Materieel en formeel recht Materieel recht: Beschrijft rechten en plichten Formeel recht: Beschrijft hoe het materieel recht gehandhaafd kan worden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Materieel en formeel recht Materieel recht: Beschrijft rechten en plichten Formeel recht: Beschrijft hoe het materieel recht gehandhaafd kan worden"

Transcriptie

1 Recht: Recht: het geheel van overheidsregels dat de samenleving ordent. Publiekrecht: burger met overheid Privaatrecht: burger met burger (bedrijven tellen ook) Rechtsgebieden Recht is op te delen in maar liefst 4 rechtsgebieden: Bestuursrecht; Publieksrecht. Overheid in actie; nemen van besluiten. Bijv. vergunning voor bouwen huis, handhaving en milieuregels. Geregeld in bijv. Algemene wet bestuursrecht en Woningwet. Geeft regels over de ordende taak van de overheid. Strafrecht; Publieksrecht, Betreft verboden gedragingen waarop straf staat, Rechter beslist, Geregeld in Sr en Opiumwet. Openbaar ministerie, politie en rechter spelen een belangrijke rol. Staatsrecht; Publieksrecht. Grondregels voor de organisatie van de staat. Beschrijving organen van de staat, onderlinge verhouding en relatie burger en overheid. Met name geregeld in de grondwet. Burgerlijk recht. Privaatrecht. Regelt rechtsverhoudingen tussen burgers en bedrijven en bedrijven of burgers onderling. Bijv. personen- en familierecht, rechtspersonenrecht en vermogensrecht. Geregeld in bijv. het Burgerlijk Wetboek Het burgerlijk recht wordt ook wel het civiel recht of het privaatrecht genoemd. Materieel en formeel recht Materieel recht: Beschrijft rechten en plichten Formeel recht: Beschrijft hoe het materieel recht gehandhaafd kan worden Wetten in materiële en formele zin Wet in materiële zin: Algemeen verbindend voorschrift. Iets dat voor een groep mensen geldt. Wet in formele zin: Door Staten-Generaal en regering gezamenlijk volgens procedure van art. 81 GW Een wet kan zowel materieel als formeel zijn Klassieke en sociale grondrechten Klassieke grondrechten: Vereisen terughoudendheid van de staat; Bescherming van de burger; Verticale en horizontale werking (Horizontaal: tussen burgers onderling, Verticaal: tussen overheid en burger); Rechtsbescherming. Sociale grondrechten: Vereisen optreden van de staat; Ontwikkeling van de burger; Alleen verticale werking; Opdracht aan regering.

2 Rechtsfeiten Schema rechtsfeiten uitleg: Rechtsfeiten en feiten: Miltrilleur op straat lopen (te maken met het recht) of gewoon zwaaien op straat (gewoon een feit).

3 Blote rechtsfeiten: gebeurt zonder dat er menselijk handelen in voorkomt. Iemand wordt dood op bed gevonden, natuurlijke dood (vermoord is anders). Heeft niet altijd rechtelijke gevolgen. Menselijke handelingen: hierbij komen menselijke activiteit kijken. Wordt verdeeld in: Rechtshandelingen: Je hebt iets gewild. 2 vormen: Eenzijdig: maar 1 partij die iets wil. Opstellen van een testament terwijl je nog levend bent. Erfgenaam, accepteren beneficiair Meerzijdig: 2 of meer partijen. Bijv. koopovereenkomst Feitelijke handelingen: er kan sprake zijn van geen wil maar als het om een feitelijke handeling gaat maakt het niet uit of je iets gewild hebt of niet. Voorbeeld: 160 rijden, 5 inzittende dood. 3 vormen: Onrechtmatige daad: doet iets wat niet mag volgens het recht, straf is schadevergoeding. Wanprestatie: Een overeenkomst die niet wordt nagekomen waardoor een ander schade heeft. Rechtmatige daad: allemaal schadevergoeding - Zaakwaarneming: belangenbehartiging, voorbeeld: bezorgen van een pakketje gaat fout, schade blijft over bij klant (bezorgen ring). - Onverschuldigde betalingen - Ongerechtvaardigde verrijking: het gaat om een mega bedrag, gekregen maar niks voor hoeven doen. Gemaakt door een gat in de wet. Aantekeningen recht. Sheets week 1 t/m 6 Recht, Jan Joosten

4 Communicatie Communicatieplan Een communicatieplan is een plan waarin een organisatie vastlegt hoe zij boodschappen uitdraagt naar de desbetreffende doelgroepen. Een communicatieplan wordt opgedeeld in 9 stappen: 1. Analyse 2. Publieks- en doelgroepen: Wie willen we aanspreken 3. Communicatiedoelstelling: Wat willen we precies bereiken 4. Boodschap 5. Communicatiestrategie 6. Communicatiemiddelen 7. Tijdsplanning 8. Budget 9. Evaluatie: Hebben we onze doelstelling gehaald? Corporate identity Mix De corporate Identity Mix bestaat uit vier instrumenten: Symboliek, gedrag, communicatie, persoonlijkheid. Het concept is bedacht door Birkigt & Stadler. Symboliek: Dit betreft het visuele beeld van de organisatie. Als de identiteit van een organisatie duidelijk is krijgt de organisatie een imago (wat anderen dus van het bedrijf vinden, het beeld dat ze hebben). Dit zal betrekking hebben op de rest van de organisatie. Gedrag: Bestaat uit het dagelijks handelen van de organisatie, hoe ze zich als organisatie gedragen. Denk hierbij aan het omgaan met klanten en de manier waarop ze service verlenen. Communicatie: De manier waarop de boodschap wordt gepresenteerd. Denk bijvoorbeeld aan brochures, tv-reclame, abri s en bedrijfsmagazines. Persoonlijkheid: Is het totaalplaatje, bestaat uit de kernwaarden. Sheets communicatie + werkcolleges. Rianne Berndsen, Magrita Daamen & Roland van Dalen Aantekeningen communicatie hoorcolleges.

5 Bedrijfseconomie Balans Een balans is een momentopname van de bezittingen die een bedrijf op dat moment heeft en waarmee die gefinancierd zijn. Je hebt een Debetzijde en een Creditzijde. Ook moet er altijd een datum en naam aan de balans gegeven worden. Debetzijde: aan deze kant staan de bezittingen Creditzijde: aan deze kant staan het vermogen Hieronder is een algemene indeling van een balans te zien Debet Activa Balans op 1 september 2015 ( momentopname!) Credit Passiva Aanschaffingen Betalingswijze aanschaffingen Besteding vermogen Bronnen vermogen (financieringswijze) Bezittingen Schulden Resultatenrekening Een resultatenrekening is een periode-overzicht van alle opbrengsten en kosten van een onderneming. Hiermee kun je dus het resultaat (winst of verlies) van deze bepaalde periode bepalen. Er zijn dus alle mutaties op eigen vermogen die samenhangen met de bedrijfsuitoefening.

6 Liquiditeitsoverzicht Het liquiditeitsoverzicht is een overzicht van alle ontvangsten en uitgaven die een bedrijf heeft gedaan in een bepaalde periode. Op dit overzicht komen alle mutaties die invloed hebben gehad op de kas/bank van het bedrijf. Journaalposten In een journaalpost worden de rekeningen waarop iets moet worden geboekt vermeld, de bijbehorende bedragen en of de rekening moet worden gedebiteerd of gecrediteerd. Sheets week 1 t/m 6 Bedrijfseconomie, Monique van de Ven Aantekeningen tijdens de les.

7 Algemene economie SWOT-analyse De SWOT-analyse bestaat uit Strength (sterktes), Weakness (zwaktes), Oppotunity (kansen) en Threat (bedreigingen). Door een SWOT-analyse te maken krijg je een goed inzicht van de INTERNE sterke en zwakke punten van je organisatie. De kansen en bedreigingen gaan meer over buitenaf en laten zien waar de organisatie voor moet uitkijken of waar ze juist goed op kunnen inspelen. Voor een organisatie is dit erg belangrijk omdat wanneer ze een goed zelfbeeld hebben ze goed kunnen inspelen op veranderende situaties. Participanten en omgevingsfactoren De participanten zijn partijen die betrokken zijn bij de directe bedrijfsvoering van het bedrijf, hier hebben ze dus een grote invloed op. Dit heeft te maken met de branche/bedrijfstak waar Henningsen zich in bevindt. Denk hierbij aan Leveranciers, vermogensverschaffers, afnemers, concurrenten, andere 3 e partijen. De omgevingsfactoren zelf bestaan uit de DESTEP-methode. Dit betekent dat ze invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering maar dit is andersom niet het geval. * D= Demografische Factoren. Denk aan: Populatie, leeftijdsopbouw E= Economische Factoren. Denk aan: Conjunctuur, werkloosheid S= Sociaal-cultureel Factoren. Denk aan: Normen & waarden, levensstijl T= Technologische factoren. Denk aan: Aanwezige technologie, trends E= Ecologische factoren. Denk aan: Milieu, klimaat P= Politiek-juridische factoren. Denk aan: Wetgeving, subsidies

8 Marktvormen Marktvormen zijn alle omstandigheden waaronder een producent/ de producenten opereren. Zo n marktvorm wordt beoordeeld op de volgende kenmerken die ik hieronder ga uitleggen: Aantal aanbieders: je spreekt van veel aanbieders in het geval dat elke individuele aanbieder de marktprijs niet kan beïnvloeden. Er zijn verder nog 1 aanbieder of weinig aanbieders. Door de soort aanbieder blijven er nog minder mogelijkheden over voor welke marktvorm wordt gekozen. Aantal vragers: er wordt van veel vragers gesproken als elke individuele vrager geen invloed kan uitoefenen op de prijs van het product. Uiteraard is hier ook het onderscheid in weinig, veel en 1 afnemer(s). Aard van het product: er is een onderscheid tussen homogene en heterogene producten. Homogene producten zijn producten die als identiek worden beschouwen; de consument kan zo geen voorkeur hebben en stapt dus moeiteloos over van aanbieder. Hierdoor kan er dus eigenlijk ook geen prijsverschil ontstaan. Heterogene producten zijn producten waar de consument verschillen in kan herkennen als ze het van verschillende aanbieders kopen. Hierbij gaat het niet alleen om het zelfde product maar ook om allerlei factoren die ermee samenhangen (zoals sfeer e.d.) Sheets Algemene Economie (+ aantekeningen), Jan Coppens.

9 Management 7-S Model Elk bedrijf heeft te maken met het 7S en model dat gemaakt is door McKinsey. Het is een belangrijk model waarmee wordt gekeken naar de samenhang van de verschillende factoren binnen het bedrijf. Wanneer dit allemaal goed op elkaar aansluit zal het als een goed bedrijf worden gezien dat goed zal lopen, indien het niet aansluit zal er een verandering moeten worden getroffen in een van de 7S en om het bedrijf wel goed te laten lopen. De 7S en zijn: Strategie: Hierbij wordt geanalyseerd welke doelen het bedrijf heeft gesteld en hoe deze bereikt moeten worden. Systemen: Hierbij horen alle denkbare systemen die in het bedrijf gebruikt worden. Dit omvat werkwijzen en procedures maar ook communicatiestromen. Hierbij kan je ook zien welke facetten van een bedrijf aan elkaar gekoppeld zijn. Structuur: Hierbij wordt gekeken naar de wijze waarop een bedrijf ingericht is. Dit betreft zaken zoals bureaucratie, verantwoordingniveaus en het organogram. Sleutelvaardigheden: Hier wordt duidelijk wat het bedrijf onderscheidt van de concurrent. Stijl: Hier wordt geanalyseerd in welk vorm het management omgaat met de werknemers. Is dit voor taakgericht of werknemer gericht. Personeel: Dit is het hart van de organisatie. Het is handig om een profiel op te stellen met betrekking van al het personeel en management. Bijv. de vorm van rekruteren en evalueren, het beloningssysteem en het functioneren van de medewerkers. Ondernemingsstrategie Dit is de basis van de onderneming. Bij de ondernemingsstrategie wordt er bepaald van hoe het bedrijf zijn product wil verkopen, tegen welke prijs en wat voor gemak ze daarbij bieden aan de klant. Dit valt te onderscheiden in 3 sectoren. Product Leadership: Het beste en nieuwste product op de markt brengen. Kortaf: Productinnovatie. Denk hierbij aan de beste en allernieuwe producten op de markt brengen.

10 Customer Intimacy: De klanten veel gemak bezorgen doormiddel van zoveel mogelijk werk wegnemen en het zo fijn mogelijk voor ze te maken. Kortaf: Klantenpartnerschap. Hierop richt je je dus echt op de service en dus de relatie met de klant. Operational Excellence: dit betekent dat je zoveel mogelijk rekening houdt om een zo laag mogelijke prijs te bedwingen. Kortaf: Kostenleiderschap. Er zijn veel mensen die dit product willen kopen daarom probeer je het zo laag mogelijk op de markt te brengen. Denk bijv. aan veel inkopen, zo laag mogelijke productiekosten etc. Verschillen van bedrijfsorganogrammen Het enige verschil dat hier ontstaat is het verschil in de interne differentiatie en de interne specialisatie, aan de hand daarvan worden er verschillende soorten organogrammen gemaakt. Onder de interne differentiatie valt de F-indeling: Onder de interne specialisaties vallen de: P-indeling (van product) M-indeling (van markt)

11 G-indeling Flowchart Met een flowchart wordt een proces schematisch weergegeven. Elk tekentje in het proces heeft een eigen betekenis al zijn er een paar belangrijker dan anderen. Daarom legt het schema (van de PowerPoint) hieronder zichzelf eigenlijk al uit. ISO-systeem ISO staat voor International Organization for Standardization. Het gaat is een systeem dat draait om de internationale normen voor kwaliteit, de procedures en de werkinstructies en de klanttevredenheidsonderzoeken waarna er een continue proces plaats vind van verbeteringen in het kwaliteitsmanagementsysteem.

12 EFQM-model Het EFQM-model staat voor European Foundation of Quality Management. Dit systeem wordt dus vooral gebruikt door de afdeling kwaliteit en andere personen die hier connecties mee hebben. Er zijn in dit model 9 aandachtspunten opgesteld: - Leiderschap - Beleid en strategie - Personeelsmanagement - Middelenmanagement - Management van processen - Waardering door klanten - Waardering door personeel - Waardering door maatschappij Onder elk aandachtspunt vallen nog is 4 tot 7 andere onderdelen, elk van zo n onderdeel kan zich ontwikkelen in fase 1 tot fase 5. In fase 5 is er dan sprake van een open systeem. Dat houdt dan weer in dat in fase 1 het gesloten zou zijn. Onderaan het plaatje staan 5 ontwikkelingsfasen, in de les werd hier de nadruk op gelegd.

13 ERP-systeem Een ERP-systeem betekent Effective radiated power systeem. Het heeft als doel om de productiviteit in de gehele organisatie te verhogen, kosten te beheersen (en door 1 systeem te hanteren dus ook te besparen) en het optimaal te voldoen aan de klantwensen. Met een ERP-systeem realiseert dit door alle verschillende afdelingen binnen een bedrijf (logistiek, administratie, verkoop, inkoop, HRM, productie) onder een systeem te brengen dat dus bedrijf breed het vaste informatie, werk en managementsysteem is. Dit biedt dus een kostenbesparing, opslagbesparing en bovenal dus een veel makkelijkere manier van werken omdat alles in hetzelfde systeem staat. Het voordeel is ook dat het toepasbaar is bij bijna alle organisaties al is het aanhouden van zo n systeem erg duur. Het biedt echter voor elke sector een gepaste oplossing die veel problemen kan helpen voorkomen. CRM-systeem CRM-systeem staat voor Customer Relationship Management. Het is een bedrijfsstrategie die de relatie met de klant als uitganspunt neemt. Hierbij wordt gekeken naar de klantgegevens, het managen van de klantcontracten (ook het afhandelen hiervan), de servicecontracten en zo hoe ze een maximale waarde voor de klant kunnen realiseren. De onderneming probeert dus continue de bedrijfsvoering, concurrentiepositie en klantengemak te verbeteren door klantgerichter te opereren.

14 Geschiedenis managementstijlen Klassieke organisatiekunde: Taakgericht - Scientific Management: Dit is bedacht door Federick Taylor. De boedleing was om het welzijn van de arbeider te bewaken. De manager moest ervoor zorgen dat zowel de organisatie als de arbeider optimale resultaten konden boeken en hierbij werd dus niet gekeken naar de werknemers zelf. Ieder had vaak zijn eigen specialisatie. - Algemene Management Theorie: Dit is bedacht door de heer Henri Fayol. Hij hield altijd de gehele organisatie in focus en zei dat management te leren viel. Zijn uitspraak kwam neer op: Eenheid van bevel. Werknemers konden zich dus maar bij 1 persoon melden. Gedragskundige benadering - Human Relations-theorie: Dit is bedacht door Elton Mayo, hij vond het ook belangrijk om de werknemers genoeg aandacht te geven en ze te waarderen. Dit vond hij belangrijk om zo de effectiviteit van de organisatie te verhogen. Revisionisme - Linking pin-principe: Dit is bedacht door Rensis Likert, het was een samenvoeging van de klassieke en gedragskundige stroming dat dus gefocust lag op mens- en taakgericht werken. - X- en Y-theorie: Dit is bedacht door Douglas McGregor, het was een principe dat er 2 verschillende personen bestaan. De X-personen staan van nature voor lui en ongemotiveerd. Zij zouden het werk alleen maar voor het geld doen terwijl Y-personen juist erg gemotiveerd en zelfstandig waren. Hij had ook een manier om beide aan te pakken, X-personen pakte hij strenger aan door ze echt aan te sturen en de Y-personen gaf hij ruimte om hun werk goed te doen. - Managerial grid: Dit is bedacht door Robert Blake & Jane Mouton. Hun zeggen dat er verschillende niveaus zijn waarop de mensen in een bedrijf kunnen functioneren. Aan de hand van de grafiek hieronder kon het 1.1 zijn, niet gezellig, niet productief, maar was 9.9 juist optimaal, heel gezellig en heel productief. Aantekeningen en sheets Management, Hendrik Brasjen. Het boek van blok 1 voor Management. Alle plaatjes komen van Google afbeeldingen of de sheets van de lessen af.

Communicatie: Corporate identity- mix

Communicatie: Corporate identity- mix Communicatie: Corporate identity- mix Auteur: Birkigt & Stadler Persoonlijkheid: Het geen de organisatie karakteriseert. (ziel van het bedrijf) Gedrag: Dagelijkse handelingen van medewerkers, omgaan met

Nadere informatie

KENNISPORTFOLIO BEDRIJFSKUNE MER

KENNISPORTFOLIO BEDRIJFSKUNE MER KENNISPORTFOLIO BEDRIJFSKUNE MER Inge Wertenbroek Algemene Economie Participanten: betrokken bij of directe invloed op bedrijfsvoering. Omgevingsfactoren: Ondernemingsklimaat of maatschappelijke context.

Nadere informatie

Managen: alle activiteiten die nodig zijn om een organisatie te besturen en in verandering te brengen.

Managen: alle activiteiten die nodig zijn om een organisatie te besturen en in verandering te brengen. Management P1 Auteurs: André Weber en Aldert Doelen. Managen: alle activiteiten die nodig zijn om een organisatie te besturen en in verandering te brengen. Organiseren: een aantal mensen dat zich als eenheid

Nadere informatie

Kennisportfolio Robbert Knevel Leerjaar

Kennisportfolio Robbert Knevel Leerjaar Kennisportfolio Robbert Knevel Leerjaar 1 2015-2016 Voorwoord Met het maken van dit kennisportfolio ga ik mijn eigen databank aanmaken met daarin een overzicht van de modellen en theorieën die ik op school

Nadere informatie

Blok P1 Kennismaken. Algemene Economie (micro) Model/Theorie

Blok P1 Kennismaken. Algemene Economie (micro) Model/Theorie Blok P1 Kennismaken Algemene Economie (micro) Schöndorff, R., Pleus, J. F. B., Kam, F.., & Bilsen, T.. (1998). Onderneming en omgeving: Algemene economie voor het hoger onderwijs. Leiden: Spruyt. De omgevingsfactoren

Nadere informatie

Management. Auteur: Mitchell Janssen Vakgebied: Management Beschrijving

Management. Auteur: Mitchell Janssen Vakgebied: Management Beschrijving Management Auteur: Mitchell Janssen Vakgebied: Management Beschrijving Alles wat we leren wordt gedaan vanuit het 7S- model van McKinsey, dit model is gebaseerd op de 500 beste bedrijven over de wereld.

Nadere informatie

Schaarse goederen: Goederen die er maar voor een bepaald aantal zijn.( producten in een winkel)

Schaarse goederen: Goederen die er maar voor een bepaald aantal zijn.( producten in een winkel) Blok 1 Algemene economie: SWOT-analyse: -Met een SWOT- analyse kun je bij een organisatie kijken wat de sterke -en zwakke punten zijn(intern). Maar ook wat de kansen en bedreigingen zijn (extern). Dit

Nadere informatie

% verandering vraag % verandering inkomen

% verandering vraag % verandering inkomen Kennisportfolio Inhoud Kennisportfolio Blok P1 Algemene Economie (micro) Model Participanten en omgevingsfactoren Dit model is te gebruiken voor extern en interne analyse. Theorie Economie Hiermee is te

Nadere informatie

Kennisportfolio. Student: Nancy Crombeen Studentnr.: Mentor: Kris Bogaerts. Bedrijfskunde MER Avans Hogeschool

Kennisportfolio. Student: Nancy Crombeen Studentnr.: Mentor: Kris Bogaerts. Bedrijfskunde MER Avans Hogeschool Kennisportfolio Student: Nancy Crombeen Studentnr.: 2096125 Klas: 49BKM1IV Mentor: Kris Bogaerts Bedrijfskunde MER Avans Hogeschool Laatst bijgewerkt: 5 november 2015 Inhoudsopgave Blok P1 Kennismaken...

Nadere informatie

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model.

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. 1. Wat is het INK-model? Het INK-model is afgeleid van de European Foundation for Quality Management (EFQM). Het EFQM stelt zich ten doel Europese bedrijven

Nadere informatie

Veel aanbieders Volkomen mededinging Monopolistische concurrentie

Veel aanbieders Volkomen mededinging Monopolistische concurrentie Blok P1 Algemene Economie (micro) Model/Theorie: participanten en omgevingsfactoren Auteur: Dr. R. Schöndorff Drs. J.F.B. Pleus Vakgebied: Algemene Economie Participanten: participanten zijn de partijen.

Nadere informatie

Kennisportfolio P1. Formules elasticiteit: Prijselasticiteit van de vraag: % verandering vraag (gevolg) % verandering prijs (oorzaak)

Kennisportfolio P1. Formules elasticiteit: Prijselasticiteit van de vraag: % verandering vraag (gevolg) % verandering prijs (oorzaak) Kennisportfolio P1 Algemene economie Marktvormen Marktvormen zijn het geheel van omstandigheden waaronder ondernemingen met elkaar concurreren. De marktvorm wordt bepaald door: de aard van het product,

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Inleiding recht

Samenvatting Maatschappijleer Inleiding recht Samenvatting Maatschappijleer Inleiding recht Samenvatting door M. 714 woorden 27 oktober 2016 0 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding Recht Wat is recht Recht geheel van overheidsregels Komen

Nadere informatie

Periode 1 & 2. Manier van inleveren.

Periode 1 & 2. Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 1 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 1 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van een merk/bedrijf naar keuze. Je kiest een merk/bedrijf

Nadere informatie

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken.

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken. BUSINESSPLAN IDENTITEIT Om Matthijs Rolleman Producties meer richting te geven, is er een duidelijke identiteit ontwikkeld vanuit de theorie van Kay Morel s Identiteitsmarketing. Deze identiteit geeft

Nadere informatie

de basis van bedrijfsadministratie

de basis van bedrijfsadministratie hoofdstuk 1 de basis van bedrijfsadministratie In het eerste hoofdstuk wordt inzicht gegeven in het voeren van een administratie. Hierbij worden de basisbegrippen zoals de balans, resultatenrekening en

Nadere informatie

Bedrijfseconomie. DC methode Omzet:... Variabele kosten...+ Dekkingsbijdrage... Constante kosten...-- Resultaat

Bedrijfseconomie. DC methode Omzet:... Variabele kosten...+ Dekkingsbijdrage... Constante kosten...-- Resultaat Marketing Stimulus respons model Auteur: A. Kotler Beschrijving: Bij het consumeren van een product vanuit de afnemer, wordt de consument beïnvloed door verschillende factoren. Het aankoop gedrag heeft

Nadere informatie

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Internationale Marketing H4 Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Executive summary Een samenvatting voor het management 1 à 2 pagina s belangrijkste

Nadere informatie

Algemene Economie (micro)

Algemene Economie (micro) Bijlage 1 Kennisportfolio Blok P1 Algemene Economie (micro) Dit model is te gebruiken om de omgevingsfactoren en alle betrokken partijen in beeld te brengen. Alle factoren hangen samen met elkaar, wanneer

Nadere informatie

Periode 1 & 2. Manier van inleveren.

Periode 1 & 2. Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 1 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 1 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van een merk/bedrijf naar keuze. Je kiest een merk/bedrijf

Nadere informatie

Verandermanagement. Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen

Verandermanagement. Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen Verandermanagement Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen Schema strategie Externe analyse Interne analyse Kansen en bedreigingen (Opportunities, Threats) Confrontatieanalyse Sterkten en zwakten

Nadere informatie

1 Inleiding recht. 1.1 Inleiding. 1.2 Omschrijving en doel

1 Inleiding recht. 1.1 Inleiding. 1.2 Omschrijving en doel 1 Inleiding recht 1.1 Inleiding Wie het jeugdrecht wil leren kennen, moet iets weten over het recht in het algemeen. Daarom in dit hoofdstuk een korte introductie in het recht met een definitie van recht,

Nadere informatie

Blok P2 Managen. Overeenkomstenrecht en ondernemingsrecht

Blok P2 Managen. Overeenkomstenrecht en ondernemingsrecht Blok P2 Managen Overeenkomstenrecht en ondernemingsrecht - Nederlands recht begrepen, 3 e druk, mr Lydia Janssen - Recht voor organisaties, 1e druk, mr R. Westra (gepubliceerd op blackboard) - Wettenbundel

Nadere informatie

Bedrijfskunde (BDKVPAVF03) Les 1: introductie

Bedrijfskunde (BDKVPAVF03) Les 1: introductie Bedrijfskunde (BDKVPAVF03) Les 1: introductie Ten eerste... Welkom Planning Toetsing Literatuur Leerdoelen Website Waarom bedrijfskunde? Het vak bedrijfskunde geeft een oriëntatie op het vakgebied Management

Nadere informatie

Kwaliteitsdenken met structuur. Jos Hendriks Helicon Opleidingen Nijmegen

Kwaliteitsdenken met structuur. Jos Hendriks Helicon Opleidingen Nijmegen Kwaliteitsdenken met structuur Jos Hendriks Helicon Opleidingen Nijmegen Kwaliteit verwachtingen goed / slecht kosten duurzaamheid Maar wat is kwaliteit? Kwaliteit Geen kwantitatieve maat voor kwaliteit

Nadere informatie

Middle Management. Inhoudsopgave. Les 1. Les 3. Les 2. Les 4. Organisaties, een inleiding. Organisaties en hun omgeving (meso - macro)

Middle Management. Inhoudsopgave. Les 1. Les 3. Les 2. Les 4. Organisaties, een inleiding. Organisaties en hun omgeving (meso - macro) Middle Management Inhoudsopgave Les 1 Organisaties, een inleiding 1.1 Inleiding 1.2 Management 1.3 Managementniveaus en besluitvorming 1.4 Vakgebied management en organisatie 1.5 Bedrijfsprocessen en toegevoegde

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel. Organisatie & Management. donderdag 23 juni uur uur

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel. Organisatie & Management. donderdag 23 juni uur uur SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel Organisatie & Management donderdag 23 juni 2016 12.45 uur - 14.15 uur SPD Bedrijfsadministratie Organisatie & Management donderdag 23 juni 2016 B / 6 2016 NGO-ENS

Nadere informatie

Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie.

Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie. Communicatie P1 Auteurs: drs. C. Essink-Matzinger en drs. B. Van Veghel. Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie.

Nadere informatie

Beschrijving van de generieke norm: ISO 27001:2013. Grafimedia en Creatieve Industrie. Versie: augustus 2016

Beschrijving van de generieke norm: ISO 27001:2013. Grafimedia en Creatieve Industrie. Versie: augustus 2016 Beschrijving van de generieke norm: ISO 27001:2013 Grafimedia en Creatieve Industrie Versie: augustus 2016 Uitgave van de branche (SCGM) INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 INLEIDING... 4 1. ONDERWERP EN

Nadere informatie

Middle Management NEMAS

Middle Management NEMAS Middle Management NEMAS Editie 2015 Morel Opleiding en Training B.V. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt d.m.v. druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze

Nadere informatie

Management Opdracht Denkscholen

Management Opdracht Denkscholen Management Opdracht Denkscholen Naomi Kappe MM1A Management In het vakgebied Management kun je 6 denkscholen onderscheiden: 1. De klassieke school. 2. Human Relationschool. 3. Revisionisme. Overhoepelende

Nadere informatie

Verantwoording bij de zevende druk V Over de auteurs VII Inleiding 1

Verantwoording bij de zevende druk V Over de auteurs VII Inleiding 1 Inhoud Verantwoording bij de zevende druk V Over de auteurs VII Inleiding 1 1 Denken over organisatie en management 5 1.1 Introductie 6 1.2 Ontstaan van het vakgebied 7 1.3 Ontwikkeling van handel en ontstaan

Nadere informatie

Denkscholen in de organisatiekunde

Denkscholen in de organisatiekunde Denkscholen in de organisatiekunde Er zijn 6 denkscholen te onderscheiden in het vakgebied management waarvan er 3 vallen onder overkoepelende scholen dit zijn: 1 Klassikale school 2 Human Relation school

Nadere informatie

1 Het recht. 1.1 Inleiding. 1.2 Omschrijving en doel van het recht

1 Het recht. 1.1 Inleiding. 1.2 Omschrijving en doel van het recht 1 Het recht 1.1 Inleiding Bijna iedereen heeft dagelijks met het recht te maken. Al realiseren de meeste mensen zich dat niet, het recht heeft invloed op alledaagse dingen, zoals boodschappen doen, werken,

Nadere informatie

Klassieke scholen: de organisatie is de machine en het management de bestuurder

Klassieke scholen: de organisatie is de machine en het management de bestuurder Samenvatting door een scholier 823 woorden 23 januari 2013 4,9 8 keer beoordeeld Vak M&O criteria organisaties onderscheiden: - grootte: omzet of aantal personeel - product of output: goederen of diensten

Nadere informatie

2.3.3 Overeenkomst is in strijd met de wet, goede zeden of openbare orde 58

2.3.3 Overeenkomst is in strijd met de wet, goede zeden of openbare orde 58 Inleiding 12 1 Terreinverkenning 15 1.1 Is recht saai? 15 1.2 Waarom recht? 16 1.3 Waar vinden we het recht? 17 1.3.1 Wet 18 1.3.2 Verdrag 27 1.3.3 Jurisprudentie 27 1.3.4 Gewoonte 33 1.4 Enkele onderscheidingen

Nadere informatie

EFQM model theoretisch kader

EFQM model theoretisch kader EFQM model theoretisch kader Versie 1.0 2000-2009, Biloxi Business Professionals BV 1. EFQM model EFQM staat voor European Foundation for Quality Management. Deze instelling is in 1988 door een aantal

Nadere informatie

Algemeen juridische beroepsvorming 4 ALGEMEEN JURIDISCHE BEROEPSVORMING 4 (CJU01.4/CREBO:50109)

Algemeen juridische beroepsvorming 4 ALGEMEEN JURIDISCHE BEROEPSVORMING 4 (CJU01.4/CREBO:50109) ALGEMEEN JURIDISCHE BEROEPSVORMING 4 (CJU01.4/CREBO:50109) sd.cju01.4.v3 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in

Nadere informatie

Balans "Rescue Service" per 1 juli Inventaris ,- Eigen vermogen ,- Voorraad Goederen ,- Crediteuren - 60.

Balans Rescue Service per 1 juli Inventaris ,- Eigen vermogen ,- Voorraad Goederen ,- Crediteuren - 60. Het openen van de grootboekrekeningen: Kijk welke bedragen op de balans staan Maak een soort kleine balans per grootboekrekening Als het bedrag op de balans debet staat vul dat bedrag dan ook debet in

Nadere informatie

7S Model (McKinsey) Ondersteuning bij het uitvoeren. van een analyse van een interne organisatie

7S Model (McKinsey) Ondersteuning bij het uitvoeren. van een analyse van een interne organisatie 7S Model (McKinsey) Ondersteuning bij het uitvoeren van een analyse van een interne organisatie 1 7S model McKinsey Het McKinsey 7S model is een managementmodel om een interne analyse te maken. McKinsey

Nadere informatie

Samenvatting M&O Hoofdstuk 1

Samenvatting M&O Hoofdstuk 1 Samenvatting M&O Hoofdstuk 1 Samenvatting door Wietske 861 woorden 31 mei 2016 0 keer beoordeeld Vak M&O 1.1 Waarom een eigen bedrijf? Motieven om een eigen bedrijf op te richten Je kunt moeilijk werken

Nadere informatie

Luc Aelen Pascal de Bruijn Dennis Dierx Sven Drissen Jorn Lutters Mark Peggen

Luc Aelen Pascal de Bruijn Dennis Dierx Sven Drissen Jorn Lutters Mark Peggen Denken over organisatie en management Luc Aelen Pascal de Bruijn Dennis Dierx Sven Drissen Jorn Lutters Mark Peggen Historische Denkrichtingen Niccolo Machiavelli / Adam Smith Scientific Management General

Nadere informatie

Relevantie/Te gebruiken voor de winst verdeling bij aandelen in een organisatie.

Relevantie/Te gebruiken voor de winst verdeling bij aandelen in een organisatie. Blok P2 Bedrijfseconomie Model/Theorie: Winstverdeling Auteur: Drs. A.W.W. Heezen. Vakgebied: Bedrijfseconomie Relevantie/Te gebruiken voor de winst verdeling bij aandelen in een organisatie. Model/Theorie:

Nadere informatie

MARKETINGPLAN. Etiënne Deguelle A.CML01D

MARKETINGPLAN. Etiënne Deguelle A.CML01D MARKETINGPLAN Etiënne Deguelle A.CML01D Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Missie... 1 Visie... 1 Omschrijving doelen... 3 SWOT analyse... 4 Destep analyse... 5 Marketinginstrumenten... 4 Confrontatie matrix...

Nadere informatie

Geschiedenis van leidinggevende stijlen

Geschiedenis van leidinggevende stijlen Geschiedenis van leidinggevende stijlen Aan het begin van de vorige eeuw zijn de eerste theorieën over management en leiderschap geformuleerd. Tegen de achtergrond van de industriële revolutie stonden

Nadere informatie

Moduleopdracht Management en Organisatie

Moduleopdracht Management en Organisatie Naam : N. Doornink Studentnummer : 4387824 Datum : zondag 9 februari 2014 Opleiding : MBO Management en Organisatie Module : Management en Organisatie Docent : De heer H. Kippersluis Voorwoord ----- Sinds

Nadere informatie

Inleiding. 1 Plaatsbepaling en definitie burgerlijk recht

Inleiding. 1 Plaatsbepaling en definitie burgerlijk recht I Inleiding 1 Plaatsbepaling en definitie burgerlijk recht Burgerlijk recht Het burgerlijk recht, ook wel aangeduid als privaatrecht of civiel recht, regelt de juridische betrekkingen tussen burgers onderling.

Nadere informatie

Bent u bewust van & gereed voor de veranderingen en ontwikkelingen in uw omgeving

Bent u bewust van & gereed voor de veranderingen en ontwikkelingen in uw omgeving Bent u bewust van & gereed voor de veranderingen en ontwikkelingen in uw omgeving Omgevingsanalyse cruciaal voor duurzaam leveren van kwaliteit in een snel veranderende omgeving RK-Intelligence - Ruud

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De marketing- omgeving

Hoofdstuk 4 De marketing- omgeving Hoofdstuk 4 De marketing- omgeving Marketingomgeving Deel 1 Deel 2 Markten Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Principes van marketing - Hoofdstuk 4 2 Leerdoelen 1. Aangeven welke krachten

Nadere informatie

3.C.2. Communicatieplan. CO 2 Prestatieladder, niveau 4

3.C.2. Communicatieplan. CO 2 Prestatieladder, niveau 4 3.C.2. Communicatieplan CO 2 Prestatieladder, niveau 4 Inhoudsopgave Inleiding... 1 Strategie... 1 Communicatiedoelstellingen... 2 Doelgroepen... 2 Intern... 2 Extern... 2 Boodschap per... 3 Interne belanghebbenden...

Nadere informatie

Saxionstudent.nl Blok1

Saxionstudent.nl Blok1 Samenvatting eindopdracht Trends en ontwikkelingen op consumentenniveau Macro In dit eind rapport hebben we de navigatiesystemen markt in kaart gebracht. In de macro, meso en micro omgevingen hebben we

Nadere informatie

7,7. Samenvatting door een scholier 1976 woorden 13 juni keer beoordeeld

7,7. Samenvatting door een scholier 1976 woorden 13 juni keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1976 woorden 13 juni 2011 7,7 61 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans M&O In Balans Hoofdstuk 4 4.1 Organisatietheorieën Scientific management - Taylor - Juiste persoon

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Antwoordmodel ORGANISATIE & MANAGEMENT MAANDAG 14 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Antwoordmodel ORGANISATIE & MANAGEMENT MAANDAG 14 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Antwoordmodel ORGANISATIE & MANAGEMENT MAANDAG 14 DECEMBER 2015 12.30-14.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Organisatie & Management Maandag 14 december 2015 B / 6 2015 NGO-ENS

Nadere informatie

Beschrijving van de generieke norm: ISO 9001:2015. Grafimedia en Creatieve Industrie. Versie: augustus 2016

Beschrijving van de generieke norm: ISO 9001:2015. Grafimedia en Creatieve Industrie. Versie: augustus 2016 Beschrijving van de generieke norm: ISO 9001:2015 Grafimedia en Creatieve Industrie Versie: augustus 2016 Uitgave van de branche (SCGM) Dit is een uitgave van de SCGM. 2017, Branche, Boeingavenue 2017,

Nadere informatie

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing Quickscan Danique Beeks Studentnummer: 2054232 Advanced Business Creation Stagebedrijf: JH Busines Promotions Bedrijfsbegeleider: John van den Heuvel Datum: 26 augustus 2013 JH Business Promotions heeft

Nadere informatie

Samenvatting Economie Consument & Producent

Samenvatting Economie Consument & Producent Samenvatting Economie Consument & Producent Samenvatting door een scholier 1097 woorden 3 april 2003 7,7 84 keer beoordeeld Vak Economie CONSUMENT & PRODUCENT Hoofdstuk 1 de klant Marktaandeel afzet eigen

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ORGANISATIE & MANAGEMENT MAANDAG 3 OKTOBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ORGANISATIE & MANAGEMENT MAANDAG 3 OKTOBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel ORGANISATIE & MANAGEMENT MAANDAG 3 OKTOBER 2016 14.30-16.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Organisatie & Management maandag 3 oktober 2016 B / 6 2016 NGO-ENS B /

Nadere informatie

Thema 4. Leiding geven, plannen en controleren

Thema 4. Leiding geven, plannen en controleren Thema 4 Leiding geven, plannen en controleren 1. Controleren Het controleproces bestaat uit 3 fasen 1 2. Leiding geven Bron: De Tijd (20/11/2014) a) Leiderschap is het vermogen om groepen of individuen

Nadere informatie

DESTEP analyse. De zes onderdelen van de DESTEP analyse:

DESTEP analyse. De zes onderdelen van de DESTEP analyse: DESTEP analyse De DESTEP analyse is een model dat veel gebruikt wordt bij het maken van een externe analyse van een bedrijf. De DESTEP analyse behandelt de macro-economische factoren. Hier kan een bedrijf

Nadere informatie

1 Het recht. 1.1 Inleiding. 1.2 Omschrijving en doel van het recht

1 Het recht. 1.1 Inleiding. 1.2 Omschrijving en doel van het recht 1.1 Inleiding Bijna iedereen heeft dagelijks met het recht te maken. Al realiseren de meeste mensen zich dat niet, het recht heeft invloed op alledaagse dingen, zoals boodschappen doen, werken, onderwijs

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid Samenvatting door een scholier 1430 woorden 1 februari 2003 6,1 79 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Marketingbeleid. 5.1 Het

Nadere informatie

Marcomplan ZZPPS Merkant. Communicatie. Het Marcomplan. Wat, waarom en hoe

Marcomplan ZZPPS Merkant. Communicatie. Het Marcomplan. Wat, waarom en hoe Marcomplan ZZPPS Merkant Communicatie Het Marcomplan Wat, waarom en hoe Inleiding: in het kort de theorie Marketing Product (dienst) Plaats (distributie) Prijs Personeel Promotie (verkoop, PR, reclame)

Nadere informatie

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 06

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 06 06 HBO Marketing / Marketing management Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Concurrentie, bedrijfstakanalyse: F In een bedrijfstakanalyse wordt niet alleen gekeken

Nadere informatie

Financieel management

Financieel management Financieel management Tweede herziene druk Kees van Alphen Inhoud 1 inleiding 1 2 het verhaal achter de cijfers 3 2.1 Het besturen van een organisatie: ondernemingsmodel 3 Checklist 6 3 sturen op winst,

Nadere informatie

Verbintenissenrecht. Inleiding in het recht

Verbintenissenrecht. Inleiding in het recht Inhoud I Verbintenissenrecht 17 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 in het recht 19 19 Recht en rechtsbronnen 19 1.2.1 Wetten 20 1.2.2 Verdragen 21 1.2.3 Jurisprudentie 23 1.2.4 Het gewoonterecht

Nadere informatie

15 JUNI 2015 KENNISPORTFOLIO PROPEDEUSE (LEERJAAR 1) PIEN VAN VLIET BEDRIJFSKUNDE MER Avans s-hertogenbosch

15 JUNI 2015 KENNISPORTFOLIO PROPEDEUSE (LEERJAAR 1) PIEN VAN VLIET BEDRIJFSKUNDE MER Avans s-hertogenbosch 15 JUNI 2015 KENNISPORTFOLIO PROPEDEUSE (LEERJAAR 1) PIEN VAN VLIET BEDRIJFSKUNDE MER Avans s-hertogenbosch Inhoud Dit kennisportfolio is een verzameling van de meest relevante modellen en de daarbij behorende

Nadere informatie

SWOT ANALYSE. In 7 stappen

SWOT ANALYSE. In 7 stappen SWOT ANALYSE In 7 stappen DEFINITIE Een SWOT analyse is een invuloefening van een matrix met vier vakken: horizontaal: interne en externe factoren verticaal: positieve en negatieve factoren hieraan voegen

Nadere informatie

I VERBINTENISSENRECHT 17

I VERBINTENISSENRECHT 17 I VERBINTENISSENRECHT 17 1 Inleiding in het recht 19 1.1 Inleiding 19 1.2 Recht en rechtsbronnen 20 1.2.1 Wetten 20 1.2.2 Verdragen 21 1.2.3 Jurisprudentie 22 1.2.4 Het gewoonterecht 23 1.3 Privaatrecht

Nadere informatie

Hoofdlijnen Nederlands Recht Wolters-Noordhoff 1

Hoofdlijnen Nederlands Recht Wolters-Noordhoff 1 Inhoudsopgave Hoofdlijnen Nederlands Recht Prof. mr. C.J. Loonstra Inleiding 1 Terreinverkenning 1.1 Is recht saai? 1.2 Waarom recht? 1.3 Waar vinden we het recht? 1.3.1 De wet 1.3.2 Het verdrag 1.3.3

Nadere informatie

Economie Pincode klas 4 vmbo-gt 6 e editie Samenvatting Hoofdstuk 3: We gaan voor de winst Exameneenheid: Arbeid en productie

Economie Pincode klas 4 vmbo-gt 6 e editie Samenvatting Hoofdstuk 3: We gaan voor de winst Exameneenheid: Arbeid en productie 3.1 Wat zijn de kosten? Toegevoegde = extra waarde die ontstaat door de bewerking van een product waarde Toegevoegde waarde = verkoopwaarde inkoopwaarde Productiefactoren = productiemiddelen die een producent

Nadere informatie

Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016

Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016 Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016 #vvsgbwcongres Communicatie: ongeleid projectiel of doordacht beleid? Machteld Weyts #vvsgbwcongres 4 22-11-2016 5 22-11-2016 voorbeeldslides

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Besturing. m.u.v. 8.2.6, 8.2.7, 8.5

Hoofdstuk 8 Besturing. m.u.v. 8.2.6, 8.2.7, 8.5 Hoofdstuk 8 Besturing m.u.v. 8.2.6, 8.2.7, 8.5 Besturing van organisaties Besturen = het leiden van een organisatie naar de gestelde doelen (SMART) Profit- en non-profitorganisaties Bedrijfsproces: Besturing

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management Beschrijving van de leeractiviteit Voor de volgende opdracht zullen de studenten plannen* hoe ze gedurende een week ijs gaan

Nadere informatie

1 Grootboek, journaalposten, balans en resultatenrekening

1 Grootboek, journaalposten, balans en resultatenrekening 1 Grootboek, journaalposten, balans en resultatenrekening In de boekhouding worden de financiële feiten van een onderneming vastgelegd. Financiële feiten zijn enerzijds uitgaven en ontvangsten. Let op!

Nadere informatie

Inleiding Strategie Communicatiedoelstellingen Doelgroepen Intern Extern Boodschap per doelgroep...

Inleiding Strategie Communicatiedoelstellingen Doelgroepen Intern Extern Boodschap per doelgroep... Communicatieplan Inhoud Inleiding... 2 Strategie... 2 Communicatiedoelstellingen... 2 Doelgroepen... 3 Intern... 3 Extern... 3 Boodschap per... 4 Interne belanghebbenden... 4 Interne en belanghebbenden...

Nadere informatie

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000 Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER...

Nadere informatie

Kaartspel EVC als strategische keuze

Kaartspel EVC als strategische keuze Kaartspel EVC als strategische keuze Doel van het kaartspel: Inzicht krijgen in waar je als EVC-aanbieder naar toe wilt gaan en hoe je perspectief voor de toekomst ontwikkelt. Ga je wel of niet door met

Nadere informatie

Verbintenissenrecht & ondernemingsrecht

Verbintenissenrecht & ondernemingsrecht Verbintenissenrecht & ondernemingsrecht Mr. CW.de Ruiter Mr. R.Westra Derde druk Boom Juridische uitgevers Den Haag Inhoud I VERBINTENISSENRECHT in het recht Recht en rechtsbronnen Wetten Verdragen Jurisprudentie

Nadere informatie

Inleiding tot Recht. Uit Praktisch Burgerlijk Recht

Inleiding tot Recht. Uit Praktisch Burgerlijk Recht Inleiding tot Recht Uit Praktisch Burgerlijk Recht 1. Wat is recht? Een exacte definitie is niet te geven. Elke klassieke definitie bevat vier elementen: Gedragsregels, normen Doel = maatschappelijk leven

Nadere informatie

Programma. mobiliteit

Programma. mobiliteit STICHTING BUS Programma mobiliteit Programma mobiliteit positie nederlandse bussector Programma mobiliteit positie nederlandse bussector sterktes & zwaktes Programma mobiliteit positie nederlandse bussector

Nadere informatie

Besluit volmachtverlening waterschap Vechtstromen

Besluit volmachtverlening waterschap Vechtstromen CVDR Officiële uitgave van Waterschap Vechtstromen. Nr. CVDR325909_2 6 juni 2017 Besluit volmachtverlening waterschap Vechtstromen Kenmerk: WVS Bestuur - 3 De interim-watergraaf van het waterschap Vechtstromen;

Nadere informatie

Basisbegrippen in het burgerlijk recht

Basisbegrippen in het burgerlijk recht Hoofdstuk 1 Basisbegrippen in het burgerlijk recht Na dit hoofdstuk kun je: beschrijven welke rechtsrelaties in het burgerlijk recht worden geregeld; het verschil tussen het publiekrecht en het privaatrecht

Nadere informatie

Datum : energiemanagement & kwaliteitsmanagement

Datum : energiemanagement & kwaliteitsmanagement Energiemanagement Programma & managementsysteem Het beschrijven van het energiemanagement en kwaliteitsmanagementplan (zoals vermeld in de norm, voor ons managementsysteem). 1 Inleiding Maatschappelijk

Nadere informatie

Werkstuk Economie marketing

Werkstuk Economie marketing Werkstuk Economie marketing Werkstuk door een scholier 1610 woorden 19 maart 2005 6,6 59 keer beoordeeld Vak Economie Het begrip marketing Het begrip marketing stamt uit de Verenigde Staten, en is onvertaald

Nadere informatie

QUINN-MODEL. CompetenZa info@competenza.nu www.competenza.nu

QUINN-MODEL. CompetenZa info@competenza.nu www.competenza.nu QUINN-MODEL In onze adviestrajecten en gesprekken met opdrachtgevers maken wij vaak gebruik van het zgn. Quinn-model. Een handig hulpmiddel om samen, met een zo objectief mogelijke blik, naar het bedrijf

Nadere informatie

Customer relationship management

Customer relationship management Customer relationship management Overheid versus bedrijfsleven Dr. Marije L. Teerling 2 CRM versus CiRM Customer relationship management (Schellong, 2008) Holistisch management concept Mogelijk gemaakt

Nadere informatie

energiemanagement & kwaliteitsmanagement

energiemanagement & kwaliteitsmanagement Energiemanagement Programma & managementsysteem Het beschrijven van het energiemanagement en kwaliteitsmanagementplan (zoals vermeld in de norm, voor ons managementsysteem). 1 Inleiding Maatschappelijk

Nadere informatie

Inleiding. 1 Strafrecht

Inleiding. 1 Strafrecht Inleiding 1 Strafrecht Plaats van het strafrecht Het strafrecht is, net als bijvoorbeeld het staatsrecht en het bestuursrecht, onderdeel van het publiekrecht. Het publiekrecht regelt de betrekkingen tussen

Nadere informatie

Ondernemen in de fysiotherapie, een strategie

Ondernemen in de fysiotherapie, een strategie Ondernemen in de fysiotherapie, een strategie Daan Spanjersberg Kennismaken Fysiotherapeut sinds 1977 Specialisaties: sport, manuele therapie, echografie Werk: praktijk (16 vestigingen, 45 ft) Topsport

Nadere informatie

1 Inleiding: plaats van verbintenissenrecht

1 Inleiding: plaats van verbintenissenrecht 1 Inleiding: plaats van verbintenissenrecht 1.1 De opzet en doel van het boek In het dagelijks leven gaan we tal van verplichtingen aan of worden ons juist door het recht verplichtingen opgelegd. We sluiten

Nadere informatie

Studiedag VZI Risicomanagement Toepassing van gecertificeerde kwaliteitsmanagementsystemen Kees van Putten, DEKRA Solutions B.V.

Studiedag VZI Risicomanagement Toepassing van gecertificeerde kwaliteitsmanagementsystemen Kees van Putten, DEKRA Solutions B.V. Studiedag VZI Risicomanagement Toepassing van gecertificeerde kwaliteitsmanagementsystemen Kees van Putten, DEKRA Solutions B.V. Een kwaliteitsmanagementsysteem helpt bij de beheersing van risico s Want

Nadere informatie

Koppens en van De Ven benoemen drie fasen die van toepassing zijn voor een strategisch beleidsplan:

Koppens en van De Ven benoemen drie fasen die van toepassing zijn voor een strategisch beleidsplan: Er is een verschil tussen een strategisch beleidsplan dat gebruikt wordt om te communiceren en een strategisch beleidsplan dat een analyse maakt van de huidige en de toekomstige situatie van een onderwijsinstelling.

Nadere informatie

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 02

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 02 02 HBO Marketing / Marketing management Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Planning-niveaus in een onderneming: 2 M Ondernemingsstrategie, marketingstrategie

Nadere informatie

management & organisatie

management & organisatie Voorlichting management & organisatie vernieuwde tweede fase HAVO/VWO Een nieuw vak in de bovenbouw Ter voorbereiding is een deel van de stof bij het vak economie in de derde klas HAVO /VWO opgenomen.

Nadere informatie

Samenvatting Economie Consument en Producent

Samenvatting Economie Consument en Producent Samenvatting Economie Consument en Producent Samenvatting door een scholier 1055 woorden 29 oktober 2004 6,1 60 keer beoordeeld Vak Economie Consument en producent. Hoofdstuk 1: De klant. Marktaandeel

Nadere informatie

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Saxionstudent.nl Blok1

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Saxionstudent.nl Blok1 Inleiding Dit verslag is geschreven in het kader voor het project Desk & Fieldresearch. Het project is voor het eerste studiejaar van de opleiding Commerciële Economie, aan Saxion Hogeschool te Enschede.

Nadere informatie

6. Project management

6. Project management 6. Project management Studentenversie Inleiding 1. Het proces van project management 2. Risico management "Project management gaat over het stellen van duidelijke doelen en het managen van tijd, materiaal,

Nadere informatie

Toetsvragen bij hoofdstuk 3 Oriënteren

Toetsvragen bij hoofdstuk 3 Oriënteren Toetsvragen bij hoofdstuk 3 Oriënteren Opgave 1 De organisatiecultuur is een belangrijk gegeven bij het analyseren van een organisatie. Stelling: De gemeenschappelijke waarden, normen en opvattingen binnen

Nadere informatie

De SWOT analyse en confrontatiematrix

De SWOT analyse en confrontatiematrix De SWOT analyse en confrontatiematrix swotanalyse Instrument om de sterkten en zwakten (intern) van een organisatie in kaart te brengen en de kansen en bedreigingen (extern) te onderzoeken Vanuit de SWOT

Nadere informatie