdens de ontwikkeling snel aan te passen aan veranderende eisen. Agile ontwikkelmethodes zijn dus iteratief, evolutionair en flexibel.

4 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 4 van Extreme Programming Binnen de groep van agile ontwikkelmethodes (iteratief, evolutionair en flexibel) behoort extreme programming (XP), samen met Scrum, tot de meest toegepaste methodes. XP is zelfs de bekendste van de agile ontwikkelmethodes. Bij XP ligt de nadruk vooral op: Samenwerking; Snelle en vroegtijdige ontwikkeling van software; Professionele ontwikkelmethodes. XP is gebaseerd op vier principes: Communicatie; Eenvoud; Feedback; Moed. Behalve het iteratief en incrementeel ontwikkelen van software kent XP twaalf andere kenmerken: Teams van ontwikkelaars en gebruikers; Kleine, regelmatige opleveringen; Testdriven development; Releaseplanningspel; Iteratieplanningspel; Eenvoudig ontwerp; Paarsgewijs programmeren (pair programming); Veelvuldige uitsplitsing; Beheer van code; Voortdurende integratie; Duurzaam werktempo; Programmeer standaards; Systeemmetaforen. Deze kenmerken worden verder uitgewerkt in hoofdstuk 4. XP is ontstaan uit de samenwerking tussen Beck en Cunningham in het midden van de jaren 80 van de twintigste eeuw. Beck bracht hun ideeën in het midden van de jaren 90 in de praktijk bij de ontwikkeling van een salarissysteem voor Chrysler.

5 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 5 van Fasering XP bestaat uit vijf fasen: Onderzoek, Planning, Iteraties, Productie en Onderhoud. In de fase Onderzoek wordt er op de zogenaamde story cards (zie hoofdstuk 4) een beschrijving gemaakt van de functionaliteit van het te ontwikkelen systeem. In eerste instantie moeten er voldoende (schetsmatige) kaarten zijn voor een eerste oplevering en moet de haalbaarheid van het project worden vastgesteld. In de fase Planning wordt bepaald welke functionaliteit er precies bij de eerste oplevering gerealiseerd gaat worden en wanneer die eerste oplevering plaatsvindt. In het releaseplanningspel (zie hoofdstuk 4) voltooien ontwikkelaars en gebruikers de story cards voor de eerste oplevering en wordt er nagedacht over wat er voor de volgende oplevering moet gaan gebeuren. In de fase Iteraties vindt de ontwikkeling van het systeem plaats in iteratiestappen met een lengte van 1-3 weken. Aan het einde van elke stap wordt er een geteste tussenversie van het systeem opgeleverd. In het iteratieplanningspel kiezen de gebruikers uit de hele verzameling story cards de kaarten die zij in de volgende iteratiestappen opgeleverd willen hebben. Hun keuze van kaarten wordt bepaald door de status van het project en de meeste recente prioriteiten. Zodra de gebruikers een keuze hebben gemaakt, wordt door de ontwikkelaars nog wel bekeken of de oplevering daarvan realistisch is. Overwerk wordt sterk ontraden in XP. Overwerk wordt beschouwd als een teken van een slecht functionerend project, toenemende onvrede onder de ontwikkelaars, met als gevolg een afname van de productiviteit en kwaliteit van het werk. Tijdens de omzetting van de story cards in software blijven de ontwikkelaars voortdurend in gesprek met de gebruikers over tests en eisen. In de fase Productie wordt het uiteindelijk opgeleverde systeem operationeel gemaakt. In deze fase wordt het systeem voorzien van documentatie, wordt er training gegeven aan gebruikers en wordt de marketing van het systeem geregeld. In de fase Onderhoud worden er nog fouten uit het systeem gehaald en wordt het systeem voortdurend verbeterd.

6 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 6 van Kenmerken De XP-methode kan het best aan de hand van een aantal typische elementen worden geïllustreerd. Team van ontwikkelaars en gebruikers Het hele team van zowel ontwikkelaars als gebruikers werkt in een gezamenlijke projectkamer. Een deel van de gebruikers dient voortdurend als klankbord voor de ontwikkelaars. De ontwikkelaars kunnen tijdens hun werk constant overleggen met de gebruikers en in detail uitleg krijgen over wat er wordt bedoeld met de functionaliteit die beschreven staat op de story cards. Zo kunnen ze exact bepalen wat er ontwikkeld moet worden en welke zaken de hoogste prioriteit hebben. Kleine, regelmatige opleveringen De tussenversies worden evolutionair opgeleverd, waarbij de nieuwste versie telkens aanpassingen bevat die voortkwamen uit beoordeling van de vorige versie. Testdriven development Voortdurend en geautomatiseerd testen is een van de belangrijkste kenmerken van XP. Modules worden afzonderlijk getest, meteen geïntegreerd en dan ook als geheel getest. Zowel de afzonderlijke modules als het gehele systeem worden met behulp van testtools getest, in principe komt er geen mens meer aan te pas. Gebruikers moeten dus al voor de bouw van het systeem precies aangeven onder welke voorwaarden zij het accepteren. Voor de modules worden van tevoren testscripts geschreven, vóór er daadwerkelijk ontwikkeld wordt. Dit wordt test-driven ontwikkeling genoemd. Releaseplanningspel In het releaseplanningspel wordt voor elke op te leveren operationele tussenversie bepaald wat er gebouwd gaat worden. Dit gebeurt aan de hand van de story cards waarop de gebruikers hun gewenste functionaliteit beschrijven. Voor elke tussenversie kunnen er nieuwe kaarten worden gemaakt. Maar er zijn vaak ook nog eerder gemaakte kaarten, met functionaliteit die tot nog toe niet is gerealiseerd. Iteratieplanningspel In het iteratieplanningspel wordt voor een iteratiestap bepaald welke functionaliteit precies gebouwd gaat worden en worden taken gepland en toegewezen. Voor elke iteratiestap (1-3 weken) wordt dit spel met story-cards opnieuw gespeeld. De ontwikkelaars maken bij elke gekozen kaart een takenlijst om de bijhorende functionaliteit te realiseren. Daarna kunnen de ontwikkelaars op vrijwillige basis een favoriet takenpakket kiezen. Ze maken een schatting van de benodigde tijd en als een taak niet in een halve dag tot twee dagen kan worden uitgevoerd, wordt de taak uitgesplitst. Eenvoudig ontwerp Het ontwerp moet zo eenvoudig mogelijk zijn: begrijpelijk, met zo weinig mogelijk classes en methods, geen dubbele programmacode. Ook geen ontwerpen voor mogelijke, toekomstige functionaliteit. En geen algemeen bruikbare modules als die niet direct nodig zijn.

7 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 7 van 10 Paarsgewijs programmeren Al het programmeerwerk wordt door twee ontwikkelaars op één computer gedaan. Om de beurt mogen ze aan het werk en de ander kijkt daarbij toe. De toekijker kan meteen adviseren en corrigerend optreden en heeft waarschijnlijk een bredere kijk op het probleem dan degene die zit te typen. De paren kunnen regelmatig van samenstelling veranderen. Bij XP wordt ervan uitgegaan dat paarsgewijs programmeren leidt tot 1) wederzijds leren, 2) collegiale druk om gedisciplineerd te werk te gaan, 3) een hogere productiviteit, 4) minder fouten door gelijktijdige beoordeling en 5) direct beschikbare hulp bij vastlopen. Dit alles leidt tot kwaliteitsverbetering van het team. Veelvuldige uitsplitsing Uitsplitsing van taken is een cruciale factor binnen XP, bedoeld om het ontwerp en de programmacode verregaand te vereenvoudigen. Het is de bedoeling de code en het ontwerp te verfijnen, zonder de bijbehorende functionaliteit te veranderen. Hierop wordt voortdurend getest. Beheer van code Het hele team is gezamenlijk verantwoordelijk voor de code. Elk programmeerpaar kan dus een willekeurig stuk software bouwen en/of aanpassen. Het afschuiven van verantwoordelijkheid is zo niet mogelijk. Verder geldt dat wie een probleem signaleert, ook moet zorgen voor een oplossing. Het feit dat iedereen een willekeurig deel van de code kan bouwen/aanpassen, brengt natuurlijk ook risico s met zich mee. Deze risico s worden ondervangen door het voortdurend testen van de modules en het hele systeem. Ook de gelijktijdige beoordeling van het programmeerwerk door een collega en het gebruik van programmeerstandaards bevordert de uniformiteit en kwaliteit van de code. Voortdurende integratie Zodra een ontwikkelaar klaar is met een stuk code, volgt er een test. Al het programmeerwerk wordt voortdurend geïntegreerd en getest op aparte infrastructuur. Dit gebeurt in een geautomatiseerd proces dat 24 uur per dag, 7 dagen per week doorloopt. Duurzaam werktempo Het werktempo en de omvang van taken moet dusdanig zijn, dat er niet hoeft te worden overgewerkt. Het werkplezier van de ontwikkelaars staat voorop. Programmeerstandaards Het gebruik van programmeerstandaards is noodzakelijk vanwege het collectieve beheer van de code, uitsplitsing van taken en veranderingen in de samenstelling van de paren programmeurs. Systeemmetaforen Communicatie over het ontwerp van het systeem wordt bevorderd door het gebruik van metaforen. Abstracte begrippen worden concreet gemaakt door vergelijkingen met alledaagse zaken zoals fabriek, machines, lopende band.

8 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 8 van 10 Andere elementen van XP zijn: Beschikbaarheid van gebruikers voor direct advies en commentaar; Snelle aanpassing van het systeem aan veranderde eisen; Keuze van taken door ontwikkelaars alleen op basis van vrijwilligheid, ter verhoging van de betrokkenheid; Zo weinig mogelijk ontwerp (hooguit minuten) voorafgaand aan het programmeren; Minimale documentatie; Dagelijkse meting van kwaliteit en voortgang (door iemand die hier speciaal verantwoordelijk is); Grafieken met kwaliteit en voortgang worden voor iedereen zichtbaar op borden weergegeven; Incrementele ontwikkeling; Een gezamenlijke projectkamer; Een dagelijkse, staande vergadering (net als bij Scrum); Schattingen van de hoeveelheid werk per taak worden gedaan in ideale uren : werkelijk benodigde tijd, zonder afleiding, onderbreking et cetera.

9 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 9 van XP en andere methodes De XP-methode voor softwareontwikkeling biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere methodes: Communicatie Aangezien de meeste problemen bij projecten voortkomen uit communicatieproblemen, wordt er alles aan gedaan om de communicatie te bevorderen. Paarsgewijs programmeren, het planningppel tussen gebruikers en ontwikkelaars, de dagelijkse vergadering en de betrokkenheid van gebruikers bij het opstellen van de acceptatietestscripts moeten daarvoor zorgen; Eenvoud Op alle terreinen wordt gestreefd naar eenvoud: eenvoudig ontwerp, eenvoudige code, eenvoudige hulpmiddelen (zoals kaarten en wandborden); Feedback Binnen XP wordt op allerlei manieren gezorgd voor feedback. Feedback door test-driven ontwikkeling en voortdurende integratie van software. Gebruikers krijgen feedback van ontwikkelaars, doordat de ontwikkelaars bij het beschrijven van functionaliteit op een story card meteen schatten hoeveel werk de functionaliteit kost. Het team krijgt op borden feedback over de kwaliteit en voortgang van het werk. Ook de door gebruikers gedefinieerde acceptatie-eisen zijn een vorm van feedback. De korte iteratiestappen en regelmatige opleveringen bieden de gebruikers de mogelijkheid het veranderende systeem te becommentariëren en zo de eisen te verduidelijken of bij te stellen; Moed Er is moed nodig om snel software te ontwikkelen en die ook telkens snel aan te passen. Deze werkwijze wordt ondersteund door het gebruik van geautomatiseerde testtools, die voortdurend zorgen voor werkende software. Ook de eenvoud in het ontwerp van het systeem draagt hieraan bij. De XP-methode kan eventueel gecombineerd worden met (elementen uit) andere agile ontwikkelmethodes zoals Scrum, Evo, UP. Wel is bijvoorbeeld de nadruk van Evo op specificaties in strijd met de uitgangspunten van XP. En bij XP zijn bijvoorbeeld de iteratiestappen korter dan bij Scrum. Verder blijft bij XP het ontwerpen voorafgaand aan het programmeren beperkt tot hooguit 20 minuten, terwijl daar bij UP een halve dag voor uitgetrokken mag worden.

10 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 10 van Literatuurverwijzingen Beck, K Extreme Programming Explained Embrace Change. Addison-Wesley. Larman, C Agile and Iterative Development. A Manager s Guide. Addison-Wesley.

Evo Evolutionary Project Management. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

Evo Evolutionary Project Management. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Evo Evolutionary Project Management Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. EVO... 4 3. FASERING...

Nadere informatie

Agile systeemontwikkeling. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

Agile systeemontwikkeling. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Agile systeemontwikkeling Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Terminologie... 4 3. Uitgangspunten...

Nadere informatie

Scrum. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

Scrum. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Scrum Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 SCRUM... 4 3 FASERING... 5 4 KENMERKEN... 6 4.1 DE SCRUM-MEETING...

Nadere informatie

Unified Process. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

Unified Process. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Unified Process Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Unified Process... 4 3. Fasering... 5 3.1.

Nadere informatie

Scrumscrumscrumscrumscrumscrum scrumscrumscrumscrumscrumscrum scrumscrumscrumscrumscrumscrum agileagileagileagileagileagileagileagil

Scrumscrumscrumscrumscrumscrum scrumscrumscrumscrumscrumscrum scrumscrumscrumscrumscrumscrum agileagileagileagileagileagileagileagil Scrumscrumscrumscrumscrumscrum scrumscrumscrumscrumscrumscrum scrumscrumscrumscrumscrumscrum agileagileagileagileagileagileagileagil eagileagileagileagileagileagileagileagi leagileagileagileagileagileagileagileag

Nadere informatie

RAD Rapid application development. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

RAD Rapid application development. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. RAD Rapid application development Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER...

Nadere informatie

BDD/Gherkin. Een introductie

BDD/Gherkin. Een introductie BDD/Gherkin Een introductie Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. BDD... 4 3. Gherkin... 5 4. BDD-Tools... 6 5. Voordelen... 7 6. Benodigde kennis en vaardigheden...

Nadere informatie

Scrum. Een introductie

Scrum. Een introductie Organisatie SYSQA B.V. Pagina 1 van 10 Scrum Een introductie Almere 1999 Proud of it Pagina 1 van 10 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Scrum... 4 3 Scrum rollen...

Nadere informatie

Oplossingen voor het testen van objectgeoriënteerde software

Oplossingen voor het testen van objectgeoriënteerde software Oplossingen voor het testen van objectgeoriënteerde software Pieter van den Hombergh Fontys Hogeschool voor Techniek en Logistiek Software Engineering 14 maart 2013 HOM/FHTeL Oplossingen voor het testen

Nadere informatie

1. De watervalmethode... 2. 2. Agile softwareontwikkeling... 2. 3. Iteratief werken... 3. 4. Agile technieken voor teams... 3

1. De watervalmethode... 2. 2. Agile softwareontwikkeling... 2. 3. Iteratief werken... 3. 4. Agile technieken voor teams... 3 Naar Voren: Tijdschrift voor webwerkers» Artikel #155 Agile (web)ontwikkeling Omarm de verandering Als ICT-professional heb je het liefst dat de klant exact weet wat hij wil, dat jij exact weet hoe je

Nadere informatie

Oplossingen voor het testen van objectgeoriënteerde software. Oplossingen voor het testen van. Overzicht. Pieter van den Hombergh.

Oplossingen voor het testen van objectgeoriënteerde software. Oplossingen voor het testen van. Overzicht. Pieter van den Hombergh. Oplossingen voor het testen van objectgeoriënteerde software Pieter van den Hombergh Fontys Hogeschool voor Techniek en Logistiek Software Engineering 14 maart 2013 HOM/FHTeL Oplossingen voor het testen

Nadere informatie

Definitief 1.0 Handreiking voor toepassen van Agile Scrum binnen Overheidsdiensten april 2012

Definitief 1.0 Handreiking voor toepassen van Agile Scrum binnen Overheidsdiensten april 2012 1 Kennis Agile Scrum 1.1 Inleiding In dit eerste deel wordt de lezer meegenomen in de Agile Scrum methodiek. Binnen DR, onder meer met ondersteuning vanuit Quintor, worden steeds meer projecten op deze

Nadere informatie

Project methodiek. Auxilium BV Oude Delft 48 2611 CD Delft. T: 015-261 23 16 F: 015-213 34 83 E: info@auxilium.nl

Project methodiek. Auxilium BV Oude Delft 48 2611 CD Delft. T: 015-261 23 16 F: 015-213 34 83 E: info@auxilium.nl Project methodiek Auxilium BV Oude Delft 48 2611 CD Delft T: 015-261 23 16 F: 015-213 34 83 E: info@auxilium.nl Inhoud 1 PROJECTMETHODIEK... 3 1.1 TIME-BOXING... 3 1.2 USER-STORIES EN STORY-POINTS... 3

Nadere informatie

Plan van aanpak. Website voor Bouwkundig Adviesbureau Punte. Hugo Nijhuis John Oelen Frank Hazekamp Cindy Roelofs Ben Wilbers Tim Regelink

Plan van aanpak. Website voor Bouwkundig Adviesbureau Punte. Hugo Nijhuis John Oelen Frank Hazekamp Cindy Roelofs Ben Wilbers Tim Regelink Plan van aanpak Website voor Bouwkundig Adviesbureau Punte 2009 Hugo Nijhuis John Oelen Frank Hazekamp Cindy Roelofs Ben Wilbers Tim Regelink Contents Product Backlog... 3 Documentatie... 4 Kwaliteitsbeheer...

Nadere informatie

fysieke beveiliging onder controle Fysieke beveiliging Lean & Agile Thimo Keizer

fysieke beveiliging onder controle Fysieke beveiliging Lean & Agile  Thimo Keizer fysieke beveiliging onder controle Fysieke beveiliging Lean & Agile www.fysiekebeveiliging.nl Thimo Keizer Fysieke beveiliging Lean & Agile 2016 www.fysiekebeveiliging.nl Thimo Keizer Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 11. Scrum

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 11. Scrum WHITEPAPER IN 5 MINUTEN A U G U S T U S 2 0 1 4 11. Scrum Deze whitepaper gaat over Scrum. Kort en bondig: Scrum is een software-ontwikkelmethode met vaste sprints van enkele weken waarin steeds een verbeterde

Nadere informatie

Inhoud. 1. Agile werken. 2. Het belang van Agile werken. 3. Basisprincipes van Agile werken. 4. De meest gebruikte Agile methode: Scrum

Inhoud. 1. Agile werken. 2. Het belang van Agile werken. 3. Basisprincipes van Agile werken. 4. De meest gebruikte Agile methode: Scrum Inhoud 1. Agile werken 2. Het belang van Agile werken 3. Basisprincipes van Agile werken 4. De meest gebruikte Agile methode: Scrum 5. Drie rollen binnen een Scrum squad De wereld waarin je leeft verandert

Nadere informatie

Ontwikkelmethoden en technieken. Ontwikkelmethoden & Technieken HC 2

Ontwikkelmethoden en technieken. Ontwikkelmethoden & Technieken HC 2 Ontwikkelmethoden en technieken 1 Vandaag Een kleine geschiedenis (vervolg) Klein stukje XP Afbakening verwachtingen 2 Werkwijze theorie Lesstof Presentaties Boek Aantekeningen Introductie/overzicht Week

Nadere informatie

EXIN Agile Scrum Foundation

EXIN Agile Scrum Foundation Voorbeeldexamen EXIN Agile Scrum Foundation Editie april 2014 Copyright 2014 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied or stored in a data processing system

Nadere informatie

Ontwikkelmethoden en technieken. Ontwikkelmethoden & Technieken HC 4

Ontwikkelmethoden en technieken. Ontwikkelmethoden & Technieken HC 4 Ontwikkelmethoden en technieken 1 Projectinrichting Ontwikkelmethoden & Technieken HC 34 2 Vandaag Terugblik? Projectinrichting Afsluiting Leestip Introductie/overzicht Week 1 Afbakening Verwachtingen

Nadere informatie

Eigenschappen van moderne ontwikkelmodellen

Eigenschappen van moderne ontwikkelmodellen overdruk informatie september 00 Eigenschappen van moderne ontwikkelmodellen Vier modellen vergeleken Auteurs: Danny Greefhorst en Mark van Elswijk informatie overdruk1 1 Eigenschappen van moderne ontwikkelmodellen

Nadere informatie

100% voor uw onderneming.

100% voor uw onderneming. 100% voor uw onderneming. 100% AGILE, 100% KWALITEIT, 100% BETROUWBAARHEID DAARVOOR STAAT DE AGILE SOFTWARE FACTORY (ASF). MAAK EEN EINDE AAN OVER- SCHREDEN DEADLINES EN HOOG OPLOPENDE PROJECT KOSTEN.

Nadere informatie

SCRUM FRESHAPPLE.NL #DIGITALATHLETES

SCRUM FRESHAPPLE.NL #DIGITALATHLETES FRESHAPPLE.NL #DIGITALATHLETES HOME OF THE DIGITAL ATHLETES IT ALL STARTS WITH AN IDEA! EN DAAR ZITTEN WE VOL MEE We zijn ervan overtuigd dat iedereen een digitale fantasie heeft, wij helpen je graag dit

Nadere informatie

Agile (Scrum) Werken Jeroen Hak

Agile (Scrum) Werken Jeroen Hak 1 21-5-2018 Agile (Scrum) Werken Jeroen Hak 17-05-2018 2 Agenda Opening Agile - oorsprong Agile Scrum Agile PM methodieken 3 Jeroen Hak Functie Project / Programma manager Agile Adviseur & Trainer bij

Nadere informatie

Releasen met een druk op de knop: Met behulp van Continuous Delivery sneller uw doel bereiken

Releasen met een druk op de knop: Met behulp van Continuous Delivery sneller uw doel bereiken Releasen met een druk op de knop: Met behulp van Continuous Delivery sneller uw doel bereiken De business organisatie heeft altijd stijgende verwachtingen van uw IT organisatie. Meer dan ooit is het van

Nadere informatie

Inhoud in vogelvlucht

Inhoud in vogelvlucht Inhoud in vogelvlucht Inleiding... 1 Deel I: Agile begrijpen... 7 Hoofdstuk 1: Projectmanagement moderniseren...9 Hoofdstuk 2: Het Agile Manifest en de agile principes...19 Hoofdstuk 3: Waarom agile beter

Nadere informatie

Gemeente Venlo kiest tt guide voor ondersteuning tijdens het werk

Gemeente Venlo kiest tt guide voor ondersteuning tijdens het werk SUCCESS STORY Gemeente Venlo kiest tt guide voor ondersteuning tijdens het werk Gemeente Venlo realiseerde zich dat een structurele verandering van een proces alleen bereikt kan worden door actieve begeleiding

Nadere informatie

Training en workshops

Training en workshops Mirabeau Academy HACKING OWASP TOP 10 Training en workshops MIRABEAU ACADEMY AHEAD IN A DIGITAL WORLD Digitaal denken zit in onze code. We weten exact wat er online speelt. Sinds 2001 ontwikkelen we platformen

Nadere informatie

Projectplan. Elektronica-ICT Artesis. Auteur: Coopman Tom Interne Promotor: Peeters Tom Externe Promotor: Delepierre Bruno, Adforce

Projectplan. Elektronica-ICT Artesis. Auteur: Coopman Tom Interne Promotor: Peeters Tom Externe Promotor: Delepierre Bruno, Adforce Elektronica-ICT Artesis Projectplan Auteur: Coopman Tom Interne Promotor: Peeters Tom Externe Promotor: Delepierre Bruno, Adforce Projectplan ter voorbereiding van de bachelorproef en stage Academiejaar

Nadere informatie

RAPID DEPLOYMENT PLAN IBM MAXIMO SCHEDULER

RAPID DEPLOYMENT PLAN IBM MAXIMO SCHEDULER Voor de implementatie van onze IBM Maximo planning oplossing Scheduler maken wij gebruik van een standaard rapid deployment methode welke ons in staat stelt u snel na aanschaf van uw licenties op weg te

Nadere informatie

Agenda. Introductie Aan het werk Conclusie / restrospective

Agenda. Introductie Aan het werk Conclusie / restrospective Agenda Introductie 13.45 14.30 Aan het werk 14.30 16.30 Conclusie / restrospective 16.30 17.00 Introductie High performance Testing Voorstellen Waar ben je echt goed in (3 minuten) Teams vormen op basis

Nadere informatie

Bijlage 3: Master testplan

Bijlage 3: Master testplan Bijlage 3: Master testplan KIS Testplan Inaxion Lelystad Adres: Jol -20 Postbus : 609 Postcode Plaats 8483 ED Lelystad I www.inaxion.nl Plaats Lelystad Datum 22 maart 200 Auteur Saidou Diallo Status Finaal.0

Nadere informatie

Agile in Projecten minimalisme of strak pak? Richard Weber PMP

Agile in Projecten minimalisme of strak pak? Richard Weber PMP Agile in Projecten minimalisme of strak pak? Richard Weber PMP De Spreker Richard Weber Directeur & oprichter Adviseur & coach Projectmanagement Profile Dynamics ICT & Bedrijfskundige achtergrond Trainer

Nadere informatie

Plan van Aanpak. project Tetris Packing

Plan van Aanpak. project Tetris Packing Plan van Aanpak project Tetris Packing Inleiding! 4 Projectomschrijving! 5 Producten! 5 Testplan! 5 Ontwerprapport! 5 Implementatierapport! 5 Testrapport! 5 Systeemdocumentatie! 5 Aanpak! 6 Projectmethodiek!

Nadere informatie

Ontwikkelen en testen van e-business: beheerste dynamiek

Ontwikkelen en testen van e-business: beheerste dynamiek Ontwikkelen en testen van e-business: beheerste dynamiek Het ontwikkelen en gestructureerd testen van administratieve systemen is gebaseerd het watervalprincipe. Bij het ontwikkelen volgens het watervalprincipe

Nadere informatie

Betere dienstverlening financiële organisaties met continuous delivery Flexibeler, efficiënter en in kort tijdsbestek software ontwikkelen

Betere dienstverlening financiële organisaties met continuous delivery Flexibeler, efficiënter en in kort tijdsbestek software ontwikkelen Betere dienstverlening financiële organisaties met continuous delivery Flexibeler, efficiënter en in kort tijdsbestek software ontwikkelen Sinds de kredietcrisis en door opkomende technologieën staan banken

Nadere informatie

JIRA Handleiding. info@techtwo.nl www.techtwo.nl. Techtwo Internetdiensten Reduitlaan 29 4814DC Breda 076 532 2961

JIRA Handleiding. info@techtwo.nl www.techtwo.nl. Techtwo Internetdiensten Reduitlaan 29 4814DC Breda 076 532 2961 JIRA Handleiding Techtwo Internetdiensten Reduitlaan 29 4814DC Breda 076 532 2961 info@techtwo.nl www.techtwo.nl KvK West-Brabant: 20148962 BTW nummer: NL8203.67.990 Bank NL54RABO01304.58.406 Wat is JIRA

Nadere informatie

<<Naam document>> <<Organisatie>>

<<Naam document>> <<Organisatie>> SYSQA B.V. Almere Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1 Managementsamenvatting...3 2 Opdracht...4

Nadere informatie

Februari juni Toelichting aanpak. Claudia Tjia GROEP F M42

Februari juni Toelichting aanpak. Claudia Tjia GROEP F M42 Februari juni 2016 Toelichting aanpak Claudia Tjia GROEP F M42 Dit document bevat informatie over het onderdeel SCRUM binnen de proftaak. SCRUM is de methode die wij als groep moesten hanteren om het project

Nadere informatie

Agile, Scrum en Kanban in de praktijk

Agile, Scrum en Kanban in de praktijk Agile, Scrum en Kanban in de praktijk Wat is agile en wat kenmerkt agile projecten? Agile in de praktijk: rollen, teams en best practices Hoe om te gaan met requirements in agile projecten? Hoe agile projecten

Nadere informatie

SCRUM METHODE.

SCRUM METHODE. SCRUM METHODE www.gladwell.nl bel ons 020-240 2244 WAT IS SCRUM? Scrum is een methode om effectief, kostenefficiënt, klant- en resultaatgericht te werken in teams. Met Scrum kunt u de principes van agile

Nadere informatie

SCRUM: REPETEREN, MAAR OOK LEREN?

SCRUM: REPETEREN, MAAR OOK LEREN? AGILE EN SCRUM SCRUM: REPETEREN, MAAR OOK LEREN? Clem Schouten Jeroen Paul Nijmeijer Veel organisaties in Nederland zijn bezig met het werken volgens de Scrum-methode. Er zijn dus duizenden mensen dagelijks

Nadere informatie

Agile werken: zó doen we dat

Agile werken: zó doen we dat Agile werken: zó doen we dat Bij Freshheads werken we graag volgens de Agile aanpak. De voordelen? Verhoogde efficiëntie en flexibiliteit, snellere resultaten en grotere betrokkenheid. Maar hoe gaat het

Nadere informatie

Agile Foundation examen - OEFENVragenformulier

Agile Foundation examen - OEFENVragenformulier Agile Foundation examen - OEFENVragenformulier 1) Wat is het beste dat je kunt doen volgens de principes van het Agile Manifesto? a) Afspraken nakomen b) Opleveren wat waardevol is c) Regelmatig resultaat

Nadere informatie

Agile 2019 Wiger Middelkamp en Bas Flapper. Van Doing Agile naar Being Agile

Agile 2019 Wiger Middelkamp en Bas Flapper. Van Doing Agile naar Being Agile Agile 2019 Wiger Middelkamp en Bas Flapper Van Doing Agile naar Being Agile DOEL VAN DE TALK Aan het einde van de sessie: - Weet je beter wat een Agile Coach doet - Ben je sneller in staat impact te maken

Nadere informatie

Ontwikkelmethoden en technieken DSDM POMT HC3

Ontwikkelmethoden en technieken DSDM POMT HC3 DSDM Ontwikkelmethoden en technieken DSDM POMT HC3 HC WG rollenspel praktijktoets 1 praktijktoets 2 praktijktoets 3 Mei week 1 week 2 week 3 Week 4 vakantie Inleiding Ontwikkel methodiek DSDM Technieken

Nadere informatie

Factsheet KICKSTARTERS Mirabeau

Factsheet KICKSTARTERS Mirabeau Factsheet KICKSTARTERS Mirabeau KICKSTARTERS We lanceren binnen twee maanden een nieuw digitaal platform waarmee u in hoog tempo business value genereert. De digitale transformatie is in volle gang. Consumenten

Nadere informatie

1. Work Breakdown Structure en WBS Dictionary

1. Work Breakdown Structure en WBS Dictionary 1. Work Breakdown Structure en WBS Dictionary CUSTOMER migratie Management Technische Transitie Meetings Status Reporting Administratie Technisch Upgegrade Systemen (3-tier) Delta Analyse & Functioneel

Nadere informatie

Leiderschap in een organisatie met technische professionals

Leiderschap in een organisatie met technische professionals Quintor Leiderschap in een organisatie met technische professionals Johan Tillema CEO Quintor Professionele softwareontwikkeling ICT Architectuur Java,.NET en Mobile Informatieanalyse Opgericht in 2005

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

AGILE WERKEN Leer je eigen capaciteiten optimaal te benutten dankzij een effectieve samenwerking.

AGILE WERKEN Leer je eigen capaciteiten optimaal te benutten dankzij een effectieve samenwerking. AGILE WERKEN Leer je eigen capaciteiten optimaal te benutten dankzij een effectieve samenwerking T: +31 (0)20 24 022 44 E: info@gladwell.nl www.gladwell.nl WAT IS AGILE? Agile is een denkwijze die erop

Nadere informatie

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat:

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat: Training Trainingscode Duur Gepubliceerd Taal Type Leermethode Kosten SF2015V8 4 dagen 02/02/2015 Nederlands & Engels Developer, basis Invidueel & klassikaal Op aanvraag Deze training richt zich op het

Nadere informatie

Aliens? http://www.youtube.com/watch?v=e5pqleh2hz8

Aliens? http://www.youtube.com/watch?v=e5pqleh2hz8 Aliens? http://www.youtube.com/watch?v=e5pqleh2hz8 Ontwikkelmethoden en technieken Kenmerken van ontwikkelmethoden POMT HC2 2 Vorige week 3 Rollenspel Klant is koning Communicatie en afspraken Documentatie

Nadere informatie

Agile Testen in de praktijk

Agile Testen in de praktijk 1 Agenda 2 Agile Testen in de praktijk Summerschool 13 Juli 2011 Introductie Agile de context van agile Testen2.0 de tester in een agile project Waarden en principes DoD, PRA en MTP Testen3.0 in een agile

Nadere informatie

Factsheet CONTINUOUS VALUE DELIVERY Mirabeau

Factsheet CONTINUOUS VALUE DELIVERY Mirabeau Factsheet CONTINUOUS VALUE DELIVERY Mirabeau CONTINUOUS VALUE DELIVERY We zorgen ervoor dat u in elke volwassenheidsfase van uw digitale platform snel en continu waarde kunt toevoegen voor eindgebruikers.

Nadere informatie

Software Test Plan. Yannick Verschueren

Software Test Plan. Yannick Verschueren Software Test Plan Yannick Verschueren November 2014 Document geschiedenis Versie Datum Auteur/co-auteur Beschrijving 1 November 2014 Yannick Verschueren Eerste versie 1 Inhoudstafel 1 Introductie 3 1.1

Nadere informatie

EXIN Agile Scrum Foundation

EXIN Agile Scrum Foundation Preparation Guide EXIN Agile Scrum Foundation Editie december 2014 Copyright 2014 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied or stored in a data processing

Nadere informatie

Reflector 360 PERSONALITY

Reflector 360 PERSONALITY Reflector 360 PERSONALITY Gedrag door de omgeving bekeken Inzicht in doen en laten Weten wat je kunt is voor iedereen essentieel om zijn of haar werk goed te kunnen doen. Daarbij is het goed om inzicht

Nadere informatie

Introductie. Hoofdstuk 1. 1.1 Over softwareontwikkeling

Introductie. Hoofdstuk 1. 1.1 Over softwareontwikkeling Hoofdstuk 1 Introductie 1.1 Over softwareontwikkeling In de meeste gevallen zijn er veel mensen betrokken bij de ontwikkeling van software: niet alleen de klant die de opdrachtgever is en de programmeurs

Nadere informatie

Testomgevingen beheer

Testomgevingen beheer Testomgevingen beheer Testen brengt het verwachte resultaat en de huidige toestand bij elkaar. Het geeft aanknopingspunten om de planning te maken, het product te verbeteren en om zorgen bij belanghebbenden

Nadere informatie

Factsheet Crowd Testen

Factsheet Crowd Testen Factsheet Crowd Testen www.testbats.com Uw klanten eisen tegenwoordig hoge kwaliteit van uw desktop applicatie, webapplicatie of mobile app. Onder alle omstandigheden en op elk apparaat. Daarom eist u

Nadere informatie

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000 Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER...

Nadere informatie

[ SCRUM. ] Een introductie

[ SCRUM. ] Een introductie [ SCRUM. ] Een introductie [ SCRUM IN HET KORT. ] Scrum is een agile-proces, welke het mogelijk maakt om te focussen op het leveren van het beste resultaat in de kortst mogelijke tijd. Het maakt het mogelijk

Nadere informatie

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind

Opleidingsgebied ICT. Niveau Beginnend *zie omschrijving beoordelingscriteria Gevorderd* Bekwaam* Werkproces(sen) Beoordeling* 1 e 2 e eind Opleidingsgebied ICT Kwalificatiedossier en kerntaak ICT- en mediabeheer 2012-2013 Kerntaak 3: Beheren van (onderdelen van) informatie- of mediasystemen Kwalificatie en crebocode ICT-beheerder 95321 Leeromgeving

Nadere informatie

Functiepuntanalyse. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

Functiepuntanalyse. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Functiepuntanalyse Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER... 3 2 WAT

Nadere informatie

Training en workshops

Training en workshops Mirabeau Academy DESIGN PRINCIPLES Training en workshops MIRABEAU ACADEMY AHEAD IN A DIGITAL WORLD Digitaal denken zit in onze code. We weten exact wat er online speelt. Sinds 2001 ontwikkelen we platformen

Nadere informatie

Introductie User Stories. SYSQA B.V. Almere

Introductie User Stories. SYSQA B.V. Almere Introductie User Stories SYSQA B.V. Almere Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 9 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Wat zijn User Stories?... 4 2.1 Definitie... 4 2.2 Voordelen... 4 2.3 Verschillen tussen

Nadere informatie

PLANET AGILE 17E BPUG SEMINAR

PLANET AGILE 17E BPUG SEMINAR PLANET AGILE 17E BPUG SEMINAR. Uw sprekers: Bert Hedeman: managing director Hedeman Consulting Peter Coesmans: verandermanager/interim manager p2 Managers Ingeborg Bovee-Oudenhoven: senior nutritional

Nadere informatie

Software Project Management Plan

Software Project Management Plan Software Project Management Plan GameTrac Versie Datum Auteur(s) Opmerking 0.1 3/11/2010 Brecht Van Laethem 1 Door hieronder te tekenen verklaart u akkoord te zijn met dit document en zijn inhoud. Het

Nadere informatie

Proces afspraken na implementatie WaaS

Proces afspraken na implementatie WaaS Proces afspraken na implementatie WaaS versie: 1.0 datum: April 2013 auteur: Beheer en Implementatie BNL Versiebeheer Versie Datum Status Auteurs Opmerkingen 1.0 18-4-2013 Definitief Pascal Navarro en

Nadere informatie

Taakcluster Operationeel support

Taakcluster Operationeel support Ideeën en plannen kunnen nog zo mooi zijn, uiteindelijk, aan het eind van de dag, telt alleen wat werkelijk is gedaan. Hoofdstuk 5 Taakcluster Operationeel support V1.1 / 01 september 2015 Hoofdstuk 5...

Nadere informatie

Taxis Pitane Automaat. Censys BV Eindhoven

Taxis Pitane Automaat. Censys BV Eindhoven Taxis Pitane Automaat Censys BV Eindhoven Wat is de 'automaat' van Taxis Pitane Een Taxis Pitane 'automaat' bestaat uit verschillende componenten: De belangrijkste Taxis Pitane component is wellicht het

Nadere informatie

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D Auteur : P. van der Meer, Ritense B.V. Datum : 17 juli 2008 Versie : 1.3 2008 Ritense B.V. INHOUD 1 VERSIEBEHEER...1 2 PROJECT

Nadere informatie

Team. Tijd. Tools. Functionaliteiten In de onderstaande afbeelding wordt aangegeven welke behoeften TeamPlayer voor u kan invullen.

Team. Tijd. Tools. Functionaliteiten In de onderstaande afbeelding wordt aangegeven welke behoeften TeamPlayer voor u kan invullen. TeamPlayer? TeamPlayer is een compleet en flexibel systeem voor tijdsregistratie en planning dat de grootste knelpunten in vele administraties aanpakt, daar waar de standaardsystemen nog te beperkt zijn.

Nadere informatie

Thier Software Development Onze werkwijze

Thier Software Development Onze werkwijze Thier Software Development TSD is sinds 1995 actief op de markt voor software ontwikkeling. Wij hebben de juiste combinatie van ervaren mensen die hun sporen in het bedrijfsleven hebben verdiend en jonge,

Nadere informatie

PROJECTIE WAT IS AGILE? Verandering omarmen en zelf het pad creëren REAGEREN OP VERANDERING AGILE MANIFESTO

PROJECTIE WAT IS AGILE? Verandering omarmen en zelf het pad creëren REAGEREN OP VERANDERING AGILE MANIFESTO PROJECTIE WAT IS AGILE? Verandering omarmen en zelf het pad creëren A u t e u r : H a n s F r e r i k s ( h a n s. f r e r i k s @ m a n t i c a. n l ), M a n t i c a a g i l e s e r v i c e s De laatste

Nadere informatie

Software Test Plan. Yannick Verschueren

Software Test Plan. Yannick Verschueren Software Test Plan Yannick Verschueren Maart 2015 Document geschiedenis Versie Datum Auteur/co-auteur Beschrijving 1 November 2014 Yannick Verschueren Eerste versie 2 December 2014 Yannick Verschueren

Nadere informatie

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC (www.nioc.nl) stelt zich conform zijn statuten tot doel: het realiseren van congressen over informatica onderwijs en voorts al hetgeen

Nadere informatie

ProduPlus. Wat is ProduPlus

ProduPlus. Wat is ProduPlus ProduPlus Wat is ProduPlus ProduPlus is een machine monitoring systeem welke ook functies heeft voor order registratie, product data beheer en preventief onderhoud. ProduPlus is ontwikkeld voor gebruik

Nadere informatie

Webtesten onder schaarste

Webtesten onder schaarste Testnet najaarsevenement 2005 B e y o n d t h e o r d i n a r y Webtesten onder schaarste Vincent Staal ORDINA NV Ringwade 1 Postbus 7101 3430 JC Nieuwegein Tel: 030 6637000 Fax: 030 6637099 www.ordina.nl

Nadere informatie

Anko Tijman Een agile teststrategie op basis van MoSCoW

Anko Tijman Een agile teststrategie op basis van MoSCoW Titel, samenvatting en biografie Anko Tijman Een agile teststrategie op basis van MoSCoW Samenvatting: Deze presentatie behandelt de toepassing van de teststrategie vanuit een agile perspectief: welke

Nadere informatie

Checklist risicofactoren IT-projecten

Checklist risicofactoren IT-projecten Organisatie SYSQA B.V. Pagina 1 van 5 Checklist risicofactoren IT-projecten In onderstaande checklists zijn de factoren die het slagen van een project beïnvloeden opgenomen. Projectomvang Hoe groot is

Nadere informatie

Riskpoker - Confirmation - Planningpoker. Opfrissing TMap NEXT in scrum en toelichting op de opdracht Leo van der Aalst - Jos Punter - Hans Lantink

Riskpoker - Confirmation - Planningpoker. Opfrissing TMap NEXT in scrum en toelichting op de opdracht Leo van der Aalst - Jos Punter - Hans Lantink Riskpoker - Confirmation - Planningpoker 10-7-2013 Opfrissing TMap NEXT in scrum en toelichting op de opdracht Leo van der Aalst - Jos Punter - Hans Lantink 1 Presentatie (sprint) backlog items 1 2 3 4

Nadere informatie

Training en workshops

Training en workshops Mirabeau Academy SCRUM ESSENTIALS Training en workshops MIRABEAU ACADEMY AHEAD IN A DIGITAL WORLD Digitaal denken zit in onze code. We weten exact wat er online speelt. Sinds 2001 ontwikkelen we platformen

Nadere informatie

DevOps Waarom moeilijk doen 31 oktober 2013. als het samen kan

DevOps Waarom moeilijk doen 31 oktober 2013. als het samen kan DEVOPS?! INLEIDING Wat gaan we doen? 18:00 Introductie 19:00 Uitleg open space 19:30 Koffie + start open space 20:30 Wrap-up INLEIDING Even vooraf Samen Duurzaam Innoveren INLEIDING Ik ben Jan Buurman

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 2016

Klanttevredenheidsonderzoek 2016 OZMO s klanttevredenheidsonderzoek Wij streven naar een constante verbetering van onze dienstverlening. Om in kaart te brengen wat belangrijk is voor onze klanten en partners, waar onze verbeterpunten

Nadere informatie

Agile with a smile. Dion Kotteman

Agile with a smile. Dion Kotteman Agile with a smile Dion Kotteman Introductie Strategisch adviesbureau www.dionkotteman.com Lid RvC, opdrachten bij Deloitte, CGI, gemeente Amsterdam, associé bij PBLQ. Voormalig CIO Rijk. Auteur van: De

Nadere informatie

Bijlage 9. UNI 120621.9 REB GD. Releasebeleid

Bijlage 9. UNI 120621.9 REB GD. Releasebeleid Releasebeleid Ondanks alle aan de samenstelling van de tekst bestede zorg, kan Newway Retail Solutions bv (Newway) géén enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele directe en/of indirecte schade,

Nadere informatie

Verzamelde vragen en antwoorden Agile Applicatie ontwikkeling. Agile Methodiek en Technologie. Zest Application Professionals

Verzamelde vragen en antwoorden Agile Applicatie ontwikkeling. Agile Methodiek en Technologie. Zest Application Professionals Verzamelde vragen en antwoorden Agile Applicatie ontwikkeling Agile Methodiek en Technologie Zest Application Professionals Hoe is de aansluiting op ontwikkelmethoden voor Legacy-systemen? Out of the Box

Nadere informatie

Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO

Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO Een eenvoudige en toegankelijke oplossing Thinking Portfolio is een snel te implementeren software applicatie. Een krachtig web-based hulpmiddel

Nadere informatie

De tester als bruggenbouwer

De tester als bruggenbouwer De tester als bruggenbouwer Tim Koomen Testnet voorjaarsevenement 9 juni 2004 Agenda Bruggen Enkele bruggen toegelicht De bruggenbouwer Trends Sogeti Nederland B.V. Pagina 1 Bruggen Systeem Beheer Stuur

Nadere informatie

De sprinter of toch de noodrem? Agile testen bij de NS. 9 oktober 2012 De Sprinter of toch de noodrem? Agile testen bij de NS 1

De sprinter of toch de noodrem? Agile testen bij de NS. 9 oktober 2012 De Sprinter of toch de noodrem? Agile testen bij de NS 1 De sprinter of toch de noodrem? Agile testen bij de NS 9 oktober 2012 De Sprinter of toch de noodrem? Agile testen bij de NS 1 Introductie Sander de Jonge Test professional Bartosz ICT Ruim 5 jaar ervaring

Nadere informatie

PEP voor secretaresses secretariaten en andere ondersteunende functies

PEP voor secretaresses secretariaten en andere ondersteunende functies PEP voor secretaresses secretariaten en andere ondersteunende functies Er komt zo veel op me af dat ik vaak niet weet waar ik moet beginnen" Meestal eet ik een boterhammetje snel tussendoor, geen tijd

Nadere informatie

WHITE PAPER. Agile/Scrum

WHITE PAPER. Agile/Scrum WHITE PAPER Agile/Scrum Belangrijkste kenmerk van Scrum is de ontwikkeling via een serie van korte - iteraties, in Scrum terminologie sprints genoemd. Introductie Heel in het kort gezegd is Scrum een Agile

Nadere informatie

Ontwikkelaar ICT. Context. Doel

Ontwikkelaar ICT. Context. Doel Ontwikkelaar ICT Doel Ontwikkelen en ontwerpen van ICT-producten, binnen overeen te komen dan wel in een projectplan vastgelegde afspraken ten aanzien van tijd, budget en kwaliteit, opdat overeenkomstig

Nadere informatie

SDM II - System Development Methodology II. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

SDM II - System Development Methodology II. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. SDM II - System Development Methodology II Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2

Nadere informatie

Adding value to test tooling Hoe en waarom DevOps de wereld van performance testen verandert

Adding value to test tooling Hoe en waarom DevOps de wereld van performance testen verandert Hoe en waarom DevOps de wereld van performance testen verandert Najaarsevenement 14 oktober 2015 Inleiding Wie zijn we Marc Koper: Specialist in performancetesten / testautomatisering HenkJaap van den

Nadere informatie

Roadmap. RIE Manager

Roadmap. RIE Manager Roadmap RIE Manager Look & Feel Rapportage/ Documentatie Uploaden Documenten Major Release 3 Lokaal beheer Major Release 2 Regie in eigen hand Submodules Major Release 1 Introductie In deze roadmap geeft

Nadere informatie

BRENGT ZIEKENHUIZEN IN CRISISSIMULATIE TOT LEVEN

BRENGT ZIEKENHUIZEN IN CRISISSIMULATIE TOT LEVEN BRENGT ZIEKENHUIZEN IN CRISISSIMULATIE TOT LEVEN Voordelen van de training met ISEE Hospital online Realistische weergave van afdelingen, personeel, middelen en patiënten Maak eenvoudig training scenario's

Nadere informatie

Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009

Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009 Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009 Project Management met Teamcenter 2007 Door: Ramon van Raak Beheert u complexe projecten dan weet u als geen ander dat de projectvoorbereiding de basis legt

Nadere informatie