Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp)"

Transcriptie

1 Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Ik sprak laatst een vriend van mij. Hij is baptist en gelooft dus niet dat ook kinderen van gelovige ouders gedoopt moeten worden. Ik vroeg hem hij heeft inmiddels zelf ook een kind gekregen of hij dan niet geloofde dat zijn kind ook hoort bij God en dus ook bij de kerk. Hij keek me verbaasd aan en vroeg mij of ik soms niet wist dat Paulus schrijft dat zelfs kinderen van één gelovige ouder, in die ouder geheiligd en dus rein zijn (1 Kor. 7:14). Die tekst ken ik, maar voor mij is dat eerder een reden om de kinderen die ik van God gekregen heb dus wel te laten dopen, dan om dat niet te doen. Mijn vriend ziet kinderen dopen niet zo zitten. Maar hij heeft tegelijkertijd een escape: zijn kinderen horen er toch bij, omdat hij gelooft. Volgens Paulus. Als je praat met evangelische christenen, kan het je zo vergaan. Je krijgt zomaar het idee dat verschillen over de doop bijzaken zijn. Waar hebben we het over? Dat evangelisch of gereformeerd, of nog weer anders, puur en alleen een kwestie is van smaak. En dat die verschillen dus uitmaken van welke kerk je lid bent. Ik wil niet flauw doen, maar ik heb het idee dat we dan toch vragen uit de weglopen. Ik beweer niet dat er geen punten van overeenkomst zijn. Hele belangrijke zelfs. Niemand kan zeggen: Jezus is Heer dan door de Geest van God, schrijft Paulus ook. Maar ik geloof dat echte eenheid, echt contact vooral ontstaat door ook eerlijk te benoemen wat de verschillen zijn. Dan ben ik misschien een beetje eigenwijs. [dia 1] Op mijn weblog antwoordde ruim 72 % van de mensen in antwoord op de vraag wat belangrijker is in contacten met evangelische christenen: overeenkomsten of verschillen dat zij het liever over de overeenkomsten hebben. [dia 2 leeg scherm]

2 Vanmiddag wil ik graag twee dingen doen. Ik wil uitleggen wat er staat in zondag 27. En ingaan op de vraag: hoe zou je nu kunnen omgaan met deze verschillen in de praktijk. Iedereen heeft wel vrienden of familie met wie je je tegelijkertijd verbonden voelt en van mening verschilt. Eerst een stukje uitleg. Als je zondag 27, v/a 72 leest, dan ontdek je meteen dat de hele discussie van gereformeerde met evangelische (baptisten) christenen eenzijdig is. Daarmee bedoel ik: er is nog een ander standpunt over de doop dat erg speelde in de tijd waarin de catechismus werd geschreven en nu nog, maar dat wij denk ik niet meer zo in beeld hebben. En dat is de Rooms Katholieke opvatting over de doop. Misschien zeg je: die dopen toch ook kinderen. En iemand die Katholiek gedoopt is, dopen wij toch niet nog een keer? Dat is zeker waar. Een van de weinige punten waarop Rome en de kerken uit de Reformatie elkaar gevonden hebben is de wederzijdse erkenning van de doop. Mits die gebeurd is in de Naam van de drie-enige God en met water. Let wel: niet de leer over de doop is hetzelfde maar er is wel erkenning van de doop als eenmalige daad van God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Die hoeft niet overgedaan te worden als je belijdend lid wordt van onze kerk en gedoopt bent in de Katholieke Kerk. [dia 3] Persoonlijk heb ik altijd erg veel aan het volgende schema als het gaat over verschillen die er zijn tussen kerken en christenen uit verschillende tradities. Aan de ene kant had je de Katholieke kerk, aan de andere kant radicale doperse groepen. Gereformeerden hebben zich vanaf het begin tegenover beide groepen moeten verantwoorden. Als het gaat over de doop, ging dat als volgt.

3 [dia 4] Katholieken zeggen: je hoort bij God door de kerk. En je wordt lid van de kerk door de doop. Dat gaat haast automatisch: het water spoelt de erfzonde weg. Dat is ergens heel krachtig: het sacrament van de doop wast schoon. Er gebeurt echt wat! Er zijn altijd mensen geweest die daarom geneigd waren het risico te nemen de doop uit te stellen, omdat dan meer zonden afgewassen zouden worden. De doop heeft wel te maken met geloof, maar dat hoeft niet (heel) persoonlijk. De kerk gelooft voor jou. [dia 5] Daar tegenover stonden en staan baptisten. Die zeiden: dat gaat ons veel te automatisch. Je moet persoonlijk geloven om bij God te horen. De kerk en het geloof van de kerk doen er in feite niet al te veel toe, het gaat erom dat iedereen voor zich, persoonlijk gelooft. Ook een statement met power: het persoonlijk doorleefde geloof wordt super-serieus genomen. Vroeger had je veel radicale baptisten die daaraan de consequente conclusie verbonden dat kinderen er niet bij horen. Je leest in de Dordtse Leerregels dat zij dus ook geen zekerheid hadden over het lot van hun vroeg gestorven kinderen. Vandaag de dag zijn er ook veel gematigde baptisten zgn. refo-baptisten die geloven wel dat hun kinderen erbij horen (op grond van wat Paulus zegt in 1 Kor. 7), maar die toch niet de vrijmoedigheid hebben om hun kinderen te laten dopen. Waarom is dat? Voor Katholieken is de doop geen teken, maar de afwassing van de zonden zelf. Voor Baptisten is de doop alleen maar een teken dat verwijst naar wat er op Golgotha gebeurde. Eigenlijk gaat het ook niet om de doop zelf, maar om het persoonlijk geloof dat zegt: ik geloof dat dat wat op Golgotha gebeurde, ook voor mij geldt. De doop is een teken bij persoonlijk geloof. [dia 6] Gereformeerden zijn tussen die twee uitersten altijd op zoek gegaan naar de Bijbelse inhoud van de doop. En ontdekten in hun verantwoording dat beide elementen belangrijk zijn. Tegenover katholieken zeggen gereformeerden: persoonlijk geloof doet er wel degelijk toe. Lid zijn van de kerk zonder te geloven, dat kan niet. Tegenover baptisten zeggen gereformeerden:

4 geloven zonder lid te zijn van de kerk, kan ook niet. Je wordt uit gelovige ouders geboren. Dat betekent wat, als je de Bijbel als geheel serieus neemt. Gods beloften gelden voor gelovigen én hun kinderen (Gen. 17:7; Hand. 2:39). Wat God belooft gaat vooraf aan wat ik geloof. God is zo genadig dat mijn leven als kind van gelovige ouders daarmee begint. De Dordtse Leerregels zeggen het nog sterker: Gods genade daar kán een mens uit zichzelf niet eens voor kiezen. Dat is een daad van God (verkiezing). Mijn vrije wil is beschadigd: ik kan wel tegen maar niet vóór kiezen. Dat betekent voor de doop: als ik zou moeten wachten totdat ik klaar ben voor Gods genade dan is wachten tevergeefs. God is genadig vanaf het begin. Maar ook: iemand die als kind gedoopt is, kan later wel tegen God kiezen. Dat gebeurt soms ook. Dat is geen bewijs dat de doop niks voorstelt, maar dat ons geloof tekort schiet. De doop is daarom voor gereformeerden zowel een teken als een zegel. HC zondag 27: een goddelijk pand. Het herinnert aan en verzekert van de afwassing van onze zonden door het bloed en de Geest van Jezus Christus. Voor alle partijen is de doop de inlijving in het lichaam van Christus. Het begin van een volwaardig lidmaatschap van de kerk. Niet als gast ofzo, maar als lid. Daarom gaat de discussie over de doop wel ergens over. Namelijk over de vraag: hoe wordt je lid van de kerk en hoe heb je deel aan het lichaam van Christus? Katholieken: door het water van de doop. Baptisten: door persoonlijk geloof. Gereformeerden: door het geloof in God, die zijn beloften geeft aan ouders én kinderen. [dia 7 leeg scherm] Iemand zei het laatst zo: vergelijk het geloof met een wedstrijd. Gelovigen aan de ene kant, hun tegenstanders aan de andere kant. Kinderen van de gelovigen staan vanaf het begin aan de kant van hun ouders. Zij zijn geen neutrale toeschouwers. Maar zij mogen zwaaien met de vlag van de club van hun ouders. Zij mogen het voetbalshirt vast aan. De Nederlandse Geloofsbelijdenis heeft het over de doop als het merk en veldteken. Dat is hetzelfde.

5 De catechismus zegt dat kinderen door de doop als teken van het verbond bij de christelijke kerk ingelijfd en van de kinderen van de ongelovigen onderscheiden moeten worden. Dat is weer hetzelfde. Genoeg uitgelegd. Op de balie vinden jullie straks een infoblad bij dit onderwerp waar nog veel meer bijbelteksten in verwerkt zijn. Nu verder en meer praktisch. Iedereen kent wel evangelische christenen. En je voelt vaak de verlegenheid om echt met elkaar in gesprek te komen. Het is vaak óf zand erover óf met de hakken in het zand. Ik geef een paar tips. Als je wilt, kan je meeschrijven als je het zo beter onthoudt. [dia 8.1] Begin met het benoemen van de overeenkomsten. Waar je en oprecht! blij mee bent. Dat je allebei de Bijbel volop serieus wilt nemen als Woord van God voor mensen van vandaag. Wees blij met de gave van geloof: niemand kan zeggen Jezus is Heer dan door de Heilige Geest; [dia 8.2] Wees eerlijk over de verschillen. Doe niet alsof alle verschillen een kwestie van smaak zijn. Sommige verschillen zijn dat natuurlijk wel, maar andere verschillen zeker niet; [dia 8.3] Betrek geen loopgraven door elkaar te beschieten met losse bijbelteksten, maar neem de Bijbel wel serieus. Een sterk punt van de gereformeerde omgang met de Bijbel is, dat wij de Bijbel serieus nemen als geheel. Bevraag jezelf en anderen op Bijbelse lijnen: wat komt eerst, Gods liefde voor jou of jouw liefde voor God? Hoe zit het met de verhouding OT- NT? Als je gelooft dat in het nieuwe verbond mensen uitsluitend lid worden van de kerk door persoonlijk geloof terwijl dat onder het oude verbond al begon door geboorte en besnijdenis dan heeft God iets veranderd in zijn toelatingsbeleid. Waar maak je dat uit op? [dia 8.4] Laat zien dat je als kind gedoopte gelovige, ook echt persoonlijk gelooft. Want, laten we eerlijk zijn: als God zo genadig is dat Hij met zijn beloften van vergeving van zonden en eeuwig leven al aan het begin van onze kleine leventje stond, dan zou dat ook verschil moeten maken als we

6 ouder zijn. of denk je dat de doop automatisch werkt? Als je maar gedoopt bent Dan ben je in de leer Rooms - katholiek geworden en bewijs je in de praktijk het gelijk van Baptisten. [dia 8.5] Een praktische tip die ik al eens gedaan heb. Maak werk van de viering van je doopdag en die van je kinderen. Net als Luther, die in tijden van twijfel en aanvechting keek naar de muur waarop hij had geschreven: ik ben gedoopt! Zo leer je jezelf en je kinderen de doop te gebruiken als herinnering aan de bevestiging van Gods beloften voor jou. Dat is veel sterker dan een zgn. overdoop. Want ook die is maar eenmalig. Als het goed is. Laat zien dat de doop die je eens ontvangen hebt, nooit zijn smaak verliest omdat het teken en zegel van Gods werk voor jou is!

7 Liturgie zondagmiddag 19 september (HC zondag 27, viering H.A.) Votum/groet Lb. 360:1 Formulier 4 Voor gebed: Lb. 360:2 Gebed GK 179b (apostolische geloofsbelijdenis) Aan tafel: opwekking en viering, afsluiten met Lb. 360:3 Dankzegging Genesis 17:7; Handelingen 2:37-40 HC zondag 27 Preek Gebed Collecten Ps. 134 Zegen

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

Leerdienst over de doop, Delft zomi 17 mei 2015

Leerdienst over de doop, Delft zomi 17 mei 2015 Leerdienst over de doop, Delft zomi 17 mei 2015 Preek Vorige week ging het over leiderschap in de kerk. Over de ambten dus. We begonnen toen bij de kerk. De kerk heeft, zo zei ik toen, twee dimensies:

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk vrije genade Ds. F. van Roest, zondag 22 juni 1 Ga mij niet voorbij, o Vader, zie hoe mij mijn zonde smart. Trek mij met Uw koorden nader,

Nadere informatie

Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf?

Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf? Zondag 27 Zondag 27 gaat over gedoopte kinderen Lees de tekst van Zondag 27 Vraag 72 : Is dan het uiterlijk waterbad de afwassing van de zonde zelf? Antw : Neen het; want alleen het bloed van Christus

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: 14-16 Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Collecte Zingen LB 827: 2,4 Mel. Ps 12 Viering HA Formulier

Nadere informatie

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68.

Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Voor 16 jaar en ouder! Zondag 25 Zondag 25 gaat over de Sacramenten. Zondag 25, vraag en antwoord 65, 66, 67 en 68. Vraag 65 : Aangezien dan alleen het geloof ons Christus en al Zijn weldaden deelachtig

Nadere informatie

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB.

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 33: 1,4,5,8 Gebed Lezen Romeinen 3:21-30; 4:5-8; 5:1,9 Zingen Gk 185:1,2,3,4 (Heer, wij loven en aanbidden) Tekst Zondag

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus, De leer over de doop is als volgt samen te vatten:

Gemeente van onze Here Jezus Christus, De leer over de doop is als volgt samen te vatten: FORMULIER VOOR DE BEDIENING VAN DE HEILI- GE DOOP AAN VOLWASSENEN (Zij die in hun jeugd niet gedoopt zijn en op latere leeftijd te kennen geven de christelijke doop te willen ontvangen, dienen vooraf onderwezen

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Korte doopstudie. Uitleg over de betekenis van de doop

Korte doopstudie. Uitleg over de betekenis van de doop Korte doopstudie Uitleg over de betekenis van de doop Inleiding Waarom zouden we ons laten dopen, wat betekent de doop en voor wie is de doop bedoeld? Het antwoord op deze en andere frequently asked questions

Nadere informatie

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt Liturgie zondag 30 oktober 2016 9:30 uur Ds H D Bondt 9:30 uur 30-okt Ds H D Bondt Opw 629 : Ps 139 : 1, 2, 3 K Opw 180 : Gez 161 : Dooplied Jes 43 : 1-7 en 14-21 Gez 149 : Jes 43 : 1, 4 LB 481 : 1, 2

Nadere informatie

Doop van kinderen Orde III

Doop van kinderen Orde III Doop van kinderen Orde III Presentatie De voorganger leidt de doopbediening kort met eigen woorden in. Hij noemt daarbij de namen van de doopouders en de dopeling(en). Onderwijzing Jezus Christus heeft

Nadere informatie

DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM?

DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM? LEER ME LEREN 14 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM? Ds. F. van Roest, zondag 1 juni 1 Is men een Christen, als men in een christelijk gezin is geboren? Nee!

Nadere informatie

LeeR. boekje. uit je CATECHESE. bovenbouw VAN:

LeeR. boekje. uit je CATECHESE. bovenbouw VAN: LeeR & uit je CATECHESE bovenbouw boekje VAN: LEER & LEEF? Dit boekje wil je helpen om goed en echt te leven. Echt leven is het leven dat je krijgt door geloof in de Heere Jezus. Hij geeft zelfs eeuwig

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Ik geloof (4) in de Heilige Geest. Preek over zondag 20 van de catechismus

Ik geloof (4) in de Heilige Geest. Preek over zondag 20 van de catechismus Ik geloof (4) in de Heilige Geest. Preek over zondag 20 van de catechismus Na wat we net gezegd en gezien hebben lijkt het antwoord van de catechismus misschien een beetje mager. Maar, zondag 20 is het

Nadere informatie

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom.

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom. Gemeente van Christus, gasten, Ik begin met een vraag. Wie weet er wat amen betekent? En in welke taal? Amen is een Hebreeuws woord. En als je niet weet wat het betekent, weet je het na afloop van de preek.

Nadere informatie

p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Thema: Dubbel dankbaar Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Thema: Dubbel dankbaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Thema: Dubbel dankbaar p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Liturgie Votum en groet Psalm 92 : 1,2 Gebed Schriftlezing: Matteüs 5,13-16 Filippenzen 2,1-17 Psalm 116 : 1,2,10 Zondag 32 H.C. Preek Dubbel

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1

Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1 Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1 De hoofdsom van de leer van de Heilige Doop omvat de volgende drie delen. In de eerste plaats zijn wij met onze kinderen in zonde ontvangen

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Wanneer u deze preek gebruikt in een kerkdienst, wilt u dit dan even melden aan: j.vandewetering@planet.nl

Wanneer u deze preek gebruikt in een kerkdienst, wilt u dit dan even melden aan: j.vandewetering@planet.nl Gezongen Votum en Amen. Lied 336:1,3 Wet Ps.111:3,5,6 Gebed Lezen: Romeinen 4:1-11 Ps. 105:5 Lezen: 1 Korinthe 7:10-16 Tekst: Zondag 27c NG 64 Preek Amenlied Gebed Kollekte Gez.35:1 (slotzang) Zegen. Nieuwleusen,

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt Eerste Communieproject - les 9 57 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Eredienst 2 juli 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 62: 1 en 3 Gebed Lezen: Johannes 21: 15-17 Preek deel I Wet van de Heer: Zingen Gezang 176b Gebed HA Formulier

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Zondag 23 en 24 horen bij elkaar. Daarom eerst vat ik samen wat ik 2 weken geleden zei over zondag 23. Dan stel ik 3 vragen.

Zondag 23 en 24 horen bij elkaar. Daarom eerst vat ik samen wat ik 2 weken geleden zei over zondag 23. Dan stel ik 3 vragen. Preek zondag 1524, 7 juli 2019mi, nr 600, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 122:1,2,3 (groep middelste regels, zie beamer) Gebed Lezen Efese 1:3-14; (genade, geloof, enz) Efese 4:1-6 (leven inrichten)

Nadere informatie

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen 1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (2)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (2) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (2) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Laten we eerst luisteren naar wat de Bijbel zegt over de instelling en de betekenis

Nadere informatie

MAALTIJD VAN DE HEER. ook wel genoemd: viering van het Heilig Avondmaal. Vrije Evangelische Gemeente Heerde. Pastorale Handreiking 6

MAALTIJD VAN DE HEER. ook wel genoemd: viering van het Heilig Avondmaal. Vrije Evangelische Gemeente Heerde. Pastorale Handreiking 6 MAALTIJD VAN DE HEER ook wel genoemd: viering van het Heilig Avondmaal Vrije Evangelische Gemeente Heerde Pastorale Handreiking 6 MAALTIJD VAN DE HEER In de Protestante kerken spreken we over twee sacramenten

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 27 Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 27 Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 27 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Lied 1 : 2-4 4. Lezing van de wet 5. Zingen : Psalm 1 : 1 en 2 6. Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Bespreken Zondag 26 en 27

Bespreken Zondag 26 en 27 C2 1 De Heilige Doop 25 Bespreken Handelingen 2: 37-41 Wat was de uitwerking van de prediking van Petrus? (vers 37) Welke oproep en welke belofte wordt verbonden met de doop? (vers38) Voor wie is deze

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Gemeente, in Christus besneden 1. De besnijdenis door geloof * Joodse christenen te Kolosse gingen voor een heilig moeten. Niet-joodse mannen moeten

Gemeente, in Christus besneden 1. De besnijdenis door geloof * Joodse christenen te Kolosse gingen voor een heilig moeten. Niet-joodse mannen moeten Votum groet Zingen Ps 147: 1,7 Wet LB 311 Wij kiezen voor de vrijheid Gebed Lezen Kol. 1: 13-20 Zingen Ps 105: 1,2,3 Lezen Kol. 2: 8-15 Zingen GK 205 Christus aan het kruis verheven Prediking Kol. 2: 11-15

Nadere informatie

Orde van dienst, voor de gezamenlijke avonddienst op zondag 19 februari om uur, in de Gereformeerde Kerk. Voorganger: ds. G. de Goeijen.

Orde van dienst, voor de gezamenlijke avonddienst op zondag 19 februari om uur, in de Gereformeerde Kerk. Voorganger: ds. G. de Goeijen. Orde van dienst, voor de gezamenlijke avonddienst op zondag 19 februari om 19.00 uur, in de Gereformeerde Kerk. Voorganger: ds. G. de Goeijen. Lied: Psalm 105, 1 en 3 1. Looft God den Heer, en laat ons

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016

Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016 Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016 We luisteren naar: Zie hoe Jezus lijdt voor mij (Sela) Zie hoe Jezus biddend strijdt met de pijn, verlatenheid. Zo alleen, verwond roept Hij: Mijn God, waarom

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

DE GEMEENSCHAP VAN HET AVONDMAAL

DE GEMEENSCHAP VAN HET AVONDMAAL DE GEMEENSCHAP VAN HET AVONDMAAL Zondag 30 / Gehouden op 12-06-2005 / p.1 Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 40:1.2 Gebed Schrijflezing; Hebr. 10:1-18 Zi: Ps. 40:3.4 Preek: Zondag 30 Zi: Ps. 32:1.3 Credo

Nadere informatie

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt Dienstnummer: 1258 zondag: 7e zondag van de herfst, in het licht van Allerheiligen datum: 05-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Romeinen 1:16-17, Romeinen

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek over Lucas 11:1-13 (biddag 2011) Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik had beloofd om vanavond ook v/a 118 te bespreken [dia 1]. Eigenlijk is dat dezelfde vraag als die

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1 Preek over zondag 21, gehouden op 01-11-09 / p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Ps. 23:1.2.3 Gebed Schriftlezing: Matth. 4:12-25 Zi: Lied 294:1.2.4.5 Preek: Zondag 21 Zi: Gez. 119:1.2.3 Credo: gez. 179b

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Preek over zondag 8 - Schildwolde, 15 september Kees van Dusseldorp - Begeleiding: Statement. thema: Vader, Zoon en Heilige Geest: Wie is God?

Preek over zondag 8 - Schildwolde, 15 september Kees van Dusseldorp - Begeleiding: Statement. thema: Vader, Zoon en Heilige Geest: Wie is God? Preek over zondag 8 - Schildwolde, 15 september 2019 - Kees van Dusseldorp - Begeleiding: Statement thema: Vader, Zoon en Heilige Geest: Wie is God? Liturgie: introlied: Opw.765 Uw vrede vult dit huis

Nadere informatie

Preek over HC Zondag 25. Liturgie:

Preek over HC Zondag 25. Liturgie: Preek over HC Zondag 25 Liturgie: Votum en groet Zingen: Lb. 328:1,2,3 Gebed Schriftlezing: 1 Petrus 1 Zingen: Ps. 93:1,2,3 Tekst: HC Zondag 25 (+ NGB art. 33) Preek Zingen: Ps. 27:1,3,7 Geloofsbelijdenis

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

Geloven in Scholen met de Bijbel

Geloven in Scholen met de Bijbel Geloven in Scholen met de Bijbel Inleiding Wij willen in onze scholen samenwerken met Gereformeerde Scholen zijn opgericht door ouders vanuit christenen die, net als wij, willen leven naar de Gereformeerde

Nadere informatie

z21.12 Rinze IJbema - Zondag 21

z21.12 Rinze IJbema - Zondag 21 Rinze IJbema - Zondag 21 [1] Als je dominee wordt moet je een hele serie examens doen. Op één van die examens kreeg ik deze vraag: De vrijmaking uit 1944 (je weet wel, toen de vrijgemaakte kerk waar wij

Nadere informatie

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8)

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8) - Identiteit - Hogeschool Viaa heeft als grondslag de Bijbel. Zij erkent deze als het betrouwbare en geïnspireerde Woord van God, zoals dat verwoord is in het gereformeerde belijden en zij beschouwt de

Nadere informatie

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij!

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! 1. Votum: Opwekking 640 (eenmaal) 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

DOPEN is KNOPEN. Over de doop een handreiking voor ouders met een schets van het dooptraject

DOPEN is KNOPEN. Over de doop een handreiking voor ouders met een schets van het dooptraject DOPEN is KNOPEN Over de doop een handreiking voor ouders met een schets van het dooptraject DOPEN is KNOPEN Een uitgave van de Hervormde kerk De Hoeksteen te IJsselmuiden. 2 BESTE OUDERS Van harte gefeliciteerd

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Zondag 21 HC Leven als gemeente leven vanuit Jezus

Zondag 21 HC Leven als gemeente leven vanuit Jezus Zondag 21 HC Leven als gemeente leven vanuit Jezus Voorzang Ps 124 Votum / groet Zingen Gez 160 Wet Zingen: Ps 19,3.5 Gebed Lezen: Efeze 2 Zingen LB Gz 95.1.3 Tekst: HC Zondag 21 Preek Zingen: Gez 119,1.2.3

Nadere informatie

Orde van dienst zondagavond 8 maart 2015 Vragen rond de Doop

Orde van dienst zondagavond 8 maart 2015 Vragen rond de Doop Orde van dienst zondagavond 8 maart 2015 Vragen rond de Doop Voorganger : Ds. Jaap Hansum Organist : Dhr. Rein van Leeuwen Welkom en mededelingen Zingen: Zingende gezegend 228:1,2,3 Geloofd zij God, Hij

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw

Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw Johannes 17:9-26 Leerpreek: Kerk in de 21e eeuw Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject 53. Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject 53. Jij bent gedoopt Eerste Communieproject 53 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan Hij, omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

De kerk verandert. Misschien speelde je vroeger wel met lego. Je had een. jij ook met lego gespeeld? Wat maakte jij bijvoorbeeld?

De kerk verandert. Misschien speelde je vroeger wel met lego. Je had een. jij ook met lego gespeeld? Wat maakte jij bijvoorbeeld? De kerk verandert Misschien speelde je vroeger wel met lego. Je had een bak met stenen en daar maakte je van alles van. Het bouwsel kon je zo weer veranderen, als je dat wilde. Heb jij ook met lego gespeeld?

Nadere informatie

Waarom zoveel verschillende kerken. Welkom. 24&25 oktober 2016

Waarom zoveel verschillende kerken. Welkom. 24&25 oktober 2016 Welkom 1 Gebed 2 Ik geloof een heilige, algemene, christelijke kerk. 3 Welke kerken zijn er in Veenendaal? Noem ze eens. 4 1 Kor. 1: 10-15, 17 HSV BGT 10 Maar ik roep u ertoe op, broeders, door de Naam

Nadere informatie

Joh. 17, preek NGKE

Joh. 17, preek NGKE Joh. 17, 20-26 preek NGKE 12-2- 17 [Bij het avondmaal] Het thema is vandaag de kerk. En dat begint hier aan tafel. De afgelopen weken realiseerde ik me dat dit thema samen zou vallen met de viering van

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst )

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) 1 Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) Liturgie zondagmiddag 12 september 2010 te Hardinxveld-Giessendam: Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God (1 Tim.1)

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Lied 429 : 1 en 3 4. Lezing van de wet 5. Zingen : Psalm 119 : 13 en 14 6. Gebed voor

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Zondag 23 gaat over : rechtvaardig voor God.

Zondag 23 gaat over : rechtvaardig voor God. Zondag 23 Voor 16jaar en ouder! Zondag 23 gaat over : rechtvaardig voor God. Vraag 59 : Maar wat baat het u nu, dat gij dit alles gelooft? Antw : Dat ik in Christus voor God rechtvaardig ben, en een erfgenaam

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Vraag 53 : Wat gelooft gij van de Heilige Geest?

Vraag 53 : Wat gelooft gij van de Heilige Geest? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 20 gaat over de Heilige Geest Zondag 20, vraag en antwoord 53. Vraag 53 : Wat gelooft gij van de Heilige Geest? Antw : Eerstelijk, dat Hij tezamen met de Vader en de Zoon

Nadere informatie