Rapportage. Plaats en datum Haren, 11 augustus Aan Albert Spier (gemeente Winsum)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapportage. Plaats en datum Haren, 11 augustus Aan Albert Spier (gemeente Winsum)"

Transcriptie

1 Rapportage Plaats en datum Haren, 11 augustus 2011 Aan Albert Spier (gemeente Winsum) Kopie aan Jerry Koomans van den Dries en Jan Ymker (gemeente Winsum) Van Boud Geerdes (Grontmij) Betreft Parkeerbehoefte Recreatiecentrum Ad Nooren Garnwerd Inleiding: In opdracht van de gemeente Winsum is Grontmij gevraagd een parkeerbehoefte op te stellen voor (klanten van) het Recreatiecentrum Ad Noorden in Garnwerd. Dit recreatiecentrum heeft recentelijk uitgebreid en bestaat in totaal uit een restaurant, jachthaven en camping. Daarnaast is kano en fietsverhuur op het recreatiecentrum mogelijk. Door de genoemde uitbreiding dient het bestemmingsplan ter plaatse te worden hernieuwd. HKB Stedenbouwkundig bureau heeft hiervoor in 2010 een ontwerpbestemmingsplan gemaakt. Grontmij is gevraagd om extra onderzoek te doen naar het onderdeel parkeren. In deze memo zal de parkeerbehoefte voor het recreatiecentrum in beeld worden gebracht. Plan van Aanpak: Voor de uitbreiding van het recreatiecentrum wordt het bestemmingsplan aangepast. Op basis van kengetallen van het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte (CROW) kan de parkeerbehoefte voor het uitgebreide recreatiecentrum worden vastgesteld. In publicatie 182 Parkeerkencijfers basis voor parkeernormering staan enkele van deze kencijfers omschreven. We hebben in Garnwerd de situatie dat de uitbreiding van het recreatiecentrum al heeft plaatsgevonden. Door een schouw op de drukste momenten ter plekke te houden en dat te weerleggen tegen het percentage bezoekers op dat moment kan eveneens het aantal benodigde parkeerplaatsen berekend worden. Het voordeel van deze werkwijze is dat zij een realistisch beeld geeft van de modal split (vervoerskeuze) en daarmee de daadwerkelijke parkeerbehoefte ter plaatse. De daadwerkelijke modal split is voor het bepalen van de parkeerbehoefte bij het recreatiecentrum Ad Nooren extra van belang gezien er het vermoeden is, vanwege de gunstige ligging aan enkele recreatieve fietsroutes, dat relatief veel bezoekers met de fiets komen. In de landelijke parkeercijfers van het CROW wordt er van uitgegaan van meer bezoekers met de auto komen. Door theorie en praktijk vervolgens met elkaar te vergelijken kan een uitspraak gedaan worden over de in de praktijk te verwachten parkeerbehoefte bij het recreatiecentrum Ad Noorden.

2 2 van 9 Parkeernorm recreatiecentrum: In CROW publicatie 182 Parkeerkencijfers basis voor parkeernormering worden normen genoemd voor het aantal parkeerplaatsen bij een bepaalde functie. Voor een restaurant wordt de norm aangehouden van 10 tot 12 parkeerplaatsen bij elke 100 m 2 bedrijfsoppervlakte (bvo) in een niet stedelijk gebied bij locatie in een schil/overloopgebied. Het CROW geeft geen verder parkeernormen voor jachthavens en campings. Restaurant: Het restaurant heeft een oppervlakte van 220 m 2 bedrijfsoppervlakte (bvo). Uitgaande van de norm van 10 tot 12 parkeerplaatsen per 100 m 2 bvo, zijn voor het restaurant 22 tot 26 parkeerplaatsen nodig. Er wordt daarbij door het CROW rekening mee gehouden dat 80% van de bezoekers met de auto komt. Daarnaast beschikt het restaurant over een terras met een gebruiksgrootte van circa 250 m 2. De bovengestelde norm is hierop echter niet om twee verschillende redenen: Een terras wordt alleen bij goed weer gebruikt, dus het aantal bezoekers met de auto is lager De norm per m 2 bvo is inclusief ruimtegebruik voor keuken, balie, bar, toiletten e.d. Bezoekers op een terras maken gebruik van de voorzieningen binnen, waardoor de norm zal afwijken. Om toch een uitspraak te kunnen doen is de norm voor 100 m 2 bvo gelijk gehouden, maar wordt er van uitgegaan dat 40% van de bezoekers wat met de auto komt. Dit resulteert in 13 tot 15 benodigde parkeerplaatsen voor bezoekers van het terras. In totaal wordt er daarmee van uitgegaan dat 35 tot 41 parkeerplekken voor het restaurant nodig zijn bij een volle bezetting. Jachthaven: Voor een jachthaven bestaan geen parkeernormen. De jachthaven heeft een capaciteit van maximaal 40 boten. Hiervan zijn 15 beschikbaar voor passanten. De overige plekken worden grotendeels gebruikt door de plaatselijke bevolking. Voor passanten hoeft geen rekening te worden gehouden met benodigde parkeerplaatsen. Voor de plaatselijke bevolking geldt nagenoeg hetzelfde. Voor mensen met een vaste ligplaats uit de regio dient wel rekening te worden gehouden met een aantal benodigde parkeerplaatsen. Er wordt uitgegaan van een maximale bezetting van 10 parkeerplaatsen. Camping: Op de camping zijn 7 plaatsen het hele jaar door beschikbaar en 18 plaatsen alleen in het hoogseizoen. Voor de 7 plaatsen die het gehele jaar door beschikbaar zijn, wordt met name in een caravan overnacht. Voor de overige 18 plaatsen geldt dat zowel in een caravan, tent als camper overnacht zal worden. Voor deze 18 plaatsen is daarbij uitgegaan van een evenredige verdeling. Dit houdt in dat bij een maximale bezetting in de zomer wordt uitgegaan van 13 caravans, 6 tenten en 6 campers. Een camper heeft geen parkeerplaats nodig. Voor de caravans geldt dat het merendeel met de auto zal komen. Voor de tenten zal dat ook deels met de fiets of boot zijn. Er wordt uitgegaan van een maximale bezetting van 15 parkeerplaatsen.

3 3 van 9 Overig: De overige activiteiten op het recreatiecentrum zijn kanoverhuur en fietsverhuur. Voor beide activiteiten geldt dat deze voornamelijk door reeds bezoekers van het restaurant, jachthaven of camping worden gebruikt. Toch dient met een bezetting van maximaal 5 parkeerplaatsen rekening te worden gehouden. Aanwezigheidspercentages: De bovenstaand beschreven aantal maximaal benodigde parkeerplaatsen per activiteit gelden allemaal bij een maximale bezetting. Echter zal deze maximale bezetting per activiteit normaliter niet gelijktijdig op de dag plaatsvinden. Het CROW hanteert hiervoor de zogenaamde aanwezigheidspercentages. functie werkdag koopavond zaterdag middag overdag middag avond middag avond restaurant 30% 40% 90% 95% 70& 100% 60% Figuur 1: Aanwezigheidspercentage restaurants (bron: CROW publicatie 182 Parkeerkencijfers). Deze aanwezigheidspercentages heeft zij echter alleen beschikbaar voor restaurants. De zaterdagavond is daarbij het drukst met een 100% bezetting. De camping en jachthaven zullen met name het drukst bezet zijn in de vakantieperiodes, waarbij over de week genomen er niet zo veel verschil zal zijn. Ook hiervoor is het aannemelijk om de zaterdag avond met een 100% bezetting als uitgangspunt te nemen. Voor het kano- en fietsverhuur zal ook gelden dat deze in de vakantieperiodes het drukst gebruikt zullen worden. Echter zal dit nagenoeg allen overdag gelden en niet in de avondperiodes. Voor een maximale bezetting van alle activiteiten gecombineerd op het recreatiecentrum Ad Nooren dient uitgegaan te worden van de bezetting op zaterdag avond. Op dat moment moet worden rekening gehouden met: 35 tot 41 parkeerplaatsen voor het restaurant (100% bezetting); 10 parkeerplaatsen voor de jachthaven (100% bezetting); 15 parkeerplaatsen voor de camping (100% bezetting); 0 parkeerplaatsen voor het kano- en fietsverhuur (0% bezetting). Dit betekent dat in totaliteit voor het recreatiecentrum rekening moet worden gehouden met 58 tot 64 benodigde parkeerplaatsen. Parkeerbehoefte recreatiecentrum: Zoals in de inleiding is vermeldt heeft de uitbreiding van het recreatiecentrum reeds plaatsgevonden. Door een schouw te houden op een aantal drukke momenten en dit te weerleggen tegen het procentueel aandeel bezoekers op dat moment kan de modal split en de benodigde parkeerbehoefte bij een maximale bezetting eveneens bepaald worden. Data en tijdstippen gehouden schouwen: Voor een betrouwbaar beeld is er voor gekozen om in totaal zes schouwen te houden. Deze zijn voor een optimaal resultaat allen gehouden in de zomerperiode, van 30 juli tot en met 2 augustus De schouwen zijn gehouden op een zaterdagmiddag, zaterdagavond, middag, avond en dinsdagmiddag. In alle gevallen was sprake van deels bewolkt maar zonnig weer.

4 4 van 9 Onderzochte parkeerzones: Er zijn in totaal zeven parkeerzones onderzocht. Parkeerzone 1 t/m 3 liggen op het recreatieterrein zelf. Parkeerzone 1 betreft fiets parkeren. De overige zones betreft auto parkeren. Zones 4 en 7 zijn openbare parkeerplaatsen. Zones 5 en 6 zijn parkeren langs de openbare weg Figuur 2: onderzochte parkeerzones recreatiecentrum Ad Nooren De Hunzeweg (oost-west route) is niet in het onderzoek meegenomen, gezien parkeren langs deze weg niet kan plaatsvinden. Eveneens is de parkeerplaats van café Hammingh (ten noorden van de Hunzeweg) niet meegenomen omdat dit een privé parkeerplaats betreft.

5 5 van 9 Resultaten schouwen: In de onderstaande figuur ziet u de resultaten van de zes gehouden schouwen. De bezetting van het restaurant is telkens bekeken waarna het aantal gestalde fietsen en geparkeerde auto s in de diverse parkeerzones is geteld. In bijlage 1 is een beeldbank van de schouwen weergegeven. datum tijdstip bezetting P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 restaurant fiets auto auto auto auto auto auto za :00 uur 40 pers za :00 uur 30 pers zo 14:15 uur 40 pers zo 15:00 uur 60 pers zo 18:15 uur 60 pers di :30 uur 70 pers Figuur 3: bezetting restaurant en parkeerzones tijdens de schouwen Zoals eerder gezegd was tijdens alle schouwen sprake van gunstig weer, dat wil zeggen deels bewolkt, maar zonnig en droog met goede omstandigheden om van alle activiteiten gebruik te maken. Per parkeerzone volgt onderstaand een toelichting op het gebruik van deze zones. P1 is een fietsenstalling op het recreatieterrein, naast het restaurant. Deze stalling wordt over het algemeen zeer goed gebruikt. De capaciteit van de stalling betreft circa 40 fietsen. Voor alle fietsen is er de mogelijkheid deze elektrisch op te laden. Er zijn verder geen bijzonderheden. P2 is een parkeerzone voor maximaal 18 voertuigen, gelegen bij het restaurant en de jachthaven. Het gebruik wisselt, tot maximaal tweederde vol, is wordt nagenoeg alleen gebruikt voor het restaurant. Er zijn geen lang geparkeerde auto s waargenomen ten behoeve van de jachthaven, ondanks dat deze nagenoeg telkens vol stond. P3 is de parkeerplaats bij de camping. Hier kunnen maximaal 20 voertuigen staan. De maximale bezetting tijdens de schouwen was 8 voertuigen. De camping was gemiddeld voor de helft bezet. P4 is de openbare parkeerplaats naast de begraafplaats. Deze werd door een enkeling gebruikt, echter bleken dit geen bezoekers van het recreatiecentrum, maar met name van de begraafplaats te zijn. Gezien de bezetting en de afstand van gemiddeld 400 m tot het restaurant is het niet aannemelijk dat deze parkeerplaats door bezoekers van het recreatiecentrum wordt gebruikt. P5 is de Akkerstraat. Deze straat is via een wandelpad verbonden met de achterzijde van het recreatiecentrum. In deze straat stond gemiddeld één auto. Dit bleek telkens dezelfde zwart Audi A4 te zijn van een aanwonende. Ondanks dat de Akkerstraat via een wandelpad verbonden is met het recreatiecentrum bedraagt de afstand tot het restaurant nog steeds 300 m. Ook voor Akkerstraat is het niet aannemelijk dat deze door bezoekers van het recreatiecentrum wordt gebruikt. P6 is de Hunzeweg (noord-zuid route). Langs deze route stonden in alle schouwen geen auto s geparkeerd met uitzondering van 2 tot 3 auto s geparkeerd in de parkeerhaven tegenover snackbar t Woaterbörgje. Met name het zuidelijk gedeelte van de Hunzeweg leent zich niet voor parkeren op straat. De geparkeerde auto s voor de snackbar zijn nagenoeg allen toe te wijzen aan de snackbar zelf. Ook hier is het niet aannemelijk dat bezoekers van het recreatiecentrum parkeren.

6 6 van 9 P7 is een openbare parkeerplaats met circa 20 plaatsen aan de Hunzeweg. Deze staat in nagenoeg alle schouwen geheel vol. Onderzoek ter plekke leert dat het grootste deel afkomstig is van bewoners (of hun bezoekers) en dat het overige deel klanten zijn van zowel cafe Hamming, recreatiecentrum Ad Nooren als snackbar t Woaterbörgje. In de huidige situatie heeft de parkeerplaats eigenlijk te weinig capaciteit. Er wordt her en der naast de vakken, in een grasstrook of halverwege de glasbak geparkeerd. Circa 25% van de geparkeerde auto s is aan het recreatiecentrum toe te rekenen, wat neer komt op 5 plaatsen bij een volle bezetting. Parkeerbezetting recreatiecentrum: Tijdens de schouwen is geconstateerd dat de parkeerzones 1, 2 en 3 geheel zijn toe te rekenen aan het recreatiecentrum, dat de parkeerzones 4, 5 en 6 niet aan het recreatiecentrum zijn toe te rekenen en dat parkeerzone 7 voor 25% aan het recreatiecentrum is toe te rekenen. In de onderstaande tabel is de aan het recreatiecentrum toe te rekenen parkeerbezetting weergegeven. datum tijdstip bezetting P1 P2 P3 P7 restaurant fiets auto auto auto za :00 uur 40 pers za :00 uur 30 pers zo 14:15 uur 40 pers zo 15:00 uur 60 pers zo 18:15 uur 60 pers di :30 uur 70 pers Figuur 4: bezetting recreatiecentrum tijdens schouwen Voor het restaurant geldt dat er maximaal 130 bezoekers kunnen verblijven. Dit zijn 40 zitplaatsen binnen en 70 zitplaatsen buiten. De bezoekers van het restaurant stallen hun fiets in de daarvoor bestemde fietsenstalling (P1) of parkeren hun auto op de naastgelegen parkeerplaats (P2) op het recreatieterrein zelf of de openbare parkeerplaats (P7) in het dorp. datum tijdstip bezetting restaurant geparkeerde fietsen geparkeerde auto s za :00 uur 40 pers za :00 uur 30 pers zo 14:15 uur 40 pers zo 15:00 uur 60 pers zo 18:15 uur 60 pers di :30 uur 70 pers Figuur 5: bezetting restaurant op recreatiecentrum Gemiddeld genomen kan gesteld worden dat, wanneer het restaurant voor de helft vol zit er gemiddeld 15 auto s geparkeerd zijn. Een uitzondering hierop vormt de zaterdagavond wanneer er procentueel meer auto s staan. Daarnaast moet er ook mee rekening worden gehouden dat de parkeerhaven gebruikt wordt door gebruikers van de jachthaven, zij het op kleine schaal. De jachthaven was echter tijdens alle schouwen volledig bezet. Veiligheidshalve kan worden uitgegaan van 35 geparkeerde auto s bij een volle bezetting van het restaurant en de jachthaven.

7 7 van 9 Voor de camping geldt dat de naastgelegen parkeerplaats (P3) daaraan nagenoeg geheel is toe te rekenen. Mogelijk zal een enkele bezoeker van de jachthaven hier nog gebruik van maken. Hierop stonden gemiddeld 5 auto s bij een bezetting van gemiddeld 50% van de camping zelf. Gesteld kan worden dat bij een volle bezetting circa 10 auto s van de parkeerplaats gebruik zouden maken. Concluderend: In het rapport is aangegeven wat de maximale parkeerbehoefte van het recreatiecentrum Ad Noorden zou zijn (op zaterdagavond) volgens de parkeernorm van het CROW en volgens de gehouwen schouwen op en nabij het recreatiecentrum zelf. max. bezetting (zaterdagavond) parkeernorm 182 CROW gehouden schouwen restaurant 35 tot 41 parkeerplaatsen 35 parkeerplaatsen jachthaven 10 parkeerplaatsen gecombineerd camping 15 parkeerplaatsen 10 parkeerplaatsen kano- en fietsverhuur 0 parkeerplaatsen 0 parkeerplaatsen TOTAAL 60 tot 66 parkeerplaatsen 45 parkeerplaatsen Figuur 5: benodigde aantal parkeerplaatsen bij maximale bezetting op zaterdagavond In de tabel is te zien dat er een relatief groot verschil is tussen de parkeernorm van het CROW en de parkeerbezetting tijdens de gehouden schouwen (procentueel verhoogd naar een maximale bezetting). Dit is te verklaren door het feit dat het CROW uitgaat van een relatief hoog autogebruik in landelijk gebied (80% voor het restaurant) terwijl de waarnemen uit de schouwen laat zien dat relatief veel bezoekers op de fiets komen. Het hoge geconstateerde fietsgebruik is zowel te verklaren door de strategische locatie van het recreatiecentrum op enkele recreatieve fietsroutes, onder andere voor bezoekers vanuit de stad Groningen. Ook bevorderd het recreatiecentrum zelf het gebruik van elektrische fietsen waardoor de bereikbaarheid vanuit de stad Groningen met de fiets extra aantrekkelijk is gemaakt. De schouwen geven een representatief beeld van de parkeerbehoefte voor het recreatiecentrum Ad Nooren. Er zijn daarvoor bij een maximale bezetting (op zaterdagavond) circa 45 parkeerplaatsen benodigd. Dit aantal kan worden aangehouden voor de in totaal benodigde parkeerbehoefte. Er van uitgaande dat, zoals in de praktijk geconstateerd, nog steeds circa 25% van de openbare parkeerplaats in het dorp zelf (P7) door bezoekers van het recreatiecentrum wordt gebruikt (5 parkeerplaatsen), dient er een capaciteit van 40 parkeerplaatsen op het recreatiecentrum zelf aanwezig te zijn. Daarnaast wordt de openbare parkeerplaats gebruikt door omwonenden en bezoekers van café Hammingh en snackbar t Woaterbörgje. Het zou een optie zijn om de parkeerplaats met circa 5 plaatsen uit te breiden daar waar nu de glascontainer staat. Bij een parkeercapaciteit van 40 parkeerplaatsen op het recreatiecentrum is er bij een maximale bezetting (op zaterdagavond) nog steeds geen sprake van parkeeroverlast in het dorp zelf. Het recreatiecentrum beschikt nu over 38 parkeerplaatsen. Met een iets handigere indeling van het terrein en het aanbrengen van fysieke parkeervakken (middels markering) kan het recreatiecentrum zelf in deze parkeerbehoefte voorzien.

8 Referentienummer 8 van 9 BIJLAGE 1: BEELDBANK GEHOUDEN SCHOUWEN P1 zaterdag :00 uur zaterdag :00 uur 14:15 uur 15:00 uur 18:15 uur dinsdag :30 uur P2 P3

9 Referentienummer 9 van 9 P4 zaterdag :00 uur zaterdag :00 uur 14:15 uur 15:00 uur 18:15 uur dinsdag :30 uur P5 P6 P7

Verkeer en parkeren Dorpsstraat 28 Heerjansdam

Verkeer en parkeren Dorpsstraat 28 Heerjansdam Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

CONCEPT. 1 Inleiding. 2 Parkeeronderzoek. Nulmeting rondom complex Brittenstein. Rijnhart Wonen. 14 december 2011 RHW009/Msm/0022 2 december 2011

CONCEPT. 1 Inleiding. 2 Parkeeronderzoek. Nulmeting rondom complex Brittenstein. Rijnhart Wonen. 14 december 2011 RHW009/Msm/0022 2 december 2011 Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN

VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN

Nadere informatie

Memo. M. van Kordelaar. M. Corsel

Memo. M. van Kordelaar. M. Corsel Memo Aan: M. van Kordelaar CC: Van: M. Corsel Datum: 22 september 2015 Pagina: 1 van 4 Betreft: Prins Hendriklaan 28-30 Inleiding Op de Prins Hendriklaan 28-30 vindt een ontwikkeling plaats. In de bestaande

Nadere informatie

Onderbouwing parkeerbalans (her)ontwikkeling Schalkstad

Onderbouwing parkeerbalans (her)ontwikkeling Schalkstad Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Beschouwing aantal bezoekers en parkeren sluis en kleinschalige horeca te Junne

Beschouwing aantal bezoekers en parkeren sluis en kleinschalige horeca te Junne Notitie Contactpersoon Paul Lammers Datum 15 september 2016 Kenmerk N004-1234853PTL-wga-V03-NL Beschouwing aantal bezoekers en parkeren sluis en kleinschalige horeca te Junne 1 Inleiding In opdracht van

Nadere informatie

Ontwikkeling Hotel en Amusino, Gorinchem-Oost

Ontwikkeling Hotel en Amusino, Gorinchem-Oost Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Parkeerbalans Watertoren

Parkeerbalans Watertoren Parkeerbalans Watertoren Aannames parkeernormen: 1) Parkeernormen op basis van CROW publicatie 182: Parkeerkencijfers - Basis voor parkeernormering 2) Stedelijke zone Hillegom: rest bebouwde kom, matig

Nadere informatie

Parkeervraag 'project Duinhoek

Parkeervraag 'project Duinhoek Exploitatiemaatschappij De Quack BV Parkeervraag 'project Duinhoek Datum 25 augustus 2008 Kenmerk EDQ002/Khr/0007 Eerste versie 20 augustus 2008 1 Inleiding Exploitatiemaatschappij De Quack BV, eigenaar

Nadere informatie

Van : Mw. ing. M.M. Kooijman Paraaf :

Van : Mw. ing. M.M. Kooijman Paraaf : Memo Datum : 18 september 2012 Bestemd voor : Staetendam Invest B.V. Van : Mw. ing. M.M. Kooijman Paraaf : Projectnummer : 20100157-00 Betreft : Parkeerbalans Leisure Centre Inleiding De toekomstige ontwikkeling

Nadere informatie

Tonnaer T.a.v. de heer B. Weekers Vonderweg 14 5616 RM EINDHOVEN Boxmeer, 7 oktober 2014 Betreft: Status: Project: briefrapportage parkeeronderzoek definitief versie D1 14083711 MGW.TON.PAR Geachte heer

Nadere informatie

NOTITIE PARKEERNORMEN LAND VAN HEUSDEN EN ALTENA

NOTITIE PARKEERNORMEN LAND VAN HEUSDEN EN ALTENA NOTITIE PARKEERNORMEN LAND VAN HEUSDEN EN ALTENA INHOUDSOPGAVE Parkeernormen 3 Uitgangspunten 3 Parkeernorm woningen 3 Rekenfactoren parkeren op eigen terrein 5 Parkeernormen overige voorzieningen 6 Dubbelgebruik

Nadere informatie

M e m o. Aan De leden van de raad. 12 april 2011. Van Het college/wethouder B. Emmens

M e m o. Aan De leden van de raad. 12 april 2011. Van Het college/wethouder B. Emmens Team Stedenbouw en Verkeer Aan De leden van de raad Datum 12 april 2011 Van Het college/wethouder B. Emmens Onderwerp Stand van zaken Integraal parkeerbehoefteonderzoek Buytenpark Inleiding Op 31 januari

Nadere informatie

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid:

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid: NOTITIE Project Branding en Strandhotel Cadzand-Bad Onderdeel Verkeer: Bepalen aantal parkeerplaatsen en toets onderzoeken bestemmingsplan Code CTZ P01 N001 def Datum 23 april 2013 Achtergrond In Cadzand-Bad

Nadere informatie

Adviesnotitie Inleiding Stap 1: bepalen parkeerbeleid

Adviesnotitie Inleiding Stap 1: bepalen parkeerbeleid Adviesnotitie Aan : De heer R. Toffolo, gemeente Nuth Van : De heer M. Brust, Buiten-Ruimte Onderwerp : Parkeerbalans ontwikkelingen tenniscomplex Hulsberg Projectnummer : 2015NUT01 Datum : 8 december

Nadere informatie

Gemeente Apeldoorn. Parkeeronderzoek Winkelcentrum Anklaar

Gemeente Apeldoorn. Parkeeronderzoek Winkelcentrum Anklaar Gemeente Apeldoorn Parkeeronderzoek Winkelcentrum Anklaar Gemeente Apeldoorn Parkeeronderzoek Winkelcentrum Anklaar Datum 27 juni 2018 APD269/Nbc/1577.02 Kenmerk Eerste versie www.goudappel.nl goudappel@goudappel.nl

Nadere informatie

Notitie verkeersaantrekkende werking bestemmingsplan Hotel Gronsveld

Notitie verkeersaantrekkende werking bestemmingsplan Hotel Gronsveld Bijlage 1 Notitie verkeersaantrekkende werking bestemmingsplan Hotel Gronsveld Datum en plaats: Projectnummer Kenmerk: Born, 18 december 2007 07.106 07.106.M001.PG INLEIDING Wyckerveste BV is voornemens

Nadere informatie

1 Het MFC. MFC Valburg. Figuur 1.1: Ligging van het MFC. Gemeente Overbetuwe. Verkeer en parkeren. 7 november 2017 OBT115/Vnj/0295.

1 Het MFC. MFC Valburg. Figuur 1.1: Ligging van het MFC. Gemeente Overbetuwe. Verkeer en parkeren. 7 november 2017 OBT115/Vnj/0295. Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Datum: 18-08-2014 Versie: Definitief Inleiding De apotheek Hazenkamp en het Gezondheidscentrum Hazenkamp, beide gevestigd

Nadere informatie

Notitie / Memo. 1. Inleiding. 3. Toetsingskaders. 2. Programma. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Notitie / Memo. 1. Inleiding. 3. Toetsingskaders. 2. Programma. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Notitie / Memo Aan: PartnersRO Van: Jan van den Bedem Datum: 16 september 2016 Kopie: Lars Smelter Ons kenmerk: T&PBE2422N001F05 Classificatie: Vertrouwelijk HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Nadere informatie

verkeersgeneratie"). Figuur 1 Onderzoeksgebied

verkeersgeneratie). Figuur 1 Onderzoeksgebied Memo anteagroup memonummer 2 datum 14 september 2015 van Jacob Tiellemans William Jacobs kopie project Opstellen bestemmingsplan en onderzoeken realisatie sporthal Pastoor Heerkensdreef in Valkenswaard-Noord

Nadere informatie

V e r k e e r s g e n e r a t i e s u p e r m a r k t e n i n Z u i d w o l d e. 1. V a r i a n t e n

V e r k e e r s g e n e r a t i e s u p e r m a r k t e n i n Z u i d w o l d e. 1. V a r i a n t e n V e r k e e r s g e n e r a t i e s u p e r m a r k t e n i n Z u i d w o l d e 1. V a r i a n t e n Om inzicht te verkrijgen in de verkeersintensiteiten op het parkeerterrein is de verkeersgeneratie bepaald

Nadere informatie

Bedrijfsbelangenvereniging. Landsmeer. Parkeren centrum. Landsmeer

Bedrijfsbelangenvereniging. Landsmeer. Parkeren centrum. Landsmeer Bedrijfsbelangenvereniging Landsmeer Parkeren centrum Landsmeer Bedrijfsbelangenvereniging Landsmeer Parkeren centrum Landsmeer Datum 26 oktober 2013 Kenmerk BLM002/Mdm/0007 Eerste versie 24 september

Nadere informatie

Parkeerkundige onderbouwing auto + fiets BP Bijenkorf

Parkeerkundige onderbouwing auto + fiets BP Bijenkorf Parkeerkundige onderbouwing auto + fiets BP Bijenkorf Voorgeschiedenis Het oorspronkelijke bestemmingsplan Bijenkorf ging uit van een berekening van de parkeerbehoefte volgens de op dat moment geldende

Nadere informatie

Parkeerbehoefte berekenen, niet schatten

Parkeerbehoefte berekenen, niet schatten (Bijdragenr. 71) Parkeerbehoefte berekenen, niet schatten Sjoerd Stienstra (ir. Sj. Stienstra Adviesbureau stedelijk verkeer BV) Samenvatting: Parkeerkentallen geven slechts een globale benadering van

Nadere informatie

Parkeerbalans ontwikkeling Parkstaete Hattem

Parkeerbalans ontwikkeling Parkstaete Hattem Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

: Parkeren Inter Chalet Horst. Memo. Datum : 19 oktober 2012 / 9 april 2013 Opdrachtgever : de heer Clabbers. Opgesteld door : Arjan ter Haar i.a.a.

: Parkeren Inter Chalet Horst. Memo. Datum : 19 oktober 2012 / 9 april 2013 Opdrachtgever : de heer Clabbers. Opgesteld door : Arjan ter Haar i.a.a. Memo : Parkeren Inter Chalet Horst Datum : 19 oktober 2012 / 9 april 2013 Opdrachtgever : de heer Clabbers Ter attentie van Projectnummer : Pieter Maessen : 211x05595 Opgesteld door : Arjan ter Haar i.a.a.

Nadere informatie

2 Parkeerbehoefte bezoekers van de appartementen

2 Parkeerbehoefte bezoekers van de appartementen Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

bericht Memo de Burgemeester Verkeersadviseur

bericht Memo de Burgemeester Verkeersadviseur Memo Ruimtelijke Planvorming Aan de Burgemeester Van Verkeersadviseur Onderwerp Verkeersaspecten coffeeshop Vechtstraat Deze toelichting beschrijft de aspecten van parkeren en verkeer die van belang zijn

Nadere informatie

Buro SRO. Parkeeronderzoek Singer Laren

Buro SRO. Parkeeronderzoek Singer Laren Buro SRO Parkeeronderzoek Singer Laren Buro SRO Parkeeronderzoek Singer Laren Datum 8 januari 2015 Kenmerk SRO014/Bkd/0028.01 Eerste versie www.goudappel.nl goudappel@goudappel.nl Documentatiepagina Opdrachtgever(s)

Nadere informatie

SPEELBOERDERIJ PARKEERBEHOEFTE BEREKENING

SPEELBOERDERIJ PARKEERBEHOEFTE BEREKENING SPEELBOERDERIJ HOLTEN PARKEERBEHOEFTE BEREKENING 17 januari 2012 Inleiding Het project omvat de realisering van een speelboerderij, bestaande uit een binnenspeeltuin en een buitenspeeltin met bijbehorende

Nadere informatie

ISO 9001 gecertificeerd. Van: Opgesteld door: Gecontroleerd door: E. van Heerde F. van Leusen E. van Heerde

ISO 9001 gecertificeerd. Van: Opgesteld door: Gecontroleerd door: E. van Heerde F. van Leusen E. van Heerde MEMO Onderwerp: omschrijving ISO 9001 gecertificeerd Kampen, Projectomschrijving: 16 maart 2015 Parkeeradvies Nebi moskee, Bolwerk 12, Kampen Van: Opgesteld door: Gecontroleerd door: E. van Heerde F. van

Nadere informatie

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid:

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid: NOTITIE Project Onderdeel Verkeer: Bepalen aantal parkeerplaatsen en toets onderzoeken bestemmingsplan Code N001 def Datum 21 maart 2012 Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel Parkeerbalans en parkeermaatregelen Leidschendam Centrum

Raadsvoorstel Parkeerbalans en parkeermaatregelen Leidschendam Centrum Raadsvoorstel Parkeerbalans en parkeermaatregelen Leidschendam Centrum BIJLAGE 2 1. Inleiding In 2017 is de parkeerbalans van Leidschendam Centrum herzien. Deze balans wordt gebruikt om de bouwplannen

Nadere informatie

Second opinion parkeerbalans 'Het Overbos'

Second opinion parkeerbalans 'Het Overbos' AM Noord Holland Second opinion parkeerbalans 'Het Overbos' Datum 16 november 2009 Kenmerk AMW027/Rta/0088 Eerste versie 27 oktober 2009 1 Inleiding Het zorgcentrum Het Overbos in Heemstede wordt volledig

Nadere informatie

Gemeente Losser. Parkeeronderzoek. Gemeente Losser

Gemeente Losser. Parkeeronderzoek. Gemeente Losser Gemeente Losser Parkeeronderzoek Gemeente Losser Gemeente Losser Parkeeronderzoek Gemeente Losser Datum 4 maart 2016 LSR018/Grd/0450.01 Kenmerk Eerste versie www.goudappel.nl goudappel@goudappel.nl Documentatiepagina

Nadere informatie

MEMO Parkeeronderzoek Project Kerkweg-Oost te Waddinxveen

MEMO Parkeeronderzoek Project Kerkweg-Oost te Waddinxveen MEMO Parkeeronderzoek Project Kerkweg-Oost te Waddinxveen aan: Hans Jung (Lithos Bouw & Ontwikkeling ), Paula Valkier en Maarten Oudshoorn (Gemeente Waddinxveen) van: Falco Bruens (Van Riezen & Partners)

Nadere informatie

Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912

Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912 Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912 Parkeerbalans centrumgebied Epe 2 juli 2013 - nadere onderbouwing - Gemeente Epe 1. Inleiding In het centrum van Epe worden mede

Nadere informatie

NOTITIE VERKEER & PARKEREN Uitbreiding recreatiecentrum t Witven

NOTITIE VERKEER & PARKEREN Uitbreiding recreatiecentrum t Witven NOT01-0253003-01b 10 december 2015 NOTITIE VERKEER & PARKEREN Uitbreiding recreatiecentrum t Witven 1 Inleiding Ten behoeve van de bestemmingsplanprocedure voor de uitbreiding van het recreatiecentrum

Nadere informatie

Beleidsregel Parkeernormering gemeente Westland 2018

Beleidsregel Parkeernormering gemeente Westland 2018 CVDR Officiële uitgave van Westland. Nr. CVDR488671_1 29 mei 218 Beleidsregel Parkeernormering gemeente Westland 218 Artikel 1 Reikwijdte Deze beleidsregel is van toepassing bij alle planologische besluiten,

Nadere informatie

1 Inleiding. Parkeerbehoefte Badhoevedorp Centrum. Figuur 1.1: Locatie plangebied. Gemeente Haarlemmermeer. 16 april 2018 HMR380/Bkd

1 Inleiding. Parkeerbehoefte Badhoevedorp Centrum. Figuur 1.1: Locatie plangebied. Gemeente Haarlemmermeer. 16 april 2018 HMR380/Bkd Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-West

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-West Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-West Gerwin Foesenek 6 augustus 2015 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Vraag... 3 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

Parkeervraag Sint Joris te Oirschot

Parkeervraag Sint Joris te Oirschot Parkeervraag Sint Joris te Oirschot Project: 2007.01 reorganisatie hoofdlocatie Sint Joris te Oirschot Principaal: Sint Joris het dagelijks bestuur Sint Jorisstraat 1 5688 AS Oirschot Ontwerp en directie:

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-Oost

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-Oost Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-Oost Gerwin Foesenek 6 augustus 2015 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Vraag... 3 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Kencijfers. Parkeer- en verkeerssituatie Woonzorgboerderij Blomhoeve. Woonkracht 10. notitie

1 Inleiding. 2 Kencijfers. Parkeer- en verkeerssituatie Woonzorgboerderij Blomhoeve. Woonkracht 10. notitie Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Grauwe Polder

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Grauwe Polder Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Grauwe Polder Gerwin Foesenek 24-11-2014 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Vraag... 3 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Opzetten van een uitrolbare aanpak voor parkeeronderzoek met wijk De Grient als pilot.

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Opzetten van een uitrolbare aanpak voor parkeeronderzoek met wijk De Grient als pilot. Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Opzetten van een uitrolbare aanpak voor parkeeronderzoek met wijk De Grient als pilot. Gerwin Foesenek 20-3-2013 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3

Nadere informatie

TOELICHTING OP DE PARKEERBALANS

TOELICHTING OP DE PARKEERBALANS TOELICHTING OP DE PARKEERBALANS De parkeerbalans is een verhouding tussen de parkeervraag en het parkeeraanbod. In deze notitie is aangegeven welke uitgangspunten zijn gehanteerd voor het bepalen van de

Nadere informatie

Herontwikkeling Spaargarenstraat Oegstgeest

Herontwikkeling Spaargarenstraat Oegstgeest Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Parkeerbalans ontwikkeling woontoren Bètaplein

Parkeerbalans ontwikkeling woontoren Bètaplein Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Stedelijke Ontwikkeling. Plannen & Projecten. Gemeente Vlaardingen. De heren Boers en Hoogendijk VLAARDINGEN. Geachte heren Boers en Hoogendijk,

Stedelijke Ontwikkeling. Plannen & Projecten. Gemeente Vlaardingen. De heren Boers en Hoogendijk VLAARDINGEN. Geachte heren Boers en Hoogendijk, Stedelijke Ontwikkeling Plannen & Projecten Gemeente Vlaardingen De heren Boers en Hoogendijk VLAARDINGEN rdingen Bezoekadres: Westnieuwland 6 3131 VX Vlaardingen Telefoon: (010) 248 4000 www.vlaardingen.nhlcontact

Nadere informatie

Notitie parkeren bestemmingsplan Goedentijd 21b 23 te Alphen

Notitie parkeren bestemmingsplan Goedentijd 21b 23 te Alphen Notitie parkeren bestemmingsplan Goedentijd 21b 23 te Alphen Een ontwikkeling, een bouwactiviteit en/of een wijziging van gebruik, kan dat tot gevolg hebben dat er (meer) ruimte nodig is voor het parkeren

Nadere informatie

Colofon. Parkeeronderzoek centrum Haaren. Resultaten. s-hertogenbosch, 2 juli 2015

Colofon. Parkeeronderzoek centrum Haaren. Resultaten. s-hertogenbosch, 2 juli 2015 Colofon Opdrachtgever Contactpersoon : Gemeente Haaren : L. Timmermans Opgesteld door Gecontroleerd door : M. Heerekop : H. van Rijen Projectnummer Status : 15.0501-R01 : Definitief s-hertogenbosch, 2

Nadere informatie

Parkeertoets EMC en TCH Loerik VI

Parkeertoets EMC en TCH Loerik VI Gemeente Houten Parkeertoets EMC en TCH Loerik VI Concept Datum 15 december 2010 HTN451/Fdf/6322 Kenmerk Eerste versie 1 Inleiding Aan Het Spoor in Houten zijn plannen voor een EMC en een TCH. De gemeente

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN. Zone Oss - Berghem Bijlage 6 Parkeeronderzoek De Koppelsteeg dec 2016

BESTEMMINGSPLAN. Zone Oss - Berghem Bijlage 6 Parkeeronderzoek De Koppelsteeg dec 2016 BESTEMMINGSPLAN Zone Oss - Berghem - 2017 Bijlage 6 Parkeeronderzoek De Koppelsteeg dec 2016 Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss T: 14 0412 F: 0412 642605 www.oss.nl Notitie Referentienummer Kenmerk

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk 8 februari 2011 297914

Referentienummer Datum Kenmerk 8 februari 2011 297914 Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 8 februari 2011 297914 Betreft Berekening en beoordeling van verkeersgeneratie en parkeerberekening zuidelijke bouwstrook Wageningen Campus (De Goor) 1 Inleiding

Nadere informatie

Verkeersaspecten ontwikkeling Geldermalsen

Verkeersaspecten ontwikkeling Geldermalsen Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Parkeerkundige onderbouwing bestemmingsplan ABC-gebouw Nieuwpoortstraat, Amsterdam

Parkeerkundige onderbouwing bestemmingsplan ABC-gebouw Nieuwpoortstraat, Amsterdam Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Samenwoonschool Nigtevecht

Samenwoonschool Nigtevecht Gemeente Loenen Samenwoonschool Nigtevecht samenvatting resultaten verkeerstellingen Datum 11 november 2009 Kenmerk LNE009/Gtv/0040 Eerste versie 22 september 2009 1 Inleiding Begin september 2009 zijn

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 13 januari M. Souren

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 13 januari M. Souren Notitie 20111129-07 Woonzorgcomplex De Dormig te Landgraaf Berekening parkeerbehoefte Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 13 januari 2012 20111129-07 M. Souren 1 Inleiding In opdracht van Tonnaer

Nadere informatie

1. Inleiding. Gemeente Capelle aan den IJssel. Verkeersonderzoek Spraypark. Afbeelding 1.1: Locatie Spraypark. 15 oktober N1.

1. Inleiding. Gemeente Capelle aan den IJssel. Verkeersonderzoek Spraypark. Afbeelding 1.1: Locatie Spraypark. 15 oktober N1. Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven Postbus 161 7400 AD Deventer Leeuwarden Amsterdam T +31 (0)570 666 222

Nadere informatie

1,7 parkeerplaats per 100 m 2 b.v.o.

1,7 parkeerplaats per 100 m 2 b.v.o. BESTEMMINGSPLAN NOORDERHAVEN PARKEERNORMEN In tabel 1 is per functie een parkeernorm opgenomen. De parkeernormen zijn gebaseerd op de landelijke parkeerkencijfers die door het kenniscentrum CROW uit (literatuur)onderzoek

Nadere informatie

Projectnummer: D Opgesteld door: Mirjam van der Veen. Ons kenmerk: :B. Kopieën aan:

Projectnummer: D Opgesteld door: Mirjam van der Veen. Ons kenmerk: :B. Kopieën aan: MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Beaulieustraat 22 Postbus 264 6800 AG Arnhem Tel 026 3778 911 Fax 026 3515 235 www.arcadis.nl Onderwerp: Mobiliteitstoets Eemlandhoeve Arnhem, 22 januari 2014 Van: Mirjam van

Nadere informatie

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 8 oktober Betreft Verkeersonderzoek t.b.v. bestemmingsplan Huizerstraatweg

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 8 oktober Betreft Verkeersonderzoek t.b.v. bestemmingsplan Huizerstraatweg Notitie Datum Kenmerk 8 oktober 2010 274940 Betreft Verkeersonderzoek t.b.v. bestemmingsplan Huizerstraatweg 1 Inleiding Aan de Huizerstraatweg te Naarden bestaan plannen voor de ontwikkeling van een kantoorgebouw.

Nadere informatie

Bataviastad. Parkeeronderzoek Parkeerdrukmeting en inzittenden telling

Bataviastad. Parkeeronderzoek Parkeerdrukmeting en inzittenden telling Bataviastad Parkeeronderzoek 21 Parkeerdrukmeting en inzittenden telling Bataviastad, Parkeeronderzoek 21 Parkeerdrukmeting en inzittenden telling Datum 7 juli 21 LLS12/Glw/817 Kenmerk Documentatiepagina

Nadere informatie

Kapelle. Woonzorgcomplex Wemeldinge. Parkeeronderzoek 130183.009393.00 27-11-2013. ing. W.K. Swolfs. auteur(s):

Kapelle. Woonzorgcomplex Wemeldinge. Parkeeronderzoek 130183.009393.00 27-11-2013. ing. W.K. Swolfs. auteur(s): Kapelle Woonzorgcomplex Wemeldinge Parkeeronderzoek identificatie planstatus projectnummer: datum: 130183.009393.00 27-11-2013 projectleider: ing. J.A. van Broekhoven opdrachtgever: PMB Marsaki b.v. auteur(s):

Nadere informatie

VERKEER EN PARKEREN. Aanleiding. Project. Opdrachtgever GEM Benedenveer BV io Contactpersoon De heer J. Luykx Werknummer 1407G489 Datum 15 juni 2015

VERKEER EN PARKEREN. Aanleiding. Project. Opdrachtgever GEM Benedenveer BV io Contactpersoon De heer J. Luykx Werknummer 1407G489 Datum 15 juni 2015 NOTITIE VERKEER EN PARKEREN Project Plaats Sliedrecht Opdrachtgever GEM Benedenveer BV io Contactpersoon De heer J. Luykx Werknummer 1407G489 Datum 15 juni 2015 Aanleiding Het voornemen is om op een braakliggend

Nadere informatie

PARKEERBALANS BUITENCENTRUM VELUWE NOORD

PARKEERBALANS BUITENCENTRUM VELUWE NOORD PARKEERBALANS BUITENCENTRUM VELUWE NOORD STAATSBOSBEHEER BUITENZAKEN 22 januari 2014 076527874:0.2 Definitief D01011.000809.01000 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Leeswijzer... 3

Nadere informatie

Verkeerseffecten KPNlocatie

Verkeerseffecten KPNlocatie HBB Ontwikkeling Verkeerseffecten KPNlocatie IJmuiden Definitief Utrecht, 1 juli 2016 Inhoudsopgave 1. Gewijzigde bouwplannen vragen om update verkeersonderzoek 4 1.1 Bouwplannen 4 1.2 Update verkeersonderzoek

Nadere informatie

Parkeeronderzoek City Centrum Veldhoven december Definitieve rapportage

Parkeeronderzoek City Centrum Veldhoven december Definitieve rapportage Parkeeronderzoek City Centrum Veldhoven december 0 Definitieve rapportage Empaction B.V. Eindhoven, 9 januari 0 Rapportage parkeeronderzoek City Centrum Veldhoven december 0 Inhoudsopgave Inleiding...3

Nadere informatie

Verkeerscirculatie en parkeerbalans 20100157-00 Staetendam Invest B.V. 28 juni 2010 Breda blad 1

Verkeerscirculatie en parkeerbalans 20100157-00 Staetendam Invest B.V. 28 juni 2010 Breda blad 1 Breda blad 1 INHOUD blz. 1 INLEIDING 2 2 VERKEERSCIRCULATIE OP EIGEN TERREIN 3 2.1 Kemerken interne verkeerscirculatie 3 2.2 Toetsing interne verkeerscirculatie 3 2.3 Conclusie 4 3 PARKEERBALANS 5 3.1

Nadere informatie

Verkeersanalyse winkelcentrum Sterrenburg Dordrecht

Verkeersanalyse winkelcentrum Sterrenburg Dordrecht Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Rapportage. Parkeeronderzoek. Bodegraven

Rapportage. Parkeeronderzoek. Bodegraven Rapportage Parkeeronderzoek Bodegraven Inhoud Verantwoording Dataverzameling 3 Onderzoek: Parkeeronderzoek Bodegraven Dataverwerking 5 Periode: April 2017 Resultaten 6 Versie: Definitief 8-5-2017 Bijlagen

Nadere informatie

Parkeerdrukmeting Oranje Nassaukades IJsselstein

Parkeerdrukmeting Oranje Nassaukades IJsselstein Parkeerdrukmeting Oranje Nassaukades IJsselstein Ten bate van haalbaarheidsonderzoek overdracht Zomerdijk IJsselstein 23 februari 2017- Versie 1.0 Autorisatieblad Parkeerdrukmeting Oranje Nassaukades IJsselstein

Nadere informatie

Vrije parkeercapaciteit omgeving Burg. Langmanstraat e.o.

Vrije parkeercapaciteit omgeving Burg. Langmanstraat e.o. Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Banakkers 1 & 2

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Banakkers 1 & 2 Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Banakkers 1 & 2 Gerwin Foesenek 24-11-2014 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Vraag... 3 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 1 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

Meerzicht Lisse. Resultaten onderzoek parkeren en verkeer. Definitief Gepresenteerd op: &

Meerzicht Lisse. Resultaten onderzoek parkeren en verkeer. Definitief Gepresenteerd op: & Meerzicht Lisse Resultaten onderzoek parkeren en verkeer Definitief Gepresenteerd op: 09-12-2015 & 05-07-2016 Meerzicht Parkeren 2 Kencijfers Parkeertellingen Meerzicht Parkeren 3 Kencijfers: Voor nieuwe

Nadere informatie

Notitie. Figuur 1 Ontwikkellocaties Graft-De Rijp. Referentienummer Datum Kenmerk GM oktober

Notitie. Figuur 1 Ontwikkellocaties Graft-De Rijp. Referentienummer Datum Kenmerk GM oktober Notitie Datum Kenmerk GM-0145648 29 oktober 2014 338837 Betreft Quick scan verkeer (4 ontwikkellocaties Graft-De Rijp) 1 Inleiding Met de verhuizing van 4 scholen in Graft-De Rijp naar de nieuw te bouwen

Nadere informatie

1 Inleiding. Parkeerbalans sporthal Volendam. Gemeente Edam-Volendam. 22 juni 2016 EVD068/Nbc/

1 Inleiding. Parkeerbalans sporthal Volendam. Gemeente Edam-Volendam. 22 juni 2016 EVD068/Nbc/ Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Rapportage. Parkeeronderzoek. Leidsestraatweg Woerden l

Rapportage. Parkeeronderzoek. Leidsestraatweg Woerden l Rapportage Parkeeronderzoek Leidsestraatweg Woerden l Inhoud Verantwoording Inleiding 3 Onderzoeksgebied 3 Methode 3 Onderzoek: Parkeeronderzoek Leidsestraatweg Datum: Februari 2015 Versie: Definitief

Nadere informatie

Parkeeronderzoek Parkeergarage Paardenveld Utrecht. December 2014 en januari 2015

Parkeeronderzoek Parkeergarage Paardenveld Utrecht. December 2014 en januari 2015 Parkeeronderzoek Parkeergarage Paardenveld Utrecht December 0 en januari 05 Hoofdlijnen Parkeeronderzoek in de parkeergarage Paardenveld in Utrecht Vrijdag 9 en zaterdag 0 december 0 en dinsdag 6 en donderdag

Nadere informatie

Parkeerbalans. Hotelontwikkling. De Smid Epse

Parkeerbalans. Hotelontwikkling. De Smid Epse Parkeerbalans Hotelontwikkling De Smid Epse 1. INLEIDING is voornemens om langs de Deventerweg, ter plaatse van het huidige restaurant De Smid een hotelontwikkeling tot stand te brengen. In deze notitie

Nadere informatie

Locatie Brittenstein, Leiderdorp

Locatie Brittenstein, Leiderdorp Locatie Brittenstein, Leiderdorp Parkeernormen ten behoeve van woningprogramma Concept Rijnhart Wonen Grontmij Nederland B.V. Houten, 25 september 2012 Verantwoording Titel : Locatie Brittenstein, Leiderdorp

Nadere informatie

Onderbouwing parkeereis verpleeghuis Leiden

Onderbouwing parkeereis verpleeghuis Leiden Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Parkeerbalans_bestemmingsplan_def[1] versie ontwerp bestemmingsplan april 2011

Parkeerbalans_bestemmingsplan_def[1] versie ontwerp bestemmingsplan april 2011 Parkeerbalans_bestemmingsplan_def[1] versie ontwerp bestemmingsplan april 211 versie gebaseerd op huidige stand van het plan volgens normering gemeente Leusden EXCLUSIEF Hamersveld: Voorziet volledig in

Nadere informatie

Parkeernotitie Ballegooyen Modes/De Koppelpaarden

Parkeernotitie Ballegooyen Modes/De Koppelpaarden /De Koppelpaarden In deze notitie wordt de parkeerbehoefte in relatie tot de beoogde uitbreiding van Ballegooyen Modes en de Koppelpaarden nader beschouwd. A. Uitgangspunten: Bij het bepalen van de parkeerbehoefte

Nadere informatie

Onderwerp : Bestemmingsplan Heereweg 89 te Castricum Van : Alex van den Heijkant Aan : Martijn Gerards, BRO Status : definitief Datum : 6 mei 2013

Onderwerp : Bestemmingsplan Heereweg 89 te Castricum Van : Alex van den Heijkant Aan : Martijn Gerards, BRO Status : definitief Datum : 6 mei 2013 Memo Onderwerp : Bestemmingsplan Heereweg 89 te Castricum Van : Alex van den Heijkant Aan : Martijn Gerards, BRO Status : definitief Datum : 6 mei 2013 Deze memo Voor het bestemmingsplan Heereweg 89 te

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Bereikbaarheid MEMO. Van : ing. I. (Ilse) C.M. Conijn. Project : Dennenheuvel Bloemendaal. Aan : Mevr. K.

1. Inleiding. 2. Bereikbaarheid MEMO. Van : ing. I. (Ilse) C.M. Conijn. Project : Dennenheuvel Bloemendaal. Aan : Mevr. K. MEMO Van : ing. I. (Ilse) C.M. Conijn Project : Dennenheuvel Bloemendaal Opdrachtgever : Partners RO Aan : Mevr. K. Hoogenboezem Datum : 23 februari 2018 Betreft : Verkeersgeneratie en parkeren Dennenheuvel

Nadere informatie

Wim Bijl (Veenstede Vastgoedontwikkeling BV) Hans Godefrooij

Wim Bijl (Veenstede Vastgoedontwikkeling BV) Hans Godefrooij Memo Aan: Van: CC: Wim Bijl (Veenstede Vastgoedontwikkeling BV) Hans Godefrooij Datum: 21 oktober 2014 Betreft: CONCEPT Parkeerbalans uitbreiding winkelcentrum Zuidplashof Waddinxveen (projectnummer: 140254)

Nadere informatie

memo van Peter Veenbrink aan Carel Heshusius en Maarten Bosman datum 22 augustus 2011 kenmerk

memo van Peter Veenbrink aan Carel Heshusius en Maarten Bosman datum 22 augustus 2011 kenmerk memo van Peter Veenbrink aan Carel Heshusius en Maarten Bosman datum augustus kenmerk 6 De gemeente Kapelle is bezig met een bestemmingsplanherziening. Aanleiding vormt de wens om het aantal ligplaatsen

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE ONDERWERP Verkeersonderzoek Expo DATUM 1-2-2016 PROJECTNUMMER C05057.000035 ONZE REFERENTIE 078794434 0.8 VAN Anton van Meulen AAN Delta Development Group KOPIE AAN Nienke Spiegelenberg 1 Inleiding Hoeve

Nadere informatie

C O N C E P T

C O N C E P T 2.6 Vergelijking met 2017 2.6.1 Totaalbeeld De verschillen in parkeerdruk tussen 2017 en 2018 over de verschillende tijdstippen en dagen hebben we samengevat in Tabel 2.2. dinsdag donderdag Zaterdag 2017

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 2 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Uitgangspunten. Ontwikkeling Winthonlaan 4-6 4. te Utrecht. 2.1 Toelichting programma. BJZ.nu bestemmingsplannen

1 Inleiding. 2 Uitgangspunten. Ontwikkeling Winthonlaan 4-6 4. te Utrecht. 2.1 Toelichting programma. BJZ.nu bestemmingsplannen Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Project : Zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Heerlerbaan 239

Project : Zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Heerlerbaan 239 NoLogo MEMO Aan : Dennis Martens Van : Anneke Merkx en Niels Bosch Kopie : -/- Dossier : BB1478-100-100 Project : Zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Heerlerbaan 239 Betreft : Memo Ons kenmerk : IS-EH20120188

Nadere informatie

1 Beleidskader. 1.1 Gemeente Zoetermeer. 1.2 Vervoermanagementplan Politieacademie

1 Beleidskader. 1.1 Gemeente Zoetermeer. 1.2 Vervoermanagementplan Politieacademie 1 Beleidskader 1.1 Gemeente Zoetermeer De parkeernota van de gemeente Zoetermeer is vastgesteld door de gemeenteraad op 27 juni 2005. In deze nota worden de parkeernormen van het CROW toegespitst op de

Nadere informatie

In de voorliggende notitie is onderbouwd hoe in de parkeerbehoefte van het zwembad in Hart van Zuid wordt voorzien.

In de voorliggende notitie is onderbouwd hoe in de parkeerbehoefte van het zwembad in Hart van Zuid wordt voorzien. In de voorliggende notitie is onderbouwd hoe in de parkeerbehoefte van het zwembad in Hart van Zuid wordt voorzien. Programma en parkeereis In het bestemmingsplan Hart van Zuid zijn de parkeernormen uit

Nadere informatie

Gemeente Baarn - Vaststelling Nota Parkeernormen

Gemeente Baarn - Vaststelling Nota Parkeernormen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Baarn. Nr. 4179 1 januari 21 Gemeente Baarn Vaststelling Nota Parkeernormen 214219 De raad van de gemeente Baarn gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

mêçàéåíåìããéê= W 2009089 mêçàéåí= léçê~åüíöéîéê= låçéêïéêé=ãéãç= W Verkeerskundig advies rev. 2

mêçàéåíåìããéê= W 2009089 mêçàéåí= léçê~åüíöéîéê= låçéêïéêé=ãéãç= W Verkeerskundig advies rev. 2 1. Inleiding De gemeente Lingewaard is voornemens om de begraafplaats De Hoeve in Huissen uit te breiden. Tevens zijn er plannen om een crematorium te bouwen op deze locatie. Voor beide plannen zijn reeds

Nadere informatie