HET VERHAAL VAN 1/2. Besturen en verdedigen handel en ambacht Religie Wonen in Zwolle ERFGOEDEDUCATIE. n er l va GROEP

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET VERHAAL VAN 1/2. Besturen en verdedigen handel en ambacht Religie Wonen in Zwolle ERFGOEDEDUCATIE. n er l va GROEP"

Transcriptie

1 deducatie het vhaa l va w nz Besturen en vdedigen hdel en ambacht Religie Wonen in

2 Besturen en vdedigen Wist je dat Al ssen voor groep 1-2 vooral zijn gicht op het varen v de thema s? Besturen en vdedigen Samenvatting Deze s maakt deel uit v de d n het vhaal v. Deze n is opgedeeld in de vi thema s: besturen en vdedigen, hdel en ambacht, religie en wonen in. Binnen elke thema is voor elke groep een s. Samen vormen de ssen een doorgade n die de belgrijkste ondwpen uit de geschiedenis v vtelt. De n is voornamek gebased op al bestade ssen op het gebied v d, die via Stadkam worden ageboden. Hi zijn een atal nieuwe ssen a toegevoegd om de n tot een logisch geheel te maken. De s v St Fritschy vh in de kutklas vormt de este s binnen het thema besturen en vdedigen, maar is ook apart (los v de doorgade n) af te nemen. Kndoen De s past binnen de gebieden Nedlds (kndoel 1 en 2), Oriëntatie op jezelf en de weld (kndoel 51) en Kunstzinnige oriëntatie (kndoel 56). Abied: St Fritschy Het is zo simpel, maar het doet wonden! Elke week komt de Vhm, vtelt een vhaal a de kuts en gaat met de kuts in gesprek ov het vhaal. De kuts zitten met de kracht in een kring om een stoel en tafeltje voor de Vhm. Hij komt binnen, maakt contact, vtelt en de kinden mogen na afloop reagen. Na een half uur neemt hij afscheid: Tot de vgende week! De kuts glunden en vheugen zich al op. Kuts beven de kracht v vh en oefenen in communicen, taal en socia vaardigheden met de vtelr en met elkaar. De idea tijdsduur voor kuts is 30 minuten. Ond schotijd heeft de voorkeur vwege vmoeidheid v kuts na een he dag scho. Bij mede kutklassen kunnen al kuts in 2, 3 of 4 ke 30 minuten naar een vhaal luisten. Voorstelling is onddeel afsluiting. Contactgegevens * Ruysdaelstraat DM Disciplines: Erd, Theat, Taal Soort activiteit: ssenreeks Groepsgrootte: Minimaal 10, maximaal 30 Duur: 6 ssen v 30 minuten Frequentie: In ovg Beschikbaarheid: madag t/m vrijdag tussen en uur Locatie: Op scho Kosten: 250,00 p groep, 450,00 voor 2 groepen en 550,00 voor 3 groepen op dezelfde dag en locatie. Bijzondheden: De activiteit vindt op scho plaats, in het klaslokaal. De stoeltjes voor de kuts sta in een kring. *Check altijd even de gegevens even met die v de site v Stadkam; daar sta de meest recente contactgegevens en bijbehorende informatie. Dit om teurstelling te voorkomen.

3 Hdel en ambacht Hdel en ambacht Samenvatting Deze s maakt deel uit v de d n het vhaal v. Deze n is opgedeeld in de vi thema s: besturen en vdedigen, hdel en ambacht, religie en wonen in. Binnen elke thema is voor elke groep een s. Samen vormen de ssen een doorgade n die de belgrijkste ondwpen uit de geschiedenis v vtelt. De n is voornamek gebased op al bestade ssen op het gebied v d, die via Stadkam worden ageboden. Hi zijn een atal nieuwe ssen a toegevoegd om de n tot een logisch geheel te maken. De projectdag op de markt is de este s binnen het thema Hdel en ambacht en laat kuts kennismaken met het fenomeen markt. De markt is voor Hdelstad altijd g belgrijk geweest. De kindevaren het gebeuren op de markt. Wne het mogek is, is het een waardev avulling om met de kinden naar een (buurt)markt te ga. Zo ren ze de markt kennen: wat is te krijgen? Hoe is een marktkraam opgebouwd? De vschiln met een winkel? Wne opuit ga om praktische redenen niet k, wordt de markt op scho nagespeeld. Neem hi een dagdeel voor. sdoel De kinden kunnen minimaal twee aspecten v een markt benoemen: kraam opzetten, producten inkopen/uitstaln, adviezen geven/vkopen, klt tevreden steln, geld teln. Kndoen De s past binnen de gebieden Nedlds (kndoel 1 en 2), Oriëntatie op jezelf en de weld (kndoel 51) en Kunstzinnige oriëntatie (kndoel 56). sopbouw 1. Prentenboeken ov de markt voorzen en/of vh ov de markt voorzen in de kring vraaggesprekje: Welke producten kun je kopen op de markt? Hoe ziet de dag v de marktkoopmauit? Hoe kun je weten op welke dag de markt plaatsvindt? TIP: op kun je zoeken op filmpjes en/of liedjes met het thema markt voor deze doelgroep. 2. Zet op de gg (of de pk in het schogebouw) een eigen markt op. Gebruik daarvoor bestade houten speelkramen of de kartonnen kramen v Albt Hein of bouw ze zelf met de kinden; samen vormt dit een marktpin of gg. Richt de marktkramen met de kinden in (sorten groot/kin of op kur); met zelfgemaakte artiken of meegebracht v thuis een groentekraam, een bloemenkraam, een kdingkraam, een stoffenkraam, een viskraam etc etc.

4 Hdel en ambacht laat de kinden spen dat ze marktkooplui en kops zijn. Optioneel: Ga met de kinden naar een (buurt) markt Laat de kinden reclamefds maken en uithgborden. Hiop sta bijvoorbeeld abiedingen. 3. Nabespreken v het doel v de s: kunnen de kinden ageven hoe het wkt op de markt? sduur ochtend en/of een middagdeel Hdel en ambacht sbenodigdheden Speelkramen of matiaal om dit mee te bouwen (tafel met ked is minima varit) Spuln om kramen mee in te richten (al d niet zelfgemaakt) Prentenboek/praatplaat markt (laatste zijn makkek via goog te vinden) Avulling op de s 1. Neem de lingen mee naar een echte markt. Ovzicht markten in (nb check dit op intnet, tijden en dagen kunnen soms wijzigen) 1. Dobbe Aa-lden Tijdstip: Dinsdag 12:00 17:00 uur 2. -Zuid Tijdstip: Woensdag 08:30 13:00 uur 3. Stadshagen Tijdstip: Donddag 13:00 18:00 uur 4. Vrijdag Centrum Tijdstip: Vrijdag 08:00 13:00 uur 5. Vrijdag Westenhte Tijdstip: Vrijdag 08:00 17:00 uur 2. Ervaringss ov de Markt met Kamspel Kndoen: 1. De lingen ren informatie te vwven uit gesproken taal. Ze ren tevens die informatie, mondeling of schriftek, gestructured we te geven. 12. De lingen vwven een adequate woordenschat en strategieën voor het begrijpen v voor hen onbekende woorden. Ond woordenschat valn ook begrippen die het lingen mogek maken ov taal te denken en te spreken. 26. De lingen ren structuur en samenhg v ataln, gehe getaln, komma getaln, breuken, procenten en vhoudingen op hoofdnen te doorzien e in praktische situaties mee te rekenen.

5 Hdel en ambacht 54. De lingen ren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om gevoens evaringen mee uit te drukken en om mee te communicen. 56. De lingen vwven enige kennis ov en krijgen waarding voor aspecten v cultureel d. Hdel en ambacht Inhoud De markt komt bij de kinden in de klas! Op een humoristische en educatieve mi wordt een locatievoorstelling gemaakt in de eigen klas waarbij twee marktlieden hun waren in de klas komen vkopen. Door middel v theat en muziek komt het thema: De markt a bod. Er wordt gezongen, gekocht en vkocht en op een speelse mi wordt het ontsta v hdel en ambacht a de orde gebracht. Een intactieve en engieke bevenis, aar de kinden nog lg ov door kunnen praten. Contactgegevens * Kamspel Hneke Bakk v Laen en Monique Huism Huismm@live.nl Duur: Ongeve 3040 minuten Frequentie: Eenmalig p klas Beschikbaarheid: Deze activiteit k plaatsvinden op de dinsdag, woensdag, donddag en vrijdagochtend tussen Kosten: 400,- Bijzondheden: Kamspel maakt ook voorstellingen op maat ov de thema s. *Check altijd even de gegevens even met die v de site v Stadkam; daar sta de meest recente contactgegevens en bijbehorende informatie. Dit om teurstelling te voorkomen.

6 Religie Samenvatting Deze s maakt deel uit v de d n het vhaal v. Deze n is opgedeeld in de vi thema s: besturen en vdedigen, hdel en ambacht, religie en wonen in. Binnen elke thema is voor elke groep een s. Samen vormen de ssen een doorgade n die de belgrijkste ondwpen uit de geschiedenis v vtelt. De n is voornamek gebased op al bestade ssen op het gebied v d, die via Stadkam worden ageboden. Hi zijn een atal nieuwe ssen a toegevoegd om de n tot een logisch geheel te maken. De s v Kamspel vormt de este s binnen het thema Religie en is eevaringss met een bezoek v ene kk en ene moskee. De s is a te vuln met een voorstelling. Religie Kndoen 1 De lingen ren informatie te vwven uit gesproken taal. Ze ren tevens die informatie, mondeling of schriftek, gestructured we te geven. 12. De lingen vwven een adequate woordenschat en strategieën voor het begrijpen v voor hen onbekende woorden. Ond woordenschat valn ook begrippen die het lingen mogek maken ov taal te denken en te spreken. 37. De lingen ren zich te gedragen vuit respect voor algemeen avaarde waarden en normen. 38. De lingen ren hoofdzaken ov geesteke stromingen die in de Nedldse multiculture samenving een belgrijke r spen, en ze ren respectv om te ga met vschiln in opvattingen v mensen. 54. De lingen ren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om gevoens evaringen mee uit te drukken en om mee te communicen. 56. De lingen vwven enige kennis ov en krijgen waarding voor aspecten v cultureel d. Abied: Kamspel De kinden bezoeken een religieus gebouw in de wijk. In de kk of moskee is een kine sfev locatievoorstelling op maat gemaakt door Kamspel. Door middel v theat, vh en muziek beven de kuts op een laagdrempelige mi het culture d. Kamspel begeidt de kinden door de kk of de moskee, waarbij een passend vhaal vtelt en uitgespeeld wordt wat past bij het gebouw. Er is ruimte om de akoestiek v het gebouw te beven, te kijken, te vwoorden en te vwonden. Kinden worden intactief uitgedaagd om de ruimte op een speelse mi te beven. Een bijzonde varing waarbij de kk of de moskee in de wijk gaat ven.

7 Religie Religie Contactgegevens* Kamspel Hneke Bakk v Laen en Monique Huism Huismm@live.nl Disciplines: Erd, theat Soort activiteit: voorstelling Groepsgrootte: maximaal Duur: Start in de klas door voorbespreking door de docent. Bezoek v de kk of de moskee 30 minuten ond begeiding v Kamspel. Daarna nog ruimte om het gebouw op eigen houtje of in kine groepen te vkennen ond begeiding v de kracht. Frequentie: eenmalig p klas Beschikbaarheid: Deze activiteit k plaatsvinden op de dinsdag, woensdag, donddag en vrijdagochtend tussen Locatie: Kosten: 225,- Bijzondheden: Kamspel heeft ook een voorstelling voor schon v 30 minuten, Weldwijd geloven. Twee kinden spen boven op een oude zd en vinden in koffs spuln v hun reislustige opa. Door te snuffen in zijn souvenirs, maken ze een theatra en muzika reis lgs vschilnde weldgeloven. Een voorstelling waarbij de belgrijkste godsdiensten a bod komen, op een speelse en laagdrempelige mi. De voorstelling wordt met veel mooie liedjes omst. Deze voorstelling is te spen in de klas of in een gemeenschappeke ruimte. Indien mogek, een ruimte die vduistd k worden. De kosten voor deze voorstelling (inclusief een muzikt) bedragen 450,*Check altijd even de gegevens even met die v de site v Stadkam; daar sta de meest recente contactgegevens en bijbehorende informatie. Dit om teurstelling te voorkomen.

8 Wonen in Wonen in Samenvatting Deze s maakt deel uit v de d n het vhaal v. Deze n is opgedeeld in de vi thema s: besturen en vdedigen, hdel en ambacht, religie en wonen in. Binnen elke thema is voor elke groep een s. Samen vormen de ssen een doorgade n die de belgrijkste ondwpen uit de geschiedenis v vtelt. De n is voornamek gebased op al bestade ssen op het gebied v d, die via Stadkam worden ageboden. Hi zijn een atal nieuwe ssen a toegevoegd om de n tot een logisch geheel te maken. De s Hi woon ik v het Historisch Centrum Ovijssel vormt de este s binnen het thema wonen in, maar is ook als onddeel v de n het Mystie v Stadshagen af te nemen. Stadshagen is de jongste wijk v en ligt in de Mastenbroekpd, ten noord-westen v, richting Kampen en Hasselt. De este huizen wden in 1996 gebouwd en waren de azet tot een wijk waar uiteindek zo n inwons hun pk moeten vinden. Als in deze wijk kt op het este gezicht nieuw. Maar voor wie vd kijkt, is een blik in het vden v de pk waarop Stadshagen gebouwd is gegund. Dat is precies waar de lingen in Stadshagen in deze n toe uitgedaagd worden. Welke sporen v natuurke en menseke geschiedenis zij nog in de wijk te vinden? Wat vteln deze sporen ov vroeg? En hoe ga we nu mee om? Kndoen De s past binnen de gebieden Nedlds (kndoel 1 en 2), Oriëntatie op jezelf en de weld (kndoel 51) en Kunstzinnige oriëntatie (kndoel 56). Abied: Historisch Centrum Ovijssel Binnen het thema architectuur ren de kuts dat vschilnde soorten huizen in hun wijk sta. Ze spen een fotospel met foto s v huizen, inventarisen wie in wat voor huis woont en vteln ov het huis waarin ze wonen. Ook ga de lingen in de wijk op ondzoek uit. A de hd v een kijkkaart ontdekken ze wat voor huize rondom hun scho sta. Zijn dit vooral oude huizen? Nieuwe huizen? Of staa juist kasten en bodijen? Het thema wordt afgesloten met het ontwpen v hun eigen droomhuis. V al droomhuizen wordt een skyline gevormd. TIP Deze s is met wat creativiteit ook uit te voen voor elke de wijk in!

9 Wonen in Contactgegevens* bezoek/educatie Wonen in Disciplines: Erd Soort activiteit: ondzoek Groepsgrootte: maximaal Duur: Frequentie: Beschikbaarheid: he jaar Locatie: op scho Kosten: De s is gratis te downloaden op de site v historisch centrum Ovijssel Bijzondheden: Avulling op de s: Zintuigenproject v het Stedek Museum Deze s is speciaal voor kinden die nog niet kunnen zen en schrijven.in groepjes ga de kinden op zoek naar koks in het Drostenhuis Duur: maximaal 1 uur Maximaal 30 lingen *Check altijd even de gegevens even met die v de site v HCO; daar sta de meest recente contactgegevens en bijbehorende informatie. Dit om teurstelling te voorkomen.

HET VERHAAL VAN 3/4. Besturen en verdedigen handel en ambacht Religie Wonen in Zwolle ERFGOEDEDUCATIE. n er l va GROEP

HET VERHAAL VAN 3/4. Besturen en verdedigen handel en ambacht Religie Wonen in Zwolle ERFGOEDEDUCATIE. n er l va GROEP ZW L deducatie het vhaa l va w nz Besturen en vdedigen hdel en ambacht Religie Wonen in Besturen en vdedigen ZW L De tijd v Monniken en Ridds (500-1000) Besturen en vdedigen Samenvatting Deze s maakt deel

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN 5/6. Besturen en verdedigen handel en ambacht Religie Wonen in Zwolle ERFGOEDEDUCATIE. n er l va GROEP

HET VERHAAL VAN 5/6. Besturen en verdedigen handel en ambacht Religie Wonen in Zwolle ERFGOEDEDUCATIE. n er l va GROEP deducatie het vhaa l va w nz hdel en ambacht Religie Wonen in Samenvatting Deze s maakt deel uit v de d n het vhaal v. Deze n is opgedeeld in de vi thema s: besturen en vdedigen, hdel en ambacht, religie

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN 7/8. Besturen en verdedigen handel en ambacht Religie Wonen in Zwolle ERFGOEDEDUCATIE. n er l va GROEP

HET VERHAAL VAN 7/8. Besturen en verdedigen handel en ambacht Religie Wonen in Zwolle ERFGOEDEDUCATIE. n er l va GROEP ZW L deducatie het vhaa l va w nz Besturen en vdedigen hdel en ambacht Religie Wonen in Besturen en vdedigen ZW L De tijd v Steden en staten (1000-1500) Besturen en vdedigen Samenvatting Deze s maakt deel

Nadere informatie

Maaike Gilden & Josephine van den Nieuwendijk

Maaike Gilden & Josephine van den Nieuwendijk Maaike Gilden & Josephine van den Nieuwendijk De voorstelling Ben je nu helemaal Betoeterd!? Leerlingen van groep 1 t/m 3 houden hun adem in en kijken naar Bekki en een échte insectentemmer. Ze zijn zó

Nadere informatie

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek GASTLESSEN 2016-2017 Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek Het afgelopen schooljaar is het Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek met veel plezier en succes gestart met het geven van gastlessen

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen. Panorama Mesdag

Docentenhandleiding. Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen. Panorama Mesdag Docentenhandleiding Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen Panorama Mesdag Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting bij het onderwijs 5 4. Voorbereiding & Lessuggesties 6 4.1

Nadere informatie

Mensenslim. Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten

Mensenslim. Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten Lesbrief CmK Titel Project: Mensenslim Groep: Middenbouw BS Munstergeleen maart 2019 Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten Korte beschrijving project: BS Munstergeleen wil ingaan op Meervoudige

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 1/2

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 1/2 CBS DE VAART 2015-2016 Informatieboekje groep 1/2 De schoolregels Op onze school zijn 3 hoofdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tot deze hoofdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Vrijbuiters Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Vrijbuiters BSO De Vrijbuiters

Nadere informatie

612671 Speelkaarten.indd 1 12-06-2006 16:14:06

612671 Speelkaarten.indd 1 12-06-2006 16:14:06 NEDERLANDS > Mondeling taalonderwijs De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven. 1 612671 Speelkaarten.indd

Nadere informatie

Agenda onderwijsavond bovenbouw

Agenda onderwijsavond bovenbouw Agenda onderwijsavond bovenbouw Kerndoelen PO Referentieniveaus Onderwijsinhoud op de Bron Wat komt er aan bod in groep 6-7-8 Leren in de echte wereld Kerndoelen PO: Wat moeten kinderen kennen en kunnen

Nadere informatie

Agenda onderwijsavond middenbouw

Agenda onderwijsavond middenbouw Agenda onderwijsavond middenbouw Kerndoelen PO Wat komt er aan bod in groep 3-4-5 Leren lezen nader bekeken Onderwijsinhoud op de Bron Leren in de echte wereld Kerndoelen PO: Wat moeten kinderen kennen

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Amarant Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Amarant BSO Amarant heeft alles

Nadere informatie

Aanbod burgerschap en sociale integratie

Aanbod burgerschap en sociale integratie Aanbod burgerschap en sociale integratie 1 Kanjertraing Dronenplein 7 2411 HE Bodegraven www.d4w.nl/prinses-beatrixschool 2 Visie Levensbeschouwelijke visie: Wij zijn een open Protestants Christelijke

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO De Flierefluiters Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO De Flierefluiters Op deze

Nadere informatie

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

algemene informatie groep 1/2

algemene informatie groep 1/2 algemene informatie groep 1/2 algemeen De groepen 1-2A en 1-2b zijn gemengde groepen. Dit betekent dat kinderen van 4, 5 en 6 jaar in één groep zitten. In onze kleutergroepen werken we vanuit de actuele

Nadere informatie

Het onderwijs op de Bron: de onderbouw (groep 1-2)

Het onderwijs op de Bron: de onderbouw (groep 1-2) Het onderwijs op de Bron: de onderbouw (groep 1-2) Het onderwijs op de Bron De opdracht van de basisschool Het onderwijs op de Bron per bouw Onderwijsinhoud op de Bron Wat komt er aan bod in groep 1-2

Nadere informatie

Mensenslim. Groep: Bovenbouw BS Munstergeleen februari Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten

Mensenslim. Groep: Bovenbouw BS Munstergeleen februari Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten Lesbrief CmK Titel Project: Mensenslim Groep: Bovenbouw BS Munstergeleen februari 2019 Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten Korte beschrijving project: BS Munstergeleen wil ingaan op

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Gemeente Houten Onderzoek standplaatsen in Houten Zuid. Den Dolder, 17 april 2009 Ir. Martine van Doornmalen Wim Woning MSc

Gemeente Houten Onderzoek standplaatsen in Houten Zuid. Den Dolder, 17 april 2009 Ir. Martine van Doornmalen Wim Woning MSc Gemeente Houten Onderzoek standplaatsen in Houten Zuid ADV Market Research B.V. Den Dolder, 17 april 2009 Ir. Martine van Doornmalen Wim Woning MSc Het auteursrecht op dit rapport berust bij ADV Market

Nadere informatie

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1.

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1. OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

belangrijke data oktober 2016 nr. 7

belangrijke data oktober 2016 nr. 7 belangrijke data..... 13 oktober 2016 nr. 7 Vrij 14 oktober Studiedag, alle leerlingen vrij Maa 17 oktober t/m Vrij 21 oktober Herfstvakantie Don 27 oktober Herfstwandeling Oosterpark gr. 1/2, 8.45 uur

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Ot en Sien September 2016 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

Basisschool De Vlonder Heufkens LV UDEN

Basisschool De Vlonder Heufkens LV UDEN Basisschool De Vlonder Heufkens 502 5403 LV UDEN 0413 33 23 23 info@devlonder.nl www.devlonder.nl Wat doen we op de Vlonder in groep 7? Rekenen Methode Wereld in getallen Oriëntatie in de getallen - Getallen

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 4 schooljaar 2017-2018 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2017 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 4 en

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING De beroemde kunstenaar Albert Giacometti stond in zijn atelier. Op zijn

Nadere informatie

Overzicht sessies ouders Overzicht sessie kinderen Sessie 1 Introductie Sessie 2 Het verhaal en de veiligheid Sessie 3 Veiligheid en tips

Overzicht sessies ouders Overzicht sessie kinderen Sessie 1 Introductie Sessie 2 Het verhaal en de veiligheid Sessie 3 Veiligheid en tips Overzicht sessies ouders Overzicht sessie kinderen Sessie 1 Introductie Stap 1: Welkom en introductie Stap 2: Introductie van de werkboeken Stap 3: Uitleg doel van de groep Stap 4: Waarom beginnen ouders

Nadere informatie

Welkom op de peuterspeelzaal

Welkom op de peuterspeelzaal Welkom op de peuterspeelzaal Peuterspeelzaal Het Groene Kikkertje Witte de Withstraat 85 2518 CR Den Haag Telefon: (070) 4129598 E-Mail: pszhetgroenekikkertje@scoh.nl www.cbsdespiegel.nl Wat houdt de Haagse

Nadere informatie

Algemene informatie groep 1/2

Algemene informatie groep 1/2 Algemene informatie groep 1/2 Schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave Algemeen 3 Kring 3 Werken.. 4 Fruit en drinken. 4 Spel.. 4 Vormingsgebieden.. 4 Sociaal en emotionele ontwikkeling.. 4 Creatieve vorming.

Nadere informatie

VERANTWOORDING: ETEN IS LESTIJD

VERANTWOORDING: ETEN IS LESTIJD VERANTWOORDING: ETEN IS LESTIJD VISIE EN WERKWIJZE Op De Schatgraver werken we met een continurooster. Een continurooster houdt bij onze school in dat alle kinderen de hele dag op school zijn. De leerkrachten

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 7

JAARPROGRAMMA GROEP 7 JAARPROGRAMMA GROEP 7 Even voorstellen De leerkrachten van deze groep zijn: Patricia Mulder, zij werkt op maandag en dinsdag. Evelien Rikken werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. Technisch lezen Technisch

Nadere informatie

Hieronder vindt u het vakantierooster van het nieuwe schooljaar

Hieronder vindt u het vakantierooster van het nieuwe schooljaar Jrg. 15 nr. 18 12 juni 2014 Agenda 17-06 Schoolreisje groep 7 18-06 Groep 3 bezoekt bibliotheek 26-06 Schoolreisje groep 5 en 6 30-06 groep 3 t/m 7 rapporten mee 03-07 groep 8 rapporten mee 03-07 Afscheid

Nadere informatie

Groep specifieke informatie

Groep specifieke informatie Groep specifieke informatie KIJK! Volgsysteem voor de groepen 1-2-3 Observeren en registreren van de ontwikkeling van kinderen in al haar facetten, bij alles wat kinderen doen in de klas Input voor de

Nadere informatie

Docentenhandleiding Papegaai Paulo Groep 0, 1 en 2

Docentenhandleiding Papegaai Paulo Groep 0, 1 en 2 Docentenhandleiding PAPEGAAI PAULO 'horen en vergeten, zien en onthouden, doen en begrijpen' Inleiding Sinds schooljaar 2013-2014 is er een les voor kleuters en (de oudste) peuters beschikbaar, Papegaai

Nadere informatie

Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken.

Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken. Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken. Welkom op de infoavond van groep 6 Even voorstellen Meester Dennis en zijn werkdagen

Nadere informatie

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar.

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Informatie groep 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond. Groep 5 en 6 Dinsdag 22 september 2015

Welkom op de informatieavond. Groep 5 en 6 Dinsdag 22 september 2015 Welkom op de informatieavond. Groep 5 en 6 Dinsdag 22 september 2015 Indeling van de avond: Kennismakingsronde Normen en waarden RDW Vakgebieden Algemene informatie Normen en waarden opgesteld voor leerkrachten,

Nadere informatie

Nr. 9 8 oktober 2015 schooljaar 2015-2016

Nr. 9 8 oktober 2015 schooljaar 2015-2016 Nr. 9 8 oktober 2015 schooljaar 2015-2016 C.B.S. Willem Alexander Oranjestraat 2 7753 TK Dalerpeel info@waschooldp.nl 0524-571956 www.waschooldp.nl info@waschooldp.nl www.waschooldp.nl Hallo kinderen en

Nadere informatie

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 1 Beste docent, Kom met je klas naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Waterlopers Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Waterlopers BSO Waterlopers

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Basisschool De Vlonder Heufkens LV UDEN

Basisschool De Vlonder Heufkens LV UDEN Basisschool De Vlonder Heufkens 502 5403 LV UDEN 0413 33 23 23 info@devlonder.nl www.devlonder.nl Wat doen we op de Vlonder in groep 7? Rekenen Methode Wereld in getallen Oriëntatie in de getallen - Getallen

Nadere informatie

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen ontdekt dat er veel water in is en hebben ze onderzocht welke dieren in en bij het water leven. In groep 3 en 4 verdiepen de leerlingen hun kennis over het water in

Nadere informatie

t Toetertje OBS De Schoener

t Toetertje OBS De Schoener nieuwsbrief 22 e jaargang, nr.6 26-09-2014 t Toetertje OBS De Schoener Vervanging groep 7 en 8 Tot de herfstvakantie zal juf Margreeth op maandag t/m donderdag lesgeven in groep 7/8. Op vrijdag staat meester

Nadere informatie

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure:

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure: Info groepen 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is en blijft een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet onderwijs: De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Belangrijk!!! De middagpauze is van tot 13.00

Belangrijk!!! De middagpauze is van tot 13.00 Aan de ouders van groep 8 De vakantie is weer afgelopen en maandag gaan we allemaal weer fris en uitgerust beginnen aan een nieuw schooljaar. In deze brief ontvangt u belangrijke informatie voor het komende

Nadere informatie

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben.

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben. Informatie groep 4 Welkom op de site van groep 4 van CBS De Bargeweide. Er zitten 27 kinderen in groep 4. We hebben twee juffen, juf Annet Semmekrot en juf Wietske Scholts. Juf Wietske wordt op dit moment

Nadere informatie

Zoeken, zoeken, zoeken

Zoeken, zoeken, zoeken Zoeken, zoeken, zoeken iding e l d Han hten c a r k leer voor aags H t in he ief s e l de arch e t n voor ee Gem 2 Inhoudsopgave Welkom bij het Haags Gemeentearchief 5 De voorbereiding 6 Lessuggesties

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Weekbericht van maandag 25 januari 2016.

Weekbericht van maandag 25 januari 2016. Weekbericht van maandag 25 januari 2016. Algemeen: *Woensdag is de open dag van alle scholen van de Primeniusstichting. Belangstellenden kunnen binnenlopen en de school bekijken. Het is niet de bedoeling

Nadere informatie

groep 1 en 2 informatieboekje

groep 1 en 2 informatieboekje groep 1 en 2 informatieboekje te ontwikkelen. De St. Nicolaasschool is een ka vinden het belangrijk dat we met zorg, respect, met elkaar omgaan. Om deze waarden gestalte ons mede inspireren door ons ge

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Grutterij. Wheeme 8, 8325 AE Vollenhove Telefoon:

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Grutterij. Wheeme 8, 8325 AE Vollenhove Telefoon: Informatieboekje Peuterspeelzaal De Grutterij Wheeme 8, 8325 AE Vollenhove Telefoon: 06-44397688 www.psz-steenwijkerland.nl Beste ouder/verzorger, In dit informatie boekje vindt u alles wat u moet weten

Nadere informatie

Leerlingen leren hoe ze ruzies constructief kunnen oplossen. Leerlingen leren hoe ze het na een ruzie weer goed kunnen maken

Leerlingen leren hoe ze ruzies constructief kunnen oplossen. Leerlingen leren hoe ze het na een ruzie weer goed kunnen maken Les 13 We maken het weer goed! Doel blok 2: Leerlingen leren hoe ze ruzies constructief kunnen oplossen. Leskern: Leerlingen leren hoe ze het na een ruzie weer goed kunnen maken Woordenschat: goedmaken,

Nadere informatie

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien.

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien. Welkom Welkom in groep 1van de Willem Teellinckschool. Uw kind zit voor het eerste of tweede jaar op de basisschool. In het begin is het voor kinderen vaak even wennen. Het gaat anders dan op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Leerkrachtenhandleiding Peperduur

Leerkrachtenhandleiding Peperduur Leerkrachtenhandleiding Peperduur Geachte mevrouw/meneer, Voor u ligt de leerkrachtenhandleiding bij het onderwijsprogramma Peperduur. In deze handleiding vindt u informatie over het museumbezoek. Het

Nadere informatie

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Inhoud: Inleiding Algemene informatie Opbouw van de les Voorbereiding en lestips Op zolder bij oma Aletta Iedereen heeft wel eens gehoord van Aletta Jacobs, maar weinig

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar 2018-2019 Even voorstellen Hallo, ik ben Mariëtte van Zutphen. Op maandag en dinsdag ben ik in groep 1/2A. Ik woon samen met mijn gezin in Veghel. Hallo,

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over de Boomhut Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en Pagina 1 van 5 De Boomhut De Boomhut is een kleine, gezellig

Nadere informatie

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt.

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt. KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek : Datum gesprek : KIJK! Lijst 1. Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal zich goed en vlot ontwikkelen. Het is van nature nieuwsgierig

Nadere informatie

VERANTWOORDING: ETEN IS LESTIJD

VERANTWOORDING: ETEN IS LESTIJD VERANTWOORDING: ETEN IS LESTIJD VISIE EN WERKWIJZE Op De Levensboom werken we met een continurooster. Een continurooster houdt bij onze school in dat alle kinderen de hele dag op school zijn. De leerkrachten

Nadere informatie

HvhV Mysterie van de Koppige Kogel LeerstofIntegratie. vs 01

HvhV Mysterie van de Koppige Kogel LeerstofIntegratie. vs 01 HvhV Mysterie van de Koppige Kogel LeerstofIntegratie. vs 01 Welke mogelijkheden zijn er om reguliere leerstof effectief te integreren in het avontuur. Daarmee wint werken in een onderzoekavontuur aan

Nadere informatie

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers EtuConsult cursus Cultuur en Creativiteit in de BSO Voor pedagogisch medewerkers Cultuureducatie is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom bieden steeds meer bso s culturele activiteiten

Nadere informatie

Masterclass Science. Masterclass Science TBL

Masterclass Science. Masterclass Science TBL Masterclass Science Masterclass Science TBL Tijdens de masterclass Science leer je ontwerpen, bouwen, innoveren, onderzoeken, programmeren, presenteren en wetenschappelijk verslagleggen. Vaak doe je dit

Nadere informatie

kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen

kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen cursusjaar 2011 2012 Cursussen voor leerlingen AMV (algemene muzikale vorming) Verschillende muzikale aspecten komen aan

Nadere informatie

Informatie groep

Informatie groep Informatie groep 6 2017-2018 Juf José Ditewig JULIANASCHOOL EDERVEEN Even voorstellen: Beste ouders/verzorgers, Ik ben José Ditewig. Ik werk sinds 2000 op de Julianaschool. Hiervoor heb ik in Barneveld

Nadere informatie

Vind ik belangrijk, kan ik, moet ik aan werken

Vind ik belangrijk, kan ik, moet ik aan werken Inhoud Pictogrammen Start 1 Start 2 Start 3 Vragen over de clip Eigen omgeving Vind ik belangrijk, kan ik, moet ik aan werken Casus A Eddy s Bloemenkiosk Actie A1 Eddy s Bloemenkiosk Actie A2 Eigen ervaringen

Nadere informatie

O.R.S. Lek en Linge Cultuurprofielschool. De kracht van kunst

O.R.S. Lek en Linge Cultuurprofielschool. De kracht van kunst O.R.S. Lek en Linge Cultuurprofielschool De kracht van kunst Verschillende stralen zijn verschillende facetten van creativiteit. De stralen van de diamant worden gevormd door direct aan de cultuurvakken

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht De Voorleesvogel voor ouders en kleuters Draaiboek voor de leerkracht 1 Openbare Bibliotheek Amsterdam Team Educatie 020-5230786 / 780 g.vanderbijl@oba.nl 2 Inhoud In het kort... 4 Een planning... 6 1.

Nadere informatie

Jaarthema-activiteit Door dik en dun Over de streep

Jaarthema-activiteit Door dik en dun Over de streep Jaarthema-activiteit 2018-2019 Door dik en dun Over de streep Inleiding Doelgroep Alle leeftijdsgroepen Locatie In en rond het lokaal Doel van het spel Met deze activiteit kunnen we KLJ ers helpen beter

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Speeldoos

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Speeldoos Informatieboekje van Peuterspeelzaal De Speeldoos Peuterspeelzaal De Speeldoos 0345-580582 Oranje Nassaustraat 21 speeldoos@telfort.nl 4191 EC Geldermalsen www.spgg.nl Beste ouders/verzorgers In de eerste

Nadere informatie

Lesbrief Alles goed? Alles goed is een voorstelling van Timo van den Heuvel De Spraakversterker. Voor meer informatie:

Lesbrief Alles goed? Alles goed is een voorstelling van Timo van den Heuvel De Spraakversterker. Voor meer informatie: Lesbrief Alles goed? Alles goed is een voorstelling van Timo van den Heuvel De Spraakversterker. Voor meer informatie: www.despraakversterker.nl Beste Lezer, Voor u ligt een lesbrief rond het programma

Nadere informatie

Code Datum Toetsstof Tijd Soort toets 600 Geografische vaardigheden 50 min Schriftelijk. uit deelcode. Code Datum Toetsstof Tijd Soort toets

Code Datum Toetsstof Tijd Soort toets 600 Geografische vaardigheden 50 min Schriftelijk. uit deelcode. Code Datum Toetsstof Tijd Soort toets PTA Klas 3 2018-2019 AARDRIJKSKUNDE klas 3 600 Geografische vaardigheden Code/ Weging BEELDENDE VORMING klas 3 600 Theorie en begrippen; Mijn stad, Your design, Monument en De zomer net even anders. Code/

Nadere informatie

STADSLAB DOCENTENHANDLEIDING

STADSLAB DOCENTENHANDLEIDING STADSLAB DOCENTENHANDLEIDING Korte informatie Onderwerp: Amsterdam StadsLab Doelgroep: Groep 3-8 Vakgebied: Oriëntatie op jezelf en de wereld Duur: 1,5 uur INHOUDSOPGAVE Programma en doelstellingen....

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep 8 Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep 8 Schooljaar Daar leer je! Informatie groep 8 Schooljaar 2018-2019 Even voorstellen Ik ben Mayke van Zeeland en ik ben 24 jaar. Ik woon in Mariaheide, nog lekker bij mijn ouders! Ik ben op maandag en dinsdag in groep

Nadere informatie

nieuwsbrief Rembrandt van Rijnsingel RE Roelofarendsveen januari Agenda

nieuwsbrief Rembrandt van Rijnsingel RE Roelofarendsveen januari Agenda nieuwsbrief Rembrandt van Rijnsingel 17 de.klimboom@ssba.net 2371 RE Roelofarendsveen http://rkbsdeklimboom-ssba.nl 071-3313039 26 januari Agenda 2018 Nummer 20 Maandag 29 januari - Dinsdag 30 januari

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

Bij de samenstelling van het programma wordt ernaar gestreefd om met het totaalprogramma een zo breed mogelijk publiek te bereiken.

Bij de samenstelling van het programma wordt ernaar gestreefd om met het totaalprogramma een zo breed mogelijk publiek te bereiken. ARCAM educatie ARCAM Het architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) is een culturele instelling die als doel heeft het draagvlak voor ruimtelijke kwaliteit te vergroten en verbreden, door het publiek te enthousiasmeren

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK

LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK Inhoud: rekenen: meten (lengte), redeneren, begrippen groot en klein Sociaal emotionele ontwikkeling: 4 basisemoties DE KLEINE WALVIS DE KLEINE WALVIS: Boy woont samen met

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over Kindercentrum Zeester Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van Kindercentrum

Nadere informatie

Piramide op Vlasgaard

Piramide op Vlasgaard Piramide op Vlasgaard Evenwichtig, vol afwisseling, leuk en voor elk kind! Pagina 1 Vlasgaard heeft gekozen voor het werken met Piramide in onze groepen 1 2! Gezellige lokalen met knusse hoeken voor kinderen

Nadere informatie

t Nieuwskwartier Sinterklaas Kerst Unit 1: 8.20 deur open Unit 2: 8.20 deur open Unit 3: 8.25 deur open

t Nieuwskwartier Sinterklaas Kerst Unit 1: 8.20 deur open Unit 2: 8.20 deur open Unit 3: 8.25 deur open t Nieuwskwartier December 05 op Sinterklaasviering Op tijd! Sinterklaas 06 Uitslapen Start school: 9.30 KIJK ochtend Sinterklaas is weer in Nederland. Op de site van het Sinterklaasjournaal kun je leuke

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vaarboom

Nieuwsbrief De Vaarboom Oktober 2014 Beste ouders, Het nieuwe schooljaar is alweer drie weken bezig. We willen alle leerlingen en ouders een fijn schooljaar toewensen, waarin we weer veel Nederlands zullen leren. Een speciaal

Nadere informatie

Op weg naar stage en werk

Op weg naar stage en werk Op weg naar stage en werk Lian Schuyt Inhoud Arbeid Arbeid en autisme Op weg naar stage en werk Uitvoering van het programma Aandachtspunten Waarom stagelopen/werken? zingeving status en eigenwaarde inkomen

Nadere informatie

Beste ouder/verzorger, In deze folder vindt u zoveel mogelijk informatie over het reilen en zeilen in groep 6.

Beste ouder/verzorger, In deze folder vindt u zoveel mogelijk informatie over het reilen en zeilen in groep 6. Welkom in groep 6! Beste ouder/verzorger, In deze folder vindt u zoveel mogelijk informatie over het reilen en zeilen in groep 6. Tijdens de opening van het schooljaar met de kinderen bent u van harte

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Servatius Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Servatius BSO Servatius is gevestigd

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Samenwerkingsschool De Aquarel Eigentijds onderwijs in kleurrijke verbinding

Nieuwsbrief Samenwerkingsschool De Aquarel Eigentijds onderwijs in kleurrijke verbinding Nieuwsbrief Samenwerkingsschool De Aquarel Eigentijds onderwijs in kleurrijke verbinding Nummer 9-2016/2017 AGENDA 15 december Wibo Challenge 16 december Kindersjoelen t Spectrum 19 december Toneelvoorstelling

Nadere informatie

Ik mag helemaal zelf beslissen, toch?

Ik mag helemaal zelf beslissen, toch? Vrijheidsbeperkingen Informatie voor cliënten Heb je vragen over deze folder? Je kunt ze stellen aan de gedragswetenschapper, de manager of de cliëntvertrouwenspersoon. s Heeren Loo s Heeren Loo helpt

Nadere informatie

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland.

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Kasteel Ammersoyen Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om

Nadere informatie

Beste ouders en verzorgers,

Beste ouders en verzorgers, Beste ouders en verzorgers, Kijk ook op onze website: www.roomburg.nl ts Kijk ook op Binnenkort onze website: ook op www.roomburg.nl Twitter Binnenkort ook op Twitter ROOMBURG NIEUWSBRIEF Jongste Jeugd

Nadere informatie

Brugklastraining 2015 Groep 8

Brugklastraining 2015 Groep 8 Brugklastraining 2015 Groep 8 Marieke van der Ven (Kinder-jeugd Psycholoog - Propersona) Mehrnaz Rezai (Ortho-pedagoog Propersona) Renske van der Zande (Dramatherapeut IO BovensteOnder, Tandem) Deelnemers:

Nadere informatie

------TAALREDACTIE MOET NOG Twee lessen voorafgaande aan een workshop Foto-film verzorgd door Roombeek Cultuurpark Educatiecluster (RCE)

------TAALREDACTIE MOET NOG Twee lessen voorafgaande aan een workshop Foto-film verzorgd door Roombeek Cultuurpark Educatiecluster (RCE) ------TAALREDACTIE MOET NOG------ LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit

Nadere informatie

Inhoud. Blok I Toen. Blok III Straks. Blok II Nu

Inhoud. Blok I Toen. Blok III Straks. Blok II Nu Inhoud Blok I Toen 1 Op weg naar 8 2 Een nieuwe tijd 17 3 Goed nieuws 23 4 Jezus kijkt anders 31 5 Jezus dient 39 6 Jezus geeft onverdiende liefde 44 Blok III Straks 15 Zuchten 100 16 Een blik in de hemel

Nadere informatie