Als de weektaak heel snel af is, krijgt een leerling meer uitdagende leerstof, en zijn er extra hoeken te kiezen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als de weektaak heel snel af is, krijgt een leerling meer uitdagende leerstof, en zijn er extra hoeken te kiezen."

Transcriptie

1 UNIT Wat is het voordeel van de basisgroep binnen een unit? De basisgroep zien we als de vertrouwde plek, waar het kind zich thuis voelt en zich op zijn gemak voelt. Hier zijn gezamenlijke activiteiten, zoals de bijbel- en vertelkring, reflecteren en evalueren, verjaardagen vieren, even een spelletje doen, Kanjertraining, eten en drinken en voorlezen. Kinderen leren omgaan met kinderen van een andere leeftijd, zij leren elkaar te helpen of worden soms geholpen door andere kinderen uit de basisgroep. 1.2 Hoe krijg je in de reflectie nuttige antwoorden uit kinderen van deze leeftijd? We vinden het belangrijk dat leerlingen leren terug te kijken naar wat ze hebben gedaan. Is het doel bereikt met de les, hoe is het leerproces verlopen? Door het dagelijks te doen, leren leerlingen te reflecteren op hun eigen handelen en horen zij hoe anderen dit hebben ervaren. 1.3 Weektaak / dagschema: hoe bepaal je wie wat krijgt? Wat als het niet af is? Of als het heel snel af is? Het groepsplan is de basis voor de stof die in de weektaak komt. De onderwijsbehoeften van de leerlingen zijn daarin meegenomen. Bij het bepalen van de onderwijsbehoefte zijn de volgende vragen van belang: wat heeft dit kind nodig, welke factoren zijn positief en stimulerend, welke moeilijk en belemmerend; hoe leert deze leerling het beste, hoe is het met de geletterdheid, de gecijferdheid, hoe is de spelontwikkeling van deze leerling, wat zijn sociaal emotionele factoren waarmee rekening gehouden moet worden, net als motoriek en creativiteit. Daarnaast spelen eerder behaalde toets resultaten en de doelen die gesteld zijn voor een leerjaar, met name in groep 3 een belangrijke rol. In groep 1 en 2 zijn observaties een belangrijk middel. Als de weektaak niet af is, zal de leerkracht bekijken of het mogelijk te veel was of dat er een andere oorzaak is, zodat daar een volgende keer rekening mee gehouden kan worden. Als de weektaak heel snel af is, krijgt een leerling meer uitdagende leerstof, en zijn er extra hoeken te kiezen. 1.4 Hoe bepaal je wie bijv. verlengde instructie nodig heeft of misschien niet meer? Observatie en de gegevens van de toetsen. 1.5 Is het overzicht voor de onderwijsassistente te houden als ze zowel werkplekken van groep 1 en 2 en stilwerken van groep 3 moet volgen? Ja, dat gaat goed. Ook de leerkracht kijkt op vaste momenten hoe alles loopt. 1.6 Samenwerking. Blijven kinderen van 6 jaar voldoende gemotiveerd om met de kleintjes te werken?

2 Het is belangrijk voor de leerkracht van de basisgroep om steeds te observeren hoe dit verloopt. Er moet voor bijv. 6-jarigen voldoende ruimte zijn om met zowel leeftijdgenoten als met jongere of oudere kinderen te spelen en /of werken. 1.7 Merk je veel afleiding door lopen? Het lopen is in unit 1 vrij kort qua afstand. Het geeft de kinderen ook even een moment van beweging, wat heel prettig is. 1.8 Nog steeds werkjes verplicht of alleen takenkaart zelf indelen? De keuze van de werkopdrachten ligt bij de leerkracht. De kinderen hebben vrije keuze als ze in de hoeken gaan. De takenkaart gebruiken we in groep 2. Vanaf de voorjaarsvakantie leren de kinderen hiermee werken. Het gaat dan om spelletjes of activiteiten die ze in een bepaalde periode moeten doen. Het aantal opdrachten kan per kind verschillen (zie ook vraag 1.3). 1.9 Krijgen alle kinderen af en toe een uitgebreide instructie? Na een gewone instructie. Ja, alle kinderen komen aan de beurt, dat is meestal in een kleine groep met kinderen met ongeveer hetzelfde niveau Er zijn verschillende manieren van leren. Wordt dat aangepast aan het kind? We zijn bezig om de meervoudige intelligentie van de kinderen vast te stellen. We onderzoeken de mogelijkheden die dit biedt en gaan daar gebruik van maken. MI (meervoudige intelligentie) gaat uit van het principe dat elke leerling talenten heeft die niet te vatten zijn in de constatering dat hij of zij meer of minder intelligent is. Kinderen (en volwassenen) zijn op verschillende manieren intelligent (knap): - Woordknap (verbaal-linguistisch) - Reken knap (logisch-mathematisch) - Beeldknap (visueel- ruimtelijk) - Muziekknap (muzikaal- ritmisch) - Beweegknap (lichamelijk- kinesthetisch) - Natuurknap (naturalistisch) - Mensenknap (interpersoonlijk) - Zelfknap (intra persoonlijk) In de kindgesprekken kan dit een van de onderwerpen van gesprek zijn Is het haalbaar, per kind persoonlijk leerdoel?

3 We geven geen individueel onderwijs op De Hoeksteen. We werken met instructiegroepen vanuit het groepsplan. Er zijn kinderen die verlengde of extra instructie krijgen, in een groepje of individueel. Voor een aantal kinderen is een ontwikkelingsperspectief gemaakt, zij volgen een eigen leerlijn voor bepaalde vakken. Dat houdt in dat zij instructie krijgen op een ander niveau dan de kinderen uit hun jaargroep. Wanneer nodig krijgen zij hier verlengde of extra instructie, in een groepje of individueel Is de overgang van unit 1 naar 2 niet groot? We merken dat we hier nog verbeteringen kunnen doorvoeren. We werken aan nog betere afstemming van de roosters. Dit maakt dat leerlingen uit unit 1 die een niveau hoger kunnen voor een vak, als wel leerlingen die een niveau lager moeten werken gemakkelijk kunnen switchen Wat wordt in de reflectie gedaan? De kinderen mogen vertellen wat ze hebben gedaan en wat ze geleerd hebben. Ook hoe alles is verlopen, konden ze goed doorwerken, vonden ze het makkelijk of juist lastig, wat ging er goed, wat kon beter? Hoe verliep het samenwerken, hoe het stilwerken, wie hebben ze kunnen helpen, waar ben je trots op? Dit zijn mogelijke vragen die centraal staan in het reflectiegsprek. De kinderen luisteren naar elkaar en mogen op elkaar reageren Wat bepaalt de hoeveelheid op de takenkaart? De inhoud van de takenkaart is het eerste waarnaar de leerkracht kijkt, de hoeveelheid hangt af van wat de leerkracht denkt dat het kind aankan. Dat is meestal goed in te schatten. Als het te veel of te weinig blijkt te zijn, zal de leerkracht onderzoeken of er een volgende keer een aanpassing gedaan kan worden. Dit doet zij na observatie, het bekijken van het resultaat en eventueel een gesprekje met de leerling. UNITt Zie je ontwikkeling bij talenten? We hebben dit nog niet vastgesteld. Meten van de ontwikkeling van talenten is een uitdaging, wat meet je en hoe meet je? Het zal vooral bestaan uit observatie en gesprek. 2.2 Is doelen stellen haalbaar voor individuele kinderen? We geven geen individueel onderwijs op De Hoeksteen. We werken met instructiegroepen vanuit het groepsplan. Er zijn kinderen die verlengde of extra instructie krijgen, in een groepje of individueel. Voor een aantal kinderen is een ontwikkelingsperspectief gemaakt, zij volgen een eigen leerlijn voor bepaalde vakken. Dat houdt in dat zij instructie krijgen op een ander niveau dan de kinderen uit hun jaargroep. Wanneer nodig krijgen zij hier verlengde of extra instructie, in een groepje of individueel.

4 2.3 Kinderen leren op verschillende manieren visueel/auditief. Blijft instructie voor leerlingen gelijk? De instructie is voor alle kinderen uit de instructiegroep gelijk, na de instructie is er differentiatie, bij de verlengde of extra instructie. Daarbij zijn onderwijsbehoeften van leerlingen leidend. Dit beschrijven de leerkrachten in het pedagogisch didactisch groepsoverzicht. Punten die daarin zijn opgenomen zijn: positieve en stimulerende aspecten, moeilijke en belemmerende aspecten, hoe leert de leerling het beste, hoe is de werkhouding, hoe is de sociaalemotionele ontwikkeling, de motoriek en de creativiteit van het kind ontwikkeld. Wanneer blijkt dat een leerling meer visueel of juist auditief is ingesteld, zal de leerkracht daar in de verlengde of extra instructie rekening mee proberen te houden. Ook bij de opdrachten op de takenkaart, voor zover het realiseerbaar is. 2.4 Gaan groepen ingedeeld worden op leerstijlen? We willen er in de toekomst rekening mee gaan houden, als we in beeld hebben hoe de leerstijlen van de kinderen zijn. De groepsindeling daarop afstemmen is praktisch gezien niet te realiseren. 2.5 Altijd een overgang van ene naar andere unit. Ja, dat is onvermijdelijk. We proberen de units zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen qua lesblokken taal, lezen en rekenen, zodat de leerlingen uit de units die een niveau hoger werken als wel de kinderen die een niveau lager instructie krijgen, gemakkelijk kunnen switchen. 2.6 Spelmomenten ook in unit 2, 3? We vinden spel belangrijk, er is ook ruimte voor spel in unit 2 en 3, al is die tijd meer beperkt in vergelijking met de tijd in unit Wat is het voordeel van unit en basisgroep? De basisgroep binnen de unit zien we als de vertrouwde plek, waar het kind zich thuis voelt en op zijn gemak voelt. Hier zijn gezamenlijke activiteiten, zoals de bijbel- en vertelkring, reflecteren en evalueren, verjaardagen vieren, even een spelletje doen, Kanjertraining, eten en drinken en voorlezen. Kinderen leren binnen de unit omgaan met kinderen van een andere leeftijd, zij leren elkaar te helpen of worden soms geholpen door andere kinderen uit de unit of basisgroep. 2.8 Hoe als kind van een groep al stof kan van een volgende groep. Voelen ze zich dan niet apart? Als kinderen toe zijn aan een volgende stap in hun ontwikkeling, vinden ze het meestal leuk om daar mee te oefenen. Voor kinderen maakt het dan niet uit of het iets is wat andere kinderen dan wat later gaan leren. We zullen d.m.v. observaties en gesprekken kijken hoe het staat met het welbevinden van het kind. 2.9 Hoe als een kind een groep kan overslaan, waar zijn de omslagmomenten en hoe gebeurt dit? Een groep overslaan zal minder vaak voorkomen dan doorstromen naar een volgend niveau voor een bepaald vakgebied als de leerling daaraan toe is. De toetsen van het LVS van Cito zijn meetmomenten om te zien of een leerling zodanig gegroeid is qua vaardigheidsscore, dat het een niveaugroep hoger ingedeeld kan worden. Ouders en leerling betrekken we bij zo n omslagmoment.

5 2.10 Meedoen met andere unit veel overleg tussen leerkrachten Ja, dit vraagt afstemming tussen de units en overlegmomenten tussen de leerkrachten. Overleg vindt plaats op vaste momenten Hoe gaat zo n overleg tussen leerkrachten, worden alle leerlingen dan besproken? Het overleg tussen gaat met name over afstemming van instructiemomenten, het welbevinden van de leerlingen in het algemeen, het bespreken van situaties of knelpunten die kortgeleden zijn vastgesteld. Daarnaast overleg over inrichting van ateliers, de hoeken, de doorgaande lijnen. De leerlingbespreking vindt plaats op een afgesproken tijd samen met de intern begeleider. Wanneer daar punten uit naar voren komen over leerlingen die van belang zijn voor andere leerkrachten binnen de unit, zal dit gecommuniceerd worden door de verantwoordelijke leerkracht of de intern begeleider Is er risico dat leerlingen geen uitdaging genoeg krijgen om talenten door te ontwikkelen, vooral op reken- en taalgebied. Dit is onze uitdaging! Er zal steeds gekeken worden naar hoe de ontwikkeling verloopt, of de leerling voldoende uitgedaagd wordt, of hij of zij de tijd goed gebruikt, of er voldoende uitdagend materiaal aanwezig is Wat bepaalt de hoeveelheid taken op takenkaart? De inhoud van de takenkaart is het eerste waarnaar de leerkracht kijkt, de hoeveelheid hangt af van wat de leerkracht denkt dat het kind aankan. Dat is meestal goed in te schatten. Als het te veel of te weinig blijkt te zijn, zal de leerkracht onderzoeken of er een volgende keer een aanpassing gedaan kan worden. Mogelijk gaat hij of zij in gesprek met de leerling om te horen hoe deze het zelf ervaart. Daarnaast kijkt de leerkracht naar het resultaat van het werk wat is gemaakt Hoe is de zelfplanning - per week / dag? Er zijn binnen de weektaak verplichte hoeken, daarvoor zijn de kinderen ingedeeld. Er zijn daarnaast keuzehoeken, die de kinderen zelf mogen kiezen. Binnen de weektaak hebben de kinderen de vrije keuze om het verplichte werk wat ze eerst willen doen, in hun eigen volgorde te maken. De leerkracht legt op donderdag kort uit wat de nieuwe weektaak inhoudt. Op de woensdag erna moet de weektaak klaar zijn. De eisen die we stellen aan zelfplanning van leerlingen van groep 8 zijn groter dan die van leerlingen van groep 4 en groep Koptelefoon met muziek? Er zijn leerlingen die werken met een koptelefoon op hun hoofd. Deze gebruiken ze omdat ze het fijn vinden om stil te werken. Ze geven daarmee aan anderen ook een signaal af dat ze ongestoord door willen werken. Er komt geen muziek door de koptelefoon.

6 2.16 Weektaken: mee naar huis als het niet af is? Snel weektaak af: wat is de uitdaging als het af is? Wanneer de weektaak niet klaar is op woensdag gaat de leerkracht in gesprek met de leerling. Vaak al eerder, wanneer de leerkracht of de onderwijsassistent ziet dat het misschien niet af komt. Wanneer blijkt dat er genoeg tijd was, maar dat de leerling er te weinig aan heeft gedaan, kan er voor gekozen worden om na schooltijd aan de weektaak te werken of om deze mee naar huis te geven. Van dat laatste worden ouders op de hoogte gesteld. Als de weektaak snel af is, krijgt de leerling ruimte voor extra opdrachten. Deze hebben soms een verplicht karakter, soms is er vrije keuze. We kijken naar aansluiting bij talenten en intersse om de leerling voldoende uitdaging te bieden Talenten: competenties en talenten van leerkrachten en anderen, wat doen we ermee? We willen het zeker meer gebruik van maken. Soms is de wil er wel, maar is het roostertechnisch lastig. Wanneer de lessen horizontaal zijn geprogrammeerd, zoals wij s morgens doen om leerlingen op hun eigen niveau te werken tijdens lezen, rekenen en taal, is het niet mogelijk om een leerkracht bijvoorbeeld alle rekeninstructies te laten geven. De talenten van leerkrachten zetten we tijdens het middagprogramma vaker in dan s morgens Zijn deze kinderen een experiment? Het onderwijs zoals we dit nu geven is gebaseerd op dingen die goed gingen op De Hoeksteen, en nieuwe inzichten op onderwijskundig gebied. Het is geen experiment. De kinderen die de omslag hebben meegemaakt zijn dit ook niet. Zij hebben wel meegemaakt dat dingen anders gingen en ook dat dingen zijn bijgesteld omdat soms bleek dat iets niet zo goed liep of werkte als we aanvankelijk dachten Eerst meer differentiatie dan nu (rode/ oranje boek, extra rekenboekje)? De verschillende rekenboeken gebruiken we nog steeds, differentiatie op rekengebied vindt plaats tijdens de instructiemomenten. Voor leerlingen die makkelijk rekenen is er materiaal wat meer uitdaging biedt. Het plusboek gebruiken we daarvoor en ander materiaal. In sommige gevallen gaat het oranje rekenboek mee naar huis, zodat de leerling daar alvast kennis kan maken met nieuwe sommen voor ze aangeboden worden tijdens de insructie op school. Dit laatste gebeurt altijd in overleg met intern begeleider en ouders. Bij spelling nemen we bij alle leerlingen het pi-dictee af om tot een goede indeling te komen. Doel is de leerlingen die de woorden beheersen, de instructie over te laten slaan of alleen een kort moment mee te laten doen. UNIT Houden aan afspraken- regels; belonen in de basisgroep goed; op gang en stilwerkenplekken minder. In principe kijken we naar alle plekken waar de leerlingen werken. Er is nu een onderwijsassistente in de gang en in het hoekenlokaal. Stilwerkenplekken nu in het basisgroepslokaal. De regels en afspraken zijn op deze manier goed te handhaven.

7 3.2 Toets rooster: is een beetje in het slop geraakt Er staat inmiddels een nieuw toets rooster op de website. 3.3 Rapporten? 10 minutengesprekken op de wijze van het VO We hanteren nu de structuur van eindverantwoordelijke leerkracht die de gesprekken rondom de rapporten voert. Wanneer dit meerwaarde biedt wijzigen we deze opzet waarbij ouders kunnen aangeven welke leerkracht ze willen spreken.

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe.

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe. 1. Uitgangspunten HGW 2. Reflectie 3. Communicatie Implementatie HGW-OGW Leerkrachten Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 1.1. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten van HGW niet maar passen deze (gedeeltelijk)

Nadere informatie

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner Hoe ben jij KNAP??? Je zou talent kunnen omschrijven als ergens heel goed in zijn. Elk mens heeft zo z n eigen talenten. Zelfs de grootste luilak die heeft namelijk een slaaptalent en een lui op de bank

Nadere informatie

PROTOCOL DOUBLEREN & VERSNELLEN. Julianaschool Rijnsburg

PROTOCOL DOUBLEREN & VERSNELLEN. Julianaschool Rijnsburg PROTOCOL DOUBLEREN & VERSNELLEN Julianaschool Rijnsburg Inhoudsopgave: Woord vooraf: uitgangspunten doubleren of versnellen blz 3 Doublure blz 4 Procedure en tijdpad doubleren groep 1 (geen herfstkinderen)

Nadere informatie

Talent nl: een uniek kindcentrum!

Talent nl: een uniek kindcentrum! Welkom bij Talent.nl, de christelijke basisschool van de Nieuwveense Landen. Met ons onderwijs sluiten wij aan bij de unieke manier van leren van uw kind - met hoofd, hart en handen. Belangrijk op onze

Nadere informatie

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Openbare basisschool VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Januari 2013 Doel van dit protocol Het vaststellen van de criteria op grond waarvan een leerling al dan niet doubleert of versnelt naar een

Nadere informatie

WAT IS DALTONONDERWIJS?

WAT IS DALTONONDERWIJS? WESTERKIM EN DALTON DALTONONDERWIJS Westerkim vindt het belangrijk rekening te houden met de mogelijkheden van het kind en de verschillen tussen kinderen. Aandacht voor ieder kind, zelfstandigheidsbevordering,

Nadere informatie

Uitgangspunt: De indeling van de basisgroepen, instructiegroepen en units behoort tot de bevoegdheid van de school.

Uitgangspunt: De indeling van de basisgroepen, instructiegroepen en units behoort tot de bevoegdheid van de school. Procedure groepsindeling Kindcentrum Leyenbroek zie vergroting: laatste pagina In artikel 8 van de Wet Primair Onderwijs staat dat de school tot taak heeft het onderwijs zodanig in te richten dat de leerlingen

Nadere informatie

Protocol eigen leerlijn.

Protocol eigen leerlijn. Protocol eigen leerlijn. Indien blijkt dat een leerling het groepsniveau niet kan volgen, krijgt het een eigen leerlijn. Het betreft dan achterstand van meer dan anderhalf jaar op één of meerdere vakgebieden.,

Nadere informatie

Een kijkje in groep 1-2

Een kijkje in groep 1-2 Het Talent Elk kind een ster Een kijkje in groep 1-2 Luciadonk 65 4707VK Roosendaal tel.: 0165-541894 fax: 0165-566212 e-mail: het.talent@kporoosendaal.nl Inhoud - Onze visie op het onderwijs in groep

Nadere informatie

Kalender. In en om de groepen - In unit 1, groep 1 heten we welkom Corné van der Hoef en Vera Versteeg. Een fijne tijd op De Hoeksteen gewenst!

Kalender. In en om de groepen - In unit 1, groep 1 heten we welkom Corné van der Hoef en Vera Versteeg. Een fijne tijd op De Hoeksteen gewenst! Nr. 9, 16 januari 2019 Kalender Woensdag 6 februari 9.00-11.30 uur: open ochtend voor nieuwe ouders Zondag 10 februari 10.00 uur: School-kerk-gezinsdienst in de Ichthuskerk, Tromplaan 8 Dinsdagmiddag 12

Nadere informatie

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER Inleiding In deze zorggids willen we de zorgstructuur van de Toermalijn uitleggen. U zult zicht krijgen op de afgesproken procedures rondom de leerlingenzorg. Leerlingenzorg

Nadere informatie

Intern begeleiders. Lisette Kummu-Bax. Marinka de Haan-Hendriksma

Intern begeleiders. Lisette Kummu-Bax. Marinka de Haan-Hendriksma Onze zorg Intern begeleiders Lisette Kummu-Bax Marinka de Haan-Hendriksma Onze zorg Iedere leerling moet de zorg en aandacht krijgen die het nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Een aai over

Nadere informatie

Protocol Dyscalculie. De Stelberg

Protocol Dyscalculie. De Stelberg Protocol Dyscalculie De Stelberg Inhoud Inleiding 2 Visie en uitgangspunten 3 Wat wordt verstaan onder dyscalculie? 4 Leren rekenen en rekenproblemen 4 Drie pijlers 5 Interne diagnostiek 6 Externe diagnostiek

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Met Talenten aan de slag. Van theoretische basis tot concrete lespraktijk

Met Talenten aan de slag. Van theoretische basis tot concrete lespraktijk Met Talenten aan de slag Van theoretische basis tot concrete lespraktijk AN JACOBS SUPER MEGA KNAP VZW info@supermegaknap.be www.supermegaknap.be 0497/53.30.23 INTELLIGENTIE MEERVOUDIGE INTELLIGENTIE

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015)

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Op Daltonschool Neptunus willen we elk kind het onderwijs bieden dat het nodig heeft. Wij vormen ons onderwijs voor elk kind zo optimaal mogelijk,

Nadere informatie

Werken met instructieblokken

Werken met instructieblokken Werken met instructieblokken Inleiding Op De Appelgaard is bewust gekozen voor het onderwijsmodel werken met instructieblokken. Dit model past bij onze onderwijsvisie, zoals beschreven in het schoolplan

Nadere informatie

HANDLEIDING Groepsplan. Doelen

HANDLEIDING Groepsplan. Doelen HANDLEIDING Groepsplan Met behulp van deze handleiding kunt u beoordelen of het gemaakte groepsplan aan de principes van Opbrengst Gericht Werken voldoet. Op basis van de naar voren gekomen punten kunt

Nadere informatie

Visie basisschool De Grasspriet

Visie basisschool De Grasspriet Visie basisschool De Grasspriet Kernwaarden? Welbevinden en relatie Ontwikkelen van talenten Zelfstandigheid autonomie Uitdagingen Samen leren en werken Betrokkenheid Welbevinden en relatie Ik ben uniek

Nadere informatie

OPBRENGSTGERICHT WERKEN. Handleiding groepsoverzicht en groepsplan. versie 1

OPBRENGSTGERICHT WERKEN. Handleiding groepsoverzicht en groepsplan. versie 1 OPBRENGSTGERICHT WERKEN Handleiding groepsoverzicht en groepsplan versie 1 Kleuterplein Inhoud 1 Invullen van het groepsoverzicht 2 Opstellen van het groepsplan Rekenen 3 Opstellen van het groepsplan Klanken

Nadere informatie

versie okt 2017 protocol aanpak plusleerlingen

versie okt 2017 protocol aanpak plusleerlingen protocol aanpak plusleerlingen 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Aanpak plus-leerlingen... 3 2.1 Het menu voor alle plusgroep-leerlingen.... 3 2.2 Het menu voor de plusklas leerlingen... 4 3 en verrijken Rekenen,

Nadere informatie

OPBRENGSTGERICHT WERKEN. Handleiding groepsoverzicht en groepsplan. versie 1

OPBRENGSTGERICHT WERKEN. Handleiding groepsoverzicht en groepsplan. versie 1 OPBRENGSTGERICHT WERKEN Handleiding groepsoverzicht en groepsplan versie 1 Met dank aan: Mariët Förrer CPS Onderwijsontwikkeling en advies Handleiding groepsoverzicht en groepsplan Leeslink Inhoud 1 Invullen

Nadere informatie

Mrt/april09 Overgangscriteria/protocol OVERGANGSPROTOCOL

Mrt/april09 Overgangscriteria/protocol OVERGANGSPROTOCOL Mrt/april09 Overgangscriteria/protocol KLBRA4 OVERGANGSPROTOCOL Algemeen Het uitgangspunt op De Brug is dat leerlingen 8 jaar op onze school zijn en dus niet Natuurlijk ontwikkelen kinderen zich niet allemaal

Nadere informatie

Stroomdiagram zorg. Versie september 2008

Stroomdiagram zorg. Versie september 2008 Stroomdiagram zorg Versie september 2008 1 Fase 1: Reguliere zorg in de groep Start 2. Lkr differentieert: * aanpassing leerstof (weektaak) * instructie (afpelmodel) * leertijd (zelfstandig werken) 1.

Nadere informatie

Voorlichtingsavond groep 3b

Voorlichtingsavond groep 3b Voorlichtingsavond groep 3b 08:30 tot 09:00 Beginnen de kinderen met zelfstandig werken. We gebruiken daarbij het kiesbord. Tot aan de voorjaarsvakantie zijn de kinderen zelfstandig bezig met lees spelletjes,

Nadere informatie

het fundament christelijke basisschool genderen Protocol Leerlingenzorg Speciale Leergroep ~ huidige situatie ~

het fundament christelijke basisschool genderen Protocol Leerlingenzorg Speciale Leergroep ~ huidige situatie ~ het fundament christelijke basisschool genderen Protocol Leerlingenzorg Speciale Leergroep ~ huidige situatie ~ Visie Christelijke basisschool Het Fundament wil een school zijn: - waar ieder kind uniek

Nadere informatie

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld VVE protocol IKC Juliana Weth. Rebellaan 142 3771 KA Barneveld 0342-412165 Inhoud Overstap van peuteropvang naar kleutergroep 2 Wat is VVE? 3 Doorstroming naar de 3 De warme overdracht 3 Aanbod van de

Nadere informatie

Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen

Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen Inleiding Eén van de profielpijlers van De Duif is presteren. We proberen uit alle leerlingen te halen wat er in zit. Ons doel is om voor alle

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

COMPACTEN & VERRIJKEN GROEP 9

COMPACTEN & VERRIJKEN GROEP 9 COMPACTEN & VERRIJKEN en GROEP 9 in de midden- en bovenbouw De Nobelaer Inleiding Dit jaar starten we met een nieuwe aanpak voor leerlingen die meer aankunnen dan de reguliere lesstof. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 De begeleiding van hoogbegaafde kinderen in de Plusklas Procedure Welke kinderen in aanmerking komen voor de Plusklas wordt bepaald door de volgende procedure. De leerkracht

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 3

Informatieboekje GROEP 3 Informatieboekje GROEP 3 Schooljaar 2015-2016 Informatie groep 3 De dag begint in groep 3 vaak met een inloopmoment. Vanaf 08.20 uur komen de kinderen in de klas en kiezen een activiteit van het planbord.

Nadere informatie

Afstemming met behulp van roosterplanning

Afstemming met behulp van roosterplanning Philippe de Kort ontwikkelingsbureau Driehoek 40 6711 DJ Ede tel: 06-10035196 info@philippedekort.nl www.philippedekort.nl Afstemming met behulp van roosterplanning INHOUD INHOUD... 2 1 Kwaliteitsbeleid...

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 1-2

Informatieboekje. Groep 1-2 Informatieboekje Groep 1-2 2016-2017 Thematisch werken: We werken in groep 1 / 2 met thema s die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Gedurende deze thema s zullen de volgende ontwikkelingsgebieden

Nadere informatie

Doorlopende leerlijnen. Arjan Clijsen, Wout Schafrat en Suzanne Beek. Competentiescan Handelingsgericht werken in het voortgezet onderwijs

Doorlopende leerlijnen. Arjan Clijsen, Wout Schafrat en Suzanne Beek. Competentiescan Handelingsgericht werken in het voortgezet onderwijs 8 Doorlopende leerlijnen Arjan Clijsen, Wout Schafrat en Suzanne Beek Competentiescan Handelingsgericht werken in het voortgezet onderwijs Competentiescan Handelingsgericht werken in het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Overgangsnormen die gelden van groep 1 naar groep 2 en vervolgens naar groep 3 2015-2016

Overgangsnormen die gelden van groep 1 naar groep 2 en vervolgens naar groep 3 2015-2016 Overgangsnormen die gelden van groep 1 naar groep 2 en vervolgens naar groep 3 2015-2016 Overgangsnormen die gelden van groep 1 naar groep 2 en vervolgens naar groep 3 Het doel van dit protocol is om alle

Nadere informatie

De wet op het Primair Onderwijs regelt onder meer dat leerlingen in acht aaneengesloten jaren het basisonderwijs moeten kunnen voltooien.

De wet op het Primair Onderwijs regelt onder meer dat leerlingen in acht aaneengesloten jaren het basisonderwijs moeten kunnen voltooien. PROTOCOL Overgang van groep 1 naar groep 2 De wet op het Primair Onderwijs regelt onder meer dat leerlingen in acht aaneengesloten jaren het basisonderwijs moeten kunnen voltooien. Kinderen die gedurende

Nadere informatie

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Protocol overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Opgesteld in september-november 2009 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 De schoolloopbaan van een kleuter pagina 4 Meetmomenten en oudergesprekken

Nadere informatie

Beschrijving van de leerlingenzorg van RK. Bs. De Achtsprong

Beschrijving van de leerlingenzorg van RK. Bs. De Achtsprong Vakgebieden groepsplannen: Technisch lezen Rekenen Spelling Begrijpend lezen Taal woordenschat (SEO) Beschrijving van de leerlingenzorg van RK. Bs. De Achtsprong Afspraken doublures: - 1 e periode doublurejaar

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 22-6-2016 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

Een kijkje in de groepen.

Een kijkje in de groepen. Een kijkje in de groepen. We werken zonder groepsplannen. We hebben een andere organisatievorm. Wij clusteren niet op niveau, maar op individuele instructie-behoefte en ondersteuningsbehoefte van het cluster.

Nadere informatie

Heeft u naar aanleiding van de informatie in dit bulletin vragen of opmerkingen? We horen ze graag. Ik wens u veel leesplezier!

Heeft u naar aanleiding van de informatie in dit bulletin vragen of opmerkingen? We horen ze graag. Ik wens u veel leesplezier! NieuwsWisSeling Informatiebulletin voor ouders/verzorgers van de Nieuwe Wisselse School Jaargang 1 - Nummer 2, oktober 2009 - verbaal linguïstisch - taalkind Voorwoord Na veel positieve reacties op het

Nadere informatie

De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van groep 4 de combinatiegroep 4/5.

De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van groep 4 de combinatiegroep 4/5. Informatie groep 5 Algemeen: Leerkrachten: Ellen Moerman maandag, dinsdag en woensdag. Iris Stuur donderdag en vrijdag. Groep 5 De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van

Nadere informatie

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Inhoud Doelgroep 3 Signalering en diagnosticering 3 Het vertrekpunt 3 Onderwijskundige maatregelen 4 Verrijken en

Nadere informatie

Format groepsplan. HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving AANPAK METHODIEK. Automatiseren Modelen. Automatiseren Modelen Begeleid inoefenen

Format groepsplan. HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving AANPAK METHODIEK. Automatiseren Modelen. Automatiseren Modelen Begeleid inoefenen Format groepsplan Groep namen WAT wil ik bereiken? WAT bied ik aan om dit doel te bereiken? HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving HOEveel tijd? Zelfstandig of met de leerkracht? HOE volg ik de

Nadere informatie

Protocol schoolverlenging en schoolversnelling

Protocol schoolverlenging en schoolversnelling Protocol schoolverlenging en schoolversnelling OBS Herman Gorter Schooljaar 2012-2013 Inleiding Elk leerjaar kijken we of de leerlingen zich voldoende hebben ontwikkeld om door te kunnen stromen naar een

Nadere informatie

Uw kind in groep 1 of 2

Uw kind in groep 1 of 2 Uw kind in groep 1 of 2 Op maandag 31 augustus organiseerde we de ouderavond voor de groepen 1 / 2. We waren blij te zien dat er zoveel ouders gehoor hebben gegeven aan onze oproep deze avond te bezoeken.

Nadere informatie

2.BESCHRIJVING VAN HET TAALONDERWIJS VAN DE SCHOOL

2.BESCHRIJVING VAN HET TAALONDERWIJS VAN DE SCHOOL Taalbeleid 1.ALGEMEEN 1.1 Woord vooraf 1.2 Visie van de school 1.3 Omschrijving taalbeleid 1.4 Motivering van het belang van taalbeleid onze school 1.5 De populatie van de school 2.BESCHRIJVING VAN HET

Nadere informatie

DIDACTISCH GROEPSPLAN

DIDACTISCH GROEPSPLAN SBO De Boei DIDACTISCH GROEPSPLAN GROEP: Kof LEERKRACHT(EN): Anke Heijs/Margriet Wouda VAKGEBIED: Rekenen PERIODE: Jan.-juni Samenstelling van de groep: Stimulerende factoren: Belemmerde factoren: Beginsituatie:

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud

Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8... 1 Onze visie betreffende doorstroming van leerlingen.... 2 Beleid doorstroming van groep 1 naar groep 2.... 2 Beleid

Nadere informatie

Standaard 8: Leerlingen met extra onderwijsbehoeften krijgen bij ons extra leer- en instructietijd.

Standaard 8: Leerlingen met extra onderwijsbehoeften krijgen bij ons extra leer- en instructietijd. Persoonsgegevens management zorgfunctie Onderwijsondersteunend personeel leraar onderbouw leraar bovenbouw anders Kwaliteit van leerlingenzorg in het primair onderwijs ZEK-PO Instrumenten voor zelfevaluatie

Nadere informatie

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument Interactie 1 Basiscommunicatie en schriftelijke correctie Slotdocument Verantwoording: Onder basiscommunicatie verstaan we de vaardigheid van de leerkracht om zo met leerlingen te communiceren dat zij

Nadere informatie

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren).

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren). Waarom kiezen voor onze school? Het is geen gemakkelijke opgave, een goede basisschool te kiezen voor uw kind(eren). De basisschool vervult immers een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van

Nadere informatie

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid.

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Beleid rond begaafdheid voor leerlingen van De Vosseschans Met ingang van het schooljaar 2009-2010 hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Dit wil niet zeggen dat

Nadere informatie

Leeswijzer 7. Hoofdstuk 1. Meervoudige Intelligentie: een brede basis voor Passend onderwijs 9

Leeswijzer 7. Hoofdstuk 1. Meervoudige Intelligentie: een brede basis voor Passend onderwijs 9 Inhoud Voorwoord Knapper dan Knap 5 Leeswijzer 7 Hoofdstuk 1. Meervoudige Intelligentie: een brede basis voor Passend onderwijs 9 Hoofdstuk 2. Meervoudige Intelligentie: wat verstaan we eronder? 15 Hoofdstuk

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8. Jaargang januari 2017 schoolweek 19. SBO De Zonnewijzer SBO De Zonnewijzer

Nieuwsbrief 8. Jaargang januari 2017 schoolweek 19. SBO De Zonnewijzer SBO De Zonnewijzer Pagina 1 Nieuwsbrief 8 Nieuwsbrief 8 Jaargang 2016-2017 31 januari 2017 schoolweek 19 SBO De Zonnewijzer 0402018185 www.sbodezonnewijzer.nl Beste ouders, De afgelopen weken hebben we in de groepen de halfjaarlijkse

Nadere informatie

Kantelnieuwsbrief De Pijler

Kantelnieuwsbrief De Pijler Kantelnieuwsbrief De Pijler Vroeger/Nu Woensdag 12 april 2017 Extra nieuwsbrief over De Kanteling op De Pijler Deze speciale nieuwsbrief gaat over de onderwijsontwikkelingen op De Pijler. We nemen u mee

Nadere informatie

Huiswerkprotocol Mattheusschool

Huiswerkprotocol Mattheusschool Huiswerkprotocol Mattheusschool De Mattheusschool geeft huiswerk aan onze leerlingen vanaf groep 3. Dit huiswerk past in onze visie dat de omgeving steeds meer eisen aan de kinderen stelt naarmate ze ouder

Nadere informatie

INTERNE ZORGSTRUCTUUR

INTERNE ZORGSTRUCTUUR Basisondersteuning Niveau 1 Groepsniveau In deze fase staat het handelen van de leerkracht centraal. Deze signaleert met behulp van toetsen en observaties de voortgangsresultaten van de leerlingen, zowel

Nadere informatie

Van harte gefeliciteerd!!!

Van harte gefeliciteerd!!! Periode vrijdag 11 januari t/m 18 januari 2019 39 e jaargang nr. 17 Nieuwe aanpak onderwijsplannen: Tot vorig schooljaar stelden de leerkrachten groeps- en hulplannen op voor kinderen die extra ondersteuning

Nadere informatie

ook dát nog? Handelingsgericht Werken:

ook dát nog? Handelingsgericht Werken: Opbrengstgericht Werken door Handelingsgericht Werken Nico van der Meer en hebben alles met elkaar te maken Hoe kun je vasthouden aan wat je als school zelf belangrijk vindt? Wat past bij de school die

Nadere informatie

team De gelukkige groep

team De gelukkige groep pedagogisch klimaat... sociaal-emotionele ontwikkeling team Aandacht voor sociaal-emotioneel functioneren De gelukkige groep Op school en in uw groep speelt veel meer dan alleen het schoolse leren. Het

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Calvijn - 17 februari 2015

Schoolondersteuningsprofiel Calvijn - 17 februari 2015 Calvijn - 17 februari 215 Contactgegevens school Naam Calvijn Straat + huisnummer Prinses Margrietstraat 17 Plaats Bunschoten Postcode 3751 CP Land Nederland Brinnummer 18H Telefoon (33)298-1731 E-mailadres

Nadere informatie

Technisch lezen Methode: Lijn 3 - Alle letters kennen. - Van deze letters woorden kunnen maken. - Correct en vlot kunnen lezen van. woorden.

Technisch lezen Methode: Lijn 3 - Alle letters kennen. - Van deze letters woorden kunnen maken. - Correct en vlot kunnen lezen van. woorden. Welkom! Van harte welkom in groep 3. Door middel van deze brochure informeren we u aan het begin van het schooljaar graag over belangrijke zaken in deze groep. Neemt u ook regelmatig een kijkje op onze

Nadere informatie

Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind

Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind Dag van de slimme school Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind Praktijkgetuigenis Mijn School op de Hei Even afspreken Om de andere workshop niet te storen, wees stil. Wil je graag iets

Nadere informatie

Zorg voor onze kinderen

Zorg voor onze kinderen Zorg voor onze kinderen Versie 5.0 juni 2011 Gelukkig de kinderen, die zonder angst, naar school gaan. Gelukkig de kinderen, die zonder hoge cijfers zich geaccepteerd weten. Gelukkig de kinderen, die ondanks

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 Even voorstellen: Thijs Backx Femke de Graef 2 Groep 7: - Belangrijk jaar - Meer eigen verantwoordelijkheid (zelf nakijken) - VO informatie avonden

Nadere informatie

HANDBOEK ZELFSTANDIG WERKEN

HANDBOEK ZELFSTANDIG WERKEN HANDBOEK ZELFSTANDIG WERKEN CBS De Regenboog Zandbos 48 2134 DE Hoofddorp 023 5634514 info@deregenbooghoofddorp.nl HANDBOEK ZELFSTANDIG WERKEN 09-2016 Inhoudsopgave Blz. Visie 3 De Regenboog 3 Zelfstandig

Nadere informatie

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Interne begeleiding Mei 2017 Wat zijn de criteria voor overgang naar de volgende groep en de te nemen stappen

Nadere informatie

De leerkrachten willen de kinderen het gevoel geven van veiligheid en geborgenheid.

De leerkrachten willen de kinderen het gevoel geven van veiligheid en geborgenheid. 1. Doelen van ons onderwijs De Burchtgaarde wil bereiken dat ieder kind via een ononderbroken leer-en ontwikkelingsproces, die kennis en vaardigheden verwerft die het nodig heeft om een zelfstandig, sociaal

Nadere informatie

Welkom 29 oktober 2015

Welkom 29 oktober 2015 Welkom 29 oktober 2015 Een dagje dalton op de Edelsteen Chantal Beeloo Doel van vanavond Wij willen inzichtelijk maken hoe een globale dag bij ons op school eruit ziet en hoe de daltonkernwaarden zichtbaar

Nadere informatie

Een balans zoeken. Wat is mogelijk voor onze school. Kijkend naar de mogelijkheden en onderwijsbehoeften van onze kinderen.

Een balans zoeken. Wat is mogelijk voor onze school. Kijkend naar de mogelijkheden en onderwijsbehoeften van onze kinderen. Datum:29-05-2012 Bijeenkomst klankbordgroep Slim Fit Welkom Terug blik Slim Fit: Achtergronden en informatie. Moverende bewegingen: De school werkt opbrengstgericht. Kwaliteit meten. Een dynamisch project;

Nadere informatie

Welkom in. groep 3-4a

Welkom in. groep 3-4a Welkom in groep 3-4a EVEN VOORSTELLEN Lonneke Vleugels: maandag, dinsdag en woensdag Loes Oelers: donderdag en vrijdag INLOOPTIJDEN s Morgens van 8.20 uur tot 8.30 uur. s Middags van 13.00 uur tot 13.15

Nadere informatie

Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken. Schoolpsychologencongres maart 2013 Arjan Clijsen

Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken. Schoolpsychologencongres maart 2013 Arjan Clijsen Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken Schoolpsychologencongres 2013 15 maart 2013 Arjan Clijsen Programma workshop Aanleiding Doel en uitgangspunten Ontwerpen eigen onderwijszorgroute

Nadere informatie

Kalender. Nr januari 2019

Kalender. Nr januari 2019 Nr. 10 30 januari 2019 Kalender Woensdag 6 februari 9.00-11.30 uur: open ochtend voor nieuwe ouders Zondag 10 februari 10.00 uur: School-kerk-gezinsdienst in de Ichthuskerk, Tromplaan 8 Dinsdagmiddag 12

Nadere informatie

Joannesschool: een TOM-school

Joannesschool: een TOM-school Joannesschool: een TOM-school Wat is een TOM-school? Een TOM-school is een school die haar onderwijs anders organiseert. Het is een integrale aanpak voor verandering en vernieuwing. Met andere woorden:

Nadere informatie

OPBRENGSTGERICHT WERKEN

OPBRENGSTGERICHT WERKEN Taal OPBRENGSTGERICHT WERKEN Handleiding groepsoverzicht en groepsplan Taal versie 1 auteurs Aniek Beemer-Verbraak Geert Peeters Natasja van Boxel Handleiding groepsoverzicht en groepsplan Taal actief

Nadere informatie

Begeleiding van startende leerkrachten binnen CNS

Begeleiding van startende leerkrachten binnen CNS Begeleiding van startende leerkrachten binnen CNS Een aantal richtlijnen gesteld vanuit de nieuwe CAO Wat is de definitie van een startende leraar? Met de startende leraar wordt de leerkracht bedoeld die

Nadere informatie

Informatie groep 3. Taaktijd

Informatie groep 3. Taaktijd Taaktijd We werken ongeveer 20 tot 30 minuten per dag met taaktijd. De leerlingen kijken op het planbord welk werkje ze moeten doen. Soms kiezen de kinderen zelf een werkje en soms kiest de juf. Op een

Nadere informatie

Flexibele organisatie in de onderbouw Een alternatief voor het jaarklassensysteem in de groepen 1 t/m 4.

Flexibele organisatie in de onderbouw Een alternatief voor het jaarklassensysteem in de groepen 1 t/m 4. Flexibele organisatie in de onderbouw Een alternatief voor het jaarklassensysteem in de groepen 1 t/m 4. Hoe zou u het vinden om geremd te worden in uw ontwikkeling? Wie deze vraag stelt aan een volwassene

Nadere informatie

Blauwe stenen leer je zo

Blauwe stenen leer je zo Handleiding groep 3-8 Blauwe stenen leer je zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe je een steen van Jeelo leert. Voor groep 3-4 wijzer 2009 Zo leer je blauwe stenen

Nadere informatie

Doorstromen, vertragen en versnellen.

Doorstromen, vertragen en versnellen. Doorstromen, vertragen en versnellen. Openbare Basisschool t Koppel Nieuw-Weerdinge Vastgesteld op: 7 maart 2011 Evalueren op: schooljaar 2011-2012 Protocol doorstromen, vertragen en versnellen obs t Koppel

Nadere informatie

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016 Jaarplan 2016-2017 Jaar 2016-2017 School De Toermalijn Willem Kamper Datum 15 juni 2016 Inleiding In dit jaarplan 2016-2017 geven we een overzicht en uitwerking van geplande activiteiten en verbeterpunten

Nadere informatie

Pluspunt Een professioneel voorbeeld zijn voor leerlingen en in gesprek blijven over de vraag hoe gaan we met elkaar om.

Pluspunt Een professioneel voorbeeld zijn voor leerlingen en in gesprek blijven over de vraag hoe gaan we met elkaar om. Reflectie op de deeltaken; start bekwaam INTERPERSOONLIJK COMPETENT Je zorgt ervoor dat er in de groep een prettig leef- en werkklimaat is. Je geeft op een goede manier leiding, schept een vriendelijke

Nadere informatie

ZITTENBLIJVEN OVERGAAN

ZITTENBLIJVEN OVERGAAN ZITTENBLIJVEN OVERGAAN 1. ALGEMEEN Dit protocol gebruiken we als leidraad vanaf groep 3 bij de overgang naar een volgende groep. Voor de overgang van groep 1 naar 2 en van groep 2 naar 3 is er een apart

Nadere informatie

Compacten bij rekenen

Compacten bij rekenen Compacten bij rekenen Kinderen die hoog scoren op de methode toetsen en op de Citotoetsen komen in aanmerking de oefenstof te compacten. Scores van 4.4 en hoger geven een A+ score aan. Deze kinderen hebben

Nadere informatie

Gepersonaliseerd leren op Westwijzer

Gepersonaliseerd leren op Westwijzer 2018-2019 Gepersonaliseerd leren op Westwijzer Irene Verbeet Qliq Primair Onderwijs 2018-2019 Inhoud Inleiding... 2 Werken op eigen niveau... 3 Doelenboek... 3 Organisatie... 3 Monitoringscyclus Westwijzer...

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 3

Informatieboekje GROEP 3 Informatieboekje GROEP 3 Schooljaar 2016-2017 Informatie groep 3 De dag begint in groep 3 vaak met een inloopmoment. Vanaf 08.20 uur komen de kinderen in de klas en kiezen een activiteit van het planbord.

Nadere informatie

Visiestuk. Waarden. De waarden die ik belangrijk vind op een basisschool zijn:

Visiestuk. Waarden. De waarden die ik belangrijk vind op een basisschool zijn: Visiestuk Deze foto past bij mij omdat ik altijd voor het hoogst haalbare wil gaan. Ook al kost dit veel moeite en is het eigenlijk onmogelijk. Ik heb doorzettingsvermogen, dat heb je ook nodig bij het

Nadere informatie

Protocol doorstromen naar een volgende groep op De Wegwijzer / De Schoof

Protocol doorstromen naar een volgende groep op De Wegwijzer / De Schoof Protocol doorstromen naar een volgende groep op De Wegwijzer / De Schoof 1 juni 2016 Doorstromen naar een volgende groep op De Wegwijzer / De Schoof Het onderwijs op De Wegwijzer / De Schoof richten we

Nadere informatie

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen?

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Opbrengstgericht onderwijs, een verzamelnaam voor het doelgericht werken aan het optimaliseren van leerlingprestaties. systeem van effectieve schoolontwikkeling

Nadere informatie

Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft

Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft Protocol Overgang Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft Vooraf In de wet op het onderwijstoezicht wordt aangegeven dat het onderwijs moet worden afgestemd op de onderwijsbehoeften van de leerling. Hierbij

Nadere informatie

Oranje stappers maak je zo

Oranje stappers maak je zo Handleiding groep 3-8 Oranje stappers maak je zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe je een oranje stapper van Jeelo maakt. Voor groep 3-4 wijzer 2008 Zo maak je oranje

Nadere informatie

4. De zorg voor kinderen.

4. De zorg voor kinderen. 4. De zorg voor kinderen. 4.1 De opvang van nieuwe leerlingen in de school. Wanneer uw kind de leeftijd van 4 jaar heeft bereikt, kan het groep 1 van onze school bezoeken. Tevoren ontvangt u een uitnodiging

Nadere informatie

Informatie avond groep 7

Informatie avond groep 7 Informatie avond groep 7 Technisch Lezen: Net als vorig jaar hebben wij 3x per week Estafette lezen. Maandag-, woensdag- en vrijdagochtend het eerste half uur. Kinderen lezen hierbij op eigen niveau. Begrijpend

Nadere informatie

Kind-ontwikkelplan 2.4 ingevuld voorbeeld met in rood tips!

Kind-ontwikkelplan 2.4 ingevuld voorbeeld met in rood tips! Kind-ontwikkelplan 2.4 ingevuld voorbeeld met in rood tips! Algemene gegevens Naam kind Geboortedatum 22-08-2005 Doelstelling Welke doelen staat er centraal voor dit kind het komende half jaar? Het eerste

Nadere informatie