Geachte heer De Maa, Nederlandse Mededingingsautoriteit T.a.v. de heer De Maa Postbus BH DEN HAAG. TenneT TSO B.V.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geachte heer De Maa, Nederlandse Mededingingsautoriteit T.a.v. de heer De Maa Postbus BH DEN HAAG. TenneT TSO B.V."

Transcriptie

1 Utrechtseweg 310 Postbus AS Arnhem Telefoon Fax Nederlandse Mededingingsautoriteit T.a.v. de heer De Maa Postbus BH DEN HAAG Handelsregister Arnhem Uw referentie 5209 Behandeld door J.O.P. Tessensohn Direct nummer Direct fax Onderwerp Reactie consultatie concentraties energiemarkten Geachte heer De Maa, TenneT stelt het zeer op prijs om in de gelegenheid te worden gesteld haar zienswijze te geven in reactie op het Consultatiedocument Concentraties Energiemarkten. Echter, vanwege de onafhankelijke positie van TenneT in de Nederlandse elektriciteitsmarkt acht ik het onwenselijk om een substantiële bijdrage te leveren aan de mogelijke methode die door de NMa zal worden gebruikt bij de beoordeling van voorgenomen concentraties in de markt. Derhalve is onze bijdrage beperkt tot de onderwerpen uit het consultatiedocument die raken aan de primaire taken en doelstellingen van TenneT. In dit verband zijn dat de verantwoordelijkheid voor de interconnectoren, het bevorderen van de werking van de elektriciteitsmarkt, en de ontwikkeling van de noord-west Europese elektriciteitsmarkt. Deze onderwerpen komen nadrukkelijk aan de orde in hoofdstuk 4. Onze bijdrage is derhalve vormgegeven rond de consultatievragen die in dat hoofdstuk worden gesteld. TenneT gaat ervan uit dat deze consultatie alleen gericht is op de methode ter vaststelling van de relevante markt, en dat het geen doel is om maatregelen te introduceren die erop gericht zijn de relevante markt te verruimen. In dat verband acht ik het van belang om te benadrukken dat op regionaal niveau verschillende fora bestaan die tot doel hebben de ontwikkeling van de interne markt te bespoedigen. TenneT levert daar een actieve bijdrage aan, en hecht eraan dat de bestaande initiatieven ook na het consultatieproces doorgang blijven vinden. Indien deze brief en bijlage aanleiding geven tot nadere vragen kunt u contact opnemen met de heer J.O.P. Tessensohn, bereikbaar onder telefoonnummer

2 Pagina 2 van 6 Hoogachtend, C.J.M. Meeuwis Manager Markt en Regulering Aantal bijlagen 1

3 Pagina 3 van 6 Reactie op consultatiedocument Concentraties Energiemarkten 4.1, 4.3 en 4.4 In de vragen 4.1, 4.3 en 4.4 noemt de NMa een aantal factoren in relatie tot de omvang van de relevante geografische markt voor productie en groothandel. Deze factoren zijn: brandstofprijzen, de prijs van de CO2-emissierechten, verschillen in balanceringsregimes, verschillen in nettoegangsregels, structuurverschillen van net- en systeemdiensttarieven en de beschikbaarheid van relevante marktinformatie. Het consultatiedocument stelt dat de eerste twee factoren relevante factoren zouden kunnen zijn bij de bepaling van de omvang van de relevante markt, zij het dat deze niet beïnvloedbaar zijn door de NMa. De laatste vier factoren zijn volgens het consultatiedocument niet relevant. In de ogen van TenneT is deze visie te beperkt. Op basis van het consultatiedocument stelt TenneT vast dat de conclusie op de vraag hoe groot de relevante markt is, met name gebaseerd wordt op de verschillen in day ahead elektriciteitsprijzen in de regio c.q. aangrenzende landen. TenneT is derhalve van mening dat zowel factoren die deze prijsverschillen verklaren als factoren die voldoende concurrentiedruk vanuit een andere markt verhinderen, factoren zijn die invloed hebben op de omvang van de relevante geografische markt. Volgens TenneT zijn de zes genoemde factoren allemaal van invloed op de omvang van de relevante markt. TenneT is het dus niet eens met de stelling die kan worden afgeleid van paragraaf 165, namelijk dat alléén factoren die invloed hebben op de importcapaciteit relevante factoren zijn. De genoemde zes factoren zijn niet volledig. TenneT is van mening dat verschillen in belastingregimes, milieuwetgeving, subsidies en wet- en regelgeving met betrekking tot marktstructuur ook tot verschillen in de elektriciteitsprijs leiden. Deze factoren zijn derhalve ook van invloed op de omvang van de relevante markt, en zouden moeten worden meegenomen in de bepaling daarvan. Tot slot stelt het consultatiedocument dat de brandstofprijzen en de prijs van CO2- emissierechten voor de NMa niet beïnvloedbaar zijn. TenneT is het daar niet mee eens. De NMa is niet alleen belast met het toezicht op de naleving van de Mededingingswet en de Elektriciteitswet. Zij is ook adviseur van de minister van Economische Zaken en heeft vanwege die rol bijgedragen aan het gerichte overheidsbeleid dat heeft geresulteerd in de ontwikkeling van brandstofprijzen en van de prijs voor emissierechten. Deze rol stelt de NMa ook in de gelegenheid om de ontwikkeling van genoemde factoren te beïnvloeden.

4 Pagina 4 van In vraag 4.2 wordt een aantal maatregelen beschreven die de effectief beschikbare importcapaciteit zouden kunnen vergroten. Het gaat om investeringen in interconnectoren, meer importcapaciteit beschikbaar maken uit bestaande infrastructuur, en efficiënter gebruik maken van landsgrensoverschrijdende importcapaciteit. I Investeringen in importcapaciteit In het algemeen kan gesteld worden de hoeveelheid importcapaciteit een factor van belang is bij de bepaling van de omvang van de relevante markt. Immers, deze capaciteit bepaalt in zekere mate de potentiële concurrentiedruk vanuit een ander gebied. Echter, het kan niet zonder meer worden aangenomen dat extra investeringen in importcapaciteit daadwerkelijk leidt tot een (efficiënte) vergroting van de effectief beschikbare importcapaciteit. Een aantal kanttekeningen moet worden gemaakt. De eerste kanttekening is de sterkte van de achterliggende netten. Deze netten moeten sterk genoeg zijn om optimaal gebruik te maken van de extra importcapaciteit. Indien dat niet het geval is dan is het zeer waarschijnlijk dat de beoogde resultaten niet gehaald worden. Deze situatie bestaat nu op de Nederlands-Duitse grens. Extra investeringen in importcapaciteit kunnen inefficiënt zijn, omdat het Duitse achterliggende net onvoldoende sterk is om extra export naar Nederland te ondersteunen. De tweede kanttekening is dat een vergroting van de import(capaciteit) kan leiden tot extra investeringen ten behoeve van de spanningshuishouding. Deze investeringen dienen te worden meegenomen in de investeringsbeslissing, met het oog op de vraag of de totale investering efficiënt zal zijn. De derde kanttekening heeft betrekking op de dynamiek van de markt. Een toegenomen disciplinerende werking op producenten als gevolg van extra importcapaciteit is slechts een tijdelijk effect. De markt reageert op de nieuwe situatie, waardoor een nieuw evenwicht resulteert. De dynamische effecten kunnen de korte termijn resultaten van investeringen in importcapaciteit mitigeren. In dat opzicht is het van belang om te realiseren dat investeringen in importcapaciteit gevolgen zal hebben voor (des)investeringen in binnenlands én buitenlands productievermogen. De vierde kanttekening heeft betrekking op het importpotentieel. Investeringen in interconnectiecapaciteit zijn zinvol, en leiden mogelijk tot een vergroting van de omvang van de relevante markt, indien er voldoende productiecapaciteit beschikbaar is voor de export. Opvallend is dat er een dalende trend waarneembaar is in de reservemarges in Europa, duidend op een dalende beschikbaarheid van productievermogen die bestemd is voor de export. Tevens wordt verwezen naar het Kwaliteits- en Capaciteitsplan TenneT 2006, waarin gesteld wordt dat, gebaseerd op het huidige Duitse productiepark, het importpotentieel berekend vanuit de mogelijke besparingen in variabele productiekosten gering is.

5 Pagina 5 van 6 Met het oog op de genoemde kanttekeningen wil TenneT het volgende onder de aandacht brengen. Binnen UCTE, ETSO en het pentalaterale forum wordt gesproken over verdergaande samenwerking tussen TSOs bij het voorbereiden en nemen van investeringsbeslissingen. Gezamenlijke coördinatie van lange termijn investeringen in hoogspanningsnetten draagt bij aan de efficiëntie en de effectiviteit van die investeringen en zou mogelijk de eerste en tweede kanttekening weg kunnen nemen. II Meer importcapaciteit beschikbaar maken vanuit bestaande infrastructuur De maatregelen die worden genoemd om meer importcapaciteit beschikbaar te maken uit bestaande infrastructuur reflecteren de actiepunten uit de programma's van verschillende fora, waaronder het pentalaterale forum in Brussel. TenneT wil benadrukken dat deze ontwikkelingen nodig zijn om te komen tot een regionale elektriciteitsmarkt. Met name de ontwikkeling van een flow based methodiek voor de calculatie en allocatie van capaciteit wordt prioritair geacht door TenneT. Onder de vlag van het pentalaterale forum wordt gewerkt aan een dergelijke methodiek, evenals aan de verdergaande coördinatie tussen TSOs. Het is lastig om op dit moment een inschatting te maken van de effecten, maar TenneT verwacht dat de genoemde maatregelen een marginaal effect zullen hebben op de toename in importcapaciteit. III Efficiëntere gebruikmaking van bestaande importcapaciteit De invoering van impliciete veilingen moet in dit verband niet worden overschat. Het staat vast dat door middel van de impliciete veiling de bestaande importcapaciteit efficiënter gebruikt zal worden. Immers, de richting van de flow is altijd in overeenstemming met de prijsverschillen tussen twee aangrenzende landen, en het mechanisme past het principe van netting toe. Desalniettemin heeft de introductie van impliciete veilingen een marginaal effect op de omvang van de relevante markt. Overigens vindt TenneT het opvallend dat de rol van elektriciteitsbeurzen als prijsvormende entiteit volledig buiten het consultatiedocument is gehouden. Toekomstige ontwikkelingen in dat domein kunnen invloed hebben op de omvang van de relevante markt. De invoering van grensoverschrijdende intra day handel heeft volgens TenneT geen invloed op de omvang van de relevante markt. De relevante markt wordt met name gebaseerd op verschillen in day ahead prijzen voor elektriciteit. Cross border intra day handel heeft geen invloed op de day ahead prijs. Die staat dan al vast. Daarnaast is de toename van beschikbare importcapaciteit door intra day zeer klein. Tot slot is de vraag gesteld welke maatregelen met voorrang doorgevoerd moeten worden en wie daarvoor verantwoordelijk is. TenneT hecht eraan om een zuiver onderscheid te maken tussen enerzijds de methode die de NMa mogelijk gebruikt bij de beoordeling van fusies en concentraties in de markt, en anderzijds maatregelen die de totstandkoming van de regionale elektriciteitsmarkt bevorderen. Met betrekking tot het tweede, acht TenneT het van belang

6 Pagina 6 van 6 om te verwijzen naar het pentalaterale forum en de implementatie van de Roadmap van CRE, CREG en DTe. Deze initiatieven kennen reeds een planning en een prioriteitsstelling. Aangezien hieraan al volop gewerkt wordt acht TenneT het onwenselijk indien hierin veranderingen worden aangebracht.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De volgende twee begrippen worden op alfabetische positie ingevoegd:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De volgende twee begrippen worden op alfabetische positie ingevoegd: STTSCOURNT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 31946 8 juni 2018 Besluit van de utoriteit Consument en Markt van 7 juni 2018, CM/UIT/495075 tot wijziging van de voorwaarden

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Energie, Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid op weg naar 2020 Nr. 54 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal Centraal Informatiepunt

Eerste Kamer der Staten-Generaal Centraal Informatiepunt Eerste Kamer der Staten-Generaal Centraal Informatiepunt Den Haag, 27 november 2000 Aan de leden en de plv. leden van de Vaste Commissie voor Economische Zaken HERZIENE VERSIE I.V.M. TOEVOEGEN STEMVERHOUDING

Nadere informatie

ADVIES COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS

ADVIES COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 NIET VERTROUWELIJKE VERSIE COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT

Nadere informatie

DE PRIJS VAN ELEKTRICITEIT

DE PRIJS VAN ELEKTRICITEIT DE PRIJS VAN ELEKTRICITEIT Hoe komt de prijs tot stand? PZEM.nl/zakelijk HET ONTSTAAN VAN DE PRIJS Bedrijven onderhandelen met energieleveranciers over de prijs voor elektriciteit en gas. Ook binnen branches

Nadere informatie

NOTA (Z)140109-CDC-1299

NOTA (Z)140109-CDC-1299 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS NOTA

Nadere informatie

BESLUIT. 5. Op 2 september 1998 heeft de NMa bij brief een aantal vragen aan partijen voorgelegd, welke bij brief van 15 oktober 1998 zijn beantwoord.

BESLUIT. 5. Op 2 september 1998 heeft de NMa bij brief een aantal vragen aan partijen voorgelegd, welke bij brief van 15 oktober 1998 zijn beantwoord. BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit tot afwijzing van een aanvraag om ontheffing als bedoeld in artikel 17 van de Mededingingswet. Zaaknummer 741/Overeenkomst

Nadere informatie

Position Paper. Interconnectoren

Position Paper. Interconnectoren Position Paper Interconnectoren 2 Position Paper TenneT Position Paper Interconnectoren De Europese elektriciteitsmarkt is sterk in ontwikkeling. Landsgrenzen worden steeds minder belangrijk. Het grensoverschrijdende

Nadere informatie

Kwaliteits- en Capaciteitsplan 2013

Kwaliteits- en Capaciteitsplan 2013 Kwaliteits- en Capaciteitsplan 2013 Bevindingen van de marktconsultatie Team Long term Grid Planning Arnhem, 11 september 2013 Inhoudsopgave Vraagontwikkeling Ontwikkelingen grootschalige productievermogen

Nadere informatie

BESLISSING (B) CDC-988

BESLISSING (B) CDC-988 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 F: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 31 904 Wijziging van de Gaswet en de Elektriciteitswet 1998, tot versterking van de werking van de gasmarkt, verbetering van de voorzieningszekerheid

Nadere informatie

Kwaliteits- en Capaciteitsdocument 2015

Kwaliteits- en Capaciteitsdocument 2015 Scenario s voor netberekeningen Gert van der Lee KCD scenario s: Nieuwe aanpak Verschuiving van voorspellende naar exploratieve varianten Voordeel: beter inzicht in effect individuele parameters voorkomen

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Nr n1

STAATSCOURANT. Nr n1 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9397-n1 20 februari 2018 Rectificatie: Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 15 februari 2018, kenmerk ACM/DE/2018/200078

Nadere informatie

STUDIE (F) CDC-1045

STUDIE (F) CDC-1045 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS STUDIE

Nadere informatie

Rapport monitoring. Leveringszekerheid Inleiding. 2. Resultaten

Rapport monitoring. Leveringszekerheid Inleiding. 2. Resultaten 1. Inleiding Deze monitoring wordt elk jaar uitgevoerd op verzoek van de minister van Economische Zaken, dit jaar voor het eerst. Aan deze monitoring hebben de leden van de sectie Productie van EnergieNed

Nadere informatie

Pagina 1/7. 1 Inleiding

Pagina 1/7. 1 Inleiding Zaaknummer: 15.0454.269 Datum: 31 juli 2015 Verslag van de Autoriteit Consument en Markt in de zin van artikel 6.5 van Bijlage I van Verordening (EG) nr. 714/2009 van het Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

Dienst uitvoering en toezicht Energie

Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie Aan TenneT B.V. t.a.v. ir. J.M. Kroon mba Postbus 718 6800 AS ARNHEM Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 101143/14.B235 1. Randnummer 7 van besluit 101143/9 2.

Nadere informatie

Zijn participanten die geregistreerd staan bij TSO-Auction automatisch participant voor Intraday?

Zijn participanten die geregistreerd staan bij TSO-Auction automatisch participant voor Intraday? Zijn participanten die geregistreerd staan bij TSO-Auction automatisch participant voor Intraday? Nee, als een partij wil deelnemen aan de intra day cross border capacity allocation, het Capaciteit Platform,

Nadere informatie

De rol van TenneT in de transitie naar duurzame energie. Peter Nieuwenhuijse Arnhem, 29 juni 2011

De rol van TenneT in de transitie naar duurzame energie. Peter Nieuwenhuijse Arnhem, 29 juni 2011 De rol van TenneT in de transitie naar duurzame energie Peter Nieuwenhuijse Arnhem, 29 juni 2011 TenneT TSO Elektriciteitstransporteur in Nederland en een deel van Duitsland In Nederland: Alle netten op

Nadere informatie

Onderwerp : Consultatie strategische prioriteiten E&G groothandelsmarkten, zaaknummer

Onderwerp : Consultatie strategische prioriteiten E&G groothandelsmarkten, zaaknummer Autoriteit Consument en Markt Energiekamer Postbus 16326 2500 BH DEN HAAG Woerden : onze ref. : doorkiesnr. : 0348 48 43 55 e-mail : fvdv@vemw.nl Onderwerp : Consultatie strategische prioriteiten E&G groothandelsmarkten,

Nadere informatie

Betreft:vragen naar aanleiding van de (voorgenomen) tracéwijziging 380kV Zuid West

Betreft:vragen naar aanleiding van de (voorgenomen) tracéwijziging 380kV Zuid West Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Directoraat generaal voor Energie, Telecom en Mededinging Directie Energiemarkt t.a.v. de directeur drs. J.C. de Groot Postbus 20401 2500 EK Den

Nadere informatie

Directie Toezicht Energie (DTe)

Directie Toezicht Energie (DTe) Directie Toezicht Energie (DTe) Aan Ministerie van Economische Zaken T.a.v. de heer mr. L.J. Brinkhorst Postbus 20101 2500 EC Den Haag Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 102238/1.B999 Rapport Frontier

Nadere informatie

Pagina 1/6. 1 Inleiding

Pagina 1/6. 1 Inleiding Zaaknummer: 16.0529.29 Datum: 8 september 2016 Verslag van de Autoriteit Consument en Markt in de zin van artikel 6.5 van Bijlage I van Verordening (EG) nr. 714/2009 van het Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2015

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2015 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2015 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamerder Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamerder Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamerder Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

System Operations. 18-mei-2016. Jaap Hagen

System Operations. 18-mei-2016. Jaap Hagen Jaap Hagen TenneT in één oogopslag Enige grensoverschrijdende netbeheerder in Europa Hoofdkantoren in Arnhem en Bayreuth (Duitsland) Leveringszekerheid 99,9975% Efficiënt Robuust netwerk Geïntegreerd netbedrijf

Nadere informatie

Auteurs:E. Benz, C. Hewicker, N. Moldovan, G. Stienstra, W. van der Veen

Auteurs:E. Benz, C. Hewicker, N. Moldovan, G. Stienstra, W. van der Veen 30920572-Consulting 10-0198 Integratie van windenergie in het Nederlandse elektriciteitsysteem in de context van de Noordwest Europese elektriciteitmarkt Eindrapport Arnhem, 12 april 2010 Auteurs:E. Benz,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 29 023 Voorzienings- en leveringszekerheid energie 30 800 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII)

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer:

BESLUIT. Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer: Besluit Ons kenmerk: ACM/DE/2015/201829 Zaaknummer: 13.0852.52 BESLUIT Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 5, zesde lid, van de Elektriciteitswet 1998 over de goedkeuring

Nadere informatie

VRIJE VERTALING UIT HET FRANS. 16 december 2015

VRIJE VERTALING UIT HET FRANS. 16 december 2015 16 december 2015 Openbare gemeenschappelijke raadpleging van 16 december 2015 over de evolutie van de toewijzing van intraday capaciteiten op de elektrische koppelverbinding tussen Frankrijk en België

Nadere informatie

STUDIE (F) CDC-782

STUDIE (F) CDC-782 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS STUDIE

Nadere informatie

Zienswijze tegen ontwerpbesluit flow based Met zaaknummer

Zienswijze tegen ontwerpbesluit flow based Met zaaknummer Vereniging Energie-Nederland Autoriteit Consument en Markt Directie Energie Postbus 16326 2500 BH DEN HAAG Tevens per email secretariaat.de@acm.nl Lange Houtstraat 2 2511 CW Den Haag T. 070 311 43 50 F.

Nadere informatie

Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit Aan [...] aangetekend per fax Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) Onderwerp Zaaknr.: 7479/ Informele zienswijze betreffende concentratietoezicht: zeggenschap [onderneming

Nadere informatie

Pagina. Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 5, zesde lid, van de. Ons kenmerk: ACM/DE/2014/ Zaaknummer:

Pagina. Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 5, zesde lid, van de. Ons kenmerk: ACM/DE/2014/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2014/207218 Zaaknummer: 14.1334.15 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 5, zesde lid, van de Elektriciteitswet 1998. Pagina 1/7 Muzenstraat 41 2511 WB Den

Nadere informatie

Misbruik van een economische machtspositie

Misbruik van een economische machtspositie Mededingingswet Misbruik van een economische machtspositie Nederlandse Mededingingsautoriteit Mededingingswet Misbruik van een economische machtspositie De Mededingingswet stelt regels ten aanzien van:

Nadere informatie

Energieprijsvergelijkers

Energieprijsvergelijkers Energieprijsvergelijkers Vervolgonderzoek naar de kwaliteit van vergelijkingssites voor elektriciteit en gas Den Haag, augustus 2005 Projectteam: drs. B.W. Postema drs. L.J. Groenhuijse drs. L.M. van den

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 29 023 Voorzienings- en leveringszekerheid energie Nr. 178 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Wettelijk kader BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit

1 Inleiding. 2 Wettelijk kader BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer: Betreft zaak: 102141_9/3 Besluit tot vaststelling van de kwaliteitsterm ingevolge artikel 41a, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 voor de periode

Nadere informatie

Inpassing van duurzame energie

Inpassing van duurzame energie Inpassing van duurzame energie TenneT Klantendag Erik van der Hoofd Arnhem, 4 maart 2014 doelstellingen en projecties In de transitie naar duurzame energie speelt duurzame elektriciteit een grote rol De

Nadere informatie

ADVIES (A) CDC-86

ADVIES (A) CDC-86 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.:. 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.99 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS ADVIES

Nadere informatie

Pagina. Besluit BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2017/205757_OV Zaaknummer:

Pagina. Besluit BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2017/205757_OV Zaaknummer: Pagina 1/12 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Ons kenmerk: ACM/DE/2017/205757_OV Zaaknummer: 17.0657.53

Nadere informatie

Formule Beschrijving parameter Waarde 29 Afschrijvingen 2003 van investeringen na Totale afschrijvingen

Formule Beschrijving parameter Waarde 29 Afschrijvingen 2003 van investeringen na Totale afschrijvingen Nummer: 101155-54 Betreft: Bijlage D bij het besluit tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering ingevolge artikel 41, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 voor

Nadere informatie

Rapport Monitoring Leveringszekerheid

Rapport Monitoring Leveringszekerheid 22 Rapport Monitoring Leveringszekerheid 2006-2014 MR 07-335 juli 2007 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Conclusie en Advies 5 2.1 Conclusie 5 2.2 Advies 6 3. Resultaten 7 3.1 Hoofdresultaten monitoring 2006-2014

Nadere informatie

NETBEHEERDER EN NETWERKBEDRIJF NA SPLITSING

NETBEHEERDER EN NETWERKBEDRIJF NA SPLITSING NETBEHEERDER EN NETWERKBEDRIJF NA SPLITSING 1. Inleiding In het wetgevingsoverleg van 13 februari jl. over het Voorstel tot wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet in verband met nadere regels

Nadere informatie

30 oktober Achtergrondrapport doorrekening regeerakkoord Rutte III: elektriciteitsvoorziening

30 oktober Achtergrondrapport doorrekening regeerakkoord Rutte III: elektriciteitsvoorziening 30 oktober 2017 Achtergrondrapport doorrekening regeerakkoord Rutte III: elektriciteitsvoorziening Gewijzigd op 30 oktober 2017 Auteur(s) Marit van Hout Paul Koutstaal Pagina 2 van 16 Inhoudsopgave Verantwoording

Nadere informatie

Pagina. 1 Inleiding. Zaaknummer: Datum: 5 augustus Muzenstraat WB Den Haag.

Pagina. 1 Inleiding. Zaaknummer: Datum: 5 augustus Muzenstraat WB Den Haag. Zaaknummer: 14.0871.29 Datum: 5 augustus 2014 Verslag van de Autoriteit Consument en Markt in de zin van artikel 6.5 van Bijlage I van Verordening (EG) nr. 714/2009 van het Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

Regulering inkoopkosten energie en vermogen

Regulering inkoopkosten energie en vermogen Reactie TenneT Jan-Paul Dijckmans Regulering inkoopkosten E&V Huidige regulering: 1. Budgetregulering met bonus malus en gedeeltelijke nacalculatie 2. Geen statische en dynamische efficiëntie Te overwegen

Nadere informatie

Pagina. De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus EK 'S-GRAVENHAGE. Den Haag,

Pagina. De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus EK 'S-GRAVENHAGE. Den Haag, De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus 20401 2500 EK 'S-GRAVENHAGE Den Haag, Uw kenmerk: Ons kenmerk: ACM/DE/2017/205229 Contactpersoon: [vertouwelijk] Onderwerp: 17.0309.01 Advies

Nadere informatie

Consultatiedocument Redelijke Terugleververgoedingen Vergunninghouders Elektriciteit

Consultatiedocument Redelijke Terugleververgoedingen Vergunninghouders Elektriciteit Consultatiedocument Redelijke Terugleververgoedingen Vergunninghouders Elektriciteit Den Haag, augustus 2005 Directie Toezicht Energie PAGINA 1 VAN 9 PROJECTNAAM: REDELIJKE TERUGLEVERVERGOEDING (RTV) PROJECTNUMMER:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 814 Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en van de Gaswet (implementatie van richtlijnen en verordeningen op het gebied van elektriciteit

Nadere informatie

BIJLAGE C BIJ ONTWERP-METHODEBESLUIT

BIJLAGE C BIJ ONTWERP-METHODEBESLUIT Dienst uitvoering en toezicht Energie BIJLAGE C BIJ ONTWERP-METHODEBESLUIT Nummer: 101155-39. Betreft: Bijlage C bij het besluit tot vaststelling van de methode van de korting ter bevordering van de doelmatige

Nadere informatie

Pagina 1/8. 1 Inleiding

Pagina 1/8. 1 Inleiding Zaaknummer: 104068 Datum: Verslag van de Autoriteit Consument en Markt in de zin van artikel 6.5 van Bijlage I van Verordening (EG) nr. 714/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 betreffende

Nadere informatie

Datum 26 oktober 2012 Betreft Beantwoording vragen Kamerlid Mulder (CDA) over capaciteitsheffing energieleveranciers

Datum 26 oktober 2012 Betreft Beantwoording vragen Kamerlid Mulder (CDA) over capaciteitsheffing energieleveranciers > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Energie, Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 637 Bedrijfslevenbeleid Nr. 77 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Concentraties Energiemarkten

Concentraties Energiemarkten Concentraties Energiemarkten Consultatiedocument Nederlandse Mededingingsautoriteit Standpunten van Electrabel Juli 2006 Bn060621d_NMa concentraties energiemarkten_versie DEF page 1/20 23/11/2006 Inleiding

Nadere informatie

Informatie ten dienste van de markt

Informatie ten dienste van de markt Informatie ten dienste van de markt De publicatie van gegevens over de interconnecties: informatie ten dienste van de markt Als facilitator van de Belgische energiemarkt publiceert Elia op zijn website

Nadere informatie

Pagina. Besluit BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2017/205797_OV Zaaknummer:

Pagina. Besluit BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2017/205797_OV Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2017/205797_OV Zaaknummer: 17.0397.53 BESLUIT van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 4, vijfde lid, juncto artikel 4, zevende lid, onder e, van Verordening 2016/1719

Nadere informatie

Datum 12 september 2014 Betreft Beantwoording van vragen inzake de precaire situatie wat betreft de energievoorziening in België

Datum 12 september 2014 Betreft Beantwoording van vragen inzake de precaire situatie wat betreft de energievoorziening in België > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

BESLISSING (B)151022-CDC-1323E/7

BESLISSING (B)151022-CDC-1323E/7 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie

RICHTSNOEREN AANWIJZING AANMERKELIJKE MACHT OP DE MARKT

RICHTSNOEREN AANWIJZING AANMERKELIJKE MACHT OP DE MARKT RICHTSNOEREN AANWIJZING AANMERKELIJKE MACHT OP DE MARKT I Inleiding 1. Het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) publiceert hierbij richtsnoeren die aangeven

Nadere informatie

Pagina 1/7. Prikkel relatieve beschikbaarheid 2012. Besluit. Ons 104407/12 kenmerk: Zaaknummer: 104407 / NorNed bonus_malus 2012.

Pagina 1/7. Prikkel relatieve beschikbaarheid 2012. Besluit. Ons 104407/12 kenmerk: Zaaknummer: 104407 / NorNed bonus_malus 2012. Besluit Ons 104407/12 kenmerk: Zaaknummer: 104407 / NorNed bonus_malus 2012. Prikkel relatieve beschikbaarheid 2012 Pagina 1/7 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt ter vaststelling van de prikkel

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Augustus 2016

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Augustus 2016 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - Augustus 2016 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

ALV KIVI NIRIA Afd. Elektrotechniek

ALV KIVI NIRIA Afd. Elektrotechniek ALV KIVI NIRIA Afd. Elektrotechniek Toekomst volgens TenneT Klaas Hommes Arnhem, 25 april 2012 Stay tuned. Safety first! Voor uw en onze veiligheid vragen wij uw aandacht voor de volgende veiligheidsmaatregelen:

Nadere informatie

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1139/CSS-CCN I. MELDING 1. Op 10 november 1998

Nadere informatie

Regulering & toezicht van infrastructuur op de Nederlandse energiemarkt

Regulering & toezicht van infrastructuur op de Nederlandse energiemarkt Regulering & toezicht van infrastructuur op de Nederlandse energiemarkt Mira Huussen Directie Toezicht energie Delft, 22 mei 2008 DTe houdt toezicht op de Nederlandse energiemarkt Missie en doelstelling:

Nadere informatie

ONTWERP-METHODEBESLUIT

ONTWERP-METHODEBESLUIT Dienst uitvoering en toezicht Energie ONTWERP-METHODEBESLUIT Nummer: 100947- Betreft: Besluit tot vaststelling van de methode tot vaststelling van de kwaliteitsterm ingevolge artikel 41, eerste lid, van

Nadere informatie

Pagina BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer:

Pagina BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2015/405554 Zaaknummer: 15.0731.52 BESLUIT Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998, betreffende de verkorting van de sluitingstijd

Nadere informatie

Uitgebreide samenvatting

Uitgebreide samenvatting Uitgebreide samenvatting Bereik van het onderzoek De Nederlandse minister van Economische Zaken heeft een voorstel gedaan om het huidig toegepaste systeem van juridische splitsing van energiedistributiebedrijven

Nadere informatie

Theorie emissiehandel. & de EU ETH. Edwin Woerdman. - Universitair hoofddocent Rechtseconomie - Co-directeur Groningen Centre of Energy Law (GCEL)

Theorie emissiehandel. & de EU ETH. Edwin Woerdman. - Universitair hoofddocent Rechtseconomie - Co-directeur Groningen Centre of Energy Law (GCEL) 12 mei 2017 Theorie emissiehandel & de EU ETH Edwin Woerdman - Universitair hoofddocent Rechtseconomie - Co-directeur Groningen Centre of Energy Law (GCEL) Emissiehandel wereldwijd Cap-and-trade (effectief

Nadere informatie

Aukl)rReil[c Coxisume[aL ca Markfc )..,-.1

Aukl)rReil[c Coxisume[aL ca Markfc )..,-.1 Aukl)rReil[c Coxisume[aL ca Markfc )..,-.1 Besluit Ons kenmerk: ACM/DE/2016/200962 Zaaknummer: 15.1167.53 BESLUIT Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 5, zesde lid, van de

Nadere informatie

(Z) oktober op basis van artikel 23, 2, 2de lid, 20 en 27 van de elektriciteitswet. Niet-vertrouwelijk

(Z) oktober op basis van artikel 23, 2, 2de lid, 20 en 27 van de elektriciteitswet. Niet-vertrouwelijk (Z)1847 15 oktober 2018 Nota over de Belgische day-ahead groothandelsmarkt voor elektriciteit van 1 tot 7 oktober 2018, met in het bijzonder de marktresultaten voor 3 oktober 2018 op basis van artikel

Nadere informatie

Bevoorradingszekerheid

Bevoorradingszekerheid Bevoorradingszekerheid Commissies Bedrijfsleven en Binnenlandse Zaken van de Kamer van volksvertegenwoordigers 23.09.2014 23 september 2014 1 Meer over FEBEG Inhoud Niets nieuws onder de zon Veel partijen

Nadere informatie

Deze nota bevat ook een planning voor de verdere behandeling van dit dossier in de aanloop naar de zitting van de Raad TTE (8-9 juni 2006).

Deze nota bevat ook een planning voor de verdere behandeling van dit dossier in de aanloop naar de zitting van de Raad TTE (8-9 juni 2006). RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 24 februari 2006 (16.03) (OR. en) 6682/06 ENER 61 NOTA Betreft: Werking van de interne energiemarkt - Ontwerp-conclusies van de Raad De delegaties treffen in bijlage

Nadere informatie

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Zaaknummer 1790/ ENCI - Beamix Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. I. MELDING 1. Op 11 februari

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2013

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2013 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - februari 2013 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

26/05/2009. Financieel Forum 1

26/05/2009. Financieel Forum 1 26/05/2009 Financieel Forum 1 EEN DUURZAME EUROPESE ENERGIEMARKT: verre mythe of nabije realiteit? Dr. Chris De Groof Directeur-generaal, Electrabel Professor Universiteit Antwerpen 2 I. INTRODUCTIE Het

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 10 juni 2016 Betreft vragen kostprijsmodel drinkwaterbedrijf

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 10 juni 2016 Betreft vragen kostprijsmodel drinkwaterbedrijf > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Energieprijsvergelijkers

Energieprijsvergelijkers Energieprijsvergelijkers Onderzoek naar de kwaliteit van vergelijkingssites voor elektriciteit en gas op het internet Den Haag, april 2006 Projectteam: drs. B.W. Postema drs. M.M. van Liere mr. D.F.J.M.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 32 814 Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en van de Gaswet (implementatie van richtlijnen en verordeningen op het gebied van elektriciteit

Nadere informatie

Nederlands hoogspanningsnet per 1 januari 2003. Conneforde. Diele. Gronau. Meerhout. Rommerskirchen. Gramme. Zandvliet. Siersdorf.

Nederlands hoogspanningsnet per 1 januari 2003. Conneforde. Diele. Gronau. Meerhout. Rommerskirchen. Gramme. Zandvliet. Siersdorf. Nederlands hoogspanningsnet per Nederlands 1 januari hoogspanningsnet 2003 per 1 januari 2003 380 kv TenneT 220 kv TenneT 150 kv regionale netbeheerder 110 kv regionale netbeheerder 380 kv-verbinding met

Nadere informatie

II Nil IIIIIIIIII III IIIII I0.1440720 28/08/2014

II Nil IIIIIIIIII III IIIII I0.1440720 28/08/2014 II Nil IIIIIIIIII III IIIII I0.1440720 28/08/2014 Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Gemeente Oosterhout T.a.v. het College van Burgemeester en Wethouders SLOTJESVELD

Nadere informatie

Codewijzigingsvoorstel in verband met de ingebruikname van de Cobrakabel

Codewijzigingsvoorstel in verband met de ingebruikname van de Cobrakabel vereniging van energienetbeheerders Nederland Anna van Buerenplein 43 2595 DA Den Haag Postbus 90608 Autoriteit Consument & Markt de heer dr. F.J.H. Don Postbus 16326 2500 BH DEN HAAG 2509 LP Den Haag

Nadere informatie

Consultatiedocument. Concentraties Energiemarkten. Nederlandse Mededingingsautoriteit

Consultatiedocument. Concentraties Energiemarkten. Nederlandse Mededingingsautoriteit Consultatiedocument Concentraties Energiemarkten Nederlandse Mededingingsautoriteit Den Haag, juni 2006 Projectnummer: 5209 Projectteam: Concentratiecontrole Jan de Maa Martijn van Gemert Annemieke Karel

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juni 2012

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juni 2012 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juni 2012 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

Aansluitbeleid TenneT

Aansluitbeleid TenneT Aansluitbeleid TenneT (Position Paper, stand van zaken februari 2008) Inleiding De afgelopen periode heeft een groot aantal partijen zich bij TenneT gemeld voor aansluiting van een nieuwe elektriciteitscentrale

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel van de Mededingingswet. besluit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel van de Mededingingswet. Nummer / 103591/24 Betreft zaak:

Nadere informatie

T-prognoses: nut en noodzaak

T-prognoses: nut en noodzaak T-prognoses: nut en noodzaak 1 Met deze folder willen wij u als klant van TenneT meer informatie geven over het nut en de noodzaak van T(transport)-prognoses. Wat zijn T-prognoses? T-prognoses staat voor

Nadere informatie

BESLUIT. I. Inleiding II. Feiten. Dienst uitvoering en toezicht Energie

BESLUIT. I. Inleiding II. Feiten. Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 101855-11 Betreft: Besluit op de aanvragen van Elsta B.V. & Co en Delta Netwerk bedrijf B.V. om een bindende aanwijzing te geven als bedoeld in artikel

Nadere informatie

Grootschalige energie-opslag

Grootschalige energie-opslag Er komt steeds meer duurzame energie uit wind Dit stelt extra eisen aan flexibiliteit van het systeem Grootschalige opslag is één van de opties om in die flexibiliteit te voorzien Uitgebreid onderzoek

Nadere informatie

Grootschalige energie-opslag

Grootschalige energie-opslag Er komt steeds meer duurzame energie uit wind Dit stelt extra eisen aan flexibiliteit van het systeem Grootschalige opslag is één van de opties om in die flexibiliteit te voorzien TenneT participeert in

Nadere informatie

20 Transportbalans 04

20 Transportbalans 04 2 Transportbalans 4 Vol energie In deze uitgave maakt TenneT de balans op over 24 inzake de voornaamste technische bedrijfsresultaten. Niet alleen zijn gegevens vermeld over ons landelijk transportnet,

Nadere informatie

Consultatiedocument Vertaling herziene Standaard 720 De verantwoordelijkheid van de accountant met betrekking tot andere informatie 19 november 2015

Consultatiedocument Vertaling herziene Standaard 720 De verantwoordelijkheid van de accountant met betrekking tot andere informatie 19 november 2015 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument De verantwoordelijkheid van de accountant met betrekking tot andere informatie 19 november 2015 Consultatieperiode loopt tot en met 1 februari

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juli 2013

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juli 2013 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juli 2013 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA.37084 (2013/N) Nederland Compensatie van indirecte EU-ETS-kosten

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA.37084 (2013/N) Nederland Compensatie van indirecte EU-ETS-kosten EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.10.2013 C(2013) 6636 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Excellentie, Steunmaatregel

Nadere informatie

BESLUIT. file://e:\archief1998\besluiten\bcm\bcm0094-9804.htm

BESLUIT. file://e:\archief1998\besluiten\bcm\bcm0094-9804.htm pagina 1 van 5 BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nummer: 94/13.B91 Betreft: Zaaknummer 94/Econosto

Nadere informatie

BESLISSING (B) CDC-1227 E/1

BESLISSING (B) CDC-1227 E/1 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie

STUDIE (F)050908-CDC-455

STUDIE (F)050908-CDC-455 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel. : 02/289.76.11 Fax : 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS STUDIE

Nadere informatie

BESLUIT. I. Juridisch kader. Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan. DELTA Comfort B.V.

BESLUIT. I. Juridisch kader. Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan. DELTA Comfort B.V. Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft; 101689-5 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van artikel 95d, eerste

Nadere informatie

BESLISSING (B) CDC-1227E/5

BESLISSING (B) CDC-1227E/5 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie