Weldoen door nalaten. Informatie over het regelen van uw nalatenschap.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Weldoen door nalaten. Informatie over het regelen van uw nalatenschap."

Transcriptie

1 Weldoen door nalaten Informatie over het regelen van uw nalatenschap.

2 Levensbelang De mens zijn dagen zijn als het gras, hij is als een bloem die bloeit op het veld en verdwijnt zodra de wind hem verzengt; de plek waar hij stond, kent hem niet meer. (Psalm 103: 15 en 16) De dichter van Psalm 103 spreekt vrij over de vergankelijkheid van de mens. Wij worden er niet graag aan herinnerd. Zeker niet als we ons jong en sterk voelen en van het leven genieten. Veel mensen zien op tegen het maken van een testament. Begrijpelijk. Het kost denkwerk, tijd en geld, en er komen altijd emoties naar boven. Bij een testament gaat het over de tijd dat ons leven op aarde eindigt en over wat we moeten achterlaten. Onderling spreken we niet vaak over het maken van een testament. Maar als het ter sprake komt, krijgt zo n gesprek vaak bijzondere diepgang. Want dan gaat het ook over onze visie op dood en leven, op ons bezit en onze nalatenschap, en over onze hoop voor de toekomst. Voor christenen is de Bijbel van levensbelang. Juist omdat christenen geloven in eeuwig leven, denken ze na over wat er gebeurt na hun sterven. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor anderen. Wat gebeurt er met dat wat ze nalaten? Hoe kunnen ze daarmee anderen tot zegen zijn? Hoe kunnen ze ervoor zorgen dat ook anderen met de boodschap van de Bijbel in aanraking komen? Daarom steunen zij het vertalen en verspreiden van de Bijbel. Want dat Woord is van levensbelang! mr. Sander Stevense 2 Teamleider Nalaten Nederlands Bijbelgenootschap Inhoud Levensbelang...2 Zondagsschool...3 Een testament Wat gebeurt er als u geen testament laat opmaken?... 4 Wanneer is een testament niet per se noodzakelijk?... 4 Wanneer is een testament absoluut noodzakelijk?... 4 Wat kunt u regelen in uw testament?... 4 De executeur...5 Welke zaken kunt u beter via een codicil regelen?...5 Uw testament wijzigen...5 Waarom nalaten aan het Nederlands Bijbelgenootschap?... 6 Naar de notaris...7 Voorbereiding...7 De notariskosten...7 Foto voorpagina: Dankzij uw nalatenschap kan Denis Porgo de bijbelse boodschap zelf lezen. Lees het hele verhaal op pagina 3.

3 Zondagsschool Denis Porgo (zie coverfoto) woont in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Van het bijbelgenootschap kreeg hij een prachtig boekje: Je garde la Parole de Dieu dans mon coeur (Ik bewaar het woord van God in mijn hart). Samen met nog zo n vijftig andere kinderen komt hij elke week naar de zondagsschool. Meester Arnaud Tiendrebeogo (foto) kan prachtig vertellen. De laatste tijd laat hij er ook platen bij zien. Geweldig! Nu kan Denis de verhalen nog beter onthouden. Na het bijbelverhaal krijgen de kinderen een leuke opdracht: ze mogen een toneelstukje opvoeren over De Verloren Zoon. Ze genieten er enorm van. Arnaud Tiendrebeogo is erg blij met het materiaal dat hij kreeg van het bijbelgenootschap: Nu kunnen kinderen zelf de bijbelverhalen lezen. Ook kunnen we nu platen laten zien. En in de handleiding staan heel veel leuke ideeën om de kinderen de bijbelverhalen te laten verwerken. Voor kinderen in Burkina Faso het armste land van Afrika is de zondagsschool een hele belevenis. Wat ze hier leren, nemen ze hun leven lang mee. De zondagsschool in Ouagadougou is slechts één voorbeeld van een project dat mede mogelijk werd gemaakt doordat mensen dit werk opnamen in hun testament. 3 Arnaud Tiendrebeogo 3

4 4 Een testament Een testament laten maken biedt een bijzondere mogelijkheid om financieel te onderstrepen waar uw hart naar uit gaat: zorg voor familie, kerk en allerlei christelijk werk. U doet daarmee als het ware een investering in de toekomst. Wat gebeurt er als u geen testament laat opmaken? Als u geen testament laat opmaken, bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. Dat zijn respectievelijk uw man/ vrouw/partner en kinderen, ouders en broers of zussen, neven of nichten. De hoogte van het erfbelasting (de belasting die de ontvanger moet betalen) hangt sterk af van de graad van verwantschap en de verschillende belastingvrije voeten; hoe nauwer de verwantschap, hoe minder erfbelasting. Zijn er geen bloedverwanten/ nabestaanden en is er geen testament opgemaakt, dan vervalt alles aan de staat. Wanneer is een testament niet per se noodzakelijk? Wanneer een echtpaar kinderen heeft, de relatie met hen goed is, hun onderlinge relatie ook goed is en wanneer het totale bezit (inclusief huis) niet bovenmatig groot is, is het niet per se nodig een testament te maken. Volgens de huidige wetgeving is de man of vrouw automatisch bij overlijden van de partner de wettige erfgenaam: de langstlevende erft alles. Wanneer de laatste overlijdt, valt alles evenredig toe aan de kinderen. Vaak blijft de hoogte van de nalatenschap onder de belastingvrije voet of anders is het percentage erfbelasting betrekkelijk laag. Het is belangrijk om voor uw persoonlijke situatie uit te zoeken of het echt niet noodzakelijk of financieel voordeliger is om een testament op te maken. Wanneer is een testament absoluut noodzakelijk? Wanneer u geen partner of nakomelingen hebt, of wanneer u uw verdere familieleden niet of juist speciaal wilt gedenken, is het opmaken van een testament noodzakelijk. Wat kunt u regelen in uw testament? In uw testament kunt u alle details van uw nalatenschap regelen geheel volgens uw eigen wensen: wie zijn degenen die erfgenaam worden (en dus een door u bepaald percentage van de uiteindelijke erfenis ontvangen), wie ontvangt een legaat (een door u vastgesteld bedrag of voorwerp), wie zal uw executeur (of diens plaatsvervanger) zijn, enzovoort. In uw testament kunt u personen opnemen, zoals vrienden die veel voor u betekenen, mensen die een belangrijk aandeel hebben gehad in uw verzorging, maar natuurlijk ook uw kerk, de zending en andere goede doelen zoals het Nederlands Bijbelgenootschap. Het is goed om te weten dat goede doelen vrijgesteld zijn van het betalen van successierechten voor zover zij door de belastingdienst erkend zijn als een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Het NBG heeft die erkenning. Kinderen uit Rongdamrei (Cambodja) luisteren naar een bijbelverhaal en lezen het mee in hun bijbelboekjes. Het NBG wil ervoor zorgen dat de Bijbel kinderen wereldwijd bereikt en aanspreekt. Ook in de toekomst.

5 De executeur Het aanstellen van een executeur is niet verplicht. U kunt ervoor kiezen geen executeur te benoemen, dan zijn de erfgenamen gezamenlijk verplicht de nalatenschap af te wikkelen. Het afwikkelen door de erfgenamen gezamenlijk is vaak een ingewikkelde en tijdrovende aangelegenheid. Vaak wordt er dus gekozen voor een executeur. U dient die persoon bij naam in uw testament te benoemen. Ook moet er een plaatsvervanger worden genoemd voor het geval de executeur eerder komt te overlijden dan uzelf. De executeur zorgt ervoor dat het testament wordt uitgevoerd. Een van uw kinderen, een neef of nicht, een goede vriend kan executeur worden. Ook kan de notaris dit voor u (laten) uitvoeren. Het Nederlands Bijbelgenootschap kan de taak van executeur voor u uitvoeren door gespecialiseerde medewerkers of door vrijwilligers die door het NBG daarvoor zijn aangesteld. Daaraan zijn geen kosten verbonden. Zaken waar de executeur onmiddellijk na uw overlijden aandacht aan moet besteden, betreffen de contacten met de begrafenisondernemer, de predikant voor de uitvaartdienst, de rouwkaarten en -advertentie(s) en dergelijke. Daarna komen allerlei praktische zaken, zoals contact met de bank, het opzeggen van huur, gas, licht, verzekeringen, abonnementen en dergelijke. En verder natuurlijk de eventuele verkoop van uw huis, het verdelen en opruimen van de inboedel, aangifte (erf)belasting. Zowel de executeur als de begrafenisondernemer kunnen helpen met een draaiboek waarin allerlei vragen worden gesteld en mogelijke antwoorden worden gegeven. Welke zaken kunt u beter via een codicil regelen? Een codicil is een soort testament, maar dan buiten de notaris om. Een codicil moet handgeschreven zijn, een datum hebben en door u persoonlijk ondertekend zijn. Door middel van een codicil kun u wel een beperkt aantal spullen aan bepaalde personen toewijzen, maar de waarde daarvan mag niet te hoog zijn. U kunt geen onroerend goed of geld nalaten via een codicil. In een codicil kunt u ook zaken regelen als de tekst van uw rouwkaart en -advertentie, de liturgie van uw uitvaartdienst, wie een rouwkaart moeten ontvangen en wie er moet worden uitgenodigd voor de afscheidsdienst, enzovoort. Uw testament wijzigen Alleen het laatst gedateerde testament is rechtsgeldig. Daarom beginnen veel testamenten met deze zin: Hierbij herroep ik alle eerdere testamenten. Tot op het laatste moment kunt u uw testament (laten) wijzigen. Iedere notaris wil dat voor u doen. Het kan zijn dat mensen die u eerder genoemd hebt ondertussen overleden zijn. Of dat zij het ondertussen zelf financieel zo goed hebben dat hulp van uw kant niet meer nodig is. Dat alles kan een reden zijn om uw testament te wijzigen. 5 Een placemat met vragen over de Bijbel. Kinderen worden uitgedaagd om de Bijbel open te doen en er ook met elkaar over te praten. Het NBG wil ervoor zorgen dat de Bijbel ook de volgende generatie bereikt en aanspreekt.

6 Waarom nalaten aan het Nederlands Bijbelgenootschap? 6 Meneer Blom, ik las iets in een foldertje van het NBG waar ik graag wat meer over wil weten. Dit telefoontje van een weduwe was ons eerste persoonlijke contact. Eerder was ik haar naam al tegengekomen bij het tekenen van bedankbrieven: regelmatig maakte zij flinke bedragen over voor ons internationale bijbelwerk. Na wat heen en weer praten stelde ik haar voor: Zal ik eens bij u langskomen? Dat praat wat makkelijker. En vindt u het goed dat ik dan mijn vrouw meeneem? Tijdens het bezoek vertelde ze ons dat ze al een tijdje in het verzorgingshuis woonde. Een paar jaar nadat haar man overleden was, moest zij het huis waar ze zo lang met plezier gewoond hadden, opgeven en verkopen. Veel herinneringen bleven in het huis achter. Al pratend gunde zij ons een kijkje in haar hart. Aan de muur hing een borduurwerk waar ze in haar jonge jaren aan had gewerkt. Met een bijbeltekst erop: de Grote Opdracht uit Matteüs 28: Ga heen, maak alle volken tot mijn discipelen. Dat verklaarde haar betrokkenheid bij vooral het buitenlandse bijbelwerk, zowel van ons als van andere organisaties. Toen ik na lang luisteren het een en ander wilde vertellen over het NBG, zei ze: Stop maar, ik hoef dat niet te horen. Wil je dit gebruiken voor jullie werk? Bij jou is het veiliger dan bij mij. Ik kreeg een envelop in handen gedrukt. Toen ik toestemming kreeg om die open te maken, zag ik een stapel groene briefjes. Ze zag mijn aarzeling. Ja, ze wist precies wat ze deed. Voor de duidelijkheid: ik heb het NBG ook in mijn testament opgenomen. Vol dankbaarheid reden mijn vrouw en ik naar huis. De volgende ochtend leverde ik de envelop in bij de boekhouder. Omdat onze vriendin anoniem wilde blijven, is het op naam van NN geboekt. Uiteraard kreeg zij een bevestigingsbrief met een kwitantie van de boekhouding. Soms, wanneer ik in de buurt was, ging ik bij haar langs om een bloemetje te brengen en wat meer te vertellen over recente projecten waarvoor ook haar bijdrage gebruikt was. Nog twee keer kreeg ik een envelop mee, iedere keer even dik. Ik weet dat het goed terecht komt, was haar reactie. Ondanks het feit dat ze zelf helaas geen kinderen had, was zij speciaal geïnteresseerd in bijbelwerk onder de jonge generatie. De laatste keer dat ik haar zag, lag ze in bed, midden in de kamer. Ze ademde zwaar en ze was niet meer bij kennis. We konden geen woord met elkaar wisselen. Ondertussen is ze thuis, op die plaats waar ze zo naar verlangde. Na verloop van tijd kregen we bericht van de executeur met de vraag of wij haar legaat wilden aanvaarden en wat ons banknummer was. Ook op deze wijze heeft ze meegewerkt aan de opdracht om het Woord wereldwijd door te geven. Duizenden mensen hebben door haar inzet en betrokkenheid een eigen bijbel of kinderbijbel ontvangen. Wij gedenken haar met grote dankbaarheid. Ruud Blom Vrijwilliger Nederlands Bijbelgenootschap

7 Naar de notaris U kunt gemakkelijk een vrijblijvende afspraak met een notaris maken. In ongeveer een half uur, kan hij of zij u uitleg geven over de gang van zaken rondom het opstellen van een testament. Aan dit begingesprek zijn meestal geen kosten verbonden. In een vervolgafspraak kunt u het testament daadwerkelijk laten maken. Voorbereiding Het is verstandig om vooraf een lijst te maken met zaken die u wilt bespreken met de notaris. Denk hierbij aan: Uw ideeën over de verdeling van de erfenis. Namen en adresgegevens van personen, kerk en (christelijke) organisaties die u wilt laten delen in uw nalatenschap. De naam van de voogd voor het regelen van de voogdij als u jonge kinderen hebt. Een lijstje met uw belangrijkste bezittingen (in het bijzonder geld en huis) en eventuele schulden. De notariskosten Voor een testament is in Nederland geen vaste prijs afgesproken. De prijs van een testament wordt per notariskantoor bepaald. Hierdoor vindt u op vergelijkingssites ook veel uiteenlopende prijzen. De prijzen beginnen vaak rond 200 en lopen soms op tot ruim 800. Houd er rekening mee dat sommige notarissen een starttarief rekenen en anderen een vast tarief. Bij een vast tarief zijn bijna alle werkzaamheden van de notaris in de prijs inbegrepen, bij een starttarief kunnen er kosten bij komen, bijvoorbeeld als u veel vermogen en daardoor bijzondere wensen heeft. Maar denk ook aan extra kosten die de notaris in rekening kan brengen voor de voorbereiding op het gesprek of extra kosten voor bepaalde dingen die u in het testament wilt regelen. Het kan verstandig zijn vooraf aan een notaris te vragen hoe de kosten voor het testament zijn opgebouwd, zodat u weet waar u aan toe bent. 7 Jules Kodji, een herder uit Kameroen, heeft zijn Nieuwe Testament in het Kapsiki altijd bij zich. Hij kan eindelijk in zijn eigen taal lezen over zijn Herder. Het NBG wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen de Bijbel kunnen lezen in de taal van hun hart. Ook in de toekomst.

8 De wetgeving rondom nalatenschappen en (erf)belasting is aan veranderingen onderhevig. Laat u daarom op tijd informeren over uw persoonlijke situatie. U weet dan zeker dat uw nalatenschap goed is geregeld. Neem contact met mij op via of via of vul onderstaande antwoordcoupon in. Met hartelijke groet, mr. Sander Stevense Teamleider Nalaten Nederlands Bijbelgenootschap Zorgen dat de Bijbel zoveel mogelijk mensen bereikt en aanspreekt! Antwoordcoupon (meerdere antwoorden mogelijk) Ja, ik wil graag meer informatie ontvangen over nalaten aan het Nederlands Bijbelgenootschap. q q q q Neem telefonisch contact met mij op voor een persoonlijk gesprek. Ik heb het Nederlands Bijbelgenootschap al in mijn testament opgenomen. Ik ben van plan om het Nederlands Bijbelgenootschap in mijn testament op te nemen. Ik heb een andere vraag: Naam:... m / v Adres:... Postcode en Plaats:... Telefoon: Geboortedatum:... U kunt deze coupon in een envelop retour sturen naar: Nederlands Bijbelgenootschap, T.a.v. mr. Sander Stevense, Antwoordnummer 272, 2000 VC Haarlem. Een postzegel is niet nodig. foto s NBG/Joyce van de Veen NBG/Sandra Haverman UBS/ Joaquim Dassonville post Postbus 620, 2003 RP Haarlem t e info@bijbelgenootschap.nl i bank IBAN NL74 SNSB Lid van de United Bibl e Societies

EEN GIFT VAN BLIJVENDE WAARDE. Informatie over nalaten aan het Nederlands Bijbelgenootschap

EEN GIFT VAN BLIJVENDE WAARDE. Informatie over nalaten aan het Nederlands Bijbelgenootschap EEN GIFT VAN BLIJVENDE WAARDE Informatie over nalaten aan het Nederlands Bijbelgenootschap INHOUD Van blijvende waarde 3 Een testament 4 Nalaten aan het NBG 6 Een codicil 7 Het verhaal van Tineke Kramer

Nadere informatie

WIE IS ONZE ERFGENAAM?

WIE IS ONZE ERFGENAAM? WIE IS ONZE ERFGENAAM? WELDOEN DOOR NA TE LATEN Handreiking voor christenen bij het maken van een testament. Vrije Evangelische Gemeente Heerde Pastorale Handreiking 3 INLEIDING Veel mensen zien op tegen

Nadere informatie

Nalaten uw visie, onze toekomst

Nalaten uw visie, onze toekomst Nalaten uw visie, onze toekomst Zelfstandig leven met een visuele beperking Blind of slechtziend door het leven gaan, het overkomt steeds meer mensen. Dit komt onder meer door de vergrijzing en ziektes

Nadere informatie

Nalaten voor kwetsbaar leven

Nalaten voor kwetsbaar leven *Om privacy redenen zijn de namen en foto s gefingeerd Dankzij uw nalatenschap......kan de NPV in de toekomst vanuit een Bijbelse visie antwoorden blijven geven aan de nieuwe generatie en zich blijven

Nadere informatie

Uw hart spreekt in uw testament

Uw hart spreekt in uw testament Uw hart spreekt in uw testament De laatste woorden van een overleden dierbare maken vaak indruk en leven voort bij de nabestaanden. Heeft u zich wel eens gerealiseerd dat u met uw testament laatste woorden

Nadere informatie

GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN

GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN Tekst Dorine van Kesteren Wie erft er van u? Wat gebeurt er met uw spullen of huisdieren? Wie zorgt er voor de kinderen als u er niet meer bent? De wet regelt veel

Nadere informatie

Uw hart spreekt in uw testament

Uw hart spreekt in uw testament Uw hart spreekt in uw testament Informatie over nalatenschappen Uw hart spreekt in uw testament De laatste woorden van een overleden dierbare maken indruk en leven voort bij nabestaanden. Heeft u zich

Nadere informatie

STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL

STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL SCHENKEN EN NALATEN HARDERWIJK Missie van de Stichting Vrienden van het St Jansdal Het bevorderen van het welzijn van de patiënten van het ziekenhuis St Jansdal Motto:

Nadere informatie

GEEF HET EVANGELIE DOOR NEEM CAMA ZENDING OP IN UW TESTAMENT

GEEF HET EVANGELIE DOOR NEEM CAMA ZENDING OP IN UW TESTAMENT GEEF HET EVANGELIE DOOR NEEM CAMA ZENDING OP IN UW TESTAMENT HELP GELOOF EN DE KERK IN DE TOEKOMST Nadenken over uw nalatenschap betekent nadenken over wat u achterlaat en aan wie. Het is een persoonlijke

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over erven

Veel gestelde vragen over erven Veel gestelde vragen over erven Vraag aan de notaris: gespaarde vakantiedagen en erfenis Na de vakantie vond ik het tijd de balans op te maken: hoeveel vakantiedagen heb ik nog? Ik ben tot de conclusie

Nadere informatie

Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW NALATENSCHAP. Geef het door. Leven is doorgeven

Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW NALATENSCHAP. Geef het door. Leven is doorgeven Provinciale vereniging voor natuurbescherming UW NALATENSCHAP Geef het door Leven is doorgeven Bescherm de natuur voor later It Fryske Gea vereniging voor natuurbescherming in Fryslân It Fryske Gea is

Nadere informatie

Mijn. erfenis. regelen. www.netwerknotarissen.nl

Mijn. erfenis. regelen. www.netwerknotarissen.nl Mijn erfenis regelen www.netwerknotarissen.nl Wat kunt u regelen voor uw overlijden? Wat gebeurt er met uw spullen en huisdieren als u er niet meer bent? Wie krijgt uw (huur)woning? Zo zijn er veel vragen

Nadere informatie

Zorgen voor een wereld zonder TBC. Ook als u er straks niet meer bent

Zorgen voor een wereld zonder TBC. Ook als u er straks niet meer bent Zorgen voor een wereld zonder TBC Ook als u er straks niet meer bent Ten geleide Nadenken over ons overlijden doen we niet dagelijks. Maar erover praten wordt wel steeds gewoner. We gaan bewuster om met

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN. Hans van der Tuin

EVEN VOORSTELLEN. Hans van der Tuin EVEN VOORSTELLEN Hans van der Tuin Streekweg 86 te Hoogkarspel Vanaf 1 januari 2013 hogere zorgbijdrage Vanaf 1 januari 2013 betalen veel mensen die in een AWBZ/Wlz-instelling zijn opgenomen meer zorgbijdrage.

Nadere informatie

Uw testament en het duolegaat

Uw testament en het duolegaat Uw testament en het duolegaat Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Zij bestaan de mensen die buitenspel staan in het samenleven. In hun ogen lees je de vraag: Wie zeg je dat ik ben? Wat denk jij van mij? Ben

Nadere informatie

FAQ Schenkingen en Legaten

FAQ Schenkingen en Legaten FAQ Schenkingen en Legaten SCHENKINGEN EN LEGATEN AAN DOMINIEK SAVIO Waarom kiezen voor Dominiek Savio voor een schenking of (duo)legaat? Dominiek Savio wil voor kinderen, jongeren en volwassenen met een

Nadere informatie

HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP?

HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje. HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? Wat gebeurt er met uw geld, huis, bezittingen en uw schulden als u overlijdt? Zonder

Nadere informatie

Ik geef om VUmc... ook in de toekomst. Nalaten aan Stichting VUmc Fonds

Ik geef om VUmc... ook in de toekomst. Nalaten aan Stichting VUmc Fonds Ik geef om VUmc... ook in de toekomst Nalaten aan Stichting VUmc Fonds De receptioniste bij de balie, de verpleegkundige op de IC, de kinderarts, het personeel in de traumahelikopter allemaal geven we

Nadere informatie

Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL

Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL Voorwoord Voor u ligt een belangrijk document: Met dit levensdossier legt u alle relevante gegevens vast die uw familie, partner, executeur, notaris of anderen moeten

Nadere informatie

Uw persoonlijke documentenmap: alles over uw testament

Uw persoonlijke documentenmap: alles over uw testament Uw persoonlijke documentenmap: alles over uw testament Samen met u streven wij naar een wereld waarin niemand een kanker krijgt die voorkomen kan worden. Omdat later nu belangrijk is Beste donateur, Allereerst

Nadere informatie

Uw persoonlijke documentenmap: alles over uw testament

Uw persoonlijke documentenmap: alles over uw testament Uw persoonlijke documentenmap: alles over uw testament Wat is er mooier dan uw naasten en toekomstige generaties een toekomst vrij van kanker na te laten? Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF

Nadere informatie

ERFENIS, TESTAMENT EN SLIM SCHENKEN

ERFENIS, TESTAMENT EN SLIM SCHENKEN PAGINA 1 VAN 6 Erfgenamen. Wie uw nalatenschap erft is via de wet bepaalt. Mocht u andere wensen hebben dan kunt u dit vastleggen in een testament. Op deze manier bepaalt uzelf wie uw erfgenamen zijn.

Nadere informatie

Uw nalatenschap: een geschenk voor het leven

Uw nalatenschap: een geschenk voor het leven Uw nalatenschap: een geschenk voor het leven Stichting Liliane Fonds Havensingel 26 5211 TX s-hertogenbosch Nederland T +31 (0)73-518 94 20 F +31 (0)73-518 94 21 Gratis infolijn: 0800-7 800 800 www.lilianefonds.nl

Nadere informatie

Een. erfenis. afwikkelen. www.limesnotarissennieuwkoop.nl

Een. erfenis. afwikkelen. www.limesnotarissennieuwkoop.nl Een erfenis afwikkelen www.limesnotarissennieuwkoop.nl Als iemand overlijdt, is het afhandelen van de erfenis niet het eerste waaraan nabestaanden denken. Toch moet na een overlijden een en ander worden

Nadere informatie

Wezep / Oldebroek Erfrecht, eigen baas met testament

Wezep / Oldebroek Erfrecht, eigen baas met testament Wezep / Oldebroek Erfrecht, eigen baas met testament Notariaat Kremer Wezep, Stationsweg 87a, tel (038) 376 00 80 Oldebroek, Beeklaan 10, (0525) 63 13 35 Wet of testament De meeste zekerheid over verdeling

Nadere informatie

Waarom zijn nalatenschappen belangrijk voor DierenLot?

Waarom zijn nalatenschappen belangrijk voor DierenLot? NALATENSCHAPPEN Waarom zijn nalatenschappen belangrijk voor DierenLot? Dankzij de steun van al onze trouwe donateurs kunnen wij kleine en middelgrote lokale organisaties blijven steunen in hun hulp aan

Nadere informatie

Nalatenschappen. Laat in uw testament uw hart spreken. Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

Nalatenschappen. Laat in uw testament uw hart spreken. Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij Nalatenschappen Laat in uw testament uw hart spreken Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij Laat uw hart spreken in uw testament In een testament kunt u nog eens duidelijk onderstrepen waar tijdens

Nadere informatie

Wat laat u achter? OVER NALATEN AAN CAMA

Wat laat u achter? OVER NALATEN AAN CAMA Wat laat u achter? OVER NALATEN AAN CAMA Voorwoord Door de Bijbel weten we wat het laatste hoofdstuk van de geschiedenis van de wereld is, namelijk: Hierna zag ik en zie, een grote menigte, die niemand

Nadere informatie

Kom in actie! voor kinderen in Albanië

Kom in actie! voor kinderen in Albanië Kom in actie! voor kinderen in Albanië Voor alle kinderen in Albanië een! Ben je tussen de 10 en 13 jaar? Doe dan mee met onze actie! Stichting Antwoord wil graag dat iedereen weet dat de Here Jezus van

Nadere informatie

Nalaten aan het Ariënsinstituut

Nalaten aan het Ariënsinstituut Nalaten aan het Ariënsinstituut Investeer in de toekomst van onze Kerk Met uw nalatenschap aan het Fonds Priesteropleiding Aartsbisdom Utrecht steunt u de opleiding van priesters, diakens en catecheten

Nadere informatie

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter?

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Emerge Kinder Fonds in uw testament Zo mooi geschapen, is onze aarde helaas lang niet overal leefbaar. Er zijn mensen in nood. Op de vlucht voor oorlog

Nadere informatie

Informatie over schenken aan de Haastrechtse Kring

Informatie over schenken aan de Haastrechtse Kring Informatie over schenken aan de Haastrechtse Kring ANBI en belastingvoordeel Stichting De Haastrechtse Kring Stichting Voor Culturele Belangen is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent

Nadere informatie

Het webinar is terug te kijken door op deze link te klikken. Het stellen van vragen is vanzelfsprekend niet meer mogelijk.

Het webinar is terug te kijken door op deze link te klikken. Het stellen van vragen is vanzelfsprekend niet meer mogelijk. Vragen webinar '10 redenen om een (levens)testament te maken' Op 30 mei jl. organiseerden Goede Doelen Nederland en Netwerk Notarissen een webinar over het testament en het levenstestament. Tijdens de

Nadere informatie

Informatie over geef om schenken en nalaten. het nationale ballet

Informatie over geef om schenken en nalaten. het nationale ballet Informatie over geef om schenken en nalaten het nationale ballet ballet van wereldklasse Het Nationale Ballet is trots op zijn vooraanstaande plaats in het Nederlandse culturele leven. Het gezelschap behoort

Nadere informatie

Toelichting Wilsbeschikking Codicil

Toelichting Wilsbeschikking Codicil Toelichting Wilsbeschikking Codicil Het is een Bijbelse opdracht om de zaken wat ons levenseinde betreft goed te regelen. Dit geldt allereerst ons persoonlijk heil. Wie sterft in dit leven, zal leven in

Nadere informatie

HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP?

HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje. HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? Wat gebeurt er met uw geld, huis, bezittingen en uw schulden als u overlijdt? Zonder

Nadere informatie

Nalaten aan het. netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD

Nalaten aan het. netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD Nalaten aan het netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD De Kerk is een netwerk van liefde De Kerk is een netwerk van liefde rond Christus. Voor velen is het beeld van het netwerk van liefde iets

Nadere informatie

Afwikkeling erfenis. Stapsgewijze afhandelen. Wat moet je doen als iemand overleden is?

Afwikkeling erfenis. Stapsgewijze afhandelen. Wat moet je doen als iemand overleden is? Afwikkeling erfenis Wat moet je doen als iemand overlijdt? Als een familielid of geliefde overlijdt, heb je veel werk te doen. Zo moet je bijvoorbeeld de bankzaken regelen. Om dat te kunnen doen, heb je

Nadere informatie

Toelichting Wilsbeschikking Codicil

Toelichting Wilsbeschikking Codicil Toelichting Wilsbeschikking Codicil Het is een bijbelse opdracht om de zaken wat ons levenseinde betreft goed te regelen. Dit geldt allereerst ons persoonlijk heil. Wie sterft in dit leven, zal leven in

Nadere informatie

Uw testament kan jongeren kansen geven!

Uw testament kan jongeren kansen geven! Uw testament kan jongeren kansen geven! Onze prioriteit gaat naar de doelloze, verlaten en bedreigde jeugd. Don Bosco Goede vrienden van Don Bosco, Op de één of andere manier voelt u zich verbonden met

Nadere informatie

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Testamenten en legaten Een gebaar voor het leven 1 IS ER LEVEN NA DE DOOD? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS

Nadere informatie

Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent?

Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent? Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent? Beste lezer, De toekomst, denkt u daar vaak over na? Over de mooie dingen die nog in het verschiet liggen, maar ook het onvermijdelijke

Nadere informatie

Overeenkomst Periodieke gift in geld

Overeenkomst Periodieke gift in geld Overeenkomst Periodieke gift in geld Exemplaar voor de schenker 1 Verklaring gift De ondergetekende (naam schenker) verklaart een gift te doen aan (naam instelling of vereniging) De gift bestaat uit vaste

Nadere informatie

Nalaten en erven Erfrecht. Wet sinds 2003

Nalaten en erven Erfrecht. Wet sinds 2003 1 Nalaten en erven Erfrecht Wet sinds 2003 2 Onderscheid in: Echtgenoten Anderen 3 Wat zegt de wet? Voor echtgenoten Voor de anderen 4 Wat zegt de wet voor echtgenoten? WETTELIJKE VERDELING: Alles gaat

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

goed doe als lega Handleiding executeurs bij de afgifte van legaten

goed doe als lega Handleiding executeurs bij de afgifte van legaten goed Een doe als Handleiding executeurs bij de afgifte van legaten lega Inhoud Taken van de executeur 4 Het informeren van de legataris 4 Aanvaarding van het legaat 6 Verklarende woordenlijst 9 Een goed

Nadere informatie

Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde

Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde Bij leven kunt u al bepalen of het gunstig is uw vermogen te (ver)delen met anderen of uw erven te laten wachten totdat het zo ver is, m.a.w. tot na

Nadere informatie

Wij maken ons nu klaar om voor 2 jaar naar Colombia te gaan. Maar voor die tijd zullen we teruggaan naar Senegal om wat te regelen.

Wij maken ons nu klaar om voor 2 jaar naar Colombia te gaan. Maar voor die tijd zullen we teruggaan naar Senegal om wat te regelen. Joh. 4, 13-15 Iedereen die dit water drinkt zal weer dorst krijgen, zei Jezus, 14 maar wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat ik geef, zal in hem een bron worden

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Is er leven na de dood?

Is er leven na de dood? Is er leven na de dood? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS IK NU PLOTS ZOU OVERLIJDEN? WAT HEB IK EN AAN WIE WIL IK WAT GEVEN? OF LAAT IK ALLES AAN DE STAAT? IS ER

Nadere informatie

Zo wil ik afscheid nemen. Een herinnering in liefde is een herinnering voor altijd

Zo wil ik afscheid nemen. Een herinnering in liefde is een herinnering voor altijd Zo wil ik afscheid nemen Een herinnering in liefde is een herinnering voor altijd Uitvaartbegeleidster: Marja van Rijn Tel.: 0174-613365 b.g.g. Mobiel: 06-13550369 Dag en nacht bereikbaar Internet: www.uitvaartbegeleidingsamen.nl

Nadere informatie

Uw nalatenschap voor de toekomst van kinderen

Uw nalatenschap voor de toekomst van kinderen Uw nalatenschap voor de toekomst van kinderen Meer dan 50 jaar werken aan een betere wereld Velen van u steunen Terre des Hommes al decennia lang, sommigen zelfs sinds het prille begin. "Armoede is de

Nadere informatie

Erfrecht. Mr. Caroline de Maat Fikkers notarissen BAS Bergen op Zoom 27 januari 2015

Erfrecht. Mr. Caroline de Maat Fikkers notarissen BAS Bergen op Zoom 27 januari 2015 Erfrecht Mr. Caroline de Maat Fikkers notarissen BAS Bergen op Zoom 27 januari 2015 Fikkers notarissen Lange Parkstraat 1 Bergen op Zoom Tel. 0164 242 650 c.de.maat@fikkersnotarissen.nl Erfrecht Bij versterf

Nadere informatie

NALATEN ALS TOEGIFT OP UW IDEALEN VAN NU

NALATEN ALS TOEGIFT OP UW IDEALEN VAN NU NALATEN ALS TOEGIFT OP UW IDEALEN VAN NU EDUKANS.NL/NALATEN IEDEREEN MAAKT ZICH IN HET LEVEN WEL EENS ERGENS STERK VOOR. DOOR VOOR EEN ANDER KLAAR TE STAAN, IETS TE GEVEN OF TE DONEREN. MAAR WAT ALS U

Nadere informatie

SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED

SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED Ons erfgoed is wat we nalaten aan komende generaties. Monumenten zijn er voor de eeuwigheid. Althans, dat is de bedoeling. Toch zijn er tal van gevaren

Nadere informatie

Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio

Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio I. Legaten en grotere giften U mag vrij bepalen aan wie uw nalatenschap toekomt. De enige beperking is het voorbehouden erfdeel dat alleszins

Nadere informatie

CHECKLIST NA OVERLIJDEN

CHECKLIST NA OVERLIJDEN Deze checklist is bedoeld voor nabestaanden en heeft als doel u te helpen gedurende de intensieve periode van het regelwerk na een overlijden. Iedere situatie na een overlijden is anders, mogelijk is voor

Nadere informatie

Geven aan de molens van Nederland

Geven aan de molens van Nederland Geven aan de molens van Nederland ALLES OVER SCHENKEN EN NALATEN AAN DE HOLLANDSCHE MOLEN Geef om de molens Van Nederland Belastingvoordeel door ANBI-status en CI-status De Hollandsche Molen heeft van

Nadere informatie

Mijn uitvaartwensen. P E R S O O N L I J K E G E G E V E N S. Voornamen : Geboortedatum : Geboren te :. Adres :... Postcode en woonplaats :

Mijn uitvaartwensen. P E R S O O N L I J K E G E G E V E N S. Voornamen : Geboortedatum : Geboren te :. Adres :... Postcode en woonplaats : Mijn uitvaartwensen. P E R S N L I J K E G E G E V E N S Naam : Voornamen : Geboortedatum : Geboren te :. Adres :.... Postcode en woonplaats :.... Burgerlijke staat Gehuwd / geregistreerd partnerschap

Nadere informatie

Soms sterven kinderen in Afrika op straat, ik wil iets voor hen betekenen

Soms sterven kinderen in Afrika op straat, ik wil iets voor hen betekenen ADRA Nederland in uw testament Bij ons bieden resultaten uit het verleden wél garantie voor de toekomst! Soms sterven kinderen in Afrika op straat, ik wil iets voor hen betekenen Steeds meer mensen geven

Nadere informatie

Juridische begrippen in begrijpelijke taal

Juridische begrippen in begrijpelijke taal Juridische begrippen in begrijpelijke taal Aanverwanten De (groot)ouders, ooms, tantes, broers en zussen van uw partner zijn uw aanverwanten, ofwel de aangetrouwden, ook wel de koude kant. Akte Een akte

Nadere informatie

Erfrecht voor leken. Korte uitleg van het erfrecht in begrijpelijke taal

Erfrecht voor leken. Korte uitleg van het erfrecht in begrijpelijke taal Erfrecht voor leken Korte uitleg van het erfrecht in begrijpelijke taal Wat is erfrecht? We zullen beginnen met een uitleg van de drie belangrijkste termen die in het erfrecht worden gebruikt: De erflater

Nadere informatie

GOED NALATEN. Over nalaten aan ZOA

GOED NALATEN. Over nalaten aan ZOA GOED NALATEN Over nalaten aan ZOA Nalaten aan ZOA 1 VOORWOORD In 2014/2015 mocht ik acht maanden werken als programmamanager in Ethiopië (aan de grens met Zuid-Sudan). Hier zijn tienduizenden Zuid-Sudanese

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Pasen met de Samenleesbijbel Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Samenleesbijbel De Samenleesbijbel is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met ruim 500 pagina

Nadere informatie

Zorgen voor een wereld zonder tbc. Ook als u er straks niet meer bent

Zorgen voor een wereld zonder tbc. Ook als u er straks niet meer bent Zorgen voor een wereld zonder tbc Ook als u er straks niet meer bent Ten geleide Nadenken over ons overlijden doen we niet dagelijks. Maar erover praten wordt wel steeds gewoner. We gaan bewuster om met

Nadere informatie

Over persoonlijke wensen, nabestaanden en praktisch regelwerk.

Over persoonlijke wensen, nabestaanden en praktisch regelwerk. Over persoonlijke wensen, nabestaanden en praktisch regelwerk. A L S J E V A N E E N B I J Z O N D E R L E V E N H O U D T, Z O R G J E O O K V O O R E E N B I J Z O N D E R A F S C H E I D Over persoonlijke

Nadere informatie

Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg.

Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg. Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg. Hoe het begon? Clemensactie in actie in Congo Vlaamse redemptoristen hebben jaren het beste van zichzelf gegeven als missionarissen

Nadere informatie

Uw testament. met een duolegaat? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel. Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen?

Uw testament. met een duolegaat? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel. Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen? Uw testament met een duolegaat? Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel Paraat. Altijd, overal. Wat gebeurt er met uw geld, huis, beleggingen,

Nadere informatie

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) Tegenwoordig wonen veel mensen ongehuwd samen, maar vergeleken met het huwelijk is voor mensen die ongehuwd (gaan) samenwonen weinig bij

Nadere informatie

Voordelen voor vrienden

Voordelen voor vrienden Voordelen voor vrienden U ontvangt gratis ons kwartaalblad de Antoni (met daarin verhalen van patiënten en medewerkers van het, fondsenwervingsacties en Vriendennieuws). U wordt uitgenodigd voor de jaarlijkse

Nadere informatie

Jansen Kok van Rozen. ijd

Jansen Kok van Rozen. ijd de notarissen van naam Jansen Kok van Rozen ijd wij spreken u graag persoonlijk Leo Kok Willem van Rozen Erik Jansen U kende ons vermoedelijk al voor we op 1 januari 2009 aan de Paslaan in Apeldoorn begonnen.

Nadere informatie

U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE DUO-LEGATEN EN SCHENKING

U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE DUO-LEGATEN EN SCHENKING U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE over DUO-LEGATEN EN SCHENKING Voor de inrichting van een noodzakelijke gymnastiekhal hebben

Nadere informatie

Inhoud De "wettelijke erfgenamen" als begunstigden van een levensverzekering...

Inhoud De wettelijke erfgenamen als begunstigden van een levensverzekering... BELANGRIJKE NIEUWE WETGEVING De "wettelijke erfgenamen" als begunstigden van een levensverzekering Inhoud De "wettelijke erfgenamen" als begunstigden van een levensverzekering... Bij het afsluiten van

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. Middelares en Koningin. Middelares en Koningin Diestsevest Leuven

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. Middelares en Koningin. Middelares en Koningin Diestsevest Leuven Steunfondsbrochure Enkele wenken voor wie een legaat wil toekennen aan Middelares en Koningin Middelares en Koningin Diestsevest 55 3000 Leuven Tel. 016 30 82 10 Fax 016 29 52 13 www.montfortsite.be middelares@montfortsite.be

Nadere informatie

Christelijke Begrafenisverzorging J. Veenendaal-Meilink

Christelijke Begrafenisverzorging J. Veenendaal-Meilink Christelijke Begrafenisverzorging J. Veenendaal-Meilink Wilsbeschikking van: Herikhof 15 3831 AM Leusden Telefoon: 033-433 76 17 E-mail: info@veenendaalmeilink.nl www.begrafenisverzorgingleusden.nl In

Nadere informatie

Overeenkomst periodieke gift

Overeenkomst periodieke gift Overeenkomst periodieke gift Exemplaar voor de schenker 1. Verklaring gift De ondertekende (naam schenker) verklaart een gift te doen aan Ecomare De gift bestaat uit vaste en gelijkmatige periodieke uitkeringen

Nadere informatie

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson Meld seksueel misbruik aan de commissie-samson Help ons Mijn naam is Rieke Samson en ik wil je vragen om ons te helpen bij het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Zelf ben ik voorzitter

Nadere informatie

Deel 2 Uitvaartwensen

Deel 2 Uitvaartwensen Levensdossier Deel 2 Uitvaartwensen Voorwoord Voor u ligt een belangrijk document: Met dit levensdossier legt u alle relevante gegevens vast die uw familie, partner, executeur, notaris of anderen moeten

Nadere informatie

Overeenkomst Schenking periodieke gift 2015

Overeenkomst Schenking periodieke gift 2015 Overeenkomst Schenking periodieke gift 2015 De ondergetekende(n), de heer/mevrouw (naam schenker), verklaart/verklaren te zijn overeengekomen dat de hierna te noemen schenker een periodieke gift doet aan

Nadere informatie

Reumafonds Postbus KB Amsterdam

Reumafonds Postbus KB Amsterdam Reumafonds Postbus 59091 1040 KB Amsterdam t 020 589 64 64 f 020 589 64 44 info@reumafonds.nl www.reumafonds.nl Reumalijn Voor al uw vragen over reuma 0900 20 30 300 (lokaal tarief), maandag t/m vrijdag

Nadere informatie

Nieuws om door te geven

Nieuws om door te geven Nieuws om door te geven Infoberichten 152 Haarlem, 20 augustus 2014 Inhoud 1. Bijbel in Gewone Taal: 2 oktober beschikbaar 2. Bijbelvertaalwerk wereldwijd maakt voortgang 3. De Jeugdbijbel: een belevenis!

Nadere informatie

Printversie wilsbeschikking. Voorwoord

Printversie wilsbeschikking. Voorwoord Printversie wilsbeschikking Voorwoord Indien u de vragen zorgvuldig invult, kunnen uw wensen in veel opzichten van nut zijn voor uw nabestaanden. u kunt de wensen aangeven, die na uw overlijden moeten

Nadere informatie

INFOSHEET SAMENWONERS, HYPOTHEEK, OVERLIJDENSRISICO-/LEVENSVERZEKERING EN PARTNERVERKLARING

INFOSHEET SAMENWONERS, HYPOTHEEK, OVERLIJDENSRISICO-/LEVENSVERZEKERING EN PARTNERVERKLARING een onderdeel van Damsté advocaten- notarissen Postbus 126 7500 AC ENSCHEDE Hengelosestraat 571 053 484 00 00 www.123notaris.com INFOSHEET SAMENWONERS, HYPOTHEEK, OVERLIJDENSRISICO-/LEVENSVERZEKERING EN

Nadere informatie

Periodieke gift in geld voor de Parochiebijdrage. Exemplaar voor de schenker. Parochie Heilige Geest. het overlijden van de schenker

Periodieke gift in geld voor de Parochiebijdrage. Exemplaar voor de schenker. Parochie Heilige Geest. het overlijden van de schenker Parochie Heilige Geest Hoofdstraat 58 5121 JG Rijen Telefoon: 0161-222833 E-mail: bestuur@parochieheiligegeest.nl Website: www.parochieheiligegeest.nl Kerken: Maria Magdalena Rijen en Anna Molenschot Overeenkomst

Nadere informatie

Een eigen. huis. www.lindenotarissen.nl

Een eigen. huis. www.lindenotarissen.nl Een eigen huis www.lindenotarissen.nl Inhoudsopgave Een eigen huis 3 Woonhuis, de akte van levering 4 De Hypotheek 5 Samenlevingscontract 7 Testament 8 Een eigen huis U leest dit boekje waarschijnlijk

Nadere informatie

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker OVEREENKOMST PERIODIEKE GIFT exemplaar voor de schenker 1 Verklaring periodieke gift Ondergetekende (naam schenker) verklaart een gift te doen aan Stichting Het Nationale Ballet Fonds. De gift bestaat

Nadere informatie

Erven en schenken. in

Erven en schenken. in Erven en schenken in 2010 www.netwerknotarissen.nl Als je een schenking doet of ontvangt, krijg je met belastingen te maken. Ook als je aan iemand bij je overlijden iets wilt nalaten of je ontvangt een

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. middelares en koningin IBAN: BE BIC: BPOTBEB1

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. middelares en koningin IBAN: BE BIC: BPOTBEB1 Steunfondsbrochure Enkele wenken voor wie een legaat wil toekennen aan Middelares en Koningin steunfonds voor middelares en koningin IBAN: BE12 0000 4099 1792 BIC: BPOTBEB1 Middelares en Koningin Diestsevest

Nadere informatie

Nalaten aan het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis. Laat uw idealen voortleven, ook als u er straks niet meer bent

Nalaten aan het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis. Laat uw idealen voortleven, ook als u er straks niet meer bent Nalaten aan het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis Laat uw idealen voortleven, ook als u er straks niet meer bent Laat uw idealen voortleven Iedereen maakt zich in het leven wel eens ergens sterk voor.

Nadere informatie

Wilsbeschikking. Medemblikker Begrafenis- en Crematievereniging Breedstraat 26 te Medemblik 0227-545161

Wilsbeschikking. Medemblikker Begrafenis- en Crematievereniging Breedstraat 26 te Medemblik 0227-545161 Breedstraat 26 te Medemblik 0227-545161 De verzorgt en begeleidt uitvaarten, ongeacht uw overtuiging, met respect en zoveel mogelijk ingaand op uw specifieke wensen. Het invullen van deze wilsbeschikking

Nadere informatie

EEN GOED DOEL ALS ERFGENAAM HANDLEIDING EXECUTEURS BIJ DE AFWIKKELING VAN NALATENSCHAPPEN

EEN GOED DOEL ALS ERFGENAAM HANDLEIDING EXECUTEURS BIJ DE AFWIKKELING VAN NALATENSCHAPPEN HANDLEIDING EXECUTEURS 1 EEN GOED DOEL ALS ERFGENAAM HANDLEIDING EXECUTEURS BIJ DE AFWIKKELING VAN NALATENSCHAPPEN INHOUD: TAKEN VAN DE EXECUTEUR 4 HET EXECUTEURSCHAP IN DE PRAKTIJK 4 DE AFWIKKELING 5

Nadere informatie

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga Voelt bidden voor jou soms als het doen van een lange reeks verzoekjes aan God? Mis je inspiratie om met God in gesprek te gaan? Dit werkboekje geeft je handvatten om je gesprekken met God eens over een

Nadere informatie

Erfenis Wat is een erfenis? verklaring van erfrecht Wettelijk erfrecht Wie Erft? erfopvolging legitieme portie

Erfenis Wat is een erfenis? verklaring van erfrecht Wettelijk erfrecht Wie Erft? erfopvolging legitieme portie Erfenis Wat is een erfenis? De erfenis is de som van alle bezittingen minus schuld. Bezittingen zijn alle zaken uit te drukken in geld, zoals een bankrekening, aandelen, kunst of een auto. Met schuld wordt

Nadere informatie

Wijzer nalaten VERSTANDIG OMGAAN MET UW ERFENIS

Wijzer nalaten VERSTANDIG OMGAAN MET UW ERFENIS Wijzer nalaten VERSTANDIG OMGAAN MET UW ERFENIS UITGAVE 2017 VOORWOORD Een prettige gedachte als het goed geregeld is HEEFT U WEL EENS NAGEDACHT OVER DE BEZITTINGEN EN EVENTUELE SCHULDEN DIE U NA UW OVERLIJDEN

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

9 GROOTSTE MISSERS BIJ ERFENISSEN

9 GROOTSTE MISSERS BIJ ERFENISSEN 9 GROOTSTE MISSERS BIJ ERFENISSEN MISSER 1: Samenwonen zonder testament Er zijn heel veel samenwonende stellen die geen testament hebben. Als een van de twee overlijdt, erft de ander niets. Al het geld

Nadere informatie

ZORGEN VOOR EEN WERELD ZONDER TBC OOK ALS U ER STRAKS NIET MEER BENT

ZORGEN VOOR EEN WERELD ZONDER TBC OOK ALS U ER STRAKS NIET MEER BENT ZORGEN VOOR EEN WERELD ZONDER TBC OOK ALS U ER STRAKS NIET MEER BENT Ten geleide Nadenken over ons overlijden doen we niet dagelijks. Maar erover praten wordt wel steeds gewoner. We gaan bewuster om met

Nadere informatie