Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost Status: Definitief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost Status: Definitief"

Transcriptie

1 Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost Status: Definitief

2 1. Inhoud 1. Inhoud Inleiding Opbouw van dit rapport Vraagstelling: Resultaten algemeen Conclusie / advies: Bijlage 1 Resultaten per sectie

3 2. Inleiding De kerkenraad van Drachten Oost constateerde dat er een sterke daling is in het aantal vrijwilligers/ambtsdragers die zich willen inzetten voor het kerkelijke werk binnen onze gemeente. Jarenlang werden steeds dezelfde mensen gevraagd. Op deze manier werden de mensen overvraagd. De kerkenraad heeft zich onder andere de vraag gesteld, waarom willen mensen geen taak als vrijwilliger op zich nemen? Om hier antwoord op te kunnen geven is er een enquêteformulier ontwikkeld. Aan de hand van deze lijst zijn de ambtsdragers bij alle mensen in onze wijk, binnen de leeftijd van 20 t/m 70 jaar langs geweest om in contact te komen. Het resultaat van dit onderzoek is verwerkt in dit rapport. Aan de hand van deze resultaten zal de kerkenraad zich moeten buigen over het te volgen beleid. 3. Opbouw van dit rapport Het rapport is als volgt opgebouwd: - Eerst zullen de resultaten van de gehele wijkgemeente Drachten Oost worden toegelicht. - Vervolgens zal er een conclusie / advies worden gegeven. - In de bijlage wordt er een overzicht gegeven van de resultaten per sectie.

4 4. Vraagstelling: Om een gerichte actie te kunnen houden, met uiteindelijk nuttige informatie is het erg belangrijk om vooraf de vraagstelling helder te formuleren. Wat wil je bereiken met het onderzoek? Op welke vragen willen we graag een antwoord hebben? De kerkenraad heeft vooraf de volgende vragen geformuleerd: 1. Hoe zien de gemeenteleden hun eigen betrokkenheid bij de kerk? 2. Wat verwachten de gemeenteleden van de kerk? 3. Wat is het argument van gemeenteleden om wel/niet vrijwilligerswerk te willen verrichten?

5 5. Resultaten algemeen Vooraf is er een doelgroep bepaald. Met name omdat er gericht gevraagd wordt naar de inzet voor vrijwilligerswerk is er gekozen voor een leeftijd selectie tussen de 20 en 70 jaar. Het is natuurlijk altijd vervelend een grens te moeten stellen met het risico dat mensen zich buitengesloten voelen, maar om het onderzoek haalbaar te laten zijn is hiervoor gekozen. In totaal zijn er 637 gemeenteleden die binnen deze selectie vallen. Er zijn 295 enquêtes niet ingevuld. Dit heeft verschillende oorzaken: Sommmige mensen wilden niet meewerken aan het onderzoek. Sommige mensen zijn na meerdere pogingen niet thuis aangetroffen. Een klein aantal adressen is niet bezocht ivm gebrek aan tijd van de ambtdragers. We mogen dus uitgaan van een opkomst van 54 %, waar we als kerkenraad erg tevreden over zijn. Hier volgt een opsomming van de resultaten per vraag. Vraag 1: Kent u de Menorah? Vraag Ja Nee 99% van de ondervraagde gemeenteleden kent de Menorah.

6 Vraag 2: Weet u welke activiteiten er worden aangeboden? Vraag Ja Nee 70% weet welke activieteiten er worden aangeboden binnen onze wijkgemeente. Vraag 3: Wat spreekt u het meeste aan? Dit is een open vraag waar mensen zelf aan kunnen geven welke activiteiten hun het meeste aanspreken. Veel gehoorde antwoorden zijn: De kerkdienst 11% Koffiedrinken na de dienst 6% Rejoice 5% Bazaar 4% Omzien naar elkaar 4% Bijzondere diensten 4%

7 Vraag 4: Wat verwacht u van de Kerk? Ook dit is een open vraag waar verschillende antwoorden mogelijk zijn, maar het antwoord wat door bijna de helft van de gemeenteleden gegeven werd (49%) is Omzien naar elkaar. Vraag omzien naar elkaar met geloof bezig zijn niks Vraag 5: Wat mist u? Deze vraag bleek in de praktijk moeilijk om zomaar te beantwoorden. Meerdere malen werd als antwoord gegeven: de jeugd. Natuurlijk wordt de jeugd gemist, maar dat is niet zomaar te veranderen. Om de jeugd weer vaker in de kerk te kunnen zien zal er veel energie gestopt moeten worden in deze doelgroep en hun ouders. Hiervan is de kerkenraad zich zeker bewust en er wordt dan ook al veel aandacht aan deze doelgroep gegeven binnen de wijkgemeente maar ook Drachten breed. Veel gehoorde antwoorden zijn: Vernieuwing eredienst 33 leden (10%) Binding met de kerk 12 leden ( 4% ) Pastoraat 11 leden (3%) Vraag 6: Bezoekt u de eredienst op zondag? 49% van de ondervraagde gemeenteleden bezoekt regelmatig de eredienst op zondag.

8 Vraag 7: Blijft u koffie drinken? Vraag ja soms ja elke week nee Ja soms = 21% Ja elke week = 14 % Nee = 54 % Vraag 8: Leest u de Geandewei? Uit de vragenlijst blijkt dat Geandewei goed gelezen wordt. Maar liefst 72% geeft aan hem te lezen. Dit is een belangrijke uitslag. Hieruit kunnen we opmaken dat we een grote groep gemeenteleden kunnen bereiken via dit medium. Vraag 9: Als de kerk deel zou nemen aan social media zou u hier dan aan mee doen? De kerkenraad overweegt meer actief te worden op het gebied van social media. Hierbij valt te denken aan facebook / twitter. Eigenlijk kun je in deze tijd niet achterblijven op dit gebied. Deze media zijn uitermate geschikt voor het delen van informatie en het aankondigen van evenementen, maar sluit dit ook aan bij de wens van de gemeenteleden? 25 % van de ondervraagden geeft aan graag mee te willen doen aan social media als de kerk daar aan mee zou doen. Maar de grote meerderheid (68%) geeft aan hier geen behoefte aan te hebben. Deels is dit natuurlijk te verklaren door de leeftijd van de ondervraagde gemeenteleden. Er heerst nog veel onbekendheid met dit medium. Wanneer er besloten wordt om hier wel verder in te gaan is dit een belangrijk aandachtspunt.

9 Vraag 10: Kunt aangeven hoe belangrijk u het vindt dat er vrijwilligers actief zijn binnen de kerk? Vraag heel belangrijk beetje belangrijk niet belangrijk De grafiek geeft aan dat 259 gemeenteleden het vrijwilligerswerk erg belangrijk vinden. Dit is maar liefst 76%. Een kleine groep van 38 (11%) gemeenteleden vindt het wel belangrijk maar niet heel belangrijk en 17 gemeenteleden vinden het niet belangrijk. Dit is 5% van de ondervraagde gemeenteleden. Note: Vraag 11 en 12 in de enquête zijn vragen die heel persoonlijk zijn, met name op het gebied van de intresse en sterke punten van de gemeenteleden. De antwoorden op deze vragen zijn zeer waardevol bij het het kiezen van de juiste taak voor de juiste persoon. Voor dit rapport zijn de antwoorden echter minder relevant en daarom buiten beschouwing gelaten. Vraag 13: Bent u actief als vrijwilliger binnen het kerkelijk werk? 37% van de ondervraagden is al actief binnen het vrijwilligerswerk binnen de kerk, 51 % zegt (nog) niet actief te zijn.

10 Vraag 14: Zou u uw sterke punten in willen zetten voor de kerk? Vraag ja nee 114 gemeenteleden zijn bereid hun sterke punten in te zetten voor het kerkelijk werk, dit is 33%. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat een groot aantal van deze mensen al actief is binnen de gemeente. 43% zegt liever geen kerkelijk werk te doen. Vraag 15: Kunt u aangeven waar uw voorkeur naar uit gaat? De kerkenraad is benieuwd of gemeenteleden die vrijwilligerswerk willen gaan doen, dit liever structureel doen of op project basis. Structureel: 13 % Projectbasis: 16 % Er is dus niet een grote voorkeur voor het een of het ander. Vraag 16: Kunt u aangeven waar uw voorkeur naar uit gaat? Binnen het kerkelijk werk spreken we vaak van 2 soorten taken. Een taak als vrijwilliger of een taak als ambtsdrager. Het grootste verschil is dat je als ambtsdrager bevestigd dient te worden en dat deze taak minimaal voor 4 jaar is. 23% van de ondervraagden zegt liever vrijwilliger te zijn dan ambtsdrager. Slechts 4 % zou wel (al dan niet in de toekomst) ambtsdrager willen worden.

11 Vraag 16a: Wat houdt u tegen om ambtsdrager te worden? Vraag 16a ambtstermijn van 4 jaar dienstdoen tijdens de eredienst 13 gemeente leden (4%) vinden de ambtstermijn van 4 jaar een struikelblok en slechts 1% wil geen ambt vervullen om het 'dienst doen' op zondag tijdens de eredienst. Vraag 17: Welke functie spreekt u het meest aan? Funstie aantal % ouderling diaken contactpersoon scriba kerkmeester/rentmeester beamer tuinploeg hulp koster werken met jeugd werken met senioren 11 3% 5 1% 24 7% 1 0% 3 1% 6 2% 8 2% 7 2% 19 6% 12 4% Bovenstaande tabel geeft aan dat er een lichte voorkeur is voor de taak als contactpersoon en een taak als vrijwilliger die werkzaam is met de jeugd.

12 Vraag 18: Kunt u aangeven wat u tegenhoudt vrijwilligerswerk te doen voor de kerk? Het antwoord op deze vraag roept toch wel enkele zorgen op. Vraag te weinig tijd vind mezelf niet geschikt niet betrokken al aktief 108 gemeenteleden geven aan geen of te weinig tijd te hebben voor het kerkelijkwerk. Dit is 32%. Van de gevraagde gemeenteleden zijn er 41 (12%) al actief en 63 leden (18 %) geeft aan zichzelf niet geschikt te vinden. Dit kan door verschillende oorzaken zijn, veel leden gaven aan dat hun gezondheidsklachten het niet toe laten om kerkelijk vrijwilligerswerk te doen. Een opvallende groep van 30 leden (9%) geeft aan zich niet betrokken genoeg te voelen bij de wijkgemeente.

13 6. Conclusie / advies: Als eerste kunnen we concluderen dat het een zinvolle actie is geweest op meerder punten: 1. Zo is er op grote schaal contact geweest met gemeenteleden. Deze gemeenteleden zijn gehoord in hun zorgen, wensen en behoefte wat de kerk betreft. Deze schat aan informatie kan gebruikt worden om gericht activiteiten op te zetten voor bepaalde doelgroepen. De gemeenteleden hebben dit vraaggesprek op zich als zeer waardevol contact met de kerk gevonden. 2. Het ledenbestand is met veel informatie aangevuld en gecontroleerd op juistheid en is nu wat deze doelgroep betreft 'up to date'. 3. Het is een voorbeeld van waartoe onze kerkenraad in staat is. De kerkenraad van Oost in staat is om in een korte tijd plannen te maken en uit te voeren. Dan heb je het over de kwaliteit, de uitvoering en de inzet van de individuele leden en de kerkenraad als geheel. Uiteraard zegt de uitslag van de enquête ook een hoop over de gemeente en haar leden. Het merendeel van de ondervraagde gemeenteleden vindt het sociale aspect van gemeente zijn zeer belangrijk. 'omzien naar elkaar' staat met stip bovenaan. De conclusie is dat we tevreden mogen zijn met 54% deelname. Als je kijkt naar de gemeenteleden die zijn bezocht en die hebben deelgenomen aan de enquête moet je ook constateren dat er een relatief groot aantal leden niet heeft meegedaan. We moeten we ons wel afvragen hoe het zit met die 46% niet deelname. Vooral omdat ook een conclusie is dat het ontmoetingsmoment als bijzonder en pastoraal belangrijk is ervaren. Wat betreft het vrijwilligerswerk zijn er terecht zorgen. De gemeenteleden geven aan dat vrijwilligers enorm belangrijk zijn om de wijkgemeente draaiende te houden. Daar tegenover staat dat er maar weinig mensen zich geroepen voelen deel te nemen aan deze groep vrijwilligers. Een grote groep 'vaste' vrijwilligers, die veel al jaren actief zijn, vinden geen opvolgers voor hun taak. Het grote gevaar hiervan is dat ze na langere tijd overbelast en gedemotiveerd raken. Het feit dat er moeilijk een opvolger gevonden kan worden maakt de keuze om aan een taak te beginnen soms al erg moeilijk. De angst bestaat er niet mee te kunnen stoppen wanneer men dat wel graag zou willen. De kans bestaat zo dat de gemeente in een negatieve spiraal terecht komt. Hier moet voor gewaakt worden. Het is noodzakelijk dat er zo nu en dan gewisseld wordt. Dit geeft nieuwe energie maar ook nieuwe ideeën binnen de organisatie. De taak van de kerkenraad is op dit moment het overdragen van de noodzaak van de betrokkenheid van alle gemeenteleden. Niet denken in problemen maar in oplossingen.

14 Heeft een gemeentelid weinig tijd? Misschien is er een kleine taak die niet veel tijd vergt, maar wel gedaan moet worden. Wanneer gemeenteleden zich eenmaal betrokken voelen bij de wijkgemeente, leert de ervaring dat ze zich met plezier willen inzetten voor deze gemeenschap. De kerkdiensten worden relatief goed bezocht (49%). Wel werd er aangegeven dat vernieuwingen in de eredienst gemist worden. Door hier aandacht aan te geven zou het zo kunnen zijn dat er meer gemeenteleden zich thuis zullen voelen tijdens de erediensten op zondag, wat ook weer de betrokkenheid vergroot. Antwoord op de vraagstelling: 1. Weten de gemeenteleden de Menorah als gebouw maar ook de gemeente te vinden? Vrijwel iedereen is bekend met de Menorah. De erediensten worden realtief goed bezocht, maar de activiteiten eromheen zijn minder bekend. Velen weten niet wat er georganiseeerd wordt. 2. Wat verwachten de gemeenteleden van de kerk? Mensen vinden het belangrijk dat er zorg en aandacht is voor elkaar in blijde maar ook in droevige momenten. 3. Wat is het argument van gemeenteleden om wel/niet vrijwilligerswerk te willen verrichten? Een aantal mensen voelt zich niet betrokken genoeg maar de grootste groep vindt het moeilijk tijd vrij te maken voor een taak als vrijwilliger.

15 7 Bijlage 1 Resultaten per sectie.

16 sectie 1 sectie 2 sectie 3 sectie 4 aantal enquetes aantal niet ingevuld Totaal ingevulde enquetes Vraag 1 Kent u de Menorah Ja % 65 98% 54 98% % nee 0 0% 1 2% 1 2% 0 0% 0% 0% Vraag 2 activiteiten 0% 0% ja 19 45% 55 83% 35 64% 11 55% nee 20 48% 10 15% 20 36% 8 40% 0% 0% Vraag 3 wat spreekt aan? 0% 0% koffie drinken 1 2% 4 6% 4 7% 0 0% gemeente avond 0 0% 2 3% 2 4% 0 0% Rejoice 3 7% 0 0% 8 15% 0 0% Bijzondere diensten 0 0% 5 8% 2 4% 1 5% kerkdienst 2 5% 12 18% 2 4% 1 5% nieuwe predikant 0 0% 0 0% 0 0% 1 5% omzien naar elkaar 3 7% 3 5% 2 4% 1 5% gespreksgroep 0 0% 1 2% 2 4% 0 0% zanggroep 0 0% 1 2% 0 0% 0 0% missionaire werkgroep 0 0% 0 0% 1 2% 0 0% bazaar 1 2% 1 2% 2 4% 1 5% menorah in 0 0% 0 0% 1 2% 0 0% bijeenkomst nieuw ingekomen 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% sfeer 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% Met de jeugd 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% toerusting 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% ouderen middag 0 0% 0 0% 0 0% 0 0%

17 Vraag 4 wat verwacht u? niks 7 17% 1 2% 3 5% 2 10% omzien naar elkaar 8 19% 38 58% 23 42% 7 35% met geloof bezig zijn 0 0% 6 9% 2 4% 3 15% rust moment 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% interactie gemeente 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% Vraag 5 wat mist u? niks 5 12% 1 2% 3 5% 0 0% Pastoraat 3 7% 0 0% 0 0% 1 5% vernieuwing eredienst 2 5% 9 14% 7 13% 3 15% geloofsgesprek 0 0% 0 0% 2 4% 0 0% communicatie 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% verdraagzaamheid/saamhorigheid 0 0% 4 6% 3 5% 0 0% ruimte voor de kinderen 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% apostolische geloofsbelijdenis 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% binding 0 0% 1 2% 0 0% 0 0% Gespreksgroep jongeren 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% jeugd diensten 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% studie 0 0% 0 0% 0 0% 0 0%

18 vraag 6 bezoekt u de dienst Ja 11 26% 45 68% 26 47% 7 35% Nee 24 57% 21 32% 25 45% 12 60% Vraag 7 blijft u koffiedrinken ja soms 3 7% 20 30% 11 20% 2 10% ja elke week 4 10% 11 17% 11 20% 2 10% nee 25 60% 27 41% 29 53% 13 65% Vraag 8 geandewei Ja 20 48% 59 89% 33 60% 12 60% Nee 16 38% 6 9% 16 29% 8 40% Vraag 9 social media Ja 11 26% 19 29% 17 31% 2 10% Nee 27 64% 45 68% 34 62% 17 85% Vraag 10 belang vrijwilligers heel belangrijk 26 62% 58 88% 43 78% 11 55% beetje belangrijk 7 17% 2 3% 5 9% 5 25% niet belangrijk 11 26% 0 0% 0 0% 1 5% Vraag 13 bent u actief? Ja 11 26% 30 45% 16 29% 3 15% nee 24 57% 25 38% 33 60% 14 70%

19 Vraag 14 wilt u u inzetten? ja 8 19% 29 44% 19 35% 2 10% nee 20 48% 22 33% 26 47% 13 65% Vraag 15 voorkeur structureel 4 10% 12 18% 3 5% 1 5% projectbasis 4 10% 11 17% 13 24% 0 0% Vraag 16 voorkeur vrijwilliger 5 12% 16 24% 14 25% 1 5% ambtsdrager 1 2% 3 5% 0 0% 0 0% Vraag 16a wat houd u tegen ambtstermijn van 4 jaar 2 5% 1 2% 1 2% 1 5% dienstdoen tijdens de eredienst 2 5% 0 0% 0 0% 0 0% Vraag 17 welke functie? ouderling 1 2% 1 2% 0 0% 0 0% diaken 1 2% 1 2% 0 0% 0 0% contactpersoon 2 5% 7 11% 4 7% 0 0% scriba 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% kerkmeester/rentmeester 0 0% 1 2% 2 4% 0 0% beamer 0 0% 1 2% 1 2% 0 0% tuinploeg 0 0% 1 2% 1 2% 0 0% hulp koster 0 0% 6 9% 0 0% 0 0% werken met jeugd 4 10% 0 0% 3 5% 1 5% werken met senioren 2 5% 4 6% 2 4% 0 0% Vraag 18 waarom niet? te weinig tijd 18 43% 19 29% 17 31% 7 35% vind mezelf niet geschikt 6 14% 9 14% 13 24% 5 25% niet betrokken 4 10% 1 2% 3 5% 2 10% al aktief 0 0% 13 20% 6 11% 1 5%

20 sectie 5 sectie 6 sectie 7 sectie 8 anoniem aantal enquetes aantal niet ingevuld Totaal ingevulde enquetes Vraag 1 Kent u de Menorah Ja 24 96% % 65 98% % 6 100% nee 1 4% 0 0% 1 2% 0 0% 0 0% 0% 0% 0% 0% 0% Vraag 2 activiteiten 0% 0% 0% 0% 0% ja 17 68% 32 67% 55 83% 12 86% 2 33% nee 7 28% 15 31% 11 17% 2 14% 2 33% 0% 0% 0% 0% 0% Vraag 3 wat spreekt aan? 0% 0% 0% 0% 0% koffie drinken 1 4% 1 2% 8 12% 0 0% 0 0% gemeente avond 1 4% 1 2% 0 0% 0 0% 0 0% Rejoice 0 0% 3 6% 3 5% 1 7% 0 0% Bijzondere diensten 2 8% 2 4% 0 0% 2 14% 0 0% kerkdienst 0 0% 8 17% 12 18% 1 7% 0 0% nieuwe predikant 0 0% 0 0% 2 3% 0 0% 0 0% omzien naar elkaar 2 8% 0 0% 1 2% 0 0% 0 0% gespreksgroep 2 8% 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% zanggroep 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% missionaire werkgroep 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% bazaar 2 8% 0 0% 6 9% 1 7% 0 0% menorah in 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% bijeenkomst nieuw ingekomen 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% sfeer 0 0% 1 2% 0 0% 0 0% 0 0% Met de jeugd 0 0% 0 0% 2 3% 0 0% 0 0% toerusting 0 0% 0 0% 1 2% 0 0% 0 0% ouderen middag 0 0% 0 0% 1 2% 0 0% 0 0%

21 Vraag 4 wat verwacht u? niks 1 4% 0 0% 5 8% 0 0% 0 0% omzien naar elkaar 8 32% 29 60% 42 64% 11 79% 3 50% met geloof bezig zijn 0 0% 3 6% 1 2% 2 14% 0 0% rust moment 0 0% 1 2% 0 0% 0 0% 0 0% interactie gemeente 0 0% 0 0% 1 2% 0 0% 0 0% Vraag 5 wat mist u? niks 0 0% 2 4% 7 11% 0 0% 4 67% Pastoraat 1 4% 2 4% 3 5% 0 0% 1 17% vernieuwing eredienst 0 0% 6 13% 5 8% 0 0% 1 17% geloofsgesprek 3 12% 0 0% 1 2% 1 7% 0 0% communicatie 1 4% 0 0% 2 3% 0 0% 0 0% verdraagzaamheid/saamhorigheid 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% 1 17% ruimte voor de kinderen 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% apostolische geloofsbelijdenis 0 0% 0 0% 0 0% 1 7% 0 0% binding 0 0% 0 0% 11 17% 0 0% 0 0% Gespreksgroep jongeren 0 0% 3 6% 0 0% 0 0% 0 0% jeugd diensten 0 0% 2 4% 0 0% 0 0% 0 0% studie 0 0% 0 0% 2 3% 0 0% 0 0%

22 vraag 6 bezoekt u de dienst Ja 13 52% 22 46% 31 47% 12 86% 1 17% Nee 11 44% 23 48% 34 52% 2 14% 5 83% Vraag 7 blijft u koffiedrinken ja soms 4 16% 9 19% 16 24% 7 50% 1 17% ja elke week 3 12% 4 8% 10 15% 2 14% 0 0% nee 16 64% 31 65% 37 56% 4 29% 4 67% Vraag 8 geandewei Ja 18 72% 40 83% 49 74% 10 71% 5 83% Nee 5 20% 7 15% 17 26% 4 29% 1 17% Vraag 9 social media Ja 6 24% 16 33% 11 17% 5 36% 0 0% Nee 16 64% 27 56% 52 79% 9 64% 4 67% Vraag 10 belang vrijwilligers heel belangrijk 19 76% 35 73% 49 74% % 4 67% beetje belangrijk 1 4% 7 15% 9 14% 0 0% 2 33% niet belangrijk 2 8% 0 0% 3 5% 0 0% 0 0% Vraag 13 bent u actief? Ja 10 40% 16 33% 32 48% 8 57% 1 17% nee 12 48% 26 54% 33 50% 6 43% 3 50%

23 Vraag 14 wilt u u inzetten? ja 8 32% 9 19% 27 41% 9 64% 3 50% nee 12 48% 21 44% 27 41% 3 21% 3 50% Vraag 15 voorkeur structureel 4 16% 4 8% 13 20% 2 14% 2 33% projectbasis 2 8% 5 10% 13 20% 7 50% 1 17% Vraag 16 voorkeur vrijwilliger 2 8% 9 19% 22 33% 8 57% 3 50% ambtsdrager 2 8% 2 4% 3 5% 2 14% 0 0% Vraag 16a wat houd u tegen ambtstermijn van 4 jaar 1 4% 3 6% 2 3% 1 7% 1 17% dienstdoen tijdens de eredienst 0 0% 0 0% 2 3% 0 0% 0 0% Vraag 17 welke functie? ouderling 0 0% 1 2% 6 9% 2 14% 0 0% diaken 1 4% 0 0% 2 3% 0 0% 0 0% contactpersoon 2 8% 4 8% 4 6% 1 7% 0 0% scriba 0 0% 1 2% 0 0% 0 0% 0 0% kerkmeester/rentmeester 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% 0 0% beamer 0 0% 1 2% 2 3% 1 7% 0 0% tuinploeg 0 0% 1 2% 3 5% 0 0% 2 33% hulp koster 0 0% 0 0% 1 2% 0 0% 0 0% werken met jeugd 0 0% 3 6% 6 9% 2 14% 0 0% werken met senioren 1 4% 0 0% 1 2% 2 14% 0 0% Vraag 18 waarom niet? te weinig tijd 6 24% 15 31% 19 29% 5 36% 2 33% vind mezelf niet geschikt 5 20% 11 23% 12 18% 0 0% 2 33% niet betrokken 4 16% 6 13% 10 15% 0 0% 0 0% al aktief 1 4% 2 4% 10 15% 6 43% 2 33%

Vragenlijst nieuwe website PKN Schiedam

Vragenlijst nieuwe website PKN Schiedam Vragenlijst nieuwe website PKN Schiedam Deze vragenlijst is bedoeld om meer informatie te krijgen over of, hoe vaak en waarvoor u als gemeentelid of als andere belangstellende gebruik maakt van websites

Nadere informatie

1. Wat zijn volgens u de kerntaken van onze wijkgemeente, nu en voor de komende jaren? Kies maximaal drie thema s die voor u het belangrijkst zijn.

1. Wat zijn volgens u de kerntaken van onze wijkgemeente, nu en voor de komende jaren? Kies maximaal drie thema s die voor u het belangrijkst zijn. In deze gemeentepeiling willen we graag in beeld krijgen wat onze gemeenteleden belangrijk vinden voor de Goede Herderkerk, nu en in de toekomst. Er worden 12 vragen gesteld, vooral over de dingen die

Nadere informatie

Enquête-uitslag. van de gehouden enquête onder de leden van de Gereformeerde Kerk te Vlagtwedde

Enquête-uitslag. van de gehouden enquête onder de leden van de Gereformeerde Kerk te Vlagtwedde Enquête-uitslag van de gehouden enquête onder de leden van de Gereformeerde Kerk te Vlagtwedde 1 Inleiding In het laatste kwartaal van 28 is er onder alle leden van de Gereformeerde Kerk te Vlagtwedde

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN. Beleidsplan

Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN. Beleidsplan Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN Beleidsplan Beleidsplan Protestantse wijkgemeente Zuid 2018-2022 In dit document zetten we het beoogde beleid voor de Protestantse wijkgemeente

Nadere informatie

Speciaal voor de GEMEENTE rondom de OPSTANDINGSKERK zijn we op. Ouderlingen

Speciaal voor de GEMEENTE rondom de OPSTANDINGSKERK zijn we op. Ouderlingen Talenten gezocht!! Ieder mens heeft zijn of haar eigen gaven en talenten gekregen. Herken je jouw talenten in een van de pijlen? Mogen we je dan vragen of je een paar uur van je tijd aan de gemeente wilt

Nadere informatie

Beleidsplan Gereformeerde kerk Lunteren

Beleidsplan Gereformeerde kerk Lunteren Beleidsplan Gereformeerde kerk Lunteren Contactgegevens: Scriba: H.J. Doornbos Spoorwiel 19 6741 ZJ Lunteren scriba@gklunteren.nl telefoon: 0318 303859 RSIN Nummer: 002569589 Bestuurssamenstelling: Het

Nadere informatie

Eindverslag commissie Toekomst Protestantse gemeente te Terneuzen.

Eindverslag commissie Toekomst Protestantse gemeente te Terneuzen. Eindverslag commissie Toekomst Protestantse gemeente te Terneuzen. Inhoud: 1. Inleiding 2. Opdracht 3. De commissie 4. De activiteiten 5. Aanbevelingen en actiepunten. 1. Inleiding - Duidelijke behoefte

Nadere informatie

Tussenrapportage Enquête Pastoraat. 4 maart Gereformeerde Kerk Den Ham

Tussenrapportage Enquête Pastoraat. 4 maart Gereformeerde Kerk Den Ham Tussenrapportage Enquête Pastoraat 4 maart 2019 Gereformeerde Kerk Den Ham Werkgroep pastoraat: Willy Bartels Ds. R.D. van Hornsveld Hetty Kleinjan Hetty Petter Jan Reefhuis Maaike Rodenboog Ondersteund

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN 2014

ACTIVITEITENPLAN 2014 ACTIVITEITENPLAN 2014 1 Vieren - Aantrekkelijke dienst; communicatie via moderne audiovisuele middelen, positieve en hartelijke sfeer; - Herkenbare ochtenddienst afgewisseld door andere vormen van diensten;

Nadere informatie

Werkdocument voor het pastoraat van de Hervormde gemeente te Kapelle

Werkdocument voor het pastoraat van de Hervormde gemeente te Kapelle Werkdocument voor het pastoraat van de Hervormde gemeente te Kapelle 1. Missie Het pastoraat is er op gericht om elkaar in kerk en wereld te helpen Jezus Christus te vinden en te volgen. Deze missie houdt

Nadere informatie

Bijlage 4 Werkwijze en uitkomsten enquête onder gemeenteleden PGU

Bijlage 4 Werkwijze en uitkomsten enquête onder gemeenteleden PGU Bijlage 4 Werkwijze en uitkomsten enquête onder gemeenteleden PGU Werkwijze Met hulp van de zogenaamde flapdialoog zijn verschillende vragen voorgelegd aan onderstaande groepen binnen de gemeente, daarnaast

Nadere informatie

Enquête externe communicatie St. Paulusparochie

Enquête externe communicatie St. Paulusparochie Enquête externe communicatie St. Paulusparochie ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Welkom St. Paulusparochiaan! Hartelijk

Nadere informatie

Betrokken & gastvrij Beleidsplan Protestantse Gemeente te Dalfsen

Betrokken & gastvrij Beleidsplan Protestantse Gemeente te Dalfsen Beleidsplan Protestantse Gemeente te Dalfsen 2015 2020 november 2014 Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de Protestantse Gemeente te Dalfsen. Dit beleidsplan 2015-2020 is gebaseerd op de visie, zoals

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente van Buitenpost

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente van Buitenpost Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente van Buitenpost Vaststelling Deze plaatselijke regeling is vastgesteld door de kerkenraad. en is vanaf.geldig. Plaatselijke

Nadere informatie

Terugblik en Toekomst. 18 april 2012

Terugblik en Toekomst. 18 april 2012 Terugblik en Toekomst 18 april 2012 De GEMEENTE van Wijhe Gemeente God, Jezus, HGeest, Bijbel Samenleving: dorp, verenigingen, werk, school, geboorte, dood, ziekte, feesten Kerntaken Gemeente Vieren Pastoraat

Nadere informatie

Bart Sterrenburg Bert Muller Francien de Haan Pieter Buwalda Rintje Hellingwerf

Bart Sterrenburg Bert Muller Francien de Haan Pieter Buwalda Rintje Hellingwerf Bart Sterrenburg Bert Muller Francien de Haan Pieter Buwalda Rintje Hellingwerf Visie Wij willen een gemeente zijn waarin: we persoonlijk voelen hoe het evangelie van Jezus Christus ons bezielt in veelkleurigheid

Nadere informatie

Voorstel nieuw model kerkenraad. Protestantse Gemeente te Amsterdam Zuidoost

Voorstel nieuw model kerkenraad. Protestantse Gemeente te Amsterdam Zuidoost Voorstel nieuw model kerkenraad Protestantse Gemeente te Amsterdam Zuidoost Uitgangspunten model kerkenraad. - De Protestantse Gemeente Zuid Oost (PGZO) is één protestantse gemeente met twee oecumenische

Nadere informatie

3. RSIN of fiscaal nummer: 001005649

3. RSIN of fiscaal nummer: 001005649 1. Formele naam kerkelijke gemeente Protestantse Gemeente te Haarlem De Protestantse Gemeente te Haarlem maakt deel uit van de Protestantse Kerk Nederland. 2. Onderdelen Protestantse Gemeente te Haarlem

Nadere informatie

Onze kerk en haar toekomst

Onze kerk en haar toekomst Onze kerk en haar toekomst Wat is de toekomst van onze kerk? De Protestantse Gemeente Haarlem (PGH), bestaande uit de kerkgemeenschappen van de Ontmoetingskerk, de Bavo/Nieuwe Kerk en de Oosterkerk, werkt

Nadere informatie

Onderweg naar de kerk van de toekomst. Toelichting voor de Gemeentevergadering van de Gereformeerde kerk te Ermelo op 19 maart 2013

Onderweg naar de kerk van de toekomst. Toelichting voor de Gemeentevergadering van de Gereformeerde kerk te Ermelo op 19 maart 2013 Onderweg naar de kerk van de toekomst Toelichting voor de Gemeentevergadering van de Gereformeerde kerk te Ermelo op 19 maart 2013 Missie Matteüs 22: 37 39 Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek Inleiding

Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek Inleiding Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek 2018 2022 Kerk in de stad Inleiding De Protestantse Gemeente Sneek is ontstaan uit een samengaan van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente in Sneek. Deze

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Harvest Celebration Center 2011-2015

Beleidsplan Stichting Harvest Celebration Center 2011-2015 Beleidsplan Stichting Harvest Celebration Center 2011-2015 Wie zijn wij? Stichting Harvest Celebration Center is een stichting die zich in wil zetten voor de degene die om welke reden ook niet kunnen deelnemen

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Gereformeerde Goede Herder Kerk Oldebroek

BELEIDSPLAN Gereformeerde Goede Herder Kerk Oldebroek BELEIDSPLAN Gereformeerde Goede Herder Kerk Oldebroek Beleidsplan 2016-2020 INHOUD BELEIDSPLAN 1. Inleiding / aanleiding 2. Visie 3. Beschrijving kerkelijke organisatie 4. Inventarisatie kerkelijke activiteiten

Nadere informatie

KLAAR VOOR DE TOEKOMST

KLAAR VOOR DE TOEKOMST KLAAR VOOR DE TOEKOMST Conclusies en aanbevelingen naar aanleiding van de enquête van Protestantse Wijkgemeente Baalder Auteurs: Danny Wijnholt en Lisette Zwiggelaar Datum en plaats: 6 april 2012, Hardenberg

Nadere informatie

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING HET BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING 2017-2021 Beleidsplan 2017 2021 van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk Zuidwending. Wat voor gemeente zijn wij De Hervormde Gemeente Ommelanderwijk

Nadere informatie

Beleidsplan waarin opgenomen: visie op en organisatie van het pastoraat in de Protestantse Wijkgemeente (i.w.) te Kampen

Beleidsplan waarin opgenomen: visie op en organisatie van het pastoraat in de Protestantse Wijkgemeente (i.w.) te Kampen Beleidsplan waarin opgenomen: visie op en organisatie van het pastoraat in de Protestantse Wijkgemeente (i.w.) te Kampen Zoals vastgesteld door de wijkkerkenraad op 9 februari 2015 0 Inhoudsopgave 2 Inleiding

Nadere informatie

Plaatselijke regeling Nieuwe Kerkgemeente Middelburg

Plaatselijke regeling Nieuwe Kerkgemeente Middelburg Plaatselijke regeling Nieuwe Kerkgemeente Middelburg Vastgesteld op 9 januari 2017 Inhoud 1. Werkwijze wijkkerkenraad... 2 2. Samenstelling wijkkerkenraad... 5 3. Taakgroepen... 5 4. Kleine kerkenraad...

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse Gemeente Terneuzen Wijkgemeente Zuid

Beleidsplan Protestantse Gemeente Terneuzen Wijkgemeente Zuid Beleidsplan 2015-2019 Protestantse Gemeente Terneuzen Wijkgemeente Zuid Inleiding Dit beleidsplan van de wijkgemeente Zuid van de Protestantse Gemeente Terneuzen beschrijft de doelstellingen die wij, onder

Nadere informatie

Gemeenteavond De Hoeksteen 15 oktober De Toekomst van De Hoeksteen. Welkom

Gemeenteavond De Hoeksteen 15 oktober De Toekomst van De Hoeksteen. Welkom De Toekomst van De Hoeksteen Welkom Opening Lied 276 Zomaar een dak, boven wat hoofden deur die naar stilte open staat Gebed Agenda De plaatselijke regeling van De Hoeksteen Ruud Heijloo De financiële

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Nieuw- en Sint Joosland

Protestantse Gemeente te Nieuw- en Sint Joosland ANBI Informatie Naam gemeente: Protestantse Gemeente te Nieuw- en Sint Joosland RSIN/Fiscaal nummer: 824129933 Adres: Kerkplein 1 Postcode: Plaats: Contact adres: 4339 AM Nieuw- en Sint Joosland Scriba:

Nadere informatie

CONCEPT PROFIELSCHETS VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE ALEXANDERKERK CONCEPT PROFIELSCHETS PREDIKANT

CONCEPT PROFIELSCHETS VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE ALEXANDERKERK CONCEPT PROFIELSCHETS PREDIKANT CONCEPT PROFIELSCHETS VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE ALEXANDERKERK CONCEPT PROFIELSCHETS PREDIKANT Rotterdam, juli 2017 Geachte gemeenteleden van de Alexanderkerk, Voor u ligt het concept van de profielschets

Nadere informatie

Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost

Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2016 5 Doelen 2016 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan van Veenendaal Noordoost voor het

Nadere informatie

Beleidsplan. Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk

Beleidsplan. Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk Beleidsplan Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk 2017-2021 Versie t.b.v. gemeenteberaad 11 juni 2017 Dit document beschrijft het beleid van de Ichthuskerk voor de komende 4 jaren. Het is een kort

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de wijkgemeente Westerkerk van de Gereformeerde Kerk van Kampen

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de wijkgemeente Westerkerk van de Gereformeerde Kerk van Kampen Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de wijkgemeente Westerkerk van de Gereformeerde Kerk van Kampen Inhoud Paragraaf Inhoud 1 Samenstelling van de wijkkerkenraad 2 Over stemmen

Nadere informatie

PKN Wijkgemeente Kruiskerk/Gereformeerd West. Jaarplan

PKN Wijkgemeente Kruiskerk/Gereformeerd West. Jaarplan PKN Wijkgemeente Kruiskerk/Gereformeerd West Jaarplan 2014-2015 Versie 1 van 1 oktober 2014 Inhoudsopgave: 1. Jaarplan is gebaseerd op 2. Verantwoordelijkheden 3. Basis- en extra activiteiten voor hoofdverantwoordelijkheden

Nadere informatie

Beleidsplan Communicatie Protestantse gemeente Leens - Mensingeweer

Beleidsplan Communicatie Protestantse gemeente Leens - Mensingeweer Beleidsplan Communicatie Protestantse gemeente Leens - Mensingeweer De Protestantse gemeente Leens - Mensingeweer communiceert binnen en buiten de kerkelijke gemeente met diverse middelen. Een deel daarvan

Nadere informatie

Enquête. Hervormde gemeente te Broek op Langedijk

Enquête. Hervormde gemeente te Broek op Langedijk Enquête Hervormde gemeente te Broek op Langedijk Enquête De kerk van nu is niet meer te vergelijken met de kerk van 25 jaar geleden. De dagelijkse informatiegolf die we vanuit allerlei media over ons heen

Nadere informatie

Hervormde Gemeente te Woerden, wijkgemeente Centrum-Oost. Beleidsplan

Hervormde Gemeente te Woerden, wijkgemeente Centrum-Oost. Beleidsplan Hervormde Gemeente te Woerden, wijkgemeente Centrum-Oost Beleidsplan 2017-2020 April 2017 Versie definitief concept Vastgesteld in de vergadering van de grote kerkenraad van 6 april 2017 Inleiding De hervormde

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Hoogvliet. Protestantse Gemeente te Hoogvliet. Gemeente in de samenleving

Protestantse Gemeente te Hoogvliet. Protestantse Gemeente te Hoogvliet. Gemeente in de samenleving Protestantse Gemeente te Hoogvliet Protestantse Gemeente te Hoogvliet Gemeente in de samenleving Beleidsplan 2010-2013 INLEIDING De Protestantse Gemeente Hoogvliet heeft als kern de eredienst en is daarmee

Nadere informatie

ENQUÊTE VACATURE. Deel jouw droom over gemeente zijn!

ENQUÊTE VACATURE. Deel jouw droom over gemeente zijn! ENQUÊTE VACATURE Deel jouw droom over gemeente zijn! Beste mede-dromer, Wij zijn op zoek naar wat jij graag wilt, waar je behoefte ligt en wat jij verwacht als het gaat over gemeente zijn (cq kerk zijn)

Nadere informatie

Ameide, februari 2016.

Ameide, februari 2016. Inleiding Volgens de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland heeft elke aangesloten gemeente een beleidsplan. In de kerkorde wordt dit als volgt omschreven: De kerkenraad stelt telkens voor een

Nadere informatie

Plaatselijke regeling van de Protestantse wijkgemeente in Apeldoorn noord oost (in wording)

Plaatselijke regeling van de Protestantse wijkgemeente in Apeldoorn noord oost (in wording) Plaatselijke regeling van de Protestantse wijkgemeente in Apeldoorn noord oost (in wording) Inhoud Inhoud... - 1-1 Visie.... - 2-2 De wijkkerkenraad.... - 2-2.1. Samenstelling wijkkerkenraad... - 2-2.2.

Nadere informatie

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 29 oktober 2017 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. D. Tieleman Groningen Ouderling: Sytske Koopmans Diaken: Tineke

Nadere informatie

Ontvangen visiedocumenten vorming Protestantse Gemeente Woerden

Ontvangen visiedocumenten vorming Protestantse Gemeente Woerden Ontvangen visiedocumenten vorming Protestantse Gemeente Woerden Voor het onderzoek vorming PGW zijn de volgende visiedocumenten ontvangen: Vastgestelde visie Hervormde Gemeente (18 november 2014) Brief

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN 2013 GEREFORMEERDE KERK GAMEREN-ZUILICHEM

ACTIVITEITENPLAN 2013 GEREFORMEERDE KERK GAMEREN-ZUILICHEM ACTIVITEITENPLAN 2013 GEREFORMEERDE KERK GAMEREN-ZUILICHEM Inleiding Op 14 maart 2012 is het beleidsplan 2012-2015 vastgesteld. In het beleidsplan is vastgelegd wat we als gemeente de komende jaren willen

Nadere informatie

Enquête Hengstdal: Lijsterbesstraat & Ahornstraat

Enquête Hengstdal: Lijsterbesstraat & Ahornstraat Enquête Hengstdal: Lijsterbesstraat & Ahornstraat SP Afdeling Nijmegen juli 2015 SP afdeling Nijmegen, Molenweg 95, 6543 VA Nijmegen T (024) 322 93 88 F (024) 322 93 88 E nijmegen@sp.nl I www.nijmegen.sp.nl

Nadere informatie

Uitgangspunten en beleidspunten College van Kerkrentmeesters Protestantse Gemeente Haaksbergen Buurse

Uitgangspunten en beleidspunten College van Kerkrentmeesters Protestantse Gemeente Haaksbergen Buurse Besluit april 2015 Uitgangspunten en beleidspunten College van Kerkrentmeesters Protestantse Gemeente Haaksbergen Buurse Inhoud Paragraaf Inhoud 1. Taken college van kerkrentmeester 2. Taken eredienst

Nadere informatie

Inleiding. Definiëring. Ontwikkelingen. Beleidsnotitie Vrijwilligersbeleid. : Werkgroep Vrijwilligersbeleid. Voor : Kleine Kerkenraad

Inleiding. Definiëring. Ontwikkelingen. Beleidsnotitie Vrijwilligersbeleid. : Werkgroep Vrijwilligersbeleid. Voor : Kleine Kerkenraad Beleidsnotitie Vrijwilligersbeleid Van : Werkgroep Vrijwilligersbeleid Voor : Kleine Kerkenraad Datum : maart 2012 Inleiding We hebben als werkgroep gekozen voor een korte notitie met een aantal kernpunten.

Nadere informatie

Jaarplan Laarkerk

Jaarplan Laarkerk LAARKERK Zuidlaren (Protestantse gemeente i.w. Anloo-Zuidlaren) Scriba: Fer Harleman, Egge 4, 9472 VE Zuidlaren. Tel: 050-4095904. E-mail: laarkerk-scriba@pknanloozuidlaren.nl Jaarplan Laarkerk 2014 2015.

Nadere informatie

Concept. Aangepaste Bestuurlijke Structuur ( 5e) versie 13 april 2016

Concept. Aangepaste Bestuurlijke Structuur ( 5e) versie 13 april 2016 Concept Aangepaste Bestuurlijke Structuur ( 5e) versie 13 april 2016 1. Inleiding De AK heeft in haar beleidsplan (vastgesteld 10 mei 2014 - na publicaties en bespreking op de jaarlijkse gemeenteavond)

Nadere informatie

herkenbaar en present

herkenbaar en present Protestantse Kerk Den Haag herkenbaar en present Visiedocument 2017-2020 Protestantse Gemeente te s-gravenhage I nleiding De Protestantse Kerk in Den Haag wil de komende jaren herkenbaar present zijn in

Nadere informatie

...betrokken en gastvrij...

...betrokken en gastvrij... Beleidsplan Protestantse Gemeente te Bolnes 2018 2023...betrokken en gastvrij... Oktober 2018 De duif en de watergolven in het logo van onze Protestantse Gemeente te Bolnes vertellen hoe wij in het leven

Nadere informatie

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op.

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk 2017-2022 Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. 1 We zijn een open christelijke gemeente die al meer dan 125 jaar een eigen plek heeft in de Nijkerkse samenleving. Als

Nadere informatie

Profielschets protestantse wijkgemeente Dubbeldam

Profielschets protestantse wijkgemeente Dubbeldam Profielschets protestantse wijkgemeente Dubbeldam Inleiding Met dit document wordt een indruk gegeven van de protestantse wijkgemeente Dubbeldam te Dordrecht. De wijkgemeente is een pluriforme gemeente

Nadere informatie

NKG Gemeentebijeenkomsten september 2017 Pagina 1 van 5

NKG Gemeentebijeenkomsten september 2017 Pagina 1 van 5 NIEUWE KERKGEMEENTE Gemeentebijeenkomsten 18 en 19 september 2017 Maandag 18 en dinsdag 19 september was er een gemeentebijeenkomst. De bijeenkomsten werden door in totaal ruim honderd gemeenteleden bezocht.

Nadere informatie

Lichtbron-inspiratie-Gebed om licht

Lichtbron-inspiratie-Gebed om licht Nieuwsbrief De Lichtbron, 22 29 april 2016 Lichtbron-inspiratie-Gebed om licht U komt mij, lieve God/ zo nederig nabij, in dagen van gemis/ en moeite vindt u mij. Een man van smarten/ die ter aarde valt

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse wijkgemeente Nieuwe Kerk van de Protestantse Gemeente Amersfoort

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse wijkgemeente Nieuwe Kerk van de Protestantse Gemeente Amersfoort Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse wijkgemeente Nieuwe Kerk van de Protestantse Gemeente Amersfoort Inhoud Paragraaf Inhoud Samenstelling van de wijkkerkenraad

Nadere informatie

Beleidsplan wijkgemeente De Bron voor 2018/2019

Beleidsplan wijkgemeente De Bron voor 2018/2019 Beleidsplan wijkgemeente De Bron voor 2018/2019 12-12-2018, 3 e versie Dit beleidsplan bestaat uit de volgende onderdelen: I. Missie en Visie (algemeen) II. Beleidsplan eredienst en pastoraat III. Missie

Nadere informatie

1 Samenstelling van de wijkkerkenraad, de kleine wijkkerkenraad en de werkgroepen

1 Samenstelling van de wijkkerkenraad, de kleine wijkkerkenraad en de werkgroepen Wijkregeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse wijkgemeente Oosterkerk van de Protestantse gemeente te Zwolle versie 0.3, 5 maart 2012 Deze plaatselijke regeling is vastgesteld in

Nadere informatie

SAMEN ONDERWEG VOORSTEL WIJKTEAMS

SAMEN ONDERWEG VOORSTEL WIJKTEAMS Voorstel voor het opzetten van wijkteams in de gemeente van Spakenburg-Zuid. Bijlage bij op weg naar de volheid van Christus Bunschoten, 06-02-2017 voorstel voor wijkteams In het voorstel visiegroep pastoraat

Nadere informatie

Pagina 1. Profielschets van de wijkgemeente Oost

Pagina 1. Profielschets van de wijkgemeente Oost Profielschets van de wijkgemeente Oost 1. Kenmerken van de kerkelijk gemeente De Gereformeerde Kerk van Woerden en Zegveld is gesticht in 1887 en telt globaal 2.000 doop- en belijdende leden. Onze kerk

Nadere informatie

De hartslag van ons leven Beleidsplan

De hartslag van ons leven Beleidsplan De hartslag van ons leven Beleidsplan 2015-2019 inleiding De is een veelkleurige gemeente. Jezus Christus verbindt ons. Hij is de hartslag van ons leven. Rondom Zijn Evangelie komen we telkens weer samen.

Nadere informatie

Uitkomsten enquête gemeente en beroepingswerk

Uitkomsten enquête gemeente en beroepingswerk Uitkomsten enquête gemeente en beroepingswerk Maart 2017, Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, Apeldoorn Centrum Voorbereidingscommissie: Gerda Keuning - Timmermans Deli Huisman Chris Brinkman Wim Woertink

Nadere informatie

Beleidsplan Diaconie NGK De Pelgrim. Augustus 2016

Beleidsplan Diaconie NGK De Pelgrim. Augustus 2016 Beleidsplan Diaconie NGK De Pelgrim Augustus 2016 Diaconaal beleidsplan NGK De Pelgrim Waar staat de diaconie voor? Als we het bevestigingsformulier erbij halen, dan begint het met de dienst der barmhartigheid.

Nadere informatie

Plaatselijke Regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente Halle.

Plaatselijke Regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente Halle. Plaatselijke Regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente Halle. Inhoud Paragraaf Inhoud 0 Inleiding en begrippen 1 Samenstelling van de kerkenraad, kleine kerkenraad en werkgroepen

Nadere informatie

Resultaten van het Burgerpanel van Bunnik over sociale media 26 januari 2012

Resultaten van het Burgerpanel van Bunnik over sociale media 26 januari 2012 Resultaten van het Burgerpanel van Bunnik over sociale media 26 januari 2012 Inleiding Van 20 december 2011 tot en met 9 januari 2012 stond de tweede enquête van het Burgerpanel van Bunnik online. Alle

Nadere informatie

Op basis van dit advies heeft de Algemene Kerkenraad in haar vergadering van 18 nov. het volgende besluit genomen:

Op basis van dit advies heeft de Algemene Kerkenraad in haar vergadering van 18 nov. het volgende besluit genomen: BESLUIT PKNW2020 (Bericht november 2014) De Algemene Kerkenraad heeft aan de door haar ingestelde commissie PKNW2020 de opdracht gegeven om te helpen een visie te ontwikkelen op de toekomst van de Hervormde

Nadere informatie

PASTORAAT IN DE HOEKSTEEN Plan voor vernieuwde aanpak vanaf voorjaar 2018

PASTORAAT IN DE HOEKSTEEN Plan voor vernieuwde aanpak vanaf voorjaar 2018 PASTORAAT IN DE HOEKSTEEN Plan voor vernieuwde aanpak vanaf voorjaar 2018 1. Onze visie op pastoraat: Wat wordt bedoeld met pastoraat? Pastoraat is belangrijk in onze gemeente. Het is omzien naar elkaar

Nadere informatie

Om een beeld te krijgen van wat er speelde onder de inwoners van Leveroy en om duidelijk te krijgen wat eventuele behoeftes waren heeft de

Om een beeld te krijgen van wat er speelde onder de inwoners van Leveroy en om duidelijk te krijgen wat eventuele behoeftes waren heeft de Om een beeld te krijgen van wat er speelde onder de inwoners van Leveroy en om duidelijk te krijgen wat eventuele behoeftes waren heeft de gemeenschapsraad het initiatief genomen om een enquête uit te

Nadere informatie

Missie & Visie Hoge Wick Resultaten enquête en gelegenheid tot input

Missie & Visie Hoge Wick Resultaten enquête en gelegenheid tot input Missie & Visie Hoge Wick 2018-2023 Resultaten enquête en gelegenheid tot input Informatie avond leden met als doel: Kort uitleg over missie & visieplan over het waarom, wat en hoe? En dan bespreken van

Nadere informatie

MARKTONDERZOEKVERSLAG. Goldensports, juni 2016

MARKTONDERZOEKVERSLAG. Goldensports, juni 2016 MARKTONDERZOEKVERSLAG Goldensports, juni 2016 Marktonderzoek Golden sports juni 2016 Inleiding In juni 2016 hebben 63 deelnemers van GoldenSports de vragenlijst ingevuld (zie bijlage 1). De vragenlijsten

Nadere informatie

Voorstel inzake wijziging ord. 3 c.a. (wijzigingen i.v.m. HBO-theoloog/kerkelijk werker) 1. Inleiding

Voorstel inzake wijziging ord. 3 c.a. (wijzigingen i.v.m. HBO-theoloog/kerkelijk werker) 1. Inleiding Voorstel inzake wijziging ord. 3 c.a. (wijzigingen i.v.m. HBO-theoloog/kerkelijk werker) (GCK 11-04). 1. Inleiding De generale synode heeft op 11 november 2011 besluiten genomen ten aanzien van de positie

Nadere informatie

VACATUREOVERZICHT DOEN WAT (JE)U LEUK VINDT EN WAT PAST BIJ (JO)U! Protestantse gemeente te Naaldwijk. Seizoen

VACATUREOVERZICHT DOEN WAT (JE)U LEUK VINDT EN WAT PAST BIJ (JO)U! Protestantse gemeente te Naaldwijk. Seizoen VACATUREOVERZICHT Seizoen 2018-2019 DOEN WAT (JE)U LEUK VINDT EN WAT PAST BIJ (JO)U! Protestantse gemeente te Naaldwijk Centrale Werving Doen wat je leuk vindt! Waar bent u goed in? Wat vind jij leuk om

Nadere informatie

Besluit van de Algemene Kerkenraad met betrekking tot de huisvesting dd. 2 juli 2015.

Besluit van de Algemene Kerkenraad met betrekking tot de huisvesting dd. 2 juli 2015. Besluit van de Algemene Kerkenraad met betrekking tot de huisvesting dd. 2 juli 2015. 1 Inleiding 2 Visie op huisvesting 3 Besluit 4 Beantwoorden vragen/aanbevelingen uit de wijken 5 financiële onderbouwing

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2010-2014 Protestantse Wijkgemeente Hardenberg Centrum-Zuid

BELEIDSPLAN 2010-2014 Protestantse Wijkgemeente Hardenberg Centrum-Zuid BELEIDSPLAN 2010-2014 Protestantse Wijkgemeente Hardenberg Centrum-Zuid Hoofdstuk 1: Doel van dit beleidsplan en het daarin geformuleerde beleid: Dit beleidsplan heeft als doel om, naast het (onder-)nemen

Nadere informatie

Concept Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de wijkgemeente Zuid-West van de Protestantse Gemeente te Veenendaal

Concept Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de wijkgemeente Zuid-West van de Protestantse Gemeente te Veenendaal Concept 08-05-2019 Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de wijkgemeente Zuid-West van de Protestantse Gemeente te Veenendaal Inhoud Paragraaf Inhoud 1 Samenstelling van de wijkkerkenraad

Nadere informatie

Aan de Algemene Kerkenraad GKE Ermelo, 21 april 2012. Geachte kerkenraad,

Aan de Algemene Kerkenraad GKE Ermelo, 21 april 2012. Geachte kerkenraad, Aan de Algemene Kerkenraad GKE Ermelo, 21 april 2012 Geachte kerkenraad, Wijkkerkenraad Noord heeft met grote interesse kennis genomen van het rapport van Commissie Toekomst 2. Dit leidde tot niet minder

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de GEREFORMEERDE KERK te GENEMUIDEN

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de GEREFORMEERDE KERK te GENEMUIDEN Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de GEREFORMEERDE KERK te GENEMUIDEN 2017 Pagina 1 van 8 DB.01 V.2017 Binnen de kerkorde gelden in de Gereformeerde Kerk te Genemuiden de regelingen

Nadere informatie

Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015

Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015 Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015 Identiteit De Regenboogkerk van Epe vormt een gemeenschap van gelovigen. Het geloof dat hen samenbindt stoelt op de Bijbel. De kern van

Nadere informatie

De organisatie van de kerkenraad van wijkgemeente Baalderveld

De organisatie van de kerkenraad van wijkgemeente Baalderveld De organisatie van de kerkenraad van wijkgemeente Baalderveld In het beleidsplan 2011-2015 is de visie vanuit ons geloof als volgt omschreven: Visie De bron, de basis van waaruit we bovenal tot inspiratie,

Nadere informatie

Gereformeerde wijkgemeente Woerden Oost. Beleidsplan 2011-2015

Gereformeerde wijkgemeente Woerden Oost. Beleidsplan 2011-2015 Gereformeerde wijkgemeente Woerden Oost Beleidsplan 2011-2015 Uitgave: april 2011 Het eerste plan is besproken in de wijkkerkenraadsvergadering van januari 2010. Het is daarna in de koelkast gezet wegens

Nadere informatie

Beleidsplan. Gapinge & Veere. Protestantse Gemeenten

Beleidsplan. Gapinge & Veere. Protestantse Gemeenten Beleidsplan 2018-2022 Protestantse Gemeenten Gapinge & Veere Inhoud Inleiding 3 1. Wie zijn wij? 4 2. Visie en Missie 5 3. Aandachtspunten voor de komende 4 jaar 6 3.1 Gemeente zijn 6 3.2 Samenwerking

Nadere informatie

Uitslag tevredenheidsenquête 2018

Uitslag tevredenheidsenquête 2018 Uitslag tevredenheidsenquête 2018 De tevredenheidsenquête is in september van 2018 weer uitgezet onder ouders van huidige peuters en ouders van peuters die in het jaar 2018 de peuterspeelzaal bezochten

Nadere informatie

Terugkoppeling van de enquête

Terugkoppeling van de enquête Terugkoppeling van de enquête Wij delen graag de resultaten van de vrijwilligers enquête die jullie na het Oerol festival hebben ingevuld. De enquête is tot nu toe ingevuld door ongeveer 300 vrijwilligers.

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Terneuzen. Samenstelling Organisatie Werkwijze Taken Verantwoordelijkheden

Protestantse Gemeente te Terneuzen. Samenstelling Organisatie Werkwijze Taken Verantwoordelijkheden Protestantse Gemeente te Terneuzen Organisatie Werkwijze Algemene kerkenraad, wijkkerkenraden en werkgroepen versie 1: d.d. 15 juli 2009 (bijlage A. bij fusiedocumenten) revisie: 1 januari 2017 (bijlage

Nadere informatie

De kerkenraad bestaat uit een voorzitter, een scriba, 6 ouderlingen, 2 ouderling/kerkrentmeesters, 1 jeugdouderlingen en 4 diakenen.

De kerkenraad bestaat uit een voorzitter, een scriba, 6 ouderlingen, 2 ouderling/kerkrentmeesters, 1 jeugdouderlingen en 4 diakenen. wijk Loppersum Kerkenraad De kerkenraad bestaat uit een voorzitter, een scriba, 6 ouderlingen, 2 ouderling/kerkrentmeesters, 1 jeugdouderlingen en 4 diakenen. Verdeling taken wijkouderlingen: Moderamen:

Nadere informatie

BELEIDSPLAN van de Protestantse Gemeente het Vierkant, Wognum-Benningbroek-Sijbekarspel-Nibbixwoud VIERKANT VOORUIT

BELEIDSPLAN van de Protestantse Gemeente het Vierkant, Wognum-Benningbroek-Sijbekarspel-Nibbixwoud VIERKANT VOORUIT BELEIDSPLAN 2014 2018 van de Protestantse Gemeente het Vierkant, Wognum-Benningbroek-Sijbekarspel-Nibbixwoud VIERKANT VOORUIT Wognum februari 2014 Aangepaste versie februari 2017 INHOUDSOPGAVE BELEIDSPLAN

Nadere informatie

Wijkactiviteiten Papendrecht BEKENDHEID, DEELNAME, VRIJWILLIGERSWERK & EIGEN INITIATIEVEN

Wijkactiviteiten Papendrecht BEKENDHEID, DEELNAME, VRIJWILLIGERSWERK & EIGEN INITIATIEVEN Wijkactiviteiten Papendrecht BEKENDHEID, DEELNAME, VRIJWILLIGERSWERK & EIGEN INITIATIEVEN Inhoud 1. Conclusies 2. Wijkactiviteiten 3. Vrijwilligerswerk bij activiteiten 4. Eigen initiatief voor activiteiten

Nadere informatie

Protestantse gemeente Kantens Stitswerd - Rottum. Beleidsplan

Protestantse gemeente Kantens Stitswerd - Rottum. Beleidsplan Protestantse gemeente Kantens Stitswerd - Rottum Beleidsplan 2013-2018 Inleiding In dit beleidsplan proberen wij een beeld te geven van onze werkzaamheden op dit moment en in de komende drie jaren. We

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de. Protestantse Gemeente te Kollum

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de. Protestantse Gemeente te Kollum Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente te Kollum Conform art. 9 van het Verenigingsbesluit is de Plaatselijke Regeling op 16 mei 2008 in werking getreden,

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 DE WESTBROEK BAKEN ADVIESGROEP JUNI 2017 AUTEUR: ANNE MOSTERT 1 INLEIDING Voor u ligt de eindrapportage Oudertevredenheidsonderzoek van basisschool De Westbroek.

Nadere informatie

We sluiten deze suggesties af met enkele methodische tips. Als bijlage 1 is een schematische samenvatting opgenomen. Mogelijkheden tot gesprek

We sluiten deze suggesties af met enkele methodische tips. Als bijlage 1 is een schematische samenvatting opgenomen. Mogelijkheden tot gesprek Suggesties voor het classicaal gesprek naar aanleiding van de pastorale handreiking Spreken over God van de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Inleiding Voorjaar 2011 publiceerde de

Nadere informatie

Is ieder gemeentelid een diaken?

Is ieder gemeentelid een diaken? dit is een folder van diakonie van de hervormde gemeente van harmelen Is ieder gemeentelid een diaken? Is ieder gemeentelid een diaken? Nee, zult u waarschijnlijk zeggen. Maar dat is maar ten dele waar.

Nadere informatie

REGELING VOOR DE ROEPING VAN OUDERLINGEN EN DIAKENEN ingevolge artikel B25.1 KO. (Definitieve tekst na verwerking amendementen )

REGELING VOOR DE ROEPING VAN OUDERLINGEN EN DIAKENEN ingevolge artikel B25.1 KO. (Definitieve tekst na verwerking amendementen ) REGELING VOOR DE ROEPING VAN OUDERLINGEN EN DIAKENEN ingevolge artikel B25.1 KO (Definitieve tekst na verwerking amendementen ) Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. stemgerechtigde

Nadere informatie

Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen

Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen 14 november 2017. Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen 2018-2021. INLEIDING. De ProtestantseTweestromengemeente te Rossum Heerewaarden - Hurwenen (PT )is

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de. Protestantse Gemeente te Kollum

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de. Protestantse Gemeente te Kollum Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente te Kollum Conform art. 9 van het Verenigingsbesluit is de Plaatselijke Regeling op 16 mei 2008 in werking getreden,

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017

EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 EINDRAPPORTAGE OUDERTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2017 PANTA RHEI BAKEN ADVIESGROEP JUNI 2017 AUTEUR: ANNE MOSTERT 1 INLEIDING Voor u ligt de eindrapportage Oudertevredenheidsonderzoek van basisschool Panta Rhei.

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Ledentevredenheidsonderzoek Voorbeeld

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Ledentevredenheidsonderzoek Voorbeeld PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Ledentevredenheidsonderzoek Voorbeeld Online bestaan veel tools om makkelijk en snel enquêtes te kunnen versturen. Hierbij worden ook automatisch de resultaten helder

Nadere informatie

Glanerbeek BA Zwolle Telefoon

Glanerbeek BA Zwolle Telefoon Glanerbeek 10 8033 BA Zwolle Telefoon 038 453 70 75 www.sionskerkzwolle.nl contact@sionskerkzwolle.nl Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse wijkgemeente Sionskerk,

Nadere informatie

Enquête voorbereiding beroepingswerk

Enquête voorbereiding beroepingswerk Bijlage 2. Enquête voorbereiding beroepingswerk Vooraf nog een opmerking over het invullen van de enquête: Er staat steeds een aantal vakjes aangegeven waarin je jouw antwoord kunt geven. Kruis alsjeblieft

Nadere informatie